Reviews

147

Followers

5

Following

4

Βιβλία

3

Reviews

147

Followers

5

Following

4

Αγαπημένα βιβλία

3

Reviews

ΟιμωγήΈνα εκπληκτικό βιβλίο από έναν πολλά υποσχόμενο νέο συγγραφέα

Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ένα έγκλημα με θύμα ένα νεαρό παιδί στην ηλικία των έξι χρόνων συγκλονίζει την τοπική κοινωνία και γίνεται γρήγορα είδηση στα τοπικά μέσα. Κύρια υπαίτια θεωρούν την μάνα. Η αστυνομικός Λουκία Θεοδοσίου και ο υπαστυνόμος Δημήτρης Βάιος αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν μία υπόθεση που κρύβει πολλά μυστικά. Τα θέματα που παρουσιάζονται στο ανάγνωσμα είναι η ενδοοικογενειακή βία. Οι κακοποιητικές συμπεριφορές των γονιών δημιουργούν παιδιά που στερούνται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων τους. Επίσης παρουσιάζει την αναπτυξιακή διαταραχή του αυτισμού και πως αντιμετωπίζονται αυτά τα άτομα στο κοινωνικό περίγυρο. Η ”Οιμωγή” είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ. Η ύπαρξη μικρών κεφαλαίων, η χρήση της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, η δημιουργία καλοδουλεμένων χαρακτήρων και η γρήγορη εναλλαγή των γεγονότων δημιουργεί στον αναγνώστη ποικίλα συναισθήματα. Στα θετικά θα προσθέσω και την άριστη χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Αναζητήστε το βιβλίο και πιστεύω θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά αναγνώσματα καθώς ο συγγραφέας ανέβασε τον πήχη ψηλά. Καλή ανάγνωση.

1

ΜελίναΥπέροχο

Ο Γιάννης Σκαραγκάς στο νέο του ανάγνωσμα δίνει πνοή σε μία γυναίκα- σύμβολο που άφησε το δικό της στίγμα. Αυτή είναι η μία και μοναδική Μελίνα Μερκούρη. Η σχέση της με τον παππού Σπύρο και πως την επηρέασε στον δρόμο που ακολούθησε. Το ταξίδι στο Παρίσι και η γνωριμία της με την Γκάρμπο και τον Ζυλ Ντασσέν. Οι ταινίες που την εδραίωσαν στο χώρο και ο κόσμος την λάτρεψε για την αυθεντικότητά της. Όταν στην Ελλάδα επιβλήθηκε το πραξικόπημα παρατηρούμε την αλλαγή πλεύσης που ακολούθησε και τις προτεραιότητες που έβαλε για να υποστηρίξει την Ελλάδα στον Γολγοθά που βίωνε. Η απόφαση της να ασχοληθεί με την πολιτική έφερε στον δρόμο της πολλούς επικριτές όμως αυτό δεν την έκανε να λιποψυχήσει αλλά έδωσε τον αγώνα της για ένα καλύτερο μέλλον. Με την χρήση της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές μίας δυναμικής προσωπικότητας που ως φίλη, σύζυγος, ηθοποιός και πολιτικός είχε το σθένος να αντιταχθεί στα κακώς κείμενα και να μιλήσει για το δικαίωμα που επιβάλλεται να έχει κάθε ανθρώπινο όν για ίσες ευκαιρίες και να αγωνίζεται για την ελευθερία του. Ένα βιβλίο- φυλαχτό για έναν ζωντανό μύθο που άφησε το δικό του στίγμα. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το μπλε ζαφείριΥπέροχη Ρένα

Τα πιο όμορφα ταξίδια είναι αυτά που γίνονται μέσω των βιβλίων. Η κουκίδα στο χάρτη μας οδήγησε στο νησί του Ηφαίστου στη Λήμνο. Εκεί συναντάμε την Μελάνθη ένα πλάσμα που είναι γεμάτο αγάπη και καλοσύνη. Συμπαραστάτες της είναι ο πατέρας της ο Μανώλης και η μητέρα της Ροζαλία. Από μικρή έμαθε να ξεχωρίζει τις διαφορετικές συμπεριφορές στους οικείους της και αυτό την έκανε να ασχοληθεί στο μέλλον με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στην ενήλικη ζωή της δοκιμάστηκε από γεγονότα και καταστάσεις που την δίδαξαν πως οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν αλλά υπάρχει πάντα κάτι στα μύχια της ψυχής τους που δείχνει πολλά για την ανατροφή και τα βιώματά τους. Η κυρία Ζαϊρη βάζει στο επίκεντρο της ιστορίας τις οικογενειακές, φιλικές και ερωτικές σχέσεις. Ξεκινώντας από το πρώτο σκαλοπάτι που είναι η οικογένεια παρατηρούμε πως οι σχέσεις των πιο κοντινών προσώπων διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός ενήλικα ανθρώπου. Η απόρριψη, η βία και το μίσος δίνουν το ερέθισμα στην μετέπειτα ζωή να έχουμε ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση και σύγχυση στο να ξεχωρίσουν το τι είναι αγάπη και τι όχι. Αυτό το κενό προετοιμάζει το έδαφος ώστε η ναρκισσιστική διαταραχή να είναι η δύναμη για να επιβληθεί κάποιος. Η Μελάνθη, ο Μανώλης, η Ροζαλία, ο Ερμής, ο Μάρκος και η Μαργαρίτα είναι τα κύρια πρόσωπα σε μία ιστορία που το μπλε της θάλασσας που είναι συνυφασμένο με την αισιοδοξία και την ελπίδα έρχεται σε σύγκρουση με το μαύρο που συνδέεται με τις σκοτεινές σκέψεις και την εκδίκηση που οδηγεί στον πόνο. Λάτρεψα τις υπέροχες περιγραφές της συγγραφέως που αγαπάει την Ελλάδα και δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να περπατήσει, να γευτεί και να χαρεί την ομορφιά που κρύβει ο τόπος μας. Τους χαρακτήρες στο ανάγνωσμα τους έπλασε με αγάπη και μεράκι. Τόνισε τα θετικά και αρνητικά τους γνωρίσματα. Διείσδυσε στον σκοτεινό ψυχισμό τους. Ανέλυσε τα τρωτά τους σημεία και έθεσε ερωτήματα για το τι ζητάμε τελικά από μία σχέση; Τι είναι αυτό που μας ενώνει και μας χωρίζει με τον άλλον; Είναι εύκολο να ξεφύγει ένα άτομο από μία κακοποιητική σχέση; Ένα πλούσιο ανάγνωσμα γεμάτο εικόνες και άπειρα συναισθήματα για την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού μας. Χαρά, λύπη, θυμός, αγωνία και φόβος είναι αυτά που νιώθει ο αναγνώστης με τις ιστορίες που εκτυλίσσονται με την μαγική πένα της συγγραφέως. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Χτύπα το φίδι στο κεφάλιΈνα πολύ καλό ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα

Η ιστορία εκτυλίσσεται στα ταραγμένα χρόνια της Κατοχής. Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο λοχαγός των SS Λάουτενμπαχ μετακινεί τον λόχο του από την Λιβαδειά στο Δίστομο. Μέσα σε μία μέρα η περιοχή γίνεται ένα κόκκινο πανί από άντρες, γυναίκες και παιδιά. Οι ναζί ξεκλήρισαν τον κόσμο και όσοι απέμειναν προσπάθησαν να ανασυγκροτηθούν από τις στάχτες τους. Μία τέτοια τραγική φιγούρα είναι η δεκατετράχρονη Αντιγόνη που έχασε την οικογένεια της και προσπαθεί να βρει μία σανίδα σωτηρίας για να σωθεί. Το ζευγάρι που της κληρώνει η μοίρα θα της φερθεί με τον χειρότερο τρόπο. Μοναδικό της συμπαραστάτης ο μικρότερος γιος της οικογένειας ο Λάμπρος. Κάθε βιβλίο του Γιάννη Φιλιππίδη είναι και μία ωδή στις γυναίκες. Με απλή και άμεση γραφή καλύπτει όλα τα γεγονότα της χώρας μας που υπέστη τον πόλεμο και τον εξευτελισμό από τους κατακτητές. Η Αντιγόνη είναι μία ηρωίδα που θα την αγαπήσουν οι αναγνώστες γιατί είναι αγνή και όμορφη ψυχή. Διαφέρει από το κοινωνικό σύνολο που λειτουργεί με δόλο και έχει πάντα ως στόχο το κέρδος. Οι σκηνές και τα αποτελέσματα που άφησε ο πόλεμος σκιαγραφούνται με μοναδικό τρόπο σε κάθε σημείο του βιβλίου. Τα συναισθήματά που μου δημιουργήθηκαν όσο διάβαζα το ανάγνωσμα είναι απέχθεια για τους ανθρώπους που πατάνε επί πτωμάτων για να κερδίσουν οι ίδιοι. Επίσης πόνο για τα δεινά που άφησε η Κατοχή στις ψυχές όσων απέμειναν πίσω. Τέλος λύτρωση γιατί όσο μαύρο κι αν υπάρχει στις ζωές μας πάντα θα βγει το ουράνιο τόξο για να φωτίσει κάθε πονεμένη ψυχή. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το παιχνίδι του νάνουΈνα αξιόλογο κοινωνικό μυθιστόρημα με στοιχεία αστυνομικής πλοκής

Το 1987 ήταν η χρονιά που οι Έλληνες αγάπησαν το μπάσκετ με αφορμή την νίκη της χώρας μας. Τότε άνοιγε τα φτερά του και ένας νέος και πολλά υποσχόμενος αθλητής ο Νικήτας Φωτιάδης. Το ταλέντο του τον έκανε να ξεχωρίζει και οι πόρτες που του άνοιγαν ήταν πολλές. Τα θετικά συναισθήματα όμως θα κοπούν απότομα και η ζωή του θα αλλάξει άρδην. 21 χρόνια αργότερα η Αθήνα θα έρθει αντιμέτωπη με έναν στυγερό εγκληματία που προκαλεί ανησυχίες στις αστυνομικές αρχές. Τα θύματά του αν και σε πρώτη φάση δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην πορεία αυτό που τους συνδέει είναι ο Νικήτας. Ποιος κρύβεται πίσω από τα εγκλήματα; Ποιο είναι το κίνητρο του; Τι υποδηλώνουν τα αντικείμενα που αφήνει; Ένα πολύ καλό κοινωνικό μυθιστόρημα με στοιχεία αστυνομικής πλοκής. Τα θέματα που παρουσιάζει αξίζουν την προσοχή μας καθώς καταφέρνει να πιάσει το παλμό της κοινωνίας μας που έχει αλλάξει. Η είσοδος του Facebook στη ζωή μας δημιούργησε ναι μεν την ευκολία στην επικοινωνία όμως στην πορεία η αποξένωση και η « ψεύτικη» ζωή που φτιάχνει ο καθένας σε αυτό το μέσο οδήγησε σε σκοτεινά μονοπάτια. Επίσης παρουσιάζει την κοινωνική αδικία που οδηγεί τους οικονομικά επιφανείς να ξεφύγουν πιο εύκολα από την τιμωρία. Ένα ανάγνωσμα με γρήγορη πλοκή, αρκετές εναλλαγές και το κυριότερα με ωραία εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση των προσώπων. Η συγγραφέας ασχολήθηκε πολύ στο να δομήσει χαρακτήρες με βάθος και ουσία. Οι περιγραφές της και ο τρόπος που οδήγησε στην λύτρωση με εντυπωσίασε. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

1

Φόνοι με αλφαβητική σειράΥπέροχη Agatha

Κάθε βιβλίο της Agatha είναι για μένα μία αναγνωστική εμπειρία έτσι ήταν και αυτό. Πρώτη φορά στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας γίνεται θέμα για ένα κατά συρροή δολοφόνο. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1936 και για την εποχή ήταν καινοτόμο. Ένας δολοφόνος με αλφαβητική σειρά σκοτώνει τα θύματά του μία ηλικιωμένη καπνοπώλισσα, μία νεαρή σερβιτόρα και έναν πλούσιο και επιφανή άνδρα. Παραλήπτης των επικείμενων δολοφονιών είναι ο δαιμόνιος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό. Κάτι στην όλη υπόθεση τον ξενίζει και αποφασίζει να προχωρήσει στην διαλεύκανση του εγκλήματος. Ποιο είναι το κίνητρο; Τι ώθησε τον δολοφόνο σε αυτούς τους ετερόκλητους φόνους; Αυτά τα ερωτήματα απαντούνται με μοναδικό τρόπο από την αξεπέραστη γραφή της Άγκαθα Κρίστι. Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που τα έχει όλα γρήγορη δράση, σασπένς και ωραία ανάλυση των κινήτρων που οδήγησαν στις ειδεχθής πράξεις. Δεν θα πω περισσότερα απολαύστε αυτό το βιβλίο όπως και όλα της υπέροχης Κρίστι μέχρι την τελευταία σελίδα. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Μικρές αυτοκρατορίεςΗ άνοδος και η πτώση μίας σημαντικής επιχείρησης

Σε αυτό το σύντομο αφήγημα ο Χρήστος Αστερίου ορμώμενος από την ελληνική προέλευση της εταιρείας Muratti ανασυνθέτει την αρχή και το τέλος μίας επιτυχημένης επιχείρησης. Οι ιδρυτές της με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη κατάφεραν παγκοσμίως να ανελιχθούν και να ξεχωρίσουν. Επίσης ο κινηματογράφος και το ποδήλατο επηρέασαν την ανθρωπότητα σε σημαντικό βαθμό. Ένα ουσιώδες και περιεκτικό βιβλίο που αγγίζει ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα της τότε εποχής. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με πολλά είδη γραφής όπως πεζό λόγο, αρχειακά ντοκουμέντα και την χρήση των επιστολών. Ένα μικρό σε έκταση βιβλίο όμως σπουδαίο για τον αντίχτυπο που άφησε η καπνοβιομηχανία Muratti στο πέρασμα του χρόνου. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Άγρια όνειρα θα 'βλεπαΈνας μοναδικός έρωτας

Πρωταγωνίστρια αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας είναι η Νατύ που το 2019 νιώθει ότι ζει κατά ένα περίεργο τρόπο γεγονότα που βίωσε και την σημάδεψαν το 1999. Στο επάγγελμα είναι αεροσυνοδός και η φύση της δουλειάς της είναι να ταξιδεύει και να γνωρίζεται με πολύ κόσμο. Έτσι έγινε και πριν από 20 χρόνια που ένας επιβάτης την μαγνήτισε και την κέρδισε. Εντύπωση της προκαλεί οι προορισμοί που καλείται να ξαναπάει. Μόντρεαλ, Σαν Ντιέγκο, Βαρκελώνη και Τζακάρτα. Κάθε μέρος και μία ξεχωριστή εμπειρία. Ο πόνος που βιώνει σε κάθε τέλος του ταξιδιού την διαλύει και την απομακρύνει πιο πολύ από την ουσία του μοναδικού έρωτα. Ένα εκπληκτικό ερωτικό μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες, ωραία ανάλυση του ψυχισμού των προσώπων της ιστορίας, μοναδικές περιγραφές του πλανήτη μας. Συγκινητική η αφιέρωση του συγγραφέα στα θύματα του τσουνάμι της Ινδονησίας. Το πριν και το μετά συγκλονίζει. Η γραφή του είναι άμεση και τόσο ζωντανή που βιώνει ο αναγνώστης την μοναδικότητα αυτού του ζευγαριού που αγαπήθηκε τόσο βαθιά και ουσιαστικά. Τέτοιοι έρωτες σπανίζουν! Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Όταν βρέχει ζωντανεύουν τα αγάλματαΤο τέλος μίας σχέσης και η αναζήτηση του εαυτού μας.

Όταν η αγάπη γίνεται εμμονή είναι ένα υγιές συναίσθημα; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την συνεχή προσκόλληση σ’ ένα άτομο; Είναι ο φόβος μην μείνουμε μόνοι ή το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν δέχονται εύκολα το τέλος; H Μαρίνα Αργυροπούλου έγραψε ένα μυθιστόρημα για μία κοπέλα που ψάχνει να βρει τον εαυτό της με αφορμή ένα ταξίδι που της προκύπτει στην Ιταλία. Το παρόν με το παρελθόν αντιμάχονται σ’ έναν άνισο αγώνα. Θα κλείσω μ’ ένα αγαπημένο μου απόσπασμα από το βιβλίο « Αν μπορούσαμε με ένα πήδημα στον αέρα, με ένα ισχυρό τίναγμα του κεφαλιού ίσως, να διώξουμε μακριά τις πληγές μας και να δημιουργήσουμε το δέρμα των παιδικών μας χρόνων, ίσως και να μπορούσαμε να ζήσουμε σύμφωνα με την φύση μας.» Καλή ανάγνωση.

0Κρατάς μυστικό;

Το βιβλίο είναι η ιστορία δυο γυναικών που με σθένος αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με όσες δυσκολίες και αν τους παρουσιάζονται. Η Αλεξάνδρα είναι μορφωμένη και εργατική. Καταφέρνει να ανελιχθεί επαγγελματικά όμως η πορεία της ανακόπτεται απότομα λόγω ενός προβλήματος υγείας. Τα ηνία σε αυτήν την φάση αναλαμβάνει η κόρη της η Άννα που στα δώδεκα της χρόνια αποφασίζει να κλέψει για να καλύπτουν τα οικονομικά τους έξοδα. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα χαρακτήρων με ενδελεχή ανάλυση στον γυναικείο ψυχισμό. Η λυρικότητα της γραφής του συγγραφέα σε μαγνητίζει και σε καθηλώνει. Η χρήση των διαλόγων έδωσε στο κείμενο αμεσότητα. Μου άρεσε που η ιστορία της Άννας και της Αλεξάνδρας παρουσιάζεται παράλληλα και ο αναγνώστης γίνεται παρατηρητής σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Ο τίτλος του αναγνώσματος ευφυέστατος καθώς μας βάζει να σκεφτούμε πόσα μυστικά καλούμαστε να κρύψουμε. Τι αντίχτυπο μπορεί να έχει αυτό στη ζωή μας αλλά και στη ζωή των δικών μας ανθρώπων; Είχα την χαρά να γνωρίσω τον κύριο Φιλιππίδη στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου και με δική του πρόταση αποφάσισα να ξεκινήσω με το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε από την Άνεμος Εκδοτική. Η επιλογή ήταν εύστοχή και με κέρδισε η γραφή του και το πόσο ωραία καταφέρνει να δημιουργήσει ωραίους λογοτεχνικούς χαρακτήρες με βάθος. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Σάγκι Μπέιν (Συλλεκτική έκδοση)Ένα αριστούργημα από έναν ανερχόμενο συγγραφέα

Την δεκαετία του 1980 που στην πολιτική πρωτοστατούσε η Θάτσερ οι εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες ήταν σε άθλια κατάσταση. Στην Γλασκόβη η κοινότητα είναι σε παρακμή καθώς η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, τα ανθρακωρυχεία έχουν κλείσει και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τον περίγυρο τους. Σε αυτό το αβέβαιο και γκρίζο τοπίο γνωρίζουμε την οικογένεια Μπέιν. Η Άγκνες είναι μία γυναίκα με τρία παιδιά και έναν άντρα απών. Όταν την παρατάει μένει μόνη της και εθίζεται στο ποτό. Ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα της συνέχεια και την φροντίζει είναι ο Σάγκι. Ο Σάγκι είναι ένα ιδιαίτερο και υπέροχο παιδί που αναγκάζεται να ενηλικιωθεί απότομα καθώς πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της μάνας του. Πέρα όμως από αυτό ψάχνει να βρει την ταυτότητά του στο σεξουαλικό και κοινωνικό πλαίσιο. Ο Douglas Stuart έγραψε ένα συγκλονιστικό, σκληρό, συγκινητικό και λυτρωτικό μυθιστόρημα που ο αναγνώστης δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια που η φτώχεια είχε οδηγήσει τους ανθρώπους να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οι σκηνές μπούλινγκ και σεξουαλικής κακοποίησης με έκαναν να ανατριχιάσω με την ωμότητά τους. Ο «Σάγκι Μπέιν» είναι ένα ανάγνωσμα που θίγει πολλά κοινωνικά ζητήματα και καθηλώνει με την αλήθεια του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το οχυρόΈνα εκπληκτικό βιβλίο από έναν νέο και πολλά υποσχόμενο συγγραφέα

Ένας διάσημος καθηγητής πανεπιστημίου με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης καλείται να αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών. Η παραμονή του στην πολιτική θα είναι πολύ σύντομη και θα διαρκέσει μόνο έξι μέρες. Σε αυτό το διάστημα θα αναθεωρήσει σταθερές για την ζωή του και θα αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Λαφαί έκανε ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο στο χώρο της λογοτεχνίας με αυτό το εξαιρετικό ανάγνωσμα που κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική σκηνή. Οι κομπίνες που γίνονται αλλά και το πως οι αποφάσεις βγαίνουν χωρίς την σύμφωνη γνώμη του λαού. Με αφορμή την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή ένωση ο συγγραφέας στηλιτεύει τα κακώς κείμενα μίας χώρας που «ματώνει» το δίκιο των εργαζομένων και κλείνει επιχειρήσεις για να αποδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό. Η δεύτερη θεματική του βιβλίου κινείται στην προσωπική ζωή του. Ο τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιεί για να έρθει σε επαφή με την πρώην γυναίκα του καταδεικνύει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του. Ο Μπερανζέ, ο ήρωας της ιστορίας μας, είναι ένας επιτυχημένος κοινωνικά άντρας αλλά με πολλά κενά στον τρόπο διαχείρισης της προσωπικής του ευημερίας και τέρψης. Η αμεσότητα της γραφής του με συνεπήρε και ο τρόπος με τον οποίο δόμησε την ιστορία του με έκανε να αγαπήσω τον χαρακτήρα στην ολότητά του. Ένα βαθύτατα εσωτερικό ανάγνωσμα που καλεί τον αναγνώστη να θέσει ερωτήματα γύρω από την πολιτική σκηνή και να βάλει τον εαυτό του στη θέση του Μπερανζέ σε σχέση με την δική του προσωπική ζωή. Οι εκδόσεις Πόλις πάντα κυκλοφορούν εκπληκτικά βιβλία και αυτό είναι άλλο ένα που αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού που ψάχνει την ουσία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

ΣασμόςΕκπληκτικός Σπύρος Πετρουλάκης

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στην Κρήτη εκεί που η ομορφιά του τοπίου αμαυρώνεται από τις βεντέτες που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλά θανατικά. Ο αδόκητος χαμός του Στεφανή Σταματάκη και της γυναίκας του ανασύρει από το παρελθόν γεγονότα και ιστορίες μίας βεντέτας που κρατάει χρόνια και έχει οδηγήσει του Βρουλάκηδες και Σταματάκηδες σε μία αιώνια έχθρα. Πρώτη γνωριμία με τον συγγραφέα και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς με κέρδισε. Οι εκπληκτικές λυρικές περιγραφές του, η χρήση της τοπικής ντοπιολαλιάς αλλά και η ωραία ψυχογράφηση των προσώπων οδήγησαν σε ένα άρτιο αναγνωστικό αποτέλεσμα. Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες, έντονα συναισθήματα και εκπληκτική γραφή. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο γρίφος του παπουτσιού με την αγκράφαΜοναδική Άγκαθα

Ο Ηρακλής Πουαρό αναγκάζεται να πάει στον οδοντίατρο Χένρι Μόρλει για μία ενόχληση που έχει. Μετά το τέλος της επίσκεψης του ο Χένρι βρίσκεται νεκρός στο ιατρείο του. Με την βοήθεια του επιθεωρητή Τζαπ ξεκινάει η αναζήτηση της αλήθειας. Ποια τα κίνητρα της πράξης; Ποιο το παρελθόν του εκλιπόντος; Τι σχέση είχε με τους συνεργάτες και φίλους του; Άλλη μία εκπληκτική ιστορία από την υπέροχη Άγκαθα Κρίστι. Γρήγορη πλοκή, ωραία ανάλυση χαρακτήρων και περιγραφές που σου κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Μου αρέσει πολύ η γραφή της και ο τρόπος που παρουσιάζει τα γεγονότα. Οι εκδόσεις Ψυχογιός μας έχουν χαρίσει όλη την εργογραφία της με καλαίσθητα εξώφυλλα και προσεγμένη παρουσίαση. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο δρόμος του γυρισμούΈνα μυθιστόρημα που ξεχειλίζει αγάπη για τον πλησίον αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας.

Ο Λούκας Ρέι βλέπει στο απέναντι κτίριο από το σπίτι του ένα εγκαταλελειμμένο χώρο που είναι σε διαδικασία κατεδάφισης. Εκεί ζουν πολλά γατάκια και ένα υπέροχο σκυλί που θα τον κερδίσει. Αποφασίζει να την πάρει μαζί του και την ονομάζει Μπέλα. Η Μπέλα είναι η φωνή του βιβλίου. Με τον Λούκας και την μητέρα του ζει ανέμελες στιγμές και αρχίζει να καταλαβαίνει πως είναι η αγάπη και η σωστή φροντίδα. Όλα όμως αλλάζουν όταν οι κρατικές υπηρεσίες αποφασίζουν να πάρουν την Μπέλα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης και επιβίωσης. Ένα βιβλίο που αποφάσισα να το αγοράσω λόγω της θεματολογίας του. Ως άνθρωπος που είχα και εγώ κατοικίδιο ζώο για χρόνια με συνεπήρε και με συγκίνησε αυτή η όμορφη ιστορία. Τα ζώα είναι τα πιο αγνά πλάσματα στον κόσμο που αν τους δείξεις εμπιστοσύνη και φροντίδα θα στο ανταποδώσουν εις διπλούν. Στο ανάγνωσμα παρουσιάζονται πολλά ζητήματα όπως ο άδικος νόμος που υπάρχει για τα αδέσποτα. Ο τρόπος διαβίωσης που έχουν στα καταφύγια αλλά και το πως οι άνθρωποι φέρονται σε αυτά. Πέρα όμως από αυτά τα θέματα ο συγγραφέας ασχολείται και με τους βετεράνους πολέμου. Κυρίως με τα τραύματα που τους αφήνει η ζωή στο διάβα της. Ένα μυθιστόρημα που ξεχειλίζει αγάπη για τον πλησίον αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το μπλουζ της πεταλούδαςΈνα ενδιαφέρον νουαρ μυθιστόρημα

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας μας είναι ο Μίλτος Οικονόμου που εκτελεί χρέη ιδιωτικού ερευνητή τα τελευταία χρόνια καθώς η θέση του στην αστυνομία διακόπηκε λόγω κάποιων ατυχών γεγονότων. Η εξαφάνιση της νεαρής Μελίνας από την Σαντορίνη τον κινητοποιεί ώστε να βρει την αφορμή και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το γεγονός. Αν και στην αρχή είναι μία απλή εξαφάνιση όσο προχωράει η ιστορία αρχίζουν να παρουσιάζονται πολλές σκοτεινές πλευρές που φωτίζουν μία κοινωνία που εθελοτυφλεί και καταφέρνει να κουκουλώσει πολλές μαύρες σελίδες του υποκόσμου. Μία ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία με γρήγορη πλοκή, έξυπνους διαλόγους και υποδόριο χιούμορ. Στα θετικά επίσης η χρήση του πρώτου προσώπου που δίνει αμεσότητα και κάνει τον αναγνώστη να συμπορευτεί και να γνωρίσει καλύτερα τα πρόσωπα. Εκπληκτική η ανάλυση και η παρουσίαση του ψυχισμού του πρωταγωνιστή αλλά και των υπολοίπων. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι ότι δεν έμεινε μόνο στην περιγραφή της περιπέτειας αλλά ασχολήθηκε και με τα κοινωνικά ζητήματα. Ο τρόπος που δρουν οργανωμένες ομάδες για να προωθήσουν ναρκωτικές ουσίες αλλά και να εκμεταλλευτούν γυναίκες για να της βγάλουν στη πορνεία. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Ενδιαφέρον

Το βιβλίο εκτυλίσσεται στα ταραγμένα χρόνια του 39 με 40 που μαινόταν ο ελληνοιταλικός πόλεμος και στην ηγεσία ήταν ο Μεταξάς. Μέσα στην ιστορική μαυρίλα που επικρατεί μεταφερόμαστε στην Λέσβο και γνωρίζουμε την ευκατάστατη οικογένεια Δελή. Η Αγγελική ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Απόστολο Πετρόπουλο όμως ένα ξαφνικό γράμμα ανακόπτει τα σχέδια της. Ο θείος της κοπέλας, ο επιτυχημένος ιατρός Οδυσσέας αναθέτει στον αστυνόμο Πέτρο Μανιά να ψάξει την ιστορία αυτού του ανθρώπου. Ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα που τα περιέχει όλα. Την πολιτική και κοινωνική ιστορία εκεινής της εποχής, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου όπως επίσης και το ερωτικό στοιχείο χωρίς να καταντάει μελό και να κουράζει τον αναγνώστη. Μου άρεσε η χρήση του πρώτου προσώπου που έδωσε αμεσότητα και ενδιαφέρον στο λόγο. Η γλώσσα της συγγραφέως ήταν απλή χωρίς περιττές φιοριτούρες. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιάΈνα υπέροχο μυθιστόρημα που διερευνά την σχέση πατέρα και γιού.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο νεαρός Τζεμ που μετά την φυγή του πατέρα του αναλαμβάνει να γίνει βοηθός πηγαδά στο πλευρό του Μαχμούτ. Η παρουσία αυτού του άνδρα θα είναι καθοριστική για το αγόρι καθώς θα του αναπληρώσει το πατρικό κενό και θα τον κάνει να αγαπήσει ιστορίες που θα του πει. Η παραμονή του στο Όγκιορεν θα τον φέρει σε επαφή με μία πληθωρική και όμορφη γυναίκα, την «Γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά». Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που διερευνά την σχέση πατέρα και γιού. Ο μύθος του Οιδίποδα και η ιστορία των Ρουστέμ και Σουχράμπ είναι η αφορμή για να αναπτυχθεί το θέμα της πατροκτονίας και παιδοκτονίας. Με απλή και άμεση γραφή ο συγγραφέας δημιούργησε μία ενδιαφέρουσα ιστορία που στόχο έχει να προβληματίσει και να βάλει τον αναγνώστη να αναλογιστεί το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και το πως διαμορφώνονται με αφορμή τις εμπειρίες και τα βιώματα που έχει ο καθένας. «Η Γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά» είναι ένα σύμβολο που αντικατοπτρίζει τη θέση που έχει η γυναίκα στην Τουρκία του τότε με το τώρα. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Αυτό που σου ανήκειΈνα αποκαλυπτικό μυθιστόρημα χαρακτήρων

Ο αφηγητής της ιστορίας μας είναι καθηγητής σε αγγλόφωνο σχολείο της Σόφιας. Μία φθινοπωρινή μέρα αποφασίζει να κάνει μία βόλτα στις δημόσιες τουαλέτες του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού. Εκεί έρχεται σε επαφή με έναν γοητευτικό Βούλγαρο που πουλάει το κορμί του για να βγάζει τα προς το ζην. Η επαφή τους επηρεάζει τον καθηγητή καθώς αποζητά περισσότερο χρόνο με τον νεαρό. Ο συγγραφέας δημιούργησε δύο εκπληκτικούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες με βάθος και ουσία. Ο καθηγητής είναι ένας άνθρωπος με παιδεία που αγαπάει την καλαισθησία και η μόρφωση του τον έχει κατατάξει σε μία αξιοπρεπέστατη κοινωνική κλίμακα. Σαν χαρακτήρας είναι ενοχικός καθώς αρνείται να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τις επιθυμίες του. Φοβάται τα λεγόμενα του κόσμου καθώς και τον στιγματισμό που δημιουργείται όταν κάποιος δεν ακολουθεί τα κοινωνικά πρότυπα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου κάνει αναδρομή στα παιδικά του χρόνια που ήταν τραυματικά και τον στιγμάτισαν. Ο Μίτκο, ο γοητευτικός Βούλγαρος, είναι ένας άντρας χωρίς στοιχειώδη παιδεία και μόρφωση. Όπλο του είναι η ομορφιά του που την χρησιμοποιεί για να σαγηνεύει τον κόσμο. Σαν χαρακτήρας είναι ύπουλος, χειριστικός και εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις που του προκύπτουν. Δεν λειτουργεί με το συναίσθημα αλλά με το συμφέρον. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάτι που δίνει αμεσότητα στον λόγο. Μου άρεσε πολύ η ανάλυση του ψυχισμού των προσώπων. Εισχώρησε στις πιο μύχιες σκέψεις του καθηγητή. Ο τρόπος που επιζητά τον ερωτικό του παρτενέρ μας δείχνει πολλά για το πως διαχειρίστηκε την αποκάλυψη της σεξουαλικότητάς του. Ένα αποκαλυπτικό μυθιστόρημα χαρακτήρων που το αγάπησα για την αλήθεια του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το κουκλόσπιτοΈνα ατμοσφαιρικό και σκοτεινό μυθιστόρημα

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η νεαρή Νέλλα Όορτμαν που νυμφεύεται τον έμπορο Γιοχάννες Μπραντ και αποφασίζει να πάει να ζήσει στο Άμστερναμ στο σπίτι του. Η υποδοχή που της επιφυλάζουν δεν είναι θερμή και ο σύζυγος της αποφασίζει να της χαρίσει για δώρο ένα κουκλόσπιτο. Τα αντικείμενα που λαμβάνει για να εξοπλίσει αυτόν τον όμορφο χώρο της κινούν την περιέργεια για να μάθει την αποστολέα. Ένα σκοτεινό και ατμοσφαιρικό βιβλίο που μας παρουσιάζει την ζωή στο Άμστερνταμ το 1686. Μου άρεσαν οι περιγραφές και το κλίμα που δημιούργησε η συγγραφέας. Θα ήθελα λίγο περισσότερο να εμβαθύνει στον ψυχισμό των προσώπων. Όσον αφορά το κοινωνικό μήνυμα που θίγει με άγγιξε σαν αναγνώστη καθώς η υποκρισία και ο καθωσπρεπισμός στις ανθρώπινες σχέσεις έχει δημιουργήσει προβλήματα στο να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια καταπρόσωπο. Ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται ευχάριστα και σε κάνει να το αγαπήσεις για την μοναδικότητά του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

1

Η γραμμή της ομορφιάςΑγαπημένος Άλαν Χόλινγκχερστ

Πρωταγωνιστής αυτής της υπέροχης ιστορίας είναι ο Νικ Γκεστ. Ένας νεαρός απόφοιτος της Οξφόρδης που στην ηλικία των 20 χρόνων αποφασίζει να μετακομίσει στο σπίτι του συμφοιτητή του Τόμπι Φέντεν. Ο πατέρας του Τόμπι είναι ένας επιτυχημένος βουλευτής που μεσουρανεί στο δεύτερο μισό της θητείας της Θάτσερ. Η παρουσία του σε αυτό το σπίτι θα τον κάνει να γνωρίσει την χλιδή και το «φαίνεσθαι» της επωνυμίας. Ο Νικ έχει ως κυρίαρχη ασχολία την φροντίδα της διπολικής Κάθριν παιδί της οικογενείας. Ο Άλαν είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς της LGBTQ λογοτεχνίας. Η γραφή του είναι άμεση και καυστική σε πολλά σημεία. Αυτό που με σαγηνεύει στο γράψιμο του είναι ότι στις ερωτικές περιγραφές δεν γίνεται καθόλου πρόστυχος αλλά σε κερδίζει με τον τρόπο που σε βάζει να ζήσεις την ερωτική περίπτυξη. Το ανάγνωσμα παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό της τότε εποχής. Τα δυο θέματα στα οποίο επικεντρώνεται είναι στην κρυφή ομοφυλοφιλία του Νικ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις επιθυμίες του. Και το δεύτερο είναι στο πως το AIDS επηρέασε και στοχοποίησε την γκέι κοινότητα. Το 1987 τα πράγματα ήταν σε πιο μειονεκτική θέση λόγω της απουσίας αντιρετροικής αγωγής και από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ήταν τόσο καλά ενημερωμένος. Ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα από έναν συγγραφέα που αγαπώ πολύ. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το μυστικόΜία υπέροχη αλληγορική ιστορία

O Πιερ ζει με την μητέρα του Εμιλί σε ένα απλό και φτωχικό σπίτι. Οι ασχολίες τους είναι η γη και το μεγάλωμα των ζώων. Ο Πιερ είναι ένα γλυκό πλάσμα που αγαπάει την φύση και τα ζώα. Η μεγαλύτερη του απόλαυση είναι οι βόλτες και η επαφή του με τον φυσικό πλούτο. Η Εμιλί είναι μία θρησκευόμενη γυναίκα που αγαπάει πολύ το παιδί της καθώς έχει αναλάβει μόνη της την ανατροφή του. Τα δύο πρόσωπα της ιστορίας μας κρύβουν το καθένα του από ένα μυστικό.. Μία υπέροχη αλληγορική ιστορία που ασχολείται με την σχέση που έχει ο άνθρωπος με την φύση και τα ζώα. Θίγει με έξυπνο τρόπο το πως το χρήμα και η απόκτηση υλικών αγαθών μπορούν να αλλοιώσουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν να απεκδυθούν την αλήθεια τους και να γίνουν σκληροί. Στο πρόσωπο του Πιερ ο αναγνώστης θα δει το πως θα ήταν η κοινωνία μας αν δεν ήμασταν τόσο υλιστές αλλά περισσότερο άνθρωποι με ενσυναίσθηση και αγάπη για τον πλησίον και την φύση. Αυτό που μας χαρίζεται καθημερινά και δεν χαιρόμαστε είναι και αυτό που μας απομακρύνει από το να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Ζούμε μονίμως με το άγχος να αποκτήσουμε περισσότερα και ξεχνάμε να χαρούμε απλές στιγμές. Τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας αντικατοπτρίζουν το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας μας που διακατέχεται από ωμότητα, σκληρότητα και βία. Αγάπησα πολύ αυτήν την ιστορία καθώς σε βάζει να σκεφτείς και να ανακαλύψεις τα κρυφά νοήματα που κρύβονται πίσω από τις ενέργειες των προσώπων. Αξίζει να διαβαστεί και να το προσθέσετε στη βιβλιοθήκη σας ή να το κάνετε δώρο στους φίλους σας. Καλή ανάγνωση.

0

Ψυχρός γρανίτηςΈνα εκπληκτικό βιβλίο

Τόπος δράσης της ιστορίας είναι το χειμωνιάτικο και σκοτεινό Αμπερντίν της Σκωτίας. Η ανακάλυψη του τρίχρονου Ντέιβιντ Ριντ σ’ ένα χαντάκι κινητοποιεί την αστυνομία να βρει τον δολοφόνο. Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς τα παιδία αρχίζουν να αυξάνονται και ο κλοιός αρχίζει να στενεύει. Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που τα έχει όλα γρήγορη δράση, καταιγιστική πλοκή, πολλές ανατροπές και η γραφή του συγγραφέα ωμή και γλαφυρή σε πολλά σημεία. Πρώτη επαφή με τον συγγραφέα και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το θέμα του αναγνώσματος είναι πολύ σκληρό ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Στα θετικά θα βάλω την σκιαγράφηση που έκανε στους χαρακτήρες και το κοινωνικό μήνυμα που περνάει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η ιστορία της χαμένης κόρηςΤο τέλος της εκπληκτικής Τετραλογίας

Φτάνοντας στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της Τετραλογίας συναντάμε την Έλενα και την Λίλα στα χρόνια της ωριμότητάς τους. Η Έλενα έχει καθιερωθεί στο χώρο της λογοτεχνίας, τα βιβλία της ξεχωρίζουν και αγαπιούνται από το αναγνωστικό κοινό. Πέρα όμως από τα στενά όρια της μυθοπλασίας παίρνει θέση και σε καίρια ζητήματα της εποχής της. Η ευτυχία της συμπληρώνεται με τα παιδιά της αλλά ο γάμος της δεν ευδοκιμεί και αναγκάζεται να γυρίσει στη Νάπολη. Την Λίλα την συναντάμε στη Νάπολη που έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην επαγγελματική της ζωή καθώς έχει γίνει ένα σημαντικό όνομα στο χώρο της πληροφορικής. Ο άνθρωπος που μένει πάντα δίπλα της είναι ο Έντσο. Ο τίτλος του βιβλίου δημιουργεί στον αναγνώστη μία ιστορία που περιλαμβάνει πόνο, αγωνία και συμπόνια για τις δύο ηρωίδες μας. Το τελευταίο βιβλίο της σειράς έχει θετικά και αρνητικά. Στα θετικά θα βάλω τις ωραίες περιγραφές που κάνει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αναλύει διεξοδικά τον ψυχισμό των προσώπων της ιστορίας. Η μελαγχολία και το τέλμα που βιώνουν οι άνθρωποι στο διάβα της ζωής τους περιγράφεται με εξαιρετικό τρόπο από την συγγραφέα. Το αρνητικό στο ανάγνωσμα ήταν οι υπερβολικοί πλατειασμοί που έγιναν προς το τέλος της ιστορίας. Τόσες πολλές λεπτομέρειες που υπήρχαν για μένα κάλυψαν τον βασικό κορμό. Η εκπληκτική Τετραλογία έφτασε στο τέλος της και έζησα μία ιστορία που μου άφησε όμορφες θύμησες και δυνατές σκηνές. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

1

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουνΤο τρίτο βιβλίο της εκπληκτικής Τετραλογίας της Φερράντε

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς συναντάμε τις δυο ηρωίδες μας στην ενήλικη ζωή τους. Η Έλενα είναι μια πετυχημένη συγγραφέας που το βιβλίο της έχει αγαπηθεί και έχει γίνει ανάρπαστο. Πέρα από τα επαγγελματικά και η προσωπική της ζωή ομορφαίνει με τον γάμο της και την απόκτηση των δύο κοριτσιών της. Η Λίλα από την άλλη πλευρά ζει μία ζωή στον μόχθο και στην δουλεία καθώς εργάζεται στο εργοστάσιο του Σοκάβο που οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Όμως μέσα σε αυτό το χάος προσπαθεί να βρει λύσεις για να ξεφύγει. Πέρα από την μυθοπλασία η συγγραφέας παρουσιάζει με ξεχωριστό τρόπο την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ιταλία την δεκαετία του 70 που ο φασισμός ήταν στο ζενίθ του και η Αριστερά προσπαθούσε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που καταπατούνταν με τον χειρότερο τρόπο. Άλλο ένα υπέροχο βιβλίο της Φερράντε που το αγάπησα για το πόσο βαθιά μπαίνει στον ψυχισμό των ηρωίδων του. Δεν μένει μόνο στην περιγραφή των γεγονότων αλλά σε βάζει να ζήσεις με κάθε πρόσωπο τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του. Με την απλή και άμεση γραφή της με έχει κάνει να αγαπήσω την Έλενα και την Λίλα για τις ατέλειες και την μοναδικότητα της διαφορετικότητάς τους. Αξίζει να διαβαστεί γιατί είναι ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Αντίο τώρα τα λέμε αύριοΈνα δύσκολο και απαιτητικό ανάγνωσμα

Τόπος δράσης της ιστορίας μας είναι η κωμόπολη Λίνκολν στο Ιλινόι. Παρακολουθούμε την αγροτική ζωή της περιοχής που περιγράφεται με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο. Αυτή η ηρεμία της φύσης και η πραότητα των ανθρώπων διαταράζεται όταν ένας άντρας ερωτεύεται την γυναίκα του φίλου του. Από εκεί και έπειτα ο αφηγητής αποφασίζει να ξετυλίξει το νήμα μίας ιστορίας που περιέχει πόνο, θλίψη και απώλειες. Ο συγγραφέας με αφορμή την δική του τραυματική εμπειρία που έζησε με την μητέρα του αποφασίζει να μιλήσει για την απώλεια. Ένα θέμα επίσης που περιγράφει με μοναδικό τρόπο είναι τον τραυματισμό της παιδικής ηλικίας. Με συγκίνησε πάρα πολύ η ιστορία του σκύλου. Αν και σαν θεματολογία και ο τρόπος γραφής του ήταν υπέροχος σαν σύνολο το βιβλίο δεν με κέρδισε τόσο. Το αρνητικό για μένα ήταν τα πολλά ονόματα που με έκαναν να χάσω σε κάποια στιγμή τον ειρμό και την πορεία της ιστορίας. Θα το χαρακτήριζα ένα δύσκολο και απαιτητικό ανάγνωσμα. Θεωρώ πως αξίζει να διαβαστεί ασχέτως αν εμένα δεν με τράβηξε απόλυτα. Καλή ανάγνωση.

0

Τι ήξερε η ΜέιζιΜία ενδιαφέρουσα ιστορία για τον θάνατο της παιδικής ηλικίας

Η πεντάχρονη Μέιζι μετά το διαζύγιο των γονιών της και την απόφαση του δικαστηρίου να περνάει ένα εξάμηνο με τον έναν γονέα και το άλλο με τον δεύτερο αρχίζει να περνάει από διάφορες φάσεις. Η παιδική της ηλικία διαμορφώνεται από τα εχθρικά λόγια που ανταλλάζουν μεταξύ τους οι γονείς και το κορίτσι προσπαθεί να κρατήσει ουδετερότητα. Στο παιχνίδι όταν μπαίνουν και οι δεύτεροι σύζυγοι και οι γκουβερνάντες αρχίζουν τα πράγματα να παίρνουν άσχημη τροπή. Σε όλο αυτόν τον αρνητισμό που επικρατεί η Μέιζι είναι η εξαίρεση. Δεν παίρνει απόλυτα θέση όμως προσπαθεί να κρατήσει ένα ειρηνικό κλίμα. Είναι ίσως και το μόνο ώριμο άτομο. Μία εξαιρετική ιστορία που θίγει τα αρνητικά ενός διαζυγίου και το πως η παιδική ηλικία μπορεί να ανακοπεί με τον χειρότερο τρόπο όταν οι γονείς είναι ανεύθυνοι και δεν μπορούν να μεγαλώσουν ένα παιδί. Η γλώσσα και οι περιγραφές του συγγραφέα σε κάποιες στιγμές είναι ανατριχιαστικές καθώς έχει μπει βαθιά στην ψυχολογία της ηρωίδας του και μας μεταφέρει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Άγριες ΜέλισσεςΕνδιαφέρον

Η ιστορία ξεκινάει με την γέννηση των τριών κοριτσιών. Επίσης παρουσιάζει ενδελεχώς την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο οικογένειες Σταμίρη και Σεβαστών. Ένα βιβλίο που ήθελα πολύ να διαβάσω καθώς δεν έχω παρακολουθήσει ακόμα την σειρά. Δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες στο αναγνωστικό κοινό για όλα τα πρόσωπα της ιστορίας. Καλογραμμένο με απλή και άμεση γραφή. Το ανάγνωσμα αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να βλέπω τώρα την σειρά. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το νέο όνομαΤο δεύτερο μέρος της συναρπαστικής Τετραλόγιας της Νάπολης

Στο δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας συναντάμε την Έλενα και την Λίλα στην εφηβεία τους. Η Λίλα παντρεύτηκε και οικειοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της. Η νέα της ζωή περιλαμβάνει περισσότερες ανέσεις και καλύτερες παροχές σε σχέση με τα χρόνια που ζούσε με τους δικούς της. Η Έλενα συνεχίζει το σχολείο και στόχος της είναι να πάει στο Πανεπιστήμιο. Τα φοιτητικά χρόνια την καθορίζουν καθώς έρχεται σε επαφή με ετερόκλητους χαρακτήρες και διαμορφώνεται η προσωπικότητά της. Αγωνίζεται και αυτή να βγει από την φτώχεια και την μιζέρια της γειτονιάς που μεγάλωσε. Η Φερράντε με εξέπληξε ευχάριστα και σε αυτό το βιβλίο καθώς μου άρεσε ο τρόπος που περιέγραφε τα γεγονότα και κυρίως τα συναισθήματα των προσώπων της ιστορίας. Καταφέρνει η συγγραφέας να μπαίνει βαθιά στο ψυχισμό και να μας βάζει να παρατηρούμε τις συμπεριφορές αλλά και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που τους παρουσιάζονται. Στις σελίδες του αναγνώσματος ξεπροβάλλει και το πρότυπο του αυταρχικού άντρα που με την εξουσία και το ξύλο επιβάλλεται στην γυναίκα για να περάσει το δικό του. Οι σκηνές βίας με συγκλόνισαν. Δυστυχώς το λάθος πρότυπο που έχει δημιουργηθεί και διατηρηθεί ανά τους αιώνες έχει κάνει κακό στην διαπαιδαγώγηση των αντρών καθώς ακόμα και σήμερα αρκετοί θεωρούν ότι με την σωματική και λεκτική βία κάποιον τον κάνεις κτήμα σου. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που με συγκίνησε και με έκανε να αγαπήσω την Φερράντε ακόμα πιο πολύ. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η υπέροχη φίλη μουΤο πρώτο μέρος μίας συναρπαστικής Τετραλογίας

Την συγγραφέα την γνώρισα από την «Βάναυση αγάπη» και την λάτρεψα για την μαγεία της γραφής και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί εξαιρετικές ιστορίες. Έβαλα ως στόχο να διαβάσω όλα της τα βιβλία και η συνέχεια έγινε με το πιο μεγάλο σε έκταση έργο της. Θέμα του βιβλίου είναι η φιλία των δυο κοριτσιών της Έλενας και της Λίλας. Η ιστορία τοποθετείται χρονικά την δεκαετία του 50 σε μία φτωχογειτονιά της Νάπολης εκεί που η βία είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων. Η ξαφνική φυγή της Λίλας και το αναπάντεχο τηλεφώνημα που δέχεται η Έλενα δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτή η συναρπαστική ιστορία. Η Έλενα με αφορμή το γεγονός αποφασίζει να ανατρέξει στην ζωή τους. Το πρώτο βιβλίο καλύπτει τα μαθητικά και εφηβικά τους χρόνια. Δυο κορίτσια εκ διαμέτρου αντίθετα όσον αφορά την ψυχοσύνθεση τους. Η Έλενα είναι μία συνεσταλμένη κοπέλα ενώ η Λίλα είναι δυναμική και εξωτερικά αν και βγάζει μία σκληρότητα στην ουσία είναι μία βασανισμένη ψυχή. Κοινό τους στοιχείο είναι ότι θέλουν και οι δυο να πετύχουν και να ξεφύγουν από το στενό κλοιό της γειτονιάς τους. Αγαπώ πολύ τα μυθιστορήματα χαρακτήρων που καταφέρνουν να μπουν βαθιά στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Η συγγραφέας καταφέρνει από το πρώτο βιβλίο να δημιουργήσει τις βάσεις για μία ιστορία που σου κινεί το ενδιαφέρον με τις παραστατικές περιγραφές και τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε όλα τα πρόσωπα της ιστορίας. Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα που σε καλεί να τριγυρίσεις στα σοκάκια της Νάπολης και να γνωρίσεις τους χαρακτήρες μίας ιστορίας που περιέχει όμορφες και δυσάρεστες στιγμές. Αξίζει να διαβαστεί από άντρες και γυναίκες. Ανυπομονώ να συνεχίσω με το δεύτερο βιβλίο. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

1

Πλούσιοι και φτωχοίΕνδιαφέρον

Θέμα του βιβλίου οι κοινωνικές ανισότητες και πως διαμορφώνετε η κοινή γνώμη απέναντι σε αυτό το δίπολο. Με αφορμή την γνωριμία δύο νέων ανθρώπων και τα προβλήματα που δημιουργούνται για την σύναψη αυτής της σχέσης μέσα από το ανάγνωσμα ξεπροβάλλουν παγιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα. Το αν θα γίνει κάποιος πλούσιος ή φτωχός κάποιες φορές εξαρτάται από την τύχη αλλά και πως διαχειρίζεται κάποιες ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν στη ζωή του. Οι τίμιοι και καθαροί άνθρωποι είναι πιο εύκολο να χαθούν στον βούρκο σε σχέση με τους καπάτσους και αυτούς που χώνονται περισσότερο. Ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό μυθιστόρημα που σε βάζει να σκεφτείς πως λειτουργεί η κοινωνία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η τιμή του αδελφούΈνα ενδιαφέρον κοινωνικό μυθιστόρημα

Η Αργυρώ είναι μία νεαρή κοπέλα που ζει φτωχικά με την μητέρα και τον αδελφό της. Η ορφάνια την οδήγησε να βγει από νωρίς στην δουλειά για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένεια της. Ο Θανάσης, ο αδερφός της, είναι στην αντίπερα όχθη καθώς δεν υπολογίζει τίποτα είναι τεμπέλης και δέχεται να ζει με τα λεφτά που του δίνουν. Οι οικονομικές απολαβές είναι λίγες και έτσι η Αργυρώ αναγκάζεται να ακολουθήσει άλλα μονοπάτια πιο δύσβατα. Το ηθικό και το ανήθικο των πράξεων μας είναι το κυρίαρχο θέμα που παρουσιάζει το βιβλίο. Επίσης η υποκρισία της κοινωνίας στο πως μία γυναίκα μπορεί εύκολα να στιγματιστεί σε σχέση με έναν άντρα. Ένα ενδιαφέρον κοινωνικό μυθιστόρημα που μπαίνει βαθιά στην παθογένεια της κοινωνίας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση,

0

Φλόγα και άνεμοςΑριστούργημα

Πρώτη γνωριμία με τον συγγραφέα και νομίζω πως έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Το βιβλίο του είναι εκπληκτικό καθώς αποτελεί έναν συγκερασμό ιστορίας και μυθοπλασίας. Στο επίκεντρο είναι η εμβληματική φυσιογνωμία του θεάτρου η Κυβέλη Αδριανού και «ο Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου. Η γνωριμία τους έγινε στη Χίο το 1920 και οι δύο σε σχέση εκείνη την χρονική στιγμή όμως αυτό δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να μην έρθουν κοντά. Η Κυβέλη ήταν η φλόγα που είναι συνυφασμένη με το πάθος, τα έντονα συναισθήματα και το ολοκληρωτικό δόσιμο. Ο Παπανδρέου ήταν ο άνεμος που ως στοιχείο σαρώνει και μαγεύει τον άλλον με την ορμή του. Και οι δύο ήταν εκρηκτικοί χαρακτήρες που ο καθένας στον τομέα του ήθελε να επιβληθεί και να ξεχωρίσει. Το βιβλίο διατρέχει χρονικά την περίοδο από το 1920 μέχρι το 1968. Παρουσιάζει τα χρόνια της Χούντας όχι με επιδερμική καταγραφή αλλά με ρεαλιστικό τρόπο. Στόχος του συγγραφέα είναι ο αναγνώστης να γίνει κοινωνός μίας ιστορίας που αν και απέχει πολλά χρόνια από το σήμερα οι αξίες και τα ιδανικά των ανθρώπων παραμένουν τα ίδια. Πέρα από την πολιτική κατάστασή της χώρας μαθαίνουμε και τα θεατρικά δρώμενα της εποχής. Από τις σελίδες του αναγνώσματος ξεπηδούν αγαπημένες φυσιογνωμίες όπως ο Δημήτρης Χορν, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Μελίνα Μερκούρη. Γίνεται μνεία σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και θιάσους. Ένα βιβλίο που το αγάπησα πάρα πολύ. Η θεατρική και κινηματογραφική γραφή του με έκανε να γίνω μέρος μίας ιστορίας τόσο δυνατής και ξεχωριστής. Στα θετικά επίσης θα βάλω την άρτια σκιαγράφηση των βασικών αλλά και δεύτερων προσώπων της ιστορίας. Αναζητήστε το και χαθείτε στην μαγεία και την γραφή του Στέφανου Δάνδολου. Καλή ανάγνωση.

0

Απάνεμα βράδιαΈνα όμορφο καλοκαιρινό ανάγνωσμα

Μες στη νηνεμία της καλοκαιρινής νύχτας σ’ ένα όμορφο καφενείο του χωριού ο Πάυλος, η Ιφιγένεια, η Ελοισία, ο Αλέξης και η Αλίκη ξεκινούν όμορφες συζητήσεις γύρω από την ζωή και τον έρωτα. Η καθημερινή συναναστροφή φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα συναισθήματά και επιθυμίες που κάθε νέος επιζητεί να ζήσει. Η εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία είναι το καλοκαίρι που είναι συνυφασμένο με την ανεμελιά και τον κρυφό πόθο για ανακάλυψη του έρωτα. Ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα γεμάτο αγάπη, ωραίες στιγμές αλλά και αρκετές δραματικές σκηνές. Άλλωστε η ζωή δεν είναι μόνο χαρές αλλά και λύπες. Ο Ξενόπουλος είναι μοναδικός στο είδος του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

ΛάουραΥπέροχο

Ο Ξενόπουλος δημιούργησε στο βιβλίο του μία αδίσταχτη και σκληρή γυναίκα. Η Λάουρα δεν μπαίνει σε καλούπια και θέλει να κάνει πάντα το δικό της. Όπλο της είναι η ομορφιά της. Είναι αυταρχική και δεν υπολογίζει καθόλου τα συναισθήματα των άλλων. Ο πιο κοντινός της άνθρωπος είναι ο ξάδερφος της ο Φρέντος. Εκμεταλλεύεται το αίσθημα που έχει για την ίδια και τον χρησιμοποιεί. Σε μία κοινή δεξίωση που πάνε μαζί γνωρίζει τον Γώγο, έναν νεαρό με ευγενικά αισθήματα. Η σχέση των τριών προσώπων της ιστορίας είναι τραγική. Είναι σε μία διαρκή διαμάχη το καλό με το κακό. Τα όρια ξεφεύγουν γρήγορα και τα αποτελέσματα των πράξεων είναι ολέθρια για όλους. Ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που σε μαγεύει με τις περιγραφές του αλλά κυρίως για το πόσο ωραία ο συγγραφέας δημιούργησε άρτιους χαρακτήρες. Κάθε βιβλίο του είναι ένα μαγικό ταξίδι σε μία Λογοτεχνία από τα παλιά που διέπεται από ρομαντισμό. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωσ

0Εξαιρετικό

Η εταιρεία χημικών Κρέιν έχει δημιουργήσει μία οικολογική καταστροφή με ανεπανόρθωτες ζημιές στον Δήμο Μπάουμορ. Τα τοξικά απόβλητα οδήγησαν σε πολλούς θανάτους. Στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μισισιπή όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την ετυμηγορία. Ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει τον αντίχτυπο που έχει η ανθρώπινη παρέμβαση στην οικολογική καταστροφή. Επίσης φωτίζει τα κακώς κείμενα της πολιτικής σκηνής πως δρουν αλλά και πόσο βρώμικα παιχνίδια παίζονται στο βωμό του χρήματος. Μου άρεσε το θέμα της ιστορίας και τον τρόπο με τον οποίο την ανέπτυξε ο συγγραφέας. Με γλώσσα απλή, κατανοητή και άμεση ο αναγνώστης κάθεται στις θέσεις του δικαστηρίου και περιμένει εναγωνίως να δοθεί η δικαίωση. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Εξαιρετικό

Η δολοφονία του δικαστή Φόσετ και της συνεργάτιδας του κινεί το ενδιαφέρον της αστυνομίας για διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι έρευνες κινούνται με αργό ρυθμό και χωρίς καμία θετική εξέλιξη. Ο φυλακισμένος Μάλκομ Μπάνιστερ γνωρίζει τον δολοφόνο και καλεί τους αστυνομικούς να τους βοηθήσει στη λύση του αινίγματος όμως με τους δικούς του όρους. Ένα γρήγορο αστυνομικό μυθιστόρημα που σου κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Στα θετικά του βιβλίου η χρήση της προτοπρόσωπης αφήγησης που έδωσε αμεσότητα. Αυτό που μου αρέσει στον Grisham είναι η κινηματογραφική γραφή του που νομίζεις ότι παρακολουθείς μία ταινία γεμάτη σασπένς και αγωνία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Μεγάλη αγάπηΜαγευτικός Ξενόπουλος

Στην Ζάκυνθο της παλιάς εποχής εκεί που η αριστοκρατία και το Ευρωπαϊκό πνεύμα οδηγούσε τους πολίτες στην θέαση όμορφων θεαμάτων τυχαίνει να γνωριστούν ο Πιέρος και η Τζένη. Η έλξη τους είναι αμοιβαία όμως η κόντρα που υπάρχει στις δυο οικογένειες θα δημιουργήσει πολλές θύελλες και εμπόδια στο ζευγάρι. Η σύγχρονη εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας γραμμένη από τον υπέροχο Ξενόπουλο. Άλλο ένα μαγικό ερωτικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει τα ήθη και έθιμα της τότε εποχής. Στα πρόσωπα των δυο νέων αντικατοπτρίζεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο χωρίς έχθρες και μίση. Μου αρέσει πολύ η γραφή του, οι περιγραφές που κάνει, η σκιαγράφηση των χαρακτήρων αλλά και ο ρομαντισμός του με καθηλώνει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Υπέροχος Ξενόπουλος

Ο Ξενόπουλος μας καλεί να γνωρίσουμε στο μυθιστόρημα του την οικογένεια Ταμπάκη που αποτελείται από τρεις αδελφές και έναν αδελφό. Ο έρωτας και στις τρεις είναι κάτι ξεχωριστό. Για την πρώτη ο έρωτας είναι συνυφασμένος με πιο υψηλά ιδανικά και όχι τόσο με το σαρκικό. Λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά και αυτό ψάχνει και στον σύντροφο της. Η δεύτερη είναι ταγμένη στην θρησκεία και θεωρεί πως το καλύτερο είναι ο άλλος να πιστεύει και να ακολουθεί πιστά τα χρηστά ήθη. Η τρίτη λειτουργεί πιο αυθόρμητα και καταφέρνει να ζήσει έντονες συγκινήσεις. Μία πολύ όμορφη ερωτική ιστορία που δεν καταντάει να γίνει κουραστική καθώς ο συγγραφέας ισοσταθμίζει το συναίσθημα με την πλοκή. Μοναδικές περιγραφές, ωραία σκιαγράφηση χαρακτήρων και το συναίσθημα που μου δημιουργεί κάθε βιβλίο του Ξενόπουλου είναι χαρά γι’ αυτόν τον όμορφο ρομαντισμό που βγάζει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Ενδιαφέρον

Πρωταγωνιστής και αφηγητής της ιστορίας είναι ο Στέφανος, ένας νεαρός άντρας που επιστρέφει από την Ιταλία στο αγαπημένο του νησί την Ζάκυνθο μετά τις σπουδές του στη δικηγορία. Εκεί θα συναντήσει πάλι τον γείτονα του κόντε Φεντερίκο και θα γνωρίσει την αινιγματική Τερέζα. Η σχέση τους είναι εκρηκτική και περνάει από σαράντα κύματα. Ένα θέμα που παρουσιάζει ο συγγραφέας είναι η πάλη των δύο τάξεων. Από την μία ο Στέφανος είναι σοσιαλιστής και τάσσεται υπέρ του λαού ενώ η Τερέζα εκπροσωπεί την αριστοκρατία. Ένα βιβλίο που δεν χαρακτηρίζεται αισθηματικό μυθιστόρημα μόνο καθώς έχει πολιτική χροιά αλλά και στοιχεία μυστηρίου. Ο Ξενόπουλος με έχει κερδίσει με τις ωραίες ιστορίες που δημιουργεί και τα μηνύματά που προσπαθεί να περάσει στον αναγνώστη. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

ΚλεψύδραΈνα υπέροχο βιβλίο

Ο Χάρης Βασιλάκος στο δεύτερο βιβλίο του μας μεταφέρει στην πιο όμορφη συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα. Εκεί δεσπόζει το επιβλητικό σπίτι της οικογένειας Βερνάρδου. Ο Ανδρέας το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας μας καλείται να μάθει τι κρύβεται πίσω από τα λόγια και τις αποφάσεις των γονιών του. Έτσι όταν η κλεψύδρα γυρίζει και η άμμος αρχίζει να πέφτει αργά και βασανιστικά η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει και αρχίζουν να αναδύονται στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά, δολοπλοκίες και λάθος χειρισμοί. Τα θύματα και οι θύτες αναμετριούνται σε έναν άνισο αγώνα. Μου άρεσε η γρήγορη πλοκή της ιστορίας που είναι άρτια δεμένη χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Μαγευτικές οι περιγραφές του στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας που η ομορφιά και ο ρομαντισμός μπλέκονται όμορφα σε ένα ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ που σε κρατάει σε ένταση και εγρήγορση μέχρι το τέλος. Στα θετικά επίσης θα βάλω και στο πόσο ωραία δημιούργησε και ανέλυσε τους χαρακτήρες με βάση τα βιώματα και τις συνέπειες που καθόρισαν την ζωή τους. Ένα βιβλίο που το απόλαυσα και το αγάπησα για την απλότητα και την αμεσότητά του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο κατήφοροςΣυγκλονιστικό

Η ηρωίδα του βιβλίου μας είναι η Ρόζα μία δεκαεξάχρονη κοπέλα που προέρχεται από καλή οικογένεια. Η γνωριμία της με τον Ζόζο σ’ έναν χορό την οδηγεί να κατεβεί το πρώτο χαμηλό σκαλοπάτι. Η επιπολαιότητα και η αγνότητά της είναι τα δύο χαρακτηριστικά που θα την οδηγήσουν σε λάθη. Κάθε νέα γνωριμία την οδηγεί όλο και σε πιο δύσβατα μονοπάτια. Από την μία η ντροπή και η ενοχή της αλλά και η ευχαρίστηση που παίρνει από αυτό που κάνει δεν την αφήνει να σταματήσει. Ο Ξενόπουλος δημιούργησε την πιο τραγική φιγούρα σε βιβλίο του. Το θέμα του αναγνώσματος είναι πολύ προχωρημένο για τα τότε δεδομένα της κοινωνίας. Η πορεία μίας κοπέλας από καλή οικογένεια να οδηγηθεί να γίνει πόρνη πολυτελείας συγκλονίζει με την ωμότητα και τον τρόπο που παρουσιάζεται. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η τρίμορφη γυναίκαΈνα όμορφο ανάγνωσμα

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου μας είναι η Νίτσα Γαζέλη. Μία νέα γυναίκα που επέστρεψε από την Βιέννη πάλι στην Ελλάδα. Εκεί η ζωή της ήταν πιο ανέμελη και άνετη σε σχέση με το καταπιεστικό περιβάλλον που επικρατούσε τότε στη χώρα μας. Στόχος της είναι να ζήσει με τον ίδιο τρόπο και στην πατρίδα της. Η απόφαση αυτή φέρνει πολλές ταραχές στους οικείους της αλλά και στον κοινωνικό περίγυρο. Η Νίτσα θα τα ζήσει και θα τα δοκιμάσει όλα. Ένα βιβλίο τελείως διαφορετικό σε σχέση με το ύφος του συγγραφέα. Μου άρεσε ο έξυπνος παραλληλισμός που έκανε σε δύο διαφορετικούς κοινωνικούς κόσμους. Από την μία η σοβαροφάνεια και ο καθωσπρεπισμός της Ελληνικής κοινότητας και από την άλλη η ελευθερία στην έκφραση που πιο πολύ την βρίσκουμε στην Ευρώπη. Όσον αφορά την ηρωίδα μου δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα ο τρόπος που διαχειριζόταν τις καταστάσεις. Ήθελε να μην έχει περιορισμούς αλλά καταφέρνει κάποιες φορές να μπαίνει μόνη της στην προσωπική της φυλακή. Θεωρώ πως το βιβλίο στην εποχή που κυκλοφόρησε ήταν αρκετά μπροστά στο πρότυπο της γυναίκας που παρουσιάζει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ανάμεσα σε τρεις γυναίκεςΈνα μαγευτικό ερωτικό μυθιστόρημα

Η Δώρα και η Τίνα γνωρίζονται με αφορμή την κοινή τους αγάπη για τον ποιητή Βαλκάνη. Η μία τον αγαπάει με όλο της το είναι και η άλλη λατρεύει το λογοτεχνικό του πλούτο. Με αφορμή ένα γράμμα που αποφασίζει να στείλει η Τίνα στον ποιητή δίνει το έναυσμα να ξεκινήσει μία ιστορία γεμάτη εξομολογήσεις, λάθη και πάθη. Σαν αναγνώστης δεν θα σταθώ τόσο στην θεματολογία του βιβλίου καθώς έχουν γραφτεί πολλές τέτοιες αλλά και παρόμοιες ιστορίες. Αυτό που μου άρεσε είναι ο εκλεπτυσμένος ερωτισμός και το μήνυμα που καταφέρνει να περάσει ο συγγραφέας. Το βιβλίο παρουσιάζει μία άλλη Αθήνα που υπήρχε περισσότερος ρομαντισμός και αθωότητα. Στα πρόσωπα των δύο γυναικών αντικατοπτρίζεται ο έρωτας ως δύναμη μυθική που κάνει κάθε κύτταρο του κορμιού να αποζητά τον άλλον. Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή που ο έρωτας είναι καταστροφικός και μπορεί ένας ενθουσιασμός να γκρεμίσει τα πάντα. Ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα γεμάτο από ωραία και άδολα συναισθήματα. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Εκεί που πετάει ο νουςΣυγκερασμός ποίησης και λογοτεχνίας

Το πρώτο βιβλίο του Χάρη Βασιλάκου είναι ένας συγκερασμός πεζογραφίας και ποίησης. Ο Οδυσσέας έχει χαθεί στην άβυσσο της μνήμης του και προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια ενός διαλυμένου παζλ. Στο βιβλίο παρουσιάζονται έντεκα φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες που ψάχνουν τον τρόπο να οριοθετηθούν σε χρονολογική σειρά και να αποκτήσουν συνοχή. Η κάθε συνεδρία που κάνει ο Οδυσσέας με την ψυχολόγο του είναι ένα ταξίδι που οδηγεί στην αποδοχή της κατάστασης που βιώνει. Το συναίσθημα του φόβου και της μοναξιάς κυριαρχούν σε ένα ανάγνωσμα που κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Μου άρεσαν πολύ τα πεζά κείμενα που ανέλυσαν σε βάθος τον ψυχισμό των προσώπων και πως ο έρωτας επέδρασσε στην ζωή τους. Δύσκολο βιβλίο και αρκετά χαοτικό για τον αναγνώστη που δεν μπορεί σε πρώτη φάση να καταλάβει τι συμβαίνει. Αυτό το χάος που δημιουργείται συνάδει με τα παιχνίδια του νου που άλλοτε ακολουθούν την ευθεία πορεία και άλλοτε αποκλίνουν σε δρόμους δύσβατους με αποτέλεσμα να έρχεται η λύτρωση ή η καταστροφή. Η γλώσσα του συγγραφέα είναι λυρική, ερωτική και άμεση. Ο αναγνώστης θα αγαπήσει τον Οδυσσέα για τις ατέλειες του και για τον τρόπο που βιώνει το αδιέξοδο και το τέλμα. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Έρωτας φονιάςΜία αληθινή ιστορία με δυνατό κοινωνικό θέμα

Η Αγγελική Νικολούλη όλα τα χρόνια που είναι στο αστυνομικό ρεπορτάζ έχει έρθει αντιμέτωπη με τους πιο αδίστακτους δολοφόνους. Όταν αποφάσισε αυτές τις υποθέσεις να τις αναπτύξει σε γραπτό λόγο το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα με μικρές διαφοροποιήσεις για ευνόητους λόγους η ιστορία που μας παρουσιάζει στο βιβλίο είναι καθηλωτική. Η εξαφάνιση μίας νεαρής μητέρας από την Γλυφάδα ανησυχεί τους οικείους της ανθρώπους και αποφασίζουν να ζητήσουν την βοήθεια της δημοσιογράφου. Από εκεί και έπειτα ξεκινάει μία αναζήτηση που δεν μένει μόνο στα στενά όρια της Ελλάδος αλλά επεκτείνεται και εκτός συνόρων. Πέρα από την ιστορία θα ήθελα να σταθώ και στο κοινωνικό θέμα που προκύπτει. Ασχολείται με την ενδοοικογενειακή βία αλλά και την κακοποίηση των γυναικών. Οι περιγραφές είναι σοκαριστικές και ως αναγνώστης και ως άντρας ένιωσα απέχθεια για τους "άντρες" που φέρονται με αυτόν τον τρόπο. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Στα θετικά του οι διάλογοι που δίνουν αμεσότητα στο κείμενο αλλά και οι ρεαλιστικές περιγραφές κρατάνε το ενδιαφέρον στα ύψη. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

1

Οι άνεμοι του ΚαμίνοΕξαιρετικό

Επιστροφή στο νησί Καμίνο όμως αυτήν την φορά με δύο άσχημα περιστατικά. Πρώτον ο καταστροφικός τυφώνας Λίο που το πέρασμά του αφήνει συντρίμμια και ανυπολόγιστες ζημιές. Σε αυτήν την περιβαλλοντική καταστροφή προκύπτει και ο θάνατος του Νέλσον Κερ, συγγραφέα και φίλου του Μπρους Κέιμπλ. Αν και σε πρώτη φάση ο θάνατος του θα μπορούσε να αποδοθεί στον τυφώνα που έπληξε την χώρα τα στοιχεία μαρτυρούν άλλα πράγματα. Ποιος θα ήθελε να κλείσει το στόμα του Νέλσον; Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την δολοφονία; Άλλο ένα ωραίο βιβλίο του Grisham με γρήγορη πλοκή και πολλές ανατροπές. Η γραφή του είναι απλή και καταφέρνει να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον από τις πρώτες του σελίδες. Το απόλαυσα και δεν με κούρασε καθόλου ούτε ένιωσα να πλατειάζει σε περιττές λεπτομέρειες. Οι περιγραφές του πάντα είναι μοναδικές. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το νησί καμίνοΕνδιαφέρον θέμα

Η ληστεία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και η αφαίρεση των χειρόγραφων του Φιτζέραλντ είναι η αφορμή για να ξεκινήσει άλλο ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα του Grisham. Το FBI κινητοποιείται γρήγορα για να ανακαλύψει τους κακοποιούς. Ένας από τους ληστές φημολογείται ότι βρίσκεται στο νησί Καμίνο. Εκεί υπάρχει το γνωστό βιβλιοπωλείο του Μπρους Κέιμπλ. Μία ηγετική μορφή στον χώρο των εκδόσεων και λάτρης των σπάνιων βιβλίων. Επίσης άλλη μία αινιγματική προσωπικότητα είναι και η νεαρή συγγραφέας Μέρσερ Μαν που επιλέγεται από μία ιδιωτική εταιρεία να βοηθήσει στην εξεύρεση των σπάνιων και ακριβών χειρόγραφων. Ο συγγραφέας από την αρχή σε βάζει στο θέμα με πλούσιες περιγραφές και γρήγορη εναλλαγή των γεγονότων. Μου άρεσε που το θέμα περιστρέφεται γύρω από τον χώρο των παλαιοβιβλιοπωλείων, το πως λειτουργεί η αγορά αλλά και οι εκδοτικοί οίκοι. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από την κλασσική φόρμα των βιβλίων του Grisham. Η θεματολογία του μου κίνησε το ενδιαφέρον και το διάβασα απνευστί. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Από το κενό στο κάτιΜία ενδιαφέρουσα νουβέλα

Ο κύριος Τζόουνς είναι 45 χρονών και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει τα πάντα στην ζωή του. Ένα σπίτι, μία καλή δουλειά και σαν άνθρωπος είναι οργανωτικός, επιμελής και σχολαστικός. Δεν επιζητά την ανθρώπινη επαφή έχει βρει τον τρόπο να περνάει καλά και μόνος του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτήν την άρνηση; Κάθε μέρα ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα με προσήλωση ώσπου μία μέρα όλα αλλάζουν. Το ποτό είναι η παρηγοριά του. Τον κάνει να ξεχνιέται και να ονειρεύεται αυτά που έχασε. Ο ήρωας του βιβλίου αντιπροσωπεύει τα χαμένα ανεκπλήρωτα όνειρά μας, τις αποφάσεις που ποτέ δεν πήραμε γιατί φοβηθήκαμε και επιλέξαμε να βολευτούμε στον εύκολο δρόμο. Στο πρόσωπο του βλέπουμε την μοναξιά και την αποσάθρωση του κοινωνικού συνόλου που έχει χάσει βασικές έννοιες όπως ανθρωπιά, αλληλεγγύη και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Ένα ανάγνωσμα που στόχος του είναι να σε βάλει να σκεφτείς και να αναλογιστείς ότι το να ζεις συμβατικά είναι κάθε μέρα ένας μικρός θάνατος. Με τα υποκατάστατα δεν έρχεται η χαρά αλλά με την τόλμη να κάνεις ένα βήμα παραπάνω κι ας χάσεις. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Ένα διαμάντι στην Ελληνική lgbtq βιβλιογραφία

Ένα βιβλίο που μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον από την αρχή όταν ξεκίνησε ο Πυθαγόρας να το προωθεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό. Στη συνέχεια ήρθαν οι θετικές κριτικές και έτσι αποφάσισα να το διαβάσω και εγώ. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας μας είναι ο Αχιλλέας. Ένα νεαρό αγόρι που σπουδάζει ψυχολογία. Οι ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις αναγκάζονται να σταματήσουν για λίγο καιρό καθώς του έρχεται το χαρτί από τον στρατό για να υπηρετήσει την θητεία του. Η άφιξη του στην στρατιωτική μονάδα τον έχει μπολιάσει με ανησυχία για το άγνωστο και ένα επιπλέον άγχος καθώς θα πρέπει να αναλάβει να βοηθήσει ένα αγόρι που έρχεται από το Λονδίνο να περάσει την βασική του εκπαίδευση. Ο Έντουαρντ είναι κωφός και αυτό δυσχεραίνει την επικοινωνία με τους υπολοίπους όχι όμως με τον Αχιλλέα. Ο αναγνώστης ζει μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου την σχέση που δημιουργείται μεταξύ αυτών των δυο νέων. Στην αρχή υπάρχει η αμφιβολία, η υποχρέωση στην επικοινωνία αλλά στην πορεία δημιουργείται ένας τόσο υπέροχος δεσμός που είναι συγκινητικός και μαγικός. Όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία των δύο προσώπων μου αρέσαν οι διαφορετικές οπτικές που έχουν σε πολλά ζητήματα. Ο Αχιλλέας πιο συγκρατημένος και αγχωμένος για το τι θα πει ο κόσμος. Σε αντίθεση με τον Έντουαρντ που είναι πιο απενεχοποιημένος για την σεξουαλικότητά του και πιο ανοιχτός στο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που δεν μένει μόνο στην ερωτική τους συνύπαρξη αλλά διερευνά και τα ερεθίσματα που έχει η κοινωνία σε πολλά θέματα. Η ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση που υπάρχει δυστυχώς αποκλείει αυτούς τους ανθρώπους από πολλές δραστηριότητες. Η νοηματική γλώσσα θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλους. Άλλο ένα ζήτημα στο βιβλίο είναι η ομοφυλοφιλία και να σταματήσει ο κόσμος να αντιμετωπίζει έναν γκέι άντρα ή γυναίκα ως διαφορετικό. Είμαστε όλοι διαφορετικοί σε πολλά χαρακτηριστικά μας η σεξουαλικότητα δεν είναι το μόνο κριτήριο διαφοροποίησης ενός ανθρώπου από έναν άλλον. Με απλή και άμεση γραφή ο Πυθαγόρας δημιούργησε ένα άρτιο κοινωνικό μυθιστόρημα που με συγκίνησε, με προβλημάτισε και με έκανε να αγαπήσω αυτά τα δύο πρόσωπα της ιστορίας για την μοναδικότητά τους. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Εκπληκτικός Δημήτρης Σίμος

Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των τριών αδερφών Νικόλ, Άλκηστης και Ράνιας για το μνημόσυνο του πατέρα τους φέτος θα είναι ξεχωριστή. Η απουσία της μικρότερης θα φέρει στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά που έχουν περάσει στα κρυφά σημεία του μυαλού για να μην πληγώνουν και πονάνε. Ένα καθηλωτικό, ανατρεπτικό και εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ από τον υπέροχο Δημήτρη Σίμο. Δημιούργησε πολύ ωραίους λογοτεχνικούς χαρακτήρες με βάθος και εστίασε με αριστοτεχνικό τρόπο στις ψυχολογικές διακυμάνσεις τους. Δεν με κούρασε καθόλου μου άρεσε που υπήρχαν πολλά μικρά κεφάλαια που χώριζαν την ιστορία στο παρελθόν και το μέλλον. Τον Δημήτρη τον ακολουθώ από το πρώτο του βιβλίο και πάντα με εντυπωσιάζει ευχάριστα για τις πολύ ωραίες ιστορίες που δημιουργεί. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το ξεκαθάρισμαΕξαιρετικός Grisham

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Πιτ Μπάνινγκ, ένας παρασημοφορημένος ήρωας του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία μας εκτυλίσσετε στο Κλάντον το 1946. Η ήρεμη ζωή της τοπικής κοινωνίας αλλάζει μετά την δολοφονία του Ντέξτερ που είναι ο πάστορας από τον Πιτ. Ποια κίνητρα οδήγησαν σε αυτήν την απονενοημένη πράξη; Πως διαμορφώθηκε ο ψυχισμός του Πιτ με βάση τις εμπειρίες του από τον πόλεμο; Ο Grisham δημιούργησε ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων που περιλαμβάνει μέσα του στοιχεία κοινωνικού, ιστορικού και δικαστικού θρίλερ. Το ανάγνωσμα χωρίζεται σε τρία μέρη πριν τον φόνο, τα χρόνια του πολέμου και μετά την δολοφονία. Θα σταθώ ιδιαίτερα στις περιγραφές που κάνει ο συγγραφέας για την μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. Οι κτηνωδίες και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στιγμάτισαν πολύ κόσμο. Μου άρεσε πολύ γι' άλλη μία φορά ο τρόπος που παρουσίασε την ιστορία με ωραίες περιγραφές, εξαιρετική σκιαγράφηση χαρακτήρων και έθιξε ένα μείζον θέμα την αυτοδικία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο τρόφιμοςΣυγκλονιστικό

Μετά το εξαιρετικό Δέμα ήρθε η στιγμή να ανακαλύψω άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο από τον Fitzek. Θέμα του είναι η εξαφάνιση του μικρού Μαξ. Ο πατέρας του αποφασίζει να μάθει τι απέγινε το παιδί του και παίρνει την πιο παράτολμη απόφαση να μπει σαν τρόφιμος στην κλινική Στάιν. Ένα εκπληκτικό ψυχολογικό θρίλερ που με κράτησε μέχρι το τέλος. Θεωρώ προτέρημα ο συγγραφέας να καταφέρει να σε κάνει να αγαπήσεις την ιστορία που σου λέει και να μην θες να αφήσεις το βιβλίο από το χέρι σου. Το διάβασα με αμείωτο ενδιαφέρον συγκλονιστικές οι περιγραφές του και το κλίμα αγωνίας που δημιουργεί. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Οι δρόμοι της βροχήςΈνα βιβλίο για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Ένα γεγονός που δεν έχει αναλυθεί και παρουσιαστεί εκτενώς στην ελληνική βιβλιογραφία. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Γιασεμή, μία νεαρή κοπέλα που αναγκάζεται να φύγει από την Αδριανούπολη με την γιαγιά της. Ο ξεριζωμός και τα γεγονότα που θα ζήσει μέχρι να φτάσει στην Θεσσαλονίκη είναι καθοριστικά για την ζωή της. Η προσφυγιά, οι άθλιες συνθήκες αντιμετώπισης των προσφύγων και το μίσος που υπάρχει φωτίζουν την σκοτεινή πλευρά που βίωσε ο Ελληνισμός. Η Θεσσαλονίκη είναι το μέρος που η Γιασεμή θα βρει την αγάπη και την κατανόηση στο πρόσωπο της Βερονίκης που είναι από την Αρμενία και της Σουμέλας που κατάγεται από τον Πόντο. Κοινό χαρακτηριστικό των τριών γυναικών είναι ο ξεριζωμός. Η κάθε μια βίωσε στο πετσί της τις απώλειες και το στίγμα του παρείσακτου που αναγκάζεται να φύγει από το μέρος του για μία καλύτερη ζωή. Η συγγραφέας με την απλή και άμεση γραφή της δημιούργησε ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Μου άρεσαν πολύ οι περιγραφές της και ο τρόπος που μοίρασε τα ιστορικά γεγονότα με την μυθοπλασία. Κατάφερε να δημιουργήσει μία μεστή ιστορία χωρίς περιττές ιστορικές και συναισθηματικές λεπτομέρειες που θα κούραζαν τον αναγνώστη. Αναζητήστε το και ανακαλύψτε τον κρυμμένο θησαυρό που κρύβει η ιστορία μας για την Θράκη. Καλή ανάγνωση.

0

Ο κλέφτης των μυστικώνΕξαιρετικό καθηλωτικό

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο 11χρονος Άρης που καλείται να αναλάβει ένα δύσκολο εγχείρημα στα χρόνια της Κατοχής. Μετά τον αδόκητο χαμό των δικών του ανθρώπων καταφέρνει να βρει έναν υπέροχο άνθρωπο που θα του σταθεί σαν βράχος. Είναι η Σμυρνιά Μαρίζα. Το βιβλίο μας παρουσιάζει τα πέτρινα χρόνια του 44 που η Αθήνα είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς και η ζωή ήταν γεμάτη απαγορεύσεις και βασανιστήρια. Ο Άρης μέσα από τις κακουχίες μεγαλώνει απότομα και έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή πλευρά της καθημερινής διαβίωσης. Η ιστορία της Μαρίζας μας γυρνάει στο 22 που συντελέστηκε η καταστροφή της Σμύρνης, Άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού. Το ανάγνωσμα με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες καθώς κατάφερε να μην περιοριστεί μόνο στο ιστορικό πλαίσιο αλλά εμβάθυνε στον ψυχισμό των ηρώων. Η γραφή του κύριου Μπότση είναι άμεση και λυρική. Οι περιγραφές του άλλοτε φώτιζαν την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου είδους και άλλοτε την ομορφιά που υπάρχει στις ψυχές των ανθρώπων όταν υπάρχει αγάπη και κατανόηση. Ένα βιβλίο που εξυμνεί την ομορφιά της ζωής ακόμα και όταν οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Αληθινή ΖωήΣυμπαθητικό

Θέμα του βιβλίου είναι η ενδοοικογενειακή βία. Τα τέσσερα πρόσωπα της ιστορίας είναι ο αυταρχικός πατέρας, η άβουλη μητέρα και τα δύο αδέρφια. Περιέχει πολλές σκηνές βίας. Αν και το διάβασα απνευστί δεν με κέρδισε το ανάγνωσμα.

0Καλό

Ένα σκληρό και ωμό βιβλίο που περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Νότιο Αφρική. Οι φυλετικές διακρίσεις, ο ρατσισμός, η βία και το έιτζ είναι η εικόνα της χώρας. Τις δολοφονίες δύο νεαρών γυναικών καλείται να εξιχνιάσει ο Άλι Νιούμαν. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Είναι αρκετά σκληρές πολλές περιγραφές του και δεν ξέρω πόσο βοηθάει και τον αναγνώστη η τόσο σκληρή απεικόνιση των γεγονότων που εξιστορεί. Ανάμεικτα συναισθήματα μου δημιουργήθηκαν μετά το τέλος του βιβλίου. Στα θετικά του βάζω την γρήγορη και κινηματογραφική ροή της ιστορίας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Οι αναστατώσεις του οικότροφου ΤαίρλεςΕκπληκτικό

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσετε σ' ένα αυστηρό οικοτροφείο που οι τρόφιμοι ζουν υπό καθεστώς καταπίεσης. Μέσα σ' ένα τέτοιο περιβάλλον θα προσπαθήσουν τα παιδιά να μεταβούν από την εφηβεία στην ενηλικίωση με τον πιο άγριο και ανορθόδοξο τρόπο. Ο Ταίρλες, ο Μπαζίνι, ο Ράιτινγκ και ο Μπαίνμπεργκ είναι τα τέσσερα πρόσωπα που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές πτυχές μίας κοινωνίας. Ένα σκληρό ανάγνωσμα που παρουσιάζει τον εκφοβισμό ως μέσο κυριαρχίας και επιβολής. Επίσης μιλάει για την σεξουαλικότητα και τον τρόπο που την ανακαλύπτει ένα αγόρι στην εφηβεία του. Οι εικόνες και οι περιγραφές του συγγραφέα είναι συγκλονιστικές. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Εξαιρετικό

Ο ήρωας του βιβλίου έχει μία ελεύθερη σχέση με τον Ντίνο. Οι ερωτικές τους αναζητήσεις τους οδηγούν σε διαφορά κλαμπ που "ψωνίζουν" αλλοδαπά αγόρια. Η σχέση τους στηρίζεται στην συνεχή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Δύο σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας είναι ο Χριστόφορος και ο Άγγελος. Ο Αλέξης Αρβανιτάκης παρουσιάζει μέσα από την ερωτική ιστορία των δυο αντρών το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις στην γκέι κοινότητα. Θίγει και το θέμα της οροθετικότητας. Άλλοτε ωμός και άλλοτε τρυφερός κατάφερε να γράψει μία πολύ ωραία ιστορία. Μου άρεσε η γραφή του και το διάβασα απνευστί το ανάγνωσμά του. Η ιστορία των αγοριών με πίκρανε λίγο γιατί το γρήγορο σεξ όσο ωραίο και αν είναι μετά όταν ο καθένας γυρνάει στο σπίτι του νιώθει μοναξιά. Ισχύει πολύ αυτό στην lqbtq κοινότητα γι' αυτό νομίζω έχουμε οδηγηθεί στην αποξένωση και την μοναξιά. Ένα βιβλίο που νομίζω ότι θα το αγαπήσει πιο πολύ το γκέι κοινό γιατί ο καθένας θα βρει στοιχεία από την ζωή του και τις εμπειρίες του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η βιβλιοθήκη της πισίναςΈνα διαμάντι της lgbtq λογοτεχνίας

Ένα βιβλίο που επέλεξα να το διαβάσω λόγω της μεγάλης μου αγάπης στον συγγραφέα. Καταφέρνει σε κάθε του βιβλίο να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο την ζωή της γκέι κοινότητας. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Γουίλιαμ Μπέκγουιδ, ένας γοητευτικός νεαρός που είναι σε καλή οικονομική κατάσταση δεν εργάζεται και περνάει τον χρόνο του με εφήμερες απολαύσεις. Το σεξ είναι η κινητήριος δύναμή του. Από ένα αναπάντεχο γεγονός γνωρίζει τον λόρδο Τσάρλς Ναντγουιτς, έναν άντρα που είναι μεγαλύτερος του και έχει άλλα βιώματα και εμπειρίες. Η συνάντησή τους είναι καθοριστική καθώς καταφέρνουν δυο διαφορετικοί κόσμοι να συνυπάρξουν. Ο Άλαν σε αυτό το βιβλίο πέτυχε έναν εκπληκτικό παραλληλισμό της γκέι κοινότητας του τότε με το τώρα. Με τον εύστοχο τίτλο " Η βιβλιοθήκη της πισίνας" πετυχαίνει να τοποθετήσει τους άντρες στο υγρό στοιχείο εκεί που τα ρούχα είναι λιγότερα και η επιθυμία για επαφή είναι πιο άμεση. Μου άρεσαν πολύ οι ερωτικές περιγραφές του θα τις χαρακτήριζα άκρως ερεθιστικές χωρίς όμως να είναι προκλητικές. Είναι ένας από τους συγγραφείς της lgbtq λογοτεχνίας που τον αγαπώ πολύ!!!! Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η Φάρμα των ΖώωνΚλασσικό και αγαπημένο βιβλίο

Ο Όργουελ στην εκπληκτική πολιτική αλληγορία του καταφέρνει να παρουσιάσει το πως η πολιτική ηγεσία μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές στο κοινωνικό σύνολο. Καυτηριάζει με τον πιο έξυπνο τρόπο το πολίτευμα του Στάλιν. Θέμα του βιβλίου είναι η εξέγερση των ζώων εναντίον του σκληρού αφεντικού τους. Η αντικατάσταση του ανθρώπου από τα ζώα καθώς και ο τρόπος που ηγούνται για να περάσουν τις ολοκληρωτικές τους απόψεις είναι εύστοχος. Ένα βιβλίο που στόχο έχει να προβληματίσει και να πονέσει τον αναγνώστη για τις τόσο σκληρές αλήθειες που διατυπώνει. Αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας που δρα πιο πολύ ο καθένας για το δικό του ατομικό συμφέρον με αποτέλεσμα να χάνεται η ομόνοια και η συνεργασία. Οι σχέσεις έχουν εξελιχθεί σε ένα σύστημα ανταλλαγής και έχει χαθεί η αλληλεγγύη και το νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

1

Η ετυμηγορίαΈνα καθηλωτικό δικαστικό θρίλερ

Πρώτη γνωριμία με τον συγγραφέα και μπορώ να πω ότι με κέρδισε. Θέμα του βιβλίου είναι ο βιασμός της 10χρονης Τόνιας από δύο μεθυσμένους νεαρούς άντρες. Το Κλάντον συγκλονίζεται από το αποτρόπαιο γεγονός και ξεκινά μία διαμάχη μεταξύ των λευκών και των μαύρων. Ο Τζέικ Μπρίγκανς αναλαμβάνει αυτήν την δύσκολη υπόθεση. Στα αμερικάνικα μυθιστορήματα το θέμα των φυλετικών διακρίσεων θίγεται πολλές φορές και όχι άδικα. Ένα εκπληκτικό δικαστικό θρίλερ με γρήγορη πλοκή, ωραίες περιγραφές, κινηματογραφική παρουσίαση των γεγονότων και πολύ ωραία σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο λύκος της στέπαςΑξεπέραστο βιβλίο

Ο Χάρρυ Χάλλερ η αλλιώς ο λύκος της στέπας είναι ένας άντρας κοντά στην ηλικία των πενήντα χρόνων. Με εφόδια τα βιβλία του και τις δυο βαλίτσες του ψάχνει να βρει ένα σπίτι για να μείνει κοντά στους δέκα μήνες. Όταν το βρίσκει μένει απομονωμένος και με συντροφιά τα τσιγάρα του και το κρασί περνάει το χρόνο του. Όλα αυτά αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται η Ερμίνε και ο Πάμπλο. Εκεί αρχίζει να αναθεωρεί τις απόψεις που έχει για τη ζωή και ξεκινάει ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και ανακάλυψης των πιο κρυφών και καταπιεσμένων επιθυμιών του. Ο Χάρρυ είναι ένας ευαίσθητος και καλός άνθρωπος όμως δυσκολεύεται να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες του και με το κοινωνικό περιβάλλον. Η Ερμίνε καταφέρνει να τον ξεκλειδώσει και να του χαρίσει λίγη από την ευτυχία που επιζητά ο κάθε άνθρωπος. Ο Λύκος της στέπας προσεγγίζει πολλά θέματα όπως είναι η πολυπλοκότητα και η διττή φύση της ανθρώπινης ύπαρξης. Επίσης θίγει το θέμα της μοναξιάς και παρουσιάζει το πώς οι ατομικές αλλά και οι συλλογικές μας ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν εμάς και την κοινωνία. Ένα βιβλίο που καταφέρνει να σε προβληματίσει και να σε κερδίσει. Καλή ανάγνωση

0

Ρόδα είναιΕκπληκτικό

Ο Παύλος είναι ένας νέος άντρας που η μοίρα τον οδήγησε τα τελευταία δυο χρόνια να ζει σ’ ένα ξενώνα ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Συνοδοιπόροι του σ’ αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής του είναι ο γιατρός του ο κύριος Πετράκης και η Ματίνα. Η Ματίνα είναι μία γυναίκα που έχει αναλάβει πέρα από τη φροντίδα του και το ρόλο της εξομολόγου. Έχει μοιραστεί μαζί της στιγμές από τη ζωή του όπως τη σχέση που είχε με το πατέρα του, την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τη φιλία του με τον Ανδρέα και τη γυναίκα που αγάπησε τόσο πολύ. Το πιο μελανό σημείο στις περιγραφές του είναι το πώς οδηγήθηκε στο ξενώνα. Ποιο ήταν το γεγονός που του στέρησε την υγεία του; Η γυναίκα του και ο καλύτερος του φίλος γιατί αποφάσισαν να απέχουν από δίπλα του σε αυτή τη κρίσιμη φάση της ζωής του; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που βρίσκουν τις απαντήσεις του κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον με τη ποικιλομορφία των χαρακτήρων που παρουσιάζει. Κάθε πρόσωπο αντιπροσωπεύει και τα νέα πρότυπα συμπεριφορών που έχουν διαμορφωθεί σε μία σύγχρονη και απρόσωπη κοινωνία. Η φιλία και η συντροφικότητα έχουν αλλοιωθεί και έχουν χάσει τη ταυτότητα τους. Ο Παύλος είναι η εξαίρεση στο κανόνα. Είναι ένας άνθρωπος αυθεντικός και ειλικρινής. Το Ρόδα είναι ένα βιβλίο που αν και μικρό σε έκταση καταφέρνει να σε μαγέψει και να σε παγιδεύσει στην ιστορία του. Μετά την ανάγνωση δημιουργούνται πολλά ωραία ερωτήματα τα όποια ο κάθε αναγνώστης θα βρει τις απαντήσεις τους στη δική του ζωή. Καλή ανάγνωση

0

ΦυσάειΕνδιαφέρον

Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο βιβλίο από τη δημιουργό των Εκδόσεων Πνοή. Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η ρεαλιστική γραφή και το πόσο ωραία καταφέρνει να αναλύσει και να περιγράψει τα συναισθήματα. Κυρίαρχο ρόλο στο πόνημα της παίζει ο έρωτας που άλλοτε είναι καταστροφικός άλλοτε ευχάριστός και άλλοτε ταλαιπωρημένος από τα πολλά ολισθήματα που μπορεί να τον οδηγήσει η ανθρώπινη αμέλεια. Ξεχώρισα το διήγημα «Σταμάτα να λες το σ’ αγαπώ» όπου δηλώνει ότι η πολλαπλή χρήση της λέξης το έχει καταντήσει τόσο αδύναμο και ανίσχυρο. Έχει χάσει την ουσία και την υπόσταση του και το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να λέγεται. Αν κάποιος δεν το νιώσει στη ψυχή του είναι και δύσκολο να το εκφράσει και να το ζήσει με όλο του το είναι. Στο διήγημα « Κατεχωρήθη:Παρελθόν» η ηρωίδα προσπαθεί να απαλλαγεί από όλα τα αντικείμενα που τη καθόρισαν σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Ότι υπάρχει στο χώρο το έχει αγαπήσει και δυσκολεύεται να το αποχωριστεί. Η εμμονή στα άψυχα αντικείμενα και η προσκόλληση στο παρελθόν την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η εκκαθάριση όσο βασανιστική κι αν είναι στο τέλος είναι λύτρωση για τη ψυχή της. Αυτό στο μέλλον θα την οδηγήσει σε πιο όμορφες και καλύτερες εμπειρίες. Στο ποίημα «Για σένα» περικλείεται όλη η δύναμη του δυνατού και ζωοποιού έρωτα. Το βιβλίο κινείται μεταξύ ποίησης και πεζού λόγου. Αυτό που κερδίζει ο αναγνώστης από τη κάθε ιστορία είναι ότι με τη θέληση και τη πίστη μπορεί ο καθένας μας να κερδίσει την ευτυχία στη ζωή του. Όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος που οδηγεί στη χαρά οφείλει ο άνθρωπος να τον διανύσει κι ας πληγωθεί στη πορεία. Καλή ανάγνωση

0

Το στρίψιμο της βίδαςΠολύ ωραίο

Θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία της νεαρής γκουβερνάντας που αναλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση επιμέλεια και επιτήρηση δυο παιδιών του Μάιλς και της Φλώρα. Ο θείος και κηδεμόνας των παιδιών μετά το χαμό των γονιών τους δε θέλει να έχει καμία σχέση μαζί τους και της δίνει τη πρωτοβουλία να τα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου. Το όμορφο και ειδυλλιακό μέρος στο οποίο ζει αρχίζει να γίνεται εφιάλτης όταν συνειδητοποιεί ότι τα φαντάσματα των προηγούμενων υπηρετών αρχίζουν να στοιχειώνουν τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών. Τα παιδιά δεν νιώθουν αυτές τις παρουσίες όμως η γκουβερνάντα αρχίζει να νιώθει την απειλή κάθε μέρα και περισσότερο. Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο οι εμμονές της έχουν λόγο ύπαρξης ή απλά είναι μαύρες σκέψεις που της δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή συμβίωση με τα παιδιά. ‘Ένα ανάγνωσμα που αμφιταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Η γραφή του Τζειμς είναι μαγευτική και παρασέρνει τον αναγνώστη σ’ ένα λογοτεχνικό ταξίδι που τον βάζει να βρει τα δυσδιάκριτα όρια που κινείται η λογική με το υπερφυσικό στοιχείο. Καλή ανάγνωση

2

Στο λευκό δωμάτιοΩραίο

Η Θάλεια είναι μία γυναίκα που έχει αφιερώσει το χρόνο της στον εθελοντισμό και συγκεκριμένα στη φροντίδα των μεταναστών και προσφύγων που έχουν παραμείνει στη χώρα μας. Ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα που δέχεται την οδηγεί να επισκεφτεί τη ψυχιατρική κλινική που νοσηλεύεται η Ιρίνα. Η Ιρίνα ήρθε από τη Βουλγαρία και μένει έγκλειστη στο λευκό δωμάτιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλκοολισμού. Στην αρχή οι δυο γυναίκες δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή. Η καχυποψία και ο φόβος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν. Όμως χάρη στη βοήθεια του γιατρού καταφέρνουν να έρθουν κοντά. Η Θάλεια κάνει το πρώτο βήμα για να σπάσει ο πάγος και να ανακαλύψει τι κρύβεται στη ψυχή αυτής της νέας γυναίκας που παράτησε τον άνδρα της και το παιδί της. Ποιος παράγοντας την οδήγησε στο αλκοόλ; Ένα βιβλίο που ασχολείται με τις συντροφικές σχέσεις. Ο έρωτας και ο ενθουσιασμός που υπάρχει στην αρχή μίας γνωριμίας πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει στη πορεία όταν οι επιδιώξεις και τα όνειρα κατακρημνίζονται. Εκεί ξεκινάνε και οι εξαρτήσεις που καλύπτουν το κενό μίας σχέσης. Όσο πιο ευαίσθητος είναι κάποιος τόσο πιο επιρρεπής γίνεται στο να εθιστεί σε ουσίες. Ο εθισμός στις εξαρτήσεις και μία διαλυμένη σχέση δημιουργούν τον καμβά αυτού του αναγνώσματος. Καλή ανάγνωση

0

Ο άγγελος της πείναςΕκπληκτικό

Ο Λέοπολντ Άουμπεργκ είναι ένα νεαρό αγόρι στην ηλικία των 17 χρόνων που το 1945 αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Πέρα από τον ίδιο ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αναγκάζεται να φύγει από τη πατρίδα του και να στερηθεί οικογένεια και φίλους. Με τη συνθηκολόγηση της Ρουμανίας και την επέλαση του Κόκκινου Στρατού όσοι είχαν Γερμανική καταγωγή και ζούσαν σε Ρουμάνικα εδάφη έπρεπε να εργαστούν για την αναγέννηση της Σοβιετικής ένωσης. Ο ήρωας του βιβλίου στην αρχή θεωρεί τη φυγή του ως μία καλή αφορμή καθώς ασφυκτιά στα στενά όρια του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος καθώς πρέπει να κρύβει την ομοφυλοφιλία του. Έχοντας ως βαλίτσα το κουτί του γραμμόφωνου του βάζει μέσα τα αγαπημένα του βιβλία και ρούχα. Το ταξίδι ξεκινάει και είναι ανυποψίαστος για αυτά που θα βιώσει. Όσο περνάει ο καιρός ο φόβος, ο τρόμος, η εξαθλίωση και η πείνα κυριαρχούν για κάθε κρατούμενο. Πέρα από αυτά τα συναισθήματα το κάθε πρόσωπο χάνει την ταυτότητα του, την κοινωνική του υπόσταση και τις σωματικές και βιολογικές του ανάγκες. Καταντούν έρμαια των καθοδηγητών τους χωρίς βούληση. Ένα βιβλίο βασανιστικό, σκληρό και στο τέλος λυτρωτικό. Η Μύλλερ χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε κάνει κοινωνό μίας ιστορίας τόσο συγκινητικής. Καλή ανάγνωση

0

ΥποτείνουσαΥπέροχο

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Άρης ένας συγγραφέας με κύρος που το τελευταίο διάστημα έχει έρθει σε συγγραφικό τέλμα και ψάχνει να βρει λύση στο αδιέξοδο του. Η μυστηριώδης εξαφάνιση μίας γυναίκας που του έχει στοιχειώσει τις σκέψεις του θα τον οδηγήσει σ’ ένα ταξίδι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με κρυμμένα μυστικά και σε πολλές ωραίες εμπειρίες που θα ομορφύνουν την ζωή του. Σαντορίνη, Ανάφη και Δονούσα είναι οι τρεις καθοριστικοί σταθμοί που θα τον φέρουν σε επαφή με ανθρώπους που θα του αλλάξουν την κοσμοθεωρία του και θα τον βοηθήσουν να έρθει σε επαφή με γεγονότα που τα έχει απωθήσει στο υποσυνείδητο για να μην πονάει. Η διαδρομή που καλείτε να κάνει ο Άρης είναι βασανιστική μα λυτρωτική. Η συγγραφέας καταφέρνει με την απλή και μεστή γραφή της να δημιουργήσει ειδυλλιακές εικόνες από την ομορφιά των νησιών μας. Το συναίσθημα που είχα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης είναι μία ηρεμία που προήλθε από την αύρα που βγάζουν τα πρόσωπα. Καλαίσθητο το εξώφυλλο του βιβλίου που είναι ένα κλειστό παντζούρι και συνάδει με τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του ήρωα. Ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται απνευστί και το αγάπησα από τις πρώτες του σελίδες. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το παιδί του ξένουΑγαπημένος συγγραφέας

Τον Άλαν τον γνώρισα από “Τα σκοτεινά μονοπάτια του έρωτα” με κέρδισε η γραφή του και ο τρόπος που καταφέρνει να δημιουργεί ιστορίες με βάθος. Τα βιβλία του ανήκουν στη γκέι λογοτεχνία και νομίζω πως είναι άξια σεβασμού από όλο το αναγνωστικό κοινό. Στο παιδί του ξένου ο ποιητής Σεσίλ Βάλανς έρχεται να μείνει για λίγες μέρες στα “Δύο χωράφια” που είναι ο καλός του φίλος Τζορτζ Σολ. Το πρόσωπο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αφήγηση είναι η αδερφή του Τζορτζ, η Δάφνη. Είναι το άτομο που την επηρέασε στην τρυφερή της ηλικία. Την γνωρίζουμε μικρή και το 2008 που η ιστορία τελειώνει την συναντάμε μεγάλη σε ηλικία. Στο βιβλίο παρουσιάζετε η “σοβαροφάνεια” της Αγγλικής Αριστοκρατίας σε σχέση με τη ομοφυλοφιλία αλλά και το σύνολο των διαπροσωπικών σχέσεων. Ο συγγραφέας δημιούργησε ωραίους λογοτεχνικούς χαρακτήρες. Οι περιγραφές του είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που άλλες φορές τα χρώματα είναι πιο φωτεινά και άλλες πιο μουντά ανάλογα την ψυχική κατάσταση των προσώπων. Ένα ανάγνωσμα που μου άρεσε πολύ γιατί ο συγγραφέας σε κάνει να αγαπήσεις κάθε πρόσωπο της ιστορίας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια ΓουλφΈνα εξαιρετικό θεατρικό βιβλίο

Ο Τζορτζ και η Μάρθα είναι ένα ιδιαίτερο ζευγάρι που βρίσκουν ευχαρίστηση να προσβάλλει ο ένας τον άλλον. Μετά από μία δεξίωση στη πανεπιστημιούπολη όταν επιστρέφουν στο σπίτι αποφασίζουν στη παρέα τους να προσθέσουν τον Νικ και τη Χονει. Ο Τζορτζ και ο Νικ είναι καθηγητές στο κολλέγιο που διευθύνει ο πατέρας της Μάρθας. Ο μεν είναι καθηγητής ιστορίας και ο δε βιολογίας. Μπροστά στο ζευγάρι ξεκινάει ένας οχετός προσβολών και αναδύονται από το παρελθόν ιστορίες που θα ήταν καλό να μείνουν επτασφράγιστο μυστικό. Όσο περνάει η ώρα και το αλκοόλ ρέει στο αίμα και των τεσσάρων σε υπερβολική δόση τα όρια αρχίζουν να ξεφεύγουν και τα παιχνίδια που αποφασίζουν να παίξουν καταντούν δραματικά. Το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ» είναι ένα θεατρικό έργο που βασικό χαρακτηριστικό του είναι η σκληρή γλώσσα. Οι ήρωες του έργου είναι πρόσωπα που κάθε στιγμή βρίσκουν ευχαρίστηση να βάζουν εμπόδια ο ένας στον άλλον. Οι συνέχεις προσβολές κρύβουν από πίσω αλήθειες που τους καίνε και τους πονάνε. Μέχρι το τέλος η ένταση είναι στο ζενίθ της και οδηγεί σταδιακά σε ένα πικρό φινάλε. Η γραφή του Άλμπυ είναι κοφτερή. Ένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά έργα που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Αναζητήστε το και γίνεται μέρος αυτής της παρέας. Καλή ανάγνωση

2

Ο ΛΙΜΟΣΠολύ καλό

Ο Πάνος Αμυράς στο πρώτο του βιβλίο ασχολείται με τη περίοδο της Κατοχής. Το 1941 στην Αθήνα ο λογαχός των Ες Ες Κράους δολοφονείται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο υπαστυνόμος Β’ Νικολάος Αγραφιώτης που μετά από αρκετούς μήνες απουσίας από την ενεργό δράση επιστρέφει στην πιο απαιτητική υπόθεση που του έχει ανατεθεί. Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια την διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς που κατά κάποιον τρόπο έχει άμεση σχέση με τη δολοφονία του λοχαγού. Πέρα από τη βασική ιστορία ο συγγραφέας παρουσιάζει και το κομμάτι της πείνας που είχε εξαθλιώσει έναν ολόκληρο λαό. Οι περιγραφές είναι ανατριχιαστικές και συγκινητικές σε πολλά σημεία. ‘Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που σε μεταφέρει στα πέτρινα χρόνια που βίωσε η χώρα μας το 40. Ο αναγνώστης βιώνει σε κάθε σελίδα του βιβλίου τις παρενέργειες και τα αρνητικά κατάλοιπα που αφήνει ο πόλεμος στις ζωές των ανθρώπων. Καλή ανάγνωση

1

Το σπίτι με την κόκκινη πόρταΕξαιρετικό

Κεντρικό πρόσωπα της ιστορίας είναι ο κύριος Αδαμόπουλος. Ένας αρκετά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας που δεν έχει καλή σχέση με τον κοινωνικό περίγυρο και το μόνο πρόσωπο στο οποίο έχει εμπιστοσύνη είναι ο καλός του φίλος Κώστας. Η σχέση του με το αντίθετο φύλο είναι χλιαρή έως και ανύπαρκτη. Εργάζεται σε μία εταιρεία που προτιμάει να έχει τυπικές σχέσεις με τους συναδέλφους του χωρίς πολλές οικειότητες. Το καταφύγιο που βρίσκει την ησυχία και την θαλπωρή είναι το σπίτι του που έχει μυρωδιά βανίλιας και μία μεγάλη συλλογή με δίσκους κλασσικής μουσικής. Ο συγγραφέας δημιούργησε έναν άρτιο λογοτεχνικό χαρακτήρα και μας παραθέτει σε συνεχείς αναδρομές στιγμές από τη παιδική και την ενήλικη ζωή του. Τα βιώματα από την τρυφερή ηλικία που έζησε ήταν καθοριστικά γι’ αυτό που εξελίχθηκε στην πορεία. Ο κύριος Αδαμόπουλος και ο Κώστας είναι δυο πρόσωπα που κινούνται παράλληλα σε σχέση με μία σειρά ανεξιχνίαστων δολοφονιών που καλείται να εξιχνιάσει ο επιθεωρητής Χαριτάκος. ‘Ένα θέμα που παρουσιάζει με ευαισθησία είναι η περιθωριοποίηση ατόμων που ζουν με ψυχικά προβλήματα. Όπως επίσης και η μοναξιά που υπάρχει στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ένα άρτιο αστυνομικό μυθιστόρημα που με στοχευμένη ανάλυση των γεγονότων και χωρίς περιττές λεπτομέρειες καταφέρνει να σε κάνει κοινωνό αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας που διαβάζεται απνευστί. Είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω από τον κύριο Μαργιωρή και δηλώνω εντυπωσιασμένος από τη γραφή του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Μικρό χρονικό τρέλαςΕνδιαφέρον

Ο Κορτώ είναι από τους συγγραφείς που αγαπώ πολύ λόγω της αμεσότητας του και τον τρόπο που καταφέρνει να σε κάνει κοινωνό των ιδιαίτερων ιστοριών του. Τον γνώρισα από "Το βιβλίο της Κατερίνας" ένα εξαιρετικό βιβλίο- κατάθεση ψυχής. Στο "Μικρό χρονικό τρέλας" καταφέρνει γι' άλλη μία φορά να με εντυπωσιάσει καθώς αποφασίζει να μιλήσει για την δική του ιστορία. Τον Δεκέμβριο του 2008 υπέστη ένα ψυχωσικό επεισόδιο. Με την παραστατική του γραφή παρακολουθούμε την πορεία του συγγραφέα που οι σκέψεις του είναι άναρχες, αποδομείται όλος ο ψυχικός του κόσμος και η καθημερινότητα του είναι δύσκολη. Στυλοβάτες σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι της ζωής του είναι ο σύζυγος του, οι φίλοι του και ο πατέρας του. Μέσα από αυτό το γεγονός αρχίζουν να αναδύονται από τα κατάβαθα της ψυχής του τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί. Παρόλο που επανέρχεται από το επεισόδιο η κατάθλιψη ξαναεπιστρέφει στη ζωή του. Η απουσία έλλειψης ενδιαφέροντος για τη ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες τον οδηγούν πάλι σε μαύρες και ανήλιαγες μέρες. Όμως η βοήθεια του ψυχιάτρου είναι το αντίδοτο που χρειάζεται για να επανέλθει πάλι στη ζωή που του ανήκει. Ένα μυθιστόρημα που με συγκίνησε γιατί σε βάζει να σκεφτείς και να μπεις στη θέση ενός ατόμου που βασανίζεται και προσπαθεί να βρει πάλι τα πατήματα του. Δυνατό, συγκινητικό και συνάμα λυτρωτικό. Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν αυτό το ανάγνωσμα. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Κωδικό όνομα ΙαπετόςΠολύ ωραίο

Ένα βιβλίο που μου κίνησε το ενδιαφέρον από το εξώφυλλο. Το μαύρο φόντο και το αμυδρό φώς που πέφτει πάνω στον φάκελο που βγαίνει από το συρτάρι σε παρακινεί να ανακαλύψεις την υπόθεση. Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από τον μεγάλο όγκο ανθρώπων που πέρασαν από την Ελλάδα το 2015-2016 με στόχο να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Έτσι είναι και τα πρόσωπα της ιστορίας του βιβλίου. Ο μικρός Ρασίντ με την μητέρα του Σαίντα και τον Αμίρ αποφασίζουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και τον Ισκαντέρ που τους κρατά δέσμιους με σκοπό να αναζητήσουν την τύχη τους στην Γερμανία. Η φυγή τους όμως αυτή δεν θα περάσει απαρατήρητη καθώς δύο ασασίνοι, ένας πράκτορας της CIA και ένας Έλληνας ανθυπαστυνόμος θα ξεκινήσουν να αναζητούν τα ίχνη τους. Στόχος τους πιο πολύ είναι το μικρό παιδί. Ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν μένει μόνο στο να διαλευκάνει τα αίτια που οδήγησαν στο να βρουν το παιδί αλλά στοχεύει μέσα από τα γεγονότα να δώσει στον αναγνώστη τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Τα δύο θέματα που παρουσιάζει με εξαιρετική δεξιοτεχνία χωρίς να πλατειάζει και να γίνετε κουραστικό το ανάγνωσμα είναι το προσφυγικό και ο ρατσισμός που βιώνουν τα άτομα που έρχονται σε μία νέα χώρα με σκοπό να ζήσουν καλύτερα και δέχονται δυστυχώς την κατακραυγή. Επίσης παρουσιάζει και την εμφάνιση νεοναζιστικών οργανώσεων που έχοντας ως προβολή το πατριωτικό αίσθημα οδηγούνται σε ακρότητες. Ένα σκληρό μα συνάμα συγκινητικό βιβλίο που παρουσιάζει την νέα παγκόσμια κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Ένα λογοτεχνικό διαμάντι

Η συγγραφέας μας μεταφέρει σ’ ένα σκοτεινό και απόμερο νησί την «Καπράγια» εκεί που οι προκαταλήψεις, οι εξαρτημένοι οικογενειακοί δεσμοί και το θανατικό που έχει σαρώσει την περιοχή διαμορφώνουν τις αντιλήψεις των προσώπων. To κυρίαρχο ερώτημα είναι το κατά πόσο τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να επηρεάσουν την δική μας ζωή και των γύρω μας. Η Ρομίνα είναι η ηρωίδα της ιστορίας. Μέσα από την ενδοσκόπηση που κάνει ανατρέχει σε λάθη των πρόγονων της τα οποία άφησαν ανεπούλωτες πληγές στους μεταγενέστερους. Όσον αφορά την ψυχική της κατάσταση κινείται σε λεπτό σχοινί μεταξύ παρανοϊκών σκέψεων και πραγματικών γεγονότων, Ένα σκοτεινό και ατμοσφαιρικό ανάγνωσμα με έντονη λυρική γραφή, δυνατές περιγραφές και άρτιους λογοτεχνικούς ήρωες. Η συγγραφέας ασχολήθηκε σε βάθος με τον ψυχισμό των προσώπων και αφήνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να επιλέξει ο ίδιος ποιος είναι το θύμα και ο θύτης σε μία ιστορία που η δίνη των γεγονότων δεν αφήνει περιθώρια σκληρής αποπομπής καθώς τα σφάλματα έχουν και το άλλοθι τους. Συγχαρητήρια στη Πέμη Γκανά για το άρτιο βιβλίο που δημιούργησε και αναβλύζει κάθε πρόταση και παράγραφος εικόνες γεμάτες πόνο, συγχώρεση και κάθαρση. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο Έλληνας ασθενήςΆξιο προσοχής

Πρόγονος,παππούς,εγγονός και δισέγγονος φέρουν το ίδιο όνομα στην ιστορία που εκτυλίσσεται.Ο Θεόδωρος Κεντρωτάς βρίσκει το άγαλμα στο χωράφι του και αποφασίζει να το πουλήσει στους ξένους για να καταφέρει να συντηρήσει την οικογένεια του.Το φημισμένο άγαλμα που βρίσκει είναι η Αφροδίτη της Μήλου.Στη παρουσίαση του βιβλίου η κυρία Τσαλίκογλου δήλωσε ότι ήταν ο λόγος της έμπνευσης της ο μύθος γύρω από το φημισμένο άγαλμα που λέει ότι ο αγρότης που το ανακάλυψε το ερωτεύτηκε λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του.Αυτό το γεγονός εκτυλίχθηκε το 1820. Είκοσι χρόνια μετά ο γιος της κόρης του αγρότη γίνεται πατέρας και το παιδί του παίρνει το όνομα του παππού του.Ο Θεόδωρος γίνεται δάσκαλος ζει τις εφιαλτικές σκηνές του πολέμου(1919-1922)όπου τον επηρεάζει στη μετέπειτα ζωή του.Αποφασίζει στη συνέχεια να μεταναστεύσει με το γιο του στην Ελβετία λόγω της αμαύρωσης του ονόματος του από τους συγχωριανούς του.Τέλος ο γιος του το 1980 ταξιδεύει στη Γενεύη για να παραλάβει τη σορό του πατέρα του.Ο πατέρας του δεν έφυγε από φυσικά αίτια αλλά αυτοκτόνησε. Πέρα από το μυθοπλαστικό κομμάτι και την ιστορία που κουβαλάει το όνομα σε κάθε χρονική περίοδο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι επικεντρώνεται στο ψυχισμό του καθένα μας.Κύριο αίτημα στη ζωή μας είναι να αγαπηθούμε και να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί στο κοινωνικό σύνολο.Φράσεις που μαρτυρούν αυτήν την επιθυμία είναι το 'Μίλησε μου"που λέει ο αγρότης στο άγαλμα και μετά από κάποια χρόνια ο διάλογος του γιου του αυτόχειρα στη Ζοέλ τη ψυχολόγο της κλινικής("Ο πατέρας μου ήταν κάποιος που ήθελε ένα σπίτι και κάποιον μέσα εκεί να αγαπάει"). Κάθε βιβλίο της κυρίας Τσαλίκογλου με αγγίζει γιατί εισχωρεί στο ψυχισμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

0

Η χαμένη τιμή της Κατερίνας ΜπλουμΠολύ καλό

Η Κατερίνα είναι μία γυναίκα που ανήκει στην εργατική τάξη. Από μικρή έχει ζήσει την βία στο πετσί της. Η οικογένεια της είναι απούσα. Δεν έχει ζήσει την αγάπη και την τρυφερότητα και στην πορεία της ζωής της γνωρίζει τον άντρα της που είναι καταπιεστικός. Μέσα στην απόλυτη μαυρίλα γνωρίζει και ερωτεύεται τον λάθος άντρα. Από εκείνη στιγμή και μετά δέχεται απίστευτο πόλεμο από δημοσιογράφους και τον κοινωνικό περίγυρο. Η τιμή και η υπόληψη της αμαυρωνονται με τον χειρότερο τρόπο. Όμως αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι παρ' όλη την λάσπη που δέχεται έχει το σθένος να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Μιλάει ανοιχτά και χωρίς φόβο. Ένα εξαιρετικό και δύσκολο βιβλίο που καταφέρνει να θίξει ουσιαστικά ζητήματα όπως είναι η κοινωνική θέση της γυναίκας και το πως μία πληροφορία μπορεί να διαστρεβλωθεί τόσο πολύ και να πλήξει το άτομο. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Μπιλιάρδο στις εννιάμισιΣυγκλονιστικό

Θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία μίας οικογένειας αρχιτεκτόνων, των Φαίμελ. Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται μία μέρα του Σεπτέμβρη του 1958 που είναι τα γενέθλια του γηραιότερου μέλους της. Ο Χάινριχ Φαίμελ αναπολεί τη ζωή του και θυμάται το ξεκίνημα του στον επαγγελματικό τομέα αλλά και τις «μαύρες» μέρες που έζησε με τις απώλειες των δύο παιδιών του. Ο τρίτος γιός του, ο Όττο ασπάστηκε το δόγμα του ναζισμού και σκοτώθηκε στο πόλεμο. Το πρόσωπο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο βιβλίο είναι ο Ρόμπερτ, που καλύπτει τη δεύτερη γενιά της οικογένειας. Σαν χαρακτήρας είναι ψυχρός, απόμακρος και απόλυτα σχολαστικός στις κινήσεις και στις δραστηριότητες του. Η απώλεια της γυναίκας του τον «τραυμάτισε» ψυχικά και τον οχύρωσε περισσότερο στην απομόνωση που είχε ως επακόλουθο να απομακρυνθεί από τα παιδιά του. Καθημερινά στις εννιάμισι παίζει μπιλιάρδο με μοναδικό του ακροατή τον Χούγκο που είναι ο γκρουμ του ξενοδοχείου και του αποκαλύπτει πτυχές από τη καθημερινή του ζωή. Ο Γιόζεφ, γιός του Ρόμπερτ και η Μαριάνε, η κοπέλα του είναι η τρίτη γενιά που ζουν τα κατάλοιπα του πολέμου. Η Μαριάνε είδε να αυτοπυροβολείται ο πατέρας της για να γλυτώσει από την εισβολή των συμμάχων. Ο αδερφός της απαγχονίστηκε και η ίδια κατάφερε να γλυτώσει από το κακό. Ο Γιόζεφ από την άλλη πλευρά δε θέλει να αναστηλώσει το αβαείο του Αγίου Αντωνίου που δημιούργησε ο παππούς του και το κατέστρεψε ο πατέρας του. Η παρακολούθηση των τριών γενιών της οικογένειας μας δείχνει τη δυαδικότητα του τραύματος του πολέμου και τις συνέπειες που είχε στην πορεία τους. Με τους συνεχείς μονολόγους και τις αναδρομές στο παρελθόν στη ζωή του παππού, του γιού και του εγγονού ο συγγραφέας προσπαθεί να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο χάος. Ένα δύσκολο βιβλίο αλλά συνάμα εκπληκτικό. Ο Μπελ καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της χώρας του και δε φοβάται να μιλήσει γι’ αυτά που άλλοι προσπαθούν να τα τοποθετήσουν στη λήθη για να αποφύγουν το πόνο. Καλή ανάγνωση.

0

Μέρες δίχως τέλοςΥπέροχο

Τη δεκαετία του 1850 ο Τόμας Μακ Νάλτι, ένας έφηβος νεαρός στην τρυφερή ηλικία των 13 χρόνων αποφασίζει να μεταναστεύσει. Ο λόγος είναι η απώλεια των δικών του ανθρώπων από το λιμό. Ο δρόμος τον οδηγεί στην Αμερική που γνωρίζει τον Τζον Κόουλ. Τα πρώτα χρόνια δουλεύουν μαζί σ’ ένα σαλούν. Ντύνονται με γυναικεία ρούχα και χορεύουν με τους μεταλλωρύχους της περιοχής. Όταν περνάνε όμως τα χρόνια και η νεότητα αρχίζει να φεύγει από τα πρόσωπα τους αποφασίσουν να καταταχθούν στο στρατό. Πρώτα πολεμούν στον ινδιάνικο πόλεμο όπου οι απώλειες είναι πολλές. Όμως μέσα στη μαυρίλα της καταστροφής γνωρίζουν ένα μικρό κορίτσι, τη Γουινόνα, που τη παίρνουν μαζί τους, τη φροντίζουν και την αγαπούν. Τελευταίος σταθμός στη στρατιωτική τους θητεία είναι ο Αμερικάνικος εμφύλιος. Ο Sebastian Barry δημιούργησε ένα εκπληκτικό βιβλίο που σου προκαλεί έντονα συναισθήματα κατά την ανάγνωση του. Οι περιγραφές στο πόλεμο είναι έντονες, απάνθρωπες και πολύ αποκαρδιωτικές γιατί τα θύματα είναι απλός κόσμος που πληρώνει το μένος των ισχυρών. Παρουσιάζει επίσης και το θέμα της ομοφυλοφιλίας με ευαίσθητο τρόπο. Ο Τόμας και ο Τζόουν μέσα από την ενασχόληση τους στο σαλούν έρχονται σε επαφή με τη σεξουαλικότητα και αρχίζουν να ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους. Στην αρχή τα αισθήματα είναι φιλικά αλλά όσο περισσότερο γνωρίζονται αρχίζουν να αναδύονται βαθιά και έντονα συναισθήματα. Ένα βιβλίο συγκινητικό, καθηλωτικό και βαθιά ανθρώπινο.. Καλή ανάγνωση.

0

Λερναία ύδραΕκπληκτικό

Ο Έκτορας Απέργης τοποθετεί χρονικά το βιβλίο του την εποχή των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης που οι αλλαγές στο κοινωνικό πολιτικό σύστημα είναι πολλές. Επικρατεί η αβεβαιότητα, το άγχος και ο φόβος για το αύριο. Η "Λερναία Ύδρα" είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που έχει δημιουργηθεί από αγανακτισμένους πολίτες. Η δολοφονία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κινητοποιεί την κυβέρνηση, τον τύπο και ο έγκριτος δημοσιογράφος Πέτρος Νικολαίδης αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτόν τον αναβρασμό. Ποια είναι τα κίνητρα και ο σκοπός τους; Ένα καταιγιστικό και γρήγορο πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή και πολλές ανατροπές. Ο συγγραφέας μας μυεί στα σκοτεινά γρανάζια της πολιτικής που οι δολοπλοκίες και τα παιχνίδια εξουσίας άλλους τους βγάζουν νικητές και άλλους ηττημένους. Μου άρεσε πολύ η γραφή του και ο τρόπος που έστησε την ιστορία χωρίς να κουράζει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ρεαλιστική τριλογίαΠολύ καλό

Ένα βιβλίο που με τράβηξε από το υπέροχο εξώφυλλο του. Αν και ογκώδες κυλάει πολύ γρήγορα η ανάγνωση. Τρείς ιστορίες γεμάτες εικόνες, λυρισμό, ωραίες περιγραφές και βαθιά νοήματα. Στο πρώτο μυθιστόρημα ο Μπρας Κούμπας μας αφηγείται στιγμές από την προσωπική και κοινωνική ζωή του. Η δεύτερη ιστορία( Κίνκας Μπόρμπα) δεν μ ’ενθουσίασε πάρα πολύ όμως με αντάμειψε ο «Δον Κασμούρο» το τελευταίο μέρος της Τριλογίας. Ένα βιβλίο βαθύτατα φιλοσοφικό που ασχολείται με την πορεία της ζωής μας. Οι σκέψεις και τα μηνύματα που περνάει είναι τροφή για πολλές συζητήσεις. Το μεγαλείο γραφής του συγγραφέα είναι αξεπέραστο. Ζεις το καθετί που διαβάζεις με ένταση. Πραγματικά είναι δύσκολο να περιγράψεις και να πεις πολλά για ένα τόσο σπουδαίο ανάγνωσμα. Αυτό που μένει είναι η μαγεία και το πάθος που σου αφήνει. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

ΜπριγιόλΕξαιρετικό

Ένα βιβλίο που το έψαχνα καιρό για να το διαβάσω όμως στην αναζήτηση μου πάντα το έβρισκα εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο. Τελικά κατάφερα να το βρω στην δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής μου. Το θέμα του βιβλίου είναι το ερωτικό σκίρτημα δύο έφηβων αγοριών που αν και καταφέρνουν να δεθούν με πολύ όμορφο τρόπο στην πορεία πολλά αλλάζουν. Ο συγγραφέας δεν μένει στην επιφάνεια του θέματος αλλά μας βάζει να πορευτούμε με τα ψυχολογικά αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί τα αγόρια. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος για το άγνωστο αλλά η λύτρωση δίνεται όταν υπάρχει η αποδοχή της σεξουαλικότητας. Ένα βαθύτατα εξομολογητικό βιβλίο που παίζει πολύ με τις έννοιες "ενοχή¨και "απόλαυση". Πιστεύω πως πολύ αναγνώστες θα βρουν τον εαυτό τους σε αυτήν την ιστορία. Αυτό που έμεινε κλείνοντας το βιβλίο είναι ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου είναι δύσκολο να γίνει σε μία κοινωνία που ζητεί το "φυσιολογικό" όταν όλοι μας είμαστε ξεχωριστοί όχι μόνο με βάση τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις αλλά και σαν χαρακτήρες. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

ΑντέτιΠετυχημένο και άρτιο ανάγνωσμα

Δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής να ταξιδέψω στην Κρήτη και όμως μέσα από αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα έκανα μία αναγνωστική διαδρομή στον τόπο της συγγραφέως. Γνώρισα τη φιλοξενία των κατοίκων, τα προϊόντα που παράγει και τα ήθη και έθιμά τους. Πέρα από την ομορφιά ήρθα αντιμέτωπος και με το άλλο πρόσωπο της Κρήτης που διέπεται από τους άγραφους νόμους που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για την εύρυθμη λειτουργία της κλειστής κοινωνίας. Το παραμικρό ατόπημα μπορεί να οδηγήσει σε βεντέτα και εκεί χρειάζεται η πολύτιμη βοήθεια των μεσιτών για να βρουν την μέση λύση στο θέμα που προέκυψε. Έτσι έγινε και με τον Σήφη που η λάθος κίνησή του τον οδήγησε σε εκτοπισμό. Στο Αντέτι παρακολουθούμε την ζωή τριών γενιών Κρητικών που οι αβλεψίες τους οδήγησαν στο να αλλάξουν την καθημερινότητά τους και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Ο αναγκαστικός συμβιβασμός και οι υποχωρήσεις που έκαναν τους αφαίρεσαν το δικαίωμα να ζήσουν όπως ήθελαν. Μεγαλύτερο θύμα όλης της υπόθεσης ήταν η αγάπη που για να μην «ματώσει» και ξυπνήσει παλιά οικογενειακά θέματα θυσιάστηκε. Το πιο κερδισμένο ζευγάρι είναι η Ανέζα και ο Μανούσος που παρέβλεψαν όλα τα κακώς κείμενα που δημιουργήθηκαν και έζησαν όπως ήθελαν. Στο βιβλίο μου άρεσε πολύ η παραστατική γραφή της συγγραφέως με τις ωραίες περιγραφές των τοπίων, το έθιμο του γάμου και την χρήση της τοπικής ντοπιολαλιάς που έδωσε αμεσότητα στο κείμενο. Αν και το βιβλίο αριθμεί 500 σελίδες κυλάει γρήγορα χωρίς να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες. Όλα τα στοιχεία στο ανάγνωσμα έχουν δοθεί με μέτρο. Ξεχώρισα επίσης και το ιστορικό κομμάτι που μας παρουσίασε σπαραχτικές σκηνές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς οι κάτοικοι της περιοχής διαμόρφωσαν τα πιστεύω τους ανάλογα με το τι θα ήθελαν να κερδίσουν. Άλλοι πήγαν με τους κατακτητές και άλλοι αποφάσισαν να πολεμήσουν για να μην απαρνηθούν την πατρίδα. Τα κατάλοιπα που άφησε ο πόλεμος περιγράφονται από την συγγραφέα με έντονες εικόνες που με συγκίνησαν πολύ. Συγχαρητήρια στην κυρία Καρκαβατσάκη που με το άρτιο ανάγνωσμά της μας παρουσίασε το θέμα των βεντετών που δημιουργούνται στην Κρήτη και πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια των μεσιτών που καταφέρνουν με τον σασμό να συμφιλιώσουν τα άγρια ένστικτα για να αποφευχθεί το μοιραίο. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Δεκατρία κεριά στο σκοτάδιΥπέροχο

Στα 42 του χρόνια ο Αλέξανδρος έχει βαλτώσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η ζωή του κυλάει μονότονα και χωρίς ενδιαφέρον. Ένα ατύχημα του στερεί μία βασική λειτουργία του οργανισμού του που είναι η όραση. Μετά την παραδοχή ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι αποδοχής και συνειδητοποίησης. Δίπλα του πολλά και σημαντικά πρόσωπα. Ο κύριος Σακελλαρόπουλος ασχολείτε στο βιβλίο του με τους "αφανείς ήρωες" της κοινωνίας μας που καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ανάγκες που για μας είναι αυτονόητο να της εκτελέσουμε όπως είναι η μετακίνηση, το διάβασμα και πολλά άλλα. Πρώτη επαφή με τον συγγραφέα και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από το βιβλίο του. Δημιούργησε ωραίους λογοτεχνικούς χαρακτήρες και οι περιγραφές του σε πολλά σημεία ήταν συγκινητικές και δυνατές! Επίσης ξεχωρίζω και το εξαιρετικό εξώφυλλο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έγινε η αρχή να τον γνωρίσω από ένα πολύ ωραίο βιβλίο και σύντομα θα ανακαλύψω και τα υπόλοιπα βιβλία του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η κατάρα των ΠαλμιζάνοΕξαιρετικό

Το βιβλίο κινείται ιστορικά μεταξύ Α και Β Παγκοσμίου Πολέμου. Με αφορμή την επίσκεψη δύο τουριστών στο μνημείο που είχε αφιερωθεί στα θύματα του πολέμου αρχίζει η ιστορία των οικογενειών Παλμιζάνο και Κονβερτίνι. Ο Nadal έγραψε ένα σπουδαίο βιβλίο που κινείται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και σε μία άψογη ιστορία μυθοπλασίας. Ωραία γραφή, εξαιρετική η σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Στα θετικά επίσης θα βάλω και τον ρόλο των δευτερευόντων προσώπων που λειτούργησαν καταλυτικά σε πολλά σημεία της ανάγνωσης και κατάφεραν να ξεχωρίσουν λόγω των ωραίων χαρακτηριστικών που τονίστηκαν. Αγοράστε το και χαθείτε στη μαγεία αυτού του ωραίου αναγνώσματος. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η διαθήκη της ΜαρίαςΣυγκινητικό

Ο Toibin με αυτή τη νουβέλα προσεγγίζει ένα λεπτό θρησκευτικό θέμα που είναι η σταύρωση του Θεανθρώπου όχι όμως από τις μαρτυρίες των Αποστόλων αλλά από τη πλευρά της μητέρας του. Ο συγγραφέας της δίνει ανθρώπινη υπόσταση, φωνή και συναισθήματα. Η Μαρία ζει πια στην Έφεσο μόνη και γερασμένη. Νιώθει θυμό, οργή και θλίψη που παρατηρούσε σα βουβός θεατής το δράμα που βίωνε το παιδί της στο σταυρό και δεν έκανε κάτι να σταθεί δίπλα του. Στις τελευταίες μέρες λίγο πριν το θάνατο έχει ενοχές που τράπηκε σε φυγή για να γλυτώσει η ίδια ενώ το σπλάχνο της βασανιζόταν. Μέσα από αυτό το σύντομο κείμενο παρατηρούμε τη σχέση μητέρας και γιου, ένα θέμα που ο Toibin το παρουσιάζει σε κάθε βιβλίο του. Αυτό που μ’ εντυπωσίασε σαν αναγνώστη είναι η κατάθεση των σκέψεων της γυναίκας και η αποστασιοποίηση από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της. Στη θέση της Μαρίας είναι η κάθε γυναίκα που βιώνει την απώλεια του παιδιού της. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα που αξίζει να διαβαστεί χωρίς παρωπίδες.. Καλή ανάγνωση..

0

Οι ΚαλοίΕξαιρετική συγγραφέας

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1825 στην κομητεία του Κέρι στην Ιρλανδία. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φτωχοί και απομονωμένοι από το κοινωνικό σύνολο. Δεν έχουν στοιχειώδη μόρφωση και επηρεάζονται από τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις που υπάρχουν στο τόπο τους για την ύπαρξη ξωτικών και νεράιδων. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νόρα Λίχι που στις πρώτες σελίδες του βιβλίου χάνει τον άντρα της και αναλαμβάνει τη φροντίδα του εγγονού της Μίχολ που είναι παιδί με ειδικές ανάγκες. Ντρέπεται να τον εμφανίζει στο κόσμο και της είναι δυσβάσταχτο το φορτίο που της έχει ανατεθεί να τον προσέχει. Έτσι αποφασίζει να πάρει για παραδουλεύτρα τη νεαρή κοπέλα Μαίρη. Η Νόρα θεωρεί ότι τον εγγονή της τον έχουν πάρει «οι καλοί» που είναι κακά και εκδικητικά πνεύματα. Έτσι αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια της Νάνς που με τα γιατροσόφια και τις συμβουλές της θα προσπαθήσει να της φέρει πίσω το παιδί. Όμως από εκεί και πέρα ξεκινάει η καταστροφή καθώς οι ατυχείς πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι δυο γυναίκες θα οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα και σ’ ένα τραγικό φινάλε. Η Hannah Kent με την ατμοσφαιρική γραφή της αλλά και με τη χρήση των εσωτερικών μονολόγων δημιουργεί την αίσθηση ότι η ιστορία διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σου και ζεις όλους τους τριγμούς και τις φθορές που βιώνουν τα πρόσωπα της ιστορίας. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από μία νέα και πολλά υποσχόμενη συγγραφέα. Καλή ανάγνωση..

0

ΜπρούκλινΈνα υπέροχο βιβλίο

Με φόντο τη μεταπολεμική Ιρλανδία της δεκαετίας του 50 που ο κόσμος έφευγε από τη πατρίδα του και πήγαινε σε μεγάλες πόλεις για να βρει ένα καλύτερο μέλλον όσον αφορά τη διαβίωση αλλά και τη δουλειά είναι το βασικό θέμα του Toibin. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Έιλις ζει σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας, στο Ενισκορθι με τη μητέρα και την αδερφή της. Δυσκολεύεται να βρει δουλειά μέχρι που έρχεται η πρόταση από το πατέρα Φλαντ να πάει στο Μπρούκλιν που υπάρχει μία θέση εργασίας σ’ένα κατάστημα νεωτερισμών. Με τις παραινέσεις της αδερφής και της μητέρας της παίρνει την απόφαση να μεταναστεύσει. Φτάνοντας στο Μπρούκλιν ξεκινάει την εργασία της στο κατάστημα ενώ παράλληλα σπουδάζει για να πάρει το πτυχίο της στη λογιστική. Εκεί ο έρωτας θα της χτυπήσει τη πόρτα και θα γνωρίσει το Τόνι, έναν άνθρωπο ώριμο και συνεσταλμένο που θα την αγαπήσει πολύ σε αντίθεση με την ίδια που δε θα νιώσει τα ίδια έντονα συναισθήματα. Ένα απρόσμενο και έκτακτο γεγονός θα την οδηγήσει πάλι πίσω στη πατρίδα της. Θα έρθει αντιμέτωποι με την απώλεια ενός αγαπημένου της προσώπου. Στην επιστροφή της οι δικοί της άνθρωποι θα τη βρουν αλλαγμένη πιο ώριμη και κατασταλαγμένη. Η Έιλις είναι μία γυναίκα που ξεκίνησε τη ζωή της στην επαρχία με όλες τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σε μία μικρή κοινότητα. Ήταν ανασφαλής και φοβισμένη. Η μετάβαση της στο Μπρούκλιν της έδωσε το εισιτήριο να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που είχε. Να πατήσει γερά στα πόδια της και να μάθει να επιβιώνει. Έμαθε να αγωνίζεται για να καταφέρει κάτι καλύτερο στη ζωή της ενώ παράλληλα ένιωθε ενοχές και νοσταλγία που οι δικοί της άνθρωποι έμειναν πίσω και δεν είναι μαζί της. Ο Toibin με την απλή και μεστή γραφή του παρουσιάζει τα ήθη, τον τρόπο διαβίωσης, τις προκαταλήψεις και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν. Επίσης δημιούργησε χαρακτήρες που ο καθένας με τον ψυχισμό του και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις επιδρούν στην ιστορία καταλυτικά.

0

Μια ζωή ψαρεύονταςΆξιο προσοχής

Ο Ότα Πάβελ μέσα από τα 15 αυτοβιογραφικά διηγήματα του μας παρουσιάζει το χρονικό της ενηλικίωσης του. Ο πατέρας του ήταν ο άνθρωπος που τον έφερε σε επαφή με τη τέχνη του ψαρέματος. Η συνεχή ενασχόληση του τον έκανε να το αγαπήσει και παράλληλα ήρθε πιο κοντά με τη φύση, τη θάλασσα και τον ορυκτό πλούτο. Όταν όμως ο πατέρας και τα αδέλφια του στάλθηκαν κατά τη γερμανική κατοχή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ο ίδιος ανάλαβε τη φροντίδα της μητέρας του. Όσο κι αν ο πόλεμος «μαύρισε» τη παιδική αθώα του ψυχή, το ψάρεμα του άνοιξε το δρόμο της ελευθερίας. Τον έκανε να αγαπά, να ονειρεύεται, να ζει και να νιώθει τη κάθε του στιγμή. Η φύση τον γαλούχησε με το πείσμα και την υπομονή που οφείλει να έχει ο κάθε άνθρωπος στις δύσκολες στιγμές που βιώνει. Ο συγγραφέας σε μία φάση της ζωής του εμφάνισε συμπτώματα μανιοκατάθλιψης και μοιράζεται τις σκέψεις του στο τελευταίο διήγημα «Τα λόγια πριν το τέλος». Ένα κείμενο βαθύτατα εξομολογητικό και δυνατό. Η γραφή του είναι άμεση και οι υπέροχες περιγραφές που κάνει σε κάνουν μέτοχο στο μεγαλείο της φύσης. Ανακαλύψτε το και χαθείτε στις σελίδες του. Καλή ανάγνωση..

0

Τα σκοτεινά μονοπάτια του έρωταΈνα εξαιρετικό μυθιστόρημα

Ο Έντουαρντ στα 30 του αποφασίζει να φύγει από την Αγγλία και να ζήσει σε μία Βέλγικη πόλη. Στο επάγγελμα είναι καθηγητής Αγγλικών και ερχόμενος στο νέο μέρος έχει να αναλάβει δυο μαθητές τον Μαρσέλ και τον Λουκ. Το παρουσιαστικό του Λουκ τον διεγείρει ερωτικά και περιπέφτει σ' ένα αμαρτωλό πάθος για τον μικρό μαθητή του. Η ερωτική του επιθυμία τον καλεί να αναπληρώσει το κενό του σε άλλες αγκαλιές. Ο Άλαν Χολινγκχερστ δημιούργησε ένα άρτιο μυθιστόρημα που το "έντυσε" με εξαιρετικές περιγραφές τοπίων και στόχευσε πολύ στην ψυχοσύνθεση των προσώπων. Βασικό θέμα του είναι η μοναξιά στον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Καταφέρνει με την συγκλονιστική γραφή του να σε κάνει μέρος μίας ιστορίας ή καταστάσεων και σκέψεων που μπορεί να τα έχεις ζήσει και εσύ. Αν και είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα δεν είναι καθόλου πρόστυχο ούτε ευτελές. Με παρέσυρε η γραφή του "στα σκοτεινά μονοπάτια" που κάνει ο ανθρώπινος νους για να βρει την ευτυχία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Καταραμένες πολιτείεςΈνα συγκινητικό κοινωνικό μυθιστόρημα

Η Έλενα ως έγκριτη δημοσιογράφος και πολύ καλή συγγραφέας στο νέο της βιβλίο ασχολείται μ' ένα δύσκολο θέμα που είναι τα χρόνια εγκλεισμού των χανσενικών στο λεπροκομείο της Σάμου. Με ενδελεχή έρευνα, μεράκι, ευαισθησία και τις προσωπικές μαρτυρίες των όσων έζησαν εκείνη τη περίοδο δημιουργεί ένα άρτιο μυθιστόρημα. Το βιβλίο κινείται σε δυο χρονικές περιόδους παρόν και παρελθόν. Στο παρελθόν δείχνει το τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων, το πως αντιμετώπιζαν οι οικογένειες ένα άτομο με λέπρα αλλά και γενικά η κοινωνία το πόσο στιγμάτιζε και δεν αποδεχόταν αυτά τα άτομα. Μέσα σε αυτό το κλίμα της προκατάληψης και του φόβου αναπτύσσεται και το ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ της Ευτυχίας και του Γιώργη. Στο παρόν έχουμε τη διαμάχη του αντιδημάρχου Βουρλιώτη με το Κυπριανού για το τρόπο που θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Το παρελθόν με το παρόν δένουν αρμονικά και βγαίνουν αλήθειες μέσα από την ιστορία του κάθε προσώπου άλλες λυτρωτικές και άλλες μη διαχειρίσιμες. Τα συναισθήματα πολλά στενοχώρια, θυμός και απογοήτευση για το πόσο αποκλεισμένοι από τη κοινωνία υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους "πολιτεία" όπου μέσα έβαλαν την αγάπη και την ομόνοια. Κλείνω με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο "Ύπνος.Ο μεγάλος θάνατος.Πάνω στα σιδερένια κρεβάτια με το αχυρένιο στρώμα.Μέρες και νύχτες να κοιμούνται οι άνθρωποι.Για να μη ξεχνούν να μη βλέπουν τους εαυτούς τους, να μη θυμούνται το σώμα τους όπως ήταν πριν, όπως πρέπει να είναι. Τώρα; Ποιοι είναι; Σε ποιο κομμάτι του κόσμου υπάρχει γειτονιά γι' αυτούς; Ποιο σπίτι θα τους δεχτεί, ποιο βλέμμα θα τους αγκαλιάσει; Σε ποια γλώσσα να μιλήσουν στους ανθρώπους; Πως θα συνεννοηθούν;

0

Κλίμακα FΈνα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας

Η Έλενα στο πέμπτο βιβλίο της αποφασίζει να καταπιαστεί μ’ένα δύσκολο και επίκαιρο θέμα που είναι η δράση των ακροδεξιών οργανώσεων που με τις ολοκληρωτικές και εθνικιστικές πρακτικές τους έχουν ως στόχο τον αφανισμό. Η επίθεση στην Ισραηλιτική λέσχη από μία οργάνωση με το όνομα “Κρυπτεία” ανοίγει τον φάκελο για τη διαλεύκανση και τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή τη πράξη. Θύμα του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι μία νεαρή γυναίκα με βεβαρημένο ιστορικό αλλά σημαντική ακτιβιστική δράση. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να μιλήσει ανοιχτά για τη φιλοσοφία και τον τρόπο που δρουν όπως και την έννοια των συμβόλων που χρησιμοποιούν είναι ο καθηγητής πολιτικών επιστημών, Δημήτρης Πουλιέζος. Η δημόσια εμφάνιση του λοιδορείτε από το σύνολο αλλά παρ’ όλα αυτά έχει σημαντικούς συμμάχους τον Άρη και τον Μιλτιάδη από την εφημερίδα που του δίνουν το βήμα να εκφράσει τις απόψεις του. Σημαντική είναι και η παρουσία του φοιτητή του, Τάσου Δανέλλη που δουλεύει ακούραστα για την απονομή δικαιοσύνης. Πολέμιοι στον αγώνα τους είναι η κυβέρνηση, η αστυνομία και η ομάδα ΘΕ.ΛΙ. Στην ομάδα είναι άτομα που στρατολογήθηκαν από τον “αρχηγό” τους για να φιλτράρουν τις ειδήσεις και να υποκινούν το γενικό σύνολο προς μία κατεύθυνση. Ένα δυνατό πολιτικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει τις “άλλες” μορφές εξουσίας που έχοντας ως βάση το ρατσισμό και τον εθνικισμό κάνουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Η Έλενα με την αιχμηρή γραφή της πιάνει το παλμό της σύγχρονης πολιτικής σκηνής. Παρουσιάζει τα κακώς κείμενα ενός συστήματος που έχει βγει εκτός ελέγχου και έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και το αναφαίρετο δικαίωμα για τη ζωή έχουν χαθεί στο βωμό της εξουσίας.

0

De profundis=Εκ βαθέωνΈνα μεγαλειώδες βιβλίο

Το De profundis είναι ένα βιβλίο-σταθμός στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Αν και μικρό σε έκταση καταφέρνει να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα. Είναι μία ερωτική επιστολή-εξομολόγηση που κάνει ο Wilde στον εραστή του Μπόζι. Παρουσιάζει όλο το χρονικό της γνωριμίας τους. Πιο πολύ δίνει βάση στο χαρακτήρα του και στο τρόπο που του συμπεριφέρθηκε. Ο Μπόζι ήταν ένας άνθρωπος αλαζονικός, υπερόπτης, πνευματικά μωρός, εκμεταλλευτής και θρασύς. Χρησιμοποιούσε τον υλικό πλούτο του συγγραφέα για να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες και τα όνειρα του. Η διαμάχη του Μπόζι με το πατέρα του έστειλαν τον συγγραφέα στη φυλακή του Ρέντινγκ. Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασε ο Wilde ο Μπόζι ήταν απών και αδιαφόρησε παντελώς να ασχοληθεί μ’έναν άνθρωπο που του αφιέρωσε χρόνο, χρήμα και αγάπη. Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν ο δημόσιος διασυρμός και εξευτελισμός που υπέστη. Ο συγγραφέας νιώθει προδομένος, πληγωμένος, ανυπεράσπιστος και ψυχολογικά καταρρακωμένος που έδωσε αξία σε μία προσωπικότητα που ήταν αντίθετη με τη δική του. Δεν τον εκτίμησε σαν άνθρωπο και πρωτίστως σαν καλλιτέχνη. Πολλές σκέψεις αναδύονται μέσα από το σπουδαίο αυτό βιβλίο. Αξίζει να διαβαστεί από κάθε βιβλιόφιλο.. Καλή ανάγνωση

0Ένα πολύ όμορφο βιβλίο

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία είναι η Μαργαρίτα. Ένα έντονο ψυχωσικό επεισόδιο της αλλάζει ριζικά τη ζωή και ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού της. Παντρεμένη με το Σταύρο ζει την απόλυτη πλήξη. Δε βρίσκει τι την έκανε να τον ερωτευτεί και έμεινε τόσα χρόνια μαζί του. Πράγματα που την γοήτευαν στο παρελθόν τώρα πια δεν έχουν κανένα νόημα. Ένα βράδυ μετά την επιστροφή τους από μία έξοδο αποφασίζει να του κάνει κακό και στη πορεία να κόψει τις φλέβες της. Αυτό το περιστατικό την οδηγεί σε μία ιδιωτική κλινική που της δίνει το έναυσμα να αναλογιστεί τη χαμένη ζωή που έζησε και να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν. Στυλοβάτες στον αγώνα της η μητέρα και η αδερφή της. Όταν παίρνει εξιτήριο η ζωή της κυλάει υποφερτά με το να έχει την έγνοια της μάνας της και με το να ανακαλύψει ξανά τον έρωτα. Το τρένο με τις φράουλες συμβολίζει την ελπίδα όταν στη ζωή τα πράγματα δε πάνε όπως θέλουμε. Η Μαργαρίτα είναι ένα τραγικό πρόσωπο που παλεύει με τους δαίμονες, τις ανασφάλειες, το άγχος και τις «συμβουλές» της μητέρας της. Μέσα στο γκρίζο της ζωής της που το συμβολίζει το τρένο προσπαθεί να βάλει χρώμα στη καθημερινότητα της. Αυτό το χρώμα και τη γεύση τη δίνουν οι φράουλες. Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο “Όσο περνά ο καιρός, τόσο και πιο πολύ πυκνώνουν οι ομίχλες γύρω μου, μόνο που δεν τις φοβάμαι πια. Με ακολουθούν τακτικά στους ατελείωτους περιπάτους μου κι ύστερα αραιώνουν και χάνονται.” Άλλο ένα εκπληκτικό βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη. Καλή ανάγνωση!

0Ένα αριστούργημα από την Γαλλική Λογοτεχνία

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1867 και γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Λοιδορήθηκε από τους κριτικούς ως άσεμνο και πορνογραφικό έργο. Λίγα χρόνια αργότερα το έκανε διασκευή για το θέατρο και στη πορεία μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο και στη τηλεόραση. Η Τερέζα Ρακέν είναι μία μελαγχολική γυναίκα που ζει καθημερινά τη πλήξη δίπλα στον άντρα της, το Καμίγ και την μητέρα του, τη κυρία Ρακέν. Η ασθενική φύση του άντρα της και η υπερπροστασία της μητέρας του έχουν οδηγήσει τη Τερέζα στην αδράνεια και τη μαλθακότητα. Έχουν παραλύσει τα συναισθήματα της. Κάθε Πέμπτη στο σπίτι γίνονται μαζώξεις με πρόσωπα γνωστά της οικογένειας και μία μέρα το κατώφλι το διαβαίνει ο ζωγράφος και φίλος του άντρα της, Λωράν. Αυτή η συνάντηση θα φέρει κοντά τη Τερέζα και το Λωράν και θα δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο πάθος. Η απόφαση τους να ζήσουν μαζί χωρίς εμπόδια θα τους βάλει να σκεφτούν να δολοφονήσουν το Καμίγ. Όταν επιτελούν αυτή τη πράξη αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για τους δύο. Οι ενοχές και οι τύψεις θα τους κατακλύσουν και θα τους οδηγήσουν σ’ ένα δραματικό φινάλε. Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που θεωρείται πρότυπο του Νατουραλισμού. Ο Ζολά δημιούργησε τρείς τραγικούς χαρακτήρες που δεν έχουν ελεύθερη βούληση και οδηγούνται με τις πράξεις τους στην αυτοκαταστροφή. Η κάθαρση δεν έρχεται με ανώδυνο τρόπο καθώς παλεύουν με τα συναισθήματα και τις πράξεις τους. Ο ένας προσβάλει τον άλλον λεκτικά για να τον αποδυναμώσει αλλά στην ουσία η θηλιά που έχουν περάσει στο λαιμό τους με τις ενέργειες που έχουν κάνει τους οδηγεί σε αργό θάνατο. Ένα βιβλίο- κόσμημα της κλασσικής λογοτεχνίας που αξίζει να υπάρχει στο ράφι κάθε βιβλιόφιλου.

0

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιώνΤο δεύτερο βιβλίο ενός πολυσχιδούς έργου

Ο δεύτερος τόμος του πολυσχιδούς έργου του Προυστ γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε τη συνέχεια της σχέσης του Σουάν με την Οντέτ που έχουν πια παντρευτεί και έχει αλλάξει η κοινωνική τους θέση. Οι αρνητικές κριτικές και τα σχόλια συνεχίζονται από το κοινωνικό περίγυρο λόγω της “διαφορετικότητας” που υπάρχει στη συμπεριφορά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Ο ήρωας γνωρίζει τον Νορμπουά που εγκρίνει την ενασχόληση του με τη λογοτεχνία σε αντίθεση με το πατέρα του που θέλει να ακολουθήσει τη καριέρα που χάραξε ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης εξελίσσεται στο τομέα της τέχνης καθώς έρχεται σε επαφή με το θέατρο και την ερμηνεία της Μπερμά αλλά γνωρίζει και τον συγγραφέα Μπεργκότ που τον θαύμαζε από τα βιβλία του. Στο ερωτικό κομμάτι η σχέση του με τη Ζιλμπέρτ λήγει άδοξα. Στο δεύτερο μέρος φεύγουμε από το Παρίσι και οδηγούμαστε στο Μπαλμπέκ.Ο ήρωας βρίσκεται σ’ ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με τη γιαγιά του και τη Φρανσουαζ. Στο διάστημα της παραμονής του θα γνωρίσει τον Σαιν Λου που θα γίνει ο καλύτερος του φίλος και τον ζωγράφο Ελστίρ που θα τον μυήσει στη μαγεία της τέχνης. Τα πρόσωπα όμως που θα τον καθορίσουν είναι τα “ανθισμένα κορίτσια” που θα σηματοδοτήσουν την ερωτική του αφύπνιση. Στο στάδιο αυτό ο ήρωας θα βρίσκεται στην εφηβεία που ξεκινάει η μετάβαση από τη παιδική στην ενήλικη φάση που υπάρχουν οι σεξουαλικές ορμές και το ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο. Σ’ αυτή τη παρέα θα γνωρίσει όλα τα κορίτσια μέχρι να καταλήξει στην Αλμπερτίν που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του. Ο Προυστ καταφέρνει να αναλύσει το θέμα του έρωτα και τις πεποιθήσεις που δημιουργούνται σε κάθε γνωριμία με δεξιοτεχνικό τρόπο. Θίγει για ακόμη μία φορά τις κοινωνικές τάξεις και τις διακριτές διαφορές που υπάρχουν. Ο πλούτος των εικόνων που δημιουργεί με τη γραφή του είναι μοναδικός και αξεπέραστος.

0

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο- Από τη μεριά του ΣουάνΈνα αριστουργηματικό βιβλίο

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο ο αφηγητής που ενδεχομένως να είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας αναπολεί στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, που έζησε στο Κομπραί. Το ερέθισμα για να γράψει του το έδωσε η δοκιμή μίας μαντλέν το κατεξοχήν παραδοσιακό γαλλικό γλύκισμα. Αναφέρεται στη μητέρα του και το πόσο αποζητούσε την παρουσία της. Γίνεται επίσης αναφορά στη θεία του, τη Λεονί και την υπηρέτρια της, την Φρανσουάζ. Στο δεύτερο μέρος έχουμε το ερωτικό ειδύλλιο του Σουάν με μία γυναίκα “ελαφρών ηθών’, την Οντέτ. Εκεί βλέπουμε την επίδραση που έχει ο έρωτας. O περίγυρος του σχολιάζει αρνητικά τη σχέση του καθώς η γυναίκα ανήκει σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Γίνεται επιτυχημένα ο διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων. Αν και ο Σουάν θεωρεί τη μεσαία τάξη βαρετή μπλέκει με μία τέτοια γυναίκα και πέφτει σε πολλές υπερβολές για να κρατήσει το ενδιαφέρον της, ενώ στην ουσία ο ίδιος χάνει κάθε μέρα τον εαυτό του και πιο πολύ. Το συναίσθημα που κυριαρχεί έντονα στη σχέση είναι η αρρωστημένη ζήλεια του. Στο τρίτο μέρος ο αφηγητής μας μιλάει για τον έρωτα του με τη Ζιλμπερτίν Σουάν. Ο τόπος που εκτυλίσσεται το γεγονός είναι στο Παρίσι. Ο Προύστ καταφέρνει να δημιουργήσει εκπληκτικές εικόνες. Είναι περιγραφικός, λυρικός, σαρκαστικός και με πολύ όμορφη αίσθηση του χιούμορ. Ένα αριστουργηματικό βιβλίο!!!!

0

Το δωμάτιο του ΤζοβάνιΈνα μοναδικό βιβλίο

Τα δύο κεντρικό πρόσωπα της ιστορίας είναι ο Ντέιβιντ και ο Τζοβάνι. Ο Ντείβιντ είναι ένας γοητευτικός νεαρός που αποφασίζει να φύγει από την χώρα του και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Γαλλία. Ο λόγος της φυγής του είναι η πρώτη του ομοφυλοφιλική εμπειρία που είχε στην εφηβεία. Στην Γαλλία επιλέγει να κάνει το επόμενο βήμα του στη ζωή και παρότι έχει σχέση με την Έλα γνωρίζει τον Τζοβάνι. Αυτό το πρόσωπο αντιπροσωπεύει τις καταπιεσμένες επιθυμίες του και την ζωή που θέλει τόσο πολύ να ζήσει αλλά φοβάται να το κάνει. Ο Ντείβιντ είναι ένας ενοχικός άνθρωπος που προκειμένου να ικανοποιήσει το κοινωνικό πρότυπο δέχεται να ζει μέσα στο ψέμα και την υποκρισία. Η κοπέλα του η Έλα καταφέρνει να τον φέρει αντιμέτωπο με τις ευθύνες που αρνείται να αναλάβει. Κάθε πρόσωπο στην ιστορία λειτουργεί καταλυτικά στην πορεία και το δράμα των δύο αντρών. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αναλύει την ψυχοσύνθεση ενός ανώριμου άντρα που δεν έχει το θάρρος να μιλήσει για τα θέλω του. Στο δωμάτιο του Τζοβάνι υπάρχει το πάθος, ο έρωτας και η αγάπη που δεν μπαίνει σε καλούπια και είναι ίδια για όλους. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Άγγελοι και δαίμονεςΜοναδικός Dan Brown

Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον καλείτε να διαλευκάνει την δολοφονία του φυσικού Βέτρα, έναν από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες του Cern. Μία μυστική οργάνωση από το παρελθόν έρχεται στο προσκήνιο και πάλι. Οι Πεφωτισμένοι αποφασίζουν να χτυπήσουν το Βατικανό. Η αιώνια μάχη μεταξύ επιστήμης και θρησκείας μπαίνει σε εφαρμογή. Οι δολοφονίες των Καρδινάλιων θορυβούν την Εκκλησία και τα ερωτηματικά γύρω από αυτές τις επιθέσεις αρχίζουν να πληθαίνουν. Ο Λάνγκτον αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οι γνώσεις του θα αποτελέσουν το εισιτήριο για να δοθεί η λύση στο μυστήριο. Ο Dan Brown είναι μοναδικός στο να δημιουργεί ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές ιστορίες γεμάτες μυστήριο και γνώση γύρω από γεγονότα της ιστορίας και της θρησκείας που δεν μας είναι γνωστά. Εξαιρετικό βιβλίο αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Το τραπέζι της γάταςΜοναδικό

Το τραπέζι της γάτας είναι ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που αναλύει το ψυχισμό ενός παιδιού στη τρυφερή ηλικία των 11 χρόνων μετά το διαζύγιο των γονιών του και το ταξίδι το οποίο κάνει στη συνέχεια το διαμορφώνει σαν χαρακτήρα με βάση τα βιώματα τα οποία ζει μέσα σ' αυτό το ταξίδι. Η γραφή του Οντάτζε καταφέρνει να αποδώσει μοναδικά την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

0

Μπλου FlamingoΜία πολύ όμορφη ιστορία

Ο συγγραφέας στο πρόλογο μας δηλώνει ότι θα μας εξιστορήσει ενδιαφέρουσες ιστορίες αδιάφορων ανθρώπων.Το αδιάφορο είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και όσο διαβάζεις τόσο σε κερδίζει το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά είτε θετικά είτε αρνητικά. Η βάση της ιστορίας και ο αφηγητής είναι ο Γιώργος.Ξεκινάει την ιστορία από τη γέννηση του,τη σχέση με τους παππούδες του και εκεί κάνει μία πετυχημένη σύγκριση το πως γνωρίζονταν τα παλιά τα χρόνια σε σχέση με το σήμερα που με το πάτημα ενός κουμπιού και με την ενεργοποίηση μίας εφαρμογής σου "σερβίρονται" μπροστά στην οθόνη σου πληθώρα επιλογών.. Θα σταθώ κυρίως στα 'πέτρινα χρόνια" όπως τα αναφέρει που είναι και τα μαθητικά όπου υπέστη σχολικό εκφοβισμό από τους συμμαθητές του.Αυτό το κομμάτι της ιστορίας με άγγιξε πολύ. Στη πορεία μιλάει για τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και μπαίνει στην αφήγηση και το κομμάτι της ομοφυλοφυλίας. Οι σχέσεις που έκανε και τα μαθήματα που διδάχτηκε από τον καθένα ξεχωριστά. Το κομμάτι του στρατού είναι η καλύτερη στιγμή του βιβλίου καθώς κάνει τον απολογισμό του σκέφτεται τι έχει ζήσει μέχρι τώρα,τι τον στιγμάτισε τι δεν αξίζει και σκέφτεται το επόμενο βήμα που θα κάνει μετά το τέλος της στράτευσης. Έχει γρήγορο ρυθμό η ιστορία και καυτηριάζει μοναδικά τις ανθρώπινες σχέσεις!Ο Γιώργος είναι ένας χαρακτήρας πολύ συμπαθής που με το χιούμορ του και τη δυναμική του αντεπεξήλθε στις δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν ωρίμασε απότομα αλλά τουλάχιστον βγήκε νικητής στη πορεία. Είναι η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία που διάβασα!!!

0

Η αδερφή μουΜία δυνατή μαρτυρία

Ένα βιβλίο βαθύτατα συγκινητικό και εξομολογητικό. Ο συγγραφέας αποφασίζει να μιλήσει για το πιο υπέροχο και ουσιαστικό κομμάτι της ζωής του. Η αδελφή του σε νεαρή ηλικία διαγνώστηκε με επιληψία. Η οικογένεια του αλλά και ο ίδιος αποφάσισαν να κρατήσουν σαν επτασφράγιστο μυστικό την ασθένεια. Στο ανάγνωσμα βλέπουμε την πορεία της ασθένειας από τα πρώτα δείγματα μέχρι το τραγικό φινάλε. Σε αυτή τη δύσβατη διαδρομή ανακαλύπτουμε και όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που προκύπτουν όταν ένας δικός μας άνθρωπος αντιμετωπίζει μία ανίατη ασθένεια. Η άρνηση και η μη αποδοχή της κατάστασης είναι η αρχή μίας δύσκολης πορείας μέχρι την αποδοχή. Ο συγγραφέας μέσα από αυτή τη σχέση καθορίστηκε σαν άνθρωπος. Μία δυνατή μαρτυρία που σε συγκινεί με την αλήθεια της. Καλή ανάγνωση

0

Έγκλημα στη ΒουδαπέστηΜου άρεσε πολύ!!!

Γρήγορη πλοκή με ανατροπές κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος! Καλογραμμένο και στα θετικά επίσης είναι η δημιουργία καλοδουλεμένων χαρακτήρων έχτισε το προφίλ του κάθε προσώπου με αριστοτεχνικό τρόπο.

0

Όταν φιλούσαμε το ψωμίΕνδιαφέρον

Σε μία συνοικία στο κέντρο της Μαδρίτης εκτυλλίζονται οι ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι παλεύουν με την οικονομική αλλά και τη προσωπική τους κρίση σε μία καθημερινότητα που τους διαλύει αλλά προσπαθούν να βγουν αλώβητοι και νικητές. Καλογραμμένο, γρήγορο και διδακτικό. Η κάθε ιστορία έχει τη δυναμική της που στόχο έχει να θίξει και μία διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης.

0

Ιδού οι ονειροπόλοιΥπέροχο

Η Imbolo Mbue από το πρώτο της μυθιστόρημα αντιλαμβάνεσαι ότι έχει να δώσει πολλά στη λογοτεχνία.Θίγει πολλά ζητήματα όπως είναι η μετανάστευση στην Αμερική το πόσο δύσκολο είναι να ενσωματωθείς στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να βρεις δουλειά.Επίσης παρουσιάζει το θεσμό της οικογένειας και του γάμου πόσο εύθραυστες είναι οι σχέσεις και πως καμία φορά το φαίνεσθαι δεν είναι πάντα τόσο όμορφο όσο το είναι και αυτό που βλέπουμε δεν είναι πάντα η αλήθεια.Αυτό αντικατοπτρίζεται πολύ στη σχέση του Κλαρκ και της Σίντυ που αν και ζουν το "αμερικάνικο όνειρο"λεφτά σπίτια και επιτυχημένη καριέρα στην ουσία δεν έχουν βρει την ευτυχία μεταξύ τους και με τα παιδιά τους. Ένα βιβλίο με γλυκόπικρη γεύση το οποίο με κέρδισε και μου άρεσε πολύ!

0

Κοιτάξτε κοιτάξτε τα λουλούδια!Ενδιαφέρον

Ο Άλκης είναι ένα αγόρι που έζησε στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και έγινε θεατής σ' ένα αποτρόπαιο θέαμα δολοφονίας. Ένας νεαρός άντρας υπέστη την βία και τον εξευτελισμό. Το γεγονός αυτό συνέβη όταν ήταν στην τρυφερή ηλικία των επτά ετών. Αυτό στην πορεία τον καθόρισε στην σεξουαλική του ζωή Όσο μεγαλώνει ο ήρωας της ιστορίας έχει σαν καταφύγιο και μέρος έκφρασης του την ποίηση. Μέσα από τα γραπτά του μιλάει για όσα νιώθει. Το ανδρικό σώμα το έχει συνυφασμένο με την βία και τον πόνο όμως δυο εμπειρίες που έρχονται στην ζωή του αλλάζουν την θεωρία του. Ένα αγόρι που το γνώρισε στο παρελθόν σε μία ταβέρνα όταν το συναντάει μετά από καιρό προσπαθεί να του επουλώσει τα τραύματα. Η άσχημη εμπειρία του παρελθόντος κουμπώνει με το παρόν καθώς ο πόνος που έζησε τότε ο νεαρός στον εμφύλιο επουλώνεται στο τώρα μέσα από την φροντίδα που παρέχει ο ήρωας στον νεαρό. Ένα μελαγχολικό ανάγνωσμα που αναφέρεται στο πόνο και στις μνήμες που έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Ο συγγραφέας έχοντας ως φυλαχτό την ιστορία αγάπης που έζησε με τον επί σαράντα χρόνια σύντροφο του δημιουργεί τον Άλκη και μέσω της ιστορίας πενθεί για την δική του απώλεια. Ιδιαίτερο βιβλίο που θα βρει τους αναγνώστες που θα το αγκαλιάσουν και θα το αγαπήσουν. Καλή ανάγνωση.

0

Ο αγνός εραστήςΈνα βιβλίο ύμνος στον έρωτα

Ο Πλάντ στο βιβλίο του μας μιλάει για τον επί σαράντα χρόνια σύντροφό του Νίκο Στάγκο. Μας λέει για την καταγωγή του, τους γονείς του, την επαγγελματική του σταδιοδρομία αλλά και για τη γνωριμία τους. Χρησιμοποιώντας δεύτερο πρόσωπο δίνει μία εγγύτητα στο λόγο και λειτουργεί σαν εξομολόγηση για τις στιγμές που ζήσανε μαζί. Με συγκίνησε πολύ η αρχή της γνωριμίας τους τα ταξίδια που έκαναν τις ασχολίες που είχαν και γενικά όλη η φροντίδα και η εκτίμηση που είχαν ο ένας για τον άλλον. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι όταν ο σύντροφος του διαγνώστηκε με καρκίνο. Εκεί οι στιγμές ήταν δύσκολες και είναι σκληρό να βλέπεις έναν άνθρωπο που έσφυζε από ζωή μετά να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα. Ένα ανάγνωσμα βαθύτατα συγκινητικό, τρυφερό, δυνατό και εξομολογητικό. Στο τέλος αποκομίζεις ότι αυτοί οι δυο άνθρωποι έζησαν μία τόσο όμορφη ζωή γεμάτη πάθος που όμως η αρρώστια δυστυχώς έκοψε το νήμα αυτής της αγάπης. Το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο για την αλήθεια του. Εύχομαι ο καθένας στη ζωή του να ζήσει έναν τόσο μεγάλο έρωτα. Καλή ανάγνωση

0Αγαπημένο βιβλίο

Παρίσι δεκαετία του 80. Μία καθοριστική δεκαετία με πολλές αλλαγές για τη κοινωνία. Η κοσμική ζωή και τα νέα ρεύματα μουσικής είναι στο ζενίθ τους. Όμως η απειλή ενός ιού αρχίζει να προβληματίζει και να φοβίζει τον κόσμο. Το AIDS κάνει την εμφάνιση του και πρώτοι που στοχοποιούνται είναι οι ομοφυλόφιλοι. Ο συγγραφέας με αφορμή αυτή τη δεκαετία δημιούργησε τέσσερις λογοτεχνικούς χαρακτήρες άκρως ενδιαφέροντες. Αφηγήτρια είναι η Ελιζαμπέτ που έχοντας τη θέση του παρατηρητή καταφέρνει έξοχα να ανασυνθέσει το προφίλ του Γουίλι, του Ντομινίκ και του Ζαν Μισέλ. Ο Ντομινίκ είναι ακτιβιστής ομοφυλόφιλος και δημοσιογράφος στη Liberation. Επίσης ιδρυτής της οργάνωσης «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ομοφυλόφιλων» που στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης του ιού. Ο Ζαν Μισέλ είναι αριστερός διανοούμενος που με τις ακραίες απόψεις του προκάλεσε τριγμούς στη πολιτική σκηνή. Η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα είναι ο Γουίλι. Ένα άγουρο παιδί που γεννήθηκε στην Αμιέν σ’ ένα συντηρητικό και αποστειρωμένο περιβάλλον. Η μετάβαση του στο Παρίσι είναι καθοριστική για τη ζωή του. Όντας άνεργος και περιπλανώμενος στα παρισινά σοκάκια γνωρίζει την Ελίζαμπετ. Μέσω αυτής έρχεται στη ζωή του ο Ντομινίκ. Ζούνε κάποια χρόνια μαζί όμως οι ετερόκλητες απόψεις τους, τους οδηγούν σε χωρισμό και στη συνέχεια σε άσβεστο μίσος Ο Γουίλι σαν άνθρωπος είναι εκκεντρικός και προκλητικός κάποιες φορές με τις δηλώσεις του. Σε μία εποχή που η ομοφοβία και ο ρατσιμός ήταν στα ύψη δε φοβήθηκε να μιλήσει για όσα οι άλλοι σιωπούσαν. Αυτό αγάπησε η Ελίζαμπετ και κατάφερε να συνδεθεί μαζί του τόσο ουσιαστικά. Πίσω από το μίσος, τις επιθέσεις, την αυτοπροβολή και κάποιες φορές τον αυτοεξευτελισμό του είχε διακρίνει έναν αγνό και καλό άνθρωπο που δεν αλλοιώθηκε για καμία παράταξη και για κανένα συνάνθρωπο του. Όπως λέει και στη τελευταία παράγραφο του βιβλίου η Ελιζαμπέτ «Όσο για την καλύτερη πλευρά των ανθρώπων, που μένει κλεισμένη μέσα στην καρδιά τους, μιας και δεν έχουν τίποτα άλλο, μέχρι την τελευταία τους ώρα, αυτή ζει αλλά και πεθαίνει μαζί τους.» Ο Γκαρσιά δημιούργησε ένα εκπληκτικό κοινωνικό-πολιτικό μυθιστόρημα για μία δεκαετία καθοριστική και μεταβατική. Καλή ανάγνωση.

0

Το κορίτσι από τη ΔανίαΈνα υπέροχο βιβλίο!!!

Ένα εκπληκτικό βιβλίο και συνάμα μία εξαιρετική ταινία με τον Έντι Ρέντμέιν. Παρακολουθούμε μία καθοριστική φάση στη ζωή του Άιναρ Βεγκενερ, τη περίοδο που αρχίζει να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητα του. Μία πρόταση της γυναίκας του να τον ζωγραφίσει με γυναικεία ρούχα παίζει καθοριστικό ρόλο στο να αναδυθούν καταπιεσμένες επιθυμίες στην επιφάνεια Αυτό τον οδηγεί σε ρήξη με τον εαυτό του στην αρχή και στη πορεία με τη σύντροφό του που δυσκολεύεται να δεχτεί τη κατάσταση αλλά στη πορεία την αποδέχεται και τον υποστηρίζει μέχρι το τέλος. Η Λίλι Έλμπε ήταν η πρώτη γυναίκα τρανσέξουαλ τη δεκαετία του 1930. Μία περίοδο κατά την οποία το θέμα ήταν ταμπού και απαγορευμένο. Ο συγγραφέας με την έρευνα που έκανε δημιούργησε ένα ανάγνωσμα που σε αγγίζει με την αλήθεια που βγάζει. Στο πρόσωπο της Λίλι είναι ο καθένας μας ξεχωριστά καθώς τίθενται πολλά ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν. Ποιοι είμαστε;Ποιοι θα θέλαμε να είμασταν πραγματικά; Τι βλέπουν οι άλλοι σε εμάς; Πόσο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και πόσο μας αποδέχονται οι άλλοι; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την ανάγνωση.

0

Άμυνα ζώνηςΕξαιρετικό

Μετά το εξαιρετικό "Νυχτερινό δελτίο" που είχα διαβάσει αυτή είναι η δεύτερη ιστορία του αστυνόμου Χαρίτου. Οι διακοπές του στο νησί παίρνουν κακή τροπή καθώς καλείτε να βρει τα στοιχεία του αγνώστου δολοφονημένου άντρα. Ενώ αρχίζει η αναζήτηση άλλη μία δολοφονία ενός ανθρώπου της νύχτας προστίθεται για να δυσκολέψει το έργο του αστυνομικού. Τον Πέτρο Μάρκαρη τον εκτιμώ πάρα πολύ σαν συγγραφέα. Οι ιστορίες του έχουν πάθος, ανατροπές, πολύ ωραία στήνει το ψυχολογικό υπόβαθρο των ηρώων αλλά και εξελίζει τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας. Μου αρέσει που πέρα από την αστυνομική πλοκή σχολιάζει και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω ένα ψεγάδι που να μου άφησε κακή αίσθηση στην ανάγνωση μου. Το απόλαυσα και αυτό του βιβλίο και σύντομα θα ανακαλύψω και την υπόλοιπη εργογραφία του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Ένα υπέροχο βιβλίο

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ζωή της οικογένειας Γκράνβιλ. Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Κλέμεντ που ανήκει στους πετυχημένους ζωγράφους της χώρας του. Είναι ομοφυλόφιλος και διατηρεί μία μακροχρόνια σχέση με τον Μάικ. Τα δυο αγκάθια στη ζωή του είναι η οροθετικότητα του που τον επηρεάζει πολύ στη καθημερινότητα αλλά και ο άδικος χαμός του αδελφού του. Τα άλλα πρόσωπα της ιστορίας είναι η αδελφή του Σουζάνα που αν και πετυχημένη στην επαγγελματική της ζωή στα προσωπικά δυστυχώς δεν βρίσκει την άκρη της. Αποφασίζει στην πορεία να ασπαστεί την Καββάλα και από εκεί η ζωή της αποκτά ενδιαφέρον. Οι γονείς των παιδιών είναι ο Έντουιν και η Μάρτα. Ο Έντουιν είναι πρώην επίσκοπος που αν και δεν πιστεύει είναι ακόμα μέρος της εκκλησίας. Η Μάρτα είναι ανθρωπολόγος και η ιστορία της είναι πικρή καθώς έζησε τα τρυφερά της χρόνια στο γκέτο της Βαρσοβίας σε άθλιες και κακές συνθήκες. Ο συγγραφέας δημιούργησε τέσσερις δυνατούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες που με βάση τα θρησκευτικά πιστεύω τους προσπαθούν να βρουν τρόπο να ισορροπήσουν τις ανάγκες τους. Πολλά κοινωνικά ζητήματα θίγονται όπως είναι η ομοφυλοφιλία και η οροθετικότητα. Αυτό που μένει στο τέλος της ανάγνωσης είναι η κοινωνική υποκρισία που υπάρχει στην κοινωνία. Ο καθένας είναι εύκολο να κρίνει τον άλλον χωρίς όμως να κοιτάξει πως να καλυτερέψει τη δική του ζωή. Οι εκδόσεις Πόλις μας χαρίζουν γι άλλη μία φορά ένα εκπληκτικό κοινωνικό μυθιστόρημα. Καλή ανάγνωση

0

Το χρυσό κλουβίΑδιάφορο

Ένα από τα χειρότερα βιβλία της συγγραφέως. Το θέμα είναι χιλιοειπωμένο. Η Φέι είναι μία γυναίκα που έχει τα πάντα στην ζωή της όμως όλα καταρρέουν όταν πιάνει στα πράσα τον σύντροφο της με άλλη γυναίκα. Αναγκάζεται να βρει σπίτι και δουλειά. Στα επαγγελματικά της σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται πλούσια και ισχυρή στον επιχειρηματικό τομέα. Στον ερωτικό τομέα κοιμάται με όποιο νεαρό αγόρι πέφτει στα πόδια της. Οι διάλογοι στο βιβλίο κάποιες φορές είναι μία ελαφριά ερωτική ταινία. Δεν έχω τι να πω αλήθεια τζάμπα χρόνος. Ίσως οι γυναίκες αναγνώστριες να το αγαπήσουν.

1

Το κορίτσι του τρένουΈνα καλοδουλεμένο ψυχολογικό θρίλερ

Το βιβλίο αποτελείται από μικρά κεφάλαια και μας παρουσιάζει τη ζωή τριών γυναικών της Ρέιτσελ, της Άννας και της Μέγκαν. Ο βασικός χαρακτήρας είναι η Ρέιτσελ μία γυναίκα που έχει εθιστεί στο αλκοόλ καθώς δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδιά και ο άντρας της την παράτησε γι' άλλη γυναίκα. Η πέτρα του σκανδάλου είναι η Άννα. Η Ρέιτσελ κάθε μέρα κάνει την διαδρομή με το τρένο και περνάει από το σπίτι που έζησε ωραίες στιγμές με τον Τομ. Όμως το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται περισσότερο στο σπίτι με τον αριθμό 32. Η εμμονή της με την ζωή των ενοίκων φέρνει στην επιφάνεια δικά της κενά που προσπαθεί να συμπληρώσει. Η εξαφάνιση της Μέγκαν αρχίζει να συμπληρώνει τα κενά της ιστορίας. Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Διαβάζεται απνευστί.Είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που η συγγραφέας ένωσε τη ζωή των ηρωίδων. Ο συναισθηματικός κατακερματισμός της Ρέιτσελ και η θέση στην οποία βρίσκεται μας κάνει σαν αναγνώστες να σταθούμε στο πλευρό της. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Βασικός μέτοχοςΤο πιο αγαπημένο μου βιβλίο

Κεντρικό πρόσωπο γι' άλλη μία φορά ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος. Στο βιβλίο κινούνται παράλληλα δύο ιστορίες. Από την μία έχουμε την τρομοκρατική επίθεση στο πλοίο El Greco και από την άλλη τους φόνους που γίνονται σε πρόσωπα που ασχολούνται με την διαφήμιση. Ο Πέτρος Μάρκαρης δημιούργησε άλλο ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα με πολιτική χροιά. Θίγει την οργάνωση και τον τρόπο δράσης των ακροδεξιών οργανώσεων. Καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να παρουσιάσει τον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην διαμόρφωση και κατεύθυνση του όχλου για να τον αποπροσανατολίσουν. Κάθε βιβλίο του για μένα είναι κάτι μοναδικό. Δεν μένει στο να γράψει απλά μία αστυνομική ιστορία αλλά προσπαθεί να πιάσει και τον παλμό της κοινωνίας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0Ο Τσε αυτοκτόνησε

Ο αγαπημένος αστυνομικός Κώστας Χαρίτος επιστρέφει στην τρίτη ιστορία του. Μετά το ατύχημα που υπέστη(στο βιβλίο Άμυνα Ζώνης) αναγκάζετε να περάσει πολύ καιρό στο σπίτι του. Η αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει τον έχει κουράσει. Η καθημερινότητά του έχει καταντήσει φορτική. Όμως η δημόσια αυτοκτονία ενός επιχειρηματία τον κινητοποιεί και πάλι. Ο Πέτρος Μάρκαρης μας παρουσιάζει την Αθήνα που ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επικρατούσε ένα χάος κοινωνικής φύσεως. Ένα αστυνομικό-πολιτικό μυθιστόρημα που κυλάει γρήγορα και φωτίζει τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης. Άλλο ένα βιβλίο του που το απόλαυσα γιατί δεν μένει μόνο στο αστυνομικό στοιχείο αλλά καυτηριάζει και το πολιτικό γίγνεσθαι. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Νυχτερινό δελτίοΗ πρώτη περιπέτεια του αστυνόμου Χαρίτου

Είναι το πρώτο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη που κυκλοφόρησε το 1995 με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Ο Χαρίτος είναι υπεύθυνος του τμήματος Ανθρωποκτονιών. Είναι παντρεμένος με την Αδριανή και έχει μία κόρη τη Κατερίνα που σπουδάζει νομικά. Το επάγγελμα που αποφάσισε να ακολουθήσει στη ζωή του δεν του αρέσει αλλά το έκανε για να φύγει από τη κλειστή κοινωνία του χωριού του. Δύο πράγματα που αγαπάει πολύ είναι το αυτοκίνητο του και τα λεξικά. Η ανάγνωση τον βοηθάει να ξεφεύγει από τη σαθρή καθημερινότητα που ζει. Σχολιάζει έντονα τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Όπως επίσης και τη διαφθορά που επικρατεί στη πολιτική σκηνή. Στο Νυχτερινό δελτίο ο Χαρίτος καλείτε να διαλευκάνει την υπόθεση της διπλής δολοφονίας Αλβανών μεταναστών. Στο παιχνίδι της έρευνας μπαίνει και η δημοσιογράφος Γιάννα Καραγιώργη που έχει αρκετές πληροφορίες για την εμπορία βρεφών και μεταμοσχεύσεων που γίνονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της κοινωνίας. Όσο όμως η έρευνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει γίνεται η ανατροπή με τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων. Τότε η έρευνα αλλάζει κατεύθυνση και ο δολοφόνος γίνεται πιο δύσκολο να βρεθεί. Ποιο είναι το κίνητρο που οδήγησε στη δολοφονία των δημοσιογράφων; Ένα ερώτημα που βρίσκει τη λύση του στο τέλος. Το φινάλε είναι ανατρεπτικό και ο δολοφόνος είναι υπεράνω υποψίας. Ο Πέτρος Μάρκαρης συγκαταλέγεται στους μετρ του είδους της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Έχει δημιουργήσει ένα δυνατό λογοτεχνικό χαρακτήρα. Με τη γρήγορη ροή των γεγονότων και τις ανατροπές που υπάρχουν σε κάνει μέρος της ιστορίας. Ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί. Καλή ανάγνωση

1

Σκοτεινή ΤετάρτηΤο τρίτο βιβλίο

Είχα καιρό να διαβάσω βιβλίο από το εξαιρετικό δίδυμο και ήθελα να συνεχίσω την σειρά των αναγνωσμάτων τους. Στο τρίτο βιβλίο της σειράς η Φρίντα Κλάιν αναρρώνει μετά από ένα άσχημο συμβάν που της προέκυψε.Η δολοφονία όμως της Ρουθ μίας γυναίκας που τα έχει όλα δουλειά και μία πολύ καλή οικογένεια κινητοποιεί τον επιθεωρητή Κάρλσον να βρει τα αίτια. Η Φρίντα με το τρόπο της εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση. Ένα γρήγορο αστυνομικό μυθιστόρημα με πλοκή, ανατροπές και ωραία σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η υπερβολική ανάλυση κάποιων σκηνών όπως είναι το εσωτερικό ενός σπιτιού. Τα θεωρώ λίγο περιττά και δεν βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας απλά εμπλουτίζουν το κείμενο. Το διάβασα παρ'όλα αυτά ευχάριστα και μετά από ένα σημείο που η πλοκή έμπαινε στην τελική ευθεία δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Tuesday's GoneΤο δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς

Με αφορμή την επίσκεψη της κοινωνικής λειτουργού και το θέαμα που αντίκρισε εκεί η Φρίντα Κλάιν καλείτε πάλι από τον επιθεωρητή Κάρλσον να λύσει το γρίφο που έχει προκύψει. Το συμβάν που δίνει την εκκίνηση της ιστορίας είναι ότι μία ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα διατηρεί στο διαμέρισμα της έναν άντρα νεκρό. Ποια είναι η ταυτότητα του; Πως έδρασε όλο αυτό το διάστημα; Ποιοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή μαζί του; Και τέλος ποιο κίνητρο οδήγησε στη δολοφονία του; Άπειρα ερωτήματα που βρίσκουν τις απαντήσεις τους σ'αυτό το γρήγορο και άκρως ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα. Καλή ανάγνωση

0

Blue MondayΕξαιρετικό

Η ιστορία ξεκινάει το 1987. Η Ρόζι επιστρέφει από το σχολείο μαζί με τη φίλη της και την αδερφή της Τζοάνα. Όταν φτάνει στο μαγαζί με τα γλυκά διαπιστώνει την απουσία της αδερφή της. Αρκετά χρόνια αργότερα στο προσκήνιο έρχεται άλλη μία αναπάντεχη εξαφάνιση. Ο Μάθιου χάνεται στο σχολείο περιμένοντας να έρθει η μητέρα του να τον πάρει. Η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν αποφασίζει να ασχοληθεί με την υπόθεση όταν βρίσκει αρκετά κοινά στοιχεία που της παρουσιάζει ο ασθενής της και συγκλίνουν με την εικόνα του εξαφανισμένου παιδιού. Πόσο εύκολο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να παραβιαστεί το ιατρικό απόρρητο; Πώς συνδέονται αυτές οι δυο εξαφανίσεις; Ένα καταιγιστικό αστυνομικό- ψυχολογικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές και αγωνία. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων λογοτεχνικός χαρακτήρας η Φρίντα Κλάιν όσον αφορά τον τρόπο που προσεγγίζει τις υποθέσεις της δουλειάς της αλλά και την προσωπική της ζωή. To πιο δυνατό κομμάτι του βιβλίου είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των προσώπων. Αυτό δίνει το έναυσμα στον αναγνώστη να ανακαλύψει και τα επόμενα βιβλία της σειράς. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα που αξίζει να διαβαστεί. Καλή ανάγνωση

0

Το δέμαΈνα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ

Πολύ καιρό άκουγα για τον Fitzek και οι προτάσεις των φίλων μου να τον διαβάσω ήταν πολλές. Προχθές ξεκίνησα το βιβλίο του και με αποζημίωσε το αποτέλεσμα. Ένα έξυπνο ψυχολογικό θρίλερ που μέχρι το τέλος απορείς για τα λεγόμενα της ηρωίδας. Με τέσσερις λέξεις αν περιέγραφα το ανάγνωσμα θα ήταν Γρήγορο, Δυνατό, Καθηλωτικό και Ανατρεπτικό. Προτιμώ να μην πω πολλά λόγια για το θέμα του βιβλίου καθώς ο τρόπος που ξεδιπλώνει ο συγγραφέας την ιστορία είναι μοναδικός!!!! Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ο ρινόκεροςΜοναδικό

Το έργο εκτυλίσσεται σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της Γαλλίας και χωρίζεται σε τρία μέρη. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Μπερανζέ. Στο πρώτο μέρος ο Μπερανζέ συνομιλεί με το φίλο του Ζαν ώσπου έρχεται η ανατροπή με την εμφάνιση ενός ρινόκερου. Εκεί αρχίζει το άγχος, η αγωνία και ο φόβος για το άγνωστο που έχει εισέλθει στη ζωή των προσώπων. Όσο προχωράει η ιστορία όλο και περισσότερα πρόσωπα αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Η επιδημία αυτή αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμούς. Σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον καταφέρνει να βγει αλώβητος ο Μπερανζέ και η φίλη του Ντέζι. Όπως λέει και στο φινάλε του συγκλονιστικού μονολόγου του “Θα υπερασπίσω τον εαυτό μου ενάντια σ’ όλο τον κόσμο.. δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια, θα πολεμήσω.. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος.. και μέχρι να’ ρθει το τέλος θα παραμείνω άνθρωπος! Όχι, δεν θα συνθηκολογήσω! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ! Ο Ρινόκερος είναι ένα συμβολικό έργο που αναφέρεται στη μαζοποίηση αλλά και στο πόσο εύκολα μπορεί μία κοινωνία να φανατιστεί και να ενστερνιστεί απόψεις και ιδεολογίες με πρόσχημα το ιδανικό που θέλει να επιβληθεί από συγκεκριμένα πρόσωπα. Το έργο γράφτηκε το 1959 μία περίοδο που ο Φασισμός και ο Ναζισμός ήταν στο ζενίθ τους. Μέσα από την ιστορία ο Ιονεσκό περνάει τα δικά του μηνύματα με ιδιαίτερο και καυστικό τρόπο. Ένα διαχρονικό θεατρικό έργο που όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις. Καλή ανάγνωση

0

Βαθύ ρήγμαΕξαιρετικό!!!!

Ο Σωτήρης μετά από ένα καταστροφικό σεισμό μένει εγκλωβισμένος στα χαλάσματα του σπιτιού του μαζί με τη Νατάσα. Η μοναξιά, ο φόβος, η αγωνία και το άγχος τον κατακλύζουν. Βλέπει το χάος που επικρατεί και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Στην αρχή είναι πολύ αρνητικός να της μιλήσει. Θεωρεί πως όσο διάστημα βρίσκονταν δεν καταλάβαινε όσα της έλεγε οπότε θεωρεί περιττό να ξεκινήσει διάλογο μαζί της. Η ώρα όμως στην απομόνωση περνάει δύσκολα και έτσι αποφασίζουν να μοιραστούν κομμάτια από τις ζωές τους. Ο Σωτήρης εξωτερικά φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει επιτύχει επαγγελματικά. Τον σέβονται για το έργο που επιτελεί αν και είναι αυστηρός και σκληρός με τους ανθρώπους. Τους αντιμετωπίζει σαν μονάδες εξυπηρέτησης της δουλειάς του παρά σαν προσωπικότητες. Είναι άνθρωπος που του αρέσει η καλή ζωή και οι γυναίκες. Δε θέλει τη δέσμευση και προσπαθεί όσο είναι να αποστασιοποιείται συναισθηματικά από τους γύρω του. Αυτή η δυσκολία να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του έχει τις ρίζες του στα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε. Ο πατέρας του ήταν βίαιος και σκληρός μαζί του. Η μητέρα του απλώς παρατηρητής των γεγονότων. Οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής του ήταν η αδερφή του και η κοπέλα του η Πηνελόπη. Η κάθε μία με τις πράξεις της τον στιγμάτισαν και τον καθόρισαν στη πορεία της ζωής του. Η Νατάσα είναι και αυτή ένας διαλυμένος άνθρωπος. Μπήκε στο σκοτεινό χώρο της εμπορίας ανθρώπων. Έζησε τον εξευτελισμό και την ανωμαλία του κάθε αρρωστημένου που πλήρωνε για να ικανοποιήσει τις σαδιστικές και βρώμικες ορέξεις του. Στερήθηκε τη κόρη της και αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα. Εδώ γνώρισε το Σωτήρη και δημιουργήθηκε μία οικειότητα μεταξύ τους. Πέρα από το σεξ με τη Νατάσα μοιράστηκε τις πιο μύχιες σκέψεις του. Στη δύσκολη φάση που έχουν περιέλθει αρχίζουν να κάνουν τον απολογισμό. Ο Σωτήρης και η Νατάσα είναι δύο πρόσωπα με έντονα εσωτερικά ρήγματα. Όσο κι αν προσπάθησαν να κουκουλώσουν το πόνο, τη δυστυχία, την απόρριψη και τις πληγές που έγδαραν τη ψυχή τους δεν τα κατάφεραν. Αυτό όμως που τους έκανε πιο δυνατούς είναι ότι μίλησαν για όσα τους έπνιγαν τόσο καιρό. Όσο στενάχωρα και δύσκολα ήταν να ειπωθούν λειτούργησαν σα βάλσαμο στα τραύματα τους. Το Βαθύ ρήγμα είναι ένα σκληρό βιβλίο που καταφέρνει να σε κερδίσει με την αλήθεια του. Οι χαρακτήρες του είναι εύθραυστοι. Ψάχνουν να βρουν την αλήθεια και το νόημα σε μία κοινωνία που κάθε μέρα χάνει την ταυτότητα της. Ο σεισμός λειτουργεί σωτήρια και για τους δυο καθώς καταφέρνουν για μία φορά να ρίξουν τις μάσκες και να μιλήσουν για τη ζωή τους. Καλή ανάγνωση

1Υπεροχο

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε στη Λακωνία σ’ ένα τόπο όπου η θρησκεία, τα ήθη και οι πεποιθήσεις των κατοίκων ήταν αυστηρές. Έζησε δύσκολα μαθητικά χρόνια. Οι συμμαθητές του ένιωθαν ότι διέφερε από αυτούς ως προς τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο συμπεριφοράς του γι’ αυτό το λόγο άρχισαν να του ασκούν λεκτική και σωματική βία. Η αλλαγή στη ζωή του έγινε όταν ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει. Εκεί ήρθε σε επαφή με περισσότερο κόσμο και κυρίως σταμάτησε να ενοχοποιεί τον εαυτό του γι’ αυτό που είναι. Η γνωριμία με τον γείτονα του, τον Πάρη ήταν καταλυτική. Πρώτη φορά παραδέχτηκε σε άνθρωπο ότι είναι ομοφυλόφιλος και δεν δέχτηκε κοροϊδία αλλά αποδοχή! Η πιο δυνατή στιγμή στο βιβλίο είναι όταν αποκαλύπτει στη μητέρα του τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μη το μάθει ο κόσμος κι αν υπάρχει τρόπος να τον «γιατρέψει» από αυτό που βιώνει. Η μητέρα είναι αυστηρή, αυταρχική και παρεμβατική στη ζωή του γιού της. Αρνείται να τον ακούσει και θέλει να τον αλλάξει. Οι Δύο σκιές είναι μία νουβέλα που πραγματεύεται το θέμα της αποδοχής. Σε αποδέχομαι σημαίνει σε ακούω, σε σέβομαι και σε δέχομαι γι’ αυτό που είσαι και όχι γι’ αυτό που θα ήθελα να ήσουν. Η ιστορία του Κωνσταντίνου έχει πόνο μα κυρίως πολλούς αποδέκτες. Ο αναγνώστης θα αγαπήσει τον ήρωα της ιστορίας γιατί θα βρει ένα δικό του κοντινό πρόσωπο. Καλή ανάγνωση

0

Σκυλίσια ψυχήΣυγκλονιστικό

Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι η Έστερ Κλάιν που έζησε στο Βερολίνο το 1930. Μία περίοδο όπου στη Γερμανία το Ναζιστικό κόμμα με επικεφαλή το Χίτλερ ήταν στην εξουσία. Στόχος του ήταν η εξόντωση των εβραίων. Για την Έστερ αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα καθώς αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο και να μετακινηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπού χενβαλντ όπου έζησε την απόλυτη εξαθλίωση και μηδενισμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Ως αυτιστική στα δύσκολα χρόνια που βίωσε είχε τη παρέα των σκύλων που την βοήθησαν στη συναισθηματική κάλυψη και ήταν το στήριγμα της. Ο Κορτώ σ’αυτό το βιβλίο του καταπιάνεται με μία “μαύρη” ιστορική περίοδο την Ναζιστική Γερμανία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου τόσος κόσμος υπέφερε από τα βασανιστήρια. Δε παρουσιάζει όμως το σύνολο αλλά την ηρωίδα που αφηγείται τις εμπειρίες της σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Κινείται σε δυο χρονικές περιόδους παρόν και παρελθόν. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το είπε και ο συγγραφέας στη παρουσίαση του είναι ότι το ερέθισμα για τη συγγραφή το πήρε από τη σχέση που είχε ο Χίτλερ με το σκυλί του. Όσο σκληρός κι αν ήταν σαν άνθρωπος είχε και ψήγματα ευαισθησίας. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα με γρήγορη πλοκή και μ’ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα!

0

Δυό ποτά και μια φτηνή ατάκαΕνδιαφέρον

Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Γιάννης Στάνκο. Ένας νέος άντρας που έχει τελειώσει τις σπουδές του και αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του μέχρι να δει τι θα κάνει με την ζωή του. Εκεί το κλίμα είναι εχθρικό καθώς βλέπει μία οικογένεια που έχει χάσει τα πατήματά της και οδεύει προς τον αφανισμό. Η μητέρα του δέχεται αγόγγυστα τις προσβολές του οξύθυμου πατέρα του. Αυτό εξοργίζει τον Γιάννη και εύχεται ποτέ να μην φερθεί έτσι σε γυναίκα. Η γνωριμία όμως με την Βάσω ακυρώνει τα λόγια που έταξε να τηρήσει. Χρησιμοποιεί το βίαιο σεξ και τις προσβολές ως μέσο επιβολής. Τα κατάλοιπα της δυσλειτουργικής του οικογένειας του βγαίνουν στην σχέση του με την κοπέλα. Όπως επίσης και ο εθισμός του στο αλκοόλ τον κάνει να ξεφεύγει από την αρρωστημένη του καθημερινότητα. Η ζωή του είναι το ποτό, το σεξ, το ξενύχτι και η δουλειά. Ένα αθυρόστομο και ωμό μυθιστόρημα που παρουσιάζει την εικόνα πολλών νέων ανθρώπων που νιώθουν πίεση από την οικογένεια και την κοινωνία και οδηγούνται στους εθισμούς για να δραπετεύσουν. Ο Σωτήρης δεν έχει στόχο να ωραιοποιήσει τα γεγονότα γι’ αυτό και οι περιγραφές του είναι σκληρές και σκανδαλιστικές. Σε όλο το βιβλίο υπάρχει μία διάχυτη νευρικότητα και θυμός. Σαν αναγνώστης εκτίμησα τον Γιάννη σαν χαρακτήρα. Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις του είναι δικαιολογημένες αν δούμε σε τι οικογενειακό κλίμα μεγάλωσε. Κάποιες συμπεριφορές ασυναίσθητα τις μετέφερε και στην προσωπική του ζωή. Ενώ εξωτερικά δείχνει το σκληρό του πρόσωπο κατά βάθος είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί αλλά δεν έχει μάθει τον τρόπο να το κάνει. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αν πέσει στα χέρια του κατάλληλου αναγνώστη θα εκτιμηθεί. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Οι μέρες της πεταλούδαςΣυγκινητικό

Τα δυο βασικά πρόσωπα της ιστορίας μας είναι η Κατερίνα και ο Παναγιώτης. Θα τους παρομοίαζα σαν δυο φυλακισμένες πεταλούδες που ψάχνουν τρόπο να βρουν την σωτηρία τους. Η Κατερίνα ζει υπό το καθεστώς της βίας και ταπείνωσης εξαιτίας του συζύγου της. Ονειρεύεται να ξεφύγει από τα δεσμά του και όταν το αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της βρίσκει πάλι εμπόδια στη διαδρομή. Από την άλλη πλευρά ο Παναγιώτης είναι ένα νεαρό αγόρι με σύνδρομο Down. Όλα τα χρόνια του βίου του έχει δεχτεί τα αρνητικά σχόλια των κατοίκων του χωριού που ζει μαζί με τον άξεστο και βάναυσο πατέρα του. Το κοινό σημείο των δυο προσώπων είναι ότι προέρχονται από ένα εχθρικό και καταπιεστικό περιβάλλον που οι προσβολές και ο αρνητισμός που δέχονται τους έχουν κόψει τα φτερά. Η κυρία Πιπερίδου θίγει ένα ευαίσθητο θέμα που μας αφορά όλους. Τα παιδιά με σύνδρομο Down που αν και διαφορετικά όπως θέλουμε να λέμε αξίζουν την αγάπη και την υποστήριξη μας. Δυο λέξεις περικλείουν το νόημα αυτού του αναγνώσματος ΑΠΟΔΟΧΗ και ΕΝΤΑΞΗ. Σε αποδέχομαι γι’ αυτό που είσαι και σε κάνω μέρος της ζωής μου όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό. Μου άρεσε η ιστορία που δεν ξέφυγε σε ακραίους συναισθηματισμούς και παρουσίασε τα γεγονότα και από τη θετική αλλά και την αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Το τέλος είναι γλυκόπικρο καθώς όπως και στη ζωή η χαρά και η λύπη εναρμονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία. Το πρώτο δείγμα γραφής της συγγραφέως είναι εξαιρετικό και εύχομαι στο μέλλον να μας χαρίσει και άλλες ωραίες ιστορίες γεμάτες ανθρωπιά που κρύβουν μέσα τους βαθιά κοινωνικά θέματα που χρήζουν συζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διακρίσεις. Καλή ανάγνωση

0

Με το ίδιο βλέμμαΕνδιαφέρον το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Χριστίνα. Μία γυναίκα που από τα πρώτα χρόνια της ζωής της έχει ζήσει άσχημες καταστάσεις όπως το θάνατο και την απουσία τρυφερότητας από το στενό της περιβάλλον. Ο πατέρας της απών στις αγωνίες της. Μέχρι που η μοίρα την οδηγεί στην Αθήνα εκεί που θα γνωρίσει τον Γιώργο. Ο έρωτας τους είναι τόσο δυνατός και ισχυρός όπου τα εμπόδια που υπάρχουν καταφέρνουν να τα ξεπεράσουν. Το εισιτήριο που θα αλλάξει τη ζωή τους γράφει πάνω τον προορισμό Παρίσι. Τα χρόνια παραμονής τους στο γαλλικό έδαφος κατά την περίοδο της δικτατορίας θα τους καθορίσουν σημαντικά. Το πρώτο βιβλίο του κύριου Αντωνόπουλου είναι ένα κράμα κοινωνικού μυθιστορήματος με στοιχεία ρομαντικής λογοτεχνίας. Με τη μεστή γραφή του και τις ωραίες περιγραφές δημιουργεί ένα ανάγνωσμα που δεν γίνεται καθόλου κουραστικό στον αναγνώστη με περιττές λεπτομέρειες και δακρύβρεχτους συναισθηματισμούς. Πολύ ενδιαφέρον πέρα από την κεντρική ιστορία είναι η παράλληλη αφήγηση ενός προσώπου που είναι ο παρατηρητής του σήμερα. Τα βιώματα της Χριστίνας του δίνουν το έναυσμα να μιλήσει και για τη δική του ζωή. Ένα καλογραμμένο ανάγνωσμα που όπως είδα στο εξώφυλλο του βιβλίου βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Το θετικό είναι ότι δεν κατάντησε ένα κουραστικό μελό με μη ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. Ο συγγραφέας ως πρώτο δείγμα γραφής έδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα αξιοπρεπέστατο βιβλίο που θα αγαπηθεί για την απλότητα και την αμεσότητα του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

ΜάκβεθΜακβεθ

Το βιβλίο εκτυλίσσεται την δεκαετία του 70 σε μία πόλη της Σκοτίας που η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά είναι στο ζενίθ τους. Η αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης μίας ομάδας ναρκωτικών κινητοποιεί τον αστυνομικό Μάκβεθ να αναλάβει την διαλεύκανση της υπόθεσης. Η πειθώ του και ο ισχυρός χαρακτήρας του εμπνέει σεβασμό στους συναδέλφους του και γρήγορα καταφέρνει να ανέβει στην ιεραρχία και στην εξουσία. Ο υπέρμετρος όμως ζήλος για επιβολή τον οδηγεί να θέλει ακόμα περισσότερα. Μαζί με τη γυναίκα που έχει στο πλευρό του θέλει να γίνει κυρίαρχος στη πόλη του. Ο Nesbo στηριζόμενος στο θεατρικό έργο του Shakespeare δημιουργεί ένα άρτιο αστυνομικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές και γρήγορη δράση. Ανήκει στους συγγραφείς που με κερδίζει με την γραφή του και τον παραστατικό τρόπο που παρουσιάζει τα γεγονότα. Καταφέρνει να σε κάνει να ζεις το καθετί που διαβάζεις. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Τοξικά μάτιαΕνδιαφέρον

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Σκοτεινά νερά» είναι άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ο αστυνόμος Χρήστος Καπετάνος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ίσως την πιο δύσκολη υπόθεση μέχρι τώρα. Η σορός του Νεοκλή Παρίση κοντά στο λόφο του Παλιού Γηροκομείου εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ποιο είναι το παρελθόν του θύματος και ποια κίνητρα οδήγησαν στην δολοφονία του; Πολλά πρόσωπα θα μπουν στο στόχαστρο του αστυνομικού όμως ο ένοχος θα αργήσει να εμφανιστεί.. Οι πολιτικές κομπίνες και τα περίεργα στοιχήματα θα κινήσουν το ενδιαφέρον της αστυνομίας και θα βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Ένα καλογραμμένο βιβλίο από έναν συγγραφέα που ήρθε για να μείνει. Πολύ ωραίο το οικολογικό μήνυμα που περνάει χωρίς να γίνεται κουραστικός. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Τυφλά ψάριαΠολύ καλό

Ο Δημήτρης Σίμος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην αστυνομική λογοτεχνία με «Τα βατράχια». Ο αστυνόμος Χρήστος Καπετάνος μετά την επιτυχή διαλεύκανση της δολοφονίας της 14χρονης Ευθυμίας Ραφτοπούλου επιστρέφει να λύσει ακόμα μία δύσκολη υπόθεση. Ο συγγραφέας μας χαρίζει άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Θύμα σε αυτό το βιβλίο είναι μία νεαρή γυναίκα που την βρίσκουν στα βράχια της θάλασσας. Το όνομα της είναι Αλίκη Κακαούτη. Πέρα από τον βασικό φόνο προκύπτει άλλο ένα έγκλημα που έγινε στην Κάρυστο. Δυο αποτρόπαια εγκλήματα που αν και κινούνται παράλληλα βρίσκουν τρόπο να ενώσουν τα κομμάτια ενός πάζλ που περιέχει άφθονα ψέματα, κρυμμένα μυστικά και ναρκωτικά. Μία άρτια ιστορία που κινείται στοχευμένα με γρήγορη πλοκή χωρίς να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες . Ο Δημήτρης με τον μοναδικό του τρόπο καθ’όλη την διάρκεια της ανάγνωσης άλλοτε θολώνει τα νερά και αφήνει ερωτηματικά και άλλοτε ξεδιαλύνει το τοπίο για να κινηθούμε στην λύτρωση. Με αντάμειψε και με το δεύτερο ανάγνωσμα του. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Τα βατράχιαΕνδιαφέρον

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Χρήστος Καπετάνος, ένας επιτυχημένος και δραστήριος αστυνομικός. Ένα συμβάν του στοίχισε την θέση του και για μεγάλο διάστημα έχει αναλάβει την αρχειοθέτηση. Όμως η δολοφονία της 14χρονης Ευθυμίας Ραφτοπούλου τον φέρνει πάλι στην ενεργό δράση με επιθυμία του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κωνσταντίνου Μαράκη. Ποια κίνητρα οδήγησαν σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη; Ποιος κινεί τα νήματα και ποιος προσπαθεί να διαφύγει από την αστυνομία; Είναι το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου που διαβάζω και δηλώνω εντυπωσιασμένος. Εξαιρετικές οι περιγραφές και ο τρόπος που έχει σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες. Οι πολλές ανατροπές και οι διάλογοι καθιστούν την πλοκή ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος. Μου άρεσε επίσης και η δεύτερη ιστορία που κινείται παράλληλα με το βασικό θέμα του βιβλίου. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίταΥπεροχο

Η Αθηνά Τερζή δημιούργησε 33 ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που ο καθένας αφήνει το δικό του αποτύπωμα. Άλλοι ευχάριστοι λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους όπως είναι η Βασιλική στην ιστορία «Εκείνη η Αλβανίδα» που χαρίζει απλόχερα τις υπηρεσίες της σε δυο άρρωστους γέρους. Πέρα από τη φροντίδα δίνει ζωντάνια και χαρά στους ανθρώπους με τις ιστορίες από τη πατρίδα της αλλά και με το πλεονέκτημα που έχει ο χαρακτήρας της ότι ποτέ δε γκρίνιαξε και δε βαρυγκώμησε για τη ζωή που της δόθηκε. Είναι ευγνώμων και χαίρεται τη κάθε στιγμή. Ένα διήγημα που ξεχώρισα είναι «Ο Τρελός». Μας περιγράφει τη ζωή του Στέλιου και της Κατερίνας. Ο Στέλιος είναι γιατρός στο επάγγελμα σέβεται και αγαπάει τη δουλειά του και μετά τη λήξη της βάρδιας του χαρίζει απλόχερα τις υπηρεσίες του σε κάθε άνθρωπο που δε μπορεί να καλύψει μία επίσκεψη σε οικονομικό επίπεδο. Η Κατερίνα από την άλλη είναι δασκάλα και βοηθάει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δύο πρόσωπα άξια συγχαρητηρίων! Στο βιβλίο επίσης έχουν γραφτεί σκέψεις τόσο δυνατές που αγγίζουν τη ψυχή μας. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα «Πιστεύεις σε σένα; Κι αν όχι, πως υπάρχουν εκείνοι που το καταφέρνουν; Που δεν ετεροπροσδιορίζονται, αλλά πατάνε στα δικά τους πόδια;» Μέσα από κάθε ιστορία η συγγραφέας με τους διαλόγους και τη πρωτόπροσωπη αφήγηση καταφέρνει να δώσει αμεσότητα και να περάσει τα μηνύματα που θέλει. Όσοι αναζητούν ένα βιβλίο που να θέλει να τους φέρει σε μεγαλύτερη εγγύτητα με το συνάνθρωπο θα το αγαπήσουν. Καλή ανάγνωση.

0

Η λήθη που θα γίνουμεΑληθινή ιστορία

Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του αποτίει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο πατέρα του.Μας παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή του την οικογενειακή,την πανεπιστημιακή και την επαγγελματική. Ιδρυτής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αντιόκια γαλούχησε τους φοιτητές του με τις ιδέες του και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους του είναι ότι πήγαινε τους ασκούμενους στις παραγκουπόλεις να δουν τις πραγματικές συνθήκες που βίωνε ο κόσμος.Δε ξεχώριζε πλούσιο και φτωχό παρείχε τη βοήθεια του σε όλους ανεξαιρέτως.Ο ρηξικέλευθος τρόπος δράσης του δεν είχε μόνο υποστηρικτές αλλά και πολλούς εχθρούς που του στέρησαν αρχικά την πανεπιστημιακή του πορεία με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνεχεία τη ζωή του. Μελανό σημείο στη ζωή του πατέρα και της οικογένειας είναι ο θάνατος της μίας κόρης του.Εκεί κλυδωνίστηκαν τα θεμέλια της οικογένειας και μία απώλεια πάντα αφήνει πίσω της τραύματα που δεν επουλώνονται εύκολα.Ο συγγραφέας μετά τη δολοφονία του πατέρα του αποφασίζει να φύγει από το Μεδεγίν και να πάει να ζήσει στην Ιταλία καθώς βλέπει όλοι οι φίλοι του εκλιπόντος να δολοφονούνται. Ο Εκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε μέσα από την εξιστόρηση αναπολεί ωραίες και άσχημες αναμνήσεις που βίωσε.Η ενθύμηση της αυτοκτονίας τον κάνει να ξαναπενθήσει μία άσχημη εμπειρία που έζησε και να θυμηθεί καταστάσεις της μαύρης περιόδου που έζησε. Ένα εκπληκτικό κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα που συγκινεί και αγγίζει με τα μηνύματα που αφήνει!

0Εξαιρετικό!!!!

Από το πρώτο της βιβλίο η Έλενα καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μ’ένα επίκαιρο και φλέγον θέμα. Ασχολείται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας και συγκεκριμένα με τα κοιτάσματα πετρελαίου και τα παιχνίδια που παίζονται από τα “μεγάλα” κεφάλια της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ο επιχειρηματίας Παυλόπουλος με τη βοήθεια μίας μυστικής ομάδας τριών ατόμων κινούν τα νήματα και επηρεάζουν την πορεία των εξελίξεων. Συνένοχος στο παιχνίδι τους είναι ο υπουργός Χατζησταμάτης που παρακολουθεί τα γεγονότα από απόσταση και αποφασίσει να αντεπιτεθεί τη κατάλληλη στιγμή. Μελανό σημείο στη ζωή του είναι η απώλεια δυο αγαπημένων του προσώπων, του πατέρα και της αρραβωνιαστικιάς του από τροχαίο. Αυτό το δύσκολο κομμάτι της ζωής του το μοιράζεται με τη δημοσιογράφο Νάνσυ σε συνέντευξη που της παραχωρεί. Αυτή η είδηση της κινεί το ενδιαφέρον και σε συνεργασία με τον συνταξιούχο αρχισυντάκτη και πρώην μέντορα της αποφασίζουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να βάλουν τα κομμάτια του πάζλ στη σωστή θέση. Σημαντική επίσης είναι και η βοήθεια του φίλους της και ερευνητή στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ένα πρόσωπο που ξεχώρισα στο βιβλίο είναι ο υπουργός που με την ευσυνειδησία και το αίσθημα ευθύνης πρώτα προς τον εαυτό του και μετά προς τους πολίτες αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Δεν αποποιείται τα λάθη που τον στοιχειώνουν και τον πονάνε. Έτσι αποφασίζει να μιλήσει και στη πορεία να παραιτηθεί. Απέχει παρασάγγας από το πολιτικό σινάφι που δε δρα για το καλό των πολιτών αλλά για την υποδούλωση του. Πως συνδέεται το τροχαίο με τα κοιτάσματα πετρελαίου; Όλα αυτά βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο απολαυστικό, γρήγορο, ενδιαφέρον και καθηλωτικό μυθιστόρημα της Έλενας Χουσνή.

0

ΘανατοποινίτεςΕνδιαφέρον

Στα 16 ποιήματα του καταφέρνει να μας φέρει σε επαφή με τα αρνητικά συναισθήματα που αρνούμαστε να βιώσουμε. Καταστάσεις και βιώματα τόσο οικεία όπως είναι η απώλεια της αγάπης και η μοναξιά. Ξεχώρισα το ποίημα “Ημιτελές” που αναφέρει για τις στιγμές που ζούμε κάτι αρνητικό και δε μπορούμε να το εκφράσουμε όπως όταν προσποιούμαστε ότι είμαστε καλά ενώ μέσα μας παλεύουμε να κρατηθούμε όρθιοι και να μη λυγίσουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια αλλά κανένας δε μπορεί να μας προσφέρει ένα χέρι βοηθείας. Επίσης στο ποίημα “Η δικιά μου μπαλάντα” αναφέρει “Ζωή δώσαμε σε οθόνες, η επαφή έγινε θλίψη”. Καταφέρνει με αυτό το στίχο να πιάσει το παλμό της σύγχρονης κοινωνίας που έχει αντικαταστήσει τη προσωπική επαφή με τα κοινωνικά δίκτυα. Ο κόσμος προτιμάει τα μέσα δικτύωσης γιατί είναι πιο άμεσα, έχει γρήγορη επαφή και έχει παραλύσει τα συναισθήματα του με έτοιμα εικονίδια χαράς, λύπης και ενθουσιασμού. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα την αποξένωση και τη δυσκολία προσαρμογής στη καθημερινότητα. Μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούνται και άλλα προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Τέλος στο ποίημα “Xωρίς εσένα” γίνεται αναφορά για το τέλος μίας αγάπης. Αναζητάει το χάδι, το άγγιγμα, τα λόγια τρυφερότητας που πια ανήκουν στη λήθη. Το τωρινό συναίσθημα είναι ο πόνος και η θλίψη. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή από τον ανερχόμενο Φίλιππο Παναγιώτου που με την απλή και άμεση γραφή του δημιούργησε την εικόνα του σύγχρονου αλλοτριωμένου ανθρώπου.

0

Καραβοφάναρο στο Μαύρο ΝερόΣυγκλονιστικό

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Έλεν που μαζί με το σύζυγο της το Χιου διοργανώνουν ένα πάρτι. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που δέχεται την επόμενη ημέρα έναν απρόσμενο επισκέπτη που την ενημερώνει ότι ο αδερφός της, ο Ντέκλαν, είναι άρρωστος και βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ασθένειας του AIDS. Η Έλεν σοκάρεται και αποφασίζει πρώτα να το μοιραστεί με τη γιαγιά της και αργότερα με τη μητέρα της. Ο Ντέκλαν τις τελευταίες μέρες του θέλει να της περάσει στο σπίτι της γιαγιάς του με τη μητέρα, την αδερφή και τους φίλους του. Εκεί θα δοκιμαστούν οι σχέσεις και των τεσσάρων προσώπων θα αναμετρηθούν με αλήθειες και γεγονότα που θέλουν τον χρόνο τους για να τα αποδεχτεί κάποιος. Ο συγγραφέας χειρίζεται το θέμα της οροθετικότητας αλλά και της ομοφυλοφιλίας με σεβασμό. Κυρίως όμως δε μένει τόσο στο κομμάτι της ασθένειας αλλά πιο πολύ στο τρόπο που το αντιμετωπίζουν τα οικεία πρόσωπα του Ντέκλαν. Εκεί διαφαίνονται οι προκαταλήψεις και ο φόβος για το διαφορετικό. Το Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό είναι ένα μελαγχολικό βιβλίο γιατί στηρίζεται στα παλιά δεδομένα που οι άνθρωποι δε λάμβαναν τη φαρμακευτική αγωγή και οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν μικρές. Σήμερα οι άνθρωποι ζουν κανονικά χωρίς προβλήματα.

0

Τα ρέσταΜοναδικός Κώστας Ταχτσής

«Τα ρέστα» είναι μία συλλογή διηγημάτων με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Παρουσιάζει τη ζωή του από την τρυφερή ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Τα κύρια ερεθίσματα του στις ιστορίες του είναι η οικογένεια και η σεξουαλικότητα. Στο ομώνυμο διήγημα βλέπουμε τη σχέση που είχε με τη μητέρα του που άλλοτε ήταν καλή και άλλοτε άσχημη. Το κυρίαρχο συναίσθημα που βίωσε μικρός ήταν ο τρόμος και ο φόβος. Πάντα προσπαθούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες της ώστε να μην δέχεται τις επιπλήξεις και τις παρατηρήσεις της. Η μητέρα του είχε αναλάβει εξολοκλήρου την φροντίδα του με σκληρό και αυταρχικό τρόπο καθώς ο πατέρας του ήταν απών. Όπως του λέει χαρακτηριστικά σ’ ένα σημείο της αφήγησης « Ή θα γίνεις άντρας και θα μάθεις να μη κλαίς ή θα σε σκοτώσω από τώρα μια και καλή.. Πες Θα γίνω άντρας! Πες το γιατί δε θα βγεις ζωντανός από τα χέρια μου, σήμερα θα ‘ν’ το τέλος σου!» Ο ήρωας όσο μεγαλώνει έρχεται αντιμέτωπος και με άλλες δυσκολίες όπως είναι η ερωτική κατάκτηση του αντίθετου φύλου, οι κοινωνικές νόρμες που πρέπει να ακολουθεί στο σχολείο και η εμφάνιση που επιβάλλεται να έχει. Όλα αυτά τον δυσκολεύουν πολύ στο να εναρμονιστεί με το κοινωνικό περιβάλλον και είναι άμεσα συνυφασμένα με την ομοφυλοφιλία. Στο διήγημα «Η μουτζούρα» ο συγγραφέας έρχεται σε επαφή με το σεξουαλικό κομμάτι με ανορθόδοξο τρόπο και σε μικρή ηλικία. Δεν καταλαβαίνει τα ερεθίσματα που δέχεται και καταλήγει να σιωπήσει. Όπως επίσης στο διήγημα «Ο πατέρας μου» ο ήρωας δέχεται άγριο ξυλοδαρμό από το πατέρα του. Τα γράμματα που διαβάζει τον θυμώνουν και αποφασίζει να του φερθεί και να του μιλήσει με τον πιο χυδαίο και αποτρόπαιο τρόπο. Νομίζω είναι από τα πιο σπαρακτικά και δυνατά κομμάτια του βιβλίου. Ο Κώστας Ταχτσής καταφέρνει να παρουσιάσει μέσα από τις δικές του εμπειρίες το πώς είναι να μεγαλώνει ένας ομοφυλόφιλος άντρας σε μία κοινωνία που το διαφορετικό και μη κοινωνικά αποδεκτό είναι απαγορευτικό. Ένα βιβλίο βαθύτατα εξομολογητικό, ανθρώπινο και συγκινητικό. Καλή ανάγνωση

0

Να με φωνάζεις με τ' όνομά σουΣυγκινητικό

Ένα βιβλίο που ήθελα πολύ να αποκτήσω και να προσθέσω στη βιβλιοθήκη μου καθώς λάτρεψα την ταινία που είχα δει το χειμώνα. Στη φετινή μου γιορτή έλαβα αυτό το υπέροχο δώρο από μία καλή μου φίλη και χάρηκα πολύ. Όσον αφορά την ιστορία ο Έλιο κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν του και θυμάται την ερωτική ιστορία που τον στιγμάτισε. Ήταν σε τρυφερή ηλικία στα 17 του δηλαδή ένα βήμα πριν την ενηλικίωση του. Ο πατέρας του είχε παράδοση κάθε καλοκαίρι να φιλοξένει στο σπίτι τους φοιτητές που τελείωναν τη διατριβή τους. Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται ο Όλιβερ, ένας γοητευτικός 24χρονος νεαρός που καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Έλιο. Στην αρχή υπάρχει αδιαφορία αλλά όσο περνάει ο καιρός το ενδιαφέρον μετατρέπεται σε πάθος. O Aciman καταφέρνει με τον εξομολογητικό χαρακτήρα που χρησιμοποιεί σε όλο το βιβλίο να μιλήσει για το πιο όμορφο συναίσθημα και κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας που δεν είναι άλλο πέρα από τον έρωτα. Μέσα από το σμίξιμο των δυο αντρών βλέπουμε ότι η αγάπη δεν χρειάζεται ταμπέλες. Η ιστορία είναι τόσο δυνατή και ωραία που ο αναγνώστης ενδόμυχα θα ήθελα να ζούσε λίγη από τη γλύκα που έχει αυτός ο έρωτας. Αγαπημένο κομμάτι του βιβλίου είναι η εξομολόγηση του πατέρα στο γιο και παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα « Είχατε μία όμορφη φιλία. Ίσως κάτι παραπάνω από φιλία. Στη θέση μου οι περισσότεροι γονείς θα εύχονταν το πράγμα να εξαφανιζόταν, ή θα προσεύχονταν ο γιος τους να συνερχόταν σύντομα. Όμως εγώ δεν είμαι τέτοιος γονιός. Αν υπάρχει πόνος φύλαξέ τον, κι αν υπάρχει φλόγα, μην την πνίξεις, μην είσαι βάναυσος μαζί της». Όμορφο σημείο επίσης του αναγνώσματος είναι όταν ξανασυναντιούνται μετά από 15 χρόνια. Ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που ο καθένας έχει κάνει τη ζωή του και βλέπουμε τα συναισθήματα που έχουν μετά από εκείνο το καλοκαίρι. Ένα βιβλίο συγκινητικό, τρυφερό κάποιες φορές τολμηρό στις περιγραφές του αλλά αυτό που μένει είναι η γλύκα μίας ωραίας αγάπης. Το αγάπησα πολύ όσο και την ταινία που την έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές. Καλή ανάγνωση

0

Ατελή αγάλματαΜία υπέροχη ιστορία

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Δημιουργός. Μεγαλωμένος σ’ ένα κλειστό και καταπιεστικό περιβάλλον προσπαθεί να ανακαλύψει τη ζωή με μοναδικό του εφόδιο τη πλαστελίνη που του χάρισε η μητέρα του. Αυτό του δίνει το ερέθισμα να δημιουργεί πράγματα. Από το κοινωνικό περίγυρο είναι αποκλεισμένος λόγω των γονιών του. Ο πατέρας του σκληρός αλλά η μητέρα του είναι το μοναδικό άτομο που τον υποστηρίζει και τον ενθαρρύνει στη πορεία να ακολουθήσει τη τύχη του στη Σχολή Τέχνης. Η Σχολή αν και είναι ένας τρόπος απόδρασης από την οικογενειακή εστία στην ουσία είναι άλλη μία φυλακή για το παιδί. Οι σπουδαστές παραμένουν έγκλειστοι χωρίς να έχουν επαφή με τους δικούς τους. Ο Δημιουργός δυσκολεύεται να ενσωματωθεί στη μικρή κοινωνία της σχολής και είναι αντίθετος στις τεχνικές των δασκάλων. Μία δημιουργία του δίνει την αφορμή να τον προσέξουν και να τον εκτιμήσουν περισσότερο σαν καλλιτέχνη. Στα Ατελή αγάλματα παρουσιάζονται πολλά θέματα όπως είναι οι κοινωνικές διακρίσεις και η δημιουργία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου κάτω από ένα σκληρό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης είναι και η σχέση που προκύπτει μεταξύ του καλλιτέχνη και της δημιουργίας του. Πόσο λεπτά είναι τα όρια όταν στη τέχνη μπαίνει και το προσωπικό βίωμα; Ο συγγραφέας καταφέρνει μέσα από την ιστορία του να δημιουργήσει ερωτήματα και να θίξει κοινωνικά ζητήματα. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που με την απλή και άμεση γραφή του καταφέρνει να σου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Καλή ανάγνωση

0

Ασυνήθιστα μύρτιλλαΥπέροχα διηγήματα

Το μύρτιλο ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και ο καρπός του έχει μία γλυκόξινη γεύση. Έχοντας ως οδηγό την φαντασία μας μεταφερόμαστε νοητά στο λογοτεχνικό κήπο του συγγραφέα και εκεί αντικρίζουμε 30 ξεχωριστά μύρτιλλα που το καθένα κρύβει την μαγεία του. Κάποιες ιστορίες με συγκίνησαν πολύ για τα όμορφα συναισθήματα που σε καλούν να βιώσεις. Μία από αυτές είναι και η ιστορία του Χάρη, ενός μεσήλικα κλόουν, που οι δυνάμεις του πια έχουν στερέψει και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς του. Όσο μακιγιάζ κι αν βάλει στο πρόσωπο για να καλύψει τις ατέλειες των χρόνων που πέρασαν τα σημάδια εσωτερικά και εξωτερικά είναι εκεί και τον ακολουθούν. Θα μπορούσαμε έχοντας ως βάση αυτό το διήγημα να δούμε και για το πώς εμείς στην καθημερινότητα μας καλύπτουμε τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε με προβαρισμένη και προσποιητή χαρά. Ευφυέστατη ήταν και η ιστορία του ανθρώπου που ζούσε σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες. Η συνεχής έκθεση μπροστά στο είδωλο του από διαφορετική εστίαση και γωνία παρατήρησης του δείχνει την πορεία από την παιδική μέχρι την ενήλικη ζωή του. Η αθωότητα και η παιδικότητα των πρώτων χρόνων πόσο γρήγορα άλλαξε στην πορεία με την ωμή πραγματικότητα που έχει λιγότερο συναισθηματισμό και περισσότερο πόνο. Το βιβλίο του Κωνσταντίνου είναι ιδιαίτερο γιατί πίσω από τις ιστορίες του κρύβονται πολλά δυνατά και ουσιαστικά μηνύματα που καλείται ο αναγνώστης να τα ξεκλειδώσει και να γίνει μέτοχος της αθωότητας, του πόνου, της απώλειας και της έκθεσης του εαυτού μας σε μη διαχειρίσιμα συναισθήματα που αρνούμαστε να τα ζήσουμε για να μην πονέσουμε. Ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα που απευθύνεται σε απαιτητικούς αναγνώστες που δεν ψάχνουν το εύκολο και το γρήγορο να διαβάσουν αλλά που θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στα μύχια της ψυχής τους. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Ανθρώπων σκιέςΕνδιαφέρον

Στο βιβλίο ξετυλίγονται καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που τυχαίνει να τους προσπερνάμε στο δρόμο, να είναι συνεπιβάτες μας στο μετρό, στο λεωφορείο ή και κάποιο κοντινό μας πρόσωπο. Κοινό τους στοιχείο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη ζωή. Άλλοι το παλεύουν να ξεφύγουν από την μιζέρια και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο και άλλοι δυσκολεύονται να βγουν στην επιφάνεια. Κάθε ιστορία μας βάζει να αναλογιστούμε τις άμεσες αποφυγές που χρησιμοποιεί το πρόσωπο για να μην έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του και την αλήθεια. Ξεχώρισα το διήγημα «Υπό την επήρεια» που παρακολουθούμε την ιστορία του Πέτρου, ενός άντρα που έχει γίνει αλκοολικός για να καλύψει τον πόνο του. Η αφορμή όμως που τον οδήγησε στο ποτό καλείται να την ανακαλύψει μόνος. Όσο κάνει ανασκόπηση στο παρελθόν σε συνδυασμό με αντικείμενα που βρίσκει καταφέρνει να τον ξεμπλοκάρει από τα σκοτάδια του. Έχει το σθένος να βγει στο φως και να ζήσει. Σε αντίθεση με την ιστορία «Μία ανάσα κάτω απ’ το νερό» που η Κατερίνα και ο Σπύρος είναι δυο αυτοκαταστροφικά πλάσματα. Αγαπιούνται με περίεργο τρόπο και δείχνουν ο ένας στον άλλον ενδιαφέρον με άγριο σεξ. Στη δουλειά τους έχουν βαλτώσει και δεν είναι ικανοποιημένοι. Όλο αυτό το κενό που ζουν μεγαλώνει σε σημείο να βρίσκουν την παραίτηση ως τον μόνο τρόπο για να αποσυνδεθούν από το χάος που βιώνουν. Σαν αναγνώστης μου άρεσε το ψυχολογικό υπόβαθρο που δημιούργησε ο συγγραφέας για κάθε χαρακτήρα του. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί στα κείμενα όπως και οι περιγραφές του είναι σκληρές. Θα σταθώ επίσης στο εξώφυλλο του βιβλίου που βλέπουμε ένα πρόσωπο να κάθεται σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Έτσι νομίζω είναι και η ψυχή του καθενός μας όταν ζει δύσκολες καταστάσεις ή βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Επικρατεί μία εσωτερική παραίτηση. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για αναγνώστες που ψάχνουν περισσότερο να γνωρίσουν τον άλλον και δεν μένουν στην επιφάνεια που πάντα είναι επιδερμική και χωρίς πολύ ουσία. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Στη γη της αιώνιας θλίψηςΜαγευτική γραφή

Ο λιμός έχει χτυπήσει την Αθήνα με αποτέλεσμα οι αναίτιοι θάνατοι κάθε μέρα να αυξάνονται με ανησυχητικό βαθμό και τα εφόδια των τροφίμων να περιορίζονται στο ελάχιστο. Σε μία προσπάθεια να βρουν τροφή ο Ιάσονας και οι φίλοι του γίνονται μάρτυρες μίας ενέδρας που τους στήνουν και βγαίνει αλώβητος μόνο αυτός. Το γεγονός τον κινητοποιεί για να βρει τους ενόχους και στο δρόμο του εμφανίζονται δύο πρόσωπα ο Παύλος και η Μαριάννα που θα λειτουργήσουν καταλυτικά. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα άντρας στην ηλικία των 25 ετών που έζησε άσχημα παιδικά χρόνια πράγμα που τον επηρέασε στις μετέπειτα σχέσεις του. Η μισανθρωπία που τον διακρίνει πηγάζει από τον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους. Θεωρεί ότι πια επικρατεί η υποκρισία, ο φασισμός και ο ρατσισμός. Στο βωμό του χρήματος έχουν ξεπουληθεί οι αξίες και τα πιστεύω. Ο Παύλος από την άλλη πλευρά είναι το ακριβώς αντίθετο. Λειτουργεί περισσότερο με την λογική και είναι υλιστής. Η Μαριάννα εμφανίζεται στην ζωή του Ιάσωνα και τα αισθήματα κατωτερότητας που τον διακρίνουν στον ερωτικό κομμάτι καταφέρνει να του τα κάμψει. Κοινό τους στοιχείο είναι το άσχημο παρελθόν που τους άφησε ανοιχτές πληγές. Την τρυφερότητα και την αγάπη που στερήθηκαν καταφέρνουν να την αναπληρώσουν. ‘Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με την κατάρρευση των αξιών που επικρατεί σε μία κοινωνία που έχει χάσει την ταυτότητα της και κάθε μέρα γίνεται πιο απρόσωπη και σκληρή. Ο Ιάσωνας και η Μαριάννα είναι δυο πρόσωπα που προσπαθούν να μην ενσωματωθούν στο γενικό χάος και να διατηρήσουν τον ρομαντισμό και τα αγνά αισθήματα που πια είναι σε έλλειψη. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο έχτισε ο συγγραφέας τον ψυχισμό του ήρωα του. Επίσης στις ερωτικές σκηνές δεν υπάρχει το χυδαίο και το φθηνό. Είναι ένα ανάγνωσμα που κυλάει γρήγορα καθώς έχει τις ανατροπές και τα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα με θέμα τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον έρωτα. Κλείνω μ’ ένα αγαπημένο μου απόσπασμα « Παρατηρούσα την υποκρισία μας, την ευκολία να κρίνουμε δίχως να μπαίνουμε στη θέση των άλλων, να πληγώνουμε, να είμαστε ομοφοβικοί, να μεταμορφωνόμαστε σε φασίστες, να περηφανευόμαστε ως ρατσιστές». Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Να τελειώνουμε με τον Εντύ ΜπελγκέλΣυγκλονιστικό

Ο Εντύ είναι ένα αγόρι που μεγαλώνει σ’ ένα μικρό χωριό της Γαλλίας που οι κανόνες και ο τρόπος συμπεριφοράς είναι πολύ αυστηρός. Οι άντρες επιτρέπεται να πίνουν, να συμπεριφέρονται άσχημα στις γυναίκες τους και να χρησιμοποιούν την βία σαν όπλο για να αντιμετωπίζουν τους άλλους. Ο ήρωας όμως της ιστορίας απέχει παρασάγγας από το κοινωνικό πρότυπο που επιβάλλεται να έχει για να επιβιώσει. Είναι ένα αγόρι με λεπτούς τρόπους, ψηλή φωνή και τα ενδιαφέροντα του δεν συγκλίνουν με των υπολοίπων. Αυτή η ιδιαιτερότητα του τον κάνει στόχο για πικρόχολα σχόλια στην οικογένεια, στο σχολείο αλλά και στην μικρή κοινωνία που ζει. Ως αναγνώστες παρακολουθούμε την προεφηβική και εφηβική ζωή του ήρωα που είχε πολύ πόνο και απόρριψη. Οι βρισιές, το ξύλο και τα υποτιμητικά σχόλια δημιούργησαν έναν φοβισμένο και πληγωμένο άνθρωπο. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ήταν απαγορευτικό για να εκφράσει την διαφορετικότητα του. Ξεχώρισα στο ανάγνωσμα την πρώτη του σεξουαλική επαφή που τον βοήθησε να καταλάβει περισσότερο το τι του αρέσει καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτομαστίγωνε τον εαυτό του για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Όπως επίσης μου άρεσε και όταν κατάφερε να φύγει από το χωριό του και να ακολουθήσει το όνειρο που είχε να κάνει κάτι που αγαπά. Ο Λουί μέσα από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο καταφέρνει να παρουσιάσει τα γεγονότα που τον στιγμάτισαν με μία διακριτή απόσταση από το συναίσθημα. Βάζει τον εαυτό του σε ρόλο παρατηρητή ώστε να του είναι πιο εύκολο να κάνει ανασκόπηση σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν ωραιοποιεί τα γεγονότα και με την αμεσότητα της γραφής του στηλιτεύει όλα τα κακώς κείμενα μίας κοινωνίας που προσποιείται μπροστά σε ότι την ξενίζει. ‘Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που έχει στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη που καλό θα είναι να είναι πιο δεκτική απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες χωρίς περιορισμούς. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και αξίζουμε τον σεβασμό από τον συνάνθρωπο μας. Το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο γιατί μου αρέσουν οι προσωποκεντρικές ιστορίες που καταφέρνουν να μου δημιουργήσουν τόσο δυνατά συναισθήματα. Θέλει μεγάλο θάρρος να μιλήσεις για τον εαυτό σου σε μία κοινωνία που ζει για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι». Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση

0

Στην πόλη των ξένωνΕνδιαφέρον

Θέμα του βιβλίου είναι το μεταναστευτικό. Ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα καθώς καθημερινά στο τόπο μας γίνεται μεγάλη εισροή μεταναστών. Η Ξενιάδα είναι μία πόλη που είναι πόλος έλξης για τους μετανάστες που φεύγουν με άσχημο τρόπο από την πατρίδα τους και αναζητούν μία καλύτερη τύχη σ’ ένα νέο περιβάλλον. Σε αυτό τον τόπο γνωρίζουμε τον Αλέξανδρο που είναι αστυνομικός της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Μετά το διαζύγιο του μετατέθηκε στην περιοχή. Η Μαριάννα είναι δικηγόρος και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Χείρα βοήθειας» που προσφέρει σημαντική βοήθεια στους μετανάστες. Τέλος, είναι και η Ζαχρά μία χαροκαμένη μάνα που έχασε τον άντρα και τα παιδιά της στην πατρίδα της. Αποφασίζει να αναζητήσει τον χαμένο της γιο τον μόνο επιζών από αυτή την οικογενειακή τραγωδία. Τα τρία πρόσωπα της ιστορίας θα συνδεθούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο και θα αναδυθούν στην επιφάνεια πολλές αλήθειες. Ο συγγραφέας ασχολήθηκε μ’ ένα πολύ ευαίσθητο και δύσκολο θέμα. Παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο τον ρατσισμό που υπάρχει απέναντι στον ξένο που έρχεται σε μία χώρα. Έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένους λογοτεχνικούς χαρακτήρες με βάθος και ουσία. Η ιστορία κυλάει γρήγορα χωρίς να κουράζει και η γλώσσα του έργου είναι άμεση. Η ουσία του βιβλίου είναι ότι περνάει πολλά μηνύματα και αν πέσει στα χέρια του κατάλληλου αναγνώστη θα είναι τροφή για περαιτέρω σκέψη. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

PatriotΕνδιαφέρον

Ο Μιχάλης Μαλανδράκης στο πρώτο του βιβλίο μας χαρίζει μια εξαιρετική ιστορία. Αν και νεαρός ηλικιακά ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης με ωριμότητα και ευαισθησία. Ο Αγκίμ είναι ένα αγόρι στην ηλικία των 23 χρόνων που αν και ζει εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ενσωματωθεί απόλυτα στο κοινωνικό σύνολο λόγω του στιγματισμού και των κακόβουλων επικρίσεων που ακούει για την καταγωγή του. Ο δρόμος είναι το καταφύγιο και ο τρόπος που αποφασίζει να εκφραστεί. Είναι επαγγελματίας κλαρινίστας που με τις μελωδίες και τον τρόπο παιξίματος του κρατάει συντροφιά στους περαστικούς. Η πρόταση του συμπατριώτη του Αντώνη να δουλέψει σε νυχτερινό κέντρο του αλλάζει την ζωή και φτάνει πιο κοντά στο όνειρο του. Ο συγγραφέας με την τραχιά γλώσσα, τους άμεσους διαλόγους και την παραστατική γραφή του δημιούργησε ένα άρτιο ανάγνωσμα που διαβάζεται απνευστί. Η ιστορία κινείται σε δύο επίπεδα στο πως ο Αγκίμ ζει στο πετσί του τον ρατσισμό και πως εμείς τον αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία. Ένα βιβλίο που στόχο έχει να δώσει στον αναγνώστη το βήμα να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Σαν κοινωνία είμαστε σκληροί απέναντι σε καθετί που είναι εκτός της “κανονικότητας» που έχουμε πλάσει με το νου μας. Ένας τρόπος για να επιλυθεί και να ομαλοποιηθεί αυτή η ανισότητα είναι στο να αποδεχτούμε τον άλλον όπως είναι και να έρθουμε στη θέση του αναλογιζόμενοι αν θα μας άρεσε και μας να μας φέρονταν έτσι. Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

0

Η αδράνειαΕξαιρετικό!!!!

Ο Χάρης είναι ένας άντρας στην ηλικία των 30 που μετά τον χωρισμό από την κοπέλα του αρχίζει να παραιτείται από την ζωή. Δεν έχει όρεξη να βγει και να συναντήσει κόσμο. Προτιμάει να μένει στο σπίτι και να διαβάζει. Η απομόνωση τον κάνει να σκέφτεται περισσότερο και να βρίσκει συνέχεια εμπόδια Στον επαγγελματικό τομέα είναι σε μία δουλειά που δεν του αρέσει και παραμένει εκεί μόνο για βιοποριστικούς λόγους. Τα συναισθήματα που βιώνει σε καθημερινή βάση είναι η θλίψη, ο πόνος και η απογοήτευση. Η απάθεια στην οποία έχει περιέλθει τον έχει οδηγήσει να σκέφτεται τον θάνατο ως την μόνη λύση σωτηρίας του. Στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ήρωας του βιβλίου θα μπορούσαμε να πούμε ότι περνάει μία μορφή κατάθλιψης. Σε αυτή την φάση ο άνθρωπος όλα τα βρίσκει δύσκολα από τις πιο απλές καθημερινές ανάγκες μέχρι και τα πιο απαιτητικά πράγματα που καλείται να εκπληρώσει. Η αίσθηση που έχει κάθε καταθλιπτικό άτομο είναι ότι δεν έχει κίνητρο και στόχους για το μέλλον. Το ιδανικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το άτομο να μιλήσει σ’ ένα ψυχολόγο για να βγει από το ψυχολογικό τέλμα που έχει οδηγηθεί. Σαν αναγνώστης με άγγιξε η ιστορία του Χάρη καθώς εντόπισα τον εαυτό μου σε πολλές σκέψεις του. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να βρεθεί σε ψυχολογική αδράνεια αν δεν ζει τα αρνητικά συναισθήματα του . Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλοί αλλά αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος που το ζει να μην τον καταπιεί το πρόβλημα αλλά να καταφέρει να βρει την λύση μέσα στον ωκεανό της άρνησης και της αυτομαστίγωσης στην οποία έχει βρεθεί. Μία εξαιρετική νουβέλα που ασχολείται μ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας, την κατάθλιψη. Ο συγγραφέας δημιούργησε ένα άρτιο ανάγνωσμα που στόχο έχει να μας βάλει να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

1