Το βαλς των δέντρων και του ουρανού

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.0

Κριτικές

5

Συγγραφέας Guenassia Jean-Michel
Εκδόσεις Πόλις
ISBN 9789604355709
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 5
ID #32427 | ημερομηνία: 2020-08-18
Βάγια Τσαγγαδούρα | 35 κριτικές

ΒΙντσεντ βαν Γκογκ με μία άλλη ματιά

Ένα υπέροχο μυθιστόρημα, που μέσα από τις αναμνήσεις της Μάργκαρετ (την τελευταία γυναίκα που ερωτεύτηκε) μας ταξιδεύει στα τελευταία χρόνια της ζωής του ΒΙντσεντ βαν Γκογκ και μας δίνει μία άλλη οπτική και για το θάνατό του.

ID #20593 | ημερομηνία: 2020-07-14
elpida st | 528 κριτικές

Υπέροχο

Η ζωή του Βαν Γκονγκ μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση. Η οπτική της γυναίκας του είναι πολύ διαφορετική από τα όσα γνωρίζουμε και ο Guenassia μας περιγράφει μια εναλλακτική ιστορία για το τέλος του. Μαγευτική η απεικόνιση της πόλης που έζησε και συγκεκριμένα χρώματα συνθέτουν ένα μοναδικό έργο, όπως και οι πίνακες του μεγάλου ζωγράφου.

ID #19432 | ημερομηνία: 2020-07-14
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

Μοναδικό

Ενα μοναδικο βιβλιο που με περίσσια προσπάθεια ζωγραφίζει κάθε πτυχή του γνωστού ζωγράφου Vincent Van Gogh. Μια υπέροχη αφηγηση που καταφέρνει να σε ταξιδεψει.

ID #7042 | ημερομηνία: 2020-07-03
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ PUBLIC ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΊΑ | 731 κριτικές

Το βαλς μια ανθρώπινης ψυχής ενάντια στην αντιξοότητα

Το βαλς των δέντρων και του ουρανού είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τον Guenassia όπου προσπαθεί να σκιαγραφήσει την εικόνα του ζωγράφου Van Gogh αλλά και του σκοτεινού Vincent. Μια σκοτεινή και περίεργη μορφή καλλιτέχνη μέσα από τα μάτια της τελευταίας του συντρόφου που ίσως να είναι και η μοναδική που τον κατανόησε έστω και λίγο . Αρμονική γραφή με έντονο συναίσθημα. Μου άρεσε πολύ και το προτείνω ανεπιφύλακτα!

ID #1521 | ημερομηνία: 2020-06-03
Ζιζέτα Χατζηλιάδου | 16 κριτικές

Αρμονικό όσο η μουσική του βαλς

Ο Jean-Michel Guenassia έγινε γνωστός στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο του «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» (“Le club des incorrigibles optimists”) το οποίο εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις το 2011. Το συγκεκριμένο βιβλίο απέσπασε το βραβείο Prix Goncourt des lycéens και αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες του. Το 2017 ταξιδεύει στην Ελλάδα το βιβλίο του «Το βαλς των δέντρων και του ουρανού» για να δώσει χαρά στο κοινό του. Στο βιβλίο αυτό, ο Guenassia καταφέρνει να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του σπουδαίου ζωγράφου βαν Γκογκ και του άστατου ανθρώπου, Βίνσεντ, με τρόπο τόσο αρμονικό όσο η μουσική του βαλς. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με σκοτεινές, κατά πολλούς, πλευρές που όμως φωτίζεται μέσα από τη ματιά της Μαργκερίτ Γκασέ˙ της μόνης γυναίκας που κατάφερε να δει τον άνθρωπο πίσω από τον μεγαλοφυή ζωγράφο και της μόνης, ίσως, γυναίκας που εκείνος κατάφερε να αγαπήσει. Μια μεθυστική αφήγηση των τελευταίων ημερών της ζωής του ζωγράφου που σε παρασύρει σε ένα πραγματικό βαλς των δέντρων και του ουρανού. Βέβαια, την αίσθηση αυτή της γλυκιάς ζάλης, την αποκτά κανείς από το εξώφυλλο ακόμα, στο οποίο απεικονίζεται η Έναστρη Νύχτα, το πιο γνωστό ίσως έργο του. Παρατηρώντας το έργο αυτό, είναι θαρρείς κι ολόκληρη η πλάση έχει παραδοθεί σε ένα ατέλειωτο, μαγευτικό βαλς, χορογραφημένο από τα πινέλα του Βίνσεντ. Την αφήγηση του Guenassia συντροφεύουν αποσπάσματα της εφημερίδας La Lanterne της εποχής εκείνης καθώς και τα γράμματα του Βίνσεντ προς τον αδερφό του και άλλους ομότεχνούς του, βοηθώντας των αναγνώστη να αποκτήσει μια πιο σφαιρική και εις βάθος κατανόηση των γεγονότων και έτσι να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους τελικά ο Γκενασιά αμφισβητεί την αυτοκτονία του: Ο Βίνσεντ ήταν ένας άνθρωπος με πάθος που αποζητούσε την ελευθερία για χάρη της τέχνης του. Ο Βίνσεντ δεν ήθελε να πεθάνει… «Το βαλς των δέντρων και του ουρανού» είναι από τα βιβλία που έχω απολαύσει περισσότερο στη ζωή μου. Αυτό που έκανε την ανάγνωση του μοναδική εμπειρία, ήταν η ευκαιρία που είχα να το διαβάσω στην Αρλ της Γαλλίας, μια πόλη στην οποία έζησε ο βαν Γκογκ και δημιούργησε τα περισσότερα από τα έργα του. Η αύρα της πόλης σε συνδυασμό με την αφήγηση του Guenassia συνέθεσαν την τέλεια αναγνωστική εμπειρία.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (132)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (119)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (99)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (98)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία