Reviews

27

Followers

2

Following

1

Βιβλία

23

Reviews

27

Followers

2

Following

1

Αγαπημένα βιβλία

23

Reviews

Το βιβλίο της ΚατερίναςΕνα βιβλίο σκοτεινό, αλλά και γλυκό, μαζί με σταγόνες χιούμορ

Το βιβλίο της Κατερίνας, με τα μάτια του Πέτρου, του γιου της, είναι ένα βιβλίο σκοτεινό. Διαπραγματεύεται κυρίως την ψυχική ασθένεια της Κατερίνας. Μια ψυχική ασθένεια που στην ουσία μένει χωρίς θεραπεία, γιατί η ασθενής αρνείται να επισκέπτεται τακτικά ψυχίατρο και να ακολουθεί μια κανονική φαρμακευτική αγωγή. Ο ψυχίατρος την βλέπει μόνο όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και τα φάρμακα που της προτείνονται, λαμβάνονται από αυτήν, μόνο επιλεκτικά. Είναι όμως και γλυκό βιβλίο γιατί περιγράφει με γλυκό τρόπο τη σχέση μάνας -γιού, αλλά και τη σχέση της Κατερίνας με τον σύζυγο της. Μέσα στην σκοτεινιά δεν λείπει και το χιούμορ, που δίνει μια ανάσα στον αναγνώστη. Ως τελικό συμπέρασμα πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

1

Άσπιλοι ένοχοιΤο διάβασα με ενδιαφέρον

Ένα βιβλίο αστυνομικό αλλά και με κοινωνικές προεκτάσεις. Σκιαγραφεί πολύ καλά την κλειστή κοινωνία της επαρχίας με τις προκαταλήψεις, τη θρησκοληψία, την υποκρισία και τα ταμπού. Κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Στα συνεχή μπρος- πίσω της ιστορίας στο χρόνο, παρατήρησα μερικά λαθάκια στις ημερομηνίες, αλλά αυτά δεν αναιρούν την καλή εντύπωση που σχημάτισα για το βιβλίο.

0

Όσα δεν σου είπαΈνα βιβλίο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον

Ένας άντρας βολεμένος σε μια σχέση με δύο γυναίκες. Μέχρι που η μία από τις δύο τολμά να διεκδικήσει την αποκλειστικότητα και η σχέση των τριών διαλύεται. Είναι όμως η αρχή ενός ταξιδιού προς την αυτογνωσία και για τους τρεις. Αξίζει να το διαβάσετε.

1

Η Βιβλιοθηκάριος του ΆουσβιτςΑξίζει να διαβαστεί

Ένα από τα βιβλία που με συγκλόνισαν. Σ' έναν χώρο (στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί) όπου απαγορεύονται τα βιβλία, η έφηβη εβραιοπούλα Ντίτα κρύβει κάτω από το φόρεμά της, με κίνδυνο της ζωής της, τους εύθραυστους τόμους της μικρότερης, κρυμμένης και λαθραίας δημόσιας βιβλιοθήκης που υπήρξε ποτέ. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα το βιβλίο μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, ακόμα και όταν περιγράφει τις πολύ βάναυσες και σκληρές συνθήκες μέσα στο ναζιστικό στρατόπεδο. Το ρούφηξα από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν το βαρέθηκα ούτε λεπτό.

0

Το άγαλμα στη σοφίτααρκετά ενδιαφέρον βιβλίο

Από τα βιβλία που μου κράτησαν το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Αναφέρεται στον έρωτα μιας ελληνοεβραίας και ενός γερμανού στρατιώτη, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου έδρασε ο Μέρτεν, ο διαβόητος διώκτης των εβραίων (επονομαζόμενος και "χασάπης της Θεσσαλονίκης"). Πλέκονται με ωραίο τρόπο ιστορικά στοιχεία με τη μυθοπλασία. Σε μερικά σημεία η συγγραφέας πλατιάζει φλυαρώντας, αλλιώς θα έβαζα στο βιβλίο 9 αστέρια.

0

Το σημάδικαλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί

Ήταν το πρώτο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου που διάβασα. Ήταν και η αιτία να αναζητήσω και να διαβάσω στη συνέχεια και άλλα βιβλία του συγγραφέα. Διηγείται την ιστορία του Στέφανου Δημητρίου, ενός χαρισματικού φοιτητή της ιατρικής, με πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ζει όπως όλοι οι φοιτητές της εποχής του (πανεπιστήμιο, διάβασμα, αλλά και παρέες, ποτά, πάρτι, έρωτα). Μέχρι που ένα έντονο συναίσθημα ζήλιας τον οδηγεί σ' ένα έγκλημα. Από εκεί και πέρα η ζωή του παίρνει μια τραγική τροπή. Από τα πανεπιστημιακά θρανία βρίσκεται έγκλειστος σε διάφορες φυλακές της χώρας. Στο βιβλίο περιγράφονται με συγκλονιστικό και συγχρόνως ρεαλιστικό τρόπο οι συνθήκες του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας (είναι φανερό ότι ο συγγραφέας έκανε σχετική έρευνα). Το τέλος; Ελπιδοφόρο. Διαβάστε το

0

Πικρό γάλα΄Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο που αφορά την πραγματική ιστορία του Φώτη Ραπακούση που έζησε για πολλά χρόνια σε παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο την σκληρή καθημερινή ζωή των παιδιών που η φτώχια και ο διχασμός του εμφυλίου τα οδήγησε σ' αυτά τα ιδρύματα. Όπως και σε άλλα βιβλία του, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος έχει κάνει τη σχετική έρευνα του και διαφωτίζει κι εμάς τους αναγνώστες για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί. Διαβάστε το, είναι καλογραμμένο, αξίζει τον κόπο.

0

Ο χορός των συμβόλωναπλώς συμπαθητικό

Έχοντας διαβάσει και άλλα βιβλία του Μένιου Σακελλαρόπουλου (Πικρό γάλα, η πυραμίδα της οργής, 13 κεριά στο σκοτάδι, το σημάδι) διαπιστώνω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο (ο χορός των συμβόλων) ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου και της ποιότητας των άλλων βιβλίων του. Ναι μεν συμπαθητικό, αλλά συγχρόνως μου φάνηκε κάπως γλυκερό. Μου θύμισε παλιά ελληνική ταινία (τύπου "ο λουστράκος"). Πάντως πρέπει να σημειώσω ότι, όπως και στα άλλα βιβλία του, ο συγγραφέας κάνει τη σχετική έρευνα του πριν ολοκληρώσει τη γραφή του ( στην προκειμένη περίπτωση έρευνα για το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, μαθηματικά προβλήματα κλπ). Και μια τελική παρατήρηση: Πρώτη φορά είδα σε βιβλίο να γίνεται διαφήμιση παλαιότερου βιβλίου του συγγραφέα (εδώ διαφημίζεται το "13 κεριά στο σκοτάδι").

0

Ο Γερμανός γιατρόςένα εξαιρετικό βιβλίο για έναν "εχθρό" που ήταν φίλος

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Είναι καλογραμμένο και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος.Αν και περιέχει αρκετά στοιχεία και πρόσωπα μυθοπλαστικά, εντούτοις ουσιαστικά βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Γερμανού γιατρού Χανς Λέμπερ (στο βιβλίο φέρεται με άλλο όνομα), ο οποίος, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έφτασε, ως στρατιωτικός γιατρός, στη Μήλο, όπου οργάνωσε και λειτούργησε δύο νοσοκομεία ένα για τους γερμανούς στρατιώτες και ένα για τους έλληνες πολίτες. Φρόντιζε και περιέθαλπε όλους τους ασθενείς του, γερμανούς και έλληνες, με την ίδια αγάπη. Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου περιγράφει πολύ ωραία αυτή την αμφίδρομη σχέση αγάπης και εκτίμησης που δημιουργήθηκε μεταξύ του γιατρού και των νησιωτών, για να μας θυμίζει ότι εκτός από τους σκληρούς ναζιστές, υπήρχαν (έστω και αν ήταν πολύ λιγότεροι) και γερμανοί που ήταν άνθρωπιστές και ζούσαν και αυτοί το δικό τους δράμα σ' εκείνο τον απάνθρωπο και σκληρό πόλεμο, για τον οποίο γνώριζαν ότι έφταιγε η δική τους πατρίδα.

0

ΕβόραΚαλούτσικο

Στην αρχή το βιβλίο μου φάνηκε λίγο βαρετό και γλυκερό. Τραβηγμένες οι περιγραφές της φύσης και του δάσους και απλοϊκός διδακτισμός μέσα από τους διαλόγους. Μετά τη μέση όμως αποκτά ενδιαφέρον η ιστορία και κυλά πιο γρήγορα. Τελικό συμπέρασμα: μπορεί να μην ενθουσιάστηκα, αλλά δεν μετάνιωσα που το διάβασα

0

Η γιατρίναΝαι μεν καλογραμμένο βιβλίο, αλλά...

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα πολύ τι βαθμολογία να δώσω σ' αυτό το βιβλίο που ας σημειωθεί στηρίζεται στην πραγματική ιστορία της Σουζάνας Φαζέκας, μιας μαίας που έδρασε στην Ουγγαρία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, βοηθώντας στη δολοφονία πολλών δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, ανθρώπων. Ως βιβλίο είναι μεν πράγματι καλογραμμένο και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος, αλλά... θες από επαγγελματική διαστροφή (είμαι συνταξιούχος δικαστής), με ενόχλησε πολύ που η "ηρωίδα" (κατά συρροή δολοφόνος) παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργεί στον αναγνώστη αισθήματα συμπάθειας και κατανόησης.

1

Εξιλέωσηπολύ ενδιαφέρον και το τρίτο μέρος της τριλογίας "οι δρόμοι της καταιγίδας"

Και φτάσαμε στο τρίτο μέρος της τριλογίας. Με το ίδιο ενδιαφέρον διάβασα και αυτό. Αφορά την Αριάδνη, την κόρη της Ρούσσας και τις περιπλανήσεις της από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Αδριανούπολη, στο λυτρωτικό τέλος. Κι εδώ με πολύ ωραίο τρόπο ξεδιπλώνονται ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία της εποχής (η πανούκλα στον Χάνδακα της Κρήτης, η κοινωνία των Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης, η άνθηση της υφαντουργίας κλπ).

0

ΕκδίκησηΤο δεύτερο μέρος της αξιόλογης τριλογίας "οι δρόμοι της καταιγίδας"

Με το ίδιο εξαιρετικό ενδιαφέρον διάβασα και το δεύτερο μέρος της τριλογίας "οι δρόμοι της καταιγίδας". Η ιστορία τώρα μεταφέρεται στις ζωές των παιδιών της Ρούσσας, του Ιωάννη και της Αριάδνης. Μέσω της ιστορίας του Ιωάννη, η συγγραφέας καταπιάνεται και με την πειρατεία που τότε ταλάνιζε τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Και αυτό το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί.

0

ΘυσίαΗ αρχή μιας αξιόλογης τριλογίας (οι δρόμοι της καταιγίδας)

Ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που ξετυλίγεται, σαν παραμύθι, αφενός μεν στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα και αφετέρου στις Οθωμανικές πόλεις Κων/πολη και Αδριανούπολη. Αφορά την περιπετειώδη ζωή της Ρούσσας, μιας Κρητικοπούλας που από το αρχοντικό του πατέρα της, βρέθηκε να πουλιέται σε σκλαβοπάζαρο της Ανατολής. Παρόλο δε που, όπως προανέφερα, η ιστορία της ξετυλίγεται σαν παραμύθι, εντούτοις περιέχει πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία της εποχής και αναδεικνύει την σκληρότητα της Ενετικής κατοχής. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

0

Μυρωδιά από σανίδιευκολοδιάβαστο και ευχάριστο

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απλώς διαβάζεται ευχάριστα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αφορά ένα έρωτα μεταξύ ηθοποιών τον οποίο, βέβαια, μυθοποιεί (περιέχει στοιχεία του έρωτα Χορν- Λαμπέτη).

0

Τα λύτρααπό τα βιβλία που αγάπησα

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην γερμανική κατοχή στη χώρα μας και αποτελεί, τρόπον τινα, συνέχεια του "λιμού" του ίδιου συγγραφέα. Μπορεί όμως να διαβαστεί και αυτόνομα. Μου άρεσε πολύ. Συγκλονιστική περιγραφή. Διαβάστε το.

0

Ο λιμόςΑπό τα αγαπημένα βιβλία

Το διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αναφέρεται στην πιο σκοτεινή περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα και πλέκει ωραία τη μυθοπλασία με ιστορικά στοιχεία. Διαβάστε το.

1

Σκυλίσια ψυχήαξίζει να το διαβάσετε

Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Δίνει με τρόπο συγκλονιστικό όλη τη θηριωδία του ναζισμού. Το συστήνω ανεπιφύλακτα

0

Τα τάπερ της ΑλίκηςΕυχάριστα ευκολοδιάβαστο

Μου αρέσει ο τρόπος γραφής της Έλενας Ακρίτα. Είναι άμεσος και ευχάριστος. Έχοντας δε περίπου την ίδια ηλικία με τη συγγραφέα, ταξίδεψα νοσταλγικά στην Αθήνα των περασμένων δεκαετιών.

0

Φόνος 5 αστέρωνΈνα συμπαθητικό βιβλίο

Πρόκειται για ένα συμπαθητικό βιβλίο με την αμεσότητα της γραφής της Έλενας Ακρίτα. Δεν κουράζει η εναλλαγή της διήγησης από πρώτο σε τρίτο πρόσωπο. Το τέλος ανατρεπτικό. Δεν είναι από τα καλύτερα βιβλία της συγγραφέα. Τα τάπερ της Αλίκης αρκετά καλύτερο.

1

Οι κόρες της ΒασίλισσαςΗ ενδιαφέρουσα συνέχεια του βιβλίου "Άλικες σιωπές"

Το βιβλίο, μέσα από μια συγκλονιστική πλοκή, ακολουθεί την πορεία δύο δίδυμων κοριτσιών που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του εμφυλίου και η μοίρα τις χώρισε. Η μία μεγάλωσε στη Ρουμανία και η άλλη αρχικά στην Ελλάδα, σ' ένα παιδότοπο της Φρειδερίκης και αργότερα στη Νέα Υόρκη. Συναντήθηκαν, ώριμες γυναίκες πια, στις ΗΠΑ. Με αφορμή την ιστορία των κοριτσιών, αλλά και των γονιών τους, παρατίθενται ενδιαφέροντα κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία της εποχής. Το συστήνω.

0

Άλικες σιωπέςΜου άρεσε πολύ, το συστήνω

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που καταπιάνεται με ένα έρωτα σε μια δύσκολη εποχή της Ελλάδας (μεταξική δικτατορία, γερμανική κατοχή, εμφύλιο). Όσον αφορά τον εμφύλιο, προσεγγίζει και τις δύο πλευρές, χωρίς φανατισμό, κάτι που μου άρεσε ιδιαίτερα. Σας συστήνω να το διαβάσετε, όπως και τη συνέχεια του (οι κόρες της βασίλισσας), δεν θα μετανοιώσετε.

0

Η σιωπηλή ασθενήςένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή.

Ομολογώ ότι όταν άρχισα να διαβάζω αυτό το βιβλίο, περίμενα ότι θα ήταν ένα απλό ψυχολογικό θρίλερ, όπως π.χ. "το δέμα", "η θεραπεία" κλπ. Όμως είναι καλύτερο. Πιο έξυπνο, πιο δεμένο και κυρίως πιο ευκολοδιάβαστο. Το τέλος ανατρεπτικό.

0

Το δέμαυπερτιμημένο

Μπορεί να σου κρατά το ενδιαφέρον, αλλά περιέχει αρκετά κενά και αναληθοφάνειες.

1

Νουρίν: Η νύχτα που φώτισε τη μέραένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα

Πρόκειται για ένα βιβλίο με αντιρατσιστικά μηνύματα που διαβάζεται ευχάριστα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

0

Το Δώρουπερτιμημένο βιβλίο

Ένα βιβλίο υπερτιμημένο. Περιέχει μικρές ευχάριστες, ως επί το πλείστον, ιστοριούλες με απλοϊκά όμως μηνύματα. Μπορεί να διαβάζεται σχετικά ευχάριστα, αλλά δεν θα έλεγα ότι αξίζει να είναι best seller.

3

Ο δικαστήςΈνα βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον

Έχοντας υπάρξει και η ίδια Δικαστής (είμαι συνταξιούχος) διάβασα με πολύ ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο και δεν απογοητεύτηκα. Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας μελέτησε πολύ τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, τα τελευταία 70 χρόνια και συνέθεσε ένα εξαιρετικά ανδιαφέρον μυθιστόρημα που άπτεται και πολύ γνωστών δικαστικών υποθέσεων. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

0