Reviews

16

Followers

3

Following

2

Βιβλία

0

Reviews

16

Followers

3

Following

2

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

Ένας ξαφνικός θάνατοςJ. K. Rowling - Ένας ξαφνικός θάνατος

Από τη δημιουργό του παγκόσμιου best seller "Harry Potter", ο "Ξαφνικός θάνατος" έρχεται για να ταράξει τα νερά της μικρής κοινότητας του Πάγκφορντ της Αγγλίας. Ο θάνατος ενός επιφανούς προσώπου συνενώνει και αποξενώνει πρόσωπα και καταστάσεις. Από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο κάτοικο αυτής της μικρής περιοχής, οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται και εξελίσσονται μέσα από την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ξεφεύγοντας από το χαρακτηριστικό της ύφος, η Rowling παίρνει τα ηνία ενός πιο σκοτεινού, αλλά και κοινωνικού, αφηγήματος. Κατευθύνει τους αναγνώστες μέσα από τις πολλαπλές οπτικές γωνίες στα γεγονότα: πολιτικές, κοινωνικές, επαγγελματικές σχέσεις διαταράσσονται και σπάνε· έρωτες, πάθη και μίση αναπτύσσονται ή και διαλύονται. Η πολυεστιακή γραφή της κάνει το αναγνωστικό κοινό να γνωρίζει τα πάντα και να μην ξέρει τίποτα!

0

Το βιβλίο των φανταστικών όντωνJorge Luis Borges - Το βιβλίο των φανταστικών όντων

Για όσους ενδιαφέρονται για τη μυθολογία, τη φαντασιακή δημιουργία και την παράδοση, το βιβλίο του Jorge Luis Borges είναι το ιδανικό εγχειρίδιο. Ένας πλήρης κατάλογος όλων των παραδοσιακών και μη φανταστικών πλασμάτων από πολιτισμούς κάθε γωνιάς του κόσμου. Δεν αποτελεί μυθοπλασία, δεν υπάρχει ήρωας, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σου τραβήξει το ενδιαφέρον πέραν του ίδιου του περιεχομένου. Για όσους τους αρέσουν τα φανταστικά βιβλία κι αναζητούν περαιτέρω λεπτομέρειες θα μπορούσε να θεωρηθεί κι ένα "εγκυκλοπαιδικής" φύσεως βιβλίο. Για μένα ήταν καταπληκτικό, δοκιμάστε να μάθετε περισσότερα για όλα τα είδη δράκων!

0

Το τραγούδι του ΑχιλλέαMadeline Miller - Το τραγούδι του Αχιλλέα

"Το τραγούδι του Αχιλλέα" είναι το πρώτο βιβλίο της Madeline Miller που, όπως δηλώνει η ίδια στη συνέντευξη που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, της πήρε δέκα ολόκληρα χρόνια να ολοκληρώσει, όσα περίπου κράτησε κι ο Τρωικός Πόλεμος. Σπουδάστρια του Πανεπιστημίου του Braun και καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι βαθύτατη γνώστης του ομηρικού έπους. Κάθε άλλο! Δεδομένων των σπουδών της και της ενδελεχούς της ακαδημαϊκής έρευνας, συνδυαστικά με το λογοτεχνικό της ταλέντο, η Miller δοκιμάζει -και το πετυχαίνει- να αποδώσει τη συντροφική σχέση Αχιλλέα και Πατρόκλου μέσα από μια διαφορετική ματιά. Αν και η επιστημονική φιλολογική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί ξεκάθαρα για τη φύση της σχέσης των δύο ηρώων, η Miller μάς παραδίδει μια φιλική σχέση δύο αγοριών που σταδιακά εξελίσσεται σε ένα φλογερό πάθος μέχρι και τον θάνατό τους. Μικρά δεδομένα της "Ιλιάδας" αναπτύσσονται ρητορικά και το αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο ενδελεχώς. Παρότι, όπως γνωρίζουμε, δύσκολα μπορεί κάποιος να διατηρήσει το σασπένς σε μια ήδη πασίγνωστη ιστορία, η Miller κατορθώνει να εξάψει πάσης φύσεως συναισθήματα με κεντρικό άξονα το σασπένς για την τύχη των δύο αγαπημένων υπό τη ζοφερή σκιά της Θέτιδος και των τριών Μοιρών. Να σημειωθεί ότι ενδεχομένως γνώστες του αντικειμένου (κλασική φιλολογία, έπος) ίσως δυσαρεστηθούν από την ανασύνθεση ορισμένων στοιχείων, αν και όλα είναι αβέβαια. Μπορώ όμως να δηλώσω, ότι -προσωπικά- δεν με ξένισε καθόλου η ελάχιστη διαφοροποίηση από την ομηρική εκδοχή. Κάθε άλλο! Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τον εξιδανικευμένο, ωμό κάποιες φορές, αρσενικό έρωτα μεταξύ όχι απλά δύο ερεθισμένων ανδρών, αλλά μεταξύ δύο ανδρών φίλων, συμμαθητών, συστρατιωτών, συντρόφων· η έννοια του συν!

0

Η κουκουβάγιαSamuel Bjork - Η Κουκουβάγια

"Η Κουκουβάγια" του Samuel Bjork αποτελεί ίσως ένα από τα πιο καθηλωτικά αστυνομικά μυθιστορήματα του 21ου αιώνα. Η αρχή των πάντων; Η απροσδόκητη ανακάλυψη ενός δολοφονηθέντος και βασανισμένου δεκαεφτάχρονου κοριτσιού: τα κεριά σε σχήμα πεντάλφας, το κορίτσι τοποθετημένο σε αδιευκρίνιστη στάση και κάτω του ένα στρώμα από φτερά. Ποιος είναι ο δολοφόνος και γιατί διέπραξε αυτό το έγκλημα θα ανακαλύψουν οι δύο διάσημοι επιθεωρητές του Bjork. Ενδοοικογενειακές, εξωσυζυγικές και επαγγελματικές σχέσεις συμπλέκονται στην ιστορία του άτυχου κοριτσιού. Μέσα από τις ξαφνικές ανατροπές και την ταχύτατη αφήγηση των γεγονότων, ο Bjork καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το αναγνωστικό κοινό του. Ιδίως το τέλος είναι αναμφίβολα το πιο ανατρεπτικό από όλα.

0

Η εφεύρεση του ΜορέλΑδόλφο Μπιόυ Κασάρες - Η εφεύρεση του Μορέλ

Η ιστορία ενός πολιτικά εξόριστου άνδρα σε ένα νησί γεμάτο ανθρώπινα φάσματα κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο. Δύσκολο να κατανοήσεις εξ αρχής τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του πρωτοπρόσωπου αφηγητή, ο οποίος ζει σε μια πύρινη και λασπώδη κόλαση, όπου οι άνθρωποι δεν είναι αληθινοί, μόνο τα συναισθήματά του για αυτούς και τις περιπέτειες πάνω στο έρημο νησί που αγκυροβόλησαν. Γραμμένο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βασισμένο στη μηχανική παλιότερης περιόδου, "Η εφεύρεση του Μορέλ" είναι εξαιρετικά προφητικό για την κοινωνική αποστασιοποίηση της σύγχρονης εποχής.

1

The subtle art of not giving a f*ckMark Manson - The Subtle Art of not Giving a F*ck

Ένα βιβλίο για τη μεταβολή της ζωής σου, τη μετάβαση από μια φάση σε μιαν άλλη. Το "Subtle Art of not Giving a F*ck" συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βιβλία αυτοβελτίωσης. Κάλλιστα θα μπορούσε να ενταχθεί και στην αυτοβιογραφία, αφού ο life-coach Mark Manson μάς αφηγείται ένα μέρος της ζωής του: από την πολύβουη ζωή της πόλης, σε έναν γκρεμό κορύφωσης των σκέψεών του. Καλό βιβλίο, μπορεί να προσφέρει πράγματα σε όσους είναι ανοιχτοί στην επιρροή μέσω της ζωής κάποιου άλλου!

0

Οι ιστορίες του Μπιντλ του ΒάρδουΤζ.Κ. Ρόουλινγκ - Οι ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου

Μεγάλωσες σαν Μαγκλ; Σε ένα σπίτι που η χρήση μαγείας ήταν απαγορευμένη δια ροπάλου; Περιμένεις ένα γράμμα που ακόμη δεν έφτασε; (Μάλλον η κουκουβάγια κάπου θα ξέμεινε παραμονεύοντας για κάποιο γλύκισμα!) "Οι ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου" σου δίνουν την ευκαιρία να μπορέσεις να συζητήσεις με τον Ρον για την πηδηχτή χύτρα και τον Μπάμπιτι Ράμπιτι, ενώ η τελευταία ιστορία θα σε βοηθήσει να συμμετέχεις κι εσύ στην έρευνα των τριών Κλήρων του Θανάτου: η ιστορία των Τριών Αδερφών Πεβέρελλ σίγουρα θα σε στοιχειώσει (με την καλή έννοια) ως η πιο διδακτική! Ανεπιφύλακτα ένα βιβλίο που θα σύστηνα και για ανάγνωση από τους γονείς μικρών παιδιών, όπως έκανε η Κα Γουέσλι.

0

Το Κουίντιτς ανά τους αιώνεςΓουίσπ Κενιλγουόρθι - Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες

Σαν μια σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια αθλητισμού "Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες" αναλύει κάθε πτυχή του αγαπημένου αθλήματος των μάγων. Οι απαρχές του, οι πρώτες ιπτάμενες σκούπες, καθώς και η σύσταση των ομάδων και η πρώτη οργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κουίντιτς αποτελούν μερικές από τις πτυχές ανάπτυξης αυτού του βιβλίου. Σίγουρα η Μαντάμ Χουτς θα είναι πολύ περήφανη για τις γνώσεις που θα αποκτήσεις μετά από το διάβασμα αυτού του εγχειριδίου, ακόμη κι αν δεν μπορέσεις ποτέ να σηκώσεις τη σκούπα σου από το γρασίδι στο πρώτο μάθημα πετάγματος!

0

Φανταστικά ζώα και που βρίσκονταιΝιουτ Σκαμάντερ (Τζ.Κ. Ρόουλινγκ) - Φανταστικά Ζώα και που βρίσκονται

Τα "Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται" γραμμένο εκ χειρός Νιουτ Σκαμάντερ, του πλασματικού φυσιοδίφη μαγικών ζώων. Ένας κατάλογος που συγκροτεί, κατηγοριοποιεί και σκιαγραφεί όλα τα γνωστά μαγικά πλάσματα του πλανήτη Γη. Ένα spin-off βιβλίο από τη σειρά Χάρι Πότερ μέσα από το οποίο είναι σαν ακούς το κουδούνι να χτυπάει και να τρέχεις στην ύπαιθρο, κοντά στο Απαγορευμένο Δάσος, για να διδαχτείς από τον Χάγκριντ Φροντίδα Μαγικών Πλασμάτων. Συστήνω το συγκεκριμένο βιβλίο να διαβαστεί συνδυαστικά με "Το βιβλίο των φανταστικών όντων" του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, το οποίο αποτελεί επίσης έναν ευρύτερο παραδοσιακό και παγκόσμιο κατάλογο φανταστικών όντων.

0

Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδίRowling J. K. - Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί

Ως λάτρης του συγγραφικού φαινομένου "Χάρι Πότερ" από τη σπουδαία Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δεν μπορώ παρά να νιώσω νοσταλγία διαβάζοντας "Το Καταραμένο Παιδί". Πολλά χρόνια μετά την εξάλειψη του Λόρδου Βόλντεμορτ, οι κλασικοί πλέον σ' εμάς χαρακτήρες επιστρέφουν στη σχολή μαγείας και ξορκιών, Χόγκουαρτς, στις σκοτεινές μυστήριες αίθουσες του Υπουργείου Μαγείας της Αγγλίας. Έχει σίγουρα εξαλειφθεί η γενιά του Βόλντεμορτ; Ποιες είναι οι νέες περιπέτειες του Χάρι, της Ερμιόνης, του Ρον και των απογόνων τους; Συγκλονιστικό να είσαι πλέον ενήλικας και διαβάζοντας αυτό το κείμενο να επιστρέφεις στις ατέρμονες στιγμής ανάγνωσης: την πλεύση στη Λίμνη του Χόγκουαρτς, την επιλογή κοιτώνα από το Καπέλο της Επιλογής και όλες τις περιπέτειες της χρυσής τριάδας. Αν και η σεναριακή μορφή είναι εύληπτη και ευανάγνωστη, δυσχεραίνει την ανάπτυξη των χαρακτήρων, καθώς το μόνο που μένει για να καταλάβεις τα χαρακτηριστικά τους και την ψυχοσύνθεσή τους είναι τα λόγια των ίδιων και των συνομιλητών τους.

0

ΚαλοσύνηΚαλοσύνη

Καλοσύνη: μια βουβή λέξη, μια σχεδόν ανύπαρκτη έννοια στις μέρες μας. Παρ' όλα αυτά, η συνεργασία τριάντα οκτώ εικονογράφων -με όρεξη και ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συναισθηματικών ικανοτήτων των παιδιών και της μετέπειτα συμπεριφοράς τους- φέρνει στα χέρια των παιδιών αυτό το αριστούργημα ποικίλης καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε γονείς που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τα κίνητρα, τον ορθολογισμό, τον ψυχισμό και την καλαισθησία των παιδιών τους.

0

24 ώρες στην αρχαία ΡώμηPhilip Matyszak - 24 Ώρες στην Αρχαία Ρώμη

Ο Philip Matyszak στις "24 Ώρες στην Αρχαία Ρώμη" ακολουθεί το ίδιο ύφος με τις "24 Ώρες στην Αρχαία Αθήνα". Το αναγνωστικό κοινό παρακολουθεί τη ζωή ενός φούρναρη, μιας πόρνης, ενός μονομάχου και πολλών άλλων χαρακτήρων του 2ου αι. μ.Χ. Η οπτική μέσα από το καλειδοσκόπιο του Matyszak σε φέρνει πιο κοντά στην αρχαία Ρώμη, ενώ αποκρυσταλλώνει μύθους ασυδοσίας και ανηθικότητας που ενδεχομένως υπάρχουν τη σήμερον ημέρα. Από αφηγηματολογικής άποψης, ο Matyszak έχει πιο συγκροτημένη σκέψη: οι χαρακτήρες κάθε αυτοτελούς ιστορίας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στο πολύχρωμο φόντο της εποχής του Αδριανού, ενώ οι εγκυκλοπαιδικές πινελιές (π.χ. οι συνταγές για τη ζύμωση ψωμιού από την Πομπηία) φέρνουν πιο κοντά το αναγνωστικό κοινό στο απώτατο παρελθόν του. Ξανά, όπως και οι "24 Ώρες στην Αρχαία Αθήνα", εκείνες που θα περάσεις στη Ρώμη δεν θα σου προσφέρουν πολλά, αν είσαι ήδη γνώστης της αρχαιότητας, θα σε κάνουν όμως να συνειδητοποιήσεις μια άλλη πραγματικότητα. Το μόνο αρνητικό σε ολόκληρο το βιβλίο είναι η επιμέλεια, η οποία χαίρει επαναξιολόγησης: ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη, ανακολουθίες στη δόμηση και σελιδοποίηση του κειμένου· σφάλματα που ασχημίζουν δυστυχώς το ευρύ σύνολο της αρχαίας ομορφιάς.

0

24 ώρες στην Αρχαία ΑθήναPhilip Matyszak - 24 Ώρες στην Αρχαία Αθήνα

Το συγκεκριμένο βιβλίο μεταμορφώνεται σε μια χρονομηχανή, μόλις το ανοίγεις. Κάθε μικρή ιστοριούλα -από μια ιερόδουλη μέχρι και τον μέθυσο-ταραχοποιό Αλκιβιάδη- κεντάται πάνω στο μεγάλο υφαντό της αρχαίας Αθήνας. Διαβάζοντάς το πραγματικά περνάς είκοσι τέσσερεις ώρες στην Αθήνα του Περικλή, λίγο πριν τη Σικελική Εκστρατεία και καταστροφή του 413 π.Χ. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα δεν θα προσφέρει κάτι καινούριο τόσα στο εξοικειωμένο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό αναγνωστικό κοινό, όσα σε κάποιον ανειδίκευτο που θέλει να πληροφορηθεί όλα τα απαραίτητα για να γνωρίσει τις ρίζες του.

1

Η ιστορία της θεραπαινίδαςΜάργκαρετ Άτγουντ - Η Ιστορία της Θεραπαινίδας

Γραμμένη στα μέσα της δεκαετίας του '80, η "Ιστορία της Θεραπαινίδας" είναι, θα έλεγε κανείς, ένα από τα πιο προφητικά βιβλία της εποχής του. Με περιεχόμενο που αγγίζει κάθε πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητας, η Άτγουντ κατορθώνει να κρατήσει το αναγνωστικό της κοινό σε εγρήγορση: καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακραίος σεξισμός εις βάρος γυναικών, θρησκευτικός προσυλητισμός και θρησκειολαγνεία μέσω της παρερμήνευσης ιερών κειμένων, περιβαλλοντολογική καταστροφή. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Άτγουντ σε συνδυασμό με τις δυστοπικές, φουτουριστικές περιγραφές (ας κρατήσουμε ότι ο φουτουρισμός ξεκίνησε την περίοδο του ναζισμού και των ακραίων ρατσιστικών εκδηλώσεων) εγκλωβίζει το αναγνωστικό κοινό στις αλλεπάλληλες προσπάθειες της ηρωίδας να ξεφύγει από μια σύγχρονη, επίγεια κόλαση βιασμών, βανανιστηρίων και επιφανειακού καθωσπρεπισμού. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε γυναίκα και να ανυψώσει το ανάστημά της, κάθε άνδρας και να χαμηλώσει το δικό του!

0

Γράφοντας για να σώσω μια ζωήΤζον Έντγκαρ Γουάιντμαν - Γράφοντας για να σώσω μια ζωή

Ο Τζον Έντγκαρ Γουάιντμαν, αφορμώμενος από τη φωτογραφία του κατακρεουργημένου έγχρωμου Έμετ Τιλ που είδε σε μια εφημερίδα και τις πληροφορίες που συνέλεξε αργότερα για τη δίκη των βασανιστών του, συνθέτει το "Γράφοντας για να σώσω μια ζωή". Όλα αληθινά γεγονότα: η δίκη των δολοφόνων του έγχρωμου Έμετ Τιλ, που τον στοιχειώνει μέχρι και μετά θάνατον η παρόμοια πορεία του πατέρα του, Λούις Τιλ, ο φάκελος της καταδίκης του Λούις Τιλ, καθώς και η ίδια η ζωή του Τζον Έντγκαρ Γουάιντμαν. Έγχρωμοι και οι τρεις τους, πολίτες των Η.Π.Α., 20ος αιώνας. Ο Γουάιντμαν κατορθώνει, αν και γράφει πολύ νωρίτερα από τα φετινά περιστατικά (2020), να δείξει τη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση-αδικία προς τους έγχρωμους πολίτες, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τότε ως και σήμερα. Το μόνο μου παράπονο είναι η δοσμένη ιστορία υπό το λογοτεχνικό πρίσμα. Τέτοιες κατάστασεις απαιτούν δριμύ και αιχμηρό λόγο και όχι λογοτεχνικές ενδύσεις επικάλυψης του περιεχομένου, αν θέλεις να κλονήσεις τη συνείδηση. Το βιβλίο του Γουάιντμαν, όπως και η θυσία του δεκατετράχρονου Έμετ Τιλ το 1955, αποτελούν σταθμούς στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγχρωμων γυναικών και ανδρών. Θα πρότεινα να διαβαστεί συμπληρωματικά με τις πρωτογενείς πηγές της συγκεκριμένης περιόδου: εφημερίδες, φωτογραφικό υλικό.

0

Κυνηγός κουνελιώνΛαρς Κέπλερ - Κυνηγός Κουνελιών

Το ζευγάρι Λαρς Κέπλερ για άλλη μια φορά συγκλονίζουν το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό με ένα από τα αστυνομικά τους μυθιστορήματα. Εκτυλισσόμενος ο "Κυνηγός Κουνελιών" στη σκανδιναβική γη, με πρωταγωνιστή τον γνωστό στους αναγνώστες αστυνόμο Γιούνα Λίννα, οι Λαρς Κέπλερ κερδίζουν τους αναγνώστες στους στις πρώτες κιόλας σελίδες. Μια δολοφονία επιφανούς πολιτικού προσώπου, η περιπλοκή μιας πόρνης, καθώς και οι παλιές μαθητικές εμπειρίες συμπλέκονται σε ένα κουβάρι μιας και μόνο ιστορίας: του Κυνηγού Κουνελιών. Σημαντικές τοπιογραφικές περιγραφές για την πλήρη κατανόηση του περιβάλλοντος, καθώς και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων αναλύονται μέσα από τον ρου της ιστορίας, χωρίς να ταλαιπωρούν το αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα, οι λιγοστές πικάντικες λεπτομέριες σπάζουν για λίγο το σκοτάδι, θυμίζοντάς σου ότι πρόκειται για ανθρώπους κι όχι για αποκυήματα της φαντασίας. Σίγουρα ένα βιβλίο που θα διάλεγα να διαβάσω ξανά!

0