Reviews

101

Followers

2

Following

3

Βιβλία

0

Reviews

101

Followers

2

Following

3

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

Κώστας Καρυωτάκης, Μαρία Πολυδούρη και η αρχή της αμφισβήτησης"Εγώ αγάπησα έναν ποιητή"

Σκιαγράφηση δύο ανθρώπων. Ενός αυθεντικού ποιητή και μιας ελεύθερης γυναίκας. Η συγγραφέας αναφέρει σαφώς στον πρόλογο του βιβλίου, ότι δεν ασχολήθηκε με την ποίηση αλλά με τις προσωπικότητες. Ξεκινώντας από το οικογενειακό περιβάλλον απλώνει το πλέγμα στην εποχή τους. Η Ζωγράφου δεν διστάζει να πει αλήθειες για την κοινωνία, την ψευτοηθικη, την θέση και τον σκοπό της γυναίκας. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Πολυδούρη, χωρίς να είναι απαραίτητα κακό. Το βλέπω σαν φόρο τιμής απέναντι στον πόλεμο που δέχθηκε αυτή η γοητευτική γενναία γυναίκα.

0

Η ΣυβαρίτισσαΈνα μεγάλο έργο

" Δημιουργός είναι όποιος γεννά ανθρώπους, ποίηση, μουσική. Όλοι από τα σπλάχνα μου πρέπει να βγουν για να γράψουν, να συνθέσουν, να ζωγραφίσουν. Μάθε να ακούς. Το τραγούδι του ανθρώπου ακουεται χιλιάδες, χιλιάδες χρόνους πίσω μας, μα πρέπει πρώτα να ακούσεις το κλάμα του παιδιού. Μάθε να ακούς τα μηνύματα, όλα από μέσα σου έρχονται"

0

Η αγάπη άργησε μια μέραΔιάβασε το

Οπως παντα η Ζωγραφου μιλα για γυναικες, ωραίες κοιμωμενες που περιμένουν την αγάπη. Ζουν σε μια μικρή κόλαση, βασανισμένες, υποταγμένες ψυχές και διάβολοι. Περιμένοντας την αγάπη, την αληθινή αγάπη, εκείνη που θα τις κάνει να επαναστατήσουν, να νιώσουν ελεύθερες από τα κοινωνικά στερεότυπα.

0

Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώΔεν υπάρχουν βασιλόπουλα ανάμεσα μας

Τρείς νουβέλες που πραγματεύονται ένα θέμα: το να παντρευτεί μια γυναίκα είναι σοβαρό, το να μην παντρευτεί είναι πιο σοβαρό. Αγαπημένη Λιλή, που μας προτρέπεις να ανακλαδιστουμε μπροστά στην αλήθεια.

0

Γλυκό πουλί της νιότηςΔιάβασε το

Από τον πρόλογο του βιβλίου, Μάριος Πλωρίτης: Ο Χρονος, ο "γερο-κλεφτης με το αθόρυβο βήμα", διαβρώνει, υπονομεύει, ξεσκίζει, σωριαζει καταγής τα νιάτα, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προσπάθειες, υψώνοντας στη θέση τους το σαρδονικο σκιάχτρο της Αποτυχίας.

0

Γυάλινος κόσμοςΔιάβασε το

Οι ήρωες του έργου φυλακισμένοι στις προσωπικές τους ονειροπαγιδες. Η μητέρα: ξεπεσμένη μεγαλοαστη, κυριαρχική, χειριστικη, βασικό μέλημα της η αποκατάσταση της ανάπηρης κόρης. Ο γιός: δουλεύει σε παπουτσαδικο, το μόνο που θέλει είναι να μπει στο πρώτο πλοίο και να φύγει. Η κόρη: όλος ο κόσμος της, η συλλογή από γυάλινα ζωάκια μινιατούρες. Ένα πλάσμα ντροπαλό, τρομαγμένο, λαβωμένο. Ο νέος: η ελπίδα για ειδύλλιο με την κόρη....κι όταν αποχωρεί , ο γυάλινος κόσμος θα γίνει 1000 κομμάτια.

0

Λεωφορείο ο πόθοςΔιάβασε το

Ένας σπουδαίος δραματουργός. Με το συγκεκριμένο έργο κέρδισε το πρώτο του βραβειο Πούλιτζερ. Η εμμονή του με την μοναξιά, με τον χαμό της νιότης, την αποτυχία των ονείρων είναι απτή. Από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς θεατρικούς χαρακτήρες, Μπλανς και Στάνλεϊ. Μπλανς Ντιμπουα, μια όχι και τόσο νέα γυναίκα με εμφανή την πνευματική και ηθική παρακμή της. Στάνλεϊ Κοβάλσκι, ο βάναυσος άντρας της αδελφής της που εκπροσωπεί την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου. Δείτε και την ΈΞΟΧΗ ταινία του Καζάν, με την Βίβιαν Λι και τον Μάρλον Μπράντο

0

ΜήδειαΈνα βαθιά ερωτικό έργο

Εξαιρετική η μετάφραση του Χειμωνά. Καλαίσθητη η συγκεκριμένη έκδοση. Σας παραθέτω λίγους στίχους: Έτσι θα γίνει. Δεν έχω λόγο να ζω. Γιατί δεν έχω πατρίδα, γιατί δεν έχω σπίτι- γιατί δεν έχω οδό να ξεφύγω απ'την κακια μου μοίρα. Λάθος μου, τι λάθος να χάσω την αγάπη του πατέρα μου για τα λόγια ενός Έλληνα. Όμως θα τον εκδικηθώ. Ούτε θα δε ποτέ ξανά ζωντανά τα παιδιά που έκαμε με εμένα ούτε θα προλάβει να του δώσει παιδιά η νέα του γυναίκα- αφού από τα δηλητήρια μου θα έχει φαγωθεί. Οφείλω να το κάνω, εγώ να την σκοτώσω. Κανένας μη θαρρει πώς είμαι ανόητη και δειλή κι ασήμαντη. Είμαι βαρειά για τους εχθρούς Αέρας για τους φίλους- έτσι πρέπει να είναι ένας δίκαιος άνθρωπος.

0

Το μεγάλο πουθενάΠολύ σκοτεινό

Το μεγάλο πουθενά είναι αυτό που ξεχωρίζω από την νουαρ τετραλογία του Λος Άντζελες ( μαύρη ντάλια, Λ.Α. εμπιστευτικό και Λευκή Τζαζ). Νομίζω ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον Ellroy είναι το Πολύ. Πολύ αίμα, πολλή διαφθορά, πολλή σκοτεινιά, πολλοί χαρακτήρες, πολλές ιστορίες, Πολύ όλα. Βέβαια στο τέλος όλα εξηγούνται και όλα μπαίνουν στην θέση τους. Η παρουσίαση της Αμερικής και δει του Λος Άντζελες- Χόλυγουντ του 1950, με τον Μακαρθισμο να ανθίζει, είναι ισοπεδωτικη. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγούνται από το μεγάλο πουθενά σε ένα μεγαλύτερο πουθενά.

0

Ο τελευταίος πειρασμόςΑπεριόριστος σεβασμός

Ο αφορισμός που δεν έγινε, χάρις στον πατριάρχη Αθηναγόρα Α'. Το κατηγορητήριο που του απηύθυνε η εκκλησία της Ελλάδος ήταν το εξής: 1. Διά του μυθιστορήματος Καπετάν Μιχάλης διασύρεται η Εκκλησία, διαπομπευονται οι ιεροί αυτής θεσμοί και καθυβριζεται το τριαδικόν του Θεού. 2. Το μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, εκτός του παραδόξου και ασεβους τίτλου του, περιέχει διαθεσν ασεβους χρησιμοποιησεως ιστορικών αληθειών του Ευαγγελίου. Εξ άλλου, δια του βιβλίου τούτου γίνεται διδασκαλία σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών θεωριών και περιυβριζονται οι ποιμένες της εκκλησίας. 3. Ο εκδοθεις εις Γερμανιαν Τελευταίος Πειρασμός θεωρείται βιβλίον σκανδαλώδες και επικινδυνον διά κάθε Χριστιανον και, ως εκ τούτου, επιβάλλεται όπως -παση θυσία- αποφευχθεί η εις την Ελληνικήν μετάφρασις του. Ειδικωτερον, αναφέρεται, ότι διά του "Τελευταίου Πειρασμού" υβριζεται το Θεανδρικο πρόσωπο του Χριστού, ότι επιδιώκεται να καταρριφθεί η θεοτης Αυτού, ως και η χριστιανική ηθική. Τονίζεται, εξ άλλου, ότι με μεγάλην φαντασιοκοπιαν και αχαλινωτον αυθαιρεσιαν, παραποιείται εις αυτό, η διδαχή του Ευαγγελίου, και ότι είναι γραμμένο βάσει των θεωριών του Φρόυντ και του ιστορικού υλισμού. 4. Όλα τα εκδοθέντα εργα του Καζαντζάκη είναι του αυτού ασεβεστατου και αντεθνικου περιεχομένου με τα ανωτέρω βιβλία. Ο Τελευταίος Πειρασμός, εκδ. Ελ. Καζαντζάκη, Αθήνα 1970, σ.12: "το βιβλίο τούτο δεν είναι βιογραφία, είναι εξομολόγηση του αγωνιζόμενου ανθρώπου. Δημοσιεύοντας το έκαμα το χρέος μου. Το χρέος ενός ανθρώπου που πολύ αγωνίστηκε, πολύ πικραθηκε στη ζωή του και πολύ ελπισε. Είμαι βέβαιος πως κάθε λευτερος άνθρωπος που θα διαβάσει το βιβλίο ετούτο, το γεμάτο αγάπη, θα αγαπήσει περισσότερο παρά ποτέ, καλύτερα παρά ποτέ, το Χριστό"

0

Οι αδερφοφάδεςΗ απελπισία του εμφυλίου πολέμου

Παπά Γιάνναρος, η μεγάλη μορφή, ο επαναστάτης του λόγου, της πνευματικής ύπαρξης. Στέκεται ανάμεσα στις δύο πλευρές προσπαθώντας για την ειρήνευση. Καπετάν Δράκος, ο γιός, ο επαναστάτης της δράσης, του αίματος, του πραγματικού κόσμου. Ο Καζαντζάκης στηλιτεύει τον φανατισμό και των δύο πλευρών αναδεικνύοντας το ιδεώδες του: ομόνοια και ομοψυχία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την συμπόρευση λαών και ανθρώπων.

0

Ο φτωχούλης του ΘεούΗ απόλυτη εσωτερική πάλη

Ο Καζαντζάκης περιγράφει μυθιστορηματικά τον βίο και την πολιτεία του Φραγκίσκου της Ασίζης. Από την μια ο Φραγκίσκος άνθρωπος με αδυναμίες από την άλλη Άγιος με θεϊκή αποστολή. Ο Φραγκίσκος ντύνεται την ένδεια του κόσμου μέσα στην ασκητική και αυτοθυσιαστικη ζωή του.

0

Ο Χριστός ξανασταυρώνεταιΗ αέναη αναζήτηση του Χριστού

"Πώς πρέπει να αγαπούμε το θεό; Αγαπώντας τους ανθρώπους" . Κι εγώ θα συμπληρώσω όλους τους ανθρώπους, φτωχούς, πρόσφυγες, αλλόθρησκους, άθεους, "διαφορετικούς". Καζαντζάκης, ένας ελεύθερος άνθρωπος, δίχως ίσκιους. Πολέμιος όχι του Θεού μα του συστήματος της εκκλησίας. Πολέμιος των απανταχού σκοταδιστων, φανατικών και μισαλλοδοξων.

0

V for VendettaΙδεολογικό μανιφέστο

Ένα αριστοτεχνικά δομημένο κόμικ με έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Πρωταγωνιστής ένας "υπερήρωας" χωρίς πρόσωπο. Με μάσκα το πρόσωπο του Guy Fawkes, ενός "αναρχικού" που προσπάθησε να ανατρέψει το καθεστώς το 1604. Ο V, είναι όλοι που αντιστέκονται σε ηγέτες μοχθηρούς και μεγαλομανεις, που χειραγωγώντας ήθη και νόμους κατευθύνουν τις μάζες, μέσω του φόβου και του μίσους. Το 1988, όταν εκδόθηκε το κόμικ, η Θάτσερ εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Τότε ο moore έγραφε: "η μικρή μου κόρη είναι τώρα 7 ετών και τα ταμπλόιντ προωθούν την ιδέα στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους ανθρώπους με aids. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να εξαλείψει την ομοφυλοφιλία, ακόμα και ως αφηρημένη έννοια και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για το ποια μειονότητα θα είναι ο επόμενος στόχος της νομοθεσίας της. Σκέφτομαι να πάρω την οικογένεια μου και να φύγω από αυτήν την χώρα σύντομα. Το κρύο και η μοχθηρία βρίσκονται παντού. Δεν μου αρέσει πια εδώ." Εξαιρετική και η ταινία.

0

Ο ένοικοςΔιάβασε το

Ο Γαλλοπολωνος πολυσχιδής Ρολάν Τοπορ - συγγραφέας, ηθοποιός, ζωγράφος, κομιστας- μας χαρίζει ένα μοναδικό, κλειστοφοβικο, παραισθησιογόνο νουάρ. Μην ψάξετε για ορθολογικές απαντήσεις. Αφεθειτε. Ο επίσης Γαλλοπολωνος σκηνοθέτης Ρομαν Πολάνσκι δημιούργησε μια έξοχη ταινία όπου μάλιστα είναι και πρωταγωνιστής. Η ερμηνεία του καθηλωτικη.

0

Οι διαβόλισσεςΓαλλικό νουάρ στα καλύτερα του

Το εξαιρετικό δίδυμο Μπουαλο Ναρσεζακ διαπρέπει σε ένα ακόμη υπέροχο ψυχολογικό θρίλερ. Εξίσου κορυφαία και η ταινία σε σκηνοθεσία H.G.Cloozot και διαβολογυναικες την Σιμόν Σινιορέ και την Βέρα Κλουζό.

0

Ο δεσµώτης του ιλίγγουΛογοτεχνία και κινηματογράφος σε απόλυτη αρμονία

Είμαι σίγουρη ότι πάρα πολλοί έχετε δεί την κορυφαία ταινία του Χίτσκοκ αλλά δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο. Πρόκειται για εξαιρετικό ανάγνωσμα. Ξεφεύγει από το κλασσικό νουάρ. Θα το έλεγα ψυχολογικό δράμα με μια νότα μεταφυσικού. Πιο σκοτεινό από την ταινία , με καλοδουλεμενους χαρακτήρες και έντονο άρωμα Παρισιού.

0

René GoscinnyΕπάγγελμα χιουμορίστας

Ένα βιβλίο φόρος τιμής, στον Goscinny. Για όλους που έχουμε τόσο αγαπήσει τον Αστερίξ, τον Ιζνογκούντ, τον Λούκι Λουκ , τον μικρό Νικόλα. Σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου : " Μόλις σκεφτούμε τα βιβλία του, σε καθέναν από μας ζωντανεύει μια ανάμνηση. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην ιδιοφυία με την οποία επινοούσε ηλιθιους. Ο Αβερελ Ντάλτον, σε ένα μεξικάνικο χάνι, πέφτει με τα μούτρα στις τοπικές σπεσιαλιτέ:"πως λέγεται αυτή η πεντανόστιμη κρούστα γύρω από τα φριζολες; "Λέγεται πήλινος κεσες, αμιγκο...""

0

Ο επίμονος κηπουρόςΔιάβασε το

Ο κατάσκοπος συγγραφέας. Η συγγραφή των βιβλίων του γίνεται μετά από επισταμένη έρευνα. Έχει ταξιδέψει σε εμπόλεμες ζώνες, έχει συναντήσει και πάρει συνεντεύξεις, από επαγγελματίες μισθοφόρους μέχρι ηγέτες, πολιτικούς, τραπεζίτες, στελέχη πολυεθνικών και βεβαίως κατασκόπους. Στο εν λόγω βιβλίο καταπιάνεται με την εκμετάλλευση της Αφρικής από μία φαρμακοβιομηχανία. Δυνατό ανάγνωσμα, καλογραμμένο. Σου δίνει πολλή τροφή για σκέψη. Εξαιρετική και η ταινία.

0

Ο δρόμοςΔιάβασε το

Γεια χαρά κόσμε. Δεν έχει απομείνει τίποτα από σένα, μόνο ρημαγμένες ζωές. Ωστοσο μέσα στην καταστροφή και την αγριότητα αναδύεται η δύναμη της πατρικής αγάπης και της αυτοθυσίας. Ενα εξαιρετικό μυθιστόρημα, με γραφή απλή, μινιμαλιστική θα έλεγα. Δείτε και την υποβλητική ταινία, όπου μουσική (Νικ Κέιβ), ερμηνείες (κορυφαιος ο Μόρτενσεν), σκηνοθεσία και σενάριο ενναγκαλιζονται σε ένα συναρπαστικό, εφιαλτικό και ενίοτε σπαρακτικό road movie.

0

Έλλη Λαμπέτη: Η τελευταία παράστασηΔιάβασε το

Η Φρίντα είναι το μέσο για να ακούσουμε - τόσο ζωντανό είναι- την Έλλη Λαμπέτη να μιλά. Και μιλά για όλα με την ειλικρίνεια και την "αυθαδεια" που της επιτρέπει το άστρο της.

0

Έλλη Λαμπέτη: Η τελευταία παράστασηΔιάβασε το

Η Φρίντα είναι το μέσο για να ακούσουμε - τόσο ζωντανό είναι- την Έλλη Λαμπέτη να μιλά. Και μιλά για όλα με την ειλικρίνεια και την "αυθαδεια" που της επιτρέπει το άστρο της.

0

ΣτιγμιότυπαΔιάβασε το

Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι χαμένοι μέσα σε επώδυνες σχέσεις που κι αυτές όμως φαντάζουν καθημερινές. Χωρίς δράματα. Ίσως για αυτό είναι πιο επίπονες. Πάντως κάθε φορά που τελειώνω ένα διήγημα του Κάρβερ το σφίξιμο στο στομάχι με ακολουθεί για μέρες.

0

Χριστουγεννιάτικα κάλανταΑριστούργημα

Το βιβλίο κυκλοφόρησε 19 Δεκεμβρίου 1843, και πούλησε 6.000 αντίτυπα - ασύλληπτο νούμερο για την εποχή- μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας. Όπως σε όλα τα βιβλία του συγγραφέα και εδώ, η κοινωνική αδικία και η φτώχεια αποτελούν κομβικό στοιχείο της ιστορίας. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αγάπη και την συμπόνια. Βάλτε το στην ψυχή σας. Αναζητηστε την έκδοση "Ερευνητές", τίτλος σειράς: αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η εποχή τους.

0

Όλιβερ ΤουίστΔιάβασε το

Η υποκρισία της φιλανθρωπίας, η εκμετάλλευση των παιδιών, η ακραία φτώχεια, οι ανθρώπινες ζωές χωρίς καμμιά αξία. Και κάπου εκεί ανάμεσα η καλοσύνη. Δραμα και χιούμορ συνυφασμένα υπέροχα. Εξαιρετικό βιβλίο για όλες τις ηλικίες.

0

Ο ζοφερός οίκοςΔιάβασε το

Για μένα ο Ντίκενς είναι ο συγγραφέας των αδύναμων και των φτωχών. Είναι ο συγγραφέας που διαβάζοντας τον γίνομαι καλύτερη. Συγγραφέας της ψυχής. Στον ζοφερό οίκο καταπιάνεται με το δικαστικο σύστημα της Αγγλίας, που όσοι έχουν χρήματα μπορούν να ξεφύγουν και όσοι είναι φτωχοί υπομένουν την σκληρη μοίρα της αδικίας. Και πάλι όμως, μέσα στην κοινωνική εξαθλίωση που παρουσιάζει σε μια Αγγλία που αναπτύσσεται, ο ίδιος Ποτέ δεν παύει να επενδύει στην αγνή και έντιμη φύση των ανθρώπων.

0

Ιστορία δύο πόλεωνΔιάβασε το

Γαλλική επανάσταση. Δύο πόλεις, Λονδίνο και Παρίσι στη δίνη της. Θάνατος και σήψη παντού. Επική αφήγηση από τον Ντίκενς. Ωστόσο μέσα από την σκοτεινιά και την απελπισία, θα μας δώσει στο τέλος -όπως στα περισσότερα βιβλία του-ελπίδα και πίστη.

0

Κυνηγός κουνελιώνΔιάβασε το

Το πρώτο βιβλίο της σειράς που διάβασα ήταν ο υπνωτιστής. Μάλιστα πρώτα είδα την ταινία και το βιβλίο ακολούθησε. Εξαιρετικά και τα δύο. Στον κυνηγό κουνελιών οι συγγραφείς, διατηρούν το μοτίβο της κινηματογραφικής γραφής. Γρήγορο, εθιστικό. Ο Γιουνα Λιννα, ο κεντρικός ήρωας αστυνομικός, όπως πάντα συμπαθής. Εκτός κλισέ με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και αρχές. Στο εν λόγω βιβλίο το μόνο που με "ξένισε" ήταν η σχέση του Γιουνα με την Βαλέρια. Ήταν κάπως βεβιασμένη και αδομητη. Μάλλον θα καλυφθεί το κενό στο επόμενο βιβλίο.

0

Ο ΠεταλούδαςΤο χρονικό ενός δραπέτη

Πεταλούδας, μύθος ή πραγματικότητα. Κυκλοφόρησε το 1969. Κοινό και κριτικοί διχάστηκαν. Ωστόσο έγινε δεκτό μετά επαίνων. Οι κριτικοί παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο είδος γραφής που το ονόμασαν προφορική λογοτεχνία. Ο Σαριερ το 1930 συνελήφθη για τον φόνο ενός φίλου του. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη παρόλο που ο ίδιος επέμενε μέχρι τέλους ότι ήταν αθώος. Επιχείρησε πολλές φορές να δραπετεύσει μέχρι που τον μετέφεραν στην Νέα Γουινέα, στο νησί του διαβόλου, όπου ήταν γαλλική αποικία και τελικά τα κατάφερε. Το βιβλίο θεωρείται μέχρι σήμερα ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση. Κορυφαία και η ταινία με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Στιβ Μακ Κουίν στον ρόλο του πεταλούδα.

0

Εάν αυτό είναι ο άνθρωποςΔιάβασε το

Ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής. Ο Λέβι με μοναδική απλότητα μας δίνει την εικόνα της ναζιστικής κοσμοθεωρίας. Την αποκτηνωση των ανθρώπων μιας και σε πολλούς η ανθρώπινη υπόσταση έχει χαθεί μέσα από την διαδικασία της ατέρμονης αναμονής του θανάτου, των εξευτελισμων και των βασανιστηρίων. Το βιβλίο γράφτηκε το 1946 με χεουσες ακόμη τις μνήμες. Ο Λέβι αυτοκτόνησε το 1987. " Να εκμηδενισεις τον άνθρωπο είναι δύσκολο όσο και να τον δημιουργησεις: δεν ήταν απλό, πήρε χρόνο, αλλά τα καταφέρατε Γερμανοί. Είμαστε υπάκουοι κάτω από το βλέμμα σας,δεν έχετε να φοβηθειτε τίποτα από μάς: καμία πράξη αντίστασης, καμία λέξη πρόκλησης, κανένα κριτικό βλέμμα"

0

Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετεΣτο μυαλό είναι ο Στόχος,το νου σου ε;

Κατερίνα Γώγου, μια αναρχική ποιήτρια. Μια μοναχικη ψυχή. Δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο μα τον δύσβατο, μέσα από τις συνεχείς αναζητήσεις της. Με γλώσσα αιχμηρή, απότομη που σε ξεγυμνώνει. Πονάει η ποίηση της. Πονάει πολύ.

0

Φρουτοπία: Ο χαμένος μανάβης (επίτομο)Είναι μία μόνο μία η ονειρεμένη Φρουτοπία!

Πικος Απικος, δαιμόνιος δημοσιογράφος Αιμίλιος το μήλο, πρόεδρος της κυβέρνησης των φρούτων Βλάσης το βλιτο, που παρόλο που είναι βλάκας καταφέρνει να ανακηρυχθεί πρύτανης Πανεπιστημίου Μανόλης ο μανάβης, ένας βλοσυρός μανάβης Θάνος το κολοκυθακι, που ονειρεύεται να δειρει τον μανάβη Πιπεριά η φαρμακογλωσσα, ιδιοκτήτρια πανδοχείου 18ης κατηγορίας Σας ανέφερα ενδεικτικά μερικούς από τους ήρωες του Φρουτοπικου Σύμπαντος! Respect!!!

0

Τα 33 ροζ ρουμπίνιαΔιάβασε το

Γίνεσαι παραμυθάς στην θέση του παραμυθά! Υπέροχο διαδραστικό βιβλίο.

0

Φρικαντέλα: Η μάγισσα που μισούσε τα κάλανταΔιάβασε το

Με τα βιβλία του Ευγένιου έχεις πάντα γιορτή. Τόσο καλά σε κάνει να νιώθεις! Από τότε που το διαβάσαμε τα καλαμαράκια έμειναν πάντα κακαμαρακια στο λεξιλόγιο μας, που δεν βαριομαστε ποτέ να το εξηγούμε στους μη τριβιζοπληκτους.

0

Η τελευταία μαύρη γάταΔιάβασε το

Κάτω οι προλήψεις και οι προκαταλήψεις. Μια ιστορία που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μια ισχυρη ιστορία που απομακρύνει τα παιδιά μας από το μισος και την μισαλλοδοξία.

0

Τα τρία μικρά λυκάκιαΔιάβασε το

Γιατί δηλαδή πρέπει αυτός που έχει μεγαααλα δόντια να είναι κακός κι αυτός που είναι ροζ να είναι καλός? Ο εμπνευσμένος Τριβιζάς μας, επιτέλους αποκαθηλώνει τα στερεότυπα, με ένα παραμύθι ανατρεπτικό, αστείο, ευφυές. Με ρίμες έξυπνες, που μαθαίνουν εύκολα τα παιδιά. Με καλό τέλος, χωρίς "φαγωματα" θύτες και θύματα.

0

Η Βιβλιοθηκάριος του ΆουσβιτςΔιάβασε το

Δεν θα σταθώ στην απόλυτη καταρράκωση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την φρίκη του πολέμου. Δεν θα σταθώ στο κολαστήριο, την μαύρη λάσπη, το Άουσβιτς. Θα σταθώ στην ομορφιά, στην αθωότητα, που ξεπροβαλει μέσα από από την ασχήμια και την θηριωδία. Ως βιβλιοφιλη το αγάπησα ακόμα περισσότερο,μιας και έχει κεντρικό θέμα τα βιβλία. Η Ντιτα αγγίζει τα βιβλία , τα χαϊδεύει, τα κανακευει , τα προστατεύει και μας δίνει ελπίδα λέγοντας ..." το να ανοίγεις ένα βιβλίο είναι σαν να μπαίνεις σε ένα τρένο που σε πηγαίνει διακοπές"

0

13Μέτριο

Μέχρι την μέση περίπου με κούρασε. Τα τεκταινόμενα στην δίκη ζωηρεψαν λίγο τον ρυθμο. Ωστόσο ένιωθα σαν μην είχε συνοχή. Ίσως ήταν και η υπερβολή των χαρακτήρων όπου δεν μπορούσε με την γραφή του ο συγγραφέας να τους στηρίξει. Δεν αρκεί μια καλή ιδέα για να γράψεις ένα καλό βιβλίο.

0

Ο άρχοντας των δαχτυλιδιώνΔιάβασε το

Η πρώτη επαφή με τον Τόλκιν ήταν στα 13 μου όταν διάβασα το Χόμπιτ και το λάτρεψα. Και μετά ήρθε " ο άρχοντας". Εκδόσεις Κέδρος, 3 λευκοί τόμοι, με εκείνα τα καταπληκτικά επικα εξώφυλλα! Και άρχισα να διαβάζω, και να διαβάζω... ούτε κιχ, ούτε ανάσα. Απορροφήθηκα στο σύμπαν της "Μέσης Γης" . Το fantasy στα καλύτερα του.

1

Το ίχνοςΔιάβασε το

Καλογραμμένη βαμπιρικη τριλογία. Με κανονικούς βρικόλακες. Άσχημους, τρομακτικούς, καταραμένους. Αρχαίες οντότητες με μυστικά ακατανομαστα. Όχι βρικόλακες ροζ, ρομαντικούς, που στραφταλιζουν λες και έχουν μόλις βγει από επίδειξη μόδας του Αρμάνι. (Η Αν Ράις, θεωρείται η πρώτη διδαξασα του είδους με τη " συνέντευξη σε ένα βρικόλακα".) Σφιχτοδεμένη πλοκή. Σκοτεινό. Οι χαρακτήρες δυνατοί. Και βαμπιρια. Πολλά πολλά αιμοδιψή βαμπιρια που οδηγούν την ανθρωπότητα στο απόλυτο χάος.

0

Η αυτοβιογραφία μουΔιάβασε το

Από τις ωραιότερες αυτοβιογραφίες που έχω διαβάσει. Πραγματικά είναι σαν μυθιστόρημα. Όπως γράφει για τον Πουαρό έτσι γράφει και για τον εαυτό της. Χιούμορ, αυτοσαρκασμος, δεν φοβάται να εκτεθεί. Μαθαίνεις για την βικτοριανή εποχή από πρώτο χέρι. Εξαιρετικό βιβλίο. Σας παραθέτω μια τοσοδουλα παράγραφο: Τα τρένα ήταν πάντοτε ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα. Είναι θλιβερό στις μέρες μας που οι μηχανές τους δεν μοιάζουν πια με προσωπικούς σου φίλους.

0

Ανοιξιάτικη απουσίαΔιάβασε το

Έχοντας διαβάσει σχεδόν τα άπαντα της αγαπημένης Άγκαθας, προβληματίστηκα για ποια βιβλία της να γράψω την γνώμη μου. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω για τα βιβλία που κυκλοφόρησε με άλλο όνομα όντας διαφορετικά από την συνήθη γραφή της. Ιστορίες βαθιές όπου τα "εγκλήματα" είναι της ψυχής και της καρδιάς. Η ανάλυση των χαρακτήρων της κοφτερή, ουσιαστική. Δεν τους χαρίζεται. Και αυτή η λογοτεχνική πτυχή της, ενδυναμώνει την άποψη μου για το αξεπέραστο ταλέντο της. Νομίζω ότι τα εξώφυλλα της Διόπτρας αδικούν την σειρά, διότι σου δίνουν λίγο την αίσθηση "αρλεκιν". Καμμία σχέση, σας διαβεβαιω. Εξαιρετική η μετάφραση του Κορτώ.

0

Εν ψυχρώΔιάβασε το

Ως δημοσιογράφος ο Καπότε πήγε στο Κάνσας για να καλύψει ένα ειδεχθές έγκλημα . Στην πορεία ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος του υλικού που αποφάσισε να το εκδοσει σε βιβλίο, με την μορφή μυθιστορήματος. Η γραφή του ζωντανή, κοφτή. Η μαγική του εξιστόρηση σε συνεπαίρνει.

0

Πρόγευμα στο ΤίφφανυςΔιάβασε το

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, είπε ο Ντοστογιέφσκι. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν διαβάζοντας για την Χολλυ Γκολαιτλυ. Αιθέρια μα και γήινη, αθώα αν και call girl. Αναλλοίωτη ως το τέλος. Βέβαια το καταπληκτικό βιβλίο ακολουθεί και η " μεθυστική" ταινία με την Audrey Hepburn. Ανεπανάληπτη σαν Χολλυ. Ανεπανάληπτη στο "moon river".

0

Μπι όπως μπίραΠαράδοξο

Νομίζω πως μόνο ο Ρόμπινς θα σκεφτόταν να γράψει ένα παιδικό βιβλίο με κεντρικό άξονα την μπύρα. Καλά εδώ που τα λέμε δεν το λες και παιδικό. Εγώ πάντως απεχθάνομαι την μπύρα αλλά αγαπώ τον Ρόμπινς.

0

Το άρωμα του ονείρουΔιάβασε το

Ανθρώπινες σχέσεις, όνειρα, θρησκεία, αθανασία, παντζάρια, μυρωδιές, παντοτινή αγάπη, ιδωμένα μέσα από την σουρεαλιστική γραφή του Ρόμπινς. Πρέπει να αγαπάς αυτού του είδους την γραφή αλλιώς σε πετά έξω. Μια γεύση από το βιβλίο για να δούμε τι μας διδάσκει το μυστικό του πατζαριου " Διατηρήστε την θεϊκή κοκκινίλα σας, την έμφυτη ροζ μαγεία σας, ειδάλλως θα καταλήξετε καφέ. Έτσι και καταλήξετε καφέ ξέρετε τι σας περιμένει: καφές, καφετζουδες, χαρτοριχτρες, τσαρλατάνοι, ψυχοσωτηρες..."

0

ΤρυποκάρυδοςΔιάβασε το

Σουρεαλ έρως!

0

Ο δολοφόνος με το σημάδι του σταυρούΔιάβασε το

Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του Κάρτερ που διάβασα, με πρωταγωνιστή τον ιδιοφυή και χαρισματικό ντεντεκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ. Είναι κλισέ χαρακτήρας αλλά ελκυστικός. Μου αρέσει που έχει απάντηση σε όλα και όποιος τον ρωτήσει "πως το ξέρεις?", απαντά πάντα, "διαβάζω πολύ". Οι γνώσεις του συγγραφέα γύρω από την ψυχολογία και δει την εγκληματολογική ψυχολογία έντονα παρούσες. Ναι, υπάρχουν κενά στην πλοκή, ναι οι φόνοι του είναι κάπως "επιτηδευμένοι", ωστόσο για μένα η γραφή του Κάρτερ αποδείχτηκε εθιστική. Πάω και για τα υπόλοιπα βιβλία

0

CoralineΔιάβασε το

"θάρρος δε σημαίνει να μην φοβάσαι.... θάρρος σημαίνει να φοβάσαι αλλά παρόλα αυτά να κάνεις το σωστό". Αυτό κάνει και η Κοραλαιν, το σωστό, σώζοντας αυτούς που αγαπά. Μια ιστορία, που έχει όλα που θα θέλαμε εμείς τα μεγάλα "παιδιά" αλλά και τα μικρότερα. Σοφίτες, μια γάτα που μιλά, μαγικές πέτρες, τσίρκο με ποντίκια... μπόλικη φαντασία και τρόμο στις σωστές δόσεις. Εξαιρετική και η εικονογράφηση.

0

Ο κλέφτης του πάντοτεΔιάβασε το

Το βιβλίο δεν διαβάζεται, ρουφιεται. Μπορεί η ιδέα να μην είναι πρωτότυπη ( τίποτα δεν σου χαρίζεται χωρίς τίμημα) ωστόσο είναι εξαιρετικά δομημένη μέσα από το στοιχείο του Μπάρκερ, τον τρόμο. Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση του ίδιου του συγγραφέα εντείνει το συναίσθημα του τρόμου μέσα από τα παιδικά μάτια. Στον γιό μου πρώτα του το διηγηθηκα, με το πλήρωμα του χρόνου το διάβασε μόνος του και στην Α γυμνασίου έκανε μία εργασία πάνω στο βιβλίο. Εξαιρετικό και αγαπημένο βιβλίο.

0

Τα βιβλία του αίματοςΔιάβασε το

Να ξεκινήσω με το ότι δεν είναι ανάγνωσμα για όλους. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανοχές και αντοχές. Η γραφή του μεστή, άγρια, χωρίς περιορισμούς και κανόνες. Οι ιστορίες του δεν θα πάψουν να σας κυνηγούν. Αναφέρω δύο ενδεικτικά που με συγκλόνισαν. Το τρένο του μεσονυχτίου και Στους λόφους οι πόλεις.

0

Είμαστε αστρόσκονηΔιάβασε το

Τι ωραιότερο όταν δεν κατέχεις και δεν καταλαβαίνεις μία επιστήμη να υπάρχει ο καλός, ο εμπνευσμένος δάσκαλος που θα στα κάνει λιανα! Αυτό ακριβώς πετυχαίνει ο κος Σιμόπουλος στην αστροσκονη.

0

Ο άνθρωπος από τη ΓροιλανδίαΔιάβασε το

Πολύ πολύ έξυπνη πλοκή Εννοείται ότι και σε αυτό το βιβλίο φαίνεται το πόσο καλός ιστορικός ερευνητής είναι. Ωστόσο νομίζω ότι υστερούσε στους διαλόγους, κατι μου έλειπε. Για αυτό και το 7. Παρόλα αυτά διαβάζεται με μεγαλο .ενδιαφέρον.

0

Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922Διάβασε το

Ο Μίλτον παρουσιάζει τα γεγονότα από μια αποστασιοποιημένη θέση, χωρίς αφορισμούς και συναισθηματική εμπλοκή. Σαν να βλέπεις ντοκιμαντέρ. Αυτό που το κάνει επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα είναι οι ιστορικές πηγές που χρησιμοποιεί ώστε να φωτίσει άγνωστες ιστορικές στιγμές αλλά και την καθημερινότητα της κοσμοπολιτισας Σμύρνης. Σας παραθέτω ένα απόσπασμα: Η πόλη όπου γεννήθηκε ο Πέτρος (Μπρουσαλης) ήταν ένας τόπος όπου καμήλες φορτωμένες με σύκα περνούσαν δίπλα από το τελευταίο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Νιούτον Μπένετ όπου η παράξενη καινούρια μόδα του κινηματογράφου είχε γίνει δεκτή ήδη από το 1908. Στη Σμύρνη έδρευαν 17 εταιρείες που εμπορεύονταν αποκλειστικά είδη πολυτελείας τα οποία εισάγονταν απευθείας από το Παρίσι. Και όταν ο πατέρας του Πέτρου ήθελε να διαβάσει μια καθημερινή εφημερίδα, μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα σε 11 ελληνικές, 7 τουρκικές, 7 αρμενικές,4 γαλλικές,και 5 εβραϊκές, για να μην αναφέρουμε όσες εισάγονταν από σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η γραφή του Μίλτον εξαιρετική. Ρέει! Και να μην αγαπάτε την ιστορία διαβάστε το.

0

Ο παράδεισος των γάτωνΔιάβασε το

11 αγαπημένοι κλασικοί συγγραφείς, αλλη πένα ο καθένας, με μοναδικό κοινό στοιχείο την αποκρυπτογράφηση της γάτας. Όπως λέει και ο Μπέρναρντ Σω, "πολιτισμένος είναι αυτός που καταλαβαίνει τη γάτα στο μέτρο του δυνατού". Ξεχωρίζω:

0

Ο ζητιάνοςΔιάβασε το

Η μεταφορά της σκοτεινής νουβέλας του Καρκαβίτσα σε γκραφικ νοβελ. Σε μια κοινωνία όπου επικρατεί η αμάθεια, η φτώχεια, η δεισιδαιμονία, η πονηριά, είναι εύκολο για τον αδυσώπητο Ζητιάνο να χειραγωγεί καταστάσεις. Να εκμεταλλεύεται προς όφελος του τις αδυναμίες και τις κρυφές επιθυμίες των ανθρώπων και στο τέλος να τους αφανίζει. Ευκαιρία και για αυτούς που δεν θα διάβαζαν ποτέ Καρκαβίτσα, να διαβάσουν μέσα από την κουλτούρα του κόμικ. Εξαιρετική δουλειά.

0

Ο άρχοντας των μυγώνΔιάβασε το

Μια ιστορία πικρή. Μια ιστορία με παιδιά "εγκληματίες". Παιδιά ναυαγούς που ο εχθρός δεν είναι το νησί ή τα άγρια ζώα. Εχθρός είναι τα ίδια τα παιδιά. Ο Γκολντιγκ δεν ωραιοποιει καταστάσεις. Αλληλοσπαραγμός, βαναυσότητα, προπηλακισμοί, φαυλες συμπεριφορές, που δεν προέρχονται από ενήλικες αλλά από παιδιά.

0

Το νήμαΔιάβασε το

Εκδίκηση, απώλεια, πίστη, αγάπη και η ιστορία γράφεται. Εξαιρετικό μυθιστόρημα.

0

Οι καρτ ποστάλΓοητευτικό

Ένα κολάζ από ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων. Άλλες αστείες, κάποιες λυπητερές, κάποιες παράξενες. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει κάτι παλιομοδίτικο το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα του βιβλίου.

0

Όσοι αγαπιούνταιΔιάβασε το

Με φόντο πάλι την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, ξεδιπλώνει το ταλέντο της δεινης μυθιστοριογράφου. Μας κάνει κοινωνούς της δικής μας ιστορίας, που πολλοί από εμάς ίσως και να μην γνωρίζουν. Και το κάνει με σεβασμό και ευθύνη. Ήρωες της, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που μέσα στην σκοτεινή εκείνη περίοδο ζουν στο έπακρο τη βια και το μίσος. Αλλά και την αγάπη. Κι όπως λέει κάποια στιγμή η Θέμις " υπάρχει φως και σκοτάδι παντού"

0

Το νησίΔιάβασε το

Η γραφή της κενταει. Είναι εκπληκτικό ότι διαβάζοντας το βιβλίο ξέχασα ότι πρόκειται για μη Ελληνίδα συγγραφέα. Την ελληνική πραγματικότητα του ΤΟΤΕ και του ΤΩΡΑ μόνο επιδερμική δεν την λες. Μια γνήσια φιλέλληνας.

0

Το περιστέριΔιάβασε το

Όλη η ζωή του πρωταγωνιστή σε κουτάκια. Βαλτώνει πνίγεται μιας μην το ξέρει. Ώσπου ένα απλό περιστατικό, ένα περιστέρι, τον φέρνει στα ίσα του.

0

Τρεις παλιές ιστορίεςΔιάβασε το

Τα αγκάθια που έχουμε μέσα μας και ενώ δεν φαίνονται μας ξεσκίζουν.

0

Το κοντραμπάσοΔιάβασε το

Ε ναι λοιπόν, είναι ένα " μουσικό" βιβλίο. Δεν περιέχει νότες όπως τις γνωρίζουμε. Έχει τη μουσική της εξαιρετικής γραφής. Τη μουσική της ανθρώπινης μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης. Τη μουσική των ανθρώπων που ξέρουν να δίνονται ολόψυχα σε αυτό που αγαπούν.

0

Το άρωμαΔιάβασε το

Καθηλωτικο και ανατριχιαστικό με συναρπαστική γραφή. Αναρωτιεσαι ως το τέλος αν ο Ζαν Μπατίστ είναι τέρας ή ένα πραγματικά βαθιά δυστυχισμένο πλάσμα. Το εν λόγω βιβλίο για μένα υπήρξε αναγνωστική εμπειρία.

0

Το άρωμαΔιάβασε το

Καθηλωτικο και ανατριχιαστικό με συναρπαστική γραφή. Αναρωτιεσαι ως το τέλος αν ο Ζαν Μπατίστ είναι τέρας ή ένα πραγματικά βαθιά δυστυχισμένο πλάσμα. Το εν λόγω βιβλίο για μένα υπήρξε αναγνωστική εμπειρία.

0

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύοΔιάβασε το

Αγαπημένη Ζεη, μας διηγείται το παραμύθι της ζωής της. Σε αιχμαλωτίζει με την ειλικρίνεια της, το χιούμορ , την αμεσότητα της. Από τις ξεχωριστές αυτοβιογραφίες που έχω διαβάσει μαζί με της Άγκαθα και της Αρβελέρ.

0

Ο μεγάλος περίπατος του ΠέτρουΔιάβασε το

Ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά σε όλους μας. Ολοζώντανη αφήγηση - μην ξεχνάμε ότι η Ζέη τα έχει ζήσει. Δεν είναι τα γεγονότα που έχουν σημασία αλλά ο παλμός, η ατμόσφαιρα, το ζωντάνεμα μιας ολόκληρης εποχής.

0

Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας ΕρέντιραΔιάβασε το

Η αθώα Ερεντιρα που εκπορνεύεται μέσα στο ίδιο της το σπίτι από τον " δικό" της άνθρωπο. Υπομένει, εξευτελίζεται, εξαγνίζεται. Πραγματικά απίστευτη και θλιβερή ιστορία.

0

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέραςΔιάβασε το

Η ζωή δύο ανθρώπων που αγαπιούνται μέσα από τον μαγικό ρεαλισμό του Μάρκες.

0

Ελέησόν μεΔιάβασε το

Ως δημοσιογράφος (εκτός από συγγραφέας) αρπάζει απο τα μαλλιά το θέμα που πραγματεύεται, και το ξετιναζει. Ότι κι αν αφορά, Ναζί, παρίες, άστεγους, σέχτες. Ένταση, πυκνή γραφή, αριστοτεχνικές ανατροπές, θέματα υποβλητικά. Ο Γκρανζε παράγει λογοτεχνία υψηλών προδιαγραφών. Νομίζω η ταμπέλα "αστυνομικό" είναι λίγη. Πολύ λίγη.

0

Τα χρονικά του ΆρηΔιάβασε το

Ακούραστος συγγραφέας. Ευτυχώς για μας. Ποιητής του fantasy. Κρατάει την συνείδηση μας, την συνείδηση του ανθρώπινου είδους, ανήσυχη. Έτσι ίσως έχουμε ελπίδα.

0

Φαρενάιτ 451Διάβασε το

Το φαρενάιτ μαζί κάτι 1984 του Όργουελ και τον θαυμαστό καινούριο κόσμο του χαξλει, αποτελούν αγαπημένη τριλογία με κοινό παρονομαστή ενός μέλλοντος δυστοπικου, ελεγχόμενο από τα τηλεοπτικά μέσα. Το "κοινό καλό" σημαίνει ολοκληρωτικό καθεστώς. Εξαιρετικό βιβλίο.

0

Ο εξορκιστήςΔιάβασε το

Ως έφηβη 15 χρονών είχα δεί (λέμε τώρα) την ταινία. Τρομοκρατήθηκα. Διαβάζοντας το βιβλίο η αίσθηση του φόβου για το κακό ήταν πολύ πιο έντονη. Από τα πιο δυνατά αναγνώσματα του είδους. Εξαιρετικό!

0

Νεκρή πόληΒαρετό

Απαπαπα! Από τα πιο κουραστικά, βαρετά βιβλία που έχω διαβάσει. Προσπάθησε νομίζω στο στυλ της γραφής να πλησιάσει τον Steven King. Καμμία σχέση.

0

Το αίνιγμα του κινέζικου καρφιούΔιάβασε το

Όσα βρείτε της σειράς διαβάστε τα. Με την προϋπόθεση ότι σας ενδιαφέρει να γίνεται κοινωνοί του Σέρλοκ Χολμς της αρχαίας Κίνας. Σαν δυτικοί που είμαστε οι συνήθειες τους, τα έθιμα τους, η ζωή τους αυτή καθαυτή μας ξενίζει. Παράλληλα όμως μας ιντριγκάρει. Αγαπημένος δικαστής Τι.

0

Το τέραςΔιάβασε το

Ρέουσα γραφή. Δυνατοί χαρακτήρες. Πλουσιο σε ιστορικά στοιχεία όπου δεν δίνει άλλοθι στους συμπατριώτες του για το κακό που έκαναν στον "κόσμο". Εξαιρετικό μυθιστόρημα.

1

Ο 13ος επιβάτηςΔιάβασε το

Γιάννης Μαρής, ο Ζορζ Σιμενόν της Ελλάδας (τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως βεβαίως). Θεωρείται ο θεμελιωτής του αστυνομικού μυθιστορήματος στην χώρα μας. Ο ήρωας που γεννήθηκε από την πένα του, ο αστυνόμος Μπέκας ως ένας άλλος Μαιγκρε. Η περιγραφή που δίνει ο Μαρής για τον Μπέκα: " Ο Μπέκας δεν ανήκε στους τύπους της νυχτερινής Αθηναϊκής ζωής. Οικογενειάρχης υποδειγματικός, ζούσε μια τυπική μικροαστική ζωή..." Το παλιακο άρωμα στα βιβλία του με ξετρελαίνει. Καλή κοινωνία, πολυτελείς γυναίκες, γυναίκες φετίχ, ζιγκολό, η Αθήνα την νύχτα . Σκιαγραφεί ατμόσφαιρα και χαρακτήρες, η πλοκή δεν τον ενδιαφέρει και πολύ. Δεν μπορείς να τον πεις καταπληκτικό λογοτέχνη. Μάλλον απλοϊκό θα τον έλεγες, ωστόσο τόσο μα τόσο γοητευτικό. Ο 13ος επιβάτης θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα του. ΆΡΤΙΑ η Άγρα. Επίσης για να πάρετε και γεύση κινηματογράφου δείτε Το έγκλημα στο Κολωνάκι, Έγκλημα στα παρασκήνια και τον άνθρωπο του τρένου.

0

Ο οίκος του μεταξιούΔιάβασε το

Εξαιρετικό βιβλίο. Κάλλιστα θα μπορούσε να το έχει γράψει ο Ντόυλ.Ο Χοροβιτς έθεσε 10λογο κανόνων ώστε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο στυλ του Ντόυλ. Όχι πολύ αίμα, όχι πολλοί φόνοι , όχι πολλή δράση μερικοί από αυτούς. Νομίζω ότι τους ακολούθησε αρκετά πιστά. Πανέξυπνη πλοκή, γρήγορο, με ανατροπές. Πραγματικά το απόλαυσα..

0

ΜοριάρτιΔιάβασε το

Όποιος αγαπάει τον Σέρλοκ Χολμς πρέπει να το διαβάσει. Όπως και τούς δρόμους του μεταξιού. Ήμουν προβληματισμένη για το αποτέλεσμα. Όμως ο Χοροβιτς με δικαίωσε. Ίδια ποιότητα με τα πρωτότυπα σε πιο σύγχρονο ρυθμο. Φαίνεται η διαφορετική πένα αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό.

0

Οι φόνοι της κίσσαςΔιάβασε το

Μια ιστορία μέσα στην άλλη. Και οι δύο δυνατές και εμπνευσμένες. Η πρώτη στο σήμερα, στο σύγχρονο Λονδίνο η άλλη στην εξοχή στο 1955. Η μία εξελίσσεται στους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης εποχής και η άλλη έχει αύρα εξοχής, τοπία και φυσικά "διαπλοκές" (κουτσομπολιά) της μικρής κοινωνίας. Όλοι οι χαρακτήρες εξαιρετικά δομημενοι και ολοκληρωμένοι. Σε νοιάζουν. Θέλεις να μάθεις για αυτούς. Και ας μην ξεχνάμε ότι το όλο εγχείρημα μυρίζει Άγκαθα. Τέλος ενας ακόμη λόγος για να το αγαπήσεις το βιβλίο είναι η αναφορά στην Ελλάδα που γίνεται με σεβασμό και αγάπη.

0

Ο θάνατος του 007Διάβασε το

Με αυτό το βιβλίο γνώρισα τον συγγραφέα και τον λάτρεψα. Η αλήθεια είναι ότι η γραφή του Φλέμινγκ με κάνει να βαριέμαι. Ο Χοροβιτς ανέβασε το επίπεδο. Όσο το διάβαζα ήταν τόσο ζωντανό που νόμιζα ότι βλέπω ταινία. Θα το απολαύσετε, είμαι σίγουρη.

0

Ο Μαιγκρέ στήνει παγίδαΔιάβασε το

Ένας ανεξάντλητο ς συγγραφέας. Είτε πρόκειται για Μαιγκρε είτε για τα "σκληρά" του όπως τα ονομάζει ο Σιμενόν. Τι είναι τα βιβλία του, ερωτικά, κοινωνικά, ψυχογραφηματα, αστυνομικά? νομίζω όλα αυτά μαζί. Εν προκειμένω ο Μαιγκρε με τα έντονα μικροαστικά χαρακτηριστικά του ανατρέπει το προφίλ του διώκτη εγκλήματος που έχουμε συνηθίσει. Μας αποκαλύπτει το Παρίσι της νύχτας και την ανθρωπολογία του, τα λαϊκά μπιστρό και την γαλλική αστική τάξη, τους απόκληρους . Δείτε και την ταινία με έναν έξοχο Ζαν Γκαμπεν στο ρόλο του Μαιγκρε.

0

Ο γάτοςΔιάβασε το

Ο Σιμενόν όπως πάντα δεινός αφηγητής και θαυμάσιος ψυχογραφος. Δεν πλατειαζει δεν πολυλογει και εύστοχα εισχωρεί στις ψυχές των ηρώων και φωτίζει πληγές που δηλητηριάζουν την καθημερινότητα. Για μία ακόμη φορά να εξαρω τις εκδόσεις Άγρα. Προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

0

Πορφυρά ποτάμιαΔιάβασε το

Δράση, αγωνία, ένταση, ανατροπές. Οι ήρωες του αντισυμβατικοι, μοναχικοί λύκοι, ωστόσο ενδιαφέροντες χαρακτήρες με τις δικές τους αγωνίες και τα δικά τους πάθη. Οι υποθέσεις του σκοτεινές, ζοφερές και πάντα με κοινωνικές προεκτάσεις. Δείτε και την εξαιρετική ταινία σε σκηνοθεσία Ματιέ Κασοβιτς.

0

Ένας γιοςΔιάβασε το

Ένα βιβλίο βελούδινο. Σαν μια κουβερτουλα ζεστή που σε σκεπάζει όταν την χρειάζεσαι. Γιατί ο πόνος της απώλειας δεν έχει ηλικία, δεν βλέπει φύλο. Απλά πρέπει να βρεθεί ο ένας που θα σε στηρίξει... έστω με μια μαγική λέξη

0

Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της ΕλλάδαςΔιάβασε το

Είτε πρόκειται για παιδικό βιβλίο, είτε για ταξιδιωτικό οδοιπορικό είτε για ιστορία ο εξαίσιος συγγραφέας διαπρέπει. Ένα μικρό απόσπασμα θα σας αναφέρω από τον πρόλογο του βιβλίου και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο. " Άρχισα να γράφω προσπαθώντας να είμαι πολύ ιστορικός -ευχαριστωντας βέβαια συνεχώς τον μεγαλοδυναμο που είμαι ακόμα πιο πολύ συγγραφέας. Ας μη γελιομαστε: αυτό που προσπάθησα να διερευνήσω δεν τεκμηριώνεται. Απλώς θα βάλω τη μουσική για να χορέψει η ιστορία με τη λογοτεχνία, ελπίζοντας να το απολαύσετε"

0

Εγώ ο Ζάχος ΖάχαρηςΔιάβασε το

Κατά σύμπτωση ο γάτος μου λέγεται Ζαχαρίας. Γνωρίζοντας και την εξαιρετική γραφή της Διβανη το αγόρασα. Καταπληκτικό το πόσο σου φτιάχνει δεν θα πω την διάθεση αλλά την ψυχή. Όπως στα περισσότερα βιβλία της και σε αυτό, το λεπτό χιούμορ, η ειλικρίνεια της, ο αυτοσαρκασμος της σε ενθουσιάζει. Η γλώσσα δε πηγαία, ρέουσα χωρίς καμμία έκπτωση στην λογοτεχνικοτητα.

0

Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμοΔιάβασε το

Χιούμορ, γλώσσα ρέουσα, αυτοσαρκασμος, αυτοψυχογραφειται αλλά και ψυχογραφει. Από τα πιο γοητευτικά βιβλία που έχω διαβάσει. Το διάβαζα και μόνο μποτάκια δεν είχα βάλει να φύγω. Και να μην είσαι ταξιδιάρα ψυχή με αυτό το βιβλίο γίνεσαι.

0

Η μεγάλη χίμαιραΔιάβασε το

Στο βιβλιο είναι έντονο το στοιχείο της αρχαίας τραγωδίας. Μας φέρνει στο μυαλό άλλες τραγικές φιγούρες γυναικών, Μήδεια, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Ιοκάστη. Ο έρωτας που έρχεται και καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι γυναίκες και ο Καραγάτσης εμβαθύνει εύστοχα στην ψυχολογία τους. Η Μαρίνα, που θα διαβάσει το όνομα του ελληνικού καραβιού " χίμαιρα" και θα θελήσει να αποδράσει από το σκοτεινό παρελθόν της. Η ζωή όμως δεν της χαρίζεται. Το όνειρο αποδομειται. Ο κύκλος του έρωτα και του θανάτου μπαίνει σε τροχιά μη αναστρέψιμη. Η Ρειζαινα, η Ελληνίδα μάνα. Σκληρή, καχύποπτη, καταπιεστική, ελέγχει την οικογένεια και φυσικά δεν δέχεται την "ξένη" νυφη. Κλείνω με μια φράση του βιβλίου: " Ας πονέσει. Αυτός είναι ο κλήρος της γυναίκας που αγαπάει. Ας πονέσει."

0

Η μεγάλη χίμαιραΔιάβασε το

Στο βιβλιο είναι έντονο το στοιχείο της αρχαίας τραγωδίας. Μας φέρνει στο μυαλό άλλες τραγικές φιγούρες γυναικών, Μήδεια, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Ιοκάστη. Ο έρωτας που έρχεται και καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι γυναίκες και ο Καραγάτσης εμβαθύνει εύστοχα στην ψυχολογία τους. Η Μαρίνα, που θα διαβάσει το όνομα του ελληνικού καραβιού " χίμαιρα" και θα θελήσει να αποδράσει από το σκοτεινό παρελθόν της. Η ζωή όμως δεν της χαρίζεται. Το όνειρο αποδομειται. Ο κύκλος του έρωτα και του θανάτου μπαίνει σε τροχιά μη αναστρέψιμη. Η Ρειζαινα, η Ελληνίδα μάνα. Σκληρή, καχύποπτη, καταπιεστική, ελέγχει την οικογένεια και φυσικά δεν δέχεται την "ξένη" νυφη. Κλείνω με μια φράση του βιβλίου: " Ας πονέσει. Αυτός είναι ο κλήρος της γυναίκας που αγαπάει. Ας πονέσει."

0

ΑΜΑΡΟΚΑπογοητευτικό

Το βιβλίο το διάβασα γιατί είχε κριτική από τον Άντονι Χοροβιτς, συγγραφέα που αγαπώ πολύ. Ωστόσο απογοητεύτηκα. Δεν λέω, προσπαθεί ο Γιαννισης κάτι να κάνει αλλά ακόμα θέλει δουλειά. Με κούρασαν οι συνεχείς παρομοιώσεις που μάλιστα οι περισσότερες ήταν άστοχες. Οι χαρακτήρες χάρτινοι και αναμενόμενοι (κλισέ) Οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις τύπου έσφιξε τα δάχτυλα και ασπρισαν (δεν μέτρησα τις φορές αλλά για να το προσέξω ήταν αρκετές)

0

Η ομίχληΔιάβασε το

Εξαιρετική νουβέλα. Σε ένα πλαίσιο απόλυτου τρόμου,ο εχθρός δεν είναι τόσο τα πλάσματα που καραδοκούν στην ομίχλη όσο οι άνθρωποι παραδομένοι στα χειρότερα ένστικτα τους.

0

Σάλεμς ΛοτΔιάβασε το

Ο King είναι ο άρχοντας του φανταστικού σύμπαντος μου. Εδώ η μάχη θα δωθεί με βρυκολακες. Νομίζω ότι το βιβλίο θα άρεσε και στον Bram Stoker

0

Η λάμψηΔιάβασε το

Το στοιχειωμένο ξενοδοχείο που περιμένει τον ευάλωτο άνθρωπο για να τον μετατρέψει σε δολοφονική μαριονέτα. Κι αυτός είναι ο Τζακ. Ο Τζακ που πίνει, ο Τζακ που έχει κακοποιήσει το παιδί του, ο Τζακ που του φταίνε όλοι εκτός από τον εαυτό του. Το τεράστιο άδειο ξενοδοχείο σου προκαλεί κλειστοφοβία. Η ευθραυστότητα της πατρότητας είναι απτή. Και το κακό αναδύεται. Δείτε και την ταινία . Πρόκειται για αριστούργημα.

0

Το κοράκιΔιάβασε το

Ο καπετάν ταξιδιαρης θα σε ακολουθεί πάντα. Το "οχυρό" έπεσε. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε έπαψε να υπάρχει. Η αιώνια μάχη του καλού και του κακού εξελίσσεται. Ο Φλαγκ ενάντια στην μάνα Άμπιγκεϊλ. Και εμείς ακολουθούμε απνοοι μην ξέροντας τι θα μας ξημερώσει στην επόμενη σελίδα.

1

Το αυτόΔιάβασε το

Το πρώτο βιβλίο του μάστερ που διάβασα. Έχει όλα όσα έχουμε αγαπήσει στα βιβλία του: - το Μέιν που μας είναι τόσο οικείο σαν να ζούμε και εμείς εκεί - το φετίχ του πρωταγωνιστή συγγραφέα ( βλέπε λάμψη, Μιζερυ, το σκοτεινό εγώ, στάσου πλάι μου...) -το απόλυτο κακό είτε αυτό είναι κλόουν, είτε αυτοκίνητο ( Κριστίν), είτε νεκροταφείο ( νεκρωταφειο ζώων) - η παιδική ηλικία, μια εποχή συντροφικότητας και φιλίας που περνά ανεπιστρεπτί. - οι καταπληκτικά δομημενοι χαρακτήρες που κλείνοντας το βιβλίο τους αναγνωρίζεις., Είναι ο γείτονας σου, ο φίλος σου , ο γονιός σου. Και βέβαια ο τρόμος που σε κατακλύζει για αυτό που έρχεται. Που σε κάνει να κοιτάς τα σιφονια με δέος. Να ψάχνει ς κάτω από το κρεβάτι και μέσα στην ντουλάπα. Ωστόσο οι "δαίμονες" του king δεν πιάνουν μία μπροστά στο τρόμο που προκαλούν οι άνθρωποι (το καλοκαίρι της διαφθοράς)

1

Μικρά ΑγγλίαΔιάβασε το

Από τις σπάνιες φορές που είδα πρώτα την (εξαιρετική) ταινία και μετά διάβασα το βιβλίο. Ο ασφυκτικος μικρόκοσμος του νησιού. Τα αποπνικτικά ήθη σε μια κοινωνία που πάσχει από την έλλειψη των αντρών. Κάθε σπίτι και πένθος. Και κάπου εκεί καταχωνιασμενα ο έρωτας, η αγάπη.. Τι λέει η μάνα: καλύτερα να μην τον αγαπάς , έτσι θαναι μικρότερος ο πόνος σαν ξαπλώνει σε ξένες αγκαλιές! Η γραφή της καρυστιανη λίγο κουραστική με τις τόσο μεγάλες προτάσεις. Μα τελικά σε ανταμείβει.

0

Η παγωμένη πριγκίπισσαΔιάβασε το

Η Ερικα και ο Πατρικ συστήνονται μέσα από την παγωμένη πριγκίπισσα που είναι το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της. Σελίδα τη σελίδα μπαίνεις όλο και πιο βαθιά στον κόσμο τους, με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη. Στα συν που αφορά σε όλα τα βιβλία της σειράς:

0

Το χρυσό κλουβίΑπογοητευτικό

Απογοητευτικό. Όταν τελείωσε το βιβλίο προσπαθούσα να βρω κάπου την συγγραφέα που μας έχει συνηθίσει σε σφιχτοδεμενες πλοκές και σε δυνατούς χαρακτήρες. Τίποτα.

2

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφιαΔιάβασε το

Ο μικρόκοσμος μιας πόλης κάπου στην Αλαμπάμα το 1929,ιδωμενοςμεσα από τα παιδικά μάτια της Σκαουτ και του Τζεμ. Παιδιών που νουθετουνται από τον χήρο πατέρα τους, τον Αττικους,που με κάθε του πράξη και σε κάθε αποστροφή του λόγου του, δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και συμπόνιας. Ο Αττικους που κόντρα στο ρατσιστικό καθεστώς που επικρατεί στην μικρή τους κοινωνία δέχεται να υπερασπιστεί έναν "μαύρο". Έναν μαύρο που πρέπει να πεθάνει όχι γιατί είναι ένοχος αλλά γιατί Δεν είναι λευκός. Υπάρχει και ο Μπου! Αυτόν σας αφήνω να τον ανακαλύψετε εσείς. Εξίσου συγκλονιστική είναι και η ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ.

0

Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλίαΔιάβασε το

"Όλοι, μαθες, φτωχοί ή κονομημενοι, σε πανοπλία είμαστε κλεισμένοι.... Άμα σου φύγει η πανοπλία μόνο, Θα νιώσεις και των αλλωνων τον πόνο... Ένα ευφορικο βιβλίο. Αστείο, χαριτωμένο. Ένα βιβλίο αναζήτησης και απελευθέρωση ς του καλού, του καλύτερου μας εαυτού.

0

1984Διάβασε το

Ο μη μυημένος αναγνώστης θα το βρει ίσως λίγο κουραστικό.. Ωστόσο αξίζει τον κόπο. Ο Όργουελ υπήρξε πρώτα ποιητής και μετά άνθρωπος. Η πολιτική έπεται. Άλλωστε η μανιέρα στα βιβλία του δεν είναι η πολιτική αλλά η μανία της εξουσίας.

0

Η φάρμα των ζώωνΔιάβασε το

Από το "όλα τα ζώα είναι ίσα" διολίσθηση στο " Όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα" . Αυτή η μία φράση σε ακολουθεί για πάντα. Την " βλέπεις", την "ακούς" και την γευεσαι καθημερινά.

0