Reviews

98

Followers

8

Following

17

Βιβλία

98

Reviews

98

Followers

8

Following

17

Αγαπημένα βιβλία

98

Reviews

Το χρονικό της ζωής μουGlorious

Το βιβλίο αυτό είναι μια αυτοβιογραφία του αστροφυσικού Stephen Hawking γραμμένη από τον ίδιο το 2013. Εξαιρετικό βιβλίο με δόση χιούμορ αλλά και ειλικρίνειας. Αναφέρει σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα του Hawking πάνω στην θεωρία των μαύρων τρυπών καθώς και πληροφορίες για την ζωή του. Απλά εξαιρετικό!!!!!

0

Τί θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτώνΕκλαΪκευμένη Επιστήμη

Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιάννη Μανέτα "Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών", ο αναγνώστης υιοθετεί μια λεπτομερή και αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη για την λειτουργία των φυτών, τις διαφορές και τις ομοιότητές τους σε σχέση με τον άνθρωπο και τα ζώα καθώς και την συμβίωση τους αλλά και τον ανταγωνισμό με τους άλλους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, την αναπαραγωγή τους και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τα φυτά. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά ο συγγραφέας με κέρδισε από τον πρόλογο του βιβλίου, όπου ο ίδιος εξηγεί γιατί εμείς σαν αναγνώστες πρέπει να διαβάσουμε ένα βιβλίο για τα φυτά αλλά και πως ο ίδιος σαν φοιτητής αποφάσισε να ασχοληθεί με μεταπτυχιακό στην Βιολογία φυτών αφού ο ίδιος ήθελε να σπουδάσει Φυσική αλλά δεν κατάφερε να εισαχθεί στο Φυσικό Τμήμα. Το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον εξηγώντας ο συγγραφέας ότι τα φυτά είναι έμβια όντα τα οποία αναπαράγονται, αναπνέουν, συμβιώνουν με άλλους οργανισμούς και αμύνονται ενάντια άλλων οργανισμών με τους δικούς τους μηχανισμούς άμυνας. Για να πω την αλήθεια σε ορισμένα σημεία του βιβλίου όπως το κεφάλαιο με τα Σαρκοφάγα Φυτά παρουσιάζει δυσκολία στην αφομοίωση του κειμένου αλλά αυτό δεν πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τον αναγνώστη γιατί όλο το βιβλίο περιλαμβάνει όλους τους μηχανισμούς που αντιπροσωπεύουν τα φυτά και αξίζει να διαβάσει ο αναγνώστης. Επίσης θεωρώ ότι ο επίλογος που είναι ένας φόρος τιμής στον Κάρολο Δαρβίνο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες. Θα κλείσω αυτό το άρθρο με το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, αν δηλαδή το φυτό είναι ευφυής οργανισμός. Αν και το φυτό δεν διαθέτει εγκέφαλο όπως τα ζώα και ο άνθρωπος παρόλαυτα επικοινωνεί με το περιβάλλον και τους οργανισμούς με τον δικό του τρόπο (αναπνοή, αναπαραγωγή, θρέψη κτλ) μπορεί να μην είναι απόλυτα ευφυής οργανισμός αλλά είναι εν μέρη.

0

Γενετήσια παιχνίδιαΕνδιαφέρον

Η αναπαραγωγή των οργανισμών του πλανήτη μας θεωρείται το φλέγον ζήτημα για την μάχη των θηλυκών και των αρσενικών ατόμων. Ο Κάρολος Δαρβίνος με το 2ο βιβλίο του σχετικά με την καταγωγή του φύλου και των σεξουαλικών οργάνων ήταν από τους επιστήμονες εκείνους που μελέτησε σε βάθος την σχέση των γεννητικών οργάνων των διαφόρων οργανισμών με την αναπαραγωγή τους. Έτσι λοιπόν σε αυτό το βιβλίο, ο ολλανδός εξελικτικός βιολόγος και οικολόγος, ο Menno Schilthuizen, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Κέντρο Βιοποικιλότητας Naturalis στο Leiden της Ολλανδίας με τίτλο "Γενετήσια Παιχνίδια" εισχωρεί βαθύτερα στους νόμους της αναπαραγωγής και πως τα γεννητικά όργανα των ζώων επιδρούν στις ιδιοτροπίες της εξέλιξης. Από φαινόμενα όπως η εκσπερμάτωση του καλαμαριού, ο διαχωρισμός ανάμεσα στα πρωτεύοντα και στα δευτερεύοντα σεξουαλικά αναπαραγωγικά όργανα, ο τρόπος που κάποιοι οργανισμοί δεν γονιμοποιούν το θηλυκό με το πέος αλλά με κάποιο άλλο οργανίδιο και η θεωρία του "κλειδιού και της κλειδαριάς" ότι δηλαδή κάθε αρσενικό όργανο που γονιμοποιεί ενώνεται με ένα μόνο θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο με το οποίο ταιριάζει απόλυτα είναι κάποια από τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό. Το βιβλίο αυτό αποτελεί επιστημονικό σύγγραμμα εκλαικευμένης επιστήμης. Τα γεννητικά όργανα των ζώων αλλά και του ανθρώπου παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και την εξέλιξη των οργανισμών. Ο παραπάνω λοιπόν είναι και ο λόγος που αποφάσισα να γράψω την αποψή μου για το βιβλίο. Είναι πράγματι θαυμάσιο ότι οι οργανισμοί γύρω μας φέρουν μοναδικά αναπαραγωγικά όργανα όπως ακανθωτά πέη, σπερματοφόρους, βλέννα κ.τ.λ. Αν και κάποια είδη διαφέρουν στο αναπαραγωγικό σύστημα εντούτοις παρουσιάζουν και σχετικότητες μεταξύ τους. Το βιβλίο παρουσιάζει δυσκολία στην αφομοίωση αφού περιλαμβάνει όρους Βιολογίας δύσκολους όσον αφορά τα γεννητικά όργανα των οργανισμών. Νομίζω ότι για να καταφέρει ένας αναγνώστης να το διαβάσει πρέπει να είναι σχετικός με την Εντομολογία και την Εξελικτική Βιολογία. Παρολαυτά είναι αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο. Αν κάποιοι από εσάς ασχολείστε με επιστήμες όπως η Βιολογία, η Γεωπονία και η Εντομολογία σας συστήνω να διαβάσετε το βιβλίο αυτό.

0

About a BoyΡεαλιστικό/Συναισθηματικό

Μέσα στο βιβλίο εκτός από την αλληλοεξάρτημένη σχέση των δύο πρωταγωνιστών του 36χρονου Will και του 13χρονου Marcus αναφέρονται κοινωνικά ζητήματα όπως ο χωρισμός των ζευγαριών, τα παιδιά που ζούν με τον ένα γονέα αλλά και ψυχολογικά ζητήματα όπως η κατάθλιψη που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα ή ένας άντρας ο οποίος-α είναι χωρισμένος-η και προσπαθεί να μεγαλώσει μόνος-η, του-της το παιδί του. Θέμα του βιβλίου είναι επίσης το bullying στο σχολείο, όπως εδώ ο Marcus ο οποίος δέχεται πειράγματα από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ένα άλλο θέμα επίσης του βιβλίου είναι ο τρόπος που ένα 13χρονο αγόρι περνάει από τη φάση του παιδιού, στη φάση του εφήβου, το οποίο νομίζω όπως φαίνεται στο βιβλίο ότι είναι δύσκολο ένα παιδί και κυρίως αγόρι, το οποίο δεν έχει πατρικό πρότυπο να ωριμάσει σαν έφηβος. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που ο Marcus συνδέεται με τον Will, προσπαθεί στο πρόσωπο του Will να αντικαταστήσει τον πατέρα του ο οποίος ζεί χώρια από την μητέρα του και αυτόν. Αλλά και από την πλευρά του Will, βλέπουμε ότι ένας άντρας ο οποίος στην αρχή φαίνεται να μισεί τις δεσμεύσεις διδάσκεται από τον σοφό Marcus, ωριμάζει και καταλαβαίνει χωρίς να χάνει την ελευθερία του ότι αξίζει να ερωτευτεί μια γυναίκα και να δεσμευτεί. Η σημασία του βιβλίου νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντική. Τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας παρουσιάζονται εδώ με διακριτικότητα, ωριμότητα και αυθορμητισμό μέσα από την σχέση δύο τελείως διαφορετικών ατόμων και ηλικιακά αλλά και συναισθηματικά. Ο Will μαθαίνει από τον Marcus την σημασία της δέσμευσης και της αγάπης και ο Marcus μαθαίνει από τον Will την ελευθερία και την αυτοεξάρτηση. Στο τέλος οι δύο αυτοί χαρακτήρες γίνονται πιο ολοκληρωμένοι. Οπότε ναί, θεωρώ το βιβλίο εξαιρετικό, ενδιαφέρον αλλά θα σας κάνει σε ορισμένα σημεία να δακρύσετε με τα συναισθήματα του μικρού Marcus. Νομίζω ότι πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο. Αν γνωρίζεται καλά αγγλικά, τότε αγοράστε το στα αγγλικά που είναι και η πρωτότυπη γλώσσα του βιβλίου.

0

Φρίντριχ ΝίτσεΑριστούργημα

Η Βιογραφία του Νίτσε με τίτλο ''Δεν είμαι άνθρωπος, Είμαι δυναμίτης'' είναι σίγουρα ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα και είναι σχετικό με τον φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε. Φαίνεται ότι η συγγραφέας του βιβλίου Σου Πριντό έχει ερευνήσει σε βάθος την ζωή και το έργο του φιλοσόφου αλλά και η μετάφραση της εν λόγω έκδοσης είναι αξιοπρόσεκτη. Σίγουρα ο Φρίντριχ Νίτσε ήταν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 19ου αιώνα. Αν και οι κριτικές στα βιβλία του δεν ήταν πάντα θετικές λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων που για την εποχή εκείνη θεωρούνταν ακραίες παρόλαυτα, ο Νίτσε διακρίθηκε ως φιλοσοφικό πνεύμα της εποχής του. Τραγικό σημείο του βιβλίου είναι σίγουρα το θέμα της αρρώστιας του και η απομόνωσή του από τον κόσμο αλλά και η διαστρέβλωση του έργου του από την αντισημίτρια αδερφή του Ελιζάμπετ. Νομίζω ότι και οι 447 σελίδες του βιβλίου αξίζουν να διαβαστούν. Από τα καλύτερα βιβλία του 2021.

0

Το αυτόΣυγκλονιστικό

"Το Αυτό" είναι ίσως το τρομαχτικότερο μυθιστόρημα του Stephen King που αποδεικνύει πόσο καλός συγγραφέας είναι ο King. Μου αρέσει που οι σκηνές του βιβλίου συνδέονται μεταξύ τους, προσδίδει κάτι ιδιαίτερο στην πλοκή. Οι χαρακτήρες είναι άτομα που ήταν φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια, έχουν μεγαλώσει είναι πετυχημένοι αλλά έχουν όλοι προβλήματα και κρύβουν μυστικά. Ένα βιβλίο που συστήνω να διαβάσετε, θα σας βάλει σε σκέψεις.

0

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΥ. ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣΑριστούργημα

Στο βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου με τίτλο ”Είμαστε αλλού-Κορίτσια της προσφυγιάς”, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, συνιδρύτρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Μαλάλα, μας αναφέρει την δική της συγκλονιστική ιστορία, όταν 15 ετών πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν Ταλιμπάν επειδή ήθελε να σπουδάσει. Εκτός όμως από την δική της ιστορία, μέσα στο βιβλίο αναφέρονται 9 διαφορετικές ιστορίες κοριτσιών-προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους λόγω συγκρούσεων και κάτω από άθλιες συνθήκες να φτάσουν σε ξένες χώρες για να ζήσουν αξιοπρεπώς και να ξαναφτιάξουν την ζωή τους από την αρχή. Έτσι λοιπόν η Ζεινάμπ, η Σαμπρίν, η Μουζούν, η Νετζλά, η Μαρία, η Αναλίζα, η Μαρί-Κλαίρ, η Αγίντα και η Φάρα αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες στην Μαλάλα, ιστορίες τραγικές, με πόνο που διαβάζοντας ο αναγνώστης απορεί με την δύναμη του ανθρώπου και αναρωτιέται για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Οι 9 αυτές κοπέλες δεν χαράμησαν τις ζωές τους, έχουν τελειώσει το σχολείο τους και έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο για να βοηθήσουν άλλους πρόσφυγες σε άλλους καταυλισμούς που χρειάζονται προστασία. Ένα βιβλίο για την δύναμη της ψυχής, της αποφασιστικότητας και της ελπίδας στην καρδιά κάθε προσφυγικού λαού.

0

Ημερολόγιο του χειμώναΑληθινό/Συγκλονιστικό

Το βιβλίο με τίτλο ”Το Ημερολόγιο του Χειμώνα”, πρωτότυπο-”Winter Journal” που κυκλοφόρησε το 2012 στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, ο συγγραφέας Paul Auster αφηγήται σε δεύτερο ενικό πρόσωπο τα γεγονότα της ζωής του, από την παιδική του ηλικία μέχρι τα γηρατειά του. Ένα χειμωνιάτικο χιονισμένο πρωινό του 2012, ο Paul Auster ο οποίος εκείνη την ημέρα θα έκλεινε τα 64 του χρόνια και θα γινόταν 65 χρονών αποφασίζει να γράψει σε ημερολογιακή μορφή τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του. Από τους παιδικούς και εφηβικούς έρωτες, διάφορα ατυχήματα που λίγο έλειψε να του στοιχήσουν την ζωή, κρίσεις πανικού, η ζωή του με την δεύτερη γυναίκα του και ο θάνατος της πολυαγαπημένης του μητέρας που έφυγε αιφνίδια από την ζωή το 2002 και ήταν ο λόγος εκείνος που δημιούργησε στον συγγραφέα τις κρίσεις πανικού. Ένα χαρακτηριστικό που παρατηρούμε στο βιβλίο είναι ότι ο Paul Auster απευθύνεται στον αναγνώστη στο δεύτερο ενικό πρόσωπο θέλοντας να βάλει στην θέση του συγγραφέα το ίδιο τον αναγνώστη. Όπως ελπιδοφόρα αναφέρει ο συγγραφέας και στον επίλογο του βιβλίου αυτού: <<Πόσα φιλιά δίνεις και παίρνεις καθημερινά, κρατώντας τα παιδιά και την γυναίκα σου αγκαλιά. Τα πόδια σου ακουμπούν το κρύο πάτωμα καθώς σκαρφαλώνεις στο κρεβάτι και περπατάς προς το παράθυρο. Είσαι 64 ετών. Έξω ο αέρας είναι γκρίζος, σχεδόν λευκός, χωρίς ήλιο. Ρωτάς τον εαυτό σου. Πόσα πρωινά έμειναν; Μια πόρτα έχει κλείσει. Μια άλλη πόρτα έχει ανοίξει. Αυτός είναι ο χειμώνας της ζωής σου>>.

0

Ο ΒραχόκηποςΑδιάφορο/Άνευρο

Αν και ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρείται ο σημαντικότερος και ο πιο αξιόλογος έλληνας συγγραφέας παγκοσμίως, το εν λόγω βιβλίο εμένα προσωπικά δεν κατάφερε να μου τραβήξει την προσοχή ως το τέλος. Διάβασα μέχρι την 126 σελίδα και άρχισε να με πιάνει πανικός και άγχος. Ίσως γιατί η ιστορία γράφτηκε το 1936 και εγώ θα ήθελα να διαβάσω κάτι πιο συναρπαστικό, με σύγχρονους χαρακτήρες. Όμως το βιβλίο "Ταξιδεύοντας Ιαπωνία/Κίνα" μου άρεσε πολύ και με έκανε να φαντάζομαι εικόνες από τις ανθισμένες κερασιές, τα μοναστήρια και τους χορούς με τις γκέισες, "Ο Βραχόκηπος" ίσως επειδή η ιστορία και οι πρωταγωνιστές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, βαρέθηκα γρήγορα και δεν κατάφερα να το τελειώσω. Έχω διαβάσει κάποια βιβλία του συγγραφέα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όπως η "Ασκητική" και το "Οφις και Κρίνο" αλλά το συγκεκριμένο στο οποίο αναφέρομαι εδώ δεν μου άρεσε δυστυχώς οπότε 5/10.

0

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣΑγωνιώδες

"Η Αστυνομία της βιβλιοθήκης" είναι ένα μυθιστόρημα του συγγραφέα Stephen King το οποίο κυκλοφόρησε το 1990 σε τίτλο πρωτοτύπου " The Library policeman" ενώ το 1995 κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Επιλογή με ένα άκρως ανατριχιαστικό εξώφυλλο. Υπόθεση: Ο Σαμ Πίμπλς είναι ένας ασφαλιστής ο οποίος πρόκειται να βγάλει έναν λόγο σε μια σπουδαία εκδήλωση. Επειδή όμως δεν είναι αρκετά προετοιμασμένος, η βοηθός του Ναόμι Χίγκιλς του προτείνει να επισκεφτεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη της περιοχής Τζάνξιον Σίτυ και να δανειστεί δύο βιβλία που θα τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει τον λόγο του. Ο Σαμ ένα απόγευμα επισκέφτεται την Βιβλιοθήκη και καθώς μπαίνει μέσα παρατηρεί τον σκοτεινό και ανατριχιαστικό χώρο καθώς και δύο αφίσες στο Παιδικό τμήμα που του προκαλούν φόβο. Εμφανίζεται ξαφνικά η Αρντίλια Λορτζ μια πενηντάρα βιβλιοθηκάριος η οποία συζητάει μαζί του και του δανείζει τα βιβλία αλλά στο τέλος τον προειδοποιεί 《αν δεν τα επιστρέψεις στο τέλος της εβδομάδας θα σου στείλω την Αστυνομία της Βιβλιοθήκης》. Ο Σαμ παίρνει τα βιβλία, βγάζει τον λόγο στην εκδήλωση και καταχειροκροτείται αλλά καθώς επιστρέφει σπίτι τον περιμένει ένα περίεργο μήνυμα από την Αρντίλια Λορτζ. Η πίεση στο μυαλό του Σαμ όλο και μεγαλώνει σε σημείο που δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο Αστυνόμος της Βιβλιοθήκης του προκαλεί φόβο. Ο Σαμ αρχίζει να πιστεύει ότι η Αρντίλια δεν είναι αυτή που δείχνει και ότι κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Από αυτό το σημείο ο Σαμ γυρίζει την πόλη για να ανακαλύψει πληροφορίες για την Βιβλιοθηκάριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο Stephen King σε αυτό το βιβλίο παίζει Ο Stephen King σε αυτό το βιβλίο παίζει αριστουργηματικά με το υποσυνείδητο του αναγνώστη. Με τις παιδικές κρυμμένες φοβίες. Σαν αναγνώστρια καθώς διάβαζα το βιβλίο και περνούσαν οι σελίδες ένιωθα όλο και μεγαλύτερη αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω. Ο King προσπαθεί να εξιτάρει το μυαλό του αναγνώστη, να του δημιουργήσει την αίσθηση της ανασφάλειας, ότι κάτι τόσο όμορφο όπως το να συχνάζεις σε μια βιβλιοθήκη με όμορφα βιβλία μπορεί να κρύβει κάποιο κίνδυνο. Να σε κάνει να νιώσεις όλα αυτά τα συναισθήματα που ένιωθες όταν ήσουν μικρός, τον φόβο των παιδικών μας χρόνων. Σας συνιστώ να το διαβάσετε, θα σας μαγεύσει και θα σας θυμίσει ανατριχιαστικές ιστορίες που διαβάζαμε όταν ήμασταν μικροί.

0

ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥΑριστούργημα

”Στον Καθρέφτη του Δαρβίνου”, το βιβλίο αυτό του Σπύρου Σφενδουράκη το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 γίνεται μια προσπάθεια να διαλευκανθούν οι πιο κοινές παρανοήσεις στην εξελικτική θεωρία. Ο Σπύρος Σφενδουράκης είναι καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό. Έτσι δίνει πολλές διαλέξεις, αρθρογραφεί συστηματικά στον τύπο, ενώ έχει επιμεληθεί ή μεταφράσει στα ελληνικά σημαντικά βιβλία εκλαικευμένης επιστήμης, με αντικείμενο κυρίως την εξέλιξη και την οικολογία. Το βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε εδώ χωρίζεται σε 20 κεφάλαια. Ο συγγραφέας εξηγεί έπειτα αν η δαρβινική θεωρία θεωρείται σήμερα ξεπερασμένη. Η γνώμη του συγγραφέα είναι ότι υπάρχουν σήμερα πολλές συνωμοσίες θεωρίας που πιστεύουν ότι η θεωρία του Δαρβίνου βάσει της εξέλιξης των ειδών που έχουν εξελίξει το γονίδιό τους σήμερα δεν είναι ορθή. Όπως και η θεωρία του Λαμάρκ θεωρήθηκε πριν αρκετά χρόνια ξεπερασμένη έτσι θα μπορούσε και σήμερα η Θεωρία του Δαρβίνου να μην ισχύει. Δεν έχουν βρεθεί ακόμα μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα στοιχεία που να απορρίπτουν την Θεωρία του Δαρβίνου και εφόσον ο Δαρβίνος απέδειξε την ορθότητα της εξελικτικής του θεωρίας, με το βιβλίο του ”Η Καταγωγή των ειδών” δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να την αμφισβητήσει. To συστήνω ανεπιφύλακτα.

0

Ο Δαρβίνος πάει στην πόληΕνδιαφέρον/Επιστημονικό

Όσοι ασχολείστε με την Βιολογία σίγουρα θα γνωρίζετε την Θεωρία της Εξέλιξης της οποίας θεμελιωτής υπήρξε ο Charles Darwin και σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η εξέλιξη αφορά κυρίως οργανισμούς (φυτικούς-ζωικούς) οι οποίοι αναπαράγονται και ζουν στην φύση και την ύπαιθρο. Ο Μέννο Σχιλτχάυζεν, ο οποίος είναι εξελικτικός βιολόγος και κατοικεί στην Ολλανδία, με αυτό εδώ το βιβλίο που φέρει τον τίτλο ”Ο Δαρβίνος πάει στην πόλη” αναφέρεται σε ένα άλλο είδος εξέλιξης, την αστική εξέλιξη, η οποία αφορά φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς που έχουν ως ενδιαίτημα τους, την αστική πόλη κλαι ζουν σε συνάρτηση με τον άνθρωπο. Ο Σχιλτχάυζεν αναφέρει ότι οι οργανισμοί ανάλογα το περιβάλλον στο οποίο ζουν προσαρμόζονται ανάλογα, σύμφωνα με την θεωρία της εξέλιξης. Ας αναφέρουμε όμως κάποια παραδείγματα. Το 1980 σε μια αστική πόλη της Ολλανδίας όπου υπήρχε νέφος και ρύπανση πολλά πουλιά είχαν αρχίσει να μεταβάλλουν το χρώμα των φτερών τους. Στην αρχή τα φτερά των πουλιών ήταν ολόλευκα και με την προσαρμογή τους στο αστικό περιβάλλον, σιγά σιγά στα φτερά άρχισε να αναπτύσσεται ένα μαύρο χρώμα. Το μαύρο χρώμα ήταν αποτέλεσμα ενός γονιδίου (cortex), το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της εξέλιξης του οργανισμού στο αστικό περιβάλλον. Πιο απλά επειδή στην πόλη της Ολλανδίας υπήρχε νέφος άρα και υψηλά επίπεδα χημικών στοιχείων, το πουλί αναγκάστηκε να αναπτύξει το μαύρο χρώμα στα φτερά βτο οποίο σχετίζεται με τα χημικά στοιχεία για να επιβιώσει μέσα σε αυτό το αστικό περιβάλλον. Αυτό λοιπόν το παράδειγμα σχετίζεται με την θεωρία της εξέλιξης. Το κύριο ερώτημα που δημιουργείται από το βιβλίο είναι αν οι οργανισμοί που κατοικούν στην πόλη μπορούν να εξελιχθούν για να καταφέρουν να επιζήσουν; Η απάντηση είναι ενδιάμεση, δηλαδή και ΝΑΙ και ΟΧΙ. Κάποιοι οργανισμοί οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να μεταλλάξουν το γονίδιό τους μπορούν να προσαρμοστούν στην αστική καθημερινότητα, κάποιοι άλλοι όμως που δεν είναι πολύ ισχυροί θα εξαφανισθούν. Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον για όλους τους έμβιους οργανισμούς. Στο Τόκυο για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το πράσινο, δημιουργώντας οικοσυστήματα και βιοτόπους πάνω στις ταράτσες των σπιτιών. Ο συγγραφέας ελπίζει ότι ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο, θα δεί διαφορετικά τον κάθε οργανισμό που βρίσκεται γύρω του.

0

Σκακιστική νουβέλαΣυγκλονιστικό

Πως ένα παιχνίδι σκακιού μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ενός παίκτη. Ο Τσβάιχ αποδίδει με απόλυτη λυρικότητα τα συναισθήματα ενός ψυχικά πιεσμένου ατόμου. Καθώς ο αναγνώστης διαβάζει την ιστορία του πρωταγωνιστή αντιλαμβάνεται πως από μια φυσιολογική ψυχολογική κατάσταση ένα άτομο μπορεί να περάσει σε ψυχωτικό επεισόδιο. Εξαιρετικό βιβλίο.

0

Η τελευταία μαύρη γάταΥπέροχο/Αριστουργηματικό

Το βιβλίο που διαβάζω τον τελευταίο καιρό δεν είναι άλλο από την "Τελευταία μαύρη γάτα" του καταξιωμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Ευγένιου Τριβιζά. Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ο ρατσισμός κάθε είδους. Στην ουσία ο Τριβιζάς δημιούργησε μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μαύρο γάτο, ο οποίος συμβολίζει τους ανθρώπους μαύρου χρώματος και φυλής που οι άνθρωποι θεωρούν γρουσούζικες και προσπαθούν να τις βγάλουν από την μέση. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών αλλά ο τρόπος γραφής του επιτρέπει να το διαβάζουν και μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και ενήλικες. Το θέμα του βιβλίου εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα αφού πίσω από τον θάνατο όλων των μαύρων γατών κρύβονται οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης του νησιού όπου εξελίσσεται η ιστορία. Σε μια εποχή όπως η σημερινή ο Ευγένιος Τριβιζάς με την αλληγορική του λογοτεχνία εξιτάρρει την φαντασία των παιδιών και τα ωθεί προς την σκέψη μείζονων ζητημάτων. Το πλούσιο αφηγηματικό λεξιλόγιο καθιστά ζωηρούς τους διαλόγους και αναπαριστά στην μνήμη του αναγνώστη τα γεγονότα τοθ βιβλίου. Οι χαρακτήρες του βιβλίου μαύρος γάτος (αφηγητής), η όμορφη άσπρη γάτα ( Γκρατσιέλα) και η άλλη μαύρη γάτα (Εβενίνα) αντιπροσωπεύουν χαρακτήρες όπως άνθρώπους μαύρου χρώματος που δέχονται ρατσιστικές συμπεριφορές και κακομαθημένους ανθρώπους που δεν δίνουν δεκάρα για τον συνάνθρωπό τους. Τα μέλη της αδελφότητας αντιπροσωπεύουν τους ρήτορες και τους πολιτικούς που εξαπατούν τον κόσμο για να εξυπηρετήσουν κυβερνητικά συμφέροντα.

0

Τα ποιήματαΑγαπημένος Κ.Π Καβάφης

Το βιβλίο ''Ποιήματα'' του Κ.Π Καβάφη αποτελείται από τα σπουδαιότερα ποιήματα του συγγραφέα όπως ''Η Πόλις'', Επέστρεφε'', ''Όσο Μπορείς'', ''Ποσειδωνιάται'', ''Ιθάκη'' κ.α. Τα ποιήματα του Καβάφη χαρακτηρίζονται από συναίσθημα, πλούσιο λεξιλόγιο και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι ένας ποιητής που επιβάλλεται να διαβάζεται από τον κόσμο, κυρίως εδώ στην Ελλάδα αλλά κσι σε ξένες χώρες. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!!!!

0

Όταν κοιμούνται οι φίλοι μουΣυγκλονιστικό

Για μια ακόμη φορά ο Αύγουστος Κορτώ υπογράφει ένα αριστουργηματικό βιβλίο. Μια παρέα παιδιών που έζησαν την δεκαετία του ’90, μια φιλία χωρίς όρια. Έζησαν τα ναρκωτικά, την αναρχία και την φτώχεια, τις καταλήψεις και τις αρρώστιες αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Έτσι λοιπόν ο ένας από τους φίλους ο οποίος το 2019 ζεί στα Εξάρχεια με αφορμή την δολοφονία ενός 15χρονου σε μια πορεία θυμάται την δική του εφηβεία. Βαθιά νοσταλγικό. Πραγματικά πόσες φορές έχουμε αναπολήσει το παρελθόν μας, τους παιδικούς μας φίλους, βλέποντας παλιές φωτογραφίες, χρόνια ανέμελα για άλλους, δύσκολα για κάποιους άλλους αλλά οι φίλοι μας είναι εκείνοι που μας αγάπησαν πραγματικά, είτε βρίσκονται στην τωρινή μας ζωή, είτε όχι, αποτελούν σημαντικότερο κομμάτι της καρδιάς μας. Την εποχή εκείνη όμως τα ναρκωτικά και το AIDS ηταν όχι ακριβώς πρωτόγνωρα αλλά όχι συνηθισμένα όπως σήμερα και σίγουρα σε μεγαλύτερη έξαρση. Ο Μανωλιός λοιπόν η Δήμητρα και ο Γιάννης ζώντας σε ένα εγκατελελειμμένο κτίριο χωρίς δουλειά και φαγητό προσπαθούν με τον φόβο της πρέζας να ζήσουν την δεκαετία του ’90. Έκτος από τα ναρκωτικά οι τρείς φίλοι έχουν να αντιμετωπίσουν την ομοφυλοφιλία και το AIDS. Εκείνη την περίοδο η ομοφυλοφιλία θεωρόνταν ρετσινιά και στιγματισμός από την κοινωνία. Όποιος έπασχε από AIDS ηταν περιθωριοποιημένος. Ο Αύγουστος Κορτώ λοιπόν, κάτοικος Εξαρχείων και αυτός μας αναφέρει με αυτόν τον ιδιαίτερο και περιγραφικό τρόπο γραφής την ιστορία τριών νέων, τριών φίλων το 1997, επαναστατούν όπως πολλοί νέοι και παρόλες τις δύσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πάντα ενωμένοι.

0

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΙΝΑΜυστηριώδες

Το 1935 ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε στην Ανατολή, στην Ασία με σκοπό να γνωρίσει την ομορφιά της Ιαπωνίας και της Κίνας και να ανακαλύψει τα έθιμα αυτού του τόπου. Σαλπάροντας με ένα ιαπωνικό σκάφος από την Ελλάδα με προορισμό την Ασία, ξεκίνησε για αυτό το ταξίδι. Κάτα την διάρκεια του ταξιδιού ο συγγραφέας συζήτησε με τους συνταξιδιώτες του για προσωπικά θέματα που απασχολούσαν τον καθένα χωριστά. Στο τέλος του ταξιδιού του στην Ανατολή, ο Νίκος Καζαντζάκης, μαζί με την γυναίκα του Ελένη, έγραψαν τον Επίλογο αυτού του βιβλίου. Ανέφεραν την φιλοξενία του λαού της Ανατολής, την καλοσύνη, την ευχαρίστηση και την ηρεμία. Η αρχιτεκτονική των δύο χωρών ήταν αρκετά μεγαλοπρεπής και οι κάτοικοι έδειχναν πίστη στους θεούς τους και σωφροσύνη. Την άνοιξη η άνθιση των κερασιών και των δέντρων ήταν ότι πιο όμορφο μπορούσε να δώσει αυτός ο τόπος, ένα μεγαλοπρεπές θέαμα.

0

Το λάθος αστέριΣυγκλονιστικό

”Το λάθος αστέρι” (The fault in our stars) είναι η ιστορία δύο νέων που ερωτεύονται, της Χέιζελ και του Αύγουστου που όμως και οι δύο πάσχουν από καρκίνο. Η γνωριμία τους γίνεται σε μια ομάδα στήριξης ατόμων που πάσχουν από καρκίνο και αμέσως δημιουργείται μια χημεία μεταξύ τους. Ο Αύγουστος είναι αισιόδοξος, η Χέιζελ όμως όχι, η ίδια πιστεύει ότι θα πεθάνει σύντομα και γίνεται καταθλιπτικιά. Ο Αύγουστος γίνεται με έναν τρόπο το στηριγμά της και την βοηθάει να δεί την ζωή πιο αισιόδοξα. Τι συγκλονιστική ιστορία. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει μια μελαγχολία κυρίως από την πλευρά της πρωταγωνίστριας και μια απαισιοδοξία. Καρκίνος, μία οδυνηρή ασθένεια και άδικη αλλά στο βιβλίο φαίνεται το μεγαλείο ψυχής αυτών που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Το βιβλίο αν και μου άρεσε πολύ, σε κάποια σημεία το έκλεινα και σκεφτόμουν ότι η Χέιζελ και ο Αύγουστος και κάθε άτομο που πάσχει από αυτήν την θανατηφόρα ασθένεια είναι μαχητές της ζωής και ενώ κανονικά, αυτά τα δύο παιδιά θα έπρεπε να είναι χαρούμενα σκέφτονται πόσος χρόνος τους μένει για να ζήσουν. Το τέλος του βιβλίου είναι λυπητερό και θα σας συγκινήσει αλλά από την άλλη θα σας συγκλονήσει η αγάπη του Αυγούστου προς την Χέιζελ. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

1

The Fault in Our StarsΣυγκλονιστικό

”Το λάθος αστέρι” (The fault in our stars) είναι η ιστορία δύο νέων που ερωτεύονται, της Χέιζελ και του Αύγουστου που όμως και οι δύο πάσχουν από καρκίνο. Η γνωριμία τους γίνεται σε μια ομάδα στήριξης ατόμων που πάσχουν από καρκίνο και αμέσως δημιουργείται μια χημεία μεταξύ τους. Ο Αύγουστος είναι αισιόδοξος, η Χέιζελ όμως όχι, η ίδια πιστεύει ότι θα πεθάνει σύντομα και γίνεται καταθλιπτικιά. Ο Αύγουστος γίνεται με έναν τρόπο το στηριγμά της και την βοηθάει να δεί την ζωή πιο αισιόδοξα. Τι συγκλονιστική ιστορία. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει μια μελαγχολία κυρίως από την πλευρά της πρωταγωνίστριας και μια απαισιοδοξία. Καρκίνος, μία οδυνηρή ασθένεια και άδικη αλλά στο βιβλίο φαίνεται το μεγαλείο ψυχής αυτών που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Το βιβλίο αν και μου άρεσε πολύ, σε κάποια σημεία το έκλεινα και σκεφτόμουν ότι η Χέιζελ και ο Αύγουστος και κάθε άτομο που πάσχει από αυτήν την θανατηφόρα ασθένεια είναι μαχητές της ζωής και ενώ κανονικά, αυτά τα δύο παιδιά θα έπρεπε να είναι χαρούμενα σκέφτονται πόσος χρόνος τους μένει για να ζήσουν. Το τέλος του βιβλίου είναι λυπητερό και θα σας συγκινήσει αλλά από την άλλη θα σας συγκλονήσει η αγάπη του Αυγούστου προς την Χέιζελ. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

0

Ένας Έλληνας στην ΑνταρκτικήΕνδιαφέρον/Επιστημονικό

Μέσα στο βιβλίο το οποίο ξεκινάει από τις 4 Δεκεμβρίου 2017, πρώτη ημέρα στην Ανταρκτική, Βάση MC Murdo, ο ερευνητής Ιωάννης Μπαζιώτης εξιστορεί με αρκετά περιγραφικό τρόπο της εγκατάστασή του στο ύπαιθρο της Ανταρκτικής, το στήσιμο της σκηνής, το κουζινάκι όπου ετοίμαζαν το φαγητό με την ομάδα του και το βαρύ ντύσιμο με μπουφάν και αντιανεμικό, έτσι ώστε να μην παγώσει από την χαμηλή θερμοκρασία της περιοχής (-28 οc). Στην παγωμένη θάλασσα του Ross ξεκινάει η εξερεύνηση μετεωριτών συνολικά συλλέκτηκαν 236 μετεωρίτες από την περιοχή της Ανταρκτικής. Υπήρξαν ημέρες όπου το κρύο ήταν πολύ δυνατό και δεν υπήρχε ορατότητα στα 200 μέτρα αλλά παρολαυτά ο Μπαζιώτης με την ομάδα του δεν το έβαλαν κάτω. Η πιο ωραία στιγμή της αποστολής ήταν η παρατήρηση μιας ομάδας φωκιών και πιγκουίνων. Μετά το τέλος της αποστολής, το αεροπλάνο μετέφερε τον Μπαζιώτη και την ομάδα από την Ανταρκτική στην Ν. Ζηλανδία, μετά στην Αμερική και στις 7 Φεβρουαρίου 2018, ο Έλληναε επιστήμονας έφτασε στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου συνάντησε φίλους, την γυναίκα του και τα αδέρφια του. Κριτική: Ένα υπέροχο βιβλίο που σε ταξιδεύει σε ένα όμορφο τόπο όπου ο άνθρωπος ευτυχώς δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει εντελώς (παρόλη την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στον Νότιο Πόλο). Ένα ερευνητικό βιβλίο κατ’ εμέ όπου φαίνεται η βιοποικιλότητα της Ανταρκτικής αλλά και οι μετεωρίτες που πέφτουν στον πάγο της με προέλευση από άλλους πλανήτες. Μου άρεσε επίσης ότι ο Έλληνας ερευνητής αναφέρει τις ψυχρές συνθήκες της Ανταρκτικής (άνεμοι, θερμοκρασίες, υγρασία) και μπορεί ο αναγνώστης να αντιληφθεί το περιβάλλον του συγκεκριμένου τόπου.

0

Έγκλημα με υπογραφήΜυστηριώδες

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2014 από τις Εκδόσεις Διόπτρα (εδώ στην Ελλάδα), σε μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Sophie Hannah και έχει ως κεντρικό ήρωα τον διάσημο ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρό. Ο ντετέκτιβ βρίσκεται στο Λονδίνο. Σε μια καφετέρια όπου συχνάζει ο ίδιος, μια νεαρή κοπέλα, η Τζένι η οποία δουλεύει ως υπηρέτρια, εκμυστηρεύεται στον Πουαρό, ο οποίος την πλησιάζει παρατηρώντας την ανησυχία της, ότι κάποιος προσπαθεί να την σκοτώσει αλλά η ίδια νιώθει ένοχη για ένα γεγονός και θεωρεί ότι της αξίζει ο θάνατός της σε σημείο που επιθυμεί ο αστυνόμος που θα διαλευκάνει την υπόθεση της δολοφονίας της να μην ψάξει τον δολοφόνο. Η Τζένι μετά από αυτά της τα λόγια φεύγει τρέχοντας από την καφετέρια πρίν την προλάβει ο Πουαρό. Εν τω μεταξύ την επόμενη ημέρα σε ένα φημισμένο ξενοδοχείο της περιοχής διαδραματίζονται τρείς δολοφονίες όπου όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο, στο στόμα των τριών θυμάτων, ο δράστης έχει αφήσει από ένα μανικετόκουμπο. Ο Πουαρό καλείται να εξιχνυάσει τις τρείς δολοφονίες. Ο ίδιος παρατηρεί και άλλες δύο συμπτώσεις και τα τρία θύματα ήρθαν την ίδια ημέρα στο ξενοδοχείο ενώ και οι τρείς βρίσκονταν σε συνεχόμενους ορόφους, 1, 2, 3 όροφος. Μετά από κάποιες ερωτήσεις στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, ο αδερφός του ενός θύματος καταφθάνει στο ξενοδοχείο και μιλάει με τον Πουαρό. Αναφέρει ότι ο αδερφός του, υπήρξε ερραβωνιασμένος με ένα από τα θύματα της δολοφονίας το 1913 αλλά δυστυχώς ο αρραβώνας έληξε άδοξα ενώ το άλλο θύμα ήταν γειτονισσά του δολοφονημένου αδερφού. Διαπιστώνοντας λοιπόν ο Πουαρό την σχετικότητα ανάμεσα στα θύματα αποφασίζει να στείλει τον φίλο του, αστυνομικό της Σκοτλαγιάρντ στην παλιότερη οικεία του θύματος για να διαλευκάνει την υπόθεση και την σχέση ανάμεσα στα τρία θύματα. Καθώς καταφθάνει στον τόπο όπου ζούσαν τα τρία θύματα πρίν έλθουν στο Λονδίνο, ο αστυνόμος ανακαλύπτει την σχέση μεταξύ τους. Μία υπηρέτρια η Τζένι διέδωσε κάποιες φήμες για τον εφημέριο της περιοχής, τα τρία θύματα διέδωσαν ότι ο εφημέριος εκμεταλευόταν τους πιστούς και έτσι αρχίζουν τα κακόβουλα σχόλια. Μην αντέχοντας ο εφημέριος και η γυναίκα του αυτοκτονούν τότε τα τρία θύματα θεωρόντας τους εαυτούς τους ως υπαίτιους για τον θάνατο του εφημέριου και της γυναίκας τους φεύγουν για το Λονδίνο. Ακούγοντας ο αστυνόμος όλη την ιστορία, αναρωτιέται αν ο δολοφόνος είναι η Νάνσι, μια διάσημη ζωγράφος η οποία είχε ερωτική σχέση με τον εφημέριο και να τελικά η Τζένι που γνώρισε ο Πουαρό στην καφετέρια και υπήρξε η υπηρέτρια τους εφημέριου που διέδωσε τις φήμες κινδυνεύει να δολοφονηθεί. Στο βιβλίο επικρατεί δράση, αγωνία και μυστήριο. Έχει επίσης ωραία πλοκή και διαμορφώνει το σκεπτικό του αναγνώστη. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

1

ΠΡΙΝ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑΠεριγραφικό/Συγκινητικό

Η Φράνι Στόουν είναι μια νεαρή Βιολόγος ερευνήτρια. Μετά από κάποιους μήνες στην Ιρλανδία αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Γροιλανδία, στην Αρκτική για να μελετήσει την ζωή και την αναπαραγωγή των αρκτικών γλαρονιών. Με όλο της τον ερευνητικό εξοπλισμό παρατηρεί τα γλαρόνια στα παγωμένα νερά της Αρκτικής. Είναι φθινόπωρο όμως και τα αρκτικά γλαρόνια θα μεταναστεύσουν από την Γροιλανδία στην Ανταρκτική, παιρνώντας από τον Ατλαντικό ωκεανό για να βρούν τροφή και να αναπαραχθούν. Έτσι λοιπόν η Φράνι αποφασίζει να σαλπάρει με ένα αλιευτικό σκάφος μέχρι την Ανταρκτική για να παρατηρήσει την μεταναστευτική ιδιότητα των γλαρονιών. Σύμφωνα με έρευνες τα αρκτικά γλαρόνια ταξιδεύουν 80000 χμ από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική για να να βρούν τροφή λόγω της παράνομης αλιείας στην Αρκτική με συνέπεια την εξαφάνιση των ψαριών που αποτελούν την κύρια τροφή των γλαρονιών. Ο λόγος που η Φράνι μελετάει τα γλαρόνια είναι ότι λόγω της ρύπανσης του οικοτόπου τους τείνουν προς εξαφάνιση. Καθώς όμως εξελίσσεται η ιστορία της πρωταγωνίστριας του βιβλίου ανακαλύπτουμε το σκοτεινό μυστικό της Φράνι που από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα πουλιά άλλα και κάτι άλλο. Κριτική: Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην άγρια φύση, στα ζωικά είδη που τείνουν προς εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο ο οποίος καταστρέφει οικοτόπους που δεν του ανήκουν. Υπέροχο βιβλίο που σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο άκαρδος είναι μερικές φορές ο άνθρωπος αλλά επίσης σου δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Εγώ προσωπικά μετά το βιβλίο άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για τα αρκτικά γλαρόνια.

1

Η θεία κωμωδίαΛυτρωτικό

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου που φέρει τον τίτλο Κόλαση, ο Δάντης κατεβαίνει από τη γή στον Άδη με οδηγούς την Βεατρίκη και το Βιργίλιο. Σε αυτό του το ταξίδι συναντάει φίλους όπου ο πόλεμος και η εξορία της Αρχαίας Ρώμης τους έφερε μέχρι τον θάνατο. Οι μελλοθάνατοι χαιρετούν τον Δάντη και των εγκωμιάζουν για την μοίρα του αυτή. Σε όλη αυτή την διαδρομή η ψυχή του Δάντη ματώνει καθώς θυμάται την άλλοτε υπερδύναμη Ρώμη και τον αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, η οποία Ρώμη μετά τον θάνατό του έχασε τα πλούτη και την δύναμή της..Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην ψυχή του μελλοθάνατου. Οι σκέψεις ενός ανθρώπου που από την γή κατεβαίνει στον Άδη. Η μετάφραση που έχει γίνει από τον Νίκο Καζαντζάκη έχει ξεκάθαρο λόγο, χωρίς δύσκολο λεξιλόγιο και πολύ καλή διατύπωση. Ο Δάντης δημιουργεί στον αναγνώστη σκέψεις σχετικά με την ζωή μετά τον θάνατο. Αξίζει νομίζω να αναφέρω την αρχαία Ρώμη την πατρίδα του Δάντη, η οποία θρήνισε τόσους πολλούς νεκρούς λόγω του πολέμου και έχασε την υψηλή της θέση. Αξίζει να το αγοράσετε και να το διαβάσετε.

0

4 3 2 1Συγκλονιστικό

Αν και δεν είχα διαβάσει προηγουμένως κάποιο βιβλίο του Paul Auster, έκανα την αρχή με το ''4 3 2 1'' και νομίζω ότι έκανα πολύ καλά. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2017, στα αγγλικά όπου κέρδισε μάλιστα εκείνη την χρονιά το βραβείο The Man Booker Prize 2017, ενώ το 2018 μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν και πολλές οι σελίδες (1299) δεν κουράστηκα να το διαβάζω και θεωρώ την ιστορία του βιβλίου αρκετά ενδιαφέρουσα. Αφού λοιπόν στις πρώτες 37 σελίδες γίνεται αναφορά στην ιστορία των παππούδων του πρωταγωνιστή , πως ήταν δηλαδή Εβραίοι, πως έφτασαν στην Ν. Υόρκη, ξεκινάει η ιστορία του βιβλίου με κεντρικό ήρωα τον Archibal Isaac Ferguson, γιός της Ρόουζ και του Στάνλευ ο οποίος γεννιέται στις 3 Μαρτίου 1947. Μέσα λοίπον σε αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε την ζωή του Άρτσι από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή του. Στο βιβλίο όμως αυτό δεν αναφέρεται μόνο η ζωή του Άρτσι αλλά και η κοινωνία της Αμερικής όπως ο ρατσισμός απέναντι στους Αφροαμερικανούς και τους Εβραίους, τα γεγονότα του Πολέμου του Βιετνάμ το 1968, η ανησυχία του Άρτσι και της οικογένειάς του κάτω από το αντικομμουνιστικό καθεστώς και οι συνέπειες του πολέμου στην ζωή των Αμερικανών και όλα αυτά με τον ιδιομορφία του βιβλίου όπου σε κάθε κεφάλαιο τα γεγονότα της ζωής του Άρτσι είναι διαφορετικά. Το ευχαριστήθηκα πολύ το βιβλίο και σας συνιστώ να το διαβάσετε κι εσείς.

0

4 3 2 1Συγκλονιστικό

Αν και δεν είχα διαβάσει προηγουμένως κάποιο βιβλίο του Paul Auster, έκανα την αρχή με το ''4 3 2 1'' και νομίζω ότι έκανα πολύ καλά. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2017, στα αγγλικά όπου κέρδισε μάλιστα εκείνη την χρονιά το βραβείο The Man Booker Prize 2017, ενώ το 2018 μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν και πολλές οι σελίδες (1299) δεν κουράστηκα να το διαβάζω και θεωρώ την ιστορία του βιβλίου αρκετά ενδιαφέρουσα. Αφού λοιπόν στις πρώτες 37 σελίδες γίνεται αναφορά στην ιστορία των παππούδων του πρωταγωνιστή , πως ήταν δηλαδή Εβραίοι, πως έφτασαν στην Ν. Υόρκη, ξεκινάει η ιστορία του βιβλίου με κεντρικό ήρωα τον Archibal Isaac Ferguson, γιός της Ρόουζ και του Στάνλευ ο οποίος γεννιέται στις 3 Μαρτίου 1947. Μέσα λοίπον σε αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε την ζωή του Άρτσι από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή του. Στο βιβλίο όμως αυτό δεν αναφέρεται μόνο η ζωή του Άρτσι αλλά και η κοινωνία της Αμερικής όπως ο ρατσισμός απέναντι στους Αφροαμερικανούς και τους Εβραίους, τα γεγονότα του Πολέμου του Βιετνάμ το 1968, η ανησυχία του Άρτσι και της οικογένειάς του κάτω από το αντικομμουνιστικό καθεστώς και οι συνέπειες του πολέμου στην ζωή των Αμερικανών και όλα αυτά με τον ιδιομορφία του βιβλίου όπου σε κάθε κεφάλαιο τα γεγονότα της ζωής του Άρτσι είναι διαφορετικά. Το ευχαριστήθηκα πολύ το βιβλίο και σας συνιστώ να το διαβάσετε κι εσείς.

0

Τι θυμάσαι από το θάνατό σουΑριστούργημα

Το βιβλίο το διάβασα δύο φορές και δεν μου συμβαίνει συχνά με τα βιβλία που διαβάζω. Ο λόγος είναι ο τρόπος γραφής του συγγραφέα, πραγματικά δεν ένιωσα να με κουράζει ο λόγος αλλά κυρίως το κοινωνικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει μέσα από την ιστορία αγάπης του Αχιλλέα και του Έντουαρντ. Είναι λυπηρό στην εποχή που ζούμε η κοινωνία να στιγματίζει άτομα λόγω της διαφορετικότητάς τους και της σεξουαλικής τους προτίμησης. Μπράβο στον συγγραφέα για το θέμα του βιβλίου, πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της άδικης μεταχείρισης των ομοφυλόφιλων από το περιβάλλον τους.

0

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναιΚουραστικό αλλά χωρίς να χάνει την κλασική του αξία

"Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι" όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου είναι στην ουσία ο φαύλος κύκλος της σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα. Ο έρωτας του Τόμας και της Τερέζας και ότι συμβαίνει σε αυτήν την σχέση είναι η σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας μέχρι σήμερα. Αρκετά ρεαλιστικό για την εποχή που γράφτηκε (1960-1968) αλλά φαίνεται ότι ο Κούντερα υποτιμάει λίγο το γυναικείο φύλο στο σημείο που ο Τομάς πιστεύει ότι χαραμίζει την ζωή του με την Τερέζα και ψάχνει σχέση με μια άλλη γυναίκα όπου και εκείνη φαίνεται να τον ενοχλεί. Μπορώ να πώ ότι στις περιγραφές των ερωτικών συναινέσεων ο Κούντερα είναι ωμός δεν χρειαζόταν πιστεύω τόσες λεπτομέρειες παρολαυτά το βιβλίο του Κούντερα είναι μια πραγματικότητα αφού η ερωτική σχέση ανάμεσα στον Τόμας, την Τερέζα και την ερωμένη του Τόμας είναι η σχέση κάθε άντρα και γυναίκας από τότε που υπήρξε η ένωση των δύο φύλων μέχρι σήμερα. Άξια λοιπόν χαρακτηρίζεται κλασικό αριστούργημα.

0

Στον κήπο του Επίκουρου: αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτουΕξαιρετικό

"Στον κήπο του Επίκουρου" είναι το δεύτερο βιβλίο του Yalom που διάβασα, το πρώτο ήταν το "Όταν Εκλαψε ο Νίτσε" και πραγμστικά με ενθουσίασαν και τα δύο στον ίδιο βαθμό. Στο εν λόγω βιβλίο γίνεται λόγος για τον θάνατο και το άγχος που προκαλεί σε ένα άτομο καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του. Ο Yalom αναφέρει αρκετά εύστοχα περιπτώσεις ατόμων που έχει θεραπεύσει ο ίδιος και φοβούνταν το θάνατο. Το βιβλίο λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και διαμορφώνει το σκεπτικό του αναγνώστη όσον αφορά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Το κυρίως νόημα του βιβλίου είναι σύμφωνα με την θεωρία του φιλόσοφου Επίκουρου εφόσον δεν υπάρχει μετα θάνατον ζωή δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο. Αρκετά ψαγμένο και ενδιαφέρον βιβλίο.

0

Ιστορίες να σκεφτείςΑριστούργημα

Ο Χόρχε Μπουκάι μέσα από τα αποφθεγματά του προκαλεί στον αναγνώστη διάφορες σκέψεις σχετικά με το νόημα της ζωής. Έτσι και εδώ σε αυτό το βιβλίο οι μικρές ιστορίες που περιέχει στοχεύουν στη δημιουργία ενός σκεπτικού που θα κάνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί τι είναι σημαντικό για εκείνον ή που έχει κάνει λάθος. Είναι με λίγα λόγια ένα βιβλίο τροφή για σκέψη. Κάθε μια ιστορία και ένα δίδαγμα. Πρέπει να διαβαστεί και αυτό αλλά και άλλα βιβλία του συγγραφέα.

0

Algorithms to Live bymust read

Διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου (Algorithms to live by) περίμενα ότι θα υπήρχε μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας στον τρόπο γραφής του βιβλίου. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα θεωρείες στατιστικής και προγραμμάτισμους υπολογιστών κσι χάρηκα όταν διάβασα την Εισαγωγή αρχικά και διαπίστωσα ότι το βιβλίο αναφέρεται σε κάτι απλούστερο και είναι καλά διατυπωμένο. Το θέμα του βιβλίου είναι ότι τα καθημερινά προβλήματα ενός ανθρώπου λύνονται όταν ο ανθρωπος βασίζεται σε πιθανότητες και συγκεκριμένα την πιθανότητα του 37%. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας έχει δίκιο διότι η εκμάθηση των μαθηματικών από τα αρχαία χρόνια έλυναν τα καθημερινά προβλήματα του ανθρώπου. Διαβαζοντάς το βιβλίο προβληματίστηκα αρκετά γιατί πραγματικά πόσο χρόνο και χρήμα θα γλιτώναμε αν αντί συμβουλευόμασταν τον ψυχολόγο βασιζόμασταν σε πιθανότητες και στατιστικές μελέτες. Εξαιρετικό.

0

Όταν έκλαψε ο ΝίτσεΣυγκλονιστικό

Όλοι γνωρίζουμε την ιδιαίτερη σχέση ενός ασθενή με τον ψυχιατρό του. Τι γίνεται όμως όταν ο ασθενής τυγχάνει να είναι ο Νίτσε ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους του 19ου αιώνα; Και τι γίνεται όταν αντί να θεραπεύει ο ψυχίατρος τον ασθενή, θεραπεύει ο ασθενής, στην προκειμμένη περίπτωση ο Νίτσε τον ψυχίατρο. Στο βιβλίο αναφέρονται οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της ψυχανάλυσης του 1882 Φρόυντ, Μπρόιερ και ο Νίτσε. Φυσικά σύμφωνα το σημείωμα του Yalom στο τέλος του βιβλίου ο Μπρόιερ δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Νίτσε αλλά τα υπόλοιπα γεγονότα του βιβλίου είναι πραγματικά. Πραγματικά αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο.

0

Αυτά λοιπόν με τη ΣάραΡομαντικό

Η Πολίν Ντελαμπρουά-Αλλάρ συνθέτει τον έρωτα δύο γυναικών με φόντο το Παρίσι. Έναν έρωτα μανιακό, θυελώδη, απρόσμενο αλλά και πολύ γλυκό και ρομαντικό που συμπληρώνει τις δύο γυναίκες. Ο τρόπος γραφής της συγγραφέως είναι γλαφυρός και συναισθηματικός. Το μόνο αρνητικό που βρήκα είναι ότι δεν υπάρχουν διαλόγοι. Αν συγκρίνω αυτό το βιβλίο με το βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν "Να με φωνάζεις με τ' ονομά σου" το "Αυτά λοιπόν με τη Σάρα" χάνει σε πολλά σημεία παρολαυτά παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον.

2

Η πανούκλαΔιαχρονικό

Άκουγα συνεχώς και πρίν αλλά και μετά την πανδημία για το βιβλίο αυτό του Αλμπέρ Καμύ και έτσι σποφάσισα να το διαβάσω. Η Πανούκλα λοιπόν είναι ένα αρκετά επίκαιρο βιβλίο. Αναφέρεται σε αληθινό γεγονός που συνέβη το 194... στην πόλη Όραν νότια της Γαλλίας και θυμίζει σε αρκετά σημεία αυτό που περνάει ο κόσμος σήμερα. Στην πόλη λοιπόν αυτή ξεσπάει επιδημία πανούκλας, οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγούν από τα σπίτια τους, δεν μπορούν να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους και λόγω ότι δεν μπορούν να δουλέψουν λιμοκτονούν, επιπλέον τρέμουν για την ζωή τους. Το γεγονός αυτό αναφέρεται στο ημερολόγιο ενός γιατρού ονόματι Ριέ όπου κατέγραφε τα περιστατικά ανθρώπων που έβλεπε ο ίδιος και είχαν πανούκλα. Το βιβλίο αυτό με έκανε να καταλάβω ότι τα πράγματα με τον ιό σήμερα δεν κάτι αστείο όπως νομίζουν κάποιοι ότι ιός είναι και θα περάσει, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είναι γελοίο που δήμερα που έχουμε τα μέσα να προστατέψουμε τους εαυτούς δεν παίρνουμε τα πράγματα στα σοβαρά. Νομίζω ότι όποιος διαβάσει το βιβλίο βλέπει από άλλη οπτική γωνιά την σημερινή κατάσταση και γίνεται πιο συνειδητοποιημένος. Επιπλέον ο Καμύ με το εν λόγω βιβλίο κέρδισε βραβείο Νόμπελ και καθιερώθηκε ως παγκόσμιος λογοτέχνης.

0

Τα ποιήματαΑριστούργημα

Η συλλογή ποιημάτων της Μαρίας Πολυδούρη με τίτλο ''Τα Ποιήματα'' αποτελείται από τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο έχει το τίτλο ''Οι τριλιές που σβήνουν'' γράφτηκαν το 1928 και αποτελούν στην ουσία μελαγχολικά ποιήματα με θέμα την νεκρά φύση, τα μαραμένα κρίνα και ανεκπλήρωτους έρωτες. Γράφτηκαν σε μια εποχή όπου η Πολυδούρη έπασχε από Φυματίωση και είχε απελπιστεί. Το δεύτερο κεφάλαιο αρχίζει το 1929 και έχει τίτλο ''Ηχώ στο Χάος'' και είναι αφιερωμένο στον ανεκπλήρωτο έρωτα ανάμεσα σε αυτήν και τον Καρυωτάκη καθώς επίσης με έμμεσο τρόπο αναφέρεται στην αυτοκτονία του και τον άδικο χαμό του. Το τρίτο κεφάλαιο είναι ποιήματα που δεν είχαν εκδοθεί ποτέ και είχαν γραφτεί σε μια περίοδο (1923) όπου η Πολυδούρη ήταν καλά στην ζωή της και δεν είχε νοσήσει ακόμα. Αν και τα ποιήματα αυτά είναι θλιμμένα, μελαγχολικά και απελπιστικά κερδίζουν όμως σε βάθος, ομορφιά και λυρικότητα. Επιπλέον σας προτρέπω να ψάξεται αυτά τα ποιήματα στο διαδίκτυο γιατί έχουν μελοποιηθεί και δημιουργούν ωραία συναισθήματα.

0

The subtle art of not giving a f*ckmust read

Η ευγενής τέχνη του να γράφεις όλα στα ...... ο οποίος είναι και ο τίτλος του βιβλίου συμβουλεύει τον αναγνώστη ότι η θετική σκέψη για ότι απασχολεί τον άνθρωπο δεν είναι η καλύτερη λύση για να λύσει ένας άνθρωπος τα προβλήματά του. Έτσι λοιπόν ο Mark Manson ο συγγραφέας του βιβλίου συμβουλεύει τον αναγνώστη ότι πρέπει να κατανοεί και να παραδέχεται τα προβληματά του, έτσι μόνο θα μπορέσει να βρεί λύση σε ότι τον απασχολεί. Ακόμα τονίζει ο Manson ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε αξίες που είναι πιο σημαντικές για εμάς. Γενικά ο κάθε άνθρωπος πρέπει να στοχεύει σε ότι του δίνει χαρά και ικανοποίηση. Ένα βιβλίο αυτογνωσίας λίγο διαφορετικό από όσα έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη. Must read.

0

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥΑξιόλογο και Ελπιδοφόρο

Ο Αύγουστος Κορτώ έγραψε το εν λόγω βιβλίο με σκοπό να ενημερώσει τον αναγνώστη ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη ότι δεν τραβάει μόνος αυτό το βαρύ φορτίο της ψυχασθένειας αλλά χιλιάδες άτομα περνούν το ίδιο τραύμα με αυτόν κι ότι η ασθένειά του μπορεί να θεραπευτεί. Ο λόγος του συγγραφέα είναι λυτρωτικός και θεραπευτικός καθώς επίσης δίνει ελπίδα στον αναγνώστη-ασθενή για ένα βήμα κοντά στην ίαση. Φυσικά είνσι από τα λίγα βιβλία που χαίρεσαι να διαβάζεις δύο φορές συνεχόμενες. Παρόλο που δεν είναι ιατρικό/επιστημονικό βιβλίο πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο για ψυχοθεραπεία λόγω των προσωπικών βιωμάτων του ίδιου του συγγραφέα που αναφέρονται στο βιβλίο. Το πιο συγκινητικό σημείο του βιβλίου είναι νομίζω ο Επίλογος όπου ο συγγραφέας προσδίδει αμεσότητα στον λόγο του αναφερόμενος στον αναγνώστη αρχίζοντας την παραγραφο με το εξής: "Δε γνωριζόμαστε αλλά σε ξέρω. Έχουμε περάσει μέρες και μήνες μαζί, ο καθένας κλεισμένος σπίτι του." Δείχνει μια καποιού ειδούς οικιότητα με τον αναγνώστη ο οποίος είναι κι αυτός άρρωστος. Στο τέλος του Επιλόγου η φραση: Ζούμε δύσκολες μέρες, τις χειρότερες-όμως απ' όλες τους, η σημερινή (Το 'ξερες; Ούτε κι εγώ!) είναι η καλύτερη δείχνει το νόημα όλου του βιβλίου.

0

To φύλο σαν δόλωμαΑριστούργημα

Η ψυχαναλύτρια Χλόη Κολύρη, η οποία ειδικεύεται στην μελέτη Σπουδών φύλου έγραψε αυτό το εγχειρίδιο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 και αναφέρει ότι εκτός από το διμερές φύλο (άρεν/θηλυ) υπάρχει και ένα τρίτο φύλο, το ουδέτερο το οποίο είναι άξιο μελέτης. Η έννοια του φύλου συναντάται με δύο μορφές το βιολογικό φύλο (sex) και το κοινωνικόπολιτικό φύλο (gender). Πιστεύω ότι το εν λόγω βιβλίο βοηθάει τον αναγνώστη να κστανοήσει τη σημασία του φύλου που έπαιξε τόσο δημαντικό ρόλο την περίοδο του 1ου και του 2ου φεμινισμού. Η κοινωνία έχει ανάγκη την επιμόρφωση των μελών της σε θέματα τόσο σημαντικά όσο το φύλο που αφορούν την εξέλιξη και την επιβίωση ατόμων όπως gay και queer. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί.

0

Η θέση 7ΑΑγωνιώδες

Αν και δεν είμαι φανατικός αναγνώστης βιβλίων ψυχολογικών θρίλερ, ίσως γιατί επηρεάζεται εύκολα ο ψυχισμός μου παρολαυτά το εν λόγω βιβλίο τράβηξε το ενδιαφέρον μου. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω διαβάσει άλλα βιβλία του συγγραφέα αυτό είναι το πρώτο και για να πώ την αληθεια μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο πρωταγωνιστής του βιβλίου (ο ψυχίατρος) προσπαθεί με την μέθοδο της ενδοσκόπισης να φέρει στην επιφάνεια το ψυχικό τραύμα της ασθενούς του με σκόπο να σώσει την κόρη του και το μωρό της ακόμα και αν πρέπει να σκοτωθούν όλοι οι επιβάτες του αεροπλάνου, βρίσκεται διαρκώς σε ένα δίλλημα. Ακόμα υπάρχει και το θέμα της ιδεολογίας αφού για να γίνει το φονικό πρέπει να ξυπνήσει τον βίαιο χαρακτήρα της πρώην ασθενούς του και να καταστρέψει άλλη μία ζωή. Υπάρχει αρκετή αγωνία στην ιστορία του βιβλίου πράγμα που το θεωρώ θετικό, με επηρέασε λίγο αρνητικά η ωμότητα της σκηνής που περιγράφει την κόρη του πρωταγωνιστή πάνω στο φορείο δεμένη και φιμωμένη, το βρήκα λίγο ακραίο αλλά ναί είναι ψυχολογικό θρίλερ άρα έτσι είναι οι σκηνές. Δεν είμαι σίγουρη αν θα επιλέξω άλλο βιβλίο του συγγραφέα παρόλο που το συγκεκριμένο μου άρεσε.

0

Το ΔώροΜέτριο

Το εν λόγω βιβλίο για να πώ την αλήθεια το διάβασα σε audiobook κι όχι σε βιβλίο. Το βιβλίο είναι σίγουρα καλογραμμένο. Οι ιστορίες είναι ενδιαφέρουσες και έχουν κάποιο ηθικό δίδαγμα και ο Στέφανος Ξενάκης είναι σίγουρα εξαιρετικός συγγραφέας. Η αλήθεια είναι ότι ένα βιβλίο για να γίνει best seller πρέπει να αρέσει στον κόσμο άρα αξίζει αλλά δυστυχώς εγώ συγκεκριμένα δεν βρήκα κάτι το ιδιαίτερο στις ιστορίες και μου φάνηκε ότι όλες οι ιστορίες ήταν κοινότυπες, καμία δηλαδή διαφορά μεταξύ τους. Ίσως σε μορφή βιβλίου και όχι audiobook να ήταν πιο ενδιαφέρον. Επειδή έχω διαβάσει βιβλία ψυχολογίας πολύ καλύτερα το βρήκα κάπως βαρετό. Παρολαυτά πιστεύω ότι δεν είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος να το αγοράσει κάποιος που μπορεί να του αρέσει περισσότερο από εμένα.

3

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότηταςmust read

Το εν λόγω βιβλίο (Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας) για να πώ την αληθεια το βρήκα τυχαία ψάχνοντας βιβλία φιλοσοφικού περιεχομένου και μπορώ να πώ ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα διαβαζοντάς το. Ηλίθιος σύμφωνα με τον συγγραφέα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ότι νομίζει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα. Το βιβλίο περιέχει διαγράμματα (άξονες χ,ψ) για την καλύτερη κατανόηση των εννοιών και είναι ευκολοδιάβαστο χωρίς να περιέχει δύσκολους όρους. Αξίζει να το αγοράσετε, περνάει ωραία η ώρα και μαθαίνεται και κάτι επιμορφωτικό.

0

MiddlesexΑριστούργημα

Μόλις σήμερα τελείωσα το βιβλίο Middlesex του Τζέφρι Ευγενίδης και μπορώ να πώ ότι ο συγγραφέας με ξαφνιασε ευχάριστα. Το περισσότερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην γενεαλογική ιστορία των παππούδων και των γονέων της πρωταγωνίστριας της Καλλιόπης. Η Καλλιόπη είναι ένα άτομο που έπασχε από ερμαφροδιτισμό και έχει περάσει σε αλλάγη φύλου. Η Καλλιόπη ή καλύτερα ο Κάλ όπως ονομάζεται τώρα αναφέρει την χρωμοσωμική ιστορία των συγγενών της για να καταλήξει στο τι προκαλεί το φαινόμενο του ερμαφροδιτισμού σε ένα παιδί. Το βιβλίο δεν είναι και ευχάριστο αλλά πιστεύω ότι μέσα από τις αναφορές στο ιστορικό των παππούδων και των γονέων του Κάλ φαίνεται σε κάποια σημεία και ο συναισθηματικός ψυχισμός του πρωταγωνιστή του βιβλίου. Διαβάζοντας το βιβλίο ανακάλυψα τις γνώσεις του Ευγενίδη όσον αφορά ιατρικά θέματα και είναι σίγουρο ότι θσ διαβάσω και άλλα βιβλία του στο μέλλον.

0

Ο διάβολος και η δεσποινίδα ΠριμΒαρετό

Διάβασα το εν λόγω βιβλίο μέχρι την 150 σελίδα. Το βιβλίο αυτό ο Διάβολος και η Δεσποινίδα Πρίμ έχει καλή πλοκή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες όπως η νεαρή Σαντάλ αλλά και η γριά Μπέρτα αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος. Ο Κοέλιο έχει γράψει πολύ πιο ενδιαφέροντα βιβλία με ηθικό δίδαγμα όπως τον Αλχημιστή και το Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μια ιστορία θρησκευτική φύσεως που από ένα σημείο και μετά κουράζει τον αναγνώστη και γίνεται βαρετό. Παρολαυτά έβαλα 7/10 λόγω του συγγρφέα. Ίσως για το 2000 που γράφτηκε να ήταν πιο επίκαιρο.

0

Άκου ανθρωπάκοmust read

Ο Βίλχεμ Ράιχ υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος πολεμήθηκε αρκετά για τις ιδέες και τις ανακαλύψεις του και για αυτό τον λόγο φυλακίστηκε από το φασιστικό καθεστώς το 1957. Πολλά κείμενα, βιβλία και συγγράμματά του τα έκαψαν στην φωτιά. Στο εν λόγω βιβλίο με τίτλο Άκου, ανθρωπάκο ο συγγραφέας απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση τον κοροιδεύει, που μένει αμέτοχος και απαθής σε περιπτώσεις που θα έπρεπε να αντιδρά για το δικό του καλό και για το καλό των γύρω του, που θα έπρεπε να δείχνει σεβασμό σε άτομα διαφορετικού χρώματος. Με λίγα λόγια ο Ράιχ ρίχνει ευθύνες στον κάθε άνθρωπο για τον φασισμό που επικρατεί σε κάθε χώρα, αφού αν είχε μυαλό δεν θα ψήφιζε κυβερνήσεις που δεν νοιάζονται για τον λαό. Ένα βιβλίο επίκαιρο μέχρι σήμερα που αν το διαβάσει κανείς μπορεί να του αλλάξει την ιδεολογία του και να τον απελευθερώσει.

0

Όφις και κρίνοΡομαντικό

Το Όφις και Κρίνο είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον Νίκο Καζαντζάκη όταν υπήρξε ακόμα νέος και δεν είναι τόσο γνωστό όσο όλα τα μεταγενέστερα που έχει γράψει. Το θέμα του βιβλίου είναι μια ερωτική ιστορία αλλά δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται στον εαυτό του ή σε κάποιο άλλο ζευγάρι. Ο λόγος που είναι γραμμένο το βιβλίο είναι διαφορετικός είναι ποιητικός και δημιουργεί συναίσθημα. Φαίνεται η διάφορα με τα αλλά βιβλία που είχε γράψει μετέπειτα και δείχνει και την φάση που ζούσε τότε. Να το αγορασετε θα σας αρέσει πολύ.

0

Thirteen Reasons WhyΣυγκλονιστικό

Για το συγκεκριμένο βιβλίο οι απόψεις ποικίλουν, κάποιοι θεωρούν ότι είναι αριστούργημα και κάποιοι ότι περιέχει σκηνές βίας και ρατσισμού που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ψυχοσύνθεση ενός εφήβου. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι συγκινητικό, είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που η Hannah μετά την αυτοκτονία της παραδίδει 13 κασέτες στον Clay στο μόνο άτομο που δεν είχε κακό σκοπό για αυτήν, είναι επίσης τραγικό ότι ο Clay και η Hannah είχαν την ευκαιρία να είναι μαζί αλλά δυστυχώς με όλα αυτά που συνέβησαν στην Hannah αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Το θέμα του βιβλίου είναι το bullying που δέχεται η Hannah στο σχολείο και που στο τέλος την οδηγεί στην αυτοκτονία. Φαινόμενα και τα δύο που συμβαίνουν καθημερινά, συνεχώς, δίπλα μας. Πιστεύω άξιζε το ότι παίχτηκε και σαν σειρά στο Netflix.

0

Υγιεινή του δολοφόνουΣυγκλονιστικό

H Αμελί Νοτόμπ είναι γνωστή για τις νουβέλες-θριλερ σειρές βιβλίων που κυκλοφορεί συχνά. Ο τρόπος γραφής της είναι απλός με καλή σύνταξη και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον όταν διαβάζει ο αναγνώστης ένα βιβλίο της στην πρωτότυπη γλώσσα δηλαδή στα γαλλικά. Το εν λόγω βιβλίο Η υγιεινή του δολοφόνου είναι αρκετά τρομακτικό αριστουργηματικό έργο, σε ορισμένα σημεία σου δημιουργεί συναισθήματα τρόμου. Πάντως η συγγραφέας είναι αρκετά δημοφιλής όσον αφορά το είδος των βιβλίων που γράφει. Το εν λόγω βιβλίο είναι εξαιρετικό.

0

Ο Οιδίποδας ΤύραννοςΑριστούργημα

Σε αυτήν την τραγική ιστορία του Σοφοκλή, ο Λάιος βασιλιάς της Θήβας παίρνει χρησμό πως το παιδί που θα γεννήσει η Ιοκάστη θα σκοτώσει τον πατέρα του δηλαδή τον ίδιο. Έτσι λοιπόν με το που γεννιέται ο γιός του Οιδίποδας τον εγκαταλείπει σε ένα δάσος. Τον Οιδίποδα όμως τον σώζει ένας βοσκός και τον παραδίδει στον βασιλιά της Κορίνθου που τον μεγαλώνει σαν γιό του. Ο Οιδίποδας καθώς μεγαλώνει πληροφορείται από το μαντείο των Δελφών ότι θα σκοτώσει τον πραγματικό του πατέρα και θα παντρευτεί την μητέρα του. Έτσι λοιπόν συμβαίνει, σκοτώνει στον δρόμο τον πατέρα του γίνεται βασιλιάς της Θήβας και παντρεύεται την μητέρα του. Η τραγικότητα του έργου είναι ότι όλα αυτά γίνονται με άγνοια του Οιδίποδα. Ο Οιδίποδας μαθαίνοντας ότι αυτός που σκότωσε ήταν ο πατέρας του αυτό τυφλώνεται. Εδώ βλέπουμε την τραγική ειρωνεία που υπάρχει στα έργα του Σοφοκλή. Βιβλίο που έχει πολλά να διδάξει.

0

Η απολογία του ΣωκράτηΑριστούργημα

Σε ηλικία περίπου 70 ετών ο μεγάλος σοφός, ο Σωκράτης αναγκάστηκε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τις ιδέες αλλά και την ίδια του την ζωή αφού κατηγορήθηκε από μια μερίδα Αθηναίων ότι δεν πίστευε στους θεούς και ότι διεφθειρε τους νέους. Η ποινή που του επέβαλαν ήταν ο θάνατος. Έτσι λοιπόν μετά τον θάνατό του ο Πλάτωνας έγραψε αυτό το βιβλίο, την Απολογία του Σωκράτη. Ο Σωκράτης προσπαθεί να αλλάξει την γνώμη του κατηγορητηρίου αναφέροντας το πόσο βοηθάει τους νέους και προσπαθεί να ανασκευάσει τις κατηγορίες υπέρ του. Αρκετά σημαντικό βιβλίο και αυτό γραμμένο από τον Πλάτωνα σχετικό μα τον δόλιο τρόπο των αρχαίων Αθηναίων να κατηγορήσουν κάποιον αθώο όπως εδώ τον Σωκράτη. Φαίνοται επίσης οι σκληροί νόμοι της αρχαίας Ελλάδας.

0

Το σχέδιο με τις ιτιέςΜυστηριώδες

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Κίνας την περίοδο της εξάπλωσης της πανώλης. Ο δικαστής Τι, ο χαρακτήρας του βιβλίου προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο τριών φαινομενικά ασύνδετων δολοφονιών που είχαν ως στόχο τον αφανισμό σημεντικώ αριστοκρατικών οικογενειών της πόλης. Αγωνία, μυστήριο, δράση συνθέτουν το σκηνικό του βιβλίου. Ο συγγραφέας Robert Van Gulik βασίζει την πλοκή των ιστοριών του στην κινέζικη λογοτεχνία. Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο.

0

ΑσκητικήΣυγκλονιστικό

Ο Καζαντζάκης στο βιβλίο του με τίτλο Ασκητική αναφέρει και στοχάζεται φιλοσοφικά ζητήματα όπως η ράτσα του ανθρώπου, το σύμπαν. Χωρίζεται σε ενότητες που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα κεφάλαια. Το βιβλίο αυτό είναι μια φιλοσοφική αναζήτηση του συγγραφέα για την ζωή, τον θάνατο του ανθρώπου και την άβυσσο. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 12 διαφορετικές γλώσσες και θεωρείται η Αρχή και το τέλος του Νίκου Καζαντζάκη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο που προκαλεί ποικίλα ερεθίσματα στον αναγνώστη σχετικά με την ζωή. Από το σημαντικότερα βιβλία του συγγραφέα.

0

Γνώρισε την προσωπικότητά σουmust-read

Ένα πάρα πολύ χρήσιμο βιβλίο από τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Χανς Αιζενκ σε συνεργασία με τον Γκλεν Ουίλσον. Στην πραγματικότητα αυτό το βιβλίο περιέχει μια σειρά από ερωτήσεις προσωπικές, καθημερινές για να απαντήσει ο αναγνώστης σε θέματα όπως Κοινωνικότητα, Αυθορμητισμό, Αυτονομία, Εξάρτηση, Άγχος, Υποχωρητικότητα, αισθήματα Ενοχής και Κατωτερότητας κ.λ.π για την σκιαγράφηση της προσωπικότητας του αναγνώστη. Οι ερωτήσεις είναι εύκολες και κατανοητές και καλύπτουν όλο το θέμα του χαρακτήρα ενός ατόμου. Ευχάριστο βιβλίο και εποικοδομητικό.

0

ΠρωταγόραςΑριστούργημα

Στο βιβλίο του Πλάτωνα με τίτλο ''Πρωταγόρας'' γίνεται λόγος για το αν η αρετή μπορεί να διδαχθεί. Γίνεται διάλογος ανάμεσα στον Πρωταγόρα ο οποίος πιστεύει ότι η αρετή μπορεί να διδαχθεί και στον Σωκράτη ο οποίος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Το θέμα του βιβλίου είναι η ρητορική και η πειθώ που πρέπει να έχει ένας καλός ρήτορας για να τεκμηριώσει τις απόψεις του ακόμα κι αν αυτές είναι λανθασμένες. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν βρίσκουν σωστή ούτε την μια άποψη ούτε την άλλη και ότι η συζήτηση αναβάλλεται για μια άλλη στιγμή.

0

Η δίκηΑριστούργημα

Η δίκη του Φραντς Κάφκα ένα βιβλίο με διαφορετικές ερμηνείες. Η ιστορία αρχίζει με το κ. Κ ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη σκηνή στο δωμάτιο που νοίκιαζε. Έξω από το δωμάτιο τον περιμένουν άτομα της αστυνομίας για να τον οδηγήσουν στο δικαστήριο χωρίς να του εξηγήσουν για πιο λόγο δικάζεται. Ο κ. Κ αρχίζει να ψάχνει τους λόγους την εκδίκασης του χωρίς αποτέλεσμα. Ένα αρκετά φιλοσοφημένο βιβλίο το οποίο μαζί με την "Μεταμορφωση" του ίδιου συγγραφέα θεωρείται από τα σημαντικότερα βιβλία της κλασσικής λογοτεχνίας. Πρέπει να διαβαστεί.

0

Το ημερολόγιο της Άννας ΦρανκΣυγκλονιστικό

Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ είναι η ιστορία της Εβραίας Άννας μιας κοπέλας η οποία έζησε την περίοδο της γερμανικής βιαιότητας την περίοδο της Ναζιστικής Γερμανίας όπου κατακτητής ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ. Είναι γνωστή η περίοδος του Ολοκαυτώματος και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως όπου φυλάκιζαν του Εβραίους γιατί του θεωρούσαν μίασματα. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε κάτι ημερολόγια που κρατούσε η εβραία Άννα Φράνκ η οποία ζούσε σε ενα υπόγειο κάτω από άσχημες συνθήκες. Συγκλονιστικό βιβλίο. Όλη η αλήθεια της Ναζιστικής Γερμανίας έτσι όπως τα έζησε αυτή η κοπέλα. Αξία έχει θέση στα κλασικά αριστουργήματα.

1

ΑντιγόνηΑριστούργημα

Ο Σοφοκλής στην τραγωδία του με τίτλο "Αντιγόνη" αναφέρεται στην Νέμεσις και την θεία δίκη και τον άγραφο νόμο. Μετά τον θάνατο του Πολυνείκη και του Ετεοκλή (γιοί του Οιδίποδα) ο Κρέοντας ο οποίος παίρνει την εξουσία αποφασίζει να θάψει το Ετεοκλή με τιμές ενώ ο Πολυνείκης να μείνει άταφος. Η Αντιγόνη αδερφή των δυο σκοτωμένων αποφασίζει να θάψει τον Πολυνείκη. Για την απόφαση της αυτή ο Κρέοντας θα την θάψει ζωντανή σε μια σπηλιά όπου εκεί η Αντιγόνη αυτοκτονεί. Η τραγωδία αυτή που παίζεται μέχρι σήμερα στο θέατρο αναφέρεται στον άγραφο νόμο που σέβεται τόσο πολύ η Αντιγόνη. Το βιβλίο αυτό διδάσκεται στην δευτέρα Λυκείου και είναι μείζονος σημασίας στην εκπαίδευση των μαθητών.

0

ΣυμπόσιονΑριστούργημα

Ο Πλάτωνας στο έργο του αυτό με τίτλο "Συμπόσιον " δημιουργεί μια συνάντηση γνωστών επιφανών Αθηναίων το 416 π.χ μαζί και ο Σωκράτης. Αφού λοιπόν τελειώνει το φαγοπότι μαζεύονται όλοι και μιλούν για τον έρωτα από την δική του πλευρά ο καθένας. Να τονίσω εδώ ότι την ιστορία την διηγείται ο Απολλόδωρος σε έναν γνωστό του που συναντάει τυχαία. Σε αυτό λοιπόν το έργο του Πλάτωνα γίνεται λόγος για ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί κυρίως τούς νέους. Ωραίοι διάλογοι μεταξύ των Αθηναίων που πήραν μέρος στο συμπόσιο και το σημαντικότερο είναι ότι μιλάει ο καθένας από την δική του πλευρά άρα βλέπουμε ότι ο έρωτας είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο.

1

QueerΣυγκλονιστικό

Ο Ουίλιαμ Μπάροουζ γνωστός για τη αργκό και τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζουν τα βιβλία του έγραψε το Queer. Το θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία του Ουίλιαμ Λι ο οποίος νιώθει έλξη για έναν μικρότερο νεαρό. Το ωραίο του βιβλίου είναι το συναίσθημα που νιώθει ο Ουίλιαμ Λι. Λόγος όσον αφορά το βιβλίο γίνεται πάνω στη Εισαγωγή όπου εξηγεί οτι η ιστορία αναφέρεται στον ίδιο τον Μπάροουζ ( Ουίλιαμ Μπάροουζ - Ουίλιαμ Λι ). Στον λόγο του Μπάροουζ υπάρχει σαρκασμός κάτι που δημιουργεί ευχαρίστηση στον αναγνώστη όσον αφορά το διάβασμα.

0

Ο νους του Θεούmust-read

Ένας αρκετά σημαντικό βιβλίο από τον νευρολογο Jay Lombard ο οποίος μέσα από αυτό το βιβλίο απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη του θεού όπως ποιό είναι το νόημα της ύπαρξης μας; , είμαστε ελεύθεροι; , τι συμβαίνει όταν φευγουμε από την ζωή; Αναφέρεται λοιπόν σε καίρια ερωτήματα χωρίς να γίνεται θρησκόληπτος θέλοντας να ενώσει την ψυχή του ανθρώπου με την πίστη στον θεό αλλά και με την βοήθεια της επιστήμης. Έτσι λοιπόν θεός και επιστήμη ενώνονται για την λύση προβλημάτων του ανθρώπου. Πολύ καλό βιβλίο, ο Lombart είναι αντικειμενικος χωρίς να φανατιζεται είτε με τον θεό είτε με την επιστήμη.

0

Hbr's 10 Must Reads on Emotional Intelligence (with Featured Article What Makes a Leader? by Daniel Goleman)must read

Συνήθως τα βιβλία ψυχολογίας που κυκλοφορούν κατα καιρούς αναφέρονται στην εγκεφαλική νοημοσύνη (IQ) αλλά στο εν λόγω βιβλίο το οποίο γραφτηκε από τον Daniel Goleman με μεγάλη επιτυχία γίνεται λόγος για την συναισθηματική νοημοσύνη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται πιο σημαντική από την εγκεφαλική. Πολύ σημαντικό βιβλίο για να αναθεωρήσει ο αναγνώστης τι είναι πιο σημαντικό στην ζωή του. Η συναισθηματική νοημοσύνη καθορίζει τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος όσον αφορά την σχέση με την οικογένεια του, τους φίλους τους συναδέλφους άρα λοιπόν σωστά θεωρείται πιο σημαντική από την εγκεφαλική. Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο παίρνει θεωρητικές γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βίας και άλλων σοβαρών προβλημάτων που εμποδίζουν τα παιδιά να εξελιχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενηλίκους. Πρέπει να διαβαστεί από όλους.

0

Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια Γ΄ ενιαίου λυκείουΑριστούργημα

Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του "Ηθικά Νικομάχεια" ορίζει την ευδαιμονία ως το υπέρτατο αγαθό. Η ευδαιμονία όμως σύμφωνα με τον Αριστοτέλη δεν είναι ούτε τα πλούτη ούτε οι σαρκική επαφή αλλά η πνευματική γνώση. Στο βιβλίο αυτό που διδάσκεται στην τρίτη Λυκείου στην θεωρητική κατεύθυνση το κείμενο είναι γραμμένο στα αρχαία ελληνικά με σκοπό να διδάξει στον μαθητή τις αξίες των αρχαίων προγόνων. Αν δεν έχει κάποιος αυτό το βιβλίο καλό θα ήταν να το αγοράσει σε κάποια έκδοση γιατί ο Αριστοτέλης αλλά και οι άλλοι φιλόσοφοι πρέπει να διδάσκονται και στο σχολείο αλλά και μετά το σχολείο.

0

Stephen King Goes to the MoviesΑριστούργημα

Ο Stephen King δεν θεωρείται άδικα ο σημαντικότερος συγγραφέας science fiction βιβλίων. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό εδώ το βιβλίο με τίτλο Stephen King goes to the movies γίνεται αναφορά κάποιων βιβλίων του συγγραφέα ( 1408, The mangler, Hearts in Atlantis, The Shawshank redemption, Children of the corn ) που έχουν γυριστεί σε ταινίες. Σε κάθε έργο που έχει γίνει ταινία γίνεται περιγραφή των γεγονότων. Το συν του είναι ότι είναι γραμμένο στα αγγλικά την πρωτότυπη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας και νιώθει ο αναγνώστης σε μεγαλύτερο βαθμό την σκηνή. Ατμοσφαιρικό και αυτό το βιβλίο. Στο έργο Children of the corn προκαλεί τρόμο στον αναγνώστη. Όσοι είστε φανατικοί του Stephen King θα το λατρεψετε.

0

Πιάσε με αν μπορείςΠιάσε με αν μπορείς

Αν και δεν είμαι φαν τέτοιων βιβλίων μπορώ να πω αντικειμενικα ότι το βιβλίο ήταν καλό. Η ιστορία του βιβλίου είναι ένας μικροαπατεώνας ο Φράνκ Γ. Αμπινγκνειλ ο οποίος παριστάνει τον πιλότο της πολιτικής αεροπορίας της Ν. Υόρκης με σκοπό την κατάχρηση χρημάτων και τις ελευθερίες που του παρέχει η θέση του πιλότου. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι πάντα με κάποιον τρόπο ξεφεύγει. Μια πολύ ωραία περιπέτεια με πλοκή που σου προκαλεί αγωνία και γέλιο. Προσωπικά δεν με άγγιξε το θέμα. Αν ήταν προς τα θέματα που θεωρώ must θα εβαζα καλύτερη βαθμολογία. Κατά τ' αλλά καλό βιβλίο για οποίον τον ενδιαφέρει το θέμα.

0

ΔέσποιναΣυγκλονιστικό

Αγαπημένος Αύγουστος Κορτω. Η Δέσποινα όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου είναι μια μάνα που χάνει το παιδί της λόγω του πολέμου. Ο Χρήστος ο γιός της μαθαίνοντας ότι ο Σήφης δεν είναι ο πατέρας του φεύγει στα ξένα και γίνεται επαναστάτης. Ωραία ιστορία και καλή πλοκή. Το κορυφαίο σημείο όμως είναι όταν η Δέσποινα μετά τον θάνατο του Χρήστου από ενα τυχαίο γράμμα μαθαίνει ότι ο Χρήστος έχει μια κόρη την εγγονή της Δέσποινας η οποία ζεί στο εξωτερικό. Μια ιστορία για τον πόνο της μάνας που χάνει άδικα το παιδί της. Εδώ ο Κορτω παρομοιάζει την Δέσποινα με την Παναγία. Καλή επιλογή βιβλίου.

0

Ψυχολογία και παιδαγωγικήmust-read

Ο Jean Piaget ψυχολόγος και καθηγητής γενετικής ψυχολογίας στη Σορβόνη το 1952 στο βιβλίο του αυτό μας αναφέρει μεθόδους και συστήματα που πρέπει να εφαρμόζονται στα σχολεία από τους παιδαγωγούς για την καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά Ινστιτούτα. Απαραίτητο βιβλίο για καθηγητές που θέλουν να μάθουν μεθόδους παλαιότερων χρόνων πάνω στην εκπαίδευση των μαθητών. Είναι επιστημονικά γραμμένο αλλά όχι δύσκολο να κατανοηθεί από μαθητές λυκείου που δεν είναι σχετικοί με το θέμα.

0

The Man Who Mistook His Wife for a HatΑριστούργημα

Σε αυτό εδώ το βιβλίο του δημοφιλούς νευρολόγου Oliver Sacks γίνεται λόγος για ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από άνοια, αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Το βιβλίο είναι ένα επιστημονικό δοκίμιο το οποίο βοηθάει τον αναγνώστη με απλό λόγο αλλά συνάμα τεκμηριωμένο διάφορες νευρολογικές διαταραχές που μπορεί να πάσχει ένας π.χ ηλικιωμένος άνθρωπος. Εδώ ο άνθρωπος που μπέρδεψε την γυναίκα του με ένα καπέλο όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου είναι στην ουσία ένας ασθενής που πάσχει από μια ασθένεια που λέγεται άγνοια και συγχέει πράγματα και ανθρώπους μεταξύ τους. Σημαντικό εγχειρίδιο για γιατρούς ή επιστήμονες που ψάχνουν ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στις νευρολογικές ασθένειες. Το συστηνω ανεπιφύλακτα.

0

Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντmust-read

Το βιβλίο του Ε.Μ. Φόρστερ "Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ πραγματεύεται την ανισότητα των κοινωνικών τάξεων στην Αγγλία. Η Έλεν Σλέγκελ η οποία κατάγεται από μια διανοούμενη αλλά φτώχεια οικογένεια ερωτεύεται τον Πόλ Γουιλκοξ ο οποίος κατάγεται από μια οικογένεια πραγματιστων με υψηλή κοινωνική θέση. Μέσα από την συναισθηματική σχέση ανάμεσα στους δύο νέους βλέπει ο αναγνώστης την ανισότητα ανάμεσα στις τάξεις και τις κοινωνικές διαφορές στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Αριστούργημα. Αξίζει την αγορά του. Να τονίσουμε οτι μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1993 με πρωταγωνιστές τον Άντονι Χόπκινς, την Έμα Τόμσον και την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

0

Το παιχνίδι του ΡίπλεϋΑγωνιώδες

"Το παιχνίδι του Ρίπλεϊ" της Patricia Highsmith μεταφέρει τον αναγνώστη στην Γαλλία όπου μια ομάδα κακοποιών εκτελούν διάφορους απατεώνες. Ο Ρίπλεϊ είναι ένας μικροαπατεώνας όπου βάζει άλλους κακοποιούς να κλέβουν πολύτιμα αντικείμενα για λογαριασμό του. Με σκοπό την εκτέλεση ενός κακοποιού ο Ρίπλεϊ αναθέτει σε έναν καθημερινό άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία να αναλάβει αυτός την εκτέλεση του κακοποιού με αντάλαγμα να τον βοηθήσει να κάνει εξετάσεις όσον αφορά την ασθένεια του. Αυτός ο άνθρωπος θα πάρει όλο το βάρος την δολοφονίας. Η κορύφωση της ιστορίας φαίνεται στο σημείο που ο άνθρωπος εκείνος νιώθει την ανάγκη να κάνει την μιά εκτέλεση μετά την άλλη για να βοηθήσει τον εαυτό του να γιατρευτεί. Αγωνία, μυστήριο συνθέτουν την ατμόσφαιρα αυτού του βιβλίου. Μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τον τίτλο "Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ."

0

Nick CaveΑριστούργημα

Το βιβλίο του Nick Cave, "Mercy on me" κυκλοφόρησε αν δεν κάνω λάθος το φθινόπωρο του 2017 και είναι βιογραφικό. Το ιδιαίτερο στοιχείο του βιβλίου είναι ότι δεν περιέχει μια μόνο λόγια αλλά αποτελείται από σκίτσα και σκιαγραφούν την πορεία του μουσικού από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωση και την καθιέρωση του στην μουσική βιομηχανία. Εδώ στην Ελλάδα η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από τον συγγραφέα Γιώργο-Ικαρο Μπαμπασακη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΟΞΥ. Η σκιτσογραφηση του βιβλίου κάνει πιο ευχάριστο το διάβασμα.

0

Να με φωνάζεις με τ' όνομά σουΑριστούργημα

Καλοκαίρι 1980, Ιταλία. Ο 17χρονος Έλιο ερωτεύεται τον Όλιβερ έναν 24χρονο ερευνητή που φθάνει στο σπίτι το πατρικό του Έλιο για να εκδόσει το βιβλίο του. Στα δύο πρώτα κεφάλαια ο συγγραφέας περιγράφει την θλίψη, τον πόνο, την ντροπή και την αδιαφορία που νιώθει ο Έλιο από την μεριά του Όλιβερ. Στο τρίτο κεφάλαιο όταν οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά ο Έλιο θα καταλάβει την αμοιβαία έλξη που νιώθουν μεταξύ τους και θα ζήσει ένα ερωτικό ειδύλλιο. Το καλοκαίρι εκείνο θα μείνει για πάντα στην ψυχή και το μυαλό του Έλιο. Στο τελευταίο κεφάλαιο, το τέταρτο ανα φέρεται στον αποχαιρετισμό του Όλιβερ από τον Έλιο. Συγκλονιστική γραφή, καλοκαιρινός ήλιος, θάλασσα και πάνω από όλα τα συναισθήματα του Έλιο που συγκινούν τον αναγνώστη. Ο πρώτος έρωτας έστω και κάπως διαφορετικός από ότι έχουμε συνηθίσει (ανάμεσα σε δύο νεαρούς) δείχνει οτι στην αγάπη δεν υπάρχουν όρια. Πανέμορφο βιβλίο από όλες τις πλευρές.

0

Ο θάνατος του Ιβάν ΊλιτςΑριστούργημα

Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς είναι ενα μυθιστόρημα του Λέων Τολστόι που με τρόπο λυρικό ο συγγραφέας αποδίδει τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που γνωρίζει ότι σύντομα θα πεθάνει. Ο Ίλιτς είναι ένας δικαστικός υπάλληλος που περιστρέφεται από άτομα με μόνο σκοπό να επωφεληθούν. Έτσι όταν ένα ατύχημα τον βάζει κατακοιτο στο κρεβάτι αρχίζει να αναρωτιέται ποιοί τον συμπαθούν πραγματικά και ποιοί είναι εχθροί του. Συγκλονιστικός τρόπος γραφής που κάνει τον αναγνώστη να σκέφτεται διάφορα για τον θάνατο. Αξίζει την αγορά του.

1

Το εγωιστικό γονίδιοmust-read

Το σημαντικότερο εγχειρίδιο Βιολογίας μέχρι σήμερα. Μέσα στο βιβλίο αυτό του Ρίτσαρντ Ντόκινς αναφέρονται ορισμοί για το γονίδια, τα χρωμοσώματα, το DNA, το γενετικό υλικό κ.α. Είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να κάνουν μια εισαγωγή στην Βιολογία. Το πιο θετικό από όλα είναι οτι ο συγγραφέας, ο Ντόκινς το έχει γράψει εκλαϊκευμένα με απλό λόγο έτσι ώστε να το διαβάσουν και άλλα άτομα εκτός από επιστήμονες. Να σημειώσουμε εδώ ότι έχει επανακυκλοφορήσει τελευταία με σύνθετες σημειώσεις. Must read.

0

Διάφανα χρόνιαΣυγκλονιστικό

Ο Θάνος Ανεστόπουλος και τα Διάφανα Κρίνα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Όντας από τα παιδιά εκείνα που άκουγαν Διάφανα Κρίνα χαρηκα όταν έμαθα ότι ο Θάνος θα κυκλοφορούσε βιβλίο με ποιήματα έστω κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το βιβλίο είναι εξαιρετικό, μιλάει για πόνο ψυχικό, για άτομα που κάθε μέρα σηκώνουν βαρύ φορτίο λόγω της ασθένειας από την οποία πάσχουν αλλά η αλήθεια είναι ότι και ο Θάνος όταν το έγραφε ήταν ήδη πολύ άρρωστος. Έτσι λοιπόν αποτυπώνεται στο βιβλίο όλος ο ανθρώπινος πόνος. Αξίζει την αγορά του.

0

Κυνηγώντας το έγκλημαΑγωνιώδες

ΟΙ πρωταγωνιστές του βιβλίου ο Τόμυ και η Τάπενς είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι που ζεί στην Αγγλία. Μετά από προτροπή της Τάπενς ανοιγουν ένα γραφείο ερευνών με σκοπό να λύσουν διάφορα μυστήρια. Αγαπημένη Άγκαθα Κρίστι με πολύ μυστήριο, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και φόντο την ομιχλώδη Αγγλία. Αγαπημένο και αυτό όπως όλα της συγγραφέως.

0

Θαμμένα μυστικάΜυστηριώδες

Το βιβλίο της Ρούθ Ρέντελ ''Θαμμένα Μυστικά'' είναι μυστηριώδες, αγωνιώδες, τρομακτικό και αρκετά ενδιαφέρον. Η ιστορία ξεκινάει όταν ένας αγρότης με τον σκύλο του ανακαλύπτει ψάχνοντας μανιτάρια ένα ανθρώπινο οστό. Έτσι ο αστυνόμος της περιοχής προσπαθεί να ανακαλύψει έναν φόνο άγνωστο ο οποίος έγινε πολλά χρόνια πρίν. Αξιοσημείωτο είναι η σύνδεση των γειτόνων της περιοχής και χαρακτήρων του βιβλίου μεταξύ τους. Καλή επιλογή βιβλίου για να ανέβει η αδρεναλίνη.

0

Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του ΑζκαμπάνΑριστούργημα

Ο Χάρι Πότερ ο μικρός μαθητευόμενος μάγος, ο ήρωας της σειράς βιβλίων της ΤΖ. Κ. Ρόουλινγκ έχει μαγέψει πολλά παιδιά και μικρά και μεγάλα. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και από ενήλικες με την ίδια σοβαρότητα. Το εν λόγω βιβλίο ''Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν'' είναι πιο σκοτεινό και πιο μυστηριώδες από τα άλλα δύο προηγούμενα της σειράς. Είναι κατάλληλο για αναγνώστες που αρχίζουν για πρώτη φορά το διάβασμα.

0

1984Συγκλονιστικό

Τίτλος βιβλίου "1984" ο μεγάλος αδελφός. Το βιβλίο του Τζώρτζ Όργουελ που θεωρείται ορόσημο και διαχρονικό όσον αφορά τα δικτατορικά καθεστώτα. Το βιβλίο το οποίο γράφτηκε πριν το 1984 στο έτος που αναφέρεται ο συγγραφέας διαπραγματεύεται μια χώρα σε πόλεμο όπου το καθεστώς (μεγαλος αδελφος) που κυβερνάει τους πολίτες της δεν τους αφήνει να έχουν σχέσεις ούτε φιλικές ουτε ερωτικές. Ο Γουίνστον και η Τζούλια για να ζήσουν τον έρωτά τους θα επαναστατήσουν με τίμημα την ίδια τους την ζωή. Το πιο σκληρό και ρεαλιστικό βιβλίο του συγγραφέα. Αξίζει την αγορά του.

0

Ο αλχημιστήςΑριστούργημα

"Όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ όλο το σύμπαν συνομωτει για να τα καταφέρεις", αυτό είναι το νόημα του "Αλχημιστή" του πιο δημοφιλούς βιβλίου του Πάολο Κοέλιο που το έχουν διαβάσει όλες οι ηλικίες. Πρωταγωνιστής του βιβλίο είναι ένας νεαρός βοσκός ο Σαντιάγκο ο οποίος βάζει ένα στόχο στην ζωή και για να καταφέρει αυτό που επιθυμεί ταξιδεύει μέχρι την μακρινή έρημο της Αφρικής ψάχνοντας τον Αλχημιστή. Ένα πολύ όμορφο βιβλίο με δίδαγμα ότι μερικές φορές αυτό που επιθυμούμε δεν είναι αυτό που θέλουμε στην πραγματικότητα.

0

Ραμπαστένmust read

Ο ''Ραμπαστέν'' είναι από τα πρώτα βιβλία του συγγραφέα που γράφτηκαν το 1999 και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Εξάντας. Είναι γνωστή η αγάπη του Κορτώ για την γαλλική γλώσσα και εδώ οι χαρακτήρες έχουν γαλλικά ονόματα. Ο Ραμπαστέν με λίγα λόγια είναι ένα πολύ όμορφο και έξυπνο αγοράκι που προσπαθεί να ανακαλύψει τον έρωτα. Η ιστορία διαδραματίζεται από την ημέρα της γέννησης του Ραμπαστέν μέχρί τα εφηβικά του χρόνια. Τα γεγονότα της ιστορίας έχουν λυρικότητα και τραγικότητα. Καλή επιλογή βιβλίου που σε ταξιδεύει χρόνια πίσω.

0

Η λύσσαΤρομακτικό/Αγωνιώδες

Το βιβλίο ''Η Λύσσα'' είναι πραγματικά το πρώτο βιβλίο του Κορτώ που διάβασα. Μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει με την σημερινή κατάσταση της πανδημίας που ζούμε αφού η ιστορία του βιβλίου είναι η αρρώστια (Λύσσα) που ξεσπάει σε ένα ορεινό χωριό της Πίνδου με τους κατοίκους να ζούν τρομαγμένοι και να προσπαθούν να επιβιώσουν. Από τον γραπτό λόγο του συγγραφέα δεν λείπει η λυρικότητα αλλά και η τραγικότητα. Δεν του βάζω 10/10 γιατί τα επόμενα βιβλία του ήταν πολύ καλύτερα. Το βιβλίο αυτό είναι ο λόγος που διαβάζω βιβλία του συγγραφέα μέχρι σήμερα. Best choice!!!

0

Φωτιά στα ΣαββατόπαχαΑστείο

Αν και τα περισσότερα βιβλία του Αυγούστου Κορτώ αναφέρονται σε θέματα ψυχολογικού περιεχομένου όπως κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια αυτό εδώ το βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει μεμονωμένες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων κάνει τον αναγνώστη να περνάει ευχάριστα την ώρα του και να ξεχνάει για λίγο τα προβλήματά του. Το βιβλίο κατηγοριοποιείται στα ευθυμογραφήματα (ο συγγραφέας έχει γράψει κατα καιρούς και άλλα τέτοια) και έχουν μια δόση αστείου χαρακτήρα χωρίς να χάνουν την σοβαρότητά τους.

0

ΡέναΑριστούργημα

Άλλο ένα βιβλίο του Κορτω που έχει κερδίσει βραβείο και αποδεικνυει ποσό καλός συγγραφέας είναι. Η Ρένα του Αυγούστου Κορτω είναι μια γυναίκα που δεν έχει περάσει και λίγα στην ζωή της. Μεγαλωμένη σε έναν οίκο ανοχής στην Ελλάδα του 1940 ζει την φρίκη του πολέμου και τον διωγμό από το μέρος που μεγάλωσε ζώντας φρικτά βασανιστήρια την περίοδο των Δεκεμβριανών. Η ζωή επίσης δεν την άφησε να ζήσει τον έρωτα αφού όλοι οι άντρες που πήγαιναν μαζί της για κάποιο διάστημα έφευγαν μακριά. Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να πείσει τον αναγνώστη ότι άτομα όπως εδώ η Ρένα δεν είναι ανήθικα αλλά ότι η ζωή της είναι αυτήν λόγω πολλών δυσμενών συνθηκών. Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στο θέατρο με πολύ καλές κριτικές κι όχι άδικα.

0

Το ξύλινο παλτόΣυγκλονιστικό

Άλλο ένα βιβλίο της Κατερίνας Γώγου με ποιήματα που συγκλονίζει. Στην συγκεκριμένη ποιητική συλλογή υπάρχει πιο συναισθηματικότητα, πιο θλίψη, πιο έντονος λόγος και μεγαλύτερη επαναστατική διάθεση. Βλέπουμε και εδώ την βία της εξουσίας ενάντια στις μειονότητες. Όπως κάθε βιβλίο της Γώγου προκαλεί και αυτό με την σειρά του συναισθήματα θλίψης και μίσους απέναντι στην βιαιότητα του απολυταρχικού καθεστώτος της Ελλάδας την εποχή του πολέμου.

1

Ο λύκος της στέπαςΑριστούργημα

Το βιβλίο του Έρμαν Έσσε "Ο λύκος της στέπας" έχει ως θέμα την μοναξιά και την απόκλιση του νέου ανθρώπου από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου ο Χάρρυ ένας κύριος γύρω στα πενήντα ζει μόνος με παρέα τα βιβλία του. Ένα βράδυ σε έναν χορό γνωρίζει και ερωτεύεται την Ερμινε μια κοπέλα πολύ όμορφη με χαρά για την ζωή η οποία το βοηθάει να δραπετεύσει από την θλιβερή ζωή του και να βρεί την ευτυχία, μία ευτυχία που δεν κρατάει όμως για πολύ. Εδώ ο συγγραφέας παρομοιάζει τον πρωταγωνιστή με έναν λύκο της στέπας ο οποίος τραβάει έναν μοναχικό δρόμο και στο μυαλό του επικρατεί μια χαοτική κατάσταση. Αριστουργηματικά γραμμένο και με λυρικότητα στον λόγο προκαλεί συγκίνηση. Αξίζει να το διαβάσουν και μεγάλοι σε ηλικία αλλά και μικρότεροι.

0

Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπηςΜυστηριώδες

Η Μάρω Βαμβουνάκη είναι από τις αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς. Έχει γράψει αρκετά αξιόλογα βιβλία. Στο εν λόγω βιβλίο λοιπόν με τίτλο "Το Φάντασμα της αξοδευτης αγάπης" αναφέρεται σε έρωτες που δεν είχαν καλό τέλος και έμειναν ανεκπλήρωτοι. Ο λόγος που αγορασα το βιβλίο ήταν το εξώφυλλο του με φόντο μια βροχερή ημέρα στην Πράγα από όπου ξεκινάει και ο πρόλογος του βιβλίου. Φυσικά δεν μετανιωσα που το αγορασα αφού και η ιστορία του βιβλίου αλλά και ο αισθαντικος τρόπος που γράφει η συγγραφέας με τράβηξαν έτσι ώστε να συνεχίσω το διάβασμα. Πραγματικά αξιόλογο βιβλίο.

0

Η δύναμη του τώραΔύσκολο/must read

Το βιβλίο του Έκχαρτ Τολ "Η δύναμη του τώρα" είναι ενα βιβλίο αυτό βελτίωσης που πρέπει να διαβαστεί από όλους. Το βιβλίο το έγραψε ο συγγραφέας την περίοδο όπου ο ίδιος περνούσε ένα ψυχολογικό πρόβλημα οπότε υπάρχει το θέμα της εμπειρίας. Το βιβλίο με λίγα λόγια λέει στον αναγνώστη να μην παλεύει με το παρελθόν και το μέλλον αλλά να ζει στο παρόν. Το μόνο αρνητικό στο βιβλίο είναι ότι έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο διάβασμα ( σε εμένα τουλάχιστον ) και έτσι κουράζει λίγο.

0

Μικρό χρονικό τρέλαςΣυγκλονιστικό

Το βιβλίο του Αυγούστου Κορτω "Μικρό Χρονικό Τρέλας" το εν λόγω βιβλίο δηλαδή μοιάζει πολύ με "Το βιβλιο της Κατερίνας" μόνο που εδώ δεν μας αναφέρει το πρόβλημα ψυχικής υγείας της μητέρας του αλλά ενα ψυχωτικό επεισόδιο που πέρασε ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2008 όπου στο τέλος αναγκάστηκε μετά από προτροπή των δικών του ανθρώπων αλλά και του ψυχολόγου του στο νοσοκομείο. Το βιβλίο ξεκινά με τον συγγραφέα να μη βρίσκεται σε διαύγεια ( νόμιζε ότι ήταν ο Βούδας ) τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ανήμερα της πορείας για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο Αύγουστος Κορτω άρχισε να περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας σε κατάσταση ψυχωτικού σοκ. Αν και το θέμα του βιβλίου είναι το ψυχολογικό πρόβλημα ο συγγραφέας δίνει μια αίσθηση χιούμορ στο θέμα του βιβλίου με αποτέλεσμα να διαβάζεται ευχάριστα κι όχι βαρετα. Από τα λίγα βιβλία με θέμα το ψυχολογικό που προσεγγίζεται με διαφορετική ματιά από ότι άλλα βιβλία τέτοιου περιεχομένου. Αξίζει να το αγοράσει κανείς.

0

Ο μύθος του ΣισύφουΑριστούργημα

Αλμπέρ Καμύ ίσως ο καλύτερος παγκόσμιος λογοτέχνης σίγουρα όμως από τους πιο σημαντικούς με έργα όπως "Η Πανούκλα" και "Ο Ξένος". Το βιβλίο του αυτό "Ο μύθος του Σισύφου" αν και δεν έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα όπως τα άλλα δύο αλλά είναι εξίσου σημαντικό. Στο εν λόγω λοιπόν βιβλίο γίνεται αναφορά στην αυτοκτονία και στις παραισθήσεις που μπορεί να συμβούν στο μυαλό ενός ψυχολογικά αρρώστου ανθρώπου ο οποίος έχει ζήσει την απόρριψη. Ο συγγραφέας αναφέρει γιατί οι θεοί από αρχαιότατους χρόνους έδιναν πολλά δεινά στους θνητούς κι αν αξίζει εν τέλει να ζει κανείς την ζωή του. Αξιοσημείωτο η αναφορά στον μύθο του Σισύφου που παραβλέπει τις εντολές των θεών. Εξαιρετικά γραμμένο και με αναφορές σε φιλοσοφικές ιστορίες.

1

Το αστείοΡομαντικό

Το θέμα του βιβλίου του Κούντερα "Το αστείο" πραγματεύεται το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης στην Πράγα το 1946. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου ο Λούντβιχ ένας νεαρός ο οποίος σπουδάζει στο πανεπιστήμιο είναι ερωτευμένος με μια κοπέλα της αριστοκρατικής τάξης την Μιρκετα η οποία συνεχώς τον ειρωνεύεται. Έτσι λοιπόν θέλοντας να πειράξει την ενθουσιώδη φίλη του της στέλνει μια επιστολή που γράφει τα εξής: " ο οπτιμισμος είναι το όπιο του λαού, το υγιές πνεύμα βρωμαει βλακεία, ζήτω ο Τρότσκι ". Μετά από αυτό το αστείο ο Λούντβιχ αποβάλλεται από το πανεπιστήμιο και δουλεύει γι τρία χρόνια στα ορυχεία σαν εθελοντής για να τιμωρηθεί γι αυτό του το αστείο. Η ζωή του φυσικά παίρνει διαφορετική τροπή. Μέσα από αυτήν τη ρομαντική ιστορία που μας περιγράφει ο Κούντερα διαπιστώνουμε ποσό πρεπει κάποιος να προσέχει τι λέει όταν τον διοικεί ενα τυραννικό καθεστώς. Όμορφα γραμμένο κάτω από την ρομαντική και συνάμα θλιβερή ιστορία μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει αρκετά για τα πολιτικά καθεστώτα. Εξαιρετική επιλογή.

0

Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιώνΣυγκλονιστικό

"Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών" είναι το πρώτο βιβλίο της Κατερίνας Γώγου που έπεσε στα χέρια μου. Αριστουργηματικά γραμμένο φαίνεται ο επαναστατικός χαρακτήρας της συγγραφέως. Ο πόνος και η θλίψη για όλα όσα είχε ζήσει στο παρελθόν. Η αγωνία για το αύριο. Η νοσταλγία για τους φίλους της που έφυγαν άδικα από την ζωή. Αν και μικρό σε σελίδες γύρω στις 80 το βιβλίο σε παραπέμπει στην εποχή της κατοχικής Ελλάδας και της βιαιότητας από τους στρατιώτες απέναντι στον λαό. Είμαι ευχαριστημένη από την αγορά αυτήν.

0

«Χτυπούν ένα παιδί»Ψυχολογία

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ ο ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της Ψυχολογίας ήταν ο πρώτος που μελέτησε την γεννητισια ορμή ή αλλιώς λίμπιντο και τις σεξουαλικές διαστροφές που δημιουργούνται σε ένα άτομο. Στο εν λόγω βιβλίο του με τίτλο "Χτυπούν ένα παιδί " μέσα από ερευνητικά πειράματα σε ομάδες παιδιών κορίτσια και αγόρια μελετάει την σεξουαλική διαστροφή που προκαλείται από διάφορα ερεθίσματα όπως το ξύλο από τον πατέρα στο κορίτσι, οταν ο δάσκαλος στο σχολείο μαλώνει ή χτυπάει το παιδί. Διαβάζοντας το βιβλίο δημιουργούνται πολλά ερεθίσματα διότι σε όλους έχει συμβεί να τους χτυπήσει κάποιος λίγο π.χ ο δάσκαλος με την βέργα στο σχολείο. Νομίζω ότι επειδή στο βιβλίο έχει γίνει πειραματική έρευνα υπάρχει εγκυρότητα σε αυτά που αναφέρονται μέσα

0

ΕυγνωμοσύνηΔιαβάζεται σε μια μέρα

Oliver Sacks ο σημαντικότερος νευρολόγος που είχε ασχοληθεί με περιπτώσεις ατόμων που έπασχαν από άνοια, Αλτσχάιμερ κ.τ.λ. Στα βιβλία του πάντα αναφέρει πραγματικά γεγονότα με τα οποία έχει ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά. Στο συγκεκριμένο όμως βιβλίο το οποίο δεν ξεπερνά τις 62 σελίδες μας περιγράφει την ζωή του από το σημείο εκείνο και έπειτα που μαθαίνει ότι πάσχει από Καρκίνο και ότι η ζωή του δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες. Σε όλο το βιβλίο βλέπουμε το μεγαλείο ψυχής του Sacks και το πόσο ευγνώμων ήταν για την ζωή που έζησε. Το βιβλίο λειτουργεί ψυχοθεραπευτικα. Αξιοπρόσεκτο βιβλίο αν και μικρό.

0

Η αδερφή μουΑληθινή ιστορία

Ο Σταυρός Ζουμπουλάκης στο βιβλίο του αυτό μας εξομολογείται την αληθινή ιστορία της αδερφής του Γιουλας την οποία θαύμαζε και είχε σαν πρότυπο λόγω του πόσο καλή μαθήτρια ήταν. Η ιστορία λοιπόν της Γιουλας είναι η μάχη της με τη επιληψία με την οποία διαγνώστηκε από το 15 της χρόνια μέχρι τον θάνατό της εξαιτίας αυτής της ασθένειας. Το βιβλίο αν και μικρό σε σελίδες (δεν ξεπερνάει τις 69) συγκινεί βαθύτατα τον αναγνώστη. Φυσικά είναι λυπηρό να πάσχει κάποιος από μια τέτοια ασθένεια ειδικά όταν δεν έχει ενηλικιωθεί καν και έχει να ζήσει πολλά όμορφα πράγματα στην ζωή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται και η μεγαλοψυχία του αδερφού της Γιουλας και συγγραφέα Σταυρό Ζουμπουλάκη ο οποίος στερείται τα εφηβικά του χρόνια λόγω της ασθένειας της αδερφής του. Αξίζει να διαβαστεί από όλους.

0

Σκυλίσια ψυχήΑγωνιώδες

Αν και οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει βιβλία του Αύγουστου Κορτώ θεωρούν ότι το καλύτερο που έχει γράψει μέχρι τώρα είναι το βιβλίο της Κατερίνας εγώ θα διαφωνίσω σε αυτό το σημείο γιατί θεωρώ ότι η Σκυλίσια Ψυχή είναι ένα διαφορετικό βιβλίο από τα προηγούμενα. Στο εν λόγω βιβλίο ο συγγραφέας συνδέει τα βασανιστήρια και τον ρατσισμό απέναντι στους Εβραίους από την Ναζιστική Γερμανία με μία ασθένεια , το σύνδρομο Ασπένγκερ από το οποίο έπασχε η πρωταγωνίστρια του βιβλίου η Έστερ Κλάιν. Είναι πραγματικά συγκινητικό η αφοσίωση και αγάπη της Εβραίας Έστερ για τα σκυλιά και ιδιαίτερα τον γερμανικό ποιμενικό του Χίτλερ τον οποίον σώζει ρισκάροντας την ίδια της την ζωή. Όλο το βιβλίο διακατέχεται από ένα μυστήριο σε σημείο που ο αναγνώστης το διαβάζει χώρις σταματημό, τουλάχιστόν αυτό συνέβη σε εμένα. Η αγορά του, η καλύτερη επιλογή.

1

To Kill A MockingbirdΣυγκλονιστικό

Το γνωστό αριστούργημα της Harper Lee "Όταν σκοτώνουν τα κοτσίφια" η ιστορία ενός δικηγόρου του Atticus ο οποίος μαζί με τα δύο του παιδιά την Scout και τον Jem στην Αλαμπάμα το 1960 υπερασπίζεται έναν μαύρο εργάτη ο οποίος κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Το βιβλίο αναφέρεται στην φυλετική και κοινωνική ανισότητα σε μια περιοχή που φαινομενικά φαίνεται ήσυχη αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τα αθώα μάτια της Scout και του Jem. Το βιβλίο επιλεγμένο στην πρωτότυπη γλώσσα του (Αγγλική) έχει τους ιδιωματισμούς και την αργκό που το έχει γράψει η συγγραφέας.

0

Πάτι και Ρόμπερτmust read

Στο εν λόγω βιβλίο το οποίο έχει γραφτεί από την ίδια την Πάτι Σμίθ, αναφέρεται στην γνωριμία και την φιλία της με τον φωτογράφο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ ο οποίος ήταν γνωστός για τις εκκεντρικές του φωτογραφίες αλλά και το πως κατάφερε να γίνει παγκόσμιο όνομα της μουσικής βιομηχανίας και την εγκατάστασή της στο φημισμένο ξενοδοχείο Chelsea. Το βιβλίο σε γυρίζει σε μια εποχή όπου η ροκ μουσική βρισκόταν στην ακμή της. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι είναι γραμμένο από την ίδια την μουσικό, είναι δηλαδή μια κατάθεση ψυχής για μια εποχή όπου όλα ήταν πιο αληθινά. Μέσα στο βιβλίο η μουσικός αναφέρει φιλίες και με άλλα παγκόσμιας φήμης ονόματα της ροκ όπως η Τζάνις Τσόπλιν. Το μόνο αρνητικό του βιβλίου είναι η αναφορά σε όνόματα μουσικών και καλλιτεχνών τα οποία είναι πάρα πολλά και αν δεν γνωρίζεις την εποχή της Πάτι Σμίθ θα μπερδευτείς.

0

Η καλλιγραφία των ονείρωνmust read

Το βιβλίο ''Η Καλλιγραφία των ονείρων'' του Ισπανού συγγραφέα Χουάν Μαρσέ μας μεταφέρει στο 1948 στην μεταπολεμική Βαρκελώνη όπου στην συνοικία Γράτσια ένας 15χρονος ζεί διάφορες περιπέτειες με την παρέα του κάτω από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο. Η συνοικία αυτή είναι μια φτωχική γειτονιά όπου οι κατοικοί της ερωτεύονται, θλίβονται, πληγώνονται και προσπαθούν να ζήσουν την καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια ρομαντική και μελαγχολική ατμόσφαιρα με πρωταγωνιστή ένα 15χρονο νεαρό που ονειρεύεται ενώ ζεί φτωχικά μαζί με την μητέρα του. Ο Επίλογος του βιβλίου είναι καθοριστικής σημασίας.

0

Το βιβλίο της ΚατερίναςΑριστούργημα

"Το βιβλίο της Κατερίνας" ίσως είναι το δεύτερο βιβλίο του Αυγούστου Κορτω που έτυχε να διαβάσω τον Μάρτιο του 2016. Το βιβλίο είναι βιογραφικό και αναφέρεται στην πραγματική ιστορία της Κατερίνας της μητέρας του συγγραφέα μέσα από ένα ημερολόγιο που ανακάλυψε τυχαία ο γιός της. Ο συγγραφεας αναφέρεται στην κατάθλιψη από την οποία έπασχε εκείνη και εν τέλει την αυτοκτονία της το 2002. Σίγουρα μια τέτοια ιστορία συγκινεί τον αναγνώστη και ο ιδιαιτερος τρόπος που γράφει ο Αύγουστος Κορτω καθώς και η πλοκή της ιστορίας έχει δώσει στο βιβλίο τον τίτλο του best seller. Αξίζει να το διαβάσει κανείς.

2

Η φάρμα των ζώωνΗ φάρμα των ζώων

Διαβάζοντας ένα παλαιότερο βιβλίο του Τζώρτζ Όργουελ με τίτλο "1984" αποφάσισα να αγοράσω ίσως το πιο δημοφιλές του βιβλίο την "Φάρμα των ζώων" και φυσικά δεν το μετανιωσα. Ο συγγραφέας με την αλληγορία όλης της ιστορίας μέσα από τα ζώα μιας φάρμας τα οποία επαναστατούν δείχνει με ιδιαίτερη ευαισθησία ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που κυβερνάει ένα κράτος χειραγωγεί τους πολίτες και δεν τους αφήνει να ζήσουν ελεύθεροι. Έτσι εδώ όταν τα ζώα παίρνουν την εξουσία από τον άνθρωπο τους εξουσιάζουν τα άλλα ζώα αλλά δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την ελευθερία τους ( όλα τα ζώα είναι ίσα άλλα κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα )

0