Reviews

5

Followers

0

Following

0

Βιβλία

3

Reviews

5

Followers

0

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

3

Reviews

Faust«Αυτό που έχω, μου φαίνεται πολύ μακριά, και ό, τι έχει χαθεί γίνεται πραγματικότητα».

Όταν είχα ξεκινήσει να διαβάζω αυτό το βιβλίο είχα κατενθουσιαστεί καθώς σου τραβάει το ενδιαφέρον κατευθείαν. Με λίγα λόγια ο Faust ζητάει και θέλει να γνωρίζει τα πάντα. Ένα στοίχημα ανάμεσα στον Θεό και το Mephistopheles τον βάζει στο κέντρο της προσοχής στολίζοντας τον έτσι με την τραγικότητα που χαρακτηρίζει το έργο. Το στοίχημα ήταν το εξής εάν ο τελευταίος μπορεί να παρασύρει τον Faust, τον αγαπημένο άνθρωπο του Θεού, στην ''κόλαση''. Όταν ο Mephisto εμφανίστηκε στον Faust του πρότεινε να έχει όλη την γνώση και την νιώτη που θέλει εφόσον ο Mephisto θα γίνει δούλος του, εάν όμως δεν είναι ευχαριστημένος θα πεθάνει ακαριαία και είναι δούλος του Mephisto στην κόλαση. Το έργο αυτό αποτελείται από δύο κομμάτια. Το πρώτο μέρος ήταν άκρως συγκλονιστικό και κρεμόσουν από κάθε λέξη, το δεύτερο όμως θεωρώ πως ήταν βαρετό. Ίσως φταίει ότι το πρώτο ήταν έδωσε τροφή στις προσδοκίες μου και θεωρητικά ήταν ένα πιο ωραίο μαγείρεμα στοιχείων τόσο σε χαρακτήρες αλλά και καταστάσεις. Εάν σκέφτεσαι να το διαβάσεις συνιστώ το πρώτο μέρος!

0

Frankenstein Frankenstein Or, the Modern PrometheusΜισητή μέρα όταν έλαβα τη ζωή!

Ποια είναι τα όρια τής ανθρώπινης φύσης; Μέχρι πού μπορεί και πρέπει να φτάσει ο ανθρώπινος νους; Μπορεί ο άνθρωπος να δώσει ζωή και να πάρει την θέση του Θεού; Ένα από τα πιο κύρια βιβλία της gothic λογοτεχνίας καθώς και το πρώτο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Θέματα όπως ο θάνατος, η ζωή, η δύναμη, τα μυστικά και η αγάπη και η αποδοχή σε συνδυασμό με τον ορισμό της οικογένειας διακατέχουν την ιστορία που αφηγείται απο τον Βίκτωρ. Ένας επιστήμονας που ζητά εξιλέωση για το ''έγκλημα'' που διέπραξε στην αναζήτηση και τεράστια δίψα του για γνώση. Το αντίκτυπο που είχε και έχει αυτό το βιβλίο είναι εμφανές καθώς ακόμη και σήμερα είναι πηγή έμπνευσης για διάφορες ταινίες, βιβλία, παιχνίδια ακόμη χρησιμοποιείται και ως αναφορά και παράδειγμα σε βιβλία όπως το ''Sapiens'' του Yuval Noah Harari. Αυτός όμως είναι μόνο ένας απο τους λόγους που αυτό το βιβλίο πρέπει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη σου. Θα μπορούσα να αναφερθώ στην σημαντικότητα της Mary Shelley αλλά επιλέγω να αναφερθώ στα εξής : η ροή της ιστορίας είναι γρήγορη και δεν το κάνει καθόλου βαρετό για ''κλασσικό'' βιβλίο, το λεξιλόγιο είναι απλό και κατανοητό κάνοντας εύκολη την ζωή του αναγνώστη. Τα δύο όμως πράγματα που κρατάω απο αυτό το βιβλίο είναι οι δύο κύριοι χαρακτήρες και η αφήγηση. Ο Βίκτωρ και το Τέρας είναι δύο οντότητες που θα σε στοιχειώνουν για πολύ καιρό καθώς θα βλέπεις κομμάτια τους σε ανθρώπους που συναναστρέφεσαι αλλά ακόμη και στο ίδιο σου τον εαυτό. Η σχέση του ''δημιουργού'' και του ''δημιουργήματος'' και οι συνέπειες της στην ζωή και των δύο. Κατα πόσο ο ''δημιουργός'' είναι ικανός να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του; Εδώ είναι και το σημείο που θα υπογραμμίσω την μαγεία της αφήγησης που έχει αυτό το βιβλίο. Θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να συγχωρέσεις ή να είσαι έστω και για λίγο με το μέρος του Βίκτωρ και εξίσου πολύ δύσκολο να μην νιώσεις τον πόνο, την ανάγκη και αγάπη που ήθελε τόσο πολύ να νιώσει το Τέρας. Κλείνοντας θέτω το εξής ερώτημα : Ποιος είναι το πραγματικό τέρας;

0

I Know Why The Caged Bird SingsΤο πουλί δεν κελαηδάει επειδή έχει μια απάντηση, κελαηδάει επειδή έχει ένα τραγούδι.

Βλέποντας την ζωή μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, η οποία από παιδί γίνεται μία νεαρή γυναίκα. Η Αμερική του 1930, ο ρατσισμός, η ανασφάλεια, τα τραύματα και η επιθυμία της για ελευθερία. Όταν όλα είναι καθορισμένα από το πώς θα ζήσεις μέχρι ακόμη και την επαγγελματική σου κατάρτιση. Σίγουρα μοιάζει με μία δυστοπία βγαλμένη από βιβλίο όμως δεν παύει να είναι η τραγική αλήθεια. Μέσα από το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας η Maya Angelou υπενθυμίζει την δύναμη που βρίσκεται μέσα μας να αλλάξουμε το σενάριο και να μετατρέψουμε το πόνο σε δύναμη. Εκτός αυτού υπογραμμίζει το βαρύ αντίκτυπο που έχει ο ρατσισμός και ο φυλετικός διαχωρισμός στους ανθρώπους είτε μέσα από τα πρότυπα ομορφιάς (λευκή επιδερμίδα, γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά) είτε και από την άρνηση παραχώρησης ιατρικής περίθαλψης λόγω χρώματος. Το στενάχωρο είναι ότι μπορεί το βιβλίο χρονικά να τοποθετείται το 1930-1940 αλλά τα γεγονότα που διαδραματίζονται τότε συνεχίζονται έως και σήμερα. Αυτό είναι που κάνει το βιβλίο διαχρονικό. Το λεξιλόγιο της και ο χειρισμός του λόγου της σε κάνουν να ξεχάσεις ότι διαβάζεις βιβλίο καθώς νιώθεις ότι βρίσκεται μπροστά σου και σου μιλάει για την ζωή της. Μία γυναίκα φαινόμενο με τις πιο ηχηρές προσωπικότητες. Οι αυτοβιογραφίες της όσο και τα ποιήματα της σου δίνουν απλόχερα δύναμη αλλά βοηθούν στην ενίσχυση των αξιών, ηθών και των απόψεων σου για την κοινωνία του σήμερα. Με τα έργα της δίνει ώθηση στις χιλιάδες φωνές που ζητούν την αποδοχή αλλά και την αλλαγή της αντιμετώπισης τους.

0

Animal FarmΌλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Old Major με τις ιδέες του οδήγησε στην επανάσταση που θα ελευθέρωνε τα ζώα από το καθεστώς του αγρότη. Δημιουργούνται κανόνες τους οποίους τα ζωα πρέπει να ακολουθήσουν για να αποφευχθεί το χάος. Τα γουρούνια όμως παίρνουν τα ηνία της εξουσίας σιωπηλά και αθόρυβα, έχοντας πλέον την θέση και τον ρόλο του αγρότη. Έτσι τα ζώα καταλήγουν ακόμη μία φορά κάτω από ενα τυραννικό καθεστώς, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της επανάστασης εκεί όπου και άρχησε. Μία αλληγορία του George Orwell για την κορύφωση και πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος, ένα προϊόν πολιτικής σάτιρας και σχολιασμού του Orwell. Σαν βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα μέσα σε μία μέρα καθώς ο αριθμός των σελίδων του είναι μικρός. Η θεματολογία που διαχειρίζεται όπως για παράδειγμα η διαφθορά που προκαλεί η δύναμη φαίνεται όχι μόνο από τους χαρακτήρες αλλά και από τον ίδιο τον αφηγητή καθώς κρύβει πράγματα από τον αναγνώστη και επιλέγει να μην εκφέρει άποψη και να συνεχίσει κανονικά την αφήγηση του. Το λεξιλόγιο είναι απλό σε σχέση με το 1984 γιατί εδώ θέλει να δώσει στους αναγνώστες μία εικόνα για το τι συμβαίνει σε αντίθεση με το 1984 που ήθελε να τους αφυπνίσει. Η πολιτική άποψη και θέση για τον Orwell ήταν άκρως αναγκαία και σημαντική κι όπως έχει πει και ο ίδιος στο "Γιατί Γράφω" "Ακόμα και η άποψη ότι η τέχνη δεν πρέπει να έχει σχέση με την πολιτική είναι αφ' εαυτής πολιτική θέση."

0

Fahrenheit 451Ήταν ευχαρίστηση να καις

Το Fahrenheit 451 από τον Ray Bradbury είναι ένα από τα βιβλία που στολίζουν το είδος της δυστοπίας. Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία του μέλλοντος η οποία έχει πέσει θύμα των πολλών πολέμων και πλέον δεν είναι ίδια με εχθές. Σε μία κοινωνία που η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία επιλογής και λόγου ακόμη και η περιέργεια θεωρούνται εγκληματικές ενέργειες. Όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα ανακαλύψει και να τα καλλιεργήσει διαβάζοντας ένα βιβλίο. Κάτι όμως που δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους πυροσβέστες καθώς το έργο τους τώρα είναι να καίνε βιβλία και όχι να σβήνουν φωτιές. Μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή Guy Montag βλέπουμε το πως το εργαλείο της αρχής και της τάξης που δημιούργησε η ίδια η κοινωνία μπορεί να στραφεί εναντίον της. Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά είδα κομμάτια του εαυτού μου μέσα σχεδόν σε όλους τους χαρακτήρες. Ιδεές μου και πιστεύω μου που κάποιος κατάφερε να βρεί τις σωστές λέξεις για τα αποτυπώσει σε μία κόλλα χαρτί. Δεν χρειάζεται να είσαι φιλόλογος για να καταλάβεις τον συμβολισμό αντικειμένων και χαρακτήρων που κρύβονται μέσα σε αυτές τις σελίδες. Είναι ένα βιβλίο που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα γύρω σου αλλά θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ή και να σου υπενθυμίσει την σημαντικότητα των βιβλίων στην ζωή σου αλλά και των δικαιωμάτων που εσύ μπορεί να θεωρείς δεδομένα αλλά που πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να σου τα στερήσει. Το λεξιλόγιο είναι πολύ εύκολο και η ιστορία είναι καλογραμμένη με αρχή και τέλος και επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο κεντρικός χαρακτήρας έχει μία σωστά διατυπωμένη εξέλιξη μέσα στην ιστορία η οποία κλιμακώνεται όσο εξελίσσεται η ιστορία. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

0