Τα σπλάχνα

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

7.5

Κριτικές

4

Συγγραφέας Ξένιος Νίκος
Εκδόσεις Κριτική
ISBN 9789605863166
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 4
ID #24235 | ημερομηνία: 2020-07-18
natnat | 769 κριτικές

Α, εσύ γενιά που βαστάς από τον Κάιν!

Το μόνο λογοτεχνικό έργο που έχω υπόψη μου και έχει ως θέμα του την πυρκαγιά στον οικισμό Κάμπελ. Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων και ο αντισημιτισμός, μια χαρισματική ανάλυση του πώς ο άνθρωπος έφτασε στα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας στον 20ό αιώνα.

ID #17502 | ημερομηνία: 2020-07-12
Γιάννης Δρούγος | 50 κριτικές

Το Τέρας ξυπνά...

Πολυεπίπεδο πολιτικό μυθιστόρημα με καθηλωτική γραφή γεμάτη υπαινιγμούς. Ένας αρνητικός ήρωας που παλεύει με σκοτάδια και δαίμονες ενώ στα σπλάχνα του ένας σπόρος ανθίζει και θεριευει.

ID #10211 | ημερομηνία: 2020-07-08
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

Να το διαβάσεις

Ο Νίκος Ξένιος με τη μοναδική του γραφή θα σε παρασύρει. Ένα πολιτικό βιβλίο που σου θέτει ερωτήματα.Ο συγγραφέας αναφέρεται σε στοιχεία που αναδεικνύουν τον ανθρώπινο ψυχισμό και την ιδεολογία με ένα μοναδικό τρόπο. Ιδιαίτερο θα το χαρακτήριζα και για ένα διαφορετικό κοινό.

ID #5142 | ημερομηνία: 2020-06-25
Λίτσα Κοντογιάννη | 61 κριτικές

Κρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!! Λίτσα Κοντογιάννη Τα Σπλάχνα, τίτλος μιας θεματικής έκθεσης ζωγραφικής στο Βερολίνο, δημιουργεί τον κατάλληλο συνειρμό στον πρωταγωνιστή της ιστορίας, να ανασύρει μια ανάμνηση «κλειδί» και να τον οδηγήσει στη βαθύτερη γνώση του εαυτού του. Σε αυτό το μυθιστόρημα του κυρίου Ξένιου, με έναν τρόπο ολοζώντανο και επιβλητικό, βλέπουμε την ιστορία του κεντρικού ήρωα Άλκη Δομέτσικου που ξεκινάει την εποχή του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του αιώνα μας. Μια ιστορία χωρισμένη σε τέσσερα μέρη, που με την αφηγηματική εναλλαγή προσώπων, μας κάνει μάρτυρες της δημιουργίας της προσωπικότητας του αμφιλεγόμενου, εκκεντρικού, κατά βάση ιστορικού, αλλά επί της ουσίας φιλόσοφου της ζωής, αρνητικού ήρωα του συγγραφέα μας. Μέσα από μια απλή, μικροαστική, καθημερινή ζωή προσπαθεί, χωρίς μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο να ισορροπήσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν και τους συνανθρώπους του, αλλά και να ξεχωρίσει πνευματικά και να αφήσει το στίγμα του, με τον δικό του, στρεβλό τρόπο. Οι συμπρωταγωνίστριες που πλαισιώνουν τον Άλκη Δομέτσικο παίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, όχι μόνο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, αλλά η κάθε μια θα τον στιγματίσει ανεξίτηλα σε κάποια στάδια της ζωής του. Είναι ένα αναμφισβήτητα πολιτικό βιβλίο όπου φαίνεται ολοκάθαρα η Ευρώπη να είναι το λίκνο, όπου εκκολάπτονται οι αυταρχικές ιδεολογίες και υλοποιούνται τα σχέδια των ακραιφνών εθνικιστών. Στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις των δεκαετιών ’60 και ’70 οι μάζες φαίνονται να απορροφώνται από τους ηγέτες και γι’ αυτό ο Άλκης Δομέστικος καταφεύγει σε αυτές: η Ελλάδα δεν τον χωρά γιατί συνεχίζει να αναπνέει ελεύθερα. Αρχίζει σιγά σιγά να χάνει την ισορροπία του και η ψυχική του κατάσταση γίνεται ετοιμόρροπη, με εγγενείς αδυναμία επικοινωνίας. Νοσεί ο ίδιος, όπως ακριβώς η σημερινή Ευρώπη, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απολίθωμα μετα-αποικιακών εμμονών και μια παθολογική προσκόλληση στα κεκτημένα μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχουν επί της ουσίας οι συνεκτικοί δεσμοί των λαών της Ευρώπης, παρά μόνο η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εθνικισμός αναβιώνει, ο τοπικισμός ενισχύεται, οι επιμέρους ομάδες υπερτονίζουν τα εθνικά τους χαρακτηριστικά και περιφρονούν τους ενοποιητικούς παράγοντες που πιθανόν να γεφύρωναν τις αντιθέσεις.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (170)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (151)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (128)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (73)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία