Reviews

35

Followers

2

Following

0

Βιβλία

0

Reviews

35

Followers

2

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

Όμορφα ερείπιαΌμορφα ερείπια

Τα Όμορφα ερείπια ξεχωρίζουν με την την πειστική αποτύπωση δύο διαφορετικών εποχών, την Ιταλία της δεκαετίας του '60 (ένα ξεχασμένο χωριουδάκι και τα χαοτικά γυρίσματα της Κλεοπάτρας) και το σύγχρονο Χόλιγουντ με τους επίδοξους δημιουργούς του. Ο Γουόλτερ, στο απόγειο των συγγραφικων του δυνάμεων, συνθέτει ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με πλούτο αφηγηματικων τεχνικών και αριστοτεχνικη σύνθεση των αποχρώσεων τόσο διαφορετικών ζωών.

0

ΝαιΝαι

Ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Ένα συγκλονιστικο βιβλίο, προσωπικό βίωμα της ίδιας της συγγραφέως και της μάχης της με τη μανιοκαταθλιψη.Δυσκολα προτείνεται (δυστυχώς είναι εξαντλημένο), αξίζει όμως κανείς να βυθιστεί στον κόσμο της Μαργαρίτας Καραπανου και στην ασθένεια του "μήπως" όπως έλεγε και η ίδια που καταλήγει να αντηχεί μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου ως ένα ηχηρό "ναι" στη ζωή.

0

On Earth We're Briefly GorgeousGorgeous

Γεννημένος το 1988 στο Βιετνάμ σε μια φυτεία ρυζιού, ο Ocean Vuong, έχοντας βιώσει την εμπειρία του εγκλεισμού σε στρατόπεδο μεταναστών στις Φιλιππίνες , ξεδιπλώνει την προσωπική του ιστορία σε ένα σπαρακτικό βιβλίο, εμποτισμένο με όλα εκείνα τα στοιχεία, τις προσωπικές τραγωδίες και τα μικρά θαύματα που σου χαρίζουν σοφία και αποδεικνύουν το μεγαλείο της ζωής.

0

Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτεράΗ θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά

Λυρικό, σπαρακτικό, μελαγχολικό αλλά και βαθιά ανθρώπινο, το βιβλίο αυτό δεν προτείνεται εύκολα, όποιος όμως το τολμήσει θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστική κατάβαση στα ενδότερα της ψυχής.

1

Και με το φως του λύκου επανέρχονταιΔιαχρονικό

Τι να πει κανείς για τη Ζυραννα Ζατελη. Η σημαντικοτερη ίσως σύγχρονη Ελληνίδα συγγραφέας με το λυρισμό που τη διέπει, το μυστικισμό και την αίσθηση παραμυθιου που καταλήγει σε αποτύπωση ακραίου ρεαλισμού, στην πιο δυνατή ίσως συγγραφική της στιγμή, μας χαρίζει μια δυνατή αναγνωστική εμπειρία, σε ένα βιβλίο που έχει ήδη ενταχθεί στη σφαίρα του διαχρονικου.

0

ΜετάβασηΜετάβαση

Tο δεύτερο μέρος της τριλογίας της Cusk, τοποθετείται λίγα χρόνια μετά την επίσκεψη της στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Στη Μετάβαση, η Cusk, διατηρώντας το συγγραφικό δίπολο ενδοσκόπηση/παρατήρηση, επικεντρώνεται στη νέα της ζωή μετά το διαζύγιο, ενώ για ακόμη μια φορά, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη διαχείριση των ματαιωμένων προσδοκιών.

0

Βαλκανική Τριλογία (Η μεγάλη τύχη // Η κατεστραμμένη πόλη // Ήρωες και φίλοι)Βαλκανική τριλογία

Στην τριλογία της Olivia Manning, o Γκάι και η Χάριετ, ένα νιόπαντρο ζευγάρι Άγγλων, καταφθάνουν στο Βουκουρέστι.Η βαλκανική τριλογία, επανακυκλοφορεί μετά από δεκαετίες σε ένα ενιαίο βιβλίο, που δεν αποτυπώνει απλά την ιστορία ενός γάμου αλλά και την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η γραφή της μπορεί να θεωρηθεί παλιομοδίτικη, δεν παύει όμως να είναι ένα αξιανάγνωστο βιβλίο και ιστορικό ντοκουμέντο.

0

Το νησί της εφηβείαςΤο νησί της εφηβείας

Ο Νορβηγός συγγραφέας, στον τρίτο κατά σειρά τόμο της αυτοβιογραφούμενης μυθιστορίας του, πραγματοποιεί μια κατάβαση στην παιδική του ηλικία. Αρκετά ενδιαφέρον, εξηγεί μέσα από εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας, το πως δομήθηκε μεταγενέστερα η προσωπικότητά του. Ίσως και το μόνο της σειράς που μπορεί να διαβαστεί ως επίτομο.

0

Η αίθουσα του θρόνουΗ αίθουσα του θρόνου

Το διαχρονικό πια βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη, περιγράφει μια παρέα νέων που απολαμβάνουν το καλοκαίρι σε ένα φανταστικό νησί των Κυκλάδων. Το βιβλίο, μεταφράστηκε στο εξωτερικό, χαρακτηρίστηκε ως αριστούργημα, ενώ η γραφή του είναι πολύ σύγχρονη και αξίζει να διαβαστεί στο σήμερα.

0

ΜπαρόκΜπαρόκ

Η πολυγραφότατη Αμάντα Μιχαλοπούλου, στο πνεύμα της τάσης του autofiction, αποτυπώνει προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις της, σε ένα σύγχρονο βιβλίο που σκιαγραφεί τη γοητευτική ιδιοσυγκρασίας της.

0

ΜπαρόκΜπαρόκ

Η πολυγραφότατη Αμάντα Μιχαλοπούλου, στο πνεύμα της τάσης του autofiction, αποτυπώνει προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις της, σε ένα σύγχρονο βιβλίο που σκιαγραφεί τη γοητευτική ιδιοσυγκρασίας της.

0

Ο υπνοβάτηςΟ υπνοβατης

Το μυθιστόρημα "0 υπνοβατης", τιμήθηκε το 1988 στο Παρίσι με το βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστόρηματος(βραβείο που επίσης έχει δοθεί στους Borges,Marquez, Tσιρκα). Αλληγορικο, πρωτοποριακό στη σύλληψη του και διαχρονικό πια βιβλίο, αποτυπώνει τον εύθραυστο εσωτερικό κόσμο και το σπουδαίο συγγραφικό ταλεντο της Μαργαρίτας Καραπανου.

0

ΠαραπλάνησηΠαραπλάνηση

Η Kate Atkinson στο τελευταίο της μυθιστόρημα ξετυλιγει την ιστορία της νεαρής Juliet λίγο πριν τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και τη συμμετοχή της στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Το μυθιστόρημα της Αtkinson με πρωτοτυπία και ατμόσφαιρα κατασκοπικου θρίλερ, καταπιάνεται με το διαχρονικό ζήτημα της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, τις επιταγές και τις έντονες απαιτήσεις ως προς τους ρόλους που καλείται να υπηρετήσει.

0

ΠληνΠλην

Μέσα από ένα ταξίδι σε διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, ο Andrew Sean Greer διηγείται την ιστορία του κυρίου Πλην, του ήρωα που αναμετριεται σε ένα προσωπικό ταξίδι, με τις αναμνήσεις και τις επιθυμίες του, με τελικό στόχο την κατάκτηση της πολυπόθητης αποδοχής του εαυτού του. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που απέσπασε το Pulitzer για το έτος 2018.

0

Το δωμάτιοΤο δωμάτιο

Ένα δωμάτιο, μια μικρογραφία όλου του κόσμου. Όλος ο κόσμος, δοσμένος από μια μητέρα σε ένα παιδί. Πόσο όμως αυτό είναι αρκετό;Πόσο μπορεί τελικά ένας γονιός να προστατέψει το παιδί του; Μια ιστορία κακοποίησης αλλά και αγάπης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

0

Ο αφρός των ημερώνΟ αφρός των ημερών

Διαβάζοντας το έχεις την αίσθηση της μετάβασης στο χωρόχρονο των ονείρων που όλα είναι εφικτά. Μια τρυφερή ιστορία ενός έρωτας με έντονο σουρεαλισμό, τοποθετεί τον αφρό των ημερών,στα καλύτερα βιβλία του περασμένου αιώνα.

0

Το βιβλίο των ΜπάλτιμορΤο βιβλίο των Μπαλτιμορ

Ο χαρισματικος συγγραφέας γράφει μια υπέροχη αλλά τραγική ιστορία. Στο φόντο δύο οικογένειες που τις ενώνει ένα κοινό όνομα, ωστόσο τις χωρίζουν πολλά. Ένας δυνατός έρωτος, ένας άρρηκτος αδελφικός δεσμός και μια ανείπωτη τραγωδία συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

0

Τα απομεινάρια μιας μέραςΤα απομεινάρια μιας μέρας

Ο νομπελίστας Ισιγκουρο μας παρασύρει στη γοητευτική δυτική Αγγλία μέσω του Στίβενς, ενός ευπρεπη ηλικιωμένου μπάτλερ, ο οποίος έπειτα από δεκαετίες υπηρεσιών σε διακεκριμένους οίκους της Αγγλίας, αποφασίζει να κάνει επιτέλους διακοπές. Το ταξίδι του αυτό, του δίνει τη δυνατότητα να αναπολησει το παρελθόν καθώς και να αναθεωρήσει επιλογές του, που καθόρισαν την πορεία της ζωής του.

0

Ένας χωρισμόςΈνας χωρισμός

Στα άγρια τόπος του Γερολιμενα της Μάνης, ξεδιπλώνεται το σκηνικό του μυθιστόρηματος. Η συγγραφέας μετουσιωνει την εσωστρεφή αφήγηση μιας μυστηριωδους εξαφάνισης σε ένα σύγχρονο βιβλίο, που ασκεί γοητεία στον αναγνώστη, μιλώντας για την απώλεια, το βάρος των κοινωνικών ρόλων και την σιωπηλή ένταση των υπόγειων, συγκρατημένων συναισθημάτων.

3

Ζωή μεθόριαΖωή μεθορια

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, σε μια διαδρομή μεταξύ Θεσσαλονίκης-Θράκης, η Ζωή ξεκινά το προσωπικό της ταξίδι εμποτισμένο με όνειρα, φιλοδοξίες και προκαταλήψεις. Το παιχνίδι της τύχης και το πεπρωμένο διαμορφώνουν ένα σκηνικό που θυμίζει φάρσα ή και αρχαία τραγωδία. Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για τη γενιά της μεταπολιτευσης.

0

Σενάριο γάμουΣενάριο γάμου

Στο σενάριο γάμου ο συγγραφέας στρέφεται προς δύο αφηγηματικά μοτίβα :το ερωτικό τρίγωνο και την ιστορία ενηλικίωσης. Στο κάδρο παράλληλα μπαίνει η μανιοκαταθλιψη, η Ινδία και η Αθήνα της δεκαετίας του '80.Μια ιστορία ανθρώπινη, σύγχρονη και πάνω από όλα καθημερινά αληθινή.

0

Το κουαρτέτο του ΧάρλεμΤο κουαρτέτο του Χάρλεμ

Ο Αφροαμερικανος πεζογραφος με τεράστια συμβολή στη διαμόρφωση του σύγχρονου αμερικανικού μυθιστόρηματος και πρωτοπορος στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων από τη δεκαετία του εξήντα, στο τελευταίο και εκτενέστερο μυθιστόρημα του αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του και το ποσό επίκαιρος παραμένει στο σήμερα.

0

Η ιστορία των μελισσώνΗ ιστορία των μελισσών

Η Νορβηγίδα συγγραφέας με παράλληλες ιστορίες στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον θέτει τις βάσεις μιας νέας συγγραφικής τάσης, του ecofiction που μέσα από εικόνες ρεαλιστικές και αμιγώς δυστοπικες καταδεικνυει πως η προστασία και η διάσωση του πλανήτη είναι προσωπική ευθύνη για τον καθένα μας.

0

ΠερίγραμμαΠερίγραμμα

Στον πρώτο τόμο της τριλογίας που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές η συγγραφέας επισκέπτεται την Ελλάδα της κρίσης για να διδάξει σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Η Cusk στο πρότυπο συγγραφέων όπως ο Μπαλζακ και η Γουλφ ακολουθεί τη δομή του autofiction με καταγραφές προσώπων και των γρήγορων ρυθμών της κοινωνίας συνθέτοντας ένα ψυχογραφημα του σύγχρονου ανθρώπου και ταυτόχρονα ένα ντοκουμέντο της εποχής μας,πάντοτε με λογοτεχνικές αξιώσεις.

0

Τοστ ζαμπόνΤοστ ζαμπόν

Σε αυτο το σχεδόν αυτόβιογραφικό μυθιστόρημα ο συγγραφέας αφηγείται γεγονότα της παιδικής του ηλικίας, τη βία που αντιμετώπισε στο οικογενειακό του περιβάλλον καθώς και αυτή που άσκησε ο ίδιος μεταγενεστερα, ψυχική και σωματική. Για κάποιους ωμός για άλλους ακραίος, ο Μπουκόφσκι αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

0

Δήλωση αποποίησηςΔήλωση αποποίησης

Η αποκάλυψη ενός μυστικού έρχεται να διαστρεβλωσει τα πάντα. Πόσο δυνατή είναι η αλήθεια του καθενός και τι είναι ικανή να καταφέρει; Η συγγραφέας στο πρώτο της μυθιστόρημα επιδεικνύει την εγωιστική ανθρώπινη φύση μέσα από ένα θρίλερ συναισθημάτων.

0

ΚαρυδότσουφλοΚαρυδοτσουφλο

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επαναφέρει τον Άμλετ και τα διλήμματα του με τη μορφή ενός αγέννητου εμβρύου. Το αγέννητο παιδί ακούει σκέφτεται στην κοιλιά της μητέρας του, η οποία συνωμοτει με τον εραστή της για να δηλητηριασουν το βιολογικό του πατέρα. Ο Μακγιουαν άξιος συνεχιστής της βρετανικης παράδοσης συγγραφέων, όπως ο Στίβενσον ή ο Ντίκενς, μπαίνει για ακόμη μια φορά δυναμικά στον κόσμο των παιδιών συνθέτοντας ένα αριστοτεχνικο μυθιστόρημα.

0

ΑϊλίνΑιλιν

"Το όνομα μου είναι Αιλιν Ντανλοπ και αυτή είναι η ιστορία της εξαφάνισης μου". Τι είναι αυτό που σπρώχνει την Αιλιν να εγκαταλείψει τα πάντα και να εξαφανιστεί διχως ίχνος; Ένας αλκοολικός καταπιεστικος πατέρας, μια δουλειά που σιχαίνεται, μυστικά,πάθη, μια μυστηριώδης γυναίκα και ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Μέσα από κοφτές, σκληρές περιγραφές, διαλόγους που αιφνιδιαζουν, μαύρο χιούμορ και την αφοπλιστική ειλικρίνεια της μοναχικής και απροσαρμοστης Αιλιν, μαθαίνουμε μια συγλονιστικη ιστορία που μας ακολουθεί για μέρες μετά την ανάγνωση της.

0

Το Ευτυχισμένο ΝησίΤο ευτυχισμένο νησί

Το ευτυχισμένο νησί είναι μια ιστορία, σαν παραμύθι για ενήλικες που φοβούνται τις αλήθειες. Στην ερώτηση ''υπάρχει παράδεισος και πόσο μακρυά είμαστε" η συγγραφέας απαντά:"είμαστε εξ ορισμού μακρυά του και μόνο ως ουτοπία μπορούμε να το φανταστούμε ".Ένα χρήσιμο μάθημα ψυχολογίας για όλους μας.

0

Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματος τουΟ άχρωμος Τσουκουρου Ταζακι

Ο Ιάπωνας συγγραφέας με τη φαντασία που τον χαρακτηρίζει συνθέτει έναν λογοτεχνικό ήρωα που νιώθει άχρωμος και αδυνατεί να ζήσει στο παρόν. Η πορεία του, στην αναζήτηση του χρώματος του δεν σε αφήνει ασυγκίνητο.

0

Σέντραλ ΠαρκΣεντραλ παρκ

Ένα μυθιστόρημα με νουάρ αποχρώσεις που σε ταξιδεύει στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Κινηματογραφικη πλοκή, αγωνία αλλά και ευαισθησία. Ενα βιβλίο που θα μείνει στη σκέψη σου για καιρό.

0

Ο θαμμένος γίγανταςΘαμμένος γίγαντας

Σε μια αφήγηση που το παραμύθι αναμιγνύεται αρμονικά με την επική διήγηση και τον ρεαλισμό, ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα ονειρικό ταξίδι που το διέπει ο λυρισμός και η πρωτοτυπία. Ο θαμμένος γίγαντας αποτυπώνει την ιδιοφυή προσωπικότητα του Ισιγκουρο.

0

Το κουκλόσπιτοΤο κουκλόσπιτο

Το βιβλίο εκτυλίσσεται στα τέλη του 17ου αιώνα στο Αμστερνταμ. Στο αφιλόξενο σπίτι του πλούσιου εμπόρου καταφθάνει η νεαρή ηρωίδα μετα το συνοικεσιο μεταξύ τους. Θίγει κοινωνικά και διαχρονικά ταμπού φέρνοντας στην επιφάνεια αλήθειες,για τις οποίες συχνά οι ήρωες καλούνται να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ατμοσφαιρική γραφή με μυστήριο, εκπλήξεις και ανατροπές μέχρι την τελευταία σελίδα.

0

Η αυτοκινητιστική λέσχη της ΑιγύπτουΗ αυτοκινητιστικη λέσχη της Αιγύπτου

Στην Αίγυπτο της δεκαετίας του 1940 σε ένα σκηνικό πόλωσης, η διάκριση μεταξύ των προσώπων της κυρίαρχης τάξης που συχνάζουν στην αυτοκινητιστικη λέσχη, κτίριο σύμβολο του διεφθαρμένου καθεστώτος και του καταπιεσμενου πλήθους, καταλήγει σε σύγκρουση. 0 συγγραφέας με πολυπρόσωπη αφήγηση αντιπαράθετει τα γεγονότα της δεκαετίας αυτής με τη θλιβερή πραγματικότητα της Αιγύπτου σήμερα καταδεικνυοντας τη διαχρονικότητα του αιτήματος για δημοκρατία.

0

Ένας θάνατος στην οικογένειαΈνας θάνατος στην οικογένεια

Το πολύκροτο νορβηγικό best seller γινεται πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και ο συγγραφέας μετά το συγγραφικό του μπλοκάρισμα γράφει (για) τη ζωή του. Χωρίς λογοκρισία αυτουπονομευεται σε μια ιδιότυπη αυτοβιογραφια έξι τόμων με τον τίτλο ο Αγών μου.

0

Έθιμα ταφήςΕθιμα ταφής

Στο παγωμένο αλλά γοητευτικό τοπίο της Ισλανδίας του 19ου αιώνα, η καταδίκη μιας γυναίκας, η κοινωνική απομόνωση και ο αγώνας για την επιβίωση συνθέτουν μια ιστορία με πανανθρωπινη αξία. Η πρώτο εμφανιζόμενη συγγραφέας ψυχογραφει αριστοτεχνικα τους ήρωες με ιστορική ακρίβεια και εύπλαστη αφήγηση, καταδεικνυοντας παράλληλα την άδικος ως το πλέον ανίκητο πάθος και ως ουτοπία το αίτημα για ''Δίκαιη Δικαιοσύνη".

0