Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.7

Κριτικές

3

Συγγραφέας Muriel Barbery
ISBN 9789601689913
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 3
ID #81553 | ημερομηνία: 2024-06-17
Ελευθερία Κλεισαρχάκη (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 24 κριτικές

Ειλικρινές και όμορφο

«Το σκεφτόμουν απόψε, με την καρδιά και το στομάχι κουβάρι, και είπα μέσα μου ότι ίσως αυτό να είναι τελικά η ζωή: πολλή απελπισία, αλλά και μερικές στιγμές ομορφιάς όπου ο χρόνος δεν είναι πια ο ίδιος. Θαρρείς και οι νότες της μουσικής άνοιγαν κάτι σαν παρένθεση μέσα στον χρόνο, κάτι σαν αναστολή, ένα αλλού μέσα στο εδώ, ένα πάντα μέσα στο ποτέ. Ναι, αυτό είναι: ένα πάντα μέσα στο ποτέ.» Ένα βιβλίο για την ύπαρξη, το θάρρος, την ομορφιά, τη συντροφικότητα, και τελικά την πεμπτουσία της ζωής, ιδωμένο από τα μάτια μιας 54χρονης θυρωρού και μιας 12χρονης, προ-έφηβης μαθήτριας. Η σημασία της οπτικής γωνίας ως προς την ίδια μας τη ζωή, η θέαση του εαυτού μας και του κόσμου μας με τον τόσο αναγκαστικά υποκειμενικό τρόπο τόσο των ηρωίδων όσο και του καθενός από τους αναγνώστες, δίνει τροφή για σκέψη και μας αναγκάζει να κοιτάξουμε με διαφορετικό βλέμμα εντός και εκτός μας. Ο τρόπος με τον οποίο τίθενται και απαντώνται τόσα φιλοσοφικά ερωτήματα, απολαυστικός. Η πρωτοτυπία, η αυθεντικότητα και ταυτόχρονα η οικειότητα (του στυλ «ΝΑΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, και εγώ το έχω σκεφτεί αυτό») των σκέψεων των πρωταγωνιστριών, συναρπαστική. Το τέλος καθηλωτικό, άκρως συγκινητικό και βαθιά ειλικρινές. Η τελευταία φράση, για πολύ προσωπικούς λόγους με άγγιξε τόσο πολύ που μου έφερε δάκρυα στα μάτια. Η σύνοψη του μυθιστορήματος, η προτροπή του και το μάθημα που δίνει η ίδια η ζωή -πολύ νωρίς για κάποιους, αργότερα ή και ποτέ για κάποιους άλλους- και πάντως η δική μου φιλοσοφική στάση και υπαρξιακή προσέγγιση, συνοψίζεται στο εξής: «…θα κυνηγώ στο εξής με πάθος το πάντα μέσα στο ποτέ. Την ομορφιά μέσα στον κόσμο.»

ID #70248 | ημερομηνία: 2022-11-10
Χρήστος Μάντζιος | 24 κριτικές

Υπέρκομψο!

«Η κυρία Μισέλ έχει την κομψότητα του σκατζόχοιρου: απέξω είναι θωρακισμένη με αγκάθια, αληθινό φρούριο, αλλά διαισθάνομαι ότι, από μέσα, είναι εξίσου λιτά ραφινάτη με τους σκαντζόχοιρους, οι οποίοι είναι ζωάκια ψευδώς νωθρά, αγρίως μοναχικά και εξόχως κομψά.»

ID #55000 | ημερομηνία: 2021-07-20
Book2chance | 122 κριτικές

Must read

Το δεύτερο βιβλίο της Barbery που κυκλοφορεί στα ελληνικά την καταξιώνει πλέον στη συνείδηση των αναγνωστών κ την τοποθετεί στις καλύτερες πένες του αιώνα μας... Μέσα από μία απολαυστική ιστορία δύο ανθρώπων η Barbery δίνει με χιούμορ ένα ηχηρό χαστούκι στα ήθη της υψηλής τάξης κ των δήθεν διανοούμενων.Αλλά δεν σταματά εκεί,με τον ίδιο απολαυστικό τρόπο θα περάσει σε μία ανάλυση της τέχνης κ της κρισιμότητας αυτής για να μάθουμε πώς γεννιέται κ πώς συμβάλει στη ζωή μας. Το έργο βασίζεται στις σκέψεις μιας 54χρονης θυρωρού που αγαπάει την τέχνη κ τα βιβλία κ ενός 12χρονου ευφυούς κοριτσιού που έχει προγραμματίσει την αυτοκτονία της μόλις γίνει 13 ετών(στοιχειο που δίνεται στις πρωτες σελιδες)Με εξαιρετική κομψότητα αναμιγνύεται ο Προυστ με την Άννα Καρένινα ο Βερμέερ με τον Δουμά σ'ένα αέναο παιχνίδι λογικής-ψυχολογίας κ φιλοσοφίας για να καταλήξει στην ποίηση της εικόνας κ στις ιαπωνικές παραδόσεις. Μία Καμέλια ακουμπισμένη στα βρύα θα γίνει η αιτία για να σωθεί ένας άνθρωπος αλλά κ αιτία να βρεθούν δύο ψυχές και να δεθούν για πάντα... Άψογη χρήση της γλώσσας, ρευστότητα του λόγου,λιτές αλλά ουσιώδεις περιγραφές μ'ένα λεπτό χιούμορ που σε παρασύρει ,παγώνοντας το χρόνο γύρω σου,να το διαβάσεις όλο μονορούφι. Θα κλείσω με μια σκέψη-ερώτημα του βιβλίου ❓κι αν η λογοτεχνία είναι μία τηλεόραση που μας δείχνει όλα εκείνα που έχουμε χάσει❓

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία