Ο φοίνικας

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.0

Κριτικές

10

ISBN 9789601678603
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 10
ID #29665 | ημερομηνία: 2020-08-07
Χρυσομερη Σοφια | 942 κριτικές

Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ

Δεν είναι από το είδος των βιβλίων που μου αρέσουν. Μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή αυτή του Βενιζέλου, του Καρυωτάκη, της Κυβέλης και πολλούς άλλους αξιολογους έλληνες. Περιέχει κοινωνικά στοιχεία όπως ο ρολος της οικογένειας, ο κοινωνικός ρατσισμός κ.α.

ID #24911 | ημερομηνία: 2020-07-20
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΚΙΜΗΣ | 25 κριτικές

Ο φοίνικας που ξαναγεννιέται..!

Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού. Ο συγγραφέας επιλέγει να εξιστορήσει έναν διαφορετικό για την εποχή έρωτα χωρίς να μένει προσηλωμένος στα πραγματικά γεγονότα. Μέσα από τον έρωτα αυτόν αφηγείται και εξιστορεί την ιστορία της Ελλάδος την εποχή 1860-1927 και ένα πλήθος ιστορικών προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην γέννηση του «φοίνικα»..!

ID #23876 | ημερομηνία: 2020-07-17
vasw vol | 12 κριτικές

Ο φοίνικας

Σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοδου 1860-1927 φωτίζονται μέσα από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και τιυ Άγγελου Σικελιανού. Με ζωντανή γραφή και αβίαστη ροή ο Χωμενίδης αναλύει διαχρονικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης όπως ο έρωτας, η προδοσία και οι επίπονες αλλαγές. Για πολλούς ,ο φοίνικας του Χρήστου Χωμενίδη θεωρείται ίσως το καλύτερο του έργο μέχρι σήμερα.

ID #20065 | ημερομηνία: 2020-07-14
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Μοναδικό!!!

Εµπνευσµένος από τον έρωτα της Εύας Πάλµερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωµένος στα αληθινά γεγονότα— ο Φοίνικας είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωµενίδη. Καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Κα­ρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη… Κυρίως όµως ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο. Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί —έστω και αθέατος— από την αρχή του µυθιστορήµατος. Και αποθεώνεται στο τέλος του.

ID #19688 | ημερομηνία: 2020-07-14
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

Φοίνικας

Ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, που κρατα αμείωτο το ενδιαφέρον και ακολουθεί τον έρωτα δύο ανθρώπων, της Ευας Παλμερ και του Σικελιανού, χωρίς όμως να στηρίζεται ολοκληρωτικά σε αυτόν.

ID #13966 | ημερομηνία: 2020-07-10
Christina Stefanopoulou | 891 κριτικές

Ο φοινικας

Απολαυστικό.Ωραια και γρήγορη ιστορία,εύκολη στην ανάγνωση με καλοδουλεμένη δομή.

ID #6186 | ημερομηνία: 2020-06-30
Γιάννης Λυμπερόπουλος | 37 κριτικές

Φιλόδοξο

Στο έργο του αυτό ο Χωμενίδης είναι επηρεασμένος από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ με τον Α. Σικελιανό, χωρίς όμως να ακολουθεί με ακρίβεια τα αληθινά γεγονότα της ζωής τους. Βασικός πυρήνας είναι ο «Φοίνικας» που καίγεται με την ίδια του τη φωτιά και αναγεννάται από τις στάχτες του.

ID #6049 | ημερομηνία: 2020-06-30
Εύη Κόγκα | 67 κριτικές

Ο φοίνικας

Βασικός άξονας ο έρωτας της Εύας Πάλμερ και του Αγγελου Σικελιανού. Βλέπουμε ιστορικά στιγμιότυπα και πρόσωπα, που έχουν διαμορφώσει την Ελλάδα του σήμερα. Ο αγαπημένος Χωμενίδης όπως πάντα παραθέτει ένα μυθιστόρημα με ευγλωττία, που διαβάζεται γρήγορα και με αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος.

ID #3800 | ημερομηνία: 2020-06-12
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ | 731 κριτικές

Συναρπαστικό μυθιστόρημα

Ο Φοίνικας είναι ένα βιβλίο που περιγράφει μυθιστορηματικά την ζωή του Άγγελου Σικελιανού με την Εύα Πάλμερ και μέσα από τη δική τους ζωή ξετυλίγεται η περίοδος του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα . Ο Χωμενίδης μέσα από περιγραφές αληθινών γεγονότων με χιούμορ αλλά και με ιστορική μνήμη καταφέρνει να δώσει στον αναγνώστη ένα πηγαίο μυθιστόρημα. Αξίζει να το διαβάσετε !

ID #600 | ημερομηνία: 2019-12-06
Νίκη Λεβαντή (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 57 κριτικές

Ο Φοίνικας

Ο "Φοίνικας" είναι ένα μείγμα μυθοπλασίας και πραγματικού που κινείται σε τρεις άξονες: τον ιστορικό, τον κοινωνικό και τον λογοτεχνικό. Με μόνη ιστορική αναφορά στο σήμερα, ο Χωμενίδης περιγράφει-σύμφωνα με τον μύθο του- την ειρηνική πορεία των προσφύγων Μικρασιατών κάθε ηλικίας. Αφηγούμενος ο συγγραφέας αποστασιοποιείται από τα σενάρια τα οποία δημιουργεί και αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει ανεπηρέαστος τα δικά του συμπεράσματα.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (169)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (150)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (127)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (72)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία