Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.3

Κριτικές

7

Συγγραφέας Καζαντζάκης Νίκος
Εκδόσεις
ISBN 9789607948366
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 7
ID #43047 | ημερομηνία: 2020-11-15
Λιάνα Νίκου (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

"Ζορμπίσια κοσμοθεωρία"

Ένα βιβλίο-έπος που άλλαξε την κοσμοθεωρία μου. Ο Ζορμπάς αναπαριστά τον διονυσιακό άνθρωπο, το μεσογειακό πάθος, την ίδια την ζωή! Τον άνθρωπο ο οποίος δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο, που γεύεται την κάθε στιγμή, ρουφάει την ζωή και την ζει στο έπακρο. Είναι ο αγροίκος που ξυπνά και κινητοποιεί τον "μονόχνοτο" συγγραφέα. Ο τελευταίος γράφει στοχαστικές και θεωρητικές ιδέες στα βιβλία του. Ο Ζορμπάς όμωςδεν έχει ανάγκη από αυτές τις θεωρητικούρες, οι προσωπικές του εμπειρίες είναι πολύ πιο πάνω από τα στοχάσματα του συγγραφέα. Γιατί τα παραδείγματα και οι ιστορίες του Ζορμπά διατυπωμένες με την πρωτόγονη ματιά του αποτελούν μεγαλύτερα διδάγματα από τις ιδέες ενός "πολιτισμένου" συγγραφέα. Γιατί για τον Ζορμπά τα συναισθήματά του και ο τρόπος αντίληψης της ζωής δεν μπορούν και δεν πρέπει να διατυπωθούν με λέξεις αλλά μόνο με τον χορό. Αυτό που τους δένει και παραμένουν στενοί φίλοι όμως είναι ότι και οι 2 είναι περίεργοι για την ζωή και τα μυστήρια της έστω και με διαφορετικό τρόπο. Ο Ζορμπάς είναι εκεί για να θυμίζει στον συγγραφέα τις χαρές και τα όμορφα πάθη και ένστικτα της ζωής και να βρει την ελευθερία του. Αν θα μπορούσε να συνοψιστεί η Ζορμπίσια κοσμοθεωρία σε ορισμένες λέξεις κλειδιά έτσι όπως το εξέλαβα εγώ τουλάχιστον θα ήταν η φιλία, ο έρωτας, η μουσική, ο χορός, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ID #41762 | ημερομηνία: 2020-10-17
Στράτος Χουβαρδάς | 80 κριτικές

Μεγάλες αλήθειες

Ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα του λεβέντη Αλέξη Ζορμπά και του γίγαντα Νίκου Καζαντζάκη! Ονειρικά τοπία, ολοζώντανες περιγραφές, αληθινά διδάγματα. Συμφωνώ σε όλα όσον αφορά θεούς, θρησκείες, ανθρώπους και κοινωνία με τον Ζορμπά (και τον Καζαντζάκη). Δεν λυπάμαι που δεν το διάβασα νωρίτερα γιατί μπορεί να μην είχα την ωριμότητα να το εκτιμήσω. Ένα διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας, "ψήλωσα" μέσα μου τώρα που το ολοκλήρωσα!

ID #24725 | ημερομηνία: 2020-07-19
Άλκηστις Δογαντζη | 55 κριτικές

Ατμοσφαιρικό

Η φιλοσοφική συζήτηση περί ζωής μεταξύ ενός μεροκαματιάρη, του Αλέξη Ζορμπά, και ενός διανοούμενου, του συγγραφέα. Πόσα περισσότερα μπορείς τελικά να μάθεις από την εμπειρία πάρα από τα βιβλία απλά και μόνο διαβάζοντας τα.....

ID #20764 | ημερομηνία: 2020-07-15
Ιοκάστη Τυρακη | 67 κριτικές

Ένας λάτρης της ζωής!

Εξαιρετικό βιβλίο. Ο συγγραφέας γοητεύεται και διαμορφώνει σε ήρωα του βιβλίου του τον πραγματικό Ζορμπά. Εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες οι δυο τους, γίνονται φίλοι και μοιράζονται εμπειρίες.Αξιζει να διαβαστεί , συναρπαστικό πραγματικά!

ID #12657 | ημερομηνία: 2020-07-09
Γιάννης Ανδριανάκης | 31 κριτικές

Πρέπει να τα διαβάσεις

Ακόμα έχω τις εικόνες, τις γεύσεις τις μυρωδιές από το βιβλίο αυτό αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το διάβασα. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος της γραφής του Καζαντζάκη, να φτιάχνει εικόνες και να σε μεταφέρει εκεί. Ο ήρωας βέβαια του βιβλίου, φίλος του και ήρωας του έγινε από τους πιο κλασσικούς ήρωες της ελληνικής λογοτεχνίας με τη θεώρηση του για τη ζωή. Άλλο ένα βαθιά υπαρξιακό και φιλοσοφικό έργο αυτού του οικουμενικού συγγραφέα που πρέπει να το διαβάσετε.

ID #8560 | ημερομηνία: 2020-07-05
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1541 κριτικές

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σου!

ID #6479 | ημερομηνία: 2020-07-01
Petrosar | 212 κριτικές

Πολύ καλό

Τον Καζαντζάκη τον έχω διαβάσει σχεδόν όλο και νομίζω ότι ο Ζορμπάς είναι ένα πολύ καλό βιβλίο αλλά όχι το κορυφαίο του. Δεν πρέπει ωστόσο να λείπει από μια καλή βιβλιοθήκη.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (168)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (146)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (127)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (71)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (56)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία