Ο υπέροχος Γκάτσμπυ

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.1

Κριτικές

7

Συγγραφέας Fitzgerald Francis Scott
ISBN 9789604843794
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 7
ID #40090 | ημερομηνία: 2020-10-04
GEORGIA VETSOU (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 5 κριτικές

Tο Μεγάλο Αμερικανκό Όνειρο.

Στην εποχή του Μεσοπολέμου και της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, διαδραματίζεται ένα απ’ τα σπουδαιότερα έργα της κλασικής λογοτεχνίας. Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1925. Οι κριτικές ήταν μάλλον ανάμεικτες, καθώς χαρακτηρίστηκε “ένα υπερτιμημένο ανέκδοτο” από ορισμένους, ενώ ο Σκοτ Φιτζέραλντ όταν το έγραφε είχε τρομερές φιλοδοξίες για το δημιούργημα του. Η πραγματικότητα ακολούθησε τη δική της συνηθισμένη πορεία, όπως συμβαίνει σε οτιδήποτε κλασικό. Η αναγνώριση ήρθε αρκετά μετά, καθιστώντας τον Κύριο Γκάτσμπυ ως μία απ’ τις πιο ρομαντικές και παράλληλα σκληρές ιστορίες της Αμερικάνικης κοινωνιοπάθειας.Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ έχει τη τάση να διδάσκει σε κάθε σελίδα του, σε κάθε λέξη του αποφθέγματα για τη ζωή, μιας και ο συγγραφέας χρησιμοποίησε αρκετά βιογραφικά στοιχεία, βγαλμένα από την εποχή του τότε. “… Οι φτωχοί άνδρες δε παντρεύονται τη γυναίκα που θέλουν”. Η δεκαετία του 1920 υπήρξε σημείο κομβικό τόσο για το πολιτισμό και για τις τέχνες, όσο και για την οικονομία. Μια κοινωνιοπάθεια που πλανάται στον αέρα είναι ικανή να πλήξει κάθε κοινωνική τάξη, ιδίως όσους ξεκίνησαν από τα χαμηλά και έφτασαν στο σημείο όπου ο Γκάτσμπυ επιθυμούσε.

ID #33156 | ημερομηνία: 2020-08-24
Natasa Migkipi | 46 κριτικές

Υπέροχος Γκάτσμπυ

Κλασικό διαχρονικό βιβλίο αξίζει να διαβαστεί

ID #14848 | ημερομηνία: 2020-07-10
Christina Stefanopoulou | 891 κριτικές

Φοβερο

Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που ανήκει εδώ και πολλές δεκαετίες στα κλασικά , κυρίως διότι διαπραγματεύεται διαχρονικές αξίες.Για αυτο χωρίς φόβο μπορεί να ειπωθεί ότι η θεματολογία του θα είναι πάντα επίκαιρη.

ID #12266 | ημερομηνία: 2020-07-09
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Κλασσικό αριστούργημα!!!

«Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» γράφτηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Το έργο σαν ιδέα, εμφανίστηκε το 1923 και εκδόθηκε το 1925 αλλά δεν έτυχε του παραμικρού ενδιαφέροντος από το κοινό, ενώ οι κριτικοί στο μεγαλύτερο μέρος τους, το καταβαράθρωσαν. Μετά το θάνατό του Φιτζέραλντ, άρχισε να αναγνωρίζεται και να φτάσει σε σημείο να θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα κλασσικά δημιουργήματα του 20ου αιώνα κι όχι άδικα. Είναι μια απ’ τις γοητευτικότερες ερωτικές ιστορίες του εικοστού αιώνα όπου ο συγγραφέας κατορθώνει να εκφράσει με συγκινητικό τρόπο τις ψευδαισθήσεις του έρωτα….

ID #9369 | ημερομηνία: 2020-07-06
Lygeri Simeionopoulou | 235 κριτικές

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ

Και μόνο για την πρώτη και την τελευταία σελίδα, αυτό το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί! Εξαιρετικό αν και στενάχωρο..

ID #8493 | ημερομηνία: 2020-07-05
Γιάννης Λυμπερόπουλος | 37 κριτικές

Υπέροχος Γκάτσμπυ

Ένας από τους πιο μυστηριώδεις λογοτεχνικούς ήρωες της σύγχρονης λογοτεχνίας, ο Γκάτσμπυ, θα σας κάνει να τον αγαπήσετε και να τον συμπαθήσετε βαθιά συγχωρώντας του όλα τα λάθη και τα παραστρατήματα. Στο τέλος θα αναρωτηθείτε άραγε ο σκοπός αγιάζει πάντα τα μέσα;

ID #5415 | ημερομηνία: 2020-06-26
El | 50 κριτικές

Συγκλονιστικό

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο, το οποίο διαθέτει γρήγορους ρυθμούς και το οποίο καταφέρνει να προσφέρει μια ζωντανή αναπαράσταση της δεκαετίας '20. Διαβάζοντας το, παρασύρεσαι από το κλίμα της εποχής και από την περιέργεια για το που θα καταλήξει ο έρωτας ανάμεσα στον Γκάτσμπυ και την Ντέιζι, τελικά, δεν μπορείς παρά να συγκινηθείς από το ανεκπλήρωτο και την ματαίωση.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (137)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (122)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (102)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (101)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία