Ο έτερος εχθρός

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.6

Κριτικές

7

Εκδόσεις Πόλις
ISBN 9789604355730
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 7
ID #69990 | ημερομηνία: 2022-10-16
Melina Akrivou | 20 κριτικές

Καλό

Σκληρό βιβλίο, όμως η αλήθεια είναι πάντα σκληρή, η εξαθλίωση ακόμη περισσότερο, Η πείνα και η ανάγκη μετατρέπουν και τον πιο ευγενικό άνθρωπο σε θηρίο. Βιβλίο που μένει ανεξίτηλο μέσα σου.

ID #55614 | ημερομηνία: 2021-08-05
Ioanna Karapetrpoy | 9 κριτικές

Πόλυ καλό

Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, εκτός απ' τον ίδιο τον κατακτητή, οι ήρωες των δέκα ιστοριών αντιμετωπίζουν κι έναν διαφορετικό εχθρό: Κάτω απ' το κράτος της πείνας και του τρόμου, απειλείται η συλλογική ηθική υπόσταση. [Δεν βγάλαμε μιλιά σ' όλο τον δρόμο γιατί ένα πράγμα μόνο ήταν να πούμε κι αυτό δεν θα το λέγαμε ποτέ ο ένας στον άλλον, ποτέ πια όσο ζούσαμε, και πράγματι, ποτέ δεν το 'παμε. Μας έφτανε που, όταν θα ξημέρωνε η μέρα και θα πηγαίναμε στον μπακάλη με το δελτίο, θα παίρναμε τρεις μερίδες ψωμί κι όχι δύο Τίποτ' άλλο δεν θυμάμαι από κει και πέρα. Ζήσαμε.]

ID #26815 | ημερομηνία: 2020-07-24
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ | 731 κριτικές

Έτερος εχθρός

Μια συλλογή διηγημάτων όπου οι ήρωες ζουν την περίοδο της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Η μάχη του ανθρώπου για επιβίωση είναι από τα βασικά σημεία του βιβλίου το οποίο διαβάζεται απνευστί.

ID #26725 | ημερομηνία: 2020-07-24
elpida st | 528 κριτικές

Υπέροχο

Ιστορίες που έρχονται στο φως χάρη στην ταλαντούχα συγγραφέα. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και οδηγημένοι στα όρια της εξαθλίωσης αγωνίζονται για την επόμενη μέρα. Όμως η επόμενη μέρα επαναλαμβάνεται και ο ήλιος δεν «σκάει» από τα σύννεφα. Ο εχθρός είναι διττός και περικυκλώνει τις ψυχές τους δίχως συμπόνια. Υπέροχες ιστορίες για την εποχή της γερμανικής κατοχής και του Εμφυλίου.

ID #22811 | ημερομηνία: 2020-07-16
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Διαβάστε το!!!

Το τίμημα της επιβίωσης το κράτησαν μέσα τους, ένα μυστικό που το βάρος του συνόδευσε την υπόλοιπη ζωή τους. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν, άλλοι χρειάστηκε να το ξεχάσουν, άλλοι να το ξορκίσουν, άλλοι να το ανασκευάσ

ID #10239 | ημερομηνία: 2020-07-08
ΧΑΡΑ ΓΚΙΝΗ | 51 κριτικές

Συγκινητικό

Μία συλλογή διηγημάτων στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και του Εμφυλίου. Άνθρωποι αντιμέτωποι με εχθρικά στρατεύματα, αλλά και με το ίδιο τους τον εαυτό, τον έτερο εχθρό. Ο εαυτός μπροστά στο φόβο του θανάτου που παλεύει για την επιβίωση αλλά και εκείνος που αναγκάζεται να συμβιβαστεί, να αποσιωπήσει αλλά και να ξεχάσει χωρίς να τα καταφέρει. Μια γροθιά στο στομάχι. Διαβάζεται απνευστί.

ID #9046 | ημερομηνία: 2020-07-06
Τζέμα Δεσύλλα | 350 κριτικές

Η ηθική εξαθλίωση της Κατοχής

Βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, η συλλογή διηγημάτων της Ελισάβετ Χρονοπούλου ήταν για μένα ένα από τα σημαντικότερα βιβλία των τελευταίων ετών στα ελληνικά γράμματα. Η Χρονοπούλου καταπιάνεται με την ηθική καταρράκωση των ηρώων του βιβλίου, θέμα αρκετά πρωτότυπο. Η πείνα, η εξαθλίωση, οι κακουχιες και η βία των Γερμανών προς του πολίτες φέρνουν τους ήρωες τόσο στα σωματικά όσο και στα ηθικά τους όρια. Μπροστά στην ανάγκη για επιβίωση δε διστάζουν να φερθούν σκληρά, ανήθικα και ατομικιστικά, μη μπορώντας να ελέγξουν τα όριά τους. Ένα βιβλίο που θα μείνει για πολύ καιρό χαραγμένο μέσα σας.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (173)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (153)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (129)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (74)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία