Φρανκενστάιν

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.0

Κριτικές

9

Συγγραφέας Shelley - Wollstonecraft Mary
Εκδόσεις Public Βιβλιοθήκη
ISBN 9786188416420
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 9
ID #75107 | ημερομηνία: 2023-07-24
Marina Kolea | 38 κριτικές

Δρ. Φρανκενστάιν ή Σύγχρονος Προμηθέας

Ο δρόμος προς το ακατόρθωτο και ο αποτροπιασμός που σε κυριεύει στο τέρμα...200 χρόνια πριν, μόλις σε ηλικία 19 ετών, η συγγραφέας πέτυχε το ακατόρθωτο, όπως άλλωστε και το σημιούργημά της, ο Δρ. Φρανκενστάιν ή Σύγχρονος Προμηθέας. Αξίζει να διαβαστεί για τον τρόπο γραφής, την ιδιαίτερη πλοκή και τα μηνύματα που περνάει.

ID #70525 | ημερομηνία: 2022-12-31
Argi | 37 κριτικές

Πολύ καλό

Ο νεαρός επιστήμονας Φρανκενστάιν ανακαλύπτει το μυστικό που τον καθιστά ικανό να επαναφέρει στην ζωή την άψυχη ύλη του σώματος, μετά τον φυσικό θάνατο και διαμέσου του ηλεκτρισμού. Δημιουργεί στο εργαστήριό του ένα πλάσμα χρησιμοποιώντας νεκρά ανθρώπινα μέλη, όμως σύντομα διαπιστώνει ότι πρόκειται για ένα τέρας και το εγκαταλείπει. Το τέρας θέλοντας να μάθει την αιτία της ύπαρξής του, αποφασίζει να βρει τον δημιουργό του. Η πορεία του ανθρώπου για τη συνάντηση με τον δημιουργό και η μεταξύ τους αναμέτρηση, καταλήγει σε λευκή ισοπαλία, καθώς και οι δύο βγαίνουν βαριά πληγωμένοι και μόνοι. Υπέροχος συμβολισμός που αγγίζει διαχρονικά τις καρδιές των ανθρώπων.

ID #40071 | ημερομηνία: 2020-10-04
Στράτος Χουβαρδάς | 80 κριτικές

Κλασσικό αριστούργημα

Συγκλονιστική γραφή, γεμάτη συναίσθημα, χωρίς να κουράζει με περιττούς λυρισμούς ή κουραστικές περιγραφές. Αγωνία για τις τύχες των πρωταγωνιστών μέχρι την τελευταία σελίδα, και κορύφωση που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες! Που θα ήμασταν χωρίς τον Frankenstein και τη Shelley; Ο ορισμός του κλασσικού αριστουργήματος!

ID #16305 | ημερομηνία: 2020-07-11
MATΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | 18 κριτικές

Φρανκενστάιν

Όταν εγώ στα 18 μου έγραφα 12 στην έκθεση, η Μary Shelley στα 18 της έγραφε το αριστούργημα που ονομάζεται Frankestein! Είναι απλά μοναδικό! Ένα γοτθικό μυθιστόρημα μέσα από το οποίο μαθαίνεις πολλά για το νόημα της ζωής.Γίνεσαι ένα με τους χαρακτήρες και τον πόνο που βιώνουν αλλά κυρίως με τον πόνο του πλάσματος που δημιουργείται απο τον Frankenstein.Και για να μην ξεχνιόμαστε, Frankestein ονομάζεται ο δημιουργός και όχι το τέρας.

ID #13338 | ημερομηνία: 2020-07-10
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ | 8 κριτικές

σκοτεινά συγκινητικό

Ο δόκτωρ Φρανκενστάιν καταφέρνει να δώσει ζωή σε ένα πλάσμα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο όμως τελικά τον τρομάζει και το διώχνει μακριά του. Παρά τα στοιχεία τρόμου το βιβλίο είναι πολύ συγκινητικό ειδικά από τη ματιά του πλάσματος αυτού, του "τέρατος" όπως το έβλεπαν και το αντιμετώπιζαν, ενός πλάσματος που αποζητούσε την αποδοχή και την αγάπη, που έμαθε να ζει μόνο του από το μηδέν, έμαθε να παρατηρεί, να σκέφτεται, να νιώθει, φοβούμενο όμως πάντα πως θα μείνει στο περιθώριο αφού ακόμη και αυτός που του έδωσε ζωή το απέρριψε. Ένα κλασικό γοτθικό μυθιστόρημα που μας βάζει να σκεφτούμε πώς κρίνουμε τους ανθρώπους και ποιος τελικά είναι το "τέρας" στην ιστορία.

ID #10757 | ημερομηνία: 2020-07-08
Μιχάλης Σέργης | 25 κριτικές

Τραγική φιγούρα

Ο Φρανκενστάιν είναι το τέλειο παράδειγμα γοτθικής λογοτεχνίας και παράλληλα μια υπενθύμιση να μην εμπιστευόμαστε πλήρως την pop culture. Το 'τέρας' είναι τόσο πολλά περισσότερα από όσα έχουμε γνωρίσει μέσα από τις ταινίες και τις μοντέρνες διασκευές. Είναι μια τραγική φιγούρα, αποτέλεσμα της μεγαλομανίας ενός ανθρώπου και καταδικασμένο σε μια ζωή στο περιθώριο. Μια πολύ όμορφα γραμμένη ιστορία απώλειας και εκδίκησης, κοινωνικής αποδοχής και των ορίων της ανθρώπινης ύπαρξης.

ID #10347 | ημερομηνία: 2020-07-08
May Eve | 906 κριτικές

Μια θλιβερή ιστορία αγάπης

Ο «Φρανκενστάιν» είναι μια υπαρξιακή περιπλάνηση στο θέμα του Θεού και του Σατανά, ένα μυθιστόρημα όχι με πολλά στοιχεία τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας, αλλά κυρίως με συναισθήματα απογοήτευσης και μελαγχολίας.

ID #9288 | ημερομηνία: 2020-07-06
Γιάννης Λυμπερόπουλος | 37 κριτικές

Φρανκενστάιν

Πρόκειται για μια γοτθική και ρομαντική νουβέλας από την Αγγλίδα συγγραφέα Μαίρη Σέλεϊ. Σε αυτή ξεδιπλώνεται η ιστορία του νεαρού φοιτητή ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό του πώς να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης. Ένα βιβλίο-αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

ID #1498 | ημερομηνία: 2020-06-03
Σπήλιος Λαμπρόπουλος | 16 κριτικές

σκοτεινό, γοτθικό, αλληγορικό

Κυριευμένος από την εμμονή να δημιουργήσει ζωή από το μηδέν, ο Βίκτορ Φρανκενστάιν συλλέγει ανθρώπινα μέλη, ώστε να κατασκευάσει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα, στο οποίο μεταδίδει ζωή μέσω του ηλεκτρισμού. Όμως, το κακότεχνο δημιούργημά του του προκαλεί αποτροπιασμό, κι έτσι εκείνο, συντετριμμένο από την απόρριψη του δημιουργού του, αποφασίζει να τον καταστρέψει… Η θρυλική γοτθική ιστορία που έγινε το πιο διάσημο μυθιστόρημα τρόμου όλων των εποχών και παραμένει μια συγκλονιστική εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, η Μέρι Σέλεϊ συνέλαβε την ιστορία του Φρανκενστάιν όταν ακόμα ήταν μόλις… 18 ετών, και είχε βάλει ένα στοίχημα με τον Λόρδο Βύρωνα για το ποιος θα έγραφε την πιο τρομακτική ιστορία. Απογοητευμένη που δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι πρωτότυπο, έπεσε για ύπνο και είδε στο όνειρό της έναν νεαρό επιστήμονα που δημιούργησε ένα ζωντανό πλάσμα και αμέσως τρομοκρατήθηκε από το ίδιο το δημιούργημά του! Δύο χρόνια αργότερα, την πρωτοχρονιά του 1818, το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε σε πρωτόλεια μορφή, χωρίς να αποδίδεται ονομαστικά σε κανέναν συγγραφικά, με τον υπότιτλο Ένας Μοντέρνος Προμηθέας. Δύο αιώνες αργότερα, η ιστορία παραμένει το ίδιο, αν όχι περισσότερο συναρπαστική: δεν είναι μόνο η διαρκής επιρροή της στη σύγχρονη κουλτούρα (με τεράστιες μορφές του κινηματογράφου, από τον Μπόρις Καρλόφ μέχρι τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να έχουν υποδυθεί το περιβόητο τέρας), αλλά και τα απορρέοντα από την πλοκή διλήμματα, ηθικά και φιλοσοφικά που έχει επιφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας (κλωνοποίηση). Ο δρ Βίκτορ Φρανκενστάιν είναι ένας μεγαλομανής δημιουργός. Το Τέρας είναι το παρά φύσιν δημιούργημά του. Από τη στιγμή που παίρνει την πρώτη ανάσα μέχρι και την τελευταία… σελίδα, όλοι, δημιουργός, δημιούργημα, κοινωνία, προσπαθούν να αποδεχτούν κάτι που πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχε υπάρξει εξαρχής. Αξεπέραστο, τόσο από την ίδια τη Σέλεϊ, όσο και από οποιονδήποτε συγγραφέα τρόμου του 19ου αιώνα - ή ίσως και οποιουδήποτε άλλου!

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (148)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (128)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (107)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (107)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία