Reviews

6

Followers

0

Following

0

Βιβλία

0

Reviews

6

Followers

0

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

Ο Μαιγκρέ στους ΦλαμανδούςΗ διαλεύκανση του μυστηρίου, όσο καί η κατάληξη του βιβλίου δημιουργούν ανάμεικτες σκέψεις και συναι

Πρόκειται για ένα από τα πιο 'στρωτά' στη δομή της πλοκής και των διαλόγων μυθιστορήματα/νουβέλες του Σιμενόν, όπου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιγραφές των περιοχών στα γαλλο-φλαμανδικά σύνορα, αλλά καί οι διαπολιτισμικές διαφορές και υπάρχουσες προκαταλήψεις μεταξύ των Γάλλων και των Φλαμανδών, οι οποίες, κάποιες φορές, 'καυτηριάζονται' με ξεκάθαρο τρόπο από τον συγγραφέα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η διαλεύκανση του μυστηρίου, όσο καί η κατάληξη του βιβλίου δημιουργούν ανάμεικτες σκέψεις και συναισθήματα. Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.

0

Ο Τσάρλι και ο μεγάλος γυάλινος ανελκυστήραςΔιασκεδάζει μικρούς και μεγάλους άνετα μέσα στη περίοδο της καραντίνας!

Ο Νταλ εμπνέεται από το παγκόσμιο ενδιαφέρον εκείνης της εποχής (1972) για τα διαστημικά ταξίδια, όπως και από την ροπή της λογοτεχνίας προς την επιστημονική φαντασία, οπότε και γράφει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο διαφέρει από όλα τα υπόλοιπά του. Αποτελεί συνέχεια του 'Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας' και βραβεύτηκε το 1978 με το 'Nene Award', ωστόσο συνεχίζει να διχάζει το αναγνωστικό κοινό λόγω της 'υπερβολικής' του ιστορίας που δεν δείχνει να 'θέλει' να εμβαθύνει, ιδιαίτερα, στους χαρακτήρες. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, όμως, το βιβλίο έχει αρκετές χιουμοριστικές 'στιγμές' και διαλόγους, ιδιαίτερα, μεταξύ του Προέδρου και της αυστηρής Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ή μεταξύ των παππούδων και γιαγιάδων του Τσάρλι, ενώ η ιστορία 'ξετυλίγεται' σαν κινηματογραφικό παραμύθι. Διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους άνετα μέσα στη περίοδο της καραντίνας. Βαθμολογία: 4/5 ή 8/10.

0

Έγκλημα στα παρασκήνιαΈνα από τα γνωστότερα βιβλία του Μαρή που μεταφέρθηκε με εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στον κιν

Ένα από τα γνωστότερα βιβλία του Μαρή που μεταφέρθηκε με εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στον κινηματογράφο, αποσπώντας 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1961 για την φωτογραφία της και την αινιγματική ερμηνεία της συγγραφέα/ηθοποιού Ζωρζ Σαρρή. Συγκρίνοντας τη ταινία με το βιβλίο, οφείλω να τονίσω ότι κινηματογραφικά υπάρχει πιο έντονα 'νουάρ' ατμόσφαιρα, ενώ η ταυτότητα του/της δολοφόνου 'κρύβεται' με τρόπο παρόμοιο με τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι σε αντίθεση με το βιβλίο όπου, από την αρχή, το αναγνωστικό κοινό μπορεί να υποπτευθεί τα γεγονότα που έχουν οδηγήσει στην δολοφονία της αμφιλεγόμενης ηθοποιού Ρόζας Βαργή. Το 2ο μισό του βιβλίου έχει στιγμές έντονης δράσης και καταδίωξης με 3 πρόσωπα της ιστορίας να εντυπωσιάζουν με την ιδιαίτερη προσωπικότητάς τους, αλλά και με τη συμβολή τους στην εξέλιξη της υπόθεσης: την σκληρή, αλλά άκρως συγκροτημένη αντίζηλο της Βαργή, Έλενα Παυλίδη, την διπρόσωπη και πονηρή ηθοποιό-φίλη της Βαργή, Χαλκιά και τον νεότερο δημοσιογράφο και συνεργάτη του Μακρή, ο οποίος ανακαλύπτει τον 'μίτο της Αριάδνης'. Μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος, 'ζωντανεύει' η νυχτερινή ζωή της Αθήνας του 1960, οι ίντριγκες και ο ανταγωνισμός στον καλλιτεχνικό και θεατρικό κόσμο της Ελλάδας, όπως, όμως, και οι κοινωνικές αλλαγές της μεταπολεμικής Ελλάδας, στην οποία δεν συγχωρούνται 'σκοτεινές' στιγμές προδοσίας την περίοδο της Κατοχής. Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον συγγραφικό υλικό που μπορεί να αποτελέσει μια γερή βάση για να τέρψει είτε το αναγνωστικό είτε το κινηματογραφικό κοινό, ωστόσο το 1ο μισό του βιβλίου θα μπορούσε άνετα να αποκαλύψει την τελική έκβαση της ιστορίας - σε αυτό το σημείο, ο Μαρής, ίσως, αυτοπαγιδεύτηκε. Υ.Γ.: Υπάρχουν αρκετά γραμματικά και συντακτικά λάθη. Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,8/10.

0

Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή ΠουαρόΟι έξυπνοι διάλογοι εντυπωσιάζουν!

Το μυθιστόρημα αυτό της Κρίστι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εμπνεύσει ταινίες όπως το 'Knives out' ή βιβλία όπως τη 'Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου' της Λέκμπεργκ τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και στη δομή της πλοκής. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του είναι το γεγονός ότι θεωρείται το μοναδικό βιβλίο 'κλειδωμένου δωματίου' της Κρίστι, όπου οι ανατροπές προς το τέλος το καθιστούν ακόμα και 'κλασικό'. Πέρα από αυτό, εντυπωσιάζουν οι διάλογοι, όσο και οι διαφορές στην προσωπικότητα των ηρώων, ενώ υπάρχει και αρκετό διάχυτο χιούμορ, κυρίως, στο 1ο μισό του βιβλίου. Το βασικότερο μειονέκτημα εντοπίζεται στην διαλεύκανση του μυστηρίου, όπου 3 ήρωες εμπλέκονται σε παρόμοιες καταστάσεις και με παρόμοια... ιδιότητα (δεν μπορώ να πω περισσότερα για να μην κάνω 'spoiler'). Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.

0

Πίπη ΦακιδομύτηΗ πασίγνωστη ηρωίδα στις πρώτες της περιπέτειες δημιουργεί έντονες προσδοκίες σε μικρούς και μεγάλου

Αυτό συμβαίνει, πιθανόν, γιατί μοιάζει υπερβολικό και ξεπερασμένο στην εποχή μας, όσο και αρκετά ανεπιτυχές στις περισσότερες χιουμοριστικές του στιγμές (κυρίως, στα κεφάλαια με την επίσκεψη στο τσίρκο, και στο σπίτι των 2 φίλων της). Ανεξάρτητα, όμως, λόγω της χρονικής στιγμής που γράφτηκε (το 1945), μπορώ να δικαιολογήσω εν μέρει τις συγγραφικές προθέσεις της Λίντγκρεν. Σίγουρα, πάντως, δεν θεωρώ ότι πλέον πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία της Παιδικής Λογοτεχνίας. Θα το εκτιμήσουν, κυρίως, κάποια κορίτσια-αναγνώστριες 9-10 ετών. Βαθμολογία: 3,2/5ή 6,4/10.

0

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗΊσως είναι το βιβλίο του Σιμενόν με την μεγαλύτερη τάση προς την λήθη του αναγνωστικού κοινού.

'Το λιμάνι στην ομίχλη' (1931) είναι το τελευταίο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις 'Άγρα' και ένα από τα πιο πρώιμα με βασικό ήρωα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ, στοιχείο που θα αποτελούσε ένα πλεονέκτημα για την έκδοσή του. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, κατά την προσωπική μου άποψη, υπολείπεται αρκετά των περισσότερων μυθιστορημάτων του Σιμενόν, και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι θα άξιζε περισσότερο να εκδοθεί κάποιο άλλο από τα πρώιμα βιβλία του π.χ. 'Ο Πιέτρ ο Λετονός'. Η αρχική ιδέα ενός άντρα που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, εγχειρίστηκε, πάσχει από αμνησία και γυρίζει στο σπίτι με τη συνοδεία του Μαιγκρέ αποτελεί και το πιο θετικό του στοιχείο, το οποίο, ωστόσο, δεν αναπτύσσεται με δημιουργικό τρόπο από τον Σιμενόν. Εκείνη την περίοδο, ο Σιμενόν ασχολιόταν με ένα ιστιοφόρο που είχε αγοράσει για κρουαζιέρες με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί σε αρκετές σελίδες, περισσότερο από όσο χρειαζόταν, ναυτικούς όρους που δεν ενδιαφέρουν, ιδιαίτερα, το αναγνωστικό κοινό. Πέρα από αυτό, οι άλλοτε 'πλούσιοι' και εποικοδομητικοί διάλογοι μεταξύ των ηρώων δεν υπάρχουν, γιατί εδώ πλέον είναι πιο 'επίπεδοι' και λιγότερο σημαντικοί, ενώ, σε αρκετά σημεία, ο Σιμενόν δείχνει να μην ξέρει πώς να χειριστεί τους ήρωές του και την πλοκή - παρατηρείται ανεπαρκής εμβάθυνση στους χαρακτήρες. Εν κατακλείδι, τα πιο σημαντικά αρνητικά στοιχεία του μυθιστορήματος δεν συνδέονται τόσο με τα παραπάνω, όσο με το γεγονός ότι οι αναγνώστες, δύσκολα, θα καταφέρουν να ενδιαφερθούν για τους ήρωες του βιβλίου ή για την κατάληξη της ιστορίας που είναι αρκετά προβλέψιμη. Ίσως είναι το βιβλίο του Σιμενόν με την μεγαλύτερη τάση προς την λήθη του αναγνωστικού κοινού. Βαθμολογία: 2,9/5 ή 5,8/10. Υ.Γ.: H ομίχλη, όντως, θα μπορούσε να αποτελεί κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται τελικά παρά μόνο κάπως στο 1ο μισό του βιβλίου.

0