Η ιστορία είναι γνωστή: ο μυστηριώδης κύριος Γκάτσμπυ με τα αμύθητα πλούτη που ζει σε μία πολυτελή έπαυλη στο Long Island της Νέας Υόρκης και διοργανώνει μεγάλα πάρτι με την ελπίδα ότι θα έρθει ο νεανικός του έρωτας, Daisy. Αν και θεωρώ τη φήμη του βιβλίου λίγο υπερτιμημένη, με τη δεύτερη ανάγνωση που έκανα πρόσφατα στα αγγλικά γοητεύτηκα από τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και την απεικόνιση της εποχής. Πραγματικά, η απόδοση της δεκαετίας του 1920 (Jazz Age) με την ποτοαπαγόρευση, τα ελευθέρια ήθη και τους νεόπλουτους που διασκέδαζαν στα πάρτι στις επαύλεις δε θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα. Η γραφή είναι πολύ όμορφη και αναδεικνύεται περισσότερο στο πρωτότυπο και ο Fitzerald έχει εμπνευστεί από γεγονότα στην προσωπική του ζωή, για να πλάσει την ιστορία και τους ήρωες. Μετά από σχεδόν 100 χρόνια η υπόθεση μπορεί να φαίνεται ξεπερασμένη και μερικές φορές βαρετή, αλλά το βιβλίο παραμένει διαχρονικό και θεωρείται το κατεξοχήν αμερικανικό μυθιστόρημα.
7Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μία μεγάλη έκπληξη για μένα επειδή δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο. Πρόκειται για τον παράνομο ερωτικό δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μία Αγγλίδα αριστοκράτισσα και τον δασοφύλακά της, αφού ο άντρας της έχει μείνει παράλυτος μετά τον πόλεμο. Το βιβλίο μπορεί να έχει γίνει διάσημο ιδιαίτερα λόγω των τολμηρών ερωτικών σκηνών που περιγράφονται, γεγονός που δίχασε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής για πολλά χρόνια, αλλά χαρακτηρίζεται και από άλλα πολύ αξιόλογα στοιχεία. Μιλάει για την αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα, τον έρωτα που ολοκληρώνεται όχι μόνο μέσω της πνευματικής αλλά και της σωματικής επαφής, αλλά και για πιο κοινωνικά θέματα, όπως η άδικη υπεροχή των διανοούμενων εις βάρος της εργατικής τάξης, οι κακουχίες της ζωής των ανθρακωρύχων και οι αρνητικές συνέπειες της βιομηχανοποίησης που έκανε τον άνθρωπο να κυνηγάει λαίμαργα το χρήμα και να χάσει την επαφή του με τη φύση. Η μοναδική μου ένσταση είναι πως οι παρατηρήσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα αναλύονται μερικές φορές αρκετά εκτενώς σε σημείο που να φαίνονται παράταιρες σε σχέση με το κύριο θέμα του βιβλίου. Για αυτόν τον λόγο, δε θα το κατέτασσα μόνο στο είδος της ερωτικής λογοτεχνίας, όπως ευρέως θεωρείται, αλλά και του κοινωνικού μυθιστόρηματος.
Μοιάζοντας πολύ με το "Με Ένα Μολύβι Φάμπερ Νούμερο 2" το βιβλίο αυτό περιέχει γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της συγγραφέως. Είναι πράγματι εντυπωσιακό με πόσα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας συνδέθηκε και με πόσες σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος συναναστράφηκε. Στο τέλος, υπάρχουν και μερικά σύντομα διηγήματά της σχετικά με ιστορικά γεγονότα που τη σημάδεψαν. Πολυγραφότατη μέχρι το τέλος η Άλκη Ζέη μάς άφησε πολύ όμορφα βιβλία, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας του Μέλιου στο οποίο το μικρό αγόρι καταφέρνει να πάει στο χωριό για να μάθει γράμματα παλεύοντας ταυτόχρονα με τη φτώχεια, τη μοναξιά και την εχθρότητα των γύρω του που πολύ γρήγορα βιάζονται να κατακρίνουν και να απορρίψουν.
Δυστυχώς το βρήκα κουραστικό και πολύ μεγάλο. Κάποια σημεία και χωρία με άγγιξαν, αλλά γενικά η υπόθεση είναι απλοϊκή και δεν ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι περισσότερο εφηβικό-νεανικό.
Συναρπαστική αστυνομική περιπέτεια, το πέμπτο στη σειρά βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε. Σε ένα αποπνικτικά ζεστό Όσλο, στη μέση του καλοκαιριού, ο Χάρι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εξαρτημένος από το ποτό, κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του και την κοπέλα του. Και ενώ περιμένει να υπογραφεί επίσημα η απόλυσή του, διαδοχικοί φόνοι αρχίζουν να συμβαίνουν στην πρωτεύουσα με τελετουργική ακρίβεια. Καθώς όλοι λείπουν σε άδεια, ο Χάρι αναγκάζεται να συνεργαστεί στην υπόθεση με τον Τομ Βόλερ, έναν αστυνομικό που υποψιάζεται ότι είναι διεφθαρμένος και συνδέεται με τον φόνο της συνεργάτιδάς του (που συνέβη στο τρίτο βιβλίο). Η υπόθεση είναι έξυπνη όπως πάντα και ο Nesbo τη στήνει πάνω σε μια σειρά από πολλά πρόσωπα στα οποία στρέφει σκοπίμως την υποψία του αναγνώστη και οι ανατροπές συνεχίζονται μέχρι και τις τελευταίες σελίδες. Οι αφηγήσεις είναι σύντομες και αλλάζουν συνεχώς σκοπιά, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να διατηρείται αμείωτο. Πάντως, επειδή δεν ήταν και συγκλονιστικό βιβλίο, πρέπει να το διαχωρίσουμε από άλλα του Nesbo, σαφώς ανώτερα.
Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα που τελείωσε η τετραλογία. Είχα συνηθίσει πλέον τόσο πολύ την ύπαρξη της Έλενα και της Λίλα που μου φαίνεται περίεργο ότι δε θα ξανά ακούσω κάτι για αυτές. Μέχρι τη μέση του βιβλίου η ιστορία ήταν σαρωτική και δε σου επέτρεπε να το αφήσεις από τα χέρια σου, όμως από τη μέση και μετά ένιωσα ότι έκανε κοιλιά και δε με τραβούσε το ίδιο. Όπως και στα υπόλοιπα βιβλία, εντόπισα κάποιες υπερβολές στην υπόθεση που δε με άφησαν να ενθουσιαστώ. Επίσης, και το τέλος μού φάνηκε αρχικά απότομο χωρίς να δίνει σημαντικές απαντήσεις, αλλα μετά σκέφτηκα ότι μόνο έτσι θα έπρεπε να τελειώσει η ιστορία, όσο σκληρό και να ήταν. Συνοψίζοντας λοιπόν, αυτά τα βιβλία, πιστεύω, χαράχτηκαν για πάντα στο μυαλό μου. Η αποτύπωση των χαρακτήρων με έκανε να πιστεύω ότι όντως υπήρξαν κάποτε και η απεικόνιση της Ιταλίας άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπω αυτή την υπέροχη και αντιφατική χώρα. Πέρα λοιπόν από τις όποιες ενστάσεις μου, σίγουρα θα πρότεινα στον καθένα να διαβάσει την περιβόητη "Τετραλογία της Νάπολης".
Το τρίτο βιβλίο ήταν αυτό που μου άρεσε λίγο λιγότερο από τα άλλα. Ακολουθεί τις δύο φίλες στην ενήλικη ζωή τους, έχοντας πάρει πλέον η καθεμία τον δικό της δρόμο. Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορικό μυθιστόρημα, καθώς είναι αυτό με τις περισσότερες πολιτικές αναφορές, δίνοντάς μας μια εικόνα για το πολιτικό σκηνικό που επικρατούσε στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970. Μερικές φορές γινόταν αρκετά βαρετό, αλλά η μαγευτική και εθιστική γραφή της Φεράντε σε κάνει να θες να διαβάσεις άλλη μία σελίδα και μετά άλλο ένα κεφάλαιο κ.ο.κ. Σε γενικές γραμμές, ήταν αρκετά καλό.
Συνεχίζοντας ακριβώς από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο βιβλίο, το Νέο Όνομα ακολουθεί τις περιπέτειες της Έλενα και της Λίλα κατά τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση.
Το δεύτερο βιβλίο μού άρεσε περισσότερο από το πρώτο, αλλά και πάλι νιώθω πως κάτι απροσδιόριστο μου λείπει και από τα δύο, κάτι που θα τα έκανε πολύ συναρπαστικά. Η υπόθεση είναι καλή, αλλά σε μερικά σημεία χάνει και γίνεται ανιαρή. Το βιβλίο αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον από τη μέση και μετά και διαβάζεται πολύ πιο ευχάριστα. Το συγγραφικό ταλέντο της Φερράντε, όμως, είναι αδιαμφισβήτητο, γι' αυτό, αν και έχω τις ενστάσεις μου σχετικά με τα δύο πρώτα βιβλία, δεν μπορώ παρά να αγοράσω και τα επόμενα δύο της τετραλογίας.
Τα επτά χρόνια της δικτατορίας παρουσιάζονται με τον πιο εύληπτο τρόπο μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού που βιώνει όλη αυτή την πρωτόγνωρη και ανεξήγητη για την ίδια κατάσταση. Πάρα πολύ ωραίο βιβλίο που πρέπει όλα τα παιδιά να παρακινούνται να διαβάσουν ώστε να αρχίζουν να αποκτούν μια εικόνα για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της χούντας. Ένα βιβλίο, όμως, που ωφελεί και τέρπει ακόμα και ενήλικες.
Ένα από τα πρώτα έργα της Γενιάς του 30. Διαδραματίζεται μεταξύ Αθηνών, Δελφών και Πόρου, όπου βρίσκεται το Λεμονόδασος, και μιλάει για τον ατελέσφορο έρωτα του Παύλο για τη Βίργκω. Διάχυτη είναι η ρομαντική του διάθεση και ο λυρισμός, ενώ δημιουργεί ατμοσφαιρικότητα και έντονη νοσταλγία για το παρελθόν. Από τη μία είναι όμορφη αυτή η ποιητικότητα στην αφήγηση, όμως από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική και δύσκολη να διαβαστεί και ίσως και να ερμηνευθεί.
Δεν περίμενα ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ! Γνώριζα την ιστορία καλά από την ταινία και το ομώνυμο musical, έτσι νόμιζα ότι θα βαριόμουν και λίγο. Όμως, το βιβλίο είναι απίθανο, ένα gothic novel, που συνδυάζει δηλαδή romance και horror. Αστυνομική πλοκή, μυστήριο που και σε μερικά σημεία προκαλεί ακόμα και τρόμο! Το ενδιαφέρον είναι ότι η ιστορία ξεκινά με ενα σημείωμα του συγγραφέα που μας δηλώνει ότι πιστεύει ακράδαντα στην ύπαρξη του φαντάσματος και θα μας δώσει στοιχεία που το αποδεικνύουν. Οι λεπτομέρειες είναι τόσο ακριβείς, ώστε ο αναγνώστης μπαίνει στη διαδικασία να πιστέψει ότι ίσως όντως υπήρξε το φάντασμα και δεν είναι, όπως νόμιζε, απλώς ένας θρύλος. Το βιβλίο μάς δίνει και πληροφορίες και την ιστορία του φαντάσματος, από πού καταγόταν και γιατί κατέληξε να είναι ένας εγκληματίας που μένει στα υπόγεια της Όπερας του Παρισιού, δίνοντας μια ρεαλιστική εξήγηση της ύπαρξης και της συμπεριφοράς του. Πραγματικά, το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Ένα βιβλίο κατά κύριο λόγο για παιδιά. Η Πηνελόπη Δέλτα περιγράφει με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά χρόνια της ίδιας και των αδερφών της με επίκεντρο τον μεγαλύτερο αδερφό της, Αντώνη, ένα παιδί πολύ σκανταλιάρικο και ζωηρό. Δεν υπάρχει κάποια υπόθεση, απλώς καταγράφονται οι περιπέτειές τους από ένα καλοκαίρι που φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της θείας τους στην Αθήνα. Είναι ωραίο, όμως, ακόμα και εμείς οι ενήλικοι να αφήνουμε μερικές φορές τα κανονικά μας βιβλία και να επιστρέφουμε για λίγο στον παιδικό κόσμο, όπου όλα ήταν πιο ξένοιαστα και αθώα.
Ο συγγραφέας σε αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο μάς εισάγει κρυφά μέσα στη σχέση ενός ζευγαριού το οποίο το βλέπουμε να γνωρίζεται, να παντρεύεται και να κάνει παιδιά χωρίς όμως να σημαίνει πως έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Σε κάθε κεφάλαιο αναπτύσσει ένα πρόβλημα που εγείρεται μεταξύ τους και ενδιάμεσα υπάρχουν σε πλάγια γράμματα οι παρεμβάσεις του στις οποίες απευθύνεται σε εμάς, εξηγώντας μας τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζουμε να λειτουργούμε στις σχέσεις μας και τα λάθη που κάνουμε. Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, όπου σίγουρα ο καθένας από εμάς θα βρει κάποια ταύτιση και θα νιώσει ότι ο συγγραφέας μιλά αποκλειστικά σε εκείνον. Οι σχέσεις και ο γάμος καταλήγει πως δεν είναι τελικά το αποτέλεσμα ενός ενθουσιασμού και το κλειδί για μια σίγουρα ευτυχισμένη και ονειρεμένη ζωή, αλλά μια ικανότητα που καλούμαστε να αποκτήσουμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους και μόνο έτσι θα νιώσουμε τη χαρά και την ολοκλήρωση που μπορεί να μας δώσει η συντροφικότητα.
0
Διασκεδαστικές
Αποτελεί τη συνέχεια κατά κάποιο τρόπο του βιβλίου Εύα Λούνα. Η Εύα, στο μοτίβο της Σεχραζάτ από τις Χίλιες και Μία Νύχτες, διηγείται στον σύντροφό της τις ιστορίες που πλάθει εκείνη τη στιγμή με το μυαλό της. Ιστορίες σύντομες αλλά εξαιρετικά διασκεδαστικές που χαρακτηρίζονται κυρίως από μαγικό ρεαλισμό και πραγματεύονται ποικίλα θέματα και σύγχρονα γεγονότα της εποχής της Allende, σατιρίζουν τα πολιτικά τεκταινόμενα, διεισδύουν στον ανθρώπινο ψυχισμό και ζωγραφίζουν νε ανάγλυφο τρόπο τη νοοτροπία των ανθρώπων της εξωτικής Νότιας Αμερικής.
Όμορφα πασχαλινά διηγήματα, τοποθετημένα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο, με πρωταγωνιστές λαϊκούς ανθρώπους της υπαίθρου. Απλά αλλά και ουσιώδη, αθώα αλλά και έξυπνα, λυπητερά αλλά και αισιόδοξα, βοηθούν τον αναγνώστη να βιώσει το Πάσχα πιο έντονα και με περισσότερη κατάνυξη.
Η πρώτη μου επαφή με τον Green ήταν απογοητευτική. Το βιβλίο αυτό μου φάνηκε τρομερά βαρετό και, ενώ ένιωθα ότι ήθελε να πει πράγματα στον αναγνώστη, δεν κατάφερε να με αγγίξει ούτε στο ελάχιστο. Το βρήκα "μη ρεαλιστικό" από την άποψη ότι αυτά που κάνει και σκέφτεται η Μάργκοτ και οι προβληματισμοί του Κουεντίν είναι πολύ υπερβολικά και απίθανα για τελειόφοιτους του σχολείου. Αρκετά περισσότερο μου άρεσαν τα σημεία που δεν αφορούσαν τη Μάργκοτ, αλλά τους υπόλοιπους εφήβους και τις νεανικές τους τρέλες. Ακόμα και το μυστήριο της εξαφάνισης της Μάργκοτ και η ανακάλυψη των στοιχείων ήταν για μένα απίστευτα ανιαρά και χωρίς ιδιαίτερο νόημα στο τέλος, αφού στο τέλος το βιβλίο καταλήγει ότι απλά δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε τους ανθρώπους. Ελπίζω τα άλλα βιβλία του Green να είναι καλύτερα..
Καθώς οι Χάρτινες Πόλεις με απογοήτευσαν, ξεκίνησα να διαβάζω το Αναζητώντας την Αλάσκα με κάποιο δισταγμό. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δε μου άρεσε και μετάνιωσα που άρχισα πάλι να διαβάζω Green. Αλλά η συνέχεια με κέρδισε. Οι εφηβικές περιπέτειες των παιδιών είναι διασκεδαστικές και ειδικά μετά τη μεση του βιβλίου, η οποία είναι συγκλονιστική και καθόλου αναμενόμενη, το διάβασα πολύ γρήγορα. Ο εσωστρεφής έφηβος Miles, βαριεστημένος από τη ζωή του σε ένα σχολείο χωρίς φίλους, γράφεται σε ιδιωτικό σχολείο προκειμένου να βρει έναν σκοπό (the Great Perhaps, όπως το ονομάζει). Εκεί αποκτά για πρώτη φορά φίλους και μπλέκεται στις περιπέτειές τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι συναντά το πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον κορίτσι που έχει γνωρίσει ποτέ στη ζωή του. Μέσα από τα βιώματά του στο νέο σχολείο ο Miles δοκιμάζει καινούριες εμπειρίες, βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα και ωριμάζει συναισθηματικά. Βέβαια, δεν έλειψαν και μερικά σημεία που τα βρήκα υπερβολικά μελοδραματικά και επίσης, όπως και στις Χάρτινες Πόλεις, θεώρησα ότι οι ήρωες λένε και σκέφτονται πράγματα που δεν ταιριάζουν στην ηλικία τους. Όπως και να έχει, είναι μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους.
0
Υπέροχο
Εξαιρετικό ιστορικό και κοινωνικό μυθιστόρημα, γραμμένο από τρεις οπτικές, 2 έγχρωμων υπηρετριών και μιας λευκής γυναίκας, για τις φυλετικές διακρίσεις τη δεκαετία του 60 στο Jackson της πολιτείας του Μισισιπή. Πολύ καλογραμμένο, δυσκολεύεσαι να το αφήσεις από τα χέρια σου καθώς έχει τις απαραίτητες δόσεις τραγικού αλλά και ελαφρώς κωμικού στοιχείου. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι τόσο προσεγμένη στη λεπτομέρεια που θεωρείς ότι κάποτε όντως υπήρξαν. Οι λεπτομέρειες για την άκρως επιθετική στάση των λευκών απέναντι στους μαύρους σοκαριστικές. Μπορώ να πω ότι το βιβλίο ήταν πολύ καλύτερο και από την ομώνυμη ταινία.
να βιβλίο-σταθμός για την ελληνική λογοτεχνία, πολύ πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο για τα δεδομένα της εποχής του. Πραγματεύεται τον θρύλο γύρω από το πρόσωπο του Πάπα Λέοντα Η' που έζησε τον 9ο αιώνα και φημολογούνταν πως ήταν γυναίκα. Ο Ροΐδης χρησιμοποιεί τον πυρήνα της ιστορίας, όπως αυτή περιγράφεται από παλαιότερους χρονογράφους, και τη διανθίζει με δικά του αφηγήματα σχετικά με τη ζωή της Ιωάννας πριν την ανάρρησή της στον παπικό θρόνο. Το πρωτότυπο κείμενο είναι στην καθαρεύουσα, κάτι που καθιστά δύσκολη την άναγνωση μερικές φορές, ενώ στη δημοτική το διάβασμα είναι πολύ πιο εύκολο, όμως αφαιρεί λίγη από τη γοητεία του κειμένου. Το στιλ του κειμένου είναι αναπόφευκτα λίγο παλλαϊκό και ίσως κουράζει, αλλά η υπόθεση όσο προχωρά το βιβλίο γίνεται όλο και πιο ωραία, ιδιαίτερα με την κορύφωση στο τέλος. Τέλος, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι ο σαρκαστικός τόνος εναντίον πρακτικών της εκκλησίας, γεγονός που οδήγησε και στον αμφιλεγόμενο αφορισμό του Ροϊδη.
Κλασικό και μικρό βιβλίο, όλοι έχετε ακούσει για αυτό. Η προφανής ιστορία είναι πως ο ένας πιλότος πέφτει με το αεροπλάνο του στην έρημο και καθώς προσπαθεί να το φτιάξει, συναντά τον μικρό πρίγκιπα που έχει έρθει από άλλον πλανήτη και ο οποίος του μιλά για διάφορα θέματα. Στην ουσία, όμως, όλα είναι αλληγορίες. Ο πιλότος είναι ο ενήλικας συγγραφέας και ο μικρός πρίγκιπας είναι ο συγγραφέας στην παιδική του ηλικία. Αυτό που θέλει να μας περάσει κατά κύριο λόγο είναι πως οι ενήλικες χάνουν την αθωότητα που είχαν ως παιδιά και τα βλέπουν όλα πιο ψυχρά και αποστασιοποιημένα ενώ θα έπρεπε να κρατήσουν λίγη από αυτή την αθωότητα και να προσεγγίζουν τα πράγματα περισσότερο με την καρδιά παρά με τη λογική. Το βιβλίο δεν μπορώ να πω ότι με συγκλόνισε, οι αλληγορίες γενικά δε μου αρέσουν και δυσχεραίνουν σε έναν βαθμό το νόημα. Σίγουρα, όμως, είχε ωραία μηνύματα και δίνει πολλή τροφή για σκέψη. Βέβαια, θα το θεωρούσα ποτέ παιδικό βιβλίο, γιατί δε νομίζω ότι τα παιδιά μπορούν να συλλάβουν αυτά τα μηνύματα.
Με αφορμή ένα πρόσφατο ταξίδι στη Νάπολη ανακάλυψα με έκπληξη την ύπαρξη της Τετραλογίας της Νάπολης και αποφάσισα να την ξεκινήσω.
Η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάστηκα. Οι προσδοκίες μου ήταν πολύ υψηλές λόγω της απίστευτης δημοφιλίας των βιβλίων και ίσως αυτός ήταν ένας από τους λόγους της μικρής απογοήτευσής μου.
Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια φτωχογειτονιά της Νάπολης τη δεκαετία του 1950, όπου βασιλεύουν η φτώχεια και η ενδοοικογενειακή βία. Εμείς παρακολουθούμε την ιστορία δύο μικρών κοριτσιών, της Έλενα και της Λίλα, μέσα από την εξιστόρηση της πρώτης, καθώς μεγαλώνουν και έρχονται αντιμέτωπες με ποικίλα προβλήματα, σχολείο, έρωτες, μυστικά, ζήλειες κτλ. Δύο κορίτσια πολύ διαφορετικά, η καλή Έλενα και η κακή Λίλα, που όμως έχουν απόλυτη ανάγκη η μία την αλλη.
Ξεκινώντας από τα πλην του βιβλίου, θεώρησα την πλοκή λίγο φλατ χωρίς κάποιο σημείο κορύφωσης και έντασης. Η ιστορία εκτυλίσσεται κυρίως γύρω από τα δύο κορίτσια, ενώ θα ήθελα να μάθω περισσότερα και για τους άλλους χαρακτήρες. Είναι σαν να διαβάζει κανείς το προσωπικό ημερολόγιο της Έλενα.
Παρ' όλα αυτά, ήταν δύσκολο να το αφήσω από τα χέρια μου. Το κείμενο έρρεε και προφανώς έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στη μετάφραση. Παράλληλα, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η παρείσφρυση στη ζωή αυτών των ανθρώπων, στον τρόπο με τον οποίο περνούσαν τη δύσκολη καθημερινότητά τους μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια, αλλά και στο πώς η εκπαίδευση μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους μακριά από τη σκόνη και την κατήφεια της φτωχογειτονιάς.
Όπως είπα δεν ενθουσιάστηκα, αλλά έχω σκοπό να συνεχίσω με το επόμενο βιβλίο για το οποίο οι κριτικές είναι καλύτερες.
Η "Μικρά Αγγλία" σε μεταφέρει στην Άνδρο της δεκαετίας του 30 και του 40. Με επίκεντρο την οικογένεια Σαλταφέρου εκτυλίσσονται οι ιστορίες των ναυτικών οικογενειών του νησιού, το οποίο στις αρχές του 20ού αιώνα μεσουρανούσε στους τομείς της ναυτιλίας και του εμπορίου (το προσωνύμιο Μικρά Αγγλία για την Άνδρο προέκυψε λόγω της αναπτυγμένη ναυτιλίας που σχεδόν μπορούσε να ανταγωνιστεί μεταφορικά την Αγγλία).
Ένας άνδρας μπαίνει ανάμεσα στις δύο αδερφές Σαλταφέρου και ένας έρωτας καίει ασίγαστα για χρόνια. Η ιστορία της οικογένειας θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα θέμα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Στο προσκήνιο βλέπουμε τη ζωή σε ένα μικρό αλλά πλούσιο λόγω της εμπορικής του δραστηριότητας νησί, τις ιστορίες πολλών χαμένων ναυτικών και καραβιών, γυναίκες που χαίρονται τους άνδρες τους για δύο μήνες καθε τρία χρόνια και χήρες που μόνες από τα 20 παλεύουν να τα βγάλουν πέρα χωρίς το συζυγικό τους στήριγμα.
Η κεντρική πλοκή είναι δυνατή, αλλά σε μερικά σημεία ένιωθα ότι υπήρχαν πολλές περιγραφές που κούραζαν. Ήρθα σε πρώτη επαφή με τον γραπτό λόγο της Καρυστιάνη, ο οποίος είναι πολύ ιδιαίτερος και γλαφυρός, αλλά ορισμένες φορές χρειάζεται να τον ξαναδιαβάζει κανείς για να καταλάβει. Ο μακροπερίοδος λόγος της, που δυσανασχετεί αρκετούς, αρχικά με παραξένεψε, αλλά γρήγορα τον συνήθισα.
Ατμοσφαιρικό, αλλά καταθλιπτικό βιβλίο που σε βαραίνει. Η Καρυστιάνη δε χαρίζεται.
Κλασικό βιβλίο του Nesbo με ενδιαφέρουσα αστυνομική υπόθεση που καταλήγει να εξιχνιάζεται μέσα από πολύ ψάξιμο και αναζήτηση στοιχείων. Και εκεί που νομίζεις ότι η υπόθεση έχει κλείσει και ο ένοχος έχει βρεθεί, κάθε φορά ο Nesbo σε αιφνιδιάζει με ανατροπές που μόνο αυτός θα μπορούσε να έχει σκεφτεί. Παράλληλα, τρέχει και το storyline από το προηγούμενο βιβλίο με την πρώην συνεργάτιδα του Χάρι που βρέθηκε δολοφονημένη και ο Χάρι πασχίζει να διελευκάνει και αυτό το μυστήριο. Σίγουρα δεν είναι από τα πιο δυνατά βιβλία του, η υπόθεση δεν είναι τρελά ελκυστική και δε σε καθηλώνει να το διαβάσεις γρήγορα, αλλά είναι ένα πολύ αξιοπρεπές αστυνομικό μυθιστόρημα με suspense και γρήγορη ροή.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο από έναν καταπληκτικό συγγραφέα. Η υπόθεση (γνωστή σε όλους, νομίζω) αφορά στην Χαδούλα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που παρασύρεται σε φόνους μικρών κοριτσιών, προσπαθώντας να βγάλει τα ίδια και τις οικογένειές τους από τη μιζέρια. Στην πορεία του βιβλίου ανακαλύπτουμε και γεγονότα της ζωής της Χαδούλας και πώς έφτασε στο σημείο να διαπράξει τους αποτρόπαιους φόνους της. Η γλώσσα και το ύφος δημιουργούν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που αυτόματα μεταφέρουν τον αναγνώστη στη Σκιάθο του 19ου αιώνα και παράλληλα τον υποβάλλουν ώστε να αναλογιστεί και να προβληματιστεί. Ένα κλασικό βιβλίο διαχρονικής αξίας..
Ένα βιβλίο σίγουρα πιο αδύναμο από προηγούμενα. Το στήσιμο της υπόθεσης είναι έξυπνο, ένας νέος κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα στα Ιωάννινα, για να ξεφύγει από τα κακεντρεχή κουτσομπολιά του χωριού του. Εκεί θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που θα σημαδέψουν τη ζωή του και κυρίως τη Χαβαή, μια μουσουλμάνα που θα ερωτευθεί παράφορα. Παράλληλα, βλέπουμε όλες τις ιστορικές εξελίξεις της εποχής από το 1917 έως το 1929. Είναι αξιοθαύμαστη η ενδελεχής μελέτη που έχει κάνει ο συγγραφέας στο ιστορικό παρελθόν, προκειμένου να το αποτυπώσει σωστά στο έργο του. Για αυτό τα βιβλία του Καλπούζου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον καθένα να μάθει κάτι νέο για πράγματα που δε γνώριζε. Επίσης, η γλώσσα του είναι πολύ όμορφη και ποιητική και αναδύει αισθησιασμό και ατμοσφαιρικότητα. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο βιβλίο κάποια γεγονότα της πλοκής ήταν λίγο τραβηγμένα, υπάρχουν υπερβολικά πολλά φιλοσοφικά χωρία με τάση διδακτισμού, το τέλος είναι πολύ απότομο και σίγουρα θα μπορούσε να είναι πιο μικρό βιβλίο, καθώς από τη μέση και μετά κάπως πλατειάζει.