Το άλικο γράμμα

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.0

Κριτικές

6

Συγγραφέας Hawthorne Nathaniel
Εκδόσεις Μίνωας
ISBN 9786180205213
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 6
ID #43113 | ημερομηνία: 2020-11-16
Ευφροσύνη Π. | 67 κριτικές

Συγκλονιστικό έργο.

Καλογραμμένο και ενδιαφέρον. Ένα "ερωτικό" τρίγωνο που μελετάται σε όλο του το ψυχολογικό και κοινωνικό βάθος. Ψυχολογικές μεταπτώσεις και ηθικοί προβληματισμοί αντανακλώνται στο φυσικό τοπίο και αποκαλύπτονται μέσα από την επιφανειακή αυστηρότητα της πουριτανικής κοινωνίας της Νέας Αγγλίας του 17ου αιώνα. Τρεις ζωές στοιχειωμένες από τις επιλογές τους, τρεις διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης. Αργές εξελίξεις, αλλά ουσιαστικές. Δυνατές σκηνές. Πλήρης έλλειψη σεβασμού απέναντι στο παιδί. Ο Θεός ως πρώτη έγνοια, εγωιστική και πανικόβλητη, να εξατμίζει την ανθρωπιά, να μειώνει κάθε πραγματική σκέψη. Η Έστερ Πριν να προφυλάσσει τους άλλους, αποδεχομένη πλήρως τις παράλογες κοινωνικές συνέπειες της δικής της επιλογής, κουβαλώντας και μεταμορφώνοντας το άλικο γράμμα από σύμβολο ντροπής σε σύμβολο συνειδητότητας και παράλληλα απαξιώνοντάς το ως στίγμα, αφού παρά τον πόνο που της προσφέρει, δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία της. Ο ιερέας, δειλός και πιο βασανισμένος από όλους, αγγίζει τελικά την κάθαρση. Ο γιατρός που βρίσκει στην εκδίκηση ένα νέο λόγο ύπαρξης, εξουδετερώνεται όταν οι άλλοι δύο αναλαμβάνουν ευθύνη και δράση. Με τρομάζει λίγο η στενομυαλιά του συγγραφέα σε κάποια σημεία και νιώθω ότι το βιβλίο θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον μέσα από τα μάτια της Περλ, αλλά συνολικά πρόκειται για αξιόλογο έργο. Όμορφο απόσπασμα: «Μένει ακόμα να μάθουμε τη λησμονημένη τέχνη της χαράς.» (Σημείωση: η κινηματογραφική εκδοχή είναι αρκετά αξιόλογη αλλά δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο)

ID #35125 | ημερομηνία: 2020-08-31
Χρυσομερη Σοφια | 942 κριτικές

Το Άλικο γράμμα

Ένα από τα καλύτερα κλασικά διαχρονικά μυθιστορήματα στην οποία αναφέρεται η ιστορία μιας παντρεμένης γυναίκας η οποία μένει έγκυος από έναν κληρικό και αναγκάζεται να φοραει στο στήθος της το άλικο γράμμα Α που δηλώνει μοιχεία.

ID #10439 | ημερομηνία: 2020-07-08
May Eve | 906 κριτικές

Αλληγορία για το κοινωνικό στίγμα και την πατριαρχία

Η ιστορία είναι γεμάτη συμβολισμούς και όλα παίζουν έναν ρόλο, κάθε χαρακτήρας και κάθε γεγονός που εκτυλίσσεται. Υπάρχουν αρκετά αργά σημεία με πολλές λεπτομέρειες και η γλώσσα, τουλάχιστον στο πρωτότυπο, είναι κάπως παλιομοδίτικη, αλλά όταν μπαίνεις στο βαθύτερο νόημα, τα ξεπερνάς.

ID #3479 | ημερομηνία: 2020-06-10
Εβελίνα Κατραδάκη | 163 κριτικές

Άλικο γράμμα

Ένας απαγορευμένος έρωτας με όλη την ένταση και τις επιπτώσεις που έχει ένα πάθος που δεν έπρεπε να συμβεί! Η γυναίκα ερωτεύεται έναν ιερέα και είναι καταδικασμένη να κυκλοφορεί με το άλικο γράμμα (κεντημένο στο πέτο της) για να της θυμίζει ότι αγάπησε το άπιαστο!

ID #2659 | ημερομηνία: 2020-06-06
Georgia Grig (Bookcrush_gr) | 154 κριτικές

Το άλικο γράμμα

Κλασικό και αγαπημένο. Στις σελίδες του ο αναγνώστης παρακολουθεί μια ιστορία που αφορά τη γυναικεία χειραφέτηση, την πάλη μεταξύ του καλού και του κακού εαυτού, της πίστης και της καταπίεσης. Κυριαρχεί μια σκοτεινή αύρα, καθιστώντας το ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό.

ID #30 | ημερομηνία: 2019-11-21
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Καταπληκτικό

Ένας ύμνος στην αγάπη και στην γυναικεία χειραφέτηση!!! Η τραγική ιστορία της Έστερ Πρίν μιας παντρεμένης γυναίκας που θα υποπέσει στο αμάρτημα της μοιχείας και θα μείνει έγκυος από τον εραστή της. Θα βιώσει την δημόσια διαπόμπευση και τον χλευασμό και θα φέρει για την υπόλοιπη ζωή της ένα κεντημένο γράμμα στο στήθος της για να μην ξεχάσει ποτέ το παράπτωμα της. Ένα μοναδικό βιβλίο γραμμένο στην τραχιά κοινωνία των Πουριτανών της Νέας Αγγλίας

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (145)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (127)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (105)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (103)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία