Reviews

13

Followers

5

Following

4

Βιβλία

13

Reviews

13

Followers

5

Following

4

Αγαπημένα βιβλία

13

Reviews

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣΚαταιγιστική δράση που σε συναρπάζει

Ο Πίτερ εργάζεται ως πράκτορας του FBI μέσα στον Λευκό Οίκο. Η θέση του είναι άκρως απόρρητη. Καθημερινά εργάζεται στη νυχτερινή βάρδια σε ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο πόστο. Βρίσκεται στην άκρη μιας τηλεφωνικής γραμμής η οποία ενεργοποιείται σπάνια. Όταν όμως γίνει μια κλήση, τότε γίνεται πρώτη προτεραιότητα για τον Πίτερ και τα αφεντικά του, ανώτατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Ο Πίτερ, λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του πατέρα του, είναι πάντα ιδιαίτερα προσεκτικός και πειθήνιος στην Υπηρεσία. Ένα τηλεφώνημα όμως που θα δεχθεί, θα του ανατρέψει τα πάντα, όλα όσα γνώριζε ή πίστευε ότι γνώριζε. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται η Ρόουζ, μια κοπέλα κυνηγημένη, η οποία έγινε μάρτυρας της δολοφονίας των θείων της. Κατά παράβαση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του, ο Πίτερ θα εμπλακεί, επαγγελματικά και συναισθηματικά. Άθελά του, μαζί με την Ρόουζ, θα γίνει η λεία σε ένα παιχνίδι κατασκόπων. Θα στοχοποιηθεί από φίλους και εχθρούς, ενώ θα βάλει την ζωή του σε κίνδυνο. Θα ανακαλύψει τα πραγματικά πρόσωπα των συναδέλφων του, ενώ θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει μια θανάσιμη συνωμοσία που φτάνει πολύ ψηλά. Μέχρι τον Πρώτο Άνδρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πόσο διψασμένος για την αλήθεια είναι ο Νυχτερινός Πράκτορας; Μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει, να προδώσει την χώρα του ή την εμπιστοσύνη της Ρόουζ; Μήπως τελικά ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος όπως πίστευε ο Πίτερ; Όπως καταλαβαίνετε, ο Νυχτερινός Πράκτορας είναι ένα κατασκοπικό θρίλερ. Βέβαια, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από την αρχή, αφού ο συγγραφέας φροντίζει και μας διοχετεύει σταδιακά με τις απαραίτητες πληροφορίες. Θα επαναλάβω πόσο με εντυπωσίασε η γρήγορη πλοκή. Μικρά κεφάλαια, γεμάτα εικόνες, περιγραφές και έντονες αντιδράσεις των πρωταγωνιστών. Το κάθε κεφάλαιο ξεκινάει απότομα και κλείνει έντονα, με κομμένη την ανάσα. Το στοιχείο της ανατροπής είναι αναπάντεχα παντού. Λογικό θα μου πείτε, κατασκοπικό θρίλερ είναι αυτό. Οι θεωρίες συνομωσίας, οι προδοσίες και οι τακτικές των κατασκόπων, προσδίδουν έναν ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο τόνο. Αναφορικά με τους χαρακτήρες, μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι ο Quirk δεν επαναπαύεται στην σκιαγράφηση των πρωταγωνιστών του αλλά μας δίνει πληροφορίες για το σύνολο των χαρακτήρων. Ακόμα και έναν ασήμαντο χαρακτήρα που εμφανίζεται σε 1-2 σελίδες, ο συγγραφέας τον χρησιμοποιεί εύστοχα ώστε να διευκολύνει την εξέλιξη της πλοκής. Δεν μένει απλά ένας “άγνωστος” χαρακτήρας, ο συγγραφέας τον κάνει οικείο στο αναγνωστικό κοινό, αποκαλύπτοντας πτυχές του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα βιβλίο που μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Υπήρχαν στιγμές που διάβαζα ασταμάτητα μέχρι να φτάσω στην άκρη της πλεκτάνης. Ο Νυχτερινός Πράκτορας είναι ένα βιβλίο που δεν κουράζει τον αναγνώστη. Απεναντίας, είναι σίγουρα μία αναπάντεχη έκπληξη και μία τονωτική ένεση, μία απόδραση από την καθημερινότητα. Γιατί, ας το παραδεχθούμε. Πόσοι από εμάς δεν θα θέλαμε να είμαστε κατάσκοποι ή μέλη μιας μυστικής συνομωσίας;

0

Το βασίλειοΟ Nesbo αποδεικνύει ότι τα καταφέρνει και χωρίς τον Χόλε!

Ο Ρόι και ο Κάρλ Όπγκαρντ είναι δύο αδέρφια, ορφανά από την εφηβεία τους. Οι δυο τους είναι η μόνη οικογένεια που έχουν μετά τον θάνατο των γονιών τους. Ο Ρόι, ο μεγαλύτερος, αναλαμβάνει να προστατεύει και να υπερασπίζεται τον μικρότερο αδερφό του τον Καρλ. Ο Ρόι εργάζεται για να μεγαλώσει και τους δύο τους, αλλά και για να σπουδάσει τον Καρλ. Ο Καρλ φεύγει για σπουδές στην Αμερική. Ο Ρόι μένει μόνος, στο ορεινό τους κτήμα, στο βασίλειό τους, μακριά από τις επικριτικές ματιές των συγχωριανών του. Τα χρόνια περνάνε και ο Ρόι συνεχίζει να εργάζεται σε ένα βενζινάδικο στο χωριό. Η καθημερινότητά του όμως θα ανατραπεί με την επιστροφή του Καρλ και της γυναίκας του Σάνον. Ο Καρλ επιστρέφει με μεγάλα όνειρα στις βαλίτσες του. Θέλει μαζί με την αρχιτέκτονα γυναίκα του, να φτιάξουν ένα ξενοδοχείο στην κορυφή του βουνού, εκεί που είναι το βασίλειό τους. Ένα ξενοδοχείο που θα αναβαθμίσει την περιοχή αλλά και θα τους κάνει πλούσιους. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό, χρειάζονται πολλά χρήματα. Πρέπει λοιπόν να πείσουν όλο το χωριό ώστε να τους βοηθήσει στο εγχείρημά τους. Με την επιστροφή του Καρλ όμως, παλιοί έρωτες και έχθρες έρχονται στον προσκήνιο και πάλι. Παράνομοι δεσμοί, εξαφανισμένα άτομα και ένας γκρεμός που κρύβει μέσα του πολλά μυστικά που μπορούν να καταστρέψουν την οικογένεια Όπγκαρντ. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, Το βασίλειο δεν είναι ακόμα ένα έργο αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά περισσότερο ένα έργο με κοινωνικές προεκτάσεις. Γεροί οικογενειακοί δεσμοί, οι οποίοι γίνονται πιο ισχυροί πίσω από το σκοτεινό πέπλο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Ανεκπλήρωτοι έρωτες και μυστικοί ερωτικοί δεσμοί στους οποίους η μόνη διέξοδος είναι ο θάνατος. Και στο κέντρο όλων αυτών των σχέσεων, η απόλυτη σχέση ανάμεσα σε δύο αδέρφια. Μια σχέση τόσο δυνατή που μοιάζει με έρωτας. Οι χαρακτήρες που ζουν στο βασίλειο, είναι πολύπλευροι και ιδιαίτερα ενδιαφέροντες. Όλοι φαίνονται να ζουν μια όμορφη ζωή, αλλά έχουν ένα μυστικό που φωλιάζει και κυριεύει την ψυχή τους. Ο συγγραφέας προσεγγίζει άμεσα την ψυχοσύνθεση των “βουνίσιων” κατοίκων της Νορβηγίας και μας μεταφέρει τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητάς τους. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια λαογραφική καταγραφή από μέρους του. Ο Jo Nesbo, μας δείχνει άλλη μια πλευρά της μεγάλης λογοτεχνικής μορφής του. Μας αποδεικνύει ότι δεν είναι ένας απλός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων αλλά ένας συγγραφέας ο οποίος συνεχίζει να εξελίσσεται και να δοκιμάζει τα όριά του. Μου άρεσε ιδιαίτερα η στροφή του αυτή, σε ένα έργο που εμβαθύνει περισσότερο στον ψυχισμό των χαρακτήρων του απ’ ότι στην πλοκή του έργου. Εξάλλου, στο συγκεγκριμένο έργο, η ψυχή και η καρδιά των πρωταγωνιστών είναι αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις και την πλοκή της ιστορίας.

1

Η διερμηνέαςΒασισμένο σε ιστορικά γεγονότα

Η Εύα Μπρουνς είναι η διερμηνέας. Μια νεαρή κοπέλα που ζει στην Φρανκούρτη με του γονείς και τα δύο αδέρφια της. Εργάζεται ως μεταφράστρια πολωνικής γλώσσας και η μοίρα την οδηγεί να γίνει η διερμηνέας των επιζόντων που ήταν αιχμάλωτοι στο Άουσβιτς. Η συμμετοχή της στην δίκη συμβαίνει τυχαία και η οικογένεια της είναι εξαρχής αντίθετη σε αυτό. Ακόμα και ο αρραβωνιαστικός της προσπαθεί να την πείσει να παραιτηθεί. Το ιδιαίτερα ανατριχιαστικό σημείο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Εύα, όπως και αρκετός κόσμος, αγνοεί παντελώς όλα όσα συνέβησαν στο Άουσβιτς πριν από είκοσι χρόνια. Πολλοί είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται ή απλά δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατό άνθρωποι να διέπραξαν όλα αυτά τα εγκλήματα που τους καταλογίζουν. Και ειδικά όταν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είναι πλέον επιφανείς πολίτες. Ακόμα και η Εύα δεν μπορεί να πιστέψει όλα όσα μαθαίνει για το παρελθόν του λαού της. Όταν όμως καταλαβαίνει ότι οι γονείς και ο αρραβωνιαστικός της κάτι της κρύβουν, τότε θα αναγκαστεί να πάρει μια σημαντική απόφαση. Θα συνεχίσει να είναι η φωνή των θυμάτων ή θα υποχωρήσει στις επιταγές των αγαπημένων της; Η διερμηνέας θα αναγκαστεί να ξεπεράσει τις φοβίες της και να αντιμετωπίσει την σκληρή πλευρά της ανθρωπότητας. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μείνει τελείως μόνη και να εγκαταλήψει όλα τα σχέδια για την ζωή της ως μέλος της υψηλής κοινωνίας. Όπως αναφέρθηκε ήδη , το βιβλίο αυτό πραγματεύεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό γεγονός, δοσμένο από μια διαφορετική πλευρά. Είναι σκόπιμο να εστιάσουμε στην “αμνησία” του γερμανικού λαού. Στο ότι γνώριζαν τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά είτε φοβούνταν να αντιδράσουν, είτε πολύ απλά κοιτούσαν τη ζωή αδιαφορώντας για ότι συνέβαινε τριγύρω. Η διερμηνέας ακολουθεί μια σταθερά κλιμακούμενη πλοκή. Δυστυχώς είναι πολλές φορές που οι παράλληλες ιστορίες “κλέβουν” σημεία από τα κύρια γεγονότα. Έτσι, τα όσα διαδραματίζονται στην δίκη, πολλές φορές επισκιάζονται από τις διαμάχες στην προσωπική ζωή της Εύας ή από τις ψυχολογικές της διακυμάνσεις. Πρέπει επίσης να αναφερθώ στο γεγονός ότι η συγγραφέας θέλοντας να εντυπωσιάσει και να μην αφήσει ανεκμετάλλευτες στιγμές, κάνει ένα μεγάλο λάθος κατά την εξιστόρηση των γεγονότων. Οι περιγραφές δεν ξεχωρίζουν από τους διαλόγους με αποτέλεσμα να καταπονεί και να δυσχεραίνει την αναγνωστική πορεία. Πέρα τούτου όμως πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τέλος. Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της μεταπολεμικής περιόδου, το συνολικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Και φυσικά, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις συχνές περιγραφές της γερμανικής κουζίνας, για λάτρεις και μη.

0

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμηΈνα βιβλίο που δεν το ξεχνάς ποτέ.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που σίγουρα θα σας χαρίσει δυνατές συγκινήσεις. Στιγμές με γέλιο αλλά και στιγμές που τα δάκρυα θα μαζεύονται στα μάτια σας. Ένα βιβλίο έξυπνα γραμμένο, γεμάτο κρυφά μηνύματα και αλληγορίες. Στα αρνητικά θα σημείωνα ότι λόγω του οτι μοιάζει γραμμένο από παιδί, υπάρχουν στιγμές με επαναλήψεις. Στα θετικά θα υπογραμμίσω ότι είναι ένα βιβλίο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο και τις σχέσεις με τα άτομα γύρω σου. Να εκτιμήσεις την κάθε μικρή στιγμή μαζί τους και να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, εάν θέλετε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό.

0

Το τέραςΈνα ταξίδι στην ιστορία

Ο επιθεωρητής Μαξ Χέλερ καλείται να αντιμετωπίσει ένα δολοφόνο που αντλεί απόλαυση με το να βασανίζει τα θύματά του. Το βάζει αυτοσκοπό του να τον εντοπίζει αλλά το καθεστώς είναι εναντίον του. Σε ένα περιβάλλον παραλογισμού και φόβου, όλοι μοιάζουν εχθροί του κράτους. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η πείνα, οι κακουχίες και οι βομβαρδισμοί. Στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης, ο επιθεωρητής βάζει στην άκρη τις προσωπικές του ανάγκες και ρίχνεται στην μάχη για την επικράτηση της τάξης και της δικαιοσύνης. Οφείλω να ομολογήσω ότι ξεκίνησα το βιβλίο αρκετά καχύποπτος. Θεωρούσα ότι θα είναι μια ιστορία δράσης, με απλή πλοκή, διανθισμένο με αναφορές στα Ες Ες και στην γερμανική κτηνωδία. Αντί αυτού, βρέθηκα πλήρως απορροφημένος από ένα ψυχογράφημα του απλού γερμανικού λαού στην πλήρη παρακμή του. Μια ιδιαίτερη πλοκή, με συνεχείς ανατροπές. Εκεί που νόμιζα ότι είχα ανακαλύψει την ταυτότητα του “Τέρατος”, νέα στοιχεία και πρόσωπα ερχόταν στο προσκήνιο. Η αλήθεια είναι ότι με ξενύχτησε μέχρι να το τελειώσω αλλά με αντάμειψε πλήρως. Πρόκειται σίγουρα για ένα κρυμμένο διαμαντάκι!

1

Στο δάσοςΑπλά με μάγεψε

Η πλοκή είναι κινηματογραφική και δαιδαλώδης με πολλές αναφορές στην υπόθεση του παρελθόντος. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και καλογραμμένο, δίκαια το εν λόγω βιβλίο κέρδισε τις καλύτερες κριτικές. Βέβαια σαν υπόθεση σου αφήνει ένα μικρό κενό το οποίο ενδεχομένως να καλύπτεται σε ένα από τα επόμενα βιβλία της σειράς.

0

13Πολλά υποσχόμενο

Ένα γερό δικαστικό θρίλερ. Η πλοκή είναι γρήγορη και τρέχει ασταμάτητα, μια μάχη ενάντια στο χρόνο. Ο συγγραφέας έχει προσδώσει μια αίσθηση χολιγουντιανής ταινίας στο βιβλίο του. Οι υπερβολές είναι διακριτές σε αρκετά σημεία, από τους χαρακτήρες μέχρι την πλοκή. Και αυτό πιστεύω, είναι το σημείο όπου έχει δημιουργήσει τις δύο αντίπαλες παρατάξεις των αναγνωστών. Η μια μερίδα έχει συναρπαστεί από την εξαιρετική και καλογραμμένη πλοκή, με τον πανέξυπνο και ραδιούργο δολοφόνο, που έχει καταστρώσει στην εντέλεια το διαβολικό του σχέδιο. Από την άλλη, οι αναγνώστες που το θεωρούν υπερβολικό. Παρατραβηγμένη πλοκή, ανίκητος δολοφόνος, και ένα σχέδιο που δεν μπορεί να είναι τόσο εξωφρενικά τέλειο. Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να του αφιερώσετε τον χρόνο σας. Στο τέλος, μην παραλείψετε να μου πείτε σε ποια από τις δύο παρατάξεις ανήκετε. Εγώ τείνω προς την πρώτη, αυτή των θετικά διακείμενων.

0

Φώτα πολέμουΈνα ανάγνωσμα που κρύβει πολλά

Τα Φώτα Πολέμου του Μάικλ Οντάατζε είναι ένα μυθιστόρημα εποχής με έντονα στοιχεία κατασκοπικού θρίλερ. Σε όλο το έργο υπάρχουν διάσπαρτα πολλά ιστορικά στοιχεία καθώς και πολλά στοιχεία που προέρχονται από μακρά έρευνα. Η περιγραφή του μεταπολεμικού Λονδίνου, η ζωή και η καθημερινότητα σε μια πόλη που παλεύει να ορθοποδήσει, καθώς και η συνέχεια του πολέμου εκτός συνόρων, όχι όμως σε επίπεδο κρατών αλλά στο σκιώδες περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών, είναι στοιχεία που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Το πρώτο μισό του βιβλίου είναι έντονα ηθοπλαστικό. Παρουσιάζεται μια πληθώρα από χαρακτήρες, που αναλύονται σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ υπάρχει παντού διάχυτη μια μυστικοπάθεια και ίσως ένα μόνιμο ερώτημα για τον λόγο ύπαρξης πολλών μικρότερων αφηγήσεων και ιστορικών αναδρομών. Το δεύτερο μέρος είναι σαφώς πιο περιπετειώδες. Τα πάντα αποδομούνται και ανακατασκευάζονται. Τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν στο πρώτο μέρος, βρίσκουν τις απαντήσεις τους καθώς τα κομμάτια στο Τέτρις της πλοκής συμπληρώνονται άψογα. Το μέρος αυτό έχει μεγαλύτερη ροή και, με εξαίρεση 2-3 περιπτώσεις, δεν εστιάζει πλέον στην περιγραφή των χαρακτήρων, αλλά στις πράξεις τους και την όποια εξέλιξη προσφέρουν στην ροή της πλοκής. Σαν μοναδικό αρνητικό, θα τολμήσω να πω ότι είναι ένα βιβλίο που χρειάζεται την πλήρη προσοχή του αναγνώστη. Οι εναλλαγές σε αφηγήσεις, χαρακτήρες, γεγονότα αλλά και οι συνεχείς χρονικές μετατοπίσεις, είναι εύκολο να συγχύσουν τον αναγνώστη και να τον μπερδέψουν, εάν όχι να τον κουράσουν. Οπλιστείτε λοιπόν με θέληση και βουτήξτε στην μαγευτική ατμόσφαιρα του νυχτερινού Λονδίνου, στην μαγευτική αγγλική ύπαιθρο αλλά και στον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών με μόνο φάρο την σπίθα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Διαβάστε το και περιμένω τις εντυπώσεις σας.

0

Ξένο δέρμαΗ συγκλονιστική συνέχεια

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ανάγνωσμα. Καθώς εξιστορούνται οι περιπέτειες της ντετέκτιβ Μάντοξ με μια νέα ταυτότητα, υπάρχει μια διαρκής κλειστοφοβική αίσθηση. Η αγωνία σκαρφαλώνει σε νέα ύψη. Ο αναγνώστης είναι μονίμως σε μια επαγρύπνηση, μια κατάσταση πλήρους προσήλωσης, όπου διαβάζει προσεκτικά και περιμένει για το πότε θα γίνει το μοιραίο λάθος το οποίο θα αποκαλύψει την αληθινή ταυτότητα της πρωταγωνίστριας. Φυσικά, υπάρχουν παράλληλες ιστορίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την κεντρική πλοκή. Οι ιστορίες αυτές χαλαρώνουν τον αναγνώστη από την ένταση αλλά ταυτόχρονα τον προετοιμάζουν για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Οι ανατροπές δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και δένουν απόλυτα με την ιστορία. Οι περιγραφικές αναφορές στο ιρλανδικό τοπίο παραμένουν μαγευτικές, όπως και στο πρώτο βιβλίο, αν και εδώ μας δίνεται μια διαφορετική οπτική του. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στα έντονα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά του βιβλίου. Πέραν των πρωταγωνιστών, υπάρχει μια σωρεία χαρακτήρων οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη της πλοκής και τους οποίους καλούμαστε να γνωρίσουμε εις βάθος. Μην ξεχνάτε ότι η Κάσι θα ζήσει στο ίδιο σπίτι με τους φίλους της Λέξι και μέσα από την καθημερινή τριβή μαζί τους, θα προσπαθήσει να τους γνωρίσει πραγματικά και να ανακαλύψει τον πραγματικά ένοχο. Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο με πολύ έξυπνη και ανατρεπτική πλοκή που θα σας κρατήσει ξάγρυπνους ειδικά αν είστε σαν εμένα και διαβάζετε κυρίως βράδυ.

0

Επτά μείον έναΙδιαίτερη ιστορία αλλά ήθελα κάτι παραπάνω

Μπορώ να πω ότι το βιβλίο αυτό μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Το στοιχείο της ανατροπής είναι διάχυτο στο κείμενο, ενώ υπάρχει μέχρι και στην τελευταία παράγραφο – κυριολεκτικά! Η υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα, ενώ καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα. Από τον σχολικό εκφοβισμό μέχρι και τους Σουηδούς πολίτες που εγκατέλειψαν την χώρα τους για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται καίριοι, με δυνατά συναισθήματα και πλούσιο ψυχικό κόσμο. Δεν αφήνονται έρμαια των συναισθημάτων τους αν και σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να πολεμήσουν με αυτά για να φτάσουν στην επιθυμητή ολοκλήρωση. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο συγκεκριμμένο βιβλίο είναι η ιδιαίτερα πρωτότυπη πλοκή καθώς και οι συνεχείς εναλλαγές και ανατροπές της υπόθεσης. Δυστυχώς όμως, εκεί που έχασε η πλοκή ήταν στο στοιχείο της ταχύτητας. Ξεκινάει δυνατά και πολύ γρήγορα, κλιμακώνεται έντονα και μετά μένει στάσιμη. Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση γίνονται πολύ αργά ενώ αναμοχλεύονται οι ίδιες πληροφορίες, κάποιες φορές απλά με διαφορετικό τρόπο. Η πλοκή εξελίσσεται αργά, μέχρι λίγο πριν το τέλος όπου ξαφνικά τα πάντα επιταχύνουν με τρελό ρυθμό. Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτή η τεχνική ήταν ηθελημένη από τον συγγραφέα, δυστυχώς όμως εμένα με κούρασε σε μερικά σημεία. Αυτό, και τα τεράστια ονόματα σιδηρόδρομοι από τα τοπωνύμια. Σε γενικές γραμμές όμως το Επτά μείον ένα είναι ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει σε αγωνία για όσο το διαβάζετε, ενώ θα σας βάλει και στη διαδικασία να σκεφθείτε σοβαρά ορισμένα θέματα.

0

Το κλειδίΣυναρπαστικό και άκρως εθιστικό!

Με Το κλειδί, η Ruth Ware κάνει μια τρομερή περιγραφή του τρόπου ζωής, των ανθρώπων αλλά του άγρια όμορφου φυσικού περιβάλλοντος της επαρχίας στην Σκωτία. Ορισμένα στοιχεία πηγάζουν από την λαογραφία της περιοχής ενώ οι λεπτομερείς περιγραφές, ειδικά των τοπίων και των κτιρίων, δεν αφήνει τον αναγνώστη χωρίς να αποτυπώσει 100% την εικόνα που η ίδια η συγγραφέας θέλει να μας μεταφέρει. Η πλοκή εξελίσσεται σταθερά και κλιμακωτά. Σε αυτό συμβάλλουν ιδιαίτερα τα μικρά κεφάλαια τα οποία έχει το βιβλίο. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί, είναι οι λεπτομερείς αναφορές στην τεχνολογία του “έξυπνου σπιτιού” καθώς και στην αρχιτεκτονική των παραδοσιακών αλλά και των σύγχρονων κατοικιών. Η δε αναφορά στο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Tesla είναι που κερδίζει τις εντυπώσεις από την αρχή. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται πλήρως και λεπτομερώς. Από την εξωτερική εμφάνιση, την ιδιοσυγκρασία, μέχρι και τους χαρακτηριστικούς μορφασμούς έκφρασης του καθενός. Υπάρχει ποικιλία χαρακτήρων, από το μωρό και τα παιδιά, μέχρι και τους ηλικιωμένους. Και όλοι αναλύονται και παρουσιάζονται μέχρι να αποδωθεί πλήρως η μορφή και η ύπαρξή τους. Γενικά, είναι από τα βιβλία που δεν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις μέχρι να το τελειώσεις. Και το στοιχείο που με κέρδισε απόλυτα και χωρίς να κάνω spoiler… Είναι σύνηθες στα αστυνομικά και στα θρίλερ, να υπάρχει έντονο το στοιχείο της ανατροπής. Άλλες μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες, και πάντα διάχυτες σε όλο το κείμενο. Στις πιο έντονες περιπτώσεις, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανατροπή έρχεται στα τελευταία κεφάλαια. Το κλειδί της Ruth Ware όμως, κάνει κάτι που δεν το έχω ξαναδεί. Η ανατροπή έρχεται πραγματικά στην προτελευταία σελίδα. Ένα ψυχρό συναίσθημα, ένα αναπάντεχο χαστούκι ακριβώς πριν τελειώσει το βιβλίο. Ειλικρινά, διάβασα τις τελευταίες 2 σελίδες, πέντε φορές μέχρι να χωνέψω τι πραγματικά συνέβη.

1

Η Βιβλιοθηκάριος του ΆουσβιτςΈνα βιβλίο που θα σας σημαδέψει

Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Στο Άουσβιτς, υπήρχε όντως μια νεαρή κοπέλα η οποία μετέφερε κρυφά βιβλία. Η Ντίτα Κράους είναι η πηγή έμπνευσης αυτού του βιβλίου. Και κοντά σε αυτήν, όλα τα άτομα που έζησαν μέσα από τις εξιστορήσεις της, για να φτάσουν να αποτυπωθούν ως ήρωες του βιβλίου αυτού. Το μαγικό σε αυτό το βιβλίο είναι η “συρραφή” των πραγματικών γεγονότων και των προσώπων με στοιχεία που αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας. Η αναφορά σε κλασικά βιβλία, όπως το Μαγικό Βουνό και ο Κόμης Μοντεκρίστο, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αξιοσημείωτη. Στο βιβλίο περιγράφονται με ωμότητα όλες οι ακρότητες, τα πειράματα και οι εκτελέσεις που πραγματοποίησαν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και παρά το ότι υπήρχαν σημαντικές αναφορές σε αυτά, η διεθνής κοινότητα για άλλη μια φορά είχε αποφασίσει να στρέψει το βλέμμα αλλού. Με το τέλος του πολέμου, όταν τα απάνθρωπα αυτά εγκλήματα ήρθαν στο φως, ήταν πια πολύ αργά για τις εκατόμβες των νεκρών. Ας ελπίσουμε ότι βιβλία σαν και αυτό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το φως της αλήθειας και θα υπάρχουν για να θυμίζουν πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να απαρνηθεί την φύση του. Πρόκειται για ένα βιβλίο που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είτε έχετε διαβάσει άλλα βιβλία με αντίστοιχη θεματολογία, είτε αυτή είναι η πρώτη σας επαφή, να είστε σίγουροι ότι είναι ένα βιβλίο που θα θυμάστε για πάντα.

1

Η σιωπή της λευκής πόληςΜια σειρά εγκλημάτων στην μαγευτική Βιτόρια

Το διάβασα πρόσφατα και το απόλαυσα ιδιαίτερα. Πέρα από τα συγκλονιστικά και συμβολικά εγκλήματα, η συγγραφέας δίνει μια πιστή περιγραφή της ιστορικής πόλης της Βιτόρια καθώς και της περιοχής τριγύρω. Η πλοκή είναι θυελλώδης ενώ η παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων σε παρόν και παρελθόν, κλιμακώνει την αγωνία. Παρά τα δύσκολα ονόματα και τα πολλά πρόσωπα, εντούτοις η ιστορία είναι άκρως συναρπαστική και το βιβλίο σε απορροφά μέχρι να φτάσεις στο τέλος αναζητώντας την δικαίωση. Υπάρχει και ταινία βασισμένη στο βιβλίο αλλά δεν θα πρότεινα να την δείτε!

0