Reviews

769

Followers

21

Following

8

Βιβλία

0

Reviews

769

Followers

21

Following

8

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

HerlandFeminist classic

Πρωτοφεμινιστική ουτοπία, μια χώρα δίχως άντρες, που λειτουργεί πιο ισότιμα και αλληλέγγυα. Εντυπωσιακό για όταν γράφτηκε, παλιομοδίτικο και περίεργο σε κάποια σημεία για το σήμερα.

0

Το δέρμα είναι η ελαστική θήκη που περιβάλλει το σώμα ολόκληροΈρωτας με την πρώτη ματιά

Απλά το είδα. Απλά το πήρα απλά το διάβασα. Και έπαθα σοκ. Γράφει παραληρηματικά ,ενώ ο τρόπος με τον οποίο μιλάει για το σώμα δεν μου θύμισε τίποτα. Κανείς δεν έχει γράψει έτσι για το σώμα. Ευχαριστούμε τις Παράξενες μέρες και τον Σωτήρη Σουλιώτη.

0

Οικογένεια της συμφοράςΤι ωραίο βιβλίο!

Οικογένεια, εφηβεία σεξουαλικότητα, τρέλα είναι τα συστατικά του Μπάροουζ, σε ένα βιβλίο που θυμίζει την Οικογένεια Τένενμπαουμ.

0

Παιδικά νουάρΠαιδικές ιστορίες για μεγάλους

Η Μίνου έχει επηρεαστεί πολύ από το μαγικό ρεαλισμό και αυτό το αντιλαμβάνεται όποιος τη διαβάζει. Όμορφες ιστορίες και παράδοξες.

1

Cement bench storiesΠολύ ωραίο

Αύγουστος, άδεια Αθήνα, σαπϊλα. Κλασικά γλυκόπικρη μελαγχολία. Ο Μανιατόπουλος είναι τζίνιους.

0

Το ουράνιο TalkshowΤέλειο

Ήταν το πρώτο του Αναν που διάβασα και με θυμάμαι να ανατιναζεται ο εγκέφαλός μου να λέω "δεν υπάρχει αυτό που διαβάζω ".

0

Homeless 2Παρακμή και χιούμορ

Ωραίος ο Μανιατόπουλος,γνωστός από εποχές Βαβέλ. Ζει και ζωγραφίζει (σ)την Αθήνα. Νταρκίλα φουλ λοιπόν αλλά μέσα στο ζόφο, παίζει χιούμορ.

0

“Σταμάτα να μιλάς για θάνατο μωρό μου”Έξοχη μελέτη

Ανάπλαση μιας ολόκληρης εποχής με καταλήψεις, ελεύθερα ραδιόφωνα, κινήματα, diy συναυλίες, φανζίν. Μιας εποχής πολύ κοντινής, που φαντάζει μακρινή πια.

0

Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι!Για το χαβαλέ

Αστείες ιστορίες και ατακάρες από πελάτες σε βιβλιοπώλεις. Από τη ζωή βγαλμένες.

1

Επιτηρητές σε απόγνωσηΠολύ σημαντικό

Μετεμφυλιακή Ελλάδα και η περίοδος 1947-1953. Έλληνες, Αμερικάνοι, Άγγλοι. Μια αμερικανική αποστολή στην Ελλάδα. Οι καταγραμμένες συζητήσεις τους και η αλληλογραφία τους. Τα έργα που έλαβαν χώpα και κυρίως αυτά που δεν έγιναν. Ό,τι σημαδεύει την πορεία του τόπου μας έκτοτε.

0

VinelandΥψηλού επιπέδου λογοτεχνία

Το συστήνω για 1η επαφή με τον συγγpαφέα. Οπωσδήποτε στο πpωτότυπο. Η ιστορία της DL μέχρι τις γυναίκες-νίντζα είναι από τις καλύτερες 20 σελίδες του Pynchon.

0

Ανεξέλεγκτα στοιχείαεντυπωσιακό

Μυθιστορηματική τοιχογραφία του ένοπλου και της έντονης ατμόσφαιρας κίνημα - sex - drugs - guns σε Γαλλία και Ιταλία από τα τέλη του '60 ως το '80. Λίγο ξενέpωτο το φινάλε.

0

Μαύρο ψωμίη χαμένη αθωότητα

Βρισκόμαστε σ'ένα χωριό της μετεμφυλιακής Ισπανίας και παρακολουθούμε τη ζωή μιας οικογένειας. Ο πατέρας "κόκκινος" άνεργος, η μητέρα σκίζεται στη δουλειά, ο δάσκαλος στο σχολείο μεθύστακας φασίστας. Όμως δε μένουμε εκεί. Βλέπουμε όλο το σύμπαν του παιδιού της φαμίλιας, του Αντρέου και τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών. Ο μικρός γοητεύεται από τον πατέρα του, τον οποίο έχει πρότυπο. Αυτός θα του κάνει λόγο για ιδανικά, ελευθερία, ηθική αλλά ο ίδιος δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ίσως γιατί και γι'αυτόν πολλά έχουν ακουστεί. Όταν κατηγορείται για τη δολοφονία ενός αμαξά κι ενός μικρού αγοριού, κρύβεται και ο Αντρέου πηγαίνει να ζήσει με τη γιαγιά του σε ένα σπίτι μόνο με χήρες. Εκεί θ'ανακαλύψει ένα άλλο μυστικό που σχετίζεται με τη σεξουαλική ηθική της ξαδέρφης του Νούρια. Ταυτόχρονα, όταν ο πατέρας του πιάνεται από την αστυνομία, θα δει τη μητέρα του να κάνει, κυριολεκτικά τα πάντα για να τον σώσει, κάτι που επίσης θα του φανεί απωθητικό. Αρχίζει να εξερευνά το παρελθόν του χωριού του και από την τρελή του χωριού μαθαίνει αίσχη. Σαπίλα. Παντού γύρω του. Ο μικρός δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί, δυσκολεύεται να κατανοήσει τι γίνεται και γιατί και στο τέλος δε μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό. Και όχι μόνο αυτός, αλλά τα περισσότερα παιδιά μετατρέπονται σε μικρά τέρατα λόγω της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της διχόνοιας, που έχει σπείρει ο πόλεμος. Η μόνη παρέα που πραγματικά νιώθει ότι τον καταλαβαίνει, ένας φθυσικός νεαρός, στον οποίο ο Αντρέου εξομολογείται τα προβλήματά του, ενώ παράλληλα του πηγαίνει φαγητό. Αυτές είναι και οι πιο όμορφες -κατ'εμέ- σκηνές του βιβλίου. Ερχονται σε αντίθεση με το υπόλοιπο έργο κάνοντας λόγο για την αθωότητα που χάθηκε.

0

Αναπτυξιακά μοντέλα στην Ελλάδαη οδύσσεια της ελληνικής οικονομίας

Όλα τα οικονομικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν ή σχεδιάστηκαν (κι ας έμειναν στα χαρτιά) για την Ελλάδα. Από τον Βαρβαρέσο στο Μπάτση και από το Ζολώτα στον Ανδρέα Παπανδρέου (ως οικονομολόγο), καταλαβαίνει κανείς την οικονομική ιστορία του τόπου.

0

Βαβέλ ώρα μηδένσυναρπαστικό

Ξεχωριστό πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται κατά βάση στην Κίνα. Έχει τις ανατροπές του, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι πληροφορίες και τα γεγονότα που περιγράφονται. Η έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν 10ετής και αυτό αντικατοπτρίζεται στο κείμενο.

0

Μέρες και νύχτεςΠάρα πολύ δυνατό βιβλίο

Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει για τον ισπανικό εμφύλιο. Μοναδικό, γιατί δείχνει πράγματα που δεν τα έχω διαβάσει αλλού, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ισπανών εξορίστων στη Γαλλία ή τα καράβια που έφευγαν για τη Λατινική Αμερική.

0

Θρυλική ζωή, πεζός θάνατοςσυμπαθέστατο

Νουβέλα που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, παρ' ότι τραβηγμένη από τα μαλλιά και προβλέψιμη σε σημεία. Ξεσκεπάζει τη δράση και την πρακτική της αστυνομίας επί Φράνκο και στέλενι ένα δυνατό αντιφασιστικό μήνυμα. Τέλειο όνομα το Γοργόνιο by the way.

0

Το μάταιο χθεςΟι ηττημένοι

Η Ισπανία επί Φράνκο τη δεκαετία του '60. Η απογοήτευση, η ήττα, η ισοπέδωση, στοιχειώνουν τους ηττημένους. Θέμα του Roca είναι η μνήμη και η διαχείρισή της. Σου μένει αξέχαστο.

0

ΑυτόματοΕνδιαφέρον αλλά λίίίγο φλύαρο

Μια αλληγορική ιστορία μέσα σε μια άλλη ιστορία, όπου ο αφηγητής συναντιέται με τον Γκρίφιν και αρχίζουν τις ιστορίες, σε βαθμό που ενίοτε να μην καταλαβαίνεις ποιος από τους δύο λέει τι. Εντυπωσιακά όλα τα πολιτισμικά στοιχεία που έχει προσθέσει ο συγγραφέας στην αφήγηση` φοβερές γνώσεις.

0

Ξενοφών Ζολώτας: Φιλελευθερισμός στην πράξηΓνωριμία με τον Ζολώτα

Βιβλιαράκι με τρία άρθρα για το έργο του Ζολωτα, τρεις διαφορετικές πτυχές, τρεις διαφορετικές εκδοχές. Σημαντικό για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τον Ζολώτα. Το τελευταίο μόνο κείμενο μου φάνηκε υπερβολικά τεχνικό.

0

Το γεράκι της ΜάλταςΘρυλικό

Το διαβάζεις και χωρίς να έχεις δει το φιλμ, περνάει ολόλήρο σαν ταινία από μπροστά σου. Αγωνιάς, ιδρώνεις, πονάς μαζί με τον Σαμ Σπέιντ. Μεγαλειώδες.

0

Οι παλιοί ναυτικοί ή ολόκληρη η αλήθεια για τις αμφιλεγόμενες περιπέτειες του καπετάν Βάσκο Μοσκόζο ντε Αραγκάο, πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικούΜε θαλασσινή αύρα

Απίθανο βιβλίο με πρωταγωνιστή έναν τύπο που γίνεται γνωστός από τις θαλασσινές ιστορίες που αφηγείται. Το οικείο γράψιμο του Amado σε μεταφέρει κατευθείαν στην Μπαΐα.

0

Οι καπετάνιοι της άμμουΤο ξυπόλητο τάγμα της Βραζιλίας

Γνώριμη η γραφή του Amado, που παρουσιάζει την ιστορία μιας παρέας άστεγων παιδιών στη σύγχρονη Βραζιλία. Μου θύμισε το Aniki Bobo του Manoel de Oliveira.

0

Σαρλ Μπωντλαίρ, ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμούΔύο αγαπημένοι

"Ζω στον αιώνα που όλα έχουν ειπωθεί και όλα έχουν γραφτεί", έλεγε ο Μπωντλαίρ, όμως αυτός ο ίδιος κατάφερε να είναι σταθμός για την ποίηση και την τέχνη γενικότερα. Ο Μπένγιαμιν εξυφαίνει παράλληλα τον Μπωντλαίρ και τον μοντερνισμό και μελετάει την εξέλιξη και τον δύο, με τον δικό του, διορατικό τρόπο.

0

Το θαλασσινό κοιμητήριοΕκπληκτικό

O Varely βάζει στο ποίημά του το κοιμητήριο της γενέτειράς του, που ήταν παραθαλάσσιο. Ο θάνατος και το πένθος από τη μία, η ζωτικότητα και η απεραντοσύνη από την άλλη, συνθέτουν ένα πολύ δυνατό ποίημα, που σε χτυπάει σαν κύμα.

0

Περί μέθηςΜέθη όπως οργασμός

Η Βίβλος μας όταν ήμασταν φοιτητές.. Μια απολαυστική βουτιά στα υπαρξιακά μας βάθη. Βιβλίο που πίνεται στο ποτήρι.

0

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της ΑλβανίαςΛάμψη δεν ήσουν η αφοβιά του σύγνεφου;

"Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη. M' ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά ... Mοιάζει μπαξές που τού 'φυγαν άξαφνα τα πουλιά" Εδώ ο Ελύτης γίνεται πολύ πιο σκοτεινός και θρηνητικός από ότι τον έχουμε συνηθίσει. Νομίζω αυτό το ποίημα μου αρέσει περισσότερο από αυτόν.

1

Το Παρίσι δεν Ανήκει σε κανένανπολύ έξυπνο

Είναι ωραία στον κόσμο του ΜακΜάλεν. Ένα βιβλίο αχαλίνωτης φαντασίας με δηκτικό χιούμορ και ιστοριούλες που διαβάζεις στο μπαμ.

0

Σκίρτημα ερωτικόνΔιεγείρει τις αισθήσεις

Ο Κοροβίνης φαντάζεται τον Καβάφη να ερωτοτροπεί παράνομα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι τρομερό αυτό που έχει κάνει με τη γλώσσα του, που την έχει προσαρμόσει σε αυτήν του Αλεξανδρινού ποιητή.

0

Εικοσιπέντε ποιήματαπανέμορφο

Η καλύτερη συλλογή Φροστ στα ελληνικά, υπό τη φροντίδα των αγαπημένων Γιώργου Κοροπούλη και Νίκου Φωκά. Εγγύηση.

0

ΜικρόκοσμοιΠολύ καλή εισαγωγή στο έργο του Μπουρντιέ

Βιβλίο με άρθρα του Μπουρντιέ που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων και είναι μια πολύ καλή εισαγωγή στο έργο του, αφού βλέπει κανείς τις απόψεις του ή τη μεθοδολογία του για πληθωρα ζητημάτων.

0

Το όνομά μου είναι άνθρωποςΠολύ ενδιαφέρον

Απίστευτη η ιστορία του Πόλε, που εξέτισε ποινή σε λευκό κελί, αλλά αργότερα βρέθγηκε στην Ελλάδα στην ομάδα του Ιού της Κυριακής. Το ότι είναι σε συνέντευξη το κάνει πολύ ευκολοδιάβαστο.

0

Red Doc>Το sequel του Autobiography of red

". . . What ever happened to your autobiography says Sad you were always fiddling with it in the old days. I gave it up says G. Nothing was happening in my life. They look at one another and start to laugh." Σκληρό, καυστικό, σπαραξικάρδιο, δηλαδή, ό,τι περιμένει κανείς από ένα βιβλίο της Κάρσον.

0

Περί φωτίσεωςΕντάξει..

Πολύ ωραία ιδέα, δε λέω, αλλά σαν να μας έβγαζε λίγο το δάχτυλο με διδακτισμό ο κύριος Ζοζέ να μας πει να πάμε να ψηφίσουμε.

0

ΠοιήματαΜέτρια δουλειά

Χμμμ... Από τη μία πολλά ποιήματα της Πλαθ δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, από την άλλη η μετάφραση αλλάζει αρκετά το ύφος της Πλαθ, νιώθεις ότι διαβάζεις κάτι άλλο.

1

ΆριελΦοβερή έκδοση

Η πιο ολοκληρωμένη έκδοση ποιητικού έργου της Πλαθ στα ελληνικά κατ' εμέ. Προσεγμένη πολύ μετάφραση, λέξη τη λέξη, που μπαίνει στον πυρήνα των σκέψεων και των λογισμών της.

0

Αναταραχή φύλουΤομή

Ένα βιβλίο που έφερε τα πάνω κάτω στην έννοια του φύλου. Κοινωνική κατασκευή, queerness, ρευστό φύλο, κοκ. είναι πράγματα που τώρα είναι στο δημόσιο λόγο αλλά έχουν την αφετηρία τους εδώ.

0

VincentΠολύ ωραία δουλειά

Η ιστορία του Βαν Γκογκ και του αδερφού του, δοσμένη με γλυκό και τρυφερό τρόπο, σε μια πανέμορφη εικονογράφηση, που έχει σεβαστεί απόλυτα το μεγάλο ζωγράφο και το έργο του.

0

Η λογοτεχνική θεωρία του εικοστού αιώνασταθμός στη λογοτεχνική κριτική

Όλα τα μεγάλα ονόματα της λογοτεχνικής κριτικής σε έναν τόμο. Βιβλίο που διδάσκεται ακόμη, μιας και εγκολπώνει το σύνολο των ρευμάτων, μέσα από τα οποία άλλαξε η λογοτεχνική κριτική , αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζονταν τα κείμενα έως τότε, από το φεμινιστικό βλέμμα ως την μεταποικιακή σκοπιά.

0

Μπορεί επίτηδες να μένω από τσιγάραΖηλεύω κάθε τσιγάρο που τα χείλια σου του χαρίζεις

Ο Κυπριώτης γράφει μικρά στιχάκια, που δημιουργούν όμως κατευθείαν εικόνες και συναισθήματα. Θα μπορούσα να τα φανταστώ γραμμένα σε τοίχους στο κέντρο.

0

Το παιδί εγκληματίαςΜια ελεγεία για τους πιτσιρικάδες που κλέβουν

"Θα είμαι με την πλευρά του εγκλήματος", δήλωνε ο Ζενέ όταν έγραφε αυτό το βιβλίο. Και λογοκρίθηκε, και γνώρισε διαφορετικές εκδόσεις, και δεν επετράπη η ραδιοφωνική του ανάγνωση. Η ιστορία πίσω από το κείμενο, που παρουσιάζεται από τις υποσημειώσεις, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με το ίδιο το κείμενο.

0

Η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέΜυθιστορηματική βιογραφία της Κομανέτσι

Είχα διαβάσει Λαφόν πρόπερσι και δεν περίμενα ότι την επόμενη χρονιά θα διάβαζα κάτι δικό της στα ελληνικά. Και μάλιστα με αυτό το θέμα, τη ζωή της Κομανέτσι. εντός του κοινωνικο-πολιτικού πλαισίου του Ψυχρού πολέμου και μέχρι τη φυγή της στην Αμερική. Η Λαφόν αλλάζει τη βιογραφία σαν είδος με το βιβλίο αυτό.

0

Η μάσκα του ΔημήτριουΚαθηλωτικό

Κλασικό νουάρ στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, με ένα ανθρωποκυνηγητό που θυμίζει κάπως τον Τρίτο Άνθρωπο του Γκρην.

0

The AbortionΈνα μικρό έπος

Επικό, παράλογο και ξεκαρδιστικό. ΠΟΣΟ μπροστά που διέβλεψε ότι οι πάντες θα εξέδιδαν βιβλία σε κάποια χρόνια.

0

Η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπουΧρεωμένοι στο Κεφάλαιο

Πολύ πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που πιάνει την κρίση χρέους από το 2007 και μετά από φιλοσοφική και κοινωνιολογική σκοπιά. Ο νέος άνθρωπος είναι ο χρεωμένος άνθρωπος` χρεωμένος σε κάθε επίπεδο, επιχειρηματίας του εαυτού του όπως συνηθίζουμε να ακούμε. Ο Λατσαράτο προσπαθεί να ιχνογραφήσει μια έξοδο από την παρούσα συνθήκη.

0

Η συνείδηση του πλάνηταΜε ενθουσίασε

Η Αθήνα με μια άλλη ματιά, η πόλη σαν ένα τεράστιο πάρκο με τέχνη' τέχνη του δρόμου, τέχνη υπό διαμόρφωση, τέχνη στιγμιαία. Το μπλέξιμο με τη φωτογραφία λειτουργεί, ενώ τα κείμενα εκτός των άλλων είναι εξόχως ποιητικά.

0

Το πρόβλημα ΜαγιακόβσκιΜια γενιά που σπατάλησε τους ποιητές της

O πρώην συγκάτοικος του Μαγιακόφσκι και μεγάλος γλωσσολόγος Ρόμαν Γιάκομπσον, γράφει ένα δοκίμιο για το έργο του φίλου του, όπου μπλέκει γλώσσα, παράδωση και βίωμα, προκειμένου να επεκτείνει και να βαθύνει το μύθο του Μαγιακόφσκι.

0

Το παρελθόνTo τέλος μιας σχέσης

O Pauls αντιπαραθέτει στον έρωτα της ύστερης εφηβείας, που διαπλάθει το ζευγάρι που μεγαλώνει μαζί, την αυτοκαταστροφή, τον εξευτελισμό, το να χάνεις τον εαυτό σου αντί να τον βρίσκεις. Σκληρό αλλά συνάμα συναρπαστικό.

0

Οιδίπους Τύραννος. Μήδειααντισυμβατικό

Σύγχρονες προσεγγίσεις στις αρχαίες τραγωδίες από τον αγαπημένο, που ενσωματώνει μέσα από φροϋδικές θεωρίες, μέχρι την αιώνια διαμάχη Δύσης και Ανατολής. Υπέροχες ταινίες, υπέροχο και το κείμενο όμως.

0

Ανθολογία ιταλικής ποίησηςγνωριμία με την ιταλική ποίηση, πέρα από τον Δάντη

Δυστυχώς, παρότι γείτονές μας, δεν έχουμε εξοικειωθεί με τους Ιταλούς ποιητές του 20ού αιώνα. Πολύ μεγάλα ονόματα είναι σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα (πχ. Campana), ενώ ο Παζολίνι πρόσφατα άρχισε να μεταφράζεται ως ποιητής. Η συλλογή αυτή είναι μικρή μεν, αλλά τουλάχιστον προσφέρει μια γεύση των αναγνωρισμένων Ιταλών ποιητών.

0

Τα παιδιά της ζωήςΥπέροχος Παζολίνι

O αφηγητής, που υποθέτουμε ότι είναι ο ίδιος ο Παζολίνι, παρακολουθεί μια παρέα παιδιών στη μεταπολεμική Ρώμη. Μόνο καταγράφει, δε σχολιάζει. Η πόλη αλλάζει, μεταμορφώνεται, αλλά τα παιδιά αυτά παραμένουν κομπάρσοι.

0

StardustΑχ! και να περνάγαμε το τείχος..

Ο Gaiman επηρεασμένος από τις πρωτότυπες ιστορίες των αδερφών Γκριμ (που απευθύνονταν σε μεγάλους πριν τους γίνει ένα "πέρασμα" και να μπορούν να διαβαστούν από παιδιά) γράφει κάτι που μας γυρίζει πίσω, κάτι στο οποίο νιώθουμε όλοι πολύ οικεία, χωρίς όμως να χάνει τη φρεσκάδα του και το καινούργιο.

0

ΜήδειαΗ Μήδεια του Χειμωνά

Η πιο ωραία μετάφραση της Μήδειας. Ευριπίδης και Χειμωνάς την αποθεώνουν. Νομίζω ότι όποιος το διαβάσει θα δει με τελείως άλλα μάτια το μύθο.

0

Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετεΚαι λίγα λέμε

Η Γώγου ήταν η πραγματική πολιτική ποιήτρια της μεταπολίτευσης. Μακριά από τη στρατευμένη τέχνη και με στοιχεία κυρίως βιωματικά, με λόγο χειμαρρώδη, μοιάζει να φτύνει τις λέξεις της.

0

Λαϊκά & μπλουζαμεσότητα έκφρασης

Ένα βιβλίο για τον έρωτα, τον πόνο, την καψούρα, που εντάσσει εντός του με βιωματικό τρόπο το λαϊκό τραγούδι και άλλα είδη μουσικής.

0

Ο πόλεμος με τις σαλαμάνδρεςΈξοχο!

Ο Τσάπεκ είναι από τους μπαμπάδες της επιστημονικής φαντασίας (είναι ο νονός της λέξης "ρομπότ") και ταυτόχρονα μαέστρος της σάτιρας (βλέπε "Απόκρυφες ιστορίες"). Στο βιβλίο αυτό συνδυάζει και τα δύο του αυτά ταλέντα και το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό δυστοπικό μυθιστόρημα, που μπορεί να θεωρηθεί και προφητικό, αφού γράφτηκε στον Μεσοπόλεμο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

0

Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκεfin de siecle

Πρωτοποριακό κείμενο στην αυγή του μοντερνισμού. Είναι απίστευτο αυτό που έχει κάνει ο Ίσαρης εδώ, και με τη μετάφραση, και με το χωρισμό του έργου σε κεφάλαια ώστε να διευκολύνει τον αναγνώστη. Η δουλειά αυτή κάνει χρήσιμη τη νέα έκδοση του έργου αυτού, μιας και στην έκδοση από Ροδακιό δεν υπήρχαν ούτε τούτα τα σημεία, ούτε οι υποσημειώσεις, που επίσης βοηθούν.

0

Συρμός σκιάΑπό τους σημαντικότερους Αγγλους ποιητές

O Ashbery είναι εκπληκτικός ποιητής, γράφει με έναν πολύ αρτίστικο και αισθαντικό τρόπο, χρησιμοποιώντας χρώματα και περιγράφοντας με όλες του τις αισθήσεις.

0

Μεταμαρξιστικά ρεύματα στην αισθητική και στη θεωρία της λογοτεχνίαςΠερί λογοτεχνικής κριτικής και αισθητικής

Οι συγκεκριμένοι συγγραφείς επέφεραν μια τομή στον τρόπο που γράφονται οι λογοτεχνικές κριτικές, αφού τα κείμενα αυτά είναι γραμμένα σαν λογοτεχνικά. Διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, έχουν χιούμορ και ανατροπές.

0

Ο Marx και ο Proudhon δραπετεύουν από τον 19ο αιώναΕ ναι

Έχει δίκιο ο Lamborn- Wilson, πρέπει πια να υπερβούμε το 19ο αιώνα και να δούμε τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του τώρα. Άλλη μια πολύ to the point μελέτη του.

0

Τ.Α.Ζ.Προσωρινές Αυτόνομες Ζώνες

Η θεωρία του Χακίμ Μπέι , πως τα ρέιβ πάρτι και οι αυτοδιοργανωμένες συναυλίες αποτελούν ενίοτε Προσωρινές Αυτόνομες Ζώνες, άλλαξε για πάντα την αίσθησή μας για τα πράγματα. Επίσης είναι μοναδικός ο διακηρυκτικός τρόπος γραφής του.

0

Η διαλεκτική του βλέπεινΓια τους φλανέρ της μητρόπολης

Δυστυχώς, τα Σχέδια εργασίας περί στοών του Μπένγιαμιν, που έμεινε ανολοκλήρωτο, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Τη λύση για να το προσεγγίσουμε μας τη δίνει αυτό εδώ το βιβλίο, από τη Μορς, η οποία είναι βαθιά γνώστρια του Μπένγιαμιν.

0

Δυσφορία στην αισθητικήη αισθητική ως καθεστώς εμπειρίας

Πώς η αισθητική συνδέεται με την πολιτική και την ηθική αναζητά να βρει ο Ρανσιέρ εδώ, που από πολιτικός φιλόσοφος, έχει καταλήξει να ασχολείται και να επαναδιατυπώνει τη φιλοσοφική αισθητική.

0

ΑισθητικήΠερίμενα περισσότερα από τη Νομική Βιβλιοθήκη

Πάρα πολύ σημαντικό κείμενο, πάρα πολύ κακή η μετάφρασή του δυστυχώς.

0

ΑισθητικήΠερίμενα περισσότερα από τη Νομική Βιβλιοθήκη

Πάρα πολύ σημαντικό κείμενο, πάρα πολύ κακή η μετάφρασή του δυστυχώς.

0

Ποιήματα 1943-2008Εξαίρετος

Σύγχρονη κλασική ποίηση ουσιαστικά. Ο Παυλόπουλος θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι πιο αναγνωρισμένους από ομότεχνούς του της ίδιας γενιάς.

0

Ο καλεσμένος του ΔράκουλαΜικρή επιστροφή στον Δράκουλα

Παραλειπόμενο κεφάλαιο από την τελική βερσιόν του Δράκουλα, που δικαίως κυκλοφόρησε όμως, έστω ξεχωριστά. Ατμοσφαιρικό και διαδραματιζόμενο στη Βαλπούργεια νύχτα. Πολύ καλή δουλειά σε εισαγωγή και μετάφραση από την Ευαγγελία Κουλιζάκη.

0

Γη χωρίς τέλοςΑπό τα πολύ παράξενα βιβλία

Ένα βιβλίο που ξεκινάει σαν κλασικό αστυνομικό, αλλά σύντομα παίρνει άλλη τροπή. Μυστηριώδη πράγματα που θυμίζουν Μουρακάμι και κανένα νόημα σε στιλ Κάφκα. Επίσης η θέληση να χαθείς, σε στιλ Μπολάνιο.

0

Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιάΠαιχνιδιάρικο

Ξεκαρδιστικό βιβλίο, που περιγράφει την ζωή ενός ανθρώπου καθόλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, που πάντα βρίσκεται κατά λάθος στο κέντρο των γεγονότων. Έχει γίνει και ταινία, η οποία επίσης είναι φοβερή.

0

Ηθικά ΝικομάχειαΗ απαρχή

Από εδώ ξεκινά η πολιτική οικονομία, από εδώ εκκινούν τα σύγχρονα οικονομικά. Απαραίτητο ανάγνωσμα.

0

Η αδύνατη ταξική ανακωχήΧρήσιμο κι ευκολοδιάβαστο

Μια νέα ματιά με νέες αναγνώσεις και δεδομένα πάνω στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δείχνει τα λάθη και τις αδυναμίες του ΚΚΕ και πώς έφτασαν τα πράγματα εκεί που έφτασαν.

0

Οι λέξεις μουΩδή στην Αθήνα

"Δεν αξίζει η Αθήνα μας ένα σονέτο;" . Ένα φοβερό ποιητικό κείμενο για την Αθήνα σε έκδοση τριπτύχου. Δεν μου έφτασε. Ήθελα κι άλλο.

0

Κανόνες για το ανθρωποπάρκοΠάρα πολύ δυνατό

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί απάντηση στην Επιστολή για τον ανθρωπισμό του Χάιντεγκερ. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο αρχείο και τους φύλακές του, οι οποίοι είναι κατά τη γνώμη του οι νέοι ανθρωπιστές. Δεν είναι εύκολο να τα βάζεις με ένα φιλοσοφικό θηρίο όπως ο Χάιντεγκερ, αλλά ο Σλότερνταϊκ τα πήγε καλά.

0

Κατανοώντας τον καπιταλισμόΕνδιαφέρον

Θεμελιώδες βιβλίο της πολιτικής οικονομίας, που εξηγεί τον κεϋνσιανισμό, αρχικά θεωρητικά και ιδεολογικά και στη συνέχεια με παραδείγματα εφαρμογής του στην αμερικανική οικονομία.

0

Κατανοώντας τον καπιταλισμόΕνδιαφέρον

Θεμελιώδες βιβλίο της πολιτικής οικονομίας, που εξηγεί τον κεϋνσιανισμό, αρχικά θεωρητικά και ιδεολογικά και στη συνέχεια με παραδείγματα εφαρμογής του στην αμερικανική οικονομία.

0

23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμόPop economics

Επιτέλους ένα ποπ βιβλίο για τα οικονομικά. Ο Τσανγκ καταφέρνει με απλό και εύληπτο τρόπο να μιλήσει για τον καπιταλισμό, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον νεοφιλελευθερισμό.

0

Κρατικός καπιταλισμός στη ΡωσίαΧρήσιμο

Ενδιαφέρουσα ανάλυση για την Σοβιετική Ενωση από τη σκοπιά του κρατικού καπιταλισμού. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του συγκεκριμένου βιβλίου είναι τα πολλά δεδομένα και οι πολλοί πίνακες που παραθέτει.

0

Οι κοινωνικές τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμόΣημαντική μελέτη

Εμβριθής μελέτη για τις κοινωνικές τάξεις τη συγκεκριμένη περίοδο που γράφει ο Πουλαντζάς, αλλά πνίγεται στο δομισμό.

0

Στα Εξάρχεια το ’80Μια ιστορική γειτονιά

Χρονικό μιας από τις παλαιότερες και ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, στις αρχές ακόμα τις μεταπολίτευσης. Ιδανικό για όποιον ενδιαφέρεται για το πώς άρχισε η ιστορία των Εξαρχείων.

0

Mujeres Libres: Οι ελεύθερες γυναίκες στην ΙσπανίαΓνωρίστε τις ελεύθερες γυναίκες!

Η οργάνωση των γυναικών στην Ισπανία και η συλλογικότητα Mujeres libres ήταν πρωτοπόρα εγχειρήματα για την εποχή τους, τόσο για τις αναλύσεις τους ως προς τη γυναικεία χειραφέτηση, όσο και ως προς τις πράξεις τους.

0

Η υπόθεση Τζέην Έυρύμνος στη λογοτεχνία

Από τα πιο παλαβά βιβλία που έχω διαβάσει, θυμίζει Λιούις Κάρολ η παράνοια, του οποίου το θέμα είναι οι χαρακτήρες από κλασικά βιβλία δραπετεύουν και συνεχίζουν αλλιώς τις ιστορίες τους. Κρίμα που δεν μεταφράστηκαν τα υπόλοιπα της σειράς.

0

Οι ΒοστονέζεςΜεγαλειώδες

"Μια πολύ αμερικάνικη ιστορία", θέλησε να γράψει ο Τζέιμς. Ένα βιβλίο για το φύλο, την κατάσταση των γυναικών, την αναστάτωση γύρω από τον έρωτα. Βιβλίο που προσφέρει λογοτεχνική απόλαυση και διαβάζεται πολύ γρήγορα παρά τον όγκο του.

0

Τα Εξάρχεια δεν υπάρχουν στην ιστορία, στο χάρτη, στη ζωήΠολύ καλό!

Η ιστορίες του Χρηστάκη από το πώς ήταν παλιά τα Εξάρχεια έχουν μια τρομερή ζωντάνια και σε κάνουν να νιώθεις ότι τον έχεις απέναντί σου σε κάποιο παλιό καφενείο και στα διηγείται ενώ πίνετε κρασιά.

0

Το τίμημα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε για τον έρωταωραία γραφή

Όπως και ο Μπαντιού στο Εγκώμιο για τον έρωτα, έτσι και η Αντνάν εδώ περιγράφει το φιλελευθερισμό των σύγχρονων σχέσεων που συγχέεται με την ελευθεριακότητα. Ο έρωτας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί. Αλλά έχει τίμημα. Πρέπει λοιπόν να υπερβούμε και οι ίδιοι τους εαυτούς μας.

0

Εγκώμιο για τον έρωταΠολύ σύγχρονο

Ο Μπαντιού ανατέμνει τις σημερινές ερωτικές σχέσεις, τον ναρκισσιμσό που δεν μας αφήνει ποτέ να πλησιάσουμε τον Άλλο ή που μας κάνει να φεύγουμε γρήγορα, να μην προσπαθήσουμε καν. Ο έρωτας έχει εμπορευματοποιηθεί, έχει ταυτιστεί αποκλειστικά με το σεξ, αλλά μόνο η πραγματική οικειότητα και εγγύτητα φέρνουν την ευτυχία.

0

Νανούρισμαπρωτότυπο

Το πιο ωραίο του Παλάνικ κατά τη γνώμη του. Ένας σκοπός που σκοτώνει, ένα θανατηφόρο νανούρισμα, φέρνει τα πάνω κάτω στον κόσμο των ηρώων του βιβλίου και τους βάζει σε μια φρικιαστική περιπέτεια, αν και το βιβλίο δεν είναι ακριβώς τρόμου.

0

...Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua MarinaΑγαπημένη Μάτση

Ένα πλούσιο και χορταστικό λεύκωμα για τη Μάτση Χατζηλαζάρου με ανέκδοτο υλικό, φωτογραφίες, ποιήματα, μαρτυρίες που στήνουν μια διαφορετική βιογραφία. Οι φανς της πρώτης Ελληνίδας σουρεαλίστριας θα το λατρέψουν.

0

Η ιστορία των οργίωνΑναπάντεχο

Απίθανο βιβλίο με ένα σωρό ιστορίες και ιστορίες μέσα στην ιστορία, που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον (σαν να βλέπεις ταινίες) αλλά και πολύ πλάκα. Η ιστορία από μια τελείως άλλη οπτική.

0

Λέρος: Η γραμματική του εγκλεισμούΒαθύ

Τα ελληνικά νησιά δεν είναι μόνο το γαλανόλευκο και ο ήλιος και η παραλία. Είναι ταυτόχρονα τόποι εξορίας και εγκλεισμού. Εξαιρετική η μελέτη της Πανουργιά για το ψυχιατρείο της Λέρου, όπου, αν το κτίριο μπορούσε να μιλήσει, ένας Θεός ξέρει πόσα θα μπορούσε να πει.

0

Ασημένια θάλασσαΕνδιαφέρον

Ένα βιβλίο φιλότιμο, που έχασε πολύ επειδή δεν πλασαρίστηκε σαν αυτό που όντως είναι, δηλαδή ενα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Το αρνητικό είναι ότι μου θύμισε πολύ τον Δρόμο του ΜακΚάρθι.

0

Ο θρύλος του Αγίου Πότηθρυλική νουβέλα

Ένα βιβλίο για το τελευταίο διάστημα ζωής του πρωταγωνιστή, που θα πεθάνει πάμφτωχος από το αλκοόλ. Πικρό βιβλίο, μιας και ο Ροτ πέθανε και αυτός από αλκοολισμό.

0

Τα τελευταία μου λόγιαΜοναδικό!

Βιβλιάρα από κάθε άποψη. Καμμένο χιούμορ, παρανοϊκή ιδέα (ο Σαίξπηρ στην Αθήνα στο τέλος του κόσμου), διαβάζεται σε ένα απόγευμα. Και αποθεώνει την Αθήνα.

0

Ο Παπαλάνγκιφανταστικό!

Ένα υπέροχο βιβλίο, οριακά κοινωνικής ανθρωπολογίας, που περιγράφει τις κοινωνίες της Δύσης με τα μάτια ενός μη Δυτικού. Αποαποικιοκρατική σκοπιά και αποδόμηση όσων θεωρούμε θέσφατα. Εξαίρετο!

0

ChokeΜέτριο

Ένας τύπος πνίγεται επίτηδες για να τον σώζουν και να τον "υιοθετούν" μετά. Ωραία ιδέα που σε ιντριγκάρει στην αρχή, αλλά δυστυχώς ο Παλάνικ μένει μέχρι εκεί.

0

Μικρό ημερολόγιο συνόρωνΗ αρρώστια των συνόρων

Το άνοιγμα των συνόρων στη δεκαετία του '90, με την είσοδο των Αλβανών στην Ελλάδα, ανέδειξε το ρατσισμό και το συντηρητισμό των Ελλήνων. Ο συγγραφέας βασίζεται στα προσωπικά του βιώματα και στην απόλυτη ταλαιπωρία που πέρασε για να αφηγηθεί την ιστορία.

0

Ας είμαστε όλοι φεμινιστέςΕνημερωτικό

Πολύ πολύ εισαγωγικό βιβλίο στο ζήτημα του φεμινισμού, δεν προσθέτει κάτι στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, απλά το μικρό του μέγεθος και ο πολύ απλός λόγος του απευθύνονται στον καθένα που θέλει να εξοικειωθεί με το θέμα.

1

Μόμπι Ντικ ή Η ΦάλαιναΛέγε με Ισμαήλ.

Πάρα πολύ όμορφα γραμμένο βιβλίο, δε νομίζω ότι έχω ακούσει αρνητική κριτική γι' αυτό ποτέ και από κανέναν. Νομίζω ότι είναι Τζακ Λόντον για μεγάλους.

0

Το άνθος της στάχτηςΓνωρίστει τη Βιλαρίνιο!

Η Έλενα Σταγκουράκη έχει μελετήσει διεξοδικά τη Βιλαρίνιο, την έχει μάθει καλά, την έχει γνωρίσει και την έχει αγαπήσει. Και στο εμταφέρει αυτό σε τούτη την πολύ προσεγμένη έκδοση των ποιημάτων της, που τα έχει χωρίσει σε ενότητες η ίδια, με μπόλικο συνοδευτικό υλικό όπως επιστολές, σημειώσεις, κλπ.

0

Είκοσι ποιήματα για να διαβαστούν στο τραμΓνωριμία με τον Χιρόντο

Πανέμορφος τίτλος, πανέμορφα ποιήματα. Με μια παρωδικότητα, παρατηρητικότητα, μελαγχολία που έχει κανείς όντας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκπληκτική δουλειά έχει γίνει στη μετάφραση.

0

Το εμβατήριο του Ραντέτσκυτο σημαντικότερο βιβλίο του Ροτ

Ένας στρατιώτης σώζει τη ζωή του αυτοκράτορα και του απονέμεται τίτλος ευγενείας. Στο βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή του γιου του που γίνεται έπαρχος και μαζί με αυτήν το κοινωνικό τοπίο της περιόδου, τις κοινωνικές εντάσεις, την αίσθηση ότι κάτι θα συμβεί. Που δεν άργησε όντως να συμβεί.

0

Η κρύπτη των ΚαπουτσίνωνΣυνέχεια του Ραντέτσκι

Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος, κατάρρευση της αστικής τάξης, της ιδεολογίας της, παρακμή και φινάλε η προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία. Ο Ροτ πλάθει σκηνές μεγάλης έντασης και δύναμης.

1

Εγώ δεν φοβάμαιΠολύ τρυφερή ιστορία

Πανέμορφο βιβλίο για τη φιλία μεταξύ δύο παιδιών, το ένα εκ των οποίων έχει απηχθεί. Ο συγγραφέας ξεσκεπάζει την ομερτά και τη σκληρότητα της επαρχίας, θύμα της οποίας είναι ένα αθώο παιδί. Την ιστορία θα σώσει το άλλο αγόρι.

0

Λαϊκή ιστορία του κόσμουΚομβικό έργο

Πολύ σημαντικό βιβλίο αναφοράς, που κάνει μια καλή σύνοψη της ιστορίας από τα κάτω από την προϊστορία ως τις μέρες μας.

0

Οι ζωές των Σάκο και ΒαντσέτιΜια τραγική ιστορία

Ένα κόμικ που βασίζεται στην πολύκροτη δίκη των Σάκο και Βαντσέτι, που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν αδικα. Ο συγγραφέας το έχει μελετήσει το θέμα και δείχνει να το ξέρει καλά, ωστόσο δεν κατευθύνει τον αναγνώστη. Το σχέδιο είναι λιτό και ασπρόμαυρο και παραπέμπει στην εποχή εκείνη.

0

Λαμόγια στο χακίΕνάντια στους ακροδεξιούς μύθους

Πάρα πολύ χρήσιμη μελέτη, που ξεσκεπάζει με στοιχεία τα σκάνδαλα της Χούντας και αποδομεί την κυρίαρχη αφήγηση για τα έργα που έγιναν στην 7ετία.

0

Συνέδριο λογοτεχνίαςΜάστορας!

Ο Άιρα αποτελεί κεφάλαιο για την ισπανοφωνη πεζογραφια. Αυτή η νουβέλα διηγείται την ιστορία ενός τύπου που προσπαθεί να κλωνοποιήσει τον αγαπημένο του Κάρλος Φουέντες. Λίγο σαν παιχνίδι, λίγο σαν άσκηση ύφους, πολύ γοητευτικό πάντως.

0

Πάκο ΓιούνκεΙδιότυπο παιδικό αφήγημα

Γραμμένο 100 χρόνια πριν και όμως εξαιρετικά επίκαιρο. Πραγματεύεται το σχολικό εκφοβισμό και την ταξικότητα σε ένα σχολείο των Άνδεων.

0

Τα λόγια μουΓια τους φανς της Λένας

Ένα βιβλίο με όλους τους στίχους της Λένας Πλάτωνος, αυτής της ιδιαίτερης μουσικού που εισήγαγε την απαγγελία ποίησης στα κομμάτια της. Αναγκαίο για κάθε οπαδό της.

0

Τα λόγια μουΓια τους φανς της Λένας

Ένα βιβλίο με όλους τους στίχους της Λένας Πλάτωνος, αυτής της ιδιαίτερης μουσικού που εισήγαγε την απαγγελία ποίησης στα κομμάτια της. Αναγκαίο για κάθε οπαδό της.

0

Το χαμένο νησίΠοίηση σε πεζό λόγο

Καραγάτσης επιστημονικής φαντασίας. Ένα νησί που ταξιδεύει μαζί με τους κατοίκους του. Μαγευτική γραφή.

0

Γρα-ΓρουΕυχάριστη αναγνωστική εμπειρία

Το Γρα γρου ήταν ένα ταβερνάκι στην παλιά Εθνική Κοζάνης- Βέροιας που φημιζοταν για την κοτόσουπά του. Τόσο το κείμενο, όσο και το σχέδιο, με τη μουσική το έξτρα κερασάκι, κάνουν το κόμικ αυτό εξαιρετικό. Μακάρι να βγουν και άλλα τέτοια σύντομα.

0

Ρεμπέτικο (Το κακό βοτάνι)Στην Αθήνα του '36

Για τους λάτρεις του ρεμπέτικου και της 9ης τέχνης. Ο δημιουργός, παρότι ξένος, έχει μπει πολύ "μέσα " στην ιστορία και παρουσιάζει φανταστικά το αναρχικό του σύμπαν.

0

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίταευφυέστατο

Βρισκόμαστε στη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του σταλινισμού και ο Διάβολος είναι τσαντισμένος με τους Μοσχοβίτες. Γιατί αν δεν πιστεύουν στο Θεό, δεν πιστεύουν και στον ίδιο. Κατεβαίνει λοιπόν στη μεγαλούπολη με ένα κολασμένο παρεάκι αποσκοπώντας να κάνει αισθητή την παρουσία του. Μεταμφιεσμένος σε Γερμανό καθηγητή, ταράζει τους διανοουμενίστικους κύκλους της πόλης, πιάνοντας κουβέντα σε 2 ποιητές σχετικά με τον Πόντιο Πιλάτο. Προβλέπει το θάνατο του ενός και στέλνει το δεύτερο στο τρελοκομείο. Μετά συνεχίζει την επέλασή του σαν καθηγητής μαύρης μαγείας, ενώ η παρέα του αποτελούμενη από τον Κοροβιέφ, τον Αζαλέλο και το γάτο Μπεεμόθ (που πληρώνει εισιτήριο στο λεωφορείο και παίζει σκάκι) στέλνει όποιον βρίσκεται στο δρόμο της εκεί που ..μόνο ένας διάολος ξέρει.

2

Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτηαπιθανότατο

Η Wonderland είναι ένας κόσμος στον οποίο μπορεί κανείς να αισθανθεί οικεία. Ο συγγραφέας φαίνεται να μας καλεί να γίνουμε πάλι παιδιά, να απελευθερωθούμε τελείως από νόμους και κανόνες. Δε μας χαϊδεύει όμως τ'αυτιά παρουσιάζοντάς μας τα πράγματα ρόδινα. Δυσκολίες θα υπάρξουν. Όπως και απροσδόκητα πράγματα. Αλλά μάλλον αξίζει κανείς να το ρισκάρει : να παρατήσει την ασφάλεια του ρεαλισμού και να ακολουθήσει το Λευκό Λαγό..

0

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτωντο πιο απίθανο βιβλίο

Καταρχάς, ο κόσμος της Αλίκης δε θυμίζει τις περιγραφές κανενός άλλου βιβλίου. Το κορίτσι περιπλανιέται γνωρίζοντας το Λευκό Λαγό που είναι συνέχεια αργοπορημένος, το Γάτο που εξαφανίζεται, τη Δούκισσα με το μωρό-γουρούνι, μια σαρανταποδαρούσα που καπνίζει ναργιλέ, ένα μάτσο τραπουλόχαρτα να βάφουν κόκκινα κάποια λευκά τριαντάφυλλα.. Τα επεισόδια όμως είναι άσχετα μεταξύ τους. Ό,τι γίνεται δεν έχει σχέση με το πριν ή το μετά. Δεν υπάρχει ροή. Στη Wonderland όλα είναι άναρχα` ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να μας σερβίρει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος ούτε να μας αφήσει κάποιο ηθικό δίδαγμα.

2

Ουρλιαχτό, Καντίς και άλλα ποιήματααναιδές και θρασύ

H φωνή της γενιάς των μπιτ, της άμεσης αντίδρασής τους στην ανερχόμενη εμπορευματοποίηση και τον καταναλωτισμό και στα κομφορμιστικά χρόνια του Eisenhauer. Η ζωή στο έπακρό της : από τα ψηλά αυτόματη πτώση στα χαμηλά και από την απόλυτη ευτυχία στην οδύνη. Παντώς είδους ναρκωτικά, απελευθερωμένες σχέσεις, σεξ χωρίς ταμπού, ταξίδια χωρίς προορισμό, τρέλες χωρίς αύριο.

0

Breakfast at Tiffany's Breakfast at Tiffany's WITH House of Flowersόμοpφο και μελαγχολικό

Θα έλεγε κανείς, ότι ο Capote μιλά για τον εαυτό του, αλλά αυτό μέχρι να γνωρίσουμε τη δεσποινίδα Holly Golightly ( a woman who makes a holiday of life, but treads through it lightly). Στην κάρτα της, δίπλα στο όνομά της υπάρχει η λέξη Traveling, μιας και "Σπίτι είναι ένα μέρος στο οποίο αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Κι εγώ ακόμα το ψάχνω", όπως μας ενημερώνει η νεαρά. Η Golightly, το alter ego του Capote -και απ'όλες όσες έχει επινοήσει, η αγαπημένη του ηρωίδα- φαίνεται να μοιράζεται τα ερωτήματά του, την απόγνωση και τις φοβίες του, τις ανασφάλειές του και το ρομαντισμό του.

0

The Western LandsΝτούο φωτιά

Το βιβλίο στο οποίο ο Μπάροουζ γράφει για την συγκατοίκησή του με τον Χακίμ Μπέι. Δύο αγαπημένοι μαζί, σε ένα βιβλίο που προσπαθεί να ξορκίσει το θάνατο.

0

Γυμνό γεύμαΑπό τα πιο σημαντικά βιβλία του 20ου αιώνα

Μέσα από τις καταχρήσεις και το περιθώριο, όντας ακραία λούμπεν, ο Μπάροουζ κατακρίνει τη μικροαστίλα και το αμερικανικό όνειρο με τρόπο αξεπέραστο.

0

Γεννημένοι ρευστοίΜικρή εισαγωγή στο έργο του Μπάουμαν

Λίγο πριν φύγει ο Μπάουμαν, στα 91 του χρόνια, γράφει αυτό το τόσο διορατικό και μέσα στα πράγματα βιβλίο, το τόσο φρέσκο, που πραγματικά σε εντυπωσιάζει. Αναλύει τη δεύτερη ή ύστερη νεωτερικότητα, το κράτος και την παγκοσμιοποίηση.

0

Ο βενετσιάνικος καθρέφτηςΣυμπαθέστατο

Τρεις ιστορίες με κοινό σημείο αναφοράς τον εμφύλιο στην Πελοπόννησο. Η πρώτη ειδικά, με δύο στρατιώτες που έμειναν σε μια σπηλιά για μήνες, ήταν συγκλονιστική.

0

Οπωροφόρες λέξειςΠολύ ωραίο!

Πάρα πολύ πρωτότυπο βιβλίο με ιστορίες για το πώς τα φρούτα πήραν το όνομά τους. Μαθαίνει κανείς και ιστορία, κάποιες είναι τελείως κουφές, ενώ πολλές από αυτές έχουν και πλάκα.

0

Οι θεμελιώδεις έννοιες της μεταφυσικήςΒοηθητικό

Ένα βιβλίο που ξεκαθαρίζει τις σημαντικότερες έννοιες στο έργο του Μάρτιν Χάιντεγκερ μέσα από διαλέξεις του ίδιου στο πανεπιστήμιο. Πολύ βοηθητικό για να αποσαφηνίσει κανείς κάποια πράγματα και να κατανοήσει καλύτερα το έργο του φιλόσοφου.

0

Το παιδί της ΧιροσίμαΜε μεγάλη ευαισθησία

Ιστορικό αφήγημα που περιλαμβάνει τα γράμματα της Χατάνο και του γιου της, Ιτσίρο κατά το διάστημα 1944 με 1948 στην Ιαπωνία και μας δίνει ένα ζωντανό πορτρέτο της κοινωνίας και της εποχής.

0

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πολιτική και ως ειδωλολατρείαΣημαντικό

Όπως έχει πει ο Ζακ Ρανσιέρ, "Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν πια καμία χρησιμότητα, κάνει κανείς με αυτά ό,τι και οι φιλάνθρωποι με τα παλιά τους ρούχα: τα δίνει στους φτωχούς. Τα δικαιώματα που φαίνεται να μην έχουν χρησιμότητα επί τόπου, στέλνονται στο εξωτερικό, μαζί με φάρμακα και ρούχα, στους ανθρώπους που δεν έχουν φάρμακα, ρούχα και δικαιώματα." Ο Ιγκνατίεφ αποδομει το τοτέμ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

0

Η γυναίκα της ΠάτραςΣπάνιο βιβλίο

Το βιβλίο που σύμφωνα με το Μάνο Χατζιδάκι ήταν το καλύτερο νεοελληνικό βιβλίο. Πολύ ελευθεριακό βιβλίο και τοιχογραφία μιας εποχής.

0

ΟυτοπίαΚλασικό

Κλασικό κείμενο πολιτικής φιλοσοφίας, όπου ο Μουρ οραματίζεται μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Το πόσο επηρέασε τη μεταγενέστερη σκέψη φαίνεται και μόνο από το ότι το όνομα της φαντασιακής κοινωνίας του Μουρ έφτασε να σημαίνει ιδανικό.

0

Το βάρος των λουλουδιώνΣυναρπαστικό

Η Καορού αγωνίζεται να σώσει τον αδερφό τις από ψεύτικες κατηγορίες που του έχουν φορτώσει και κινδυνεύει με θανατική ποινή. Μια κοσμοπολίτικη ιστορία μυστηρίου με άρωμα Άπω Ανατολής.

0

Η μηχανή σταματάΣαν επεισόδιο του Black Mirror

Ένα βιβλίο προπομπός των όσων ζούμε σήμερα με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων και της κοινωνίας του θεάματος.

0

Η νέα ουτοπίαΔεν με έπεισε

Μια ειρωνική κριτική στη Σοβιετική Ένωση και τον νέο άνθρωπο που αυτή ευαγγελιζόταν, που καταλήγει όμως να γίνεται εξυπνακίστικη.

0

Η δυναμική του καπιταλισμούθεμελιακό βιβλίο

Μαζί με το βιβλίο του Αρίγκι "Τα μονοπάτια το κεφαλαίου" αποτελούν ίσως τις σημαντικότερες μελέτες για την άνοδο και την επικράτηση του καπιταλισμού.

0

Η ΜεσόγειοςΈνα ταξίδι έξω από το χρόνο

Κανείς δεν προσέγγισε ποτέ τη Μεσόγειο με τον τρόπο του Μπρωντέλ. Μιλάμε για ένα μεγάλο ταξίδι από κάθε σκοπιά! Τα παραθαλάσσια χωριά της Ιταλίας, οι παραλίες της Προβηγκίας, τα κανάλια της Βενετίας κι ένα σωρό άλλα μέρη σας καλούν να τα γνωρίσετε!

0

Γραμματική των πολιτισμώνΟπωσδήποτε!

O Braudel ανακάλυψε και εφάρμοσε ένα δικό του τρόπο προσέγγισης της ιστορίας, βασισμένο στα μακρά κύματα. Μια δεκαετία ή ακόμη κι ένας αιώνας είναι δευτερόλεπτα μπροστά στο σύνολο της ανθρώπινης ιστορίας. Ένα βιβλίο που γράφτηκε για τα γαλλικά σχολεία του '60 και που ακόμη και σήμερα θεωρείται πρωτοποριακό.

0

Χίλια χρόνια μη γραμμικής ιστορίαςαπαραίτητο!!!

Ακολουθώντας την προσέγγιση των μακρών κυμάτων του Μπρωντέλ, καθώς και τις ιδέες των Ντελέζ και Γκουαταρί, ο ντε Λάντα προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο μη γραμμικής αφήγησης της ιστορίας, που συνδυάζει εργαλεία από τις θετικές, τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

0

ΣλουμπΈνα αντιπολεμικό μανιφέστο

Συνηθίζουμε να εστιάζουμε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, ωστόσο και ο Α' Παγκόσμιος έχει προφανέστατα τη σημασία του και αναδεικνύεται στο κλασικό αυτό έργο της γερμανικής λογοτεχνίας, που έχει σαν θέμα του έναν νεαρό που βρίσκεται ξαφνικά στα χαρακώματα.

0

Ω, λε φιλαλάκο!Ωραία αφήγηση

Μια προσωπική αναδρομή στο παρελθόν μέσα από τα μάτια ενός πολιτικά στρατευμένου ανθρώπου. Το κομμάτι πο υκάλυπτε τη δεκαετία του '80 ήταν μακράν το καλύτερο και το πιο διασκεδαστικό, η δεκαετία του '90 ήταν από μόνη της αρκετά μέτρια, οπότε δεν έδωσε υλικό ιδιαίτερο στο συγγραφέα, ενώ στα πιο σύγχρονα γεγονότα που έχουμε προλάβει να βιώσουμε και εμείς είναι απολαυστική η ματιά του Γιαννόπουλου.

0

Η καθημερινή ζωή στη Μονμάρτρη τον καιρό του Πικάσο 1900-1910Ένα ταξίδι στο παρελθόν

Πρόκειται για ιστορική μελέτη που καταφέρνει όμως να σε ταξιδέψει κατευθείαν στο μέρος και την εποχή, να γευτείς λίγο από το άρωμα εκείνης της Μονμάρτης πριν το Μεγάλο Πόλεμο.

0

ΕυφρασίαΆλλο ένα αριστούργημα από τη Σέλεϊ

Λόγω ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μια παρέα φίλων ξεμένει κι έτσι ένας εξ αυτών τους διηγείται τις αναμνήσεις του από την ελληνική επανάσταση του 21. Ένα βιβλίο που αναδεικνύει τον ρομαντισμό και τον φιλελληνισμό του 19ου αιώνα και θεωρείται, όχι αδίκως, από τα καλύτερα της συγγραφέως.

0

ΜπάμπιΓια την απώλεια και τη θλίψη

Ένα βιβλίο που ΔΕΝ είναι για παιδιά. Ο συγγραφέας διηγείται την αληθινή ιστορία του Μπάμπι, η οποία είναι πολύ σκληρή και σε κάνει να νιώθεις πολύ δυσάρεστα. Αυτός είναι και ο σκοπός του, αφού ενδιαφέρεται να ανδείξει την προστασία των ζώων και τα αισθήματά τους. Από αυτήν την άποψη τα καταφέρνει. Ένα από τα αριστουργήματα του κύκλου της "Νέας Βιέννης".

0

Σώμααναστοχαστικό

"Το σώμα επιζητεί το σώμα". Αυτή η ατάκα μου έμεινε από το βιβλίο αυτό που πραγματεύεται το γήρας, την αλλαγή του σώματος, την μη αναγνώρισή του από τον κάτοχό του, όλα όσα κλειδώνει και φέρει πάνω του για πάντα.

0

Χόρχε-Λουίς Μπόρχες και αγωνία της μετάφρασηςμεταφράζεται ο Μπόρχες;

Ο Κυριακίδης έχει μεταφράσει το μεγαλύτερο όγκο του Μπόρχες, έχει ταυτιστεί μαζί του, ενώ τον γνώριζε και προσωπικά. Τεράστιο το βάρος της μετάφρασης ενός τέτοιου ογκόλιθου λοιπόν και αυτό πραγματεύεται στο βιβλίο αυτό.

0

Η συνωμοσία ΜπόρχεςΈστω ότι ο Μπόρχες δεν υπήρξε ποτέ

Ο Φιόρδα στήνει το βιβλίο του πάνω στο αξίωμα ότι Μπ΄ροχες δεν υπήρξε ποτέ και ότι ήταν απλά ένα αποκύημα της φαντασίας της ομάδας Sur. Βιβλίο- έκπληξη με στοιχεία φάρσας που περιστρέφεται γύρω από το έργο του μεγάλου Αργεντίνου.

0

Γιατί επικράτησε ο ΧίτλερΜικρό και περιεκτικό

Ο Ράιχ εδώ αναδεικνύει τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν τις μάζες να επιθυμήσουν το ναζισμό, να επιθυμήσουν τον Χίτλερ. Πολύ οξυδερκές.

0

Κανάλ ντ' αμούρΤο περιθώριο της Θεσσαλονίκης κάποτε

Ό,τι έκανε ο Χαριτόπουλος στο Εκ Πειραιώς για την πιάτσα, τα στέκια και το περιθώριο, το κάνει εδώ ο Κοροβίνης για τη Θεσσαλονίκη.

0

Ο Εχθρός, το Αίμα, ο Τιμωρόςχρήσιμο

Μεγάλο το στοίχημα της ανάλυσης λόγου στα λεγόμενα του Μιχαλολιάκου, αλλά η συγγραφέας το κερδίζει, αποδεικνύοντας τις τρομερές δυνατότητες που προσφέρει η γλωσσολογία στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

0

Ο αρχηγόςΑπαραίτητο

Πολύ καλή μελέτη που αναδεικνύει τη σχέση οργάνωσης και αρχηγού, καθώς και τη συνέχεια της οργάνωσης στο χρόνο.

0

De profundis=Εκ βαθέωνΑναγκαία μια ανάγνωση

Οι επιστολές του Ουάιλντ στον εραστή του αποδεικνύουν ότι ακόμα και οι τιτάνες της τέχνης είναι άνθρωποι και από πάθη υποφέρουνε.

0

Το έπος του ΓκίλγκαμεςΤι να πω τώρα

Ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα κείμενα και άρα πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Γι' αυτό και μόνο αξίζει μια ανάγνωση.

0

Έλλη Λαμπέτη: Η τελευταία παράστασηγια τους φανς της Λαμπέτη και όχι μόνο

Πάρα πολύ καλή βιογραφία της Λαμπέτη. Την προτιμώ από αυτή του Γερμανού, γιατί εδώ ακούμε τα ίδια τα λόγια της Έλλης.

0

Έλλη Λαμπέτη: Η τελευταία παράστασηγια τους φανς της Λαμπέτη και όχι μόνο

Πάρα πολύ καλή βιογραφία της Λαμπέτη. Την προτιμώ από αυτή του Γερμανού, γιατί εδώ ακούμε τα ίδια τα λόγια της Έλλης.

0

Γράμματα γενεθλίωνΛατρεμένο

Από τα πιο αγαπημένα μου κείμενα. Ο Χιουζ γράφει ποιήματα για τη σχέση του με την Πλαθ και επαναδιαπραγματεύεται το παρελθόν και το μέλλον που έχει απομείνει με τη μορφή ποίησης. "Μια ιστορία είναι μόνο, η ιστορία σου και η ιστορία μου".

0

Ελεγείες, ύμνοι και άλλα ποιήματαΠόσο αγαπημένος

Ο Χαίλντερλιν είναι μία από τις αδυναμίες μου και η έκδοση αυτή είναι νομίζω η πιο περιεκτική και με την καλύτερη μετάφραση των ποιημάτων του.

0

Οι ελεγείες του ΝτουίνοΜπορεί άραγε κανείς να γράψει κριτική για την ποίηση;

Εδώ ο Ρίλκε αποδεικνύει όλο του το μεγαλείο και προσφέρει ψυχική ανάταση.

0

Σώσαχμμμ...

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Σίνγκερ γράφει καλά. Επιπλέον, η ιστορία αυτή αποτελείται από διάφορες μικρο-ιστορίες που κερδίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και είναι στημένες με μαεστρία. Ωστόσο, η εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού, αν και καταλαβαίνω το πλαίσιο στο οποίο μπαίνει, με ξένισε.

0

Η έρημος των Ταρτάρωνεκτός από τον εαυτό του δεν τον αγαπούσε κανείς

Ποιοι είναι τελικά οι Τάρταροι και γιατί οι φρουροί του Οχυρού Μπαστιάνι πίστευαν πως θα εισβάλλουν στο βασίλειό τους; Περιμένοντας τους Βαρβάρους είναι η φάση του βιβλίου αυτού. Φοβερή αλληγορία με σουρεαλιστικά στοιχεία, πυρήνας της οποίας είναι η μοναξιά.

0

Η θεωρία του 1%εθιστικό

Βιβλίο- πολιτικό σχόλιο για το σήμερα που κινείται ταυτόχρονα στον άξονα της μεταπολεμικής Νορμανδίας. Απολαυστικό και με black humor από τη μία, μακάβριο και σκληρό από την άλλη.

0

Κόκκινα κορίτσια, πάντα πιο όμορφαμε ρυθμό μπλουζ

Ο Μάης του '68 είναι το φόντο σε αυτό το νουάρ με ερωτικά στοιχεία του Φαζαρντί, σε αυτήν την ιστορία ενός πρώην εξόριστου. Το γνωστό μίγμα σασπένς και πολιτικής αποδεικνύεται και εδώ νικηφόρο.

0

ΑνθρωποφύλακεςΕπιβάλλεται η ανάγνωσή του

Τα βασανιστήρια που υπέστη ο Περικλής Κοροβέσης από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, όπως τα κατήγγειλε διεθνώς. Μέχρι και σήμερα επίκαιρο δυστυχώς.

0

Φονιάδες μπάτσωνΤύπου Μανσέτ

Μπάτσοι, πιστολίδια, αντάρτες πόλεων και ένα σωρό άλλα στοιχεία περιέχει αυτό το βιβλίο που με είσήγαγε στον κόσμο του Φαζαρντί. Και έκτοτε περιμένω πώς και πώς κάποια νέα κυκλοφορία του!

0

Η νύχτα των παπουτσωμένων γάτωνΉ ζωή είναι μία επιχείρηση κομάντο

Δύο πρώην στρατιωτικοί στέκονται ενάντια στο σύστημα και φέρνουν τα πάνω κάτω. Όπως και τα προηγούμενα του Φαζαρντί, βρίθει πολιτικοκοινωνικών σχολίων και αντιεξουσιαστικού λόγου.

0

ΑύγουστοςΑφήνει μια αίσθηση πληρότητας

Κι ενώ ο Στόουνερ έθεσε πολύ ψηλά τον πήχυ, ο Αύγουστος αντί να με απογοητεύσει μου άρεσε περισσότερο! Από τα πιο κορυφαία ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει.

0

Ο κομμουνιστής της Μονμάρτρηςπαρωδία

Ειρωνικό ως προς τα μεγάλα ιδεώδη και την υπεράνθρωπη φιγούρα των αγωνιστών. Σφάζει με το γάντι.

0

Καρυότυποςαξιόλογο

Ο ήρωας κάνει πολλά που θα τον κάνουν αντιπαθή στον περίγυρό του αλλά και στον αναγνώστη. Εν τέλει όμως, κάπως, με τη μαγική πένα του Παπαντώνη σε κερδίζει.

0

Το χρώμα της σκιάςΕμπνεόμενος από την ιστορία της μητέρας του

Ένας τεράστιος Γερμανόφωνος συγγραφέας απαθανατίζει την Ελλάδα του άλλοτε. Πριν την επέλαση του ευρωπαϊκού και στη συνέχεια του αμερικανικού τρόπου ζωής. Ένα ταξίδι στον τότε "παράδεισο", ο οποίος δεν αγιοποιείται βέβαια.. Αλλά τόσο μα τόσο λυρικό!

0

Το βιβλίο των παράξενων νέων πραγμάτωνΑγάπησα Faber με αυτό

Μοναδικό σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και στις σχέσεις ανθρώπου και ζώου στον κόσμο των ανθρώπων. Μυριάδες ιστορίες συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αμάλγαμα κι έναν καλοδουλεμένο κόσμο.

0

Μίλα μου για γλώσσασύντομη εισαγωγή στη γλωσσολογία

Ένα βιβλιαράκι με μικρά, ξεχωριστά άρθρα για διάφορα γλωσσολογικά ζητήματα. Αφενός βοηθάει στο να ξεχωρίσει και να καταλάβει κανείς το αντικείμενο που μελετά η γλωσσολογία, καθώς και να δει πρακτικές εφαρμογές της.

0

Τι είδε η γυναίκα του Λωτ (Συλλεκτική έκδοση)Ανατρεπτικό!

Ελληνικό fantasy που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το ξενόγλωσσο! Το διάβασα μετά την Πρέσπα και έχω να πω ότι παρόλο που η Πρέσπα μου άρεσε περισσότερο σαν ιστορία, το συγκεκριμένο μου φάνηκε πιο ωραία λογοτεχνία. Μπορεί να μιλάει για μια άλλη, φανταστική πλάση, αλλά ο αναγνώστης σίγουρα θα βρει ομοιότητες με την τωρινή κατάσταση διεθνώς.

0

Τι είναι φιλοσοφίαΑπαραίτητο για την προσέγγιση των D & G

Από τα βασικά κείμενα του διδύμου Ντελέζ και Γκουαταρί, που προσπαθούν να αποδομήσουν διάφορους μύθους περί φιλοσοφίας. Ξεχωριστή μνεία στη μετάφραση.

0

65 όνειρα του Φραντς Κάφκα και άλλα κείμεναθεότρελο!

Ο Γκουαταρί εφαρμόζει κατά κάποιον τρόπο σχιζοανάλυση σε όνειρα του Κάφκα, όπως αυτά προκύπτουν από το έργο του. Ακούγεται παλαβό και είναι ακόμα περισσότερο.

0

Από τη Λέρο στη Λα Μπορντστη Λέρο δεν είναι χειρότερα από αλλού

Ο Φελίξ Γκουατταρί, έχοντας γυρίσει διάφορα ψυχιατρεία ανά τον κόσμο, γράφει αυτό το βιβλίο και καταλήγει στο ότι η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική εν τέλει. Η απόγνωση είναι η πρωταγωνίστρια ανεξαρτήτως περιοχής, κράτους, πολιτικής, μεθόδου.

0

Να πυρπολήσουμε την αμερικανική φυτείαεπίκαιρο

Τώρα που το Black lives matter έφερε την κατάσταση των μαύρων στην Αμερική στο προσκήνιο, αξίζει να δούμε και τους αγώνες που προηγήθηκαν. Στη διαδρομή αυτή, η μπροσούρα αυτή θα μας είναι χρήσιμη.

0

Πρόταση για μια ελεύθερη Καταλονία: Κοινοτιστική, δημοκρατική και συνομοσπονδιακήγια μια υπόθεση δεκαετιών

Ενδιαφέρον και περιεκτικό βιβλιαράκι που έχει μια διαφορετική και ψύχραιμη πρόταση για την αυτονόμηση της Καταλονίας.

0

Βίος και πολιτεία ενός ηλίθιουΟ πατέρας της ιαπωνικής διηγηματογραφίας

Μερικά από τα καλύτερα διηγήματα του Γιαπωνέζου μάστορα σε έναν τόμο σε επιμέλεια και σχόλια της Αγγελικής Κορρέ. Κάποια είναι πραγματικά αριστουργηματικά, από τα καλύτερα που θα διαβάσετε ποτέ.

0

Ακόμα κι αν απομείνει μονάχα ένας σκύλοςμιλώντας για ένα κόσμο κάπως λιγότερο άσκημο

Το πιο διαφορετικό βιβλίο του Αντράς, δεν έχει σαν πυρήνα του την αποικιοκρατία, αλλά ένα λιμάνι, αυτό της Χάβρης, το οποίο κάνει έναν "απολογισμό ζωής". Άλλοτε ο λόγος του είναι ποιητικός, άλλοτε παραπέμπει σε μανιφέστο· ξεχειλίζει από αυτόν πάντως η τρυφερότητα.

0

ΚανακύΑντιαποικιακό

Μια αρπαγή ομήρων στη Νέα Καληδονία φέρνει στο φως ζητήματα όπως η σύγχρονη τρομοκρατία και η νέα αποικιοκρατία. Πάρα πολύ καλό βιβλίο, χωρίς να ξεπερνά βέβαια τα Πληγωμένα μας αδέρφια του ιδίου συγγραφέα.

0

Αδέρφια της ακτήςΑδιανόητο

Θυμίζει τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα, με κάτι ιστορίες που δυσκολεύεσαι να τις πιστέψεις, αλλά βλέπεις ότι είναι όντως πραγματικές. Βιβλίο για την υπεράσπιση των Σομαλών πειρατών λοιπόν, που προσπαθούν να βοηθήσουν έναν κατατρεγμένο λαό να επιβιώσει.

0

Endless NightsΙστορίες με τους Endless

Μικρές ιστορίες για κάθε έναν από τους Endless με διαφορετικούς illustrators. Ωραίες ιστορίες και πολυσυλλεκτική έκδοση- κόσμημα. Αγαπημένη μου ιστορία αυτή της Delirium.

0

Sandman Volume 10 The WakeΔυνατό φινάλε

Πολύ περίεργο μιξ συναισθημάτων αφήνει το τέλος της σειράς, που προφανώς είναι μεγαλειώδες. Από τη μία νιώθεις μια αγαλλίαση για όλα αυτά που έζησες και φαντάστηκες, από την άλλη νιώθεις την έλλειψη του σύμπαντος αυτού και των χαρακτήρων του ήδη.

0

The Sandman Volume 9 Sandman TP Vol 09 The Kindly Ones The Kindly OnesΛίγο πριν το τέλος

Ο Γκέιμαν εδώ αρχίζει να μαζεύει μία- μία τις ιστορίες που άπλωσε στους προηγούμενους τόμους, αποδεικνύοντας το τεράστιο συγγραφικό του ταλέντο. Το τέλος είναι κοντά.

0

The Sandman World's EndΗ καλυτερότερη ιστορία!

O αγαπημένος μου τόμος! Το καφενείο ανάμεσα σε κόσμους και σύμπαντα πάντα θα μου ασκεί μια τρομερή γοητεία και θα ονειρεύομαι πως κάποτε θα βρεθώ εκεί κι εγώ.

0

Sandman TP Vol 07 Brief Lives Volume 7 Sandman TP Vol 07 Brief Lives Brief Lives7os Sandman

To κύριο θέμα του τόμου αυτού, γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλα είναι η αλλαγή στην πλάση. Όλα συνεχώς μεταβάλλονται και το ίδιο συμβαίνει και με τους θεούς.

0

The Sandman Volume 6 The Sandman Fables and Reflections6os Sandman

Προκειμένου να μη βάλει τον τόμο αυτό σε σύγκριση με τον αριστουργηματικό προηγούμενο, ο Γκέιμαν πετάει εδώ πολλές μικρές ιστορίες και η φάση πάει αλλού. Το Ramadan μου άρεσε ίσως περισσότερο.

0

Τίποτασκληρή προεφηβεία

Ένα σκοτεινό και αλληγορικό βιβλίο για τα υπαρξιακά που μας πιάνουν στην εφηβεία. Έχει κάποιες πολύ βαριές σκηνές, μάλλον γι' αυτές απαγορεύτικε σε μπόλικες σχολικές βιβλιοθήκες, από την άλλη ανατέμνει πολύ καλά τη σημερινή νεολαία.

0

Sandman5oς Sandman

5ος τόμος με πρωταγωνίστρια την Barbie! Από τους καλύτερους της σειράς, το νόημα είναι ότι ο καθένας μας κρύβει εκατοντάδες κόσμους μέσα του.

0

The Sandman: Season of MistsΠλούσιος και χορταστικός τόμος

Πόσο ωραίος και ποιητικός και αυτός ο τόμος! Από τον τίτλο και μόνο είναι εμφανές νομίζω. “To absent friends, lost loves, old gods, and the season of mists; and may each and every one of us always give the devil his due.”

0

The Sandman: Season of MistsΠλούσιος και χορταστικός τόμος

Πόσο ωραίος και ποιητικός και αυτός ο τόμος! Από τον τίτλο και μόνο είναι εμφανές νομίζω. “To absent friends, lost loves, old gods, and the season of mists; and may each and every one of us always give the devil his due.”

0

Absolute Sandman Volume Three Vol 03Ο 3ος Sandman

To μόνο (τουλάχιστον έως τότε) graphic novel που είχε κερδίσει World Fantasy Award και δικαίως, αφού η ανάπλαση του Γκέιμαν στον μύθο του ονείρου καλοκαιρινής νύχτας είναι αξέχαστη.

0

Absolute Sandman Volume Two Vol 02Η συνέχεια της περιπέτειας

Ο 2ος τόμος του Sandman, με ένα εντυπωσιακό φινάλε. Η ιστορία προχωράει και γίνεται όλο και καλύτερη.

0

Sandman TP Vol 01 Preludes & Nocturnes Vol 01 Preludes & NocturnesΗ αρχή της περιπέτειας

Ο 1ος τόμος του Sandman μας εισάγει στο σύμπαν που δημιούργησε ο Neil Gaiman. Θέλει κάποιο χρόνο μέχρι να μπεις για τα καλά μέσα του, αλλά αξίζει.

0

The Sandman Dream Hunters The Sandman Dream Hunters The Dream HuntersΜια αξέχαστη ερωτική ιστορία

Πανέμορφη ιστορία που διαδραματίζεται μεν στο σύμπαν του Sandman, είναι επηρεασμένη όμως από την ιαπωνική παράδοση. Η εικονογράφηση είναι επίσης φοβερή.

0

Τα ποιήματαΥπέροχος Καρούζος

Ανυπέρβλητη μορφή της μεταπολεμικής ποίησης, με πλούσιο υπαρξιακό και στοχαστικό έργο πάνω στα γεγονότα της ζωής του και της εποχής του.

0

Πεζά κείμεναΈνας διαφορετικός Καρούζος

Ο Καρούζος έγινε γνωστός για την ποίησή του, όμως και τα πεζά του υποδηλώνουν μια πολυετή προσφορά στις τέχνες και στα γράμματα. Δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά, μαζεύονται στον τόμο αυτό, διάφορα κείμενα για ποικιλία θεμάτων που τον αφορούσαν, από τη μουσική μέχρι τους ομότεχνούς του.

0

Το κονάκι του Φινβιβλίο- πανδοχείο

Είναι το βιβλίο που στεγάζει δέκα επεισόδια ανεξάρτητα και εξαρτημένα μεταξύ τους και δρα ως γέφυρα γέφυρα ανάμεσα στον Οδυσσέα και την Αγρύπνια των Φίνεγκαν. Όπως ό,τι έχει γράψει ο Τζόις, είναι και αυτό επιβλητικό. Πολύ ωραία η εικονογράφηση.

0

Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτωνΕκπληκτικό

Βιβλιάρα του Μαζάουερ που αναπλάθει μια άλλη Θεσσαλονίκη: πολυπολιτισμική, ανεξίθρησκη, κέντρο του ελλαδικού χώρου, μεγάλη και τρανή. Μια Θεσσαλονίκη που δυστυχώς δεν υπάρχει πια.

1

Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974 (νέα έκδοση)ποπ ιστορία

Διαβάζοντάς το καταλαβαίνει κανείς πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε τώρα σαν χώρα. Ταυτόχρονα, ενώ είναι προϊόν τρελής έρευνας, είναι απολαυστικότατο στην ανάγνωσή του λόγω του ύφους και των προσωπικών σχολίων του Ραφαηλίδη.

0

Περιπλάνηση στη νεωτερικότηταεπίκαιρος και πρωτοπόρος

Άλλο ένα αγαπημένο έργο του πολυσχιδούς Ζίμελ. Εδώ κάνει κοινωνική τοπογραφία της υπό διαμόρφωση μητρόπολης με φοβερά οξυδερκείς παρατηρήσεις.

0

Φιρντάουςο φεμινισμός πάντα αναγκαίος

Βιβλίο που σου προκαλεί δυσφορία και κλειστοφοβία από τις περιγραφές του. Όχι κάτι που δεν έχουμε ξαναδιαβάσει μεν, έφερε πολύ κόσμο σε επαφή με αυτά τα πράγματα δε.

0

Pessoa Fernando - ΠοιήματαΟ Πεσσόα πάντα μαγεύει

Ωραία επιλογή από την ποίηση όλων των ετερωνυμίων του Πεσσόα. Το μόνο αρνητικό που μπορεί να καταλογίσει κανείς είναι ότι η μετάφραση δεν είναι από τα πορτογαλικά.

0

Περπατώνταςτο περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος επαφής με τη φύση

Φύση= ελευθερία για τον Θορώ και περπάτημα= απελευθέρωση. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος "Όλα τα ωραία πράγματα είναι άγρια και ελεύθερα". Το ίδιο μας καλεί να κάνουμε και εμάς.

0

Η αγορά των ξωτικώναφηγηματικό ποίημα

Δεδομένου πως ό,τι άλλο από την Ροσσέττι έχει βγει στα ελληνικά, αυτή η συλλογή είναι ο μόνος τρόπος να αγγίξουμε το έργο της. Είμαστε τυχεροί γιατί είναι το σημαντικότερό της ποίημα, ενώ και η Γεροδήμου έχει κάνει καλή δουλειά στη μετάφραση.

0

ΑρχάγγελοιΜνήμες αντίστασης

Μπορεί να το διαβάσει κανείς άναρχα τελείως, αφού οι Αρχάγγελοι δεν είναι παρά οι κοινωνικοί αγωνιστές και αφανείς επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής. Μυθιστορηματικά γραμμένο μεν, μάθημα ιστορίας δε.

0

Ανήσυχοι νεκροίΜε τέσσερα χέρια

Φοβερή και τρομερή συνεργασία με τον μάγο του μεξικάνικου νουάρ από τη μία και τον επαναστάτη παραμυθά από την άλλη. Κοινή συνισταμένη, η σαπίλα της εξουσίας στο Μεξικό.

0

Με τέσσερα χέριαχιούμορ και μυστήριο

Παρέλαση προσωπικοτήτων από το βιβλίο αυτό, από τον Πάντσο Βίγια και τον Τρότσκι μέχρι τον Χουντίνι. Ένα μυθιστόρημα- παζλ που σατυρίζει την πολιτική.

0

1968ενδιαφέρον πείραμα

Η αντιπαραβολή του '68 στο Μεξικό από τη μία και στη Γαλλία από την άλλη, από δύο γερές πένες, δίνει μια πολύ καλή εικόνα των γεγονότων και δίνει τροφή για σκέψη.

0

Ο άνεμος σφυρίζει στην ΚουπέλαΚαταιγιστικό

Το βιβλίο φαινομενικά είναι μια επιστροφή του συγγραφέα στα παιδικά του χρόνια, με κέντρο του μια δασκάλα και τη σχέση της με τους μαθητές της. Από την αρχή όμως καταλαβαίνει κανείς ότι ο Τριαρίδης δε θα μείνει μόνο εκεί, αφού η εισαγωγή του αναγνώστη στην ιστορία γίνεται με το θάνατο της δασκάλας. Γεμάτο στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και σκοτεινού παραμυθιού.

0

Μυρίζει αίμαΑληθινή ιστορία που δε ζηλεύει τίποτα από ένα αστυνομικό

Φοβερή δουλειά από τον Ράγκο, για ένα από τα εγκήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Από τη μία είναι όλο απόρροια έρευνας, από την άλλη έχει τον αέρα και το άρωμα αστυνομικού.

0

Ένα τραμ στη ΛισαβόναΦεύγει νερό

Μου αρέσει πολύ ο Λε Τελιέ. Πάντα πιάνεται με μεγάλα θέματα και τα φέρνει στα μέτρα του. Εδώ ένας φωτογράφος κι ένας δημοσιογράφος ταξιδεύουν στην πορτογαλική πρωτεύουσα με αφορμή έναν σίριαλ κίλερ. Αγωνία και σασπένς με φόντο τη Λισαβόνα!

0

Νυχτερινό τρένο για τη ΛισαβόναΗ ζωή μας είναι φευγαλέα σχήματα στην επιφάνεια της άμμου

H ιστορία της Πορτογαλίας του 20ού αιώνα, μαζί με σχόλια για τη φιλία και τη θρησκεία καθώς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Εν τέλει, αντιμετωπίζεται ο θάνατος; Και αν ναι, πώς;

0

Νυχτερινό τρένο για τη ΛισαβόναΗ ζωή μας είναι φευγαλέα σχήματα στην επιφάνεια της άμμου

H ιστορία της Πορτογαλίας του 20ού αιώνα, μαζί με σχόλια για τη φιλία και τη θρησκεία καθώς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Εν τέλει, αντιμετωπίζεται ο θάνατος; Και αν ναι, πώς;

0

Omega MinorΤο μεγάλο μεταμοντέρνο μυθιστόρημα

Ο Βεράχεν καταγράφει το σύνολο των εγκλημάτων του 20ού αιώνα, μη σταματώντας να θέτει ερωτήματα ηθικής φύσεως. Εξωφρενικό στη σύλληψη και την εκτέλεσή του. Στα πολύ μεγάλα συν η μετάφραση από τα φλαμανδικά.

0

Μίλησε τους για μάχες, για ρηγάδες και για ελέφαντεςΥποβλητικό

Διαφορετικό ιστορικό μυθιστόρημα για το ταξίδι του Μιχαήλ Άγγελου στην Ιστανμπούλ. Η μίξη Δύσης και Ανατολής, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, οι τέχνες περιγράφονται πολύ αισθαντικά.

0

Άσε με να φύγω μητέραΦοβερή αληθινή ιστορία

Η Σνάιντερ διηγείται την ιστορία της μητέρας της, πρώην μέλος των SS, που την βλέπει πια ξανά λίγο πριν πεθάνει. Η αφήγηση εκτυλίσσεται με αναμνήσεις και φλας μπακ και παρόλο που η πρωταγωνίστρια νιώθει ότι την έχει συγχωρήσει σαν μητέρα, ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να τη συγχωρέσει για τα εγκλήματα που διέπραξε ενάντια στην ανθρωπότητα.

0

Η πόρταη αποδοχή του εαυτού

Πώς μια μέρα μπορεί να αλλάξει όλη μας τη ζωή· ο πρωταγωνιστής εδώ πετάει ένα πρωινό την πόρτα του στα σκουπίδια και προφανώς τίποτα δεν είναι ίδιο πια. Επιφανειακά πρόκειται για ένα ευθυμιογράφημα. Αν ξύσεις όμως λίγο από κάτω, θα εμφανιστούν πληγές και τραύματα και το γεγονός ότι το χιούμορ μπαίνει σαν ασπίδα, κάνει το πράγμα τραγικότερο. Το απόλαυσα πάντως.

0

Κάθεται μονάχος, ο διπλός τούτος άνθρωπος: Η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη (1901-1998)"Δεν είμαστε πλασμένοι για να βλέπουμε τα θαύματα"

Σημαντική συνεισφορά για την ποίηση, μια ανθολογία με χρήσιμη και αναλυτική εισαγωγή της Θεανώς Κοτίνηςως προς το έργο της μεγάλης ποιήτριας Ζωής Καρέλλη.

0

Υπόγειο. Πόθος. Περιγραφή τοπίουΗ κόλαση είναι ο ίδιος μας ο εαυτός

Το καταλανικό θέατρο ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια και γίνονται πολύ σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις για την εξέλιξη και την προβολή του. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει 3 θεατρικά έργα του Μπενέτ ι Ζουρνέτ, οι ήρωες του οποίου ποτέ δεν είναι αθώοι. Και γνωρίζοντας αυτήν τους την κατάσταση, μπορούν να ελπίζουν μόνο σε μια εσωτερική κάθαρση.

0

Ντιέγκο και ΦρίνταΜια ξεχωριστή σχέση

Μια παράξενη ερωτική σχέση, που άντεξε πολλά χρόνια όμως, παρόλα τα θέματα που έπαιζαν σε αυτήν και παρά τη φθορά του χρόνου. Ο Λε Κλεζιό μας δίνει μια γεύση από το πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι τα καταφέρανε, ενώ μαθαίνουμε και πράγματα για τη ζωή δύο συναρπαστικών μορφών των τεχνών.

0

Ποτέ! Ποτέ! Μια μέραΈνας περιφρονημένος λαός

Ένα κουρδικό παραμύθι για την ιστορία και τα βάσανα του λαού αυτού τους τελευταίους αιώνες. Βοηθάει πολύ στο να καταλάβουμε τι γίνεται στη γείτονα χώρα.

0

Αγάπη σαν ακολασίαΑγαπώ θα πει κάνω ένδοξο έναν άλλον άνθρωπο

Ένα συμπίλημα από διάφορα έργα του Χειμωνά. Αναμένοντας την έκδοση εκ νέου των απάντων του, είναι το μόνο στο οποίο μπορούμε να καταφύγουμε για να μπούμε στον κόσμο του Χειμωνά.

0

Φρίντα Κάλο, Viva la vida!Ζήτω η ζωή!

Μια μικρή γεύση από τον κόσμο της Φρίντας Κάλο, τόσο από τα όνειρα όσο και από τους εφιάλτες του. Παρόλο τον πόνο πάντως, αυτό που έβγαζε μέχρι το τέλος η Κάλο, ήταν ένα Viva la Vida!

0

Leonard Cohen PoemsΥπέροχος Κοέν!

O Cohen ήταν πάνω από όλα ποιητής. Αυτή είναι μια πολύ ωραία συλλογή, με επιλογές από το σύνολο της ποιητικής εργογραφίας του.

0

Η χειραγώγηση των μαζώνπολύ ενδιαφέρον

To πολιτικότερο κατ' εμέ βιβλίο του Τσόμσκι. Περιγράφει το πώς ο αμερικανικός τρόπος ζωής έχει έρθει όχι απλά για να μείνει, αλλά "εξάγεται" και εκτός ΗΠΑ. Σε κάποια πράγματα προφανώς έχει ξεπεραστεί. Επειδή είναι με τη μορφή συνεντεύξεων, δεν κουράζει.

0

Οι ένοχοιένα ταξίδι στο Μεξικό

Παιδί του Μπολάνιο, αλλά όντας από το Μεξικό θυμίζει και Φουέντες. Πολύ ωραία συλλογή!

0

Οικογένεια Καρλ ΜαρξΑνατρεπτικό

Πώς θα αντιδρούσε ο Μαρξ στο σήμερα; Στα χρηματιστήρια και τις συνοικίες των μεταναστών, στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων και στ talk show; Ένα σχόλιο για τους Μεσσίες, παλιούς και νέους.

0

Ημερολόγιο 360°ασύγκριτο

To κακό παιδί των ισπανικών γραμμάτων γράφει ξανά μια βιβλιάρα. Το διαβάζεις και νιώθεις ότι βυθίζεσαι σε δίνη.

0

Ρώτα τον άνεμοΑτμοσφαιρικότατο

Μια φλογερή ερωτική ιστορία, με το βλέμμα στο Μεξικό μιας άλλης εποχής. Διαβάζοντάς το καταλαβαίνει κανείς από πού εμπνεύστηκε περισσότερο ο Μπουκόφσκι.

0

Η μητέρα του σκύλουΗ ιστορία της Ραραούς

Αξεπέραστο βιβλίο μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, όλη η Ελλάδα, επαρχία και Αθήνα ξεδιπλώνεται μπροστά μας μέσα από την αφήγηση της Ραραούς.

0

Ο σκύλος μου ο ηλίθιοςσυμπαθητικό, αλλά ως εκεί

Ανάλαφρο και χιουμοριστικό, δε λέω, ιδανικό για χαλάρωση και παραλία, χωρίς να είναι ευτελές, αλλά αν δεν έγραφε Φάντε νομίζω θα το είχα φχαριστηθεί περισσότερο. Από τον Φάντε περίμενα παραπάνω.

1

Η ομορφάσχημηΣτοιχειώνει τον αναγνώστη

Η εξομολόγηση μιας Εβραιας που συλλαμβάνεται από υους Γερμανούς και τα όσα περνάει μετά. Το μεγαλείο του βιβλίου έγκειται στο ότι ο Καχτίτσης δεν εστιάζει μόνο στα τραύματα του πολέμου, στο ότι προσπαθεί να μεταφέρει τον αναγνώστη το τραύμα ως αίσθηση.

0

Ο εραστήςΠολυεπίπεδο

Βαρύ βιβλίο παρά το μέγεθός του. Φτώχεια, μια σχέση που βασίζεται στην ανάγκη και την ανέχεια, μια βίαιη ενηλικίωση. Λάγνο πολύ ταυτόχρονα, όμως.

0

MarginaliaΕντάξει

Αν και θα διάβαζα ακόμα και τη λίστα για το σούπερ μάρκετ του Πεσσόα και αν και οι επιλογές της συγκεκριμένης έκδοσης είναι αξιόλογες, κάπου ένιωσα μια υπερεκμετάλλευση, ότι το τράβηξαν υπερβολικά.

0

Όλοι οι δρόμοι προς την απόγνωσηΑποκρυπτογραφώντας τον Πατατάκη

Ο ένας και μοναδικός Νίκος Πατατάκης, μια αινιγματική προσωπικότητα, προσπαθεί να φωτίσει το βίο του, εναλλάσσοντας στην αφήγηση το "εγώ " με το "αυτός ", διερευνώντας κι αυτός ο ίδιος τα όρια του εαυτού του.

0

Μισίμα ή το όραμα του κενούΚάτι λείπει

Η Γιουρσενάρ προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την αινιγματική φυσιογνωμία του Γιούκιο Μισίμα. Ποιητικό και ταυτόχρονα φιλοσοφικό, εστιάζει περισσότερο, ωστόσο δεν είναι το βιβλίο που περίμενα από τον συνδυασμό Γιουρσενάρ και Μισίμα.

0

Αδριανού απομνημονεύματαΗ ουσία του ανθρώπου

Μια καταπληκτική μυθιστορηματική βιογραφία για τον Αδριανό, ο οποίος στο νεκροκρέβατό του εξομολογείται τη ζωή του στον Μάρκο Αυρήλιο. Από όλο το μεγαλείο της ζωής του, αυτό που τελικά μετράει περισσότερο, είναι η αγάπη. "Ο Αδριανός αγαπήθηκε σαν άνθρωπος ", λέει η Γιουρσενάρ.

0

Η χαμένη αναγνώστριαΚαλοκαιρινό

Συμπαθέστατο βιβλιοφιλικό αστυνομικό, όπου ο γιατρός - ντετέκτιβ συνταγογραφεί βιβλία. Χιουμοριστικό και ανάλαφρο.

0

Οι καταρράκτεςΑνατρεπτικό

Νομίζω μου άρεσε περισσότερο από όλα του Ράνκιν. Άψογα στημένο, με την μία ανατροπή να ακολουθεί στα καπάκια την άλλη, μέχρι τις τελευταίες σελίδες δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε το δολοφόνο. Και πόσο γοητευτικός ο Ρέμπους!

0

M TrainΕξίσου ωραίο με το Just kids

Η συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου της Πατι Σμιθ είναι εξίσου όμορφη με το πρώτο, πιο ώριμη βέβαια, αλλά εξίσου αληθινή. Τη θέση του Μέιπλθορπ αναλαμβάνει ο Φρεντ Σόνικ Σμιθ.

0

Πάτι και ΡόμπερτΣπαραχτικό

Σπαραχτικό, αληθινό, σαρωτικό, συγκινητικό, ειλικρινές, υπέροχο. Η ιστορία της Πατι Σμιθ και του Ρόμπερτ Μέιπλθορπ μας ταξιδεύει στην πανκ Νέα Υόρκη του 70.

0

Έχω μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματαΜια λυρική μαρτυρία

Ανέκδοτα ποιήματα του Πρίγκιπα της ελληνικής ροκ, απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους μεγαλωσαν, ερωτεύτηκαν, έκλαψαν με τα τραγούδια του.

0

Σαν νερό για ζεστή σοκολάταΟ έρωτας περνάει από το στομάχι

Ρομαντικό μυθιστόρημα με στοιχεία μαγικου ρεαλισμού αλλά και γαστρονομία. Οι στιγμές που περιγράφει την Τιτα να μαγειρεύει μένουν αξέχαστες. Επίσης, απίστευτα ευκολοδιάβαστο.

0

Τίποτα δε χάνεταιΈνα βιβλίο του καιρού μας

Νουάρ με κοινωνικές προεκτάσεις, που μιλάει για την ψυχική ασθένεια και την κρατική καταστολή. Σκληρό βιβλίο και σαγηνευτικό συνάμα. Υπέροχο εξώφυλλο που θυμίζει graphic novel.

0

Courtney Love autobiographyCourtney θεά

Η αυτοβιογραφία της Κόρτνι Λοβ μέσα από τα ημερολόγιά της μας αποδεικνύει γιατί είναι μια πανκ πριγκίπισσα!

0

Cobain UnseenΔώρο για τους φαν

Αδημοσίευτο πρωτύτερα υλικό για τον Κερτ Κομπέιν, όπως φωτογραφίες και σημειώματα, μαζεύεται σε αυτόν τον τόμο. Δεν υποκαθιστά τις κανονικές βιογραφίες είτε του Κομπέιν είτε της μπάντας. Είναι για τους οπαδούς.

0

Κίτρινα γιλέκαΣημαντικό

Μια συλλογή που συγκεντρώνει μερικά από τα καλύτερα άρθρα που γράφτηκαν για το φαινόμενο Κίτρινα Γιλέκα. Από αυτήν κανείς μπορεί να αποκωδικοποιήσει διάφορα ζητήματα αναλογικά με τη συγκεκριμένη κοινωνική έκρηξη που σηματοδότησε έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

0

Η ΝοσταλγίαΠού πάει κανείς όταν δεν έχει πού να πάει;

Πώς ορίζεται η νοσταλγία; Πόσα είδη νοσταλγίας υπάρχουν; Πώς αλλάζει η νοσταλγία ανάλογα με τον τόπο; Τι ρόλο παίζει η γλώσσα; Αυτά κι άλλα πολλά πραγματεύεται στο σαγηνευτικό της δοκίμιο η Μπάρμπαρα Κασσέν.

0

Νοσταλγία μνήμηςΤο' κανε πάλι το θαύμα του

Μια εξομολόγηση του Κοροβέση για τα όσα έζησε στη Χούντα αλλά και στη Μεταπολίτευση σε μυθιστορηματική μορφή που παρασέρνει τον αναγνώστη. "Νοσταλγία της μνήμης με το δικαίωμα στο ελλείπον που έχουμε μέσα μας."

0

Καφενείο Η νοσταλγίαΜε άλλο βλέμμα στην Κούβα

Απομυθοποίηση των στερεοτύπων για τη σύγχρονη Κούβα και συνάμα ένα βιβλίο για τη διασπορά. Σκληρό βιβλίο, αλλά όπως προδίδει ο τίτλος και νοσταλγικό.

0

Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύροΓλυκόπικρο

Ο μονόλογος μιας γυναίκας μεγάλης που κάνει απολογισμό της ζωής της όλης, που αναμετράται με τις επιλογές της και τα αποτελέσματα αυτών. Ειλικρινέστατο. Μου θύμισε το 5 ώρες με τον Μάριο.

0

Συναξάρι Ανδρέα ΚορδοπάτηΖηλευτό

Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Ανδρέα Κορδοπάτη που μετά από αποτυχημένες προσπάθειες θα τα καταφέρει (αν και παρανόμως) να φτάσει από τη Γορτυνία στην Αμερική. Περιγράφει γλαφυρότατα (σε σημείο που είναι σαν να είσαι στο καφενείο του χωριού) τις κακουχίες και τα παθήματά του μέχρι να στεριώσει στην νέα πατρίδα, που μόνο γη της επαγγελίας δεν ήταν.

0

ΠλήθοςΗ συνέχεια της Αυτοκρατορίας

Η συνέχεια της Αυτοκρατορίας του διδύμου Νέγκρι- Χαρντ, έμελλε να μας κάνει όλους να τη θυμηθούμε στον διεθνή κύκλο των κινητοποιήσεων στις Πλατείες και να τη βρίσκουμε μπροστά μας έκτοτε.

0

ΑυτοκρατορίαΚομβικό

Ένα βιβλίο και μια θεωρία που επηρέασαν το σύνολο της πολιτικής φιλοσοφίας από το 2000 και μετά. Γιατί είναι βιβλίο- σταθμός. Και όσοι διαφώνησαν ή το έκραξαν, έπρεπε να μιλήσουν γι' αυτό.

0

Οι φωνές του ποταμού ΠαμάνοΧαράσσεται μέσα σου

Το βιβλίο του Καμπρέ που με συνεπήρε περισσότερο διαδραματίζεται στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Η αφήγηση έχει αυτό το αλλιώτικο στιλ του συγγραφέα, που κινείται σε διαφορετικές περιόδους με διαφορετικούς αφηγητές.

0

Τετραλογία: Δίγαμα. Υπό κλίμακα. Αισθηματική αγωγή. Μέρες αργίαςΤα μικρά και τα μεγάλα

Μια τετραλογία που αποτελείται από 4 παλαιότερες συλλογές του Διονύση Καψάλη. Λάτρεψα την Αισθηματική αγωγή, πόσο του πάνε τα σονέτα του Καψάλη, τι μουσικότητα, τι ρυθμός! Για τις Μέρες αργίας τα λόγια είναι περιττά.

0

Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ..."Στα όνειρά μου βλέπω ακόμα ότι τρέχω στα βουνά"

Απίστευτη πραγματικά η ιστορία της Μαρίας Μπέικου που από ένα μικρό χωριό της Εύβοιας βρέθηκε στον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ και από εκεί στην Τασκένδη κι έπειτα γύρισε μέχρι και ταινία με τον Ταρκόφσκι. Τι άνθρωποι, τι καιροί..

0

Νεκρή πιάτσαπαίζοντας με το κομπολόι των παθών μας

Πεζοποιήματα της γενιάς του ποιητή και της λεγόμενης πιάτσας ή μια ανθρωπογεωγραφία του περιθωρίου της Θεσσαλονίκης από έναν ηδονιστή ποιητή.

0

Το Γκόλεμ και το τζίνιαπίστευτο συνονθύλευμα

Φοβερό βιβλίο που συνδυάζει ιστορία, μυθολογία, μαγεία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, και λογοτεχνία του φανταστικού. Από τα καλύτερα του είδους που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, περιμένω ανυπόμονα τη συνέχεια.

0

ΓκόλεμΚλασικό

Σαγηνευτικό μυθιστόρημα που αναπλάθει τον εβραϊκό μύθο για το Γκόλεμ στην Πράγα των αρχών του 20ού αιώνα με μια περιδίνηση στον 17ο αιώνα. Η ατμόσφαιρα του Μέιρινκ συνδυάζει υπέροχα το γοτθικό με το ονειρικό.

0

Η Έμμα Γκόλντμαν για την ισπανική επανάσταση (Β' Τόμος)Ο νέος ισπανικός αέρας

H Goldman, διάσημη φιγούρα του αναρχικού, συνδικαλιστικού και φεμινιστικού κινήματος των ΗΠΑ, εξορίστηκε αρχικά στη Σοβιετική Ένωση, όπου απογοητεύτηκε και στη συνέχεια πήγε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Στο βιβλίο αυτό εξετάζζει τη νέα κοινωνία που γενιέται, που παρά τις αντιφάσεις της, φέρνει όντως άλλον αέρα.

0

Η απογοήτευσή μου στη ΡωσίαΗ Γκόλντμαν στην ΕΣΣΔ

H Goldman, διάσημη φιγούρα του αναρχικού, συνδικαλιστικού και φεμινιστικού κινήματος των ΗΠΑ, εξορίστηκε αρχικά στη Σοβιετική Ένωση, όπου απογοητεύτηκε. Την απογοήτευσή της αυτή εξηγεί σε αυτό το βιβλίο, όπου αναδεικνύει από ριζοσπαστική και όχι συντηρητική σκοπιά τα κακώς κείμενα της επανάστασης.

0

Η Έμμα Γκόλντμαν για την ισπανική επανάσταση (Α' Τόμος)Οι αναμνήσεις της γκόλντμαν

H Goldman, διάσημη φιγούρα του αναρχικού, συνδικαλιστικού και φεμινιστικού κινήματος των ΗΠΑ, εξορίστηκε αρχικά στη Σοβιετική Ένωση, όπου απογοητεύτηκε και στη συνέχεια πήγε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Έτσι γράφτηκε και αυτό το βιβλίο που λέει τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά της.πάνω στα γεγονότα και τις εμπειρίες της εκεί.

0

Φύλακας ερειπίωνφοβερός ποιητής

Θέλει επιμονή και υπομονή για να μπεις στον κόσμο του Τραϊανού. Αν μπεις όμως και δεν τα παρατήσεις, η προσπάθεια ανταμείβεται.

0

Επικίνδυνος οίκτοςΤο μεγαλύτερο μυθιστόρημα του Τσβάιχ

"Το μεγαλύτερο κακό στον κόσμο δεν γίνεται από την βαρβαρότητα, μα απ’ την αδυναμία." λέει ο Τσβάιχ, και δείχνει το πόσο τρωτοί είμαστε από τη συμπόνοια μας προς τους άλλους. Εμβληματικότατη η μετάφραση της αγαπημένης Μιμίκας Κρανάκη.

0

Πόσο αγαπάμε την ΓκλένταΠόσο αγαπάμε τον Κορτάσαρ

Άλλη μια συλλογή με φοβερά διηγήματα του Κορτάσαρ, επιλεγμένα ένα- ένα από τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Δεν φτάνει άλλες συλλογές του, αλλά ένας Κορτάσαρ είναι πάντα ένας Κορτάσαρ, το αποτέλεσμα είναι εγγύηση.

0

Μεταποικιακή θεωρίαΑξιοπρεπέστατη δουλειά

Η εμβριθέστερη μελέτη για postcolonial studies στα ελληνικά, με πληθώρα άρθρων, σωστή δομή και χρονολόγιο. "Υποχρεωτικό" ανάγνωσμα για όσους θέλουν να μάθουν το θέμα.

0

Μετρόαπό τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ

Ο Ρενάτο Κούρτσιο, μετά από πολλά χρόνια στη φυλακή, παίρνει ξανά το μετρό. Και παρατηρεί τους πάντες γύρω του,προσφέρει εικόνες, σχόλια και παρατηρήσεις και μας κάνει να σκεφτόμαστε το καθημερινό, να μην προσπερνάμε τους ανθ΄ρωπους γύρω μας ή τα γεγονότα.

0

Ποίηση 1963 - 2011απίστευτη

Η γυναίκα που παρά τα προβλήματα υγείας της έζησε μια ζωή αισθησιακή και χορτάτη, πλάι σε έναν εξαίρετο σύντροφο, παρατηρώντας τις μεταβολές του χρόνου, τις πληγές που αφήνει, τις μεταμορφώσεις γύρω της έγραψε σπουδαία ποίηση.

0

Το σπίτι των πνευμάτωνΤο καλύτερο της Αλιέντε

Κάτι σαν το αντίπαλον δέον στα Εκατό χρόνια μοναξιά είναι το Σπίτι των πνευμάτων. Στις σελίδες του παρελαύνει η σύγχρονη χιλιανή ιστορία, ενώ τα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού είναι και εδώ κατάσπαρτα. Η κινηματογραφική μεταφορά είναι επίσης πολύ καλή.

0

Η ιστορία του αραβικού κόσμουεμβριθής μελέτη

Ακολουθώντας τα χνάρια του Χάουαρντ Ζιν, ο συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία των αραβικών λαών εξετάζοντας πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνιολογικά στοιχεία.

0

Γράμματα στη ΜίλεναΛυρικότατο

Ο Κάφκα στις επιστολές του γινόταν άλλος άνθρωπος. Τόσο στις επιστολές προς την Ότλα ή τη Φελίτσε, αλλά κυρίως στις επιστολές του για τη Μίλενα, τα τεκμήρια ενός μεγάλου έρωτα.

0

Η φόνισσατα λόγια είναι περιττά

Ο Παπαδιαμάντης είχε μεταφράσει Ντοστογιέφκσι. Και η επιρροή που του άσκησε ο μεγάλος Ρώσος λογοτέχνης είναι προφανέστατη στη Φόνισσα. Επιπλέον, η ιστορία της Φραγκογιαννούς αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο, παραδοσιακό κόσμο.

0

Η αρραβωνιαστικιά του ΑχιλλέαΣημαντικότατο μεταπολεμικό μυθιστόρημα

Το πιο αυτοβιογραφικό βιβλίο που είχε γράψει η Ζέη μέχρι το μολύβι Φάμπερ και όσο ήταν γνωστή για τα παιδικά της. Αναφέρεται στην σιτορία της Ελένης, που παίρνει μέρος στην Αντίσταση και μετά φυγαδεύεται στη Σοβιετική Ένωση να βρει τον Αχιλλέα. Όμως ο Αχιλλέας είναι άλλος άνθρωπος πια, όπως και η Ελένη είναι μια άλλη.

1

Τερπινοήσειςπανέξυπνο!

Πραγματικά δεν ξέρω ούτε καν πώς να περιγράψω αυτό το βιβλίο.. Καλτ διηγήματα με δόσεις λογοτεχνίας του φανταστικού, ταυτόχρονα κλασικό στον ισπανόφωνο κόσμο! Ξέρω πάντως ότι η σάτιρα και το χιούμορ του τα σαρώνουν όλα και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο!

0

Το καρφίΑπό τα πρώτα βιβλία μυστηρίου

Ο προπομπός του μυστηρίου τύπου Πόε και του σημερινού αστυνομικού. Απλά καθηλωτικό!

0

Η σονάτα του ΚρόυτσερΑριστοτεχνικό

Ο Τολστόι μετέδωσε σε αυτή του τη νουβέλα την προσωπική του κρίση. Οπότε πρόκειται για ένα βιβλίο που μελετά τις σχέσεις, την απογοήτευση, τη ζήλεια, τα πάθη γενικότερα. Είναι ίσως ένα από τα αρτιότερα αφηγηματικά κείμενα.

0

Η σκιά της σκιάςΑπίστευτο

Φανταστικό αστυνομικό, απόλυτα ατμοσφαιρικό, εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Φορτίνο Σαμάνο. Από τα καλύτερα του Τάιμπο!

0

΄68 ΜεξικόΧρήσιμο

Στην Ευρώπη όταν μιλάμε για το '68, αναφερόμαστε αυτομάτως στο Γαλλικό Μάη. Το μεξικανικό '68 είναι εξίσου σημαντικό ωστόσο και αυτό το κενό έρχεται να καλύψει με την εμπεριστατωμένη του μελέτη ο Taibo II.

0

Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός και ως ΤσεΦοβερή βιογραφία

Ο Τάιμπο αρχικά γράφει ούτως ή άλλως σούπερ. Τον Γκεβάρα τον κατέχει, παραθέτει στοιχεία, συνεντεύξεις, αρχεία, γεγονότα και φτάχνει μια χορταστική βιογραφία που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

0

Simone de beauvoirμια διαφορετική βιογραφία της ντε Μπωβουάρ

Ενδιαφέρουσα βιβογραφία της ντε Μπωβουάρ από κριτική σκοπιά, που απομυθοποιεί αρκετά γεγονότα από τη ζωή της, ενώ ρίχνει βάρος σε άλλα, άγνωστα.

0

Μικρά ποιήματα σε πεζόπολύ καλή δουλειά

Μεταφράσεις του Μπωντλαίρ έχουν βγει άπειρες στη γλώσσα μας. Άλλες καλές, άλλες αριστοτεχνικές και άλλες από μέτριες έως κακές. Ο Αϊναλής φαίνεται να τον γνωρίζει καλά τον Μπωντλαίρ, οπότε επιλέγει και μεταφράζει συγκεκριμένα ποιήματα και πεζά που δημιουργούν μια ενότητα και σε αφήνουν να μπεις βαθιά στον κόσμο του.

0

Σονέτα και μπαλάντεςΈνας μεγάλος ποιητής

Ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ιταλίας, που αποτελεί κομμάτι της άνθησης της Φλωρεντίας το 13ο αιώνα. Με την παρούσα έκδοση καλούμαστε να τον ανακαλύψουμε και να μην μένουμε μόνο στο φίλο του το Δάντη.

0

Οι μπαλάντες του σκόρδουη μετα-μαοϊκή Κίνα

Πολύ σκληρό βιβλίο με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, αν και η μαυρίλα καλύπτει σαρωτικά το όποιο χιούμορ εν τέλει, μας εμφανίζει την πραγματικότητα της σύγχρονης Κίνας μέσα από τους σκορδοκαλλιεργητές. Ενδιαφέρον σίγουρα, αλλά η πολιτικίζουσα άποψη που το διατρέχει δε νομίζω να το καταστήσει διαχρονικά.

0

Ταπείνωση και ντροπήγυναίκες ποδοπατημένες

Τι ωθεί τις γυναίκες συγκεκριμένα στην τοξικομανία; Η Μάτσα συγκεκιμένα καταπιάνεται με τις αόρατες γυναίκες, τις άστεγες, τις ιερόδουλες, τις άστεγες, κοκ. Το κοινό όλων των ιστοριών είναι η ντροπή. Αδιανόητη μελέτη.

0

Νιόβημια εποχή χωρίς ταφικά έθιμα

Κάθε βιβλίο της Μάτσα αποτελεί γροθιά στο στομάχι. Το συγκεκριμένο δε, είναι το μόνο από όσα έχουν βγει για τον κορωνοϊό και την καραντίνα που μου ξύπνησε την περιέργεια να διαβάσω. Κι αυτό γιατί πραγματεύεται το πιο άχαρο πράγμα σε αυτόν τον ιό (εκτός από τον ίδιο τον θάνατο προφανώς): τους ανθρώπους που πέθαιναν μόνοι τους και τους δικούς τους που δεν μπορούσαν να τους θρηνήσουν. Ανατριχιαστική δουλειά.

0

Το ξένο φωςΠολί ιδιαίτερη ποιητική φωνή

Ο τίτλος τα λέει όλα: εικόνες εκτός του εαυτού που φωτίζουν την καθημερινότητά μας. Ο ρυθμός του Μαρτίνη ακολουθεί αυτόν των κυμάτων.

0

Πάσα Ανάσαένα βιβλίο για ν' αγαπηθεί σκυλίσια

Ο δομιανός ξέρει ακριβώς τι κάνει σε αυτή τη συλλογή. Από τη μία είναι σαν θεατρικό/ κινηματογραφικό σενάριο με σκηνές και κατ, από την άλλη το κάθε ποίημα στέκεται απολύτως αυτόνομα. Ο έρωτας το κεντρικότερο και σημαντικότερο των θεμάτων.

0

Προϊστορία για έναναπίθανο ντεμπούτο

21 χρονών ο Κουτούλιας και γράφει έτσι, δεν έχω λόγια. Έχει ήδη δημιουργήσει "προϊστορία", έχει βρει "ωραίο μέρος για να κρεμαστεί" και αφιερώνει στον Δημήτρη Αρμάο. Σαρωτικός.

0

Αμπερλουδαχαμίνμοναδικό

Μια καταβύθιση στην παιδική ηλικία, στην ανεμελιά της, αλλά και στα σκοτεινά της σημεία, ένα ταξίδι προς την ενηλικίωση και επιστροφή ξανά σε αυτήν με την γλυκοπικρία που αφήνει το ταξίδι.

1

Ημερολόγιο Θήταμια νέα δημιουργός με μεγάλες ιδέες

Μια συλλογή που δουλεύει πολύ με συνειρμούς και εικόνες που ξυπνάνε συναισθήματα. Πολύ προσωπική γλώσσα με μετωνυμίες και προσωπικούς συμβολισμούς. Τα θέματα που καταπιάνεται ποικίλα, αν και ο θάνατος κυριαρχεί.

0

Άνθρωπος στον ΆρηΣυμπαθέστατο sci'fi

Ένας αστροναύτης που ξέμεινε μόνος του στον πλανήτη Άρη προσπαθεί να επιβιώσει. Προκαλεί αγωνία, δεν κουράζει παρόλο που το θέμα του είναι περιορισμένο, ενώ είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Όλα τα υλικά μιας καλής συνταγής με λίγα λόγια.

0

Μπουμπουλίνας 18Σημαντική μαρτυρία

Η γενιά μου το έμαθε από τη Ζωρζ Σαρή στα δικά της Γενέθλια, όπου παραθέτει ένα χωρίο, το οποίο σε εντυπωσίαζε και σε έκανε να αναζητήσεις νκαι το βιβλίο από το οποίο το χωρίο προερχόταν. Είναι η ζωντανή μαρτυρία μιας αντιστασιακής, πολιτικής κρατούμενης, από τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε, στο διαβόητο κρατητήριο-κολαστήριο της Στρατονομίας, στη διεύθυνση Μπουμπουλίνας 18 στα Εξάρχεια.

0

Ο βασιλιάς του φλίπερΗ σκοτεινιά του οικείου

Σε αυτό της το πόνημα η Σωτηροπούλου παίζει πολύ με το υποσυνείδητο, με τις πιο μύχιες σκέψεις των ηρώων της, μπλέκει τον εσωτερικό με τον εξωτερικό κόσμο και το αποτέλεσμα είναι φοβερό.

0

Εορταστικό τριήμερο στα ΓιάννεναΜυστηριώδες και γκροτέσκο

Μια καφκική νουβέλα της Σωτηροπούλου, όπου φανταστικό και ρεαλιστικό μπλέκονται και δημιουργούν ένα κουβάρι. Η ιστορία ξεκινά με την πρωταγωνίστρια να ακολουθεί έναν άγνωστο για τριήμερο στα Γιάννενα, αλλά γρήγορα ξεφεύγει από αυτό.

0

Τολστόι ή ΝτοστογιέφσκιΟρόσημο για το έργο των Τολστόι και Ντοστογιέφσκι

To βιβλίο αυτό ρίχνει φως σε διάφορες όψεις και πτυχές των δύο μεγάλων Ρώσων συγγραφέων. Ταυτόχρονα, ο Στάινερ γράφει τόσο ωραία, που το κείμενο αποκτά λογοτεχνική αξία καθ' εαυτό. Ο Κώστας Σπαθαράκης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη μετάφραση.

0

Μετά τη ΒαβέλΒιβλίο σταθμός για τη γλώσσα και τη μετάφραση

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα να μεταφράζω, είχα πάρει το βιβλίο του Έκο για τη μετάφραση και τούτο 'δώ. Ρώτησα τον καθηγητή μου τι άλλο θα μπορούσα να διαβάσω για να βοηθήσει και μου απάντησε "Ο Στάινερ μόνο φτάνει. Αυτό το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα". Και είχε απόλυτο δίκιο.

0

Περί λόγου, τέχνης και ζωήςΗ μοναξιά της λογοτεχνικής κριτικής

Πόσα βιβλία είδα διαφορετικά μετά από αυτό το βιβλίο, πόσους συγγραφείς γνώρισα, πόσο πιο πλούσια ένιωθα.. Ο Στάινερ αποδεικνύεται τεράστιος ξανά.

1

Poet in New YorkΈνας άλλος Λόρκα

Το ταξίδι του Λόρκα στην Νέα Υόρκη τον καθόρισε σαν άνθρωπο και στον καλλιτέχνη. Εκεί θα δει τον νέο κόσμο, την αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση, τη μοναξιά, τον καταναλωτισμό και θα τα περιγράψει με το δικό του τρόπο σε αυτή τη συλλογή.

0

Ο άβολος ΠαζολίνιΠάντα αγαπημένος Παζολίνι

Τα άρθρα της Φαλλάτσι για τη γνωριμία και τη σχέση της με τον τιτανοτεράστιο Πιερ Πάολο Παζολίνι σε έναν τόμο δίνουν μια άλλη ματιά και μια άλλη διάσταση στον πολυσχιδή αυτό καλλιτέχνη. Πολύ τρυφερά κάποια επίσης.

0

Τσιγγάνικο τραγουδιστάριπανέμορφο

Όλη η μεσογειακότητα του Λόρκα σε ένα βιβλίο που μας μεταφέρει απευθείας στον ισπανικό Νότο και στην Ανδαλουσία!

0

Indigenous Poetics in CanadaA very important approach

An exquisite reading on the poetry of the indigenous peoples. This book breaks with the parameters of the traditional poetry studies, and focuses more on the language, the sounds, the rhythms of this poetry.

0

Ιστορία του λαού των Ηνωμένων ΠολιτειώνΣημείο αναφοράς.

Μια άλλη προσέγγιση για την ιστορία συνολικά αυτό το βιβλίο, αφού δεν μας νοιάζουν οι άρχοντες και οι ημερομηνίες των σχολικών βιβλίων, αλλά η ζωή των απλών ανθρώπων και η ιστορία που αυτοί παράγουν.

0

Πειραιώτεςτι πένα!

Στο ίδιο ύφος με τα άλλα δύο της πειραιώτικης τριλογίας· κι εδώ ο Χαριτόπουλος μας μεταφέρει στο λιμάνι με τα στέκια του, τις συνοικίες του, τους απαράβατους νομους του και φυσικά τους ανθρώπους του και τα πάθη τους.

0

Ο μάγος ΜπαόλΦοβερό μυθιστόρημα

Εκεί που ένας άνθρωπος πλανιέται μες την πόλη και θλίβεται για τους καιρούς που του έλαχε να ζήσει, συναντά τους ακόμη πιο κατατρεγμένους. Ένα φοβερό αλληγορικό μυθιστόρημα για τις ανισότητες και την παράνοια της εξουσίας, με χιούμορ εντούτοις.

0

Ομοιώματα και προσομοίωσητι έχει νόημα πια;

Το βιβλίο- θρύλος στο οποίο βασίστηκε η φιλοσοφία του Μάτριξ, επιτέλους στα ελληνικά. Α, και για τους φανς του Μπάλαρντ, να ενημερώσω ότι έχει ειδικό άρθρο- αφιέρωμα στο Crash. Πολύ καλή δουλειά στη μετάφραση από τον Στέφανο Ρέγκα.

0

Η διαφάνεια του κακούΌ,τι πιο επίκαιρο

Μετά το οργιαστικό πάρτι που ακολούθησε το τέλος του πολέμου και μετά της ιστορίας, έχουμε βρεθεί τώρα αντιμέτωποι με τα "σπασμένα": τις απρόβλεπτες οικονομικές διακυμάνσεις, το AIDS πιο πριν, τις σύγχρονες επιδημίες και πανδημίες, τους πληροφοριακούς ιούς.

0

ΕρωτοτροπίεςΣυμπαθητικό, αλλά ως εκεί

Από τη μία χαρακτηριστικός Μαρίας, με την υπόθεση λίγο- πολύ να φανερώνεται από την αρχή και να μένεις μετά να το διαβάσεις για τις σκέψεις και τους συλλογισμούς του συγγραφέα, από την άλλη κάπου με κούρασε το συγκεκριμένο, κάπου φλυάρησε ο μεγάλος.

0

Δύο εικόνες της ΡώμηςΟ Ντίκενς ως περιηγητής

Από τη μία το μεγαλείο του ρωμαϊκού καρναβαλιού και από την άλλη η δημόσια καρατόμηση ενός εγκληματία ως θέαμα. Φοβερή σύλληψη η έκδοση των δύο ιστοριών μαζί, σαν αντικατοπτρισμός, σαν αντιπαραβολή. Πανέμορφη έκδοση για άλλη μια φορά από τις εκδόσεις Κίχλη.

0

Σπίτι από γηΤι δύναμη γραφής είναι αυτή

Ένα χαμένο για χρόνια μυθιστόρημα του πασίγνωστου μουσικού Γούντι Γκάθρι, που ουσιαστικά ξεδιπλώνει την αμερικανική κοινωνία της βαθιάς οικονομικής κρίσης του '30 και τη ζωή των φτωχών σε αυτήν ή, για να το θέσω με τα δικά του λόγια "απευθύνομαι σε Αυτούς που αναπνέουν βρομόνερα, αυτούς που τρώνε σκόνη και βρομιές και αυτούς που κοιμούνται πάνω σε λιθάρια από αμμόλιθο. Αυτούς που έρπουν στα εδάφη της νύχτας, αυτούς που σκάβουν κάτω από το ηλιόλουστο γρασίδι, αυτούς που ψάχνουν για τρύπες, αυτούς που σκάβουν τρύπες, αυτούς που φτιάχνουν τρύπες και αυτούς που γαργαλάνε τρύπες". Μπράβο στον Καλοφωλιά για τη μετάφραση επίσης.

0

Minima MoraliaΌ,τι και να πω είναι λίγο

Με την κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων, ο Αντόρνο φέρνει στο προσκήνιο μια μη συστηματική ηθική μέσα από τον καθρέφτη της αρνητικής διαλεκτικής.

0

Η ανθρώπινη μοίραΗ μοναξιά ως ανθρώπινη μοίρα

Η Σανγκάη στα τέλη της δεκαετίας του '20, μετά το αιματοκύλισμα των κομμουνιστών. Μέσα από τη σκληρότητα όμως, ο Μαλρώ αναδεικνύει τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη.

0

To φύλο σαν δόλωμαΓια μια κοινωνικοποίηση της σεξουαλικότητας

Ένα βιβλίο για τη στροφή στη μελέτη του φύλου από τη δεκαετία του '50 και μετά. Η προσέγγιση της Κολύρη εφορμάται από τις επιθυμίες των σωμάτων εδώ και τώρα, στα χνάρια των Ντελέζ και Γκουαταρί.

0

Όλα αυτά που κουβάλαςΠόσα κουβαλάμε

Ένα κορίτσι που βρίσκεται από το Λονδίνο στη Σίφνο. Πώς η σκληράδα και το φως του νησιού το βοηθούν να επανεξετασει ολη του την ως τώρα πορεία. Επιτέλους ένα βιβλίο της Καψάλη στα ελληνικά!

0

Κραυγές. Σπαράγματα. ΄ΟρνιαΣπουδαίο

Γλώσσα που προκαλεί απανωτά σοκ, με χάος και θάνατο. Κανένα κλισέ, καμία σύμβαση. Προφανώς είμαστε τυχεροί γιατί πρόκειται για μετάφραση του Κακναβάτου.

0

ΠοιήματαΈνας ολόκληρος κόσμος

Ένας από τους μεγάλους ποιητές της γενιάς του Μεταπολέμου. Πρωτοποριακή γλώσσα και ένα παιχνίδι ανάμεσα στα σημαίνοντα και τα σημενόμενα.

0

Τι είναι ένας βιβλιοϋπάλληλοςΑληθινό

Ένα βιβλίο που απομυθοποιεί το επάγγελμα του βιβλιοϋπαλλήλου, με μπόλικο σαρκασμό και χιούμορ. Ξεσκεπάζει τα κακώς κείμενα της δουλειάς, τον ελιτισμό της, τη ματαιοδοξία της.

0

Καρδιά τόσο άσπρηΑριστοτεχνικό

Κλασικός Μαρίας. Όλη η πλοκή φανερωνεται στην πρώτη σελίδα, ξέρεις τι γίνεται. Από εκεί και πέρα συνεχιζεις να το διαβάζεις για την πρόζα. Ο Μαρίας αποδεικνύεται ξανά μάστορας του λόγου και της αφήγησης.

0

Κόκκινος σταυρόςΑξίζει και δεύτερη ανάγνωση

Η Γερμανία του '30 και του '40 μπαίνει στο φόντο, προκειμένου η Γαβαλά να μας μιλήσει για θέματα σύγχρονα και πανανθρώπινα. Επιτέλους επίσης ένα βιβλίο που πιάνει τις εκτελέσεις των ψυχικά νοσουντων από τους Ναζί. Δεν κάνει καθόλου κοιλιά.

0

Ο Λέοναρντ Κοέν με δικά του λόγιαΠάντα ποιητής

Όμορφο βιβλιαράκι με τις περιπέτειες του Leonard Cohen, όπως τις διηγείται ο ίδιος, προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τον εαυτό του. Πολύ ωραίο, το μόνο μείον ότι θα θέλαμε κι άλλο!

0

Ο γιατρός συνιστά David BowieΈτσι κι έτσι

Ωραία ιδέα σίγουρα, να βάλεις τους τροφιμους ψυχιατρείου να πάνε σε συναυλία του Μπάουι και από εκεί να αρχίσει να ξετυλίγεται ένα αστυνομικό ουσιαστικά, ωστόσο κάπου το έχασα και κουράστηκα.

0

Η σιωπή της λευκής πόληςΑγαπημένη Βιτόρια

Ωραίο αστυνομικό, καλοστημένο, που διαδραματίζεται στην αγαπημένη μου καστρόπολη της Βιτόρια, στη Χώρα των Βασκων, οπότε με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Περιμένουμε τη συνέχεια!

0

ΑπαρατήρητοιΣυμπαθητικό

Συμπαθητικό βιβλίο σε μια ιδέα που έχουμε δει και στο εξωτερικό, αλλά που εδώ έχει να κάνει με τα ελληνικά δεδομένα. Κάποια επαγγέλματα τα γνωρίζει καλύτερα και κάποια λιγότερο, όπως φαίνεται να διαχειρίζεται το υλικό της.

0

Τι είναι δικαιοσύνηΗ σχετική αλήθεια του δικαίου

Το κείμενο- θεμέλιο του νομικού θετικισμού, από έναν εκ των μεγαλύτερων νομικών, το αντίπαλο μάλιστα δέος στον Καρλ Σμιτ.

0

Καμπή πνοήςΣκοτενοί στίχοι

Επιτέλους μεταφράστηκε και αυτός ο Τσέλαν και μάλιστα η κάθε λέξη του είναι επιλεγμένη με χειρουργική ακρίβεια.

0

Τεχνικές κολύμβησηςΔεν αρκεί η επίπλευση

Ενηλικίωση, ερωτική αφύπνιση, ωρίμανση. Από τη μία το γράψιμο της συγγραφέως έχει μια νεανική αφέλεια, από την άλλη γίνεται χειμαρρωδης και σκάβει βαθιά.

0

Ναυάγιο με θεατήΠαραδειγματική μελέτη

Μια φοβερή αλληγορία για τον βίο και τα όριά του μέσα από τη θάλασσα και το ναυάγιο.

0

ΡοσινιόλΕντυπωσιακό ντεμπούτο

Πολύ καλή αρχή από τον ποιητή που καταθέτει πληθώρα προβληματισμών, αλλά και γνώσεων χωρίς να κάνει ποτέ επίδειξη γνώσεων.

0

Η βαρύτητα των σχέσεωνΜου θύμισε Λισπέκτορ

Με γραφή πυκνή και συνάμα ελλειπτική, στους ρυθμούς του φοξτροτ, που χορεύουν οι πρωταγωνιστές διατρέχοντας τις δεκαετίες του 40,του 50 και του 60. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος για αυτούς δεν τελείωσε ποτέ.

0

Η γραφομηχανούλα. Nietzsche ex MachinaΛιλιπούτειος θησαυρός

Ένα βιβλίο που πραγματικά τα έχει όλα : και εισαγωγή από τον Σινιόσογλου, και το ομώνυμο εξαιρετικό διήγημα, και επιστολές και ποίημα Νίτσε που κολλάει μια χαρά και υπέροχα σχέδια της Τσακνιά.

0

Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίαςΣτο πάνθεον της ιστορίας

Ένα βιβλίο που εμπνέεται από τον Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι, υπερβαίνοντας όμως κατά πολύ την καταγραφή και το ντοκουμέντο. Συναρπαστική η αφήγηση για τον αντιφασιστικό αγώνα και την ισπανική επανάσταση.

0

ΦυλαχτόΆλλος ένας μοναδικός Μπολάνιο

Εμπνεόμενος από τον Μάη του 68 στο Μεξικό και τα πραγματικά γεγονότα της εισβολής της αστυνομίας στο κατειλημμένο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ο Μπολάνιο μας διηγείται την ιστορία της Αουξίλιο, που ήταν η μόνη που έμεινε μέσα. Η αφήγηση ιδιαίτερη και με τη γνωστή μαεστρία του συγγραφέα.

0

ΜάταλαΤο απόλυτο καλοκαιρινό βιβλίο

Ένας ύμνος στα 70ς, την ψυχεδέλεια, την ελευθεριακότητα, τα νιάτα. Με ροκ τραγούδια αλλά και κρητικό πεντοζάλι παρέα με την Αλέξια που πάει στα Μάταλα και γίνεται χίπισσα.

0

Η κατάσκοπος της ΤαγγέρηςΕυκολοδιάβαστο

Η ιστορία της Σίρα, που από βοηθός μοδίστρας έφτασε να γίνει κατάσκοπος και να βοηθήσει τους συμμάχους στον δεύτερο παγκόσμιο, αποδεικνύοντας ότι οι πράξεις των απλών ανθρώπων μπορούν και αυτές να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

0

ΔραμάιλοΔημιουργικό

Ένα βιβλίο που έγραψε ο συγγραφέας στη μνήμη της μάνας του. Ενα οδοιπορικό στη Δράμα. Και πεζό και ποιητικός λόγος και φωτογραφίες. Σπαραγματα ξεριζωμών, πόνου και αποχωρισμών.

0

Ο τόποςΜια προσωπική σχέση

Ένα βιβλίο για τη σχέση της συγγραφέως με τον πατέρα της. Καταπίεση και απωθημένα, που ξυπνούν μνήμες. Διαβάζεται σε μια καθισιά.

0

Η χορτοφάγοςΑκαταμάχητο

Μια γυναίκα που μετά από ένα όνειρο αποφασίζει να αλλάξει ζωή και γίνεται χορτοφάγος. Η αφήγηση είναι σε τρία πρόσωπα και ξεκλειδώνει όλη τη νοσηρή, μα συνάμα γοητευτική ιστορία.

1

Ξένα νέραΑκραία ρεαλιστικό

Με τη δομή αστυνομικού μεν, που καταπιανεται και με σύγχρονα θέματα όπως το περιβάλλον, η υπερκερδοφορία του κεφαλαίου με κάθε κόστος κλπ. Πολύ ρεαλιστικό, σε βαθμό που σε ανατριχιάζει.

0

4.48 PsychosisΤι λόγος!

Ένας παραληρηματικός μονόλογος μετά από ένα χωρισμό, και σε λίγες μόνο σελιδούλες, όλο το μεγαλείο του έρωτα, που από τη μία σε κάνει να πετάς, από την άλλη σε ρίχνει στα τάρταρα.

0

Παρτούζα ή ένα κλείσιμο ματιούΈνα οργιαστικό ερωτικό ποίημα

Το βιβλίο που κόστισε στον Φωκά μια ακαδημαϊκή θέση, παραμένει ακόμα και σήμερα φρέσκο και προκλητικό.

0

Έρωτες κομμουνιστώνΈρωτας κι επανάσταση

Πολύ ωραίο βιβλίο, καλοκαιρινό και γλυκό σαν γρανίτα. Τρεις ερωτικές ιστορίες μεγάλων ζευγαριών ταγμενων στην κομμουνιστική υπόθεση, βασισμενες στα αληθινά γεγονότα. Ταυτόχρονα τρία διαφορετικά πορτραίτα από 3 διαφορετικές εποχές, πόλεις, χώρες.

0

Το μπαλκόνιΑξεπέραστο

Η ταξική αντεπίθεση ή πώς ο Ζενέ εμπνέεται από το μεγαλύτερο έγκλημα της εποχής του, όπου δύο δούλες που σκότωσαν τα αφεντικά τους. Ο Ζενέ δίνει τη δική του οπτική στο συμβάν με πολλές αλληγοριες και μπολικους συμβολισμούς.

0

Ο σκοινοβάτης. Ο θανατοποινίτηςΑσύλληπτο

Ο Ζενέ γράφει για την αυτοκτονία του εραστή του, που επεσε μια για πάντα από το σκοινί. Συντετριμμένος από την απώλεια καταφέρνει να κάνει τον ιλιγγο τέχνη.

0

Καρδιά σκύλουΜπουλγκάκοφ το μεγαλείο σου!

Ένας ποταμός σάτιρας για τη σοβιετική κοινωνία, πώς καμώνεται πως είναι και πώς είναι στην πραγματικότητα. Ωκεανός χιούμορ επίσης.

0

Ο πωλητής παρελθόντωνδιαβάζεται απνευστί

Φοβερό βιβλίο που μας δείχνει ότι οι χαρές της ζωής κρύβονται σε στιγμές που δεν το περιμένουμε, ότι την ευτυχία τη νιώθουμε όταν κλείνουμε τα μάτια.

0

Ιστορίες ενός γιατρούπρωτότυπο

Υπέροχος ποιητής ο William Carlos Williams, αυτό είναι γνωστό τοις πάσοι. Με την παρούσα συλλογή ωστόσο, βλέπουμε το ταλέντο του και στα διηγήματα, στα οποία ο ήρωας είναι ανέλπιστα ένας νεαρός γιατρός. Μας μυεί λοιπόν, με τον δικό του, λυρικό τρόπο, στον κόσμο του.

0

Η γυναίκα της ΖάκυθοςMust

Ένα βιβλίο για την προσφυγιά, τον πόνο, τον ξεριζωμό, μα πάνω από όλα για την αξιοπρέπεια. Επιπλέον, μια από τις πρώτες αναφορές στην ταξικότητα.

0

Η μνηστή του βασιλιάένα παραμύθι αλλιώτικο από τ’ άλλα

Ο Χόφμαν είναι μεγάλος παραμυθάς και το ξέρουμε. Το αποδεικνύει ξανά σε αυτό το πολύ όμορφο παραμύθι για ενήλικες μου θύμισε τον Καρυοθραύστη του ίδιου, αλλά το βρήκα πιο διασκεδαστικό. Ακόμα και τα ονόματα είναι αστεία!

0

Η λιμνοθάλασσα της Γεωργικής Σχολής και άλλες αφηγήσειςΒιβλίο μπονσάι

Ένα βιβλίο για μια λιμνοθάλασσα που δεν υπάρχει πια, ένα βιβλίο γεμάτο αφηγήσεις της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης. Ο τρόπος γραφής σε κερδίζει γρήγορα.

0

Βρέχει γριές και άλλες ιστορίεςΟ ορισμός του σουρεάλ

ΛΑτρεύω τον Χαρμς. Το αγαπημένο μου δικό του είναι φυσικά το Γαλάζιο τετράδιο, αλλά και αυτή η συλλογή αποδίδει το σπιρτόζικο ακι διεισδυτικό χιούμορ του. Πολύ καλή πρόταση για μια πρώτη επαφή με τον συγγραφέα.

0

Ο συνοδοιπόροςεκλπηκτικό ντεπούτο

Η αφήγηση ενός προσώπου που δεν κατονομάζεται (αποκαλείται απλά "Λοχαγός") για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μου θύμισε Γκράχαμ Γκριν και αυτό μόνο για καλό μπορεί να το πει κανείς.

0

Μισοψημένουπέροχο

Αυτό το βιβλίο πραγματικά με έσωσε πριν δυο χρόνια. Μου έφτιαξε τρομερά και απρόσμενα τη διάθεση, ενώ είχε απίστευτα σχόλια για πράγματα πέραν της μαγειρικής, όπως το σάπιο αμερικανικό όνειρο και η κατάσταση της εργατικής τάξης. Πολύ πρωτότυπα και τα μαγηειρικά θέματα με τα οποία καταπιανόταν ο Μπουρνταίν, όπως η ποιότητα των πανάκριβων εστιατορίων ή οι μάχες για το φουά γκρα. Πάνω από όλα όμως, αυτό που μαγεύει, είναι ότι ο Μπουρνταίν πίσω από όλο το γκλάμουρ βλέπει πάντα τους ανθρώπους.

0

Ηδονήερωτική λογοτεχνία στα καλύτερά της

Η επικούρεια, ηδονιστική ζωή στη Ρώμη του 19ου αιώνα. Ένα αριστούργημα για τη ματαιότητα πολλών πραγμάτων και για την παρακμή.

0

Χαίρομαι που είμαι εδώΚαναδέζικη ποίηση

Πολύ όμορφα και νοσταλγικά ποιήματα, με αναφορά στη ζωή της υπαίθρου και εξαιρετική (όπως πάντα) μετάφραση του Γιάννη Παλαβού.

0

Μέρες εγκατάλειψηςΜελαγχολικό

Η πλήρης κατάρρευση μιας γυναίκας μετά από έναν χωρισμό. Εξοργιστικό, στενάχωρο, μα και τόσο αληθινό.

0

Ο κάμπος στις φλόγεςΑπό τα καλύτερα διηγήματα που έχω διαβάσει ποτέ

Στον Ρούλφο η μικρή φόρμα ταιριάζει εξίσου με τη μεγάλη. Κάποια διηγήματα είναι πραγματικά αξέχαστα, όπως το Δεν ακούς να γαβγίζουν τα σκυλιά.

0

Πέδρο ΠάραμοΑριστούργημα

Ένα προσκλητήριο νεκρών σ'έναν τόπο που δεν υπάρχει πια. Είανι τόσο μεθυστικό, που όσο το διαβάζεις ζαλίζεσαι. Το ύφος του Ρούλφο είναι απαράμιλλο.

0

Το χέρι της ΦάτιμαΣαν ταινία

Οι τελευταίες μέρες της πολιορκίας της Γρανάδας από τους Χριστιανούς και ένας μεγάλος έρωτας αποχωρίζεται... για να ξανασυναντηθεί στο μέλλον, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της ισπανικής ιστορίας. Πολύ μεγάλο το μέγεθός του, αλλά το περιεχόμενο αποζημιώνει.

0

Η Παναγιά της θάλασσαςΗ εκκλησία του λαού

Η Σάντα Μαρία δελ Μαρ είναι η λαϊκή εκκλησία της Βαρκελώνης, στον αντίποδα του Καθεδρικού, που ήταν για τις άρχουσες τάξεις. Αυτό το βιβλίο μας λέει την ιστορία της και είναι ακαταμάχητη.

0

Η μεγάλη χίμαιραΠολύ ωραίο

Απίστευτη γραφή, εθίζεσαι, ξενυχτάς, θες να δεις τι γίνεται παρακάτω, παρόλο που δεν ταυτίζεσαι με κανέναν πρωταγωνιστή. Πολύ δυνατό. Τη Μαρίνα θα τη θυμάστε για πάντα.

0

Η μεγάλη χίμαιραΠολύ ωραίο

Απίστευτη γραφή, εθίζεσαι, ξενυχτάς, θες να δεις τι γίνεται παρακάτω, παρόλο που δεν ταυτίζεσαι με κανέναν πρωταγωνιστή. Πολύ δυνατό. Τη Μαρίνα θα τη θυμάστε για πάντα.

0

Η φάρσαΕυφυέστατο.

Μια τηλεφωνική φάρσα, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου, με την παρέλαση να περνάει κάτω από το μπαλκόνι των πρωταγωνιστριών θα σας κάνει να σκάσετε στα γέλια, παρωδώντας τη συ΄γχρονη Ελλάδα.

0

Η ιστορία της χαμένης κόρηςΈτσι κλείνει λοιπόν

Το ταξίδι μας λαμβάνει τέλος σε αυτόν τον τόμο. Οι ηρωίδες μας είναι πλέον ηλικιωμένες. Στο τέλος τα πράγματα δεν είναι πολύ ξεκάθαρα, η Φερράντε μας κλείνει λίγο- πολύ το μάτι και μας μένει η γλυκόπικρη αίσθηση ότι χάσαμε τις φίλες μας.

1

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουνΤο καλύτερο της τετραλογίας

Οι κοπέλες έχουν πλέον ενηλικιωθεί, αποκατασταθεί επαγγελματικά, έχουν γίνει μητέρες και οι δύο, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνεται μπροστά μας η κοινωνικο-πολιτική ιστορία της Ιταλίας το '70.

0

Το νέο όνομαΤο 2ο βιβλίο της τετραλογίας

Εδώ οι πρωταγωνίστριές μας μπαίνουν στην εφηβεία. Αρχίζουν τα καρδιοχτύπια και οι επαγγελματικές επιλογές. Η ιστορία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, ενώ η Ίσκια, όπου κάνουν διακοπές, φαντάζει τόπος μαγεμένος.

0

Η υπέροχη φίλη μουΔώστε του μια ευκαιρία

Η ιστορία της Λίλας και της Λενού από την τετραλογία της Νάπολης. Εδώ, στον 1ο τόμο, παρακολουθούμε την παιδική τους ηλικία, που θυμίζει πολύ την ζωή στην Ελλάδα το '50. Για μένα είναι το πιο βαρετό της τετραλογίας, αν και στο φινάλε σε κάνει εναγωνίως να θες να διαβάσεις το 2ο.

0

Θυμάμαι σοκολάταΦανταστικό!

Σύμφωνα με ένα φίλο, ο Κατσαμπάνης είναι "ο Bowie της ελληνικής λογοτεχνίας" και το αποδεικνύει και στο βιβλίο του αυτό, στο οποίο μάλιστα βλέπει τα πράγματα από τη γυναικεία σκοπιά.

0

Εθνικός κήποςΕξαιρετική ιδέα!

Μια πολύ ωραία και άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση στον Εθνικό Κήπο, με χάρτη, ιστορίες, πληροφορίες, ποίηση σχετιζόμενη με το μέρος και φυσικά φωτογραφίες.

0

Κάιρο, Μητέρα του κόσμουΚαλογραμμένο

Ένας έρωτας σε μια πολυπολιτισμική πόλη, με μια αναδρομή στο παρελθόν και το μέλλον της. Πρωταγωνίστρια η Αραβική άνοιξη.

0

Οι λέξεις και τα πράγματαΔιαχρονικό

Με τον Φουκώ καταλαβαίνουμε πόσα λένε για μας οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα προσωπικά μας αντικείμενα. Ο Φουκώ επιστρατεύει διάφορες επιστήμες, όπως η γλωσσολογία καιη οικονομία.

0

Things: A Story of the Sixties with A Man AsleepΟ Περέκ είναι μάγος

Η ευμάρεια, ο καταναλωτισμός, η μικροαστίλα των baby boomers που ήταν στα ντουζένια τους τη δεκαετία του '60, σε αυτό το βιβλίο.

0

Χαμένο φάσμαΔιαβάζεται με μια ανάσα

Μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν καθηγητή και μια φοιτήτρια, που εγκολπώνει και μουσικούς στίχους στην αφήγηση. Το υπέροχο ασπρόμαυρο σχέδιο (τύπου νουάρ) είναι της μίας και μοναδικής Μαρίας - ηλεκτρας Ζογλοπίτου.

0

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Η φυλακισμένηΑπό τα συγκλονιστικότερα πράγματα που έχω διαβάσει ποτέ

Το συγκλονιστικότερο της σειράς. Μετά από μελέτη της Κάρσον, φαίνεται ότι είναι και το πιο αυτοβιογραφικό του συγγραφέα.

0

Πάνω στα ποτάμια που κυλούνΜανιφέστο μοναξιάς

Ένας ύμνος στις εμπειρίες, στις αναμνήσεις, τις ιστορίες, τις μυρωδιές. Ο Αντούνες σπάει για αλλη μια φορά τα όρια της γλώσσας.

0

Αυτογραφία"ο απολογισμός είναι θετικός"

Η αγαπημένη συγγραφέας θυμάται τη ζωή της μέσα από αναμνήσεις, φωτογραφίες, συναντήσεις, περιστατικά. Και η ζωή της είναι, κατά το ρητό της Καραπάνου, αγρίως απίθανη.

0

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιώνΑπό τον τίτλο ήδη, πανέμορφο

Αν ο πρώτος τόμος του Αναζητώντας το χαμένο χρόνο ήταν μια αποκάλυψη, ο δεύτερος είναι ο ορισμός της αναγνωστικης απόλαυσης. Αυτή τη φορά ο συγγραφέας μιλάει κατά βάση για τη ζωή του. Πολύ όμορφες οι σκηνές στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και αξέχαστος ο έρωτας προς την Αλμπερτίν.

0

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Από τη μεριά του ΣουάνΤο 1ο μοντέρνο λογοτεχνικό κείμενο

Τον αγάπησα τον Σουάν. Τα παιδικά του χρόνια, τα σκασιαρχεία του, τα απογεύματα με τη θεία του που έπιναν τσάι, τον μεγάλο, απελπισμένο έρωτά του.

0

Τερέζα ΜπατίσταΕξωτικό

Ο μεγάλος Βραζιλιάνος Ζορζέ Αμάντου γράφοντας για τον έρωτα, σκιαγραφεί την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, αλλά και την ομορφιά της περιοχής της Μπαία.

0

Της επανάστασης και του έρωταΟ έρωτας ανθίζει και μαραίνεται

Πολύ ωραία ποιητική συλλογή που κινείται στους 2 μεγάλους άξονες της ζωής του ποιητή, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το μανιφέστο των φουτουριστών καθώς και ένα επίμετρο που υπογράφουν μεγάλα ονόματα.

0

ΦλέγομαιΗ βιογραφία του Μαγιακόφσκι

Φανταστική βιογραφία που περιγράφει τη σύντομη πλην γεμάτη εμπειρίες ζωή του μεγάλου φουτουριστή ποιητή. Συνεχίζεις να το διαβάζεις ακόμα κι αν το σπίτι πιάσει φωτιά.

0

Σύννεφο με παντελόνιαΑξεπέραστο

Το ποιητικό μανιφέστο του Μαγιακόφσκι. Γεμάτο εικόνες αιθέριες, ήχους, χρώματα. Συνεχίζεις να το διαβάζεις και πεφτουν βόμβες στο δωμάτιο.

0

Eρωτική αλληλογραφίαΟι αγαπημένες μου ερωτικές επιστολές

Όλο το πάθος, όλη η τρέλα, το αμόκ που έχει πάθει ο Μαγιακόφσκι με τη Μπρικ ξεχειλίζουν από τις επιστολές του, τις οποίες υπογράφει ως "ο σκύλος σου".

0

Γράμματα στη ΝόραΕρωτικό πάθος

Φοβερές και τρομερές επιστολές του Τζόις στη γυναίκα της ζωής του που μας φανερώνουν μια άλλη πλευρά του.

0

Τζάκομο ΤζόιςΠροοίμιο του Οδυσσέα

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι κομβικής σημασίας στο έργο του Joyce. Πλούσια έκδοση με πληθώρα ερμηνευτικών σχολίων, καλογραμμένη εισαγωγή και υστερόγραφο.

0

Η πλημμύραΗ ζωή σ'ένα πλημμυρισμένο Λονδίνο

Αλληγορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ένα πλημμυρισμένο Λονδίνο. Οι εικόνες της πόλης είναι εντυπωσιακές. Αλλά και η ζωή των κατοίκων της πόλης, έχει αλλάξει δια παντός. Προφητικό.

0

Πικρούτσικα-πικρούτσικαΠεριβόλια της γης, περιβόλια τ' ουρανού

Σαράντα καθημερινές ιστορίες της γενιάς του '80 και του '90. Η ομορφιά και η μελαγχολία της νοσταλγίας και της ανάγκης για ρίζες.

0

Άνθρωποι του ΜιλένιουμΗ εξέγερση των μικροαστών

Άλλο ένα βιβλίο που ο Μπάλαρντ αποδεικνύει πόσο τεράστιος είναι. Κατάφερε από την αρχή της χιλιετίας να προβλέψει την οικονομικοπολιτική κρίση που βιώνουμε, το τέλος της ευμάρειας και της σπατάλης. Απίστευτο πραγματικά.

0

Το κόκκινο στο φτερό του παπαγάλουΕμβληματικό

Ένα ολόκληρο σχέδιο προκειμένου να συλληφθεί ένας πρώην βασανιστής και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η καθημερινότητα στην Κούβα, η πολιτική κατάσταση στη Λατινική Αμερική, μαζί με σασπένς. Κυλάει γρήγορα πολύ.

0

Εκτός ελέγχουΑγαπημένος Ballard

Ο συγγραφέας έχει σαν θέμα του τη Σφαγή του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στο Πάνγκμπεργκ. Ο εγκλεισμός, ένα από τα αγαπημένα του θέματα, αποδίδεται και εδώ αριστοτεχνικά.

0

ΘηριόμορφοιΈνα βιβλίο με διάχυτο τον ερωτισμό

Καταρχάς, το βιβλίο είναι αισθητικά πανέμορφο. Οι φωτογραφίες απογειώνουν το κείμενο και προσφέρουν μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία. Και η ιστορία όμως, που εξερευνά τις σχέσεις,τον ερωτισμό και τη σεξουαλικότητα είναι ωραία. Εντυπωσιακό από κάθε άποψη λοιπόν.

0

Ώσπου οι πέτρες να γίνουν ελαφρύτερες απ' το νερόΤο πορτογαλικό παρελθόν βασανίζει ακόμα το παρόν

Ο Αντούνες καταδιωκεται συγγραφικά από την Αγκόλα και το βιβλίο του αυτό καταπιανεται με την αποικιοκρατία εκεί. Ρεαλιστκό και διαυγές, με λέξεις που πέφτουν σαν τα καρφιά.

0

Ζωή, οδηγίες χρήσεωςΜοναδικό

Μια αλληλουχία από ιστορία που ξεδιπλώνονται, άλλες τελειώνουν, άλλες ποτέ. Οι φαν των Κρονόπιο και των Φάμα του Κορτάσαρ θα το λατρέψουν.

0

Άρης ο αρχηγός των ατάκτωνΔυνατή βιογραφία του Βελουχιώτη

Ο Χαριτόπουλος γράφει εμφανώς γοητευμένος από τον Άρη. Οπότε, τον αποθεώνει. Εντούτοις, έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά στην έρευνα.

0

Ο ξένοςΆνισο

Ξεκινάει πολύ δυναμικά, σε κάνει να θες να μάθεις τι θα γίνει επιτέλους, ποιος είναι αυτός ο ξένος πια, αλλά το φινάλε δεν μου έκανε. Μου το ξεφούσκωσε.

0

Το βάρος της πεταλούδαςκαταπληκτικό

Δάκρυσα που υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σκέφτονται και να γράφουν έτσι. Μετά από αυτό, θα θελήσετε σίγουpα να διαβάσετε και τα υπόλοιπα του ντε Λούκα.

0

Οι ρίζες της ναζιστικής βίαςεξαιρετικά χρήσιμο

Μια πολυπαpαγοντική ανάλυση της γέννησης και της ανόδου του ναζισμού. Το Άουσβιτς ήταν γέννημα του δυτικού πολιτισμού.

0

Δια πυρός και σιδήρουη νέα σχολή στην ιστοpία

Στο Δια πυρός και σιδήρου, ο Τραβέρσο συζητάει το εξής απλό: αν δεχτούμε τη θεωρία των δύο άκρων, τότε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε κανένα νόημα.

0

Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας - Ground Zeroο μετασχηματισμός μιας πόλης μέσω τηςποίησης

Η Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας του Γκέρχαρντ Φάλκνερ καταπιάνεται με το αντίκτυπο της 11ης Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, ενώ διαπραγματεύεται το σχηματισμό του τις τελευταίες δεκαετίες.

0

Mπερλίν«Το Βερολίνο είναι η ιδανική πόλη για να καταδυθείς στον εαυτό σου»

Το Βερολίνο από την πλευρά του ενσωματωμένου μετανάστη προσπαθεί να καταλάβει η Άντζη Σαλταμπάση στο Μπερλίν. Αναζητά τα σημάδια του χρόνου, τις «ρυτίδες της ιστορίας», ενώ παρατηρεί τους σύγχρονους Γερμανούς να προσπαθούν από τη μία να απωθήσουν το τραύμα του παρελθόντος και από την άλλη να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι

0

Η δική μου ελεύθερη γερμανική νεολαίαμια άλλη πλευpά

Από τη μία πλευρά γράφει για τν ανατολική πλευρά η Κλαούντια Ρους στη Δική μου ελεύθερη γερμανική νεολαία. Μέσα από τις αναμνήσεις της, μας περνάει τα συναισθήματά της για όλα όσα βίωνε κατά την παιδική και εφηβική της ηλικία: «Υπάρχουν απώλειες στη ζωή που δεν ξεπερνιούνται ποτέ. Ας πούμε, εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα ένα δεματάκι που κατάσχεσε η Στάζι και προοριζόταν ειδικά για μένα. Είχε έρθει από την Ιταλία και περιείχε ένα μπλε κασκόλ με ασορτί σκούφο. Το γράμμα που συνόδευε το δώρο έφτασε, το δέμα όχι. Δεν το ξέχασα ποτέ. Ακόμα το περιμένω.» Όμως δεν μένει μόνο στις αναμνήσεις της αυτές. Περιγράφει το φέρι μποτ για Σουηδία που ονειρεύονταν πάντα να πάρουν οικογενειακώς: «Τότε δεν ήξερα πόσοι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί προσπαθώντας να δραπετεύσουν μέσω της Βαλτικής, ή ότι οι Σκανδιναβοί ψαράδες έβρισκαν για χρόνια, ξανά και ξανά, πτώματα στα δίχτυα τους και ότι η αγαπημένη μου θάλασσα είχε μετατραπεί σε παγίδα θανάτου από τη ΛΔΓ. Δεν είμαι σίγουρη αν θα ξαναέκανε ποτέ μπάνιο σε αυτή τη θάλασσα, αν τα ήξερα όλα αυτά.»

0

Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερδιδακτικό

«Πώς να γράψει κανείς μια ‘καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ’, όταν το καθημερινό εξαφανίζεται και οι άνθρωποι υποτάσσονται στην απόλυτη, ολοκληρωτική πολιτική; Στο Βερολίνο τα χρόνια 1933- 45 δεν είναι μονάχα η χρονική στιγμή μιας πόλης. Είναι τα χρόνια που κατατρώγουν τους ανθρώπους και τους σκοτώνουν. Τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα εξαφανίζονται μέσα σε σωρούς ερειπίων», σχολιάζει ο Ζαν Μαραμπινί στο βιβλίο του Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ.

0

Το βρεγμένο ψάριαπό τον συγγpαφέα του Babylon Berlin

Μια άλλη διάσταση για την πόλη, αυτήν του κοινωνικού βρασμού που δεν έχει πάψει από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου, μας παρουσιάζει και ο Φόλκερ Κούτσερ στο Βρεγμένο Ψάρι που διαδραματίζεται το 1929.

0

Βερολινέζικα Χρονικά (1920-1933)μια άλλη καταγpαφή

Ο Pot θα ενδιαφερθεί για τους απόκληρους της πόλης` τους πρόσφυγες (που ήρθαν από ανάγκη εδώ και δυστυχώς θα κολλήσουν εδώ), τους Εβραίους, τους άστεγους, τους ανώνυμους νεκρούς. Η άλλη πλευρά της πόλης, με την οργάνωσή της και την τύποις λειτουργικότητά της με τους μεγάλους δρόμους της, το δίκτυο συγκοινωνιών της, τα κυβερνητικά της κτίρια και τους χώρους αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης τον απωθούσε.

0

Απόκρυφο Βερολίνοεκπληκτικό

Ο νεαρός Βέντελιν, κεντρικός χαρακτήρας του Απόκρυφου Βερολίνου του Φραντς Χέσσελ, έχει σαν επάγγελμά του την ομορφιά του, σαγηνεύει επιφανείς γυναίκες και άντρες, κυκλοφορεί με τις μποέμ παρέες της πόλης και αφού δεν βρίσκει κάτι καλύτερο, σκέφτεται να επιστρέψει στα πατρικά εδάφη. Πανέμοpφο βιβλίο.

0

Στο χείλος της αβύσσου"αυτή η ανάγκη να είσαι παpόν"

Ο Φάμπιαν στο Χείλος της Αβύσσου του Έριχ Κέστνερ είναι ένας νεαρός δανδής, που κυκλοφορεί από μπαρ σε μπαρ, που πάει από γυναίκα σε γυναίκα και είναι μονίμως μεθυσμένος. Άνεργος, με ερωτική απογοήτευση, σε μόνιμη εγρήγορση όσον αφορά τον εαυτό του που αλλάζει. Γύρω του, όλα είναι προσωρινά, η καθημερινότητα γεμάτη καταχρήσεις, ενώ η ανηθικότητα βασιλεύει στη χαοτική γερμανική πρωτεύουσα.

1

Αντίο Βερολίνομια κάμεpα που καταγpάφει

Ο Κρίστοφερ Ίσεργουντ, που τις εμπειρίες του από την πόλη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο κατέγραψε στο βιβλίο του αυτό, ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι συμπεριφέρεται σαν παρατηρητής. Κι όντως καταγράφει. Καταγράφει τις ζωές των συγκατοίκων του στο σπίτι της δεσποινίδος Σρέντερ, αλλά και τον κόσμο της πόλης. Μικροαπατεώνες, τυχοδιώκτες, εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες που έχουν μαζευτεί σε μια πόλη αναζητώντας το μέλλον, που συμβιώνουν με τους παλιούς κατοίκους, η καθημερινότητα και συνήθεια των οποίων ανατρέπονται.

0

Βερολίνο Αλεξάντερπλατςένα αpιστούpγημα

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη που θυμίζει πεδίο μάχης: «Προσέξτε, όταν πέφτουν οβίδες βρωμίζει ο τόπος, εμπρός, ψηλά το πόδι, μη δίνεις στόχο, πρέπει να ξεφύγω, να την κοπανήσω, εμπρός, το πολύ πολύ να μου τσακίσουν τα κόκαλα, ντουμντρουμντουμ, εμπρός μαρς, εν δύο, εν δυο, δεξί αριστερό, δεξί αριστερό, δεξί αριστερό. Ο Φραντς Μπίμπερκοπφ βαδίζει μες στους δρόμους με βήμα σταθερό, δεξί αριστερό, δεξί αριστερό, μην κάνεις τον κουρασμένο, ούτε καπηλειό ούτε πιοτό, για να δούμε, μια σφαίρα ήρθε απ' τον ουρανό, για να δούμε θα τη φάω, θα πέσω, δεξί αριστερό, δεξί αριστερό, ήχος τυμπάνων και ταγμάτων μάχης. Επιτέλους, ανάσανε. Περπατάει στο Βερολίνο. Όταν οι στρατιώτες διασχίζουν την πόλη, άι γιατί, άι επειδή, άι μονάχα για το τσινγκ νταραντά μπουμνταρά, άι μονάχα για το τσινγκνταραντά, νταντά. Τα σπίτια είναι σιωπηλά, ο αέρας φυσάει απ' όπου θέλει. Άι γιατί, άι επειδή, άι μονάχα για το τσίνγκνταρανταντά.» Στην πόλη αυτή πια, αστοί κι εγκληματίες δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, η κοινωνική παρακμή έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό.

0

Ρόζανουάp στο Βεpολίνο του μεσοπολέμου

Πληροφορούμαστε την επανανοικοδόμηση της πόλης μετά από μια περίοδο όπου όλα είχαν παγώσει. Τα πτώματα των δολοφονημένων γυναικών που στήνουν την πλοκή του βιβλίου, βρίσκονται στις στοές των υπό κατασκευή σταθμών του μετρό. Από την άλλη, τα χαραγμένα στα νεκρά σώματα μοτίβα αποτελούν προβοκάτσια προκειμένου να κατηγορηθούν οι Εβραίοι. Το Βερολίνο είναι για τον επιθεωρητή Χόφνερ, που αναλαμβάνει την εξιχνίαση των εγκλημάτων μια "πόλη των λέξεων".

0

Τα παιδικά χρόνια στο Βερολίνο το χίλια εννιακόσιαμια πόλη που δεν υπάpχει πια

Είμαστε στο Βερολίνο του 1900, όπως το περιγράφει ο Βάλτερ Μπένγιαμιν στο βιβλίο όπου εξιστόρησε τα παιδικά του χρόνια. Η αφήγηση γίνεται από τη μία από τα μάτια του –μικρού τότε- συγγραφέα, από την άλλη από τη νοσταλγία και την αναπόληση του –μεγάλου πια- Μπένγιαμιν. Γιος εβραϊκής οικογένειας και με πατέρα παλαιοπώλη, κάτοικος των «καλών προαστίων», ο αφηγητής θυμάται τις γιορτές στο τεράστιο σπίτι της γιαγιάς του, ένα από τα παλιά αρχοντικά με τα άπειρα δωμάτια, κάποια από τα οποία άνοιγαν αποκλειστικά μια φορά το χρόνο. Θυμίζει λίγο τα δείπνα που περιγράφει ο Προυστ στο Αναζητώντας το χαμένο χρόνο (το οποίο άλλωστε ο Μπένγιαμιν μετέφρασε μαζί με τον Φραντς Χέσσελ).

0

Στο νότιο προπύργιο του ΡάιχΠολύ ποιοτική δουλειά

Οικονομική εκμετάλλευση, επιτάξεις, κατοχικά δάνεια και αποζημιώσεις κατά των Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για αυτούσιο το φάκελο του γερμανικού οικονομικού επιτελείου για την κατοχική Ελλάδα, ωστόσο η εισαγωγή του Μανουσάκη βάζει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο, το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας τότε, πληροφορίες για τους συντάκτες των εκθέσεων.

0

AnimaΕυρηματικό

Πάρα πολύ πρωτότυπο βιβλίο, στο οποίο η εξιχνίαση μιας δολοφονίας γίνεται με τις μαρτυρίες ζώων. Δε μένει όμως μόνο σε αυτό το τρικ ο συγγραφέας. Ανατέμνει την αμερικανική επαρχία, τη βία της.

0

ΟρυμαγδόςΜια χαρτογράφηση της γαλλικής κοινωνίας

Φοβερό νουάρ που δε θες να αφήσεις από τα χέρια σου, μου θύμισε στο πόσο εθίστηκα τη Μαύρη ντάλια του Ελρόι. Κι επιτέλους ένα νουάρ που να διαδραματίζεται στο τώρα.

0

Η γκαρσόν και ο δολοφόνοςΟ υπότιτλος τα λέει όλα

Ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή αληθινων προσώπων, στο φόντο της ιστορίας, με γλώσσα μυθιστορηματική. Πραγματικά απολαυστικό. Και προσφέρει επίσης μια άλλη ματιά στην εποχή.

0

Η ταραχή των ανθρώπινωνη ποίηση ως κατανόηση του εαυτού

Δοκίμια του πάντα στοχευμένου Διονύσιου Καψάλη για το δημοτικό τραγούδι, τον Καβάφη, τον Μαβίλη, Άγρα και τον Μπλέικ, τον Λάρκιν και τον αγαπημένο του Καψάλη, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η ποίηση δεν είναι μόνο «λέξεις, λέξεις, λέξεις».

0

Ελαφρά ελληνικά τραγούδιαΟι παλιές "καλές" εποχές, πόσο καλές ήταν τελικά;

Έξυπνη ιδέα που φέpνει σε αντιπαpάθεση στον ελαφpολαϊκό στίχο την ελληνική πpαγματικότητα του '50, τις διώξεις, τον πολιτικό αυταpχισμό, το ξέπλυμα των συνεpγατών των Ναζί.

0

Το μεγάλο φακέλωμαΠολύ ενδιαφέpον non fiction

Το παρακολούθησης και ελέγχου δεν είναι αήττητο και οι συνειδήσεις των ανθpώπων μποpούν να αλλάξουν.

0

Ψυχολογίες συμμόρφωσηςΠολύ ενημεpωτικό

Ηot-spots, στρατός, αστυνομία, FRONTEX, OHE, ΜΚΟ. Η ζωή των μεταναστών στα σύγpονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

0

Άβυσσοςαπό τα πιο αγαπημένα

Όλη η κλειστοφοβία, όλος ο συντηρητισμός και ο καθολικισμός του φρανκισμού σε ένα μυθιστόρημα που μιλά εντούτοις για την ελευθερία, τις προσωπικές επιλογές με όποια τιμήματα, τη δημιουργία. Αγαπημένο βιβλίο για μια Βαρκελώνη που χάθηκε.

0

Το εγχειρίδιο των ιεροεξεταστώνΑπίστευτη δομή και ιδέα

Μια σειρά από μαρτυρίες ιεροεξεταστών για τον Σαλαζάρ. Απόλυτα ατμοσφαιρικό, ενώ κανείς μαθαίνει τη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας.

0

Σαν Άνγκρε. Τα δάκρυα της Φον ΜπράουνΔεν μου είπε κάτι

Περίμενα περισσότερα από τον Παλαβό.

0

ΑστείοΆλμα από τον Παλαβό

Τα προηγούμενα βιβλία του ήταν απλώς συμπαθητικά. Αυτό έκανε το άλμα και ξέφυγε. Μερικά διηγήματα δε, είναι σαν πεζά ποιήματα.

0

PatriotΕξαιρετική αρχή

Δεν ξέρω πόσο δούλεψε το συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας ή αν του βγήκε έτσι αυθόρμητα. Πάντως, γεγονός είναι ότι οι λέξεις του είναι πολύ προσεκτικά διαλεγμενες. Προσεγγίζει το λαϊκό στοιχείο όπως είναι, χωρίς να το ρομαντικοποιεί ή να το λουμπενοποιεί.

0

Πού 'ναι η μάνα σου, μωρήΑπίστευτη μαρτυρία

Σήμερα, ανήμερα της δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα θυμήθηκα αυτό το βιβλίο. Η συγγραφέας είναι συγγενής του και περιγράφει τις περιπέτειές της μετά τη δολοφονία της οικογένειάς της όταν η ίδια ήταν μόλις 4 ετών, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Η ελληνική ιστορία μέχρι τα Ιουλιανά.

0

Χρόνος, εργασιακή πειθαρχία και βιομηχανικός καπιταλισμόςΔεν κυνηγούσαμε πάντα τις μέρες και τις ώρες

Ο Τόμσον πραγματεύεται την αλλαγή της έννοιας του χρόνου τόσο στην πράξη, όσο και στη συνείδηση των ανθρώπων. Σε κάνει να δεις λίγο έξω από το κουτί, αφού αντιλαμβάνεσαι ότι ο χρόνος δεν ήταν πάντα ο βασικός ρυθμιστής της ζωής των ανθρώπων.

0

Η συγκρότηση της αγγλικής εργατικής τάξηςΜνημειώδες έργο.

Πρόκειται για βιβλίο αναφοράς που επιτέλους κυκλοφόρησε στη γλώσσα μας. Σε μια εποχή αλλαγών, διαμορφώνεται (μετά από μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων) η αγγλική εργατική τάξη. Καταπληκτική η δουλειά αφενός, αλλά και ο τρόπος γραφής του Τόμπσον είναι τρομερός. Χρήσιμο για τη συγκεκριμένη συγκυρία που επίσης είναι ένα μεταίχμιο μετασχηματισμών.

0

Ένας απλός υπάλληλος βιντεοκλάμπ και άλλα κείμενατόσο όμορφο

Ο Φίλης στήνει όλη την ποιητική του συλλογή με βάση την περσόνα ενός υπάλληλου βιντεοκλάμπ. Αξίζει να ακούσετε και τη ραδιοφωνική εκπομπή του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, όπου διαβάζει ποιήματα από αυτή.

0

Η ερωμένη τηςπρωτοφεμινισμός

Απίστευτο τόσο το ίδιο το βιβλίο, η 1η απεικόνιση λεσβιακής σχέσης στη νεοελληνική λογοτεχνία, όσο και η ιστορία του πώς βρέθηκε, πώς μελετήθηκε,κλπ. από την επιμελήτρια της έκδοσης. Ένα έργο με ξεκάθαρες αναφορές στη χειραφέτηση και την ισότητα

0

Παράπλευρες καθημερινές απώλειεςαγαπημένο

Μικρά κείμενα από τον Κοροβέση. Τα ρούφηξα! Κάποια είναι, όπως συνηθίζει ο ίδιος, όμορφες αλληγορίες, ενώ άλλα κυριολεκτικά σε διαλύουν.

0

Φέρε με πίσωΠολύ καλό αστυνομικό

Μου θύμισε την ολλανδική ταινία Spoorlos. Η ιστορία του Φιν και της Λέιλα σε μαγνητίζει, αμφιβάλεις συνεχώς για τα πάντα. Έχασα στάσεις στο μετρό ενώ το διάβαζα, τόσο βυθισμένη σ' αυτό ήμουνα.

0

Γενική ανθολογία σύγχρονης λατινοαμερικάνικης ποίησης 1892-1975Φοβερή συλλογή

Ο Καππάτος μαζεύει τα καλύτερα λατινοαμερικάνικα ποιήματα 100 χρόνων. Είναι λίγο old school η προσέγγιση, αλλά απεριόριστος σεβασμός για το έργο και τις επιλογές.

0

Λουκούμιατρικυμιώδης σχέση

Το πήρα γιατί η ταινία με συγκλόνισε. Παρόλο λοιπόν που ήξερα την έκβαση της ιστορίας, μπήκα ξανά στη σχέση του ζευγαριού, που έβλεπε τη φάση τους από τον απόλυτο ενθουσιασμό να αλλάζει. Σπαρακτικά αληθινό. Στα συν η μετάφραση από τα ολλανδικά.

0

Η λευκή κουρτίναΠολύ καλή 1η προσπάθεια

Καφκικής εμπνεύσεως βιβλίο με πρωταγωνιστή έναν τύπο που βρίσκεται κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο. Αρκετά προσεγμένη ιστορία, σύγχρονος και τρισδιάστατος ο ήρωας, το φινάλε σε έστελνε τελείως. Κάτι έλειπε, αλλά είναι πολύ καλή πρώτη προσπάθεια. Περιμένουμε να το βρει στη δεύτερη ο κος Γράψας.

0

Η ώρα του αστεριούκαθαρή λογοτεχνία

Η υπόθεση δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι η ιστορία μιας απλής κοπέλας, με τίποτα- μα τίποτα- εντυπωσιακό πάνω της. Ούτε εμφανισιακά, ούτε διανοητικά, γενικώς τίποτα. Η γραφή της Λισπέκτορ όμως θα την κάνει στα μάτια σας μια ανυπέρβλητη λογοτεχνική ηρωίδα. Δηλώνω απερίφραστα Λισπεκτορική!

0

ΥφαντόκοσμοςΑγαπημένο βιβλίο fantasy

Ένα από τα ωραιότερα fantasy βιβλία που έχω διαβάσει. Το σύμπαν του Μπάρκερ είναι δαιδαλώδες, πολύχρωμο και ονειρικό. Ήδη από την υπόθεση θα καταλάβετε πολλά: μια ολόκληρη χώρα κατοικεί σ' ένα ύφασμα. Αξέχαστο.

0

Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμούΠώς λειτουργεί το σύστημα

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα για τη χρηματοοικονομική κατάρρευση του καιρού μας. Ο Χάρβει έχει και γνώσεις και στιλ γραφής. Δυστυχώς, η μετάφραση χάνει.

0

Κερδίζοντας χρόνοΚατατοπιστικό.

Μαζί με το Αίνιγμα του κεφαλαίου του Χάρβει, αποτελούν τα 2 καλύτερα βιβλία για την οικονομική κρίση που βιώνουμε κατ' εμέ. Το μόνο αρνητικό είναι ότι έχει θεματάκια η μετάφραση.

0

Με τις μέλισσες ή με τους λύκουςΗ μεγάλη δίκη του καιρού μας

Όλες οι αγορεύσεις του Θανάση Καμπαγιάννη, με χρέη πολιτικής αγωγής, στη δίκη της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια. Ξετυλίγει το κουβάρι της δράσης της και με φοβερή παρουσίαση τεκμηριωμένων στοιχείων. Ένα αδιάσειστο ντοκουμέντο.

0

ΖαούμΟ μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής

Η 1η έκδοση έργου του Χλιέμπνικωφ στα ελληνικά που μας φέρνει σε μια πρώτη επαφή με το ρωσικό φουτουρισμό. Δεν θα είσαι ο ίδιος ποτέ πια μετά την ανάγνωσή του.

0

Λαντομίρ και άλλα έργατο μοναχικό περιστέρι του ασημένιου αιώνα της ρωσικής ποίησης

Λατρεύω τον Χλιέμπνικωφ, οπότε η είδηση και μόνο της έκδοσης ενός βιβλίου του ακόμα στα ελληνικά με καταευχαρίστησε. Ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο πιάνοντας στα χέρια μου το ίδιο το βιβλίο, που εκτός του ότι είναι αισθητικά πολύ ιδιαίτερο, περιλαμβάνει ένα σωρό μέχρι πρότινος ακυκλοφόρητου υλικού όπως μανιφέστα και επίμετρα μεγάλων προσωπικοτήτων. Μια έκδοση που στο σύνολό της μας φέρνει πιο κοντά στη ρωσική πρωτοπορία.

0

Οι γάμοι του Κάδμου και της Αρμονίαςφοβερή δουλειά με το θέμα

Πανέμορφο βιβλίο που περιλαμβάνει όλη την ελληνική μυθολογία με τη μορφή του μυθιστορήματος και συνδέει πάρα πολλούς μύθους μεταξύ τους. Πραγματικά εξαιρετικό. Το αγγλικό το κάνω πάντα δώρο σε φίλους ξένους που ενδιαφέρονται για το θέμα.

0

To ποτάμιΗ συνέχεια της Λέσχης των νέων πιανιστών

Ο νεαρός Άξελ της Λέσχης είναι και εδώ ο αφηγητής. Πρωταγωνίστρια όμως είναι η Μαριάνε, μητέρα της φίλης του. Με άξονα εκείνη, ο συγγραφέας μιλάει για τα 60ς και τη σημασία της σεξουαλικής απελευθέρωσης, για το Γούντστοκ, κλπ. Δε φτάνει στο ύψος του πρώτου βιβλίου, αλλά είναι πάρα πάρα πολύ καλό.

0

Σημειολογικά όρια και πολιτικές του νοήματοςΠολύ επίκαιρο

Καταπληκτικό paper που έγραψε η συγγραφέας τη δεκαετία του '70 κάνοντας επιτόπια έρευνα σε ένα χωριό της Κρήτης που εκείνη την περίοδο αρχίζει να αλλάζει από τον τουρισμό. Η συνέντευξη στο τέλος επικαιροποιεϊ το τότε άρθρο, μιλάει για το μαζικό τουρισμό με τους όρους του σήμερα.

0

Το ΣαββατοκύριακοΚινηματογραφικό

Σε αυτό το βιβλίο γίνεται ένα reunion φίλων, μετά την αποφυλάκιση ενός δικού τους ανθρώπου. Ο Σλινκ γράφει άλλο ένα πολιτικό βιβλίο με θέμα του αυτή τη φορά την τρομοκρατία. Το χειρίζεται χειρουργικά. Θα γινόταν πολύ ωραία ταινία.

0

Διαβάζοντας στη ΧάνναΠολλά ζητήματα σε ένα τόσο δα βιβλίο

Ο πρωταγωνιστής σοκάρεται, όταν, ενώ παρακολουθεί τις δίκες της Νυρεμβέργης ως φοιτητής νομικής, αντικρίζει στο εδώλιο την πρώτη του αγάπη. Μια αποκάλυψη για αυτήν θα τον κάνει να αναθεωρήσει διάφορα ζητήματα. Άλλο ένα πολύ όμορφο βιβλίο από τον Σλινκ, βαθιά και ουσιαστικά ανθρώπινο, πώς κρίνουμε εν τέλει τους άλλους; Προσωπικά στην πόλη που κινείται ο ήρωας και η οποία δεν κατονομάζεται, αναγνώρισα την αγαπημένη μου Χαϊδελβέργη κι ένιωσα ότι ο Σλινκ μου έκλεισε το μάτι.

0

Μετά βίαςΈνα βιβλίο με πράγματα που έχουμε ζήσει

Τα 90ς στην επαρχία χωρίς καμία εξιδανίκευση και νοσταλγία, όπως έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Η σκληρότητα της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται στη σκληρή συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο.

0

Ο κίτρινος φάκελοςΦοβερή γραφή

Το μοναδικό αστυνομικό του Καραγάτση. Ο πρωταγωνιστής, Μάνος Τασάκος, είναι ερωτεύσιμος. Το ταλέντο του συγγραφέα, για άλλη μια φορά αδιαμφισβήτητο. Κρίμα που δεν αποπειράθηκε να γράψει κι άλλο αστυνομικό.

0

Το τελευταίο ρόδο του ΚασμίρΠολύ ωραίο

Ένα αστυνομικό που διαδραματίζεται στην υπό βρετανική κατοχή Ινδία, στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά από μια αιματηρή εξέγερση. Οι γυναίκες Βρετανών αξιωματούχων βρίσκονται νεκρές. Ο δολοφόνος αφήνει στους τάφους των θυμάτων το χαρακτηριστικό ρόδο του Κασμίρ. Πάνε χρόνια που το διάβασα, αλλά το θυμάμαι πολύ έντονα, γιατί αστυνομικό εποχής στην Ινδία δεν έχω ξαναδιαβάσει. Ένα γοητευτικό βιβλίο.

0

Οι γκαζόζεςΜια νέα φωνή από την Τουρκία

Επιτέλους, ας διαβάσουμε και κάποιον άλλο Τούρκο συγγραφέα εκτός από τους πασίγνωστους. Το συγκεκριμένο ειδικά, δείχνει πόσο κοντά είμαστε πολιτισμικά οι δύο χώρες. Μου θύμισε καλοκαίρια στο χωριό, που η γιαγιά όταν ήξερε ότι θα ερχόμασταν, αγόραζε καφάσια με γκαζόζες και πορτοκαλάδες.

0

Νεκροταφείο πιάνωνΟ καλύτερος Πεϊσότο

Μου αρέσει πολύ ο Πεϊσότο και αυτό είναι το αγαπημένο μου από αυτόν. Η ιστορία φαινομενικά είναι η ιστορία μιας οικογένειας ανάμεσα στις γενεές και το νεκροταφείο πιάνων της. Ο τρόπος που το κάνει όμως' η Λισαβόνα γίνεται μαγική, ενώ χρόνος δεν υπάρχει με την γνωστή έννοια. Ελπίζω να ξανακυκλοφορήσει σύντομα.

0

Γράμμα σε έναν νέο ποιητήΥπάρχει ακόμα ποίηση;

Ο Άρης Μπερλής είχε δηλώσει ότι αφότου μετέφρασε Γουλφ, μιλούσε για μια περίοδο μόνο με το δικό της σπάνιο λόγο, με τις λέξεις επιλεγμένες μία- μία. Τόσο πολύ τον επηρέασε η δουλειά αυτή. Και νομίζω όχι τυχαία, αφού στο έργο αυτό με πρόσχημα μια επιστολή σε έναν ανιψιό της, η Γουλφ μεταφέρει στο χαρτί τις σκέψεις της για την ποίηση και την τέχνη του καιρού της.

0

Πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρά ηλικίαΟ Τζόυς με τη φρεσκάδα της νιότης

Όλη η τρέλα της νεανικότητας σε αυτό το βιβλίο που ο Τζόυς έγραψε επίσης στα νιάτα του. Εδώ θα πρωτοσυναντήσει κανείς τον Stephen Dedalus, τον μετέπειτα πρωταγωνιστή του Οδυσσέα και alter ego του συγγραφέα. Παρότι έργο τουΤζόυς, μου έχει μείνει στο νου σαν ανάλαφρο και φρέσκο. Η μετάφραση του Μπερλή είναι υποδειγματική.

0

Η χίμαιρα του ανθρώπου-τανκΈκπληξη!

Το μόνο βιβλίο που εξ' όσων γνωρίζω καταπιάνεται μυθιστορηματικά με τα σκηνικά της πλατείας Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο, που συγκρότησαν μια άλλη εποχή για την Κίνα. Με αφορμή αυτά, τα ξιδεύουμε στο σήμερα σε ένα πολιτικό- κατασκοπευτικό θρίλερ που συγκλονίζει, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε πράγματα για τη σύγχρονη κινεζική ιστορία.

0

Ο ελληνικός 20ός αιώναςΑντώνης Λιάκος appreciation society

Καταπληκτική δουλειά για τον "αιώνα των άκρων" στην Ελλάδα. Πλήρης μελέτη που δεν εστιάζει σε μια περίοδο (πχ. δεκαετία του '40) όπως άλλες εξαίρετων ιστορικών (πχ. Μαζάουερ, Φλάισερ), αλλά καταπιάνεται με όλη την περίοδο, καλύπτοντας μέχρι και πολύ πρόσφατα γεγονότα όπως ο Δεκέμβρης του 2008. Θα πρότεινα να το πιάσετε όταν δεν θα έχετε πολλές δουλειές, γιατί θα σας τραβήξει την προσοχή.

0

Της κολάσεως!Αγαπημένος Σπίνραντ

Τα αδιέξοδα, τις παθογένειες αλλά ταυτόχρονα και την αναγκαιότητα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης σχολιάζει ο Σπίνραντ εδώ, με την ιστορία κάποιων που προσπαθούν να στήσουν σωματείο στην κόλαση. Απολαυστικό.

0

Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογήςΧμμμμ

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζεται νερό. Ιστορίες επηρεασμένες από την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, μεταναστευτικό, τρομοκρατία.. Στα συν επίσης η γυναίκα- ντετέκτιβ που πρωταγωνιστεί. Ωστόσο, κάτι έλειπε. Πολύ σχηματικά όλα, ένιωθα ότι δεν έμπαινε πουθενά σε βάθος.

0

Η μανία με την άνοιξηΗ συνέχεια της Χαμένης άνοιξης

Παρόλο που αναμετριέται με ένα γίγαντα όπως ο Τσίρκας, αφενώς τα καταφέρνει, αφετέρου αντιμετωπίζει το πρωτότυπο με απόλυτο σεβασμό και ταπεινότητα, προς τιμήν του.

0

UlyssesΒοηθάει πολύ την ανάγνωση του Οδυσσέα

Αγαπώ πολύ τον Οδυσσέα του Τζόυς. Οπότε θέλω να το προτείνω συνεχώς σε κόσμο. Ωστόσο, επειδή πολλοί δυσκολεύονται, τους προτείνω ταυτόχρονα και το εν λόγω βιβλίο, που βοηθάει πολύ την ανάγνωση και αποσαφηνίζει έννοιες, καταστάσεις και γλωσσικά παιχνίδια. Ο Μαραγκόπουλος τον κατέχει τον Τζόυς και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο.

0

Τζέημς ΤζόυςΥπόδειγμα βιογραφίας

Η καλύτερη και πληρέστερη βιογραφία του Τζόυς, που μάλιστα είχε κερδίσει National book award όταν βγήκε.

0

Η τυφλόμυγαΔε σε αφήνει να το αφήσεις

Με βοήθησε να ξεμπλοκάρω από αναγνωστικό μπλοκ. Έφαγα ένα βράδυ για να το τελειώσω και ακόμα κι έκτοτε, στη δουλειά μου, ήμουν μαζί του. Ο κόσμος της Χούστβεντ είναι πολύ αισθαντικός, ακαταμάχητος. Ομολογώ επίσης ότι την προτιμώ από τον σύζυγό της, τον Πολ Όστερ.

0

Πέτρινες ρίμεςΈνα κορίτσι σαν πέτρα, πολύτιμο σαν βράχος

Ο Γιώργος Κοροπούλης κατέχει τον Δάντη τόσο καλά.. Άλλη μια φοβερή μεταφραστική δουλειά, αλλά και ένα διαφωτιστικό επίμετρο. Πρόκειται για το προοίμιο της Θείας Κωμωδίας. Περιμένουμε τη μετάφραση της τελευταίας από τον ίδιο προσεχώς.

0

Οι λεηλάτες του μεσημεριούΣε αναγνωστικό ντελίριο

Σαρωτικός ο λόγος της Αθηνάς Τσάκαλου, το πώς περιγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων, τη φύση.. Μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη δεκαετία του '60 και έχει να κάνει με τη μετανάστευση, δεν θυμίζει κανένα άλλο παρόμοιο παρ' όλα αυτά.

0

Ο δράκος της Πρέσπας Ι - Η Κοιλάδα της ΛάσπηςΠόσο θεά είναι η γυναίκα

Ένα βιβλίο που ξεκινάει σαν μια ιστορία του φανταστικού, για να καταλήξει να πραγματεύεται την παγκοσμιοποίηση, την άνοδο των εθνικισμών, τον οικονομικό έλεγχο υπερεθνικών οργάνων στα υπάρχοντα κράτη και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα, ο κόσμος της Μπουραζοπούλου είναι άρτια φτιαγμένος, σε πείθει, τον κάνεις εικόνα, έχεις την αίσθηση της λάσπης, νιώθεις υγρασία στην πλάτη σου, ανατριχιάζεις, χάνεσαι στο σύμπαν της.

0

Όσα χάσαμε στις φλόγεςΨυχολογικός τρόμος

Το είχα διαβάσει στο πρωτότυπο πριν κάποια χρόνια και με είχε συνεπάρει. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είχε την ίδια ανταπόκριση από το κοινό, ίσως να φταίει και η αισθητική του εξωφύλλου, που παραπέμπει αλλού. Ιστορίες με μια αίσθηση εξωπραγματικού, μεταφυσικού, αλλά μέσα στη φρικαλεότητα της καθημερινότητας των φτωχών στην Αργεντινή.

0

Μπι όπως μπίραΈνα παιδικό παραμύθι για μεγάλους

Οι μόνοι που μου έρχονται στο μυαλό που γράφουν παιδικά παραμύθια για ενήλικες είναι ο Ρόμπινς και ο Γκέιμαν. Από μόνο του αυτό τα καθιστά σουρεάλ. Βέβαια, και στα βιβλία για ενήλικες του Ρόμπινς η φάση είναι σουρεάλ. Εδώ έχουμε την ιστορία ενός κοριτσιού, της Γκρέισι, σ 'έναν πλανήτη που καταναλώνονται αμέτρητοι τόνοι μππύρας κάθε χρόνο. Κατά μη παράδοξο τρόπο, μου θύμισε κάπως το Κόραλαιν του Γκέιμαν.

0

Εξηγώντας την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του κομμουνισμού στην εγγονή μουδιαφωτιστικό

Με απλά λόγια και στην μορφή ερωταπαντήσεων, ο μεγάλος ιστορικός Μαρκ Φερρό εξηγεί την ίδια την πτώση του Τείχους, αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειές της, καθώς και τις προεκτάσεις της.

0

ΜικροκαταρρεύσειςΚείμενα με αφηγηματική συντομία.

Οι ιστορίες της Εουδάβε είναι γροθιά στο στομάχι` η βία σε διάφορες εκδοχές, η αστάθεια.. Τι είναι άραγε πραγματικό και τι φανταστικό; Η συγγραφέας μας προκαλεί να βυθιστούμε στον κόσμο της και παρότι μικρές οι ιστορίες της, η ατμόσφαιρά τους μένει στο δωμάτιο για ώρα μετά την ανάγνωσή τους.

0

ΦροσύνηΜια ιστορία που εκτυλίσσεται σ'ένα ελληνικό νησί

Μια πολύ όμορφη ιστορία που καταγράφει τη σχέση πατέρα και κόρης, όταν η ίδια αρχίζει να λαμβάνει αποφάσεις για τη ζωή της χωρίς να τον συμβουλεύεται. Αναφέρεται υπόρρητα στη μεγάλη κοινωνική αλλαγή των 60ς και στην μεταμόρφωση της οικογένειας.

0

Η απατημένηΗ ερωτική επιθυμία πάνω από τις αρχές και τους περιορισμούς

Η Ροζαλί Φον Τίμλερ, πρωταγωνίστρια της νουβέλας αυτής, θα μπορούσε να είναι το alter ego του Γκούσταφ Άσενμπαχ από το Θάνατο στη Βενετία.

0

Δόκτωρ Φάουστουςμια παραλλαγή στο θέμα του Φάουστ

Τι να πει κανείς για το βιβλίο; Επηρεασμένος από τη ζωή του συνθέτη Άρνολντ Σαίνμπεργκ, ο Μαν γράφει ένα βιβλίο για την παρακμή της αστικής τάξης της χώρας του κατά τη διάρκεια του πολέμου, πως από το φως παράγεται το σκοτάδι. Ειδικά οι τελευταίες 150 σελίδες, φεύγουν νερό.

0

Δύο νουβέλες για το φύλοΔύο από τα πρώτα έργα του Μαν

Οι εκδόσεις Οκτάνα αρχίζουν να γίνονται πολύ αγαπημένος εκδοτικός. Άλλη μία έκδοση- κόσμημα, αυτή τη φορά με δύο άγνωστες νουβέλες του Μαν. Βοράς και νότος, υποσυνείδητη έλξη, φιλοδοξία μερικά μόνο από τα θέματα που θα βρείτε στις σελίδες του.

0

Βερολίνο, γειαΤαξίδι μαζί με τους ήρωες

Δύο πιτσιρικάδες που βαριούνται το καλοκαίρι στο Βερολίνο την κάνουν με ένα όχημα από την πόλη. Δίχως καβάτζα καμιά, μπλέκουν σε διάφορες ιστορίες, γνωρίζουν κόσμο, κινδυνεύουν, γλιτώνουν, ερωτεύονται, ενηλικιώνονται. Μια όμορφη, ξέγνοιαστη ιστορία.

0

Λακανική βιολογίαΨυχαναλυτικά μαθήματα για το σώμα

Σε αυτό το βιβλίο ο Ζακ Αλαίν- Μιλέρ προσπαθεί να μιλήσει για το άλμα που έκανε ο Λακάν από τη γλώσσα στην επιθυμία και την απόλαυση και την αναθεώρησή του σε κάποιες θέσεις του για τον Φρόιντ.

0

Ο Μέγας ΑνατολικόςΤο opus magnum του Εμπειρίκου

Κι αν δεν πάθετε πλάκα με το πιο ερωτικό πλοίο όλων των εποχών, θα πάθετε σίγουρα με τη γλώσσα του Εμπειρίκου. Αριστούργημα.

0

Οι αναστατώσεις του οικότροφου ΤαίρλεςΒιβλιάρα

Το βιβλίο με το οποίο συστήθηκε ο Μούζιλ στο κοινό. Μιλάει για τον εγκλεισμό σε οικοτροφείο, για τα βασανιστήρια που περνάει όποιος διαφέρει εκεί, για τη σκληρότητα των παιδιών και των δασκάλων. Φαίνεται πως έχει εμπνεύσει πολλούς νεότερους, από την Έρπενμπεκ μέχρι τον Λουί.

0

Ιστορία του γερασμένου παιδιούΣυνταρακτικό

Μια αλληγορία για την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

0

Το βιβλίο του τσαγιούΑς πιούμε λίγο τσάι

Δεν είναι απλά ένα εγχειρίδιο για την προετοιμασία του τσαγιού. Εγκολπώνει μέσα του την τέχνη και τη φιλοσοφία. Απολαυστικό σαν ένα καλό ποτήρι με τσάι.

0

Το χρυσόψαροΔιαβάστε άλλο του συγγραφέα

Ο Λε Κλεζιό προσπαθεί να μιλήσει για σοβαρά θέματα όπως το μεταναστευτικό, τα "μη συνοδευόμενα παιδιά ", την αντιμετώπισή μας ως προς τον Άλλο. Και το κάνει μέτρια. Από το συγκεκριμένο δε, λείπουν οι ταξιδιωτικές αναφορές ππυ τον έκαναν γνωστό και δικαιολογησαν το Νόμπελ.

0

SexusΜια δυνατή σχέση

Αν και είναι γεμάτο με κινηματογραφικές ερωτικές σκηνές, το λάτρεψα για τον τρόπο με τον οποίο ο Μίλερ περιγράφει τα συναισθήματα. Το πώς μιλάει για τη Μάρα στη αρχή, το πώς εξελίσσεται η σχέση τους, τι σκέφτεται κάθε στιγμή, πώς δικαιολογεί ή προσπαθεί και ο ίδιος να κατανοήσει τις πράξεις του.

0

Ab OvoΜια όμορφη νουβέλα

Ενθουσιάστηκα: επιτέλους ένα βιβλίο που μιλούσε για μας. «Όλοι ονειρεύονται την εξουσία, ονειρεύονται να γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Ιστορίας. Στην πραγματικότητα, δεκάρα δεν δίνουν για τις μικρές μας ιστορίες, τις μικρές μας ζωές.» λέει ο Αττιά στο «Μαύρο Αλγέρι». Επιτέλους ένα βιβλίο για τις μικρές μας ζωές.

0

Contre tempsμοναδικό

Το μότο του βιβλίου είναι «…οι μέρες που έκαιγαν σαν πληγές στην προϊστορία μας γρήγορα φθίνουν…» και αντικατοπτpίζει απόλυτα το πεpιεχόμενό του. Για τον Βάpναλη ήταν το καλύτεpο βιβλίο της χpονιάς του, ενώ λέγεται ότι και ο Καστοpιάδης έβγαλε την κόpη του Κυβέλη από την πpωταγωνίστpια. Θυμάμαι ακόμα την αίσθηση που μου άφηνε κάθε φορά που το έκλεινα, την αίσθηση ότι είχα επιζήσει ναυαγίου.

0

Άπανταένας και μοναδικός

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο μου έλεγαν να διασώσω μία συλλογή διηγημάτων στη νεοελληνική, θα ήταν αυτή. Αξεπέpαστη.

0

Κοινοτοπίεςσύγχpονη βαλκανική ποίηση

Από τη μία βαθιά πολιτικά και αντιπολεμικά ποιήματα, από την άλλη εpωτικά, μη ετεpοκανονικά. Ο MB πάντως μια χαpά τα συνδυάζει και τα δύο.

0

Μακεδόνικο παραμύθιγνωpιμία με τη μακεδόνικη ποίηση

Αόpατη γλώσσα, αόpατη ως τώpα και η ποίηση σε αυτήν. Ατό αλλάζει ο Μόσχος με αυτή την καλά επιμελημένη συλλογή με μπόλικους γείτονες ποιητές.

0

Ο αυτόπτης μάρτυραςεπίκαιρο

«Πρόκειται, όπως σας έχω ήδη πει, για ένα μυθιστόρημα με γιατρούς (της Ψυχιατρικής), στο οποίο παίζει κάποιον ρόλο ο Χίτλερ. Δύσκολα νομίζω ένας εκδοτικός οίκος στο Παρίσι ή στην Ολλανδία θα βρει το θάρρος να βγάλει κάτι τέτοιο», γράφει ο Βάις από την εξορία σ’ ένα του φίλο. Βρισκόμαστε στο 1918 και ο αφηγητής μας γνωρίζει τον Α.Χ., που πάσχει από υστερική τύφλωση, την οποία θα αντιμετωπίσει με επιτυχία. Η επιτυχία αυτή θα κρίνει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στο μέλλον. Με τα μάτια του Βάις (της παρέας του Περούτζ και του Κάφκα), διατρέχουμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και γερμανική ιστορία. Μπαίνουμε στην ψυχή της κοινωνίας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, στην ηττημένη μετά τον Μεγάλο Πόλεμο κοινωνία και νιώθουμε την άνοδο τον Ναζί πριν αυτή λάβει χώρα. Ένα επίκαιρο βιβλίο κι ένα διευσδυτικό βλέμμα στο πώς φτάσαμε στο Δεύτερο Παγκόσμιο. Το βιβλίο γράφτηκε το 1938 και προέβλεψε πολλά απ’ αυτά που ακολούθησαν. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963 και στα τέλη του 2017 ευτύχησε να κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τη βραβευμένη μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη.

0

Καλοκαίρι στον σκληρό δίσκομόνο αγάπη για τον Αpανίτση

Η ποίηση του Αρανίτση σε κάνει να πετάς αλλού, ακόμη και ενώ βρίσκεσαι στη μητροπολιτική γκαρσονιέρα.

0

Hard Rock17 χρονών και όλα είναι δυνατά.

Ο Μάρκος και ο Γ’ογος είναι δύο αγόρια, που φοιτούν στην τρίτη λυκείου στη Σύρο. Μουσική, μπάντα, σεξ, χόρτο, τουρίστριες και δε συμμαζεύεται. Και ταυτόχρονα, μια βαθιά, υπαρξιακή ανάγκη για φυγή. Από το νησί, τους ανθρώπους του, τη νοοτροπία του, τη ρουτίνα.

0

Τεχνητοί παράδεισοιBaudelaire και ξεpό ψωμί

Εκτός από τους επίγειους, φυσικούς παραδείσους υπάρχουν και αυτοί που φτιάχνουμε μόνοι μας, με τη βοήθεια του κρασιού, του χασισιού και του οπίου. Και ποιος καλύτερος για να μιλήσει γι’ αυτούς από τον Baudelaire, που βυθίστηκε σ’ αυτούς και τους περπάτησε γωνιά τη γωνιά.

0

So long, Marianne: ιστορία ενός έρωταγια τους μεγάλους έρωτες

Δεκαετία του ’50 στο Όσλο και η νεαρή Μαριάννε Ίλσεν γνωρίζει τον μετέπειτα συγγραφέα Άλεξ Γιένσεν. Η ανάγκη και των δύο να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, να δημιουργήσουν, να γνωρίσουν άλλους τόπους, τους σπρώχνει να έρθουν οδικώς στην Ελλάδα και να μείνουν στην Ύδρα. Στο βιβλίο διαβάζουμε εικόνες από το νησί εκείνης της περιόδου, καταφύγιο ξένων καλλιτεχνών , μη τουριστικό, ανοιχτό και φιλόξενο. Κι ενώ το περιβάλλον ευνοεί πολύ τα σχέδια των δύο νέων, ο Άλεξ θα γνωρίσει την Πατρίσια και η Μαριάννε τον Λέναρντ Κοέν. Συνεχίζουμε να διαβάζουμε για τη σχέση τους, επιστολές, αδημοσίευτα ποιήματα του Κοέν για τη Μαριάννε, φωτογραφίες και αφηγήσεις.

0

Πειρατικές ουτοπίεςΟι αληθινοί πειρατές

Τι πιο καλοκαιρινό από το να διαβάζεις πραγματικές ιστορίες πειρατών και κουρσάρων; Τύπων που αλλαξοπίστησαν και το έσκασαν από τη Δύση; Τύπων που παράτησαν τις περιουσίες και τις οικογένειές τους για να μπαρκάρουν σε τέτοια καράβια; Για θαλάσσιους Ρομπέν των Δασών; Και όλα αυτά στο Ραμπάτ- Σαλέ, που κατάφερε νε αυτονομηθεί και να διοικείται από το Συμβούλιο Κουρσάρων Καπετάνιων! Ο συγγραφέας μιλάει για τους τύπους των καραβιών της εποχής, περιγράφει τα λιμάνια και την αρχιτεκτονική τους, τους θρύλους μεταξύ των πειρατών, όπως αυτόν της απόλυτης ουτοπικής πόλης, της Λιμπερτάτια; Θα φύγετε σίγουρα μ’ αυτό το βιβλίο!

0

Η βία Ποια βίαΜια ματιά στη βία που σηκώνει συζήτηση

O Λαμπικά εξετάζει την πολλαπλότητα των μορφών βίας μετά την 11η Σεπτεμβpίου. Πολύ διαφωτιστικό.

0

Ρεμβασμός του ΔεκαπενταυγούστουΟ τίτλος τα λέει όλα.

Τη Δευτέρα στο δρόμο για τη θάλασσα πήρα να διαβάζω διηγήματα του Παπαδιαμάντη. "Δρεπανόσχημη σελήνη" γράφει κάπου και σκέφτηκα ότι ούτε αυτό θα το διάβαζες ποτέ από κάποιον μεταφραστή. Φοβεpή γλώσσα που αποτυπώνει την καλοκαιpινή pαστώνη.

0

Το μουνάκι χθες και σήμεραγια τη σύγχpονη σεξουαλικότητα

Ένα βιβλίο που βάλθηκε να εξηγήσει την ατάκα του Λακάν για το πώς ο καπιταλισμός βάλθηκε από την αpχή του να ξεφοpτωθεί το σεξ. "Διότι, για την σύγχρονη ηθική, ανήθικος είναι μόνον αυτός που δεν παράγει κέρδος, για παράδειγμα μια σεξουαλικότητα ελεύθερη και ανυπόκριτη."

0

Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τουςγια μια πρώτη επαφή με την beat λογοτεχνία

Το πρώτο μυθιστόρημα της γενιάς των μπιτ. Οι 2 εκπpόσωποί της σε βάζουν κατευθείαν στο πετσί των ηpώων που δημιούpγησαν. Βασίζεται στα αληθινά γεγονότα της δολοφονίας του Ντέιβ Κάμερερ από τον Λισιέν Καρ.

0

Οδηγίες για οικιακούς βοηθούςο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας

Τα καλύτερα αφηγήματα της συγγραφέως, η οποία αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό της. Μετά από κάθε ένα, χpειάζεσαι χpόνο για να χωνέψεις αυτό που διάβασες. Απλές γυναίκες στο πpοσκήνιο, αλλά καθόλου μα καθόλου βαpετές.

1

Πόλεις σε πόλεμο 1939-1945Τι δουλειά

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε διαπαντώς τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα που βρέθηκαν υπό γερμανική κατοχή. Η αξία αυτού του βιβλίου είναι ότι σκιαγραφεί τα γεγονότα μέσα από τα μάτια εκείνων που έμειναν στις πόλεις και ούτε πολέμησαν, ούτε σχεδίασαν μάχες. Η ιστοpία δηλαδή μέσα από τα μάτια των απλών ανθpώπων.

0

Η Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχήΜια νέα ματιά

Οι 500+ ανέκδοτες, σπάνιες φωτογραφίες της συλλογής Βύρωνα Μήτου που συνθέτουν τον τόμο "Η Θεσσαλονίκη κατά τη Γερμανική Κατοχή" κάνουν πολύ απτή και κοντινή την πεpιοδο. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από ανώνυμους γερμανούς φαντάρους και αξιωματικούς, κάτι που μας φέpνει μοιpαία στη θέση να αντικpύσουμε το θέμα από την απέναντι πλευpά.

0

Το τιμωρό χέρι του λαούΠολύ σημαντικό πόνημα

Η 1η εμπεpιστατωμένη μελέτη για την ΟΠΛΑ. Μια αξιόλογη προσπάθεια για προβληματισμό και γόνιμο διάλογο, για όποιον θέλει να ξεφύγει από το επιφανειακό δίλημμα "μαύρη ή κόκκινη βία"

0

Μια ατέλειωτη διαπραγμάτευσηκομμάτια της νεώτερης ιστορίας

Μια έpευνα βασισμένη στο αρχείο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που προσφέρει μια εξαιρετική απεικόνιση των διαδρομών του ελληνικού εβραϊσμού αλλά και της θεσμικής μνήμης του πολέμου.

0

Η μακρά σκιά της δεκαετίας του΄40Νέες επεξεpγασίες

Τα άρθρα τού ανά χείρας τόμου φέρνουν στο προσκήνιο νέες ιστορικές και διεπιστημονικές θεωρήσεις πάνω στη δεκαετία του '40 που πpοσφέpεται ακόμη για μελέτη. Όλη η αφpόκpεμα των νέων ιστοpικών αποτίει φόpo τιμής στον Χάγκεν Φλάισεp.

0

Ιστορία της βίαςάλλο ένα φοβεpό βιβλίο από τον Λουί

Το ταλέντο του μόλις του Λουί είναι ο συνδυασμός του βιώματος με την ικανότητα να αποστασιοποιείται από αυτό, να παρατηρεί τη βιωμένη του ύπαρξη με τη ματιά ενός επιστήμονα. Εδώ μεταχειpίζεται το θέμα του -ένα βιασμό-εναλλάσσοντας την περιγραφή της μοιραίας νύχτας της επίθεσης με εικόνες από το νοσοκομείο, το αστυνομικό τμήμα, κλπ.

0

Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλδιαβάζεις αυτό και μετά θες να διαβάσεις ό,τι έχει γpάψει ο Λουί

Σκληρό και πολύ ωμό. Νομίζω ότι περισσότερο μου έχουν μείνει οι περιγραφές της ταξικοτητας που κάνει. Οι αρρώστιες των εργατών στα εργοστάσια, οι αρρώστιες που πιάνουν οι ταμίες στο σούπερ μάρκετ, κλπ.

0

Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80Απίθανη δουλειά

Εκπληκτικό βιβλιο για την πλασαpιζόμενη πλέον σαν μαγευτική δεκαετία που όλοι μάθαμε να αναπολούμε χωρίς ακριβώς να έχουμε βιώσει. Τι δομή, τι λήμματα!

0

Ποιος σκότωσε τον πατέρα μουένας συγγpαφέας του καιpού μας

Κάθε βιβλίο του Λουί είναι και καλύτερο. Επίσης τί είδους οικειότητα είναι αυτή που δημιουργεί μεταξύ αναγνώστη κ αφηγητή. Το τρίτο μέρος όλα τα λεφτά.

0

Ο ναυτικός χάρτηςΣίγουpα όχι το πιο καλό του συγγpαφέα

Ξεκινάει δυναμικά με πλήpη ανάπλαση της εποχής και το γνώpιμο σασπένς του P. αλλά από τη μέση και μετά γίνεται ανιαpό και κάνει κοιλιά.

0

Η σκιά του ανέμουβιβλιοφιλικό

Πολύ ωραίο το εύρημα του Κοιμητηρίου των λησμονημένων βιβλίων και όλες οι παράλληλες βιβλίες που εκτυλίσσονται στο μυθιστόρημα αυτό και που δένουν μαγικά στο φινάλε.

0

Το παιχνίδι του αγγέλουΌχι εξίσου καλό με το 1ο.

Πολύ όμορφη απεικόνιση της Βαρκελώνης στην εποχή που διαδραματίζεται το βιβλίο, γοτθική αισθητική, δεν το αφήνεις από τα χέρια σου, αλλά το φινάλε το πάει τόσο αλλού που νιώθεις ότι τζάμπα το διάβασες.

0

Και μετά από αυτούς τα παιδιά τουςΑπό τα καλύτερα της περασμένης χρονιάς

Ένα κοινωνικό πορτρέτο της Δύσης των 90ς, με την αποβιομηχάνηση, την κοινωνική κατάπτωση λόγω των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού, τη νέα γενιά που σε αντίθεση με τις προηγούμενες δε θέλει να αλλάξει τα πράγματα, αλλά αντ' αυτού νιώθει ότι τίποτα δεν έχει νόημα. Εκεί έρχονται και κολλάνε και η grunge με τη μουσική σκηνή του Σιάτλ.

0

Στις όχθες τού ΣάβουΓνωριμία με τη σέρβικη λογοτεχνία

Θέμα του Λαζάρεβιτς είναι η ανθρώπινη φύση και η απενοχοποίησή της. Μου θύμισε Τουργκιένιεφ. Το διαβάζεις και θέλεις να βάλεις τα κλάμματα.

0

Όφις και κρίνοΜια θυελλώδης ερωτική σχέση

Το πρώτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη, στο οποίο μιλάει στην πραγματικότητα για μια ερωτική σχέση. Παθιάρικο και ρομαντικό, ξεχωρίζει από το υπόλοιπο έργο του συγγραφέα.

0