Reviews

27

Followers

16

Following

13

Βιβλία

1

Reviews

27

Followers

16

Following

13

Αγαπημένα βιβλία

1

ReviewsΣτα βήματα της Agatha

"Ο Μαιτρ της Δευτέρας παρουσίας" είναι το βιβλίο που κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, αλλά κατατάχθηκε στην ποιοτική ψυχαγωγική λογοτεχνία εξαιτίας της αστυνομικής πλοκής του. Στην έπαυλη του ηθοποιού Ευγένιου Μπίσοφ έχουν συγκεντρωθεί μουσικοί για να κουρδίσουν τα όργανά τους προκειμένου να παίξουν το Τρίο για βιολί και πιάνο του Μπραμς. Ο Μπίσοφ πρόκειται να υποδυθεί τον Ριχάρδο Γ του Σαίπξηρ... όμως δεν θα μπορέσει ποτέ να παίξει αυτό τον ρόλο αφού αποσυρόμενος στο περίπτερο της έπαυλης του βρίσκεται νεκρός. Πολλά ερωτήματα γεννιούνται... Είναι ένα μυθιστόρημα που προσφέρει αγωνία στους αναγνώστες του, καθώς ο συγγραφέας χρησιμοποιεί εξαιρετικές τεχνικές, όπως η αναξιοπιστία του αφηγητή κ τα σκοτεινά σημεία της αφήγησης. Ο συγγραφέας επιλέγει τριτοπρόσωπη αφήγηση ενισχύοντας την αντικειμενικότητα των στοιχείων, ενώ τα διαλογικά μέρη βοηθούν τον αναγνώστη συνθέτοντας τα να φτάσει στην λύση.

0

Ο κλέφτης των μυστικώνένα βιβλίο με κινηματογραφικά στοιχεία

Τον Γιάννη Μπότση πιθανότατα τον έχετε γνωρίσει από το έργο του στο χώρο της τηλεόρασης. Είναι το πρόσωπο αυτό που κρύβεται πίσω από μεγάλες επιτυχίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς ως υπεύθυνος μυθοπλασίας. "Ο κλέφτης των μυστικών" είναι το βιβλίο με το οποίο μας συστήνεται με την νέα του ιδιότητα, αυτή του συγγραφέα. Η ιστορία τοποθετείται το 1944 με κεντρικό ήρωα έναν 11χρονο, τον Άρη, που πρέπει να φέρει σε πέρας μια αποστολή για λογαριασμό του αντιστασιακού θείο του, να κλέψει ένα μυστικό από τα γραφεία της Γκεστάπο. Ο συγγραφέας από τις πρώτες σελίδες θέτει την βάση για την εξέλιξη της ιστορίας παρουσιάζοντας τους ήρωες. Δεν είναι απλά ένα βιβλίο με ιστορικό υπόβαθρο αλλά ένα μυθιστόρημα περιπετειώδες με κοινωνικό χαρακτήρα. Στις σελίδες του συνάντησα την επιθυμία των ηρώων για ζωή, ελευθερία και έρωτα. Ένα βιβλιο κινηματογραφικό που σε ξεκουράζει και σε ταξιδεύει. Δεν θα μου εκάνε εντύπωση αν κάποια στιγμή το δούμε στην μικρή οθόνη!

0

Θετική ενέργεια υπέροχη ζωήΣυνταγή ευτυχίας

τι χρειάζομαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι κ να έχουμε μια υπέροχη ζωή; ο συγγραφέας Βεξ Κινγκ δεν ειναι ψυχολόγος, δεν έχει σχέση με την επιστήμη αυτή, ωστόσο βιωματικά μας παρουσιάζει τους τρόπους αυτούς για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας κ τις σχέσεις μας με τους γύρω μας. Το βιβλίο αυτό μ' άρεσε γιατί η γραφή του ήταν απλή, άμεση, ξεκούραστη! Αυτά τα βιβλία μου αρέσουν όχι γιατί θα διορθώσεις λάθη κτλ αλλά γιατί σου φτιάχνουν την διάθεση κ σε βοηθούν να επανεξετάσεις κάποιες στάσεις ή στοιχεία στον χαρακτήρα σου!

0

Το τέλος του καλοκαιριούΑρωμα ρομαντισμου

Ένα ακόμα ρομαντικό ανάγνωσμα από την αγαπημένη Rosamund Pilcher. Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στο Έλβι με τις περιγραφές της, ενώ η παρουσίαση των ηρώων μας καλλιεργεί μεικτά συναισθήματα. Υπάρχουν ήρωες που είναι αγαπητοί και συμπαθείς από την πρώτη σελίδα και κάποιοι άλλοι που σκόπιμα οι Pilcher, παρουσιάζει αλαζόνες, τυχοδιώκτες, αφού επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας. Η ιστορία δεν είναι πρωτότυπη και το τέλος δεν ξαφνιάζει όμως η γραφή της Pilcher σε μαγεύει! Ως λάτρης της Rosamund Pilcher δεν θα μπορούσα να μην γράψω ότι είναι ένα ευχάριστο και απολαυστικό ανάγνωσμα.

0

Το τραγούδι του πατέραΤο τραγούδι του πατέρα

Μ' αρέσουν τα βιβλία με αυτοβιογραφικο χαρακτήρα κι αυτο το βιβλίο ανήκει σε αυτά. Οπως ονοματίζει ο τίτλος η ιστορία στηρίζεται στο πατέρα του συγγραφέα αλλά και στη σχέση του με την μουσική. Ο Γρηγοριάδης προσφέρει μια εικόνα του '60 εκεί που τηρούνται τα έθιμα, που πιστευουν στις δεισιδαιμονίες, που οι Έλληνες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη τύχη. Ενα εξαιρετικό βιβλίο, μεστό, με απλή γλώσσα που μιλάει σε κάθε αναγνώστη. Ο συγγραφέας τιμηθηκε με το Βραβείο Νικου Θέμελη.

0

Κανονικοί άνθρωποιΚανονικοί ανθρωποι

: Ο Κόνελλ και η Μαριάν δύο νέοι, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, αναπτύσσουν μια σχέση. Μια σχέση που και οι ίδιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν. Την μια στιγμή βρίσκονται, την άλλη στιγμή χάνονται... κι αυτό το γεγονός επαναλαμβάνεται. Ένας συναισθηματικός φόβος διαπιστώνεται στις σελίδες της Rooney. Φόβος για να μην φανείς κατώτερος, φόβος για να μην ντραπείς, φόβος για να μην αγαπήσεις... φόβος για να μην δεσμευτείς. Είναι το βιβλίο αυτό της συγγραφέα που ο ήρωας ξεστομίζει το "Σ' αγαπώ" και αναρωτιέσαι τι εννοεί με αυτές τις δύο λέξεις... Δεν ξέρω αν οι ήρωές της Rooney είναι απόκοσμοι, μπορώ όμως να γράψω πως η ερωτική πράξη και η ηδονή που προσφέρει αυτή, διαμορφώνει στην σημερινή εποχή απόκοσμες συμπεριφορές.

0Ενα βιβλίο γιατην συχρονη γενια

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που με θυμισε την τηλεοπτική σειρά Λόγω Τιμής, με ήρωες νέους που ξεκινούν την ζωή τους με την ένταξή τους στην ΑΣΣΟΕ, και έπειτα ζουν με ένταση την κάθε τους στιγμή. Ερωτεύονται, διασκεδάζουν, προβληματίζονται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ενηλίκων. Ο συγγραφέας τοποθετεί τα γεγονότα καπου το 1990 μεχρι κ τις μέρες μας κ προσπαθεί να φανερώσει στον αναγνώστη τον τρόπο που επηρέασε η οικονομική κ πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας τους ήρωες. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβασει κάποιος για έναν βασικό λόγο επειδή παρουσιάζει την εικόνα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Ο Παλαιοκρασσάς στο πρώτο του αυτο μυθιστόρημα δηλώνει στον αναγνώστη την παρουσία του στον χώρο της πεζογραφίας, αλλά κ την δυνατότητα εξέλιξης του σε αυτό.

0

ΜονογαμίαΜοναγαμια σε ενα πολυγαμικο περιβάλλον

Είναι απο τις λίγες φορές που δίνω σημασία στη σύνοψη του οπισθόφυλλου. Εδώ ρόλο έπαιξαν οι ρητορικές ερωτήσεις όπως είμαστε εκ φύσεως μονογαμικοί; Μήπως οι μονογαμικές σχέσεις είναι διαστροφή; στάθηκαν αφορμή για να διαβάσω το βιβλίο αυτό. Προσπάθησα να απαντήσω στα δυο αυτά ερωτήματα προτού διαβάσω το βιβλίο κ έπειτα να επανεξετάσω τις απαντήσεις μου με την ολοκλήρωσή του. Λοιπόν δεν κατέληξα κάπου γιατί κι οι πολυγαμικοι κ οι μονογαμικοί εχουν τα θέματά τους... μα κυριως φαίνεται πως ποτε δεν θα απολαύσει ένας άπιστος την απιστία αφού μόνο ενας μονογαμικός θεωρείται άπιστος... κι έπειτα διάβασα "ισως πιστεύουμε οτι ειναι αρετή το να μοιραζόμαστε [...] αλλα εξαιρούμε ότι πολυτιμότερο έχουμε: τους σεξουαλικους μας συντρόφους.Αν αγαπούσαμε κάποιον πραγματικά, δεν θα θέλαμε να του προσφέρουμε ό,τι πολυτιμότερο; Προκαλεί σύγχυση η αντίφαση αυτή". Κ για να μην πολυλογώ, κατέληξα ότι όπως μας αρέσει ο πλουραλισμός μας αρέσει κ η πολυγαμία

0

Αυτόχειρες παρθένοιΑυτόχειρες παρθενοι

Είναι το βιβλιο αυτό που διαβάζοντας το βυθιστηκα, κ δεν μπορούσα να ξεφυγω απο τις σελίδες του. Κ θα μου πείτε αφου το στόρι είναι ξεκάθαρο, αυτοκτονούν οι νεαρές κόρες Λίσμπον για ποιο λόγο να το διαβάσει κάποιος; Η πρωτοπροσωπη αφήγηση ενός αγοριού απο την ομάδα εφήβων της γειτονιάς, ενα απο αυτα που καταφερε να φιλήσει μια κόρη, προσπαθεί να εξετάσει τι συνέβη, εντείνει την αγωνια. Ούτε μια στιγμή δεν διάβασα τι συνέβαινε στο σπιτι της οικογένειας, μονάχα κάποιοι υπαινιγμοί γίνονταν για την αυστηρότητα των γονέων, για την παρακμιακή κατάσταση που ζούσαν. Τίποτα παραπάνω, τίποτε που να σου δίνει απάντηση για το γεγονός της αυτοκτονίας. Κι ομως συνεχιζα υπνωτισμένη την ανάγνωση. Οι ηρωές έχουν σκιαγραφηθει αριστα απο τον συγγραφέα, ακόμα εχω στο μυαλό μου την Λουξ, την πιο μυστήρια, επιθυμητη κ απελευθερωμένη κόρη κι εκείνον τον νεαρό Τριπ που καταλήγει αλκοολικός. Τελικά φταίει η οικογένεια για την κατάληξη των κοριτσιών; φταίει ο κοινωνικός περίγυρος; φταίνε οι ίδιες; έπασχαν απο κάποια ψυχολογική ασθένεια; το συμπέρασμα ανήκει στον κάθε αναγνώστη...

0

ΦιρντάουςΜαθημα τιμής κ αξιοπρέπειας

Διάβασα το βιβλιο αυτό στη θάλασσα γιατί για μένα η θάλασσα είναι ελευθερία κι αυτό είναι ενα βιβλίο που μας διδάσκει την ελευθερία που δικαιούται μια γυναίκα. Η Φιρντάους είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε σε μια αγροτική οικογένεια, αναζητά τον σεβασμό κ την ελευθερία. Καταλήγει πόρνη και βρίσκεται στην φυλακή με την τιμωρια της θανατικής καταδίκης επειδή σκότωσε τον νταβατζή της κ γιατι κυνηγά τον χαρακτηρισμό της ευυπόληπτης. Η Φιρνταους είναι ενα βιβλιο που διαβαζεται συμπληρωματικά με την ζωή της συγγραφέα, μιας γυναικας ακτιβίστριας, φεμινίστριας που βιωσε την καταπίεση για το έργο της.

0

Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεωνΏρα να κρατήσετε αναμνήσεις

Είναι το τρίτο βιβλίο του Μάικ Βαϊκινγκ, συγγραφέα του best seller Hygge and Lykke. Έχοντας διαβάσει κ τα τρία βιβλία θα γράψω ότι διατηρεί τον ίδιο τρόπο γραφής. Υπάρχουν πολλές προσωπικές αναμνήσεις του συγγραφέα ως παράδειγμα, τρόποι κ συμβουλές για να φτάσει ο αναγνώστης του στην δημιουργία αναμνήσεων. Το βιβλιο διάθετει ωραία εικονογράφηση και φροντισμένη σκληρόδετη έκδοση. Ευχάριστο ανάγνωσμα για το τέλος του καλοκαιριού κ την αρχή του φθινοπώρου....

0

Βαλκανική Τριλογία (Η μεγάλη τύχη // Η κατεστραμμένη πόλη // Ήρωες και φίλοι)Βαλκανική τριλογία

Η Βαλκανική τριλογία είναι ένα μυθιστόρημα που το χαρακτηρίζουν κοινωνικό και εγώ θα προσθέσω ίσως θα μπορούσε να είναι και ιστορικό. Η συγγραφέας καταφέρνει με την πένα της να αποτυπώσει την κοινωνική ζωή των ηρώων της προσφέροντας συνάμα στον αναγνώστη απαραίτητα ιστορικά στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Η Manning ξεκινώντας με το ταξίδι ενός νεαρού νιόπαντρου ζευγαριού, του Γκάι και της Χάριετ, καταγράφει την καθημερινότητά τους, δίνοντας έμφαση στην προσωπικότητά τους. Εικόνες περνούν από τις χώρες που βρίσκονται, ξεχωρίζοντας αυτές της Ελλάδας! Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι ότι βασίζεται στην ζωή της συγγραφέα, καθώς πολλά γεγονότα που αναφέρονται έχουν λάβει χώρα στην πραγματική ζωή της Manning. Ένα βιβλίο που αγάπησα καθώς ανήκω στους αναγνώστες που δεν δίνει τόσο έμφαση στην πλοκή αλλά στους χαρακτήρες και σε αυτή τη τριλογία η συγγραφέας σκιαγραφεί αριστοτεχνικά όλους τους ήρωές της από τους πρωταγωνιστές μέχρι τους δευτερεύοντες. Θα ενθαρρύνω τους αναγνώστες που αγαπούν το στοιχείο αυτό να το διαβάσουν, ενώ όσοι επιθυμούν δράση να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες. Ένα βιβλίο που ξεχώρισα αυτό το καλοκαίρι.

0

Η πρώτη εντύπωσηΗ πρώτη εντύπωση

Θα ξεκινησω το review μου με την γενική μου αίσθηση για το βιβλίο: είναι ενα μυθιστορημα που μου άρεσε κ το απόλαυσα διαβάζοντάς το αλλα μου άφησε στο τέλος μια άνω τελεια. Η υπόθεση στηρίζεται στην ιστορια της Γκρέις, ψυχοθεραπεύτρια κ μελλοντική συγγραφέα ενος βιβλίου αυτοβελτίωσης. Μια γυναίκα επιτυχημένη-τουλάχιστον οπως πιστεύει αρχικά- αλλά κ άτυχη για τηνε επιλογή της... μια δολοφονία κ άλλα μυστικά θα ταράξουν την ζωή της. Η συγγραφέας αρχικά παρουσιάζει σε αργό ρυθμό το οικογενειακό κ επαγγελματικό περιβάλλον της Γκρέις καθώς κ δραστηριότητες που αφορούν τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Θα έλεγε κανεις οτι η συγγραφέας καθυστερεί να αναφερθει στην ουσια του θεματος όμως πιστευω πως αυτη η καθυστέρηση ειναι απαραίτητη προκειμένου να καλλιεργηθούν στον αναγνωστη συναισθηματα αγωνίας για την τύχη των ηρώων. Το μονο στοιχειο που θα μπορουσε να προσεξει η συγγραφέας ήταν η σκιαγραφηση των προσώπων καθως δεν ενιωσα την αγωνία και την ανησυχια των ηρωων οπως ταιριάζει σε ενα ψυχολογικλο θρίλερ. Προσωπικα θα προσθετα κ τον χαρακτηρισμό κοινωνικό καθως θίγονται ζητηματα που αφορουν την κοινωνία οπως κακοποίηση, διαφθορά... Δεν θα αναφερθω στο βαθμό που ο αναγνώστης μπορεί να προβλέψει το τέλος αφου προσωπικά αυτο που μ ενδιαφέρει είναι η εξέλιξη της ιστορίας κ το αίσθημα χαλάρωσης κ διασκέδασης που μου άφησε!

0

ΠλάνητεςΠλάνητες οι ταξιδευτές

H Όλγκα στους Πλάνητες επιχειρεί μια σειρά από αφηγήσεις, όπου περιπλανάται, ερευνά, θέτει στοχασμούς, προβληματίζεται, εξομολογείται. Στοιχείο που ξεχωρίζει την Τοκαρτσουκ είναι η χρήση του α' προσώπου σε μέρη των αφηγήσεών της όπου και αποτυπώνεται η άποψή της για τον ιδανικό ταξιδιώτη. Όλο το μυθιστόρημα(;) της Όλγκα είναι ένα ταξίδι, μια περιπλάνηση -όπως ονοματίζεται από τον τίτλο του Πλάνητες (Flights:αποδράσεις) και όχι Πλανήτες (όπως έχω ακούσει να το διαβάζουν αρκετοί!)- στο χώρο και στο χρόνο. Παραπάνω τοποθέτησα δίπλα από τον χαρακτηρισμό μυθιστόρημα και ένα ερωτηματικό κι αυτό γιατί αυτό το έργο δεν είναι μονάχα μυθιστόρημα. Είναι δοκίμιο, είναι ένα κείμενο με στοιχεία αυτοβιογραφίας, περιλαμβάνει διηγήματα, σκέψεις της συγγραφέα. Σκοπός της συγγραφέα είναι ο αναγνώστης να κατανοήσει την ανάγκη της κίνησης ως ένα απαραίτητο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Κι αναρωτήθηκα πολλές φορές έπειτα για την δομή του έργου...και δεν γνωρίζω αν υπάρχει... Σαφέστατα παρατηρείται μια σύνδεση μεταξύ των τίτλων και των κεφαλαίων, αλλά ουσιαστικά μου δίνει την εντύπωση η Τοκαρτσουκ ότι βρήκε την ευκαιρία με αυτό το μυθιστόρημα να γράψει για ό,τι θέλει και ό,τι της αρέσει αναζητώντας παράλληλα την αιτία αυτής της θέλησης. Το περίεργο κ αξιοσημείωτο με αυτό το βιβλίο είναι ότι την στιγμή που με δυσκόλευε, επιθυμούσα να διαβάσω κι άλλο κι άλλο, απολαμβάνοντας περισσότερα τα στοχαστικά και δοκιμιακά μέρη.

0

Η άλλη σταχτοπούταΤο παραμύθι αλλιώς

Είμαι ρομαντική, μ' αρέσουν τα παραμύθια και να μου τα λένε και να τα λέω! Η συγγραφέας Donnely αποφάσισε να μας διηγηθεί το παραμύθι εγκαταλείποντας αυτό το ρομαντικό στοιχείο και δίνοντας ένα σκοτεινό χαρακτήρα στην αφήγησή της. Ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός σε αυτό το retelling της ιστορίας; Η Έλλα, η όμορφη και ταλαιπωρημένη αδερφή, που παντρεύεται τον πρίγκιπα ή η Ιζαμπέλα, το άσχημο και χειραγωγημένο κορίτσι;;; Κρύβεται κάτι πίσω από αυτά τα δύο πρόσωπα; (φυσικά και κρύβεται αλλά θα το βρείτε μόνοι σας διαβάζοντάς το). Η συγγραφέας επιχειρεί να μας φανερώσει ότι η εξωτερική ομορφιά δεν αποτελεί κριτήριο επιτυχίας αλλά η εσωτερική ομορφιά, η ομορφιά της ψυχής μας μπορεί να μας οδηγήσει στην ευτυχία. Σε αυτή την ιστορία ο αναγνώστης μαθαίνει να εκτιμά τον εαυτό του και να μην λαμβάνει υπόψη του την γνώμη των πολλών. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ευκολοδιάβαστο.

0

Τίποτα δε χάνεταιΝουαρ με κοινωνικες προεκτάσεις

Ένα μυθιστόρημα νουάρ, που κατά την γνώμη μου αγγίζει και το κοινωνικό μυθιστόρημα λόγω των κοινωνικών ζητημάτων που θίγει: αστυνομική βία, κηδεμονία ανηλίκων, ψυχικές ασθένειες και αυτοκτονία. Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος ο Ματιά,γιος του κοινωνικου παιδαγωγού της Λε Βεριέρ μάρτυρας της δολοφονίας του Ζάιντ, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας αλλά και να βρει απαντήσεις για την εγκατάλειψή του απο τα μέλη της οικογένειάς του. Η συγγραφέας παρά το νεαρό της ηλικίας της αφηγείται μια πολυεπίπεδη ιστορία με ύφος απλό κ άμεσο που προβληματίζει τον αναγνώστη.

0

Αλεπούδες στην πλαγιάΑλεπούδες στην πλαγιά

Ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης παρουσιάζεται και συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με την νουβέλα "Αλεπούδες στην πλαγιά" για το οποίο τέθηκε και υποψήφιος για βραβείο Κρατικό Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα και Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία του περιοδικού "ο αναγνώστης". Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας καταπιάνεται με τις σχέσεις των ηρώων του και συγκεκριμένα δύο φύλων στο διάστημα της ηλικίας τους από τα είκοσι πέντε έως τα σαράντα. Είναι από τις λίγες ιστορίες που έχω διαβάσει με αρχή και τέλος (μολονότι παίζει με τον χρόνο) καθώς στόχος του συγγραφέα ήταν να φανερώσει την ισορροπία μεταξύ φιλίας και έρωτα. Ειδικότερα αυτή η αίσθηση που μου καλλιεργήθηκε ήταν του ανικανοποίητου καθώς ο αφηγητής σε α' πρόσωπο εκμυστηρεύεται στον αναγνώστη του κάνοντας έναν απολογισμό της ζωής του τις ερωτικές αστοχίες ή αποτυχίες του. Το παρελθόν κυνηγά τον ήρωα και οι παροντικές εφήμερες σχέσεις του φαίνεται να αποτελούν το αναλγητικό του. Αυτή η επιστροφή στο παρελθόν ωστόσο θα τον οδηγήσει σε νέες σκέψεις και έτσι θα μπορέσει να επανεξετάσει την ζωή του. Έχοντας πρόσφατα διαβάσει Nabokov δεν θα μπορούσα να μην σημειώσω ότι ο Ανυφαντάκης μου ξύπνησε κάποια αφηγηματικά αποσπάσματα της Λολίτα αφού η ηρωίδα του Άννια φαίνεται να παρασύρεται και να καταστρέφεται από την συμπεριφορά της, κι έπειτα δίνει τον λόγο στον αφηγητή να αναλογιστεί τις αιτίες που οδήγησαν την ηρωίδα σ' αυτήν την πράξη. Απόλαυσα το μελαγχολικό ύφος γραφής που πρόσφεραν οι αναμνήσεις...

0

Η μεγάλη πτώσηΗ μεγάλη πτώση οδηγεί σε μεγάκη βουτιά τον αναγνώστη;

Προτού αγοράσω το βιβλίο, το ξεφυλλισα κ διάβασα τυχαία ένα απόσπασμα. Αρκετά φιλοσοφικό, η γραφή του πυκνή και απαιτητική που αιφνιδιάζει τον μέσο αναγνώστη. Ενα βιβλίο που με κούρασε η τάση του συγγραφεα για επιτηδευμένο λόγο.

0

Σπίτι παιδιούΗ ωριμότητα απο τα μάτια ενός παιδιού

Ένα βιβλίο που διαβάζεις γρήγορα τόσο λόγω των σελίδων όσο και λόγω του περιεχομένου. Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι ο θάνατος, η κατανόηση του πόνου της απώλειας. Ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου επιλέγει ως ήρωά του ένα παιδί για να προσεγγίσει το θέμα και μάλιστα ένα παιδί που δεν φοβάται τον θάνατο αλλά το βλέπει ως ένα γεγονός επακόλουθο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μέσα στις 32 αυτές ιστορίες του συγγραφέα μπήκα στην σκέψη του παιδιού και στην ψυχολογία του γεγονός που φανερώνει ότι ο συγγραφέας πέτυχε τον στόχο του. Τελικά κι εμείς οι ενήλικες μπορεί άλλοτε να εκφράζουμε τον πόνο μας άλλοτε πάλι να μένει μέσα μας, ωστόσο έχουμε αποδεχτεί ότι η απώλεια είναι μέρος της ζωής μας. Γλώσσα απλή, σύγχρονη, κατανοητή.

0

Ο Βασιλιάς τηςΟ Μενέλαος στα καλύτερά του

Έχω αδυναμία σε τρωικούς ήρωες και την ανασκευή των ιστοριών τους. Ο Χωμενίδης στο τελευταίο αυτό μυθιστόρημα δίνει μια διαφορετική προοπτική στην ιστορία του Μενελάου. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την ζωή του ήρωα από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση του και στέκεται σε σημαντικά γεγονότα όπως τον σφετερισμό του θρόνου του πατέρα του από τον Θυέστη, την παραμονή του στην Πιτυούσα, την γνωριμία του με την Ελένη και την εξέλιξη του γάμου του. Ο Χωμενίδης δίνει τον λόγο στον Μενέλαο να παρουσιαστεί και να πει την ιστορία του. Εραστής, γιατρός, άνθρωπος που αγαπά την ομόνοια και την ειρήνη, θύμα. Κάθε πράξη του φανερώνει την αγάπη του για την Ελένη. Ο λόγος είναι γλαφυρό, περιγραφικός, καθημερινός, χυδαίος θυμίζοντας τις αριστοφανικές κωμωδίες.

0

Το φωτάκιΣκοτεινό με βαθιά μηνύματα

Ήξερες ότι υπάρχουν βιβλία που σε μαγνητίζουν από την πρώτη σελίδα και δεν μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωσή τους, ακόμα και αν κλείνουν τα μάτια σου; Το φωτάκι είναι ένα από αυτά τα βιβλία. Σε μαγεύει η γραφή του Moresco... και δεν μπορείς να εντοπίσεις ακριβώς τι είναι αυτό που σου τράβηξε τόσο πολύ την προσοχή. Τι βιβλίο είναι το φωτάκι; Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το απαντήσω ειλικρινά. Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι ήταν τόσο σκοτεινές οι εικόνες που διάβαζα που περίμενα να δω το φωτάκι που έβλεπε ο άνδρας. Το σκοτάδι και το φως αλληλοεξαρτώμενα. Γιατί θα μπορούσαμε να δούμε το φως αν δεν υπήρχε το σκοτάδι; Στο κείμενο υπάρχουν συμβολισμοί που όσες φορές γυρίσεις τις σελίδες και προσπαθήσεις να φτάσεις στον αποσυμβολισμό τους κάθε φορά θα καταλήγεις και κάπου αλλού. Αυτό που αγάπησα σε αυτό το βιβλίο ήταν οι εσωτερικοί μονόλογοι, κι έπειτα οι υπαρξιακοί στοχασμοί και αυτό το μεταφυσικό στοιχείο που έκανε τα χέρια μου να ιδρώνουν από το άγχος. Κι έπειτα έφτασα στο τέλος που ήταν εξαιρετικό.

2

Ο ΣτόουνερΈνας συγγραφέας γραφει ενα μυθιστορημα μ'έναν αδιάφορο ήρωα κ προκύπτει μια λογοτεχνική επιτυχια

Διαβάζουμε την ζωή ενός καθηγητή της Αγγλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε απλο την γεωπονική σχολή αλλά σπουδασε αγγλική φιλολογία, έγινε δάσκαλος, έγινε ένας αδιάφορος δάσκαλος. Ένας άνθρωπος που παντρεύτηκε μια γυναίκα που φαινόταν ότι την εχει ερωτευτεί, ενώ αυτή με περισσή υπομονή ανεχόταν την ένωση των σωμάτων τους με εξαίρεση την στιγμή που επιθυμία της ήταν η απόκτηση ενός παιδιού. Ο Στόουνερ είναι ένας ήρωας που δεν καταφέρνει να γευτεί τις στιγμές της ζωής στο σύνολό τους. Ακόμα κι όταν ερωτεύεται την νεαρή καθηγήτρια Κάθριν, ο έρωτάς του κρατά λίγο αφού το ζήτημα της διδασκαλίας είναι ένα ερώτημα που τίθεται συνεχώς. Είναι ο Στόουνερ κατάλληλος να διδάξει; Θα ήταν περιττό να αναφερθώ στην ικανότητα του Williams να σκιαγραφήσει τους ήρωες, καθώς απο τις πρώτες σελίδες διαμορφώνεις μια εικόνα για τα πρόσωπα. Ο Στόουνερ είναι ένα βιβλίο που δεν είναι για όλους τους αναγνώστες. Ο αναγνώστης του Στόουνερ έχει μάθει να βρίσκει την ουσία πέρα από την πλοκή. Είναι ένα βιβλίο βαθιά μελαγχολικό και πικρό. Είναι ένα βιβλίο που σε παρασύρει στην πίκρα αυτή κ γλυκαίνεσαι από αυτήν την αδιάφορη αλλά γεμάτη πείσμα ζωή του Στόουνερ. Η μετάφραση ήταν εξαιρετική, καιρό είχα να διαβάσω ένα τόσο προσεγμένο βιβλίο.

0

Νουρίν- Η νύχτα που φώτισε τη μέραΜια ιστορια για την διαφορετικότητα

Η Νουρίν είναι ένα βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας του μας παρουσιάζει την υιοθεσία και τη ζωή ενός κοριτσιού από την Αιθιοπία. Η συγγραφέας ξεκινά στήνοντας το οικογενειακό περιβάλλον, παρουσιάζοντας τις ζωές των βασικών προσώπων και εξηγώντας τους λόγους σταδιακά που οδηγούνται στην Αιθιοπία και στην υιοθεσία. Οι ήρωες σε αυτές τις σελίδες είναι συμπαθείς ακόμα και αυτοί που σκιαγραφούνται αρνητικά καθώς ο αναγνώστης συμμερίζεται την συμπεριφορά τους. Η γραφή είναι απλή και προσιτή στον μέσο αναγνώστη κι σ' αυτό βοηθά η απλή χρήση της γλώσσας και του λεξιλογίου, τα διαλογικά μέρη που δίνουν ζωντάνια και παραστατικότητα. Δεν είναι το βιβλίο που θα κάνει την ανατροπή στο τέλος, ο αναγνώστης γνωρίζει την έκβαση, την υποψιάζεται, ωστόσο είναι ένα βιβλίο που σε διασκεδάζει. Τι θα ήθελα περισσότερο; Η Σύρος είναι ένα νησί που παρέχει πλούσιο υλικό σε έναν συγγραφέα, συνεπώς θα ήθελα περισσότερες εικόνες από το νησί, παραδόσεις, συνήθειες, να παρουσιαστεί η νοοτροπία των κατοίκων.

0

Η Βιβλιοθηκάριος του ΆουσβιτςΗ βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς

Ο Iturbe γράφει ένα βιβλίο μεταξύ του ιστορικού μυθιστορήματος και της μυθιστορηματικής βιογραφίας. Τα γεγονότα τοποθετούνται την περίοδο την εγκληματικών πράξεων της ναζιστικής Γερμανίας στο Άουσβιτς. Ο συγγραφέας αφηγείται την ζωή της Dita Kraus καθώς και όλων των προσώπων που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην ζωή της. Από τους ήρωες διδασκόμαστε την καλλιέργεια του θάρρους, της ανιδιοτελούς αγάπης, της θυσίας, της μητρότητας, και από την άλλη αντιλαμβανόμαστε την κρίση απέναντι στην πίστη στον Θεό και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Η γλώσσα και η έκφραση είναι λιτή και απλή χωρίς να βαραίνει τις περιγραφές.

0

Τα πορφυρά πανιάΤα πορφυρά πανιά

Πρόκειται για μια νουβέλα που εξιστορεί μια ιστορία αγάπης στα πλαίσια του ονειρικού και του πραγματικού. Ο συγγραφέας αφηγείται αυτό το ερωτικό ξύπνημα και ταξίδι του Γκρέυ και της Άσσολ που ξεπερνούν κάθε εμπόδιο μέχρι να φτάσουν στην ευτυχία τους. Ο Γκριν επιλέγει δύο ήρωες από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, ο Γκρέυ αριστοκράτης, η Άσσολ ταπεινής καταγωγής υιοθετώντας το τυπικό μοτίβο του παραμυθιού όπου η φτωχή κόρη βρίσκει έναν πρίγκιπα. Η γραφή του είναι λυρική και σχεδόν ποιητική με την ύπαρξη αρκετών περιγραφών και παρομοιώσεων. Στόχος του συγγραφέα σε αυτήν την νουβέλα είναι να καταπιαστεί με το θέμα της ευτυχίας που γεννιέται από τον έρωτα δύο ανθρώπων.

0

ΘηριόμορφοιΘηριόμορφοι, Έλενα Μαρούτσου

Ο αναγνώστης προτού ξεκινήσει την ανάγνωση του βιβλίου πρέπει να δώσει έμφαση στο τίτλο του κειμένου κι αυτό γιατί στόχος της συγγραφέα είναι να αποτυπώσει τα ένστικτα των θηρίων στον άνθρωπο και σκοπός της να κατανοήσει ο αναγνώστης ότι ο άνθρωπος λειτουργεί με ζωώδη ένστικτα. Αντιθέσεις όπως αυτό της πονηριάς και της αγνότητας, της δημιουργίας και της φθοράς είναι κάποιες που αποτυπώνονται από αυτόν τον διάλογο που αναπτύσσει η Έλενα Μαρούτσου μεταξύ λόγου και εικόνας. Η ιστορία ξετυλίγεται κλιμακωτά καθώς και τα συναισθήματα των ανθρώπων: αγάπη, ζήλια, υποταγή, εξουσία. Ένα αξιόλογο βιβλίο που αξίζει την θέση του στην βιβλιοθήκη μας τόσο λόγο κειμένου, όσο κ λόγω των φωτογραφιών της Laura Marabresku και της εξαιρετική ποιότητας χαρτιού, βιβλιοδεσίας, επιμέλειας από τις εκδόσεις.

0

ΑΜΑΡΟΚΑΜΑΡΟΚ

Η ιστορία που γράφει ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρασύρει τον αναγνώστη για ακόμη μια φορά στην διαδικασία εξιχνίασης ενός εγκλήματος με πρωταγωνιστή τον Άντερς Οικονομίδη. Ένας άντρας ο Φαϊζάλ Αμπντί ενώ έχει ομολογήσει την δολοφονία της Μαλίν, ένα σημείωμα της γυναίκας του όταν αυτοκτόνησε με την λέξη "Αθώος" θέτει ερωτήματα γα την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου. Καθώς διαβάζετε την περίληψη αυτή θα σκέφτεστε ότι οκ δεν είναι και μια πρωτότυπη ιστορία που διαπραγματεύεται ένα ξεχωριστό θέμα. Στο σημείο αυτό θα απαντήσω πως πράγματι δεν είναι σπάνιο το θέμα που επιλέγει ο Γιαννίσης, ωστόσο ο τρόπος που το διαχειρίζεται είναι ξεχωριστός. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί όπως και σε άλλο έργο του (Η σκιά) το μυθολογικό στοιχείο στην ιστορία του. Εδώ γίνεται αναφορά στους Ινουίτ και στο μυθολογικό τους πλάσμα, τον Αμαρόκ, έναν λύκο... Έτσι λοιπόν ο Γιαννίσης εντάσσει στο κείμενό του κάποιες εγκιβωτισμένες αφηγήσεις που παρουσιάζουν την δράση του Αμαρόκ οδηγώντας τον αναγνώστη σταδιακά στην φωτογράφιση και αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη. Όσον αφορά την σκιαγράφηση των ηρώων ο συγγραφέας προτιμά να μην δώσει έμφαση στα συναισθήματά τους αλλά στις πράξεις τους. Σίγουρα στις σελίδες μπορεί να βρεις προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνίες όπως είναι ο πλουτισμός, η χρήση ουσιών, η κακοποίηση, το bulling, αλλά θα τονίσω ότι σ' ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αυτό που μετράει είναι η δράση και ο τρόπος που ο συγγραφέας χειρίζεται τα παραπάνω φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Ένα πολύ καλό αστυνομικό απο Έλληνα συγγραφέα στο είδος.

0