Φωτεινή πολιτεία

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.7

Κριτικές

3

Συγγραφέας Barba Andrés
Εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN 9786180316902
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 3
ID #8872 | ημερομηνία: 2020-07-06
Μαρία Μιχαλάκη | 54 κριτικές

Παιδιά ή Άγριοι;

Ο Barba μετά τα "Χέρια Μικρά", γράφει για μια κοινωνία παιδιών που ξεφυτρώνουν από το πουθενά σε μία μικρή πόλη και αλλάζουν τις ισορροπίες της. Σύντομο σε έκταση αλλά πολύ ολοκληρωμένο και μεστό θέτει ερωτήματα σχετικά με την κοινωνία και τους κανόνες της, τις αξίες της και τα ιερά της. Μέσα από πανέμορφες, ζωντανές εικόνες εξερευνά την ανθρώπινη φύση και δείχνει ότι έχει ένα βλέμμα που πρέπει να κρατήσουμε σαν αναγνώστες στο νου μας για το μέλλον. Καταπληκτική δουλειά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στο εικαστικό και στην μετάφραση.

ID #7463 | ημερομηνία: 2020-07-03
Katerina Hatzitheohari (Curly bookish) | 36 κριτικές

Θα το ξαναδιάβαζα!

Χαρακτηριστηκε πολλάκις βιβλίο τρόμου και όντως κρύβει εναν πολύ παράξενο είδος τρόμου. Μεσα σε αυτό το βιβλίο συναντάς τον τρόμο που προκαλεί μια ομάδα παιδιών που κανένας δεν γνωρίζει απο που προέρχονται, πως ζουν και ποιος είναι ο σκοπός τους. Για ποιο λόγο πράττουν τόσα εγκλήματα; Δεν μπορείς να φοβηθείς με την έννοια που έχουμε συνηθίσει καθώς εχεις μπροστά σου πολύ ιδιαίτερους πρωταγωνιστες, παιδιά αμείλικτα με την κοινωνία που ζουν. Δεν θα αποκαλύψω το τέλος. Απλώς θα πω πως ο κύριος Barba δεν προσπαθεί να σε τρομάξει (μονο) αλλά να σε κάνει να σκεφτείς και να κοιτάξεις γύρω σου αυτήν την άλλη, την διαφορετικη πολιτεία.

ID #2528 | ημερομηνία: 2020-06-06
Eleni @bookellenic | 45 κριτικές

Αξίζει περισσότερο ντόρο!

Ξεκινάω από τη γραφή, που ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της Φωτεινής Πολιτείας που με κέρδισε: λυρική με μακροσκελείς πυκνές προτάσεις που απαιτούν την πλήρη προσοχή του αναγνώστη (καμιά φορά έβρισκα τον εαυτό μου να διαβάζει την ίδια πρόταση δυο και τρεις φορές για να φτάσω στο μεδούλι του νοήματος, δεν ξέρω αν αυτό σας ξενερώνει, αλλά εγώ το λατρεύω). Καταλαβαίνω ότι τα γούστα διαφέρουν και πιθανώς κάποιος να θέλει να διαβάσει κάτι ξεκάθαρο και to-the-point που λένε και στο χωριό μου, προσωπικά, όμως, λατρεύω την αίσθηση ότι ο συγγραφέας είναι πιο έξυπνος από εμένα και με "νικάει" στο παιχνίδι που λέγεται ανάγνωση του βιβλίου του. Όχι επειδή γνωρίζει περισσότερα για την ιστορία απ' ότι εγώ- αυτό είναι δεδομένο, άλλωστε, καθώς αυτός τη δημιούργησε- αλλά επειδή κατά την εξιστόρηση πετάει μπανανόφλουδες και δίνει τόσα διαφορετικά μονοπάτια που με αποπροσανατολίζουν, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να προβλέψω τι έπεται και, για το λόγο αυτό, να παραμένω καθηλωμένη ανάμεσα στις σελίδες του. Α, και πολλές εγκιβωτισμένες αφηγήσεις, παρομοιώσεις και κάμποσες μεταφορές, όχι πεταμένες εδώ κι εκεί, αλλά εξυπηρετώντας την ιστορία και κατανόηση του κειμένου, ομολογουμένως και την πολυπλοκότητά του. Φανταστική απόδοση και εκπληκτική χρήση της ελληνικής γλώσσας από τη μεταφράστρια για να αποτυπώσει το ισπανικό κείμενο, πολλά μπράβο και σ'αυτό το κομμάτι. Και συνεχίζουμε με την πλοκή, για την οποία δεν θα πω περισσότερα από τα εντελώς βασικά, γιατί νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βουτήξετε στο βιβλίο: Στη μικρή κοινωνία του Σαν Κριστόμπαλ εμφανίζονται 32 παιδιά από το πουθενά, με δική τους γλώσσα, παντελή έλλειψη οικογένειας και βίαια ξεσπάσματα. Το πιο σαγηνευτικό στοιχείο της ιστορίας έγκειται στο γεγονός ότι θίγονται τόσες φαινομενικά αντικρουόμενες πλην συνυπάρχουσες πτυχές της ζωής όπως τα νομικά, οι κοινωνικές παρατηρήσεις και κώδικες που αναπτύσσονται στις μικρές κοινωνίες, η αξία της κλασικής μουσικής, τα περισσότερα από τα οποία με άγγιξαν γιατί υπάρχουν και στη δική μου ζωή. Ώρες-ώρες πίστευα ότι αυτό το βιβλίο γράφτηκε για μένα. Όχι για τη ζωή μου (απέχει παρασάγκας), αλλά για τα γούστα μου. Ο αφηγητής εξιστορείται τα γεγονότα χρόνια αφού έχουν λάβει χώρα, εμπλουτισμένα με ιστορικές πηγές του παρελθόντος- εφημερίδες, μελέτες, νομικά κείμενα. Με άλλα λόγια, ξέρεις τι γίνεται, αλλά δεν ξέρεις πώς έφτασε ως εκεί. Εδώ ενδιαφέρει η διαδρομή και όχι ο προορισμός.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (148)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (128)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (107)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (107)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία