Όφις και κρίνο

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.4

Κριτικές

8

Συγγραφέας Καζαντζάκης Νίκος
ISBN 9789607948014
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 8
ID #34300 | ημερομηνία: 2020-08-28
Ελένη Μιχαλοπούλου | 165 κριτικές

Υπέροχο

Με αυτό το βιβλίο μας συστήνεται ο συγγραφέας καθώς είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Αν έχεις διαβάσει βιβλία του τότε θα διακρίνεις σε αυτό την "άγουρη " γραφή του. Ωστόσο το ταλέντο του φάνηκε εξ αρχής μέσω αυτής της ερωτικής ιστορίας που μας παρουσιάζει. Διαφορετικό από τα υπόλοιπα έργα του.

ID #33930 | ημερομηνία: 2020-08-27
Anthi Mastrogiannaki | 81 κριτικές

Ρομαντικό

Το Όφις και Κρίνο είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον Νίκο Καζαντζάκη όταν υπήρξε ακόμα νέος και δεν είναι τόσο γνωστό όσο όλα τα μεταγενέστερα που έχει γράψει. Το θέμα του βιβλίου είναι μια ερωτική ιστορία αλλά δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται στον εαυτό του ή σε κάποιο άλλο ζευγάρι. Ο λόγος που είναι γραμμένο το βιβλίο είναι διαφορετικός είναι ποιητικός και δημιουργεί συναίσθημα. Φαίνεται η διάφορα με τα αλλά βιβλία που είχε γράψει μετέπειτα και δείχνει και την φάση που ζούσε τότε. Να το αγορασετε θα σας αρέσει πολύ.

ID #32751 | ημερομηνία: 2020-08-21
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ | 731 κριτικές

Όφις και κρίνο

Ένα διαφορετικό βιβλίο από το υπόλοιπο έργο του συγγραφέα. Αφορά μια ερωτική σχέση και είναι αρκετά ρομαντικό και πρώιμο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα του συγγραφέα.

ID #24295 | ημερομηνία: 2020-07-18
natnat | 769 κριτικές

Μια θυελλώδης ερωτική σχέση

Το πρώτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη, στο οποίο μιλάει στην πραγματικότητα για μια ερωτική σχέση. Παθιάρικο και ρομαντικό, ξεχωρίζει από το υπόλοιπο έργο του συγγραφέα.

ID #12540 | ημερομηνία: 2020-07-09
Ευάγγελος Τελληγιαννίδης | 30 κριτικές

Ένας διαφορετικός Καζαντζάκης

Αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη σε ηλικία 23 ετών, το οποίο κυκλοφόρησε το 1906 με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δυνατό ερωτικό μυθιστόρημα σε ημερολογιακή μορφή, το οποίο πραγματεύεται τον έρωτα ενός ζωγράφου, λάτρη της ηδονής, και μια Ιρλανδέζας. Έρωτας και θάνατος, ιδέες που κυριαρχούν σε ολόκληρη την αφήγηση μέχρι και την τελική κορύφωσή της. Η επιρροή του αισθητισμού, ενός ρεύματος που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία των αρχών του 20ου αιώνα είναι εμφανής στο "Όφις και κρίνο".

ID #3921 | ημερομηνία: 2020-06-12
προκόπης παναγόπουλος | 60 κριτικές

Εν αρχή ην "όφις και κρίνο"

Το πρώτο βιβλίο του Καζαντζάκη γραμμένο στα 1905. Οι φιλοσοφικές ανησυχίες του εκκολαπτόμενου λογοτέχνη περιβάλλονται με την τραχύτητα και την αμεσότητα της νεανικής έκφρασης και παραβάλλονται σε κατάσταση εμβρυακή, μα και αγνότατη. Τα καζαντζακικά ζεύγη (πνεύμα και ύλη, ανθρώπινο και θεϊκό), πάνω στα οποία επρόκειτο να στηριχθεί όλο το λογοτεχνικό/φιλοσοφικό του οικοδόμημα, διαγράφονται σε αδρές γραμμές και συστήνουν τον αναγνώστη με την απαρχή μιας λαμπρής (συλλογιστικής και λογοτεχνικής) πορείας. Συγκρινόμενο με άλλα έργα του ιδίου, το «όφις και κρίνο» αντικειμενικά υστερεί. Αλλά η διαύγεια της σκέψης και η δυναμική της γραφής εκείνου του εικοσάχρονου που έπιασε το μολύβι και γέμισε με αυτές τις έναρθρες νότες το χαρτί δεν μπορεί παρά να συναρπάζει. Συνολικά, είναι βιβλίο για τον (δυνάμει) ερωτευμένο, για τον (δυνάμει) φιλόσοφο, για τον (δυνάμει) δυνατό. Είναι ένα βιβλίο του Καζαντζάκη. Ένα βιβλίο για πάντα.

ID #836 | ημερομηνία: 2020-06-02
Ariadni Papadaki | 3 κριτικές

Αγαπημένο

Το πρώτο του μεγάλου συγγραφέα. Εντελώς διαφορετικό από το υπόλοιπο έργο του, ενδεικτικό ωστόσο του μεγάλου ταλέντου του.

ID #479 | ημερομηνία: 2019-11-29
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Καταπληκτικό!!!

Το "Όφις και Κρίνο" είναι το πρώτο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, για το οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας έμελλε να έχει αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα. Ενας ζωγράφος που αποφασίζει ότι ο θάνατός του, όπως και η ζωή του, θα είναι συνδεδεμένος με τον έρωτα και την ομορφιά, είναι ο ήρωας του «Οφις και Κρίνο», του πρώτου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (168)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (145)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (127)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (69)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (56)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία