Reviews

8

Followers

1

Following

1

Βιβλία

1

Reviews

8

Followers

1

Following

1

Αγαπημένα βιβλία

1

ReviewsΥπέροχος Μισίμα!

Η αιώνια πάλη που συχνά πυκνά συναντάται σε Ιάπωνες συγγραφείς, αυτή μεταξύ της παράδοσης και των αξιών του σύγχρονου κόσμου, μέσα από μια τραγική ιστορία αγάπης (;) ανάμεσα σε δύο νεαρά παιδιά της υψηλής κοινωνίας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο συγκλονιστικος πρώτος τόμος της τετραλογίας του Μισίμα "Η Θάλασσα της Γονιμότητας" κράτα τον αναγνώστη καθηλωμένο με την υπέροχη και αισθησιακή πρόζα του, τις υπερρεαλιστικές περιγραφές του, το ψυχολογικό βάθος των χαρακτήρων του και τους άφθονους συμβολισμούς του. Γεμάτα πέντε αστέρια για το μυθιστόρημα του αμφιλεγόμενου Γιουκίο Μισίμα. Ένα από τα καλύτερα αναγνώσματα των τελευταίων μηνών.

0Λιτό, πλην όμως φοβερά εθιστικό!

«Η Γυναίκα της Άμμου» μπορεί να μην έχει πλοκή, να μην έχει αρκετούς χαρακτήρες και αυτοί που έχει να είναι σχετικά ρηχοί, να μην έχει φυσικά τοπία και σκηνές που περιγράφονται με εκλεπτυσμένη γραφή, έχει όμως άπειρους συμβολισμούς, υπαρξιακές αναζητήσεις, σεξουαλικότητα και ερωτισμό που κινούνται στα όρια της νοσηρότητος και της διαστροφής, σουρεάλ διαλόγους και πράξεις που ακροβατούν μεταξύ δυσφορίας, υποταγής και αταβιστικών συμπεριφορών. Ένα μυθιστόρημα που κινείται γύρω από μια αέναη προσπάθεια λύτρωσης που περιέχει όλα τα στάδια αυτής, απλό σε πλοκή μεν, πλην όμως εθιστικό, εντός των σελιδών του οποίου αντανακλώνται δικοί μας, προσωπικοί ψυχαναγκασμοί, νευρώσεις, ηθικοί φραγμοί, κοκ Αυτό που δεν ήξερα είναι πως το εν λόγω έπος του Κόμπο Αμπέ έχει γίνει και ταινία, σε σκηνοθεσία Χιρόσι Τεσιγκαχάρα και μουσική του τιτάνα Τόρου Τακεμίτσου. Η οποία έλαβε και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

0Μια νέα οπτική γωνία για την Α' Σταυροφορία.

Μια εμβριθής μελέτη και απόδοση σε απλή γραφή της ιστορίας της Α' Σταυροφορίας υπό διαφορετικό πρίσμα από τις προηγούμενες, αυτού που επανατοποθετει τη σημασία του Βυζαντίου και του Αλεξίου Κομνηνού στην έμπνευση, οργάνωση και τελική της επιτυχία. Εξαιρετικό ανάγνωσμα.

0Πολυπλοκότητα και συμβολισμός μέσα από την απλότητα.

Η Μαύρη Τουλίπα, ένα από τα τελευταία έργα του Αλέξανδρου Δουμά του πρεσβύτερου, περιγράφει την ιστορία ενός Ολλανδού ανθοκόμου, με ειδίκευση στις τουλίπες, ο οποίος καταφέρνει να δημιουργήσει το Άγιο Δισκοπότηρο της καλλιέργειάς τους. Ο Δουμάς, αντλώντας στοιχεία από την αρχαιοελληνική τραγωδία, οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από τα διάφορα στάδια της και με τη γεμάτη χάρη γραφή του -πολλές φορές απευθυνόμενος και στον ίδιο τον αναγνώστη- καταφέρνει μέσα από ένα φαινομενικά απλοϊκό και προσωποκεντρικό μυθιστόρημα, να υμνήσει μια σειρά από ανθρώπινα πάθη: τον έρωτα, την εμμονική ζήλεια και την αντιζηλεία, την αγάπη για την πατρίδα. Κι όλα αυτά, υπό το πρίσμα της αγάπης για τα φυτά. «Περιφρονώντας τα λουλούδια, προσβάλλεις το θεό» Μας χαρίζει δε και μια υπέροχη ρήση: «Μερικές φορές υποφέρει κανείς τόσο για να έχει το δικαίωμα να μην πει ποτέ: Είμαι υπερβολικά ευτυχισμένος.»

0(Σχεδόν) όλα όσα θέλετε να μάθετε σχετικά με την αστυνομική λογοτεχνία!

Η Βίβλος όλων των οπαδών της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι πιο σημαντικοί λογοτέχνες του είδους, οι πιο ξακουστοι ήρωες τους και οι πιο κακοφημοι-σταρ κακοποιοι, αναλύονται όλα τα υποείδη του αστυνομικού διηγήματος, οι κανόνες του, καθως και το χρονολογία της εξέλιξης του. Όλα αυτά, με στοιχεία και φωτογραφίες, σε μια πολυτελή έκδοση, από τον Έλληνα πατριάρχη της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον κύριο Κορίνη.

1Εξαιρετική γραφή, ιδιοφυής μυθοπλασία!

Εξαιρετική δουλειά από τον Gaiman, νομίζεις πως μπορείς να του πεις πως πήγες να πάρεις ψωμί από το φούρνο και εκείνος να μετατρέψει αυτήν την μικρή στιγμή σε μια ντουζίνα σελίδων μυθοπλασίας. Ωραίες λογοτεχνικές αναφορές, περίτεχνα κρυμμένες στο κείμενο, που σκιαγραφούν την Αμερική κοινωνικά και πολιτισμικά, ομορφη γραφή στο σύνολο της, αδύναμη μετάφραση στην ελληνική του έκδοση.

2Ενδιαφέρουσα συλλογή κειμένων σε όμορφη γραφή, διαβάζεται και αποσπασματικά.

Πολύ ωραία η σουρεαλ γραφή του Μάτεσι, μικρά και όμορφα κειμενάκια που όμως δεν παρουσιάζουν καμία σύνδεση μεταξύ τους. Ελαφρώς κουραστικό και βαρετό από κάποια στιγμή κι έπειτα. Νομίζω πως διαβάζεται καλύτερα αποσπασματικά.

0Καταξιωμένος συγγραφέας, άρτιο, διεξοδικό και χρήσιμο.

Άπειρα στοιχεία, ορθά τακτοποιημενα και παρουσιασμένα, αναλύει τόσο το πολιτικό υπόβαθρο πριν και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όσο και τους παράγοντες βάσει τον οποίων πορευτηκε η Ελλάδα, χωρίς να διστάζει να παραδεχθεί πως η τύχη και οι συγκυρίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Εξαίρει την επιτυχημένη προσπάθεια για αυτάρκεια στο γεωργικό τομέα και σκιαγραφεί γλαφυρά αρκετά προφίλ των προσωπικοτητων που πρωταγωνιστουν στις εξελίξεις. Στα μείον οι επαναλαμβανόμενες θέσεις υπέρ προσώπων και παρατάξεων.

0