Reviews

30

Followers

4

Following

5

Βιβλία

15

Reviews

30

Followers

4

Following

5

Αγαπημένα βιβλία

15

Reviews

Ο σκύλος μου ο ηλίθιοςΗλιθιος? Ίσως και όχι!

Εάν ψάχνεις ένα βιβλίο για να περάσεις ευχάριστα το χρόνο σου, σίγουρα αυτό είναι το κατάλληλο! Με γρήγορη και αστεία πλοκή διαβάζεται μέσα σε μια μέρα! Αν αγαπάς και τα σκυλάκια, αυτός ειναι ένας ακόμη λόγος για να το διαβάσεις...γιατί πολύ πιθανόν μια μέρα, από το πουθενά μπορεί να εμφανιστεί ένας σκύλος στην αυλή σου, που δεν θα θέλει να φύγει και εντέλει ούτε και εσύ ο ίδιος θα θέλεις να τον διώξεις.θα γίνει μέρος της οικογένειάς σου,νοηματοδοτωντας και πάλι την ανιαρή ζωή σου μετά την συνταξιοδοτηση σου, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Χένρι, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση μέσης ηλικίας.

1

Σκοτεινή μου βανέσαΑχ, Βανέσα!?

Σκοτεινό όσο και η Βανέσα!Και δύσκολο,γιατί το θέμα που διακυβεύεται στο βιβλίο αυτό είναι σκληρό!Θίγονται η σεξουαλικη κακοποίηση, ο βιασμός, η παιδοφιλια! Η Βανέσα στα 15 γνωρίζει τον καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας, Στρειν, ο οποίος είναι αρκετά μεγαλύτερος της! Την προσεγγίζει σιγά σιγά, σχεδόν ανεπαίσθητα...Τον ερωτεύεται, όχι και εκείνος.Την κακοποιει αλλά δεν το παραδέχεται.Όταν οι φήμες γίνονται γνωστές στην διεύθυνση του οικοτροφειου,εκείνος την αφήνει να το πάρει πάνω της. Στα 32 της ακόμα δεν συνειδητοποιει τι ακριβώς συνέβη, καθώς το χαρακτηρίζει έρωτα και πάρα τις φωνές που πληθαίνουν και τον κατηγορούν για σεξουαλικη παρενόχληση, εκείνη τον συγκαλύπτει. Θεωρεί πως δεν ήταν μια από τις άλλες,οτι διέφερε. Συνεχίζει να του μιλάει μέχρι τη στιγμή που ο Στρειν αυτοκτονεί.Το βιβλίο πραγματικά είναι συγκλονιστικο. Ο αναγνώστης θυμώνει με την αφέλεια της Βανέσας,με το ότι τον δικαιολογεί συνεχώς, ως έρωτα και αγάπη ενώ η σχέση είναι πέρα ως πέρα κακοποιητικη.Όμως,καταφέρνει να ξεφύγει από τον βούρκο αυτό και ούσα πλέον δυνατή προχωράει στην ζωή... απελευθερωμενη από αυτήν την τραυματική εμπειρία, που την καθόρισε και την στιγμάτισε για πάντα!

1

Η ζωή κάτω απ' το χώμαΌσα δεν τολμούν να πουν οι ζωντανοί!

Με μια έξυπνη γραφή, ο Ιρλανδός συγγραφέας, Μάρτιν Ο'Κάιν, μας μεταφέρει στη "ζωή κάτω από το χώμα". Εκεί οι νεκροί συνομιλούν με τους άλλους νεκρούς... Λένε όσα σκέφτονται χωρίς να φιλτράρουν τα λεγόμενα τους! Με αστείους διάλογους και γρήγορη πλοκή το βιβλίο δεν κουράζει τον αναγνώστη και, παράλληλα, διαβάζεται εύκολα!

0

Η καλή κόρηΠοια είναι η καλή κόρη;;;

Η καλή κόρη είναι ένα συγκλονιστικο, αστυνομικό μυθιστόρημα δια χειρός Slaughter. Έχοντας γρήγορη πλοκή, αρχίζει με τη δολοφονία της Γκάμα, η οποία είναι σύζυγος του δικηγόρου Κουιν,που υπερασπιζεται κάθε είδους εγκληματία και που είναι εντελώς αντιπαθής από την κοινωνία, και μητέρα της Σαμ και της Τσάρλι. Εικοσιοκτω χρόνια μετά, οι μνήμες του παρελθόντος ξυπνάνε, όταν η Τσάρλι βρίσκεται τυχαία μπροστά σε μια δολοφονία μέσα σε ένα σχολείο. Η δολοφονική επίθεση φέρνει στην επιφάνεια μυστικά επί χρόνια καλά κρυμμένα, καθώς ανακαλούνται στην μνήμη γεγονότα, που καθόρισαν τις ζωές των πρωταγωνιστων. Το βιβλίο αναφέρεται σε θέματα σκληρά, που απασχολούν και σήμερα την κοινωνία,όπως τον σχολικό εκφοβισμό, το βιασμό, την κατάχρηση της εξουσίας και την διαφθορά της δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο με γλαφυρες περιγραφές, που θα μπορούσε να γίνει ταινία ενώ ταυτόχρονα προβληματίζει τον αναγνώστη με τα θέματα, που θίγει.

0

Ο πωλητής παρελθόντωνΠαρελθόν προς πώλησην!

Ο Φέλιξ Βεντουρα είναι ένας πωλητής. Αυτό που ξέρει να πουλάει καλύτερα είναι το παρελθόν! Στην ουσία ξέρει πώς να κατασκευάζει ένα γενεαλογικό δέντρο για κάποιον που θέλει να αποκτήσει ένα ένδοξο, διαφορετικό παρελθόν! Πελάτες του είναι υπουργοί, επιχειρηματίες, διαμαντεμποροι, άνθρωποι επιφανείς αλλά που τους λείπει κάτι... Η ζωηρή αφήγηση γίνεται από μια σαύρα,σαύρα-τιγρη,το κατοικίδιο του Φέλιξ,που είναι συνάμα ο καλύτερος του φίλος. Ο αλμπινος δημιουργεί παρελθόντα για την αστική τάξη της Αγκόλας,μετά την πορτογαλική αποικιοκρατια. Έτσι δημιουργεί και το παρελθόν του φωτογράφου Μπουχμαν.Χωρίς να γνωρίζει ούτε ο ίδιος ούτε η κόρη του Μπουχμαν ότι είναι κόρη του, ο Βεντουρα την ερωτεύεται ενώ πατέρας και κόρη συναντώνται για πρώτη φορά στο σπίτι του πωλητή... Το βιβλίο τελειώνει με ένα γράμμα του Φέλιξ, αφού πλέον ο πιο πιστός του φίλος δεν υπάρχει να τον ακούσει, διότι έχασε την μάχη αλλά επέδειξε θάρρος την ύστατη στιγμή!

0

Κρατάς μυστικό;Μυστικό?

Ο Tom Βooth μέσα από αυτό το παραμύθι μας μαθαίνει την αξία του να κρατάει κανείς μυστικό.Έχοντας μια ωραία εικονογράφηση, τα παιδιά μαθαίνουν ποιά μυστικά μπορούν να κρατάνε γιατί είναι ακίνδυνα και ποιά πρέπει να λένε στους γονείς ή τους δασκάλους τους.

0

Ασκαρδαμυκτί!Κράτα ανοιχτά τα μάτια σου!

Ασκαρδαμκτί που σημαίνει μην ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου! Το παραμύθι είναι διαδραστικό, αφού σε προσκαλεί να συμμετάσχεις σε έναν διαγωνισμό παρέα με όλα τα ζωάκια. Έχει ωραία εικονογράφηση και έχει γραφεί από τον Tom Booth.

0

Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησανMust read!

Η ημέρα, όπου τα Κραγιονια τα παράτησαν, έφτασε! Ο Daywalt Drew με χιούμορ και ωραία νοήματα μας μιλάει για τον σεβασμό. Η εικονογραφηση του Jeffers, όπως πάντα, είναι υπέροχη. Το παραμύθι απευθύνεται σε μικρούς (και μεγάλους).

0

Η μέρα που τα κραγιόνια γύρισαν σπίτιΧρώμα παντού!

Ένα παραμύθι πολύχρωμο, όπως τα Κραγιονια, τα οποία πρωταγωνιστουν στο βιβλίο του Daywalt Drew και επιστρέφουν σπίτι! Με Χιουμοριστικη γραφή και ωραία εικονογραφηση μας διδάσκει την αξία του να εκτιμάμε τα πράγματα που μας δίνονται και πώς πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτά!

0

Η δεσποινίς ορθογραφία και η οικογένεια τηςΔιδακτικό!

Η δεσποινίς Ορθογραφία μαζί με τα αδέρφια της, το Μολυβενιο και τον Άκη τον Γομακη, μας μιλάνε για το πόσο σημαντικό είναι να γράφουμε σωστά! Είναι ένα παραμύθι διδακτικό με ωραία εικονογραφηση.

0

ΦιρντάουςΑνελεύθερη εξαιτίας της Πατριαρχίας...

Αποτελεί ένα αληθινό, συγκινητικό και συνάμα σκληρό βιβλίο. Θεωρείται ως ένα κλασικό έργο της φεμινιστικής λογοτεχνίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες. Εξιστορεί τα όσα έζησε η Φιρντάους και πως η πατριαρχία όπλισε το χέρι της. Ξεκινά με την ψυχολόγο, την οποία αρνείται αρχικά να δει, όμως μετά από πολλές προσπάθειες, την δέχεται. Στο άδειο και σκοτεινό κελί της,λίγο πριν την εκτέλεση της, αναθυμάται τα όσα έζησε. Δούλα και ανελεύθερη μια ζωή, υπέστη βιασμό.Παντρεύτηκε αναγκαστικά και για να γλυτώσει έγινε πόρνη.Τελικά, για να ξεφύγει,σκοτώνει τον νταβατζή της. Βρίσκεται στη φυλακή. Αυτή είναι η μόνη στιγμή που αισθάνεται ελεύθερη. Εξωθειται σε ένα έγκλημα εξαιτίας της κοινωνίας, που είναι βαθιά δομημένη πατριαρχικά, αφού ο κόσμος είναι φτιαγμένος από άντρες για άντρες. Το βιβλίο της Ναουάλ Αλ Σααντάουι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα σε μετάφραση της Ελένης Καπετανάκη και πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

0

Μικροί Κύριοι - Μικρές Κυρίες 11: Ο κύριος ΔυνατόςΔυνατός

Ο κύριος δυνατός μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί!

0

Μικροί Κύριοι - Μικρές Κυρίες 61: Ο κύριος ΜπερδεμένοςΜπερδεύτηκες?

Ο κύριος μπερδεμένος από τις εκδόσεις χάρτινη πόλη θα σε ξεμπερδέψει...

0

Μικροί Κύριοι - Μικρές Κυρίες 2: Ο κύριος ΧαρούμενοςΟ κύριος χαρούμενος!

Η σειρά βιβλίων που όλοι αγαπάμε. Ο κύριος χαρούμενος που μας μιλάει για το συναίσθημα της χαράς!

0

Ερωτικά γράμματα από τη ΜονμάρτηΟυδεν κακόν....

Ο Ζυλιεν Αζουλαι, καταρακωμενος από το θάνατο της συζύγου του, βρίσκεται μόνος φροντίζοντας τον γιο του. Χωρίς σκοπό ζωής τηρεί την υπόσχεση του γράφοντας της τριάντα γράμματα, όσα και τα χρόνια που έζησε. Έτσι αποκτά και πάλι νόημα η ζωή του. Τα γράμματα, όμως, που εναποθέτει στον τάφο εξαφανιζονται. Την θέση τους παίρνουν διάφορα αντικείμενα. Στο κοιμητήριο της Μονμαρτης όμως ξαναβρίσκει και τον έρωτα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, ερωτικό μυθιστόρημα, συγκινησιακά φορτισμένο δια χειρός Νικολα Μπαρρο.

0

Τα χρώματα της πυρκαγιάςΜαντλεν!

Τα χρώματα της πυρκαγιάς είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Πιερ Λεμετρ, που μπορεί να διαβαστεί και ανεξάρτητα. Ξεκινά με τον θάνατο του τραπεζίτη Μαρσελ Περικουρ. Η Μαντλεν, η κόρη του, παίρνει τα ηνία της αυτοκρατορίας σε εποχή, όπου κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στις γυναίκες.Η ζωή της όμως αλλάζει. Βρίσκεται αντιμέτωπη με το απάνθρωπο και σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων και της ίδιας της εποχής. Με μεγάλη προσπάθεια τα καταφέρνει, μόνο που η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη, αφού βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου σε λίγο θα αναδυθεί στην Ευρώπη ο φασισμός, η πυρκαγιά που θα την κάψει. Η αριστοτεχνικη γραφή του Λεμετρ ανασυνθέτει το κάδρο του Μεσοπολέμου με ακρίβεια ενώ το βιβλίο δεν κουράζει τον αναγνώστη...

0

Ο χορός των ψευδαισθήσεωνΟ χορός!

Στις 8 Νοεμβρίου 2011 η ήδη κλονισμενη από την κρίση Ελλάδα συγκλονίζεται από την αυτοκτονία του Αλεκινου. Ο φίλος του, ο Μάνος, αναπολεί στιγμές από το κοινό παρελθόν τους και τα νεανικά τους χρόνια, τον έρωτα του για την Ελια, τη δασκάλα χορού, και την φιλία του με τον Σέργιο. Το βιβλίο του Στεφανακη περιγράφει το χορό των ψευδαισθησεων, τον οποίο χόρευε για χρόνια ένα έθνος, σκιαγραφοντας τις προσωπικότητες των πρωταγωνιστων. Έχει γρήγορη πλοκή. Δεν κουράζει και διαβάζεται εύκολα σε μια μέρα. Αξίζει να το διαβάσεις!

0

Ο φόνος είναι χρήμαΟ φόνος είναι ... χρήμα!

Ο φόνος είναι χρήμα, είναι το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη. Σε αυτό, ο Κώστας Χαρίτος, πρέπει να εξιχνιάσει εγκλήματα αδιευκρίνιστων συνθηκών στην Αθήνα του 2019. Αποτελεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που καταγράφει την πολιτικη και κοινωνική πραγματικότητα.

0

ΚίρκηΗ Κίρκη!

Η Κίρκη είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην μυθολογική Κίρκη με διαφορετικό τρόπο. Παρουσιάζεται ως μια θεά ,που ενώ έχει δύναμη,δεν υφίσταται τη νεμεσις..Με έναν πηγαίο λυρισμό η συγγραφέας μεταφέρει τις περιπέτειες της Κίρκης στη σημερινή πραγματικότητα.

0

Οι Κόρες της ΣελήνηςΟι κόρες της Καμαρ!

Κάπου στο Ομάν, οι τρεις αδερφές, η Μάγια, η Ασμα και η Χαουλα ζουν τη ζωή τους με διαφορετικό τρόπο η καθεμία. Η Μάγια παντρεύεται κάποιον άλλον από αυτόν με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Η Ασμα δέχεται το προξενιό γιατί θέλει να αποκτήσει παιδιά. Η Χαουλα περιμένει την επιστροφή του Νασιρ, ώστε να παντρευτεί. Μέσα από την ιστορία των τριών κοριτσιών, η Τζοχα Αλχαρθι μας παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα ενός άγνωστου πολιτισμού και τις αλλαγές που επέφερε ο εκσυγχρονισμος στο Ομάν. Αναφέρεται, επίσης, στο θεσμό της δουλείας, που καταργήθηκε το 1970 και πως οι άνθρωποι αυτοί αποτελούσαν ιδιοκτησία της εκάστοτε οικογένειας, ενώ περιγράφεται και πώς απέκτησε δύναμη η χώρα εξαιτίας του πετρελαίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, σε μετάφραση της Ελένης Καπετανακη, που θα σε ταξιδέψει στη μαγευτική Ανατολή.

1

Έτσι άρχισαν όλαΈτσι άρχισαν όλα!

Η Ιβι παθαίνει διάφορα ατυχήματα. Ο Μαρκ βρίσκεται νεκρός. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του ψυχολογικού θρίλερ της Ρειτσελ Αμποτ. Το βιβλίο έχει γρήγορες εναλλαγές, που κρατάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει ποιος διέπραξε αυτό το ερωτικό έγκλημα. Η φαινομενικά αθώα ηρωίδα, που έχει υποστεί σωματική βία, όχι μόνο από τον σύζυγό της αλλά και από άλλα μέλη της οικογένειάς της, εντέλει θα πληρώσει για το κακό που έχει προκαλέσει? Η εκδίκηση που εναγωνίως ζητά, θα γαληνεψει την ταραγμένη ψυχή της?

0

Ο Βασιλιάς τηςΜια άλλη οπτική!

Ο βασιλιάς της, το νέο βιβλίο του Χωμενιδη, μας παρουσιάζει την οπτική γωνία του Μενέλαου για την φυγή της ωραίας Ελένης με τον Πάρη. Με σύγχρονη και γλαφυρή γλώσσα,ο συγγραφέας εξιστορεί τα γεγονότα αλλιώς, δείχνοντας πως η αγάπη του βασιλιά ήταν μεγαλύτερη, ώστε να την αφήσει να ζήσει ευτυχισμένη!

1

Ο γιοςΟ Σονι!

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Σονι. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το έχει περάσει στη φυλακή εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών, που ξεκίνησε μετά το θάνατο του αστυνομικού πατέρα του. Ο γιος, χαρισματικός στο να παρηγορεί τους συγκρατουμενους του και παράλληλα θύμα ενός κυκλώματος συγκάλυψης εγκλημάτων στο οποίο συμμετέχουν σωφρονιστικό προσωπικό και ιερείς, θα μάθει επιτέλους σε μια από τις εξομολογησεις την αλήθεια, που θα ανατρέψει τα πάντα.

1

Η κουκουβάγιαΗ... Κουκουβάγια!

Η κουκουβάγια, το δεύτερο βιβλίο του Bjork, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με γρήγορη και ενδιαφέρουσα πλοκή! Ο Χολγκερ Μουνκ και η Μία Κρούγκερ πρέπει να εξιχνιάσουν ένα ακόμα αποτρόπαιο έγκλημα και να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την κουκουβάγια.

0

Ο ΣτόουνερΟ καθηγητής!

Ο Στόουνερ αποτελεί ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά καλογραμμένο.Σε αυτό περιγράφεται η απλή ζωή του καθηγητή Αγγλικής φιλολογίας, ο αποτυχημένος γάμος του και ο έρωτας του για μια συνάδελφο του.Κυρίαρχο στοιχείο είναι το καθήκον που αισθάνεται απέναντι στο επάγγελμα του. Το βιβλίο εκ πρώτης όψης φαίνεται απλό αλλά δεν είναι.Είναι έντονα φορτισμένο συγκινησιακά. Αναγνωρίστηκε μετά από πενήντα χρόνια και ως σήμερα θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, του John Williams.

0

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π ΚΑΒΑΦΗΣΈνας Έλληνας παγκόσμιος ποιητής.

Ο Κ.Π.Καβαφης είναι ένας ποιητής παγκόσμιου βεληνεκούς! Τα ποιήματα του έχουν μεταφραστεί και διαβάζονται ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες. Ο καβαφικος κανόνας περιλαμβάνει τα 154 αναγνωρισμενα ποιήματά του,τα οποία έχουν μελετηθεί παγκοσμίως. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες,τα φιλοσοφικά, τα ιστορικά και τα ερωτικά ποιήματα, χωρίς ο διαχωρισμός να είναι απόλυτος, διότι κάποια μπορεί να έχουν στοιχεία από δύο ή και τις τρεις κατηγορίες. Πλούσια σε νοήματα, με ιστορικές αναφορές, σκοτεινοτητα, χρονικό συνταυτισμο(μιλάει για κάτι στο παρελθόν που μπορεί να συμβαίνει τώρα και ενδεχομένως να συμβεί και στο μέλλον) και χωρίς ομοιοκαταληξια, θεωρείται προπομπός του μοντερνισμου στην Ελλάδα. Ο Αλεξανδρινός ποιητής δεν έγραψε τίποτα τυχαία με την πένα του. Ακόμα και τα σημεία στίξης έχουν το ρόλο τους. Ένας ποιητής με ένα τεράστιο, όχι σε όγκο, αλλά σε νοήματα έργο, που θα διαβάζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ζέση ανά τους αιώνες.

0

Ο γαλατάςΟ γαλατάς και ... ο γαλατάς!

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση ξεκινάει από το τέλος.Ο αναγνώστης μαθαίνει εξαρχής ότι ο Γαλατάς σκοτώθηκε από μια στρατιωτική περίπολο. Η Μπέρνς με τον Γαλατά μας εισάγει σε έναν κόσμο εθνικών και ενωσιτών. Στο βιβλίο που κέρδισε το βραβείο Booker 2018 κανείς δεν φέρει όνομα αλλά ιδιότητα. Έτσι βλέπουμε τον γαμπρό, τον γαλατά, τον Τάδε ΜακΤάδε, τη μεσαία αδερφή. Οι ζωές όλων είναι υπό έλεγχο. Η φημολογούμενη σχέση της πρωταγωνίστριας με τον αρχηγό των παραστρατιωτικών σε συνδυασμό με την συνήθεια της να διαβάζει βιβλία περπατώντας, την καθιστούν διαφορετική από το πλήθος και υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει καθώς δεν πρόσεχε. Όταν την πλησιάζει ο Γαλατάς,αναστατώνει τη ζωή της και την εξωθεί να διακόψει τις επαφές με τον «ίσως φίλο». Πράγμα που κάνει εξαιτίας της απειλής, ότι θα τον σκοτώσει.Στο βιβλίο υπάρχει και ο πραγματικός γαλατάς , που διαφέρει από τον άλλο.Το βιβλίο είναι δύσκολο αναγνωστικά, διότι έχει μακροπερίοδο λόγο, προβληματισμούς για ζητήματα όπως ο εθνικισμός και η προσωπική ελευθερία. Παρόλο που κουράζει τον αναγνώστη, υπάρχουν σκηνές εκπληκτικές,όπως η περιγραφή του ηλιοβασιλέματος την ώρα του μαθήματος και άλλες πιο αποκρουστικές, όπως η σκηνή που περιγράφεται το αποκεφαλισμένο γατάκι ή τα θανατωμένα σκυλιά στην είσοδο της πόλης.

0

Η αφηγήτρια ταινιώνΗ αφηγήτρια!

Κάπου στη Χιλή μια οικογένεια έχει ως συνήθεια να βλέπει ταινίες στον κινηματογράφο. Μη έχοντας τα χρήματα να την παρακολουθήσουν όλοι, επιλέγεται μετά από διαγωνισμό η πρωταγωνίστρια. Γλαφυρή στις περιγραφές της, η αφηγήτρια ταινιών κερδίζει συνεχώς το κοινό της και εντέλει βιοπορίζεται από αυτό ακόμα και με επισκέψεις σε σπίτια. Όμως μια απροσδόκητη έλευση θα αλλάξει τα δεδομένα.

0

ΝυχτοδάσοςΠέρα από τα στερεότυπα!

Το Νυχτοδασος της Barnes Djuna αποτελεί ένα βιβλίο ορόσημο της queer λογοτεχνίας. Περιγράφει το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όπου όλα επαναπροσδιορίζονται, η θρησκεία, οι κοινωνικές τάξεις, οι σεξουαλικές σχέσεις. Η Ρόμπιν παντρεύεται τον "αριστοκράτη" Φέλιξ. Αποκτούν μαζί έναν γιο. Εγκαταλείπει και τους δύο, γιατί ερωτεύεται.Και ερωτεύεται μια γυναίκα, τη Νόρα. Φεύγει μαζί της αλλά την εγκαταλείπει και εκείνη για τη Τζένη. Το πάθος για τις νυχτερινές περιπλανήσεις της,την οδηγεί μαζί με τις ερωμένες της στα όρια της παραφροσύνης. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα με εμφανή στοιχεία του μοντερνισμού, όπως τα δύσκολα νοήματα και τα όνειρα. Όπως γράφει και στην εισαγωγή ο T.S.Eliot "Στο Νυχτόδασος δεν υπάρχουν στερεότυπα ούτε καρικατούρες υπάρχει μια αλήθεια σε αυτές τις ραγισμένες καρδιές που μας συγκινεί και μας πάει πέρα από καθετί αρνητικό" ενώ σε άλλο σημείο γράφει "το πόσο καλό είναι αυτό το μυθιστόρημα μόνο όσοι έχουν καλλιεργήσει την ευαισθησία τους διαβάζοντας πολύ ποίηση μπορούν να το αντιληφθούν πλήρως". Είναι ένα μυθιστόρημα πέρα από τα συνηθισμένα πρότυπα της εποχής στην οποία γράφτηκε, που με την ανάγνωση του πρόκειται να σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή και στις γαλλικές νύχτες, που διαφέρουν από τις υπόλοιπες...

1

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδεςΤο κορίτσι του βάλτου!

Το κορίτσι του βάλτου,η Κάϊα, είναι η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος της Ντέλια Όουενς, που έχει μεταφραστεί από την Μαργαρίτα Ζαχαριάδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα.Το βιβλίο αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία επιβίωσης, προκαταλήψεων, απομόνωσης και εγκατάλειψης.Αρχικά,η φυγή της μητέρας, εν συνεχεία των αδερφών και τέλος του πατέρα αναγκάζουν την Κάϊα να μένει μόνη στο βάλτο μαζί όλα τα ζώα, που τον μοιράζονται,προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα μόνη της.Η ενηλικίωση της,απόρροια όλων αυτών, είναι να ζει και να φροντίζει μόνη της για την τροφή της,να μην έχει μια φυσιολογική ζωή, όπως τα υπόλοιπα παιδάκια,να μην πηγαίνει σχολείο και παράλληλα να είναι εκτός του κοινωνικού συνόλου.Όμως, εκεί θα γνωρίσει και τον έρωτα, που θα της μάθει να διαβάζει. Και ενώ την εγκαταλείπει και εκείνος τελικά, θα είναι ο άνθρωπος, που θα την παρακινήσει να εκδώσει βιβλία με τις γνώσεις που έχει για τα πουλιά και τα όστρακα.Μετά την φυγή του όμως, η Κάϊα θα γνωρίσει τον Τσέις Αντρειους, ο οποίος λίγο αργότερα βρίσκεται νεκρός στον βάλτο. Όλοι πιστεύουν ότι εκείνο το αγριοκόριτσο ευθύνεται.Πρόκειται για ένα συναισθηματικό μυθιστόρημα με λεπτομερείς περιγραφές,που ταξιδεύει τον αναγνώστη στη γοητεία του βάλτου του Μπάρκλι Κόουβ, στην αγνότητα,στην αγάπη και στο μίσος,που είναι αποτέλεσμα της σκληρής συμπεριφοράς που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες,εκεί ταξιδεύουμε με την ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος.

1