ID #28521 | ημερομηνία: 2020-07-31
τραχανάς κώστας | 109 κριτικές
Nyos
Nyos-Η τελετή της αθωότητας» Β.Δρόλιας Εκδόσεις Κέδρος 2016 σελ. 247
Ο Ρότζερ Μπέικον αποφασίζει να φύγει από το Λονδίνο και να πάει να ζήσει στη λίμνη Nyos της του Καμερούν. Έψαχνε να βρει ένα τρόπο να φύγει από την οικογένειάς του την γυναίκα του την Άννα και τα δυο του παιδιά τον Στίβεν και την Άντζελα και την καλλιτέχνιδα ερωμένη του την Τζέσικα Σουάν. Έψαχνε να βρει μια διέξοδο. Ήθελε μια ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή του. Το Καμερούν γι΄ αυτόν ήταν μια μη λύση. Μια δυνατότητα να επεκτείνει τη σχέση του μαζί με την Τζέσικα , να κρατήσει σταθερή την κατάσταση της ζωής του χωρίς να χρειαστεί να επιλέξει. Ή, από την άλλη πλευρά, ίσως να ήταν και η περίοδος που θα του επέτρεπε να μπορέσει να βρει το θάρρος να διαλέξει την οικογένειά του ή την Τζέσικα.
Είχε τώρα ο Ρότζερ στο νου του μόνο τη λίμνη . Ήταν σίγουρος πως θα τους έλειπε. Θα έλειπαν και σ΄ αυτόν. Και αυτή η αποστολή που του ανάθεσε η εταιρεία του, η Γκλόμπαλ Μπαϊόνικς, για έξι μήνες ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Εγκατέλειψε στην ουσία την οικογένειά του και την παντρεμένη φίλη του. Αν δεν έφευγε προσωρινά στο Καμερούν , η μόνη άλλη εναλλακτική θα ήταν να έφευγε για πάντα. Μα πριν αποφασίσει , θα έπρεπε να φύγει από κοντά τους προσωρινά…
Υπήρξε δειλός που τους άφησε όλους, την Άννα , τα παιδιά, την Τζέσικα και περιπλανιότανε στη λίμνη Nyos και στα βουνά του Καμερούν χωρίς ουσιαστικό σκοπό και χωρίς κανέναν άλλο λόγο πέρα από το να αποφύγει όλα όσα εκείνοι, όλοι τους , σήμαιναν γι΄ αυτόν.
Τι τραγική ζωή…
Σκοπός αυτού του ταξιδιού του Ρότζερ ήταν να βοηθήσει το Καμερούν, να βοηθήσει την Αφρική , να προσφέρει τις υπηρεσίες του , τις γνώσεις του και την εμπειρία του . Ήρθε στο Καμερούν ως βιολόγος. Ήρθε να στήσει το μοναδικό εργαστήριο μελέτης και επεξεργασίας πλαγκτόν στη λίμνη Nyos και να αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός εργαστηρίου ,το οποίο θα επέτρεπε την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου με τη διοχέτευση του πλεονάσματος του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα στα νερά των ωκεανών.
Η λίμνη Nyos ήταν ο μεγαλύτερος δολοφόνος της περιοχής , ο μεγαλύτερος δολοφόνος της Αφρικής. Ο πιο ύπουλος και πιο τρομακτικός δολοφόνος που είχε ακούσει ποτέ. Το 1986 μέσα σε λίγες ώρες δυο χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν , δεκάδες χιλιάδες ζώα είχαν την ίδια τύχη , μια περιοχή ερήμωσε και τίποτα για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί δε θα ήταν ίδιο με πριν. Πώς χάθηκαν τόσες ζωές μέσα σε ένα βράδυ;
Χρειάστηκαν χρόνια και αρκετές μελέτες δυτικών ερευνητών μέχρι να προταθεί μια υπόθεση με την οποία τελικά συμφώνησαν οι περισσότεροι. Ο δολοφόνος ήταν η λίμνη Nyos . Η λίμνη Nyos βρίσκεται μέσα στον κρατήρα ενός ηφαιστείου, το οποίο ήταν ενεργό. Δεκάδες , εκατοντάδες σχισμές στον πάτο της τροφοδοτούν τη λίμνη με αέριο ηφαιστειακής προέλευσης, με κυριότερο το διοξείδιο του άνθρακα. .Εκείνο τον Αύγουστο του 1986 κάτι συνέβη , κάποια κατολίσθηση, κάποια αναταραχή στο εσωτερικό της λίμνης , με αποτέλεσμα να βγει από τον βυθό στην επιφάνεια της λίμνης και να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, όλο το παγιδευμένο διοξείδιο του άνθρακα , το οποίο εξαπλώθηκε στη γύρω περιοχή , πνίγοντας κάθε ζωντανό οργανισμό .Χρειάζεται μόλις 1% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, για να αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο και δολοφονικό (Η ιστορία της λίμνη Nyos , στην οποία βασίζεται το βιβλίο, είναι πραγματική).
Όταν πήγε ο Ρότζερ στη λίμνη λειτουργούσε ένα πρόγραμμα από ομάδες τεχνικών και επιστημόνων από τη Γαλλία , οι οποίοι θα προσπαθούσαν μέσα σε δέκα χρόνια να αφαιρέσουν τεχνικά το διοξείδιο του άνθρακα από τη λίμνη. Κατασκευάσανε στο κέντρο της λίμνης ένα πίδακα που αντλούσε το διοξείδιο του άνθρακα από το βυθό της. Ο Ρότζερ θα μελετούσε την υδρόβια ζωή , το πλαγκτόν ανάλογα το βάθος και τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την ανάπτυξε ψαριών ,που η εταιρεία είχε ξεκινήσει ως πείραμα λίγα χρόνια πριν. Η λίμνη δεν είχε ποτέ ψάρια, κι αυτό ήταν ένα μυστήριο.
Ένα μυστήριο ήταν και η Τζέσικα από την πρώτη ημέρα. Ήταν μυστήριο για εκείνον που κατάλαβε ότι τον αγαπάει. Προσπάθησε πολλές φορές να το αναλύσει ,να αντιληφθεί γιατί η Τζέσικα ερωτεύτηκε αυτόν , έναν άνθρωπο τόσο διαφορετικό από εκείνην, έναν βαρετό επιστήμονα και όχι έναν άνθρωπο της τέχνης. Ο Ρότζερ δεν θα μπορούσε να μιλήσει για πολιτισμό. Για εκείνον ο πολιτισμός ήταν άρρηκτα δεμένος με την επιστήμη και την τεχνολογία και όχι με την τέχνη. Ο πολιτισμένος άνθρωπος για εκείνον δεν ήταν αυτός που δημιουργούσε έργα σαν τον Δαβίδ ή τις αφρικανικές τελετουργικές μάσκες. Για την Τζέσικα , η τέχνη είχε από μόνη της μια συνείδηση πολιτισμού που λίγο είχε να κάνει με τις τεχνολογικές και επιστημονικές απόψεις της κοινωνίας ή με την αντιμετώπιση της φύσης , μα είχε να κάνει περισσότερο με την εξέλιξη του ανθρώπινου συλλογικού νου που ήταν ικανός να δημιουργήσει έργα τα οποία πολλές φορές έφταναν να είναι εκτός ορίων της εποχής ή της κοινωνίας τους .
Ο Ρότζερ τώρα βρισκόταν πολύ μακριά από το Λονδίνο. Ήξερε καλά η Τζέσικα πως η ίδια ήταν ο λόγος αυτής της απουσίας, μα δεν ήξερε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός. Τι περίμενε ο Ρότζερ να κάνει ; Και πριν μα και τώρα ; Να τα παρατήσει όλα και να τρέξει πίσω της ; Ποιο μέλλον είχε ο έρωτάς τους μέσα σ΄ εκείνες τις συνθήκες ;Τι τον έκανε παραπάνω από μια ερωτική ψύχωση , έναν πόθο για κάτι που τελικά κανένας από τους δύο δε θα μπορούσε να αποκτήσει ;
Τελικά ο Ρότζερ θα μείνει τρία χρόνια ,αλλά αυτή η χώρα το Καμερούν θα τον αλλάξει ,θα τον αναγκάσει να αναθεωρήσει την προηγούμενη ζωή του. Θα τον απορροφήσουν αυτοί οι μαύροι άνθρωποι με τα καλοσυνάτα πρόσωπα και την απλή ψυχή. Με τις κραυγές τους, τη μουσική τους, τα τύμπανά τους. Θα τον μαγέψει αυτή η κόκκινη γη…
Ο Βασίλειος Δρόλιας μας δίνει μια ιστορία την οποία αναπτύσσει σε δύο παράλληλες αφηγήσεις, που διασταυρώνονται και επεκτείνονται με μια σειρά από γράμματα μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών.
Πρόκειται για ένα βιβλίο για την επιστήμη και την τέχνη, την τέχνη και τη ζωή, την υπερθέρμανση του πλανήτη , το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αλλαγή του κλίματος .
Στον πυρήνα της αφήγησης τίθενται ερωτήματα για το ρόλο της επιστήμης, για τη φιλοσοφία της τέχνης και τη φύση του έρωτα και της πραγματικής αγάπης.
Μυθιστόρημα στοχαστικό, βαθιά ποιητικό και οικολογικό, ζωντανό και βαθύ , υφασμένο με τα υλικά μια απλής ζωής. Διαβάστε το.
Ο Βασίλειος Φ. Δρόλιας είναι συγγραφέας και αστροφυσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Σαν Φρανσίσκο.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Τυχαία είσοδος», εκδόθηκε το 2008. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2010 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού The Zone. Το «Nyos – Η τελετή της αθωότητας » είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς