Reviews

79

Followers

20

Following

23

Βιβλία

11

Reviews

79

Followers

20

Following

23

Αγαπημένα βιβλία

11

Reviews

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥΟυσιαστικό και συγκλονιστικό όπως όλα τα βιβλία του Αυγούστου Κορτώ

Για κάποιον που έχει ξαναδιαβάσει βιβλίου του συγγραφέα, από τις πρώτες σελίδες θα αναγνωρίσει τη γραφή του&θα χαμογελά ήδη με το σχεδόν καθηλωτικό, αυτοσαρκαστικό μα πάντα διακριτικό χιούμορ του, που πλαισιώνει πάντα ακόμα&τις πιο δύσκολες στιγμές του, όπως αυτές που αφηγείται για τις καταθλιπτικές μέρες της ζωής του, σε αυτό το βιβλίο. Αποτυπώνει χωρίς ωραιοποίησεις, εικόνες&στερεότυπα της κοινωνίας απέναντι στους καταθλιπτικούς&τους ψυχικά νοσούντες γενικότερα, που θα σε ταρακουνήσουν με την σκληρή αλήθεια τους. Ανάμεσα στις αναφορές που τον αφορούν προσωπικά&σε παραδείγματα ή περιστατικά που γνωρίζει, παραθέτει σημαντικές θεωρητικές&εμπειρικές συμβουλές για κάθε είδους αποδέκτες, ψυχικά υγιής&μη. Το κομμάτι που αναφέρεται στο "χρόνο" ήταν εξαιρετικό&αναλύοντας τη ματαιότητα του, στη ζωή ενός καταθλιπτικού, θα νιώσεις αχάριστος γιατί στην δική μας τυχερά υγιή ζωή, έχουμε μετατρέψει τον χρόνο στον εχθρό που κυνηγά την ευτυχία μας. Ο καταθλιπτικός μέσα στην τυραννία της ψυχής του, έχει ανακαλύψει το "μυστικό" της ευτυχίας. "Τη μικρή ζωή, τη φευγαλέα φλόγα, που τόσοι&τόσοι γύρω τους βρίσκουν ανεπαρκή" Έχω ξαναπεί πως όσα βιβλία του συγγραφέα αναφέρονται στις ψυχικές ασθένειες, είναι για μένα πολύτιμα, ανιδιοτελή&γενναιόδωρα συγγραφικά δώρα, όχι μόνο για όσους κουβαλούν το βάρος μιας τέτοιας ασθένειας, αλλά&για τους οικείους ή ακόμα&τους "άσχετους", που μέσα από τέτοιες αναφορές κατανοούν λίγο περισσότερο των κόσμο των ψυχικά νοσούντων. Σπουδαίο συγγραφέα δεν σε κάνουν οι φανταστικές ιστορίες που σκαρφίστηκες, αλλά οι προσωπικές, λυτρωτικές, αληθινές ιστορίες, της δικής σου ζωής, που έχεις το θάρρος να ακουμπάς στο χαρτί με την πένα σου&να ξεγυμνώνεις κάθε φορά, λίγο πιο πολύ την ψυχή σου.

0

Μετά το τέλοςΣυναισθηματικά φορτικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί...

Το βιβλίο αυτό είναι δυνατό, δύσκολο, συναισθηματικό, συγκινητικό, καθηλωτικό. Η οικογένεια της Πιπ, του Μαξ&του Ντίλαν βιώνουν μια πολύ ρεαλιστική ιστορία από αυτές που εύχεσαι να μην συμβαίνουν ποτέ&σε κανέναν. Είναι ευτυχισμένη&δεμένη ώσπου η αρρώστια χτυπά τον 3χρονο γιο τους. Και από κείνη τη στιγμή τίποτε, ποτέ ξανά δεν θα είναι ίδιο. Θα τους ακολουθήσεις στον μαραθώνιο που κάνουν για τη σωτηρία του Ντίλαν, θα τους ακούσεις να ψιθυρίζουν τις στιγμές της απελπισίας τους, το αιώνιο, αβάσταχτο&βασανιστικό ερώτημα κάθε γονιού ενός άρρωστου παιδιού "γιατί σ'εμένα, γιατί σ'εμάς, γιατί στο παιδί μου;" Θα δεις τις αλλαγές στην ζωή τους, την καθημερινότητα, την επικοινωνία&τη σχέση του ζευγαριού. Θα νιώσεις μέσα σου τη συναισθηματική τους εξάντληση από το αναπόφευκτο τέλος. Και ύστερα οι δύο συνοπόροι-γονείς πρέπει να πάρουν την πιο δύσκολη απόφαση ζωής. Και διαφωνούν. Και αντί να παλεύουν πλάι πλάι ξεκινούν έναν "πόλεμο" μεταξύ τους, που τελικά γίνεται για τον Ντίλαν ή για την δική τους αδυναμία να αποδεχτούν αυτό που δεν μπορούν να ορίσουν; Δεν έχει σημασία το ποια πορεία θα οδηγήσει στο "μετά" της ζωής τους. Σημασία έχει πως αφού βάδισαν σε αυτή την τραγική διαδρομή, δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιοι... Μικρά κεφάλαια, με μια πολύ σωστά δομημένη ροή&μια ιστορια που ξεδιπλώνεται μέσα από μια πολύπλευρη οπτική όλων των εμπλεκομένων. Το βιβλίο κυλάει σαν νερό&παρότι σαν μάνα με πόνεσε πολύ το θέμα που πραγματεύεται, ξέρω πως μέσα από αυτό ένιωσα σίγουρα ευγνώμων για τα απλά&καθημερινά, συλλογίστικα μαζί με τους ήρωες δύσκολα&ουσιώδη ερωτήματα για τη ζωή&βρήκα εξαιρετική την προσέγγιση της συγγραφέως, να μας οδηγήσει στο φινάλε μέσα από μια παράλληλη αφήγηση, που μας δείχνει τι θα γινόταν "Αν"....

0

Να είσαι εδώΔεν ήταν αυτό που περίμενα

Αρκετά συχνά μου αρέσει να αποκτώ μικροσκοπικα βιβλιαράκια που κυκλοφορούν κατά καιρούς με σκοπό να τα διαβάζω όταν έχω ανάγκη να ξεκινήσω ένα καινούργιο βιβλίο για ανάγνωση αλλά νιώθω κουρασμένη για να πιάσω κάτι πιο μεγαλο. Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα προπαραγγείλει με μεγάλη χαρά γιατί ο Δαλάι Λάμα είναι μια προσωπικότητα για την οποία δεν έχω πολλές γνώσεις και θεώρησα πως θα είναι μερικές εισαγωγικές πληροφορίες για μένα. Στο ενδιάμεσο είχα συνομιλήσει με άλλους βιβλιόφιλους (βλέπε @mariabrentaa) που μου είχαν εκφράσει τις ενστάσεις του γι'αυτό οπότε και το είχα βάλει στην άκρη. Τελικά οι γνώμες των άλλων που το είχαν διαβάσει ήταν σωστές δυστυχώς. Απογοητεύτηκα γιατί καταρχάς θεωρώ ότι όταν ένα βιβλίο φέρει το όνομα του "Δαλάι Λάμα", οφείλει να αγγίζει και να μεταφέρει στον αναγνώστη έστω και λίγη από τη "μαγεία" του με απλά και κατανοητά λόγια. Δύσκολο στην κατανόηση για οποιονδήποτε δεν έχει προγενέστερη επαφή με έννοιες του Βουδισμού. Αναλώθηκε σε αναλύσεις που ένιωθα πως τελικά δεν οδήγησαν σε καμία συγκεκριμένη γνώση και πληροφορια και τελικά με απογοήτευσε. Οφείλω να αναφέρω ότι το βιβλίο αυτό βασίζεται σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο παρελθόν ο Δαλάι Λάμα, σε έναν Ιάπωνα συγγραφέα και πολιτισμικό ανθρωπολόγο και ίσως γι'αυτό η προσέγγιση δεν με άγγιξε, ή τελοσπαντον δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που επιθυμούσα και περίμενα.

0

Δεκαεπτά κλωστέςΤο καλύτερο μυθιστόρημα της χρόνιας

Η "Δεκαεπτά Κλωστές" είναι για μένα ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Μια δυσάρεστη ιστορία, βασισμένη σε ένα πολύ παλιό έγκλημα που τελέσθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στα Κύθηρα και με καθήλωσε. Θα ξεκινήσω δίνοντας τα εύσημα μου στον συγγραφέα γιατί είναι εμφανής η έρευνα που έχει κάνει. Πέρα από την συγκλονιστικη μυθιστορηματική πλοκή που πλαισίωσε την ιστορία του κεντρικού ήρωα Καστελάνη, δημιούργησε μια απίστευτη ατμόσφαιρα στο βιβλίο με εξαιρετικές περιγραφές των περιοχών και των τοπίων, τόσο που ένιωθες να περπατάς στα στενά των Κυθήρων και να χαζεύεις την αρχιτεκτονική της εποχής. Επίσης βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και εύστοχη την προσέγγιση του στις περιγραφές της κοινωνίας της εποχής σε όλους τους τομείς. Δεν θα αποκαλύψω τίποτα για την ουσία της ιστορίας και θα σας προτρέψω να μην αναζητήσετε οποιαδήποτε πληροφορία για το συγκλονιστικό αυτό έγκλημα στο διαδίκτυο, πριν διαβάσετε το βιβλίο. Το ίδιο έκανα και γω. Θα σας αναφέρω μόνο πως ο Αντώνης Γερακίτης ή Καστελάνης, ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας έντιμος, εργατικός και αξιοπρεπής άντρας, τον οποίο θα συμπαθήσεις, θα συμπονέσεις για όσα θα του συμβούν και θα κατανοήσεις σίγουρα την οργή του μα όχι και τις πράξεις του. Ο Αντώνης είναι αυτός ο καλόκαρδος άνθρωπος που εγκλωβίστηκε στο "τι θα πει η κοινωνία" και τελικά πνίγηκε σε μια θαλασσα συκοφαντίας που τον αδίκησε κατάφορα και τον κατέστρεψε. Έκανε όμως ένα λάθος, γιατί "η μεγαλύτερη αμαρτία του ήταν πως επέλεξε το σκοτάδι και βυθίστηκε ψυχή και σώμα σ' αυτό." Να αναφέρω φυσικά τα συγχαρητήρια μου στον Βασίλης Γαρυφαλλάκης για το εξαιρετικό εξώφυλλό του, το οποίο θα χαρακτήριζα ένα από τα πιο δυνατά που συνόδευσαν ποτέ μια ιστορία. Η προσωπογραφία του "μιλάει" μέσα από τα συναισθήματα που αναδύονται στην αποτύπωση του. Ένα καθηλωτικό, κινηματογραφικό και δυνατό βιβλίο, που δεν θα αφήσεις από τα χέρια σου.

0

Η σιωπή της ΜελίναςΝεανικό μυθιστόρημα

Νεανικού μυθιστόρημα με μια ιστορία που θα μπορούσε μα δεν είναι αληθινή. Όμως υπάρχουν δυστυχώς παρόμοιες περιπτώσεις όπως της Μελίνας, που δεν έχουν την τύχη να είναι απλά φανταστικές. Κακοποίηση παιδιού μέσα στο οικογένεια περιβάλλον. Αδιανόητο, εγκληματικό αλλά υπαρκτό πρόβλημα της κοινωνίας. Η Μελίνα είναι στην εφηβεία και έχει βιώσει δύσκολες καταστάσεις, όμως δεν νιώθει έτοιμη να αποκαλύψει πολλά και καταφεύγοντας στο ημερολόγιο της που γίνεται το εξομολογητήριο της, θα μοιραστεί τις ενοχικές σκέψεις της, τους φόβους και την ντροπή που δεν της αναλογούν. Θα καταδείξει τα λάθη της "μάνας" που "δεν κατάλαβε" και " δεν ήθελε να πιστέψει", θα βρει τη σωτηρία της στη μεγάλη της αδερφή που κατάλαβε και την απεγκλώβισε. Αυτό το βιβλίο είναι η προσπάθεια μιας ευαίσθητης και πληγωμένης έφηβης να ξορκίσει τον ψυχικό πόνο και τη σωματική βία και να συνεχίσει τη ζωή της. Περνάει στα παιδιά το πολύ σημαντικό μήνυμα πως "έχουν απόλυτο δικαίωμα πάνω στο σώμα τους". Είναι μια ιστορία που μέσα από τη Μελίνα θα διδάξει κάθε έφηβο ή νέο που θα το διαβάσει, πως υπάρχει πάντα λύση στο αδιέξοδο, πως πάντα υπάρχει κάποιος να στραφείς και κυρίως πως το θύμα ΠΟΤΕ δεν φταίει και πως μπορεί με την κατάλληλη βοήθεια να επουλώσει τις πληγές και να αποκτήσει τον ισορροπημένο εαυτό και το ευτυχισμένο μέλλον που του αξίζει. Το παράρτημα στο τέλος παραθέτει σημαντικές πληροφορίες επί του θέματος για μικρούς και μεγάλους.

0

Ποτέ βία!Διδακτικός public speech

Τον Οκτώβριο του '78, η Άστριντ Λίντγκρεν βραβεύτηκε με το διεθνούς Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών. Το κείμενο του βιβλίου αυτού, είναι ένα πύρινο μανιφέστο κατά της βίας, ιδιαίτερα εκείνης που ξεκινά στο οικογενειακό περιβάλλον απέναντι στα παιδιά, το οποίο η συγγραφέας απήγγειλε κατά την απονομή του βραβείου της, καθώς θεωρούσε τόσο σημαντικό τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αφού σε αυτά εναποτίθενται οι ελπίδες για το ειρηνικό μέλλον όλων μας. Αποτελεί δυστυχώς ακόμα και σήμερα μια επίκαιρη φωνή που αντηχεί δυνατά ενάντια στη βία. Η ίδια αναρωτιέται εύστοχα "γιατί πάντα μας έλκει η βία;" και το αποδίδει ίσως σε κάποιο "ελάττωμα" του ανθρώπινου είδους. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως αμέτρητοι γονείς έχουν μετατρέψει το ξύλο σε "αγάπη" και πως "η βία γεννά βία - όπως έκανε πάντα" και μας προτρέπει όλους το απλό, ουσιαστικό και αυτονόητο: να βαδίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά μας στην αμοιβαία αγάπη και το σεβασμό.

0

Ο τελευταίος χορός10 υπέροχες ευκολοδιάβαστες ιστορίες

Τα διηγήματα είναι ένα είδος που αγαπώ. Θεωρώ πως είναι το αποκούμπι μου όταν θέλω να ξεκουράσω το μυαλό μου από το διάβασμα, αλλά παράλληλα δεν θέλω να κάνω αναγνωστικό διάλειμμα. Η Victoria Hislop, έχει γράψει εξαιρετικά βιβλία και σε πολλά από αυτά πέρα από τη φυσική της ευγένεια, ξεχωρίζει κάνεις την ειλικρινή και βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα. Μέσα στα δέκα διηγήματα που περιέχει αυτό το βιβλίο, θα διαβάσεις όπως αναφέρει και η ίδια, την άποψη της για τη χώρα και τους Έλληνες "μέσα από τα διάφανα γυαλιά της αλήθειας που προσφέρει η καθημερινότητα και όχι τα "ροζ γυαλιά" της τελειότητας που σε διακατέχει σαν τουρίστα." Οι ιστορίες της θυμίζουν γειτονιές της επαρχίας, μυρίζουν σίγουρα Ελλάδα και τιμούν με την ξεχωριστή πένα της συγγραφέως, το ήθος, την τιμιότητα, τη δύναμη, την καρδιά του Έλληνα και τους στενούς δεσμούς της οικογένειας που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό. Πανέμορφο εξωφυλλο και ατμοσφαιρικές αφηγήσεις γεμάτες διδάγματα.

0

Τα αγόρια του ΝικέλΈνα βιβλίο για το ρατσισμό, τόσο θλιβερά επίκαιρο ακόμα

Το βιβλίο αυτό είναι εμπνευσμένο από ένα αναμορφωτήριο της Αμερικής,στο οποίο μετά από 111χρόνια λειτουργίας αποκαλύφθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για την ψυχική&σωματική κακοποίηση αλλά&τους θανάτους παιδιών στο διάστημα λειτουργίας του. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Έλγουντ, ένας έγχρωμος νέος που μεγαλώνει στη σκληρή εποχή του φυλετικού διαχωρισμού,των αδίκων ανισοτήτων μεταξύ λευκών&νέγρων,των ντροπιαστικών νόμων του Τζίμι Κρόουλι. Μια λάθος στιγμή,στο λάθος μέρος είναι αρκετή για να τον απομακρύνει από το όνειρο της εκπαίδευσης στο κολέγιο&τις δυνατότητες για ένα λαμπρό μέλλον&να τον οδηγήσει στο κολαστήριο του Νίκελ,ένα αναμορφωτήριο βιτρίνα για πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων αλλά &απάνθρωπης κακομεταχείρισης των παιδιών. Στην ιστορία αυτή θα "βιώσεις",στο ελάχιστο όσα φρικτά συνέβαιναν εκεί μέσα,καθώς ο συγγραφέας αναφέρει ίσως λίγο επιφανειακά λεπτομέρειες από γεγονότα αφήνοντας μια αίσθηση ανικανοποίητου στον αναγνώστη,καθώς νιώθεις πως παραλείπεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για μια τόσο δυνατή ιστορία. Ωστόσο παρουσιάζει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως χρόνια μετά,αυτοί που επιβίωσαν,παλεύουν ακόμα με όσα τους στοιχειώνουν.Πως λίγοι μήνες εγκλεισμού στο Νίκελ,ήταν ικανοί να αλλάξουν για πάντα τις ζωές τους,όχι φυσικά προς το καλύτερο και πως επηρέασαν τον χαρακτήρα&την ψυχική ισορροπία τους.

0

Έχω λόγοΔιαφορετικό, με ενθουσίασε

Η Νόρα είναι μια γυναίκα με καλλιτεχνική φύση και ευαισθησίες. Γράφει μανιωδώς από πάντα χωρίς να μοιράζεται τα γραπτά της, ώσπου αυτά θα φτάσουν εν τέλει στα χέρια της αδερφής της Ασημίνας σαν παρακαταθήκη. Μέσα σε 7χρόνια βίωσε την απόλυτη ευτυχία και δυστυχία σε έναν έρωτα, μέχρι που θα οδηγήθηκε στη δύσκολη απόφαση να τελειώσει αυτή τη σχέση και να μεγαλώσει μόνη της την Έλλη της. Μέσα από τη δική της φυγή, καταδεικνύει τη δύναμη που χρειάζεται για μια τέτοια απόφαση, τη συναισθηματική φόρτιση και τους λόγους. Στις ημερολογιακές της καταγραφές, μας περιγράφει τις δύσκολες στιγμές της, μοιράζεται την απόλυτη μοναξιά και τις απογοητεύσεις της, την καθημερινή προσωπική της μάχη να μάθει και πάλι να ζει. Και ενδιάμεσα αποτυπώνει τα συναισθήματα της με σκόρπια ποιήματα της και παράλληλα βλέπουμε συμπληρωματικές αναφορές για τη ζωή της Νόρας μέσα από λόγια της αδερφής της. Μπορεί στην αρχή για λίγες σελίδας να μην καταλάβαινα που πάει η ιστορία και ποιος αφηγείται τι, όμως μόλις ξεκαθάρισε η ροή και το σκεπτικό του βιβλίου στο μυαλό μου, διαβάστηκε σαν νερό. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παράλληλη ημερολογιακή αφήγηση, συν τα ποιήματα και της παρεμβάσεις της αδερφής. Υπέροχα και σημαντικά μηνύματα για τις σχέσεις, τη φιλία, την αγάπη και τη ζωή, μέσα από την ευαίσθητη ψυχή μιας γυναίκας, που ρίσκαρε στο παιχνίδι της ζωής για να ξανακερδίσει την ευτυχία που άξιζε, όμως ο χρόνος, θα ανατρέψει τα πάντα, για πάντα ξανά...

0

Είσαι ό,τι σκέφτεσαιΠηγή θετικής σκέψης

Το βιβλίο αυτό είναι μια μικροσκοπική πηγή συσσωρευμένης θετικής σκέψης και γνώσης που βασίζονται στην πεποίθηση πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι ο κυρίαρχος του νου και των σκέψεων του. Έχει σύντομες αναφορές, χωρίς πολλές περιγραφές και αναλύσεις. Χωρίς τεχνικές αυτοβελτίωσης αλλά αγγίζοντας κυρίως το θεωρητικό επίπεδο, μέσα από παραδείγματα. Αυτό το μικρό βιβλιαράκι ανήκει στο είδος εκείνων που διαβάζονται εύκολα, ενεργοποιούν τη σκέψη και θες να σημειώσεις με φωσφοριζέ μαρκαδοράκι σε κάθε σελίδα. Λάτρεψα το κεφάλαιο που αναφέρεται στη γαλήνη, καθώς τη θεωρώ ως μια αξία στη ζωή ενός ανθρώπου άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευτυχία. Ίσως σε ελάχιστα σημεία ένιωσα μια μικρή επανάληψη στα λεγόμενα που παραθέτονται, φαινόμενο που γενικά νομίζω ότι το νιώθουν πολλοί αναγνώστες σε βιβλία αυτοβελτίωσης.

0

Mαζί για πάνταΠρωτότυπη και ανατρεπτική

Η ιστορία του Ρόμπι και της Έμιλυ με ξενύχτησε μετά από καιρό. Είναι από αυτά τα βιβλία που οι εξελίξεις δεν σε αφήνουν να το αφήσεις. Δεν θα αναφέρω πολλά στοιχεία της ιστορίας, την οποία θεωρώ πρωτότυπη, γεμάτη ανατροπές και όλα αυτά πλαισιωμένα με μια αγάπη από αυτές τις σπάνιες, τις ξαφνικές. Αυτές που μια και μοναδική ματιά αρκεί για να αποφασίσουν δύο άνθρωποι να εγκαταλείψουν και να χάσουν πολλά, γιατί απλά τίποτα δεν μπορεί να τους κρατήσει χώρια. Ο Ρόμπι και η Έμιλυ είναι μαζί πάνω από 40χρόνια και τα επεισόδια απώλειας της μνήμης έχουν αρχίσει να είναι εμφανή για τον Ρόμπι. Έτσι αρχίζει σελίδα με τη σελίδα, σε μια αντίστροφη αφήγηση να αποκαλύπτεται ένας απαράμιλλος έρωτας, με πολλά εμπόδια, που όμως θα αντέξει, μα θα σας διχάσει με το απίστευτο και συγκλονιστικό φινάλε του. Θα ανακαλύψετε τα μεγάλα γεγονότα της ζωής τους που μοιράστηκαν και άλλα τόσα πολλά "μυστικά" που έκρυψαν με τη σιωπή τους.

0

Βάναυση αγάπηΔύσκολη γραφή

Η ναπολιτάνικη κουλτούρα με τις παραξενιές και τις ιδιοτροπίες της έντονη και ευδιάκριτη σε όλο το βιβλίο και το θέμα αρκετά ενδιαφέρον. Η Ντέλια μαθαίνει πως η μητέρα της Αμάλια βρίσκεται υπό παράξενες συνθήκες νεκρή από πνιγμό. Έτσι ξεκινά η ιστορία και αναζητώντας τα κομμάτια που θα λύσουν το γρίφο του θανάτου της, εξελίσεται μια αφήγηση ιδιαίτερη, που αποκαλύπτει την ιδιότροπη σχέση μάνας-κόρης, την έλλειψη οικειότητας και μια καταπιεσμένη λατρεία για εκείνη που οδήγησε, στην εμμονική ίσως, ανάγκη της Ντέλιας να αγαπηθεί από τη μάνα της, να την καταλάβει, να γίνει ένα με εκείνη. Αλλά και την σκληρή και βίαιη σχέση των γονιών της, τον έντονο και σκοτεινό χαρακτήρα της μάνας, τον καθοριστικό ρόλο ενός άντρα στη ζωή της και πως τελικά ένα αισχρό παιδικό ψέμα βγαλμένο από τη φαντασία της Ντέλιας, έφερε ολέθριες συνέπειες στις ζωές πολλών ανθρώπων. Και τελικά ποια από όλες αυτές τις σχέσεις που περιγράφονται είναι η "βάναυση αγάπη"; Η πρώτη μου επαφή με την συγγραφέα Έλενα Φερράντε δεν ήταν εύκολη. Δεν θα πω ψέματα καθώς με δυσκόλεψε το βιβλίο. Για αρκετές σελίδες η πλοκή δεν μου ήταν ξεκάθαρη και ένιωθα πως η αφήγηση της ηρωίδας κινούνταν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, χωρίς να μπορώ να διακρίνω τη διαχωριστική γραμμή και μπορέσω να αφεθώ στο να με συνεπάρει η ιστορία. Παρόλαυτα όσο έφτανα στο τέλος ήταν όλο και καλύτερο.

0

Όταν όλα έχουν ειπωθείΕξαιρετικό!

Ο Μόρις Χάνινγκαν, έχει φτάσει πια τα 84 και ζει στην Ιρλανδία. Με αφορμή την 2η επέτειο του θανάτου της συζύγου του και ορμώμενος από τη μοναξιά που βιώνει, ξεκινά έναν αφηγηματικό μονόλογο, απευθυνόμενος στον μοναχογιό του Κέβιν. Πέντε προπόσεις, πέντε ξεχωριστά πρόσωπα της ζωής του, συνθέτουν ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσα ροή, καθώς ανάμεσα στις ιστορίες που αναπολεί, απολογείται και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του αλλά και γεγονότα πέρα από τα προφανή και τα συνηθισμένα που αφορούν στα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται στις προπόσεις του. Το βιβλίο κρύβει δυο μυστικά που πλανώνται σε όλη τη διάρκεια και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό το κέρμα που απέκτησε ο Μόρις όταν ήταν έφηβος και πόσο τελικά επηρέασε εκείνον αλλά και ποιους άλλους; Και ποιο ήταν αυτό το "σχέδιο" που προετοιμάζει δύο χρόνια τώρα και με ποιο τρόπο συνδέεται με την εξομολογητική του διάθεση; Ο Κος Μόρις, είναι ένας "παράξενος" γέρος που στη δύση της ζωής του, αναγνωρίζει τα λάθη του, αποκαλύπτει τα μυστικά του, καταθέτει τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες του και τελικά αναζητά την ψυχική εξιλέωση. Συγκινητικό φινάλε, ανεπιτήδευτη εξιστόρηση και ένα εξαιρετικό συγγραφικό ντεμπούτο για τη συγγραφέα Ανν Γκρίφιν.

0

Ανορεκτικά όνειραΚατάθεση ψυχης

Η Κίκα Ουζουνίδου δεν είναι συγγραφέας, δεν έχει ξαναγράψει, δεν πολυδιαβάζει καν. Το βιβλίο αυτό είναι η κατάθεση ψυχής της, χωρίς όμορφα περιτυλίγματα, χωρίς περίτεχνες λέξεις. Είναι η προσπάθεια της να βάλει το τέρας που νίκησε απέναντι της και να δώσει σε άλλους ανθρώπους το παράδειγμα πως "μπορούν να τα καταφέρουν και αυτοί". Τοξικό οικογενειακό περιβάλλον, περιγραφές χωρίς πολλές λεπτομέρειες που όμως αρκούν και θα σε σοκάρουν και ένα συνεχόμενο συναίσθημα ανασφάλειας και φόβου που σου μεταφέρει σε κάθε σελίδα. Ένα παιδί με βαθιά πληγωμένη ψυχή, που οδηγήθηκε στις διατροφικές διαταραχές και "σφήνωσε τα όνειρά της" σε μια τουαλέτα... Εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους που αποτυπώνουν τη δύσκολη ζωή τους στο χαρτί. Θέλει θάρρος... Που ξεγυμνώνουν για να παραδειγματίσουν, που πάλεψαν, τα κατάφεραν και θέλουν να δείξουν τον φωτεινό δρόμο και σε άλλους. Το βιβλίο αυτό ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν επιδέχονται κριτική. Απλά το διαβάζεις.

0

Η χρονιά της μαγικής σκέψηςΑρκετά καλό

"Η χρονιά της μαγικής σκέψης", είναι κατά κύριο λόγο ένα βιβλίο στενάχωρο. Η συγγραφέας, με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του επί 40χρόνια συζύγου της, επίσης συγγραφέα John Gregori Dunne, ξεκινά να γράφει αυτό το βιβλίο 10μήνες μετά, χαρακτηρίζοντας το "τρόπο επιβίωσης" από τα συναισθήματα της. Είναι ένα ξεχωριστό χρονικό πένθους. Μεταφέρει με μια ψύχραιμη και κατασταλαγμένη μάτια όσα συνέβησαν τις στιγμές του πανικού και της μετέπειτα θλίψης, μα και μια χρονική τοποθέτηση των γεγονότων αλλά και των αμέτρητων σκέψεων που ακολούθησαν. Οι σκληρές αλλά αναγκαίες πρώτες ώρες μοναξιάς, η διαφορετικότητα του πένθους από την οδύνη, τα παράξενα παιχνίδια του μυαλού της και όλες εκείνες οι ασήμαντες στιγμές πριν το συμβάν που "όλα έμοιαζαν φυσιολογικά, πριν όλα πάψουν να είναι", οι μνήμες της ζωής της που τοποθετούνται χρονικά στο πριν και το μετά του θανάτου του Τζον, είναι μερικά από όσα διηγείται σε αυτό στο βιβλίο, στην προσπάθεια της να αποδεχτεί μέσα της την απώλεια του αγαπημένου της. Ανάμεσα στο γκρίζο πέπλο που περιβάλει το βιβλίο, η Didion με συγκλόνισε αναφερόμενη τόσο εύστοχα στη διαφορά μεταξύ "του πένθους όπως το φανταζόμαστε και του πένθους όπως είναι αληθινά." Στα αρνητικά ένα μεγάλο κομμάτι, όπου επικεντρώνεται στην πολύμηνη νοσηλεία της κόρης τους, πριν και μετά το θάνατο του Τζον, κυρίως γιατί αναλώνεται σε αμέτρητες ιατρικές λεπτομέρειες και ονόματα που με κούρασαν και δεν μου ταίριαζαν σε αυτό που περίμενα να διαβάσω.

0

ΕβόραΥπέροχες περιγραφές φύσης

Ένας κάτασπρος σκύλος θα γίνει άθελά του η αιτία για ένα τρομερό ατύχημα. Εκείνη τη νύχτα, μέσα στη χιονοθύελλα, η Αριάδνη θα γνωρίσει τον Αντώνη και θα συνδεθεί παντοτινά μαζί του. Η Αριάδνη είναι ένα πλάσμα σπάνιο, γεμάτο αγάπη για τη φύση και τους ανθρώπους. Μαζί της θα ταξιδέψετε στη δική της "Εβόρα", θα ζήσετε τον δικό της τρόπο ζωής, τον απλό τον ουσιαστικό που γεμίζει με φώς την ψυχή της. Θα περπατήσετε μαζί της σε υπέροχα τοπία, θα ζήσετε τον έρωτα της με τον Αντώνη και όλα όσα θα ακολουθήσουν πολύ έντονα... Κάπου μέσα στην ιστορία θύμωσα μαζί της, δεν την κατάλαβα και σκέφτηκα πως ο συγγραφέας τα θαλάσσωσε και κατέστρεψε την πλοκή και το φινάλε... Και πέρασε λίγος καιρός που το έχω διαβάσει και ανέτρεξα με καθαρό μυαλό για να καταλάβω πως σε αυτό το βιβλίο κυριαρχεί η λέξη "μεγαλοψυχία". Όχι αυτή η επιτηδευμένη που συναντάς συχνά γύρω σου, αλλά αυτή η αυθόρμητη, αληθινή και ανιδιοτελής μεγαλοψυχία που σπανίζει, που όταν την πρωτοσυναντήσεις σε ξενίζει. Η Αριάδνη είναι ένα μάθημα ζωής για όσα θα έπρεπε να έχουν ουσία στην πορεία της ζωής, για την ηρεμία ψυχής και μυαλού που όλοι έχουμε ανάγκη για να είμαστε ευτυχισμένοι. "Εβόρα", είναι εκεί που απολαμβάνουν οι αισθήσεις", λέει ο συγγραφέας...

1

Κάπως έτσι τελειώνειΛίγο ασαφής σε κάποια σημεία η πλοκη

Ο Αμερικανός Μπρούνο και η Ιρλανδή Άντι, είναι δύο άνθρωποι σε μια δύσκολη καμπή της ζωής τους, που θα συναντηθούν κάτω από παράξενες συνθήκες και θα ενωθούν σε έναν έρωτα αντισυμβατικό και αβίαστο. Θα αποκαλύψουν την ελπίδα που κρύβουν δύο ώριμοι άνθρωποι όταν αποφασίσουν συνειδητά να είναι μαζί, θα μοιραστούν το παρελθόν τους, θα αναζητήσουν κομμάτια του παζλ ενός γενεαλογικού δέντρου που τους ενώνει και καθώς εκείνος αναζητά το παρελθόν του, εκείνη θα ανακαλύπτει πτυχές της οικογένειάς της που αγνοεί. Με φόντο τις αμερικανικές εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Ομπάμα και ένα χρονικό deadline που γνωρίζουν πως έχουν πριν τους χωρίσει η απόσταση, ο απρόσμενος έρωτας των ηρώων, θα ξεδιπλώσει τους οικογενειακούς δεσμούς και τη στήριξη των μελών της, που στις δύσκολες στιγμές, παρά τα οποία προβληματάκια επικοινωνίας, στέκεται βράχος ο ένας στο πλάι του άλλου μέχρι το όποιο τέλος. Τρυφερό και γλυκόπικρο βιβλίο. Γιατί σε αυτό το βιβλίο, η ιστορία "κάπως έτσι τελειώνει"... Το μόνο πράγμα που ίσως σημειώσω αρνητικά, είναι η απότομη έναρξη στην πλοκή της γνωριμίας των πρωταγωνιστών. Μια ασάφεια και κάποια κενά σε σημεία που θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες και μια γρήγορη εξέλιξη που σου άφηνε την αίσθηση πως "κάτι δεν ξέρεις". Παρόλαυτα η αυθεντικότητα των χαρακτήρων καθώς και η ουσία που περιέχει το όλο νόημα της ιστορίας με αποζημίωσαν.

0

ΚάπταινΥπέροχο!

Ο Στέφανος Ξενάκης με είχε συνεπάρει με το πρώτο του βιβλίο "ΤΟ ΔΩΡΟ". Το "ΚΑΠΤΑΙΝ" δεν είχε πέσει ουσιαστικά στην αντίληψη μου. Δεν ήξερα τι πραγματευόταν. Ψάχνοντας στα site για να παραγγείλω καινούργια βιβλία, το οπισθόφυλλο του "ΚΑΠΤΑΙΝ" φώναζε να το αγοράσω. Πέρα από τις ομοιότητες του Καπτάν-Σιδέρη με τον δικό μου μπαμπά, το βιβλίο αυτό είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση πως τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας, δεν θα τους χορτάσουμε ποτέ και ξάφνου δεν θα ζουν ανάμεσα μας. Εγώ έχω την τύχη να είναι πλάι μου ακόμα. Ένα βιβλίο ωδή στον "μπαμπά". Αυτόν που οι ιστορίες του συντροφεύουν τις σκέψεις σου, η αγάπη του γεμίζει την ψυχή σου, ο εαυτός του και εσύ είστε ένα.

0

Γράμμα στον πατέραΑριστουργηματικό

Το κλασσικό αυτό αριστούργημα του Franz Kafka, είναι ένα συγκλονιστικό γράμμα προς τον πατέρα του, τόσο δυνατό, ουσιαστικό, με χειμαρρώδης γραφή και καταιγιστική αφήγηση που σε γεμίζει με τα συναισθήματα και την ψυχική φόρτιση που σου μεταφέρει ο συγγραφέας. Μια σχέση πατέρα-γιού δύσκολη, επιφορτισμένη από τη δεσποτική ιδιοσυγκρασία του πατέρα του που οδήγησε τον Κάφκα να νιώθει σε όλο το πέρας της ζωής του υπόλογος, γεμάτος ενοχές, χωρίς αυτοπεποίθηση, στοιχειωμένος από όλα όσα είχε καταφέρει ο πατέρας του που πίστευε πως ποτέ δεν θα φτάσει. Ένας πατέρα που πάντα αντιτίθεται στις επιλογές του, που τα παιδιά του ασφυκτιούσαν στα δεσμά της ανατροφής τους, που τους καλλιεργούσε με την κυριαρχία του την αίσθηση του φόβου. Αυτό το γράμμα, που δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη του, είναι η προσπάθεια λύτρωσης ενός ώριμου πια άντρα να ξεπεράσει τους παιδικούς και όχι μόνο "εφιάλτες" της ψυχής, που τον βασάνιζαν προφανώς μέχρι το τέλος του.

0

Μια ελπίδα πιο δυνατή από τη θάλασσαΣυγκλονιστική αφήγηση

Η Ντουαάν άθελά της έγινε η μορφή μιας σύγχρονης ηρωίδας της προσφυγιάς.Ένα κορίτσι που από θύμα του πολέμου έγινε έμβλημα ελπίδας&δύναμης. Η αφήγηση αυτή είναι η πραγματική ιστορία που πρέπει να διαβάσεις,αν απερίσκεπτα,σκέφτηκες έστω&μια φορά "μα γιατί φεύγουν από τη χώρα τους&διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη θάλασσα;" ⭐"Αν φύγω από τη Συρία θα είναι σαν να μου παίρνουν την ψυχή." Με αυτή την απλή φράση η Ντουαάν έδωσε όλη την ουσία της κατάστασης.Αυτό θα πει προσφυγιά. Ένα κορίτσι που λάτρευε τη χώρα του,τη μεγάλη οικογένειά του&ζούσε ευτυχισμένη με όσα είχαν.Που ονειρευόταν να σπάσει τις προσδοκίες του κόσμου για την ίδια&να ζήσει μια ανεξάρτητη ζωή. Θα παρακολουθήσεις τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν σ'έναν εμφύλιο πόλεμο που δίχασε&κατέστρεψε τη χώρα, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς&εκατομμύρια Σύριους,να γίνουν πρόσφυγες εντός&εκτός χώρας. Θα νιώσεις την "πικρή γεύση του φόβου" που οδήγησε την οικογένεια της Ντουαάν(όπως&τόσες άλλες) στην Αίγυπτο&ύστερα την ίδια&τον αρραβωνιαστικό της,να παλεύουν με τα κύματα,χάνοντας το όνειρο του κοινού μέλλοντος στην Ευρώπη για πάντα. Κρατώντας δύο μικρά παιδιά στην αγκαλιά για 4μέρες,βρήκε το σκοπό&το σθένος για να επιβιώσει στη θάλασσα,που τόσο φοβόταν,μέχρι τη λυτρωτική(;) διάσωση της. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο,ήταν πιο δυνατή απ'τη θάλασσα,για την Ντουαάν, αλλά&όλους αυτούς του χιλιάδες ακόμα σαν εκείνη,που κατάφεραν ή και όχι,να φτάσουν στον ασφαλή προορισμό που ονειρεύτηκαν.

0

Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβίMust-read

Η Μάγια Αγγέλου μας χαρίζει ένα βιβλίο ουσιώδες, γραμμένο τόσο απλοϊκά στις περιγραφές του, γεμάτο όμως κρυμμένα μηνύματα για τόσο δύσκολα γεγονότα. Ανάμεσα στις καθημερινές στιγμές από τη ζωή των Μαύρων του Νότου, την εποχή του σκληρού φυλετικού διαχωρισμού, η Μάργκαρετ Τζόνσον αφηγείται τη ζωή της μετά τα 3 της χρόνια όταν&οι γονείς της χωρίζουν. Εκείνη μαζί με τον 4χρονο αδερφό της Μπέιλυ, βρίσκονται να μεγαλώνουν με την υπερθρησκευόμενη, νέγρα γιαγιά τους "Μόμμα". Μια αδερφική αγάπη που γίνεται μεστή&δυνατή, που είναι στήριγμα για τα δύο αδέρφια στις δυσκολίες της κοινής τους πορείας. Και ύστερα η επιστροφή του "εξαφανισμένου" ως τότε νέγρου Μπαμπά, η μετακόμιση στη λευκή προοδευτική Μητέρα στο Σάιντ Λουίς, οι αλλαγές στη ζωή τους, τα ανάμικτα συναισθήματα&ένας βιασμός σε ηλικίας 8χρονων που θα οδηγήσει τη μικρή Μάργκαρετ στη σιωπή&την απομόνωση, γεμίζοντας την παιδική ψυχή της με ενοχές&τύψεις. Η επιστροφή στο Νότο&τη "Μόμμα", οι πρώιμες σεξουαλικές ανησυχίες εν μέσω στερεοτύπων της εποχής, η αγάπη για τα βιβλία, η ανισότητα στις επιλογές μόρφωσης&επαγγελματικού προσανατολισμού για τους νέγρους. Η σύντομη περίοδος που ανήλικη ακόμα θα ζήσει ως άστεγη, η μάχη στα 15 να προσληφθεί ως η πρώτη νέγρα υπάλληλος του τραμ στο Σαν Φρανσίσκο&η αναζήτηση της γυναικείας της ταυτότητας που οδήγησε στην εγκυμοσύνη της μόλις στα 16. Μέσα σε 354σελίδες, περιγράφει το αέναο παιχνίδι όπου οι Μαύροι πασχίζουν να νιώσουν πως αξίζουν το ίδιο με τους λευκούς σε όλα τα επίπεδα, ξετυλίγει το κουβάρι των πάντα μπερδεμένων σχέσεων&συναισθημάτων με τους γονείς της και αποδεικνύει πως η σπουδαιότητα&η αυθεντικότητα του χαρακτήρα της βασίστηκε στις δυσκολίες&στα λάθη της ζωής της.

0

Η εποχή των κερασιώνΕξαιρετικός Νικόλα Μπαρρο

Η Ορελί είναι ένα ρομαντικό κορίτσι της σύγχρονης εποχής,που ζει και εργάζεται στο μαγαζί του μπαμπά της με το όνομα "Η Εποχή Των Κερασιών". Οι στενάχωρες ανατροπές στα προσωπικά της θα οδηγήσουν την πληγωμένη καρδιά της, να περιπλανηθεί στους δρόμους του Παρισιού και να καταλήξει τυχαία σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Ένα βιβλίο που θα πέσει στα χέρια της θα αλλάξει τη ζωή της και θα γίνει η αφορμή για μια όμορφη, παράξενη και πέρα για πέρα ρομαντική ιστορία που θα αλλάξει τη ζωή της Ορελί. Μήπως τελικά αυτό που ψάχνει δεν είναι αυτό που νομίζει; Θα δώσει την ευκαιρία στον έρωτα να απολογηθεί για τα "αθώα ψέματά" του; Ο Νικολά Μπαρρό έχει καταφέρει να επαναφέρει στα γούστα μου τα ρομαντικά μυθιστορήματα, μέσα από τη φρέσκια και σύγχρονη μάτια του. Χωρίς γραφικότητες, οι υπερβολές, ξετυλίγει ιστορίες αγάπης μέσα από ανθρώπους με χιούμορ και συναισθήματα, με μυρωδιές από γαλλική κουζίνα, γεύση κρασιού και ήχους γαλλικής μουσικής. Ήταν το δεύτερο δικό του βιβλίο που διαβάζω και φυσικά τον έχω κατατάξει τους αγαπημένους μου. Το γεγονός πως είναι ένας σύγχρονος άνδρας συγγραφέας είναι επίσης ένα ελπιδοφόρο σημείο που ήθελα να τονίσω. Ένα όμορφο ταξίδι στο υπέροχο και πάντα ερωτικό Παρίσι

0

Όσα δεν είπαμε ποτέΜια όμορφη ιστορία με λίγα εξωπραγματικά στοιχεία που με χαλασαν

Ενδιαφέρουσα ιστορία  βασισμένη σε έναν γάμο που δεν έγινε ποτέ με αφορμή μια κηδεία που έρχεται την πιο ακατάλληλη στιγμή. Η Τζούλια χάνει τον μπαμπά της Άντονι. Έναν μπαμπά με τον οποίο είχε συγκρουσιακές και απόμακρες σχέσεις τα τελευταία 20χρόνια σχεδόν. Και αν όσα δεν είπανε ποτέ έχουν την ευκαιρία να τα πουν αφού έχει πεθάνει; Αν είχε 6μέρες ακόμα με τον μπαμπά της; Τι θα υπωθεί σε αυτές τις 6μέρες; Πως θα διαχειριστούν όσα βαραίνουν το παρελθόν τους; Πόσο μπορούν αυτές οι μέρες να επηρεάσουν την μετέπειτα πορεία  ζωής της Τζούλιας; Αναμνήσεις, συναισθήματα, αποκαλύψεις και εκπλήξεις σε ένα ταξίδι ζωής για δύο, για τη Τζούλια και τον μπαμπά της Άντονι, που σε 6 μόνο μέρες θα ταξιδέψουν σε μέρη του κόσμου για να βρουν μαζί αυτό που είχαν χάσει για 20χρόνια...Την Αγάπη. Συναισθηματικό, ρομαντικό, έξυπνο και ίσως λίγο εξωπραγματικό μυθιστόρημα που αποδεικνύει πως η αγάπη του γονιού για το παιδί του και οι μεγάλοι έρωτες δεν σβήνουν ποτέ!

0

Πειθαρχία χωρίς ξύλο και φωνέςΕυκολοδιάβαστο γεμάτο παραδείγματα και τεχνικές

Ως μαμά διδύμων, έρχομαι συχνά αντιμέτωπη με διάφορες καταστάσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά των μικρών ανθρωπάκων μας! Έχω διαβάσει και άλλες φορές βιβλία που θεωρούνται βοηθητικά για τους γονείς. Άλλα καλά και αλλά όχι τόσο. Το συγκεκριμένο βιβλίο ομολογώ ότι ήταν ως τώρα το πιο βατό, κατανοητό, πρακτικά εφαρμόσιμο, ευκολοανάγνωστο και καθόλου βαρετό. Στην επιτυχία του θεωρώ πως οφείλετε το γεγονός πως βασίζεται σε μια συγκεκριμένη λογική πρακτικών που παρουσιάζονται και αναλύονται και μετέπειτα στο βιβλίο ξεδιπλώνονται ανά κεφάλαιο συγκεκριμένες περιπτώσεις-παραδείγματα τα οποία βασίζονται στην συγκεκριμένη μέθοδο. Είναι ίσως το πιο ουσιαστικό βιβλίο τέτοιου είδους και θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν θα ισχυριστώ πως διαβάζοντας ένα βιβλίο γίνονται θαύματα από μόνα τους. Θα πω όμως πως ένας γονιός που έχει τη διάθεση και θέλει να εξελιχθεί, να βρει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ψάχνει έναν νέο τρόπο επίλυσης, θα μπορέσει να βρει μια βοήθεια μέσα από αυτό, αν ο ίδιος είναι έτοιμος να δοκιμάσει καινούργιες πρακτικές.

0

Πώς να μιλήσεις για τον πατέρα σουΠαρατραβηγμενο χιούμορ και εκφράσεις για τα γούστα μου

Όταν τελείωσα αυτό το βιβλίο ήμουν τόσο θυμωμένη-προβληματισμένη που δεν ήθελα να γράψω τη γνώμη μου. Άφησα τις μέρες να περάσουν, προσπαθώντας να ερμηνεύσω καλύτερα το τι διάβασα&να πω την άποψή μου αποστασιοποιημένα. Ξεκινώντας θα ήθελα να πω πως σε αυτό το βιβλίο υπάρχει ένα δεδομένο αδιαπραγμάτευτο: Όταν ένα παιδί 3,5χρόνων χάνει τη μητέρα του σίγουρα αυτό επηρεάζει το χαρακτήρα&τον τρόπο που βλέπει τους γύρω του με τρόπους που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Σε όλο το βιβλίο ένιωθα μια διαρκής "πάλη" ενός γιου με τον πατέρα του σε όλα τα επίπεδα. Μια πάλη αγάπης και μίσους, μια παράξενη σχέση βασισμένη σε μια άτυπη κόντρα. Από την μια μας τον περιγράφει με τέτοιο τρόπο που τον κάνει αντιπαθεί&από την άλλη παρουσιάζει ελαφρυντικά όταν ας πούμε παραδέχεται πως "αν&τον φοβόταν δεν ήταν σκληρός απλά εκείνος τον φοβόταν" ή όταν λέει πως ο μπαμπά του "ήταν&οι μου γονείς". Παρατραβηγμένο, για τα δικά μου γούστα, το χιούμορ του&εκφράσεις σε σημείο χυδαιότητας, που εμένα προσωπικά πάντα, δεν μου προσέφεραν τίποτα στην ανάγνωση πέρα από εκνευρισμό. Δεν βρίσκω "χρήσιμο" πως διηγήθηκε τόσες πολλές&τόσο προσωπικές ιστορίες που αφορούσαν τον πατέρα του. Τόσες λεπτομέρειες που ακόμα&αν ζούσε αρνούμαι να πιστέψω πως θα χαιρόταν να διαβάσει δημοσιευμένες. Το γεγονός πως ο άνθρωπος αυτός είναι νεκρός προσθέτει μια δόση ασέβειας ακόμα&αν όσα περιγράφει έχουν το προσωπείο τους καυστικού χιούμορ&της ειρωνείας. Γενικά δεν μου άρεσε η γραφή του συγγραφέα. Στα συν του βιβλίου τα κομμάτια που αναφέρονται σε πληροφορίες για τη ζωή των Εβραίων&τη σημαντικότητα της θρησκείας αυτών&κυρίως οι αναφορές του στη νεκρή μητέρα του. Οι περιγραφές για τη ζωή χωρίς μαμά, η παιδική του ηλικία (την οποία ονομάζει "παρατεταμένη περίοδο πένθους"), αλλά&στιγμές πριν και μετά το θάνατό της&όσα ακολούθησαν, καθώς&σκέψεις δικές του προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις αντιδράσεις των άλλων στο γεγονός.

0

ΟγκρέσαΔεν θα το αφήνεις από τα χέρια σου

Όταν τελείωσα την "Ογκρέσα" είχα ένα τεράστιο δίλλημα. Αν έπρεπε να μεταφέρω στο χαρτί αμέσως τα αμέτρητα συναισθήματα και τις σκέψεις που με κατέκλυσαν ή να μην γράψω τίποτα για να μην αποκαλύψω κάτι από το συγκλονιστικό μυθιστόρημα που μόλις είχα διαβάσει...Τελικά ένιωσα την ανάγκη να γραψω αμέσως αλλά αποφάσισα να μην μπω σε λεπτομέρειες... Είναι το τρίτο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα που διάβασα και τώρα πια είμαι απολύτως σίγουρη πως δεν είναι τυχαία ο αγαπημένος μου. Το ταλέντο του στη συγγραφή είναι πια για μένα αδιαμφισβήτητο. Δεν είναι δυνατόν εξάλλου να θεωρείτε "τυχαίο" κάτι που επαναλαμβάνεται° για μια ακόμα φορά κατάφερε και με καθηλώσε, με συγκλόνισε και με κράτησε ως το τέλος με κομμένη την ανάσα και την καρδιά μου γεμάτη συναισθήματα. Εντυπωσιασμένη από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, το βάθος τους, τις απροσδόκητες ανατροπές και την πολυπλοκότητα της ιστορίας που συνέθεσε. Μιας ιστορίας που στην αρχή λες πως "δεν συμβαίνουν αυτά" και σελίδα τη σελίδα παρασύρεσαι και αδημονείς για το μετά. Αγαπώ και θαυμάζω τον τρόπο που συνθέτει και "μπλέκει" τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες και ιστορίες που συμβαίνουν παράλληλα και συνδέονται ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις μεταξύ τους και που σε κάθε βιβλίο του με ταξιδεύει έστω και για λίγο σε διάφορα μέρη και τοπία. Ολοκληρωμένη ιστορία, άρτια, καλογραμμένη και προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια. Γρήγορες εναλλαγές, πληροφορίες και γεγονότα που συνθέτουν το παζλ των πρωταγωνιστών και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεν θα αναφέρω καμία πληροφορία για την πλοκή. Νιώθω πως κάθε μου σκέψη να μοιραστώ μαζί σας περαιτέρω την άποψη μου θα σας αποκαλύψει κάτι που αξίζει να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Η "Ογκρέσα*" είναι το βιβλίο που προτείνω με κλειστά μάτια σε κάποιον που αναζητά ένα μυθιστόρημα που δεν θα θέλει να αφήσει από τα χέρια του, πριν φτάσει στη σελίδα 481 του τέλους.

1

Καφές με τον ΧεμινγουέυΈξυπνη σειρά βιβλίων

Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ είναι αδιαμφισβήτητα ένας αναγνωρίσιμος συγγραφέας ακόμα και για κάποια σαν εμένα  που δεν έχω ακόμα διαβάσει κανένα έργο του. Το βιβλίο αυτό με τράβηξε πρώτα από όλα για τον έξυπνο τίτλο του και για τα σχόλια που έπεσαν στην αντίληψη μου κατά καιρούς. Και όλος περιέργως, έστω και τυχαία έκανα την καλύτερη επιλογή διαβάζοντας πρώτα αυτό το μικροσκοπικό θησαυρό, πριν καν τολμήσω να αγγίξω ένα αυθεντικό έργο του μεγάλου Χέμινγουεϊ. Λεπτομέρειες για τη ζωή του, τη συγγραφική του πορεία, γεγονότα που καθόρισαν την πολυτάραχη ζωή του και διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του, τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, οι σχέσεις του με λογοτεχνικούς κύκλους, ο πόλεμος με κριτικούς και τόσα άλλα μέχρι το τραγικό τέλος του. Μέσα από το πανέξυπνο μυθοπλαστικό τέχνασμα ενός φανταστικού διαλόγου του συγγραφέα του βιβλίου με τον κορυφαίο Ερνέστο Χέμινγουεϊ, αναλύονται κομμάτια των έργων του που παρερμηνεύτηκαν και σκιαγραφείται ο παρεξηγημένος(;) τελικά χαρακτήρας του πιο σπουδαίου κατά πολλούς Αμερικανού συγγραφέα του 20ου αιώνα. Αυτός ο μικροσκοπικός θησαυρός τσέπης σίγουρα θα σας χρειαστεί σαν πολύτιμος βοηθός όταν αποφασίσετε να διαβάσετε κάποιο έργο του Χέμινγουεϊ.

0

Δέκα πράγματα που έμαθα για την αγάπηΌμορφη ιστορία αλλά μέχρι εκει

Η Αλις είναι μια γυναίκα που νιώθει την ανάγκη στα δύσκολα να το βάζει στα πόδια και να φεύγει μακρυά, μια γυναίκα που έχασε πολύ νωρίς τη μαμά της και νιώθει ένα ανεξήγητο κενό, μια απροσδιόριστη ενοχή, μια παράξενη αίσθηση πως δεν ανήκει κάπου. Μια γυναίκα που αναζητά τον εαυτό της. Ο Ντάνιελ ζει με την ανάμνηση της παντρεμένης γυναίκας που ερωτεύτηκε πριν πολλά χρόνια και η οποία δεν ζει πια. Έχει ανακαλύψει όμως πως με αυτή τη γυναίκα είχε αποκτήσει ένα παιδί που δεν γνώρισε ποτέ και παρόλο που στη ζωή του τα πράγματα ήρθαν δύσκολα και βρέθηκε να ζει άστεγος στους δρόμους του Λονδίνου, έχει την ελπίδα πως κάποια μέρα θα τη συναντήσει. Με αφορμή μια κηδεία, θα βρεθούν οι πληροφορίες, θα έρθουν απρόσμενες συναντήσεις, χρωματιστά παράξενα αντικείμενα χωρίς νόημα θα βρουν τον ξεχωριστό παραλήπτη τους και με φόντο τους δρόμους του Λονδίνου, δυο ψυχές θα προσπαθήσουν να βρουν η μία την άλλη. Η μήπως όχι;...

0

Η φωνή μέσα μουMust-read, δυνατή αφήγηση

Ξεχωριστό βιβλίο βασισμένο στην αληθινή μαρτυρία ενός ανθρώπου στο συγγραφέα, του οποίου και ζήτησε τη βοήθεια για να διηγηθεί τη δύσκολη ιστορία ζωής του. Ένας νέος άνθρωπος, εύθραυστος συναισθηματικά και ψυχολογικά, ανάμεσα στο κυνήγι της πραγματοποίησης του ονείρου του, στο κυνήγι της προσωπικής επιβεβαίωσης και της ευτυχίας, μοιάζει να βουλιάζει όλο και πιο πολύ "στις σκοτεινές φωνές μέσα του". Ψυχοσικό σοκ, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή. Μια πολύχρονη, ψυχοφθόρα, επίπονη διαδρομή ζωής. ..."Οι άλλοι έβλεπαν το πρόβλημα. Εγώ αρνιόμουν. Είχα χάσει το φως μου και είχα αρχίσει να χάνω και τον κόσμο μαζί"... Μέσα από την ψυχολογική του κατάρρευση κέρδισε μια καλύτερη σχέση με τους γονείς του και μια φίλη που του στάθηκε βράχος. Και υστέρα από όλα αυτά; Ένα ακόμα χτύπημα... Άραγε θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά;... Πόσους όρκους και υποσχέσεις μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου για μια νέα αρχή; -Αμέτρητες. Είναι πολύ σπουδαίο να κερδίζεις άνισες μάχες, γιατί κάνεις πιο σπουδαία τη ζωή σου.

0

Στα σοκάκια της ψυχήςΒιβλίο κόσμημα

Η Αλκυόνη Παπαδάκη δεν χρειάζεται σίγουρα συστάσεις. Είναι μια συγγραφέας που δημιουργεί ποιητικούς συγγραφικού θησαυρούς. Μια γυναίκα που μεταφέρει αριστοτεχνικά και μοναδικά κάθε συναίσθημα στο χαρτί και είναι σχεδόν ανέφικτο να διαβάσεις κάποιο βιβλίο της και να μην σε αγγίξει. "Στα σοκάκια της ψυχής" θα βρεις πολλά από τα πιο υπέροχα κομμάτια που αποτύπωσε με την πένα της κατά καιρούς για τη ζωή, τους ανθρώπους, την αγάπη... Θα νιώσεις, θα σκεφτείς, θα ταξιδέψεις. Η εξαιρετική καλλιτεχνική επιμέλεια-εικονογράφηση του Περικλή Τιμοθέου θα σε ενθουσιάσει καθώς πλαισιώνει τα κείμενα με πραγματικά πανέμορφες εικόνες. Ένα βιβλίο κόσμημα, που δεν φέρει τυχαία τον τίτλο του. Γιατί η Αλκυόνη Παπαδάκη έχει αδιαμφισβήτητα το χάρισμα να μας ταξιδεύει "στα σοκάκια της ψυχής" μας.

0

Ερωτικά γράμματα από τη ΜονμάρτηΡομαντικό, συγκινητικό, αισιόδοξο

Τι μπορεί να συμβεί όταν ο Ζυλιέν πενθώντας βαθιά την απώλεια της γυναίκας του Έλεν, "υποχρεώνεται" από εκείνη να υποσχεθεί πως θα της γράψει 33 γράμματα μετά τον θάνατό της; Πως θα ξαναβρεί τον εαυτό του όταν βουλιάζει στη θλίψη και νιώθει πως δεν μπορεί να βρει ξανά κανένα νόημα στη ζωή του εκτός από το να φροντίζει τον μικρό του γιο Αρτύρ; Με φόντο το κοιμητήριο της Μονμάρτης αρχιζει να ξετυλίγεται μια ανεξήγητη ανταλλαγή γραμμάτων-αντικειμένων... Μέσα στη χρονική διαδρομή που θα χρειαστεί ο Ζυλιέν για να γράψει αυτά τα γράμματα, θα αρχίσει να αναδύεται από το σκοτάδι του, θα βρει τη συγγραφική έμπνευση, θα εκτιμήσει συγγενής και φίλους για τη συμπαράσταση τους, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους και θα δώσει και πάλι στην καρδιά του χώρο για να νιώσει όμορφα συναισθήματα... Γιατί τελικά "η αγάπη είναι η απάντηση σε όλα μας τα ερωτήματα".

0

Ημερολόγιο του χειμώναΧιούμορ, συναίσθημα, στοχασμος

Μια πορεία ζωής γεμάτη από σωστά και λάθη,καταγεγραμμένη με τη μορφή ενός "προσωπικού ημερολογίου",μέσα από το οποίο έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πως διαμορφώθηκε σαν άνθρωπος και κατ' επέκταση σαν συγγραφέας και το οποίο γενναιόδωρα μοιράστηκε μαζί μας,αποδεικνύοντας ότι οι πιο βαθυστόχαστες σκέψεις κρύβονται στην παρατήρηση των πιο απλών πραγμάτων. Μέσα σε μια αναδρομική αφήγηση,από σκόρπιες αναμνήσεις της ζωής του,περιγράφοντας απλές και φαινομενικά ανούσιες ιστορίες γεμάτες χιούμορ και συναισθήματα,ο συγγραφέας συνθέτει το δικό του μοναδικό πάζλ ζωής και καταλήγει πια λίγο μετά τα 60 του χρόνια να μας διηγείται σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο το μονοπάτι που οδήγησε στο σήμερα και στο δικό του "Χειμώνα" ζωής που σιγά σιγά ανατέλλει.

0

Περιπλανώμενο αστέριΜε απογοήτευσε

Είναι από τις ελάχιστες φορές στην αναγνωστική μου διαδρομή, που δυσκολεύομαι να γράψω τη γνώμη μου για ένα βιβλίο και αυτό γιατί δεν μου άφησε καλές εντυπώσεις. Ένα βιβλίο που ενώ καταπιάνεται με ένα θέμα τόσο ενδιαφέρον όπως οι διωγμοί των Εβραίων, η γραφή του είναι τόσο δυσκολοδιάβαστη. Χωρισμένο σε κεφάλαια ανάλογα με την ηρωίδα που αφηγείται, στην αρχή ξεκινάει με την ιστορία της "Εσθήρ" στην οποία υπάρχουν ελλιπής πληροφορίες γύρω από τα πρόσωπα που την πλαισιώνουν και αυτό με δυσκόλεψε να καταλάβω για αρκετές σελίδες κάποια πράγματα και να συνδέσω τους ανθρώπους μεταξύ τους. Ύστερα υπήρξε για περίπου στο 1/3 του βιβλίου μια ανιαρή και επαναλαμβανόμενη εξιστόρηση, βασισμένη σε περιγραφές τοπίων και γεγονότων που με κούρασαν απίστευτα σε σημείο να σκέφτομαι έντονα να το παρατήσω και τελικά να το διαβάζω χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Με εξαίρεση κάποια αξιοσημείωτα κομμάτια, στο μισό σχεδόν βιβλίο ένιωθα πως η ιστορία δεν οδηγούσε σε κάποιο ουσιαστικό σημείο. Ύστερα έφτασα στην εξιστόρηση μέσα από τα λόγια της "Νετζμά". Εκεί η ιστορία με κράτησε περισσότερο και είχε ενδιαφέρουσες περιγραφές, όμως τελικά το φινάλε δεν με δικαίωσε για την όλη προσπάθειά μου να ολοκληρώσω την ανάγνωση της. Το βιβλίο αυτό αν και είχε όλα τα φόντα με το θέμα που πραγματευόταν να σε αγγίξει και να σε διδάξει, με απογοήτευσε και δεν κάλυψε τις προσδοκίες μου.

0

Thirteen Reasons WhyΒιβλίο με εξαιρετικά μηνύματα για τους νέους και όχι μόνο

Το μυθιστόρημα αυτό αν και κατατάσσεται στην κατηγορία "νεανική λογοτεχνία", ασχολείται με ένα θέμα δύσκολο και σοβαρό που με αφορά σαν άνθρωπο-μαμά και μας αφορά όλους. Η αυτοκτονία σε νεαρές ηλικίες είναι ένα τραγικό γεγονός, με ανυπολόγιστες και αγιάτρευτες πληγές για το ευρύτερο περιβάλλον του αυτόχειρα. Σ'αυτή την ιστορία περιγράφετε μοναδικά η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων, της σκέψης και των καταστάσεων που βιώνει ένας έφηβος άνθρωπος και κυρίως μας δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο πως η συμπεριφορά μας και τα λόγια μας μπορούν να επηρεάσουν, να στιγματίσουν και να "διαλύσουν" την εύθραυστη ψυχολογία ενός συνανθρώπου μας. Τα μηνύματα του βιβλίου πολλά για νέους αλλά και μεγάλους. Η κοινωνίας μας βιώνει έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια  μια "αδιάκοπη έντονη εφηβεία" σε διάφορα επίπεδα και το συναντάμε γύρω μας με πολλά νεύρα και την τάση να πληγώνουμε τους άλλους γύρω μας αγνοώντας τις συνέπειες. Γρήγορο, με ένα πανέξυπνο τέχνασμα από ηχογραφημένες κασέτες που ξεδιπλώνουν την ιστορία και ξεκαθαρίζουν την πλοκή των γεγονότων. Εγώ από όλη αυτή τη στενάχωρη πλοκή, θα κρατήσω το διδακτικό μήνυμα-μάθημα πως πρέπει να νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας, να δίνουμε ευκαιρία στους γυρω μας για να τους γνωρίσουμε μέσα από τα δικά μας μάτια, να μην μένουμε άπραγοι απέναντι σε αδικίες, να κάνουμε το σωστό και να σταματάμε τις λάθος συμπεριφορές. Η ιστορία της Χάνας, είναι μια μικρή θλιβερή μεν, αλλά ουσιαστική υπενθύμιση πως οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται σεβασμό, αγάπη και ειλικρίνεια. Αν φερόμαστε έτσι στο διπλανό μας, σίγουρα όλοι μας θα είμασταν πιο ευτυχισμένοι.

0

Παράθυρο στη ζωήΜια μαθήτρια της ζωής αφηγείται

Η Αγγελική είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα.- Όχι γιατί δεν φοβήθηκε στιγμή το "τέρας της αρρώστιας" που τις χτύπησε την πόρτα, αλλά γιατί τρόμαξε, απελπίστηκε, φοβήθηκε, γονάτισε και ύστερα απλά ανακάλυψε την απίστευτη δύναμη που ίσως όλοι κρύβουμε μέσα μας, σηκώθηκε και πάλεψε. Έχασε τη μάνα της από καρκίνο λίγους μήνες πριν, με αυτόν τον σκληρό τρόπο και όμως μέσα από αυτή την οικογενειακή της τραγωδία κατάφερε να βρει "το νόημα" στο θάνατό της. (Σελ.59 "Τι σπουδαίο μάθημα είχες φυλαγμένο για μένα, μαμά. Πέθανες για να ζήσω. Η απόλυτη θυσία της μάνας...Σ'ευχαριστώ. Ο θάνατος της μάνας της, την προετοίμασε ψυχικά για να παλέψει στη δική της μάχη με τον καρκίνο.") Η αφήγησή της σε τρίτο πρόσωπο, δηλαδή να μιλά σαν να περιγράφει την ιστορία "κάποιου άλλου ανθρώπου" με άγγιξε τόσο πολύ γιατί αισθάνθηκα πως ίσως κάπως έτσι να είναι ο καρκίνος° Πονάει τόσο πολύ την ψυχή και το σώμα σου που πρέπει να βγεις έξω από σένα για να αντέξεις... Η Αγγελική μας χάρισε απλόχερα αποτυπώνοντας την στο χαρτί, μια μαρτυρία που γίνεται μάθημα ζωής και ελπίδας για όποιον έχει την τύχη να το διαβάσει. Αυτούς τους απλούς, καθημερινούς, άγνωστους μα τόσο γενναίους "μαχητές" της ζωής τους θαυμάζω απεριόριστα και άνευ όρων.

0

Τα χαμένα γράμματα του Γουίλιαμ ΓουλφΝοσταλγικό, γλυκό, συναισθηματικό

Ένα βιβλίο νοσταλγικό, σε μια εποχή όχι πολύ μακρινή, που η τεχνολογία δεν κατέκλυζε τη ζωή μας. Μια εποχή που ένα χαρτί και ένα μολύβι ήταν αρκετά για να βάλεις μέσα σε λίγες γραμμές το αποκορύφωμα των συναισθημάτων σου, τις πιο κρυφές σου σκέψεις, την κατάθεση της ψυχής σου. Τα γράμματα θα είναι πάντα ένας αναντικατάστατος τρόπος επικοινωνίας, γιατί κρύβουν μέσα τους μια ιεροτελεστία μεταξύ του εαυτού μας και του χαρτιού. Οι λέξεις πάνω σε ένα γράμμα είναι μια στιγμή ένωσης ψυχής και μυαλού. Το βιβλίο αυτό άγγιξε με υπέροχο τρόπο ένα θέμα όπως "τα γράμματα"  που εγώ προσωπικά λατρεύω. "Τα Χαμένα Γράμματα του Γουίλιαμ Γουλφ" μας δείχνουν πως μέσα από τη δύναμη των λέξεων επηρεάζονται καταστάσεις, ανθρώπινες σχέσεις και ολόκληρες ζωές...

0

Ο αφηγητής του πρωινού τρένουΣύγχρονο παραμύθι για μεγάλους

Ένα σύγχρονο παραμύθι για μεγάλους,με έναν σύγχρονο και εναλλακτικό "Πρίγκιπα", που αφηγείται σκόρπιες σελίδες βιβλίων στο δρομολόγιο του πρωινού τρένου. Μια σύγχρονη και ξεχωριστή "Σταχτοπούτα" που έχασε ένα στικάκι με προσωπικά κείμενα της. Δύο ανθρώποι γεμάτοι καλοσύνη που η μοίρα θα τους φέρει κοντά. Μια ιστορία αγάπης μόλις ξεκινά...

0

Όταν η ανάσα γίνεται αέραςΔυνατό... Συγκλονιστικό... Συγκινητικό...

Ένα βιβλίο,λίγες ιστορίες με αυτοβιογραφικές αφηγήσεις είναι ότι πιο δυνατό θα μπορούσα να διαβάσω.Ένα τέτοιο βιβλίο είναι ένας δρόμος προς την πνευματική "αθανασία". Ενας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας,που διέπρεψε στην ιατρική και έκανε την προσωπική,εσωτερική του υπέρβαση προσπαθώντας να φροντίζει τους ασθενείς του και από μια πιο ανθρώπινη σκοπιά πέραν της ασθένειας τους. Διερωτήθηκε έντονα για το νόημα της ζωής στη σύντομη (δυστυχώς) πορεία της ζωής του και εμβαθύνε τις γνώσεις του πάνω στο ζήτημα αυτό στρεφόμενος στη φιλοσοφία που τόσο αγαπούσε. Αντιμετώπισε την απροσδόκητη και δύσκολη ασθένεια του με αξιοσημείωτο θάρρος,δίνοντας τελικά ο ίδιος τα μαθήματα ζωής που τόσο αναζητούσε σε όλους εμάς. Τούτο το βιβλίο ήταν το τελευταίο του στοίχημα ώστε να αφήσει κάτι σημαντικό πίσω του. Και τα κατάφερε...

0

Το παράξενο ταξίδι ενός απολεσθέντος αντικειμένουΈνα ταξίδι αυτογνωσίας και λύτρωσης.

Ο μοναχικός Μικέλε,ζει& εργάζεται σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό&έχει μια παράξενη συνήθεια να μαζεύει τα ξεχασμένα αντικείμενα των επιβατών του τρένου,κάνοντας τα αναπόσπαστο κομμάτι της κατά τα άλλα μονότονης ζωής του. Ντροπαλός,δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους&σχεδόν ανίκανος συναισθηματικά να νιώσει οτιδήποτε,πέρα από το αξεπέραστο κενό της ψυχής του από τότε που τον εγκατέλειψε η μητέρα του. Έχοντας χάσει το δικό του "πολυτιμότερο πράγμα",την αγάπη της μάνα του,έμαθε να μην εμπιστεύεται,δεν έμαθε ποτέ πως να αγαπά,δεν ξέρει καν ποιος πραγματικά είναι. Με αφορμή ένα κόκκινο ημερολόγιο&την αναπάντεχη  γνωριμία του με την Έλενα,που θα σαρώσει στο πέρασμα της την αδιάφορη ζωή του,ο Μικέλε θα ξεκινήσει ένα ψυχοφθόρο ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων&θα καταλήξει τελικά να ανακαλύψει τον ίδιο του τον εαυτό.

0

Μη με λησμόνειΌταν το παρελθόν συναντά το μέλλον

Ένας καρμικός έρωτας του σήμερα,που αγνοεί  το δέσιμο του με έναν ανεκπλήρωτο και πληγωμένο έρωτα του παρελθόντος. Μια μάνα που ψάχνει το παιδί που της άρπαξαν... Αδίστακτοι άνθρωποι που έπαιξαν με τις ζωές άλλων. Άνθρωποι που έθαψαν το παρελθόν για να προστατεύσουν τις πληγωμένες τους καρδιές... Με φόντο από τα υπέροχα Γιάννενα έως και την κατανυκτική Πάτμο και από εκεί ως το όμορφο Παρίσι,θα γνωρίσετε την Μελέκ&τον Μιχάλη,τον Κωνσταντίνο&την Πέρσα... Δεν ξέρω πόσα και ποια κομμάτια της ιστορίας είναι αληθινά,ξέρω όμως σίγουρα πως ακόμα ένα βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα με συνεπήρε και με γέμισε συναισθήματα. Χαρακτήρες,δομημένοι με ενδιαφέρον, αριστοτεχνικά πλεγμένοι μεταξύ τους,σε μια ιστορία που στην αρχή μοιάζει με  μπλεγμένο κουβάρι που όλα είναι ασύνδετα και σιγά σιγά ξετυλίγεται, εκπλήσσοντας σε συνεχώς όταν ο κάθε ήρωας βρίσκει τη θέση και το σκοπό του.

1

Ο ανεπιθύμητος νεκρόςΤο λάτρεψα

Ο Νίκος Καζαντζάκης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στοχαστές,συγγραφείς,προσωπικότητες όλων των εποχών και αυτό από μόνο του με έκανε πολλές φορές μέχρι τώρα να μην τολμώ να διαβάσω κάποιο έργο του. Ενα βιβλίο γραμμένο για Εκείνον αλλά όχι από Εκείνον,ήταν η αφορμή για να με πείσει να το κάνω άμεσα... Μετά την ανάγνωση αυτής της συναρπαστικής ιστορίας του συγγραφέα αυτού του βιβλίου,νιώθω σίγουρη,πως ο Ν.Καζαντζάκης έγραφε για να τον διαβάζουν "οι πολλοί" και όχι "οι λίγοι". Ανακάλυψα μέσα από αυτήν την ιστορία έναν ανθρώπινο Καζαντζάκη, έκτιμησα την απλότητά του,γνώρισα πτυχές της ζωής του,ένιωσα τα συναισθήματα των οικείων του,θύμωσα με τα τόσα άδικα και υπερβολικά πυρά που δέχτηκε και τον θαύμασα ακόμα περισσότερο. Η ουσιαστική τιμή και επιβεβαίωση πέρα από κάθε "επίσημο βραβείο",για το αξιομνημόνευτο και διαχρονικό συγγραφικό του έργο είναι που κάθε μέρα,σε κάποια γωνιά του πλανήτη κάποιος διαβάζει τα βιβλία του. Συγχαρητήρια για την εξαίσια ιδέα αυτού του βιβλίου στον Γιώργο Πρατάνο.

0

Η σιωπηλή ασθενήςΑνατρεπτικό και μυστηριώδες

Εξαιρετική πλοκή.Μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο έψαχνα και άλλαζα συνεχώς στο μυαλό μου "σενάρια" για το τέλος.Φυσικά και έπεσα έξω και εξεπλάγην με την ανατροπή!Ατμοσφαιρικό, ανατρεπτικό και άκρως κινηματογραφικό μυθιστόρημα! Το τέχνασμα της αφήγησης σε δυο χρόνους ήταν συνδυασμένο άψογα.

0

Με λένε ΜαλάλαΗ ιστορία ενός κοριτσιού που έγινε μύθος!

Αν λατρεύεις βιβλία που μιλούν για την αληθινή ζωή ξεχωριστών ανθρώπων,τότε η εξιστόρηση αυτής της μικρής θαρραλέας Πακιστανής,θα σου δώσει μαθήματα θάρρους και πίστης για το όνειρο! Μια οικογένεια ξεπερνώντας τα θρησκευτικά και κοινωνικά πλαίσια της χώρας τους,έδωσε φτερά στην "μικρή" Μαλάλα να ονειρευτεί το στόχο της εκπαίδευσης(που για μας είναι τόσο δεδομένο) και φωνή για να το διεκδικήσει. Με κίνδυνο την ίδια της τη ζωή,η Μαλάλα έγινε θύμα-σύμβολο της βιαιότητας των Ταλιμπάν και κατάφερε να στρέψει πάνω της την παγκόσμια κοινότητα. Ένα παιδί που θα θαυμάσετε με όλη σας την καρδιά για την ψυχή και το μυαλό του. Η Μαλαλα είναι ένα παιδί-θαύμα της σύγχρονης ανθρωπότητας,μια ακτιβίστρια που υπερασπίζεται ακόμα και σήμερα το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ενα ζωντανό μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους!

0

Μικρό χρονικό τρέλαςΔυνατό, συναισθηματικό, αυτοσαρκαστικό

Είναι τόσο γενναίο και συνάμα τόσο γενναιόδωρο,να ξεγυμνώνεις την ψυχή σου,την πορεία ζωής σου,τις πιο σκοτεινές σου στιγμές,όπως αυτές που μας περιγράφει με αστείρευτο χιούμορ,αυτοσαρκασμό,μα και τόση αλήθεια,ο εξαιρετικός Αύγουστος Κορτώ. Είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του που πέφτει στα χέρια μου και εντελώς τυχαία η σειρά που τα έχω διαβάσει,δειλά δειλά με "έβαλε" μέσα στην ψυχή του και φυσικά δεν μου άφησε κανένα περιθώριο παρά να τον λατρέψω. Δυνατή και συναισθηματική αφήγηση,ενός "μικρού χρονικού τρέλας",που θα μπορούσε να βιώνει ο καθένας μας. Βρίσκω σπουδαίο το θάρρος του Πέτρου που εκτίθεται,καταγράφοντας γεγονότα της ζωής του και που μιλάει σε ένα ακόμα βιβλίο του,με τόσο άμεσο τρόπο,για την ψυχική ασθένεια που ακόμη και σήμερα παραμένει ξεκάθαρα ενα κοινωνικό ταμπού,παρόλο που ζούμε σε έναν κόσμο που γύρω μας άνθρωποι "διαλύονται" καθημερινά από τις μαυρίλες της ψυχής τους. Ο Πέτρος μας χάρισε μέσα από τη δική του δύσκολη βιωματική εμπειρία,το πιο σπουδαίο και αισιόδοξο μήνυμα πως: "Αν έχεις γύρω σου ανθρώπους να σε αγαπούν και να σε νοιάζονται μπορείς να νικήσεις τα πάντα". Χαίρομαι λοιπόν βαθύτατα γιατί ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος,έχοντας πλάι του "ομορφους",γενναιόδωρους και σπάνιους ανθρώπους.

0

Αίτημα φιλίαςΑνατρεπτικό και διαφορετικο

Ανατρεπτική ιστορία γεμάτη μυστήριο, που κινείται ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο, τη λογική και την τρέλα. Πως μπλέκεται η διαδικτυακή ζωή που ζούμε πια με τόσο έντονους ρυθμούς και το ιστορικό της ψυχικής ασθένειας του πρωταγωνιστή Στέφανου; Τελικά τι είναι πραγματικό και τι όχι;...

0

Το ομορφότερο τέλος στον κόσμοΓρήγορο, έξυπνο αλλά ίσως λίγο τραβηγμένο σε κάποια σημεία

Μερικές φορές για να βιώσεις "το ομορφότερο τέλος του κόσμου",πρέπει να περάσεις στιγμές αβάσταχτης απώλειας και θλίψης. Ίσως γιατί μόνο τότε,μπορείς να εκτιμήσεις απόλυτα,το όμορφο τέλος που σου προόριζε η ζωή,με την ουσιαστική και πραγματική του αξία! Γρήγορο,έξυπνο,με εναλλαγές μεχρι το τέλος και χαρακτήρες που μπλέκονται και συνδεονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους.

0

ΕυγνωμοσύνηΈνα μικροσκοπικό αριστούργημα

Μέσα σε λίγες σελίδες, κατάλαβα πως "Ευγνωμοσύνη" είναι να ξέρεις πως κρατάς στα χέρια σου το πιο πολύτιμο δώρο... Τη Ζωή.

0

Το βιβλίο της ΚατερίναςΕξαιρετικό!!!

Μέσα από την περιγραφή μιας σκληρής ψυχικά καθημερινής ιστορίας,που επεκτείνεται χρονικά σε όλα τα χρόνια της ζωής της, μια γυναίκα παλεύει με τον "δαίμονα" της ψυχικής της αρρώστιας. Η Κατερίνα μέσα από την προσωπική της αφήγηση ξεδιπλώνει τις προβληματικές σχέσεις με τους γύρω της, τη στάση του οικογενειακού της περιβάλλοντος αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Κυρίως όμως μοιράζεται μαζί μας την ιδιαίτερη σχέση με το γιο της. Μια σχέση βαθιάς, αδιαπραγμάτευτης και αναγκαστικής για την επιβίωσή της αγάπης. Ένα βιβλίο ωμό και σοκαριστικό για το ευρύ κοινό που αγνοεί καταστάσεις και δεδομένα γύρω από μια ψυχική ασθένεια, μα και συνάμα τόσο συναισθηματικό και ακραία αληθινό που δεν μπορεί παρά να σε συνεπάρει και να σε αγγίξει. Θέλει τόσο ταλέντο από μέρους του συγγραφέα, ενώ σου αποκαλύπτει από την αρχή το τέλος της ιστορίας του, να σου ξεδιπλώνει τόσο μαεστρικά την πλοκή, που να δίψας να διαβάσεις σελίδα-σελίδα, για να φτάσεις τελικά σε ένα φινάλε που ήδη ξέρεις... Για άλλη μια φορά η χειμαρρώδης γραφή του εξαιρετικού Αύγουστου Κορτώ με αφήνει γοητευμένη και με ένα σκεπτικό δίλλημα που τριγυρίζει στο μυαλό μου: τελικά το να αυτοκτονεί κανείς θέλει τεράστια δύναμη ή περίσσια δειλία;;;

0

Ότι πρέπειΦιλοσοφικό μυθιστόρημα

Μήπως τελικά η ζωή του καθενός είναι "Ότι πρέπει"...; Ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα.Ένα βιβλίο για το νόημα της ζωής,την αυτογνωσία και γενικά τη σημασία της ύπαρξης. 

0

15 ιστορίες για την απώλειαΈνα βιβλίο γεμάτο παραμύθια για ενήλικες

Ιστορίες γεμάτες φαντασία, που μέσα από αυτή την σκοπιά, αγγίζουν θέματα και χαρακτήρες, υπαρκτά και ανύπαρκτα. Στο τέλος κάθε ιστορίας που φυσικά κυριαρχεί η "απώλεια", υπάρχει η αίσθηση ενός βαθύτερου νοήματος που μένει στον αναγνώστη. 15 ιστορίες λοιπόν, σαν παραμύθια για μεγάλα παιδιά!

0

Νουρ, γύρνα στον κόσμο"Το μίσος είναι ο θυμός των δειλών"

Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι, χάρη στην εύστοχη επιλογή ενός διαλόγου-αντιπαράθεσης, μέσα από γράμματα, ανάμεσα σε έναν μπαμπά-ισλαμολόγο, με την κόρη του που έφυγε προσχορώντας στον ISIS. Συναίσθημα, λογική, γνώσεις, πεποιθήσεις και πίστη, συγκρούονται ψάχνοντας να βρουν τη δική τους αλήθεια. ➡"Το μίσος είναι ο θυμός των δειλών" ➡"Ο πόλεμος των πολιτισμών δεν είναι παρά ένας πόλεμος ανάμεσα σε οργανωμένες άγνοιες"

0

Ξημέρωσε χωρίς χθεςΠροσπαθώντας να θυμηθείς το χτες, ανακαλύπτεις ένα καινούργιο αύριο...

Μια καθημερινή ιστορία, μιας παρέας ανθρώπων που μέσα από ένα ατύχημα καλούνται να συνεργαστούν, να ανταπεξέλθουν και να συμπαρασταθούν στον φίλο τους. Μέσα στην αναπάντεχα δύσκολη καθημερινότητα που καλούνται να βιώσουν, ξετυλίγεται το κουβάρι της προσωπικής ζωής του καθενός καθώς και οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ τους. Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα αλλά δεν είναι κάτι το συγκλονιστικο

0

Μια νύχτα ακόμηΑπό τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει.Σε αγγίζει βαθιά και σε συνεπαίρνει.

"...τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή συχνά είναι απρόβλεπτα και σίγουρα δεν κρατούν για πάντα..." Θα ξεκινήσω απλά λέγοντας πως το "ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΚΟΜΗ", είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που εχω διαβάσει. Με συνεπήρε, με άγγιξε, με δίδαξε... Μια ιστορία τόσο υπέροχα δομημένη, παρόλο το δυσάρεστο γεγονός, που εμπεριέχει σαν κυρίαρχο στοιχείο της πλοκής. Και όμως, ο συγγραφέας, κατάφερε με υποδειγματικό τρόπο, να μετατρέψει την Ισμήνη του, σε μια ηρωίδα που κάνεις διαβάζοντας το βιβλίο, δεν νιώθει οίκτο. Η Ισμήνη, μέσα από την ιστορία της μας διδάσκει το νόημα και την αξία της ζωής, μας αφυπνίζει  για να αναθεωρήσουμε τα δικά μας αύριο, μέσα από γεγονότα, που ενώ σκεφτόμαστε πως "εμάς δεν θα μας συμβούν ποτέ", μπορούν εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη να συμβούν στη ζωή του οποιουδήποτε. Το "ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΚΟΜΗ" είναι ένα μυθιστόρημα, που βάδισε αριστοτεχνικά στα μονοπάτια ενός βιβλίου "αυτοβελτίωσης" κατά τη δική μου άποψη. Ένα βιβλίο "μάθημα ζωής" πως "...σημασία τελικά δεν έχει πόσα χρόνια ζει καθένας, αλλά πως ξοδεύει τον χρόνο που του χαρίστηκε...Η ποιότητα της ζωής μας δεν μετριέται με το χρόνο, αλλά με τις στιγμές. Η ζωή δεν μας ανήκει. Είναι ένα δώρο που οφείλουμε να μοιραστούμε κάθε μέρα με εκείνους που αγαπάμε και μας αγαπούν".

2

Το άνθος της ζωήςΜια όμορφη ερωτική ιστορία γεμάτη αρώματα και τοπια

❤Ένας έρωτας καρμικός, θυελλώδης, γεμάτος αισθήματα πρωτόγνωρα και πάθος. Ένας έρωτας με εμπόδια ηθικά και συναισθηματικά. Ένας έρωτας αναπόφευκτος και χωρίς "τέλος"!

0

Είμαι η φωνή τουςΣυγκλονιστικό, σοκαριστικό,καθηλωτικό

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάνεις μια ιστορία ζωής, όπως αυτή που με θάρρος&ωμή αλήθεια, περιγράφει αυτή η γυναίκα σε αυτό το βιβλίο κατάθεση ψυχής&θάρρους. Βιβλίο που σε οδηγεί σε βαθιά περισυλλογή, ταρακουνάει τις ηθικές αξίες σου, ανατριχιάζει κάθε κύτταρο του κορμιού σου, αν θες να λέγεσαι άνθρωπος. Η Nadia Murad&οι ιστορίες σαν&αυτήν, είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη, πως ΚΑΝΕΝΑΣ άνθρωπος, σε καμιά γωνία του πλανήτη δεν μπορεί για λόγους θρησκείας να υφίσταται καμία μορφή βίας. Το γεγονός πως αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα συμβαίνουν στις εποχές μας είναι κάτι που με θλίβει βαθύτατα, κυρίως γιατί αυτό το ξεχωριστό κορίτσι, μας μετέφερε στην ζωή της στο χωριό της, μιλώντας με τόση αγάπη για τη ζωή που ζούσε... Μια κοπέλα που μεγάλωνε με δυσκολίες, φτώχια, δουλεύοντας σε χωράφια, παίζοντας στα χώματα, που η μόρφωση&το σχολείο στην οποία μορφή του ήρθε στη ζωή της σαν ένα "δώρο"&όμως, περιγράφει με διάχυτη αγάπη&πληρότητα, την οικογενειακή της ευτυχία, το πολυπληθές σπίτι της, τις νύχτες που στην ταράτσα κοιμόντουσαν όλοι δίπλα δίπλα κοιτώντας τα αστέρια...Δεν ονειρεύτηκε ποτέ να φύγει απο το χωριό της, δεν έπαψε ποτέ να νιώθει το Ιράκ πατρίδα και σπίτι της. Θύματα σαν τη Nadia ήταν αμέτρητα&σοκαριστηκά πολλά για να συνεχίζουμε να αγνοούμαι πως όλα αυτά συνέβησαν&συμβαίνουν... Ένα βίαιο&απάνθρωπο ταξίδι αιχμαλωσίας, γεμάτο βια&απώλειες, που οδήγησε σε μια απελευθέρωση που έγινε οδηγός ζωής για την ίδια, ώστε σήμερα να παλεύει για να γίνει η δίκη της φωνή " η φωνή τους". ⭐"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να αρνηθείς σε αθώους ένα ασφαλές μέρος να ζήσουν."

0

Στην άκρη του βράχουΕξαιρετική Αλκυόνη Παπαδάκη

Ξεχωριστή και χαρακτηριστική η γραφή της. Λάτρεψα τις λέξεις που χρησιμοποιεί και δημιουργεί τόσα συναισθήματα, ακόμα και το "," που αριστοτεχνικά έδινε τόσο νόημα σε κάποιες λέξεις.Μπροστά στο συγγραφικό της ταλέντο μόνο τα δικά της λόγια μπορούν να περιγράψουν αυτό που διάβασα... Στην πρώτη της σελίδα η υπέροχη αυτή συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της: "Σ'αυτούς που βρέθηκαν στην άκρη του βράχου κι ανακάλυψαν το μονοπάτι της επιστροφής. Μα και σ'εκείνους που ακόμη το ψάχνουν."

0

Πού πάμε, μπαμπάΚαυστικό χιούμορ και ωμή αλήθεια για ένα λεπτό ζήτημα όπως η αναπηρία.Ένας μικρός συναισθηματικός κα

Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο είναι από τα πιο αληθινά, ρεαλιστικά και ωμά που έχω διαβάσει ως τώρα. Αγγίζει ένα θέμα τόσο λεπτό και δύσκολο όπως είναι η αναπηρία, με τρόπο σοκαριστικό και εξοργιστικό για κάποιον που δεν έχει βιώσει στο στενό του περιβάλλον τι εστί "αναπηρία". Ακόμα και γω που το ζω μέσω του συντρόφου μου 13 χρονιά πια που είμαι δίπλα του, ομολογώ πως στην αρχή ο τρόπος του μου χτύπησε ευαίσθητες χορδές, κυρίως γιατί εξιστορεί τα γεγονότα της δύσκολης ζωής με ένα παιδί με αναπηρία, με χιούμορ καυστικό και τόσο διαφορετικό που χρειάζεται να δώσεις την ευκαιρία στο βιβλίο να σε οδηγήσει πιο βαθιά, πιο παραπέρα. Όσο περνούν οι σελίδες καταλαβαίνεις την εσωτερική θλίψη και το παράπονο του γονιού, τις δυσκολίες, την αντιμετώπιση της κοινωνίας και των γύρω απέναντι τους, την αγάπη του για τα παιδιά του και τελικά την όλη ουσία της προσέγγισης του. Ένας μικρός συναισθηματικός και διδακτικός θα έλεγα συγγραφικός θησαυρός.

0

Το φθινόπωροΔεν είναι στο ύφος που αγαπώ.Πολύ διαφορετικό από ότι φαντάζουν.Σουρεαλιστική πλοκή που με κούρασε κ

Ομολογώ πως το βιβλίο αυτό μου άφησε διφορούμενες εντυπώσεις, ίσως γιατί το ύφος και η εξέλιξη της ιστορίας δεν ήταν αυτό που είχα φανταστεί. Αρχικά σκιαγραφεί τη ζωή ενός ζευγαριού που μετά από χρόνια γάμου βιώνει τη φθορά και την ανία της καθημερινότητας ή οποία τους έχει οδηγήσει σε έναν γάμο συμβατικό και χωρίς ουσιαστικά συναισθήματα. Οι περιγραφές των σκέψεων και των προβλημάτων του πρωταγωνιστεί είναι τόσο στοχευμένα που σε οδηγούν σε προσωπικό προβληματισμό και ανάλυση. Και κάπου εκεί η πλοκή γίνεται αρκετά σουρεαλιστική (γεγονός που δεν με ξετρελαίνει) καθώς ο πρωταγωνιστής ψάχνοντας να καλύψει τα συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά κενά του, πλάθει έναν κεραυνοβόλο και εμμονικό έρωτα με ένα πρόσωπο που βλέπει τυχαία σε μια φωτογραφία και που δεν βρίσκεται στη ζωή (βλέπε Ζαν Εμπιτερν-γυναίκα του γνωστού ζωγράφου Μοντιλιάνι). Γραπωμένος στη μορφή της θα δημιουργήσει μια σχέση ψύχωσης που θα τον οδηγήσει σε παρορμήσεις, λάθη και βιαιότητες με φόντο τη φθινοπωρινή πόλη της Ρώμης. Η υπαρξιακή απόγνωση και οι ψευδαισθήσεις ενός άντρα που παλεύει με τις πληγές και τα πάθη του μοιάζουν να είναι αρκετά για να τον οδηγήσουν στην πνευματική πτώση του.

0

Σ' ευχαριστώ για τις αναμνήσεις...Σουρεαλιστική πλοκή που δεν με ενθουσίασε γενικά παρά τις προσδοκίες του οπισθόφυλλου

Το "Σ' ευχαριστώ για τις αναμνήσεις" εκτός από ένα χαρούμενο και φωτεινό εξώφυλλο, είναι ένα γλυκό, ευκολοδιάβαστο, γεμάτο χιούμορ (top κεφάλαιο η πρώτη επίσκεψη του 75χρονου Χένρι στο αεροδρόμιο-ακόμα γελάω) και σουρεαλιστικό βιβλίο, το οποίο χρησιμοποιεί μια μετάγγιση αίματος ως αφορμή για να συνδεθούν με έναν ανεξήγητο τρόπο δυο εντελώς άγνωστοι άνθρωποι. Μέσα σε όλο αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό διαφόρων παράξενων γεγονότων που ξετυλίγονται, το βιβλίο κρύβει βαθύτερα μηνύματα για τις σχέσεις των ανθρώπων σε όλες τους τις μορφές, τα τραύματα του παρελθόντος, την απώλεια σε διάφορες φάσης της ζωής, τη μοναξιά, τον χωρισμό και την ανάγκη των ανθρώπων να προχωρήσουν τη ζωή τους. Και στο τέλος τέλος πως οι αναμνήσεις, μας καθορίζουν και μας συντροφεύουν στην πορεία της ζωής μας. Στην αναζήτηση του μυστηριώδους πεπρωμένου που την καλεί, η Τζόις θα ψάξει τον Τζάστιν μέσα από απρόσμενες αναμνήσεις που την οδηγούν στις απαντήσεις που ψάχνει... Τι γίνετε όμως όταν οι αναμνήσεις αυτές δεν είναι οι δικές σου;;;

0

Ιστορίες του έρωτα και της φωτιάςΔιηγήματα γεμάτα συναίσθημα με θέμα των έρωτα σε όλες του τις διαστάσεις

Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως (εκδόθηκαν το 2019) και προσεγγίζουν με όλο το συναισθηματισμό που τη διακατέχει, για άλλη μια φορά το ανεξάντλητο και πάντα ενδιαφέρον θέμα του "έρωτα". Μόνο που αυτή τη φορά τα κείμενα της μοιάζουν πιο ώριμα και μιλούν για απώλειες που καίνε την ψυχή σαν φωτιά, για αγάπες που πετάχτηκαν στις φλόγες του εγωισμού, της προδοσίας, του φόβου, του θανάτου... Μιλά για αγάπες που ματώνουν χάνονται, ελπίζουν, παλεύουν και επιβιώνουν. *Ξεχώρισα το διήγημα: "Ωραία Κοιμωμένη"

0

Στιγμές…Μια όμορφη διηγηματική συλλογή γεμάτη "εικόνες αγάπης".

Η υπέροχη Σάρα-Κατερίνα Παπαδάκη κατάφερε με την πρώτη της σειρά διηγημάτων "Στιγμές...Διηγήματα Polaroid" (εκδόθηκε το 2017), να μου υπενθυμίσει πως η συγγραφή αυτού του είδους κειμένων είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, σε πείσμα όλων αυτών που τα θεωρούν απλά "ιστοριούλες". Μέσα σε λίγες γραμμές, κάθε ιστορία που δημιούργησε προλαβαίνει να σε βάλει στον κόσμο των πρωταγωνιστών της, να σου μεταφέρει το συναίσθημα τους και να σε γεμίσει με τις εικόνες τους. Θα χαρακτήριζα τη γραφή της αβίαστα συναισθηματική και συγκινητική, καθώς με κεντρικό άξονα την αγάπη οι ιστορίες της περιστρέφονται και τοποθετούνται σε διαφορετικές  μορφές αγάπης (ερωτικές αλλά και γονιού προς το παιδί και το αντίστροφο), καθώς και διδακτική ως προς τα μηνύματα που περνάει μέσα σε αυτές τις σελίδες σε κάποιες ιστορίες με την πένα της. Στο τέλος σχεδόν κάθε διηγήματος είχα την περιέργεια να μάθω τι θα μπορούσε να συμβεί παρακάτω στους πρωταγωνιστές. *Ξεχώρισα τα διηγήματα: "Σ'αγαπώ" &"Αποχαιρετισμός"

0

Θα περάσει κι αυτόΓλυκό,τρυφερό,με χιούμορ,γεμάτο συναίσθημα, όχι κάτι το ιδιαίτερο,διαβάζεται εύκολα.

Γλυκό,τρυφερό,με χιούμορ,γεμάτο συναίσθημα και τη γυναικεία μάτια μιας απελευθερωμένης γυναίκας που απευθυνόμενη στη μητέρα της που πέθανε πρόσφατα, προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και να συμφιλιωθεί με το ουσιαστικό κενό που άφησε η απώλεια. Με αφορμή το θάνατο αυτό,μιλά,παρατηρεί και αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους γύρω της,αξιολογεί το βάθος και τη σημαντικότητα των συναισθημάτων. Στην διαδρομή ενός καλοκαιρινού ταξιδιού με φίλους και τα παιδιά της σε ένα μέρος που τη συνδέει με τη μαμά της άρρηκτα και με νωπή την απώλεια και το πένθος,θυμάται με τυχαίες αφορμές στιγμές από τη ζωή μαζί της. Μιλά για τη σχέση μάνας-κόρης, πως διαχειρίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων τα διάφορα μικρά, ασήμαντα ή και όχι γεγονότα που για εκείνη έχουν μείνει χαραγμένα στο μυαλό της, προφανώς γιατί όλες αυτές οι αναμνήσεις, συνθέτουν το παζλ της προσωπικότητας της μαμάς της αλλά κατ' επέκταση και της δικής της. Επαναδιαπραγματεύεται τις σχέσεις με φίλους και τους άντρες της ζωής της, μπαίνοντας σε ένα "παιχνίδι" φλερτ και σεξ, το οποίο χρησιμοποιεί ανεπιτυχώς σαν εργαλείο, για να τη βοηθήσει να αποστασιοποιείται από το θάνατο. Οι δυσκολίες της αρρώστιας και η ανάγκη της να νιώσει τη ζεστασιά που προσφέρει η αγάπη χωρίς τίποτα να είναι αρκετό, είναι συγκινητική. ⭐"Η ευτυχία του να είσαι ζωντανός, έτσι απλά, του να δέχεσαι το δώρο δίχως να κάνεις ερωτήσεις."

0

Νουρίν: Η νύχτα που φώτισε τη μέραΞεχωριστοί χαρακτήρες, σημαντικά και ουσιαστικά μηνύματα ζωής, υπέροχη πλοκή της ιστορίας.

Η ΝΟΥΡΙΝ θα σας κλέψει την καρδιά&θα οδηγήσει  το μυαλό σας σε τόσες σκέψεις... Είναι το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα που διαβάζω.Το εξώφυλλο&ο τίτλος γοητευτικός&όταν στο οπισθόφυλλο διάβασα πως η ιστορία ξετυλίγεται στον τόπο καταγωγής μου τη Σύρο,τότε απλά ανυπομονούσα να το αποκτήσω. Εξαιρετικοί χαρακτήρες δοσμένοι σε μια πλοκή που τους βοηθά όλους να ξεδιπλωθούν&να αναδείξουν εξαιρετικά τόσα πολλά σημαντικά θέματα.Οικογενειακοί δεσμοί,κοινωνικά ζητήματα,έρωτες που πολεμούν&πολεμούνται,στερεότυπα πάσης φύσεως που επηρεάζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών, αποφάσεις που οδηγούν σε σωστούς&λάθους δρόμους&το τόσο σπουδαίο&ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας. Μέσα στην ιστορία αυτού του βιβλίου,η συγγραφέας μας δίνει γερά&πολύτιμα μηνύματα για τον ρατσισμό,τη διαφορετικότητα,την αποδοχή&την ουσιαστική επιθυμία του να γονείς γονιός. Οι οποιεσδήποτε ενστάσεις μου για αναφορές σε συμπεριφορές που αφορούσαν στη νοοτροπία των συμπατριωτών μου,διαλύθηκαν μετά τις επεξηγήσεις της συγγραφέως στο τέλος του βιβλίου&έτσι η συγκίνηση&η περηφάνια μου εντάθηκε για το εξαίσιο μυθιστόρημα,με στοιχεία από αληθινά γεγονότα,που διάβασα αλλά&για το νησί μου τη Σύρο με τους υπέροχους ανθρώπους της.Αν έχω κάτι να τονίσω κάτι για τους Συριανούς είναι πως ανέκαθεν ήταν άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, δεκτικοί,με ποιότητα&παιδεία ψυχής!

0

Πουέντ - 19 σπονδυλωτά διηγήματα για τη ζωήΈνα ξεχωριστό βιβλίο με ιδιαίτερο φιλανθρωπικό σκοπό που αξίζει να αγοράσετε

Τα 19 αυτά σπονδυλωτά διηγήματα είναι τόσο ξεχωριστά και μοναδικά όσο και η ίδια τους η δημιουργός. Πέρα από το θέμα τους και την ιστορία που έχουν να πουν μέσα από την ηρωίδα "Δανάη", υπάρχει ο ανιδιοτελής σκοπός που εμπεριέχει και η Αλίσια συνέδεσε με την έκδοση του° Η ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι σε νοσήματα που ταλαιπωρούν συνανθρώπους μας, μέσα από την προσφορά όλων των εσόδων από το βιβλίο αποκλειστικά για την ιατρική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα για τα αυτοάνοσα νοσήματα και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας&Άσκησής στην Ιατρική, χάρη στη γλυκύτατη Αλίσια που γεμάτη ενσυναίσθηση και γενναιοδωρία ψυχής μας έκανε μέρος μια σπουδαίας κίνησης&προσφοράς.

0

Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μίαΕυκολοδιάβαστο, μεθοδικό και διαφορετικό βιβλίο αυτοβελτίωσης πλεγμένο μέσα σε μια μυθιστορηματική ι

Ένα ευχάριστο, ευανάγνωστο και διαφορετικό βιβλίο "αυτοβελτίωσης", που ξεδιπλώνεται όμορφα μέσα από μια μυθιστορηματική ιστορία. Η Καμίγ, στα 38 της χρόνια, έχοντας μια ζωή φαινομενικά ευτυχισμένη αρχίζει να αμφισβητεί μέσα της έντονα την πραγματικότητα αυτής τς ευτυχίας που την κάνει να νιώθει ανία και κενή. Όταν στο δρόμο της βρεθεί ο "ρουτινολόγος" Κλόντ, η Καμίγ θα πάρει μέρος σε ένα παράξενο παιχνίδι μεταμόρφωσης της ζωής της, σαν μια ανθρώπινη πεταλούδα και μέσα από την ηρωίδα του βιβλίου και του "ρουτινολόγου" της, ξετυλίγεται μια "μέθοδος συμφιλίωσης με την ευτυχία", ένας δρόμος που οδηγεί στην άνθιση τους εαυτού και της ψυχής της. Όμορφες συμβουλές για ανθρώπους που έχουν όρεξη να γεμίσουν τη ζωή τους με θετική σκέψη και προσεγγίση. Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικές στο τέλος του βιβλίου οι συγκεντρωτικές παρουσιάσεις των τεχνικών που αναφέρονται στην ιστορία.

0

Επτά χρόνια ευτυχίαςΕξαιρετικό χιούμορ, ευφυέστατος συγγραφέας.Τον λάτρεψα!

Ο Έτγκαρ Κερέτ κέρδισε την καρδιά μου, διαβάζοντας για πρώτη φορά τυχαία από ένα bazaar, το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του. Ένα βιβλίο διηγημάτων με αυτοβιογραφικές πινελιές που συνθέτουν ένα υπέροχο σύνολο ιστοριών που διαβάζεις με απόλυτη ευχαρίστηση. Ένας άνθρωπος με φυσική ευγένεια χαρακτήρα. Ο Ισραηλινός συγγραφέας μας μεταφέρει τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τα μάτια ενός ευφυούς, γεμάτου χιούμορ και αυτοσαρκασμό ανθρώπου των γραμμάτων, μιας χώρας που ζει στις σκιές του παρελθόντος, του πολέμου και της επιβίωσης. Σκόρπιες αφηγήσεις μιας περιόδου επτά ετών, όπου ζώντας στο Τελ Αβίβ, γίνεται πατέρας. Πως βλέπει ένας άντρας την έλευση ενός νέου μέλους στο σπίτι; Πως βλέπουν οι άλλοι λαοί τους Ισραηλίτες; Πώς επηρέασε η καταγωγή της μαμάς του την αγάπη του για την Πολωνία; Τι παράξενες ιστορίες έχει να διηγηθεί από τα ταξίδια του σαν συγγραφέας ανά τον κόσμο;... Όλες οι ιστορίες όσο απλοϊκές φαίνονται, προορίζονται να διδάξουν κάτι, αρκεί ο αναγνώστης να "κοιτάξει" πέρα από το προφανές και το αστείο στοιχείο και κάπου θα ξεπροβάλει ένα κρυμμένο ουσιαστικό μήνυμα, ένα συναίσθημα που μοιράζεσαι απλόχερα, μια διδαχή που αξίζει να ανακαλύψεις. Και κάπου ανάμεσα στο χιούμορ και το σαρκασμό, ηχούν σειρήνες, σκάνε ρουκέτες και οι άνθρωποι σκαρφίζονται "ανθρώπινα σάντουιτς παστράμι". Η σκληρή καθημερινότητα σε μια χώρα που πασχίζουν να ζουν την κάθε μέρα ελπίζοντας για το αύριο.

0

ΙφιγένειαΣυγκλονιστικές περιγραφές χωρίς ωραιοποιήσεις& περιστροφές.Σου τρυπάει την ψυχή.Must-read οπωσδήποτε

Αυτό το βιβλίο το κατατάσω με διάφορα&απόλυτη βεβαιότητα ως το συγκλονιστικότερο που διάβασα ποτέ. Είναι αυτό που δυσκολεύτηκα ακόμη&να διαβάσω, καθώς αναγκαζόμουν να κάνω παύσεις για να μπορέσω να χωνέψω όσα διάβαζα&να συνεχίζω. Είναι αυτό που έχω διαβάσει από τα μέσα Φλεβάρη&δεν έχω πάψει σε διάφορες στιγμές να το φέρνω στο μυαλό μου. Είναι αυτό που πέρασε τόσος καιρός για να γράψω δυο λόγια χωρίς να ξέρω τι να πω ακριβώς... Τι θα μπορούσα εγώ, μια απλή αναγνώστρια να τολμήσω να πω, για ένα βιβλίο που η συγγραφέας αποτυπώνει τα πραγματικά γεγονότα της ζωής ενός παιδιού που κακοποιήθηκε από τον "πα-Τέρα" του. Χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς αποκρύψεις, χωρίς περιστροφές. Ότι νομίζεις πως φαντάζεσαι για μια τέτοια κατάσταση... ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ... Η αλήθεια που θα διαβάσεις με τόσες λεπτομέρειες θα σε χτυπήσει στο κεφάλι, θα σου διαλύσει την ψυχή, θα τριγυρίζει με σκληρές εικόνες στο μυαλό σου. Η κακοποίηση ενός παιδιού είναι μια πολύπλευρη, τραγική, συνεχιζόμενη κατάσταση που ακολουθεί μια αθώα ψυχή στη ζωή του για πάντα. Η γυναίκα αυτή, η Ιφιγένεια, που βίωσε την κακοποίηση&όσα ακολούθησαν στην πορεία της μετά, με τη βοήθεια της συγγραφέως μας χαρίζει ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι, δίνοντας μας την σκληρή πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες, μοιράζεται τους ατελείωτους δαίμονες που πάλευε χρόνια ολόκληρα να νικήσει. Αν είσαι σωστός γονιός, ΜΑΝΑ με όλη τη σημασία της λέξεις, μα πάνω από όλα Άνθρωπος, δεν μπορεί παρά να σε αλλάξει αυτό το βιβλίο για πάντα. Είναι αυτό που όταν διαβάσεις μετά δεν θα έχεις καμία δικαιολογία να σιωπάς μπροστά σε τέτοια περιστατικά. Γιατί θα ξέρεις... Και δεν θα μπορείς πια να συμμετέχεις "στον κύκλο της σιωπής".

0

ΔέσποιναΈνα βιβλίο γεμάτο κρυμμένες αλληγορίες.Εξαιρετικο!

Η Δέσποινα μεγάλωσε φτωχικά στα βουνά ενός χωριού από καλοκάγαθους γονείς. Ίσως χάρη σ'αυτούς, παρά το ψέμα που αναγκάστηκε να πει στον πανικό για την εγκυμοσύνη της, η ψυχή της ήταν γεννημένη να γίνει "Μάνα" με όλη τη σημασία της λέξης. Η ζωή θα της χαρίσει έναν βασανισμένο μα υπέροχο άνθρωπο να της σταθεί βράχος. Ο Σήφης θα γίνει σύντροφος&πατέρας του μονάκριβου Χρήστου. Και όση ευτυχία απέκτησε δεν την μετριάσαν ούτε οι δυσκολίες, τα οικογενειακά προβλήματα του Σήφη, μήτε η κατοχή&η Χούντα. Εξάλλου τα όνειρά της ήταν μικρά&τα είχε πλάι της. Το Σήφη&το Χρήστο. Και τον μεγαλώνει λατρεύονταν τον-"αν κόψω τώρα, εδώ το χέρι μου, θα τρέξει Χρήστος". Στα 33 του ο μοναχογιός της χάνει τη ζωή του με παράξενες συνθήκες, φυλακισμένος απ'τη Χούντα. Λογίζεται για ήρωας, μα για κείνη είναι ο γιόκας της&καμιά τιμή δεν απαλείνει τον πόνο&την απώλεια. Χάνει τον κόσμο της. Πνίγεται στη μοναξιά, το θυμό, τα οράματα για μια κόρη που δεν είχε ποτέ. Και στο τέλος όλων αυτών, ένας φίλος του νεκρού Χρήστου, θα της αποκαλύψει ένα μυστικό φυλαγμένο για χρόνια τόσο κοντά της, που θα της δώσει την ελπίδα που πάσχιζε να βρει για να αντέχει να ζει. Όταν διαβάζω βιβλία του Κορτώ έχω πάντα την ίδια αίσθηση πως έχει το χάρισμα να καταλαβαίνει τις γυναίκες τόσο καλά. Κυρίως τις βασανισμένες. Λατρεύω πως περιγράφει τα συναισθήματά τους, σαν να διαβάζει τις ψυχές τους. Δεν είναι τυχαίο ίσως που έχει δημιουργήσει με το μυαλό του, συγκλονιστικούς γυναικείους χαρακτήρες. Ίσως τις θαυμάζει&τις παρατηρεί πολύ. Ίσως τις αγαπά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Γι'αυτό τους δίνει φωνή μέσα από την πένα του. Όπως στη Δέσποινα... ⭐"πως με πονάει αυτό το "ήταν"-τέσσερα γράμματα ξυράφια που δεν αφήνουν την πληγή να κλείσει."

0

Συμφωνία ζωήςΜικροσκοπικό βιβλίο με μεγάλο νόημα

83 σελίδες ενός μικροσκοπικού οπτικά βιβλίου, φτάνουν για να κάνεις μια "συμφωνία ζωής". Όταν το τέλος της ζωής του πλησιάζει°και το ξέρει, είναι πιο εύκολο να κάνει τον απολογισμό του, να αναγνωρίσει με κυνισμό τα λάθη του και να δει ξεκάθαρα την αξία του εαυτού του και των γύρω του. Και κει στο τέλος της διαδρομής της ζωής συνειδητοποιεί πως μπορεί να απέτυχε σε προσωπικές του σχέσεις, κυρίως με το γιό του, όμως μπορεί να αλλάξει τη μοίρα ενός 5χρονου κοριτσιού με καρκίνο. Με ποιο κόστος...; Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του: " Αυτή είναι μια ιστορία για το τίμημα που πληρώνεις όταν σώζεις μια ζωή. Όταν δεν αρκεί απλώς να θυσιάσεις το μέλλον σου, αλλά και την ιστορία σου. Όταν δεν αρκεί απλώς να θυσιάσεις τα μέρη προς τα οποία κατευθύνεσαι, αλλά και όλα σου τα ίχνη. Αν ήταν να θυσιάσεις τα πάντα, ολόκληρο τον εαυτό σου, τότε για ποιόν θα το έκανες;" Βαθυστόχαστο, αλληγορικό, εμπνευσμένο και διδακτικό.

0

Ποιον αγαπάςΡομαντικό και ευκολοδιάβαστο.Τιποτα το συναρπαστικό

Η Ρέιτσελ και ο Άντι συναντιούνται τυχαία σε ένα νοσοκομείο. Είναι δύο οκτάχρονα παιδιά μεγαλωμένα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, μα τους ενώνει ένα κοινό στοιχείο. Πέρασαν για άλλους λόγους ο καθένας δύσκολα παιδικά χρόνια. Η πρώτη τους συνάντηση θα χαράξει τον έναν στην ψυχή του άλλου. 8χρόνια μετά, έφηβοι πια θα ξανασυναντηθούν και ένας αναπόφευκτος, καρμικός έρωτας θα ξεκινήσει την πορεία του. Προσμονή, έρωτας, πάθος εξελίσσονται σε μια σπουδαία βαθιά αγάπη που στο πέρασμα των χρόνων "θα χάνεται", θα γυρίζει, μα ποτέ δεν θα ξεχνιέται από τη Ρέιτσελ και τον Άντι. Μια παράλληλη χρονολογική εξιστόρηση της ζωής των πρωταγωνιστών, που σε μεταφέρει σε όλο το βιβλίο ανάμεσα στις ζωές τους. Τρυφερό και συγκινητικό το "Ποιον αγαπάς;", θα σε παρασύρει σε μια ιστορία που η αγάπη ξεπερνά τις τραυματικές στιγμές που πονούν τον καθένα, τις θρησκευτικές και φυλετικές διαφορές, τις κοινωνικές ανισότητες. Σε μια αγάπη που τα όνειρα και οι επιλογές για το μέλλον μπορεί να αλλάζουν τις ζωές τους καθώς μεγαλώνουν και για όλα εκείνα, τα πιο σημαντικά που δεν αλλάζουν ποτέ.❤

0"ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ" (Το μυστικό ημερολόγιο ενός νέου γιατρού)-Adam Kay

"ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ" (Το μυστικό ημερολόγιο ενός νέου γιατρού) Adam Kay @ekdoseisklidarithmos Ο Άνταμ πέρασε κάθε στάδιο εκπαίδευσης και κάθε διαδικασία ιεραρχίας για να γίνει γιατρός. Και ενώ για πολλούς από μας μια τέτοια δουλειά είναι συνυφασμένη με λέξεις όπως χρήμα, δόξα, δύναμη και ανέσεις, ο Άνταμ έρχεται με ένα βιβλίο σωστό χαστούκι, να σε βάλει στον σκληρό κόσμο ενός κρατικού νοσοκομείου της Αγγλίας. Και μπορεί οι περιγραφές του να περιέχουν τη γνωστή δόση "αναισθησίας", που συνήθως διακατέχει έναν γιατρό και το δικό του χιουμοριστικό τρόπο για να μας διηγηθεί τα αμέτρητα περιστατικά-ιστορίες από τα χρόνια του ως γιατρός, εν τούτη κάθισε αναπαυτικά και ετοιμάσου να τον ακολουθήσεις σε 97 ώρες εβδομαδιαίας δουλείας, βάρδιες σε κάθε είδους γιορτές, αμέτρητες ώρες γραφειοκρατίας, μετακινήσεων από πόστο σε πόστο, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αδιανόητες ώρες αϋπνίας, αφυδάτωσης, συναισθηματικής καταρρεύσης, τεράστιων ευθυνών, αποφάσεις κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, απειροελάχιστου χρόνου για προσωπική ζωή και υποχρεώσεις, εξωπραγματική αίσθηση κούρασης και στην κορυφή όλων αυτών να νιώθεις σπανίως την αναγνώριση από ανώτερους και πολλές φορές από τους ίδιους τους ασθενείς. ΤΙ..; Σοκαρίστηκες;... Καλώς ήρθες στην καθημερινότητα ενός κρατικού γιατρού της Αγγλίας. Μετά από αυτό το βιβλίο η απόφαση του Άνταμ να παρατήσει την ιατρική θα πάψει να σου μοιάζει τόσο σαν "τρέλα". Find me on instagram @readandcapture_by_mariaroussou

0

Επτά γράμματα από το ΠαρίσιΜια ιστορία για την αγάπη που περιμένει τον καθένα εκεί έξω.Αρκει να την κυνηγήσεις

Η Σαμ είναι μια γυναίκα σχεδόν 40, άνεργη, μέσα σε ένα γάμο που έχει σβήσει προ πολλού και βυθισμένη στα χρέη. Με μια ασήμαντη αφορμή, θα ξεθάψει από την ντουλάπα της τα 7γράμματα ενός αστραπιαίου και έντονου έρωτα, που έζησε 20χρόνια πριν σε μια εξόρμηση στη Γαλλία. Μαζί με αυτά θα βγουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα συναισθήματά της και η περιέργεια για τον άντρα που γνώρισε τότε. Ο Ζαν-Λικ ήταν ένας έρωτας στο οποίο η Σαμ δεν ενέδωσε, βυθισμένη στις ανασφάλειες και στα τραύματα που της άφησε ο πατέρας της εγκαταλείποντας την από μικρή. 20χρόνια μετά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας η Σαμ θα στείλει μια απάντηση που χρωστούσε χρόνια. Μια περιπέτεια ξεκινά για δυο ανθρώπους που τους χωρίζει ένας ολόκληρος ωκεανός μα τους ενώνει το σύμπαν της αγάπης. Ένας άντρας που έχει πάθος για την ιστορία και με το ίδιο πάθος θα ξαναφτιάξει από την αρχή την ιστορία της δικής τους αγάπης. Μια γυναίκα που πάλεψε με χίλια δυο εμπόδια για να αποκτήσει την ευτυχία που δικαιούνταν. Μια πραγματική ιστορία αγάπης σαν παραμύθι, γι'αυτόν τον έρωτα που περίμενε δυο δεκαετίες για να βρει το δρόμο και τον τρόπο να ενώσει δυο καρδιές που ανήκαν σαν από πάντα, μαζί! Μια γλυκιά και ανάλαφρη εξιστόρηση, που ακριβώς επειδή αφορά πραγματικά γεγονότα, στερείται ίσως την μυθιστορηματική μάτια που θα με συνέπαιρνε σαν αναγνώστρια. Παρολ'αυτά χαίρομαι που η Σαμ έκανε το σύγχρονο παραμύθι της ζωής της βιβλίο.

0

Δεν θα δω τον κόσμο ξανάΑπό τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει !!

Από τα πιο σημαντικά βιβλία που έχω διαβάσει. Μια μαρτυρία τόσο μεστή και διδακτική, πέρα από το προφανές ενδιαφέρον των συγκεκριμένων γεγονότων της ιστορίας. Η άδικη και πέρα από κάθε ανθρώπινη και δημοκρατική λογική φυλάκιση του σπουδαίου συγγραφέα και δημοσιογράφου Ahmet Altan, ήταν η αφορμή για να ξεδιπλώσει στην αφήγησή του την εμπειρία του εγκλεισμού του στη φυλακή, μέσα από μια σκοπιά  ενδοσκόπησης και βαθύτατου στοχασμού. Αφηγείται πέρα από όσα φαντάζεσαι πως θα διαβάσεις. Για το φόβο που γεννά δύναμη, για το μυαλό, τη φαντασία και τις σκέψεις που τρέφουν την ελπίδα, για τη ζωτική σημαντικότητα του χρόνου, για τις συζητήσεις και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις που φέρνουν την παρηγοριά. Για τα όνειρα και τις αναμνήσεις που σε κρατούν ζωντανό μα παράλληλα σε διαλύουν. Ένας άνθρωπος με βαθιά κοινωνική και πνευματική μόρφωση, που ήταν το "όπλο" του ώστε να μην πνίγει μέσα στην αδικία που βιώνει, κατάφερε να γίνει σύμβολο ελευθερίας, σε μια χώρα που βουλιάζει στον αυταρχισμό και την καταπίεση. Γιατί ο νους δεν φυλακίζεται... Καθηλωτικό, σοκαριστικό, διαχρονικό.

0

Η ζωή που έλειπεΑυτή η ιστορία θα σε συγκλονίσει.Μας μετέφερε αριστοτεχνικά μια ιστορία που άξιζε να υποθει

Όταν τελείωσα αυτό το βιβλίο&ήταν το 4ο του ίδιου συγγραφέα που διάβαζα,πίστευα πως επειδή ήταν το πρώτο του εγχείρημα, ίσως θα ήταν "ανώριμο" συγγραφικά...Πόσο λάθος έκανα... Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, με συγκλονιστικές σκηνές που ακόμα&σήμερα τριγυρίζουν στο μυαλό&την ψυχή μου. Συνήθως δεν μου αρέσουν ιστορίες που αναφέρονται σε περιόδους πολέμων&γι'αυτό αγνοώ πολλά γεγονότα της ίδιας μας της ιστορίας. Ίσως δεν αντέχω να διαβάσω τέτοια περιστατικά&να έρχομαι αντιμέτωπη με την αλήθεια... Το βιβλίο αυτό λοιπόν ήταν για άλλη μια φορά η απόδειξη πως αν κάνεις κάτι καλά ακόμα&κάποια σαν εμένα που ήταν προκατειλημμένη για το θέμα κατάφερε να με συνεπάρει. Δυο νέοι άνθρωποι του σήμερα ερωτεύονται έντονα&ζουν με πάθος τις μέρες τους. Η Ανίτα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρόλο που η ζωή της είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με αυτήν. Ο Δημήτρης δεν έχει ποτέ επισκεφθεί το Νησί καταγωγής της μητέρας του. Με αφορμή την τελευταία επιθυμία του θείου του, θα γνωρίσει το Νησί&θα ξετυλίξει άθελά του το νήμα μια συγκλονιστικής ιστορίας την εποχή του πολέμου του 1940, που αφορά την οικογένειά του. Μια ιστορία του παρελθόντος κινηματογραφική, με γεγονότα&σκηνές που θα σας συγκλονίσουν&πρωταγωνίστρια όλων μια αληθινή αγάπη, από αυτές που γεννιούνται, καρτερούν&αντέχουν για μια ζωή... Πως το χτες συνδέεται με το σήμερα; Πως η οικογένεια του Δημήτρη&της Ανίτας μπλέκονται στα παιχνίδια της μοίρας; Θα αντέξουν το βάρος&τις αποκαλύψεις; Θα καταφέρει αυτή η αγάπη να κρατήσει για πάντα&να τιμήσει "τη ζωή που έλειπε";

1

Ο τόποςΤο βρήκα λίγο κουραστικό στην αφήγηση παρόλο το ενδιαφέρον του

Ο Τόπος" είναι ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, που μιλά για μια εποχή που δεν γνώρισα και δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ. Αφορμή για την αφήγηση αυτής της ιστορίας είναι ο θάνατος του πατέρα της συγγραφέως. Ενός πατέρα που ανατρέχοντας στο παρελθόν της ζωής του θα σκιαγραφήσει το περιβάλλον και τον τρόπο που μεγάλωσε, το τι ήταν σημαντικό για να είναι εκείνος ευτυχής, τι ονειρευόταν για το παιδί του και πως όλα αυτά οδήγησαν στη σχέση του με εκείνη, στο πως τον θυμάται. Η Annie Ernaux μας μεταφέρει σε εποχές δύσκολες για τα δικά μας σύγχρονα μάτια,  σε συμπεριφορές ανθρώπων που φαντάζουν "σκληρές" όμως ετσι ήταν η ζωή... Σε ανθρώπους που τους καθοδηγούσε η επιβίωση, τα πρέπει, οι κοινωνικές αντιλήψεις και πολύ λιγότερο το συναίσθημα. Καταπιάνεται με τη σχέση μπαμπά-κόρης, όπως τη βίωσε η ίδια και πως το χάσμα και η εξέλιξη των γενεών που ακολουθούν, απομακρύνει και τελικά αποξενώνει ακόμα και ανθρώπους που τους ενώνουν οικογενειακοί δεσμοί καρδιάς. Όλα αυτά σε μια αφήγηση που συνεχώς νιώθεις πως τα συναισθήματα καταπιέζονται και συγκρατούνται.

0

Τα 5 μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνειςΤα μυστικά της ζωής είναι δίπλα μας! Ανακάλυψε τα!

Μια εξαιρετική προσπάθεια που βασίστηκε σε μια έρευνα με συνεντεύξεις,σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων άνω των 60ετών, απέφερε ένα βιβλίο πολύτιμο τόσο όσο περιγράφει και ο τίτλος του. Ένα βιβλίο δώρο στους ανθρώπους από άλλους συνανθρώπους μας που στο πέρασμα της ζωής, ανακάλυψαν "μυστικά" για μια ζωή γεμάτη νόημα. Μυστικά που ίσως σου φαίνονται "απλά" ή "κοινότυπα". Μυστικά που ξέρεις, όμως σχεδόν σίγουρα δεν εκτιμάς την σημασία τους και δεν τα κάνεις πράξη. Θα γεμίσεις αισιοδοξία από τη σοφία αυτών των ανθρώπων και θα βρεις λόγους και τρόπους για να εφαρμόσεις τις πολύτιμες συμβουλές τους που κρύβονται μέσα στις σελίδες αυτές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις τη θέληση να "διορθώσεις" και να βελτιώσεις τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι και ουσιαστικά ζεις τη ζωή σου. (Ένα απειροελάχιστο μείον, οι κάποιες επαναλήψεις του συγγραφέα σε πρόλογο και επίλογο τις οποίες θεωρώ περιττές γιατί κουράζουν αφού αναφέρονται τόσο απλά και κατανοητά στη διαρκεία της ανάγνωσης του βιβλίου)

0

Σήμερα είμαστε ζωντανοίΜια παράξενη ανθρώπινη σχέση αναπτύσσετε μέσα στην παράνοια του κυνηγητού των Εβραίων

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τα απάνθρωπα εγκλήματα κατά των Εβραίων, ξετυλίγεται η ιστορία της μικρής 7χρονης, ορφανής,εβραιοπούλας Ρενέ. Περιπλανιέται και κρύβεται από την οικογένεια σε οικογένεια με την ελπίδα της επιβίωσης,ζώντας στον κίνδυνο,τον κατατρεγμό,την αφάνεια. "Τα μικρά Εβραιόπουλα είναι συνήθως ισοπεδωμένα από φόβο...", "Η Ρενέ είναι διαφορετική"..."Στα μάτια της χορεύουν φλόγες." Από ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας η μικρή Ρενέ θα βρεθεί στα χέρια του Γερμανού στρατιώτη Ματίας,ο οποίος κόντρα στην απανθρωπιά, θα "μαγευτεί" από το παιδικό της βλέμμα και αψηφώντας αυτό που θα έπρεπε να κάνει της χαρίζει τη ζωή. Πώς θα επιβιώσει ένας Γερμανός στρατιώτης που προσπαθεί να σώσει τον ίδιο τον "εχθρό"; Τι είναι αυτό που τελικά τον συνδέει τόσο παράξενα με τη μικρή και πως θα εξελιχθεί η σχέση του μαζί της; Ένα μυθιστόρημα σκληρό για την εποχή του παραλογισμού των Ναζί που θα αμαυρώνει για πάντα την ιστορία του ανθρώπινου είδους,που αφηγείται την ελπίδα που γεννιέται ακόμα και από τις στάχτες του πολέμου, από τα απομεινάρια των ανθρώπινων συναισθημάτων, αλλά και για την ικανότητα της λέξης "Εβραίος"να απογυμνώνει την πραγματικότητα της ψυχής των ανθρώπων.

0

Μια γυναίκα δεν είναι άνθρωποςΣυγκλονιστικό βιβλίο!Θα σε ταρακουνήσει

Η Ισρά, μια νεαρή Παλαιστίνια βρέθηκε το 1990 εν μια νυκτί παντρεμένη στο Μπρούκλιν της Αμερικής, με έναν ομόθρησκό της. Μέσα της είχε την ελπίδα πως αυτό το ταξίδι στην άλλη άκρη της γης θα σηματοδοτούσε μια σειρά από "ελευθερίες" που στην πατρίδα της ήταν αδύνατες. Πόσο λάθος έκανε... Η Ντεγκά είναι η πρωτότοκη κόρη της Ισρά, είναι σχεδόν 18& μας διηγείται πως ζει μια μουσουλμάνα στο Μπρούκλιν το 2008. Μην ξεγιελιέστε πως απ'το 1990 έως το 2008 υπήρξε κάποια πρόοδος στα δικαιώματα& τις ελευθερίες μιας γυναίκας. Η υπακοή, η υποταγή& η σωματική βία είναι η πορεία κάθε γυναίκας. Ο γάμος& η μητρότητα η μόνη επιλογή. Θα διαβάσεις ιστορίες για γυναίκες χωρίς καμία αξίωση για την ίδια τους τη ζωή. Που τους απαγορεύεται η μόρφωση& το διάβασμα ώστε να μην βρίσκουν την αυτοπεποίθηση& τις γνώσεις που ίσως οδηγήσουν σε διέξοδο από το Γολγοθά μιας ζωής χωρίς νόημα. Πληγωμένες γυναίκες παλαιότερων γενεών που ενώ ξέρουν τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις νέες& τη σκληρότητα που τις περιμένει, δεν κάνουν τίποτα για να τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος βίας, εξευτελισμού ακόμα και θανάτου για κάποιες από αυτές. Η Φαρίντα, η Ισρά& η Ντεγκά είναι κάποιες απ'τις γυναίκες που βουλιάζουν στο πυκνό σκοτάδι της παρερμηνείας μιας θρησκείας, που ενώ διδάσκει το σεβασμό προς αυτές, αφήνει τους άντρες να τις βυθίζουν στο κενό της απόλυτης απαξίωσης. Σοκαριστικές περιγραφές που θα σας αγγίξουν& θα σας θυμόσουν βαθιά. Ένα βιβλίο υπενθύμιση πως τα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο, ακόμα& εν έτη 2020 είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό, πολύπλευρο& θλιβερό.

0

Ο τρόφιμοςΑνατρεπτικός Fitzek όπως πάντα

Ένας κατά συρροή δολοφόνος βρίσκεται ήδη ένα χρόνο τώρα, φυλακισμένος σε ψυχιατρική κλινική του Βερολίνου. Όμως το τελευταίο του "θύμα", ο 6χρονος Μαξ δεν έχει ακόμα βρεθεί και ο ψυχοπαθής Γκίντο Τράμνιτς αρνείται να αποκαλύψει οτιδήποτε για τον μικρό αγνοούμενο. Και κάπου εκεί ο μπαμπάς του Μαξ, ορμώμενος από "το θάρρος της απόγνωσης", βάζει σε εφαρμογή ένα παρακινδυνευμένο, σχεδόν αυτοκτονικό σχέδιο ώστε να γίνει ο ίδιος τρόφιμος της ψυχιατρικής κλινικής και να προσεγγίσει το δολοφόνο του γιού του. "Όταν έχεις χάσει ήδη ότι σημαντικό είχες στη ζωή σου, δεν μπορεί να σου συμβεί κάτι χειρότερο, οπότε είσαι διατεθειμένος να κάνεις τα πάντα αρκεί να μάθεις την αλήθεια..." Μια αλήθεια που πολλές φορές το μυαλό δεν αντέχει... Ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει την ανεξάντλητη αλλά και παρανοϊκή δύναμη που κρύβει ένας γονιός προκειμένου να ανακαλύψει την τύχη του παιδιού του. Σκληρό και ανατρεπτικό όπως και όλα τα βιβλία του Sebastian Fitzek. Γιατί όπως σε όσα βιβλία του έχω διαβάσει, έτσι και εδώ τελικά τίποτα και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται...

2