Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.0

Κριτικές

4

Συγγραφέας Tolstoj Lev Nikolaevic
Εκδόσεις Το Ποντίκι
ISBN 9789606718199
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 4
ID #8953 | ημερομηνία: 2020-07-06
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1541 κριτικές

Εξαιρετικό

Αξίζει να το διαβάσεις!

ID #8920 | ημερομηνία: 2020-07-06
Theofania | 36 κριτικές

Υπέροχο

Συγχώρεσέ με... Άφησέ με...

ID #6009 | ημερομηνία: 2020-06-30
προκόπης παναγόπουλος | 60 κριτικές

Ο θάνατος του θανάτου του Ιβάν Ίλιτς

Το θεμελιώδες ζεύγος αντιθέτων επί του οποίου εδράζονται όλες οι λοιπές πτυχές της κατανοητής και ακατανόητης φιλοσοφικής ύλης είναι το ζεύγος «Ζωή-Θάνατος». Η μεταξύ τους σχέση, ο δυνάμει αυτοπροσδιορισμός του καθενός ή ο ετεροπροσδιορισμός του καθορίζει αποφασιστικά τα κίνητρα της συμπεριφοράς, την ίδια τη συμπεριφορά και την τελική αξιολόγησή της. Μεγέθη όπως η ταπεινότητα, η τιμωρία, ο πόνος, η κρίση, η λύτρωση είτε ως αποσπάσματα μιας καθημερινότητας είτε ως δομές ενός κάποιου θρησκευτικού συστήματος εμβαπτίζονται μέσα στο παχύρευστο ποτάμι που διψά για Ζωή και έχει κι όλας ξεδιψάσει με Θάνατο. Όλες αυτές οι σκέψεις-παρατηρήσεις, υπονοούνται, αναλύονται, πάντως διαπλάθονται αντικρίζοντας τον Ιβάν Ίλιτς που αντικρίζει τον Θάνατο να ελαύνει προς το μέρος του. Η νουβέλα αυτή συμπυκνώνει το θεϊκό πάθος σε ένα καθόλα κοινό δάκρυ. Θύμισε ως προς την υπολανθάνουσα ατμόσφαιρα τον «Τελευταίο Πειρασμό» του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος και προτείνεται για συγκριτική ανάγνωση. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω την δύναμη εκείνης της στιγμής όποτε ο Ίλιτς νιώθει την ανάγκη να πει «συγχώρεσέ με» και βγαίνουν από το στόμα του οι λέξεις «άφησέ με» (οι οποίες στα ρώσικα είναι σχεδόν ομόηχες). Μέσα από την απλότητα της αυτής και μόνο διαφοράς των εκφράσεων διαφαίνεται ο τραχύτατος περίπατος της ύπαρξης προς την ανυπαρξία, της συμπάθειας προς την συνειδητοποίηση της απρόσβλητης μοναξιάς.

ID #4579 | ημερομηνία: 2020-06-18
Anthi Mastrogiannaki | 86 κριτικές

Αριστούργημα

Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς είναι ενα μυθιστόρημα του Λέων Τολστόι που με τρόπο λυρικό ο συγγραφέας αποδίδει τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που γνωρίζει ότι σύντομα θα πεθάνει. Ο Ίλιτς είναι ένας δικαστικός υπάλληλος που περιστρέφεται από άτομα με μόνο σκοπό να επωφεληθούν. Έτσι όταν ένα ατύχημα τον βάζει κατακοιτο στο κρεβάτι αρχίζει να αναρωτιέται ποιοί τον συμπαθούν πραγματικά και ποιοί είναι εχθροί του. Συγκλονιστικός τρόπος γραφής που κάνει τον αναγνώστη να σκέφτεται διάφορα για τον θάνατο. Αξίζει την αγορά του.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (126)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (115)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (98)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (97)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία