Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.8

Κριτικές

6

Συγγραφέας Κορτώ Αύγουστος
ISBN 9789601693286
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 6
ID #82791 | ημερομηνία: 2024-06-22
Μαρια Μανασή | 306 κριτικές

Βαθιά ρεαλιστικό και νοσταλγικό

Χαρακτήρες άψογα ψυχογραφημένοι, με τον Κορτώ να βουτάει βαθιά μέσα στα άδυτα της ψυχής τους, φέρνοντας στην επιφάνεια κάθε κρυφό κομμάτι τους, δίνοντάς τους σάρκα και οστά, βρίσκοντας στα μάτια τους τα κομμάτια του δικού μας εαυτού και της ζωής που αφήσαμε πίσω μας. Και δεν χρειάζεται να έχει κυλιστεί κανείς στον βούρκο της ζωής για να τα νιώσει όλα αυτά, αρκεί η καρδιά του να έχει χτυπήσει δυνατά εκεί που άλλαξε ο χρόνος και που οι φίλοι μας κόλλησαν στα δίχτυα του. Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη φιλία. Νοσταλγικό, ατμοσφαιρικό και συνάμα ωμό και σκληρό. Ο Κορτώ θα καταπιαστεί με ωμό ρεαλισμό με θέματα που κυριαρχούσαν την εποχή εκείνη και που κατά βάση παρέμεναν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Aids, πληρωμένος έρωτας, ξέφρενη ζωή. Η σκοτεινή πλευρά μιας δεκαετίας. Στο σήμερα ο μοναδικός εν ζωή από την παρέα των 3 εξιστορεί τα όσα έζησε με τους φίλους τους, τους φέρνει κοντά του ακόμα και μετα θάνατον «συνομιλώντας» με αυτούς.

ID #81822 | ημερομηνία: 2024-06-17
Γαβριέλλα Κασάπη (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 29 κριτικές

Εξαιρετικά ρεαλιστικό

Ο μόνος λόγος που βάζω 9 είναι γιατί γενικά βρίσκω το τρόπο γραφής του κορτω κάπως κουραστικό. Ωστόσο αυτό το βιβλίο δεν το αφήνεις κάτω. Σε βάζει μέσα σε μια εποχή που μπορεί να μην ήταν καθόλου όμορφη, αλλά χρειάζεται να την γνωρίζεις. Πολύ βαρύ αλλά εξαιρετικό βιβλίο.

ID #67236 | ημερομηνία: 2022-03-09
Ελένη Μιχαλοπούλου | 190 κριτικές

Ωραίο

Ένας συγγραφέας με μια απλή, σκληρή γραφή. Μια γραφή που είτε αγαπάς, είτε απορρίπτεις. Ο Κορτώ σε αυτό του το βιβλίο δεν ωραιοποιεί τα πράγματα. Ένα βιβλίο ύμνος στην φιλία. Αυτή που περιτριγυρίζεται από δυσκολίες. Μέσα από τις σελίδες του ταξιδεύεις στις αρχές του '90 και στη ζωή των νέων της εποχής.

ID #62874 | ημερομηνία: 2022-01-06
Book2chance | 122 κριτικές

Must read

Ένα βιβλίο γροθιά έρχεται σαν καταπέλτης και σε ισοπεδώνει συναισθηματικά... Δεν περίμενα βέβαια κάτι λιγότερο από τον αγαπημένο Κορτώ όπου μας κατακεραυνώνει πάντα με την χαρακτηριστική ωμή γραφή του γιατί δεν δειλιάζει να μιλήσει για θέματα ταμπού. Γιατί δυστυχώς η ζωή δεν είναι πάντα η ωραία παρουσίαση που έχουμε συνηθίσει μέσα από την πλειοψηφία των μυθιστορημάτων. Από αυτό το βιβλίο θα χαραχθούν βαθιά στην ψυχή μας οι τρεις ήρωες της ιστορίας μας ,τρία παιδιά που δεν έφταιγαν εκείνα που ήρθαν στον κόσμο ,που όταν ο ένας έμεινε ορφανός δεν κατάλαβε ποτέ ότι ήταν το αντίθετο της λέξης... Που όταν ο άλλος δεν είχε ερωτηθεί ποτέ τι θέλει στη ζωή του η επιθυμία έμοιαζε με ακατανόητη λέξη... Τρεις ρημαγμένες ψυχές ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν όταν πραγματικά το να ξυπνάς την επόμενη μέρα δεν είναι δεδομένο... Θα κυλιστείς μαζί τους στη λάσπη, θα μυρίσεις την κάπνα,θα νιώσεις την πείνα και τον πόνο που νιώθουν αλλά θα συνεχίσεις να βαδίζεις μαζί τους γιατί η λάμψη των ψυχών τους σε καθοδηγεί και σε συμπαρασύρει. Σε μία δεκαετία που το AIDS μεσουρανούσε, που μετρούσες απώλειες και που η ανέχεια και η έλλειψη επιλογής σε οδηγούσε στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο κυριολεκτικά και μεταφορικά που όταν μία ένεση φάνταζε η λύτρωση σου από τις λάσπες στις οποίες ήδη κυλιέσαι αλλά δεν τα παρατάς...Ο ένας δίνει χέρι βοηθείας στον άλλον και οι τρεις γίνονται μαζί μία γροθιά κόντρα σε θεριά, σε αδυναμίες, σε εξαρτήσεις και σε κακουχίες. Η φιλία τους λειτουργεί σαν σανίδα σωτηρίας ,αλλά φτάνει? Αρκεί για να βγουν αλώβητοι από την δύσκολη μάχη της ζωής και της επιβίωσης και οι τρεις τους? Δεν θα πω άλλα,απλά μόνο διαβάστε το γιατί ο κόσμος είναι πολύ πιο σκληρός από αυτό που πιστεύουμε... Η Δήμητρα Ο Μανωλιός και ο Γιάννης το έζησαν, αλλά επέζησαν?

ID #60051 | ημερομηνία: 2021-10-06
@readandcapture_by_mariaroussou | 127 κριτικές

Κάτι πολύ διαφορετικό από τον εξαιρετικό πάντα Κορτώ

Κάθε νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, είναι για μένα από αυτά τα αναγνωστικά ταξίδια που αδημονώ να ξεκινήσω, παραμερίζοντας οποιοδήποτε άλλο. Πριν πω την άποψη μου, θέλω να τονίσω πως η μοναδικότητα της γραφής και του ύφους του, που λατρεύω, είναι κάτι που μπορεί να μην αρέσει σε όλους και αυτό είναι σεβαστό. Το τελευταίο του μυθιστόρημα ήταν πολύ διαφορετικό απ' όσα δικά του έχω διαβάσει ως τώρα. Μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση που ρέει αδιάκοπα. Ένα βιβλίο ωδή στη φιλία. Όχι εκείνη που ανθίζει κάτω από την ασφάλεια μιας εύκολης ζωής, αλλά εκείνη τη φιλία που γεννιέται σε κάποιο άθλιο κοινόβιο στα Εξάρχεια, ανάμεσα σε "αθωράκιστες" ψυχές, από τρεις ανθρώπους στις πιο σκοτεινές μέρες τους. Τρεις άνθρωποι που βρέθηκαν στο περιθώριο της ίδιας της ζωής, δημιουργούν ένα μείγμα αγάπης αλλιώτικο και γίνονται στήριγμα ο ένας για τον άλλον στην σκληρή εποχή της νιότης τους. Η πλοκή με δυσκόλεψε στο να ταυτιστώ, να μπορέσω να ξεβολευτώ και να καταλάβω την ιστορία των ηρώων, καθώς και τα μεγάλα σε έκταση κεφάλαια που δεν είναι στα γούστα μου. Όμως τελικά με συνεπήρε η μαεστρία του συγγραφέα, να μας μεταφέρει με τις περιγραφές του τόσο έντονα και με αληθοφάνεια, τη ζωή περιθωριοποιημένων ανθρώπων την εποχής της δεκαετίας του '90 και την κοινωνία αυτής. Κομβικές οι αναφορές στις σκληρές πτυχές του παρελθόντος και του οικογενειακού υπόβαθρου των ηρώων. Περπάτησα μαζί τους σε σκοτεινές επικίνδυνες καταλήψεις, βρωμερά καταγώγια, ένιωσα στο πετσί μου τη φτώχεια και την απαίσια μυρωδιά της ανέχεια τους. Μέσα σε 322 σελίδες χώρεσαν τρεις ζωές, εξαθλίωση, πόνος, ναρκωτικά, τα μονοπάτια της νύχτας, ο φόβος και η αντιμετώπιση του τέρατος του aids, η επιβίωση. Σκληρό, ώμο, νοσταλγικό, απολογητικό και συναισθηματικό. Ένα βιβλίο τυλιγμένο σε ενοχές και τύψεις, ανακατεμένα με κοινές στιγμές των φίλων που έγιναν αναμνήσεις ζωής. Ένα διαφορετικός όρκος φιλίας που σπάει...

ID #51962 | ημερομηνία: 2021-05-09
Anthi Mastrogiannaki | 98 κριτικές

Συγκλονιστικό

Για μια ακόμη φορά ο Αύγουστος Κορτώ υπογράφει ένα αριστουργηματικό βιβλίο. Μια παρέα παιδιών που έζησαν την δεκαετία του ’90, μια φιλία χωρίς όρια. Έζησαν τα ναρκωτικά, την αναρχία και την φτώχεια, τις καταλήψεις και τις αρρώστιες αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Έτσι λοιπόν ο ένας από τους φίλους ο οποίος το 2019 ζεί στα Εξάρχεια με αφορμή την δολοφονία ενός 15χρονου σε μια πορεία θυμάται την δική του εφηβεία. Βαθιά νοσταλγικό. Πραγματικά πόσες φορές έχουμε αναπολήσει το παρελθόν μας, τους παιδικούς μας φίλους, βλέποντας παλιές φωτογραφίες, χρόνια ανέμελα για άλλους, δύσκολα για κάποιους άλλους αλλά οι φίλοι μας είναι εκείνοι που μας αγάπησαν πραγματικά, είτε βρίσκονται στην τωρινή μας ζωή, είτε όχι, αποτελούν σημαντικότερο κομμάτι της καρδιάς μας. Την εποχή εκείνη όμως τα ναρκωτικά και το AIDS ηταν όχι ακριβώς πρωτόγνωρα αλλά όχι συνηθισμένα όπως σήμερα και σίγουρα σε μεγαλύτερη έξαρση. Ο Μανωλιός λοιπόν η Δήμητρα και ο Γιάννης ζώντας σε ένα εγκατελελειμμένο κτίριο χωρίς δουλειά και φαγητό προσπαθούν με τον φόβο της πρέζας να ζήσουν την δεκαετία του ’90. Έκτος από τα ναρκωτικά οι τρείς φίλοι έχουν να αντιμετωπίσουν την ομοφυλοφιλία και το AIDS. Εκείνη την περίοδο η ομοφυλοφιλία θεωρόνταν ρετσινιά και στιγματισμός από την κοινωνία. Όποιος έπασχε από AIDS ηταν περιθωριοποιημένος. Ο Αύγουστος Κορτώ λοιπόν, κάτοικος Εξαρχείων και αυτός μας αναφέρει με αυτόν τον ιδιαίτερο και περιγραφικό τρόπο γραφής την ιστορία τριών νέων, τριών φίλων το 1997, επαναστατούν όπως πολλοί νέοι και παρόλες τις δύσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πάντα ενωμένοι.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία