Reviews

62

Followers

6

Following

8

Βιβλία

10

Reviews

62

Followers

6

Following

8

Αγαπημένα βιβλία

10

Reviews

Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς ΜπρίγκεΑριστούργημα

"Οι Σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε" είναι ένα μεγάλο μωσαϊκό που σχετίζεται με τα πάθη, τη μοναξιά, τις αναμνήσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις του αφηγητή, ενός εικοσιοχτάχρονου Δανού ευπατρίδη που, έχοντας χάσει την περιουσία του, ζει στα όρια της φτώχειας και έρχεται στο Παρίσι με την ελπίδα να αφιερωθεί στη λογοτεχνία. Το έργο γράφτηκε το 1910 και θεωρείται το πρώτο μοντέρνο μυθιστόρημα της γερμανόφωνης και, γενικότερα, της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Θυμίζει άλλοτε χρονικό, άλλοτε εξομολόγηση, συχνά ημερολόγιο ή και ποιητική πρόζα. Παρά την αποσπασματικότητα της αφήγησης, υπάρχουν ισχυρά συνδετικά στοιχεία: η ματιά του μοναχικού περιπατητή, που έλκεται από τις σκληρές πλευρές της πόλης, και ι μελαγχολία που τον έχει διαποτίσει γίνονται το έδαφος πάνω στο οποίο φύεται και θάλλει ο στοχασμός για το άλγος της συνείδησης, η αγωνία για τα ζητήματα της ύπαρξης. Επιπλέον, στον Μάλτε ο αποσπασματικός τρόπος γραφής αντανακλά την απουσία της δυνατότητας να υπάρξει πια μια ολοκληρωμένη, συνεκτική εικόνα της πραγματικότητας. Εκφράζοντας το πνεύμα της εποχής του, ο Ρίλκε γίνεται ένας από τους πρώτους φορείς του μοντέρνου στη λογοτεχνία αλλά συνάμα και της νεωτερικής αίσθησης του κόσμου.

0

Στη σωφρονιστική αποικίαΈνα συγκλονιστικό βιβλίο!

«Μπορούσαν ακόμα να πηδήξουν στη βάρκα, αλλά ο ταξιδιώτης σήκωσε ένα βαρύ, γεμάτο κόμπους παλαμάρι, τους απείλησε και τους έκοψε τη φόρα». Με αυτή την φράση τελειώνει το διήγημα του Φραντς Κάφκα ‘Στη σωφρονιστική αποικία’, το οποίο γράφτηκε το 1914 και ενώ έχει ήδη ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Ένα διήγημα σκληρό. Ο Κάφκα δίνει έμφαση στο σύστημα το οποίο έχει αρχίσει και απειλεί την σύγχρονη κοινωνία. Ο συγγραφέας εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» στις σωφρονιστικές αποικίες, που είχαν δημιουργηθεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, τότε, με σκοπό να εξορίσουν εκεί όλους τους εγκληματίες (στο επίμετρο του βιβλίου υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό αυτών των αποικιών). Έτσι, στο διήγημα αυτό ο Κάφκα επινοεί μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε μια τέτοια αποικία, μια φανταστική αποικία, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει μια εκτέλεση, παράλογη, διότι η κατηγορία που αντιμετώπισε ο ένοχος και εξαιτίας της θα υποστεί την εσχάτη των ποινών, διότι πρώτον η κατηγορία είναι ασήμαντη και δεύτερον διότι ο κατηγορούμενος στερείτε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του βάση της νομοθεσίας που επικρατεί στις αποικίες. Πλέον εχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία του Φραντς Κάφκα!

0

Ζαμπόρ ή Οι ψαλμοίΈνα βιβλίο-έπος που προβάλλει την σωτήρια χρήση της γλώσσας.

Είναι το δεύτερο βιβλίο του Αλγερινού Καμέλ Νταούντ και με εντυπωσίασε, όπως και το πρώτο του:"Μερσώ, ο άλλος ξένος"(ευθεία αναφορά στον "Ξένο"του Αλμπέρ Καμύ). Εδώ συγγραφέας και ήρωας συναντιούνται κάτω από τον τίτλο "Ζαμπόρ", που στα αραβικά σημαίνει Ψαλμοί, σχετίζεται με το όνομα του συγγραφέα, Νταούντ, που σημαίνει στα αραβικά Δαβίδ, οι Ψαλμοί έχουν γραφτεί από τον Δαβίδ.Τα ονόματα που επιλέγει δεν είναι τυχαία, αναφέρεται στις Αβρααμικές θρησκείες: ο αφηγητής λέγεται Ισμαήλ (γιός του Αβραάμ), ο πατέρας του ήρωα Ιμπραήμ (ο Αβραάμ στα αραβικά) και η θεία του λέγεται Χάτζερ (η προστάτιδα, η μητέρα των Αράβων). Ο Ζαμπόρ είναι ένας τριαντάχρονος που έχει εξοριστεί από τον πατέρα του και ζει με τη θεία του την Χάτζερ σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Αμπουκίρ (Αλγερία), όπου τις μέρες κοιμάται και τις νύχτες μένει ξάγρυπνος γιατί έχει γεννηθεί με ένα σπάνιο χάρισμα: μπορεί και απομακρύνει τον θάνατο με το γράψιμο του. Γεμίζει ολόκληρες σελίδες με μελάνι και έτσι ξεγελά τον θάνατο. Πολλοί άρρωστοι καταφεύγουν στο σπίτι του για να τους γιατρέψει και άλλοι τόσοι τον χλευάζουν και τον αποφεύγουν, φωνάζοντάς τον «Ζαμπόρ, τρικολόρ!». Ευχή και κατάρα να έχεις γεννηθεί με αυτό το χάρισμα, κι ο Ζαμπόρ καταγράφει και ταξινομεί κάθε πρόσωπο και συμβάν, για να μην πεθάνει κανείς, έτσι πιστεύει. «Η γραφή είναι το μόνο αποτελεσματικό τέχνασμα ενάντια στον θάνατο». Η μεγάλη απόφαση που πρέπει να λάβει, είναι αν θα σώσει από τον θάνατο τον πατέρα του Ιμπραήμ, έναν άνθρωπο που τον έχει διώξει, μοχθηρό και πονηρό. Γίνεται αναφορά στα χρόνια που ήταν στο σχολείο και ήξερε κάθε σούρα (κεφάλαιο) του Κορανίου και, λόγω της εγκατάλειψής του από τους δικούς του, βρήκε παρηγοριά στην γλώσσα. Ένα βιβλίο-έπος που προβάλλει την σωτήρια χρήση της γλώσσας. Ο συγγραφέας έχει σαφείς αναφορές στην γαλλική αποικιοκρατία (το χλευαστικό "τρικολόρ"), στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας και στην ισλαμική υπόσταση της Αλγερίας. Ένα βιβλίο μαγικό, ξεχωριστό, με αγάπη για τις λέξεις και την γλώσσα, δηλαδή για τα ίδια τα βιβλία!

0

Οι άρχοντες του χρόνουΟι άρχοντες του χρόνου

Βιτόρια, 2019. Οι άρχοντες του χρόνου, ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στον Μεσαίωνα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Η ταυτότητα όμως του συγγραφέα του παραμένει μυστική, καθώς υπογράφει το βιβλίο με το μυστηριώδες ψευδώνυμο Ντιέγο Βεϊλάθ. Βικτόρια, 1192. Ο θρυλικός κόμης δον Ντιάγο Βέλα επιστρέφει στον τόπο του ύστερα από δύο χρόνια, καθώς έλειπε σε μια επικίνδυνη αποστολή που του είχε αναθέσει ο βασιλιάς της Ναβάρας Σάντσο ΣΤ΄, γνωστός και ως Σάντσο ο Σοφός. Με έκπληξη όμως θα διαπιστώσει ότι ο αδελφός του, Ναγκόρνο, έχει παντρευτεί τη γυναίκα που προοριζόταν για τον ίδιο, τη γοητευτική Ονέκα ντε Μαεστού. Ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, αλλιώς γνωστός και ως Κράκεν, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από παράξενους θανάτους που όλοι τους ακολουθούν ένα διαφορετικό μεσαιωνικό τελετουργικό –ισπανική μύγα, όρκος του σκότους, εγκιβωτισμός– και είναι πανομοιότυποι με τους θανάτους που περιγράφονται στους Άρχοντες του χρόνου. Αναζητώντας τον δολοφόνο, ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα θα ανακαλύψει πως πολλά στοιχεία του παρελθόντος του τον συνδέουν με τους Άρχοντες του χρόνου και αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Και κάπως έτσι κλείνει αυτή η υπέροχη τριλογία!

0

Δωδεκάτη νύχταTwelfth Night, or What You Will

Από τα πιο όμορφα θεατρικά του έργα! Το έχω διαβάσει το έχω δει και απλά το λατρεύω!!!!

0

Το πρωτότυπο της Λώρας (Ο θάνατος είναι διασκέδαση)Vladimir Nabokov

Εκείνη οραματιζόταν τα ταξίδια τους όπως στις διαφημίσεις, με μια μεγάλη λευκή σαν πούδρα παραλία, όπου η τροπική αύρα ανέμιζε τις φοινικιές και τα μαλλιά της, εκείνος τα έβλεπε σαν συνώνυμο των απαγορευμένων φαγητών, του χαμένου χρόνου και των τρομερών εξόδων. Το βιβλίο του Nabokov δεν είναι μυθιστόρημα, όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι μυθιστόρημα σε σπαράγματα. Στην ουσία είναι διάφορες σκέψεις του Nabokov την περίοδο που βρισκόταν στο νοσοκομείο και ήξερε πώς πολύ γρήγορα θα φύγει. Έτσι, ο Nabokov γράφει για έναν γιατρό τον Γουάιλντ, έναν αρκετά εύσωμο άνδρα, όπου διαβάζει ένα μυθιστόρημα που του έστειλε ο εραστής της γυναίκας του. Γνωρίζοντας το έργο του Nabokov αξίζει να το διαβάσεις!

0

Ένας κόσμος ανάποδαΈνα συγκλονιστικό βιβλίο, το οποίο πρέπει να διαβάσετε!!!

Τους ανθρώπους δεν θα τους ελέγχει το αυτοκίνητο, δε θα τους προγραμματίζει ο υπολογιστής, δε θα τους εξαγοράζει το σούπερ μάρκετ, δε θα τους παρακολουθεί η τηλεόραση. Η τηλεόραση θα πάψει να είναι το πιο σημαντικό μέλος της οικογένειας και θα της συμπεριφερόμαστε όπως στο σίδερο ή το πλυντήριο ρούχων. Οι άνθρωποι θα δουλεύουν για να ζήσουν, αντί να ζουν για να δουλεύουν. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί! Σε αυτό το βιβλίο ο πολυβραβευμένος Ουρουγουανός συγγραφέας αποφασίζει να μας ξαναστείλει στο σχολείο. Σε ένα σχολείο που αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και καυστικό χιούμορ την ανεστραμμένη πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, όπου τα αριστερά βρίσκονται δεξιά, τα πάνω κάτω και τα εμπρός πίσω. Αγανακτισμένος από την κατάφωρη κοινωνική αδικία καταγγέλλει τους διεθνείς οργανισμούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καταδικάζει την εκμετάλλευση και την αδικία, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και καλεί τον καθένα μας σε εγρήγορση και δράση, δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ο Γκαλεάνο γεννήθηκε το 1940 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάη και θεωρείτο μια από τις πιο ηχηρές αντικαπιταλιστικές φωνές της Λατινικής Αμερικής. Το 2006, ο Γκαλεάνο, μαζί με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τον Ερνέστο Σάμπατο, τον Χόρχε Ενρίκε Αντόουμ και άλλες μεγάλες προσωπικότητες, υπέγραψαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο.

0

ΦαίδωνΑριστούργημα

Η συγκλονιστικότερη υπαρξιακή αγωνία είναι του θανάτου. Εμφανίζεται, ιδίως όταν κανείς είναι πολύ κοντά στην τελευταία έξοδο, εξαιτίας των γερατειών συνήθως, εξαιτίας μιας αθεράπευτης αρρώστιας συχνά, και σπάνια εξαιτίας μιας θανατικής καταδίκης, όπως εδώ στο Φαίδωνα. Όσο και να αντιλαμβανόμαστε το αναπόφευκτο του θανάτου, όσο και να γνωρίζουμε πως η ζωή θα συνεχιστεί μετά από εμάς, ωστόσο η διάλυση της συγκεκριμένης προσωπικότητας αποτελεί τη βαθύτερη πηγή της ανθρώπινης μελαγχολίας. Ακόμα και στις περιπτώσεις ανθρώπων "ρεαλιστών" και "προσγειωμένων" ο θάνατος είναι μια αυθαίρετη συντόμευση, ενώ για τους πιο ευαίσθητους και πιο στοχαστικούς ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, ηθικό και μεταφυσικό μαζί: Γιατί, εφόσον μας δόθηκε η ζωή, γιατί να υπάρχει ο θάνατος; Μερικές φορές το μαχαίρι μπαίνει πολύ βαθιά. Ποια δύναμη μας έδωσε κάτι που θεωρούμε εξαιρετικό και, πριν να το χορτάσουμε ή πριν απελπιστούμε, μας το στερεί "αναίτια" και πάντως αναγκαστικά. Γιατί η μόνη βεβαιότητα που έχουν οι θνητοί είναι η βεβαιότητα του θανάτου - γι' αυτό λεγόμαστε θνητοί... Τα άλλα είναι δοξασίες, μύθοι, που πλάστηκαν, για να παρηγορήσουν και μερικές φορές για να εκφοβίσουν. Και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή ακριβώς η βεβαιότητα του θανάτου και η αβεβαιότητα για την υποτιθέμενη "συνέχεια" κινεί συχνά με δύναμη τη φαντασία μας και ενεργοποιεί το στοχασμό και τη φιλοσοφία, εφόσον η ζωή και ο θάνατος είναι εξίσου μυστηριώδεις... Έδωσαν στο Φαίδωνα τον υπότιτλο "περί ψυχής", μα στην πραγματικότητα το έργο αυτό πολύ απέχει από το να εκφράζει το σύνολο των απόψεων του Πλάτωνα για την ψυχή. Μάλιστα βασικές απόψεις του θέματος δε θίγονται καν στο Φαίδωνα. Αν λοιπόν περιοριζόμουν στο να εκθέσω μόνο όσα υποστηρίζονται στο διάλογο αυτό, θα έδινα μια εντελώς αποσπασματική, ελλιπή και σε πολλά παραπλανητική εικόνα, εφόσον το φιλόσοφο τον απασχολούσαν διαρκώς η φύση, οι ιδιότητες και η τύχη της ψυχής, και οι σχετικές αντιλήψεις του διαφοροποιούνταν συνεχώς, από τη νεανική Απολογία και τον Κρίτωνα ως τον ώριμο Τίμαιο και τους γεροντικούς Νόμους. Γι' αυτό θα επεκταθώ στο σύνολο του πλατωνικού έργου. Σχολαστική κατά παράγραφο ανάλυση των απόψεων που εκτίθενται στο Φαίδωνα δεν έκρινα σκόπιμο να κάνω, εφόσον όλα τα ουσιαστικά εκτίθενται στην εργασία που ακολουθεί. Αποφάσισα εξάλλου να κάνω μια ευρύτατη επισκόπηση των βασικών αντιλήψεων περί ψυχής στους Έλληνες, αρχίζοντας από τον Όμηρο, ώστε να γίνει φανερό από πού άντλησε ο Πλάτων, με ποιους συμφώνησε, σε τι διαφοροποιήθηκε και ποιους αντικρούει. Αφού όμως παρουσιάσω σαν ακριβής -κατά το δυνατό- καθρέφτης το σύνολο σχεδόν των δοξασιών περί ψυχής, όπως εμφανίστηκαν στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, θ' ασκήσω στο τέλος αυστηρή κριτική. Το γιατί έβαλα ως υπότιτλο της εργασίας μου "Η μυθιστορία της ψυχής" θα γίνει φανερό, ιδίως προς το τέλος.

0

Συμπόσιον ή περί έρωτοςΠρέπει να διαβαστεί

Ένα από τα πιο σπουδαία έργα! Με το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα, ο αναγνώστης έρχεται σ' επαφή με ένα κορυφαίο έργο, διαμέσου του οποίο κληροδοτήθηκε στο σύγχρονο κόσμο η αξεπέραστη Ιδέα του Κάλλους. "Έρωτας είναι η αγάπη για το ωραίο" αποφαίνεται ο Σωκράτης όταν έρχεται η σειρά του να εγκωμιάσει τον Έρωτα. Το "Συμπόσιο" ή "Περί Έρωτος" γράφτηκε περίπου το 385 π.Χ., σε μια περίοδο που η Αθηναϊκή Πολιτεία βρίσκεται σε παρακμή, εξαντλημένη από τους μακροχρόνιους πολέμους. Την ίδια περίπου εποχή χρονολογούνται, μεταξύ άλλων, η "Πολιτεία" και ο "Φαίδρος". Ο τρέχων χρόνος της διήγησης τοποθετείται στο 416 π.Χ., χρονιά που ο τραγικός ποιητής Αγάθων, με το πρώτο του έργο, κερδίζει στους τραγικούς αγώνες στα Λήναια. Ωστόσο, η διήγηση των γεγονότων εκείνης της βραδιάς γίνεται πολύ αργότερα, το 400 π.Χ., σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, ο οποίος άκουσε τη διήγηση από τον Αριστόδημο, που ήταν παρών στο συμπόσιο. Στο συμπόσιο παρευρίσκονται μεταξύ άλλων και ο Σωκράτης με το μαθητή του Αριστόδημο, ο γνωστός κωμωδιογράφος Αριστοφάνης, ο γιατρός Ευρυξίμαχος, ο Φαίδρος, ο εραστής του Αγάθωνα Παυσανίας κι ο ατίθασος Αλκιβιάδης. Αφού μαζεύτηκαν, αποφάσισαν να μην πιουν του σκασμού, αλλά να θέσουν ένα θέμα προς συζήτηση και να μιλήσει γι' αυτό ο καθένας με τη σειρά του: πράγμα που τηρήθηκε ως την άφιξη του μεθυσμένου Αλκιβιάδη. Το θέμα που επελέγη ήταν η ανάπτυξη των περί έρωτος απόψεων των συνδαιτυμόνων. Η συζήτηση αυτή διεσώθη ως τις μέρες μας μέσα από το φιλοσοφικό φινίρισμα του Πλάτωνα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του ανθρώπινου πολιτισμού

0

Το ημερολόγιο της Άννας ΦρανκΜοναδικό, κορυφαίο, συγκλονιστικό

Αν πούμε 100 βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε σίγουρα το 'Ημερολόγιο της Αννάς Φρανκ', θα έχει μια θέση! Επιστολές από τη 14η Ιουνίου 1942 έως την 1η Αυγούστου 1944: Οριστική έκδοση των αυθεντικών χειρογράφων χωρίς περικοπές, με προσθήκες της Άννας Φρανκ Η οριστική έκδοση του Ημερολογίου της Αννας Φρανκ, χωρίς περικοπές, με ορισμένες προσθήκες και αλλαγές που είχε κάνει η ίδια λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή της, όταν άκουσε στο ραδιόφωνο ότι γραπτά σαν τα δικά της θα δημοσιεύονταν μετά τον πόλεμο ως μαρτυρίες των απλών ανθρώπων για τη ζωή τους κάτω από τη γερμανική κατοχή στην Ολλανδία.

0

Βάναυση αγάπηΑρκετά καλό

Η Βάναυση αγάπη, ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτότυπα μυθιστορήματα της ιταλικής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων, είναι το μυθιστόρημα που ξεδίπλωσε για πρώτη φορά το ταλέντο της Έλενα Φερράντε. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη σχέση της Ντέλια και της μητέρας της Αμάλια, μια σχέση που χτίζεται με σκληρότητα και πάθος. Αρκετά καλό, σίγουρα όχι από τα πολύ δυνατά βιβλία της συγγραφέας.

0

Το τσόφλιΤο τσόφλι

Είναι μια συλλογή 24 πεζών σε τρίτο και πρώτο πρόσωπο με αναφορά στον χρόνο, όπου αλληλοσυμπληρώνονται ανά ζεύγη και διηγούνται την ανάγκη όσων βρίσκονται στο τσόφλι για να επιστρέψουν στο παρελθόν για μια νέα αρχή. Η γραφή της Βίκης Κοσμοπούλου, είναι πραγματικά εξαιρετική και οι ιστορίες διαβάζονται πολύ γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει πώς δεν έχουν νόημα. Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων, χτυπάει μέσα σου ένα καμπανάκι και αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν ο τρόπος που ζεις είναι αυτό που θέλεις, αν ζεις στο έπαρκο την ζωή σου, αν είσαι ευχαριστημένος και ευτυχισμένος με τις επιλογές σου και φυσικά αν πρέπει να αλλάξεις πρέπει να το κάνεις τώρα, και όχι αύριο. Μόλις τελειώσεις το βιλβίο, αναρωτιέσαι αν είχα μια ευκαιρία για να γυρίσω τον χρόνο πίσω τι θα άλλαζα, τι θα έκανα για να είναι καλύτερα τα πράγματα τώρα στην ζωή μου... Μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ο τίτλος του βιβλίου και τελειώνοντας το βιβλίο βλέπεις πώς το τελευταί διήγημα λέγεται 'Το τσόφλι', όπου αφορά την εκτέλεση της τελευταίας εντολή σε ένα μελλοντικό δυστοπικό κόσμο. (Τρεις χιλιάδες εξακόσιοι εργάτες εκτελούν πρόθυμα την τελευταία εντολή, να κλεισουν το τσόφλι για να απελάσουν τον Χρόνο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Χρόνος και η Ανάγκη περιελίσσονταν γύρω από το κοσμικό αυγό και το έσπασαν για να σχηματιστεί το ταξινομημένο σύμπαν - η γη, ο ουρανός και η θάλασσα.) Είκοσι τέσσερα πεζά. Δώδεκα ζεύγη σε διάλογο για την ανάγκη όσων βρίσκονται στο τσόφλι να επιστρέφουν στον χρόνο να νιώσουν ασφάλεια, να διορθώσουν λάθη, να λυτρωθούν, να γιατρευτούν, να ερωτευτούν ξανά, να αλωθούν, να βρουν σημείο αναφοράς, την έμπνευση αλλά και την πρώτη σκέψη. Η κόρη και ο γαμπρός της Βενετίας, ο Βίκτορας κι ένας μοναχός, ο Παύλος Αναγνώστου και κάποιος ταξιδιώτης, η Ρενάτα Σκαρλάτου και η Άννα, τρεις συγγραφείς, ο Ξενοφών κι ένας "καμικάζι", η Δέσποινα κι ένα ζευγάρι, ο Άγγελος Ασλάνογλου και η Vicenta, ο Λάζαρος και μια ξενιτεμένη, μια "σταχτοπούτα" και η Μαρτίριο Αλμπα, όλοι ζητούν επανεκκίνηση. Κάτι αλλιώτικο όμως συμβαίνει με την Αντιγόνη και την Εύα. Πάντως ο Χρόνος δίνει σε όλους μια υπόσχεση.

0

Η σιωπή της λευκής πόληςΑρκετά καλό

Το βιβλίο αυτό σε ταξιδεύει στην όμορφη Βιτόρια! Είναι γεμάτο με όμορφες περιγραφές των μνημείων της πόλης, με ανατροπές, με έρωτες! Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα βιβλία που έχουν μυστήριο και αγωνία, αξίζει!

0

Κώδικας Da VinciΚώδικας Da Vinci

Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα, αρκετά καλογραμμένο και πολύ καλές περιγραφές, σε κρατάει μέχρι και την τελευταία σελίδα. Υπόθεση: Ο Ρόμπερτ Λάνγκντον, Καθηγητής Συμβολολογίας, βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στο Παρίσι, όταν δέχεται ένα επείγον νυχτερινό τηλεφώνημα. Ο ηλικιωμένος έφορος του Λούβρου έχει δολοφονηθεί μέσα στο μουσείο και δίπλα στο πτώμα του βρίσκεται ένας γρίφος. Καθώς ο Λάνγκντον και μια προικισμένη Γαλλίδα αποκρυπτογράφος, η Σοφί Νεβέ, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα παράξενα αινίγματα, ανακαλύπτουν έκπληκτοι μια σειρά από κρυμμένα στοιχεία στα έργα του Ντα Βίντσι. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο Λάνγκντον ανακαλύπτει κάτι απρόσμενο: Το θύμα είχε σχέση με το Κοινό της Σιών, μια μυστική οργάνωση της οποίας τα μέλη περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον Μποτιτσέλι, τον Βικτόρ Ουγκώ και τον Ντα Βίντσι. Σε μια απεγνωσμένη κούρσα μέσα στο Παρίσι και ακόμη παραπέρα, ο Λάνγκντον και η Νεβέ βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν άγνωστο πανίσχυρο αντίπαλο που φαίνεται να προβλέπει κάθε κίνησή τους. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τον γρίφο, τα έγγραφα του Κοινού της Σιών θα χαθούν για πάντα. Ένα συναρπαστικό βιβλίο που από την πρώτη σελίδα μέχρι το απρόβλεπτο τέλος του αποδεικνύει ότι ο Νταν Μπράουν είναι ένας αριστοτέχνης της μυθιστοριογραφίας.

0

Η πλεξούδαΕλευθερία!

«Η πλεξούδα», είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Γαλλίδας Λετισιά Κολομπανί το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Στην «Πλεξούδα» διασταυρώνονται οι ζωές και η μοίρα τριών γυναικών που δε θα συναντηθούν ποτέ. Τρεις γυναίκες, τρεις ζωές, τρεις ήπειροι. Αλλά μία και μόνο κοινή επιθυμία για όλες τους: η ελευθερία. Η γραφή της συγγραφέως είναι εξαιρετική και ο αναγνώστης μπορεί να δει τις αντιξοότητες των τριών γυναικών στις δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Είναι ένα βιβλίο ύμνος για την γυναίκα! Σίγουρα αξίζει να διαβαστεί!!!

0

Θαυμαστός καινούριος κόσμοςΚαταπληκτικό!!!

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του Χάξλευ που κάνει αναφορά σε ένα φανταστικό μέλλον το οποίο θα αποτελείται από κοινωνικές τάξεις που είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!!!

1

Οι τελετουργίες του νερούΟι τελετουργιες του νερού

Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: Η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος… Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου…

0

ΠΡΙΝ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑΠρίν χαθούν τα πουλιά

Διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Charlotte McConaghy, τρομάζεις γιατί έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα απίθανο σενάριο, να ζεις σε έναν κόσμο χωρίς πουλιά, ψάρια και ζώα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου, η προσπάθεια του ανθρώπου -εδώ είναι η Φράνι Στόουν- που έχει ως στόχο να ακολουθήσει την πορεία που κάνουν τα αρκτικά γλαρόνια, στο τελευταίο τους ταξίδι από τη Γροιλανδία στην Ανταρτική. Η Φράνι Στόουν, η οποία από πολύ μικρή ηλικία είχε μια μεγάλη αγάπη για τα πουλιά, βάζει την ζωή της συνέχεια σε κίνδυνο και ρισκάρει να ακολουθήσει τα αρκτικά γλαρόνια σε ένα ταξίδι το οποίο είναι γεμάτο κινδύνους. ''Τα κοράκια άρχισαν να με ακολουθούν. Αν περπατούσαμε ως τα μαγαζιά, πετούσαν μαζί μας και κούρνιαζαν στις στέγες των σπιτιών. Όταν τριγύριζα στις ξερολιθιές των λόφων, έκαναν κύκλους πάνω από το κεφάλι μου. Με συνόδευαν στο σχολείο και περίμεναν στα δέντρα να τελειώσω τη μέρα μου'' Είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, αρκετά ατμοσφαιρικό,κρατάς την ανάσα σου μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου.

0

Μάνος Ελευθερίου. Μαλαματένια ΛόγιαΜοναδικός Μάνος Ελευθερίου!

Μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε αρκετά στοιχεία για την ζωή του Μάνου Ελευθερίου! Αν αγαπάς τα τραγούδια και τα βιβλία του Μάνου Ελευθερίου, αξίζει να διαβαστεί! Τα «Μαλαματένια Λόγια» του Μάνου Ελευθερίου, η αυτοβιογραφική αφήγηση του ποιητή στους Σπύρο Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου, όπως προέκυψε από την τρίχρονη (2010 - 2013) συνάντησή τους τα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Ψυχικό, είναι ένα βιβλίο που θα συγκινήσει.

0

Ένα παιδί μετράει τ' άστραΈνα πολύ πολύ αγαπημένο βιβλίο!

Το αγαπώ αυτό το βιβλίο!!! Ένα παραμύθι που μας έχει αγγίξει όλους!!!

0

Φύλλο μηδένΔυστυχώς...μέτριο

Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία του Έκο, απογοητεύτηκα πάρα πολύ με αυτό το βιβλίο του. Πολύ κουραστικό!!!

0

Φόνοι με αλφαβητική σειράΑγκάθα Κρίστι

Εξαιρετικό βιβλίο! Πάντα αγαπημένη η Αγκάθα Κρίστι! Ένα ακόμα βιβλίο, με πολύ καλή πλοκή! Αξίζει να το διαβάσετε!!!

0

Η δολοφονία του Ρότζερ ΆκροϊντΑγαπημένη Αγκάθα Κρίστι!

Ο Ρότζερ Άκροϊντ ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε πολλά. Ήξερε ότι η γυναίκα που αγαπούσε είχε δηλητηριάσει τον πρώτο της σύζυγο. Ήξερε ότι κάποιος την εκβίαζε – και τώρα ήξερε επίσης ότι έδωσε τέλος στη ζωή της με υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Ένα γράμμα που έφτασε με το βραδινό ταχυδρομείο θα του αποκάλυπτε σε λίγο ποιος ήταν ο μυστηριώδης εκβιαστής. Όμως ο Ρότζερ Άκροϊντ αυτό δε θα το μάθαινε ποτέ. Προτού τελειώσει την ανάγνωση του γράμματος, ήταν νεκρός – τον μαχαίρωσαν στον λαιμό μέσα στο γραφείο του........ Ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο της μοναδικής Αγκάθα Κρίστι!

0

ΑσκητικήΈνα από τα βιβλία που αξίζει να έχουμε διαβάσει!

Ένα καταπληκτικό βιβλίο από έναν πολύ αγαπημένο συγγραφέα. Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει στην ελληνική λογοτεχνία. Συγκλονιστικό, αξίζει να διαβαστεί!

0

Το μοναχικό λιοντάριΥπέροχη

Το βιβλίο της Ρόζαμουντ Πίλτσερ, εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1999, από τις εκδόσεις ''Ωκεανίδα''. Η υπόθεση του βιβλίου είναι η εξής: Για πρώτη φόρα στη ζωή της η Σελίνα Μπρους, μεγαλωμένη στη σιγουριά μιας αριστοκρατικής λονδρέζικης συνοικίας, δεν ήξερε τι την περίμενε αύριο. Ακολουθώντας μιαν ακαταμάχητη παρόρμηση είχε εγκαταλείψει τον μνηστήρα της, ένα νέο δικηγόρο με λαμπρό μέλλον, και πήρε το αεροπλάνο για ένα νησάκι κοντά στις ισπανικές ακτές. Έψαχνε να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Αυτό όμως που βρήκε ήταν μια απρόβλεπτη αλήθεια για τον εαυτό της και για τον άντρα που θα παντρευόταν. Γιατί το εξωτικό νησί του Σαν Αντόνιο της χάρισε κάτι περισσότερο από τον εκτυφλωτικό ήλιο του μεσημεριού. Έφερε στη ζωή της τον μυστηριώδη Τζώρτζ, που δεν κρατούσε μόνο το κλειδί του παρελθόντος της, αλλά και της καρδιάς της. Διαβάζεται ευχάριστα, έχει ρυθμό, το τελείωσα μέσα σε δύο μέρες. Είναι από τα πρώτα της βιβλία και υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με τα τελευταία της βιβλία.

0

Έλλη Λαμπέτη: Η τελευταία παράστασηΈλλη Λαμπέτη

Μια καταπληκτική βιογραφία για την Έλλη Λαμπέτη!

0

Έλλη Λαμπέτη: Η τελευταία παράστασηΈλλη Λαμπέτη

Μια καταπληκτική βιογραφία για την Έλλη Λαμπέτη!

0

Η μυστηριώδης υπόθεση στο ΣτάιλςΑγαπημένη Αγκάθα!

Λατρεύω την Αγκάθα Κρίστι! Όπως και σε κάθε της βιβλίο, δημιουργεί ανατροπή και μυστήριο. Η υπόθεση είναι η εξής: Ο Άρθουρ Χέιστινγκς, γυρίζοντας τραυματίας από το μέτωπο, δέχεται μια πρόσκληση για το Στάιλς Κορτ, το πατρικό του παλιού του φίλου Τζον Κάβεντις. Η ήσυχη έπαυλη φαντάζει ιδανικό μέρος για να περάσει την αναρρωτική του άδεια. Αυτό το απατηλά ειδυλλιακό περιβάλλον, όμως, κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά. Κι όταν η μητριά του Τζον βρίσκεται νεκρή, όλες οι υποψίες στρέφονται στα μέλη της οικογένειας… Τότε είναι που κάνει την εμφάνισή του ένας παλιός γνώριμος του Χέιστινγκς. Ένας δαιμόνιος, μικρόσωμος Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, που αγαπά την ορθολογική εξήγηση των μυστηρίων σχεδόν όσο και το άκρως επιμελημένο μουστάκι του: ο Ηρακλής Πουαρό…

0

Πέδρο ΠάραμοJuan Rulfo

Ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα του μεξικανού συγγραφέα Juan Rulfo, Στο βιβλίο του Juan Rulfo, παρακολουθούμε έναν γιο, που έχει υποσχεθεί στην μητέρα του να βρει τον πατέρα του. Διαβάζετε γρήγορα, έχει εξαιρετικό ρυθμό! Αξίζει να το διαβάσετε!

0

Το πορτραίτο του Ντόριαν ΓκραίυΈνα αριστούργημα

Ένα αριστούργημα! Ένα βιβλίο που δεν σταματά να διαβάζεται! Σε αυτό το βιβλίο ''Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι'' παρακολουθούμε την ιστορία του Ντόριαν ο οποίος πουλάει την ψυχή του με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα του. Είναι ένα κλασσικό και διαχρονικό βιβλίο!

0

Το μονόγραμμαΕλλάδα

Τον αγαπάω, τον λατρεύω τον Ελύτη! Το μονόγραμμα του Ελύτη, είναι ύμνος στον έρωτα και την αγάπη με τον ιδανικότερο τρόπο. Πραγματικά, είναι ένα αριστούργημα!

0

Manhattan TransferManhattan Transfer

Το Manhattan Transfer είναι το χρονικό της πόλης της Νέας Υόρκης στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ένα παθιασμένο μυθιστόρημα στο οποίο ο συγγραφέας ανατέμνει ισότιμα τις ζωές των πλούσιων χρηματιστών και των μεταναστών που αγωνίζονται για τον επιούσιο και παρακολουθεί από κοντά τους αγώνες τους να ενταχθούν στη "νέα" μοντέρνα κοινωνία πριν αυτή τους καταπιεί. Χρησιμοποιώντας τεχνικές που δανείζεται από τον κινηματογράφο και ενσωματώνοντας τεχνουργήματα της λαϊκής κουλτούρας της δεκαετίας του '20, ο Τζον Ντος Πάσος συνθέτει μια λαμπρή εικόνα της Νέας Υόρκης, η οποία αποτελεί συγχρόνως κοινωνιολογική καταγραφή της εποχής αλλά και ένα καινοτόμο κείμενο μυθοπλασίας.

0

Βαλκανική Τριλογία (Η μεγάλη τύχη // Η κατεστραμμένη πόλη // Ήρωες και φίλοι)Υπέροχο!

Είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, το οποίο με εντυπωσίασε πάρα πολύ. Γίνεται αναφορά σε έναν έρωτα μεγάλο, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο Β παγκόσμιο πόλεμο. Το διάβασα το καλοκαίρι και το αγάπησα.

0

Ηθικά ΝικομάχειαΑριστοτέλης

Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη! Καταπληκτική η δουλειά των εκδόσεων!

0

Το όνομα του ρόδουΚαταοληκτική η γραφή του!

Πραγματικά, με εντυπωσίασε αρκετά η γραφή του, αν και είναι σε κάποια σημεία δύσκολη και μπορεί λίγο να σε μπερδέψει. Είναι ένα αρκετά ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

0

Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μουΟ έρωτας σε κάθε ηλικία

Δεν θα έλεγε πώς αγγίζει σε αξία τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα. ''Τη χρονιά που έκλεινα τα ενενήντα χρόνια μου θέλησα να κάνω δώρο στον εαυτό μου μια νύχτα τρελού έρωτα με μια έφηβη παρθένα. Θυμήθηκα τη Ρόζα Καμπάρκας, ιδιοκτήτρια ενός παράνομου οίκου ανοχής, η οποία συνήθως ειδοποιούσε τους καλούς πελάτες της όταν είχε κάποια άβγαλτη διαθέσιμη. Ποτέ δεν είχα υποκύψει σ' εκείνον ή σε κάποιον άλλο από τους πολλούς αισχρούς πειρασμούς της, αλλά αυτή δεν πίστευε στην αγνότητα των αρχών μου. "Ακόμα και η ηθική είναι υπόθεση χρόνου", έλεγε μ' ένα μοχθηρό χαμόγελο, "θα το δεις". Ένας ηλικιωμένος δημοσιογράφος αποφασίζει να γιορτάσει τα ενενηκοστά γενέθλιά του με μεγαλειώδη τρόπο, δίνοντας στον εαυτό του ένα δώρο που θα τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι ακόμα ζωντανός, μία νεαρή παρθένα. Όταν τη συναντά σε έναν οίκο ανοχής, ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στο χείλος του θανάτου, όχι από γηρατειά αλλά από έρωτα. Aυτό το συγκινητικό νέο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γραμμένο με το απαράμιλλο στιλ ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα μας, αποτελεί έναν ύμνο προς τον έρωτα''.

0

Όταν έκλαψε ο ΝίτσεΣυγκλονιστικό!

Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία του Yalom! Μέσα από μια σειρά μυστικές συμφωνίες, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπρόϊερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, συναντιούνται στη Βιέννη του 19ου αιώνα, σε μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Σ αυτή την περιπέτεια υπαρξιακής αναζήτησης δύο μοναδικών ανθρώπων εμπλέκονται ένας νεαρός ειδικευόμενος γιατρός ονόματι Ζίγκμουντ Φρόυντ, μια θυελλώδης γυναίκα-ίνδαλμα ποιητών και ψυχιάτρων, η Λου Σαλόμε, και μια σαγηνευτική ασθενής, η Αννα Ο., που στοιχειώνει την ψυχή του γιατρού της. Η ψυχοθεραπευτική περιπέτεια που ξετυλίγεται κόβει την ανάσα καθώς αποκαλύπτει βήμα βήμα την ιαματική δύναμη της αληθινής σχέσης.

0

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (αναθεωρημένη έκδοση)Αγαπημένος Βερν!

Λατρεύω τα βιβλία του και δεν θα σταματήσω ποτέ να τα διαβάζω!

0

Άννα ΚαρένιναΚαταπληκτικό!!!

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο από τον μεγάλο Τολστόι! Πρωταγωνίστρια μια από τις μεγαλύτερες ηρωίδες που έχουμε συναντήσει στην λογοτεχνία.

0

Ο Μαιτρ και η ΜαργαρίταΜοναδικό!

Αυτό το βιβλίο, όταν το διάβασα, το σκεφτόμουν για πολύ καιρό. Είναι συγκλονιστικό και αξίζει να διαβαστεί από όλους! Είναι το πρώτο του που διάβασα και φυσικά μετά από αυτό διάβασα κι άλλα δικά του!!! Έχουμε ένα βιβλίο, αρκετά καλογραμμένο το οποίο δεν μπορούμε να αφήσουμε από τα χέρια μας.

0

Έγκλημα και τιμωρίαΚαταπληκτικό βιβλίο! Δυνατός Ντοστογιέφσκι!

Εδώ έχουμε μια εξαιρετική πλοκή! Προσωπικά, είναι από τα πιο δυνατά του έργα, αν και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις, και από τα λίγα βιβλία που έχω διαβάσει πάνω από δύο φορές.

0

Το τρίτο στεφάνιΕλλάδα

Από τις πιο δυνατές ηρωίδες η Νίνα και η κυρία Εκάβη. Παρατηρούμε τις ζωές των ανθρώπων της δεκαετίας του '40 και του '50. Όσα χρόνια και να περάσουν, αυτό το βιβλίο πάντα θα με συγκινεί.

1

Το παλτό. Το ημερολόγιο ενός τρελού.Εξαιρετικό

Από τους αγαπημένους μου συγγραφείς ο Γκόγκλολ! Είναι καταπληκτική η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και των καταστάσεων.

0

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέραςΑγαπημένος Μαρκές!

Από τα πιο δυνατά βιβλία του Μαρκές! Αγαπημένο βιβλίο!

0

Άνθρωποι και ποντίκιαΣυγκλονιστικό!

Από τα πιο δυνατά βιβλία του Τζον Στάινμπεκ!!!

0

ΠοίησηΜυρίζει Ελλάδα!

Από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, μέσα από τα ποιήματά του ταξιδεύεις σε όλη την Ελλάδα!

0

Ματωμένα χώματαΣυγκλονιστικό! Αριστούργημα!

Το 1962 εκδίδεται το μυθιστορήματα της Διδώς Σωτηρίου, τα «Ματωμένα Χώματα». Ήρωας είναι ο Μανώλης Αξιώτης, τον οποίο παρακολουθούμε από μικρό παιδί και σε ηλικία 16 ετών φτάνει στη Σμύρνη για να εργαστεί. Αργότερα, ο Μανώλης, κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό και πολεμά εναντίον των Τούρκων. Είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο! Όλα τα βιβλία της Διδώς Σωτηρίου είναι ξεχωριστά!

1

Η φόνισσαΈνα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας

Η νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η 'Φόνισσα', είναι ένα έργο διαχρονικό και θεωρείται όχι αδίκως ένα από τα πιο συγκλονιστικά της ελληνικής λογοτεχνίας. Εκτυλίσσεται στην πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη , τη Σκιάθο και κεντρικό πρόσωπο είναι η Φραγκογιαννού. Είναι μια ηλικιωμένη χήρα, βασανισμένη και πληγωμένη από τα πάντα.

0

Ο μικρός πρίγκιπαςMust read!

Αυτό το βιβλίο δεν έχει ηλικία. Είναι ένα βιβλίο που θα το κουβαλάς για πάντα μαζί σου!

0

Η φάρμα των ζώωνΑριστούργημα! Επίκαιρο!

Η ΄Φάρμα των ζώων', θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του 20 αιώνα. Είναι μια αλληγορία του σοσιαλιστικού καθεστώτος στη Σοβιετική Ένωση. Είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο, το οποίο κυλά αρκετά γρήγορα. Πραγματικά, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να έχουμε διαβάσει όλοι μας!

0

Η τέχνη της καλοπέρασηςΈνα υπέροχο βιβλίο του Μάρκ Τουέην!

Ένα υπέροχο βιβλίο του Μάρκ Τουέην! Διαβάζοντας το βιβλίο του Μάρκ Τουέην, θα τον δούμε σε αρκετές να είναι ο πρωταγωνιστής αυτών των ιστοριών.

0

Ευγενία Γκραντέη ιστορία μιας γυναίκας

Η Ευγενία Γκραντέ, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Μπαλζάκ, μέσα από την οποία μας αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας. Γίνονται ξεκάθαρες οι απόψεις του Μπαλζάκ για την θέση της γυναίκας εκείνης της εποχής. Είναι από τα πρώτα βιβλία του συγγραφέα που διάβασα και μαζί με το «Ο Μπαρμπα-Γκοριό», τα θεωρώ από τα πολύ σημαντικά του έργα.

0

Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματος τουΟ «Άχρωμος Τσουκούρου»

Στον ''άχρωμο Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματος του'', ο συγγραφέας μας αφηγείται μια ιστορία για την απομάκρυνση των ανθρώπων. Μια παρέα τεσσάρων φίλων, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, που τα ονόματα τους παραπέμπουν σε 4 διαφορετικά χρώματα, ξαφνικά θα απομακρύνουν τον φίλο τους, τον Τσουκούρου Ταζάκι τον ''άχρωμο'', ο οποίος αποδέχτηκε το γεγονός, χωρίς να ζητήσει κάποια εξήγηση.Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ήταν αρκετά δύσκολα και κατά διαστήματα έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση, σημαντικό ρόλο είχε στην ζωή του η γνωριμία του με την Σάρα και με την παρότρυνση της θα μάθει δεκαέξι χρόνια μετά, τον λόγο που τον απομάκρυναν οι φίλοι του. Είναι η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι, γνωρίζω το έργο του και την απήχηση του που έχει, όχι μόνο στην ιαπωνική λογοτεχνία αλλά και παγκοσμίως, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς. Αλλά δεν έτυχε όλα αυτά τα χρόνια να διαβάσω κάποιο βιβλίο του. Για το συγκεκριμένο βιβλίο, έχω να πω, πώς η γραφή και το ύφος του Χαρούκι Μουρακάμι δεν ξαφνιάζει τον αναγνώστη, είναι επίπεδη και χωρίς κορυφώσεις. Είναι αρκετά μακριά από τα δικά μου διαβάσματα, θεώρησα κάπως σκληρή την γραφή του και έτσι δεν μπόρεσα αρκετά να ταυτιστώ. Πιστεύω, χωρίς να έχω διαβάσει τα υπόλοιπα βιβλία του, πώς το συγκεκριμένο βιβλίο τον αδικεί και αν κάποιος θέλει να τον ''γνωρίσει'', καλό θα ήταν να ξεκινήσει από κάποιο άλλο βιβλίο του. Τα πιο θετικά σχόλια που έχω διαβάσει είναι για το "Νορβηγικό δάσος" και το "Κουρδιστό πουλί". Φυσικά, δεν θα σταματήσω εδώ, πολύ σύντομα θα ξαναπιάσω κάποιο άλλο από τα βιβλία του στα χέρια μου!

0

Χελώνες στο άπειροYoung adult fiction

Το ''Χελώνες στο άπειρο'', του Τζον Γκριν (από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της young adult fiction), είναι ένα βιβλίο που μιλά για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πόσο δύσκολα περνάει ο άνθρωπος, με τις εμμονές που έχει σε καθημερινή βάση αλλά και τις προσπάθειες και τους εσωτερικούς μονολόγους που κάνει με τον εαυτό του για να μπορεί να ζήσει κανονικά. Συγκεκριμένα, εδώ έχουμε την Άζα, η οποία συνέχεια αναρωτιέται πόσα μικρόβια ζουν στο σώμα της, αν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα πόσα μικρόβια θα κολλήσει. Ακόμα, πιο δύσκολο, όμως είναι το ερώτημα του συγγραφέα στο πόσο δύσκολη είναι η αποδοχή από τον κοινωνικό περίγυρο και πόσο μπορεί κάποιος να αγκαλιάσει αυτά τα άτομα και να κάνει την ανάλογη υπομονή, όταν σε κάποια σημεία η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Σίγουρα είναι ένα βιβλίο ευκολοδιαβαστο και με αρκετά κωμικά στοιχεία (κι όμως).

0

Ο σωσίαςΠεριθωριοποίηση

Ο Τσέχωφ είχε αναφέρει πώς τα βιβλία τα οποία είχε γράψει, τα θεωρούσε ο ίδιος κωμωδίες αλλά στην ιστορία έμειναν από τα πιο δραματικά θεατρικά έργα. Ο Φ. Ντοστογιέφσκι για τον Σωσία, είχε αναφέρει πώς ήταν αποτυχία και ότι και ο ίδιος δυσκολεύτηκε πολύ να το διαβάσει. * Προσωπικά, μαζί με το ''Έγκλημα και Τιμωρία'', ο ''Ηλίθιος'' (το αγαπημένο μου), οι ''Αδελφοί Καραμάζοφ'' και το ''Υπόγειο'', είναι από τα πιο δυνατά του έργα (αν και είναι πολύ δύσκολο να μην αγαπήσεις όλα τα έργα του). Στην ατμόσφαιρα μοιάζει με τα υπόλοιπα έργα του, έχει αργή πλοκή, κυριαρχεί κάτι μελαγχολικό και έχουμε και εδώ έναν ήρωα αρκετά δυσνόητο. Το βιβλίο αυτό το έγραψε σε ηλικία μόλις 25 ετών, με επιρροές από τον Νικολάι Γκόγκολ και με αυτό το βιβλίο πολλοί σύγχρονοι του, άρχισαν να τον βλέπουν θετικά. Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί και ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ακόμα πιο βαθιά αυτόν τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα.

0

Κι αν εγώ χαθώΒαθιά συγκινητικό

Το μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Adam Haslett Κι αν εγώ χαθώ (Imagine me gone), σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ, είναι ένα μυθιστόρημα που αναλύει τους οικογενειακούς δεσμούς. Είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία, που πραγματεύεται την ψυχική ασθένεια μέσα σε ένα μέλος της οικογένειας. Ο Adam Haslett, μας συγκινεί με τον τρόπο που τα μέλη της οικογένειας προστατεύουν και στέκονται δίπλα στο μέλος αυτό, τον Μαικλ, ο οποίος έχει κληρονομήσει την κατάθλιψη από τον πατέρα του. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί! Το Κι αν εγώ χαθώ αναδείχτηκε βιβλίο της χρονιάς, ήταν ανάμεσα στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα του 2016.

0

Και δεν έμεινε κανέναςΤο αριστούργημα της αστυνομικής λογοτεχνίας!

Η Agatha Christie είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέως όλων των εποχών, την γνωρίσαμε μέσα από τα αστυνομικά της έργα. Μερικά από τα πιο γνωστά της βιβλία: Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές, Φόνοι με αλφαβητική σειρά, Δέκα ύποπτοι για φόνο, Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό, Έγκλημα στον Νείλο, Το πτώμα στη βιβλιοθήκη. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στο βιβλίο της ”Και δεν έμεινε κανένας”, είναι το βιβλίο που έχει πουλήσει περισσότερο, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Σε παλαιότερες εκδόσεις θα το συναντήσετε με τον τίτλο ”Δέκα μικροί νέγροι” και έχουμε να κάνουμε με ένα παιδικό τραγούδι. Οι ιδιοκτήτες της Νήσου Σόλτζερ θα προσκαλέσουν δέκα ανθρώπους που είναι άγνωστοι μεταξύ τους να πάνε στο εν λόγω νησί και να μείνουν εκεί, για διαφορετικό λόγω ο καθένας. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι τυχαίο που βρισκονται όλοι μαζί στο νησί, αφού οι ιδιοκτήτες της Νήσου Σόλτζερ, γνωρίζουν για τον φόνο που έχει κάνει ο καθένας τους ξεχωριστά. Ο ιδοκτήτης Όουεν ζητά δικαιοσύνη για αυτά τα εγκλήματα και με κάθε μέσο θα προσπαθήσει να μην μείνει κανένας ατιμώρητος. Στο δωμάτιο που φιλοξενείται ο κάθε ένας από αυτούς υπάρχει στον τοίχο το παιδικό αυτό τραγουδάκι ”Δέκα μικροί στρατιώτες πήγαν να φάνε μια φορά, ο ένας τρώγοντας πνίγηκε και έμειναν εννιά…”. Και έτσι, όπως λέει και το παιδικό τραγουδάκι, ένας – ένας από τους άγνωστους αυτούς ”δολοφόνους”, αρχίζουν να πεθαίνουν. Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα διαβάσει και παλαιότερα, αλλά χάρη στις εκδόσεις Ψυχογιός με την νέα τους μετάφραση και αυτή την εκπληκτική συλλογή, δεν μπορούσα να μην ξαναδιαβάσω την αγαπημένη μου Agatha Christie! Είναι ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή και με εντυπωσιακή την σκιαγράφηση των χαρακτήρων, όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα βιβλία της. Ένα τέλος ανατρεπτικό, όπου μέχρι και την τελευταία σελίδα δεν μπορείς να καταλάβεις τον ένοχο.

1

Η ιστορία της θεραπαινίδαςΑξίζει να διαβαστεί!

Η Margaret Atwood, πάντα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την εποχή της. Γράφει αυτό το βιβλίο, μέσα στο οποίο συναντάμε όλα τα γεγονότα που μας απασχολούν και σήμερα. Η ιστορία της Τουφρέντ, της Θεραπαινίδας εκτυλίσσεται στην χώρα με το βιβλικό όνομα Γαλαάδ, η οποία Γαλλαδ τοποθετειται απο την συγγραφέα εκεί που ήταν οι Η.Π.Α., και έχει καταλυθεί από το ανδροκρατούμενο καθεστώς. Στην Γαλαάδ, δεν υπάρχουν ελεύθερες γυναίκες, οι οποίες μπορούν να ντυθούν και να μιλήσουν όπως θέλουν, είναι ιδιοκτησία των ανδρών, δηλαδή των Συζύγων. Η συγγραφέας παρουσιάζει και θίγει μια κατάσταση που ακόμα συναντάται και σήμερα σε πολλά σημεία του πλανήτη, εκτος της Δύσης, και κυρίως στο Ισλάμ. Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη κοινωνία, που είναι χωρισμένη σε Κυβερνήτες, η ελίτ της κοινωνίας με την απόλυτη εξουσία, οι Σύζυγοι των υπόδουλων γυναικών, οι Θείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τον ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στις Θεραπαινιδες, που ρόλος τους είναι να κάνουν παιδιά στις οικογένειες που δεν μπορούν να αποκτήσουν. Τέλος, οι Μάρθες, αποτελούν το υπηρετικό προσωπικό του σπιτιού. Μου άρεσε η απάθεια που είχε η Margaret, απέναντι στην Τουφρέντ γιατί με αυτό τον τρόπο δεν προσπαθεί να σου επιβάλλει τις δικές της σκέψης και τα δικά της πρέπει. Μας παρουσιάζει την ιστορία, δινοντάς μας μια πολύ δυνατή ηρωίδα, γιατί βλέπουμε την πορεία της από την αρχή, και το πώς κατέληξε στην Γαλαάδ: ήταν αδύναμη και φοβισμένη αλλά μέσα από τις δυσκολίες που συνάντησε, έχτισε μια πολύ δυνατή προσωπικότητα. Ήθελε να ερωτευτεί, ήθελε να κάνει έρωτα, ήθελε να ζήσει. Όμως, αυτό δεν ήταν δυνατό, η Τουφρέντ δεν έχει λόγο, δεν έχει όνειρα, δεν μπορεί να ζήσει. Ένα μυθιστόρημα αλληγορία.

0

Έθιμα ταφήςΔυνατή ιστορία

Νιώθω πολύ τυχερή που διάβασα το βιβλίο της Hannah Kent, που μέσα από την γραφή της με ταξίδεψε στην Ισλανδία του 19ου αιώνα. Η ιστορία που αφηγείται η Hannah Kent, στα ”Έθιμα ταφής”, είναι πραγματική και αναφέρεται στην Άγκνες Μάγκνουσντότιρ η οποία κατηγορήθηκε το 1828 για τη δολοφονία δύο ανδρών και είναι η τελευταία εκτέλεση που πραγματοποιείται στην Ισλανδία, το 1830. Την ιστορία την είχε ακούσει όταν ήταν έφηβη και τώρα η Hannah Kent, καταφέρνει με απαράμιλλο τρόπο να μας μεταφέρει μέσα από το βιβλίο της στην εποχή εκείνη, την εποχή των δύσκολων χρόνων, την εποχή των αγροτών που προσπαθούν μέσα από δυσκολίες και κακουχίες να ζήσουν. Είναι ένα βιβλίο που ακολουθεί μια γραμμή, έχει τον δικό του ρυθμό και την δική του σταθερότητα. Δεν θα ξαφνιάζει τον αναγνώστη αφού ήδη γνωρίζει το τέλος της ιστορίας, αλλά σίγουρα θα τον κρατήσει σε αγωνία! Κλείνοντας το βιβλίο, αυτή η φράση μου αποτυπώθηκε στο μυαλό: “Είπαν ότι πρέπει να πεθάνω, είπαν ότι έκλεψα την ανάσα άλλων ανθρώπων και τώρα πρέπει αυτοί να κλέψουν τη δική μου. Φαντάζομαι λοιπόν πως είμαστε όλοι φλόγες κεριών που φέγγουν θαμπά, τρεμοσβήνουν…”

1

Το στρίψιμο της βίδαςΚλασικό!

Ο James Henry, κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο το 1898, που θα επηρέαζε τόσο το θέατρο όσο και τον κινηματογράφο, μέχρι και τις μέρες μας. Διαβάζοντας το βιβλίο του James Henry, αμέσως το μυαλό σου πηγαίνει σε τρομακτικά βιβλία που είχες διαβάσει ή σε ταινίες που είχες δει, αφού το βιβλίο αυτό έχει όλα τα στοιχεία αυτού του είδους για να σε κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Φαντάσου ένα σπίτι στην εξοχή, δύο ορφανά παιδιά που την επιμέλεια την έχει ο θείος τους, τον οποίο όμως ποτέ δεν συναντάμε, μια γκουβερνάντα μέσα από την οποία προσπαθούμε να μαντέψουμε αν όλα αυτά τα τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν και οι συναντήσεις με τα φαντάσματα γίνονται στην πραγματικότητα ή είναι μόνο στο μυαλό της. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η νεαρή γκουβερνάντα βλέπει δύο φιγούρες οι οποίες δεν είναι πλέον στην ζωή, την προηγούμενη γκουβερνάντα την Τζέσελ και τον πρώην υπηρέτη τον Πίτερ Κουίντ. Ο James Henry, καταφέρνει και παίζει με το μυαλό του αναγνώστη ανάμεσα στην λογική και την ψευδαίσθηση. Κάνει ένα αριστουργηματικό παιχνίδι και διαβάζοντάς το αρχίζεις και γίνεσαι μέρος της ιστορίας. Θα μείνω λίγο στην χρήση του λογού, πραγματικά εξαιρετική, συμπυκνωμένος λόγος, έξοχος, με νόημα αλλά σε αρκετά σημεία γίνεται δυσνόητος και ίσως αυτό δυσκολέψει λίγο τον αναγνώστη. Μαγικό είναι πως τελειώνοντας το βιβλίο ο κάθε αναγνώστης μπορεί να δώσει την δική του απάντηση για το τι έγινε τελικά! Είναι ένα απολαυστικό ταξίδι, τρομακτικό και με πολλές διαφορετικές ερμηνείες! Το σίγουρο είναι πως ελάχιστες φορές θα το αφήσεις από το χέρι σου, αφού κάθε φορά που γυρίζεις την σελίδα σε ξαφνιάζει και ανυπομονείς για την επόμενη ”σκηνή”.

0

Ο ΣτόουνερΈνα συγκλονιστικό βιβλίο!

Με μια ανάσα, μόνο έτσι μπορεί κάποιος να διαβάσει αυτό το αριστούργημα, που δικαίως έχει γίνει best seller! Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε γίνει στην Αμερική το 1964, χωρίς επιτυχία και έτσι δεν έγινε επανέκδοση. Όμως, το 2011 η Γαλλίδα μεταφράστρια Anna Gavalda, το μετέφρασε και έτσι ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Ο Στόουνερ, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια και έπειτα από προτροπή του πατέρα του, ξεκίνησε να σπουδάζει Γεωπονία αλλά πολύ γρήγορα τον κέρδισε η λογοτεχνία. Πλέον, καθηγητής της Αγγλικής φιλολογίας, γνωρίζει και ερωτεύεται την Ίντιθ, μελλοντική σύζυγο και μητέρα της μοναχοκόρης του Γκρέις. Πολύ σύντομα καταλαβαίνει ότι αυτός ο γάμος ήταν ένα λάθος, ένας ενθουσιασμός, που όπως συμβαίνει συνήθως περνά πολύ γρήγορα. Η ζωή του με την Ίντιθ, ήταν συμβατική, μια ζωή χωρίς νόημα. Άρα, τι είναι αυτό που τον κρατάει ζωντανό, εκτός από την κόρη του; Η πανεπιστημιακή του καριέρα, γεμάτη από ίντρικες και διαξιφισμούς, αλλά έδωσε όλο του πάθος και την αγάπη που μπορεί να νιώσει κάποιος για κάτι. Έτσι, και ο Στόουνερ, ήταν ο καθηγητής που ήταν δίπλα στους φοιτητές του, τους βοηθούσε και τους προστάτευε. Ταυτίζεσαι με τον Στόουνερ και ταυτίζεσαι γιατί δεν είναι ο συμβατικός ήρωας που διαβάζεις σε ένα μυθιστόρημα, είναι ο άνθρωπος που ζει αναμεσά μας, που περνάει τις ίδιες δυσκολίες με εμάς.

0

ΚίρκηΈνα ταξίδι στην ελληνική μυθολογία!

Στο νέο της μυθιστόρημα «Κίρκη» η Madeline Miller μας παρασύρει στην ιστορία της νύμφης - μάγισσας Κίρκης, κόρη του Ήλιου και της Πέρσης. Μας κάνει να ξεχάσουμε τον μύθο της Κίρκης, όπως τον γνωρίζουμε από την Οδύσσεια και μας δείχνει μια διαφορετική πτυχή της, γεμάτη καλοσύνη αλλά και μια σκληρότητα, την οποία βλέπουμε προς το τέλος της ζωής της. Όπως, έχει πει και σε συνέντευξη της η συγγραφέας, δεν υπήρχαν πολλοί μύθοι για την Κίρκη και έτσι χρησιμοποίησε αρκετά την δική της φαντασία. Αν αγαπάς την ελληνική μυθολογία, αξίζει να το διαβάσεις, γιατί θα ανακαλύψεις ένα άλλο πρόσωπο της Κίρκης. Αρκετά καλογραμμένο, αν και υπάρχουν σημεία που κουράζουν λίγο τον αναγνώστη, αλλά είναι μια όμορφη ιστορία, ένα παραμύθι που για κάποιες μέρες θα σε ταξιδέψει.

0

Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείοΕπιστροφή στο παρελθόν...!

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι αναζητάμε τρόπους να ταξιδέψουμε. Εγώ τα κατάφερα μέσα από το βιβλίο της George Nina και ταξίδεψα για λίγο στην Γαλλία στο πλωτό βιβλιοπωλείο του κ.Περντί. Ο κ.Περντί είναι ο βιβλιοπώλης που θέλουμε όλοι να έχουμε στην γειτονιά μας, είναι ο βιβλιοπώλης - γιατρός, που θεραπεύει τις πληγωμένες καρδιές και τις δυσκολίες που περνάμε, δινόντας μας μια συνταγή. Ποια είναι η συνταγή; Μα φυσικά, τα βιβλία που προτείνει ανάλογα με την ανάγκη του καθενός. Ο αγαπημένος αυτός βιβλιοπώλης, ενώ μπορεί να γιατρέψει κάθε στεναχώρια μας, με τα βιβλία που προτείνει, δεν μπορεί να γιατρέψει τον εαυτό του. Εδώ και εικοσιένα ολόκληρα χρόνια, το μυαλό του ταξιδεύει συνέχεια στην αγαπημένη του που έχασε τότε και το μόνο δικό της είναι ένα γράμμα. Αυτό το γράμμα όμως δεν το έχει ανοίξει... Μόλις όμως βρει την δύναμη και το διαβάσει τότε όλα αλλάζουν στην ζωή του. Μαζί με τις γάτες του (Κάφκα και Λίντγκρεν), έναν νέο διάσημο συγγραφέα και έναν ερωτοχτυπημένο σεφ θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν. ''Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο'' , είναι ένα ταξίδι αγάπης, ένα ταξίδι στα όνειρα, στις επθυμίες μας και στην ψυχή μας. Η George Nina, μας κάνει να αναλογιστούμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και πόσο έτοιμοι και δυνατοί νιώθουμε για να τα αλλάξουμε. Το πιο σημαντικό μήνυμα που μας περνάει μέσα από αυτή την ρομαντική ιστορία είναι πώς δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για τα θέλω μας!

0