Reviews

23

Followers

1

Following

0

Βιβλία

12

Reviews

23

Followers

1

Following

0

Αγαπημένα βιβλία

12

Reviews

Άλικο βελούδοΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Πρόκειται για μια ολοζώντανη ιστορία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η αφήγηση ξεκινά την περίοδο του β’ παγκόσμιου πολέμου και μας ταξιδεύει στη Πάτρα της εποχής αυτής και στη συνέχεια φτάνει στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων και μέχρι τα Αλβανικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία του 1998. Βασίζεται σε περιγραφές πραγματικών ανθρώπων της εποχής αυτής, που έζησαν, βασανίστηκαν, χάθηκαν ή επιβίωσαν μέσα από εξοντωτικές περιπέτειες της κατοχής, γεγονός που καθιστά το έργο γροθιά στο στομάχι, αφού πρόκειται για αληθινά γεγονότα και όχι κατασκευές της φαντασίας. Μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός η συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος, αλλά η συγγραφέας μας είναι αυστηρή και στον έλεγχο ιστορικών πληροφοριών. Το μυθιστόρημα αυτό είναι απολύτως ανθρωποκεντρικό και όπως ακριβώς και στα προηγούμενα βιβλία της, εντυπωσιάζομαι κάθε φορά για το με πόση αγάπη, τρυφερότητα αλλά και κατανόηση και σεβασμό συνάμα αγκαλιάζει τους ήρωές της. Καταφέρνει με αρκετή δεξιοτεχνία να διεισδύει στους μοχλούς των σκέψεων και των δράσεων των ηρώων της ιστορίας αυτής, ενσκήπτοντας με ιδιαίτερη αφοσίωση στον ψυχισμό τους. Αναδεικνύει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που μπορεί να βιώνει ο άνθρωπος ανάλογα με τις συγκυρίες της ζωής του και την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα του. Κυρίαρχο ρόλο σε όλα της τα βιβλία παίζει ο έρωτας. Είναι άλλωστε βασικός – ίσως και ο βασικότερος - κινητήριος μοχλός της ζωής που αναπτύσσεται τόσο σε καιρό ειρήνης και ακόμα περισσότερο σε καιρό πολέμου. Ο έντιμος έρωτας, ο απατηλός, ο δολοπλόκος, ο ψυχοφθόρος και ο ειρηνιστής. Ο έρωτας που πρωταγωνιστεί ισότιμα με την πολιτική στη ζωή των ανθρώπων. Ο έρωτας εδώ δεν εξιδανικεύεται, είναι απόλυτα γήινος, Ακριβώς όπως ταιριάζει σε ήρωες που είναι ακέραιοι και διαυγείς. Ξεκάθαρα έντιμοι ή ανέντιμοι, με τα συμπλέγματα και τις πληγές τους. Είναι αυτοί που κινούν τα νήματα όλου του μυθιστορήματος. Για αυτό, ανοίξτε τις πύλες του μυαλού και της ψυχής σας, χαλαρώστε και απολαύστε το!

0

Ο κύκλος της λήθηςΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Παρ’ όλο που πρόκειται για το πρώτο πόνημα της κυρίας Πατσέλη, το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, είναι ένα εξαιρετικό και δυνατό βιβλίο, με μια έντονα συναισθηματική γραφή, με πολύ καλή ροή στην αφήγηση, πολύ σωστά δομημένο, όπου δεν λείπουν οι ανατροπές. Καθώς το διαβάζουμε ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αποτέλεσμα εντατικής έρευνας και υπάρχουν στιγμές που νιώθει κανείς πώς υπήρξε και κομμάτι αυτής της ιστορίας. Η συγγραφέας μας δεν παραμένει στην απλή εξιστόρηση των γεγονότων αυτών. Μας παρουσιάζει επί της ουσίας τις τραγικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος στις ζωές των απλών ανθρώπων είτε σε οικονομικό είτε σε πολιτικό επίπεδο. Μέσα λοιπόν από όλο αυτό το σκηνικό ζούμε την πορεία της οικογένειας Αρζόγλου, που ξεκινάει από το Αϊβαλί το 1922 όταν ξεκίνησε ο ξεριζωμός της Μικράς Ασίας, περνάει στη Λέσβο όπου γεννήθηκε η ηρωίδα της ιστορίας, και φτάνει περίπου σαράντα χρόνια μετά και κάνοντας πολλές άλλες στάσεις, να καταλήγει και πάλι στη Λέσβο, μέσα από μια πολύ δύσκολη πορεία στη συγχώρεση και στη λύτρωση. Όλη η ζωή της ηρωίδας, είναι ένα ταξίδι όπου ψάχνει να βρει την ταυτότητά της, μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να καταφέρει να φτάσει στην ολοκλήρωση και να ανακαλύψει ποιες είναι ουσιαστικά οι αξίες της ζωής. Ο αναγνώστης δεν μπορεί να αποφύγει κάποια στιγμή και μετά να φορτίστει έντονα συναισθηματικά, μιας και μπαίνει εύκολα μέσα στον ψυχισμό της γυναίκας-ηρωίδας και συμβιώνει μαζί της κάθε εμπειρία που είναι και ένας σταθμός μοιραίος που επιφυλάσσει θύελλες και σπαραγμό. Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του μυθιστορήματος δεν είναι διόλου χάρτινοι, μιας και έχουν χαρακτηριστικά προσώπων που έχουν υπάρξει στην πραγματικότητα και μάλιστα στην εξέλιξη της ιστορίας μας. Ένας ολόκληρος κύκλος ζωής που σε στροβιλίζει μέσα του και σε φέρνει σε επώδυνα και δύσβατα μονοπάτια, μέχρι να καταφέρεις να πολεμήσεις του δαίμονές σου και να βρεις τη λήθη.

0

Βυθισμένος ουρανόςΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ...ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Ξέρω, το είχα πει και στο παρελθόν, αλλά θα το ξαναπώ και τώρα: Ειλικρινά χαίρομαι που βλέπω τον τελευταίο καιρό την Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία να παίρνει τόσο πολύ τα πάνω της. Οι Έλληνες συγγραφείς του είδους δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τους ξένους, και ειδικά από την λεγόμενη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει πλέον και η Κική Τσιλιγγερίδου. Μπορεί το πρώτο μέρος της αστυνομικής τριλογίας της Στέλλας Άνταμς, να είναι και το πρώτο δείγμα γραφής της, αλλά την κατατάσσει αναμφισβήτητα σε αυτή την κατηγορία. Μια αφήγηση σε μια απόλυτα dark ατμόσφαιρα, και σε αυτό βοηθά και ο σκοτεινός, μόνιμα βροχερός καιρός των Αθηνών, σε μια Ελλάδα της κρίσης. Κεντρικό πρόσωπο, μια γυναίκα αστυνόμος, αντισυμβατική, ασυνήθιστη, εκκεντρική, και σε αυτό μας προϊδεάζει και το εξώφυλλο του βιβλίου. Σε καμία περίπτωση δεν θα την χαρακτήριζε κανείς σαν τη γυναίκα της διπλανής πόρτας, κάθε άλλο μάλιστα. Απόλυτα ανθρώπινη, με τα πάθη της, τους φόβους της, γεμάτη με απόγνωση και πανικό, με τους δαίμονές της, που αγωνίζεται να τους διαχειριστεί. Ξεφεύγει εντελώς από κάθε πρότυπο γυναίκας, αυτό της συντρόφου, συζύγου ή υποψήφιας μητέρας. Αυτού του είδους τα καλούπια τα έχει σπάσει κι έχει ξεφύγει πλέον από κάθε κανονικότητα. Μια αντι-ηρωίδα, η οποία δεν έχει ως προτεραιότητα να γίνει συμπαθής από όλους. Έχει σαν βασικό καθοδηγητή το ένστικτό της. Ένα εξώφυλλο εξαιρετικά φιλοτεχνημένο, βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της υπόθεσης και παραπέμπει σε κάτι που βρίσκεται ανάμεσα σε cartoon και sin city. Πολύ καλή αφήγηση που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο και η συγγραφέας δεν αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες και πληροφορίες. Είναι αρκετά ξεκάθαρη στην υπόθεση που μας παρουσιάζει, δεν αφήνει κρυφά και σκοτεινά σημεία πουθενά, ούτε αφήνει να εννοηθεί τίποτα. Δεν στερείται δράσης, μυστηρίου και αγωνίας. Οι χαρακτήρες ευτυχώς δεν είναι πάρα πολλοί, έτσι ώστε ο αναγνώστης να πελαγώνει ψάχνοντας το ποιος είναι ποιος. Όλοι τους είναι όμως το άκρως αντίθετο από ότι είναι η Στέλλα Άνταμς. Έξυπνοι και ολοζώντανοι διάλογοι, γρήγορη πλοκή όπου δεν λείπουν και τα απρόοπτα. Όλα αυτά είναι σίγουρο πως θα δικαιώσουν τους φίλους του είδους. Για αυτό αγαπητοί φίλοι, ας ετοιμαστούμε να απολαύσουμε την συνέχεια.

0

Η κόρη του γιαλούΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ... ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Μια υπέροχη γραφή και μια ιστορία τόσο υπέροχα δοσμένη, με πολύ ωραίες εικόνες και δράση που μας κρατάει δέσμιά της μέχρι την τελευταία σελίδα. Έμπνευση για να γραφτεί το μυθιστόρημα ήταν η ακουαρέλα που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Η μισόγυμνη κοπέλα που αγναντεύει. Ο αγοραίος έρωτας προέκυψε σαν το κεντρικό θέμα της ιστορίας,. Παρ’ όλο το σκληρό θέμα, η πένα της συγγραφέα μας παραμένει άκρως συναισθηματική και ευαίσθητη, γεμάτη χρώματα και αρώματα, και σέβεται τους ήρωές της. Σε καμία περίπτωση δεν είναι απαισιόδοξη η ατμόσφαιρα, κάθε άλλο μάλιστα. Οι χαρακτήρες μπορεί να είναι κατά κάποιον τρόπο τραγικοί και απόλυτα αταίριαστοι, ατενίζουν με μεγάλες προσδοκίες το μέλλον, κι αυτό γιατί καταφέρνουν και μετατρέπουν την απαισιοδοξία σε αισιοδοξία και ελπίδα. Οι ήρωες της ιστορίας μας είναι απόλυτα αληθοφανής, μπορεί να τους συναντήσει κανείς οποιαδήποτε στιγμή, μέσα σε μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, αλλά και στην Ελληνική επαρχία, χωρίς καν να το υποψιαζόμαστε. Πιθανόν και να τους γνωρίζουμε, ίσως και να είναι συγγενείς μας. Διαβάζουμε για γεγονότα της ζωής χιλιοειπωμένα και πονεμένα αλλά απόλυτα αληθινά. Η ροή του μυθιστορήματος είναι πολύ ικανοποιητική και δεμένη αφηγηματικά. Φθάνοντας κάπου μετά τη μέση, ο αναγνώστης είναι όλο αγωνία, η οποία όσο προχωρούν οι σελίδες δυναμώνει, κι εύχεται με ένταση το τέλος να είναι αισιόδοξο. Τον πρώτο λόγο έχει ο έρωτας, που είναι ο ένας και μοναδικός, που τα σαρώνει όλα, αφήνει ανεξίτηλα το σημάδι του, στη ψυχή του ανθρώπου και δίνει την αναμφισβήτητη βεβαιότητά για την ύπαρξή του. Το βιβλίο είναι γεμάτο από μηνύματα με κυρίαρχο να είναι αυτό της αγάπης, που για να βρει τόπο και τρόπο να ανθίσει δεν θα πρέπει να είναι εγωιστική. Κι όσο κι αν βάζουμε εμπόδια στην ίδια μας την ζωή, η ίδια μας κλείνει το μάτι και μας χαμογελάει. Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί και οι συμπτώσεις είναι πολλές φορές σατανικές. Η συμβουλή μας: Αφεθείτε συναισθηματικά σε αυτή την ιστορία και αφήστε τη να σας παρασύρει!

0

Το χελιδόνι του ΒορράΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ... ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Την Ισμήνη Μπάρακλη την πρωτογνώρισα με το «Μυστικό της πεταλούδας», κι από τότε με μάγεψε τόσο η γραφή της, όσο και η προσωπικότητά της. Και σε αυτό της πόνημα, ομολογουμένως πιο ώριμο, μας κρατά δέσμιους του τρόπου αφήγησής της, μέχρι τη τελευταία σελίδα του. Μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου, μιας δυναμικής γυναίκας με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, βλέπουμε να εκτυλίσσεται η ιστορία της Ελλάδας, ο Μακεδονικός Αγώνας, η Κατοχή, η Χούντα. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να μας κάνει μαθήματα ιστορίας, μιλάει απλά και με ειλικρίνεια και με απόλυτο σεβασμό για την κάθε εποχή και για τα ιστορικά γεγονότα που τη συνοδεύουν, κάνοντας το απλούστερο που μπορεί, όχι μόνο να αποτίνει φόρο τιμής σε αυτά, αλλά και στον Καραγκιόζη που αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της. Η αφήγησή της ξεκινά από τα Γιαννιτσά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, συνεχίζει στη συμπρωτεύουσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φτάνει στην Αθήνα του 1967 και καταλήγει στο σήμερα. Απόλυτα ανθρώπινες ιστορίες από αληθινούς ανθρώπους που αγαπούν, ερωτεύονται παράφορα, αγωνίζονται, πραγματικά δυνατές αδελφικές φιλίες, δυνατές οικογενειακές σχέσεις. Παιδιά που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, γονείς που αγωνίζονται για το καλύτερο για τα παιδιά τους. Ένα βιβλίο που υμνεί τη ζωή και προσπαθεί ταυτόχρονα να εξορκίσει τον φόβο του θανάτου. Ένας τεράστιος μπερντές η ζωή, όπου παίζουν όλα, και η κακή αλλά και η καλή πλευρά της, και παρ’ όλες τις πίκρες και τη θλίψη που μας δίνει τις περισσότερες φορές, και τις αμέτρητες δυσκολίες, η συγγραφέας μας προκαλεί να μη παραιτούμαστε, να μετριάζουμε τους φόβους μας, να μάθουμε να τη χαιρόμαστε γιατί έχει και αμέτρητες χαρές και αστείρευτη γλύκα. Οφείλουμε πρώτα από όλα να μάθουμε να ζούμε!

0

Αθώοι ένοχοιΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ... ΤΕΧΝΗΣ !! Λίτσα Κοντογιάννη Ένα αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ με 480 απόλυτα χορταστικές σελίδες, από τη συγγραφέα Ελευθερία Μεταξά και τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Η γραφή της συγγραφέας μας αυτή τη φορά ακόμα καλύτερη, με απίστευτο σασπένς όπου προτρέπει τον αναγνώστη να ανακαλύψει τη λύση της υπόθεσης, που όμως αποκαλύπτεται μόλις στο τέλος του βιβλίου. Όχι, δεν αποκαλύπτεται σε κανένα σημείο της αφήγησης, προς τα πού το πάει η κυρία Μεταξά. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που τα έχει όλα, ένταση, δράση, αγωνία, γρίφους, ανατροπές, γεμάτα με πληροφορίες και ιστορικές λεπτομέρειες, μιας και η μεγάλη αγάπη της κυρίας Μεταξά είναι η έρευνα. Η συγγραφέας μας δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από συγγραφείς ξενόγλωσσης αστυνομικής λογοτεχνίας της δυτικής Ευρώπης. Αν συνεχίσει αυτή την ανοδική της εξέλιξη στη ποιότητα γραφής της, θα καταφέρει να τους ξεπεράσει κιόλας. Από ηθικής πλευράς προβληματίζει αρκετά η υπόθεση αυτή. Ποιος έχει το δικαίωμα να επιβάλει από μόνος του δικαιοσύνη; Είναι κατανοητό πως πρόκειται για βαθιά λαβωμένους ανθρώπους, αλλά αυτό τους δίνει το ακαταλόγιστο για να προβούν σε οποιαδήποτε μορφής κάθαρση; Ποιος έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τη νομοτέλεια της κοινωνίας των ανθρώπων και να την μετατρέψει σε ζούγκλα; Είναι γνωστό σε όλους μας πως, άσχετα αν πραγματικά είναι ένοχοι ή όχι, όλοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Όμως πολλοί έχουν τον δικό τους κώδικα δικαιοσύνης και προσπαθούν ή έως κάποιο σημείο καταφέρνουν κιόλας να τον επιβάλλουν, κι αυτό γιατί πιστεύουν πως το επίσημο σύστημα δικαιοσύνης είναι ανεπαρκής και «μπάζει» από όλες τις μεριές. Έτσι στο στρεβλό μυαλό τους έχουν έναν διαφορετικό αξειακό κώδικα που τους απενοχοποιεί, νομίζουν πως έχουν το ακαταλόγιστο για τις πράξεις τους. Εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου, ΑΘΩΟΙ ΕΝΟΧΟΙ, ένοχοι που αισθάνονται παρ’ όλα αυτά αθώοι. Το σοφότερο είναι να μην προχωρήσουμε σε βιαστικά και αυστηρά συμπεράσματα, μιας και η πραγματική όψη της ζωής δεν απολύτως επιεικής. Το σωστό είναι να κατανοούμε, όχι να δικαιολογούμε. Η συμβουλή μας: Πάρτε αυτό το βιβλίο στα χέρια σας, αφεθείτε στην υπόθεση αυτή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα: Ποιος είναι αθώος, ποιος είναι ένοχος;

0

Ρόδα στην καταιγίδαΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!!! Χωρίς καμία αμφιβολία, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό, δυνατό και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα του. Σε κάθε βιβλίο της η κυρία Κακαλοπούλου καταπιάνεται και με ένα διαφορετικό θέμα, όπως τη μεταφυσική, τη διαφορετικότητα κλπ., αλλά κάθε φορά έχει σαν «καπετάνιο» τον έρωτα, τον απόλυτο, τον ένα και μοναδικό, τη κινητήρια δύναμη της ζωής, που τα σαρώνει όλα. Αυτό το μυθιστόρημα διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου σε περιοχές της μαγικής Μονεμβασιάς, από την άκρη του χωριού Γεωργίτσι, που θεωρείται «το μπαλκόνι ου Ταΰγετου», στη Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και στη θάλασσα που τη βρέχει. Ήρωες αυτής της ιστορίας ένα ζευγάρι, απόλυτα ανθρώπινο, με τις αδυναμίες του, και με απίστευτη δύναμη ψυχής, αλλά μέχρι να γίνουν πραγματικά ζευγάρι γίνονται πρώτα θύματα ατόμων που είναι γεμάτοι από μίσος, μοχθηρία, απληστία ακόμα και του πολύ στενού τους περιβάλλοντος. Πρέπει να παλέψουν με πολλά, ακόμα και για τη ζωή τους, αλλά προ πάντων με τον εαυτό τους, και με τις τύψεις τους για όλα όσα κάνουν. Το ερώτημα είναι, θα βγουν αλώβητοι από όλον αυτόν τον κυκεώνα παθών που τους μετατρέπει αυτόματα από θύματα και σε θύτες; Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ανακαλύπτουμε πως το κακό και το καλό συνυπάρχουν μέσα μας, αλλά τελικά κάνουμε μια συνειδητή επιλογή, τι θα ακολουθήσουμε. Όλοι οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος, που είναι απόλυτα αληθοφανείς, αποδεικνύουν αυτή τη διαπίστωση. Ακόμα και ο μεγάλος έρωτας μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε απέραντο μίσος, και το αντίθετο μάλιστα. Για αυτό μας έχουν διαβεβαιώσει και άτομα παλιότερων γενεών. Πολλοί από μας θα το θυμούνται αυτό. Παρ’ όλο που βλέπουμε πως η ψυχή των κύριων χαρακτήρων καταλαμβάνεται αρκετές φορές από το σκοτάδι, η γραφή της συγγραφέως μας δεν είναι διόλου απαισιόδοξη και σκοτεινή, αντιθέτως παραμένει απόλυτα φωτεινή κατά τη διάρκεια όλης της αφήγησης, και μέχρι το τέλος. Είναι ένα βιβλίο με μπόλικο μυστήριο, πλεκτάνη και αγωνία. Θα επέλθει στο τέλος η κάθαρση και η λύτρωση; Μένει σε σας να το ανακαλύψετε, αλλά προπάντων απολαύστε την όλη ιστορία.

0

Το άλλο μισόΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!! Η συγγραφέας μας, καταπιάνεται αυτή τη φορά με ένα απόλυτα σύγχρονο θέμα της κοινωνίας μας, την απιστία, βάζει στο μικροσκόπιο τον θεσμό του γάμου και της οικογένειας. Με όσα μας καταθέτει, καταφέρνει να μας προβληματίσει. Είναι απόλυτα αντικειμενική, δεν χρησιμοποιεί ωραιοποιήσεις και παρουσιάζει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Αλήθειες που πονάνε, αλήθειες που τσούζουν και θα προτιμούσαμε να παραβλέπουμε, έτσι ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση πως δεν υπάρχουν. Όλοι οι χαρακτήρες είναι απόλυτα αληθοφανής και μπορούμε άνετα να βρούμε αντιστοιχίες στο στενό μας περιβάλλον. Άτομα της διπλανή πόρτας, συγγενής μας ή μήπως βρίσκουμε αντιστοιχίες και στο πολύ άμεσο περιβάλλον μας; Μήπως και σε μας; Η κυρία Κερκοπούλου αφηγείται απόλυτα αντικειμενικά τις ιστορίες, χωρίς να παίρνει μέρος στην αφήγηση. Είναι και παραμένει αποστασιοποιημένη. Μέσα από την αφήγησή της, που δεν κουράζει καθόλου, μας αποδεικνύει περίτρανα, πως όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, είτε μεγαλύτερο είτε μικρότερο. Πολύ απλά μας δείχνει πως πολύ εύκολα και ελαφρά τη καρδία κατηγορούμε εξωγενής παράγοντες όπως το τέλμα της καθημερινότητας μετά από κάποια χρόνια γάμου. Διστάζουμε πολύ να βρούμε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και δεν βλέπουμε σε βάθος τις ανθρώπινες σχέσεις, τα θεωρούμε όλα αυτονόητα και δεδομένα. Και πόσο εύκολα γκρεμίζουμε το οικοδόμημα που λέγεται γάμος και οικογένεια, αφήνοντας πίσω μας μόνο σκόνη και συντρίμμια. Ξεχνάμε πολλές φορές τον ατέρμονο και καθημερινό αγώνα διεκδίκησης και ποια είναι η πραγματική αξία της συγχώρεσης. Η συγγραφέας σε καμία περίπτωση δε μας παραδίδει κανενός είδους μαθήματα. Μας παρουσιάζει ένα απόλυτα ανθρώπινο, σύγχρονο βιβλίο, όπου παρουσιάζει από όλες τις πλευρές ένα σημερινό πρόβλημα. Έγκειται σε μας, πως θα το διαχειριστούμε, αλλά να μη ξεχνάμε ποτέ, πως παρ’ όλες τις αδυναμίες μας, αντλούμε τη δύναμη από μέσα μας, να αντιληφθούμε τι πραγματικά αξίζουμε και να έχουμε τη ψυχραιμία να μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας εαυτό.

0

Τα σπλάχναΚρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!! Λίτσα Κοντογιάννη Τα Σπλάχνα, τίτλος μιας θεματικής έκθεσης ζωγραφικής στο Βερολίνο, δημιουργεί τον κατάλληλο συνειρμό στον πρωταγωνιστή της ιστορίας, να ανασύρει μια ανάμνηση «κλειδί» και να τον οδηγήσει στη βαθύτερη γνώση του εαυτού του. Σε αυτό το μυθιστόρημα του κυρίου Ξένιου, με έναν τρόπο ολοζώντανο και επιβλητικό, βλέπουμε την ιστορία του κεντρικού ήρωα Άλκη Δομέτσικου που ξεκινάει την εποχή του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του αιώνα μας. Μια ιστορία χωρισμένη σε τέσσερα μέρη, που με την αφηγηματική εναλλαγή προσώπων, μας κάνει μάρτυρες της δημιουργίας της προσωπικότητας του αμφιλεγόμενου, εκκεντρικού, κατά βάση ιστορικού, αλλά επί της ουσίας φιλόσοφου της ζωής, αρνητικού ήρωα του συγγραφέα μας. Μέσα από μια απλή, μικροαστική, καθημερινή ζωή προσπαθεί, χωρίς μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο να ισορροπήσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν και τους συνανθρώπους του, αλλά και να ξεχωρίσει πνευματικά και να αφήσει το στίγμα του, με τον δικό του, στρεβλό τρόπο. Οι συμπρωταγωνίστριες που πλαισιώνουν τον Άλκη Δομέτσικο παίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, όχι μόνο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, αλλά η κάθε μια θα τον στιγματίσει ανεξίτηλα σε κάποια στάδια της ζωής του. Είναι ένα αναμφισβήτητα πολιτικό βιβλίο όπου φαίνεται ολοκάθαρα η Ευρώπη να είναι το λίκνο, όπου εκκολάπτονται οι αυταρχικές ιδεολογίες και υλοποιούνται τα σχέδια των ακραιφνών εθνικιστών. Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις των δεκαετιών ’60 και ’70 οι μάζες φαίνονται να απορροφώνται από τους ηγέτες και γι’ αυτό ο Άλκης Δομέστικος καταφεύγει σε αυτές: η Ελλάδα δεν τον χωρά γιατί συνεχίζει να αναπνέει ελεύθερα. Αρχίζει σιγά σιγά να χάνει την ισορροπία του και η ψυχική του κατάσταση γίνεται ετοιμόρροπη, με εγγενείς αδυναμία επικοινωνίας. Νοσεί ο ίδιος, όπως ακριβώς η σημερινή Ευρώπη, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απολίθωμα μετα-αποικιακών εμμονών και μια παθολογική προσκόλληση στα κεκτημένα μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχουν επί της ουσίας οι συνεκτικοί δεσμοί των λαών της Ευρώπης, παρά μόνο η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εθνικισμός αναβιώνει, ο τοπικισμός ενισχύεται, οι επιμέρους ομάδες υπερτονίζουν τα εθνικά τους χαρακτηριστικά και περιφρονούν τους ενοποιητικούς παράγοντες που πιθανόν να γεφύρωναν τις αντιθέσεις.

1

Οι ΑλεξανδρινέςΚρητικές Βιβλίων

Ένα υπέροχο οδοιπορικό στην πολυπολιτιστική κοινωνία της Αλεξάνδρειας του Καβάφη, μια ακόμα από τις χαμένες πλέον πατρίδες του Ελληνισμού, που χρονικά ξεκινά το 1905 και μας οδηγεί μέχρι το Κάιρο του σήμερα. Παρακολουθούμε την μαγική αυτή πόλη, την «άλλη Ελλάδα», που βρίσκεται στην εύφορη Χώρα του Νείλου και βρίσκεται στην υπέρτατη ακμή της, γεμάτη από χρώματα και αρώματα και φτάνει μέχρι τη σημερινή παρακμή της. Η ώριμη γραφή της κυρίας Χατζή μας δίνει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, απίστευτα καλογραμμένο, ένα αδιαμφισβήτητο νοσταλγικό ταξίδι μέσα στο χρόνο γεμάτο ιστορικά γεγονότα. Τρεις γενιές γυναικών, πιο συγκεκριμένα τρεις γυναίκες είναι οι κεντρικές ηρωίδες αυτής της ιστορίας, που διαγράφουν τη πορεία τους μέσα από πολλές αντιξοότητες και ανισότητες. Τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής αφήνουν το στίγμα πάνω τους και πολλές φορές αναγκάζονται να αλλάξουν στη πορεία τις απόψεις τους. Όλοι οι χαρακτήρες είναι πέρα για πέρα ανθρώπινοι. Δεν είναι τέλειοι, κάνουν τα λάθη τους, εισπράττουν τις εκάστοτε συνέπειες, και μερικές φορές σε ακριβό νόμισμα. Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει σε αυτό το βιβλίο, είναι πως η μοναδική πένα της συγγραφέα μας καταφέρνει και αναπαριστά έντονα μια ολόκληρη εποχή και μας συμπαρασύρει κι εμάς και συμβιώνουμε μαζί με τους ήρωες της ιστορίας όλα τα γεγονότα, αισθανόμαστε κι εμείς οι ίδιοι όλη της ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, ακόμα και την ζεστή αύρα της ερήμου, μυρίζουμε τα αρώματα που κυριαρχούν και βιώνουμε τις γεύσεις. Πονάμε κι εμείς μαζί τους, όταν είναι αναγκασμένοι να διαφύγουν στην Ελλάδα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο κατόρθωμα, που μας κάνει κοινωνούς της ιστορίας του Ελληνισμού της Αιγύπτου. «Οι Αλεξανδρινές» της κυρίας Χατζή κερδίζουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του αναγνώστη, μιας και μιλάνε για έναν τόπο όπου μεγαλούργησε το Ελληνικό στοιχείο από κάθε άποψη και έχει αγγίξει τα όρια του μύθου. Και όσα χρόνια και να περάσουν, η ιστορία του θα συνεχίσει να συγκινεί και να μαγεύει ακόμα και όσους δεν την γνώρισαν.

0

Ματωμένα νούφαραΚρητικές Βιβλίων

Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της κυρίας Προδρόμου στο αστυνομικό μυθιστόρημα ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ πετυχημένη. Tο δε εξώφυλλο, απόλυτα εναρμοσμένο με την υπόθεση, μας βάζει από τη πρώτη στιγμή μέσα στο κλίμα του βιβλίου. Το πόνημα αυτό της συγγραφέως αποτελεί αληθινή έκπληξη, είναι απόλυτα καλογραμμένο, με πλοκή, δράση, μυστήριο, αγωνία, περιπέτεια, που βασικά τα περιέχει όλα. Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος δεν είναι σε καμία περίπτωση καρικατούρες. Είναι άριστα δομημένοι, πολύπλευροι και ολοζώντανοι. Η παρουσίαση δε της ελληνικής επαρχίας, όπου διαδραματίζεται η ιστορία είναι αληθινά μαγική. Στην κυριολεξία είναι μια περιγραφή που σφύζει από ζωή. Και ο τίτλος του βιβλίου παίζει και αυτός το ρόλο του στην υπόθεση. Η αφήγηση είναι απόλυτα ισορροπημένη, εξιτάρουν οι σκέψεις του δολοφόνου στην αρχή κάθε κεφαλαίου. Κάπου στη μέση του βιβλίου αρχίζει να αχνοφαίνεται ο δολοφόνος, αλλά ….. είναι άραγε αυτός; Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Απολαύστε την ιστορία και αφήστε τη να σας παρασύρει, δεν θα χάσετε. Η λύση του μυστηρίου είναι αληθινά αναπάντεχη, και στο τέλος τα συμπεράσματα … δικά σας.

0

Εμένα με λένε ΡωξάνηΚρητικές Βιβλίων

Σε αυτό το μυθιστόρημα ο κύριος Στυλιανού μας παρουσιάζει τις αλήθειες του trafficking, το βάναυσο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, αυτήν τη σύγχρονη μορφή δουλείας που δύσκολα ανιχνεύεται και ακόμη πιο δύσκολα καταπολεμάται. Είναι αφιερωμένο στις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις για να επιβιώσουν και να απελευθερωθούν από τα δεσμά του εξαναγκασμού στην πορνεία. Τις ηρωίδες που βιώνουν στην ψυχή και το κορμί τους όλη τη νοσηρότητα της ανθρώπινης κοινωνίας. Μετά από μεγάλη έρευνα του συγγραφέα, όπου διείσδυσε στα σκοτεινά κυκλώματα της σωματεμπορίας εδώ στην Ελλάδα, από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και όχι μόνο καταφέρνει με την βοήθεια της μυθοπλασίας και την απόλυτα κινηματογραφική του γραφή να μας δώσει ένα καταπληκτικό κοινωνικό και κατ’ επέκταση αστυνομικό μυθιστόρημα. Κεντρικό πρόσωπο είναι μια γυναίκα, θύμα ενός τέτοιου κυκλώματος, η οποία για να μη χάσει τον εαυτό της, δηλώνει συνέχεια στον καθρέφτη «εγώ είμαι η Ρωξάνη!». Δεν αντιμετωπίζει μόνο τα όνειρά της που γκρεμίζονται, αλλά και όλες τις συνέπειες από τις προσπάθειες διαφυγής της από αυτό τον σκοτεινό κόσμο της νύχτας. Όλοι οι χαρακτήρες του υποκόσμου «παρελαύνουν» εδώ, χαφιέδες, πουλημένοι αστυνομικοί και εξαίρεση δεν αποτελούν διεφθαρμένοι κοινωνικοί λειτουργοί, που κατά τη γνώμη του συγγραφέα ευτυχώς αποτελούν την μειοψηφία. Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, με πλούσια πλοκή και αγωνία, δεν λείπουν οι συνεχής ανατροπές, κεντρίζει απόλυτα το ενδιαφέρον του αναγνώστη και το κρατάει αμείωτο μέχρι την τελευταία του σελίδα. Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον συγγραφέα μας, που με αυτό του το πόνημα, μας διδάσκει ένα πολύ σπουδαίο πράγμα: όποιες σκληρές αντιξοότητες και να συναντήσουμε στη ζωή μας, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χάσουμε τον Εαυτό μας, το Εγώ μας, την μοναδική προσωπικότητά μας.

0

ΣασμόςΚρητικές Βιβλίων

Για να πω την αλήθεια, δεν είχα ιδέα πως υπήρχε ο Σασμός στη Κρήτη. Μόνο η στυγνή και αιματηρή βεντέτα. Και τι είναι τελικά αυτό; Ακριβώς το αντίθετο της βεντέτας, η άγνωστη παράδοση των Κρητικών που επιβιώνει μέχρι τις ημέρες μας και υπαγορεύει την μεσολάβηση σε συμβιβασμούς για να μην κλιμακωθεί η βία στα χωριά του Ψηλορείτη. Κάποια επιφανή και αξιόπιστα άτομα της κρητικής κοινωνίας αναλαμβάνουν εδώ και μισό αιώνα περίπου τον ρόλο του «ειρηνοποιού» και μεσολαβούν και συμφιλιώνουν, να «σάσουν» δηλαδή τις αντιμαχόμενες πλευρές για να μη μιλήσουν τα όπλα. Θεωρείται ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η αιματηρή γραμμή της αυτοδικίας. Με αυτό το κοινωνικό θέμα καταπιάνεται ο συγγραφέας μας αυτή τη φορά. Και ό,τι και να πούμε για αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά λίγο. Μια ολοζώντανη γραφή που κυριολεκτικά τα «σπάει». Τόσο η υπόθεση-που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα-όσο και η αφήγηση είναι συγκλονιστικά. Από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου συν-βιώνουμε όλες τις καταστάσεις μαζί με τους ήρωες, που πολλές φορές είναι γροθιές στο στομάχι και μας κόβει την ανάσα. Ένα βιβλίο που τα έχει όλα, συναίσθημα, γρήγορη και δυναμική πλοκή που ξεκινά από τις πρώτες κιόλας γραμμές του, ανατροπές, αγωνία, που χτυπάει κόκκινο, παραστατική περιγραφή, με έντονες εικόνες και γεμάτες από το άρωμα της Κρήτης και όχι μόνο, ολοζώντανους διαλόγους και χαρακτήρες. Είναι τόσο μεγάλη η ένταση της γραφής του συγγραφέα που κάποιες φορές ο αναγνώστης θα βρεθεί σε σημείο να μην αντέχει να διαβάσει αμέσως παρακάτω. Η αιτία της βεντέτας αλλά και το ποιος είναι ο δολοφόνος αποκαλύπτονται στο τέλος και η δύναμη της συγχώρεσης καταφέρνει και μετατρέπει αυτή την αιματηρή αντιπαράθεση γεμάτη θάνατο σε δρόμο που οδηγεί μόνο στη ζωή. Τολμώ να πω πως θα μου άρεσε η ιδέα να το έβλεπα να παίρνει σάρκα και οστά σαν εβδομαδιαία μίνι-σειρά με ξένη συμπαραγωγή φυσικά.

0

Παράθυρο στη ζωήΚρητικές Βιβλίων

Ένα πολύ δυνατό βιβλίο με θέμα που οι περισσότεροι από μας, ακόμα και σήμερα, συνήθως το προσπερνάμε, προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, να του δώσουμε πιο ήπια ονόματα, λες και έτσι θα καταφέρουμε να εξορκίσουμε το κακό από τη ζωή μας. Ναι αγαπητοί φίλοι, μιλάμε για τον Καρκίνο, μια πολύ «μοντέρνα» και απόλυτα «δημοκρατική» ασθένεια, που δεν κάνει ηλικιακές ή οικονομικές διακρίσεις. Αυτό το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής γιατί μιλάει για το προσωπικό βίωμα της κυρίας Δαφτσίδου, για τον δικό της πόλεμο με τον καρκίνο του μαστού βήμα βήμα, και μέσα από τη λυρική γραφή της συγγραφέως εμείς συμπάσχουμε συναισθηματικά μαζί της, συγκινούμαστε, και η ίδια καταφέρνει να μεταδώσει δύναμη και αισιοδοξία σε όσους πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Και όσο κι αν φαίνεται απίθανο ή έστω περίεργο, ναι, ο καρκίνος μπορεί να γίνει το ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΖΩΗ, στη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ, και να ζήσει κανείς κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία και να εκτιμήσει τα αυτονόητα. Ζωντανή απόδειξη είναι η ίδια. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου γεννά πληθώρα συναισθημάτων και σκέψεων που είναι αριθμητικά αδύνατον να αποτυπωθούν σε μερικές γραμμές. «Το μόνο που έχει σημασία, τελικά, είναι ότι είμαι ακόμα εδώ! Είμαι ακόμα εγώ! Κλαίω, γελάω, ονειρεύομαι, ελπίζω, ζω!» Και δεν υπάρχει νύχτα που να μην πολεμήσει τους δαίμονές της. Όμως, πάντα σηκώνεται το πρωί, για να λέει στον καρκίνο «Φτου ξελευτερία!»

0

Η Παναγιά της ΦωτιάςΚρητικές Βιβλίων

Ο συγγραφέας μας δίνει μέσα από την καταπληκτική γραφή του την συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του, την «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ». Διαβάζεται όμως και ανεξάρτητα, χάρη στην πολύ καλή δουλειά του ιδίου αλλά και της συγγραφικής του ομάδας. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ βασίστηκε σε ιστορικά και πραγματικά γεγονότα και σε συγκλονιστικές αφηγήσεις πραγματικών ηρώων. Μια απόλυτα κινηματογραφική και χωρίς κενά γραφή, με τους χαρακτήρες να είναι ολοκληρωμένοι και αληθοφανής, όπου σε αυτό το βιβλίο φτάνουν στην ολοκλήρωσή τους, μερικές φορές με την επέμβαση της Θείας Δίκης, που είναι πανταχού παρούσα, φτάνοντας έτσι στη Λύτρωση. Οι εναλλαγές τόπου και χρόνου γίνονται, διατηρώντας την ισορροπία, χωρίς να κουράζουν, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας έως την τελευταία σελίδα. Μας παραθέτει ολοζώντανες, έντονες και ρεαλιστικά ωμές εικόνες της φρίκης του πολέμου, που μπορεί και να σοκάρουν. Η αφήγηση τελειώνει με μια ερώτηση, μια απορία ….. Κύριε Πετρουλάκη, σίγουρα δεν θα υπάρξει άλλη συνέχεια;

0

Η γυναίκα του φάρουΚρητικές Βιβλίων

Ένα βιβλίο που στην αρχή μπορεί να κουράσει με τις πολλές λεπτομέρειές του, η συνέχεια όμως θα σας αποζημιώσει, θα το αγαπήσετε πραγματικά, θα το λατρέψετε, θα το βρείτε ευφυές και πρωτότυπο. Με λίγα λόγια: Ένα βιβλίο ιδιαίτερο αλλά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Σε όλο το κείμενο κυριαρχούν ατμοσφαιρικές εικόνες με ωραία μεταφορά στον χωροχρόνο. Το πέρασμα από την μια εποχή στην άλλη είναι εξαιρετική και ευφυής και οι ήρωες δεν παύουν να μας συγκινούν και να τους αγαπάμε. Η συγγραφέας καταπιάνεται πολύ υπεύθυνα και πετυχημένα με τη μεταφυσική, δίνοντάς μας ένα βιβλίο δυνατό, σαγηνευτικό και συναρπαστικό. Η γραφή της παραμένει εκπληκτικά ποιοτική. Διαβάστε το…… Πρόκειται για ένα βιβλίο που υμνεί τη δύναμη της αγάπης, το ταξίδι του θα μαγεύσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη, με ενδιαφέρουσα πλοκή που σε κρατάει σε εγρήγορση.

0

ΕρωσφόροςΚρητικές Βιβλίων

Για τον έρωτα ο λόγος. Και δεν μιλάμε για το μικρό φτερωτό αγγελάκι – μωράκι που μας σημαδεύει με τα τόξα του. Εδώ έχουμε να κάνουμε, όπως μας δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου ΕΡΩΣΦΟΡΟΣ με ένα διαβολάκι που μας γελάει χαιρέκακα και φυτρώνει στη κυριολεξία εκεί που δεν το σπέρνουν. Είναι μια ιστορία απόλυτα προσγειωμένη, χωρίς ωραιοποιήσεις και γλυκανάλατη πλοκή και χωρίς happy end που στάζει από υπερβολή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον ΕΡΩΤΑ στις απόλυτα ανθρώπινες διαστάσεις του, με τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, με τις ανασφάλειες που μας δημιουργεί και το πώς μπορεί ο καθένας να τον διαχειριστεί. Μέσα από τη μυθοπλασία, τις ανατροπές και δια της «ατόπου απαγωγής» ο συγγραφέας καταφέρνει να μας φέρει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μας αποδεικνύει περίτρανα πως Έρωτας σημαίνει αισθάνομαι, αισθάνομαι άρα ζω και πως ο Έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής, και ας σημαίνει πολλές φορές αφόρητος πόνος που γεμίζει τη ψυχή μας με σημάδια και ουλές που το πρώτο καιρό αιμορραγούν ασταμάτητα κι αν τραβήξεις μετά από καιρό τη κλωστούλα από τα ράμματα, στάζει πάλι αίμα η πληγή από αυτό που λέμε νοσταλγία. Οι χαρακτήρες του βιβλίου απόλυτα ανθρώπινοι, με τα ελαττώματά τους, άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας, και ίσως κάποιοι από μας βρουν και κοινά στοιχεία μαζί τους. Ένα εκπληκτικό βιβλίο, μοναδικό στο είδος του τολμώ να πω, μια απολύτως ολοζώντανη και κινηματογραφική γραφή που ειλικρινά εκπλήσσει, μιας και πρόκειται για το πρώτο συγγραφικό πόνημα του κυρίου Καστέλλη, ένα βιβλίο που δεν μπορεί κανείς παρά να το ερωτευθεί.

0

Γλυκά χαράζουν οι άγριες νύχτεςΚρητικές Βιβλίων

Ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα για απαιτητικούς αναγνώστες. Δεν είναι περίπλοκο, δεν είναι δύσκολο. Είναι άριστα δομημένο και κρατά το ενδιαφέρον μέχρι τη τελευταία σελίδα. Η πρωταγωνίστρια, η Νόρα, μια γυναίκα αληθινή, γεμάτη δίψα για ζωή, μια γυναίκα που βαριέται εύκολα, που δεν μπαίνει σε στερεότυπα, σε μια διαρκή φυγή από όλους, ….ίσως και από τον ίδιο της τον εαυτό; Η συγγραφέας με τη ξεχωριστή γραφή της μας δίνει ένα εξαιρετικό βιβλίο με θέμα μια γυναίκα που αγωνίζεται συνεχώς για τα θέλω της, που παράλληλα πολεμά να γνωρίσει τον εαυτό της. Διαβάστε το …. ……γατί παρ’ όλο που η Νόρα έζησε μια συνταρακτικά αλλόκοτη ζωή, δεν μπορεί κανείς παρά να τη λατρέψει!

0

ΑμαλίαΚρητικές Βιβλίων

Ο συγγραφέας αυτή τη φορά καταπιάστηκε με θεματολογία στη οποία δεν μας έχει συνηθίσει. Το τόλμημά του όμως μας ικανοποίησε απόλυτα. Πρόκειται για ένα αστυνομικό, κοινωνικό μυθιστόρημα με μεταφυσικά στοιχεία και διαδραματίζεται μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυστηριακή. Ο σατανισμός, η μαγεία και η πάλη Καλού και Κακού υπήρξαν και παραμένουν πάντα επίκαιρα θέματα. Άτομα που μεγάλωσαν σε ένα άρρωστο οικογενειακό περιβάλλον και έφτιαξαν ο καθένας μια άρρωστη προσωπική ζωή. Χωρίς ιδανικά, χωρίς ηθική, φραγμούς, ανεξέλεγκτοι στις πράξεις τους, άτομα χωρίς συνείδηση. Κανείς δεν είναι αθώος σε αυτό το βιβλίο, μα κανείς δεν είναι και απόλυτα ένοχος. Όλα έχουν να κάνουν με την θεωρία του χάους. Όλα είναι αλυσιδωτές αντιδράσεις που στο τέλος οι ήρωες παίρνουν αυτό που τους αξίζει αλλά και ο αναγνώστης παίρνει την κάθαρση που του χρειάζεται και έχει ανάγκη. Στον αντίποδα δε, μια έφηβη που νομίζει πως κάνει την επανάστασή της διασχίζοντας εν αγνοία της πολύ σκοτεινούς δρόμους, τιμωρώντας έτσι τη μητέρα της θεωρώντας την υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Και μέσα σε όλα, ένας σε απόλυτα ανθρώπινες διαστάσεις αστυνόμος που προσπαθεί να βγάλει άκρη. Μια εξαιρετική αφήγηση γεμάτη ένταση, όπως μας έχει μάθει σε προηγούμενα μυθιστορήματά του ο κύριος Πετρουλάκης κι εδώ είναι σε αυξημένο βαθμό. Καταφέρνει και κρατάει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας λέξης της ιστορίας μέχρι το τέλος. Οι χρονικές εναλλαγές είναι απόλυτα ισορροπημένες και δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση σύγχυση. Οι δε χαρακτήρες παρουσιάζονται επιβλητικοί και με ένταση. Η ιστορία ρέει με απόλυτη αρμονία. Σε αυτό το βιβλίο τολμάει και θίγει θέματα ταμπού, όπως η παιδική κακοποίηση, η αιμομιξία, η χαρτομαντεία, ο σατανισμός. Ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο κύριος Πετρουλάκης, αλλά μας εκπλήσσει ευχάριστα, γεμάτο ένταση και μια λυτρωτική κορύφωση στο τέλος που θα δικαιώσει όλους. Μπορεί να αριθμεί 520 σελίδες, αλλά η ευχάριστη επίγευση που αφήνει ακολουθεί τον αναγνώστη για αρκετό καιρό.

0

Οι νύμφες της ΕροιβιάςΚρητικές Βιβλίων

Τρεις γενιές γυναικών, τρεις εποχές, τρεις έρωτες. Λάθη, που έγιναν πολύ καλά κρυμμένα μυστικά αλλά μόλις αποκαλύπτονται, συμπαρασύρουν σαν χιονοστιβάδα τα πάντα στο πέρασμά τους και οι ζωές των απογόνων δεν μένουν πια το ίδιο. Τα ψέματα, ο πόνος, οι απώλειες, τους στιγματίζουν ανεπανόρθωτα. Πολύ σοφά είπε ο λαός μας, «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα». Ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα με κύριο φόντο τη λίμνη Παμβώτιδα και το Κάστρο. Η ιστορία ξεκινά την εποχή της γερμανικής κατοχής και φτάνει στα δικά μας χρόνια, στα Γιάννενα. Ένα υπέροχο, ατμοσφαιρικό εξώφυλλο που βάζει τον αναγνώστη στο κλίμα της υπόθεσης. Η δε γραφή είναι λυρική, ρεαλιστική, αλλά και έντονα συναισθηματική παρ’ όλο που πολλές φορές περιγράφει σκηνές σκληρές. Οι χαρακτήρες είναι απόλυτα ανθρώπινοι, 100% πραγματικοί, με τα ελαττώματά τους, τις αδυναμίες τους, τα προτερήματά και τις ευαισθησίες τους και δεν παραπέμπουν καθόλου σε προϊόντα μυθοπλασίας. Στην αφήγηση αυτή δεν λείπουν η πλοκή και οι ανατροπές, παραμένει στην ουσία μια ιστορία τρυφερή που σε πολλά σημεία της μας συγκινεί πολύ. Στον επίλογο επέρχεται η κάθαρση και οι ήρωες μας μπορούν πλέον να προχωρήσουν μπροστά, παρά το αβάσταχτο βάρος της κληρονομιάς.

1

Το άρωμα του μιγκέΚρητικές Βιβλίων

Ένα απίστευτα αφηγηματικά βιβλίο, γεμάτο συναισθήματα, που κρατάει τον ενδιαφέρον μας αμείωτο μέχρι τη τελευταία του σελίδα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την μοναδική πένα της κυρίας Τσούνη, αλλά και με το γεγονός πως η ιστορία που μας περιγράφει είναι βγαλμένη από τη ζωή, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και οι χαρακτήρες είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα πανέμορφα Κύθηρα και στη μαγική Κρήτη και ξεκινά χρονικά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μια αφήγηση ζωής, μια εξομολόγηση απίστευτων δινών βγαλμένα κυριολεκτικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς της ηρωίδας, που κερδίζει τον αμέριστο σεβασμό του αναγνώστη. Η ηρωίδα στερημένη από την μητρική αγάπη και στοργή, μεγαλωμένη μέσα στο μίσος και με την μια κακουχία να διαδέχεται την άλλη. Μια ζωή γεμάτη βία και εξευτελισμό, αλλά παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, όσο άπιαστα και αν φαίνονταν. Η περιγραφή είναι απολύτως παραστατική και μπορούμε πολύ επιτυχημένα να συμπάσχουμε με την εξομολόγηση της αφηγήτριας της ιστορίας. Η ιστορία εκτυλίσσεται μια στο παρών και μια στο παρελθόν και η χρονική μετάβαση γίνεται με επιτυχία χωρίς να υπάρχουν χρονικά κενά. Μια ολόκληρη εποχή αναπαράγεται πολύ πειστικά. Όλη η οπισθοδρομική νοοτροπία του προηγούμενου αιώνα, αλλά και η δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας που όφειλε να σκύβει το κεφάλι στα πρέπει και στα θέλω του άντρα αφέντη, βρίσκει έκφραση σε αυτό το μυθιστόρημα. Μπορούμε και βλέπουμε ακόμα και το κοινωνικό περίγυρο να δικάζει και να καταδικάζει μη σύμφωνες για αυτόν συμπεριφορές, ως αδέκαστος δικαστής. Με αυτό το μυθιστόρημα η κυρία Τσούνη μας δείχνει το αληθινό και σκληρό πρόσωπο της ζωής χωρίς ωραιοποιήσεις. Έχει δύο πρόσωπα, αυτό που είναι σκληρή και τιμωρεί και αυτό που αγαπά, διδάσκει αγάπη και χαρίζει ελπίδα. Δημιουργεί θύτες αλλά και θύματα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες. Η μεγαλύτερη σχολή είναι αυτή και παραδίδει τα καλύτερα μαθήματα. Είναι επιλογή δική μας ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε, οφείλουμε να δεχόμαστε το κόστος της εκάστοτε απόφασής μας, και να αντιμετωπίζουμε τα πάντα που μας φέρνει στο διάβα μας με αξιοπρέπεια αλλά και να μην ξεχνάμε αξίες όπως την αγάπη και τον σεβασμό για την οικογένεια, τους φίλους, τον συνάνθρωπο, το παιδί, τον σύντροφο, η αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό.

0

Δεξί κίτρινο λουστρίνιΚρητικές Βιβλίων

Είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να διαπιστώνουμε την πολύ αξιόλογη πορεία που διανύουν μερικοί συγγραφείς και το πόσο πολύ βελτιώνεται και ωριμάζει η γραφή τους. Σε αυτή την κατηγορία θεωρώ πως ανήκει η κυρία Τέκου. Μας παρουσιάζει ένα υπέροχο, ατμοσφαιρικό νέο βιβλίο, που κινείται χωρικά στο χωριό των σφουγγαράδων στην Κάλυμνο και φτάνει μέχρι τη Γαλλία. Χρονικά ξεκινά από τα χρόνια της ιταλικής κατοχής το 1934 και καταλήγει στη γερμανική κατοχή, μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα μυθιστόρημα που υμνεί την πραγματική αδελφική φιλία, ένα από τα πιο σημαντικά και καθοριστικά πράγματα στη ζωή του ανθρώπου και όποιος την βιώνει είναι πραγματικά πάρα πολύ τυχερός. Μια τέτοια φιλία μπορεί να γίνει η οικογένεια που ποτέ δεν είχαμε ή μπορεί να μας καταστρέψει από κάθε άποψη. Γύρω από αυτόν τον άξονα υπάρχει και η συζυγική αλλά και η αγάπη που έχουν τα μέλη μιας οικογένειας και κρατά αυτά τα μέλη δεμένα μεταξύ τους. Η γραφή της συγγραφέα είναι μεστή, ρεαλιστική αλλά και πολύ καλά δεμένη αφηγηματικά, δεν φλυαρεί, δεν κάνει πουθενά κοιλιά, δίνει μια άψογη εικόνα της κοινωνίας της εποχής, τόσο στην Κάλυμνο, όσο και στη Γαλλία μέσα σε έναν φόντο γεμάτο με πολλά ιστορικά γεγονότα. Πώς να μην λατρέψει κανείς τους ήρωες της ιστορίας, να συγκινηθεί με όσα αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, όσο ζουν στην Κάλυμνο, πώς να μη συμπάσχουμε με τον αγώνα των σφουγγαράδων και με τον αγώνα επιβίωσης σε ένα ξένο τόπο, στη προσπάθειά τους να χτίσουν ένα σπιτικό από την αρχή. Και μην ξεχνάμε τον αγώνα τους ενάντια σε ένα τέρας που έχει άπειρα πρόσωπα, όπως εκείνο της φτώχειας, του ιταλού κατακτητή, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, αυτού που κακοποιεί μικρά αγόρια κλπ. Στον αντίποδα υπάρχουν τα κίτρινα λουστρίνια. Αυτά συμβολίζουν ότι πραγματικά αξίζει στη ζωή, τη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα, την αντίσταση στο κακό, την ελπίδα και την ανθρωπιά. Στα καλύτερα και πιο δυνατά μυθιστορήματα αυτού του έτους ανήκει και αυτό το πόνημα της κυρίας Τέκου. Αναζητήστε το!

0

Όσοι αγαπιούνταιΚρητικές Βιβλίων

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα, με τον μοναδικό τρόπο που μόνο η ίδια η Victoria Hislop θα μπορούσε να δώσει. Αποδεικνύει περίτρανα με αυτό της το πόνημα, πως όχι μόνο αισθάνεται Ελληνίδα, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ιστορία, όπως κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα έπρεπε να ξέρει. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα εξονυχιστικής έρευνας, για να μπορεί να είναι, όσο καλύτερα γίνεται, πιο ακριβής στην αφήγησή της. Αυτό δεν στερεί τη δυνατότητα στη γραφή της να είναι απόλυτα αντικειμενική, παραστατική, σκληρή και ωμή. Της αρέσει πολύ να γράφει για την Ελλάδα. Η μυθοπλασία δένει τόσο πετυχημένα με την ιστορία, που το αποτέλεσμα απλά συναρπάζει. Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολύ καλά σκιαγραφημένοι και μπορεί κανείς να ταυτιστεί πολύ εύκολα μαζί τους, μιας και πρόκειται για πολύ απλούς, καθημερινούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ίσως και μέλη της οικογένειας μας. Κακά τα ψέματα, αυτοί οι απλοί άνθρωποι γράφουν τελικά την ιστορία. Ο τίτλος του βιβλίου της είναι εμπνευσμένος από στίχο του «Επιταφίου» του Γιάννη Ρίτσου. Μας δείχνει ξεκάθαρα πως όλοι αυτοί που αγαπήσαμε, δεν ξεχνιούνται, γιατί πολύ απλά ζούνε μέσα μας. Η αφήγηση ξεκινά στη σημερινή εποχή και βρίσκει την ηρωίδα, μια απλή γυναίκα, να γιορτάζει σε προχωρημένη ηλικία, ανάμεσα σε δισέγγονά της, τα γενέθλιά της. Αυτό γίνεται έναυσμα να κάνει μια αναδρομή αλλά και έναν απολογισμό της ζωής της. Έτσι την παρακολουθούμε να διηγείται σε όλους την ιστορία της, που ξεκινά για αυτή, από πολύ μικρή ηλικία, τη δεκαετία του ’30, στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, και μέσα από τα μάτια της, γινόμαστε μάρτυρες όλων των γεγονότων της ζωής της, αλλά και σχεδόν όλης της Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, από τα χρόνια της Κατοχής μέχρι και σήμερα. Χρόνια δύσκολα, που σημάδεψαν βαθιά ένα ολόκληρο Έθνος. Σε μια εποχή τόσο διχασμένη, η συγγραφέας μας καταφέρνει και δεν παίρνει πολιτική θέση. Ο στόχος της είναι να μας κάνει να νιώσουμε, να σκεφτούμε. Και το πετυχαίνει.

1