Έξοδος προς δύσμας

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

7.5

Κριτικές

2

Συγγραφέας Hamid Mohsin
Εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN 9786180128901
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 2
ID #49257 | ημερομηνία: 2021-03-25
Eleni @bookellenic | 37 κριτικές

Γιατί πέρασε απαρατήρητο αυτό το βιβλίο;;;

Συγκινητικό, σπαρακτικό και συνάμα ελπιδοφόρο. Ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση και για ανθρώπινη επαφή. Το βιβλίο μας ταξιδεύει σε μια χώρα που πλήττεται από πόλεμο, μια χώρα που εσκεμμένα δεν συγκεκριμενοποιεί ο συγγραφέας. Κεντρικό άξονας είναι οι δύο βασικοί χαρακτήρες, η ανατρεπτική Νάντια και ο σεμνός Σαΐντ, δύο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι που μαστίζονται από την ίδια σκληρή πραγματικότητα και αναζητούν τη συντροφικότητα και έναν τρόπο διαφυγής. Το βιβλίο παράλληλα μας ταξιδεύει σε άλλους τόπους και χώρες και ανοίγει ένα παράθυρο στις ζωές άλλων ψυχών, την ώρα που ο Σαΐντ και η Νάντια βιώνουν τις ζοφερές συνέπειες του πολέμου, ψάχνοντας καταφύγιο στο πιο δυνατό αλλά και το πιο αβέβαιο συναίσθημα: την ελπίδα. Βρήκα πολύ ευφυή τον τρόπο με τον οποίο ο Χαμίντ επέλεξε να δείξει τα αποτελέσματα της αλυσιδωτής αντίδρασης. Το μεταφρασμένο κείμενο ήταν εξαιρετικό, αν και ελαφρώς απαιτητικό, με μακροσκελείς προτάσεις και γλαφυρότητα. Πάνω απ’όλα, αυτό που αποκόμισα τελειώνοντας το βιβλίο είναι πως ποτέ τα προβλήματα των άλλων δεν είναι απλώς αυτό: ξένα. Μου έφερε στο μυαλό του ποίημα του Γερμανού Martin Niemöller (αν και είναι ευρέως γνωστό σαν ποίημα του Μπρεχτ), που σε ελεύθερη απόδοση λέει πως αν δεν αντιδράσεις όταν κυνηγήσουν τον άλλο, τον ξένο, τον διαφορετικό, όταν θα κυνηγήσουν εσένα δεν θα 'χει απομείνει πια κανείς για να αντιδράσει. Από τα αγαπημένα μου βιβλία για το 2019, το συστήνω ανεπιφύλακτα και απορώ γιατί δεν το έχω ακούσει περισσότερο στη βιβλιοφιλική κοινότητα.

ID #1522 | ημερομηνία: 2020-06-03
Ζιζέτα Χατζηλιάδου | 16 κριτικές

Είμαστε όλοι μετανάστες μες στον χρόνο

Το προσφυγικό είναι ίσως το πιο φλέγον ζήτημα της εποχής μας, ιδιαίτερα για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της που έχουν ζήσει οι ίδιοι την προσφυγιά και πλέον καλούνται να συμπαρασταθούν και να συντρέξουν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν αναζητώντας καταφύγιο. Γύρω από τον άξονα αυτό στήνει τη μυθοπλασία του ο Μοχσίν Χαμίντ, με μια ιδιαίτερη αφήγηση που ακολουθεί τα βήματα ενός νέου ζευγαριού που προσπαθεί να ξεφύγει από την εμπόλεμη ζώνη της χώρας του παίρνοντας στις αποσκευές τους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και μια ευτυχισμένη ζωή. Παράλληλα, ανοίγει «πόρτες» και μας μεταφέρει στις ζωές τόσο διαφορετικών ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο. Η φρίκη, η απώλεια, ο φόβος και η απανθρωπιά του πολέμου περιγράφονται με τρόπο ωμό που ωστόσο, δεν έχει σκοπό να προκαλέσει αλλά να εστιάσει την προσοχή μας και να μας κάνει να στοχαστούμε το κατά πόσο τελικά αυτοί οι άνθρωποι, οι μετανάστες του σήμερα, πετυχαίνουν κάτι με τη μετανάστευσή τους. Διότι μπορεί να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, το σπίτι, τους ανθρώπους, τη ζωή τους όμως, κατά πόσο διαφέρει εν τέλει, η νέα τους πραγματικότητα από την παλιά; Όταν έχοντας βιώσει καταστάσεις που όλοι εμείς ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε, έρχονται με τα τελευταία ψίχουλα ελπίδας σε νέους τόπους μόνο και μόνο για να έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα εμπόλεμη ζώνη που φοράει το προσωπείο του διωγμού, του ρατσισμού και της σκλαβιάς. Τι είναι αυτό που αλλάζει τελικά; Τα πάντα αλλάζουν, όπως μας λέει ο Χαμίντ, θέλοντας να απελευθερώσει την έννοια του μετανάστη από κάθε προκατάληψη καθώς «όλοι μεταναστεύουν, ακόμα και όταν μένουμε στο ίδιο σπίτι όλη μας τη ζωή, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είμαστε όλοι μετανάστες μες στον χρόνο».

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (124)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (114)
Orwell George
Κάκτος

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (97)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (97)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία