Μπιλιάρδο στις εννιάμισι

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

10.0

Κριτικές

2

Συγγραφέας Böll Heinrich
Εκδόσεις Πόλις
ISBN 9789604355952
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 2
ID #43814 | ημερομηνία: 2020-11-22
Δημήτρης Κώτσος | 138 κριτικές

Συγκλονιστικό

Θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία μίας οικογένειας αρχιτεκτόνων, των Φαίμελ. Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται μία μέρα του Σεπτέμβρη του 1958 που είναι τα γενέθλια του γηραιότερου μέλους της. Ο Χάινριχ Φαίμελ αναπολεί τη ζωή του και θυμάται το ξεκίνημα του στον επαγγελματικό τομέα αλλά και τις «μαύρες» μέρες που έζησε με τις απώλειες των δύο παιδιών του. Ο τρίτος γιός του, ο Όττο ασπάστηκε το δόγμα του ναζισμού και σκοτώθηκε στο πόλεμο. Το πρόσωπο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο βιβλίο είναι ο Ρόμπερτ, που καλύπτει τη δεύτερη γενιά της οικογένειας. Σαν χαρακτήρας είναι ψυχρός, απόμακρος και απόλυτα σχολαστικός στις κινήσεις και στις δραστηριότητες του. Η απώλεια της γυναίκας του τον «τραυμάτισε» ψυχικά και τον οχύρωσε περισσότερο στην απομόνωση που είχε ως επακόλουθο να απομακρυνθεί από τα παιδιά του. Καθημερινά στις εννιάμισι παίζει μπιλιάρδο με μοναδικό του ακροατή τον Χούγκο που είναι ο γκρουμ του ξενοδοχείου και του αποκαλύπτει πτυχές από τη καθημερινή του ζωή. Ο Γιόζεφ, γιός του Ρόμπερτ και η Μαριάνε, η κοπέλα του είναι η τρίτη γενιά που ζουν τα κατάλοιπα του πολέμου. Η Μαριάνε είδε να αυτοπυροβολείται ο πατέρας της για να γλυτώσει από την εισβολή των συμμάχων. Ο αδερφός της απαγχονίστηκε και η ίδια κατάφερε να γλυτώσει από το κακό. Ο Γιόζεφ από την άλλη πλευρά δε θέλει να αναστηλώσει το αβαείο του Αγίου Αντωνίου που δημιούργησε ο παππούς του και το κατέστρεψε ο πατέρας του. Η παρακολούθηση των τριών γενιών της οικογένειας μας δείχνει τη δυαδικότητα του τραύματος του πολέμου και τις συνέπειες που είχε στην πορεία τους. Με τους συνεχείς μονολόγους και τις αναδρομές στο παρελθόν στη ζωή του παππού, του γιού και του εγγονού ο συγγραφέας προσπαθεί να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο χάος. Ένα δύσκολο βιβλίο αλλά συνάμα εκπληκτικό. Ο Μπελ καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της χώρας του και δε φοβάται να μιλήσει γι’ αυτά που άλλοι προσπαθούν να τα τοποθετήσουν στη λήθη για να αποφύγουν το πόνο. Καλή ανάγνωση.

ID #8333 | ημερομηνία: 2020-07-05
Άννα Νάνη | 68 κριτικές

Αριστούργημα

Διαχρονικές αξίες και καιροσκοπισμος στη ναζιστική Γερμανία, συγκρούονται ανηλεως στο βιβλίο του Μπελλ. Οι χαρακτήρες του βιβλίου σμιλευονται με μαεστρία καθυστωντας το βιβλίο με μία διαχρονική αφήγηση για όποιες αξίες πρεσβεύει.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (132)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (119)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (100)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (100)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία