Στη σωφρονιστική αποικία

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.0

Κριτικές

3

Συγγραφέας Kafka Franz
Εκδόσεις Κίχλη
ISBN 9786185004514
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 3
ID #51937 | ημερομηνία: 2021-05-08
akantareads | 62 κριτικές

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο!

«Μπορούσαν ακόμα να πηδήξουν στη βάρκα, αλλά ο ταξιδιώτης σήκωσε ένα βαρύ, γεμάτο κόμπους παλαμάρι, τους απείλησε και τους έκοψε τη φόρα». Με αυτή την φράση τελειώνει το διήγημα του Φραντς Κάφκα ‘Στη σωφρονιστική αποικία’, το οποίο γράφτηκε το 1914 και ενώ έχει ήδη ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Ένα διήγημα σκληρό. Ο Κάφκα δίνει έμφαση στο σύστημα το οποίο έχει αρχίσει και απειλεί την σύγχρονη κοινωνία. Ο συγγραφέας εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» στις σωφρονιστικές αποικίες, που είχαν δημιουργηθεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, τότε, με σκοπό να εξορίσουν εκεί όλους τους εγκληματίες (στο επίμετρο του βιβλίου υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό αυτών των αποικιών). Έτσι, στο διήγημα αυτό ο Κάφκα επινοεί μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε μια τέτοια αποικία, μια φανταστική αποικία, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει μια εκτέλεση, παράλογη, διότι η κατηγορία που αντιμετώπισε ο ένοχος και εξαιτίας της θα υποστεί την εσχάτη των ποινών, διότι πρώτον η κατηγορία είναι ασήμαντη και δεύτερον διότι ο κατηγορούμενος στερείτε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του βάση της νομοθεσίας που επικρατεί στις αποικίες. Πλέον εχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία του Φραντς Κάφκα!

ID #30688 | ημερομηνία: 2020-08-11
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Κλασσικό αριστούργημα!!!

Το βιβλίο αυτό μετά την Δική, είναι μια γερή γροθιά στο στομάχι για την αντίληψη πως στις αποικίες όλα βαίνουν καλώς και πως επικρατεί δικαιοσύνη και ομαλές συνθήκες διαβίωσης.... Η πραγματικότητα όμως είναι τόσο σκληρή και έρχεται αντιμέτωπη με τον άνθρωπο και το ποσο εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε τέρας.

ID #11268 | ημερομηνία: 2020-07-08
Sideris Nt | 217 κριτικές

Μικρό αριστούργημα

Ένα κείμενο, που προφητικά, προαναγγέλλει το τι θα επακολουθήσει στην Ευρώπη και στο οποίο φαίνονται όλες οι σταθερές, που θα συναντήσουμε στο πεζογραφικό έργο του Kafka.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (148)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (128)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (107)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (107)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία