Ο γύρος του θανάτου

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.2

Κριτικές

6

Εκδόσεις Άγρα
ISBN 9789603259305
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 6
ID #28909 | ημερομηνία: 2020-08-02
Niki | 72 κριτικές

Πολύ καλό

Συγκλονίζει με τις αλήθειες που δεν πρέπει να λέγονται, ούτε και να θίγονται, παρά μόνο μένουν να σαπίζουν την ψυχή μας.

ID #26871 | ημερομηνία: 2020-07-25
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ | 731 κριτικές

Ο γύρος του θανάτου

Ο Κοροβίνης γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία του Άριστου Παγκρατίδη , του επονομαζόμενου Δράκου του Σέιχ σου , που καταδικάστηκε σε θάνατο αν και μετέπειτα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ήταν αθώος. Το βιβλίο είναι γεμάτο μαρτυρίες για τη ζωή αυτού του ήρωα που πέρασε τρομερές κακουχίες , φτώχεια ακόμη και κακοποίηση και σκιαγραφεί ουσιαστικά την κοινωνία του 1950 στη Θεσσαλονίκη. Εμένα με συγκλόνισε σαν ανάγνωσμα και το συνιστώ σε όλους να το διαβάσουν.

ID #17555 | ημερομηνία: 2020-07-12
natnat | 769 κριτικές

Συνταρακτικό

Αυτό το βιβλίο με συντάραξε. Πραγματικά έπαθα πλάκα. Και επειδή δεν μπορώ να βρω κάποια παρουσίαση/ κάποιο άρθρο που να με καλύπτει, ας μιλήσει το ίδιο το κείμενο, και μάλιστα μέσα από τα χείλη του συγγραφέα του. https://www.youtube.com/watch?v=dk_eslHR_t4 "Τη δεκαετία του ’50 είχε διαμορφωθεί στη χώρα μας ένα σκηνικό, όπου όποιος πολίτης δεν είχε συμπεριφορά δουλική ή προσαρμοστική τουλάχιστον στις εξουσιαστικές και κοινωνικές νόρμες της εποχής, όφειλε συχνά να λογοδοτεί. Μικρό παιδί σφραγίστηκα από το κλίμα απαξίωσης του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης των ανθρώπων. Ήταν κοινή συνείδηση στην Θεσσαλονίκη ότι ο Παγκρατίδης που εκτελέστηκε το 1968 ως «δράκος του Σέιχ Σου» υπήρξε ένα βολικό θύμα του ενοχικού εκείνου καιρού που τον εξέθρεψε. Ένα παιδί του πάθους και της μοίρας, που η ιστορία του με βασάνιζε και το μυθιστόρημα που έφτιαξα γύρω από την τραγωδία του εκείνη την εποχή, προέκυψε περίπου σαν μια φυσιολογική γέννα. Σκύβω πάντοντε πάνω απ’ τα απολωλότα. Μαζεύω τα τσαλαπατημένα άνθη που απομένουν από το ποδοβολητό και το σάρωμα. Η πλούσια γλωσσική ποικιλία που χρησιμοποιώ δεν είναι φτιαχτή, έτσι μιλούσαν πριν από πενήντα χρόνια οι άνθρωποι. Ένας νεαρός διορθωτής κειμένων ή τυπογράφος μπορεί και να ξενίζεται. Οι εποχές μοιάζει να αλλάζουν αλλά κατ’ ουσίαν επαναλαμβάνονται. Ο βρόγχος που μας έπνιγε τον καιρό των Θεσσαλονικιών δράκων και του φονικού του Λαμπράκη, τότε που η κοινή ελληνική πιεζόταν απ’ την καθαρεύουσα αλλά πλουτίζονταν από λαϊκά και αργκοτικά τσαλίμια, ξανασχεδιάστηκε σε νέο λουσάτο ντιζάιν για τον μέχρι χτες επαναπαυμένο και ξεγελασμένο μας σβέρκο." - Θωμάς Κοροβίνης

ID #11979 | ημερομηνία: 2020-07-09
Nατάσα Μυλωνάκου | 58 κριτικές

Η συγκλονιστική αφήγηση του Αρίστου

Ο Κοροβίνης έχει το χάρισμα του ύφους. Κάθε ήρωας, με τη δική του υπόσταση, λες και τον βλέπεις απέναντί σου, κατορθώνει να μιλάει με τη δική του φωνή, μια φωνή αναγνωρίσιμη και πηγαία. Η ιστορία του Παγκρατίδη είναι εν πολλοίς γνωστή στους περισσότερους. Ο τρόπος όμως που χειρίζεται ο συγγραφέας τις σπαρακτικές εξομολογήσεις των κοντινών του ανθρώπων, με αποκορύφωμα τα δάκρυα της μητέρας του, είναι τόσο αριστοτεχνικός που με κάθε ανάγνωση είναι λες και συντελείται το έγκλημα εκ νέου. Ένας από του καλύτερους πεζογράφους του καιρού μας, που δεν μιμείται και δεν φλυαρεί και κάνει την αργκό και τη βωμολοχία υφολογική πρακτική.

ID #8452 | ημερομηνία: 2020-07-05
Τζέμα Δεσύλλα | 350 κριτικές

Σκιαγράφηση της Θεσσαλονίκης του 1950

Ο Θωμάς Κοροβίνης, μέσα από μαρτυρίες, περιγράφει τη ζωή και την προσωπικότητα του φερόμενου ως "Δράκου του Σέιχ Σου" Αριστείδη Παγκρατίδη, στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σκιαγραφεί το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της εποχής μέσα από μια αριστοτεχνική και συγκλονιστική αφήγηση. Η γλώσσα του Κοροβίνη αλλάζει και προσαρμόζεται από μαρτυρία σε μαρτυρία, από το βορειοελλαδίτικο ιδίωμα στα καλιαρντά των ομοφυλοφίλων. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο το οποίο θέτει ερωτήματα τόσο για την ενοχή ή όχι του "Αρίστου" όσο για την εικόνα ολόκληρης της μεταπολεμικής Ελλάδας.

ID #7780 | ημερομηνία: 2020-07-04
Μαρία Μιχαλάκη | 54 κριτικές

Το ψυχογράφημα μιας εποχής και μια πόλης

Ο Θωμάς Κοροβίνης πιάνει το νήμα της υπόθεσης του Δράκου του Σέιχ Σου που είχε τρομοκρατήσει την Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '60 και συνθέτει ένα μωσαϊκό ανθρώπων που σχετίζονται με την υπόθεση. Κάθε κεφάλαιο είναι και μία διαφορετική μαρτυρία, και σε κάθε κεφάλαιο ο αναγνώστης βλέπει την γραφή του Κοροβίνη να μεταμορφώνεται και να μεταφέρει με αριστοτεχνική ζωντάνια το ηχόχρωμα του κάθε χαρακτήρα και τελικά όλης της εποχής.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία