Υπερηφάνεια και προκατάληψη

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.3

Κριτικές

12

Συγγραφέας Austen Jane
Εκδόσεις Σμίλη
ISBN 9789607218933
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 12
ID #49341 | ημερομηνία: 2021-03-26
Eleni.G | 3 κριτικές

Μπορεί η αγάπη και η αφοσίωση να ανθήσουν εκεί που κάποτε υπήρχε ο θυμός, το μίσος και η περηφάνια;

Φέτος συμπληρώνονται 207 χρόνια απο την κυκλοφορία του συγκεκριμένου έργου. Ένα απο τα αγαπημένα βιβλία της Κλασσικής Αγγλικής Λογοτεχνίας. Ο αγνός ρομαντισμός της εποχής μιλάει πραγματικά στην ψυχή. Οι περιγραφές της Jane Austen είναι καταπληκτικές. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε εποχές που μία γυναίκα δεν θα μπορούσε σίγουρα να αντιμετωπιστεί ως ένας άνθρωπος με κρίση. Η θέση της ήταν στις δουλείες του σπιτιού και μόνο της μέλημα να καλοπαντρευτεί. Η ηρωίδα όμως του βιβλίου, Ελίζαμπεθ Μπέννετ, σπάει τα ταμπού, αρνείται προτάσεις γάμου και πληγώνει αντρικούς εγωισμούς. Ωστόσο καταλήγει να ερωτευτεί τον περήφανο αλλά ονειρικό για τον γυναικείο πληθυσμό Κ. Ντάρσυ. Αν λοιπόν σας αρέσει η ρομαντική λογοτεχνία και μπορείτε να προσπεράσετε τον τρόπο γραφής όπου οι σύζυγοι μιλάνε στον πληθυντικό μεταξύ τους είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψετε! Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα επαναστατικό βιβλίο για την εποχή του (Αγγλία 18ου αιώνα) και φυσικά κόντρα στις παραδόσεις. Αποτελεί ένα βαθύτατα φεμινιστικό μυθιστόρημα, με την κεντρική ηρωίδα ως πρόδρομος της σημερινής χειραφετημένης γυναίκας.

ID #43856 | ημερομηνία: 2020-11-23
Βαρβάρα Στεφανίδου (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 13 κριτικές

Καταπληκτικό!

Σε μεταφέρει στην εποχή της συγγραφέως και δείχνει την δύναμη της διαφορετικής γυναίκας μέσα από μια ρομαντική ιστορία!

ID #38019 | ημερομηνία: 2020-09-26
Σταυρούλα Δώνου | 118 κριτικές

Απορώ

Προσωπικά το προσπαθήσα. Δε με έπεισε καθόλου. Αντιθέτως. Σελίδα με τη σελίδα θύμωνα περισσότερο με αυτά που διάβαζα. Η γραφή ειναι ωραια. Απορώ εν έτει 2020, προς τι ο παροξυσμός με το συγκεκριμένο βιβλίο.

ID #35862 | ημερομηνία: 2020-09-05
Ολυμπιάδα | 13 κριτικές

Κλασικό αλλά διαχρονικό

Η Τζέιν Ώστεν με την εύθυμη γραφή της σατιρίζει την αγγλική κοινωνία του 19ου αιώνα, οι κόρες πρέπει να καλοπαντρευτούν και οι γαμπροί να διαθέτουν μεγάλη περιουσία. Οι συζητήσεις στις δεξιώσεις και στις εκδηλώσεις πρέπει να ακολουθούν ακριβείς κανόνες, όπως και η καθημερινότητα, όπως και το σερβίρισμα του τσαγιού.

ID #27435 | ημερομηνία: 2020-07-27
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ | 8 κριτικές

Ρομαντικό

Ένα εξαιρετικό κλασικό μυθιστόρημα. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί την πένα της για να μας δείξει την αντίθεση της ως προς την θέση της γυναικάς εκείνης την εποχής όπως και τα κοινωνικά πρότυπα που πρέπει να ακολουθεί και έτσι επιλέγει ως κύρια ηρωίδα μια δυναμική και αντισυμβατική γυναίκα. Ρομαντικό, ευχάριστο και σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.

ID #23601 | ημερομηνία: 2020-07-17
Νικολέτα Δαραβέλα | 9 κριτικές

Ένα κλασικό αριστούργημα

'Ενα υπέροχο βιβλίο που σε ταξιεδεύει σε μια άλλη εποχή. Ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί και να ταξιδέψει με τους χαρακτήρες του 19ου αιώνα. Ένα κλασικό αριστούργημα που δε πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη μας.

ID #20478 | ημερομηνία: 2020-07-14
Μαρία Δουζένη | 936 κριτικές

Κλασικό!

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Πρωταγωνιστές η προκατειλημένη Ελίζαμπεθ και ο περήφανος κύριος Ντάρσυ. Η Austen καταφέρνει να μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής ενώ δε διστάζει να κριτικάρει και τις αντιλήψεις των ανθρώπων εκείνης της περιόδου. Αν λοιπόν σου αρέσει η ρομαντική λογοτεχνία και προσπεράσεις τον τρόπο γραφής όπου οι σύζυγοι μιλάνε στον πληθυντικό μεταξύ τους είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψεις!

ID #19116 | ημερομηνία: 2020-07-13
Ράνια Μητροβγένη | 32 κριτικές

Ένα από τα καλύτερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας

Η συγγραφέας μας παρουσιάζει την καθημερινότητα της οικογένειας Μπένετ, όπου η μητέρα προσπαθεί να παντρέψει την πρωτότοκη κόρη της με ένα πλούσιο νέο, τον Μπίνγκλεϊ, που μόλις έχει εγκατασταθεί στην περιοχή τους. Το ειδύλλιο αυτό θα σαμποτάρουν τόσο η οικογένειά του, όσο και ο περήφανος φίλος του, κύριος Ντάρσυ, λόγω διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου. Η άποψή του,όμως, θ' αλλάξει ριζικά όταν ερωτευτεί τη δεύτερη κόρη των Μπένετ, τη δυναμική κι ανεξάρτητη Ελίζαμπεθ. Η Τζέην Ώστεν μας δείχνει πως καμία κοινωνική διαφορά δεν είναι άλυτη, αρκεί οι άνθρωποι να αποβάλλουν προκαταλήψεις και κατάλοιπα του παρελθόντος. Τέλος, αξίζει να εστιάσει κανείς στον προσεκτικά δομημένο χαρακτήρα της Ελίζαμπεθ. Είναι μία γυναίκα χειραφετημένη, που προσπαθεί να αποβάλλει τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής της, να ορίσει η ίδια το μέλλον της, να εκφράσει την άποψή της χωρίς να κατακριθεί βάσει του φύλου της.

ID #18700 | ημερομηνία: 2020-07-13
Nektaria Letsou | 20 κριτικές

Πρώτες Εντυπώσεις

Ενα απο τα σημαντικότερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας που ακόμα και σήμερα κατέχει δεσπόζουσα θέση στις βιβλιοθήκες των αναγνωστών. Πρωταγωνιστές η προκατειλημένη Ελίζαμπεθ και ο περήφανος κύριος Ντάρσυ. Οι διαφορετικοί τους χαρακτήρες καθιστούν ανέφικτο εναν γάμο μεταξύ τους, πράγμα που δεν ισχύει καθώς μόλις πέσουν οι άμυνες, οι συγκυρίες θα το αποδείξουν ξεκάθαρα. Μέσα απο την γραφή παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο η κοινωνική σύγκρουση τάξεων της βρετανικής κοινωνίας με την γλαφυρή αποτύπωση των ηθών, που πηγάζει απο τις αντιλήψεις που παράγει η μια τάξη εις βάρος της άλλης. Μέσα απο τις σελίδες προβάλεται η κοινωνική συμπεριφορά όπως οφείλει να είναι, μαζί με την αντίληψη για το γνώθι σ'αυτόν που πρέπει κάθε άνθρωπος να κατέχει πριν συνάψει οποιαδήποτε κοινωνική σχέση. Η ηρωίδα της Austen πάει κόντρα στα πρότυπα της εποχής της εκπροσωπώντας ένα νέο είδος ανεξάρτητης γυναίκας που δεν χρειάζεται εναν άντρα στο πλευρό της για να μπορέσει να βρει την θέση της στην κοινωνία και να αυτοκαθοριστεί.

ID #13937 | ημερομηνία: 2020-07-10
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ | 902 κριτικές

Ένα μοναδικό αριστούργημα!

Το μυθιστόρημα "Περηφάνια και προκατάληψη", ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αγγλικής λογοτεχνίας, είναι πολυεπίπεδο και, ως εκ τούτου, πολλαπλώς ερμηνεύσιμο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!

ID #13283 | ημερομηνία: 2020-07-10
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ | 1138 κριτικές

Εξαιρετικο

Κλασσικο και ρομαντικο! Σκιαγραφει τελεια την βικτωριανη εποχη

ID #3851 | ημερομηνία: 2020-06-12
El | 44 κριτικές

Εξαιρετικό!

Ένα απολαυστικό ταξίδι στην βικτωριανή εποχή. Γονείς που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις 4 κόρες τους και κόρες που δοκιμάζουν τις δυνάμεις και το σθένος τους για να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το κοινωνικό στάτους τους ως γυναίκες. Παρεξηγήσεις, σκανδαλιές, δεξιώσεις & χοροί και ένας αργός έρωτας που ξεκινάει μέσα από τις παρανοήσεις και την υπερβολική υπερηφάνεια. Παρόλο που εντάσσεται στα ρομαντικά αναγνώσματα, δεν είναι μια τυπική ιστορία έρωτα και αγάπης, είναι η σύνθεση και αναπαράστασης της βικτωριανής ηθικής, των εκπροσώπων της, που το κάνει κάτι παραπάνω από τα υπόλοιπα βιβλία του είδου του.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (132)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (118)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (100)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (100)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία