Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.7

Κριτικές

3

Συγγραφέας Milton Giles
Εκδόσεις Μίνωας
ISBN 9789606998218
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 3
ID #49343 | ημερομηνία: 2021-03-26
Eleni.G | 3 κριτικές

Σμύρνη 1922, Ένα ταξίδι στον κόσμο του τότε, μέσα απο τα μάτια των μαρτυρών

Μία ιστορία καταστροφής και επιβίωσης η οποία ξετυλίγεται μέσα από αναμνήσεις επιζώντων. Αρμένιοι, Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι συνθέτουν μία δεξαμενή μαρτύρων του πιο φρικτού δράματος της ιστορίας του 20ου αιώνα. Είναι ένα βιβλίο διαμάντι, το οποίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο της ιστορικής πραγματικότητας. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σ’ όποιον ή όποια θέλει να εντρυφήσει στα γεγονότα της καταστροφής της μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Τζάιλς Μίλτον παραθέτει τα γεγονότα από μία αποστασιοποιημένη θέση, βασιζόμενος σε ιστορικές πηγές με σκοπό να φωτίσει κάθε σκοτεινή γωνία της ζωής της κοσμοπολίτικης πόλης. Ο συγγραφέας συνδυάζει την ακρίβεια ιστορικού χρονικού, χωρίς να παραλείπει να παραθέσει σημαντικές πτυχές του διπλωματικού και πολιτικού παιχνιδιού που παίζονταν παράλληλα. Το βιβλίο περιέχει χάρτες και φωτογραφίες της εποχής εκείνης, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητό στον αναγνώστη.

ID #30962 | ημερομηνία: 2020-08-12
Sofia | 203 κριτικές

Διάβασε το

Ο Μίλτον παρουσιάζει τα γεγονότα από μια αποστασιοποιημένη θέση, χωρίς αφορισμούς και συναισθηματική εμπλοκή. Σαν να βλέπεις ντοκιμαντέρ. Αυτό που το κάνει επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα είναι οι ιστορικές πηγές που χρησιμοποιεί ώστε να φωτίσει άγνωστες ιστορικές στιγμές αλλά και την καθημερινότητα της κοσμοπολιτισας Σμύρνης. Σας παραθέτω ένα απόσπασμα: Η πόλη όπου γεννήθηκε ο Πέτρος (Μπρουσαλης) ήταν ένας τόπος όπου καμήλες φορτωμένες με σύκα περνούσαν δίπλα από το τελευταίο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Νιούτον Μπένετ όπου η παράξενη καινούρια μόδα του κινηματογράφου είχε γίνει δεκτή ήδη από το 1908. Στη Σμύρνη έδρευαν 17 εταιρείες που εμπορεύονταν αποκλειστικά είδη πολυτελείας τα οποία εισάγονταν απευθείας από το Παρίσι. Και όταν ο πατέρας του Πέτρου ήθελε να διαβάσει μια καθημερινή εφημερίδα, μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα σε 11 ελληνικές, 7 τουρκικές, 7 αρμενικές,4 γαλλικές,και 5 εβραϊκές, για να μην αναφέρουμε όσες εισάγονταν από σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η γραφή του Μίλτον εξαιρετική. Ρέει! Και να μην αγαπάτε την ιστορία διαβάστε το.

ID #6817 | ημερομηνία: 2020-07-02
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ | 902 κριτικές

Ένα ταξίδι στον κόσμο της ιστορικής πραγματικότητας

Ο Χαμένος Παράδεισος του Giles, πρόκειται για ένα ταξίδι στον κόσμο της ιστορικής πραγματικότητας, που αξίζει να διαβαστεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας τόσο σημαντικό. Πρόκειται για μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης όπου φωτίζει τις άγνωστες ιστορικές στιγμές που αφορούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αυτής της τεράστιας καταστροφής. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τις μαρτυρίες για όλα όσα συνέβησαν την ταραγμένη εκείνη περίοδο του Σεπτέμβρη του 1922. Ο αναγνώστης θα νιώσει τα περιγραφόμενα γεγονότα σαν να τα βιώνει ο ίδιος. Θα συγκλονιστεί από την ωμότητα των πράξεων, θα συναισθανθεί το μέγεθος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου πυρπόλησης της Σμύρνης, θα περπατήσει στην καμένη προκυμαία και θα βιώσει τον τρόμο και την τραγικότητα της απόγνωσης των ανθρώπων που είδαν την ζωή τους να ματαιώνεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (132)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (119)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (99)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (98)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία