Reviews

81

Followers

18

Following

13

Βιβλία

1

Reviews

81

Followers

18

Following

13

Αγαπημένα βιβλία

1

Reviews

Ένας γιοςΕξαιρετικά συγκινητικό

Προσπαθώ να βρω τις λέξεις να περιγράψω όλα όσα ένιωσα αλλά δεν μπορώ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που σχεδόν από την αρχή αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά• κάτι δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζεται. Ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του προσπαθεί να (απο)δείξει πόσο σημαντική είναι η ευτυχία και πόσο διαφορετική για τον καθένα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση είναι κάτι που έχω ξαναπεί πως μου αρέσει στα βιβλία•έτσι κι εδώ. Προχωρώντας στα κεφάλαια είναι σχεδόν αδύνατο να μη λατρέψεις τον μικρό Γκίγε και την ψυχοσύνθεσή του. Όσον αφορά τώρα στις τελευταίες σελίδες, δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος που διάβασε το βιβλίο και δεν εξωτερίκευσε όλη αυτή την πίεση που ένιωθε σε δάκρυα. Διαβάστε το.

0

Ανάρμοστον εστιΜοναδικό

Ένα βιβλίο εξαιρετικά καλογραμμένο. Η συγγραφέας γνωρίζει τι σημαίνει ψυχολογικό θρίλερ και μας χαρίζει απλόχερα το ταλέντο της.

0

ΤσιχλόφουσκαΑνατρεπτικό

Ανατρεπτικό, ευανάγνωστο. Η Ειρήνη Βαρδάκη στα καλύτερά της.

0

ΑνεμώλιαΛυρικό

Ο Ισίδωρος Ζουργός στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν αφηγείται απλώς μια ιστορία. Γίνεται ποιητής. Ο λόγος του τόσο λυρικός που δε γίνεται να μη σε παρασύρει βαθιά μες στην ψυχή σου προκειμένου να βρεις αυτό που από καιρό σου λείπει. Οι ήρωές του τόσο πέτσινοι που δεν μπορείς να αμφισβητήσεις κανέναν τους. Ωστόσο, θα δείξεις σίγουρα ιδιαίτερη αδυναμία σε ορισμένους από αυτούς. Η αντρική αυτή παρέα σε ταξιδεύει στο παρελθόν, σε στιγμές που έχεις ζήσει -ίσως και όχι- και σου δείχνει αβίαστα τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες του 20ού αιώνα και σε φτάνει μέχρι σήμερα. Μέσα από την κυρίαρχη πρωτοπρόσωπη αφήγηση του ήρωα ταυτιζόμαστε με τους άντρες αυτούς που σίγουρα παρουσιάζουν ομοιότητες με εμάς. Πάθη, λάθη, προβλήματα και προβληματισμούς. Οι σελίδες και η αφήγηση αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας του Ζουργού είναι μια αποτύπωση της αντρικής ψυχής που έχει μείνει αναλλοίωτη μες στα χρόνια. Οι άντρες θα αναγνωρίσουν παρόμοιες συμπεριφορές ενώ οι γυναίκες θα κάνουν μια βουτιά στα μύχια των ανδρών.

0

Το τρίτο στεφάνιΥπέροχο

«Το τρίτο στεφάνι» αποτελεί για εμένα ένα από τα ωραιότερα κοινωνικά μυθιστορήματα της σύγχρονης πεζογραφίας. Ο Ταχτσής με μια εξαιρετικά ελκυστική αφήγηση καταφέρνει να σε βάλει στους κόσμους των ηρώων του σαν να υπήρχες πάντα. Και λέω κόσμους, γιατί διαβάζοντας το βιβλίο, αντιλαμβάνεσαι τη διαφορετική κοσμοαντίληψη του καθενός. Βαθιά κοινωνικό βιβλίο, γιατί θίγει ζητήματα που ακόμα και σήμερα υφίστανται, ακόμα και σήμερα ταλαιπωρούν και ενδιαφέρουν όλους μας. Αν δεν το έχετε διαβάσει, να το κάνετε το συντομότερο. Και αν δεν έχετε δει την παράστασή του, να το κάνετε, όταν ανεβεί ξανά.

0

Σκακιστική νουβέλαΜοναδικό!

Ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το μέχρι τη μέση, δεν μπορούσα να καταλάβω τις τόσο καλές κριτικές που ακούγονται εδώ και καιρό. Εν τέλει, μετά από λίγη σκέψη, αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για ένα ξεκάθαρα καλό ψυχογράφημα. Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που περίτεχνα μεταβαίνει από τη μανία και την αλαζονεία στην ταπεινοφροσύνη και την αναπηρία έκφρασης. Η γραφή είναι ευανάγνωστη και οι ήρωες από πραγματική σάρκα. Ακόμα ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο που αποδεικνύεται ενδιαφέρον. Αν πέσει στα χέρια σας, διαβάστε το.

0

ΝίκηΕξαιρετικό

Η Νίκη. Ένα βρέφος που συνελήφθη και εξορίστηκε. Ένα παιδί που «έχασε» τους γονείς της στην Κατοχή. Ένα κορίτσι που δε σταμάτησε στιγμή να αγαπά τον ήρωα πατέρα του, ακόμα κι όταν θεωρήθηκε προδότης. Προσέξτε: «θεωρήθηκε». Μια έφηβη που έζησε παντελώς παράνομα χωρίς το όνομά της, τους φίλους της, τις στιγμές που της ανήκαν και της πήραν σχεδόν δια της βίας. Ψυχολογικής μεν, βίας δε. Κι όταν ελευθερώθηκε, κατάφερε επιτέλους να ζήσει. Μια γραφή τόσο γλαφυρή, τόσο απλή και παράλληλα τόσο σύνθετη. Πάντα γοητεύομαι από την άριστη χρήση της γλώσσας. Κι ο Χωμενίδης αυτό το κατάφερε. Έ(μ)πλεξε τις λέξεις με τέτοιον τρόπο που δεν μπόρεσα να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Γιατί; Γιατί με ταξίδεψε στον 20ό αιώνα. Γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω από κοντά όλη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τα μάτια της Νίκης. Της Νίκης μας. Και τον ευχαριστώ.

0

Μεσάνυχτα στη ΒιβλιοθήκηΩραίο!

Ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά που έχω διαβάσει. Το επέλεξα μόνο και μόνο λόγω πλοκής. Η ηρωίδα απογοητευμένη από τη ζωή της αποφασίζει να αυτοκτονήσει και βρίσκεται ξαφνικά σε μια βιβλιοθήκη, η οποία θεωρείται μια μέση κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου. Εκεί καλείται να διαβάσει κάθε φορά και ένα άλλο βιβλίο. Το κάθε βιβλίο έχει μια πτυχή της ζωής της με διαφορετικό τέλος. Είναι το λεγόμενο «τι θα γινόταν αν…» που λέμε κι εμείς συχνά. Ωραία γραφή, καθημερινός λόγος, ρέον κείμενο. Μπορεί να κρατήσει εύκολα τον αναγνώστη λόγω της ευκολίας να ταυτιστεί κανείς με τα διαφορά περιστατικά. Υστερόγραφο: το βλέπω άνετα να γίνεται ταινία. Να μου το θυμηθείτε.

1

Ο λιμόςΕνδιαφέρον

Ένα αστυνομικό και παράλληλα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει ως χρόνο δράσης τον χειμώνα του 1941, μια περίοδο δηλαδή που προσωπικά λατρεύω. Στο βιβλίο παρακολουθούμε την περίοδο της Κατοχής- της διπλής Κατοχής-, καθώς ο εχθρός δεν ήταν μόνο εξωτερικός. Ο Έλληνας πάντα παραμόνευε. Την υπόθεση του βιβλίου καλείται να εξιχνιάσει ο Αγραφιώτης που, θέλεις ή όχι, δένεσαι μαζί του γρήγορα. Θέλεις να τον συνοδεύσεις σε κάθε αποστολή, να τον γλιτώσεις από κάθε κίνδυνο, να τον δικαιώσεις. Εξαιρετικό κατ’ εμέ κεφάλαιο αποτελεί το πρώτο, όπου ο μικρός λουστράκος πηγαίνει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» για να βρει τροφή• αποτυπώνει με εξαιρετικά επίπονο τρόπο την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι άνθρωποι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Ρεαλισμός, κυρίες και κύριοι…

0

Έθιμα ταφήςΑριστούργημα

Το βιβλίο έχει ως κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα, την Άγκνες. Χρησιμοποιώ τη λέξη «ηρωίδα» απολύτως κυριολεκτικά και όχι όπως συνηθίζουμε κάθε φορά να αποκαλούμε τα πρόσωπα που συναντάμε στα βιβλία. Είχα καιρό να αφιερωθώ τόσο πολύ σε ένα βιβλίο και να αναζητήσω μέσα στην ηρωίδα όλα αυτά που από τις πρώτες σελίδες καταλαβαίνει κανείς πως κρύβει. Η γραφή είναι εξαιρετική, το ίδιο και η μετάφραση. Διαβάζοντας τη μία αράδα μετά την άλλη, αντιλαμβανόμουν πως πρόκειται ξεκάθαρα για αυτό που ονομάζουμε ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Βασικά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είναι ένα αριστούργημα. Ένα μικρό υστερόγραφο: με δυσκόλεψαν πολύ τα ισλανδικά ονόματα στα οποία από ένα σημείο και μετά δεν έδινα σημασία, γιατί δεν επηρέαζαν κάπως την πλοκή.

1

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΕ ΚΛΕΙΔΙΕλκυστικό!

Το «Μυθιστόρημα με κλειδί» ήταν το πιο καλοκαιρινό βιβλίο που διάβασα φέτος. Ο συγγραφέας με έναν τρόπο ιδιαίτερο χτίζει μια ιστορία καλογραμμένη και ευχάριστη. Το βιβλίο διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα αστυνομικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει, καθώς πρωταγωνιστεί η ψυχολογία των ηρώων και όχι η αιματηρή βία. Αν και οι ήρωες είναι άγνωστοι προς τον αναγνώστη, ο Μαρκογιαννάκης καταφέρνει να τους κάνει τόσο οικείους που σίγουρα ο καθένας μας θα έβρισκε πολλά σημεία ταύτισης. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι όλοι άγονταν και φέρονταν με βάση τα πάθη τους. Ο συγγραφέας κατάφερε να τοποθετήσει πολλά κοινωνικά φαινόμενα και παθογένειες με τρόπο αριστοτεχνικό αλλά όχι επιφανειακό. Θα χαρακτήριζα τη γραφή του Μαρκογιαννάκη τουλάχιστον ελκυστική, αφού κατάφερε να με μεταφέρει σε ένα νησί χωρίς καν να αναφέρει το όνομά του.

0

ΧΑΘΗΚΕ ΒΕΛΟΝΙΠρωτότυπο

Το «Χάθηκε Βελόνι» είναι η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα. Πρόκειται για ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που έχει ως αφετηρία την Αλβανία του προηγούμενου αιώνα, τριγυρίζει την Ελλάδα της μεταπολίτευσης και καταλήγει στην ήπειρο της Αμερικής. Οι τρεις ιστορίες που περιλαμβάνει, αφορούν έναν κακότυχο άνδρα της Βορείου Ηπείρου, μια μητέρα που προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε πληθώρα δυσκολιών αποτελώντας αν μη τι άλλο πρότυπο και τέλος έναν άνδρα που σαν άλλος Οδυσσέας κάνει το δικό του ταξίδι αναζητώντας να βρει τον χαμένο του αδερφό βασιζόμενος μόνο σε μια φωτογραφία από το διαδίκτυο. Η τελευταία ενότητα περιέχει μια ποιητική συλλογή που πιθανώς όσοι είναι λάτρεις, να εντυπωσιαστούν. Προσωπικά στάθηκα στην ιστορία της μάνας, η οποία με το ταλέντο του συγγραφέα καταφέρνει να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη με τη χρήση της γλώσσας και της ντοπιολαλιάς. Το βιβλίο είναι ρεαλιστικό, σκληρό και σε σημεία σίγουρα λυρικό. Αυτό που ξεχώρισα είναι οι εσωτερικοί μονόλογοι. Ήταν μοναδικά δοσμένοι. Αν σας αρέσει ο χωροχρόνος του βιβλίου, μπορείτε άνετα να εμπιστευτείτε τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο και την πένα του.

0

Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣΑνατρεπτικό!

Η πρώτη μου επαφή με την Ειρήνη Βαρδάκη είναι αυτή, ο Μέντορας. Ομολογώ πως άκουσα πολλές φορές ότι η Ειρήνη είναι η «μάγισσα των ψευδαισθήσεων, των παραπλανήσεων και των ανατροπών» με απόρροια να θέλω να το διαπιστώσω και ιδίοις όμμασι. Ε, το διαπίστωσα. Η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της καταφέρνει να σε κάνει πολύ εύκολα μέρος της ιστορίας ακόμα κι αν δεν έχεις ξανασυστηθεί με τη γραφή της, όπως εγώ. Συνάντησα λέξεις μεγάλης ευρύτητας και ποικιλίας, ώστε να τέρπεται ο καθόλου απαιτητικός αναγνώστης μέχρι και τον εντελώς αυστηρό. Πολλά σημεία εμφανίζουν έντονο λυρισμό που τελειώνοντας το βιβλίο κατάλαβα πως τον είχα -τελικά- ανάγκη. Ο τρόπος με τον οποίο έπλεξε τη σχέση της Ειρήνης (τυγχάνει να ταυτίζονται τα ονόματά τους) με κάθε ήρωα είναι μοναδικός. Το βιβλίο είναι ο ορισμός του «μια σελίδα ακόμα και πάω για ύπνο». Δεν πας όμως ποτέ για ύπνο. Διαβάζεται γρήγορα, μολονότι εγώ επέλεξα να το τελειώσω σε τέσσερις μέρες, γιατί δεν ήθελα να αποχωριστώ την παρέα τους. Εισέβαλα σε έναν κόσμο που δημιούργησε η συγγραφέας και για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Το κόκκινο και το μαύρο είναι το ίδιο χρώμα τελικά. Το μόνο που διαφέρει είναι η οπτική από την οποία κοιτάς.

0

Κάθε μυστικό σουΕξαιρετικό!

Το «Κάθε μυστικό σου» είναι η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα Γιώργο Δάμτσιο και ομολογώ πως με κέρδισε ως αναγνώστη. Ο τρόπος γραφής είναι εξαιρετικά εύληπτος με αποτέλεσμα να σε κάνει να θες να συνεχίσεις την ιστορία πάση θυσία. Η εναλλαγή των κεφαλαίων και των ημερών είναι έξυπνη, αφού με αυτόν τον τρόπο δίνει μια παράλληλη ροή στα γεγονότα που δε με κούρασε. Η αποτύπωση των χαρακτήρων είναι τόση όση χρειαζόμουν για να μπορέσω να μπω –ή και όχι- στα παπούτσια των πρωταγωνιστών. Οι αποτυχίες του ιδιωτικού ερευνητή με έκαναν να θέλω να επέμβω, γιατί δεν μπορούσα να αντιληφθώ πού θα οδηγηθεί η παράνοια που επικρατούσε στο βιβλίο. Ο Γιώργος Δάμτσιος κατάφερε να αιτιολογήσει επαρκέστατα τους λόγους για τους οποίους συνέβαινε ό,τι συνέβαινε χωρίς να μου επιτρέπει αυτή τη στιγμή να προδώσω οποιαδήποτε πληροφορία, γιατί καθεμία είναι χρήσιμη για την πλοκή. Οι μικρές ιστορίες που ανήκαν στο πολύ παρελθόν –για όποιον το έχει διαβάσει, θα καταλάβει- μου δημιουργούσαν το αίσθημα του φόβου και της απέχθειας συνάμα. Οι σκηνές ήταν σκληρές και δοσμένες έτσι που με έκαναν να θέλω να κλείσω τα μάτια μου λες και επρόκειτο για κινηματογραφική ταινία. Ενδιαφέρον από κάθε άποψη!

0

Το ένστικτοΠολύ καλό!

Η μητρότητα -με τα θετικά και τ’ αρνητικά της- αποτυπώνεται σε αυτό το βιβλίο. Στη διάρκεια της ανάγνωσης θέλεις να βεβαιώσεις την Μπλάιθ πως μπορεί να γίνει μια καλή μητέρα, ακόμα κι αν τα παιδικά της χρόνια ήταν άσχημα. Σου μεταδίδει τόσο έντονα την επιθυμία της που δε σου αφήνει περιθώριο να αμφισβητήσεις την αφοπλιστική ειλικρίνειά της. Θέλει να γίνει η ιδανική μητέρα για το παιδί της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το καταφέρει. Το παιδί της, όμως, είναι διαφορετικό και καταφέρνει σε αρκετά σημεία να σε τρομάξει αρκετά. Η γραφή της δημιουργού ήταν καθημερινή και απλή με τρόπο που με έκανε να μη βαριέμαι. Όλη η υπόθεση βρίσκεται σε μια ατμόσφαιρα που δε σε αφήνει να ηρεμήσεις. Μου άρεσε το ότι τα κεφάλαια ήταν μικρά και σύντομα. Τα μεγάλα κεφάλαια συνήθως με αποσυντονίζουν, οπότε αν προτιμάτε τα σύντομα κεφάλαια, μπορείτε να το προσθέσετε στα θετικά του. Προσωπικά ήταν ένας από τους λόγους που το ξεκίνησα τον προηγούμενο μήνα.

1

ΠΡΙΝ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑΙδιαίτερο!

Από τις πρώτες κιόλας σειρές του βιβλίου «έφυγα» από τη γη αυτή και μεταφέρθηκα σε ένα σύμπαν άλλο. Ένα σύμπαν ψυχρό και παγωμένο. Οι εξελίξεις με έκαναν να νιώσω σαν ένας άλλος Οδυσσέας που πλανάται και αναζητά το τέλος, τον σκοπό. Το βιβλίο έχει οικολογικό περιεχόμενο προσπαθώντας να μας εξηγήσει ότι αν χαθούν τα πουλιά- εννοώντας φυσικά όλα τα ζώα- το ανθρώπινο είδος δε θα μπορέσει να επιβιώσει. Το διάβασα μέσα σε μια εβδομάδα αλλά νομίζω πως αντιλήφθηκα το πραγματικό νόημα κάποιες μέρες αργότερα. Ποιο ήταν αυτό; Η ελπίδα. Ωραία γραφή που δε σε υποχρεώνει να το διαβάσεις γρήγορα. Ίσως σου επιβάλλει να του δώσεις κάποιες μέρες για να αφουγκράζεσαι τι θέλει να πει η συγγραφέας.

1

Η Ρέιτσελ και τα μαγικά της (μ)παθήματαΈνα μοναδικό παραμύθι.

Το παραμύθι αξίζει να διαβαστεί για πολλούς λόγους. Εκτός από το ότι είναι καλογραμμένο, πρόκειται για ένα βιβλίο καθολικά προσβάσιμο σε αναγνώστες με ακουστικές ή οπτικές απώλειες.

0

Πως να μη χάσουμε το μυαλό μας σε μια εποχή κρίσηςΑπλά καλό.

Πώς να μη χάσουμε το μυαλό μας σε μια εποχή κρίσης. Ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής. Κάθε είδους. Η συγγραφέας προσπαθεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να βλέπουμε τη ζωή εν γένει αλλά πολύ περισσότερο τώρα. Τώρα που η κατάσταση σε κάθε τομέα είναι ρευστή. Αν και δεν τρελαίνομαι γενικά για βιβλία με συμβουλές και αυτοβελτίωση, μπορώ να πω ότι είναι ωραίο και ευανάγνωστο λόγω του μεγέθους του.

0

Το τρένο των παιδιώνΌμορφο βιβλίο με μηνύματα

Εδώ σας έχω ένα βιβλίο που κατάφερα να αγαπήσω τον πρωταγωνιστή σε πολύ λίγα λεπτά. Ο Αμερίγκο είναι ένα παιδί που ζει το 1946 στη φτωχή και εξαθλιωμένη λόγω πολέμου Ιταλία. Έχει μια μητέρα που δεν ξέρει πώς είναι να δίνει, γιατί ποτέ στη ζωή της δεν έχει πάρει. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας θα στείλει τον Αμερίγκο και άλλα παιδιά συναφούς οικονομικής κατάστασης στον Βορρά με σκοπό να τα σώσει. Η συγγραφέας κατάφερε να με κρατήσει πανεύκολα. Δεν κατάλαβα πότε το τελείωσα. Η γραφή ευανάγνωστη και το περιεχόμενο όμορφο με δόσεις σκληρότητας που ίσως βέβαια δικαιολογούνται λόγω εποχής. Η αθωότητα κάποιων σκηνών μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Υπήρχε ιστορικό υπόβαθρο κι όπως σας έχω ξαναπεί, λατρεύω να μαθαίνω και κάτι από τη λογοτεχνία πέραν της ψυχικής τέρψης. Διαβάζεται απνευστί.

0

Δεκαεπτά κλωστέςΕξαιρετικό, μυστηριώδες, must read.

Κύθηρα 1909. Καστελάνης. Ένας δοτικός άνθρωπος που ήθελε την αποδοχή των γύρω του. Ήρθε όμως η στιγμή της απόρριψης κι έτσι διαπράχθηκε το ειδεχθέστερο έγκλημα που συνέβη ποτέ. Ο κόσμος του Καστελάνη κατέρρευσε και η Ελλάδα γνώρισε το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε ποτέ. Το κουτσομπολιό και η κακοβουλία αναζητούν πάντοτε τον αποδιοπομπαίο τράγο και στην προκειμένη, τον βρήκαν. Η ηχογράφηση των ηρώων είναι μια από τις καλύτερες που έχω διαβάσει ποτέ. Πρόκειται για αληθινή ιστορία. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

2

Συλλέκτης στιγμώνΩραίο!

Η λέξη «στιγμή» προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «στίζω» που σημαίνει «χαράζω». Και ξέρετε γιατί; Γιατί οι στιγμές είναι σημεία και περίοδοι της ζωής μας που χαράσσονται στην ψυχή μας και τις θυμόμαστε για πάντα. Ο Γιάννης Πολίτης συνέλεξε λοιπόν τις δικές του στιγμές. Στιγμές που έζησε ο ίδιος ή οι άνθρωποί του. Άλλωστε οι στιγμές που χαράσσονται μέσα μας δεν αφορούν πάντα αμιγώς εμάς. Στιγμές που βολοδέρνουν σε κύματα αγάπης, θλίψης, ζωής, ανάγκης, κραυγής κι ελπίδας. Στιγμές λοιπόν που έχουμε ζήσει όλοι μας και μας κάνουν να σκεφτόμαστε κάπως διαφορετικά. Όλα τα κείμενα, μικρά ή μεγάλα, έχουν κάτι να σου πουν.

0

Συλλέκτης Στιγμών-Ένα σκοτάδι ΛευκόΩραίο!

Η λέξη «στιγμή» προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «στίζω» που σημαίνει «χαράζω». Και ξέρετε γιατί; Γιατί οι στιγμές είναι σημεία και περίοδοι της ζωής μας που χαράσσονται στην ψυχή μας και τις θυμόμαστε για πάντα. Ο Γιάννης Πολίτης συνέλεξε λοιπόν τις δικές του στιγμές. Στιγμές που έζησε ο ίδιος ή οι άνθρωποί του. Άλλωστε οι στιγμές που χαράσσονται μέσα μας δεν αφορούν πάντα αμιγώς εμάς. Στιγμές που βολοδέρνουν σε κύματα αγάπης, θλίψης, ζωής, ανάγκης, κραυγής κι ελπίδας. Στιγμές λοιπόν που έχουμε ζήσει όλοι μας και μας κάνουν να σκεφτόμαστε κάπως διαφορετικά. Όλα τα κείμενα, μικρά ή μεγάλα, έχουν κάτι να σου πουν. Ξεχώρισα τα κύματα ανάγκης. Ίσως γιατί πάντοτε έχουμε ανάγκη από κάτι που δεν εκφράζουμε. Ό,τι κι αν είναι αυτό.

0

Λύω, σιωπή!Ειλικρινά ενδιαφέρον!

Πρόκειται για ένα βιβλίο με αυτοτελείς ιστορίες. Καμία δε σχετίζεται με την άλλη και αυτό είναι κάτι που σε κάνει να διαβάζεις το βιβλίο ανά πάσα ώρα και στιγμή, αφού δεν επιβάλλεται να θυμάσαι τους χαρακτήρες. Το βιβλίο θα το χαρακτήριζα λυρικό. Είναι ένα πεζό αλλά με τόσο ποιητική λειτουργία της γλώσσας που καταφέρνει και σε συνεπαίρνει. Η κάθε ιστορία διαφορετική. Κάποιες μου άρεσαν τόσο που δεν ήθελα να τελειώσουν. Άλλες μου άρεσαν λιγότερο. Ίσως επειδή δε μίλησαν στο μέσα μου. Αν μη τι άλλο μπορώ να παραδεχτώ πως ο συγγραφέας κάνει άψογη χρήση της ελληνικής γλώσσας κι αυτό είναι που μου έκανε θετική εντύπωση. Είχα καιρό να διαβάσω βιβλίο με τόσο καλά ελληνικά. Μιας και έπιασα όμως το θέμα της γλώσσας, παρατήρησα ένα θέμα με τα σημεία στίξης μόνο. Για παράδειγμα, υπήρχαν τόνοι που δε χρειάζονταν ή βρίσκονταν σε λανθασμένα σημεία. Αυτό ίσως είναι θέμα της επιμέλειας αλλά το αναφέρω, διότι μου αρέσει να βλέπω ένα κείμενο με συνοχή και σωστή χρήση των σημείων στίξης. Αυτά είναι που με κάνουν να διαβάσω ευκολότερα το βιβλίο. Δε θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ στο εξώφυλλο, το οποίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Δεν είναι συνηθισμένο. Μου άρεσε πάρα πολύ. Όπως θα καταλάβατε, το προτείνω.

0

ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙΠολύ ωραίο

Ο συγγραφέας του βιβλίου κατάφερε να φέρει φως και σκοτάδι σε ισορροπία με αποτέλεσμα να φτιάξει ένα κείμενο απίστευτα αρμονικό. Ένιωσα ότι το ύφος άλλαζε σε κάθε κεφάλαιο σαν να μην έγραφε το ίδιο άτομο το κάθε κεφάλαιο. Η ιστορία που περιγράφεται χαρακτηρίζεται τραγική με σημεία που ο εγκέφαλος κολλάει αλλά χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως κενό στην πλοκή. Οι αποκαλύψεις ήταν πολλές και οι ήρωες τολμών να πω πως δεινοπάθησαν μέχρι να μάθουν τις αλήθειες που κρύβονταν. Όντας πάντα ειλικρινής, δεν μπορώ να κρύψω ότι κάπου στη μέση κουράστηκα, γιατί υπήρξε μια μονοτονία που δεν δικαιολογούταν. Αν αγαπάτε τα βιβλία μυστηρίου και ειδικά τους δρόμους του Παρισιού, προτιμήστε το!

0

Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι (Vintage)Πάρα πολύ ωραίο!

Τρομερά ευανάγνωστο! Ό,τι πρέπει για να χαλαρώσει κανείς.

0

Αγάπη και ξενιτιάΩραίο

Πολύ ωραίο γράψιμο, όμορφος λόγος και ένα πάντα επίκαιρο θέμα: η ξενιτιά. Αν σας αρέσουν τα βιβλία που αναφέρονται σε άλλη εποχή, όπως αυτή του ‘60, προτιμήστε το!

0

ΑστυνομίαΠάρα πολύ ωραίο!

Δε με απογοήτευσε. Νομίζω πως είναι από τα καλύτερα της σειράς! Το συστήνω!

0

Η νυχτερίδαΠολύ καλό!

Ο Nesbo κατάφερε και δημιούργησε τους χαρακτήρες του βιβλίου με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο. Ενδιαφέρον και ευανάγνωστο!

0

Ο γιοςΠάρα πολύ καλό!

Δεν κουράστηκα στιγμή. Μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Το συστήνω!

0

Οι κατσαρίδεςΒαρετό

Πρόκειται για ένα αγωνιώδες βιβλίο, το οποίο όμως δε σε κρατάει μέχρι το τέλος. Λίγο μετά τη μέση χάνεις την υπόθεση και αρχίζεις να βαριέσαι.

1

Νέμεσις (Μεταίχμιο Pocket)Βαρετό.

Ευανάγνωστο αλλά δεν ενθουσιάστηκα. Έχει γράψει πολύ καλύτερα!

0

Το βασίλειοΠολύ ωραίο!

Η αφήγηση είναι εξαιρετική και το σκοτάδι τόσο όσο πρέπει. Τρομερά ενδιαφέρον βιβλίο.

1

Η απατηλή ζωή των ενηλίκωνΚαλό

Η "απατηλή ζωή των ενηλίκων" είναι ένα μυθιστόρημα βγαλμένο από την καθημερινή ζωή. Διαβάζεται με ταχύ ρυθμό, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι πώς γυρνάς τη μία σελίδα μετά την άλλη. Θα το χαρακτήριζα όμως κάπως εφηβικό. Όσοι είστε λάτρεις αυτού του είδους, προτιμήστε το!

1

Ανάμεσα σε ηλίθιουςΚαλό

Καλογραμμένο με ωραίες φράσεις! Ταυτίστηκα σε αρκετά σημεία. Το περίμενα λίγο διαφορετικό!

0

Μια νύχτα ακόμηΠολύ ωραίο

Ένα βιβλίο που σου ξυπνάει τη φλόγα. Ένα βιβλίο που σε παρακινεί να κάνεις ό,τι δεν έκανες στη ζωή σου. Αξίζει!

0

Ο αλχημιστήςΑπλά καλό

Το μήνυμα είναι ωραίο αλλά γενικά σε κάθε σελίδα έλεγε το ίδιο και το ίδιο και το ίδιο πράγμα. Θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο περνώντας σου το ίδιο ακριβώς μήνυμα. Να πιστεύεις σε ό,τι κάνεις!

0

Το πείραμαΠολύ καλό

Ήταν ειλικρινά εξαιρετικό. Κάθε σελίδα με κρατούσε σε αγωνία με αποτέλεσμα να μη θέλω να τελειώσει. Αν και έχει μερικές σκληρές σκηνές, το συστήνω ανεπιφύλακτα.

0

Στο τελείωμα της μέραςΕυκολοδιάβαστο

Το βιβλίο μου κράτησε παρέα σε μια απαιτητική περίοδο της ζωής μου. Πρόκειται για μια ιστορία με προβλήματα. Προβλήματα που έχουμε όλοι μας αλλά και μια καθημερινότητα με τα καλά και τα κακά της. Το θέμα είναι πως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι. Κι αν νομίζουμε πως είμαστε, πρέπει να ανοίξουμε λίγο παραπάνω τα μάτια μας. Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα. Το μόνο αρνητικό που μπορώ να αναφέρω είναι ότι δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη ιστορία.

1

Λίγο πριν φύγωΕξαιρετικό

Το θέμα του βιβλίου εξαιρετικό. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

1

Για την καρδιά ενός αγγέλουΚαλό

Πολύ ωραία γραφή! Δε σε κουράζει!

0

Το πεπρωμένο της σάρκαςΚαλό

Ωραία η ιστορία αλλά με κούρασε λίγο. Παρόλα αυτά ο τρόπος που παρουσιάζονται τα γεγονότα είναι περίτεχνος.

0

Η εξαφάνιση της Στέφανι ΜέιλερΑρκετά καλό

Πρώτη φορά έκανα την απόπειρα να διαβάσω βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα, Δεν ξέρω αν το ταλέντο που διέκρινα υπάρχει και στα άλλα βιβλία του αλλά νομίζω πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ό,τι πιο ευανάγνωστο έχω διαβάσει ποτέ. Πρόκειται για 750 σελίδες περίπου, οι οποίες περνούν τόσο γρήγορα που δεν μπορείς αντιληφθείς τη ροή τους. Ένιωθα ότι ήταν σαν τις σκηνές που βλέπουμε στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Ο συγγραφέας κατάφερε να με κρατήσει κολλημένο με το βιβλίο ακόμα και τις στιγμές που ήμουν κουρασμένος από την καθημερινότητα. Από τη μέση και μετά άρχισαν να αναρωτιέμαι ποιος ήταν ο ένοχος της Μαύρης Νύχτας με τις υποψίες μου να βαραίνουν μία τον έναν και μία τον άλλον. Υπήρχαν αρκετές αναδρομές στο βιβλίο, που εμένα μου αρέσουν πολύ. Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση τον δολοφόνο, αν και δε σας κρύβω πως θα ήθελα να είναι άλλος. Ήταν από τα ωραία μυθιστορήματα της κατηγορίας του.

0

Σκέψου σαν μοναχόςΠολύ καλό

Ο @συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του μας δείχνει τους λόγους που ο αρνητισμός μεταδίδεται, πώς μπορείς να πάψεις την υπερανάλυση, πώς να χρησιμοποιείς θετικά τον φόβο σου, πώς να βρεις τον σκοπό της ζωής σου και γιατί η καλοσύνη είναι καθοριστική για την επιτυχία. Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, λοιπόν από έναν μοναχό. Προσωπικά με έκανε να σκεφτώ. Να σκεφτώ πολύ. Και κυρίως πράγματα που δεν μπαίνω ποτέ στη διαδικασία μέσα στην καθημερινότητα να αφουγκραστώ. Ίσως τελικά στα πιο απλά πράγματα να βρίσκεται η λύση.

1

Η γενιά του αίματος και της οργήςΚαλό

Το συγκεκριμένο βιβλίο με συνεπήρε λόγω της ταχύτητας που υπήρχε σε κάθε σελίδα. Μου άρεσε κυρίως, επειδή με ταξίδεψε σε μέρη που δεν έχω ξαναταξιδέψει, ούτε νοερά. Άπτεται θεμάτων, όπως η τυραννία, ο ρατσισμός και η δέσμευση κάθε είδους ελευθερίας. Όσον αφορά στο δομικό κομμάτι, δεν εντόπισα λάθη και ειλικρινά με έκανε να θέλω να μη σταματήσω να διαβάζω. Ήταν σαν η κάθε σελίδα να μου έλεγε «Γύρνα την επόμενη, άντε». Το μόνο που ίσως με κούρασε λίγο ήταν οι πολύ αναλυτικές περιγραφές αλλά το βιβλίο σε καμία περίπτωση δε χάνει σε ποιότητα εξαιτίας αυτού.

1

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφιαΜου άρεσε πολύ

Αν ένα βιβλίο αξίζει να χαρακτηριστεί ΘΗΣΑΥΡΟΣ, τότε σίγουρα το συγκεκριμένο διεκδικεί επάξια τον τίτλο. Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα που έχει δοθεί με απλότητα και άπτεται ενός θέματος που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε βιώσει. Τον ρατσισμό. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού μπορούμε να διακρίνουμε λαμπρά μηνύματα. Λαμπρότατα. Αν δεν το έχετε, να το προμηθευτείτε. Άμεσα.

0

Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari τουΜοναδικό

Νομίζω από τα καλύτερα στο είδος του, αν όχι το καλύτερο.

0

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχταΠάρα πολύ καλό

Ο ήρωας με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Δεν κουράστηκα σε κανένα σημείο. Το γεγονός πως το παιδί είχε αυτισμό με έκανε να το δω διαφορετικό λόγω της ενασχόλησής μου με την ειδική αγωγή. Είδα και την παράσταση που ήταν κι εκείνη πολύ δυνατή. Το προτείνω.

0

ΖωγραφιέςΆψογο

Με βοήθησε τρομερά πολύ. Ασχολούμαι με την ειδική αγωγή και πολλές φορές ανατρέχω εκεί, γιατί πολλά παιδιά που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία μπορούν να ερμηνευτούν μέσω του βιβλίου.

0

Χελώνες στο άπειροΜέτριο

Θα ήθελα να είναι πιο «γρήγορο». Περίμενα μια ένταση την οποία τελικά δεν εξέλαβα.

0

La casa de papel - το ημερολόγιο του καθηγητήΜέτριο

Ωραίο βιβλίο και ιδιαίτερο. Θα ήθελα οι γρίφοι να είναι πιο δύσκολοι.

0

Το κλειδίΚαλό

Το κλειδί είναι ένα βιβλίο που διάβασα μέσα σε μία μέρα. Μου τράβηξε το ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας μας εισήγαγε στο θέμα. Οι επιστολές που έστελνε η ηρωίδα στον δικηγόρο της με έκαναν να θέλω να δω αν τελικά εκείνος θα της απαντήσει και θα την αναλάβει. Η αλήθεια είναι πως η ιστορία δεν είναι πρωτότυπη, καθώς πρόκειται για τη Ρόουαν που βρίσκει την ιδανική αγγελία για δουλειά. Πηγαίνοντας στο νέο σπίτι, όπου θα εργαστεί, θα συναντήσει μια τεχνολογικά άρτια οικεία που πραγματικά πολύ θα ήθελα να την επισκεφθώ. Κατά τα άλλα, συμβαίνουν διάφορα παράξενα περιστατικά, τα οποία τρομοκρατούν τη νέα νταντά, αφού τα προηγούμενα χρόνια έχουν προηγηθεί κάποιοι θάνατοι και καμία πρώην συνάδελφός της δεν κατάφερε να παραμείνει στη θέση. Κυλάει εύκολα. Το σημείο που σοκαρίστηκα βρίσκεται στο τέλος, αφού δεν περιμένεις την εξέλιξη αυτή. Τα υπόλοιπα ερωτήματα λύνονται σταδιακά με περίτεχνο τρόπο από τη συγγραφέα.

0

Η πλήξηΜέτριο

Η πλήξη του Αλμπέρτο Μοράβια εκδόθηκε το 1960 και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις. Μέσα από το βιβλίο κατάλαβα έντονα τα προβλήματα και την κρίση που περνούσε ο άνθρωπος του 20ου αιώνα μετά τις σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές αλλαγές της εποχής. Πρόκειται λοιπόν για έναν γόνο πλούσιας οικογένειας, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την άνετη ζωή και προτιμά να ζει μια απλούστερη ζωή προσπαθώντας ανεπιτυχώς να ζωγραφίσει έργα αφηρημένης τέχνης προκειμένου να ξεχάσει την πλήξη του. Κάποια στιγμή κληρονομεί ένα από τα μοντέλα ενός γνήσιου καλλιτέχνη που ασχολούνταν με πίνακες γυναικείων γυμνών. Το μοντέλο αυτό είναι η Τσετσίλια και είναι μια κοπέλα που μεγάλωσε γρήγορα και απέκτησε νωρίς γυναικείες εμπειρίες. Υπήρχαν αρκετές περιγραφές που με κούρασαν λίγο. Οι κυριότεροι θεματικοί άξονες είναι η κοινωνική αλλοτρίωση, το σεξ χωρίς αγάπη, η αξιολύπητη εικόνα του ανδρικού φύλου, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και η απομόνωση των ζευγαριών. Θα το χαρακτήριζα πρωτότυπο. Κυρίως για την εποχή εκείνη, καθώς προκάλεσε πολλά αμφιλεγόμενα σχόλια.

0

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδεςΆψογο.

Είναι το μοναδικό βιβλίο που έχει τόσο πολλές περιγραφές αλλά δε με κούρασαν στιγμή. Ένιωθα πως ήμουν κι εγώ εκεί, στον βάλτο που ζούσε η Κάια λαμβάνοντας εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που υπό άλλες συνθήκες δε θα λάμβανα. Δε μου αρέσει καθόλου να σημειώνω πάνω στα βιβλία, ως γνήσιος ψυχαναγκαστικός, αλλά μου γεννήθηκε η επιθυμία δεκάδες φορές, ώστε να υπογραμμίσω τα λόγια της συγγραφέα. Ήταν λέξεις που ούτως ή άλλως καταφέρνουν να μιλήσουν στην καρδιά, πόσω μάλλον όταν προέρχονται από ένα μικρό κοριτσάκι, το οποίο εγκαταλείφθηκε από πολύ μικρή ηλικία. Η Κάια προσπάθησε να επιβιώσει μέσα στον βάλτο σαν το γνωστό παιδί της ζούγκλας που ξέρουμε. Εκείνη όμως προχώρησε. Κατάφερε να στείλει πολλά μηνύματα μα κυρίως έδωσε τον ορισμό του ειλικρινούς ανθρώπου. Εκείνου το ανθρώπου που μπορεί και ζει και επιβιώνει εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες. Ήταν πραγματικά επώδυνα όμορφο. Θα ήθελα, όμως, να είναι λίγο πιο μικρό.

1

Η θεραπείαΆψογο

Ένα βιβλίο που σε κρατάει από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν το βαρέθηκα ούτε μια στιγμή, μιας και ο Fitzek κατάφερε να με έχει προσηλωμένο μέχρι το τέλος. Οι ανατροπές δεδομένες για έναν συγγραφέα τέτοιου βεληνεκούς.

0

Βίος και πολιτεία του Αλέξη ΖορμπάΆψογο

Ο Ζορμπάς για εμένα είναι ο γνωστότερος Νεοέλληνας χαρακτήρας που κατάφερε να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη εικόνα για τον Νεοέλληνα στο εξωτερικό. Αυτό σχετίζεται και με θετικές εκφάνσεις του χαρακτήρα αλλά και με πολλά στερεότυπα. Μέσα από το βιβλίο μπορούμε να δούμε τον κόσμο με διττό τρόπο. Η μια οπτική είναι αυτή του αφεντικού, ο οποίος είναι ένας διανοούμενος και μορφωμένος άνθρωπος που βλέπει τα πάντα θεωρητικά. Πιθανόν αντιπροσωπεύει την πραγματική πλευρά του Καζαντζάκη και φυσικά πολλών από εμάς που διστάζουμε σε πολλές περιπτώσεις και μένουμε λογικοί. Η δεύτερη οπτική είναι αυτή του Ζορμπά. Μα ποιος δεν ξέρει τον Ζορμπά; Ένας άνθρωπος δραστήριος, ενεργητικός, φιλόσοφος αλλά και παθιασμένος με τη ζωή. Θα τον χαρακτήριζα ορμητικό με ταλέντο να σε γαληνεύει με τη δική του προσωπική λογική. Με παρέσυρε πολλές φορές με τις περιγραφές και τα όνειρά του. Όλο το έργο είναι μια διαλεκτική δύο αντίθετων κοσμοθεωριών, μολονότι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο Καζαντζάκης έχει παραδοθεί αμαχητί στον λεβέντη Ζορμπά. Το βιβλίο ανήκει στα αγαπημένα μου. Το ίδιο και ο συγγραφέας. Είναι από τους ανθρώπους που θα ήθελα να είχα γνωρίσει.

0

Η θέση 7ΑΚαλό

Το βιβλίο δεν είναι από τα καλύτερα του Fitzek, ο οποίος έχει γράψει άλλα αριστουργήματα. Στις τελευταίες 100 σελίδες μπορεί να σε καθηλώσει. Το υπόλοιπο μου φάνηκε βαρετό.

0

Η ζωή εν τάφωΣυγκλονιστικό ανάγνωσμα

Το ανάγνωσμα είναι συγκλονιστικό. Πρόκειται για ένα κείμενο με αντιπολεμικό χαρακτήρα που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις τον πρωταγωνιστή που γράφει τις επιστολές.

0

Η φόνισσαΕξαιρετικό

Εξαιρετικό κείμενο με περιγραφές και αναλύσεις. Μοναδικός Παπαδιαμάντης!

1

Το ΔώροΚαλό

Πολύ ωραίο και γεμάτο με φράσεις που μένουν στο μυαλό. Αν δεν έχεις διαβάσει άλλα του είδους, θα ενθουσιαστείς εύκολα. Θα το χαρακτήριζα βέβαια υπερεκτιμημένο.

1

Ο ψεύτης παππούςΜοναδικό

Είναι από τα πιο ωραία ελαφριά, δροσερά και καλοκαιρινά βιβλία της Άλκης Ζέη.

1

Τα στενά παπούτσιαΤέλειο.

Το πρώτο της Σαρή που διάβασα. Ήταν πολύ πολύ καλό. Αξίζει για τα παιδιά που θέλουν να γίνουν μεγάλοι πριν την ώρα τους.

0

ΖουμΚαλό!

Ευχάριστο ανάγνωσμα, όπου παρακολουθούμε ευχάριστα τη σχέση της Ψαροπούλη με τον μικρό πρωταγωνιστή.

0

ΝινέτΑπό τα καλύτερα της!

Από τα καλύτερα της Ζωρζ Σαρή.

0

Ε.Π.Ευανάγνωστο!

Το διάβασα ως έφηβος και ήταν ευχάριστο. Το τελείωσα μέσα σε μια μέρα. Θα μου άρεσε στο σχολείο να υπήρχε η συνύπαρξη αγοριών-κοριτσιών.

0

Ο θησαυρός της ΒαγίαςΩραίο!

Ένα ωραίο καλοκαιρινό και εφηβικό βιβλίο. Αγαπημένη Ζωρζ Σαρή.

0

Ο ξένοςΚαλή επιλογή!

Ο Καμύ έγραψε τον «Ξένο» προκειμένου να μας δελεάσει να σκεφτούμε πόσο θνητοί είμαστε τελικά, πράγμα που συχνά ξεχνάμε. Ο Μερσό είναι ένας νεαρός ιδιωτικός υπάλληλος που ζει μόνος σε ένα διαμέρισμα στο Αλγέρι. Από την πρώτη κιόλας σελίδα με ανατρίχιασε λέγοντας «Η μητέρα πέθανε σήμερα. Ίσως και χτες, δεν ξέρω». Δείχνει ότι δε νιώθει τίποτα το ιδιαίτερο για τον θάνατο της μητέρας του, αφού δεν καταφέρνει ούτε να θρηνήσει. Σκοτώνει έναν Άραβα αλλά δεν προσπαθεί ούτε να δικαιολογήσει τον εαυτό του ούτε να σωθεί έστω και την τελευταία στιγμή. Σε γενικές γραμμές με έκανε να βαρύνω αρκετά. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να το διαβάσω εύκολα με αποτέλεσμα να μην ξέρω αν μου άρεσε τόσο όσο παρουσιάζουν άλλοι αναγνώστες. Αυτό που δε θα ξεχάσω όμως σε καμία περίπτωση είναι ότι η ειλικρίνειά του κατάφερε να ξεπεράσει τα ανθρώπινα στεγανά με τον ήρωα τελικά να οδηγείται σε εκτέλεση.

0

1984Διαχρονικό

Διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο και με ΣΟΚΑΡΕ. Το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί έως και προφητικό αν αναλογιστεί κανείς το πότε γράφτηκε. Περιγράφεται το παρόν μας που τότε ήταν το μέλλον του Όργουελ με έναν γλαφυρό τρόπο που μόνο τον όρο του πρωτοποριακού μου επιτρέπεται να αποδώσω. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους, μιας και πρόκειται για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, όπου οι πολίτες μετατρέπονται σε άβουλα ρομπότ. Δεν υπάρχει κριτική σκέψη με απόρροια να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και εξεγέρσεις. Όλα τα δικαιώματά τους ανταλλάσσονται με την τροφή τους.

0

Η Βιβλιοθηκάριος του ΆουσβιτςΣυγκλονιστικό

Νομίζω, βασικά όχι δεν το νομίζω. Είμαι σίγουρος πως είναι το ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ βιβλίο που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς είναι ένα βιβλίο που προσωπικά το κατατάσσω στα ιστορικά μυθιστορήματα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφηγείται την πραγματική ιστορία της Ντίτα Κράους, η οποία κρατήθηκε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς τη μαύρη περίοδο που οι Εβραίοι θεωρούνταν υπάνθρωποι. Προσωπικά λατρεύω τα βιβλία που σχετίζονται με εκείνη την περίοδο και μάλιστα με ιστορίες και αφηγήσεις που έχουν ως βάση την πραγματικότητα. Η νεαρή Ντίνα κρατείται στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου και αναλαμβάνει μια επικίνδυνη αρμοδιότητα. Πρέπει να διαχειριστεί μια παράνομη βιβλιοθήκη, που αποτελείται από μόλις 8 βιβλία. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα ελαφρύ βιβλίο, καθώς οι περιγραφές και τα γεγονότα δε με άφηναν να το διαβάζω για πολλή ώρα. Έπρεπε να σταματάω και να σκέφτομαι. Να αναλογίζομαι τι άντεξαν και τι δεν άντεξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε όλο αυτό το σκοτάδι, λοιπόν, η συγγραφέας καταφέρνει να ρίξει φως δίνοντάς μας μια αισιόδοξη ιστορία ανάμεσα στους ήρωες. Δημιουργεί, λοιπόν, έναν μικρόκοσμο, μια μικρογραφία της κοινωνίας, η οποία περιέχει καλοσύνη, κακία, φθόνο, φιλίες και έρωτα. Οι περιγραφές της σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι κι εσύ κάπου εκεί και βλέπεις, παρακολουθείς, ακούς, μυρίζεις και πονάς. Δε θέλω να υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί δε θέλω πραγματικά να χαλάσω τη συγκλονιστική ιστορία. Αξίζει να διαβαστεί από θαυμαστές του είδους κι όχι μόνο. Ολοκληρώνοντας το βιβλίο δεν ήθελα να πιάσω άλλο βιβλίο. Ήθελα να σκεφτώ. Να κάνω εικόνες. Νιώθω περήφανος για αυτούς τους ανθρώπους. Πολύ περήφανος.

1

Ο Καπετάν ΜιχάληςΚαλό!

Η γραφή του Καζαντζάκη είναι ώριμη πια και τα νοήματα που περνά ακόμα πιο ώριμα. Πρέπει να διαβαστεί!

0

Έτσι άρχισαν όλαΑξίζει!

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, όπου τα πάντα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα είτε αυτά είναι οι καταθέσεις στο δικαστήριο είτε τα άλλοθι που υπάρχουν είτε οι ενδείξεις. Ο ένας μάρτυρας καταφέρνει να αντικρούσει τον άλλον με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφήνεια σε όλα όσα διαβάζουμε. Νιώθω πως καθένας τους κρύβεται πίσω από ένα προσωπείο, το οποίο δεν επιτρέπει τον ακριβή αντικατοπτρισμό των συναισθημάτων τους. Ο κύκλος αποτελείται από το χθες στο τώρα κι έπειτα ξανά στο χθες. Η Ίβι και ο Μαρκ ζουν ευτυχισμένοι με την κόρη τους, Λούλου. Η Ίβι αρχίζει να παθαίνει διάφορα περίεργα ατυχήματα, συνήθως όταν ο σύζυγός της φεύγει σε κάποιο ταξίδι, κάτι που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον της. Κάτι που σε σοκάρει αρχικά είναι η εικόνα του ζευγαριού που βρίσκεται αγκαλιασμένο και μαχαιρωμένο στο κρεβάτι του δωματίου. Κι εκεί αναρωτιέσαι. Είναι ζωντανοί; Κι αν όχι, ποιος διέπραξε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα; Στο βιβλίο γίνεται μια συνεχής αναζήτηση του θύματος και του θύτη. Η συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει ένα πυρετικό θρίλερ που μπορεί και παραπλανεί ανά πάσα στιγμή τον αναγνώστη και σκιαγράφησε την ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα τόσο αριστοτεχνικά που σου ανεβάζουν τους χτύπους της καρδιάς. Άραγε θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν οι καταθέσεις των ηρώων; Κι αν ναι, ποιοι θα δικαιωθούν; Κάθε καινούργιο στοιχείο κάνει τον αναγνώστη να τάσσεται υπέρ άλλου κάθε φορά.

0

Η βιογραφία μιας σκύλας (trade edition)Μια πολύ καλή επιλογή!

Μου άρεσε πάρα πολύ. Με παρέπεμψε σε μια εποχή που δε γνώρισα αναλυτικά, γιατί ήμουν παιδί. Αναλύει τόσο πολύ κάθε στενό της Αθήνας που μπόρεσα να κάνω ξεκάθαρες εικόνες δίχως να την έχω επισκεφθεί. Η ιστορία είναι πραγματικά πολύ καλή και ανατρεπτική. Το προτείνω!

0

Επειδή είναι η καρδιά μουΚαλό!

Μου άφησε στενάχωρα συναισθήματα αλλά δεν μπορώ να το κρίνω αρνητικά. Είναι καλό αλλά δε με παραπέμπει σε ρεαλισμό.

0

Το βιβλίο της ΚατερίναςΕξαιρετικό!

Δεν μπόρεσα να σταματήσω την ανάγνωση από τη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου. Μου άρεσε σε τέτοιο σημείο που μόλις το τελείωσα, το ξαναδιάβασα. Το τέλος είναι συγκινητικό. Θεωρώ πως θέλεις, δε θέλεις, το κλάμα έρχεται αυτόματα μόλις συνειδητοποιήσεις τι πέρασε η Κατερίνα. Μπράβο στον Αύγουστο Κορτώ!

0

ΡέναΚαλό

Το βιβλίο είναι καλό. Υπάρχουν σημεία που σε κουράζουν αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλό!

0

Σώσε μεΑπολαυστικό!

Η υπόθεση του «Σώσε με» αφορά την υπόθεση τεσσάρων γυναικών και συγκεκριμένα μιας μάνας και των κορών της. Πρόκειται για προσωπικότητες, οι οποίες διαφέρουν παρασάγγας, καθώς έχουν διαταραχθεί για ποικίλους λόγους. Προσωπικά ξεχώρισα τη Νικόλ (τη μεσαία κόρη) και την αστυνόμο Λουκίδη. Νιώθω πως ο Δημήτρης Σίμος διείσδυσε περισσότερο στη σκιαγράφηση της ιδιοσυγκρασίας της Νικόλ, χωρίς όμως να παραμελήσει το χτίσιμο των υπόλοιπων χαρακτήρων, είτε πρωταγωνιστούσαν είτε όχι. Αν και είναι αστυνομικό θρίλερ, υπάρχει μια αληθοφάνεια, η οποία σε κάνει να θες να το διαβάσεις χωρίς να σταματήσεις. Το τελείωσα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, γιατί ήθελα να μάθω τι συμβαίνει στο τέλος. Αυτό που κατάφερε να με κρατήσει ήταν οι αδυναμίες του κάθε χαρακτήρα θυμίζοντάς μου άλλοτε εμένα κι άλλοτε ανθρώπους του κοντινού μου περιβάλλοντος που σίγουρα είχαν ομοιότητες. Αν θεώρησα κάτι αξιέπαινο είναι το κατόρθωμα ένας άνδρας συγγραφέας να γράψει ως γυναικείος χαρακτήρας. Φαίνεται πως έχει δουλέψει αρκετά ώσπου να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Το περιεχόμενο αφορά σε ένα χωριό της Κομοτηνής, η οποία έπαιξε ρόλο στο να διαβάσω το βιβλίο μιας και πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια εκεί. Η περιγραφή, λοιπόν, του μέρους έγινε με ακρίβεια και σε κάποια σημεία νομίζω πως εσκεμμένα δεν γινόταν συγκεκριμένος. Δε γνώριζα μέχρι πρότινος τον συγγραφέα και ντρέπομαι που το λέω, γιατί κατάφερε με μια φράση στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου να ανατρέψει ΤΑ ΠΑΝΤΑ και να με ανατριχιάσει. Συστήνω λοιπόν το βιβλίο με το χέρι στην καρδιά και περιμένω με αγωνία το επόμενο.

0

Η 7η απόγονος και τα δίδυμα πετράδιαΠρέπει να διαβαστεί

Το βιβλίο και η ροή του κειμένου ξεχωρίζουν. Άραγε πόσα πράγματα δε γνωρίζουμε στη ζωή μας και η μοίρα μας επιφυλάσσει στο μέλλον; Η πραγματικότητα και η φαντασία παντρεύονται και δημιουργείται το συγκεκριμένο αποτέλεσμα με το καλό να αντιμάχεται το κακό και το δίκαιο το άδικο. Η λύση σε όλα τα προβλήματα είναι να πιστέψετε στον εαυτό σας, όπως η ηρωίδα του κειμένου, η Θάλεια.

3

ΔΕΠΥράζειΕξαιρετικό

Πρόκειται για ένα άψογο βοήθημα με πολύ καλές ασκήσεις. Είναι κατάλληλο για εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς και γονείς. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

0

Είσαι γ*μάτος είσαι γαμ*τη / You are a BadassΚαλό!

Ευχάριστο βιβλίο. Δε σε κάνει να βαριέσαι. Θα πρότεινα να διαβαστεί με διαφορά ημερών, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται και να μπορεί να επεξεργάζεται όλα όσα αναφέρονται. Είναι από τα ωραία της κατηγορίας του.

0

Το δέμαΕξαιρετικό!

Διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο απνευστί. Είναι ειλικρινά ένα βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις στο τραπέζι και να συνεχίσεις την ημέρα σου. Σου γεννά την επιθυμία να θέλεις να διαβάσεις τη μία σελίδα μετά την άλλη. Δε σε αφήνει να βαρεθείς ούτε στιγμή και το τέλος του είναι πραγματικά αναπάντεχο. Το συστήνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.

1

Άκου ανθρωπάκοΩραίο!

Το «Άκου Ανθρωπάκο» του Βίλχελμ Ράιχ είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάζεις κάθε λίγο και λιγάκι, καθώς πάντα εκπλήσσεσαι από πόσα καινούρια πράγματα αντιλαμβάνεσαι και πόσα αγνόησες. Μπορώ να πω ότι είναι μια κατάθεση ψυχής, όπου ο αναγνώστης δεν περνάει ευχάριστα μιας και αντιλαμβάνεται το δριμύ κατηγορώ του Ράιχ απέναντι σε όλους εμάς που ευθυνόμαστε για κάθε τι που μας συμβαίνει. Τονίζει πως το μυαλό του ανθρωπάκου είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να χωρέσει τη μικροπρέπεια και την έλλειψη ευγένειας και καλοσύνης που μας διακατέχει. Οι αλήθειες του βιβλίου είναι ωμές και οι μομφές εναντίον των κυβερνήσεων αναρίθμητες. Συν των υπολοίπων, ο αναγνώστης καταφέρνει να εντοπίσει λάθη που κάνει στη ζωή του τακτικά ενάντια στον πλησίον του. Το συμπέρασμα που εξήγαγα εγώ είναι πως όλοι μας και ο κάθε ανθρωπάκος που κρύβεται μέσα μας πρέπει να είναι ανεξάρτητος και να μην επαφίεται σε διάφορα παροδικά αποκούμπια. Αν και παλιό, το προτείνω ανεπιφύλακτα!

0

Οι άθλιοιΜια πολύ καλή επιλογή!

Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο το 1862. Δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Άπτεται θέματα ιστορικά, πολιτικά, αντιπολεμικά, θρησκευτικά, ερωτικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά και αστυνομικά. Θα το χαρακτήριζα βιβλίο πασπαρτού, καθώς όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά σας μπορείτε να το διαβάσετε με την ίδια ευχαρίστηση. Θα αναρωτηθείτε πολλά. •Θέλετε να δείτε πως είναι η ζωή του Γιάννη Αγιάννη, ενός εγκληματία που καταφέρνει νόμιμα να γίνει δήμαρχος στη Γαλλία; •Τελικά είστε με το καλό ή το κακό; •Πρέπει να παίρνουμε εκδίκηση ή όχι; Τις απαντήσεις τις πήρα από όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, πρωτίστως του Παρισιού κι έπειτα της γαλλικής επαρχίας. Ο Ουγκώ καταφέρνει να διεισδύσει στα μύχια των ψυχών όλων των ηρώων με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα σκιαγράφησής τους. Προσωπικά αντιπάθησα τον Μάριο και δεν κατάφερα να τον συγχωρήσω. Συμπάθησα αρκετά τον Γιάννη Αγιάννη, ο οποίος με έκανε να αντιληφθώ την έννοια του καλού αλλά και της ζήλειας διαφορετικά.

0