Reviews

12

Followers

0

Following

0

Βιβλία

2

Reviews

12

Followers

0

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

2

ReviewsΤο ξεκίνημα της 'beat' λογοτεχνίας!

Ένα συγγραφικό δίδυμο που εντυπωσιάζει μεν με τους αντι-συμβατικούς ήρωές του, αλλά που δεν τολμά να εμβαθύνει καθόλου στους χαρακτήρες τους δε. Το εξώφυλλο είναι χαρακτηριστικότατο της ψυχεδελικής δομής της ιστορίας. Βαθμολογία: 7,8/10.

0Το χιουμοριστικό θρίλερ του Roald Dahl!

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου βιβλίου του Νταλ (1991) είναι η ατμοσφαιρικότητα και τα στοιχεία 'θρίλερ' που διαθέτει, όπως και η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθει ο κεντρικός ήρωας. Τα πολλά και μεγάλα σκίτσα που υπάρχουν παραπέμπουν σε 'graphic novel', ενώ το μόνο αρνητικό θα μπορούσα να πω ότι είναι η σχετικά σύντομη ιστορία. Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.

0ο Σιμενόν αποδεικνύεται 'τεχνίτης' του ψυχολογικού θρίλερ!

Οι δύο κεντρικοί ήρωες φαίνονται να ενώνονται από μια κοινή μοίρα, η οποία ενεργοποιείται από το κλίμα καχυποψίας στην παραθαλάσσια κωμόπολη Λα Ροσσέλ όπου διαμένουν ο ένας απέναντι από τον άλλο, μετά από τις ασύνδετες δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών. Έτσι ξεκινά ένα ανελέητο και μέχρι τελικής πτώσης παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, όπου ο φόβος, οι αμφιβολίες, η έκπληξη και το μαύρο χιούμορ διανθίζουν την καθημερινότητά τους. Η 'ατμόσφαιρα' που δημιουργεί ο Σιμενόν είναι αρκετά 'σκοτεινή' και ασφυκτική εμπλουτίζοντάς την με ιδιαίτερα υπαινικτικούς διαλόγους μεταξύ του καπελά Λαμπέ και των υπόλοιπων ηρώων του βιβλίου, ενώ η μακάβρια 'χημεία' του με τον ράφτη Κασουντάς μένει αξέχαστη στο αναγνωστικό κοινό, αφού καταλήγει να συμπάσχει καί με τους δύο. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρω ότι συμφωνώ με τους κριτικούς λογοτεχνίας εκείνης της εποχής, αλλά καί της πιο σύγχρονης, οι οποίοι θεωρούν το συγκεκριμένο βιβλίο ως μια πειστική 'ανατομία' της γαλλικής επαρχίας. Στον αντίποδα, όμως, αυτής της διαπίστωσης είναι η αργοπορία (ίσως και εκβιαστική από την πλευρά του συγγραφέα) στην εξέλιξη των γεγονότων, όπως και ένα επαναληπτικό μοτίβο στα γεγονότα του 2ου μέρους που, ωστόσο, οδηγούν στην λυτρωτική κάθαρση του τέλους - το 1ο μέρος του βιβλίου είναι σίγουρα πιο 'δυνατό'. Είναι, όμως, σίγουρο ότι ο Σιμενόν επιτυγχάνει να εισχωρήσει στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου με τον πιο δημιουργικό τρόπο σε σημείο που οι αναγνώστες να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση ή σκέψη του. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιθανόν, και λόγω της επιδραστικότητας του, το μυθιστόρημα να μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1982 από το Κλωντ Σαμπρόλ με πρωταγωνιστές το εξαίσιο δίδυμο Μισέλ Σερό-Σαρλ Αζναβούρ - η ταινία είναι δυσεύρετη. Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.

0Πάλη γυναικών!

Πρόκειται για το 2ο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων 'Killing Eve' με κεντρικές ηρωϊδες την πράκτορα της MI5, Ιβ Πολάστρι και την πληρωμένη ψυχοπαθή εκτελέστρια, Βιλανέλ, στο οποίο 'ελεύθερα' βασίστηκε ο 2ος κύκλος της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα hypes της τελευταίας διετίας (2018). Αντλώντας την έμπνευσή του, ενδεχομένως, από τα κατασκοπικά θρίλερ της δεκαετίας του '80, ο Jennings χτίζει την ιστορία του 2ου βιβλίου αρκετά πρωτότυπα, αφού καταφέρνει να 'παίξει' δημιουργικά με το κυνηγητό της γάτας με το ποντίκι, το οποίο, εδώ, αποκτά πλέον μεγαλύτερη εσωτερικότητα και σημασία. Οι διαφορές στην προσωπικότητα των 2 γυναικών είναι που χαρίζει στους αναγνώστες στιγμές αγωνίας, όσο και αμφιβολίας σχετικά με την επιλογή των επόμενων κινήσεών τους. Πέρα από αυτό, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, όμως, δεν 'δρέπει' δάφνες' λογοτεχνικού αριστουργήματος, ενώ, σε κάποια σημεία, υπάρχουν παρόμοιοι τρόποι δημιουργίας 'σκοτεινής' ατμόσφαιρας, όπως π.χ. οι αρκετές αναφορές σε δυσάρεστες οσμές χώρων, οι οποίες δημιουργούν αμηχανία στο αναγνωστικό κοινό, 'αφαιρώντας' την διαφάνεια από τη ροή της πλοκής. Σίγουρα, το πιο πρωτότυπο στοιχείο του βιβλίου είναι η πλήρης 'διάσταση' των προσωπικοτήτων, αλλά και η 'χημεία', τελικά, των 2 κεντρικών ηρωϊδων, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνουν το αίνιγμα του τί πραγματικά είναι η γυναίκα. Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10

0Ίσως, το πιο συναρπαστικό βιβλίο του συγγραφικού διδύμου!

Οι δημιουργοί του 'Δεσμώτη του Ιλίγγου' και των 'Διαβολογυναικων' σε μια από τις καλύτερες στιγμές τους (1955), γράφουν ένα μυθιστόρημα με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, χιτσκοκικής ατμόσφαιρας, και με αποχρώσεις αστυνομικού μυθιστορήματος μυστηρίου. Μόλις το ξεκινάς, δεν θέλεις να το αφήσεις. Η πάλη των χαρακτήρων, οι συνεχείς υποψίες θανάτου και οι πληγές στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συνθέτουν ένα εντυπωσιακό 'ψυχογραφικό' πορτρέτο της Ευρώπης εκείνης της εποχής. Και όταν 'πέφτουν οι μάσκες' στο τέλος, κανένας δεν είναι αθώος, ούτε αφελής - όλοι οι ήρωες έχουν μερίδιο ευθύνης. Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10. Υ.Γ.: Θα ήθελα να είναι 20 με 30 σελίδες μεγαλύτερο.

0Το πάρκο της λήθης!

Γενικά, λοιπόν, πρόκειται για ένα έντονο ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία ψυχολογικού δράματος και αστυνομικού μυθιστορήματος μυστηρίου, ενώ δεν λείπουν και τα ψήγματα ερωτικού 'νουάρ'. Κάλλιστα, ο Μισσό θα μπορούσε να έχει εμπνευστεί από τον 'Ύπνο' του Χαβιέρ Ασπέιτια και την 'Χάρτινη μνήμη' της Χίλι, δύο πολυβραβευμένα μυθιστορήματα εφάμιλλης έντασης και λογοτεχνικής αξίας. Τα μειονεκτήματα του βιβλίου που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι η ελλιπής ανάπτυξη κάποιων δευτερευόντων χαρακτήρων, η δημιουργία παραπάνω αγωνίας (σε κάποια σημεία στο 1ο μέρος) που θα μπορούσε να το 'εκτοξεύσει' σε ακόμα ανώτερο επίπεδο, και η, κάποιες φορές, 'επίπεδη' αναφορά σε καίρια στοιχεία και γεγονότα της ιστορίας που μπορεί να μπερδέψουν τους αναγνώστες, επειδή η ιστορία κινείται διαδοχικά στο παρόν και στο παρελθόν - ωστόσο, τα αποσπάσματα που υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο από έργα διάσημων συγγραφέων και πνευματικών ανθρώπων αποτελούν και την 'πυξίδα' αυτογνωσίας τόσο των ηρώων, όσο και των αναγνωστών. Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.

0Τα 'flashbacks' λειτουργούν ευεργετικά!

Ο Μισσό αποδεικνύει για άλλη μια φορά, γιατί τα βιβλία του στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα. Η πλοκή του συγκεκριμένου πολυδιαφημισμένου μυθιστορήματος είναι γρήγορη και τα 'flashbacks' λειτουργούν ευεργετικά - ωστόσο, ενώ οι συνεχείς ανατροπές κάνουν τους αναγνώστες να μην μπορούν να το αφήσουν από τα χέρια τους, δημιουργούν και μια αίσθηση ότι .... 'παν μέτρον άριστον'. Θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι αναγνώστες από 38 χρόνων και πάνω, γιατί η κουλτούρα της δεκαετίας του '90 σε σχέση με τη σημερινή εποχή παρουσιάζεται..... γλαφυρότατα. Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.

0Το βιβλίο 'προάγγελος' του 'Νονού'!

Ένα κλασικό 'νουάρ' μυθιστόρημα σε γλώσσα καθημερινή και αρκετά 'μαφιόζικη' που, βέβαια, δεν διεκδικεί το Βραβείο Λογοτεχνικής Αξίας, αλλά που ξεχωρίζει για την αλήθεια και την μεστότητά του. Όσον αφορά, λοιπόν, τη δομή της πλοκής του μυθιστορήματος αξίζει να αναφέρω ότι δεν διαθέτει ισορροπία στην ουσία και το ξεδίπλωμα της, αφού το 1ο μισό κατακλύζεται από αναλυτικές λεπτομέρειες και ανούσιες περιγραφές της παιδικής-εφηβικής ηλικίας του κεντρικού ήρωα και της πορείας του μέσα στους ΄κόλπους' της Μαφίας, ενώ, ταυτόχρονα, τα flashbacks δεν είναι πολλές φορές επιτυχημένα δημιουργώντας σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό για τον χρόνο εξέλιξης των γεγονότων - εμφανίζονται, επίσης, σε σημείο που δεν είναι ταιριαστά με τα μετέπειτα γεγονότα που περιγράφονται. Από την άλλη πλευρά, το 2ο μισό είναι εκείνο που ανεβάζει το επίπεδο ποιότητας και αξίας του βιβλίου, γιατί, πέρα από την αγωνία και τα στοιχεία του ψυχολογικού θρίλερ που περιλαμβάνει, ο Malley δεν παραλείπει να εμβαθύνει στην ψυχολογία των βασικών προσώπων και να εξετάσει τα κίνητρα συμπεριφοράς τους σφαιρικά και αντικειμενικά. Ναι, το τέλος είναι κάπως προβλέψιμο, αλλά διαθέτει σοβαρότητα και όχι προχειρότητα. Βαθμολογία: 3,75/5 ή 7,5/10.

0Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα παραψυχολογικού μυστηρίου με άκρως επικίνδυνα οικογενειακά μυστικά!

Στο συγκεκριμένο βιβλίο που θεωρείται από τα πιο γνωστά της Ελληνικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας, φαίνονται έντονα οι επιρροές από την Άγκαθα Κρίστι και, ιδιαίτερα, από το μυθιστόρημά της 'Ένα μήνυμα για φόνο' στο οποίο κυριαρχεί το παραψυχολογικό στοιχείο και το κοινωνικό ενδιαφέρον για τον πνευματισμό και την επικοινωνία με το πνεύμα νεκρών προσώπων. Τη δεκαετία του '70, άρχισε να αναπτύσσεται, ως γνωστόν, το κίνημα της 'Νέας Εποχής' (New Age) με μεγάλη έμφαση στη δύναμη του πνεύματος και της ανθρώπινης ενέργειας, υλικό που χρησιμοποιεί η Κακούρη για να δημιουργήσει την μυστηριώδη ατμόσφαιρα του πρώτου μισού του βιβλίου. Το δεύτερο μισό είναι ναι μεν πιο προβλέψιμο, αλλά κατακλύζεται από ιντριγκαδόρικους και σωστά δομημένους διαλόγους μεταξύ των προσώπων της ιστορίας, οι οποίοι βοηθούν στο να αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις του αναγνωστικού κοινού σχετικά με τα κίνητρα συμπεριφοράς, κυρίως, π.χ. του Θεόδωρου και της κυρίας Εσμεράλδας. Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10

0Ένα από τα σημαντικότερα κατασκοπικά θρίλερ/αστυνομικά μυθιστορήματα!

Ο Indridason χρησιμοποιεί τη δημοσιογραφική του ιδιότητα με έναν άκρως αποκαλυπτικό τρόπο για να μας μεταφέρει στην 'σκοτεινή' ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου, στα τέλη της δεκαετίας του '50, ο οποίος συνεχίζει να στοιχειώνει όχι μόνο κάποιους από τους επιζώντες ήρωες του μυθιστορήματος, αλλά και την αποστραγγισμένη λίμνη Κλέιβαρβατν όπου 'κρύβεται' στο πυθμένα της ένας ανθρώπινος σκελετός, δεμένος με ένα παλιό ρώσικο ραδιοπομπό. Όλοι οι ήρωες του μυθιστορήματος έχουν έντονες αντιδράσεις στα γεγονότα, και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, στοιχεία που αποπροσανατολίζουν τον αναγνώστη από τη ταυτότητα του δολοφόνου, σχεδόν, μέχρι το τέλος. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να τονίσω ότι ο Indridason αποδίδει φόρο τιμής στο Hakan Nesser, αφού εδώ γράφει σε παρόμοιο ύφος, και, κυρίως, ταυτόχρονα με τα γεγόνοτα του παρόντος και του παρελθόντος, αποκαλύπτει και τις κινήσεις, όσο καί τις σκέψεις του δολοφόνου, ανώνυμα. Σαν μοναδικό μειονέκτημα του βιβλίου θα μπορούσα να αναφέρω τα πολλά ονόματα των ηρώων, των γεγονότων και των πόλεων. Στην αρχή, σε κάποια σημεία, όπου υπάρχουν έντονοι διάλογοι κα γεγονότα, δεν 'φαίνεται' ξεκάθαρα το πρόσωπο που δρα, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να πρέπει να διαβάζει και τις προηγούμενες παραγράφους για να είναι σίγουρος. Ωστόσο, αυτό εμφανίζεται σε λίγα σημεία, προσδίδοντας έναν παραπάνω τόνο μυστηρίου στη πλοκή. Από τα πιο συναρπαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα των Εκδόσεων 'Μεταίχμιο'. Βαθμολογία: 4.7/5 ή 9,4/10. Υ.Γ.1: Το προτείνω ανεπιφύλακτα: Δεν θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας! Y.Γ.2: Tα 'φλάσμπακ' λειτουργούν ευεργετικά και 'κινηματογραφικά' στη ροή της πλοκής!

0Ίσως, το καλύτερο μυθιστόρημα του McDonald με 'δυνατούς' διαλόγους και στοιχειωτική ατμόσφαιρα!

Γίνεται ένας μοναδικά αποτελεσματικός συνδυασμός hard-boiled στοιχείων με στοιχεία αστυνομικού μυστηρίου, το οποίο προσδίδει μια ιδιαίτερη γοητεία στο ανατρεπτικό φινάλε. Μεγάλο ατού στην πλοκή αποτελούν και οι ενίοτε 'σκοτεινές' περιγραφές της θέας και των εξοχικών περιοχών της Καλιφόρνια. Ο ντετέκτιβ Λιού Άρτσερ ποτέ δεν ήταν πιο δραστήριος και αινιγματικός! Πρόκειται για ένα 'διαμαντάκι' της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Βαθμολογία: 4,6/5 ή 9,2/10).

0Το κύκνειο άσμα του McDonald!

Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα μυστηρίου, το οποίο θυμίζει σε 1-2 λεπτομέρειες το 'Θαμμένα Μυστικά' της Ρουθ Ρέντελ. Οι ήρωες ψυχογραφούνται σε βάθος και, από τη μέση και μετά, η αγωνία μεγαλώνει. Η ιστορία ξεκινά κάπως αργά και η υπόθεση φαίνεται περίπλοκη λόγω πολλών χαρακτήρων, ωστόσο από το 2ο μέρος και μετά αποζημιώνει τον αναγνώστη. Απλά, θα ήθελα λίγο περισσότερες εξηγήσεις στη λύση του μυστηρίου, γιατί 1-2 στοιχεία έμειναν στη κρίση του αναγνώστη. Συνολική Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10. Βαθμολογία λόγω ανατροπών και εμπνευσμένων στοιχείων μυστηρίου: 4,4/5 ή 8,8/10.

0