Θαυμαστός καινούριος κόσμος

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.9

Κριτικές

8

Συγγραφέας Huxley Aldous Leonard
Εκδόσεις
ISBN 9789603827856
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 8
ID #60081 | ημερομηνία: 2021-10-12
Ευφροσύνη Π. | 67 κριτικές

Αξίζει τον χρόνο σας!

Μεγαλοφυής σύλληψη, ανεπαρκές αποτέλεσμα. Μετά τα δύο πρώτα άκρως γοητευτικά μέσα στην παράνοιά τους (και το εφικτό αυτής) κεφάλαια, όπου σκιαγραφείται ένα κοινωνικό πλαίσιο ισοπεδωτικό σε όλα τα επίπεδα και άρα απόλυτα λειτουργικό, ειρηνικό και... υπαγορευμένα ευτυχισμένο, το έργο υποτροπιάζει. Αδιάφοροι χαρακτήρες (η ανατροφή την έχει κάνει τη ζημιά της), ανύπαρκτη δράση, έλλειψη της πολυπόθητης ανατροπής, προβληματικές βουτιές στον πυρήνα συναισθημάτων, σκέψεων και καταστάσεων (θίγονται τα πάντα, αλλά βιαστικά και πρόχειρα...). Ωστόσο, το έργο σίγουρα αξίζει την προσοχή όλων μας, καθώς δίνει άφθονη τροφή για σκέψη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι μέθοδοι μάθησης στο βιβλίο δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα: το ηλεκτροσόκ για την πρώιμη κατάργηση της φιλαναγνωσίας και της φυσιολατρείας (η πρώτη ευθύνεται για μια ανεπιθύμητη πολυπλοκότητα και αντίληψη, η δεύτερη δεν έχει κανένα οικονομικό αντίκρισμα σε μια καταναλωτική κοινωνία), τα Προκαταρκτικά Μαθήματα Ταξικής Συνείδησης, η δραματική αποτελεσματικότητα της επανάληψης... είναι αλήθεια τόσο μακριά από την αποπροσανατολιστική δράση της συσσώρευσης γνώσεων που απαιτείται από τους μαθητές και τη μιζέρια-παραίτηση που αιωρείται στην ατμόσφαιρα;

ID #49795 | ημερομηνία: 2021-04-02
Roula Dtz | 30 κριτικές

Υπέροχο

Η πρώτη μου ανάγνωση στάθηκε ορόσημο για την θολή οπτική μου ως προς το μελλον κόσμου. Ακολούθησαν κι άλλες, και μπορεί να απεβαλα τον φόβο μου (εντάξει, οχι τελείως), αλλά ποτέ την ανατριχιαστική αίσθηση που μου άφησε. Είναι σαν να ανοίγεις μια χαραμάδα προς ένα σκοτεινό μέλλον, όμως δεν ξέρεις αν θα καταφέρεις να την κλείσεις ή τι θα ξεπηδήσει από εκεί μέσα.

ID #49612 | ημερομηνία: 2021-03-31
akantareads | 62 κριτικές

Καταπληκτικό!!!

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του Χάξλευ που κάνει αναφορά σε ένα φανταστικό μέλλον το οποίο θα αποτελείται από κοινωνικές τάξεις που είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!!!

ID #36868 | ημερομηνία: 2020-09-20
Malltta | 54 κριτικές

Είναι τελικά θαυμαστός αυτός ο κόσμος;

Το πιο γνωστό βιβλίο του Χάξλεϋ που μας μεταφέρει σε μία πραγματικότητα όχι και τόσο μακριά απο τη δική μας, όσο και αν ήταν εξωφρενική την εποχή που γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Η τρυφερότητα και η οικειότητα απαγορεύονται, ενώ το σεξ πρέπει να είναι εφήμερο και με συνεχή εναλλαγή παρτενέρ. Τα μωρά παράγονται βιομηχανικά και κατατάσσονται σε κατηγορίες Α,Β,Γ,Δ και Ε ανάλογα με τα γόνιδια και τις ικανότητες που τους δίνονται. 'Ενας και μόνο "παλιός" άνθρωπος αποκαλύπτεται μέσα σε αυτή τη τυποποιημένη κοινωνία, ο οποίος παλεύει σκληρά για να επιβιώσει. Μια ιστορία που εγείρει πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα και πρέπει να διαβαστεί από όλους.

ID #17687 | ημερομηνία: 2020-07-12
Εβίτα Παπαστεφανίδη | 423 κριτικές

θαυμαστός καινούριος κόσμος

Ίσως το καλύτερο βιβλίο του Χάξλευ που μας μιλά για ένα φανταστικό μέλλον με διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δομές, συνήθειες. Ένα βιβλίο πολύ μπροστά από την εποχή του όπου στοιχεία της ανθρώπινης καθημερινότητας όπως η διασκέδαση, ο έρωτας, η αναπαραγωγή, παίρνουν άλλες εκφάνσεις. Ίσως σε κάποια σημεία να κουράζει, αυτό δε σημαίνει όμως ότι το βιβλίο είναι ένα κλασσικό και πρωτοπόρο για την εποχή του έργο που πρέπει να διαβάσετε.

ID #12967 | ημερομηνία: 2020-07-09
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ | 902 κριτικές

Εξαιρετικό!!

Μέσα σε λίγες σελίδες ο Χάξλει καταφέρνει να σε μεταφέρει σε έναν ανατριχιαστικό "ιδανικό" κόσμο ο οποίος θα μπορούσε να γίνει αληθινός στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Όλο το βιβλίο δημιουργεί μία ατμόσφαιρα διχασμού, με πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα.

ID #12596 | ημερομηνία: 2020-07-09
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ | 1138 κριτικές

Must read

Ευχαριστο και σου δινει μια νεα προοπτικη των πραγματων

ID #2673 | ημερομηνία: 2020-06-06
Βάνα Γκάναλη | 8 κριτικές

Άνθρωποι in vitro

Ένα ακόμη βιβλίο που περιγράφει μία από τις πιθανές πορείες του ανθρώπου στο μέλλον! Ωραία πλοκή και σχετικά ευχάριστο στην ανάγνωση!

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (145)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (127)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (105)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (103)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία