Το 10

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.8

Κριτικές

11

Συγγραφέας Καραγάτσης Μ.
ISBN 9789600500615
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 11
ID #41445 | ημερομηνία: 2020-10-11
ΜΑΡΙΑ Φ | 24 κριτικές

Κλασσικο

Περιγράφει την ζωή των κατοίκων μιας πολυκατοικίας του Πειραιά την δεκαετία του '50! Ένα βιβλίο που έμεινε ημιτελές.Melrose place του' 50..απιστίες, σεξ, ίντριγκες,κουτσομπολια, ανάμεσα στους ενοίκους της πολυκατοικίας! Βαρετό!

ID #29580 | ημερομηνία: 2020-08-06
Τόνια Π. | 79 κριτικές

Κλασικό!

Ένα βιβλιο που αξίζει να διαβάσεις. Σε μεταφέρει στο παλμό της τότε εποχής με την λεπτομερή σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Αν και δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει, η γλώσσα και το ύφος είναι σε υψηλά επίπεδα!

ID #27062 | ημερομηνία: 2020-07-26
May Eve | 906 κριτικές

Ας γελάσω...

Μια γειτονιά-μικρογραφία της μεταπολεμικής Ελλάδας τους 1950 που προσπαθεί να επανέλθει, ακριβώς όπως και οι άνθρωποί της. Η εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι σίγουρα το πιο δυνατό σημείο αυτού του δυστυχώς ανολοκλήρωτου έργου.

ID #26447 | ημερομηνία: 2020-07-23
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ | 731 κριτικές

Ένα ανολοκλήρωτο αριστούργημα

Το κύκνειο άσμα του Καραγάτση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ζωή των ηρώων σε αυτήν την γειτονιά του Πειραιά είναι μία τοιχογραφία των ηθών και επιθυμιών μιας άλλης εποχής. Έχει μεταφερθεί επιτυχώς και στην τηλεόραση.

ID #24581 | ημερομηνία: 2020-07-19
bookaholic | 117 κριτικές

Classic

Διαδραματιζεται στην Ελλάδα του 50,απλοί χαρακτήρες,καταπληκτική γραφή με κύρια αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.απολαυστικο μέχρι τελους

ID #9603 | ημερομηνία: 2020-07-07
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

10

Για ιδιαίτερο κοινό. Αξίζει να διαβατεί!

ID #8718 | ημερομηνία: 2020-07-06
Εύη Κόγκα | 67 κριτικές

Το 10

Δεν γίνεται να μην αγαπήσεις το 10. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας. Διαδραματίζεται στον Πειραιά σε ένα παλιό εργοστάσιο που φιλοξενεί οικογένειες και ανθρώπους, με πάθη, θέλω και όνειρα, που προσπαθούν να αποδιώξουν και να ανταπεξέλθουν στη φτώχεια. Υπάρχει έντονη πλοκή, αγάπη, φιλία, πίκρα και χωρισμοί. Οι χαρακτήρες και οι ιδιότητες τους έχουν άψογη δομή σε μια τοποθεσία που σκιαγραφούνται οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής της εποχής του '50. Ένα μυθιστόρημα κειμήλιο στην ελληνική λογοτεχνία.

ID #7712 | ημερομηνία: 2020-07-04
Σαραντέα Σταυρούλα | 42 κριτικές

Το 10

Μέσα από τις ζωές μίας λαϊκής γειτονιάς του Πειραιά ο Καραγάτσης περιγράφει με αριστουργηματικο τρόπο την ζωή της μεταπολεμικης Ελλάδας. Έργο προφητικό, βαθιά συγκινητικό, ψυχρό και σκληρό. Είναι κρίμα που ο θάνατος του συγγραφέα ματαίωσε την ολοκλήρωση του.

ID #7611 | ημερομηνία: 2020-07-04
Ιοκάστη Τυρακη | 67 κριτικές

Ο Καραγάτσης στην ωριμότητα του. του

Ημιτελές αλλά απολαυστικό. Εξαιρετική ηθογραφηαη προσώπων σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά.

ID #7500 | ημερομηνία: 2020-07-03
Τζέμα Δεσύλλα | 350 κριτικές

Εκρηκτικό, νευρώδες και παράφορο

Το 10 διαδραματίζεται σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά τη δεκαετία του 1950. Μια δεκαετία μεταβατική, ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις. Μια Ελλάδα που προσπαθεί να αποτινάξει τα αποκαίδια του Εμφυλίου, να μετριάσει τη φτώχεια και την πολιτική πόλωση. Η φτωχογειτονιά αυτή είναι μικρογραφία, θα μπορούσαμε να πούμε, της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το παλιό εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στο Πειραιά μετατράπηκε σε πολυκατοικία των φτωχών εργατών παρουσιάζοντας τη νεοελληνική κοινωνία του ’50. Στο βιβλίο παρελαύνουν εργάτες, κουτσομπόλες γειτόνισσες, δάσκαλοι, ιερείς, πόρνες, μικροαπατεώνες, μάγκες, συνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες, όλοι σχεδόν ένοικοι του κτηρίου αυτού. Πρόκειται για ανθρώπους περιθωριακούς και παραγκωνισμένους, οι οποίοι δρουν σχεδόν πάντα με γνώμονα το ένστικτο και όχι τη λογική. Οι ήρωες είναι αναγκασμένοι να ζουν στο παλιό αυτό εργοστάσιο. Είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν με ανθρώπους, πολλές φορές ολότελα διαφορετικούς μεταξύ τους τόσο σε χαρακτήρα όσο και σε ήθος.Τα ξεσπάσματα των ηρώων, ο ασυγκράτητη και ακόρεστη σεξουαλική ορμή, ακόμα και η «μοιρολατρία» που εκφράζουν δεν ωραιοποιούν τους χαρακτήρες αλλά αντιθέτως, τους «ξεγυμνώνουν». Και αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία τους. Στο βιβλίο αυτό δε συναντούμε την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, όπως μας την περιγράφει στα προηγούμενα του βιβλία. Συναντούμε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ξανασηκωθεί μετά από μια ματωμένη δεκαετία. Οι ήρωες αντικατοπτρίζουν και συμβολίζουν την Ελλάδα του 1950.

ID #3196 | ημερομηνία: 2020-06-09
προκόπης παναγόπουλος | 60 κριτικές

Το 10, το άριστο

Στο ημιτελές αυτό μυθιστόρημα ο Καραγάτσης διευθύνει τη παρέλαση δεκάδων χαρακτήρων με σύστημα αναφοράς τις οικείες της οδού Παρασάγγη 10 στο Πειραιά. Το 10 είναι η δυνάμει διεισδυτικότερη ηθογραφία της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ταξικές διαφορές, φιλόδοξοι επιχειρηματίες και επιστήμονες, περιθωριοποιημένοι δεσμώτες του ζοφερού παρελθόντος, νοσταλγοί του. Το 10 φαίνεται ως το μυθιστόρημα της αλλαγής. Οι χαρακτήρες κατακλύζουν με τις εικόνες της ζωής τους, με τα λόγια των σκέψεων και των επιθυμιών τους, με το διαρκές πέρασμά τους το προσκήνιο, αλλά δεν αφήνει ο Καραγάτσης να λησμονηθεί ότι το πραγματικό πάθος, το πραγματικό ήθος, ο πραγματικός λόγος ανήκει στο περιβάλλον παρασκήνιο. Επίσης, για επίδοξους ή και εν ενεργεία συγγραφείς κρίνεται ότι η μελέτη του μυθιστορήματος από μεθοδολογική σκοπιά (ανάπτυξης χαρακτήρων, δόμηση περιβάλλοντος, σκηνογραφική θέση, συνύφανση των διακριτών ιστοριών) θα παρουσιασθεί ιδιαιτέρως ωφέλιμη. Παρατίθεται επιλογικά η μεγαλειώδης ρήση του Ρίτσου: «Το ημιτελές είναι το γνώρισμα των αριστουργημάτων».

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (170)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (150)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (128)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (72)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία