Reviews

73

Followers

11

Following

52

Βιβλία

20

Reviews

73

Followers

11

Following

52

Αγαπημένα βιβλία

20

ReviewsΟι ρετσίνες του βασιλιά

Λατρεύω τη γραφή του κ. Ζουργού. Στο συγκεκριμένο βιβλίο όμως, δεν κατάφερε να με κερδίσει,. παρόλο που διαπραγματευόταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα. (Ίσως περιμένουμε πολλά απ' αυτόν και τον κρίνουμε με αυστηρότητα,. όμως ο ίδιος δημιούργησε τις προσδοκίες.) Εν αναμονή μίας επόμενης δουλειάς.

1Εραστές του φωτός

Εξαιρετική η κ. Θεοδώρου, όπως κάθε φορά άλλωστε, με γραφή που συναρπάζει, υπέροχες εικόνες, γεμάτες φως και αισιοδοξία μηνύματα. (Άλλα, επιτέλους, τι συμβαίνει εδώ και καιρό με τη διαχείριση του σάιτ; Γιατί δεν εμφανίζονται τα εξώφυλλα των βιβλίων;)

1Η Αγκάθα στο Οριάν Εξπρές

Το άνοιξα με επιφύλαξη μην ξέροντας τι να περιμένω. Όμως ήταν εξαιρετικά καλογραμμένο, τίμιο ως προς τα πραγματικά πρόσωπα που εμπεριέχει και τα γεγονότα που διαχειρίζεται, συναρπαστικό ως προς τη φανταστική πλοκή που μέσα της εκτυλίσσεται και δομείται η υπόθεση, κάνοντας εξαιρετικά δεμένο και ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα.

2Κλεμμένος Κόσμος

Από τις μοναδικές, όσο και ευχάριστες, εκείνες στιγμές, που ανοίγοντας το βιβλίο ενός νέου και σχετικά άγνωστου δημιουργού, με όλη την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό που ενέχει αυτό, καταλαβαίνεις από τις πρώτες σελίδες πως εδώ υπάρχει κάτι διαφορετικό, ικανό να σε καθηλώσει και να σε κρατήσει σε ετοιμότητα και εγρήγορση, χωρίς συμβιβασμούς. Ήρωες βυθισμένοι στον δικό του (κλεμμένο) κόσμο ο καθένας, φυλακισμένοι από τα πάθη του εαυτού τους, έρμαιοι του παρελθόντος και των γεγονότων τα οποία συνεχίζουν να ορίζουν και να καθορίζουν το παρόν Ένα απίστευτο ταξίδι που δε σταματά να σε εκπλήσσει σε κάθε σελίδα..

6Στην παγίδα του χρόνου

Να μία όμορφη ιδέα, η οποία όμως στην πορεία έχασε την όποια δυνατότητα και δυναμική της, ίσως προς όφελος της εμπορικότητας, καταλήγοντας έτσι ένα εύκολο και αναμενόμενο μυθιστόρημα, που προικίζει τους ήρωές του με όλα τα μέσα που χρειάζονται ώστε να τα καταφέρουν. Κρίμα. Είχε απίστευτες προοπτικές.

0Κάτω από το χώμα

Εύκολο στην ανάγνωση, αγωνιώδες στην υπόθεση, γρήγορο στη δράση. Σταθερή αξία στην αστυνομική λογοτεχνία, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας ενσωματώσει στους ρυθμούς του και να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

0Ιρένα Σέντλερ

Είναι σκληρό και δύσκολο και σπαρακτικό και γεμάτο πόνο, που μόλις αφήνει και φαίνεται ένα ίχνος ελπίδας για το μέλλον του κόσμου, καθώς όσο υπάρχουν άνθρωποι, με όλη την υπόσταση που περικλείει η λέξη, πάντα θα μπορούμε να ελπίζουμε.

2Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Ντόριαν Γκρέυ, ένας νεαρός του οποίου το πορτραίτο ζωγραφίζει ένας καλλιτέχνης. Συνειδητοποιώντας ότι μια μέρα η ομορφιά του θα χαθεί, ο Ντόριαν εκφράζει, περιπαικτικά, την επιθυμία του να πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα το πορτραίτο του να γεράσει αντί εκείνου. Η ευχή του εκπληρώνεται, και καθώς ο νεαρός βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μία έκλυτη ζωή ακολασίας, το πορτραίτο εξυπηρετεί ως μία διαρκής υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει κάθε πράξη στην ψυχή, με το κάθε αμάρτημα να παρουσιάζεται είτε ως παραμόρφωση της μορφής που απεικονίζεται, είτε ως σημάδι γήρανσης. Ένα βιβλίο που ανήκει στην κλασσική γοτθική λογοτεχνία και παίζει έντονα και βασανιστικά με την εικόνα, την ψυχή, την ηθική και την ηδονή της ομορφιάς. Διαβάστε το!!!

0Το στίγμα

Δυνατό και γρήγορο, αν και κάπως προβλέψιμο. Αλλά έχει εξαιρετική ροή και αγωνία, σχεδόν σε όλη την έκτασή του.

0Αρκτική παγίδα

Δεν με έπεισε. Θα έλεγα πως μάλλον με κούρασε.

0Έγκλημα με υπογραφή

Σε βάζει σε εκείνο το γνωστό κλίμα, καθως ντύνει τους χαρακτήρες με τα κλασικά ρούχα τους, αλλά κάπου νιώθεις πως είναι μόνο χαρακτήρες ντυμένοι με ρούχα. Δεν είναι κακό, το αντίθετο θα έλεγα. Είναι πολύ καλογραμμένο, αγωνιώδες, γρήγορο. Αλλά θα προτιμούσα να ήταν νέοι χαρακτήρες, με νέα ρούχα. Η συγγραφέας έχει αυθεντικότητα, ταλέντο και σίγουρα καμία ανάγκη να ακολουθεί πρότυπα και ήδη πολυχρησιμοποιημένους ήρωες.

0Το Μεγάλο Κόλπο

Ζωντανή γραφή, γρήγοροι ρυθμοί, υπόθεση που σου κόβει την ανάσα. Καλογραμμένο και ενδιαφέρον, μέχρι το τέλος.

0Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;

Το έχω διαβάσει αλλά πολύ θα ήθελα να το δω κάποια στιγμή και στο θέατρο. Δυνατοί διάλογοι, σκληρή γλώσσα, προσβολές, αλήθειες που αφήνουν πικρή γεύση ικανοποίησης.

1Το τρίψιμο της βίδας

Η νουβέλα του Χένρι Τζέιμς δεν είνα μια απλή ιστορία φαντασμάτων. Με το πρόσχημα των ανεξήγητων οραμάτων που βλέπει η κουβερνάντα όταν αναλαμβάνει τη φροντίδα δύο ορφανών, ο συγγραφέας προκαλεί ένα πραγματικό "στρίψιμο της βίδας" στο μυαλό του αναγνώστη. Είναι όντως στοιχειωμένη η έπαυλη; Όσα συμβαίνουν είναι τεχνάσματα των δύο παιδιών ή νοσηρές φαντασιώσεις της γυναίκας; Τελικά, η αντίληψή μας αποτελεί έναν ασφαλέςμονοπάτι προς την αλήθεια και την πραγματικότητα του κόσμου μας;

1Το εκκρεμές του Φουκώ

Λυπάμαι, δεν κατάφερα να το τελειώσω. Προσπάθησα δύο φορές, του έδωσα και μια τρίτη ευκαιρία, αλλά δεν... είμαστε συμβατοί, ούτε με τον συγγραφέα, ούτε με το θέμα. Σαφώς κι αυτό δεν μειώνει τη λογοτεχνική αξία του έργου, ούτε το ιδιαίτερο ταλέντο του δημιουργού, όμως σαφώς μείωνει τον δικό μου χρόνο, με τρόπο όχι ευχάριστο. Εξαιρετική γραφή και σίγουρα έχει εξυμνηθεί απο πολλούς και θα συνεχίσει να εξυμνείται, οπότε όποιος έχει αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του, ας προσπεράσει την προσωπική μου άποψη και ας το κάνει, οπωσδήποτε.

0Πούσι

[Φύγε! Εσέ σου πρέπει στέρεα γη. Ήρθες να με δεις κι όμως δε μ' είδες έχω απ' τα μεσάνυχτα πνιγεί χίλια μίλλια περ' απ' τις Εβρίδες...]

1Η υπέροχη φίλη μου

Ατυχής η συνάντησή μας. Ρέουσα γραφή, όμορφες εικόνες, αρκετά ενδιαφέροντες διάλογοι, αλλά για άλλες ηλικίες και διαφορετικά γούστα.

2Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι

Ναι, είμαστε τρελοί και χαιρόμαστε γι' αυτό! (Διασκεδαστικό, σε μεγάλο βαθμό)

0Ποιήματα

[Δεν είναι εύκολο να εκφράσω την αλλαγή που επέφερες. Αν είμαι τώρα ζωντανή, ήμουν νεκρή τότε, Αν και, όπως μια πέτρα , αυτό δεν μ` ενοχλούσε, Να μένω στη θέση μου ακολουθώντας τη συνήθεια Δεν είναι ότι μ` έσπρωξες απλά μια ίντσα, όχι— Ούτε ότι μ` άφησες να στηλώσω το μικρό γυμνό μάτι μου Στον ουρανό ξανά, χωρίς ελπίδα, φυσικά, Κατανόησης της κυανότητας , ή των αστεριών Δεν ήταν αυτό...]

0Μυρωδιά από σανίδι

Καλογραμμένο και ευχάριστο, ιδανικό για να περάσεις την ώρα σου. Τίποτα πρωτότυπο, τίποτα που δεν έχουμε διαβάσει ξανά και ξανά, όμως σε κρατά μαζί του χωρις ιδιαίτερη προσπάθεια.

0Το λάθος αστέρι

Ένα ρομαντικό, συγκινητικό, εφηβικό ανάγνωσμα. Οι μικρότεροι αναγνώστες θα το ανοίξουν με τρυφερότητα, οι μεγαλύτεροι με νοσταλγία. Καλό!

1Η θεραπεία

Καλογραμμένο, αγωνιώδες, συμπαγές και άρτιο. Όλη η συνταγή για ένα πετυχημένο θρίλερ. Πολύ καλό!

0Σαββατογεννημένη

Απίστευτη Μαλβίνα!!! (Μας λείπεις)

0Η δική μου ιστορία

Η αποκλειστικά δική της ιστορία, για όποιον ενδιαφέρεται... Εγώ όχι και τόσο, απ' όσο φάνηκε.

1Ο πότης

Ο πρωταγωνιστής, παρασυρμένος από τη μέθη που του προκαλεί η ανακάλυψη νέων εμπειριών, παραπαίοντας ανάμεσα στην ενοχή που συνεπάγεται η απώλεια της αστικής αξιοπρέπειας, άλλα και εθισμένος στην ηδονή που νιώθει τσαλαπατώντας την, καταλήγει να αποξενωθεί από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, έρμαιο ενός ανεξέλεγκτου αλκοολισμού, θύμα των ανθρώπων του υποκόσμου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί λόγω παραβατικής συμπεριφοράς και να φυλακιστεί σε άσυλο. Εξαιρετικό βιβλίο!

0Το άρωμα

Πόσο μυστήριο, άρωμα και σκοτάδι μπορεί να κρύβει το μυαλό και η ψυχή του καθενός! Ένα υπέροχο, καλογραμμένο, συγκλονιστικό βιβλίο

2Ο μικρός βρικόλακας

Πόσες φορές διάβασα όλη τη σειρά, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, με πρόσχημα ανίψια στην αρχή και παιδιά στη συνέχεια. Υπέροχο!

0Ο άρχοντα των μυγών

Η ανθρώπινη φύση στην πρωτόγονη, αρχέγονη μορφή της, βουτηγμένη στη λάσπη της δημιουργίας, με κυρίαρχο και μοναδικό ένστικτο αυτό της επιβίωσης. Η δομημένη κοινωνία μια μακρινή και θολή ανάμνηση, οι κανόνες και η ηθική αχνοί ψιθυρισμοί που χάνονται μόλις πέσει το σκοτάδι. Εξαιρετικό βιβλίο, πραγματεία πάνω στις καταβολές της ανθρώπινης φύσης, καθώς και των εύθραυστων ορίων που συνθέτουν και περιβάλλουν τον κόσμο μας.

0Η μελωδία του θανάτου

Μια αυτοκτονία, ένα ατύχημα, μια δολοφονία κι ο αστυνόμος Μπέκας καλείται άλλη μια φορά για να εξιχνιάσει μια δολοφονία, Από τα πιο ενδιαφέροντα και αγωνιώδη βιβλία του Γιάννη Μαρή.

1Τίτλοι τέλους

Δεν.... Δεν είναι πως είναι κακογραμμένο, μα δεν μου άρεσε στο σύνολο του. Μου άφησε δυσάρεστη αίσθηση καθώς και την εντύπωση προχειρότητα και "ξεπέτας".

0Η δίκη του Σωκράτη

Ηθική; Αρχές; Συνεπεία σ' αυτά που δίδασκε; Εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύ προσεγμένο βιβλίο. Το προτείνω.

0Ηθικά - Νικομάχεια

Εξαιρετικό για να ξεκινήσεις την περιήγησή σου στο αριστοτελικό σύμπαν. Απαραίτητο, σε κάθε περίπτωση.

0Για μια νύχτα αγάπης

["Με αγαπάτε;" τον ρώτησε με χαμηλή φωνή. "Ω, ναι, ναι" ψέλλισε εκείνος. Εκείνη όμως του έκανε ένα νεύμα, που του έδινε να καταλάβει ότι δε χρειαζόταν τα περιττά και ανώφελα λόγια.. "Σαν σου δοθώ, θα κάνεις ό,τι σου ζητήσω;"] Αλήθεια, μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος για μια νύχτα αγάπης;

0Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ

Απίστευτος Χολμς, διασκεδαστικός Γουάτσον, αξεπέραστος Ντόυλ. Διαβάζεται ξανά και ξανά, χωρίς να χάσει ούτε πόντο από τη γοητεία του.

3Μονόγραμμα

Θα πενθώ πάντα -μ' ακούς;- για σένα, μόνος, στον Παράδεισο Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ' ακούς Δεν έχουν εξημερωθεί τα τέρατα, μ' ακούς Το χαμένο μου αίμα και το μυτερό, μ' ακούς Μαχαίρι Σαν κριάρι που τρέχει μες στους ουρανούς Και των άστρων τους κλώνους τσακίζει, μ' ακούς Είμ' εγώ, μ' ακούς Σ' αγαπώ, μ'ακούς Σε κρατώ και σε πάω και σου φορώ Το λευκό νυφικό της Οφηλίας, μ' ακούς Που μ' αφήνεις, που πας και ποιος, μ' ακούς

0Ο ανεπιθύμητος νεκρός

Καταπληκτική δουλειά, προσεγγίζει τον άνθρωπο πίσω από τον συγγραφέα, την ουσία πίσω από το έργο, την αγάπη πέρα από τους τύπους και τις προκαταλήψεις. Αξίζεις της προσοχής.

0Πάουλα

Συγκινητικό, έντονα φορτισμένο, σχεδόν απόλυτο στην γραφή και τον λόγο του, φέρνει μπροστά μας την απόγνωση μιας μητέρας που βλέπει την κόρη της να σβήνει μέρα με τη μέρα, να ελπίζει, να μάχεται... να δέχεται το προδιαγεγραμμένο τέλος. Δεν ξέρω αν η γραφή αυτού του βιβλίου ήταν κάτι που παρηγόρησε την Αλιέντε, την έκανε να ζήσει ξανά στιγμές πλάι στο παιδί της, τη βοήθησε να δεχτεί τον χαμό του, όμως εμένα μου έβγαζε κάτι νωθρό κι αποστασιοποιημένο συνάμα, και ναι, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά... Σαν η Αλιέντε να περιέγραφε την πορεία προς τον θάνατο, ενός άλλου παιδιού, μυθιστορηματικού, πλασματικού, νεκρού ή ζωντανού κατά βούληση... Παράξενο, αλήθεια...

0Η γιατρίνα

Αρκετά καλή η μυθιστορηματική απόδοση μιας πραγματικής ιστορίας, αλλά κάποια στοιχεία του, εμένα προσωπικά με προβλημάτισαν. Πρέπει πάντα να δίνουμε συμπαθητική συμπεριφορά και έντονο υπόβαθρο κακοποίησης στον αυτουργό, ηθικό ή μη, δικαιολογοντας τα αδικαιολόγητα; Και στο κάτω κάτω, γιατί πρέπει όλοι να έχουν μια δικαιολογία; Κατά τα άλλα, ξεχώριζε η καλή γραφή, η έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο μεστός λόγος. Το προτείνω.

2Το αίνιγμα της πεταλούδας

Με κούρασε αρκετά. Λίγο μπερδεμένο, λίγο βαρετό, θέλεις που είχε και ζεστή τις μέρες που το διάβαζα, που την έκανε πιο βαριά η αποπνικτική ατμόσφαιρα του βιβλίου, με το ζόρι το τελείωσα, από καταναγκασμού περισσότερο να μην το αφήσω μισό.

0Ο υποβολέας

Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζετε... Από τα δυνατότερα και πιο σκοτεινά βιβλία του Ντονάτο Καρίζι, σε αρπάζει από την πρώτη σελίδα και σε καθηλώνει μέχρι την τελευταία.

0Ο μπρούτζινος καβαλάρης

Πολύ καλή στιγμή της Σίμονς, που με αυτήν την τριλογία καθιερώθηκε στις καρδιές των απανταχού αναγνωστών. Σταλινική Ρωσία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Τατιάνα και Αλέξανδρος, αδιαπραγμάτευτος έρωτας, πόλεμος, κακουχίες, μέχρι να έρθει η λυτρωτική φυγή προς μια άλλη ήπειρο. Είναι όμως κι αυτό λύτρωση ή το παρελθόν συνεχίζει να σέρνεται πίσω από τους ήρωες σαν τη σκιά τους;

1Η καρδερίνα

Δυνατό και διαφορετικό βιβλίο, όπου μας κάνει σαφές πως η ηθική και η τελειότητα δεν κληρονομούνται, ούτε βάλλονται από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν, ακούσια, τη ζωή. Υπάρχουν πάντα μέσα σου, ωριμάζουν, ομορφαίνουν, περιμένουν, μέχρι να βρουν το κατάλληλο έδαφος για να καρπίσουν. Εξαιρετικό.

0Μικρές φωτιές παντού

Αρκετά καλογραμμένο. Ξεκινά με υπερβολικά πολλά στοιχεία, που σε κάποια σημεία σε κάνουν να χάνεις το ενδιαφέρον σου, η συνέχεια γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, όμως, παρόλο που σου αφήνει την ψευδαίσθηση της υποκειμενικότητας, κάπου στην πορεία σε σπρώχνει αδιόρατα, πλην σαφώς, προς τον τρόπο που θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα και τα "σωστά" συναισθήματα απέναντι στις καταστάσεις.

1Η ξηρασία

Από τα δυνατότερα βιβλία που διάβασα το καλοκαίρι. Κάπως άμετρο στο ξεκίνημα, καθώς όμως φεύγανε οι σελίδες, ένιωθες την αγωνία και την ανατριχίλα βαθιά μέχρι το μεδούλι.

0Λίγη ζωή

Μέτριο. Δεν είχε να μου δώσει τίποτε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, δεν μου άφησε τίποτα φεύγοντας.

0The Hunger Games

Αρκετά καλό. Όχι με συγκλονιστικό τρόπο, όμως διαβάζεται με αρκετό ενδιαφέρον, ακόμη κι αν έχεις δει ήδη την ταινία, Απλώς περίμενα πως το βιβλίο θα α περιείχε καλύτερη κι εκτενέστερη ανάλυση των χαρακτήρων και των γεγονότων, πράγμα που δε συνέβη τελικά. Κρίμα, ήταν μια ξεχωριστή ιδέα, που κάπου στην πορεία ατόνισε και στη συνέχεια ξέφτισε ολοκληρωτικά (και, ναι, αναφέρομαι στις συνέχειες της σειράς).

1The Truth About Keeping Secrets

Είναι αλήθεια πως όταν θέλεις να μιλήσεις για πολλά πράγματα μαζί, στο τέλος καταλήγεις να μη μιλάς για τίποτα ουσιαστικό και να προκαλείς σύγχιση στον αναγνώστη, αποπροσανατολίζοντάς τον και πετώντας τον έξω από την ιστορία. Μπερδεμένο κι ακατανόητο..

0Η γάτα του Σάιμον

Πότε δεν μου άρεσαν οι γάτες. Μέχρι που ήρθε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο. Και πάλι συνεχίζω να μην τις θέλω. Τώρα όμως έχω κι επιχειρήματα. Καθώς επίσης και τρεις γάτες, άγνωστο για ποιον λόγο...

1Γυμνό γεύμα

Προκλητικό, τολμηρό, σκοτεινό, σαδιστικά ανατριχιαστικό κι εθιστικό ταυτόχρονα, ένα βιβλίο που δεν είναι για όλους, δεν είναι αποδεκτό απ' όλους, δεν κάνει για όλους. Και μόνο γι' αυτό, αξίζει της προσοχής μας.

0Το κινητό

Απουσίαζε απ' αυτό η ένταση, η αγωνία και η συγκλονιστική πλοκή, που κάνει μοναδική την ατμόσφαιρα στο σύνολο σχεδόν των βιβλίων του Κίνγκ. Κάπως άνευρο και μονότονο το βρήκα.

0Ο μαύρος πύργος I

Από τα βιβλία του Κινγκ που μου άρεσαν λιγότερο. Φυσικά είναι εξαιρετική η γραφή και το ύφος του, αλλά δεν κατάφερε να με καθηλώσει και να με κρατήσει με το γνωστό εκείνο τρόπο.

2Ο κυνηγός του σκότους

Αγαπάμε το Λάβκραφτ-ικο σύμπαν. Πιο πολύ το φοβόμαστε, βασικά, αλλά αγαπάμε τον φόβο που προκαλεί στα λογικά και ασφαλή μυαλά μας. Γιατί ο φόβος είναι κάτι άγριο κι ανεξέλεγκτο, με υγρά γλοιώδη πλοκάμια, που ξετρυπώνει από τα σπλάχνα της γης, τα ανήλιαγα βάθη της θάλασσας, τις χαραμάδες του χρόνου... Και κυρίως, από τον ίδιο τον εαυτό μας...

0Ανεμοδαρμένα ύψη

Φυσικά και το έχω διαβάσει. Την πρώτη φορά από περιέργεια για τα σχόλια και τις εντυπώσεις που προκαλούσε. Την δεύτερη γιατί ήθελα να βεβαιωθώ πως είχα κατανοήσει σωστά τα νοήματα, τους χαρακτήρες, τα γεγονότα. Την τρίτη, και κάθε επόμενη, οφείλω να το ομολογήσω πια, τουλάχιστον στον εαυτό μου, γιατί μου άρεσε. Εθιστικά και υπερβολικά. Εξαιρετικό, διαχρονικό, σκοτεινό, αέναο.

0Η φάρμα των ζώων

Ξεκινάς να το διαβάσεις και ξαφνικά αναφωτιέσαι γιατί όλα μέσα του σου φαίνονται τόσο γνωστά και οικεία... Γιατί, άραγε; Μήπως γιατί πάντα έτσι ήταν τα πράγματα, ανεξαρτήτως προσώπων, ιδεολογιών, χαρακτήρων και καταστάσεων; Μήπως γιατί όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε ένα αδικημένο και διεκδικητικό γουρούνι βαθιά μέσα μας; Μήπως γιατί όλα τα αδικημένα και μαχητικά γουρούνια, το μόνο που επιθυμούν είναι να αλλάξουν τη θέση από την οποία βιώνουν μια κατάσταση κι όχι την ίδια την κατάσταση;

0Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας

Στην αρχή γελάς... Γελάς πολύ. Κατόπιν αρχίζεις να προβληματίζεσαι... Στο τέλος μένεις ν' αναρωτιέσαι, εσύ, σε ποια πλευρά ανήκεις; Και ποιος είναι αυτός που μετακινεί συνεχώς τα δυσδιάκριτα σύνορα;

0Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων

Πότε δεν ήμουν φαν της πολιτικής χροιάς στη λογοτεχνία, ανεξάρτητα αν χρωμάτιζε συγγραφείς, στυλ, λόγο ή εποχή. Το συγκεκριμένο όμως σου αφήνει μια τόσο αισιόδοξη αίσθηση, που αξίζει να το προσπαθήσεις, ακόμη κι αν δεν είναι του γούστου σου.

0Καλό

Αξιζει να μην περάσει απαρατήρητο από τα χέρια, τα μάτια, το μυαλό σας. Μικρές ιστορίες, για μικρούς ανθρώπους, οι οποίοι όμως αποτελούν τη βάση και τα θεμέλια του κόσμου μας, πάνω στα οποία στηρίζεται η κραυγαλέα παρουσία των άλλων, εκείνων που δεν παρατηρούν, όμως απαιτούν την προσοχή των απαρατήρητων. ☺️

0Υπέροχο

Ένα υπέροχο βιβλίο, που, για μένα, καταξίωσε την Αλιέντε ανάμεσα στους μεγάλους παγκόσμιους λογοτέχνες. Πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσετε, έστω και μόνο για να πάρετε μια ιδέα από τον παράξενο και μαγικό κόσμο της.

0Χωρίς κανόνες

Δύσκολο, μέχρι να κατανοήσεις το παιχνίδι που στήνει ο συγγραφέας σε συνεργασία με σένα τον ίδιο. Δεν πρέπει να αντισταθες, μόνο να ακολουθήσεις τους κανόνες. Που είναι ένας και μοναδικός. Όχι κανόνες. Σπάμε κάθε συμβατική σκέψη, ελευθερωνομαστε από το αυστηρό κι άψογα οργανωμένο τρόπο που έχει το μυαλό μας για να μας κάνει συμβατούς με την πραγματικότητα κι αφηνόμαστε στην μαγεία της λογοτεχνίας, αυτής που δεν γνωρίζει σχήματα κι όρια.

1Must read

Όλα είναι υποκειμενικά τελικά. Και η τρέλα, δεν είναι παρά μια διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας...

0Ο ήλιος και ο θάνατος

Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι το διάβασαν. Μην τους πιστέψεις. Αυτοί που το διάβασαν, δεν θα σου το πουν ποτέ. Θα σε αφήσουν να το ανακαλύψεις μόνος σου, έτσι όπως πρέπει, όπως την ίδια τη ζωή.

0Καλό

Απλό, όμορφο, τίμιο, συγκινητικό. Όχι με συγκλονιστικό τρόπο, όμως με τρόπο που μιλά απευθείας στην ψυχή.

1Κοινότυπο

Να κάτι που με έκανε να βαρεθώ και να μετράω τις σελίδες μέχρι να φτάσω στο τέλος. Κοινότυπο, ως εκεί που δεν παίρνει, όμως με γοητευτικό τρόπο γραφής. Αλλά αν έχεις ένα βαρύ ιστορικό πίσω σου δεν μπορεί να σε παρασύρει, παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει.

1Απαιτητικό

Φυσικά κι έχει κερδίσει Νόμπελ. Είναι βαθυστόχαστο, αναλυτικό, περιεκτικό, γεμάτο νοήματα και δρόμους που θα σε οδηγήσουν μακριά από τον εαυτό σου, μέσα στις ψυχές των ανθρώπων και τα κρυμμένα μυστικά του κόσμου τούτου... (Όμως εμένα γιατί δεν μου άρεσε, με κείνο τον τρόπο που σε κάνει να σκέφτεσαι για καιρό αυτό που διάβασες;)

0Μέτριο

Αρκετά κουραστικό σε πολλά σημεία. Με έκανε να βαρεθώ και το τελείωσα χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ενδιαφέρον ως υπόθεση, οπότε μάλλον ο τρόπος που μεταφερόταν σε μας δεν ήταν και τόσο πετυχημένος

1Μέτριο

Ε, όχι... Τουλάχιστον για μένα. Υπερβολικά γλυκανάλατο για τα γούστα μου. Τότε γιατί το άνοιξα, θα αναρωτηθείτε... Πρέπει να παίρνουμε γεύση από το κάθε τι, έτσι ώστε να μπορούμε να διαμορφώσουμε την δική μας άποψη. Όχι, αλλά μόνο για μένα. Δεν αμφιβάλλω πως υπάρχει μια ικανή μερίδα κοινού που θα το βρει καταπληκτικό.

0Καλό

Μιλά για τον άνθρωπο πίσω από τον ποιητή με τόσο όμορφο τρόπο, που φυσικά δεν απορείς ούτε στιγμή για τον λυρισμό της σκέψης του και την μουσική των στίχων του.

0Καλό

Για κάποιον παράξενο κι αδιευκρίνιστο λόγο, δεν τα πάω και τόσο καλά με τον Μπουκάι. Ενώ τα νοήματα που αφήνει είναι βαθιά και συγκλονιστικά, ο τρόπος του μου φαντάζει ψεύτικος, σαν να μην τα πιστεύει και να τα λέει απλώς για να τα πει. Δεν μπορεί να μου τα μεταδώσει με την καθαρότητα και το ατόφιο συναίσθημα που τους πρέπει. Πάντως, όπως και να έχει, διαβάστε το έστω και μόνο για τα μηνύματα.

0Καλό!

Πάνε πολλά χρόνια που το διάβασα κι ελάχιστα μου έχουν μείνει απ' αυτό. Όμως θυμάμαι την αίσθηση ικανοποίησης που μου άφησε, καθώς ανακάλυπτα τη μαγεία της κλασικής λογοτεχνίας.

2Μέτριο

Όχι κι από τα πιο ενδιαφέροντα της συγγραφέως. Πάντως διαβάζεται άνετα.

0Καλό

Μυστηριώδες και γρήγορο, αλλά μπερδεμένο και περίπλοκο, σε κρατά σε εγρήγορση, όταν δεν ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ποιος και τι στην ευχή τον βάζουν να κάνει... Πάντως η υπόθεση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

0Αρκετά καλό

Ψυχολογικό θρίλερ, αρκετά καλογραμμένο και μυστηριώδες που καταφέρνει να σε κρατήσει μαζί του, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.

0Καλό

Αρκετά καλό, ίσως κάπως υπερτιμημένο όμως, με υπερβολικό θόρυβο να επικρατεί γύρω του εδώ και δεκαετίες. Κι αυτό του στερεί κάποια από τη σιωπηλή γοητεία του.

0