Reviews

14

Followers

2

Following

0

Βιβλία

0

Reviews

14

Followers

2

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

ΣώσαΣώσα

Βρισκόμαστε στην εβραϊκή συνοικία της Βαρσοβίας την εποχή που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται η άνοδος του ναζισμού. Η Σώσα είναι το βασικό γυναικείο πρόσωπο του βιβλίου, και είναι η καλύτερη παιδική φίλη του πρωταγωνιστή, μια ανάμνηση οικεία του τον συνδέει με ένα παρελθόν πιο ανέμελο, γι'αυτό και αποφασίζει να την παντρευτεί. Δεν θα το προσέξουν όλοι, αλλά υπάρχει μια σκηνή, που εγώ εκτίμησα, σε μια υπαίθρια αγορά ζώων στην οποία λόγω της σκληρότητας που αντικρύζει ο πρωταγωνιστής δηλώνει (κατά προσέγγιση): "αυτή η κόλαση κάνει όλες τις μεγαλοστομίες μας περί ανθρωπισμού να καταρρέουν".

0

Η χορτοφάγοςΗ χορτοφάγος

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου ξυπνάει μία μέρα και αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος. Πετάει όλα τα ζωικά προϊόντα από το ψυγείο, τα δερμάτινα ρούχα και παπούτσια. Η απόφαση της αυτή κλονίζει τις ισορροπίες όλων των μελών της οικογένειάς της, κυρίως γιατί δεν αιτιολογείται επαρκώς παρά βασίζεται σε ένα περίεργο όνειρο που την ταλαιπωρεί. Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι σκοτεινή και ο αναγνώστης βυθίζεται σιγά σιγά στο αποπνικτικό σύμπαν της ηρωίδας.

0

Τι ωραίο πλιάτσικο!Τι ωραίο πλιάτσικο!

Στην αρχή του βιβλίου βλέπουμε το γενεαλογικό δέντρο μιας ισχυρής οικογένειας της Αγγλίας και κάθε κεφάλαιο μας παρουσιάζει και από ένα πρόσωπο αυτής της οικογένειας. Με αυτό το εύρημα ο Coe συνθέτει ένα ψηφιδωτό της Θατσερικής Αγγλίας με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο. Όσοι διαβάζουν για τα δικαιώματα των ζώων μπορεί να βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον το κεφάλαιο στο οποίο περιγράφεται η μετάβαση από την οικογενειακή φάρμα στο βιομηχανικό αγρόκτημα και τις βάναυσες πρακτικές του.

0

Γράφοντας για να σώσω μια ζωήΑνθρώπινα δικαιώματα

Η υπόθεση της δολοφονίας, για ασήμαντη αφορμή, ενός νεαρού μαύρου αγοριού και της αθώωσης των λευκών δολοφόνων του από τους λευκούς ενόρκους του δικαστηρίου που συνεδρίασαν για περίπου 15 λεπτά, δίνει αφορμή στο συγγραφέα να ψάξει για την υπόθεση και να σκεφτεί τη δική του πορεία ζωής. Και η υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική μένει ανοιχτή ως τις μέρες μας...

0

Περί θανάτουΘάνατος

Το τρίτο μέρος της άτυπης τριλογίας του Saramago. Και πάλι η χώρα δεν προσδιορίζεται και πάλι οι πρωταγωνιστές δεν κατονομάζονται. "Η Θάνατος" που χτυπά με ρυθμούς πρωτόγνωρους δεν αργεί να φέρει σε απόγνωση τους πάντες. Ο Saramago καταφέρνει ακόμη μια φορά να είναι προφητικός για τα διλλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

0

Περί φωτίσεωςΦώτιση

Το δεύτερο βιβλίο της άτυπης τριλογίας του Saramago μετά το "Περί τυφλότητος". Η χώρα απροσδιόριστη, οι άνθρωποι χωρίς ονόματα, όπως και στο πρώτο βιβλίο. Τι γίνεται όταν οι πολίτες που εξασκούν το δικαίωμα της ψήφου δεν δίνουν τα αποτελέσματα που το "κράτος" περιμένει; Η χειραγώγηση και η καταστολή είναι τα μέσα που όσοι είναι στην εξουσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, και θα χρησιμοποιήσουν. Ένα βιβλίο "τρομαχτικά" επίκαιρο.

0

Περί τυφλότητοςΤυφλότητα

Το "Περί τυφλότητος" πολλοί το διάβασαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας ως ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που αφορά την εξάπλωση μιας μυστηριώδους επιδημίας τυφλότητας. Πρόκειται όμως για μια αλληγορία που εξετάζει το που είναι ικανοί οι άνθρωποι να φτάσουν όταν οι καταστάσεις ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και είναι ελεύθεροι από το φόβο της τιμωρίας. Μάλλον ξεπερνούμε τελικά σε αγριότητα τα "άλογα θηρία της φύσης"...

1

Το περιοδικό σύστημα (Συλλεκτική έκδοση)Περιοδικό σύστημα

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου έχει ως τίτλο την ονομασία ενός χημικού στοιχείου και σε κάθε ένα από αυτά ο Primo Levi, που ήταν χημικός, μας παραθέτει ιστορίες προσωπικές και όχι μόνο. Αν και δεν είναι το "Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος", ωστόσο είναι ένα βιβλίο που με την εξαιρετική του γραφή και τη λεπτή ειρωνία, ο συγγραφέας επιβεβαιώνει τη θέση που κατέκτησε με το πρώτο του βιβλίο.

0

Εάν αυτό είναι ο άνθρωποςΕάν αυτό είναι ο άνθρωπος...

Ο Primo Levi ως κρατούμενος στο Άουσβιτς αφήνει στην άκρη τον σωματικό πόνο και την ψυχική καταπόνηση και παλεύει κάθε μέρα να βγει ζωντανός. Τα καταφέρνει, και στο βιβλίο του περιγράφει χωρίς συναισθηματισμούς και με εντελώς αντικειμενική ματιά την εφιαλτική καθημερινότητα του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Άφησε πίσω του μια μαρτυρία "μνημείο" για το παράλογο του Ολοκαυτώματος.

0

Το σκυλάκι σας θέλει ψυχίατροΕπτά σκύλοι

Βιβλίο αυτοβιογραφικό στο οποίο η συγγραφέας αφηγείται στιγμές της ζωής της που μοιράστηκε με τα αγαπημένα της σκυλιά. Μέσα από αυτό βλέπουμε και την εξέλιξη του τρόπου που αντιμετωπίστηκαν, μέσα στο χρόνο, στην Ελλάδα τα ζώα συντροφιάς.

0

Αιώνια ΤρεμπλίνκαΑιώνια Τρεμπλίνκα

Βιβλίο σταθμός για όσους ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των ζώων. Κάποιοι παραλληλισμοί μπορεί να φαντάζουν βλάσφημοι, αν δώσουμε όμως μια ευκαιρία στον Patterson, με τα επιχειρήματα και τα παραδείγματα που παραθέτει, μπορεί να μας πείσει ότι η πραγματικότητα για πολλά ζώα είναι όσο σκληρή δεν είχαμε καν υποπτευθεί.

0

Μπορώ να γίνω ο σκύλος σουΆρφι

Ένα παραμύθι που σκοπό έχει να ενισχύσει τα φιλοζωικά αισθήματα των παιδιών. Φωτεινή εικονογράφηση, γλυκύτατος πρωταγωνιστής, αίσια κατάληξη! Στα υπέρ του παραμυθιού οι συμβουλές της τελευταίας σελίδας!

0

Η τύχη του ΦάουστοΦάουστο

Η στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση και στα μη ανθρώπινα ζώα παρουσιάζεται σύντομα και περιεκτικά σ' αυτό το υπέροχα εικονογραφημένο παραμύθι. Ένα παραμύθι με την κατάληξη που θα έπρεπε να έχουν όσοι υπερβαίνουν τα "μέτρα".

0

ΠερντούΧαμένος...

Ένα παραμύθι για μικρούς (και μεγάλους) που μας παρουσιάζει την αδέσποτη ζωή του Περντού, και μαζί του τόσων άλλων "αόρατων" ψυχών. Συγκινεί γιατί δεν εξιδανικεύει.

1