Reviews

5

Followers

0

Following

0

Βιβλία

0

Reviews

5

Followers

0

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

0

Reviews

Blue MondayM is for Monday

Μιας και φέτος το 'ριξα στο αστυνομικό, είπα να ξεκινήσω τη γνωστή σειρά των Nicci and French (ναι είναι δύο άτομα), της οποίας τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κεντρική ηρωίδα είναι μια ψυχίατρος η οποία λόγω επαγγέλματος και συγκυριών βρίσκεται να συνεργάζεται με την αστυνομία για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης απαγωγής ανηλίκου.

0

Το βασίλειοKing Nesbo is back

Επειδή ως γνωστόν είμαι ανάποδος άνθρωπος μετά τη νυχτεριδα, που αποτελεί το πρώτο βιβλίο του Νεσμπο, αποφάσισα να διαβάσω κατευθείαν το καινούριο του πόνημα που δεν είναι άλλο από το Βασίλειο. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο απέχει έτη φωτός από το πρώτο και σίγουρα κατάφερε να με πείσει να διαβάσω και τα άλλα βιβλία του συγγραφέα, κάτι που μετά την απογοήτευση που έλαβα από τη νυχτεριδα, δεν ήμουν σίγουρη ότι θα έκανα. Το βασίλειο αποτελείται από 700 σελίδες που αδιαμφισβητητα κυλουν σα νερό, ενώ η ικανότητα του Νεσμπο να χτίζει ατμοσφαιρικά την πλοκή και με μαεστρία να διαμορφώνει κατάλληλες συνθήκες για την κορύφωση της ιστορίας σε αρκετά μάλιστα σημεία , αναδεικνυεται σε όλο της το μεγαλείο. Θέμα του αυτή τη φορά δεν είναι η διαλεύκανση μιας υπόθεσης φόνου, αν και οι φόνοι ξεπεταγονται συνέχεια μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Αντίθετα, επιλέγει να μας δώσει ένα θρίλερ γύρω από τις οικογενειακές και ανθρώπινες σχέσεις, μέσα σε μια κλειστή κοινωνία η οποία εύκολα καταδικάζει, δύσκολα συγχωρεί, ενώ όταν τη συμφέρει, επιλέγει να κάνει τα στραβά μάτια. Και ναι, θίγονται κάποια άκρως επίκαιρα ζητήματα, όπως η σεξουαλικη κακοποίηση ανηλίκων και η ενδοοικογενειακη βία, ωστόσο πολύ επιδερμικά. Μέσα από μια σειρά υπερβολών, ο Νεσμπο τονίζει ότι η οικογένεια μετράει πάνω από όλα, προσωπικά, όμως, δε θεωρώ ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και γι αυτό διατηρώ κάποιες ενστάσεις ως προς τις πράξεις των ηρώων. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα δυνατό θρίλερ, ένα page turner που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα με τις συγγραφικες του επιτυχίες.

1

Σετ: Το κορίτσι με το τατουάζ και Το κορίτσι που διψούσε για εκδίκησηΑπρόσμενη έκπληξη

Πολλές φορές όταν γίνεται μεγάλος ντόρος γύρω από ένα βιβλίο, ο φόβος ότι θα ναι υπερεκτιμημένο μας αποτρέπει από το να το διαβάσουμε. Αυτός ήταν και ο λόγος που χρόνια απέφευγα να ξεκινήσω το κορίτσι με το τατουάζ. Πλέον έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο της φημισμένης τριλογίας, ξέρω ότι δικαιολογημένα είχε γίνει τόσος χαμός. Είναι αναμφισβήτητα μια πολυεπίπεδη ιστορία μέσα από την οποία ξετυλίγονται επιμέρους πλοκές. Ακολουθούμε δύο διαφορετικούς πρωταγωνιστές, ο καθένας με τη δική του ατομική ιστορία, ενώ από ένα σημείο και έπειτα οι δρόμοι τους μπλέκονται, ακολουθούν κοινή πορεία με κοινό στόχο τη διαλεύκανση μιας υπόθεσης εξαφάνισης που συνέβη χρόνια πριν. Πέραν της αστυνομικής χροιάς, οι σελίδες του βιβλίου βρίθουν αναφορές στο ζήτημα της σεξουαλικη και όχι μόνο κακοποίησης των γυναικών. Μάλιστα πραγματικά στατιστικά δεδομένα είναι εγκατεσπαρμένα στην αρχή κάθε κεφαλαίου, τονίζοντας τις ρεαλιστικές διαστάσεις του ζητήματος. Μπορεί να χουν περάσει 16 χρόνια από τότε που πρώτο εκδόθηκε, ωστόσο το κορίτσι με το τατουάζ παραμένει δυστυχώς άκρως επίκαιρο. Πέρα από τα μηνύματα που περνάει η γραφή, οι πρωταγωνιστές και η μεταξύ τους δυναμική καθώς και ο ρυθμός της πλοκής το καθιστούν μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία.

0

Σώσε μεΚαλοκαίρι και Σώσε με

Το καλοκαίρι πλέον έχει μπει για τα καλά και μαζί του οι αναγνωστικές μου προτιμήσεις στράφηκαν στην αστυνομική λογοτεχνία. Το Σώσε με του Δημήτρη Σίμου δεν μπορούσε να φτάσει σε καταλληλότερη στιγμή στα χέρια μου ( και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Μεταίχμιο γι αυτό). Εύληπτος και άμεσος τρόπος γραφής, μικρά κεφάλαια και συχνή εναλλαγή οπτικής γωνίας καταστρώνουν μια δυνατή ιστορία μυστηρίου. Από τη μέση και μέχρι το τέλος δεν μπορούσα να σταματήσω την ανάγνωση. Θετική έκπληξη ήταν και η επιλογή της Ελλάδας ως του τόπου που αναπτύσσεται η δράση. Ως ψυχολογικό θρίλερ, ωστόσο, δεν κατάφερε να "παίξει" με τα συναισθήματα μου στο 100%. Παράλληλα, υπήρξαν γεγονότα και καταστάσεις που κατ' εμέ  αναλύθηκαν λίγο βιαστικά, ενώ ο ρυθμός των εξελίξεων και της προόδου της ιστορίας θα μπορούσε να είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένος ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μισό του βιβλίου. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα και θα φροντίσω να διαβάσω και άλλα έργα του συγγραφέα.

0

Ο κήπος με τους ΥάκινθουςΑστυνομικό

Αν και δεν διαβάζω συχνά αστυνομική λογοτεχνία, φέτος έχω διαβάσει ήδη 2 μυθιστορηματα του είδους και δηλώνω εντυπωσιασμένη. Ο Κήπος με τους Υάκινθους ένα ευχάριστο, γρήγορο και καλογραμμένο βιβλίο και μια ικανοποιητική έναρξη σε μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστρια την αγαπημένη πλέον Λόρεν. Με την πρώτη υπόθεση ανθρωποκτονίας η οποία μάλιστα στο τέλος του βιβλίου αυτού δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως μας βάζει στο κλίμα της ζωής της προαναφερθεθσας ντετέκτιβ και μας αφήνει με μπόλικη λαχτάρα για π, τι ακολουθήσει. Ανυπομονώ να διαβάσω στην επόμενη προσθήκη στη σειρά όχι μόνο το κλείσιμο της πρώτης υπόθεσης αλλά και τη διαλεύκανση πολλών άλλων εγκληματικών υποθέσεων.

0