Ολική έκλειψη καρδιάς

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.1

Κριτικές

7

Εκδόσεις Ψυχογιός
ISBN 9786180137606
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 7
ID #67435 | ημερομηνία: 2022-03-19
Λίτσα Κοντογιάννη | 67 κριτικές

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Ολική έκλειψη καρδιάς, ή στο γνωστότερο A total eclipse of the heart, ένα τραγούδι που κυριολεκτικά σάρωσε τη δεκαετία του ’80 και αναμφισβήτητα μας στιγμάτισε. Η κυρία Παναγοπούλου πατάει μερικά «μαγικά κουμπιά» και ξυπνάει μνήμες και γεγονότα, μερικές φορές ίσως και ξεχασμένα σε αρκετούς από μας. Αυτό που αφυπνίζει σίγουρα είναι η αίσθηση της δεκαετίας αυτής. Μιας εποχής επαναστατικής, γνήσιας, πιο ξεκάθαρης, ελεύθερης από το διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα και κινητή τηλεφωνία, με την ύπαρξη μόνο της κρατικής ραδιοφωνίας (Υπήρχαν και οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Eντάξει, η αλήθεια είναι πως προς το τέλος της δεκαετίας αυτής υπήρξε μια έκρηξη ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών) και τηλεόρασης, όπου οι προσωπικές επαφές έπαιζαν τον πρωταρχικό ρόλο. Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη πραγματική φιλία, στον έρωτα, στα ψέματα, την προδοσία. Όλα αυτά γεμάτα με την μουσική της εποχής, στη διαπασών φυσικά, γραμμένη σε βινύλιο αλλά και σε κασέτες. Μα πόσο διαφορετική γεύση είχαν όλα τότε. Η συγγραφέας μας, με την κινηματογραφική της γραφή, που δεν βαλτώνει, καταφέρνει και μας μεταφέρει με τη μαγική της πένα στο παρελθόν, όπου μας δίνει μια ρεαλιστική και καταιγιστική περιπέτεια γεμάτη αγωνία, και ανατροπές. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές, μας κρατά δέσμιους της ιστορίας αυτής, η πλοκή δεν προβλέπεται με τίποτα και τα συναισθήματα που μας μεταφέρει είναι πολύ έντονα. Θυμώνουμε με τους κακούς, συμπονούμε την ηρωίδα και ζηλεύουμε το πόσο δεμένη είναι η όλη παρέα. Το τέλος διόλου αναμενόμενο, εκπλήσσει και επέρχεται η λύτρωση. Χωρικά η παρέα κινείται από Αθήνα στη Πάτρα, και φτάνει και μέχρι την Τήνο. Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι απόλυτα αληθινοί, σκιαγραφημένοι με κάθε λεπτομέρεια. Και οι καλοί, και οι κακοί, αλλά ακόμα και οι πιο κακοί. Ένας ύμνος στη σημασία της γνήσιας, πραγματικής και αγνής φιλίας, που βρίσκεται μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, στην καλά δεμένη παρέα, στα αδέλφια της καρδιάς, χωρίς δήθεν και φαίνεσθαι, που κρατάει με το πέρασμα των χρόνων. Τότε οι κοινωνικές επαφές, η κοινή έξοδος, ήταν ό,τι βασικότερο υπήρχε για μας. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως είχε τη σημασία του οξυγόνου. Κάτι που σήμερα αρχίζει και σπανίζει. Σας συνιστώ να το διαβάσετε. Δεν είναι μια απλή ρομαντική ιστορία. Είναι πολλά παραπάνω. Εσείς οι συνομήλικοι των ηρώων της ιστορίας, για να ξαναγευτείτε πράγματα, που πολύ πιθανόν να νοσταλγείτε και οι νεότεροι για να πάρετε μια, έστω και μικρή, γεύση για την εποχή που έχει ξοδευτεί τόσο πολύ μελάνι.

ID #65021 | ημερομηνία: 2022-02-20
Anastasia Katsavaki | 42 κριτικές

7-

Δεν κατάφερα να διακρίνω κάτι που θα με έκανε να το αγαπήσω, να το συμπαθήσω έστω. Αρκετά καλή η γραφή της κ. Παναγοπούλου, ενδιαφέρουσα εν μέρει, αν και υπερβολική η υπόθεση, όμως μου έλειπαν τα στοιχεία που θα με κέρδιζαν. Ευχάριστο και προσφερόμενο για μια χαλαρή ανάγνωση

ID #63122 | ημερομηνία: 2022-02-02
Tina | 16 κριτικές

Ολική έκλειψη καρδιάς

Αν δεν έβριθε τόσης άσκοπης φλυαρίας και αναφορές των αναφορών, επεξηγήσεις των επεξηγήσεων και παραπομπές των παραπομπών, ίσως και να μου άρεσε περισσότερο. Ωραίο μεν το κλίμα της εποχής εκείνης, έξυπνο το στόρι, πλην όμως με κούρασε και με έκανε να βαρεθώ αρκετά.

ID #51521 | ημερομηνία: 2021-04-24
Nina | 322 κριτικές

Εξαιρετικό

Απολαυστικό μυθιστόρημα!Με κράτησε ως το τέλος. Σου δημιουργεί τόσα συναισθήματα αυτή η ιστορία. Θυμό, αγανάκτηση, αγωνία, νοσταλγία...

ID #49404 | ημερομηνία: 2021-03-28
Σώτη Χα | 8 κριτικές

Ένα φωτεινό δώρο!

Τι βιβλίο ήταν αυτό! Το ευχαριστήθηκα μέχρι εκεί που δεν πήγαινε άλλο. Νοσταλγικό, με αντροπές που κόβουν την άνασα, χαρακτήρες τόσο καλά πλασμένους που νομίζεις πως τους γνωρίζεις από παιδί, εικόνες συγκλονιστικές, μουσικές '80s και ολα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε τυχεροί όσοι ζησαμε τη δεκαετία που είχε και πολύ φάση δικέ μου. Αυτο το βιβλίο είναι ένα φωτεινό δωρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Εύγε!

ID #49401 | ημερομηνία: 2021-03-28
Eva Tsiridou | 6 κριτικές

Άριστα! Ευχαριστώ για το φως

Άριστα! Ευχαριστώ για το ταξίδι, για τη νοσταλγία, για τα συναισθήματα, ευχαριστώ για τη γαλήνη που φέρατε στην ψυχή μου σε μια εποχή σκληρή και πάνω από ολα για το φως και το χαμόγελο που σκορπίσατε μέσα μου. Το διάβασα σε 2 μέρες και τελειώνοντας το ήθελα να το ξαναδιαβάσω. Για να ζήσω στη δεκαετία του 80 ξανά, να θυμηθώ τι σημαίνει Φιλία, τι σημαίνει ανθρώπινη επικοινωνία και μοίρασμα. Μόνο ψυχικά κενοί άνθρωποι δε θα καταλάβουν αυτό το βιβλίο, αλλά τι σημασια έχει; Μακριά από τις ζωές μας τέτοιοι άνθρωποι. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

ID #49135 | ημερομηνία: 2021-03-24
Λινάρδου Ουρανία | 11 κριτικές

Αριστα 10!

Εκπληκτικό βιβλίο. Μια πραγματική περιπετεια γεμάτη αγωνία και απίστευτες ανατροπές, εντελώς απρόβλεπτες και πολύ δυνατές, που ταυτόχρονα με μετέφερε στη δεκαετία του '80, με έναν τρόπο που είχα καιρό να δω σε βιβλίο. Με απλότητα και σημασία στην ουσία. Ολοζώντας οι εικόνες που περιγράφονται, μου θύμισαν τα κόκκινα τηλέφωνα που δούλευαν με κέρματα, τα παγωτά που έτρωγα τότε, τα χτενίσματα που είχαμε εγώ και οι κολλητές μου, τα εγκεφαλικά που παθαίναμε στη θέα του πλατωνικού μας έρωτα, τη σημασία που είχαν τα φιλαράκια στη ζωή μας. Την ωρα που το διάβαζα νόμιζα πως άκουγα τις μουσικές που άκουγαν και οι χαρακτήρες του βιβλίου, σιγοτραγουδούσα το Total Eclipse of the heart, είχα στα χέρια μου τη Μανίνα και την Κατερίνα, φορούσα τις γκέτες μου και ετοιμαζόμουν να πάω να δω την νέα ταινία του Στάθη Ψάλτη. Το λάτρεψα! Πολλές φορές καλύτερο από το προηγούμενο της Παναγοπούλου. Μπράβο!

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (173)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (153)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (129)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (74)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία