Reviews

103

Followers

4

Following

0

Βιβλία

0

Reviews

103

Followers

4

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

The Jealousy Man and Other StoriesNesbo

Μόνο ο Νέσμπο θα μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο που αποτελείται από εφτά μικρά διηγήματα που όμως έχει καταφέρει να έχουν αρχή ,μέση ,τέλος και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά να σε εκπλήσσουν με την δεξιοτεχνία του στην μυθιστοριογραφία. Ο Nesbo δεν χρειάζεται συστάσεις... Μπορεί να μην πρωταγωνιστεί ο σκληροτράχηλος αστυνομικός Χάρι χόλε με τις ανορθόδοξες μεθόδους του αλλά η κάθε ιστορία θα μας δείξει την πολυεπίπεδη γραφή του nesbo προσφέροντας πλούσια αναγνωστική απόλαυση. Ο συγγραφέας τολμάει να πειραματιστεί και το εγχείρημα του είναι σίγουρα επιτυχημένο αν κρίνω από το πόσο καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο είναι. Όλες οι ιστορίες πραγματεύονται το συναίσθημα της ζήλιας. Εκείνο το πρωτόγονο αίσθημα και όλες τις συνέπειες στις οποίες είναι ικανό να μας οδηγήσει... Παρά τις λίγες σελίδες στις οποίες εκτυλίσσονται κάποιες από τις ιστορίες ,ο συγγραφέας καταφέρνει να επιτύχει ακόμα και σε αυτές την πλήρη σκιαγράφηση των χαρακτήρων.

0

ΓΛΥΚΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑEΧαλαρό αναγνωσμα

Πείτε μου πόσες φορές όταν έχετε νιώσει την αδικία να σας τρυπάει μέχρι το κόκκαλο δεν μονολογήσατε λέγοντας "μακάρι να εκδικηθώ"ή "θα πάρω το αίμα μου πίσω" και άλλες τέτοιες γλυκές και "καλοπροαίρετες"δηλώσεις

0

Σάγκι Μπέιν (Συλλεκτική έκδοση)Σάγκι

Ο νεοεμφανιζόμενος Stuart είχε την τύχη να τιμηθεί το πρώτο του βιβλίο με βραβείο booker, βραβείο Sue Kaufman και αρκετά άλλα. Βέβαια μετά από τόσα βραβεία τι μπορεί να γράψει κανείς για αυτό το βιβλίο που να μπορεί να σταθεί δίπλα του? Αρχίζοντας από την υπόθεση, αυτή εξελίσσεται στη Γλασκώβη του 1980. Μετά τις πολιτικές της Θάτσερ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει περιπέσει σε μεγάλη φτώχεια ,εργοστάσια έχουν κλείσει και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι προσπαθούν να επιζήσουν χωρίς να διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον τους μία αχτίδα ελπίδας. Οι εθισμοί στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και η ροπή στην παρανομία είναι στην ημερήσια διάταξη. Μία αλκοολική μητέρα προσπαθεί να επιβιώσει μαζί με τα τρία παιδιά της που σιγά σιγά την εγκαταλείπουν για να σωθούν εκτός από ένα, τον Σάγκι ... Σκληρές εικόνες και ωμή γραφή, χωρίς ποιητικά στοιχεία και λογοτεχνικές επεμβάσεις σε κάνουνε να σιχαθείς κάποιες καταστάσεις όπως και κάποιες συμπεριφορές (πχ η εικόνα της σακούλας του σούπερ μάρκετ με τα κουτάκια της μπύρας που πάει και έρχεται μπορεί να σε κάνει να μην ξανά αγοράσεις πότε μπύρα στη ζωή σου) Τα γεγονότα αυτά είναι βαθιά χαραγμένα στις ψυχές τους και ακόμα δεν έχουν ξεθωριάσει στις μνήμες των ανθρώπων που τα έζησαν, για αυτό ταυτίστηκαν με την εποχή και με τους ήρωες του βιβλίου. Βέβαια το βιβλίο δεν πρωτοτυπεί ως προς την θεματολογία του, γιατί έχουν γραφτεί παρόμοιες ιστορίες που αφορούσαν επίσης οικονομικές κρίσεις στον ίδιο αιώνα με μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα από έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα κ θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω κ ως ένα "δημοσιογραφικό"έργο. Το μόνο που μου έλειψε στο βιβλίο ήταν ένα βαθύτερο σκάψιμο στα αίτια που οδήγησαν στις περιγραφόμενες καταστάσεις.

0

Το δέμαφιτζεκ

Η πρώτη επαφή με τον fitzek ήταν μέσα από το βιβλίο η θεραπεία και σίγουρα ακολούθησαν πολλά ακόμα βιβλία του, η γραφή του είναι καθηλωτική κρατάει την αγωνία μέχρι το τέλος, μπορεί να μην χαρακτηρίζουν όλα τα βιβλία του οι ανατροπές αλλά σίγουρα είναι ένα βιβλίο που θέλεις να το διαβάσεις μέχρι και την τελευταία του τέλεια.

0

ΑΓΙΕΣ ΨΥΧΕΣΈπος

Θοδωρής Παπαθεοδώρου είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα. Περιγράφει τα γεγονότα στα μυθιστορήματά του με ακρίβεια και πιστότητα ,χωρίς φρου-φρου κ αρώματα όπως κ ο ίδιος εξομολογείται σε συνέντευξη του. Τον γνωρίσαμε από το μυθιστόρημα "Μάγισσες φέρτε βότανα"αλλά κ το εξαιρετικό παιδικό βιβλίο "Η χαμένη σφραγίδα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού" Από τότε έχει εκδώσει πολλά ιστορικά μυθιστορήματα κ παιδικά-εφηβικά βιβλία. Επίσης με το ψευδώνυμο Θάνος Δραγούμης έχει εκδώσει 3 πολιτικά θρίλερ. Πολυγραφότατος, γλαφυρός με βαθύ σεβασμό για τη γυναίκα ,τη μάνα,την κόρη... Στο βιβλίο Άγιες ψυχές (συνέχεια του Άγιο αίμα)έχουμε την περίοδο της ελληνικής επανάστασης 1821-22. Με βάση τις διηγήσεις τεσσάρων νέων υφαίνει με εξαιρετική ακρίβεια γεγονότα κ ανθρώπους ψυχογραφώντας τους με ξεχωριστή στοργή, υμνώντας την αγάπη για την πατρίδα, τον ηρωισμό κ τη θυσία, στηλιτεύοντας τη διαφθορά, την προδοσία κ τη βαναυσότητα. Ο αφηγηματικός λόγος του βαθιά βιωματικός με εξαιρετική ρευστότητα κ αρκετές λέξεις ντόπιες που εντάσσονται τόσο ανεπιτήδευτα στο κείμενο που πολλές φορές δεν χρειάζεται να δεις τη σημείωση-μετάφραση. Η έρευνα που έκανε πριν το γράψει είναι ενδελεχής κ σίγουρα συμπληρώθηκε από επιτόπια έρευνα με συζητήσεις-μαρτυρίες ώστε να γίνει ακριβής η καταγραφή-αποτίμηση των γεγονότων. Κινηματογραφική περιγραφή με τόση αμεσότητα στους διαλόγους που σε κάποιο σημείο νομίζεις ότι τους ξέρεις από παλιά και συνομιλείς ο ίδιος με τον Κολοκοτρώνη ,τον Υψηλάντη κ τους υπόλοιπους ήρωες.Θα τολμήσω να συγκρίνω τον Παπαθεοδώρου με τον μεγάλο των γραμμάτων μας Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο κ ειδικά στο βιβλίο αιχμάλωτοι (βιβλίο του πολέμου που αποτελεί το δεύτερο της τριλογίας του) Διαβάζοντας τέτοια πλήρη βιβλία σου έρχονται σκέψεις ότι πρέπει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να αποβληθεί η στειρότητα κ να γίνει ευχάριστη η μάθηση της ιστορίας μας ώστε να μένει κ πιο εύκολα στη μνήμη μας. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπάει τα ιστορικά μυθιστορηματα κ περιμένουμε το τρίτο μέρος που θα εκδοθεί το φθινόπωρο!

0

Ο δρόμος κοντά στο παλάτιΜαχφουζ

Οι εκδόσεις Ψυχογιός είχαν προχωρήσει το 2017 στην επανέκδοση επιτυχημένων και αγαπημένων μυθιστορημάτων με τίτλο "Βιβλία που ξεχώρισαν" Διάβασα λοιπόν, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Καΐρου του Ν.Μαχφουζ (Α' έκδοση 1956) ο δρόμος κοντά στο παλάτι. Ο συγγραφέας πληθωρικός, γλαφυρός και ιστορικά ακριβής ,περιγράφει τη ζωή στην Αίγυπτο του Α' Παγκοσμίου πολέμου μέσα από την ιστορία μιας κλασικής οικογένειας της εποχής και των ανθρώπων που κινούνται γύρω της. Μη σας φοβίζουν οι πολλές σελίδες του βιβλίου και τα ονόματα. Κρατήστε τα βασικά και ο συγγραφέας θα φροντίσει για τα υπόλοιπα... Θα σας μυήσει στα άδυτα των οικογενειών, στα σοκάκια και τις αμαρτίες του Καΐρου, στα πλούσια εμπορικά και τις βίλες και άλλα πολλά χωρίς να σας κουράσει... Ένα έργο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα αν και δεν θα συμφωνήσω με τον τίτλο που έδωσε ο Νίκος Βατόπουλος στο συγγραφέα ως "ο Καζαντζάκης της ανατολής" το οποίο θεώρησα ότι είναι υπερβολικό.

0

ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΛΕΞΗ: ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΑπίστευτο βιβλίο

ΜίαΑρχές δεκαετίας του 70 στο ταραγμένο κ διχασμένο Βelfast. πολύτεκνη μητέρα δέκα παιδιών απαγάγεται από μία ομάδα κουκουλοφόρων κ δεν τη βλέπει ποτέ κανένας... Τριάντα χρόνια αργότερα κάποια κόκκαλα που βρίσκονται σε μία ερημική παραλία αποκαλύπτουν την τραγική της μοίρα... Αυτό που φαινομενικά μοιάζει με αστυνομικό θρίλερ είναι στην ουσία η περιγραφη κ εξιστόρηση του συγγραφέα των ταραγμένων χρόνων της Βόρειας Ιρλανδίας. Από τον θρησκευτικό φανατισμό,τις διακρίσεις κ τη βία από την μεριά των ενωτικών προτεσταντών, στην αυθαιρεσία και την άκρατη βία των καθολικών στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Μέσα από τις περιγραφές απλών ανθρώπων αλλά και κορυφαίων ιστορικών μελών του ΙΡΑ μπαίνουμε στο ζοφερό κλίμα εκείνης της εποχής όπου η εξαφάνιση και η δολοφονία της Jean δεν ήταν θλιβερή εξαίρεση αλλά η καθημερινότητα. Ένα ευκολοδιάβαστο αν και σκληρό βιβλίο με καθηλωτική αφήγηση χωρίς δυσνόητους όρους, ίσως λίγο να δυσκολέψει όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ιστορικές προεκτάσεις της εποχής που περιγράφει. Τι ρόλο θα παίξει μία μπλε καρφίτσα στις ψυχές των παιδιών της Jean? Ένας εμφύλιος που στοίχισε σε κάθε πλευρά μετρώντας νεκρούς και οδήγησε στα γεγονότα της ματωμένης Κυριακής ,για την ιστορία γράφω τώρα ακούγοντας το τραγούδι bloody Sunday των U2 για να μπω καλύτερα στο κλίμα της εποχής και να προσπαθήσω να σας μεταφέρω όλες αυτές τις σκληρές εικόνες που για μας φαντάζουν μακρινές και ξένες αλλά για κάποιους ήταν η θλιβερή και αποτρόπαιη καθημερινότητας τους.

0

Οι γυναίκες της ψυχής μουΑριστούργημα

Ένα φεμινιστικό μανιφέστο που θεωρώ το πιο επίκαιρο βιβλίο για το 21 και όσα ζούμε τους τελευταίους μήνες, αναφερόμενη στις αμέτρητες γυναικοκτονιες και τη διάδωση του κινήματος "me too" Ένα nonfiction βιβλίο που με μάγεψε και θα το έβαζα στο ίδιο ράφι δίπλα από το δεύτερο φύλο της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Ένα βιβλίο πηγή δύναμης Ελπίδας και ευαισθητοποίησης... Μετά την ανάγνωση του σίγουρα δεν θα μείνετε απαράλλαχτοι... Σήμερα στον 21ο αιώνα οι σύγχρονες φεμινίστριες μπορούν να διαμορφώσουν τη νοοτροπία των παιδιών τους για ένα ακόμα καλύτερο αύριο. Βήμα-βήμα φτάσαμε στο εδώ και ένα βήμα τη φορά θα συνεχίσουμε χωρίς σταματημό γιατί τίποτα δυστυχώς δεν χαρίστηκε αλλά όλα κατακτήθηκαν με θυσίες και βροντερές φωνές...Αποκτήσαμε εξουσία ,ελευθερία αξιοπρέπεια ,αλλά δυστυχώς συνεχίζουμε κάθε μέρα να αγωνιζόμαστε για να τα διατηρήσουμε και να τα αποκτήσουν όλες οι γυναίκες σε κάθε σημείο της γης. Η σιωπή δεν είναι λύση ποτέ δεν ήταν... Οι φωνές μας πρέπει να γίνουν κύμα και να μας παρασύρουν σε μία θάλασσα ενότητας βυθίζοντας βαθιά μισογυνικες παραφωνίες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφυπνίζει συνειδήσεις, παραθέτοντας γυναίκες που στάθηκαν παράδειγμα ήθους στη ζωή της χιλιανής συγγραφέως. Όπως λέει και η Αλιέντε τώρα με το διαδίκτυο μπορεί να γίνει η πιο ένδοξη προσπάθεια ένωσης μας, γιατί όπως λέει και η Patti Smith "people have the power" Πλέον ο φεμινισμός έχει γίνει ρεύμα κοινωνικής πλειοψηφίας γιατί πλέον δεν είμαστε μόνες μας !

0

Η ζωή και οι θάνατοι της Αλεξάνδρας ΔελλήΚατσαμά

Είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω της Ελένης Κατσαμά αν και η συγγραφική της πένα ήταν πολύ ενεργητική κυρίως στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με μικρά κεφάλαια που κινείται στο φάσμα του μαγικού ρεαλισμού. Ηρωίδα είναι η Αλεξάνδρα Δελλή που ζει σε ένα απομονωμένο χωριό την "ερημιά"τη δεκαετία του 50,με αντιπροσωπευτικές εικόνες της επαρχίας, τόσο της καθημερινότητας των ανθρώπων όσο και της νοοτροπίας τους. Κάθε σελίδα αποτυπώνει την τότε υπάκουη γυναικεία στάση στα εκάστοτε οικογενειακά προστάγματα. Η Αλεξάνδρα κουβαλάει στις πλάτες της το βάρος μιας υπερφυσικής κληρονομιάς και πεθαίνει ένα κομμάτι του εαυτού της κάθε φορά που η παθητική της στάση την οδηγεί στα μονοπάτια μιας προκαθορισμένης απόφασης για τη ζωή της. Κάθε μέρα η Αλεξάνδρα ανακαλύπτει μέσα της ένα νέο τόπο όπου δεν υπήρχε ο χρόνος παρά μόνο η αιωνιότητα ,που δεν υπήρχε ο φόβος παρά μόνο η εμπιστοσύνη και τότε κατάλαβε πως αυτό είναι εκείνο που οι άνθρωποι ονομάζουν αγάπη... Αλλά πόσοι κατάφεραν να ζήσουν και να πορευτούν με αυτήν, στην συντηρητική δεκαετία του 50 που τα προξενιά μεσουρανούσαν? Ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει σε μία εποχή που η υπακοή εξυμνείται σαν γυναικεία αρετή σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο θα έλεγα ότι με εντυπωσίασε περισσότερο ο τρόπος αφήγησης του, παρά η θεματολογία του.Το πραγματικό συνυπάρχει με το φανταστικό σαν ένα παραμύθι που οι προεκτάσεις του πάντα είναι μεγαλύτερες...

0

Πέντε μικρά γουρουνάκιαΑγκαθα

Το βάζω άνετα στο top 3 των αγαπημένων μου βιβλίων από την άγκαθα. Ωραία πλοκή ωραία δομή αρκετές ανατροπές για μία υπόθεση παλιά που προσπαθεί ο δαιμόνιος Ηρακλής Πουαρό να λύσει

0

Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή ΠουαρόΑγκαθα

Το ιδανικό βιβλίο για να διαβάσεις τις κρύες χριστουγεννιάτικες μέρες, μεταφέρεσαι σε αντίστοιχη χριστουγεννιάτικη περίοδο σε μία έπαυλη, εποχής, στολισμένη και παρέα με τον ήρωα μας τον Ηρακλή Πουαρό καλείστε να λύσετε άλλο ένα μυστήριο. Θα μπορέσετε να το λύσετε η οι χριστουγεννιάτικες μυρωδιές θα σας θολώσουν την κρίση?

0

Πρόσκληση σε φόνοΑγκαθα

Αν και είμαι περισσότερο fan του Πουαρό εδώ η Μις μαρπλ με κέρδισε με τον χαρακτήρα ,την ευφυΐα και τον τρόπο που χειρίστηκε τα πρόσωπα που είχαν ανάμειξη σε αυτό το φόνο. Ευφάνταστη υπόθεση με αρκετές ανατροπές

0

Φόνος στην ΜεσοποταμίαΑγκαθα

Άλλον αστυνομικό βιβλίο της Αγκάθα με πρωταγωνιστή τον Πουαρό άκρως ατμοσφαιρικό με άρωμα ανατολής το οποίο πάλι μέχρι την τελευταία σελίδα κρατάει τον αναγνώστη σε αμφιβολία για το αν έχει βρει τον δολοφόνο

0

Δέκα ύποπτοι για φόνοΑγκαθα

Ένα βιβλίο με πολλά πρόσωπα δεμένη πλοκή γρήγορες εξελίξεις κινηματογραφικές εικόνες που άνετα θα μπορούσα να το δω ως μίνι σειρά η ως ταινία. Το θεωρώ άνετα στα top 5 καλύτερα της

0

Το πτώμα στη βιβλιοθήκηΑγκαθα

Από τα αγαπημένα μου βιβλία,της Αγκαθα, με ηρωίδα την miss marple. Ωραία πλοκή και αναπάντεχη εξέλιξη. Θα είναι το πρώτο που θα πρότεινα να διαβάσετε με ηρωίδα τη miss marple

0

Φόνοι με αλφαβητική σειράΑγκαθα

Άλλο ένα βιβλίο της Αγκάθα με εξαιρετική πλοκή δεμένο , που μέχρι τις τελευταίες σελίδες ακόμα ψάχνεις να βρεις το δολοφόνο

0

Έγκλημα στο Εξπρές ΟριάνΑγκαθα

Αν και είναι ένα από τα πιο διάσημα βιβλία της για μένα ίσως είναι το λιγότερο αγαπημένο της ενώ η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και σε κρατάει το τέλος δεν με ικανοποίησε.

0

Η δολοφονία του Ρότζερ ΆκροϊντΤο καλύτερο της

Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία που έχουν τουλάχιστον μεταφραστεί θα πω ότι είναι μακράν το καλύτερο της βιβλίο απόθεμα πλοκής και αναπάντεχων εξελίξεων σε κρατάει μέχρι την τελευταία σελίδα σε εγρήγορση και θεωρώ ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία που έχω διαβάσει.

0

Ο αλχημιστήςΑλχημιστής

Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα δικό του, μικρό αλλά πολύ περιεκτικό με βαθιά νοήματα αλλά θεωρώ ότι στην πορεία έγραψε πολύ καλύτερα βιβλία.

0

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφιαMust read

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Το απόλυτο αντιρατσιστικό βιβλίο. Το θεωρώ διαχρονικό και must read από όλους

0

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝJane Harper

Ένα πτώμα μιας νεαρής σερβιτόρας είναι ο λόγος να προκληθεί αναστάτωση στη μικρή κοινωνία του Έβελυν bay. Βαθιά θαμμένα μυστικά του παραθαλάσσιου χωριού έρχονται στην επιφάνεια ανατρέποντας την πεποίθηση ότι στα μικρά μέρη όλοι γνωρίζονται. Τελικά ποιο πρόσωπο του διπλανού μας γνωρίζουμε πραγματικά? Ο Κίρεν είναι ο βασικός ήρωας του βιβλίου που επισκέπτεται τον γενέθλιο τόπο του μαζί με την κοπέλα του και την λίγων μηνών κόρη του. Απόλαυσα τις εικόνες της φύσης, ένιωσα να κολυμπάω στα άγρια νερά του ινδικού Ωκεανού ,να περιπλανιέμαι στις βραχώδεις και επικίνδυνες σπηλιές χαρτογραφώντας διαδρομές και χαράζοντας και εγώ το όνομά μου στα βράχια όπως οι ήρωες της ιστορίας. Γεύτηκα την αλμύρα και ένιωσα τις ακτίνες του ήλιου στο πρόσωπό μου. Μέχρι το τέλος του βιβλίου είχα γνωρίσει πλήρως τους ήρωες γιατί η Harper κατάφερε να ξεδιπλώσει σιγά-σιγά τις προσωπικότητες τους σε βάθος. Δεν θα το χαρακτήριζα κλασικά αστυνομικό μία που μου έλειψε η ένταση των σκηνών, οι γρήγορες εξελίξεις και οι πολλές ανατροπές αν και το τέλος με ικανοποίησε. Θα έλεγα ότι είχε κοινωνικές προεκτάσεις αφού ο κάθε πρωταγωνιστής της ιστορίας έχει να διαχειριστεί την απώλεια και την ξεπερνάει ο καθένας με το δικό του τρόπο. Το πένθος βαραίνει την πλάτη τους,αν και πέρασαν 12 χρόνια ο καθένας ζει με τους δαίμονες του και προσπαθεί ακόμα να βρει την ψυχική του γαλήνη...τύψεις, πληγωμένος εγωισμός και λάθος επιλογές διαμορφώνουν περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των ηρώων. Μία παρέα φίλων που τους δένει το κοινό παρελθόν αλλά και μία καταιγίδα που ανέτρεψε τις ισορροπίες στην κοινωνία και καθόρισε τη μετέπειτα ζωή τους... Ένα καλογραμμένο βιβλίο που απόλαυσα την καθεμία σελίδα του ,ένιωσα μέλος αυτής της παρέας αλλά θα ήθελα ως αστυνομικό μυθιστόρημα πιο γρήγορη και αναπάντεχη εξέλιξη. .

0

Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίωνΕυχάριστη έκπληξη

Ένα θρησκευτικό θρίλερ που η δράση του εκτυλίσσεται στον μεσαίωνα. Ωραία γραφή ,λιτός λόγος, με σύντομες αλλά περιεκτικές περιγραφές εικόνων. Βασικό στοιχείο η ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων που ζουν οι ήρωες του. Κεντρικός ήρωας ένας έμπορος σπάνιων βιβλίων και λειψάνων όπου περιβαλλόμενος από τα δικά του μυστικά προσπαθεί να ανακαλύψει ένα βιβλίο που υποτίθεται περιέχει την γνώση των αγγέλων. Διαδρομές στην Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία μας δίνουν τη δυνατότητα μέσα από την έντονη δράση να γνωρίσουμε αφενός τους προσκυνητές στο δρόμο του Αγίου Ιακώβου αφετέρου παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, βίαιες και σκοτεινές, Ναΐτες ιππότες, επίορκους μοναχούς, μάγους και αλχημιστές. Μυστήριο, συνεχής δράση ,απρόσμενες εξελίξεις ,σασπένς κάνουν το βιβλίο ένα από τα καλύτερα του είδους του

0

On Earth We're Briefly GorgeousΕπος

Ένα βιβλίο σαν μανιασμένη θάλασσα που έρχεται και σε χαϊδεύει ταυτόχρονα σαν λυτρωτική θαλάσσια αύρα... Μόνο ένας ποιητής εκ φύσεως θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο! Ο αφηγητής αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στην αγράμματη μητέρα του θέλοντας να συνδέσει, να κατανοήσει και να τον κατανοήσουν. Θέλει να συνδέσει την παλιά πατρίδα με την καινούργια που "είναι μία όμορφη χώρα ανάλογα με το ποιος είσαι". Μία αυτοβιογραφική επιστολή για τον πόλεμο, τη μετανάστευση και τον έρωτα. Ένα αφήγημα χωρίς εντάσεις ,αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, βαθιά φιλοσοφημένο γεμάτο αποδοχή τόσο για τον εχθρό όσο και για τον φίλο. Σου δίνει την αίσθηση ότι αγόγγυστα γυρίζει τα γρανάζια του σύμπαντος. Η οικογένεια του συγγραφέα έρχεται από το Βιετνάμ στην Αμερική και προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς να επιθυμεί να ενταχθεί πλήρως στην καινούργια πατρίδα. Ο ίδιος είναι δύο χρόνων όταν μεταναστεύει και είναι αυτός που προσπαθεί να ενώσει τις διαφορετικότητες. Ακόμη και από το βιβλίο φαίνεται ένα πόνημα ένωσης δύο διαφορετικών λογοτεχνικών δρόμων, ίσως είναι και ένα καινούργιο είδος "πεζου-ποιηματος"γεμάτο λυρικότητα και πορεία στην εσωτερική αλήθεια από έναν δρόμο στωικό...

0

Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σουΛαζόπουλος

Θέλησα να το διαβάσω σαν ένα ακόμη βιβλίο ,να πάρω τις αποστάσεις μου ,αλλά δεν τα κατάφερα... Από τις πρώτες λέξεις είχα δίπλα μου τον κύριο Λαζόπουλο να μου αφηγείται τις αναμνήσεις του από την γυναίκα της ζωής του ,την Τασούλα και τα σκαλοπάτια που κατέβαινε ( ή ίσως ανέβαινε?) μέχρι τον τελικό χαμό της. Τις αγωνίες ,τις χαρές ,τις λύπες ,τις τύψεις ,τις ενοχές και τις ελπίδες...Μια απογύμνωση... Πώς να μη σεβαστείς τον πόνο, το συναίσθημα και τη διάθεση έκθεσης κομματιών του εσωτερικού εαυτού του? Ακόμη και οι πίνακες του τυπωμένοι στις αρχές των κεφαλαίων έντονα εκφραστικοί αποτελούν κομμάτι της αφήγησης του. Η συγγραφική δεινότητα αριστουργηματική! Σαν πεζή ποίηση που σε παρασέρνει σε ένα όμορφο αν κ δύσκολο ταξίδι,σε ταράζει, σε συνθλίβει ,σε αποδυναμώνει αλλά με πείσμα συνεχίζεις...δεν μπορούσα να σταματήσω να ρουφάω λαίμαργα το κείμενο λέξη ,λέξη... Διάβασα ότι ο συγγραφέας θεωρεί αυτό το πρώτο του βιβλίο. Το πρώτο σημαίνει ότι θα υπάρξει και δεύτερο και ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Εμείς οι λάτρεις του ταλέντου περιμένουμε... Περιμένουμε την αποδέσμευση από την ανάλωση σε αντιπαλότητες και ευχαριστούμε...

0

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣΙταλική λογοτεχνία

Με το συγκεκριμένο βιβλίο θα μεταφερθούμε στη δεκαετία του 80 στις φτωχογειτονιές του Μπάρι που δυστυχώς αν έχεις γεννηθεί εκεί η μοίρα σου είναι λίγο πολύ προκαθορισμένη κ δύσκολο να ξεφύγεις από αυτήν! Εκεί θα γνωρίσουμε από την καλή αλλά κ από την ανάποδη την οικογένειά της Μαρία ντε Σαντς.3 αδέρφια τόσο διαφορετικά αλλά όλα ίδια κάτω από τον ζυγό του δεσποτικού πατέρα τους ,ένας άνθρωπος απόμακρος ,χαμένος στις σκέψεις του κ άλλοτε βίαιος θαρρείς κ η βία είναι ο τρόπος να εκδηλώνει τη δυστυχία του. Πόσο δύσκολο είναι να ζεις σε ένα σπίτι κ να τρέμεις καθημερινά για το πώς μπορεί να είναι η διάθεση του πατέρα σου γυρνώντας από τη δουλειά?Οι ζωές όλων περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον άξονα κ ώρες ώρες ολα μοιάζουν τόσο μάταια...Και η μητέρα ?Τελικά πόσο μερίδιο ευθύνης έχει που δεν βρήκε τη δύναμη να φύγει ?Πόσο εύκολο όμως είναι να κάνεις αυτό το βήμα όταν έχεις μεγαλώσει υποταγμένη, αμόρφωτη κ απλά συνεχίζεις μία σεξιστική παράδοση αιώνων. Δυστυχώς δεν είχε ούτε τη δύναμη αλλά ούτε και τη γνώση ... Εκεί λοιπόν ,στις φτωχογειτονιές που οι ήρωες μας έχουν συνηθίσει την ασκήμια, εκεί γεννιέται μία φιλία δύο "αόρατων" παιδιών που ο ένας έδινε υπόσταση στον άλλον. Το να μορφωθεί η Μαρία φαίνεται να είναι η μοναδική Σανίδα σωτηρίας να ξεφύγει από την μοίρα της "κακορίζικης", αλλά θα μπορέσει να επιβιώσει σε έναν άλλο κόσμο μακριά από τη γειτονιά που την ανέθρεψε ,τη γειτονιά που γνώριζε κ εμπιστευόταν ?Γιατί αν έχεις μάθει το κακό και το έχεις δει ,μετά μπορείς να το αποφύγεις κ τότε το επίθετο κακορίζικη ξαφνικά να μη σε πονάει όσο άλλοτε...

0

Το πράσινο σημειωματάριοMust read

Πώς θα ένιωθες αν έβρισκες τυχαία ένα σημειωματάριο στο δρόμο κ ανοίγοντας το ανακάλυπτες ότι ο προκάτοχός του έχει ανοίξει την ψυχή του κ έχει εκμυστηρευτεί σε αυτές τις γραμμές τις πιο βαθιές του σκέψεις κ κρυμμένα του συναισθήματα που δεν τολμάει να εμπιστευτεί ούτε στους οικείους του ? Θα συνέχιζες αυτό το παιχνίδι της απογύμνωσης ,ή αλλιώς το "πείραμα της αυθεντικότητας" όπως το ονόμασε ο δημιουργός του, γράφοντας με τη σειρά σου τις μύχιες σκέψεις σου? Οι έξι ήρωες της ιστορίας μας δέχονται την πρόκληση κ μπλέκονται σε ένα κουβάρι εξελίξεων οπου η ανθρωπιά, το νοιάξιμο κ η καλοσύνη κυριαρχούν κ λειτουργούν σαν σανίδα σωτηρίας για κάποιους... Το πράσινο σημειωματάριο ήρθε σαν ανοιξιάτικο αεράκι στη ζωή μου για να μου θυμίσει ότι οι άνθρωποι όταν "συνεργάζονται"μπορούν να επιτύχουν θαύματα.Μου εφερε τη χαμένη μου πίστη στην ανθρώπινη επαφή κ μου ξαναζωντάνεψε τη σκέψη ότι κανένας δεν είναι μόνος του στη ζωή ,μου θύμισε ότι το να επανορθώσεις απέναντι σε όσους εχεις πληγώσει είναι το σημαντικότερο βήμα κ για να το επιτυχείς πρέπει να ξαναχτίσεις τούβλο-τούβλο όλες τις γκρεμισμένες γέφυρες της ζωής σου... Ένα αντιρατσιστικό βιβλίο που θα σου μάθει ότι οι δυσκολίες της ζωής σου είναι τα καλύτερα πολεμοφόδια σου ,γιατί ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και κάθε φως έχει τη σκιά του όπως και κάθε δύναμη έχει την αντίθετη της... Αν θέλεις να διαβάσεις ένα αισιόδοξο βιβλίο τώρα το καλοκαίρι για να επιστρέψει το χαμένο χαμόγελο στα χείλη σου ,τότε εγώ θα σου προτείνω αυτό

0

ΣΙΚΕΛΙΚΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟΔιαβάζεται σε μια μερα

Μέσα από το σικελικό ειδύλλιο μεταφέρθηκα στη Σικελία της δεκαετίας του 50 μία βαθιά οπισθοδρομική εποχή κ ιδιαίτερα στο Ριβοντόρο όπου βρίσκονται οι δύο ήρωες μας, η Κοντσέττα κ ο Λούκα ντε Ματέις και όχι μην προτρέχετε δεν πρόκειται να διαβάσετε για κανένα ειδύλλιο παρά τον παραπλανητικό του τίτλο... θα ξεγυμνωθεί μπροστά στα μάτια σας μία εποχή γεμάτη στερεότυπα που οι άνθρωποι αγωνιούν περισσότερο για το τι θα πει ο κόσμος παρά για το πως θέλουν πραγματικά να ζήσουν. Φτώχεια και δεινά διαμορφώνουν χαρακτήρες. Θα διαβάσετε για γονείς που μέσα από την πειθαρχία κ την βαναυσότητα καθορίζουν τις τύχες των παιδιών τους... Μου θύμισε την εποχή που περιγράφεται κ στο Τρίτο Στεφάνι του Ταχτσή ,τα ίδια στερεότυπα ,οι ίδιες κοινωνικές νόρμες, πατριαρχικές κ βαθιά οπισθοδρομικές κοινωνίες που τρέμουν περισσότερο το να "μη σου βγει το όνομα" παρά το θάνατο. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η ιταλική μαφία ή αλλιώς η cosa nostra, που δυστυχώς κινεί όλα τα νήματα μέσα από τον φόβο, την τρομοκρατία κ τις δολοφονίες. Γιατί ποιος είπε ότι εκείνη την εποχή οι διαφορές στην Ιταλία λύνονταν με συζήτηση? Θα διαβάσετε όπως είπε και ο ήρωας μας για σικελούς που τους λείπει ο ανδρισμός και το θάρρος αλλά τους περισσεύουν τα νταηλίκια και το θράσος. Οι ήρωες είναι σαν αστέρια που προσπαθούν να φωτίσουν όλη αυτή τη μαυρίλα κ να πάνε κόντρα σε όλα τα κοινωνικά κατεστημένα κάνοντας τη δική τους επανάσταση.Αλλά πόσο φως μπορούν να εκπέμψουν απέναντι σε όλες αυτές τις σκιές που υψώνονται? Επίσης πρέπει να έχετε γερό στομάχι όχι τόσο για τη σκηνή του βιασμού αλλά για τη μετέπειτα αντίδραση των οικείων, θα σας έρθει το αίμα στο κεφάλι ,γιατί ο βιασμός είναι ΒΙΑΣΜΟΣ δεν υπάρχουν ελαφρυντικά ούτε διαβαθμίσεις και ποτέ δεν φταίει το θύμα. Δυστυχώς ακόμα κ αυτό εκείνη την εποχή ήταν διαφορετικό αλλά μήπως τελικά ακόμα κ στις μέρες μας τα πράγματα δεν αλλαξαν???

0

Οι εποχές της καταχνιάςΕποχές καταχνιάς

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μία περιοχή της Ελλάδος που έχει περάσει τρεις κατοχές ,μετά την οθωμανική. Η Θράκη ,είναι το επίκεντρο του αφηγήματος το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα κ μάλιστα μερικά από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό καθώς έχουν αποσιωπηθεί για πολιτικούς λόγους. Ήρωες είναι απλοί άνθρωποι του μόχθου που ξεκινούν την Οδύσσεια τους στον χρόνο κ την ιστορία από την Προποντίδα. Μέσα από τα μάτια τους θα παρακολουθήσουμε μεταναστεύσεις, την αγωνία για τη ζωή ,τις αγάπες, τον μόχθο,τον θάνατο αγαπημένων κ.α. που συνέβησαν κατά την διάρκεια των τριών βουλγαρικών κατοχών με όλη τους τη βαρβαρότητα ... Ένα ιστορικό γεγονός που τώρα άρχισε να φωτίζεται όπως πρέπει. Διάφορες πόλεις κ χωριά της ανατολικής Μακεδονίας κ Θράκης γινονται η αφορμή για να δούμε τον τρόπο ζωής των ηρώων όπως σε Δράμα,Καβάλα ,Σέρρες,Δοξάτο,Ξάνθη που είναι μερικές από αυτές. Η γλώσσα πλούσια στολισμένη με κάποιες ντοπιολαλιές, η πλοκή με χρονική σειρά χωρίς περιττά ταξίδια στο χρόνο δίνουν τις εικόνες, άλλοτε φρικιαστικές κ άλλοτε ποιητικές παρακινώντας τη φαντασία να πλάσει το δικό της έργο... Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας χρησιμοποίησε πολλά στοιχεία από τα -Τετράδια ιστορίας, ένα εξαντλημένο έργο που εξέδωσε το κέντρο ιστορίας Καβάλας το οποίο μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος βγήκε στην επιφάνεια κ ήδη προκαλούνται συζητήσεις κ αναζητήσεις για αυτή την ιστορική περίοδο. Στα πλην του βιβλίου η έντονη συναισθηματική φόρτιση της συγγραφέως που δεν της επιτρέπει να δει με το μάτι του αμέτοχου παρατηρητή τα γεγονότα ,αλλά της το συγχωρούμε γιατί διαφορετικά δεν θα γραφόταν αυτό το σημαντικό βιβλίο για εκείνη τη χρονική περίοδο. .

0

Η κομψότητα του σκαντζόχοιρουMust read

Το δεύτερο βιβλίο της Barbery που κυκλοφορεί στα ελληνικά την καταξιώνει πλέον στη συνείδηση των αναγνωστών κ την τοποθετεί στις καλύτερες πένες του αιώνα μας... Μέσα από μία απολαυστική ιστορία δύο ανθρώπων η Barbery δίνει με χιούμορ ένα ηχηρό χαστούκι στα ήθη της υψηλής τάξης κ των δήθεν διανοούμενων.Αλλά δεν σταματά εκεί,με τον ίδιο απολαυστικό τρόπο θα περάσει σε μία ανάλυση της τέχνης κ της κρισιμότητας αυτής για να μάθουμε πώς γεννιέται κ πώς συμβάλει στη ζωή μας. Το έργο βασίζεται στις σκέψεις μιας 54χρονης θυρωρού που αγαπάει την τέχνη κ τα βιβλία κ ενός 12χρονου ευφυούς κοριτσιού που έχει προγραμματίσει την αυτοκτονία της μόλις γίνει 13 ετών(στοιχειο που δίνεται στις πρωτες σελιδες)Με εξαιρετική κομψότητα αναμιγνύεται ο Προυστ με την Άννα Καρένινα ο Βερμέερ με τον Δουμά σ'ένα αέναο παιχνίδι λογικής-ψυχολογίας κ φιλοσοφίας για να καταλήξει στην ποίηση της εικόνας κ στις ιαπωνικές παραδόσεις. Μία Καμέλια ακουμπισμένη στα βρύα θα γίνει η αιτία για να σωθεί ένας άνθρωπος αλλά κ αιτία να βρεθούν δύο ψυχές και να δεθούν για πάντα... Άψογη χρήση της γλώσσας, ρευστότητα του λόγου,λιτές αλλά ουσιώδεις περιγραφές μ'ένα λεπτό χιούμορ που σε παρασύρει ,παγώνοντας το χρόνο γύρω σου,να το διαβάσεις όλο μονορούφι. Θα κλείσω με μια σκέψη-ερώτημα του βιβλίου ❓κι αν η λογοτεχνία είναι μία τηλεόραση που μας δείχνει όλα εκείνα που έχουμε χάσει❓

0

ΤΕΡΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΧΑΟΣ, ΒΙΒΛΙΟΦανταστική τριλογία

Εντάξει τα λόγια είναι απλά περιττά για αυτήν την τριλογία.. Αν θέλετε να διαβάσετε μία τριλογία που με το που τελειώνετε το πρώτο βιβλίο αναζητάτε το επόμενο λες κ το στερητικό σύνδρομο θα παραλύσει το "είναι" σας ...ε τοτε εδώ είστε !!! Διαβάζοντας πλέον και το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας θα σας πω γενικότερα για αυτήν ως συνολο γιατί θέλω να σας αφήσω να ανακαλύψετε μονοι το τι σας περιμένει! Καθώς το παιδί ήρωας του Νες ενηλικιώνεται από βιβλίο σε βιβλίο της τριλογίας έτσι κλιμακώνεται και η αφήγηση... Μία αφήγηση απλή μεστή που σε ξεγελάει. Καταχωρείται στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία ,αλλά θα μπορούσε να ανήκει και στην επιστημονική φαντασία.Μία δημιουργική και συναρπαστική εξιστόρηση για μικρά αλλά κυρίως για μεγάλα παιδιά... Το ότι πρωταγωνιστούν δύο παιδιά δεν κάνει το βιβλίο παιδικό απλά σημειολογικά τα παιδιά είναι αυτά που θα κτίσουν τους καινούργιους, μελλοντικούς κόσμους απαλλαγμένους από τα αγκάθια του παρελθόντος... Κι όμως είναι ένα έργο βαθιά αντιπολεμικό, διδακτικό,δεν νομίζω να έχω διαβάσει κάτι άλλο που να διαπραγματεύεται με μία τόσο σφαιρική μάτια όλα τα προβλήματα της κοινωνίας ,από τον ρατσισμό και την ιδιοτέλεια μέχρι την αποικιοκρατία ,τον φεμινισμό και την τρομοκρατία... Δεν θα ήθελα να γράψω παραπάνω για να μην αποκαλύψω τη μυστική γοητεία του εγχειρήματος αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να αναφέρω την προσπάθεια Ένωσης τού παγκόσμιου συνειδητού που προσφέρει μία δράση σε υψηλά επίπεδα συνειδητότητας!!!

0

Στον κήπο του Επίκουρου: αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτουΓιάλομ

εν θεωρείται τυχαία ο Γιάλομ κορυφαίος στο είδος του, μία που μπορούμε να τον αποκαλέσουμε κ μαέστρο σε βιβλία αυτοβοήθειας. Αν αναζητάτε πραγματικά ένα υπαρξιακό ψυχολογικό βιβλίο τότε αυτό είναι το βιβλίο σας... Συμπονετικό ,ειλικρινές, μεθοδικό κ γεμάτο παραδείγματα από τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας του Γιαλομ με διάφορους θεραπευόμενους του. Ένα βιβλίο γεμάτο πρακτικές συμβουλές. Πραγματικά ένα βιβλίο ψυχοθεραπείας χωρίς καθόλου στοιχεία μυθοπλασίας σε σχέση με άλλα βιβλία του. Δεν θα παραλείψω να σας πω ότι με δυσκόλεψε αρκετά, γιατί πραγματεύεται το θέμα του θανάτου και ιδιαίτερα επειδή διαβάστηκε σε αυτήν την περίεργη περίοδο εγκλεισμού και με διάφορα γεγονότα και απουσίες ανθρώπων να μας περικλείουν με δυσκόλεψε πολύ να το ολοκληρώσω. Με έβαλε σε αρκετές υπαρξιακές σκέψεις κ αναζητήσεις αλλά βρήκα και χαμένη σοφία μέσα σε αυτό.

0

ΠυγολαμπίδεςΠυγολαμπίδες

Για μένα κριτήριο για να πω αν ένα βιβλίο ήταν καλό, είναι αν μπόρεσε να με βάλει μέσα στην ιστορία η συγγραφέας κ να μου δημιουργήσει συναισθήματα... Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν αυτό κ τα αμέτρητα δάκρυα που έριξα διαβάζοντας το, θα πω ότι για μένα οι πυγολαμπίδες ήταν ένα πολύ καλό κοινωνικό μυθιστόρημα. Μέσα στο βιβλίο ξετυλίγεται η 30χρονη φιλία δύο γυναικών πού ξεκινάει από την εφηβεία τους ,το 1974 και συνεχίζουν να πορεύονται μαζί οι δύο ηρωίδες μας,η Kέιτ κ η Τάλι ,δυο εκ διαμέτρου αντίθετες που η δυνατή τους φιλία πολλές φορές τις παρασέρνει λες κ βρίσκονται σε μία δίνη και δεν μπορούν να ξεφύγουν... Απογοητεύσεις, προδοσίες ,χαρές ,λύπες κ μυστικά συντροφεύουν όλα αυτά τα χρόνια τη φιλία τους, μία φιλία δυνατή που δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου. Εξάλλου οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε αλλά έχουμε κάνει πάντα τη σωστή επιλογή?? Το βιβλίο ήταν πολύ καλογραμμένο δεν με κούρασε στιγμή ,με μετέφερε ομαλά ,μέσα απο εικόνες ,μουσικές κ σημαντικά γεγονότα ,σε κάθε χρονική περίοδο που αναφερόταν. Βέβαια ,δεν θα παραλείψω να πω ότι υπήρχαν αρκετά κλισέ μέσα σ'αυτό τα οποία όμως προσπέρασα γιατί με είχε κερδίσει η ιστορία και ιδιαίτερα το τέλος αυτής... Δεν θα πω άλλα γιατί θέλω να τρέξω να ολοκληρώσω την αντίστοιχη σειρά στο Netflix για να δω αν αποδόθηκε η ιστορία τόσο καλά όσο στο βιβλίο...

0

Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari τουMust read

Αν είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης στη ζωή σας τοτε σίγουρα θα σας παροτρύνω να είναι αυτό... Παρότι το διάβαζα δεύτερη φορά, δεν αντιστάθηκα αυτή την εξαντλημένη έκδοση που το βρήκα ,και πάλι βγήκα κερδισμένη. Ένα βιβλίο οδηγός για την ηρεμία της ψυχής σας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας. Παλιότερα διάβαζα αρκετά βιβλία αυτοβελτίωσης αλλά το μοναδικό που ξεχωρίζω μέχρι και σήμερα είναι το συγκεκριμένο ,γιατί έχει συγκεντρωμένο όλο το υλικό που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει αν θέλει να αλλαξει το mindset του. Ένα βιβλίο που θα σου θυμίσει ότι η Ευτυχία προκύπτει από τις σωστές επιλογές όμως,οι σωστές επιλογές προκύπτουν από την εμπειρία και η εμπειρία προκύπτει από τις πρώτες κακές επιλογές που έχεις κάνει...

0

ΒαβέλΠολύ καλό !

Το βιβλίο αυτό το διάβαζα εδώ και ένα,ενάμιση μήνα τμηματικά ,δεν είναι βιβλίο που το πιάνεις και το ξεζουμίζεις μονομιάς, θέλει το χρόνο του για να μπορέσουν να σου μείνουν όλες αυτές οι πληροφορίες που περιέχει... Και φυσικά δεν θα σου μείνει όλο αυτό το πλήθος πληροφοριών αλλά σίγουρα θα ξεχωρίσεις τις γλώσσες που σε ενδιαφέρουν λίγο περισσότερο και θα εστιάσεις εκεί κ ίσως χρειαστεί να ανατρέξεις και πάλι για να σου αποτυπωθούν καλύτερα . Εννοείται ότι διαβάζοντας τα ιαπωνικά η πρώτη μου σκέψη δεν ήταν άλλη από την δική μας ιέρεια @el1.ena να φοράει ενα απλό κ απέριττο κιμονό κ να μου μιλάει σαν αλλη Ιζούμο Σικίμπου

0

Όσα κρατήσαμε κρυφάΟσα κρατησαμε

Μία έκπληξη περιμένει τον αναγνώστη στο βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Lara Prescott . Μεστή γραφή ,που ούτε έμπειροι συγγραφείς δεν κατόρθωσαν ακόμη, χειμαρρώδης ο λόγος της, ρεαλιστικός,απλός, χωρίς περιττά στολίδια μας μεταφέρει στα χρόνια αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο περιγράφοντας τις περιπέτειες που είχε το γνωστό βιβλίο Δόκτωρ Ζιβάγκο μέχρι να εκδοθεί. Οι περιγραφές των εικόνων απολαυστικά λιτές που σε βάζουν αμέσως μέσα τους χωρίς καν να το καταλάβεις. Η Prescott με αφορμή μία μεγάλη ιστορία αγάπης περιγράφει προσεκτικά ακολουθώντας τις εσωτερικές της νόρμες με ευλάβεια ,το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του ψυχρού πολέμου παράλληλα σε Δύση και Ανατολή αποστασιοποιημένα. Οι διώξεις της Σοβιετική Ένωσης αλλά και στην φιλελεύθερη ΗΠΑ (διώξεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας) παρουσιάζονται σαν κάτι το συνηθισμένο για τους λαούς. Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα κ αυτό σε κάνει ακόμα περισσότερο να διαβάσεις το έργο μονομιάς. Ένα βιβλίο που το βρήκα εθιστικό, πρωτότυπο και κυρίως σε κάνει να σκέφτεσαι ότι η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται... αναφέρεται σε μία τόσο μακρινή περίοδο που τελικά είναι τόσο κοντινή στα σημερινά γεγονότα... .

0

Γη που χάνεταιΓη που χάνεται

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό αισθάνθηκα ότι βρισκόμουνα μόνιμα στην πρώτη πράξη μιας θεατρικής παράστασης. Αυτό από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κακό αν η γραφή ενός κειμένου είναι εμπνευσμένη και όχι αποστειρωμένη. Η γραφή είναι σαν τρένο που πάει επάνω στις ράγες του, χωρίς δυνατότητα παρέκκλισης ,έκπληξης έμπνευσης και πάθους. Το βαθύτερο θέμα του μυθιστορήματος είναι η αλλαγή." Η χώρα άλλαξε ,βούλιαξε ένας ολόκληρος πολιτισμός χάθηκε" Το παλιό που φεύγει, η γη που χάνεται. Η ανάγκη μας να 'ρθουμε στο παλιό παρά να αποδεχτούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Κάτι που για αιώνες κάνει κάθε άνοιξη ο πλανήτης μας. Η γη που χάνεται και συγχρόνως αναγεννάται.Ας αφουγκραστούμε την φύση που έχει τόσα να μας διδάξει ...Δεν είναι τυχαίο που το αφήγημα ξετυλίγεται στη Ρωσία και μάλιστα σε μία ιδιαίτερη περιοχή της. Αφήνω τις προεκτάσεις στον αναγνώστη... Ας λάβουμε λοιπόν υπόψη μας ότι αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως και ας περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια της δουλειάς της.

0

ΑνησυχίαΕπος

Σας έτυχε να ξεκινάτε ένα βιβλίο επιφυλακτικά αλλά τελικά να αποδεικνύεται διαμάντι?Ε,αυτό συνέβη με το συγκεκριμένο.Διάφορες ανήσυχες σκέψεις κ προβληματισμοί μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντας το.Ποιος είναι ο άνθρωπος τελικά που κρύβεται πίσω από το γονεϊκό ρόλο? Συνειδητοποίησα ότι από τους ανθρώπους που ξέρω από την πρώτη μου ανάσα,ενδεχομένως να ξέρω μόνο μία πλευρα,έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να είναι οι γονείς σας ως φίλοι,ως εραστές ή σύντροφοι?Ακούμε ιστορίες που μας φαίνονται ξένες κ αποκομμένες εικόνες από αυτό που γνωρίζουμε. Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για το πρόσωπο πίσω από έναν ρόλο κ φυσικά θίγει ένα άλλο σπουδαίο θέμα,τη θνητότητα,τα γηρατειά, το σημείο που δεν μπορείς να αναγνωρίσεις το σώμα,το πνεύμα κ τις δυνάμεις σου,καθώς τα βλέπεις όλα αυτά σταδιακά να ξεμακραίνουν.Ένα βιβλίο που με έκανε να πάρω μία γεύση από το πόσο επώδυνο είναι το τελικό φινάλε της ζωής μας,πόσο παραδομένος μπορείς να νιώσει αυτός που φεύγει κ πόσο εγκαταλελειμμένος αυτός που μένει... Δεν είναι μυθιστόρημα αλλά πρόκειται για ένα ημιαυτοβιογραφικό βιβλίο της Linn Ullmann ,κόρη του Ingman Bergman κ της Liv Ullmann.Νοσταλγία πλημμυρίζει τον αναγνώστη καθώς η Linn ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων της.Πόσο εύκολο μπορεί να είναι ένα παιδί να μεγαλώνει με δύο διάσημους γονείς?Η συγγραφέας μέσα από τα θραύσματα των αναμνήσεων της,πραγματοποιεί μία ειλικρινή κ επίπονη καταγραφή καταστάσεων.Λύπη κ μελαγχολία μας κατακλύζει καθώς βουτάμε στα άδυτα της ψυχής της...μπορεί να αποφεύγει την βαθιά συναισθηματική ενδοσκόπηση αλλά μέσα από περιγραφές σκηνών μπορεί να αντιληφθεί ο αναγνώστης πόσο μοναχική ένιωθε η παιδική ψυχή της.Μικρά πασπαλίσματα ελπιδοφόρων στιγμών με νοιάξιμο ,αλλά κρατάνε τόσο λίγο σαν το ουράνιο τόξο που εμφανίζεται κ χάνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τα μάτια μας... Μέσα από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με σκοπό τη συγγραφή ενος βιβλίου για τον πατέρα της,βιώνουμε αυτό το τελικό στάδιο κ τα πράγματα που χάνονται όταν κάποιος γερνάει...λέξεις κ αναμνήσεις σβήνονται κ τα καθημερινά πράγματα που κάποτε είχαν σημασία τώρα πια δεν έχουν...

0

Η λέσχη φόνων της ΠέμπτηςΔιασκεδαστικο

Το ότι έχω τρελή αδυναμία στην Αγκάθα κ τα βιβλία της ,είναι πολύ γνωστό, το ότι θα λάτρευα το συγκεκριμένο βιβλίο όμως γιατί μου θυμίζει σε πάρα πολλά σημεία τα βιβλία της Αγκάθα, δεν το περίμενα... Και όμως ...μία ομάδα ηλικιωμένων έχουν ιδρύσει τη λέσχη φονων της Πέμπτης,πρόκειται για μία λέσχη που προσπαθούν να εξιχνιάσουν παλιά εγκλήματα που δεν είχε καταφέρει να φτάσει στη λύση τους η αστυνομία. Μου θύμισε πολύ την ηρωίδα των βιβλίων της Αγκάθα, την Miss marple που με την εξυπνάδα της, την πονηριά της και το χιούμορ της καταφέρνει να βρει τα σωστά κίνητρα και να οδηγηθεί στο δολοφόνο άσχετα αν το κοντέρ έχει γράψει πολλά χρόνια στη ζωή της... Τι θα συμβεί όμως όταν μία πραγματική δολοφονία στο παρόν έρχεται να αναστατώσει την τετραμελή μας ομάδα? Τι κι αν κάποιοι απο τους ήρωες μας έχουν φτάσει τα 70 και άλλοι τα έχουν ξεπεράσει ,η όρεξη για ζωή ,η αγάπη γι αυτήν, για την περιπέτεια κ το κέφι με το οποίο αντιμετωπίζουν τα μικρά καθθημερινά πράγματα είναι μοναδικό κ αξιοθαύμαστο. Βαζουν κάτω τα κομμάτια του παζλ πίνοντας τσάι, σαν σωστοι Άγγλοι κ τρώγοντας κέικ λεμόνι ,αλλά ως άνθρωποι που απολαμβάνουν κ ξέρουν να ζουν τη ζωή, καταλήγουν να πίνουν κρασί κ μέσα από τη συζήτηση θέτουν τα σωστά ερωτήματα για να ξετυλίξουν το νήμα της ιστορίας... Πρόκειται για ένα ευχάριστο αστυνομικό βιβλίο .Στην αρχή του βιβλίου ήμουν σίγουρη για την εξέλιξη της ιστορίας κ για το ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος κ τα κίνητρα του ...αλλά πόσο έξω έπεσα ...μέχρι τις τελευταίες σελίδες πραγματικά δεν πάει το μυαλό σας πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει αυτή η απλή εκ πρώτης όψης ιστορία μας και πόσο δαιμόνιο μπορεί να είναι ένα μυαλό μία 75χρονης γυναίκας... Το απόλαυσα ,γέλασα και ευχήθηκα όταν φτάσω στην ηλικία των ηρώων μας να είμαι το ίδιο οξυδερκής και να αντιμετωπίζω τη ζωή ακόμα με κέφι και ζωντάνια!

1

Κανονικοί άνθρωποιΚανονικοί άνθρωποι

Τελικά τι είναι "κανονικοί άνθρωποι" και ποιος ορίζει αυτήν την "κανονικότητα "? και γιατί στην τελική να πρέπει να ακολουθούμε όλες αυτές τις κοινωνικές νόρμες που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο ως "κανονικό"? Το βιβλίο μέσα από μία ιστορία δύο νέων ανθρωπων προσπαθεί να περάσει διάφορα μηνύματα για την διαφορετικότητα ,για την κακοποίηση μέσα σε οικογένειες, μέσα σε σχέσεις για την κατάθλιψη και γενικότερα για οποιαδήποτε αδυναμία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που να τον οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό που δεν μου άρεσε όμως στο βιβλίο είναι ,οτι ενώ φέρνει στο φως τόσα καίρια κοινωνικά θέματα που αξίζουν την απαιτούμενη προσοχή των αναγνωστών και όχι μόνο δεν αναπτύσσονται στο βαθμό που θα περίμενα ,μένουνε μετέωρα χωρίς να εμβαθύνει ιδιαίτερα.

0

Περιπολία για τζίνι στη Μοβ ΓραμμήΑνατρεπτικό

Βουτιά σε έναν κόσμο εξαθλίωσης όπου τη διαφορά ανάμεσα σε προνομιούχους και "παριές"την καθορίζει το από ποια μεριά του τοίχου έχεις γεννηθεί... Το βιβλίο το ξεκίνησα έχοντας την εντύπωση, επηρεαζόμενη κ από τον τίτλο ,ότι θα έχει ένα μαγικό στοιχείο μέσα στις γραμμές του, αντιθέτως το βιβλίο είναι άκρως ρεαλιστικό και σκληρό αλλά με ένα χιουμοριστικό τρόπο ταυτόχρονα. Βυθιζόμενη στο βιβλίο έπιασα το στομάχι μου να γίνεται κόμπος από τις παραστατικές περιγραφές της καθημερινότητας των παιδιών στις παραγκουπολεις της Ινδίας. Η συγγραφέας θίγει ένα μεγάλο ζήτημα-πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ινδική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την εξαφάνιση ανήλικων παιδιών .Αυτή την ιστορία μας την παρουσιάζει μέσα από τα αθώα μάτια του 9χρονου Τζάι και την προσπάθεια αυτού και των φίλων του να βρουν τους εξαφανισμένους συμμαθητές τους μιμούμενοι τους ντετέκτιβ. Τελικά ίσως η μοίρα σου να είναι προαποφασισμένη αν έχεις γεννηθεί στη λάθος μεριά της πόλης, αυτό αντιλαμβανόμαστε μέσα από όλες αυτές τις περιγραφές, θέλεις να τις πεις μπάστι όπως λέγονται στην Ινδία θέλεις να τις πεις φαβέλες οπως λέγονται στη Βραζιλία ένα είναι το συμπέρασμα...αν γεννηθείς σε αυτή την πλευρά της πόλης η κοινωνία σου έχει γυρίσει την πλάτη ,η αστυνομία δεν σου δίνει φωνή ενώ εσύ συνεχίζεις να βυθίζεσαι μέσα σε ανούσιες θρησκευτικές έριδες.. Σε αυτή την πλευρά της πόλης βλέπεις παιδικά χέρια με ρόζους γύρω από τα δάχτυλα που αποτυπώνουν κάθε κουβά νερού που έχουν κουβαλήσει, κάθε μπλούζα που έχουν πλύνει,κάθε φαγητό που έχουν κάψει, αυτές είναι όμως οι γραμμές της ζωής που σφραγίζουν τη μοίρα τους... που δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν έχουνε την δυνατότητα να την αλλάξουν...

1

Ο Φρόιντ στο ΜανχάτανΦρόιντ

Εμένα Λοιπόν αυτή ήταν μία από τις πρώτες τυφλές αγορές που έχω κάνει... Είπα Φρόϊντ και Manhattan δεν μπορεί παρά μόνο αριστούργημα να είναι... Θέλεις λίγο ψυχολογικό θρίλερ? Θέλεις λίγο Αστυνομική λογοτεχνία? Θέλεις λίγο μυστικισμό? Θέλεις λίγο ψυχανάλυση από τους κορυφαίους Γιουνγκ και Φρόιντ? Θέλεις λίγο Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ου αιώνα? Όλα αυτά θα τα βρεις σε αυτό το βιβλίο, όμως από λίγο και αυτό είναι το πρόβλημα του! Θυμίζει Νταν Μπράουν η έστω ο συγγραφέας προσπαθεί να θυμίζει το έργο του Νταν Μπράουν για αυτό και έχουμε χρήση μασονικών συμβόλων,κωδικών αλλά νομίζω ότι το λάθος που κάνει ο συγγραφέας είναι ότι μπλέκει πολλά είδη, τα μπερδεύει χωρίς να αναπτύσσονται σε βαθμό που να μπορέσει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνωστη μέχρι το τέλος του βιβλίου! Δεν ξέρω αν έφταιγε ότι είχα υψηλές απαιτήσεις από το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί το βιβλίο έχει τη βάση του σε πραγματικό γεγονός. Δηλαδή τη συνάντηση του Γιουνγκ και του Φρόιντ στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 1900 βέβαια για άλλο λόγο... αλλά δυστυχώς δεν με έπεισε! Μπορώ να πω όμως ότι απόλαυσα τους διαλόγους του Γιούνγκ με τον Φρόιντ οι οποίοι είχαν αρκετό χιουμορ όπως επίσης απόλαυσα και τις ψυχολογικές αναλύσεις κ τοποθετήσεις τους όπου γίνονταν...

0

Ο ΠαριζιάνοςΙστορικό μυθιστόρημα

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα βιβλία που αποτελούν έναυσμα για να ψάξω μία χρονική περίοδο σε βάθος. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Μιντχαντ, ο γιος ενός πλούσιου υφασματέμπορα απο την Nablus, ο οποίος πηγαίνει στη Γαλλία για σπουδές. Ο Μιντχαντ αναζητά ουσιαστικά την ταυτότητα του, γιατί παντού θεωρείται ξένος. Στη Γαλλία, λόγω στερεοτύπων αρκετοί είναι αυτοί που τον θεωρούν πρωτόγονο λόγω της καταγωγής του και όταν επιστρέφει στον τόπο του φέρει τον τίτλο του "Παριζιάνου", όμως το να είσαι παριζιάνος εκείνη την εποχή στην Ναμπλους σημαίνει ότι δεν συμβαδίζεις με την εποχή σου και είσαι εγκλωβισμένος σε μία παλιά αποικιακή φόρμουλα όπου οι υποτελείς μιμούνταν τους "αφέντες". Το βιβλίο αποτελεί αφετηρία για να θυμηθούμε ή και να γνωρίσουμε καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής.Την προσπάθεια των αραβικών φυλών να ανεξαρτητοποιηθούν από την οθωμανική αυτοκρατορία κ την αέναη αναταραχή στην πολύπαθη Παλαιστίνη από τα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι την έκρηξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα 750 σελίδων θέλει σίγουρα τον χρόνο του... μέσα σε αυτό θα ζήσετε μία σκληρή ιστορία αγάπης θα βιώσετε εξεγέρσεις, απεργίες, καταπιέσεις ,απογοητεύσεις,θα συγκινηθειτε ,θα νιώσετε τη μεταλλική γεύση του αίματος στο στομα σας, αλλά κυρίως θα σας προβληματίσει και θα σας μάθει πολλά... Για άλλη μία φορά ο πόθος αυτοδιάθεσης των λαών γίνεται πιόνι στη σκακιέρα εξουσίας των μεγάλων... Αυτό που με δυσκόλεψε αρκετά ήταν το πλήθος των ονομάτων και βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο το συγκεντρωτικό κατάλογο αυτών στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

1

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδεςΥπέροχο

Ένα ονειρικό μέρος ανάμεσα στους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας είναι ο τόπος που τραγουδάνε οι καραβίδες και ο καμβάς όπου η συγγραφέας ζωγραφίζει την πλοκή της ιστορίας της. Επιτέλους ένα έργο που γράφτηκε γιατί η δημιουργός του ήθελε κάτι σημαντικό να μας πει... Χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά ένα έγκλημα η Όουενς δημιουργεί ένα βαθύ οικολογικό μανιφέστο μία ελεγεία για τον άνθρωπο που ζει μαζί με τη φύση χωρίς να της επιβάλεται. Μία αγαστή συμφωνία-συνεργασία που μόνο όφελος έχει να προσφέρει στον ίδιο και τα όντα της φύσης. Το εξάχρονο κοριτσάκι αναγκάζεται να ζήσει κυριολεκτικά μόνο του και να επιβιώσει μόνο με τη βοήθεια των βάλτων. Ενσωματώνεται λοιπόν στο περιβάλλον αυτό και το κατορθώνει τόσο καλά πετυχαίνοντας μάλιστα να γίνει μία αναγνωρισμένη φυσιοδίφης-βιολόγος. Είναι ξεκάθαρο ότι η συγγραφέας αγαπάει την φύση είναι δεμένη μαζί της, τόσο ώστε διαποτίζει την ηρωίδα της με αυτά τα συναισθήματα και οδηγεί τις πράξεις της στους αρχαίους δρόμους ταύτισης αρμονίας και σοφίας αυτής. Το μυθιστόρημα ακολουθεί μία ομαλή πορεία συναρπαστική με περιγραφές των τόπων λιτές, δημιουργώντας εικόνες οικίες στον αναγνώστη χωρίς περιττά στολίδια. Δεν θα κρύψω ότι σε αρκετά σημεία σφίχτηκα κ έκλαψα , πρόκειται για ένα ουσιώδες βιβλίο έκπληξη που το μόνο σίγουρο είναι ότι αφού το τελειώσετε θα κυριαρχήσει στο μυαλό σας για μέρες...

0

Η αστυνομία της μνήμηςMust read

Υστερα από αυτές τις σχετικά ήρεμες εβδομάδες είχαμε άλλη μία εξαφάνιση νόμιζα ότι τις είχα συνηθίσει αλλά η συγκεκριμένη ήταν πιο πολύπλοκη αυτή τη φορά εξαφανίστηκαν τα μυθιστορήματα λέει η ηρωίδα της Ογκαουα ... Πώς θα αισθανόσασταν ζώντας στο ουτοπικό περιβάλλον που ζουν οι ήρωες μας ,αν γύρω σας άρχισαν να εξαφανίζονται πράγματα, πουλιά ,λουλούδια και ταυτόχρονα χάνονταν και από τη μνήμη σας τελείως? Η αστυνομία της μνήμης αν και δεν είναι το τελευταίο έργο της Ογκαουα( εκδόθηκε στην Ιαπωνία το 1994) είναι όμως το βιβλίο που πρέπει να μπει στις λίστες με τα 100 βιβλία των νεότερων χρόνων που πρέπει να διαβάσεις ,ξεφεύγοντας από θέματα που είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν βιβλία οπως..ξενοδοχείο Ιρις, παράμεσος ,άρωμα πάγου κα. Εδώ μας δίνει ένα πρωτότυπο, αλληγορικό ,αλλόκοτο, δυστοπικό πόνημα. Θα μπορούσε να είναι επιστημονική φαντασία ή πολιτικό θρίλερ αλλά δεν είναι μιας και από το 1994 που γράφτηκε μεχρι σήμερα η κατάσταση που περιγράφεται θα ελεγε κανεις πως μπορει να εφαρμοστεί . Η ροή της αφήγησης είναι υποδειγματική ,ευκολοδιάβαστο και δεν αφήνει ,παρόλη τη ζοφερότητα του αφηγήματος, συναισθήματα φόβου ,θυμού ή πικρίας λόγω της γλυκύτητας των χαρακτήρων.Οι άνθρωποι δέχονται τις εξαφανίσεις με μία στωική απάθεια εκτός των λίγων που διατηρούν ακέραιες τις αναμνήσεις τους και διώκονται από το απολυταρχικό καθεστώς. Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα μνήμης ,αγάπης ,θανάτου, απολυταρχίας αλλά και το τι είναι επιτέλους σημαντικό στη ζωή μας.Μπορεί σε ένα καθεστώς mind control να παραδώσουμε αμαχητί ελευθερίες που θεωρούσαμε αυτονόητες και να δεχτούμε και το πιο απίθανο σαν φυσιολογικό σε έναν κόσμο χαους και αντιφάσεων?? Το βιβλίο αν και φαίνεται να έχει Οργουελικα στοιχεία το τέλος που διαγράφεται ,ευκολα μας βεβαιώνει την ομολογία της συγγραφεως σε μια παλαιότερη συνέντευξη της ότι εμπνεύστηκε από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ. Η προτροπή να το διαβάσετε γιατί δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας,μονο κλισέ δεν ειναι για το συγκεκριμενο

0

Το τρίτο στεφάνιΜια Ελλαδα του τοτε

Δύο κατακερματισμένες ηρωίδες μας θυμίζουν την Ελλάδα του μεσοπολέμου μία περίοδο γεμάτη στερεότυπα που είχε μεγαλύτερη σημασία το τι θα πει ο κόσμος από το πως πραγματικά θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου για να γίνεις ευτυχισμένος. Ξαφνικά ένιωσα ξανά μικρή τότε που τα πρωινά μαζεύονταν οι γειτόνισσες στη γιαγιά μου να πιουν το πρωινό τους καφεδάκι και να πουν τα γεγονότα της προηγούμενης μέρας.Έτσι λοιπόν και τώρα ένιωσα ότι άκουγα τις συζητήσεις τους ,μόνο που αυτή τη φορά οι ομιλητριες ήταν η Νίνα και η κυρά Εκάβη που απαριθμούσαν λύπες, στεναχώριες και απογοητεύσεις. Ένιωσα μαζί τους τη φρίκη του πολέμου τότε που ο άνθρωπος αποκαλύπτει το κτηνώδες προσωπείο του...Φτώχεια, δεινά και θανατικό κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου να σου θυμίσει εποχές που δεν έζησες αλλά σου περιέγραψαν παππούδες και φάνταζαν στο μυαλό σου σκηνικά από παλιές ταινίες, που μεταξύ μας πίστευες και λίγο ότι έκρυβαν μία δόση υπερβολής....Δυστυχώς καμία υπερβολη... Μου θύμισε η κυρά Εκάβη εκείνη την παλιά μητρική φιγούρα που ακολουθώντας τις κοινωνικές νόρμες γινόντουσαν ρυθμιστές και δυνάστες της ζωής των παιδιών τους. Εκεί που η χειραγώγηση των παιδιών ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της" οικογενειακής θαλπωρής" και πίσω από την λέξη αγάπη και φροντίδα κρύβονταν καλά η λέξη κυριαρχία επί της ζωής τους. Χαίρομαι που η κοινωνία μας προόδευσε ,αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα... Χαίρομαι που η γονεϊκή αγάπη και φροντίδα πλέον έχει απομακρυνθεί από την λογική της υποχρεωτικής ανταπόδοσης από την μεριά των παιδιών, δεσμεύοντας τις επιλογές της ζωής τους ...Εχουμε δρόμο το ξέρω ...στο χέρι μας όμως είναι να σεβόμαστε τις επιλογές κ την ελευθερία των συνανθρώπων μας και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά.

0

Ο λύκος της μοναξιάςΑπο εμένα οχι

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα της κυριας Δημουλιδου που διαβάζω κ η απογοήτευση μου μεγάλη...Το μεγάλο κοινό που την ακολουθεί φανατικά εδώ και χρόνια μου δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Θα αρχίσω όμως με τα δυο θετικά στοιχεία του έργου .Τη δομή και την ροή του.Ικανά εαν εξελιχθεί κ η γραφή να αποτελέσουν βαση για καλύτερο επίπεδο αφηγημάτων. Απο την άλλη πλευρά η γλώσσα είναι φτωχή και η πλοκή προβλέψιμη με αδύναμες προσπάθειες.Μου έκανε τοσο εντύπωση λοιπόν η παράκληση της συγγραφέως να αποφευχθεί η αποκάλυψη του δολοφόνου που έψαχνα την ανατροπή μέχρι την τελευταία σελιδα. Αισθάνομαι άσχημα γράφοντας αυτές τις γραμμές αλλά είναι μονο η προσωπική μου αλήθεια και οπτική και σκέφτομαι πως μερικές φορες ο αντίλογος μπορεί να βοηθήσει...

0

ConfiteorMust read

Πώς μπορεί ένα βιβλίο 800 σελίδων να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους? Η ικανότητα του συγγραφέα συναρπάζει τον αναγνώστη και η ευφυΐα που κρύβεται σε αυτό το βιβλίο εντυπωσιάζει και πιστεύω ότι αυτή είναι και η πραγματική ομορφιά του. Διαβάζοντας το, καταλαβαίνεις πραγματικά τι εστί αληθινή λογοτεχνία... Πολλοί με είχαν προετοιμάσει για τις δυσκολίες του βιβλίου... αλλά ούτε οι γρήγορες εναλλαγές από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη αφήγηση με αποθάρρυναν ούτε οι εμβόλιμες ιστορίες που δένουν αρμονικά και δίνουν νόημα στην εξέλιξη της ιστορίας. Ένας ήρωας και ένα βιολί θα σας συντροφεύσουν στις σελίδες του βιβλίου ,θα μεταφερθείτε από τον 20ο στο 18ο και μετά 19ο αιωνα και πάλι πίσω στον 20ο.Θα κατακλυστείτε από εικόνες θα ταξιδέψετε σε διαφορετικά μέρη και θα μάθετε να αισθάνεστε τα μυστικά που κουβαλάνε τα παλιά αντικείμενα, όπως το βιολί του Άντρια που έκρυβε βαριά μυστικά και επηρέασε ζωές ανθρώπων. Το πολυτιμότερο όμως όλων είναι η οπτική που μας έδωσε για τους ανθρώπους που επέζησαν του ολοκαυτώματος. Μέσα από το βιβλίο νιώσαμε τη συλλογική ενοχή των επιζώντων που περνούσε σαν βαρίδιο από γενιά σε γενιά. Η θλίψη τους οσα χρόνια και αν πέρασαν δεν μπόρεσε να ξεμακραινει τελείως άλλοι έφυγαν άλλοι σώθηκαν αλλά πραγματικά η ψυχή των επιζώντων συνέχισε να ζει μέσα στα κάγκελα του Άουσβιτς...

1

ΜαρίναΘαφον =εγγυηση

Τι να πει κανείς για τον Θαφον ...δεξιοτέχνης των λέξεων ,μυθοπλάστης απο τους λίγους...που υφαίνει λέξη τη λέξη κ σε συμπαρασύρει σε ένα χορό συναισθημάτων...Δυστυχώς εφυγε νωρις αλλά άφησε μεγαλό έργο πίσω του. Στη Μαρίνα τον βλέπουμε να δοκιμάζετε σε ενα διαφορετικό είδος απο αυτά που τον έχουμε συνηθίσει.Ενα θρίλερ που ξετυλίγεται αργά με συνοχή κ αγωνία που κρατάει μέχρι τέλους. Μέσα στις σκιές ενος επιβλητικού σπιτιού,στο τέλος ενός ξεχασμένου δρόμου ,μακριά απο τον κόσμο ενωμένοι μ ενα δεσμό φτιαγμένο απο σιωπή κ βλέμματα ζει η Μαρίνα κ ο Χερμαν ...ξαφνικα στη ζωη τους εμφανίζεται ο Όσκαρ και όλα αλλάζουν.Πρόσωπα ,περίεργα σημάδια κ κρυμμένα μυστικα δίνουν μια άλλη τροπή στις εξελίξεις...Ενα βιβλίο που μιλάει για προδοσίες,ονειρα ,ελπίδες κ ερωτες με η χωρίς αντίκρυσμα που δηλητηριασαν τη ζωη τους... Δεν θελω να πω αλλα ,για να μην μαρτυρήσω κατι κ σας χαλάσω την αναγνωστική εμπειρία που θα νιώσετε με αυτό το βιβλίο...

0

ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣΠρωτη του ετους

ο ήρωας του βιβλίου ,ο Χένινγκ,αποφασίζει να ταξιδεψει με την οικογένεια του για να περάσει όμορφες κ ήσυχες(που να φανταστεί) χριστουγεννιάτικες διακοπές,ελπίζοντας οτι η πρώτη του έτους θα του φέρει οτι του στέρησε η προηγούμενη... Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γινόμαστε παρατηρητές μιας καθημερινότητας στην γερμανική κοινωνία.Αρχιζει ο χαρακτήρας του ήρωα μας να ξεδιπλώνεται ώσπου στην πορεία του έργου έχουμε καταφέρει να γνωρίσουμε βαθιά την ψυχοσύνθεση του.Η συγγραφέας λες κ έχει ανοίξει ενα παράθυρο στο μυαλό κ την ψυχή του κ μας δείχνει πόσο πολυδιάστατη είναι η ανθρώπινη φύση. Πρόκειται για ενα θρίλερ με κοινωνικές προεκτάσεις,αν είσαι γονιός το στομάχι σου θα γίνει κόμπος,θα θέλεις να το αφήσεις γιατί σε κάποια σημεία γίνεται οδυνηρή η ανάγνωση του,αλλά είναι τόσο εθιστική η γραφή της που δεν θα τα καταφέρεις... Μέσα απο το βιβλίο γινόμαστε μάρτυρες ,στο πως ενα τραύμα του παρελθόντος μας καθορίζει κ δυστυχώς διαμορφώνει ασυναίσθητα την μετέπειτα εξέλιξη μας... Τελικά ,όσο κ αν θέλουμε ή πιστεύουμε οτι έχουμε θάψει κομματια της μνήμης μας ,το υποσυνείδητο είναι εκεί για να μας διαψεύδει κ να μας υπενθυμίζει όλα εκείνα τα τραύματα που δυστυχώς δεν χάθηκαν στη λήθη κ πολλές φορες οδηγούν στην ψυχολογική κατάρρευση μας... Ηταν η πρωτη επαφή με την συγγραφέα κ με κέρδισε γιατί κατάφερε να διατηρήσει την ένταση σε όλη την διάρκεια του έργου κ δημιούργησε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που είχες μπλεχτεί στα δίχτυα κ δεν μπορούσες να ξεγλιστρήσεις...

0

Η μικρή ΚαλβίναΜοντερνο

Ενα αφήγημα μοντέρνο κ αινιγματικό με το στοιχειο της σεξουαλικής ασάφειας του/της ηρωα/ηρωιδας,αφου ο συγγραφέας παρουσιάζει το φύλο ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Ενας επίλογος που θα έπρεπε να είναι πρόλογος ...ενας επίλογος που ψάχνει να βρει τη σωστή του θέση για να κάνει ένα αφήγημα σουρεαλιστικό. Διαβάζετε ευχάριστα κ κρύβει ερωτήσεις που δεν γίνονται αλλά τις κάνεις στον εαυτό σου ψάχνοντας μια αλήθεια πέρα απο τα συνηθισμένα κ δεδομένα που δεν υπάρχει αλλά ειναι δική σου κ μόνο... Ενα άλλο θέμα που μου άρεσε ειναι οτι παρουσιάζει την τρέλα οχι ως ψυχική ασθένεια αλλα ως κάτι που ειναι αλληλένδετο με την πραγματικότητα κ την φύση μας.

0

Η χαμένη αναγνώστριαΧαμενη αναγνωστρια

Ενα βιβλίο που υμνεί τους φανατικούς αναγνώστες κ που θα σου δώσει πολλές απαντήσεις στο ερώτημα "Γιατί διαβάζουμε ?" Μπορεί το επάγγελμα του "βιβλίο θεραπευτή"να μην υπάρχει ,τουλάχιστον ακόμα,αλλά αυτό το βιβλιο θα σου δώσει μια λίστα βιβλίων που λειτουργουν σαν χάπια για το καθένα απο τα προβλήματα σου ...απλά στη λύση θα φτάσεις μόνος σου ...γιατί αυτό είναι το καλό με τα βιβλια ..αν δεν παιδεψεις το μυαλό ... Σε κάποιο σημείο αναφέρει ο συγγραφεας οτι οι Ελληνες ήξεραν εδώ κ χιλιαδες χρόνια την θεραπευτική δυναμη της βιβλιοθεραπειας κ την ασκούσαν στις βιβλιοθήκες τους...Τα βιβλια καθαρίζουν το μυαλό ,γαληνευουν κ ταξιδεύουν την ψυχή κ το μοναδικό σε όλη αυτήν την διαδρομή είναι οτι ο κάθε αναγνώστης εισπράττει διαφορετικά το κάθε βιβλιο ,γιατί η ανάγνωση ,δεν είναι παθητική δραστηριοτητα όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι,αλλά εξαρτάται απο το βαθμό εμπλοκής με τον οποίο συμμετεχει ο κάθε αναγνώστης στα πάθη των ηρώων κ την εξέλιξη της ιστοριας. Αν έπρεπε να πω κάτι που θα ήθελα να ηταν διαφορετικό στο βιβλιο ,ειναι οτι θα ήθελα να δω την εξέλιξη των θεραπειών ...να ακούσω τον αντίλογο των ασθενών κ αν έφτασαν τελικά κ με ποιον τροπο στην "θεραπεία", αλλά ίσως κ αυτό να ειναι το στοιχείο στο οποίο στηρίζεται όλη η μαγεία του βιβλίου. Ξέχασα να αναφέρω ότι υπάρχει κ μια εξαφάνιση στην οποία καλείται ο ήρωας να πάρει τον ρολο του "ντετέκτιβ" στηρίζοντας όλη την έρευνα του ...που αλλου?Μα στα βιβλια φυσικά ...

0

Η απατηλή ζωή των ενηλίκωνΦερραντε

Με το βιβλίο αυτό ταξίδεψα νοερά στην Ιταλία κ συγκεκριμένα στη Νάπολη.Με συντρόφευσε η Τζοβάννα κ μαζι της βίωσα την μετάβαση της απο την παιδικότητα,στην ενήλικη ζωή.Θυμηθηκα μέσα απο αυτό το "ταξίδι"την δική μου εφηβεία ...εκείνο το άχαρο στάδιο της ζωής σου που ψάχνεις την ταυτότητα σου ,γιατί δεν ταιριάζεις ούτε "στα παπούτσια" των ενηλίκων αλλά ούτε κ των παιδιών.Εκείνο το στάδιο που όλοι κ όλα σου φταίνε ,ενώ στην πραγματικότητα σου φταίει ο ίδιος σου ο εαυτός κ η μη αποδοχή της νέας εκδοχής του, αλλα κ η διαφορετική διάσταση που υπάρχει στις ήδη γνώριμες καταστάσεις που βίωνες. Ετσι κ η Τζιοβάννα, η αγνή κ φαινομενικά παραμυθένια παιδική ζωή της αποτελεί παρελθόν...μια νέα πραγματικότητα ανοίγεται μπροστά της που στην αρχη την θυμώνει ,μετα συγκρούεται κ τέλος βγαίνει πιο δυνατή κ με μεγαλύτερη αυτογνωσία μεσα απο όλη αυτήν την πορεία που έχει διανύσει. Δεν ειναι εύκολη η διαδρομή,έχει απογοητεύσεις,μοναξιά κ φόβο...όλα αποδεικνύονται ψευδαισθήσεις...Οτι μέχρι τότε ήξερε ανατρέπεται κ η τέλεια θεωρητικά ζωή της παίρνει την κάτω βόλτα.Ποια όμως είναι η Τζοβάννα πραγματικά ??Στη εφηβεία παύει να ακολουθεί τους κανόνες κ κανείς δεν την αναγνωρίζει ...μήπως όμως αυτό ειναι το πραγματικό της πρόσωπο κ τόσο καιρό ήταν μια καταπιεσμένη επαναστάτρια?? Ενα βιβλίο που σε κρατάει μέχρι το τέλος, με σφιχτή δομή κ περιστατικά που λίγο πολύ θα σου θυμίσουν την δική σου εφηβεία που έχεις λησμονήσει. Ενας υμνός για την διαδρομη προς την ενηλικίωση.

1

Η Βιβλιοθηκάριος του ΆουσβιτςΣυγκλονιστικό

Πρόκειται για μεταφορά της αληθινής ιστορίας της Ντίνα Κλάους ,που επέζησε απο τις φρικαλεότητες του Αουσβιτς κ του Μπεργκεν-Μπελζεν.Με πραγματική αγάπη και αυτοθυσία διαχειρίστηκε τα λιγοστά ,ξεχαρβαλωμένα βιβλία που διακινούνταν λαθραία στο στρατόπεδο ,για την υποτυπώδη μόρφωση και απασχόληση των παιδιών. Αγγίζει τα βιβλία, τα χαϊδεύει, τα προστατεύει χάνεται μέσα σε αυτά. " Μπορεί να σε σκοτώσουν " "Δεν έχει σημασία" απαντάει η Ντίτα. Δεν λέει ,δεν με νοιάζει ,αλλά δεν έχει σημασία δείχνοντας έτσι την ένταξη της στο όλον της ταπεινότητας από τη μία μεριά και στο μεγαλείο της ελευθερίας από την άλλη. "Τα βιβλία είναι επικίνδυνα κάνουν τους ανθρώπους να σκέφτονται "αναφέρεται σε κάποιο σημείο.Αναλαμβάνει λοιπόν την διαφύλαξη των βιβλίων ένα παιδί συμβολίζοντας έτσι το μέλλον,το όραμα ,την εξέλιξη. Με λιτή αλλα ευστοχη γραφή ενώ σε μεταφέρει σε μία ζοφερή κατάσταση καταφέρνει ο συγγραφέας με μαεστρία να δώσει νότες ελπίδας κ ζώης. Σε μαγεύει με τον τρόπο της διήγησης του και σε καθηλώνει. Είναι δε άξιο λόγου ο λειτουργικός και ο ομαλός τρόπος της αφήγησης κατά τις χρονικές μεταφορές. Είναι ένα μυθιστόρημα που όχι μόνο αναδύει τη σοφία μέσα σου αλλά σου δείχνει και μονοπάτια διαχείρισης της σοφιας αυτης. Θα έπρεπε όλοι να το διαβάσουν άλλοι για να μάθουν και άλλοι για να θυμηθούν

0

Περί ηρώων και τάφωνΑπαιτητικο αν κ αριστουργημα

Δεν θα σας κρύψω πως αυτό το βιβλίο με παίδεψε αρκετά ,αλλά είχα βάλει πείσμα οτι θα το ολοκληρώσω κ τελικά ο επιμένων νικά ,γιατί μονο νικητής θα βγεις διαβάζοντας το. Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.Το βιβλιο αποτελεί το 2ο μιας "άτυπης τριλογίας" που ξεκινάει με το τούνελ κ ολοκληρώνεται με το Αββαδων ο εξολοθρευτής.Το βιβλιο χωρίζεται σε 3, ουσιαστικά μέρη κ κυριαρχεί μια δυστοπική ατμόσφαιρα.Είναι ενα βιβλιο που δεν μπορείς να μιλήσεις γι 'αυτό με σιγουριά γιατί είναι τόσο πυκνό γραμμένα τα νοήματα του που μόνο για ένα σημείο είσαι σίγουρος...την ασημαντότητα του ανθρώπου που θέλει να τονίσει ο συγγραφέας. Στο πρωτο μέρος συναντάμε δυο ήρωες ,το νεαρό Μάρτιν που αποζητά την τρυφερότητα απο την Αλεξάνδρα,μια ιδιότυπη φιγούρα που θα μπορούσε να παραλληλιστεί κ με αρχαια τραγική ηρωίδα που αποζητά την κάθαρση από το βάρος των αμαρτιών της οικογένειας της. Το κεφάλαιο που με συνεπήρε ηταν το σημείο με την έκθεση περί τυφλότητας,οπου η αφήγηση ειναι χειμαρρώδης. Σε αυτό κυριαρχεί ο Φερναντο ένας ήρωας που πιστεύει οτι οι τυφλοί αποτελούν μια μυστική σέκτα που κυβερνάει τον κόσμο κ γι αυτό το λογο νιώθει παρανοϊκό μίσος απέναντι τους.Αυτον τον χαρακτήρα όμως τον αγάπησα λίγο παραπάνω ,είναι σκοτεινός ,εμμονικός ,κυνικός, αναρχοσυνδικαλιστής ,με μανία καταδίωξης κ μια έφεση στις συνωμοσιολογίες. Το βιβλίο περιέχει αρκετές πολιτικές τοποθετήσεις ,οι οποίες κ με δυσκόλεψαν γιατί αγνοούσα αρκετά πράγματα για το ιστορικό παρελθον κ τα γεγονότα απο τον εμφύλιο στην Αργεντινή. Οι τελευταίες γραμμές σου αφήνουν μια ελπιδοφόρα αίσθηση ενώ μέχρι τοτε σε κυριεύει μια υπαρξιακή αγωνία. Νιώθεις την κάθαρση ,μια πνευματικη αναγένηση κ νιώθεις οτι ο κύκλος της ζωής κλείνει. Είναι ενα απαιτητικό ανάγνωσμα που πρέπει να του αφιερώσεις χρόνο κ φαιά ουσία ,αλλά σε ανταμείβει.

0

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥΚορτω

Ενα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο απο τον συγγραφέα της καρδιάς μου,με άρτια γραφή κ κυρίως δομή Είναι σαν να σου δίνει έναν αόρατο μαγνήτη για να ενώσεις ολα τα κομμάτια που άκουσες,διάβασες ή βίωσες.Αναλύει και συγχρόνως συνθέτει με τρόπο απλό κ κατανοητό αυτό το μπερδεμένο κουβάρι της κατάθλιψης. Αξιοσημείωτες οι παραπομπές κ αναφορές στη διεθνή λογοτεχνία που με ιδιαίτερη μαεστρία εισχωρούν στο κείμενο και αναφέρονται στο θέμα. Θα συνηστούσα σε ολους να το διαβάσουν αλλά ιδιαίτερα σε εκεινους που διασχίζουν τα σκοτεινά μονοπάτια της καταθλιψης και σε εκείνους που εχουν κάποιον με κατάθλιψη στο άμεσο η έμμεσο περιβάλλον τους,θα είναι μεγάλη βοήθεια.

0

Το γαλάζιο δωμάτιοΠιλτσερ

13 αυτοτελείς,μικρές ιστορίες βγαλμενες απο την καθημερινότητα γεμάτες μυρωδιές ,χρωματα ,συναισθήματα κ μουσικές...13αποσπασματα που έπαιξαν καθοριστικό ρολο στη ζωή των πρωταγωνιστών

0

Να βλέπεις στον έρωταBucay

Εναντίον ανατρεπτικό βιβλιο που αναλύει τις ερωτικές σχέσεις με την χαρακτηριστική εθιστικη γραφή του Jorge Bucay.Ενα τυχαίο γεγονός ανατρέπει τις ζωές των πρωταγωνιστών κ μας μυεί στην κατανόηση των σχέσεων κ πως πραγματικά λειτουργουν η θα έπρεπε τουλάχιστον να λειτουργούσαν

0

Η καρδερίναΚαρδερινα

Μια φαινομενικα τέλεια σύζυγος σύζυγος ,την εποχή της αποικιοκρατίας στην Ινδία του 1839.Ομως το Λίβερπουλ κ η πορνεία που άφησε πίσω της ,ώστε να φτασει στην εξωτικη ανατολή κ στην ανωτερη κοινωνική θέση ,την ωθούν να γράψει την ιστορία της ζωής της.Μια ιστορία συγκινητική κ ένας αδιακοπος αγώνας

1

Να σου πω μια ιστορίαBucay

Μικρες αυτοτελής ιστορίες με ηθικά διδάγματα που βοηθάνε στην αυτόβελτίωση μας μέσα απο την αυτογνωσία.Ενα ανάγνωσμα ευχάριστο που προτείνω ανεπιφύλακτα

0

Η ιστορία της θεραπαινίδαςΔυστοπια

Το μυθιστόρημα της Ατγουντ μου κέντρισε το ενδιαφέρον απο τις πρωτες του σελιδες.Αναδεικνυει τη θέση της γυναίκας ως υποχείριο στον θρησκευτικό φονταμενταλισμο σε ένα όχι κ τόσο μακρινό δυστοπικό μέλλον.Μια πατριαρχική κοινωνία που στέρησε όλα τα δικαιώματα των γυναικών κ τις όρισε ως πορφυρές δούλες με μοναδική υποχρέωση την συμβιβαστική αναπαραγωγή.Το σκηνικό θυμίζει μεσαιωνικό σκοταδισμό κ σου υπενθυμίζει οτι όλα οσα θεωρουμε δεδομένα μπορούν να ανατραπούν μέσα απο απερίσκεπτες πολιτικές επιλογές

1

Μικρές φωτιές παντούCeleste

Το ξεκίνησα με μεγάλες προσδοκίες κ η αλήθεια είναι οτι το πρωτο κομμάτι του ,ήταν γεμάτο αναλυτικές περιγραφές που σε κάποιο σημείο με κούρασαν.Η συνέχεια όμως αποζημιώνει τον αναγνώστη. Θίγονται πολλά κ ευαίσθητα θέματα γύρω απο την μητρότητα κ αυτό που με κέρδισε ακόμα περισσότερο ηταν οτι η συγγραφέας δεν παίρνει θέση κ αφήνει τον αναγνώστη να αποφασίσει το δικο του "ηθικα σωστο"Σου δίνει τροφή για συζήτηση κ είναι ιδανικό βιβλιο για συναναγνωση.

1

Μικρό χρονικό τρέλαςΣυγκλονιστικό

Το μικρο χρονικό τρέλας είναι ενα βιβλιο που διαβάζεται κυριολεκτικά με μια ανάσα.Η χαρακτηριστική ωμότητα της γραφής του Κορτω σε συγκλονίζει.Το βιβλιο περιγράφει ενα ψυχωσικο επεισόδιο του συγγραφέως κ πως κλιμακώνεται.Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να το βιώσει διαβάζοντας το ,να νιώσει πως απόδομειται το μυαλό ,πως οδηγείται στη παραφροσύνη κ τους λόγους που το οδήγησαν κ πως τελικά καταφέρνει κ ανασυγκροτείται .Το βιβλιο είναι απόλυτα ισορροπημένο, χωρίς ασκοπους συναισθηματισμούς κ παράφιλολογίες

0

Το λάθος αστέριΣυγκλονιστικό

Ηρθε ο καιρός να διαβάσω αυτό το βιβλιο για το οποίο είχα ακούσει απο τα ωραιότερα σχόλια κ όμως ...ηταν όλα αλήθεια❗Υπήρχαν στιγμές που η συναισθηματική φόρτιση ηταν πολύ εντονη αλλά η ελπίδα δεν έσβηνε ποτέ.Οι χαρακτήρες είναι άριστα δομημένοι με μπόλικο χιούμορ κ αυτοσαρκασμο.Με μια γραφή συγκίνητικη αλλά συνάμα κ τόσο αληθινή. Οπώς καταλαβατε το λατρεψα

0

Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν ΟβΑνατρεπτικό

Τι να πρώτο πω γι'αυτό το βιβλίο που μου προκάλεσε πολλά γέλια αλλά μου έφερε κ δάκρυα στα ματια. Ο κύριος χαρακτήρας, είναι ο γκρινιάρης κ σκυθρωπός κύριος οβ,ενας άνθρωπος που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά μεσα στις σελιδες του βιβλιου.Στην αρχή γελαμε με τις ακραίες αντιδράσεις του σχετικα με την τάξη κ την καθαριότητα στη μικρή γειτονιά του.Μέσα στο βιβλιο όμως μαθαίνουμε την ιστορία του και καταλαβαινουμε οτι κανένας δε γεννήθηκε με τις παραξενιές του αλλά οτι όλα είναι κατάληξη των δυσκολιών που αντιμετώπισε στη πορεία της ζωής του.Επίσης μας υπενθυμίζει οτι η ανθρωπιά η συμπόνια κ η αγάπη βρίσκονται κρυμμένα ακομα κ στην πιο φαινομενικά "σκληρή" καρδιά

0

Εκατό χρόνια μοναξιάΑριστούργημα

Το "100 χρονια μοναξια" πρόκειται για το εμβληματικότερο έργο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, οπου του χαρισε ενα Νόμπελ το 1982 κ τον ανέδειξε ως έναν απο τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιωνα.Μέσα στο βιβλιο εμπλέκει με άριστη δεξιοτεχνία το παραμύθι-ουτοπία με τον ρεαλισμό κ συνθετει το τοπιο της μαγικης αλλα συνάμα κ θλιβερής Λατινικής Αμερικης παρουσιάζοντας το πολιτικο σκηνικό της εποχής.Σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του βιβλίου κ προσπαθεί να εμβαθύνει στη ανθρώπινη ψυχολογία. Ενα απο τα πιο όμορφα αποσπάσματα του βιβλίου "Το παρελθόν είναι ενα ψέμα,η μνήμη δεν έχει επιστροφή.Κάθε άνοιξη που έφευγε χανόταν για παντα και ο πιο παθιασμένος κ σταθερός έρωτας δεν ηταν τελικά παρα μια εφήμερη αλήθεια

0

Η άλλη ΓκρέιςΑνατρεπτικό

Μεταφερόμαστε στον Καναδά του 1843, όπου η Γκρέις Μαρκς καταδικάζεται ισόβια για την εν ψυχρώ δολοφονία δύο ατόμων μαζί με τον "συνένοχο" σταβλιτη Τζειμς Μάκ Ντέρμοτ . Μέσα στο βιβλίο παρακολουθούμε την Γκρεις να εξιστορεί τα γεγονότα στον ψυχολόγο Σάιμον Τζόρνταν ο οποίος θα κρίνει η όχι την ενοχή της. Το πατριαρχικό περιβάλλον κυριαρχεί και σε αυτό το βιβλίο της Αtwood Μόνο που αυτή τη φορά βασίζεται σε αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τον Καναδά του 19ου αιώνα. Τελικά η Γκρέις είναι θύμα η θύτης ?

1

Το ημερολόγιο της Άννας ΦρανκMust read

"Μπορω να ζήσω μονη αν το απαιτούν οι συνθήκες κ ο αυτοσεβασμος.Η εξυπνάδα κ η αξιοπρέπεια θα με κρατήσουν ζωντανή αν στερηθω όλες τις εξωτερικές απολαύσεις η αν μου προσφερθούν σε κοστος που δεν μπορω να πληρωσω.Γιατί σε τέτοιες καταστάσεις αντλεις δυναμη απο τα αποθέματα σου κ αν νομίζεις πως ηταν άδεια ,βρίσκεις θάρρος ,πυγμή κ κουράγιο να πολεμησεις κ να επιζησεις"Λογια απο ενα συνειδητοποιημένο 12χρονο κορίτσι που μας δίνει κυριολεκτικά μαθήματα ζωής ➡Ενα διαχρονικο must read

1

Το ουράνιο όραμαΜετα την ουρανια προφητεια

Τον Redfield τον πρωτογνωρισα μέσα απο την Ουράνια προφητεία κ μου άρεσε ο τροπος προσέγγισης του ώστε να φτάσουμε όλοι στην εσωτερική επίγνωση.Το ουράνιο όραμα αποτελεί την συνέχεια του καθως κ την επιστημονικη επιβεβαιωση των οσων ανεφερε. Μου άρεσε ιδιαίτερα το κομματι στο οποίο αναλύονται οι χειραγωγικες μέθοδοι κ ο τροπος αναγνώρισης τους αλλά κ αποστασιοποίησης απο αυτές. Τελικά οι συμπτώσεις τι ρολο παίζουν στη ζωή μας ?Σίγουρα θα το ανακαλύψουμε μέσα απο το βιβλιο

0

Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείοΤαξιδιαρικο

Οπως είπε ο Περντι στο βιβλιο"Τα βιβλια δεν είναι αυγά.Επειδή ενα βιβλιο έχει παλιωσει δεν σημαίνει οτι έχει χαλάσει... Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο οσο κ αν παλιωσει θα σου ξυπνάει συναισθήματα ,θα παιζει στο μυαλό σου το libertango κ θα σου φωτίζει τα σκοτάδια σου κ θα σου θυμίζει οτι κανείς δεν ωριμάζει αν δεν υπηρξε νεος κ ανόητος για ενα διάστημα

0

Η κλέφτρα των βιβλίωνMust read

Εχουμε διαβάσει όλοι λίγο πολύ για την περίοδο του μεσοπολέμου κ την ιδεολογική ηγεμονία του Χίτλερ από την άνοδο του στην εξουσία μέχρι κ την εισβολή του στην Πολωνία τον Σεπτεμβριο του '39...Εχουμε διαβασει ανατριχιαστικες βιογραφικές ιστοριες για την προσπάθεια των Εβραίων να γλιτώσουν απο τις διωξεις του αλλά πρώτη φορά διαβάζω ένα βιβλίο που μιλάει για εκείνη την περίοδο μεσα απο τα ματια ενος Γερμανου πολιτη...Πόσο ταυτίζονταν με τις ιδεολογια του παρανοικού ηγετη τους?Μήπως ο φόβος τους μην βρεθουν στο στοχαστρο της Γκεσταπο τους εκανε να σιωπούν κ όχι η ιδεολογική τους ταύτιση? Το βιβλιο το ξεχώρισα για πολλούς λογους,κατ'αρχην θεωρησα ευρηματικο τον ρολο του αφηγητη ,ειχε εκπληκτικη συνοχη κ σε κρατουσε με αμείωτο ενδιαφέρον μεχρι την τελευταία του σελίδα. Το βιβλιο μας εξιστορεί την ιστορία της μικρής Λιζελ αλλα ταυτόχρονα γινόμαστε παρατηρητές του γερμανικού μικρόκοσμου εκείνης της εποχής.Ποσο ταυτίζονταν με την ιδεολογια του Χιτλερ μια φιλήσυχη οικογένεια που δεν ειχε τίποτα να χωρίσει από εναν Εβραίο?Ετρεμαν μηπως πουνε η κανουν κατι που δεν θεωρειται αρκετά πατριωτικο κ εχουν να αντιμετωπισουν την μανια των Ες-Ες...Φοβος... Υπαρχει σιγουρα κ η πλευρα των Γερμανων που ο πατριωτισμός τους κ ο αντισημιτισμός τους ξεχείλιζε ...κ ολα αυτα σε μια κοινωνία ...αραγε τι ισορροπία επικρατούσε...διαβαζοντας λοιπον το βιβλιο καταλαβαινεις πολλα για το ποσο διχασμενη ηταν η κοινωνια ,τις εσωτερικες διαμαχες κ αντιπαλότητες κ πως εξελιχθηκαν οταν ξεκινησε ο Β παγκοσμιος πολεμος οπου κατω απο τον φοβο των βομβαρδισμων επρεπε να συμβιώσουν αν ηθελαν να ζησουν...

1

Ο Βασιλιάς τηςΗ μυθολογία στα καλυτερα της

Αν είσαι λάτρης της μυθολογίας ε τότε αυτό είναι το βιβλίο σου...Θα εκπλαγείς ευχάριστα με την εναλλακτική κ ευφάνταστη μυθολογία που παρουσιάζεται. Το βιβλιο αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό την μυθοπλασίας με την μυθολογία.Πρόκειται για την ιστορία την ωραίας Ελένης,μονο που τώρα την διηγείται απο την δική του πλευρά ο Μενέλαος.Μια διαφορετική οπτική πιο ευρηματική αλλά κ πιο ρεαλιστική θεωρώ.Ενας Μενέλαος ανακουφισμένος μας δίνει την ανατροπή αιώνων...Μια ωραία Ελένη που παρουσιάζεται σαν ενα ελεύθερο πνεύμα που δεν άνηκε ποτέ σε κανέναν .Γεννήθηκε κ έζησε ελεύθερη κόντρα σε όλα τα τετριμμένα της εποχής. Το βιβλιο έχει γρήγορες εναλλαγές ,αστειες σκηνες,χωρίς πομπώδεις λέξεις αλλά με συνοχή κ απλό λογο .Σε αρκετά σημεία ο λόγος γίνεται γλαφυρός κ σε κάποια χυδαίος χωρίς όμως να σε ξενίζει γιατί σου θυμίζει αριστοφανική κωμωδία. Διαβάζοντας το ομολογώ ότι δεν με έκανε στιγμή να βαρεθώ αντίθετα με κρατούσε σε συνεχή εγρήγορση. Περνάει ωραια μηνύματα όπως οτι όσα λεφτά ,δυναμη κ δόξα ν αποκτήσει κάποιος δεν σημαίνει απαραιτητα ότι έχει κερδιζει την ευτυχία στη ζωή του ,αλλά οτι τις περισσότερες φορές η ματαιοδοξία προμηνύει συμφορές. Μια φράση που κράτησα εφόδιο απο το βιβλίο είναι "ένδοξος δεν είναι αυτός που κατακτά αλλά αυτός που απελευθερώνει ..."

3

Η θεραπεία του ΣοπενάουερΓιαλομ

Αλλο ένα βιβλίο του αγαπημένου μου ψυχοθεραπευτή που καταφέρνει με μαεστρία να συνδυάσει την φιλοσοφία κ την ψυχολογία με την λογοτεχνία. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Τζούλιους ,ο οποίος μαθαίνει οτι οι μέρες του λιγοστεύουν μέρα με την μέρα.Ετσι αποφασίζει να κάνει μια ανασκόπηση σε επιτυχίες κ αποτυχίες της μέχρι τώρα ζωής του κ ο δρόμος τον οδηγεί στον Φίλιπ,μια φαινομενικη αποτυχία του κ εναν μεγάλο θαυμαστή του Σοπενάουερ που προσπαθεί να τον βοηθήσει μεσα απο τα αποφθέγματα κ την θεωρια του. Ενα βιβλίο ύμνος στο μεγαλείο της ζωής που μας θυμίζει το ανεκτίμητο δωρο της ύπαρξης μας.Απο την άλλη παρουσιαζει τον θανατο σαν ενα αναποφευκτο κομματι της ύπαρξης μας .Μας τονίζει οτι πολλοι ζουμε τη ζωη μας "εν αναμονή"και στο τελος παρατηρούμε οτι όλο αυτό το διάστημα της αναμονής ηταν τελικά η ιδια η ζωή μας. Ενα βιβλίο με βαθιά νοήματα που διευκρινίζει οτι η θεραπεία ξεκινάει οταν σταματανε οι μομφες κ αναδύεται η ευθύνη. Μεσα στο βιβλιο ουσιαστικα βλεπουμε κ τα ευεργετικά αποτελεσματα της ομαδικής ψυχοθεραπείας,ταυτιζόμαστε σαν αναγνώστες με καποιο από τα μέλη της ομαδας ,βρίσκουμε στοιχεία του εαυτού μας μεσα σε αυτην, μαθαίνουμε να τα αποδεχόμαστε κ γινομαστε οι καλύτεροι ακροατές...

0

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκεΕυχάριστο

Ενας αξιαγαπητος ήρωας,με εμπειρία 100 χρονων ,θα σας θυμίσει οτι η ζωή θέλει τρέλα ,πάθος κ ζωντάνια.Ο Αλαν ακόμα κ στα 100 δεν παραιτείται ,δεν εφησυχαζετε αλλά συνεχίζει να ζει στα όρια την κάθε του μέρα.Μπλέκει στις πιο αστείες κ απροοπτες περιπετειες κ μας θυμίζει οτι η ζωή είναι γεμάτη εναλλαγές.Ενα ευχάριστο κ ανάλαφρο βιβλιο που σίγουρα θα σας αφήσει ενα χαμόγελό στα χείλη

1

Η γυναίκα στην καμπίνα 10Ruth

Η γυναικα,στην καμπίνα 10 ηταν απο αυτά τα βιβλια που διαβαζεις το οπισθόφυλλο κ κατευθύνεσαι κατευθείαν στο ταμείο.Ευτυχώς δεν με απογοήτευσε ,είναι ενα βιβλιο αστυνομικο-μυστηριου κ όχι θρίλερ όπως χαρακτηρίζεται.Η πλοκή εμφανιζεται μετα τις πρωτες 100 σελίδες κ σιγά σιγά ο ρυθμός επιταχύνεται με κορύφωση τα τελευταια κεφάλαια που οι ανατροπές έρχονται η μια μετα την αλλη.Ως λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας,θεματολογικά μπορω να πω οτι δεν πρωτοτυπεί αλλά δημιουργεί μια δεξιοτεχνική ατμόσφαιρα μυστηρίου που σε κανει να διαβαζεις με άγχος χωρίς να θέλεις να το αφήσεις απτά χέρια σου. Οποτε ο στόχος της Ruth Ware επιτεύχθει

0

Το αλάτι της ζωήςMust read

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για χαλάρωση κ ενδοσκοπηση κ Το αλάτι της ζωής με βοηθησε κ στα δυο.Δεν είναι τυχαίο που βραβευτηκε ως το πιο αισιόδοξο βιβλιο το 2012,στη Γαλλία. Το βιβλίο σε γεμίζει με εικόνες,μυρωδιές ,χρώματα,ηχους κ σε πλημμυρίζει με συναισθήματα . Η αφορμή για την Francoise Heritier να γράψει αυτό το βιβλιο ,ηταν μια καρτ ποστάλ που έλαβε απο ενα φιλο της γιατρό κ συγκεκριμενα η λεζαντα οτι "έκλεψε "λίγο χρονο γιά διακοπές.Αυτό το "έκλεψε" την πυροδότησε να σκεφτεί όλες αυτές τις χαλαρές κ ανεκτίμητες μικρές στιγμές που ζουμε καθημερινά

0

Το κορίτσι του τρένουΑνατρεπτικό

Αν είσαι λάτρης του ψυχολογικού θρίλερ βρηκες το επόμενο ανάγνωσμα σου! Το κορίτσι στο τρένο το διάβασα κυριολεκτικα μέσα σε μια μέρα αφού με κερδισε απο τις πρώτες του σελίδες.Λάτρεψα οτι όλοι οι χαρακτήρες ηταν δισδιαστατοι κ ιδιαίτερα την ηρωίδα ,μια 35χρονη μοναχικη , αλκοολική κ ψυχολογικά άστατη προσωπικότητα που ζει με τους δαίμονες της. Μέσα απο την ηδονοβλεψικη συνήθεια της να παρακολουθεί τα σπίτια απο οπου περνάει το τρένο γίνεται μάρτυρας μιας εξαφανισης...ενα κενό μνήμης κ πολλά αλλά θα κρατήσουν την αγωνία σας μέχρι την τελευταία σελιδαΑν είσαι λάτρης του ψυχολογικού θρίλερ βρηκες το επόμενο ανάγνωσμα σου! Το κορίτσι στο τρένο το διάβασα κυριολεκτικα μέσα σε μια μέρα αφού με κερδισε απο τις πρώτες του σελίδες.Λάτρεψα οτι όλοι οι χαρακτήρες ηταν δισδιαστατοι κ ιδιαίτερα την ηρωίδα ,μια 35χρονη μοναχικη , αλκοολική κ ψυχολογικά άστατη προσωπικότητα που ζει με τους δαίμονες της. Μέσα απο την ηδονοβλεψικη συνήθεια της να παρακολουθεί τα σπίτια απο οπου περνάει το τρένο γίνεται μάρτυρας μιας εξαφανισης...ενα κενό μνήμης κ πολλά αλλά θα κρατήσουν την αγωνία σας μέχρι την τελευταία σελιδα

0

Χωρίς παρελθόνΕυχάριστη έκπληξη

Το βιβλιο το ξεκίνησα έχοντας την εντύπωση οτι πρόκειται για ενα ανάλαφρο Αρλεκιν ...ποσο εξω έπεσα! Πρόκειται για ενα πολύ δυνατό κοινωνικό βιβλιο με αρκετές πινελιές αστυνομικής μυθιστοριογραφίας .Μια ιστορία που μπλέκει περίτεχνα παρελθον κ παρόν .Μια ηρωίδα ,η Ελένα Ιωάννου ,ενα σκληρό παρελθον στην Αλεξανδρούπολη του 1970 με εναν πατέρα μπεκρή ,μια όμορφη ζωή στο Παρίσι ,ένας πυροβολισμός κ ένας βιασμός θα σας κανουν να κρατήσετε την ανάσα σας μεχρι να μάθετε τι πραγματικα συνέβη. Πολλά πρόσωπα εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία κ ενδεχομένως να αναθεωρήσετε στην πορεία της,την αρχικη εικονα που δημιουργησατε για τον καθένα τους

0

Ονειρεύτηκα την ΚούβαΣκληρό

Ονειρευτηκα την Κουβα" κυριολεκτικά μέσα απο αυτό το βιβλιο.Μια ωμή εξιστόρηση γεγονότων,θλιβερών κατα βαση πισω στην απομονωμένη κομμουνιστική Κούβα της δεκαετίας του '50.Η ιστορία αναφέρεται σε 3 γενιές γυναικών σε μια οικογένεια που ο καθένας τους κουβαλαει τον δικο του σταυρό ειτε αυτος λεγεται ψυχολογικη ασθένεια, ειτε συναισθηματική δυστυχία, σωματική ασθένεια ειτε εμμονή. Ενα βιβλιο άκρως ρεαλιστικό ,που δεν θα μπορεσεις να ταυτίστεις με κανέναν ήρωα του βιβλιου κ αυτό είναι το μαγικό στη γραφή της Garcia.Το μοναδικο μου που με κουρασε ηταν οι γρήγορες εναλλαγές προσώπων ,οπτικών γωνιών κ χρόνου.Δεν άφηνε μια ιστορία να ξεδιπλώθει ολοκληρωμένα αλλά η Garcia χρακτηριζεται για τον ιδιόμορφο τροπο γραφή της

0

Πλάσματα μιας μέραςΓιάλομ = Εγγύηση

Τι να πει κανείς για τον υπέροχο κ πολυγραφοτατο Yalom, άλλο ένα βιβλιο του που δεν θέλεις να αφήσεις απο τα χέρια σου.Μου άρεσε το σημείο που μιλάει για του φόβους στη ζωή μας κ λέει χαρακτηριστικά "επιτρεπεις στο φόβο σου, ενα εφήμερο συναίσθημα που ίσως προκύψει μέσα σου,να επηρρεάσει ολόκληρη την πορεία της μιας κ μοναδικής ζωής σου ?"Τόσο απλό κ βαθύ ταυτόχρονα που σε κανει να ταρακουνηθεις .Επίσης αναφέρει οτι το παρελθον ειτε καλό ειτε οχι,έχει περάσει κ δεν μπορούμε ούτε να το αλλάξουμε ουτε να το ξανά ζήσουμε.Οποτε ζηστε το παρόν για να επενδύσετε σε ενα καλύτερο μέλλον

0

Πριν το τέλοςΑριστούργημα

Ενα βιβλιο μαρτυρία ,επίλογος κ πνευματική διαθήκη όπως το ονόμασε κ ο ίδιος ο Ernesto Sabato. Το βιβλιο πραγματεύεται πολλά θεματα αλλά 2 μου έδωσαν πολύ τροφή για σκέψη. Το ενα είναι ο θάνατος των οικείων μας κ ιδιαίτερα αν δεν έχουμε προλάβει να πούμε όσα θα θελαμε...Δυστυχώς αν μείνουν λογια που δεν ειπώθηκαν κ η αγάπη δεν μπορεί να εκφραστει ,τοτε οι παλιές πληγές μένουν ανοιχτές για παντα. Το άλλο θέμα είναι ο "εθνικισμός" που σύμφωνα με τoν Sabato είναι η αγάπη για την πατρίδα μας με ενα ευγενικό συναίσθημα που μας ενώνει ολους ,γιατί οποίος αγαπάει την πατρίδα του ,κατανοεί κ σέβεται κ τους αλλους σε αντίθεση με τον "εθνικισμο" που αποδεικνύεται μικροπρεπης ,φθηνός μας απομονώνει κ μας κανει να μισούμε κ οδηγεί σε παγκόσμιους πολέμους ,δικτατορίες,αυτοκτονίες ,αύξηση εγκληματικότητας κ έντονη κατάθλιψη

0

Αληθινοί και ονειροπόλοιΓρηγοράκης

Πρωτη επαφη με τον συγγραφέα Γιάννη Γρηγοράκη κ θα αναρωτήθω γιατί τοσο καιρό απέφευγα έλληνες συγγραφείς,άλλος ένας που με κερδισε λοιπον... Μέσα δεκαετίας του 1920. Ο αμπελουργός Λέων Αληθινός έχει ένα όραμα ζωής. Να φτιάξει ένα οινοποιείο στη Μαντίνεια της Αρκαδίας. Η οικονομική κρίση όμως του 1929 βάζει φρένο στα σχέδιά του. Ο γιος του Άγγελος θα θελήσει να πραγματοποιήσει το όραμα του πατέρα του, αλλά ξεσπά ο πόλεμος και ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής.Ο εγγονός του Λέοντα, Διόνυσος, είναι αυτός που θα υλοποιήσει το όνειρο της οικογένειας ύστερα από πενήντα χρόνια. Το κτήμα Διόνυσος Αληθινός γνωρίζει διεθνή αναγνώριση. Αρχές του 21ου αιώνα η επιχείρηση καταρρέει από αστάθμητους παράγοντες. Οι τελευταίοι απόγονοι της οικογένειας φαντάζουν χαμένοι μέσα στα προσωπικά τους αδιέξοδα. Ενώ ο Διόνυσος ζει τις τελευταίες αναλαμπές της ζωής του, εμφανίζεται στην περιοχή ο Κάρλο, που κάνει μεταπτυχιακό στην Ιστορία. Αναζητά μαρτυρίες για Ιταλούς στρατιώτες που πολέμησαν στα βουνά της Αρκαδίας στο πλευρό της Αντίστασης, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβρη του 1943. Η αναζήτησή του διασταυρώνεται με την οικογένεια Αληθινού. Ένα μυθιστόρημα που διαπερνά τον άνθρωπο μέχρι τα βάθη της ύπαρξής του, όπου γεννιέται ο προσωπικός του χρόνος – το φύλο και η ταυτότητά του -, αλλά και η μοίρα του, που παρασύρεται από τα γυρίσματα της Ιστορίας.

0

Ερωτικά γράμματα από τη ΜονμάρτηΑπρόσμενα συγκινησιακό

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συγκινητική κ νοσταλγική ιστορία που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια απο τίς πρώτες σελίδες της... Κεντρικός ήρωας είναι ο Ζυλιέν Αζουλαι που η απώλεια της γυναίκας του είναι οτι πιο οδυνηρό του συνέβη ποτέ... Πως μπορείς να μαζέψεις λοιπόν τα κομμάτια σου μετά από μια απώλεια...Πως μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου...Απο που μπορείς να αντλήσεις δύναμη...ιδιαίτερα όταν υπάρχει κ ενα παιδί.Τα 33 γραμματα που του ζήτησε να της γράψει ,η αείμνηστη,είναι η αφορμή να βάλει μια τάξη στις χαώδης σκέψεις του κ γίνεται ευκαιρία για μια περιπέτεια που ξεκινάει με την εξαφάνιση των γραμμάτων... Σε αυτό το μυθιστόρημα βλέπουμε εναν διαφορετικό Μπαρρό ,πιο αληθινο,που για πρωτη φορά πραγματεύεται ενα βαρύ κ θλιβερό θέμα όπως είναι ο θάνατος.Το θέμα τής απώλειας το παρουσιάζει όπως ακριβως είναι,χωρίς ωραιοποιήσεις ,χωρίς περιττούς αστεϊσμούς ώστε να ελαφρύνει την διάθεση του αναγνώστη .Σε βυθίζει στα πιο βαθιά κ απαγορευμένα μονοπάτια του μυαλού σου.Αλλά η ελπίδα δεν σβήνει κ σου δείχνει το φως που μπορείς να βρεις διασχίζοντας τα σκοτάδια σου.Μας δείχνει τα στάδια του πένθους σωματικά κ ψυχολογικά κ πως ανταποκρίνεσαι στις κοινωνικες επιταγές. Οι γνωστές όμορφες περιγραφές του Μπαρρο δεν εκλείπουν κ νιώθεις οτι διασχίζεις κ εσύ τα στενά της πολης του φωτός,μεταφέρεσαι στην γαλλική εξοχή κ καταλήγεις στο νεκροταφείο της Μονμάρτης οπου σου δείχνει οτι κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή.... .

0

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμηΑνιαρο

Κεντρικη ηρωίδα είναι η 7χρονη Ελσα ,ενα πλάσμα με μεγάλη φαντασία που με την βοηθεια της γιαγιάς της έχουν δημιουργήσει ολοκληρους φανταστικούς κόσμους που χάνεται μέσα σε αυτους.Η Έλσα επίσης δέχεται bullying αλλά έχει μάθει να αμύνεται πλεον κ μας κανει να αναρωτιομαστε τελικά τι είναι καλύτερο,να μάθεις να τρέχεις κ να περνας απαρατήρητος η να αμυνεσαι κ να επιστρέφεις με μελανιές ?Αυτές οι μελανιές όμως είναι παράσημα ανδρείας για το σθένος κ σημάδια του παρακμάζον πολιτισμού μας κ της έλλειψης παιδείας.Το ομορφοτερο απόσπασμα για μένα ηταν το εξής:Ενας άνθρωπος θέλει να τον αγαπήσουν,κι αν δε γίνει αυτό θέλει να τον θαυμάσουν,κι αν δεν γίνει αυτό θέλει να τον φοβηθουν ,θελει να εμπνεύσει ενα συναίσθημα γιατί η ψυχή τρέμει το κενό κ αναζητά επαφή με οποιαδήποτε τίμημα.Οπώς βλέπετε αυτό το θέμα με συγκινησε κ με προβλημάτισε απο ολο το βιβλίο αν κ η ιστορία εστιάζει αλλου.Το θεώρησα λίγο φλύαρο κ δεν με συγκίνησε όσο το "ο άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ "του ιδίου που κυριολεκτικά το λατρεψα

0

Το δώρο της ψυχοθεραπείαςΑριστούργημα

Το δώρο της ψυχοθεραπειας" πρόκειται για ενα βιβλιο "ΒΙΒΛΟΣ" για τους νέους ψυχοθεραπευτες και τους ασθενείς τους.Ο Irvin Yalom αναφέρει ποσό σημαντικη είναι η ειλικρίνεια κ η ενσυναίσθηση μέσα στην θεραπευτική συνέδρια ,μοιραζεται μυστικά που απέκτησε απο την μακρόχρονη εμπειρία του ως θεραπευτής αλλά κ ως θεραπευόμενος.Τονιζει οτι καθηκον του ψυχοθεραπευτη ειναι να απομακρυνει τα εμποδια που μπλοκαρουν το μονοπατι του ασθενη.Τα υπολοιπα ,αναφερει,θα ακολουθησουν αυτοματα πυροδοτουμενα απο τις δυναμεις αυτοπραγματωσης του ασθενη

0

Δυο μέρες μόνοΕπίκαιρο

Είχα δει την ταινία πριν χρόνια οποτε ήμουν προϊδεασμενη οτι πρόκειται για ενα βιβλιο που θα περάσω όμορφα μαζί του ,με κοινωνικούς προβληματισμούς ,ατμοσφαιρικές εικόνες κ μια αισθηματική ιστορία που εξελίσσεται.Για πρώτη φορά ίσως πω οτι η κινηματογρατοφικη του απεικόνιση ξεπερνάει κ το ίδιο το βιβλιο

0

Έρως ανίκατε μάσανΞεκαρδιστικο

Ερως ανικατε μασαν.Διαβάζετε με δυο τρόπους, ειτε μονορουφι ,ειτε σταδιακά παίρνοντας μικρές δόσεις γέλιου που θα σε χαλαρώνουν απο την αγχωτική σου μέρα.Αυτήν την φορά ο Αύγουστος Κορτω δημιούργησε ενα βιβλιο που θα σου φέρει δάκρυα στα ματια ,μονο που αυτην την φορά θα είναι δάκρυα απο το πολύ γέλιο

0

Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μίαΕυανάγνωστο

Η δευτερη ζωη που ξεκινας οταν καταλαβεις πως εχεις μονο μια"οπως ειχε πει κ ο Κομφουκιος κ πόση αληθεια κρυβεται μεσα σε μια μολις φραση.Γενικά τα βιβλια αυτοβελτιωσης θεωρώ οτι είναι αγαπημένη μου κατηγορία,αλλά αυτό το ξεχωρισα.Η ιστορία σε παίρνει μαζί της χωρίς να σου παραθέτει μονότονα τις διάφορες συμβουλές κ τσιτατα.Εχει βοηθητικά βήματα απλοποιημένα κ τρόπους για να γινει η κάθε σου μέρα ξεχωριστή αρκεί να το πιστεψεις αλλά κ να προσπαθήσεις γι'αυτο.Μερικά ήδη τα υιοθετησα γιατί υποσχεθηκα στον εαυτό μου οτι αυτή την χρόνια θα δούλεψω λίγο περισσότερο την αυτόβελτίωση μου .Ο χρονος περνάει κ πρεπει να αξιοποιούμε το Κάθε λεπτο γιατί δεν επιστρέφει .

1

Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέαΣε ταξιδεύει

Το Παρισι ειναι παντα μια καλη ιδεα ,οπως κ το συγκεκριμενο βιβλιο που δεν θα απογοητευσει τον αναγνωστη.Μια ρομαντικη ιστορια που ξεδιπλωνεται σιγα,σιγα με φοντο το Παρισι ,τρεις φαινομενικα ασχετοι ανθρωποι κ χαρακτηρες που θα τους συνδεσει ξαφνικα η μοιρα.Μεταφερθηκα νοητα στο Παρισι , διεσχισα την Pont des Arts ,βρεθηκα στο δασος της Βουλωνης κ αισθανθηκα την μυρωδια των λουλουδιων στο παρκο bagatelle να με κυριευει.Μετα την αναγνωση του ,το σιγουρο ειναι οτι θα θελατε να κλεισετε εισητηριο για να γνωρισετε ολα αυτα τα ομορφα μερη που περιγραφονται κ αν σταθειτε τυχεροι κ βρειτε ενα χαρτοπωλειο οπως της αξιολατρευτης Ροζαλι μην παραλειψετε να ψαξετε για τον δικο σας μπλε τίγρη .

0

Τραγωδία σε τρεις πράξειςΑνατρεπτικό

Μια όμορφη βραδια στο εξοχικό του ηθοποιού Τσαρλς Κάρτραϊτ εξελίσσεται τραγικά, πρώτα και κύρια για τον αιδεσιμότατο Στίβεν Μπάμπινγκτον, που καθώς πίνει το κοκτέιλ του αρχίζει να βήχει, τον πιάνουν σπασμοί και πεθαίνει… Όταν το ποτήρι με το μαρτίνι του στέλνεται για ανάλυση, δεν βρίσκεται ίχνος δηλητηρίου σ’ αυτό -όπως ακριβώς είχε ήδη προβλέψει ο Πουαρό. Κι ακόμη πιο παράξενο είναι το ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως κίνητρο για τον φόνο...Για αλλη μια φορά η Αγκαθα μας εκπλήσσει με την ευρηματικότητα της

0

Το τραγούδι της σελήνηςΡομαντικό

ο μικρο παριζιάνικο βιβλιοπωλείο ηταν το πρώτο βιβλιο της Nina George που διάβασα.Ο ενθουσιασμός μου ηταν απερίγραπτος οποτε ξεκίνησα με υψηλές προσδοκίες κ απαιτήσεις το "Τραγουδι της σελήνης"κ ευτυχώς δεν με απογοήτευσε. Ενας ύμνος για τις δεύτερες ευκαιρίες κ τη ζωή που σου θυμίζει συνεχώς ποσο απρόβλεπτη κ γεματη μπορεί να γίνει αρκεί να την πάρεις στα χέρια σου. Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μαριάνε που συνειδητοποιεί ,έστω κ στα 60 της, την κενότητα του 40χρονου γάμου της ,τα εγκαταλελειμμένα όνειρα της κ την προσωπικοτητα της που αφανίστηκε στα μονοπατια των μακροχρόνιων συμβιβασμων.Μια αποτυχημένη απόπειρα την οδηγεί στο ομορφότερο ταξίδι της ζωής της.Φτάνοντας στο Κεντρικ της Βρετάνης ξεδιπλώνεται ένας χαρακτήρας που ουτε εκείνη γνώριζε πως της ανήκει.Μεταμορφώνεται σε μια δυναμική γυναίκα ,με ταμπεραμέντο ,παθιασμένη που ρουφάει την κάθε στιγμη. Το βιβλίο σε ταρακουναει κ σου θυμίζει οτι η ζωή δεν κυλαει μονο για να ζεις,μέχρι να κλεισεις τα μάτια σου όλα είναι πιθανά κ δυνατά αρκεί να αποφασισεις να την ξεζουμισεις .Η μοίρα μπορεί να σου παίξει τα πιο απρόβλεπτα παιχνίδια ,ρίσκαρε λοιπόν κ ζησε τη ζωή που σου αξίζει

0

ΕξημέρωσηΣυγκλονιστικό

Το Εξημέρωση είναι μια καταιγιστική αστυνομική περιπέτεια που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.

0

Ανώνυμη 52Λίγο προβλέψιμο

Ηρωίδα του βιβλίου ειναι η Τζέσικα,μια δυναμική προσωπικοτητα ,επαγγελματίας μέχρι την τελευταια λεπτομέρεια αλλά κ άκρως ενοχικη.Ζουσε μια "ήσυχη" ,φαινομενικά, καθημερινότητα μέχρι που αποφασίζει να συμμετάσχει ,με ανορθόδοξο τροπο,σε ενα ερευνητικό πρόγραμμα.Ενα πρόγραμμα που ξεδιπλώνει όλες τις ηθικές αναστολές που έχει η δεν έχει κάποιος... Μυστικά του παρελθόντος βγαίνουν στην επιφάνεια ,τα οποία γίνονται μοχλός πιεσης για την ερευνήτρια του προγράμματος ,την δόκτωρ Σιλντς,μια ψυχαναγκαστική,τελειομανής ,εμμονικη αλλά κ παραφορα ερωτευμένη.Ενα κουβάρι με πρόσωπα κ καταστάσεις του παρελθόντος κ του παρόντος που προσπαθει να ξεδιπλωσει η Τζέσικα.Καθώς "συνεχίζεται" η έρευνα οι σχέσεις της, με την ερευνήτρια ,γίνονται στενές ώσπου καταλήγουν ασφυκτικές,η Τζεσικα γινεται μαριονετα στις χειριστικες ικανοτητες της δοκτωρ Σιλντς.Τελικά τι ειναι ψέμα κ τι αλήθεια?Που θα οδηγηθεί όλο αυτό??? Ενα ψυχολογικό θριλερ με άρτια δομημένους χαρακτήρες που θα σας κρατησει μέχρι την τελευταια σελιδα...

0

Το κορίτσι που εξαφανίστηκεΤο κορίτσι

Πρόκειται για ενα καθηλωτικο θρίλερ με απίστευτες ανατροπές,γρήγορες εξελίξεις κ απρόβλεπτη τελείως κατάληξη.

0

Μαγειρεύοντας για τον ΠικάσοΑριστούργημα

Αν θέλεις να ταξιδέψει κ να ξεφύγει το μυαλό σου ,ιδιαίτερα αυτήν την νοσηρή εποχή που ζούμε ,τότε αυτό το βιβλίο είναι το αντίδοτο σου.Ενα βιβλίο 600 σελίδων που,κυριολεκτικά, ρούφηξα ανυπόμονα αφού λειτούργησε ως ένεση αισιοδοξίας.Το παρόν κ το παρελθόν περιπλέκονται ,ενώ ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις δυο ιστορίες που ξεδιπλώνονται σταδιακα.Η μυθοπλασία κ τα ιστορικά γεγονότα παρουσιάζονται περίτεχνα μέσα από τα επιδέξια χέρια της συγγραφέως.Απο τη μια πλευρά έχουμε την ιστορία της γιαγιάς Οντίν που ξετυλίγεται στα μέσα της δεκαετίας του '30 σε ένα παραλιακό χωριό της Προβηγκίας.Η Οντίν τότε μόλις 17 χρονών ούσα βοηθός στο εστιατόριο που διατηρούσαν οι γονείς της, αναλαμβάνει να προμηθεύει τα γεύματα ενος νέου πελάτη.Αυτός ο πελάτης όμως θα γίνει σταθμός κ έμπνευση για όλη την υπόλοιπη ζωή της ,αφού κομμάτια του θα κουβαλάει μέσα της.Αυτος ο πελάτης ,δεν είναι άλλος από τον Πικάσο,όπου στοιχεία της έντονης προσωπικότητας κ καλλιτεχνικης του φύσης ,καθώς κ τα πρόσωπα που τον περιστοίχιζαν,παρουσιάζονται μαζι με τα μυθοπλαστικά στοιχεία συνθέτοντας ενα πλαίσιο για μια περίοδο της ζωής του με αρκετές άγνωστες πτυχές της.Μια ιστορία γεμάτη γαστρονομία που νιώθεις τους γευστικούς σου κάλυκες να αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αποχρώσεις των γεύσεων. Απο την άλλη πλευρά έχουμε την Σελίν, εγγονή της Οντίν,που προσπαθεί να ξεδιπλώσει το κουβάρι των αποσπασματικών αναμνήσεων της μητέρας της κ να μπορέσει να φτάσει στη δική της κάθαρση.Ακολουθεί μια πορεία εξιλέωσης κ ενα κυνήγι φαντασμάτων. Ενα μαγευτικό μυθιστόρημα που θα ξυπνήσει όλες σας τις αισθήσεις.Μια ιστορία γεμάτη εικόνες ,αρώματα ,τέχνη κ ερωτα.Μια ιστορία που θα μας θυμίσει οτι όσο κ αν δυσκολεύουν οι καταστάσεις να μην χάνουμε ποτέ την πίστη κ την ελπίδα μας. ➡Ενα βιβλιο που διάβαζα χωρίς να θέλω να το αφήσω απο τα χερια μου αλλά φτάνοντας στο τέλος ήθελα να σταματησω γιατί δεν ήθελα να τελειώσει όλο αυτό το όμορφο ταξίδι

0

Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώληΑστείο

Τι να πρωτοπω γι'αυτο το βιβλίο...Το διασκέδασα απίστευτα ,ταυτίστηκα απόλυτα κ μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να γνωρίσω τόσο τον Shaun οσο κ το απίστευτο παλαιοβιβλιοπωλειο του. Ας τα παρουμε όμως απο την αρχή.Το συγκεκριμένο παλαιόβιβλιοπωλείο βρίσκεται στο Ουιγκταουν της Σκωτίας.Μια πόλη που έχει ονομαστεί "Η Πόλη του βιβλίου" κ όχι άδικα αφού οργανώνεται εκεί ενα απο τα μεγαλύτερα φεστιβαλ βιβλίου που συγκεντρώνει αναρίθμητους βιβλιοφιλους ανα τον κοσμο.Ιδιοκτήτης είναι ο Shaun ,μια κυνική προσωπικοτητα με αστείρευτο χιούμορ κ ανοιχτός στις τρελές προτάσεις της "ιδιόρρυθμης" υπαλλήλου του ,Νίκι.Στο βιβλιο διαβάζουμε τις καθημερινές καυστικές παρατηρήσεις του Shaun ,τους σχολιασμους του για καθε ιδιοτροπο κ οχι μονο πελατη,μαθαίνουμε τις επαγγελματικές ανησυχίες του κ πως επηρεάζεται η δουλειά του βιβλιοπωλη με την εξέλιξη τής τεχνολογίας.Μέσα απο αυτές τις σημειώσεις νιώθεις οτι έχεις μεταφερθεί στο Ουιγκταουν κ έχεις γίνει μέρος αυτής της τρελής παρέας.Μοιράζεσαι τον ενθουσιασμό του Shaun κάθε φορά που ανακαλύπτει έναν θησαυρό αναμεσα στα βιβλια που έχει αγοράσει απο κάποιο σπίτι κ συμπασχεις μαζί του όταν συνειδητοποιεί οτι με την εξάπλωση του amazon ίσως τα βιβλιοπωλεία αποτελούν ,κάποια στιγμη,μακρινό παρελθον.

0

Πουέντ - 19 σπονδυλωτά διηγήματα για τη ζωήΑριστούργημα

Θα ξεκινησω λεγοντας οτι αυτό το βιβλιο με άγγιξε τόσο, που εκμηδένισε οτιδήποτε αναίτια θεωρουμε ως πρόβλημα στην καθημερινότητα μας.Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Δανάη ,μια πρίμα μπαλαρίνα που πολλοί θα ζήλευαν την επαγγελματικη της πορεία κ φαντάζονταν μια αντίστοιχη προσωπική επιτυχία.Τι κρύβεται όμως πίσω απο αυτήν την φαινομενική τελειότητα....Μια ζωή γεμάτη μυστικά ,πόνο,βια ,θανατικό ,εξαρτήσεις κ έρωτες που σε οδηγουν να χάσεις ακόμα κ τον αυτοσεβασμό σου.Θα μπορουσα να μιλάω ώρες γι αυτό το βιβλιο γιατί παρα το μέγεθος του καταφέρνει να αγγίξει τόσο πολλά κ καίρια ζητήματα που σε βάζει σε σκέψεις για μέρες.Η ιστορία ξεκινάει απο τα σπάργανα,τη γέννηση της Δανάης ,μια προσωπικότητα με πραγματική όρεξη για ζωή,ακολουθούν διάφορα καθοριστικά γεγονότα της ζωής της που παρουσιάζονται με τροπο λυρικό κ συνάμα αποτελούν γροθιά στο στομάχι.Το κλάμα σου βγαίνει αβίαστα αλλά σε οδηγει στην κάθαρση.Σε βάζει σε σκέψεις για την Δανάη που μπορεί να ειναι μια φιλη σου,συνάδελφός η ακόμα κ εσύ ...ποση δυναμη ψυχής μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ...τι δαίμονες έχει να αντιμετωπίσει...ο καθένας μας κουβαλάει το δικο του φορτίο, για αλλους αβασταχτο, αλλά υπάρχουν κ αυτοι που αν κ ασηκωτο επιδεικνύουν τόση δυναμη ψυχής που τα βουβα δάκρυα τους γίνονται κινητήριος δυναμη για να σηκωθουν κ να παλέψουν κ παλι απ την αρχή. Είχα καιρό να διαβάσω ενα βιβλιο που είναι ταυτόχρονα ονειρικό αλλά κ ωμό.Αγάπησα την γραφή της συγγραφέως κ αν αυτό ηταν το ντεπούτο της δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι η συγγραφικη της εξελιξη κ ανυπόμονω... Επίσης αξίζει να αναφερθεί οτι τα έσοδα του βιβλίου διατίθενται για την έρευνα,στην Ελλάδα,των αυτοάνοσων νοσημάτων.

0

Το αριστερό χέρι του ΘεούΚουραστικό

Σε ενα δυστοπικό φανταστικό κοσμο ενα μοναστήρι μετατρέπει αποκληρα παιδιά σε δολοφονικές μηχανές.3 νεαροί δραπέτες γευονται για πρωτη φορά την ελευθερία ,τις χαρές αλλά κ τις προκλήσεις του νέου κόσμου.Δυστυχώς απο ενα σημείο κ μετα χάνεται το μέτρο κ με την ακατάσχετη ονοματολογία αλλά κ με τα όρια των δυνατοτήτων των πρωταγωνιστών.

0

Το βιβλίο των ονείρωνΔιαφορετική Nina George

Μεσα από τα προηγούμενα βιβλία της(Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο κ το τραγούδι της σελήνης)η Νina George μας είχε συνηθίσει σε μια ρομάντικη, εκλεπτυσμένη κ αισιόδοξη γραφή που έμοιαζε παραμυθένια.Στο συγκεκριμένο, η γραφή της αποκαλύπτεται πιο ώριμη ,δυναμική κ ρεαλιστική. Ηταν ενα ξάφνιασμα για όποιον έχει διαβάσει τα προηγούμενα της ,αλλά ο χειρισμός της είχε την απαιτούμενη δεξιοτεχνία κ ένιωθες οτι ωριμάζεις αναγνωστικά κ εσύ μαζί της. Το βιβλίο έχει ,για μενα,τρεις ηρωες που ενώ φαντάζουν,αρχικά,εκ διαμέτρου αντίθετοι ,έχουν έναν κοινό παρανομαστή,την απύθμενη κ ανιδιοτελή αγάπη που τρέφουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Οι ήρωες σκιαγραφούνται διεξοδικά με το πέρασμα των κεφαλαίων.Μεσα από το βιβλίο ερχόμαστε κοντά στο θέμα του θανάτου ,μια γέννηση που προήλθε από την ένωση της θάλασσας κ του χρόνου όπως αναφέρεται, για τον οποιο δεν χρειάζονται λόγια για να εκφράσουμε τον πόνο η την παρηγοριά.Προκειται για ένα πολύ συναισθηματικό μυθιστόρημα που σε οδηγεί στη συνειδητότητα κ μας κάνει να εκτιμήσουμε το βαθύτερο νόημα των συμπτώσεων κ της ιδιας της ζωής. Τελικα μπορουν ακομα κ λαθος αποφασεις να μας κανουν ευτυχισμενους?

0

Το μαχαίρι που δεν άφηνε το χέρι1ο τριλογίας

Πρόκειται για ενα πρωτότυπο μυθοστόρημα επιστημονικής φαντασίας με καταιγιστική δράση.Η ιστορία ξεκινάει στην Πρέντισταουν,μια πόλη γεμάτη απο αποικους του νέου κόσμου που παραδόξως ειναι μονο ενήλικες άντρες,οπου όλοι μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις ολων, μέσω ενος αδιακοπου "θορύβου".Τελευταίος ανήλικος της πόλης έχει μείνει ο Τοντ ,ενα αγόρι λιγες μέρες πριν τα 13α γενέθλια του (ηλικία ενηλικίωσης στην Πρέντισταουν)που ανακαλυπτει πως οτι ήξερε μέχρι τότε αποδεικνύεται ψέμα ...καλείτε να ξεφυγει απο αυτό που θεωρουσε ασφαλή μέχρι πρότινος...Τελικά που εξαφανίστηκαν όλες οι γυναίκες?Ποια είναι η τελετή ενηλικίωσης κ ποια θυσια απαιτείται ?Γιατι καταδιώκουν εναν ανηλικο,γιατί είναι σημαντικός? Συνοδοιπόροι σε αυτήν την απόδραση είναι ο σκύλος του ο Μαντσι κ η Βαϊολα,μια άποικος αλλου πλανητη που συναντάει τυχαία στη πορεία της διαφυγής του. Μέσα σε αυτό το σκοτεινό βιβλιο ο συγγραφέας αγγίζει θέματα όπως η αποικιοκρατία,η ομαδική νοοτροπία,η απανθρωπιά ,ο φεμινισμος,η δίψα για εξουσία κ η πίστη. Η μεγαλύτερη επιτυχία ενος συγγραφέα είναι να αγαπησεις η να μισησεις χαρακτήρες του βιβλίου του κ αυτό το πέτυχε ο Ness ,με έκανε να λυπηθώ,να μισήσω ,να θυμωσω αλλά ταυτόχρονα να μην θέλω να το αφήσω απο το χερι μου όσο κ αν γινόταν κόμπος το στομάχι μου... Η γραφή του είναι πρωτότυπη,η εξέλιξη είναι αναπάντεχη μέσα στο δυστοπικό τοπιο που εχει δημιουργήσει κ οι χαρακτήρες του με αδύναμα,τρωτά σημεία που κανουν λαθοι κ κάποια δεν τα συγχωρεί ουτε τα ξεχνάει ο αναγνώστης... Επιστημονική φαντασία διαβάζω σπάνια κ όμως ρουφηξα απνευστι 530 σελίδες κ περιμένω με αγωνία να διαβάσω στο δεύτερο βιβλιο την συνέχεια της ιστοριας,οποτε το εγχείρημα του συγγραφέα ηταν επιτυχημένο.

0

Η εποχή των κερασιώνΡομαντικό

Ειναι δυνατον ενα μυθιστορημα να σου σωσει τη ζωη ?Κ φυσικα ειναι δυνατον κ τρανή αποδειξη ειναι η Ορελί Μπρεντέν ,η ηρωίδα του βιβλιου.Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν πρεπεί να πιστεύουμε στις συμπτώσεις στη ζωη μας.Το ιδιο αναρωτηθηκε κ η Ορελι γιατι βρεθηκε ξαφινικα να ειναι το επικεντρο ενος φαύλου κύκλου συμπτώσεων...Φοντο φυσικα είναι το ατμοσφαιρικό κ μελαγχολικό Παρισι ,ενας χωρισμος ,μια νεα γνωριμια ,ενα ρομαντικο μυθιστόρημα κ ενα γραφικο μικρο εστιατοριο με καρο τραπεζομαντηλα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφερον σας.Μεσα απο την ιστορια θα ταξιδέψετε νοερά στον πυργο του Eiffel θα γευτείτε το menu d'amour ,θα ακουσετε γαλλικες μελωδιες κ σίγουρα το χαμογελο δεν θα φυγει απο τα χείλη σας.Μια ιστορια που ξεκιναει απότομα θυμιζοντας σου ποσο σκληρη μπορεί να γίνει η ζωη κ γλυκαίνει οσο προχωραμε σαν ενα καραμελωμενο κρεμμύδι ... .

0

Όταν έκλαψε ο ΝίτσεYalom

Τι να πει κανεις για τον Yalom... Για εμένα είναι ο καλύτερος στο ειδος του κ κάθε βιβλιο του ειναι ενα μαθημα .Με φέρνει πιο κοντά στην αυτογνωσία ,με κάνει πιο δυνατή με μεγαλυτερη πιστη κ με περισσότερη διαύγεια να διαχειριστω προβλήματα κ καταστάσεις.Το όταν έκλαψε ο Νίτσε το διαβασα πρώτη φορά πριν μια 6ετια κ σήμερα διαβάζοντας το για τριτη φορά κ πάλι κάτι έχει να μου δώσει η να μου θυμίσει... Βλέπεις ή καθημερινότητα σε κάνει να ξεχνάς... Η γράφει του ρέει κ σε παρασέρνει κανοντας σε να ξεχάσεις τον χρονο.Τα βιβλια του έχουν τοσα να σου δώσουν που σίγουρα ενα σημειωματάριο δίπλα σου ,θα χρειαστεί.

0

Η θεραπείαΣυγκλονιστικό

Και ναι ήρθε η ωρα να διαβάσω την θεραπεία του Fitzek κ ναι την τελειωσα απνευστι σε 2 μέρες κ ναι μόλις την τελειωσα κ ήθελα να μοιραστω αμεσως μαζί σας, τον ενθουσιασμό μου. Ας τα παρουμε απο την αρχή λοιπον, η εξαφάνιση της μικρής κ άρρωστης Γιοζι είναι η αφορμή για να δημιουργηθεί ενα κουβάρι μυστηρίου κ εξελίξεων.Ενας πατέρας σε απελπισία προσπαθει να βάλει τις σκέψεις του σε σειρα για να μαθει τι συνέβη στην μοναχοκόρη του. Ποιος φταίει ,τι συνέβη,ζει η έχει πεθάνει ...όλες αυτές οι ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό του ώσπου το θολώνουν κ χάνεται στις σκέψεις κ ψευδαισθήσεις του. Απρόβλεπτες εναλλαγές ,μια ιστορία που ξετυλίγεται σε γρήγορα μικρά κεφάλαια που σε κρατάνε σε ανυπομονησία κ σε εκπλήσουν μέχρι τέλους. Ενα αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ με ένταση κ δυναμική ,χωρίς περιττές περιγραφές κ ανούσιες παραγράφους.

0

Η ερώτηση και η απάντηση (Τριλογία - Κινούμενο χάος, βιβλίο 2)Το 2ο της τριλογίας

Το βιβλίο αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του κινούμενου χάους κ ομολογώ οτι το βρήκα ακόμα καλύτερο απο το πρώτο... Σε αυτό το βιβλιο οι κεντρικοί χαρακτήρες (Tοντ κ Βαϊόλα)αναπτύσονται εκτενώς κ ολοκληρώνονται.Αν ξεχάσεις οτι πρόκειται για ενα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας θα παρατηρήσεις οτι στο βιβλιο θίγονται πολλά κοινωνικά ζητήματα.Ο πυρήνας ,είναι ο πόλεμος που ξεκινάει κ το παιχνιδι εξουσίας ,ισχυς κ επιβολής που κρύβεται πίσω απο αυτό.Η πίστη κ η εμπιστοσύνη κλονίζονται κ ο κόσμος χωρίζεται σε στρατόπεδα ...ποιος όμως είναι ο "καλός" κ ο "κακός" μέσα σε αυτό...προδοσίες ,θυσίες κ έλεγχος του μυαλού θολώνουν την κρίση ...μεχρι που είναι ικανός να φτάσει ο άνθρωπος κ ποσο λεπτή είναι η γραμμή για να την ξεπεράσει κ να οδηγηθεί στα όρια την απανθρωπιάς... Μέσα σε ενα δυστοπικό τοπιο όλοι έχουνε μετατραπεί σε καχύοπτες φιγούρες, όπου η τρομοκρατία επικρατεί ,τα βασανιστήρια είναι σκληρά και φεμινισμός αρχιζεί να ξεπροβάλει,ποιος θα αντέξει ,ποιος θα προδώσει? Προκειται για εναν ύμνο στην πίστη,στη θυσια και στην ελπίδα. Και αυτήν την φορά η γραφή κ το ύφος του Πάτρικ Νες με καθήλωσε κ είμαι ανυπόμονη για τον τροπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει αυτην την τριλογία.

0