Reviews

13

Followers

1

Following

0

Βιβλία

29

Reviews

13

Followers

1

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

29

Reviews

Χάρτινη ΜνήμηΚενά μνήμης

Ένα υπέροχο βιβλίο για τους ανθρώπους που η άνοια ή το Altzheimer τους έχει χτυπήσει την πόρτα. Η ηρωίδα συμπαθέστατη, το βιβλίο σε τοποθετεί κατευθείαν στο μυαλό της. Χάνεσαι μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του, όπου η σκέψη της οδηγείται συχνά σε αδιέξοδο. Είναι πολύ πιστευτό το σενάριο ότι η καλύτερή της φίλη εξαφανίστηκε και κινδυνεύει, όπως κι ότι υπάρχει μια συνωμοσία εναντίον της, ώσπου στο τέλος το μυστικό αποκαλύπτεται και μας αφήνει άναυδους. Εξαιρετική πλοκή, σε κρατάει διαρκώς σε αγωνία. Ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους του, με υπόθεση αστυνομική και ταυτόχρονα ένα ψυχογράφημα των ατόμων με "χάρτινη" μνήμη, όπου τα σημειώματα και τα post it είναι πανταχού παρόντα και απαραίτητα στην καθημερινότητά τους για να είναι λειτουργικά, κατά το δυνατόν. Απλά συγκλονιστικό!

0

Η μετακόμισηΤι παίρνεις, τι αφήνεις

Μια γυναίκα λίγο πριν αφήσει τη ζωή που είχε και μπει σε οίκο ευγηρίας. Ένα βράδυ πριν καλείται να χωρέσει σε μια δυο βαλίτσες ό,τι θεωρεί πιο σημαντικό να πάρει μαζί της. Στο διάστημα αυτό την κατακλύζουν αναμνήσεις ή καλύτερα σπαράγματα αναμνήσεων- καθώς την έχει επισκεφτεί η άνοια. Τα συναισθήματά της ξεχειλίζουν, δεν μπορούν να στριμωχτούν σε δύο βαλίτσες οι εμπειρίες μια ζωής. Ο λόγος καταιγιστικός, το παρελθόν συγκοινωνούν δοχείο με το παρόν. Μέσα από την αναδρομή γνωρίζουμε καλύτερα την ηρωίδα, μαθαίνουμε τα μυστικά της, τις στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή της και νιώθουμε συμπόνοια για τα βάσανά της. Μια ζωή γεμάτη με απώλειες. Και τώρα νιώθει ότι έχει ακόμη πράγματα να απωλέσει. Δεν μπορεί να πάρει μαζί της τη γάτα της που της κρατούσε συντροφιά τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να κάνει πιο εύκολο τον αποχωρισμό γιατί το ζώο νιώθει ότι το εγκαταλείπει. Και δεν είναι μόνο η γάτα που πρέπει να αφήσει πίσω. Δύσκολο να αποφασίσεις τι να πάρεις και τι να αφήσεις όταν η ζωή σου επιβάλει να διαλέξεις...

0

Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέαΈνα βιβλίο που σου κάνει καλό

Μια ρομαντική και τρυφερή ιστορία, ένα βιβλίο αρκετά αισιόδοξο, όπως και "Η εποχή των κερασιών" του ιδίου. Μια ηρωίδα αθεράπευτα ρομαντική και ονειροπόλα, που αρνείται να εγκαταλείψει τα όνειρά της και να δεχτεί αυτά που θέλουν να της επιβάλουν οι άλλοι. Μια νοσταλγός της παλιάς καλής επιστολογραφίας, θύμα της έξαρσης της τεχνολογίας, όπου η επικοινωνία των ανθρώπων έχει εντελώς ψηφιοποιηθεί και αυτοματοποιηθεί. Η Ροζαλί προσπαθεί με το μαγαζάκι αναλώσιμων που ανοίγει να ανοίξει ένα "παραθυράκι" στο παρελθόν, να φέρει ξανά στη "μόδα" τις χειρόγραφες ευχές στις ευχετήριες κάρτες, να εμπνεύσει τον κόσμο να θυμηθεί τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας -δια αλληλογραφίας- τον οποίο θεωρεί πιο αυθεντικό, με την προσωπική σφραγίδα του γραφικού χαρακτήρα του καθενός μας. Οι περιγραφές του Παρισιού χρωματίζουν ευχάριστα το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση. Πέρα από το ρομάντζο, υπάρχουν εκπλήξεις και ανατροπές, όμως σίγουρα μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο η τεχνολογία και η ηλεκτρονική επικοινωνία βελτίωσε τις σχέσεις μεταξύ μας. Είναι ένα βιβλίο που σου κάνει σίγουρα καλό και συντροφεύει ιδανικά τις καλοκαιρινές σου διακοπές βοηθώντας σε να κάνεις ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα και τον καταιγισμό δυσάρεστων ειδήσεων και ζοφερών προβλέψεων. Η τέχνη, η λογοτεχνία και ο έρωτας σε πρώτο πλάνο, ένας δυνατός συνδυασμός.

1

Όταν έφυγαν τ’ αγάλματαΗ δύναμη της θέλησης

Μια πολύ τρυφερή ιστορία που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αθήνα. Ο αγώνας των αρχαιολόγων να κρύψουν τα εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου για να μην πέσουν στα χέρια των ναζί εμπνέει δύο παιδιά να συμμετάσχουν στη διάσωση με τον δικό τους τρόπο. Το κορίτσι που έχει ατροφικό χέρι ταυτίζεται με τα ακρωτηριασμένα αγάλματα, τριγυρνά στο μουσείο όπου εργάζονται οι γονείς του και παρακολουθεί από κοντά την προσπάθειά τους. Το αγόρι που φορά χοντρά γυαλιά οράσεως ανεβαίνει κρυφά τη νύχτα στις σκεπές των αρχοντικών και κατεβάζει τα ακροκέραμα να τα κρύψει από τους Γερμανούς. Γεννά μοναδικά συναισθήματα. Πολύ καλογραμμένο βιβλίο όπου δίνεται η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της ελληνικής ιστορίας και να ταυτιστούν με τα δύο παιδιά. Ένα δυνατό μάθημα για το πώς μπορεί ο καθένας μας να κάνει τη διαφορά δίνοντας τον αγώνα του από το δικό του μετερίζι και πώς η ισχυρή θέληση είναι σε θέση να παρακάμψει τους ανασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη ενός ανώτερου σκοπού. Ένα βιβλίο που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι δοσμένο με τη διεισδυτική ματιά της Αγγελικής Δαρλάση.

0

Το προηγούμενο κορίτσιΜυστικά και ψέματα

Δύο ιστορίες, μια σε χρόνο ζωντανό και μια στο παρελθόν διαδραματίζονται στο ίδιο περιβάλλον με πολλά κοινά πρόσωπα. Ο συγγραφέας τραβά δύο παράλληλα αφηγηματικά νήματα, συμπληρώνοντας με έξυπνο τρόπο κομμάτια του παζλ πότε στη μία, πότε στην άλλη ιστορία. Ενώ στην αρχή ο βασικός ύποπτος είναι ένας, στην πορεία προστίθενται κι άλλοι. Θύματα και θύτες. Ποιος είναι ποιος; Δύσκολα ξεχωρίζεις στο τέλος, όλοι είναι ικανοί για όλα. Παιχνίδια του μυαλού, παιχνίδια εξουσίας και ελέγχου. Ένα έργο γραμμένο με αρχιτεκτονική δομή με μια σχεδόν τέλεια συμμετρία. Οι ισορροπίες εύθραυστες, οι ήρωες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Πολλά μυστικά αλλά και πολλά ψέματα. Η αγωνία διάχυτη σε όλο το βιβλίο. Το τέλος απρόβλεπτο, σε ξαφνιάζει, σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πόσες εκδοχές μπορεί να έχει μια αλήθεια και για το τι τελικά κρύβει η ανθρώπινη ψυχή.

1

Σκηνές από τον βίο του Ματίας ΑλμοσίνοΜάθημα ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας

Αναμφισβήτητα το πιο αξιόλογο έργο του Ισίδωρου Ζουργού. Ένα αρμονικό πάντρεμα της ιστορικής έρευνας με τη μυθοπλασία. Από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, με ένα πρωθύστερο σχήμα αφήγησης όπως θα αποδειχτεί αργότερα, ο συγγραφέας μας ξαφνιάζει και μας δημιουργεί ερωτηματικά. Με λόγο ρέοντα μας τοποθετεί αμέσως στη δράση κι η μια σκηνή διαδέχεται την άλλη στη ζωή του Ματίας κι εσύ παρακολουθείς με δέος τις περιπέτειές του και τον αγώνα του για επιβίωση σε μια εποχή όπου η ανοχή και η αλήθεια πίσω από την προκατάληψη είναι το ζητούμενο. Με αριστοτεχνικό τρόπο κατορθώνει να μας κάνει να αγαπήσουμε τον ήρωα ανεξαρτήτως της εκάστοτε ταυτότητάς του. Το τέλος του βιβλίου αναπάντεχο, έρχεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν στην αρχή. Ένα βιβλίο συγκλονιστικό που σίγουρα δε θα ξεχάσεις ποτέ, το μακρύ αναγνωστικό ταξίδι θα σε ανταμείψει.

1

Το κορίτσι με το κόκκινο παλτόΑγωνία στο κόκκινο

Μια συναρπαστική ιστορία που σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή. Η αγωνία ακολουθεί ανοδική πορεία και το καρδιοχτύπι είναι συνεχές. Η συγγραφέας, με εναλλαγές στην οπτική γωνία της αφήγησης και πάντα σε πρώτο πρόσωπο, καταφέρνει να δώσει πολύ εύστοχα τα συναισθήματα τόσο του απαχθέντος κοριτσιού όσο και της μητέρας, η οποία νιώθει υπεύθυνη για την απώλεια της μικρής. Ένα κείμενο που ακροβατεί μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, μεταξύ του ωμού ρεαλισμού και του μαγικού ρεαλισμού και που "κλείνει" το μάτι σε γνωστούς παραμυθιακούς ήρωες, όπως η Αλίκη από τη χώρα των θαυμάτων. Ο αναγνώστης γίνεται μύστης μιας ευρείας γκάμας συναισθημάτων, που σχεδόν παραπέμπουν σε αρχαιοελληνική τραγωδία, ώσπου να φτάσει στην ποθητή κάθαρση. Πολύ ωραία γραφή, ο λόγος ρέει αβίαστα και σε κρατά σε εγρήγορση από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

0

Εγώ δεν φοβάμαιΣκληρή αλήθεια

Ο συγγραφέας στήνει καρέ καρέ ένα αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ, όπου η αγωνία χτυπά κόκκινο από την αρχή ως το τέλος του βιβλίου. Ένας τόπος απομονωμένος, μια χούφτα σπίτια, κανείς δεν υποψιάζεται τίποτα. Μια παρέα παιδιών παίζει ανέμελα ατελείωτες ώρες στους σιτοβολώνες της ιταλικής υπαίθρου. Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, ένα τρομερό μυστικό, μια αποτρόπαιη πράξη. Το ψέμα, η προδοσία, οι εκπτώσεις των ηθικών αξιών που συνεπάγεται η φτώχεια. Μια τυχαία ανακάλυψη θα αλλάξει άρδην τη ζωή του μικρού Μικέλε. Τα μοτίβα εναλλάσσονται, από την απόλυτη παιδική αθωότητα στη βίαιη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, από το ανόθευτο και πηγαίο χιούμορ στην ωμή αλήθεια. Εκπληκτική ιστορία που συνομιλεί με τα παραμύθια του Ίταλο Καλβίνο και με ήρωες περιπετειών όπως ο Τομ Σόγιερ. Αξίζει να διαβαστεί τόσο από εφήβους όσο και από ενήλικες.

0

Το αγόρι στο θεωρείοΤα φαντάσματα του παρελθόντος

Το αγόρι στο θεωρείο, Αγγελική Δαρλάση Ένα παλιό θέατρο στην Αθήνα στεγάζει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ένα θεωρείο γίνεται το νέο σπίτι του Δρόσου και της Αρετής – το «κουκλόσπιτο», όπως το λέει η μικρή. Εκείνη όμως προτιμά να μένει σ’ ένα μπαούλο που έχουν κουβαλήσει μαζί τους. Η απώλεια των γονιών τους έχει αφήσει ισχυρά σημάδια στην ψυχή τους. Ο Δρόσος αναλαμβάνει να σταθεί στο πλάι της Αρετής, κάνει δουλειές του ποδαριού για βιοπορισμό και προσπαθεί να την πείσει να αποδεχτεί τη νέα ζωή τους και να βγει από το μπαούλο. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν η Αρετή μια μέρα εξαφανίζεται κι ο Δρόσος καλείται να αναμετρηθεί με τους φόβους του και με τα φαντάσματα του παρελθόντος που τον στοιχειώνουν. Σύμμαχος στον αγώνα του η Ευδοξούλα, η οποία μέσω του θεάτρου θα βοηθήσει τον ήρωα να ξεχωρίσει το αληθινό από το κίβδηλο, την πραγματικότητα από τη φαντασία και εντέλει να βαδίσει στον δρόμο προς τη συνειδητοποίηση και την ενηλικίωση.

1

Το μισό πιθάρι"Ποταμός" συναισθημάτων

Η Φωτεινή Φραγκούλη δημιούργησε μια υπέροχη ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες μετά τον ξεριζωμό του ΄22. Ένας καημός που δε σβήνει, ένα μαράζι διαρκές. Μέσα από τη σχέση παππού - εγγονής μεταβιβάζεται αυτή η νοσταλγία και ο καημός στις νεότερες γενιές. Ένα πασουμάκι που ξεβράζεται στις ακτές της Μυτιλήνης, ένα μισό πιθάρι που ψάχνει το άλλο του μισό στις ακτές της Τουρκίας κι ένας πρόσφυγας που δεν γύρισε ποτέ ξανά στον τόπο του, αλλά η ψυχή και το μυαλό του βρίσκεται διαρκώς απέναντι. Κι η θάλασσα ανάμεσά τους, ενώνει και ταυτόχρονα χωρίζει τους δυο λαούς. Μια ιστορία διαχρονική και επίκαιρη για όσα παίρνει και για όσα αφήνει πίσω του ένας πρόσφυγας. Το συναίσθημα και η τρυφερότητα ξεχειλίζουν και μας παρασέρνουν σαν ποταμός…

0

Το δέντρο το μονάχοΤο εσωτερικό μας ζύγι

Ένας αγώνας ενάντια στις προκαταλήψεις και τις δοξασίες, που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, ως άυλη προίκα. Μια μάχη ενάντια στα δικά μας τα θέλω και τα θέλω των άλλων. Ένα ζύγι που γέρνει πότε στη μία και πότε στην άλλη πλευρά. Είναι δύσκολο να μη λαθέψει το ζύγι σου. Κι ο φόβος που σου έχουν εμφυσήσει είναι εκεί και παρασέρνει το ζύγι σου στη λάθος πλευρά. Θέλει θάρρος να αψηφήσεις τις φωνές που ακούς στο μυαλό σου και επηρεάζουν τις πράξεις σου. Όμως το τέλος θα σε αποζημιώσει. Ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, βουνό και θάλασσα η ζωή του ανθρώπου. Μια διάθεση θυμοσοφική εκ μέρους της συγγραφέως η οποία αποτύπωσε πολύ εύστοχα το στίγμα του τόπου που περιγράφεται. Αξίζει να διαβαστεί τόσο από εφήβους όσο και από ενήλικες.

1

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες"Εκεί που τραγουδούν οι καραβίδες"

Ένα βιβλίο συγκλονιστικό, η Ντέλια Όουενς, μαέστρος της περιγραφής με τη λογοτεχνική της μπαγκέτα στήνει μια αριστοτεχνική σύνθεση. Κάθε σελίδα του βιβλίου βρίθει από συναίσθημα, οι συγκινήσεις δυνατές, οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες ταυτίζονται ευθύς εξαρχής με την ηρωίδα, με την οποία συμπάσχουν σε όλη τη διαδρομή της. Ο λόγος προσεγμένος, κομψός, οι λέξεις διαλεγμένες σχεδόν με χειρουργική ακρίβεια, υποτάσσονται στην υπηρεσία της μυθοπλασίας, στη δημιουργία του ψυχογραφήματος της κεντρικής ηρωίδας. Η συγγραφέας κατορθώνει με ευφάνταστο τρόπο να αντιστοιχισει χαρακτηριστικά των ζώων με συμπεριφορές των ανθρώπων και αντιστρόφως. Πέραν της λογοτεχνικής του αξίας το βιβλίο σε εισάγει για τα καλά στον κόσμο της βαθιάς Φύσης, εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες. Και το τραγούδι τους αντηχεί σε ώτα ακουόντων, σε ανθρώπους ευαισθητοποιημένους με ανοιχτές κεραίες στα προβλήματα της ανθρώπινης φύσης. Ανατροπές και απρόοπτα σε ξαφνιάζουν, όμως δεν αλλάζεις στιγμή "στρατόπεδο", εξακολουθείς να βρίσκεσαι στο πλευρό της πιτσιρίκας του βάλτου. Κι εσύ νιώθεις ότι σε χρειάζεται, δεν μπορείς να την εγκαταλείψεις, όχι κι εσύ...

3

Από ζάχαρη κι αλάτι"Από ζάχαρη κι αλάτι"

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Η συγγραφέας καταφέρνει με λόγο μεστό και γλαφυρό να αποτυπώσει το στίγμα διαφόρων εποχών της νεοελληνικής Ιστορίας μέσα από το πρίσμα της προσωπικής εμπειρίας του κεντρικού ήρωα σε μια γραμμική αφήγηση που ξετυλίγεται αργά αργά. Η ζωή του Αντρέα ζωντανεύει μπροστά μας, κάνοντάς μας συμμέτοχους στην αγωνία, τη χαρά, τον πόνο του. Το οιδιπόδειο σύμπλεγμα κυριαρχεί στη ζωή του σαν κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο στροβιλίζονται όλες του οι αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον του. Μια μητέρα που δεν τη χορταίνει ποτέ, μια "κατοχικού τυπου" ακόρεστη πείνα. Οι χαρές και οι λύπες εναλλάσονται ρυθμικά, το αλάτι δίνει τη θέση του στη ζάχαρη, σε μια ζυγαριά που καθορίζει την ευτυχία. Αμείωτο το ενδιαφέρον, δυνατές οι συγκινήσεις, ανατροπές και απρόοπτα. Η μυθοπλασία εστιάζει στα γεγονότα που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή του ήρωα, σε στιγμές δύσκολες, στις ματαιώσεις και τις απώλειες, οι οποίες τελικά μεταπλάστηκαν σε κουράγιο και όρεξη για εξέλιξη. Στο τέλος της ζήσης του, το ξετυλιγμενο κουβάρι μαζεύεται ξανά, το νόημα της ζωής του Αντρέα συμπυκνώνεται σε ό,τι τον έχει καθορίσει, ο χρόνος συρρικνώνεται σε λίγες μονάχα στιγμές. Μια βαθιά επιθυμία να επανασυνδεθεί με την παιδική του ηλικία, να χαϊδέψει το παιδί που κρύβεται μέσα του, να το παρηγορήσει, να το αναστήσει.

1