Ο καλός στρατιώτης Σβέικ

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.5

Κριτικές

2

Συγγραφέας Hašek Jaroslav
ISBN 9789602962497
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 2
ID #45629 | ημερομηνία: 2021-01-09
Κυδωνιάτης Κρίτων | 39 κριτικές

Ένα ξεκαρδιστικό αντιπολεμικό αριστούργημα

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις η πασίγνωστη αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ. Σύμβολο της τσέχικης λογοτεχνίας , έχει μεταφραστεί σε πάνω από 60 γλώσσες, με υπέροχη μεταφορά στον κινηματογράφο από τον Τσεχοσλοβάκο σκηνοθέτη Κάρελ Στέκλι (υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα το 1957) και έχοντας ανέβει ως θεατρική παράσταση σε όλες σχεδόν τις χώρες. Μια απλή υπενθύμιση συνιστά αυτή η βιβλιοπρόταση για αναγνωστική απόλαυση με μια σάτιρα διαχρονικής αξίας. Καυστικό χιούμορ, καταλυτική ειρωνεία, κωμικοτραγικές καταστάσεις σε ένα παράλογο γραφειοκρατικό- μιλιταριστικό περιβάλλον αλλά και παράθυρο στην κριτική σκέψη για γνώριμες καταστάσεις και γεγονότα που ζούμε και στην εποχή μας. Η ιστορία αρχίζει με το ξέσπασμα του του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο αγαθός πατριώτης Σβείκ, κατατάσσεται με ενθουσιασμό στον αυστρουγγαρικό στρατό. Όντας χαρούμενος που θα υπηρετήσει στο μέτωπο προκαλεί ερωτηματικά σε στρατιώτες και αξιωματικούς που δεν μπορούν να αποφασίσουν αν είναι ηλίθιος η ύποπτος για δολιοφθορά. Η παρορμητική αφέλεια του Σβέικ συναντιέται με τους γελοίους κανονισμούς ενός δαιδαλώδους στρατιωτικού μηχανισμού και δημιουργούνται εξωφρενικές καταστάσεις. Όταν έχεις διαβάσει ένα βιβλίο πολλά χρόνια πριν , τόσα ώστε να έχεις γράψει έκθεση στο σχολείο για αυτό, και ακόμα το ξεφυλλίζεις με εύθυμη συγκίνηση έχεις την αυθόρμητη διάθεση να το προτείνεις και σε άλλους. Δεν υπάρχει και πολύ χιούμορ στις μέρες μας και όσο υπάρχει πρέπει να μοιράζεται.

ID #411 | ημερομηνία: 2019-11-25
Normita | 179 κριτικές

-

Ο Καλός στρατιώτης σβεικ είναι ένα σατυρικό έργο με θέμα τον Α παγκόσμιο πόλεμο. Σατυριζει τον ίδιο τον πόλεμο, το στρατό και τις τακτικές του, τους στρατιώτες και τους ανώτερους αξιωματικούς. Στα συν του βιβλίου το χιούμορ, γελάς πραγματικά με αυτά που διαβάζεις.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (124)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (114)
Orwell George
Κάκτος

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (97)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (97)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία