Reviews

67

Followers

1

Following

3

Βιβλία

3

Reviews

67

Followers

1

Following

3

Αγαπημένα βιβλία

3

Reviews

Λερναία ύδραΕκπληκτικό

Ο Έκτορας Απέργης τοποθετεί χρονικά το βιβλίο του την εποχή των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης που οι αλλαγές στο κοινωνικό πολιτικό σύστημα είναι πολλές. Επικρατεί η αβεβαιότητα, το άγχος και ο φόβος για το αύριο. Η "Λερναία Ύδρα" είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που έχει δημιουργηθεί από αγανακτισμένους πολίτες. Η δολοφονία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κινητοποιεί την κυβέρνηση, τον τύπο και ο έγκριτος δημοσιογράφος Πέτρος Νικολαίδης αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτόν τον αναβρασμό. Ποια είναι τα κίνητρα και ο σκοπός τους; Ένα καταιγιστικό και γρήγορο πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή και πολλές ανατροπές. Ο συγγραφέας μας μυεί στα σκοτεινά γρανάζια της πολιτικής που οι δολοπλοκίες και τα παιχνίδια εξουσίας άλλους τους βγάζουν νικητές και άλλους ηττημένους. Μου άρεσε πολύ η γραφή του και ο τρόπος που έστησε την ιστορία χωρίς να κουράζει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ρεαλιστική ΤριλογίαΠολύ καλό

Ένα βιβλίο που με τράβηξε από το υπέροχο εξώφυλλο του. Αν και ογκώδες κυλάει πολύ γρήγορα η ανάγνωση. Τρείς ιστορίες γεμάτες εικόνες, λυρισμό, ωραίες περιγραφές και βαθιά νοήματα. Στο πρώτο μυθιστόρημα ο Μπρας Κούμπας μας αφηγείται στιγμές από την προσωπική και κοινωνική ζωή του. Η δεύτερη ιστορία( Κίνκας Μπόρμπα) δεν μ ’ενθουσίασε πάρα πολύ όμως με αντάμειψε ο «Δον Κασμούρο» το τελευταίο μέρος της Τριλογίας. Ένα βιβλίο βαθύτατα φιλοσοφικό που ασχολείται με την πορεία της ζωής μας. Οι σκέψεις και τα μηνύματα που περνάει είναι τροφή για πολλές συζητήσεις. Το μεγαλείο γραφής του συγγραφέα είναι αξεπέραστο. Ζεις το καθετί που διαβάζεις με ένταση. Πραγματικά είναι δύσκολο να περιγράψεις και να πεις πολλά για ένα τόσο σπουδαίο ανάγνωσμα. Αυτό που μένει είναι η μαγεία και το πάθος που σου αφήνει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

ΜπριγιόλΕξαιρετικό

Ένα βιβλίο που το έψαχνα καιρό για να το διαβάσω όμως στην αναζήτηση μου πάντα το έβρισκα εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο. Τελικά κατάφερα να το βρω στην δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής μου. Το θέμα του βιβλίου είναι το ερωτικό σκίρτημα δύο έφηβων αγοριών που αν και καταφέρνουν να δεθούν με πολύ όμορφο τρόπο στην πορεία πολλά αλλάζουν. Ο συγγραφέας δεν μένει στην επιφάνεια του θέματος αλλά μας βάζει να πορευτούμε με τα ψυχολογικά αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί τα αγόρια. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος για το άγνωστο αλλά η λύτρωση δίνεται όταν υπάρχει η αποδοχή της σεξουαλικότητας. Ένα βαθύτατα εξομολογητικό βιβλίο που παίζει πολύ με τις έννοιες "ενοχή¨και "απόλαυση". Πιστεύω πως πολύ αναγνώστες θα βρουν τον εαυτό τους σε αυτήν την ιστορία. Αυτό που έμεινε κλείνοντας το βιβλίο είναι ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου είναι δύσκολο να γίνει σε μία κοινωνία που ζητεί το "φυσιολογικό" όταν όλοι μας είμαστε ξεχωριστοί όχι μόνο με βάση τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις αλλά και σαν χαρακτήρες. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

ΑντέτιΠετυχημένο και άρτιο ανάγνωσμα

Δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής να ταξιδέψω στην Κρήτη και όμως μέσα από αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα έκανα μία αναγνωστική διαδρομή στον τόπο της συγγραφέως. Γνώρισα τη φιλοξενία των κατοίκων, τα προϊόντα που παράγει και τα ήθη και έθιμά τους. Πέρα από την ομορφιά ήρθα αντιμέτωπος και με το άλλο πρόσωπο της Κρήτης που διέπεται από τους άγραφους νόμους που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για την εύρυθμη λειτουργία της κλειστής κοινωνίας. Το παραμικρό ατόπημα μπορεί να οδηγήσει σε βεντέτα και εκεί χρειάζεται η πολύτιμη βοήθεια των μεσιτών για να βρουν την μέση λύση στο θέμα που προέκυψε. Έτσι έγινε και με τον Σήφη που η λάθος κίνησή του τον οδήγησε σε εκτοπισμό. Στο Αντέτι παρακολουθούμε την ζωή τριών γενιών Κρητικών που οι αβλεψίες τους οδήγησαν στο να αλλάξουν την καθημερινότητά τους και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Ο αναγκαστικός συμβιβασμός και οι υποχωρήσεις που έκαναν τους αφαίρεσαν το δικαίωμα να ζήσουν όπως ήθελαν. Μεγαλύτερο θύμα όλης της υπόθεσης ήταν η αγάπη που για να μην «ματώσει» και ξυπνήσει παλιά οικογενειακά θέματα θυσιάστηκε. Το πιο κερδισμένο ζευγάρι είναι η Ανέζα και ο Μανούσος που παρέβλεψαν όλα τα κακώς κείμενα που δημιουργήθηκαν και έζησαν όπως ήθελαν. Στο βιβλίο μου άρεσε πολύ η παραστατική γραφή της συγγραφέως με τις ωραίες περιγραφές των τοπίων, το έθιμο του γάμου και την χρήση της τοπικής ντοπιολαλιάς που έδωσε αμεσότητα στο κείμενο. Αν και το βιβλίο αριθμεί 500 σελίδες κυλάει γρήγορα χωρίς να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες. Όλα τα στοιχεία στο ανάγνωσμα έχουν δοθεί με μέτρο. Ξεχώρισα επίσης και το ιστορικό κομμάτι που μας παρουσίασε σπαραχτικές σκηνές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς οι κάτοικοι της περιοχής διαμόρφωσαν τα πιστεύω τους ανάλογα με το τι θα ήθελαν να κερδίσουν. Άλλοι πήγαν με τους κατακτητές και άλλοι αποφάσισαν να πολεμήσουν για να μην απαρνηθούν την πατρίδα. Τα κατάλοιπα που άφησε ο πόλεμος περιγράφονται από την συγγραφέα με έντονες εικόνες που με συγκίνησαν πολύ. Συγχαρητήρια στην κυρία Καρκαβατσάκη που με το άρτιο ανάγνωσμά της μας παρουσίασε το θέμα των βεντετών που δημιουργούνται στην Κρήτη και πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια των μεσιτών που καταφέρνουν με τον σασμό να συμφιλιώσουν τα άγρια ένστικτα για να αποφευχθεί το μοιραίο. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Δεκατρία κεριά στο σκοτάδιΥπέροχο

Στα 42 του χρόνια ο Αλέξανδρος έχει βαλτώσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η ζωή του κυλάει μονότονα και χωρίς ενδιαφέρον. Ένα ατύχημα του στερεί μία βασική λειτουργία του οργανισμού του που είναι η όραση. Μετά την παραδοχή ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι αποδοχής και συνειδητοποίησης. Δίπλα του πολλά και σημαντικά πρόσωπα. Ο κύριος Σακελλαρόπουλος ασχολείτε στο βιβλίο του με τους "αφανείς ήρωες" της κοινωνίας μας που καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ανάγκες που για μας είναι αυτονόητο να της εκτελέσουμε όπως είναι η μετακίνηση, το διάβασμα και πολλά άλλα. Πρώτη επαφή με τον συγγραφέα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το βιβλίο του. Δημιούργησε ωραίους λογοτεχνικούς χαρακτήρες και οι περιγραφές του σε πολλά σημεία ήταν συγκινητικές και δυνατές! Επίσης ξεχωρίζω και το εξαιρετικό εξώφυλλο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έγινε η αρχή να τον γνωρίσω από ένα πολύ ωραίο βιβλίο και σύντομα θα ανακαλύψω και τα υπόλοιπα βιβλία του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η κατάρα των ΠαλμιζάνοΕξαιρετικό

Το βιβλίο κινείται ιστορικά μεταξύ Α και Β Παγκοσμίου Πολέμου. Με αφορμή την επίσκεψη δύο τουριστών στο μνημείο που είχε αφιερωθεί στα θύματα του πολέμου αρχίζει η ιστορία των οικογενειών Παλμιζάνο και Κονβερτίνι. Ο Nadal έγραψε ένα σπουδαίο βιβλίο που κινείται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και σε μία άψογη ιστορία μυθοπλασίας. Ωραία γραφή, εξαιρετική η σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Στα θετικά επίσης θα βάλω και τον ρόλο των δευτερευόντων προσώπων που λειτούργησαν καταλυτικά σε πολλά σημεία της ανάγνωσης και κατάφεραν να ξεχωρίσουν λόγω των ωραίων χαρακτηριστικών που τονίστηκαν. Αγοράστε το και χαθείτε στη μαγεία αυτού του ωραίου αναγνώσματος. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η διαθήκη της ΜαρίαςΣυγκινητικό

Ο Toibin με αυτή τη νουβέλα προσεγγίζει ένα λεπτό θρησκευτικό θέμα που είναι η σταύρωση του Θεανθρώπου όχι όμως από τις μαρτυρίες των Αποστόλων αλλά από τη πλευρά της μητέρας του. Ο συγγραφέας της δίνει ανθρώπινη υπόσταση, φωνή και συναισθήματα. Η Μαρία ζει πια στην Έφεσο μόνη και γερασμένη. Νιώθει θυμό, οργή και θλίψη που παρατηρούσε σα βουβός θεατής το δράμα που βίωνε το παιδί της στο σταυρό και δεν έκανε κάτι να σταθεί δίπλα του. Στις τελευταίες μέρες λίγο πριν το θάνατο έχει ενοχές που τράπηκε σε φυγή για να γλυτώσει η ίδια ενώ το σπλάχνο της βασανιζόταν. Μέσα από αυτό το σύντομο κείμενο παρατηρούμε τη σχέση μητέρας και γιου, ένα θέμα που ο Toibin το παρουσιάζει σε κάθε βιβλίο του. Αυτό που μ’ εντυπωσίασε σαν αναγνώστη είναι η κατάθεση των σκέψεων της γυναίκας και η αποστασιοποίηση από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της. Στη θέση της Μαρίας είναι η κάθε γυναίκα που βιώνει την απώλεια του παιδιού της. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα που αξίζει να διαβαστεί χωρίς παρωπίδες.. Καλή ανάγνωση..

0

Οι ΚαλοίΕξαιρετική συγγραφέας

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1825 στην κομητεία του Κέρι στην Ιρλανδία. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φτωχοί και απομονωμένοι από το κοινωνικό σύνολο. Δεν έχουν στοιχειώδη μόρφωση και επηρεάζονται από τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις που υπάρχουν στο τόπο τους για την ύπαρξη ξωτικών και νεράιδων. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νόρα Λίχι που στις πρώτες σελίδες του βιβλίου χάνει τον άντρα της και αναλαμβάνει τη φροντίδα του εγγονού της Μίχολ που είναι παιδί με ειδικές ανάγκες. Ντρέπεται να τον εμφανίζει στο κόσμο και της είναι δυσβάσταχτο το φορτίο που της έχει ανατεθεί να τον προσέχει. Έτσι αποφασίζει να πάρει για παραδουλεύτρα τη νεαρή κοπέλα Μαίρη. Η Νόρα θεωρεί ότι τον εγγονή της τον έχουν πάρει «οι καλοί» που είναι κακά και εκδικητικά πνεύματα. Έτσι αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια της Νάνς που με τα γιατροσόφια και τις συμβουλές της θα προσπαθήσει να της φέρει πίσω το παιδί. Όμως από εκεί και πέρα ξεκινάει η καταστροφή καθώς οι ατυχείς πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι δυο γυναίκες θα οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα και σ’ ένα τραγικό φινάλε. Η Hannah Kent με την ατμοσφαιρική γραφή της αλλά και με τη χρήση των εσωτερικών μονολόγων δημιουργεί την αίσθηση ότι η ιστορία διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σου και ζεις όλους τους τριγμούς και τις φθορές που βιώνουν τα πρόσωπα της ιστορίας. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από μία νέα και πολλά υποσχόμενη συγγραφέα. Καλή ανάγνωση..

0

ΜπρούκλινΈνα υπέροχο βιβλίο

Με φόντο τη μεταπολεμική Ιρλανδία της δεκαετίας του 50 που ο κόσμος έφευγε από τη πατρίδα του και πήγαινε σε μεγάλες πόλεις για να βρει ένα καλύτερο μέλλον όσον αφορά τη διαβίωση αλλά και τη δουλειά είναι το βασικό θέμα του Toibin. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Έιλις ζει σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας, στο Ενισκορθι με τη μητέρα και την αδερφή της. Δυσκολεύεται να βρει δουλειά μέχρι που έρχεται η πρόταση από το πατέρα Φλαντ να πάει στο Μπρούκλιν που υπάρχει μία θέση εργασίας σ’ένα κατάστημα νεωτερισμών. Με τις παραινέσεις της αδερφής και της μητέρας της παίρνει την απόφαση να μεταναστεύσει. Φτάνοντας στο Μπρούκλιν ξεκινάει την εργασία της στο κατάστημα ενώ παράλληλα σπουδάζει για να πάρει το πτυχίο της στη λογιστική. Εκεί ο έρωτας θα της χτυπήσει τη πόρτα και θα γνωρίσει το Τόνι, έναν άνθρωπο ώριμο και συνεσταλμένο που θα την αγαπήσει πολύ σε αντίθεση με την ίδια που δε θα νιώσει τα ίδια έντονα συναισθήματα. Ένα απρόσμενο και έκτακτο γεγονός θα την οδηγήσει πάλι πίσω στη πατρίδα της. Θα έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια ενός αγαπημένου της προσώπου. Στην επιστροφή της οι δικοί της άνθρωποι θα τη βρουν αλλαγμένη πιο ώριμη και κατασταλαγμένη. Η Έιλις είναι μία γυναίκα που ξεκίνησε τη ζωή της στην επαρχία με όλες τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σε μία μικρή κοινότητα. Ήταν ανασφαλής και φοβισμένη. Η μετάβαση της στο Μπρούκλιν της έδωσε το εισιτήριο να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που είχε. Να πατήσει γερά στα πόδια της και να μάθει να επιβιώνει. Έμαθε να αγωνίζεται για να καταφέρει κάτι καλύτερο στη ζωή της ενώ παράλληλα ένιωθε ενοχές και νοσταλγία που οι δικοί της άνθρωποι έμειναν πίσω και δεν είναι μαζί της. Ο Toibin με την απλή και μεστή γραφή του παρουσιάζει τα ήθη, τον τρόπο διαβίωσης, τις προκαταλήψεις και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν. Επίσης δημιούργησε χαρακτήρες που ο καθένας με τον ψυχισμό του και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις επιδρούν στην ιστορία καταλυτικά.

0

Μια ζωή ψαρεύονταςΆξιο προσοχής

Ο Ότα Πάβελ μέσα από τα 15 αυτοβιογραφικά διηγήματα του μας παρουσιάζει το χρονικό της ενηλικίωσης του. Ο πατέρας του ήταν ο άνθρωπος που τον έφερε σε επαφή με τη τέχνη του ψαρέματος. Η συνεχή ενασχόληση του τον έκανε να το αγαπήσει και παράλληλα ήρθε πιο κοντά με τη φύση, τη θάλασσα και τον ορυκτό πλούτο. Όταν όμως ο πατέρας και τα αδέλφια του στάλθηκαν κατά τη γερμανική κατοχή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ο ίδιος ανάλαβε τη φροντίδα της μητέρας του. Όσο κι αν ο πόλεμος «μαύρισε» τη παιδική αθώα του ψυχή, το ψάρεμα του άνοιξε το δρόμο της ελευθερίας. Τον έκανε να αγαπά, να ονειρεύεται, να ζει και να νιώθει τη κάθε του στιγμή. Η φύση τον γαλούχησε με το πείσμα και την υπομονή που οφείλει να έχει ο κάθε άνθρωπος στις δύσκολες στιγμές που βιώνει. Ο συγγραφέας σε μία φάση της ζωής του εμφάνισε συμπτώματα μανιοκατάθλιψης και μοιράζεται τις σκέψεις του στο τελευταίο διήγημα «Τα λόγια πριν το τέλος». Ένα κείμενο βαθύτατα εξομολογητικό και δυνατό. Η γραφή του είναι άμεση και οι υπέροχες περιγραφές που κάνει σε κάνουν μέτοχο στο μεγαλείο της φύσης. Ανακαλύψτε το και χαθείτε στις σελίδες του. Καλή ανάγνωση..

0

Τα σκοτεινά μονοπάτια του έρωταΈνα εξαιρετικό μυθιστόρημα

Ο Έντουαρντ στα 30 του αποφασίζει να φύγει από την Αγγλία και να ζήσει σε μία Βέλγικη πόλη. Στο επάγγελμα είναι καθηγητής Αγγλικών και ερχόμενος στο νέο μέρος έχει να αναλάβει δυο μαθητές τον Μαρσέλ και τον Λουκ. Το παρουσιαστικό του Λουκ τον διεγείρει ερωτικά και περιπέφτει σ' ένα αμαρτωλό πάθος για τον μικρό μαθητή του. Η ερωτική του επιθυμία τον καλεί να αναπληρώσει το κενό του σε άλλες αγκαλιές. Ο Άλαν Χολινγκχερστ δημιούργησε ένα άρτιο μυθιστόρημα που το "έντυσε" με εξαιρετικές περιγραφές τοπίων και στόχευσε πολύ στην ψυχοσύνθεση των προσώπων. Βασικό θέμα του είναι η μοναξιά στον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Καταφέρνει με την συγκλονιστική γραφή του να σε κάνει μέρος μίας ιστορίας ή καταστάσεων και σκέψεων που μπορεί να τα έχεις ζήσει και εσύ. Αν και είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα δεν είναι καθόλου πρόστυχο ούτε ευτελές. Με παρέσυρε η γραφή του "στα σκοτεινά μονοπάτια" που κάνει ο ανθρώπινος νους για να βρει την ευτυχία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Καταραμένες πολιτείεςΈνα συγκινητικό κοινωνικό μυθιστόρημα

Η Έλενα ως έγκριτη δημοσιογράφος και πολύ καλή συγγραφέας στο νέο της βιβλίο ασχολείται μ' ένα δύσκολο θέμα που είναι τα χρόνια εγκλεισμού των χανσενικών στο λεπροκομείο της Σάμου. Με ενδελεχή έρευνα, μεράκι, ευαισθησία και τις προσωπικές μαρτυρίες των όσων έζησαν εκείνη τη περίοδο δημιουργεί ένα άρτιο μυθιστόρημα. Το βιβλίο κινείται σε δυο χρονικές περιόδους παρόν και παρελθόν. Στο παρελθόν δείχνει το τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων, το πως αντιμετώπιζαν οι οικογένειες ένα άτομο με λέπρα αλλά και γενικά η κοινωνία το πόσο στιγμάτιζε και δεν αποδεχόταν αυτά τα άτομα. Μέσα σε αυτό το κλίμα της προκατάληψης και του φόβου αναπτύσσεται και το ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ της Ευτυχίας και του Γιώργη. Στο παρόν έχουμε τη διαμάχη του αντιδημάρχου Βουρλιώτη με το Κυπριανού για το τρόπο που θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Το παρελθόν με το παρόν δένουν αρμονικά και βγαίνουν αλήθειες μέσα από την ιστορία του κάθε προσώπου άλλες λυτρωτικές και άλλες μη διαχειρίσιμες. Τα συναισθήματα πολλά στενοχώρια, θυμός και απογοήτευση για το πόσο αποκλεισμένοι από τη κοινωνία υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους "πολιτεία" όπου μέσα έβαλαν την αγάπη και την ομόνοια. Κλείνω με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο "Ύπνος.Ο μεγάλος θάνατος.Πάνω στα σιδερένια κρεβάτια με το αχυρένιο στρώμα.Μέρες και νύχτες να κοιμούνται οι άνθρωποι.Για να μη ξεχνούν να μη βλέπουν τους εαυτούς τους, να μη θυμούνται το σώμα τους όπως ήταν πριν, όπως πρέπει να είναι. Τώρα; Ποιοι είναι; Σε ποιο κομμάτι του κόσμου υπάρχει γειτονιά γι' αυτούς; Ποιο σπίτι θα τους δεχτεί, ποιο βλέμμα θα τους αγκαλιάσει; Σε ποια γλώσσα να μιλήσουν στους ανθρώπους; Πως θα συνεννοηθούν;

0

Κλίμακα FΈνα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας

Η Έλενα στο πέμπτο βιβλίο της αποφασίζει να καταπιαστεί μ’ένα δύσκολο και επίκαιρο θέμα που είναι η δράση των ακροδεξιών οργανώσεων που με τις ολοκληρωτικές και εθνικιστικές πρακτικές τους έχουν ως στόχο τον αφανισμό. Η επίθεση στην Ισραηλιτική λέσχη από μία οργάνωση με το όνομα “Κρυπτεία” ανοίγει τον φάκελο για τη διαλεύκανση και τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή τη πράξη. Θύμα του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι μία νεαρή γυναίκα με βεβαρημένο ιστορικό αλλά σημαντική ακτιβιστική δράση. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να μιλήσει ανοιχτά για τη φιλοσοφία και τον τρόπο που δρουν όπως και την έννοια των συμβόλων που χρησιμοποιούν είναι ο καθηγητής πολιτικών επιστημών, Δημήτρης Πουλιέζος. Η δημόσια εμφάνιση του λοιδορείτε από το σύνολο αλλά παρ’ όλα αυτά έχει σημαντικούς συμμάχους τον Άρη και τον Μιλτιάδη από την εφημερίδα που του δίνουν το βήμα να εκφράσει τις απόψεις του. Σημαντική είναι και η παρουσία του φοιτητή του, Τάσου Δανέλλη που δουλεύει ακούραστα για την απονομή δικαιοσύνης. Πολέμιοι στον αγώνα τους είναι η κυβέρνηση, η αστυνομία και η ομάδα ΘΕ.ΛΙ. Στην ομάδα είναι άτομα που στρατολογήθηκαν από τον “αρχηγό” τους για να φιλτράρουν τις ειδήσεις και να υποκινούν το γενικό σύνολο προς μία κατεύθυνση. Ένα δυνατό πολιτικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει τις “άλλες” μορφές εξουσίας που έχοντας ως βάση το ρατσισμό και τον εθνικισμό κάνουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Η Έλενα με την αιχμηρή γραφή της πιάνει το παλμό της σύγχρονης πολιτικής σκηνής. Παρουσιάζει τα κακώς κείμενα ενός συστήματος που έχει βγει εκτός ελέγχου και έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και το αναφαίρετο δικαίωμα για τη ζωή έχουν χαθεί στο βωμό της εξουσίας.

0

De profundis=Εκ βαθέωνΈνα μεγαλειώδες βιβλίο

Το De profundis είναι ένα βιβλίο-σταθμός στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Αν και μικρό σε έκταση καταφέρνει να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα. Είναι μία ερωτική επιστολή-εξομολόγηση που κάνει ο Wilde στον εραστή του Μπόζι. Παρουσιάζει όλο το χρονικό της γνωριμίας τους. Πιο πολύ δίνει βάση στο χαρακτήρα του και στο τρόπο που του συμπεριφέρθηκε. Ο Μπόζι ήταν ένας άνθρωπος αλαζονικός, υπερόπτης, πνευματικά μωρός, εκμεταλλευτής και θρασύς. Χρησιμοποιούσε τον υλικό πλούτο του συγγραφέα για να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες και τα όνειρα του. Η διαμάχη του Μπόζι με το πατέρα του έστειλαν τον συγγραφέα στη φυλακή του Ρέντινγκ. Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασε ο Wilde ο Μπόζι ήταν απών και αδιαφόρησε παντελώς να ασχοληθεί μ’έναν άνθρωπο που του αφιέρωσε χρόνο, χρήμα και αγάπη. Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν ο δημόσιος διασυρμός και εξευτελισμός που υπέστη. Ο συγγραφέας νιώθει προδομένος, πληγωμένος, ανυπεράσπιστος και ψυχολογικά καταρρακωμένος που έδωσε αξία σε μία προσωπικότητα που ήταν αντίθετη με τη δική του. Δεν τον εκτίμησε σαν άνθρωπο και πρωτίστως σαν καλλιτέχνη. Πολλές σκέψεις αναδύονται μέσα από το σπουδαίο αυτό βιβλίο. Αξίζει να διαβαστεί από κάθε βιβλιόφιλο.. Καλή ανάγνωση

0

Το τρένο με τις φράουλεςΈνα πολύ όμορφο βιβλίο

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία είναι η Μαργαρίτα. Ένα έντονο ψυχωσικό επεισόδιο της αλλάζει ριζικά τη ζωή και ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού της. Παντρεμένη με το Σταύρο ζει την απόλυτη πλήξη. Δε βρίσκει τι την έκανε να τον ερωτευτεί και έμεινε τόσα χρόνια μαζί του. Πράγματα που την γοήτευαν στο παρελθόν τώρα πια δεν έχουν κανένα νόημα. Ένα βράδυ μετά την επιστροφή τους από μία έξοδο αποφασίζει να του κάνει κακό και στη πορεία να κόψει τις φλέβες της. Αυτό το περιστατικό την οδηγεί σε μία ιδιωτική κλινική που της δίνει το έναυσμα να αναλογιστεί τη χαμένη ζωή που έζησε και να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν. Στυλοβάτες στον αγώνα της η μητέρα και η αδερφή της. Όταν παίρνει εξιτήριο η ζωή της κυλάει υποφερτά με το να έχει την έγνοια της μάνας της και με το να ανακαλύψει ξανά τον έρωτα. Το τρένο με τις φράουλες συμβολίζει την ελπίδα όταν στη ζωή τα πράγματα δε πάνε όπως θέλουμε. Η Μαργαρίτα είναι ένα τραγικό πρόσωπο που παλεύει με τους δαίμονες, τις ανασφάλειες, το άγχος και τις «συμβουλές» της μητέρας της. Μέσα στο γκρίζο της ζωής της που το συμβολίζει το τρένο προσπαθεί να βάλει χρώμα στη καθημερινότητα της. Αυτό το χρώμα και τη γεύση τη δίνουν οι φράουλες. Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο “Όσο περνά ο καιρός, τόσο και πιο πολύ πυκνώνουν οι ομίχλες γύρω μου, μόνο που δεν τις φοβάμαι πια. Με ακολουθούν τακτικά στους ατελείωτους περιπάτους μου κι ύστερα αραιώνουν και χάνονται.” Άλλο ένα εκπληκτικό βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη. Καλή ανάγνωση!

0

Τερέζα ΡακένΈνα αριστούργημα από την Γαλλική Λογοτεχνία

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1867 και γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Λοιδορήθηκε από τους κριτικούς ως άσεμνο και πορνογραφικό έργο. Λίγα χρόνια αργότερα το έκανε διασκευή για το θέατρο και στη πορεία μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο και στη τηλεόραση. Η Τερέζα Ρακέν είναι μία μελαγχολική γυναίκα που ζει καθημερινά τη πλήξη δίπλα στον άντρα της, το Καμίγ και την μητέρα του, τη κυρία Ρακέν. Η ασθενική φύση του άντρα της και η υπερπροστασία της μητέρας του έχουν οδηγήσει τη Τερέζα στην αδράνεια και τη μαλθακότητα. Έχουν παραλύσει τα συναισθήματα της. Κάθε Πέμπτη στο σπίτι γίνονται μαζώξεις με πρόσωπα γνωστά της οικογένειας και μία μέρα το κατώφλι το διαβαίνει ο ζωγράφος και φίλος του άντρα της, Λωράν. Αυτή η συνάντηση θα φέρει κοντά τη Τερέζα και το Λωράν και θα δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο πάθος. Η απόφαση τους να ζήσουν μαζί χωρίς εμπόδια θα τους βάλει να σκεφτούν να δολοφονήσουν το Καμίγ. Όταν επιτελούν αυτή τη πράξη αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για τους δύο. Οι ενοχές και οι τύψεις θα τους κατακλύσουν και θα τους οδηγήσουν σ’ ένα δραματικό φινάλε. Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που θεωρείται πρότυπο του Νατουραλισμού. Ο Ζολά δημιούργησε τρείς τραγικούς χαρακτήρες που δεν έχουν ελεύθερη βούληση και οδηγούνται με τις πράξεις τους στην αυτοκαταστροφή. Η κάθαρση δεν έρχεται με ανώδυνο τρόπο καθώς παλεύουν με τα συναισθήματα και τις πράξεις τους. Ο ένας προσβάλει τον άλλον λεκτικά για να τον αποδυναμώσει αλλά στην ουσία η θηλιά που έχουν περάσει στο λαιμό τους με τις ενέργειες που έχουν κάνει τους οδηγεί σε αργό θάνατο. Ένα βιβλίο- κόσμημα της κλασσικής λογοτεχνίας που αξίζει να υπάρχει στο ράφι κάθε βιβλιόφιλου.

0

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιώνΤο δεύτερο βιβλίο ενός πολυσχιδούς έργου

Ο δεύτερος τόμος του πολυσχιδούς έργου του Προυστ γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε τη συνέχεια της σχέσης του Σουάν με την Οντέτ που έχουν πια παντρευτεί και έχει αλλάξει η κοινωνική τους θέση. Οι αρνητικές κριτικές και τα σχόλια συνεχίζονται από το κοινωνικό περίγυρο λόγω της “διαφορετικότητας” που υπάρχει στη συμπεριφορά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Ο ήρωας γνωρίζει τον Νορμπουά που εγκρίνει την ενασχόληση του με τη λογοτεχνία σε αντίθεση με το πατέρα του που θέλει να ακολουθήσει τη καριέρα που χάραξε ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης εξελίσσεται στο τομέα της τέχνης καθώς έρχεται σε επαφή με το θέατρο και την ερμηνεία της Μπερμά αλλά γνωρίζει και τον συγγραφέα Μπεργκότ που τον θαύμαζε από τα βιβλία του. Στο ερωτικό κομμάτι η σχέση του με τη Ζιλμπέρτ λήγει άδοξα. Στο δεύτερο μέρος φεύγουμε από το Παρίσι και οδηγούμαστε στο Μπαλμπέκ.Ο ήρωας βρίσκεται σ’ ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με τη γιαγιά του και τη Φρανσουαζ. Στο διάστημα της παραμονής του θα γνωρίσει τον Σαιν Λου που θα γίνει ο καλύτερος του φίλος και τον ζωγράφο Ελστίρ που θα τον μυήσει στη μαγεία της τέχνης. Τα πρόσωπα όμως που θα τον καθορίσουν είναι τα “ανθισμένα κορίτσια” που θα σηματοδοτήσουν την ερωτική του αφύπνιση. Στο στάδιο αυτό ο ήρωας θα βρίσκεται στην εφηβεία που ξεκινάει η μετάβαση από τη παιδική στην ενήλικη φάση που υπάρχουν οι σεξουαλικές ορμές και το ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο. Σ’ αυτή τη παρέα θα γνωρίσει όλα τα κορίτσια μέχρι να καταλήξει στην Αλμπερτίν που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του. Ο Προυστ καταφέρνει να αναλύσει το θέμα του έρωτα και τις πεποιθήσεις που δημιουργούνται σε κάθε γνωριμία με δεξιοτεχνικό τρόπο. Θίγει για ακόμη μία φορά τις κοινωνικές τάξεις και τις διακριτές διαφορές που υπάρχουν. Ο πλούτος των εικόνων που δημιουργεί με τη γραφή του είναι μοναδικός και αξεπέραστος.

0

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Από τη μεριά του ΣουάνΈνα αριστουργηματικό βιβλίο

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο ο αφηγητής που ενδεχομένως να είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας αναπολεί στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, που έζησε στο Κομπραί. Το ερέθισμα για να γράψει του το έδωσε η δοκιμή μίας μαντλέν το κατεξοχήν παραδοσιακό γαλλικό γλύκισμα. Αναφέρεται στη μητέρα του και το πόσο αποζητούσε την παρουσία της. Γίνεται επίσης αναφορά στη θεία του, τη Λεονί και την υπηρέτρια της, την Φρανσουάζ. Στο δεύτερο μέρος έχουμε το ερωτικό ειδύλλιο του Σουάν με μία γυναίκα “ελαφρών ηθών’, την Οντέτ. Εκεί βλέπουμε την επίδραση που έχει ο έρωτας. O περίγυρος του σχολιάζει αρνητικά τη σχέση του καθώς η γυναίκα ανήκει σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Γίνεται επιτυχημένα ο διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων. Αν και ο Σουάν θεωρεί τη μεσαία τάξη βαρετή μπλέκει με μία τέτοια γυναίκα και πέφτει σε πολλές υπερβολές για να κρατήσει το ενδιαφέρον της, ενώ στην ουσία ο ίδιος χάνει κάθε μέρα τον εαυτό του και πιο πολύ. Το συναίσθημα που κυριαρχεί έντονα στη σχέση είναι η αρρωστημένη ζήλεια του. Στο τρίτο μέρος ο αφηγητής μας μιλάει για τον έρωτα του με τη Ζιλμπερτίν Σουάν. Ο τόπος που εκτυλίσσεται το γεγονός είναι στο Παρίσι. Ο Προύστ καταφέρνει να δημιουργήσει εκπληκτικές εικόνες. Είναι περιγραφικός, λυρικός, σαρκαστικός και με πολύ όμορφη αίσθηση του χιούμορ. Ένα αριστουργηματικό βιβλίο!!!!

0

Το δωμάτιο του ΤζοβάνιΈνα μοναδικό βιβλίο

Τα δύο κεντρικό πρόσωπα της ιστορίας είναι ο Ντέιβιντ και ο Τζοβάνι. Ο Ντείβιντ είναι ένας γοητευτικός νεαρός που αποφασίζει να φύγει από την χώρα του και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Γαλλία. Ο λόγος της φυγής του είναι η πρώτη του ομοφυλοφιλική εμπειρία που είχε στην εφηβεία. Στην Γαλλία επιλέγει να κάνει το επόμενο βήμα του στη ζωή και παρότι έχει σχέση με την Έλα γνωρίζει τον Τζοβάνι. Αυτό το πρόσωπο αντιπροσωπεύει τις καταπιεσμένες επιθυμίες του και την ζωή που θέλει τόσο πολύ να ζήσει αλλά φοβάται να το κάνει. Ο Ντείβιντ είναι ένας ενοχικός άνθρωπος που προκειμένου να ικανοποιήσει το κοινωνικό πρότυπο δέχεται να ζει μέσα στο ψέμα και την υποκρισία. Η κοπέλα του η Έλα καταφέρνει να τον φέρει αντιμέτωπο με τις ευθύνες που αρνείται να αναλάβει. Κάθε πρόσωπο στην ιστορία λειτουργεί καταλυτικά στην πορεία και το δράμα των δύο αντρών. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αναλύει την ψυχοσύνθεση ενός ανώριμου άντρα που δεν έχει το θάρρος να μιλήσει για τα θέλω του. Στο δωμάτιο του Τζοβάνι υπάρχει το πάθος, ο έρωτας και η αγάπη που δεν μπαίνει σε καλούπια και είναι ίδια για όλους. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Άγγελοι και δαίμονεςΜοναδικός Dan Brown

Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον καλείτε να διαλευκάνει την δολοφονία του φυσικού Βέτρα, έναν από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες του Cern. Μία μυστική οργάνωση από το παρελθόν έρχεται στο προσκήνιο και πάλι. Οι Πεφωτισμένοι αποφασίζουν να χτυπήσουν το Βατικανό. Η αιώνια μάχη μεταξύ επιστήμης και θρησκείας μπαίνει σε εφαρμογή. Οι δολοφονίες των Καρδινάλιων θορυβούν την Εκκλησία και τα ερωτηματικά γύρω από αυτές τις επιθέσεις αρχίζουν να πληθαίνουν. Ο Λάνγκτον αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οι γνώσεις του θα αποτελέσουν το εισιτήριο για να δοθεί η λύση στο μυστήριο. Ο Dan Brown είναι μοναδικός στο να δημιουργεί ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές ιστορίες γεμάτες μυστήριο και γνώση γύρω από γεγονότα της ιστορίας και της θρησκείας που δεν μας είναι γνωστά. Εξαιρετικό βιβλίο αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το τραπέζι της γάταςΜοναδικό

Το τραπέζι της γάτας είναι ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που αναλύει το ψυχισμό ενός παιδιού στη τρυφερή ηλικία των 11 χρόνων μετά το διαζύγιο των γονιών του και το ταξίδι το οποίο κάνει στη συνέχεια το διαμορφώνει σαν χαρακτήρα με βάση τα βιώματα τα οποία ζει μέσα σ' αυτό το ταξίδι. Η γραφή του Οντάτζε καταφέρνει να αποδώσει μοναδικά την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

0

Μπλου FlamingoΜία πολύ όμορφη ιστορία

Ο συγγραφέας στο πρόλογο μας δηλώνει ότι θα μας εξιστορήσει ενδιαφέρουσες ιστορίες αδιάφορων ανθρώπων.Το αδιάφορο είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και όσο διαβάζεις τόσο σε κερδίζει το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά είτε θετικά είτε αρνητικά. Η βάση της ιστορίας και ο αφηγητής είναι ο Γιώργος.Ξεκινάει την ιστορία από τη γέννηση του,τη σχέση με τους παππούδες του και εκεί κάνει μία πετυχημένη σύγκριση το πως γνωρίζονταν τα παλιά τα χρόνια σε σχέση με το σήμερα που με το πάτημα ενός κουμπιού και με την ενεργοποίηση μίας εφαρμογής σου "σερβίρονται" μπροστά στην οθόνη σου πληθώρα επιλογών.. Θα σταθώ κυρίως στα 'πέτρινα χρόνια" όπως τα αναφέρει που είναι και τα μαθητικά όπου υπέστη σχολικό εκφοβισμό από τους συμμαθητές του.Αυτό το κομμάτι της ιστορίας με άγγιξε πολύ. Στη πορεία μιλάει για τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και μπαίνει στην αφήγηση και το κομμάτι της ομοφυλοφυλίας. Οι σχέσεις που έκανε και τα μαθήματα που διδάχτηκε από τον καθένα ξεχωριστά. Το κομμάτι του στρατού είναι η καλύτερη στιγμή του βιβλίου καθώς κάνει τον απολογισμό του σκέφτεται τι έχει ζήσει μέχρι τώρα,τι τον στιγμάτισε τι δεν αξίζει και σκέφτεται το επόμενο βήμα που θα κάνει μετά το τέλος της στράτευσης. Έχει γρήγορο ρυθμό η ιστορία και καυτηριάζει μοναδικά τις ανθρώπινες σχέσεις!Ο Γιώργος είναι ένας χαρακτήρας πολύ συμπαθής που με το χιούμορ του και τη δυναμική του αντεπεξήλθε στις δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν ωρίμασε απότομα αλλά τουλάχιστον βγήκε νικητής στη πορεία. Είναι η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία που διάβασα!!!

0

Η αδερφή μουΜία δυνατή μαρτυρία

Ένα βιβλίο βαθύτατα συγκινητικό και εξομολογητικό. Ο συγγραφέας αποφασίζει να μιλήσει για το πιο υπέροχο και ουσιαστικό κομμάτι της ζωής του. Η αδελφή του σε νεαρή ηλικία διαγνώστηκε με επιληψία. Η οικογένεια του αλλά και ο ίδιος αποφάσισαν να κρατήσουν σαν επτασφράγιστο μυστικό την ασθένεια. Στο ανάγνωσμα βλέπουμε την πορεία της ασθένειας από τα πρώτα δείγματα μέχρι το τραγικό φινάλε. Σε αυτή τη δύσβατη διαδρομή ανακαλύπτουμε και όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που προκύπτουν όταν ένας δικός μας άνθρωπος αντιμετωπίζει μία ανίατη ασθένεια. Η άρνηση και η μη αποδοχή της κατάστασης είναι η αρχή μίας δύσκολης πορείας μέχρι την αποδοχή. Ο συγγραφέας μέσα από αυτή τη σχέση καθορίστηκε σαν άνθρωπος. Μία δυνατή μαρτυρία που σε συγκινεί με την αλήθεια της. Καλή ανάγνωση

0

Έγκλημα στη ΒουδαπέστηΜου άρεσε πολύ!!!

Γρήγορη πλοκή με ανατροπές κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος! Καλογραμμένο και στα θετικά επίσης είναι η δημιουργία καλοδουλεμένων χαρακτήρων έχτισε το προφίλ του κάθε προσώπου με αριστοτεχνικό τρόπο.

0

Όταν φιλούσαμε το ψωμίΕνδιαφέρον

Σε μία συνοικία στο κέντρο της Μαδρίτης εκτυλλίζονται οι ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι παλεύουν με την οικονομική αλλά και τη προσωπική τους κρίση σε μία καθημερινότητα που τους διαλύει αλλά προσπαθούν να βγουν αλώβητοι και νικητές. Καλογραμμένο, γρήγορο και διδακτικό. Η κάθε ιστορία έχει τη δυναμική της που στόχο έχει να θίξει και μία διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης.

0

Ιδού οι ονειροπόλοιΥπέροχο

Η Imbolo Mbue από το πρώτο της μυθιστόρημα αντιλαμβάνεσαι ότι έχει να δώσει πολλά στη λογοτεχνία.Θίγει πολλά ζητήματα όπως είναι η μετανάστευση στην Αμερική το πόσο δύσκολο είναι να ενσωματωθείς στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να βρεις δουλειά.Επίσης παρουσιάζει το θεσμό της οικογένειας και του γάμου πόσο εύθραυστες είναι οι σχέσεις και πως καμία φορά το φαίνεσθαι δεν είναι πάντα τόσο όμορφο όσο το είναι και αυτό που βλέπουμε δεν είναι πάντα η αλήθεια.Αυτό αντικατοπτρίζεται πολύ στη σχέση του Κλαρκ και της Σίντυ που αν και ζουν το "αμερικάνικο όνειρο"λεφτά σπίτια και επιτυχημένη καριέρα στην ουσία δεν έχουν βρει την ευτυχία μεταξύ τους και με τα παιδιά τους. Ένα βιβλίο με γλυκόπικρη γεύση το οποίο με κέρδισε και μου άρεσε πολύ!

0

Κοιτάξτε, κοιτάξτε τα λουλούδιαΕνδιαφέρον

Ο Άλκης είναι ένα αγόρι που έζησε στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και έγινε θεατής σ' ένα αποτρόπαιο θέαμα δολοφονίας. Ένας νεαρός άντρας υπέστη την βία και τον εξευτελισμό. Το γεγονός αυτό συνέβη όταν ήταν στην τρυφερή ηλικία των επτά ετών. Αυτό στην πορεία τον καθόρισε στην σεξουαλική του ζωή Όσο μεγαλώνει ο ήρωας της ιστορίας έχει σαν καταφύγιο και μέρος έκφρασης του την ποίηση. Μέσα από τα γραπτά του μιλάει για όσα νιώθει. Το ανδρικό σώμα το έχει συνυφασμένο με την βία και τον πόνο όμως δυο εμπειρίες που έρχονται στην ζωή του αλλάζουν την θεωρία του. Ένα αγόρι που το γνώρισε στο παρελθόν σε μία ταβέρνα όταν το συναντάει μετά από καιρό προσπαθεί να του επουλώσει τα τραύματα. Η άσχημη εμπειρία του παρελθόντος κουμπώνει με το παρόν καθώς ο πόνος που έζησε τότε ο νεαρός στον εμφύλιο επουλώνεται στο τώρα μέσα από την φροντίδα που παρέχει ο ήρωας στον νεαρό. Ένα μελαγχολικό ανάγνωσμα που αναφέρεται στο πόνο και στις μνήμες που έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Ο συγγραφέας έχοντας ως φυλαχτό την ιστορία αγάπης που έζησε με τον επί σαράντα χρόνια σύντροφο του δημιουργεί τον Άλκη και μέσω της ιστορίας πενθεί για την δική του απώλεια. Ιδιαίτερο βιβλίο που θα βρει τους αναγνώστες που θα το αγκαλιάσουν και θα το αγαπήσουν. Καλή ανάγνωση.

0

Ο αγνός εραστήςΈνα βιβλίο ύμνος στον έρωτα

Ο Πλάντ στο βιβλίο του μας μιλάει για τον επί σαράντα χρόνια σύντροφό του Νίκο Στάγκο. Μας λέει για την καταγωγή του, τους γονείς του, την επαγγελματική του σταδιοδρομία αλλά και για τη γνωριμία τους. Χρησιμοποιώντας δεύτερο πρόσωπο δίνει μία εγγύτητα στο λόγο και λειτουργεί σαν εξομολόγηση για τις στιγμές που ζήσανε μαζί. Με συγκίνησε πολύ η αρχή της γνωριμίας τους τα ταξίδια που έκαναν τις ασχολίες που είχαν και γενικά όλη η φροντίδα και η εκτίμηση που είχαν ο ένας για τον άλλον. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι όταν ο σύντροφος του διαγνώστηκε με καρκίνο. Εκεί οι στιγμές ήταν δύσκολες και είναι σκληρό να βλέπεις έναν άνθρωπο που έσφυζε από ζωή μετά να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα. Ένα ανάγνωσμα βαθύτατα συγκινητικό, τρυφερό, δυνατό και εξομολογητικό. Στο τέλος αποκομίζεις ότι αυτοί οι δυο άνθρωποι έζησαν μία τόσο όμορφη ζωή γεμάτη πάθος που όμως η αρρώστια δυστυχώς έκοψε το νήμα αυτής της αγάπης. Το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο για την αλήθεια του. Εύχομαι ο καθένας στη ζωή του να ζήσει έναν τόσο μεγάλο έρωτα. Καλή ανάγνωση

0

Η καλύτερη πλευρά των ανθρώπωνΑγαπημένο βιβλίο

Παρίσι δεκαετία του 80. Μία καθοριστική δεκαετία με πολλές αλλαγές για τη κοινωνία. Η κοσμική ζωή και τα νέα ρεύματα μουσικής είναι στο ζενίθ τους. Όμως η απειλή ενός ιού αρχίζει να προβληματίζει και να φοβίζει τον κόσμο. Το AIDS κάνει την εμφάνιση του και πρώτοι που στοχοποιούνται είναι οι ομοφυλόφιλοι. Ο συγγραφέας με αφορμή αυτή τη δεκαετία δημιούργησε τέσσερις λογοτεχνικούς χαρακτήρες άκρως ενδιαφέροντες. Αφηγήτρια είναι η Ελιζαμπέτ που έχοντας τη θέση του παρατηρητή καταφέρνει έξοχα να ανασυνθέσει το προφίλ του Γουίλι, του Ντομινίκ και του Ζαν Μισέλ. Ο Ντομινίκ είναι ακτιβιστής ομοφυλόφιλος και δημοσιογράφος στη Liberation. Επίσης ιδρυτής της οργάνωσης «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ομοφυλόφιλων» που στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης του ιού. Ο Ζαν Μισέλ είναι αριστερός διανοούμενος που με τις ακραίες απόψεις του προκάλεσε τριγμούς στη πολιτική σκηνή. Η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα είναι ο Γουίλι. Ένα άγουρο παιδί που γεννήθηκε στην Αμιέν σ’ ένα συντηρητικό και αποστειρωμένο περιβάλλον. Η μετάβαση του στο Παρίσι είναι καθοριστική για τη ζωή του. Όντας άνεργος και περιπλανώμενος στα παρισινά σοκάκια γνωρίζει την Ελίζαμπετ. Μέσω αυτής έρχεται στη ζωή του ο Ντομινίκ. Ζούνε κάποια χρόνια μαζί όμως οι ετερόκλητες απόψεις τους, τους οδηγούν σε χωρισμό και στη συνέχεια σε άσβεστο μίσος Ο Γουίλι σαν άνθρωπος είναι εκκεντρικός και προκλητικός κάποιες φορές με τις δηλώσεις του. Σε μία εποχή που η ομοφοβία και ο ρατσιμός ήταν στα ύψη δε φοβήθηκε να μιλήσει για όσα οι άλλοι σιωπούσαν. Αυτό αγάπησε η Ελίζαμπετ και κατάφερε να συνδεθεί μαζί του τόσο ουσιαστικά. Πίσω από το μίσος, τις επιθέσεις, την αυτοπροβολή και κάποιες φορές τον αυτοεξευτελισμό του είχε διακρίνει έναν αγνό και καλό άνθρωπο που δεν αλλοιώθηκε για καμία παράταξη και για κανένα συνάνθρωπο του. Όπως λέει και στη τελευταία παράγραφο του βιβλίου η Ελιζαμπέτ «Όσο για την καλύτερη πλευρά των ανθρώπων, που μένει κλεισμένη μέσα στην καρδιά τους, μιας και δεν έχουν τίποτα άλλο, μέχρι την τελευταία τους ώρα, αυτή ζει αλλά και πεθαίνει μαζί τους.» Ο Γκαρσιά δημιούργησε ένα εκπληκτικό κοινωνικό-πολιτικό μυθιστόρημα για μία δεκαετία καθοριστική και μεταβατική. Καλή ανάγνωση.

0

Το κορίτσι από τη ΔανίαΈνα υπέροχο βιβλίο!!!

Ένα εκπληκτικό βιβλίο και συνάμα μία εξαιρετική ταινία με τον Έντι Ρέντμέιν. Παρακολουθούμε μία καθοριστική φάση στη ζωή του Άιναρ Βεγκενερ, τη περίοδο που αρχίζει να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητα του. Μία πρόταση της γυναίκας του να τον ζωγραφίσει με γυναικεία ρούχα παίζει καθοριστικό ρόλο στο να αναδυθούν καταπιεσμένες επιθυμίες στην επιφάνεια Αυτό τον οδηγεί σε ρήξη με τον εαυτό του στην αρχή και στη πορεία με τη σύντροφό του που δυσκολεύεται να δεχτεί τη κατάσταση αλλά στη πορεία την αποδέχεται και τον υποστηρίζει μέχρι το τέλος. Η Λίλι Έλμπε ήταν η πρώτη γυναίκα τρανσέξουαλ τη δεκαετία του 1930. Μία περίοδο κατά την οποία το θέμα ήταν ταμπού και απαγορευμένο. Ο συγγραφέας με την έρευνα που έκανε δημιούργησε ένα ανάγνωσμα που σε αγγίζει με την αλήθεια που βγάζει. Στο πρόσωπο της Λίλι είναι ο καθένας μας ξεχωριστά καθώς τίθενται πολλά ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν. Ποιοι είμαστε;Ποιοι θα θέλαμε να είμασταν πραγματικά; Τι βλέπουν οι άλλοι σε εμάς; Πόσο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και πόσο μας αποδέχονται οι άλλοι; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την ανάγνωση.

0

Άμυνα ζώνηςΕξαιρετικό

Μετά το εξαιρετικό "Νυχτερινό δελτίο" που είχα διαβάσει αυτή είναι η δεύτερη ιστορία του αστυνόμου Χαρίτου. Οι διακοπές του στο νησί παίρνουν κακή τροπή καθώς καλείτε να βρει τα στοιχεία του αγνώστου δολοφονημένου άντρα. Ενώ αρχίζει η αναζήτηση άλλη μία δολοφονία ενός ανθρώπου της νύχτας προστίθεται για να δυσκολέψει το έργο του αστυνομικού. Τον Πέτρο Μάρκαρη τον εκτιμώ πάρα πολύ σαν συγγραφέα. Οι ιστορίες του έχουν πάθος, ανατροπές, πολύ ωραία στήνει το ψυχολογικό υπόβαθρο των ηρώων αλλά και εξελίζει τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας. Μου αρέσει που πέρα από την αστυνομική πλοκή σχολιάζει και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω ένα ψεγάδι που να μου άφησε κακή αίσθηση στην ανάγνωση μου. Το απόλαυσα και αυτό του βιβλίο και σύντομα θα ανακαλύψω και την υπόλοιπη εργογραφία του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο εχθρός του καλούΈνα υπέροχο βιβλίο

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ζωή της οικογένειας Γκράνβιλ. Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Κλέμεντ που ανήκει στους πετυχημένους ζωγράφους της χώρας του. Είναι ομοφυλόφιλος και διατηρεί μία μακροχρόνια σχέση με τον Μάικ. Τα δυο αγκάθια στη ζωή του είναι η οροθετικότητα του που τον επηρεάζει πολύ στη καθημερινότητα αλλά και ο άδικος χαμός του αδελφού του. Τα άλλα πρόσωπα της ιστορίας είναι η αδελφή του Σουζάνα που αν και πετυχημένη στην επαγγελματική της ζωή στα προσωπικά δυστυχώς δεν βρίσκει την άκρη της. Αποφασίζει στην πορεία να ασπαστεί την Καββάλα και από εκεί η ζωή της αποκτά ενδιαφέρον. Οι γονείς των παιδιών είναι ο Έντουιν και η Μάρτα. Ο Έντουιν είναι πρώην επίσκοπος που αν και δεν πιστεύει είναι ακόμα μέρος της εκκλησίας. Η Μάρτα είναι ανθρωπολόγος και η ιστορία της είναι πικρή καθώς έζησε τα τρυφερά της χρόνια στο γκέτο της Βαρσοβίας σε άθλιες και κακές συνθήκες. Ο συγγραφέας δημιούργησε τέσσερις δυνατούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες που με βάση τα θρησκευτικά πιστεύω τους προσπαθούν να βρουν τρόπο να ισορροπήσουν τις ανάγκες τους. Πολλά κοινωνικά ζητήματα θίγονται όπως είναι η ομοφυλοφιλία και η οροθετικότητα. Αυτό που μένει στο τέλος της ανάγνωσης είναι η κοινωνική υποκρισία που υπάρχει στην κοινωνία. Ο καθένας είναι εύκολο να κρίνει τον άλλον χωρίς όμως να κοιτάξει πως να καλυτερέψει τη δική του ζωή. Οι εκδόσεις Πόλις μας χαρίζουν γι άλλη μία φορά ένα εκπληκτικό κοινωνικό μυθιστόρημα. Καλή ανάγνωση

0

Το χρυσό κλουβίΑδιάφορο

Ένα από τα χειρότερα βιβλία της συγγραφέως. Το θέμα είναι χιλιοειπωμένο. Η Φέι είναι μία γυναίκα που έχει τα πάντα στην ζωή της όμως όλα καταρρέουν όταν πιάνει στα πράσα τον σύντροφο της με άλλη γυναίκα. Αναγκάζεται να βρει σπίτι και δουλειά. Στα επαγγελματικά της σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται πλούσια και ισχυρή στον επιχειρηματικό τομέα. Στον ερωτικό τομέα κοιμάται με όποιο νεαρό αγόρι πέφτει στα πόδια της. Οι διάλογοι στο βιβλίο κάποιες φορές είναι μία ελαφριά ερωτική ταινία. Δεν έχω τι να πω αλήθεια τζάμπα χρόνος. Ίσως οι γυναίκες αναγνώστριες να το αγαπήσουν.

0

Το κορίτσι του τρένουΈνα καλοδουλεμένο ψυχολογικό θρίλερ

Το βιβλίο αποτελείται από μικρά κεφάλαια και μας παρουσιάζει τη ζωή τριών γυναικών της Ρέιτσελ, της Άννας και της Μέγκαν. Ο βασικός χαρακτήρας είναι η Ρέιτσελ μία γυναίκα που έχει εθιστεί στο αλκοόλ καθώς δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδιά και ο άντρας της την παράτησε γι' άλλη γυναίκα. Η πέτρα του σκανδάλου είναι η Άννα. Η Ρέιτσελ κάθε μέρα κάνει την διαδρομή με το τρένο και περνάει από το σπίτι που έζησε ωραίες στιγμές με τον Τομ. Όμως το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται περισσότερο στο σπίτι με τον αριθμό 32. Η εμμονή της με την ζωή των ενοίκων φέρνει στην επιφάνεια δικά της κενά που προσπαθεί να συμπληρώσει. Η εξαφάνιση της Μέγκαν αρχίζει να συμπληρώνει τα κενά της ιστορίας. Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Διαβάζεται απνευστί.Είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που η συγγραφέας ένωσε τη ζωή των ηρωίδων. Ο συναισθηματικός κατακερματισμός της Ρέιτσελ και η θέση στην οποία βρίσκεται μας κάνει σαν αναγνώστες να σταθούμε στο πλευρό της. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Βασικός μέτοχοςΤο πιο αγαπημένο μου βιβλίο

Κεντρικό πρόσωπο γι' άλλη μία φορά ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος. Στο βιβλίο κινούνται παράλληλα δύο ιστορίες. Από την μία έχουμε την τρομοκρατική επίθεση στο πλοίο El Greco και από την άλλη τους φόνους που γίνονται σε πρόσωπα που ασχολούνται με την διαφήμιση. Ο Πέτρος Μάρκαρης δημιούργησε άλλο ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα με πολιτική χροιά. Θίγει την οργάνωση και τον τρόπο δράσης των ακροδεξιών οργανώσεων. Καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να παρουσιάσει τον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην διαμόρφωση και κατεύθυνση του όχλου για να τον αποπροσανατολίσουν. Κάθε βιβλίο του για μένα είναι κάτι μοναδικό. Δεν μένει στο να γράψει απλά μία αστυνομική ιστορία αλλά προσπαθεί να πιάσει και τον παλμό της κοινωνίας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο Τσε αυτοκτόνησεΟ Τσε αυτοκτόνησε

Ο αγαπημένος αστυνομικός Κώστας Χαρίτος επιστρέφει στην τρίτη ιστορία του. Μετά το ατύχημα που υπέστη(στο βιβλίο Άμυνα Ζώνης) αναγκάζετε να περάσει πολύ καιρό στο σπίτι του. Η αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει τον έχει κουράσει. Η καθημερινότητά του έχει καταντήσει φορτική. Όμως η δημόσια αυτοκτονία ενός επιχειρηματία τον κινητοποιεί και πάλι. Ο Πέτρος Μάρκαρης μας παρουσιάζει την Αθήνα που ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επικρατούσε ένα χάος κοινωνικής φύσεως. Ένα αστυνομικό-πολιτικό μυθιστόρημα που κυλάει γρήγορα και φωτίζει τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης. Άλλο ένα βιβλίο του που το απόλαυσα γιατί δεν μένει μόνο στο αστυνομικό στοιχείο αλλά καυτηριάζει και το πολιτικό γίγνεσθαι. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Νυχτερινό δελτίοΗ πρώτη περιπέτεια του αστυνόμου Χαρίτου

Είναι το πρώτο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη που κυκλοφόρησε το 1995 με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Ο Χαρίτος είναι υπεύθυνος του τμήματος Ανθρωποκτονιών. Είναι παντρεμένος με την Αδριανή και έχει μία κόρη τη Κατερίνα που σπουδάζει νομικά. Το επάγγελμα που αποφάσισε να ακολουθήσει στη ζωή του δεν του αρέσει αλλά το έκανε για να φύγει από τη κλειστή κοινωνία του χωριού του. Δύο πράγματα που αγαπάει πολύ είναι το αυτοκίνητο του και τα λεξικά. Η ανάγνωση τον βοηθάει να ξεφεύγει από τη σαθρή καθημερινότητα που ζει. Σχολιάζει έντονα τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Όπως επίσης και τη διαφθορά που επικρατεί στη πολιτική σκηνή. Στο Νυχτερινό δελτίο ο Χαρίτος καλείτε να διαλευκάνει την υπόθεση της διπλής δολοφονίας Αλβανών μεταναστών. Στο παιχνίδι της έρευνας μπαίνει και η δημοσιογράφος Γιάννα Καραγιώργη που έχει αρκετές πληροφορίες για την εμπορία βρεφών και μεταμοσχεύσεων που γίνονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της κοινωνίας. Όσο όμως η έρευνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει γίνεται η ανατροπή με τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων. Τότε η έρευνα αλλάζει κατεύθυνση και ο δολοφόνος γίνεται πιο δύσκολο να βρεθεί. Ποιο είναι το κίνητρο που οδήγησε στη δολοφονία των δημοσιογράφων; Ένα ερώτημα που βρίσκει τη λύση του στο τέλος. Το φινάλε είναι ανατρεπτικό και ο δολοφόνος είναι υπεράνω υποψίας. Ο Πέτρος Μάρκαρης συγκαταλέγεται στους μετρ του είδους της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Έχει δημιουργήσει ένα δυνατό λογοτεχνικό χαρακτήρα. Με τη γρήγορη ροή των γεγονότων και τις ανατροπές που υπάρχουν σε κάνει μέρος της ιστορίας. Ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί. Καλή ανάγνωση

0

Σκοτεινή ΤετάρτηΤο τρίτο βιβλίο

Είχα καιρό να διαβάσω βιβλίο από το εξαιρετικό δίδυμο και ήθελα να συνεχίσω την σειρά των αναγνωσμάτων τους. Στο τρίτο βιβλίο της σειράς η Φρίντα Κλάιν αναρρώνει μετά από ένα άσχημο συμβάν που της προέκυψε.Η δολοφονία όμως της Ρουθ μίας γυναίκας που τα έχει όλα δουλειά και μία πολύ καλή οικογένεια κινητοποιεί τον επιθεωρητή Κάρλσον να βρει τα αίτια. Η Φρίντα με το τρόπο της εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση. Ένα γρήγορο αστυνομικό μυθιστόρημα με πλοκή, ανατροπές και ωραία σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η υπερβολική ανάλυση κάποιων σκηνών όπως είναι το εσωτερικό ενός σπιτιού. Τα θεωρώ λίγο περιττά και δεν βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας απλά εμπλουτίζουν το κείμενο. Το διάβασα παρ'όλα αυτά ευχάριστα και μετά από ένα σημείο που η πλοκή έμπαινε στην τελική ευθεία δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Tuesday's GoneΤο δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς

Με αφορμή την επίσκεψη της κοινωνικής λειτουργού και το θέαμα που αντίκρισε εκεί η Φρίντα Κλάιν καλείτε πάλι από τον επιθεωρητή Κάρλσον να λύσει το γρίφο που έχει προκύψει. Το συμβάν που δίνει την εκκίνηση της ιστορίας είναι ότι μία ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα διατηρεί στο διαμέρισμα της έναν άντρα νεκρό. Ποια είναι η ταυτότητα του; Πως έδρασε όλο αυτό το διάστημα; Ποιοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή μαζί του; Και τέλος ποιο κίνητρο οδήγησε στη δολοφονία του; Άπειρα ερωτήματα που βρίσκουν τις απαντήσεις τους σ'αυτό το γρήγορο και άκρως ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα. Καλή ανάγνωση

0

Blue MondayΕξαιρετικό

Η ιστορία ξεκινάει το 1987. Η Ρόζι επιστρέφει από το σχολείο μαζί με τη φίλη της και την αδερφή της Τζοάνα. Όταν φτάνει στο μαγαζί με τα γλυκά διαπιστώνει την απουσία της αδερφή της. Αρκετά χρόνια αργότερα στο προσκήνιο έρχεται άλλη μία αναπάντεχη εξαφάνιση. Ο Μάθιου χάνεται στο σχολείο περιμένοντας να έρθει η μητέρα του να τον πάρει. Η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν αποφασίζει να ασχοληθεί με την υπόθεση όταν βρίσκει αρκετά κοινά στοιχεία που της παρουσιάζει ο ασθενής της και συγκλίνουν με την εικόνα του εξαφανισμένου παιδιού. Πόσο εύκολο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να παραβιαστεί το ιατρικό απόρρητο; Πώς συνδέονται αυτές οι δυο εξαφανίσεις; Ένα καταιγιστικό αστυνομικό- ψυχολογικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές και αγωνία. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων λογοτεχνικός χαρακτήρας η Φρίντα Κλάιν όσον αφορά τον τρόπο που προσεγγίζει τις υποθέσεις της δουλειάς της αλλά και την προσωπική της ζωή. To πιο δυνατό κομμάτι του βιβλίου είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των προσώπων. Αυτό δίνει το έναυσμα στον αναγνώστη να ανακαλύψει και τα επόμενα βιβλία της σειράς. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα που αξίζει να διαβαστεί. Καλή ανάγνωση

0

Το δέμαΈνα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ

Πολύ καιρό άκουγα για τον Fitzek και οι προτάσεις των φίλων μου να τον διαβάσω ήταν πολλές. Προχθές ξεκίνησα το βιβλίο του και με αποζημίωσε το αποτέλεσμα. Ένα έξυπνο ψυχολογικό θρίλερ που μέχρι το τέλος απορείς για τα λεγόμενα της ηρωίδας. Με τέσσερις λέξεις αν περιέγραφα το ανάγνωσμα θα ήταν Γρήγορο, Δυνατό, Καθηλωτικό και Ανατρεπτικό. Προτιμώ να μην πω πολλά λόγια για το θέμα του βιβλίου καθώς ο τρόπος που ξεδιπλώνει ο συγγραφέας την ιστορία είναι μοναδικός!!!! Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο ρινόκεροςΜοναδικό

Το έργο εκτυλίσσεται σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας και χωρίζεται σε τρία μέρη. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Μπερανζέ. Στο πρώτο μέρος ο Μπερανζέ συνομιλεί με το φίλο του Ζαν ώσπου έρχεται η ανατροπή με την εμφάνιση ενός ρινόκερου. Εκεί αρχίζει το άγχος, η αγωνία και ο φόβος για το άγνωστο που έχει εισέλθει στη ζωή των προσώπων. Όσο προχωράει η ιστορία όλο και περισσότερα πρόσωπα αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Η επιδημία αυτή αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμούς. Σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον καταφέρνει να βγει αλώβητος ο Μπερανζέ και η φίλη του Ντέζι. Όπως λέει και στο φινάλε του συγκλονιστικού μονολόγου του “Θα υπερασπίσω τον εαυτό μου ενάντια σ’ όλο τον κόσμο.. δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια, θα πολεμήσω.. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος.. και μέχρι να’ ρθει το τέλος θα παραμείνω άνθρωπος! Όχι, δεν θα συνθηκολογήσω! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ! Ο Ρινόκερος είναι ένα συμβολικό έργο που αναφέρεται στη μαζοποίηση αλλά και στο πόσο εύκολα μπορεί μία κοινωνία να φανατιστεί και να ενστερνιστεί απόψεις και ιδεολογίες με πρόσχημα το ιδανικό που θέλει να επιβληθεί από συγκεκριμένα πρόσωπα. Το έργο γράφτηκε το 1959 μία περίοδο που ο Φασισμός και ο Ναζισμός ήταν στο ζενίθ τους. Μέσα από την ιστορία ο Ιονεσκό περνάει τα δικά του μηνύματα με ιδιαίτερο και καυστικό τρόπο. Ένα διαχρονικό θεατρικό έργο που όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις. Καλή ανάγνωση

0

Βαθύ ρήγμαΕξαιρετικό!!!!

Ο Σωτήρης μετά από ένα καταστροφικό σεισμό μένει εγκλωβισμένος στα χαλάσματα του σπιτιού του μαζί με τη Νατάσα. Η μοναξιά, ο φόβος, η αγωνία και το άγχος τον κατακλύζουν. Βλέπει το χάος που επικρατεί και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Στην αρχή είναι πολύ αρνητικός να της μιλήσει. Θεωρεί πως όσο διάστημα βρίσκονταν δεν καταλάβαινε όσα της έλεγε οπότε θεωρεί περιττό να ξεκινήσει διάλογο μαζί της. Η ώρα όμως στην απομόνωση περνάει δύσκολα και έτσι αποφασίζουν να μοιραστούν κομμάτια από τις ζωές τους. Ο Σωτήρης εξωτερικά φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει επιτύχει επαγγελματικά. Τον σέβονται για το έργο που επιτελεί αν και είναι αυστηρός και σκληρός με τους ανθρώπους. Τους αντιμετωπίζει σαν μονάδες εξυπηρέτησης της δουλειάς του παρά σαν προσωπικότητες. Είναι άνθρωπος που του αρέσει η καλή ζωή και οι γυναίκες. Δε θέλει τη δέσμευση και προσπαθεί όσο είναι να αποστασιοποιείται συναισθηματικά από τους γύρω του. Αυτή η δυσκολία να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του έχει τις ρίζες του στα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε. Ο πατέρας του ήταν βίαιος και σκληρός μαζί του. Η μητέρα του απλώς παρατηρητής των γεγονότων. Οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής του ήταν η αδερφή του και η κοπέλα του η Πηνελόπη. Η κάθε μία με τις πράξεις της τον στιγμάτισαν και τον καθόρισαν στη πορεία της ζωής του. Η Νατάσα είναι και αυτή ένας διαλυμένος άνθρωπος. Μπήκε στο σκοτεινό χώρο της εμπορίας ανθρώπων. Έζησε τον εξευτελισμό και την ανωμαλία του κάθε αρρωστημένου που πλήρωνε για να ικανοποιήσει τις σαδιστικές και βρώμικες ορέξεις του. Στερήθηκε τη κόρη της και αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα. Εδώ γνώρισε το Σωτήρη και δημιουργήθηκε μία οικειότητα μεταξύ τους. Πέρα από το σεξ με τη Νατάσα μοιράστηκε τις πιο μύχιες σκέψεις του. Στη δύσκολη φάση που έχουν περιέλθει αρχίζουν να κάνουν τον απολογισμό. Ο Σωτήρης και η Νατάσα είναι δύο πρόσωπα με έντονα εσωτερικά ρήγματα. Όσο κι αν προσπάθησαν να κουκουλώσουν το πόνο, τη δυστυχία, την απόρριψη και τις πληγές που έγδαραν τη ψυχή τους δεν τα κατάφεραν. Αυτό όμως που τους έκανε πιο δυνατούς είναι ότι μίλησαν για όσα τους έπνιγαν τόσο καιρό. Όσο στενάχωρα και δύσκολα ήταν να ειπωθούν λειτούργησαν σα βάλσαμο στα τραύματα τους. Το Βαθύ ρήγμα είναι ένα σκληρό βιβλίο που καταφέρνει να σε κερδίσει με την αλήθεια του. Οι χαρακτήρες του είναι εύθραυστοι. Ψάχνουν να βρουν την αλήθεια και το νόημα σε μία κοινωνία που κάθε μέρα χάνει την ταυτότητα της. Ο σεισμός λειτουργεί σωτήρια και για τους δυο καθώς καταφέρνουν για μία φορά να ρίξουν τις μάσκες και να μιλήσουν για τη ζωή τους. Καλή ανάγνωση

0

Δύο σκιέςΥπεροχο

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε στη Λακωνία σ’ ένα τόπο όπου η θρησκεία, τα ήθη και οι πεποιθήσεις των κατοίκων ήταν αυστηρές. Έζησε δύσκολα μαθητικά χρόνια. Οι συμμαθητές του ένιωθαν ότι διέφερε από αυτούς ως προς τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο συμπεριφοράς του γι’ αυτό το λόγο άρχισαν να του ασκούν λεκτική και σωματική βία. Η αλλαγή στη ζωή του έγινε όταν ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει. Εκεί ήρθε σε επαφή με περισσότερο κόσμο και κυρίως σταμάτησε να ενοχοποιεί τον εαυτό του γι’ αυτό που είναι. Η γνωριμία με τον γείτονα του, τον Πάρη ήταν καταλυτική. Πρώτη φορά παραδέχτηκε σε άνθρωπο ότι είναι ομοφυλόφιλος και δεν δέχτηκε κοροϊδία αλλά αποδοχή! Η πιο δυνατή στιγμή στο βιβλίο είναι όταν αποκαλύπτει στη μητέρα του τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μη το μάθει ο κόσμος κι αν υπάρχει τρόπος να τον «γιατρέψει» από αυτό που βιώνει. Η μητέρα είναι αυστηρή, αυταρχική και παρεμβατική στη ζωή του γιού της. Αρνείται να τον ακούσει και θέλει να τον αλλάξει. Οι Δύο σκιές είναι μία νουβέλα που πραγματεύεται το θέμα της αποδοχής. Σε αποδέχομαι σημαίνει σε ακούω, σε σέβομαι και σε δέχομαι γι’ αυτό που είσαι και όχι γι’ αυτό που θα ήθελα να ήσουν. Η ιστορία του Κωνσταντίνου έχει πόνο μα κυρίως πολλούς αποδέκτες. Ο αναγνώστης θα αγαπήσει τον ήρωα της ιστορίας γιατί θα βρει ένα δικό του κοντινό πρόσωπο. Καλή ανάγνωση

0

Σκυλίσια ψυχήΣυγκλονιστικό

Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι η Έστερ Κλάιν που έζησε στο Βερολίνο το 1930. Μία περίοδο όπου στη Γερμανία το Ναζιστικό κόμμα με επικεφαλή το Χίτλερ ήταν στην εξουσία. Στόχος του ήταν η εξόντωση των εβραίων. Για την Έστερ αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα καθώς αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο και να μετακινηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπού χενβαλντ όπου έζησε την απόλυτη εξαθλίωση και μηδενισμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Ως αυτιστική στα δύσκολα χρόνια που βίωσε είχε τη παρέα των σκύλων που την βοήθησαν στη συναισθηματική κάλυψη και ήταν το στήριγμα της. Ο Κορτώ σ’αυτό το βιβλίο του καταπιάνεται με μία “μαύρη” ιστορική περίοδο την Ναζιστική Γερμανία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου τόσος κόσμος υπέφερε από τα βασανιστήρια. Δε παρουσιάζει όμως το σύνολο αλλά την ηρωίδα που αφηγείται τις εμπειρίες της σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Κινείται σε δυο χρονικές περιόδους παρόν και παρελθόν. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το είπε και ο συγγραφέας στη παρουσίαση του είναι ότι το ερέθισμα για τη συγγραφή το πήρε από τη σχέση που είχε ο Χίτλερ με το σκυλί του. Όσο σκληρός κι αν ήταν σαν άνθρωπος είχε και ψήγματα ευαισθησίας. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα με γρήγορη πλοκή και μ’ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα!

0

Δυό ποτά και μια φτηνή ατάκαΕνδιαφέρον

Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Γιάννης Στάνκο. Ένας νέος άντρας που έχει τελειώσει τις σπουδές του και αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του μέχρι να δει τι θα κάνει με την ζωή του. Εκεί το κλίμα είναι εχθρικό καθώς βλέπει μία οικογένεια που έχει χάσει τα πατήματά της και οδεύει προς τον αφανισμό. Η μητέρα του δέχεται αγόγγυστα τις προσβολές του οξύθυμου πατέρα του. Αυτό εξοργίζει τον Γιάννη και εύχεται ποτέ να μην φερθεί έτσι σε γυναίκα. Η γνωριμία όμως με την Βάσω ακυρώνει τα λόγια που έταξε να τηρήσει. Χρησιμοποιεί το βίαιο σεξ και τις προσβολές ως μέσο επιβολής. Τα κατάλοιπα της δυσλειτουργικής του οικογένειας του βγαίνουν στην σχέση του με την κοπέλα. Όπως επίσης και ο εθισμός του στο αλκοόλ τον κάνει να ξεφεύγει από την αρρωστημένη του καθημερινότητα. Η ζωή του είναι το ποτό, το σεξ, το ξενύχτι και η δουλειά. Ένα αθυρόστομο και ωμό μυθιστόρημα που παρουσιάζει την εικόνα πολλών νέων ανθρώπων που νιώθουν πίεση από την οικογένεια και την κοινωνία και οδηγούνται στους εθισμούς για να δραπετεύσουν. Ο Σωτήρης δεν έχει στόχο να ωραιοποιήσει τα γεγονότα γι’ αυτό και οι περιγραφές του είναι σκληρές και σκανδαλιστικές. Σε όλο το βιβλίο υπάρχει μία διάχυτη νευρικότητα και θυμός. Σαν αναγνώστης εκτίμησα τον Γιάννη σαν χαρακτήρα. Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις του είναι δικαιολογημένες αν δούμε σε τι οικογενειακό κλίμα μεγάλωσε. Κάποιες συμπεριφορές ασυναίσθητα τις μετέφερε και στην προσωπική του ζωή. Ενώ εξωτερικά δείχνει το σκληρό του πρόσωπο κατά βάθος είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί αλλά δεν έχει μάθει τον τρόπο να το κάνει. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αν πέσει στα χέρια του κατάλληλου αναγνώστη θα εκτιμηθεί. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Οι μέρες της πεταλούδαςΣυγκινητικό

Τα δυο βασικά πρόσωπα της ιστορίας μας είναι η Κατερίνα και ο Παναγιώτης. Θα τους παρομοίαζα σαν δυο φυλακισμένες πεταλούδες που ψάχνουν τρόπο να βρουν την σωτηρία τους. Η Κατερίνα ζει υπό το καθεστώς της βίας και ταπείνωσης εξαιτίας του συζύγου της. Ονειρεύεται να ξεφύγει από τα δεσμά του και όταν το αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της βρίσκει πάλι εμπόδια στη διαδρομή. Από την άλλη πλευρά ο Παναγιώτης είναι ένα νεαρό αγόρι με σύνδρομο Down. Όλα τα χρόνια του βίου του έχει δεχτεί τα αρνητικά σχόλια των κατοίκων του χωριού που ζει μαζί με τον άξεστο και βάναυσο πατέρα του. Το κοινό σημείο των δυο προσώπων είναι ότι προέρχονται από ένα εχθρικό και καταπιεστικό περιβάλλον που οι προσβολές και ο αρνητισμός που δέχονται τους έχουν κόψει τα φτερά. Η κυρία Πιπερίδου θίγει ένα ευαίσθητο θέμα που μας αφορά όλους. Τα παιδιά με σύνδρομο Down που αν και διαφορετικά όπως θέλουμε να λέμε αξίζουν την αγάπη και την υποστήριξη μας. Δυο λέξεις περικλείουν το νόημα αυτού του αναγνώσματος ΑΠΟΔΟΧΗ και ΕΝΤΑΞΗ. Σε αποδέχομαι γι’ αυτό που είσαι και σε κάνω μέρος της ζωής μου όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό. Μου άρεσε η ιστορία που δεν ξέφυγε σε ακραίους συναισθηματισμούς και παρουσίασε τα γεγονότα και από τη θετική αλλά και την αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Το τέλος είναι γλυκόπικρο καθώς όπως και στη ζωή η χαρά και η λύπη εναρμονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία. Το πρώτο δείγμα γραφής της συγγραφέως είναι εξαιρετικό και εύχομαι στο μέλλον να μας χαρίσει και άλλες ωραίες ιστορίες γεμάτες ανθρωπιά που κρύβουν μέσα τους βαθιά κοινωνικά θέματα που χρήζουν συζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διακρίσεις. Καλή ανάγνωση

0

Με το ίδιο βλέμμαΕνδιαφέρον το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Χριστίνα. Μία γυναίκα που από τα πρώτα χρόνια της ζωής της έχει ζήσει άσχημες καταστάσεις όπως το θάνατο και την απουσία τρυφερότητας από το στενό της περιβάλλον. Ο πατέρας της απών στις αγωνίες της. Μέχρι που η μοίρα την οδηγεί στην Αθήνα εκεί που θα γνωρίσει τον Γιώργο. Ο έρωτας τους είναι τόσο δυνατός και ισχυρός όπου τα εμπόδια που υπάρχουν καταφέρνουν να τα ξεπεράσουν. Το εισιτήριο που θα αλλάξει τη ζωή τους γράφει πάνω τον προορισμό Παρίσι. Τα χρόνια παραμονής τους στο γαλλικό έδαφος κατά την περίοδο της δικτατορίας θα τους καθορίσουν σημαντικά. Το πρώτο βιβλίο του κύριου Αντωνόπουλου είναι ένα κράμα κοινωνικού μυθιστορήματος με στοιχεία ρομαντικής λογοτεχνίας. Με τη μεστή γραφή του και τις ωραίες περιγραφές δημιουργεί ένα ανάγνωσμα που δεν γίνεται καθόλου κουραστικό στον αναγνώστη με περιττές λεπτομέρειες και δακρύβρεχτους συναισθηματισμούς. Πολύ ενδιαφέρον πέρα από την κεντρική ιστορία είναι η παράλληλη αφήγηση ενός προσώπου που είναι ο παρατηρητής του σήμερα. Τα βιώματα της Χριστίνας του δίνουν το έναυσμα να μιλήσει και για τη δική του ζωή. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα που όπως είδα στο εξώφυλλο του βιβλίου βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Το θετικό είναι ότι δεν κατάντησε ένα κουραστικό μελό με μη ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. Ο συγγραφέας ως πρώτο δείγμα γραφής έδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα αξιοπρεπέστατο βιβλίο που θα αγαπηθεί για την απλότητα και την αμεσότητα του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

ΜάκβεθΜακβεθ

Το βιβλίο εκτυλίσσεται την δεκαετία του 70 σε μία πόλη της Σκοτίας που η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά είναι στο ζενίθ τους. Η αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης μίας ομάδας ναρκωτικών κινητοποιεί τον αστυνομικό Μάκβεθ να αναλάβει την διαλεύκανση της υπόθεσης. Η πειθώ του και ο ισχυρός χαρακτήρας του εμπνέει σεβασμό στους συναδέλφους του και γρήγορα καταφέρνει να ανέβει στην ιεραρχία και στην εξουσία. Ο υπέρμετρος όμως ζήλος για επιβολή τον οδηγεί να θέλει ακόμα περισσότερα. Μαζί με τη γυναίκα που έχει στο πλευρό του θέλει να γίνει κυρίαρχος στη πόλη του. Ο Nesbo στηριζόμενος στο θεατρικό έργο του Shakespeare δημιουργεί ένα άρτιο αστυνομικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές και γρήγορη δράση. Ανήκει στους συγγραφείς που με κερδίζει με την γραφή του και τον παραστατικό τρόπο που παρουσιάζει τα γεγονότα. Καταφέρνει να σε κάνει να ζεις το καθετί που διαβάζεις. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Τοξικά μάτιαΕνδιαφέρον

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Σκοτεινά νερά» είναι άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ο αστυνόμος Χρήστος Καπετάνος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ίσως την πιο δύσκολη υπόθεση μέχρι τώρα. Η σορός του Νεοκλή Παρίση κοντά στο λόφο του Παλιού Γηροκομείου εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ποιο είναι το παρελθόν του θύματος και ποια κίνητρα οδήγησαν στην δολοφονία του; Πολλά πρόσωπα θα μπουν στο στόχαστρο του αστυνομικού όμως ο ένοχος θα αργήσει να εμφανιστεί.. Οι πολιτικές κομπίνες και τα περίεργα στοιχήματα θα κινήσουν το ενδιαφέρον της αστυνομίας και θα βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Ένα καλογραμμένο βιβλίο από έναν συγγραφέα που ήρθε για να μείνει. Πολύ ωραίο το οικολογικό μήνυμα που περνάει χωρίς να γίνεται κουραστικός. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Τυφλά ψάριαΠολύ καλό

Ο Δημήτρης Σίμος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην αστυνομική λογοτεχνία με «Τα βατράχια». Ο αστυνόμος Χρήστος Καπετάνος μετά την επιτυχή διαλεύκανση της δολοφονίας της 14χρονης Ευθυμίας Ραφτοπούλου επιστρέφει να λύσει ακόμα μία δύσκολη υπόθεση. Ο συγγραφέας μας χαρίζει άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Θύμα σε αυτό το βιβλίο είναι μία νεαρή γυναίκα που την βρίσκουν στα βράχια της θάλασσας. Το όνομα της είναι Αλίκη Κακαούτη. Πέρα από τον βασικό φόνο προκύπτει άλλο ένα έγκλημα που έγινε στην Κάρυστο. Δυο αποτρόπαια εγκλήματα που αν και κινούνται παράλληλα βρίσκουν τρόπο να ενώσουν τα κομμάτια ενός πάζλ που περιέχει άφθονα ψέματα, κρυμμένα μυστικά και ναρκωτικά. Μία άρτια ιστορία που κινείται στοχευμένα με γρήγορη πλοκή χωρίς να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες . Ο Δημήτρης με τον μοναδικό του τρόπο καθ’όλη την διάρκεια της ανάγνωσης άλλοτε θολώνει τα νερά και αφήνει ερωτηματικά και άλλοτε ξεδιαλύνει το τοπίο για να κινηθούμε στην λύτρωση. Με αντάμειψε και με το δεύτερο ανάγνωσμα του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Τα βατράχιαΕνδιαφέρον

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Χρήστος Καπετάνος, ένας επιτυχημένος και δραστήριος αστυνομικός. Ένα συμβάν του στοίχισε την θέση του και για μεγάλο διάστημα έχει αναλάβει την αρχειοθέτηση. Όμως η δολοφονία της 14χρονης Ευθυμίας Ραφτοπούλου τον φέρνει πάλι στην ενεργό δράση με επιθυμία του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κωνσταντίνου Μαράκη. Ποια κίνητρα οδήγησαν σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη; Ποιος κινεί τα νήματα και ποιος προσπαθεί να διαφύγει από την αστυνομία; Είναι το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου που διαβάζω και δηλώνω εντυπωσιασμένος. Εξαιρετικές οι περιγραφές και ο τρόπος που έχει σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες. Οι πολλές ανατροπές και οι διάλογοι καθιστούν την πλοκή ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος. Μου άρεσε επίσης και η δεύτερη ιστορία που κινείται παράλληλα με το βασικό θέμα του βιβλίου. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίταΥπεροχο

Η Αθηνά Τερζή δημιούργησε 33 ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που ο καθένας αφήνει το δικό του αποτύπωμα. Άλλοι ευχάριστοι λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους όπως είναι η Βασιλική στην ιστορία «Εκείνη η Αλβανίδα» που χαρίζει απλόχερα τις υπηρεσίες της σε δυο άρρωστους γέρους. Πέρα από τη φροντίδα δίνει ζωντάνια και χαρά στους ανθρώπους με τις ιστορίες από τη πατρίδα της αλλά και με το πλεονέκτημα που έχει ο χαρακτήρας της ότι ποτέ δε γκρίνιαξε και δε βαρυγκώμησε για τη ζωή που της δόθηκε. Είναι ευγνώμων και χαίρεται τη κάθε στιγμή. Ένα διήγημα που ξεχώρισα είναι «Ο Τρελός». Μας περιγράφει τη ζωή του Στέλιου και της Κατερίνας. Ο Στέλιος είναι γιατρός στο επάγγελμα σέβεται και αγαπάει τη δουλειά του και μετά τη λήξη της βάρδιας του χαρίζει απλόχερα τις υπηρεσίες του σε κάθε άνθρωπο που δε μπορεί να καλύψει μία επίσκεψη σε οικονομικό επίπεδο. Η Κατερίνα από την άλλη είναι δασκάλα και βοηθάει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δύο πρόσωπα άξια συγχαρητηρίων! Στο βιβλίο επίσης έχουν γραφτεί σκέψεις τόσο δυνατές που αγγίζουν τη ψυχή μας. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα «Πιστεύεις σε σένα; Κι αν όχι, πως υπάρχουν εκείνοι που το καταφέρνουν; Που δεν ετεροπροσδιορίζονται, αλλά πατάνε στα δικά τους πόδια;» Μέσα από κάθε ιστορία η συγγραφέας με τους διαλόγους και τη πρωτόπροσωπη αφήγηση καταφέρνει να δώσει αμεσότητα και να περάσει τα μηνύματα που θέλει. Όσοι αναζητούν ένα βιβλίο που να θέλει να τους φέρει σε μεγαλύτερη εγγύτητα με το συνάνθρωπο θα το αγαπήσουν. Καλή ανάγνωση.

0

Η λήθη που θα γίνουμεΑληθινή ιστορία

Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του αποτίει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο πατέρα του.Μας παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή του την οικογενειακή,την πανεπιστημιακή και την επαγγελματική. Ιδρυτής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αντιόκια γαλούχησε τους φοιτητές του με τις ιδέες του και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους του είναι ότι πήγαινε τους ασκούμενους στις παραγκουπόλεις να δουν τις πραγματικές συνθήκες που βίωνε ο κόσμος.Δε ξεχώριζε πλούσιο και φτωχό παρείχε τη βοήθεια του σε όλους ανεξαιρέτως.Ο ρηξικέλευθος τρόπος δράσης του δεν είχε μόνο υποστηρικτές αλλά και πολλούς εχθρούς που του στέρησαν αρχικά την πανεπιστημιακή του πορεία με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνεχεία τη ζωή του. Μελανό σημείο στη ζωή του πατέρα και της οικογένειας είναι ο θάνατος της μίας κόρης του.Εκεί κλυδωνίστηκαν τα θεμέλια της οικογένειας και μία απώλεια πάντα αφήνει πίσω της τραύματα που δεν επουλώνονται εύκολα.Ο συγγραφέας μετά τη δολοφονία του πατέρα του αποφασίζει να φύγει από το Μεδεγίν και να πάει να ζήσει στην Ιταλία καθώς βλέπει όλοι οι φίλοι του εκλιπόντος να δολοφονούνται. Ο Εκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε μέσα από την εξιστόρηση αναπολεί ωραίες και άσχημες αναμνήσεις που βίωσε.Η ενθύμηση της αυτοκτονίας τον κάνει να ξαναπενθήσει μία άσχημη εμπειρία που έζησε και να θυμηθεί καταστάσεις της μαύρης περιόδου που έζησε. Ένα εκπληκτικό κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα που συγκινεί και αγγίζει με τα μηνύματα που αφήνει!

0

Στα άδυτα των δυτώνΕξαιρετικό!!!!

Από το πρώτο της βιβλίο η Έλενα καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μ’ένα επίκαιρο και φλέγον θέμα. Ασχολείται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας και συγκεκριμένα με τα κοιτάσματα πετρελαίου και τα παιχνίδια που παίζονται από τα “μεγάλα” κεφάλια της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ο επιχειρηματίας Παυλόπουλος με τη βοήθεια μίας μυστικής ομάδας τριών ατόμων κινούν τα νήματα και επηρεάζουν την πορεία των εξελίξεων. Συνένοχος στο παιχνίδι τους είναι ο υπουργός Χατζησταμάτης που παρακολουθεί τα γεγονότα από απόσταση και αποφασίσει να αντεπιτεθεί τη κατάλληλη στιγμή. Μελανό σημείο στη ζωή του είναι η απώλεια δυο αγαπημένων του προσώπων, του πατέρα και της αρραβωνιαστικιάς του από τροχαίο. Αυτό το δύσκολο κομμάτι της ζωής του το μοιράζεται με τη δημοσιογράφο Νάνσυ σε συνέντευξη που της παραχωρεί. Αυτή η είδηση της κινεί το ενδιαφέρον και σε συνεργασία με τον συνταξιούχο αρχισυντάκτη και πρώην μέντορα της αποφασίζουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να βάλουν τα κομμάτια του πάζλ στη σωστή θέση. Σημαντική επίσης είναι και η βοήθεια του φίλους της και ερευνητή στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ένα πρόσωπο που ξεχώρισα στο βιβλίο είναι ο υπουργός που με την ευσυνειδησία και το αίσθημα ευθύνης πρώτα προς τον εαυτό του και μετά προς τους πολίτες αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Δεν αποποιείται τα λάθη που τον στοιχειώνουν και τον πονάνε. Έτσι αποφασίζει να μιλήσει και στη πορεία να παραιτηθεί. Απέχει παρασάγγας από το πολιτικό σινάφι που δε δρα για το καλό των πολιτών αλλά για την υποδούλωση του. Πως συνδέεται το τροχαίο με τα κοιτάσματα πετρελαίου; Όλα αυτά βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο απολαυστικό, γρήγορο, ενδιαφέρον και καθηλωτικό μυθιστόρημα της Έλενας Χουσνή.

0

ΘανατοποινίτεςΕνδιαφέρον

Στα 16 ποιήματα του καταφέρνει να μας φέρει σε επαφή με τα αρνητικά συναισθήματα που αρνούμαστε να βιώσουμε. Καταστάσεις και βιώματα τόσο οικεία όπως είναι η απώλεια της αγάπης και η μοναξιά. Ξεχώρισα το ποίημα “Ημιτελές” που αναφέρει για τις στιγμές που ζούμε κάτι αρνητικό και δε μπορούμε να το εκφράσουμε όπως όταν προσποιούμαστε ότι είμαστε καλά ενώ μέσα μας παλεύουμε να κρατηθούμε όρθιοι και να μη λυγίσουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια αλλά κανένας δε μπορεί να μας προσφέρει ένα χέρι βοηθείας. Επίσης στο ποίημα “Η δικιά μου μπαλάντα” αναφέρει “Ζωή δώσαμε σε οθόνες, η επαφή έγινε θλίψη”. Καταφέρνει με αυτό το στίχο να πιάσει το παλμό της σύγχρονης κοινωνίας που έχει αντικαταστήσει τη προσωπική επαφή με τα κοινωνικά δίκτυα. Ο κόσμος προτιμάει τα μέσα δικτύωσης γιατί είναι πιο άμεσα, έχει γρήγορη επαφή και έχει παραλύσει τα συναισθήματα του με έτοιμα εικονίδια χαράς, λύπης και ενθουσιασμού. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα την αποξένωση και τη δυσκολία προσαρμογής στη καθημερινότητα. Μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούνται και άλλα προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Τέλος στο ποίημα “Xωρίς εσένα” γίνεται αναφορά για το τέλος μίας αγάπης. Αναζητάει το χάδι, το άγγιγμα, τα λόγια τρυφερότητας που πια ανήκουν στη λήθη. Το τωρινό συναίσθημα είναι ο πόνος και η θλίψη. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή από τον ανερχόμενο Φίλιππο Παναγιώτου που με την απλή και άμεση γραφή του δημιούργησε την εικόνα του σύγχρονου αλλοτριωμένου ανθρώπου.

0

Καραβοφάναρο στο Μαύρο ΝερόΣυγκλονιστικό

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Έλεν που μαζί με το σύζυγο της το Χιου διοργανώνουν ένα πάρτι. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που δέχεται την επόμενη ημέρα έναν απρόσμενο επισκέπτη που την ενημερώνει ότι ο αδερφός της, ο Ντέκλαν, είναι άρρωστος και βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ασθένειας του AIDS. Η Έλεν σοκάρεται και αποφασίζει πρώτα να το μοιραστεί με τη γιαγιά της και αργότερα με τη μητέρα της. Ο Ντέκλαν τις τελευταίες μέρες του θέλει να της περάσει στο σπίτι της γιαγιάς του με τη μητέρα, την αδερφή και τους φίλους του. Εκεί θα δοκιμαστούν οι σχέσεις και των τεσσάρων προσώπων θα αναμετρηθούν με αλήθειες και γεγονότα που θέλουν τον χρόνο τους για να τα αποδεχτεί κάποιος. Ο συγγραφέας χειρίζεται το θέμα της οροθετικότητας αλλά και της ομοφυλοφιλίας με σεβασμό. Κυρίως όμως δε μένει τόσο στο κομμάτι της ασθένειας αλλά πιο πολύ στο τρόπο που το αντιμετωπίζουν τα οικεία πρόσωπα του Ντέκλαν. Εκεί διαφαίνονται οι προκαταλήψεις και ο φόβος για το διαφορετικό. Το Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό είναι ένα μελαγχολικό βιβλίο γιατί στηρίζεται στα παλιά δεδομένα που οι άνθρωποι δε λάμβαναν τη φαρμακευτική αγωγή και οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν μικρές. Σήμερα οι άνθρωποι ζουν κανονικά χωρίς προβλήματα.

0

Τα ρέσταΜοναδικός Κώστας Ταχτσής

«Τα ρέστα» είναι μία συλλογή διηγημάτων με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Παρουσιάζει τη ζωή του από την τρυφερή ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Τα κύρια ερεθίσματα του στις ιστορίες του είναι η οικογένεια και η σεξουαλικότητα. Στο ομώνυμο διήγημα βλέπουμε τη σχέση που είχε με τη μητέρα του που άλλοτε ήταν καλή και άλλοτε άσχημη. Το κυρίαρχο συναίσθημα που βίωσε μικρός ήταν ο τρόμος και ο φόβος. Πάντα προσπαθούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες της ώστε να μην δέχεται τις επιπλήξεις και τις παρατηρήσεις της. Η μητέρα του είχε αναλάβει εξολοκλήρου την φροντίδα του με σκληρό και αυταρχικό τρόπο καθώς ο πατέρας του ήταν απών. Όπως του λέει χαρακτηριστικά σ’ ένα σημείο της αφήγησης « Ή θα γίνεις άντρας και θα μάθεις να μη κλαίς ή θα σε σκοτώσω από τώρα μια και καλή.. Πες Θα γίνω άντρας! Πες το γιατί δε θα βγεις ζωντανός από τα χέρια μου, σήμερα θα ‘ν’ το τέλος σου!» Ο ήρωας όσο μεγαλώνει έρχεται αντιμέτωπος και με άλλες δυσκολίες όπως είναι η ερωτική κατάκτηση του αντίθετου φύλου, οι κοινωνικές νόρμες που πρέπει να ακολουθεί στο σχολείο και η εμφάνιση που επιβάλλεται να έχει. Όλα αυτά τον δυσκολεύουν πολύ στο να εναρμονιστεί με το κοινωνικό περιβάλλον και είναι άμεσα συνυφασμένα με την ομοφυλοφιλία. Στο διήγημα «Η μουτζούρα» ο συγγραφέας έρχεται σε επαφή με το σεξουαλικό κομμάτι με ανορθόδοξο τρόπο και σε μικρή ηλικία. Δεν καταλαβαίνει τα ερεθίσματα που δέχεται και καταλήγει να σιωπήσει. Όπως επίσης στο διήγημα «Ο πατέρας μου» ο ήρωας δέχεται άγριο ξυλοδαρμό από το πατέρα του. Τα γράμματα που διαβάζει τον θυμώνουν και αποφασίζει να του φερθεί και να του μιλήσει με τον πιο χυδαίο και αποτρόπαιο τρόπο. Νομίζω είναι από τα πιο σπαρακτικά και δυνατά κομμάτια του βιβλίου. Ο Κώστας Ταχτσής καταφέρνει να παρουσιάσει μέσα από τις δικές του εμπειρίες το πώς είναι να μεγαλώνει ένας ομοφυλόφιλος άντρας σε μία κοινωνία που το διαφορετικό και μη κοινωνικά αποδεκτό είναι απαγορευτικό. Ένα βιβλίο βαθύτατα εξομολογητικό, ανθρώπινο και συγκινητικό. Καλή ανάγνωση

0

Να με φωνάζεις με τ' όνομά σουΣυγκινητικό

Ένα βιβλίο που ήθελα πολύ να αποκτήσω και να προσθέσω στη βιβλιοθήκη μου καθώς λάτρεψα την ταινία που είχα δει το χειμώνα. Στη φετινή μου γιορτή έλαβα αυτό το υπέροχο δώρο από μία καλή μου φίλη και χάρηκα πολύ. Όσον αφορά την ιστορία ο Έλιο κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν του και θυμάται την ερωτική ιστορία που τον στιγμάτισε. Ήταν σε τρυφερή ηλικία στα 17 του δηλαδή ένα βήμα πριν την ενηλικίωση του. Ο πατέρας του είχε παράδοση κάθε καλοκαίρι να φιλοξένει στο σπίτι τους φοιτητές που τελείωναν τη διατριβή τους. Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται ο Όλιβερ, ένας γοητευτικός 24χρονος νεαρός που καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Έλιο. Στην αρχή υπάρχει αδιαφορία αλλά όσο περνάει ο καιρός το ενδιαφέρον μετατρέπεται σε πάθος. O Aciman καταφέρνει με τον εξομολογητικό χαρακτήρα που χρησιμοποιεί σε όλο το βιβλίο να μιλήσει για το πιο όμορφο συναίσθημα και κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας που δεν είναι άλλο πέρα από τον έρωτα. Μέσα από το σμίξιμο των δυο αντρών βλέπουμε ότι η αγάπη δεν χρειάζεται ταμπέλες. Η ιστορία είναι τόσο δυνατή και ωραία που ο αναγνώστης ενδόμυχα θα ήθελα να ζούσε λίγη από τη γλύκα που έχει αυτός ο έρωτας. Αγαπημένο κομμάτι του βιβλίου είναι η εξομολόγηση του πατέρα στο γιο και παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα « Είχατε μία όμορφη φιλία. Ίσως κάτι παραπάνω από φιλία. Στη θέση μου οι περισσότεροι γονείς θα εύχονταν το πράγμα να εξαφανιζόταν, ή θα προσεύχονταν ο γιος τους να συνερχόταν σύντομα. Όμως εγώ δεν είμαι τέτοιος γονιός. Αν υπάρχει πόνος φύλαξέ τον, κι αν υπάρχει φλόγα, μην την πνίξεις, μην είσαι βάναυσος μαζί της». Όμορφο σημείο επίσης του αναγνώσματος είναι όταν ξανασυναντιούνται μετά από 15 χρόνια. Ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που ο καθένας έχει κάνει τη ζωή του και βλέπουμε τα συναισθήματα που έχουν μετά από εκείνο το καλοκαίρι. Ένα βιβλίο συγκινητικό, τρυφερό κάποιες φορές τολμηρό στις περιγραφές του αλλά αυτό που μένει είναι η γλύκα μίας ωραίας αγάπης. Το αγάπησα πολύ όσο και την ταινία που την έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές. Καλή ανάγνωση

0

Ατελή αγάλματαΜία υπέροχη ιστορία

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Δημιουργός. Μεγαλωμένος σ’ ένα κλειστό και καταπιεστικό περιβάλλον προσπαθεί να ανακαλύψει τη ζωή με μοναδικό του εφόδιο τη πλαστελίνη που του χάρισε η μητέρα του. Αυτό του δίνει το ερέθισμα να δημιουργεί πράγματα. Από το κοινωνικό περίγυρο είναι αποκλεισμένος λόγω των γονιών του. Ο πατέρας του σκληρός αλλά η μητέρα του είναι το μοναδικό άτομο που τον υποστηρίζει και τον ενθαρρύνει στη πορεία να ακολουθήσει τη τύχη του στη Σχολή Τέχνης. Η Σχολή αν και είναι ένας τρόπος απόδρασης από την οικογενειακή εστία στην ουσία είναι άλλη μία φυλακή για το παιδί. Οι σπουδαστές παραμένουν έγκλειστοι χωρίς να έχουν επαφή με τους δικούς τους. Ο Δημιουργός δυσκολεύεται να ενσωματωθεί στη μικρή κοινωνία της σχολής και είναι αντίθετος στις τεχνικές των δασκάλων. Μία δημιουργία του δίνει την αφορμή να τον προσέξουν και να τον εκτιμήσουν περισσότερο σαν καλλιτέχνη. Στα Ατελή αγάλματα παρουσιάζονται πολλά θέματα όπως είναι οι κοινωνικές διακρίσεις και η δημιουργία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου κάτω από ένα σκληρό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης είναι και η σχέση που προκύπτει μεταξύ του καλλιτέχνη και της δημιουργίας του. Πόσο λεπτά είναι τα όρια όταν στη τέχνη μπαίνει και το προσωπικό βίωμα; Ο συγγραφέας καταφέρνει μέσα από την ιστορία του να δημιουργήσει ερωτήματα και να θίξει κοινωνικά ζητήματα. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που με την απλή και άμεση γραφή του καταφέρνει να σου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Καλή ανάγνωση

0

Ασυνήθιστα μύρτιλλαΥπέροχα διηγήματα

Το μύρτιλο ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και ο καρπός του έχει μία γλυκόξινη γεύση. Έχοντας ως οδηγό την φαντασία μας μεταφερόμαστε νοητά στο λογοτεχνικό κήπο του συγγραφέα και εκεί αντικρίζουμε 30 ξεχωριστά μύρτιλλα που το καθένα κρύβει την μαγεία του. Κάποιες ιστορίες με συγκίνησαν πολύ για τα όμορφα συναισθήματα που σε καλούν να βιώσεις. Μία από αυτές είναι και η ιστορία του Χάρη, ενός μεσήλικα κλόουν, που οι δυνάμεις του πια έχουν στερέψει και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς του. Όσο μακιγιάζ κι αν βάλει στο πρόσωπο για να καλύψει τις ατέλειες των χρόνων που πέρασαν τα σημάδια εσωτερικά και εξωτερικά είναι εκεί και τον ακολουθούν. Θα μπορούσαμε έχοντας ως βάση αυτό το διήγημα να δούμε και για το πώς εμείς στην καθημερινότητα μας καλύπτουμε τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε με προβαρισμένη και προσποιητή χαρά. Ευφυέστατη ήταν και η ιστορία του ανθρώπου που ζούσε σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες. Η συνεχής έκθεση μπροστά στο είδωλο του από διαφορετική εστίαση και γωνία παρατήρησης του δείχνει την πορεία από την παιδική μέχρι την ενήλικη ζωή του. Η αθωότητα και η παιδικότητα των πρώτων χρόνων πόσο γρήγορα άλλαξε στην πορεία με την ωμή πραγματικότητα που έχει λιγότερο συναισθηματισμό και περισσότερο πόνο. Το βιβλίο του Κωνσταντίνου είναι ιδιαίτερο γιατί πίσω από τις ιστορίες του κρύβονται πολλά δυνατά και ουσιαστικά μηνύματα που καλείται ο αναγνώστης να τα ξεκλειδώσει και να γίνει μέτοχος της αθωότητας, του πόνου, της απώλειας και της έκθεσης του εαυτού μας σε μη διαχειρίσιμα συναισθήματα που αρνούμαστε να τα ζήσουμε για να μην πονέσουμε. Ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα που απευθύνεται σε απαιτητικούς αναγνώστες που δεν ψάχνουν το εύκολο και το γρήγορο να διαβάσουν αλλά που θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στα μύχια της ψυχής τους. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ανθρώπων σκιέςΕνδιαφέρον

Στο βιβλίο ξετυλίγονται καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που τυχαίνει να τους προσπερνάμε στο δρόμο, να είναι συνεπιβάτες μας στο μετρό, στο λεωφορείο ή και κάποιο κοντινό μας πρόσωπο. Κοινό τους στοιχείο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη ζωή. Άλλοι το παλεύουν να ξεφύγουν από την μιζέρια και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο και άλλοι δυσκολεύονται να βγουν στην επιφάνεια. Κάθε ιστορία μας βάζει να αναλογιστούμε τις άμεσες αποφυγές που χρησιμοποιεί το πρόσωπο για να μην έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του και την αλήθεια. Ξεχώρισα το διήγημα «Υπό την επήρεια» που παρακολουθούμε την ιστορία του Πέτρου, ενός άντρα που έχει γίνει αλκοολικός για να καλύψει τον πόνο του. Η αφορμή όμως που τον οδήγησε στο ποτό καλείται να την ανακαλύψει μόνος. Όσο κάνει ανασκόπηση στο παρελθόν σε συνδυασμό με αντικείμενα που βρίσκει καταφέρνει να τον ξεμπλοκάρει από τα σκοτάδια του. Έχει το σθένος να βγει στο φως και να ζήσει. Σε αντίθεση με την ιστορία «Μία ανάσα κάτω απ’ το νερό» που η Κατερίνα και ο Σπύρος είναι δυο αυτοκαταστροφικά πλάσματα. Αγαπιούνται με περίεργο τρόπο και δείχνουν ο ένας στον άλλον ενδιαφέρον με άγριο σεξ. Στη δουλειά τους έχουν βαλτώσει και δεν είναι ικανοποιημένοι. Όλο αυτό το κενό που ζουν μεγαλώνει σε σημείο να βρίσκουν την παραίτηση ως τον μόνο τρόπο για να αποσυνδεθούν από το χάος που βιώνουν. Σαν αναγνώστης μου άρεσε το ψυχολογικό υπόβαθρο που δημιούργησε ο συγγραφέας για κάθε χαρακτήρα του. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί στα κείμενα όπως και οι περιγραφές του είναι σκληρές. Θα σταθώ επίσης στο εξώφυλλο του βιβλίου που βλέπουμε ένα πρόσωπο να κάθεται σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Έτσι νομίζω είναι και η ψυχή του καθενός μας όταν ζει δύσκολες καταστάσεις ή βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Επικρατεί μία εσωτερική παραίτηση. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για αναγνώστες που ψάχνουν περισσότερο να γνωρίσουν τον άλλον και δεν μένουν στην επιφάνεια που πάντα είναι επιδερμική και χωρίς πολύ ουσία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Στη γη της αιώνιας θλίψηςΜαγευτική γραφή

Ο λιμός έχει χτυπήσει την Αθήνα με αποτέλεσμα οι αναίτιοι θάνατοι κάθε μέρα να αυξάνονται με ανησυχητικό βαθμό και τα εφόδια των τροφίμων να περιορίζονται στο ελάχιστο. Σε μία προσπάθεια να βρουν τροφή ο Ιάσονας και οι φίλοι του γίνονται μάρτυρες μίας ενέδρας που τους στήνουν και βγαίνει αλώβητος μόνο αυτός. Το γεγονός τον κινητοποιεί για να βρει τους ενόχους και στο δρόμο του εμφανίζονται δύο πρόσωπα ο Παύλος και η Μαριάννα που θα λειτουργήσουν καταλυτικά. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα άντρας στην ηλικία των 25 ετών που έζησε άσχημα παιδικά χρόνια πράγμα που τον επηρέασε στις μετέπειτα σχέσεις του. Η μισανθρωπία που τον διακρίνει πηγάζει από τον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους. Θεωρεί ότι πια επικρατεί η υποκρισία, ο φασισμός και ο ρατσισμός. Στο βωμό του χρήματος έχουν ξεπουληθεί οι αξίες και τα πιστεύω. Ο Παύλος από την άλλη πλευρά είναι το ακριβώς αντίθετο. Λειτουργεί περισσότερο με την λογική και είναι υλιστής. Η Μαριάννα εμφανίζεται στην ζωή του Ιάσωνα και τα αισθήματα κατωτερότητας που τον διακρίνουν στον ερωτικό κομμάτι καταφέρνει να του τα κάμψει. Κοινό τους στοιχείο είναι το άσχημο παρελθόν που τους άφησε ανοιχτές πληγές. Την τρυφερότητα και την αγάπη που στερήθηκαν καταφέρνουν να την αναπληρώσουν. ‘Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με την κατάρρευση των αξιών που επικρατεί σε μία κοινωνία που έχει χάσει την ταυτότητα της και κάθε μέρα γίνεται πιο απρόσωπη και σκληρή. Ο Ιάσωνας και η Μαριάννα είναι δυο πρόσωπα που προσπαθούν να μην ενσωματωθούν στο γενικό χάος και να διατηρήσουν τον ρομαντισμό και τα αγνά αισθήματα που πια είναι σε έλλειψη. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο έχτισε ο συγγραφέας τον ψυχισμό του ήρωα του. Επίσης στις ερωτικές σκηνές δεν υπάρχει το χυδαίο και το φθηνό. Είναι ένα ανάγνωσμα που κυλάει γρήγορα καθώς έχει τις ανατροπές και τα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα με θέμα τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον έρωτα. Κλείνω μ’ ένα αγαπημένο μου απόσπασμα « Παρατηρούσα την υποκρισία μας, την ευκολία να κρίνουμε δίχως να μπαίνουμε στη θέση των άλλων, να πληγώνουμε, να είμαστε ομοφοβικοί, να μεταμορφωνόμαστε σε φασίστες, να περηφανευόμαστε ως ρατσιστές». Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Να τελειώνουμε με τον Εντύ ΜπελγκέλΣυγκλονιστικό

Ο Εντύ είναι ένα αγόρι που μεγαλώνει σ’ ένα μικρό χωριό της Γαλλίας που οι κανόνες και ο τρόπος συμπεριφοράς είναι πολύ αυστηρός. Οι άντρες επιτρέπεται να πίνουν, να συμπεριφέρονται άσχημα στις γυναίκες τους και να χρησιμοποιούν την βία σαν όπλο για να αντιμετωπίζουν τους άλλους. Ο ήρωας όμως της ιστορίας απέχει παρασάγγας από το κοινωνικό πρότυπο που επιβάλλεται να έχει για να επιβιώσει. Είναι ένα αγόρι με λεπτούς τρόπους, ψηλή φωνή και τα ενδιαφέροντα του δεν συγκλίνουν με των υπολοίπων. Αυτή η ιδιαιτερότητα του τον κάνει στόχο για πικρόχολα σχόλια στην οικογένεια, στο σχολείο αλλά και στην μικρή κοινωνία που ζει. Ως αναγνώστες παρακολουθούμε την προεφηβική και εφηβική ζωή του ήρωα που είχε πολύ πόνο και απόρριψη. Οι βρισιές, το ξύλο και τα υποτιμητικά σχόλια δημιούργησαν έναν φοβισμένο και πληγωμένο άνθρωπο. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ήταν απαγορευτικό για να εκφράσει την διαφορετικότητα του. Ξεχώρισα στο ανάγνωσμα την πρώτη του σεξουαλική επαφή που τον βοήθησε να καταλάβει περισσότερο το τι του αρέσει καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτομαστίγωνε τον εαυτό του για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Όπως επίσης μου άρεσε και όταν κατάφερε να φύγει από το χωριό του και να ακολουθήσει το όνειρο που είχε να κάνει κάτι που αγαπά. Ο Λουί μέσα από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο καταφέρνει να παρουσιάσει τα γεγονότα που τον στιγμάτισαν με μία διακριτή απόσταση από το συναίσθημα. Βάζει τον εαυτό του σε ρόλο παρατηρητή ώστε να του είναι πιο εύκολο να κάνει ανασκόπηση σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν ωραιοποιεί τα γεγονότα και με την αμεσότητα της γραφής του στηλιτεύει όλα τα κακώς κείμενα μίας κοινωνίας που προσποιείται μπροστά σε ότι την ξενίζει. ‘Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που έχει στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη που καλό θα είναι να είναι πιο δεκτική απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες χωρίς περιορισμούς. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και αξίζουμε τον σεβασμό από τον συνάνθρωπο μας. Το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο γιατί μου αρέσουν οι προσωποκεντρικές ιστορίες που καταφέρνουν να μου δημιουργήσουν τόσο δυνατά συναισθήματα. Θέλει μεγάλο θάρρος να μιλήσεις για τον εαυτό σου σε μία κοινωνία που ζει για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι». Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Στην πόλη των ξένωνΕνδιαφέρον

Θέμα του βιβλίου είναι το μεταναστευτικό. Ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα καθώς καθημερινά στο τόπο μας γίνεται μεγάλη εισροή μεταναστών. Η Ξενιάδα είναι μία πόλη που είναι πόλος έλξης για τους μετανάστες που φεύγουν με άσχημο τρόπο από την πατρίδα τους και αναζητούν μία καλύτερη τύχη σ’ ένα νέο περιβάλλον. Σε αυτό τον τόπο γνωρίζουμε τον Αλέξανδρο που είναι αστυνομικός της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Μετά το διαζύγιο του μετατέθηκε στην περιοχή. Η Μαριάννα είναι δικηγόρος και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Χείρα βοήθειας» που προσφέρει σημαντική βοήθεια στους μετανάστες. Τέλος, είναι και η Ζαχρά μία χαροκαμένη μάνα που έχασε τον άντρα και τα παιδιά της στην πατρίδα της. Αποφασίζει να αναζητήσει τον χαμένο της γιο τον μόνο επιζών από αυτή την οικογενειακή τραγωδία. Τα τρία πρόσωπα της ιστορίας θα συνδεθούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο και θα αναδυθούν στην επιφάνεια πολλές αλήθειες. Ο συγγραφέας ασχολήθηκε μ’ ένα πολύ ευαίσθητο και δύσκολο θέμα. Παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο τον ρατσισμό που υπάρχει απέναντι στον ξένο που έρχεται σε μία χώρα. Έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένους λογοτεχνικούς χαρακτήρες με βάθος και ουσία. Η ιστορία κυλάει γρήγορα χωρίς να κουράζει και η γλώσσα του έργου είναι άμεση. Η ουσία του βιβλίου είναι ότι περνάει πολλά μηνύματα και αν πέσει στα χέρια του κατάλληλου αναγνώστη θα είναι τροφή για περαιτέρω σκέψη. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

PatriotΕνδιαφέρον

Ο Μιχάλης Μαλανδράκης στο πρώτο του βιβλίο μας χαρίζει μια εξαιρετική ιστορία. Αν και νεαρός ηλικιακά ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης με ωριμότητα και ευαισθησία. Ο Αγκίμ είναι ένα αγόρι στην ηλικία των 23 χρόνων που αν και ζει εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ενσωματωθεί απόλυτα στο κοινωνικό σύνολο λόγω του στιγματισμού και των κακόβουλων επικρίσεων που ακούει για την καταγωγή του. Ο δρόμος είναι το καταφύγιο και ο τρόπος που αποφασίζει να εκφραστεί. Είναι επαγγελματίας κλαρινίστας που με τις μελωδίες και τον τρόπο παιξίματος του κρατάει συντροφιά στους περαστικούς. Η πρόταση του συμπατριώτη του Αντώνη να δουλέψει σε νυχτερινό κέντρο του αλλάζει την ζωή και φτάνει πιο κοντά στο όνειρο του. Ο συγγραφέας με την τραχιά γλώσσα, τους άμεσους διαλόγους και την παραστατική γραφή του δημιούργησε ένα άρτιο ανάγνωσμα που διαβάζεται απνευστί. Η ιστορία κινείται σε δύο επίπεδα στο πως ο Αγκίμ ζει στο πετσί του τον ρατσισμό και πως εμείς τον αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία. Ένα βιβλίο που στόχο έχει να δώσει στον αναγνώστη το βήμα να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Σαν κοινωνία είμαστε σκληροί απέναντι σε καθετί που είναι εκτός της “κανονικότητας» που έχουμε πλάσει με το νου μας. Ένας τρόπος για να επιλυθεί και να ομαλοποιηθεί αυτή η ανισότητα είναι στο να αποδεχτούμε τον άλλον όπως είναι και να έρθουμε στη θέση του αναλογιζόμενοι αν θα μας άρεσε και μας να μας φέρονταν έτσι. Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η αδράνειαΕξαιρετικό!!!!

Ο Χάρης είναι ένας άντρας στην ηλικία των 30 που μετά τον χωρισμό από την κοπέλα του αρχίζει να παραιτείται από την ζωή. Δεν έχει όρεξη να βγει και να συναντήσει κόσμο. Προτιμάει να μένει στο σπίτι και να διαβάζει. Η απομόνωση τον κάνει να σκέφτεται περισσότερο και να βρίσκει συνέχεια εμπόδια Στον επαγγελματικό τομέα είναι σε μία δουλειά που δεν του αρέσει και παραμένει εκεί μόνο για βιοποριστικούς λόγους. Τα συναισθήματα που βιώνει σε καθημερινή βάση είναι η θλίψη, ο πόνος και η απογοήτευση. Η απάθεια στην οποία έχει περιέλθει τον έχει οδηγήσει να σκέφτεται τον θάνατο ως την μόνη λύση σωτηρίας του. Στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ήρωας του βιβλίου θα μπορούσαμε να πούμε ότι περνάει μία μορφή κατάθλιψης. Σε αυτή την φάση ο άνθρωπος όλα τα βρίσκει δύσκολα από τις πιο απλές καθημερινές ανάγκες μέχρι και τα πιο απαιτητικά πράγματα που καλείται να εκπληρώσει. Η αίσθηση που έχει κάθε καταθλιπτικό άτομο είναι ότι δεν έχει κίνητρο και στόχους για το μέλλον. Το ιδανικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το άτομο να μιλήσει σ’ ένα ψυχολόγο για να βγει από το ψυχολογικό τέλμα που έχει οδηγηθεί. Σαν αναγνώστης με άγγιξε η ιστορία του Χάρη καθώς εντόπισα τον εαυτό μου σε πολλές σκέψεις του. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να βρεθεί σε ψυχολογική αδράνεια αν δεν ζει τα αρνητικά συναισθήματα του . Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλοί αλλά αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος που το ζει να μην τον καταπιεί το πρόβλημα αλλά να καταφέρει να βρει την λύση μέσα στον ωκεανό της άρνησης και της αυτομαστίγωσης στην οποία έχει βρεθεί. Μία εξαιρετική νουβέλα που ασχολείται μ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας, την κατάθλιψη. Ο συγγραφέας δημιούργησε ένα άρτιο ανάγνωσμα που στόχο έχει να μας βάλει να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0