Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Από τη μεριά του Σουάν

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

10.0

Κριτικές

3

Συγγραφέας Proust Marcel
ISBN 9789600509908
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 3
ID #41679 | ημερομηνία: 2020-10-14
Δημήτρης Κώτσος | 127 κριτικές

Ένα αριστουργηματικό βιβλίο

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο ο αφηγητής που ενδεχομένως να είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας αναπολεί στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, που έζησε στο Κομπραί. Το ερέθισμα για να γράψει του το έδωσε η δοκιμή μίας μαντλέν το κατεξοχήν παραδοσιακό γαλλικό γλύκισμα. Αναφέρεται στη μητέρα του και το πόσο αποζητούσε την παρουσία της. Γίνεται επίσης αναφορά στη θεία του, τη Λεονί και την υπηρέτρια της, την Φρανσουάζ. Στο δεύτερο μέρος έχουμε το ερωτικό ειδύλλιο του Σουάν με μία γυναίκα “ελαφρών ηθών’, την Οντέτ. Εκεί βλέπουμε την επίδραση που έχει ο έρωτας. O περίγυρος του σχολιάζει αρνητικά τη σχέση του καθώς η γυναίκα ανήκει σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Γίνεται επιτυχημένα ο διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων. Αν και ο Σουάν θεωρεί τη μεσαία τάξη βαρετή μπλέκει με μία τέτοια γυναίκα και πέφτει σε πολλές υπερβολές για να κρατήσει το ενδιαφέρον της, ενώ στην ουσία ο ίδιος χάνει κάθε μέρα τον εαυτό του και πιο πολύ. Το συναίσθημα που κυριαρχεί έντονα στη σχέση είναι η αρρωστημένη ζήλεια του. Στο τρίτο μέρος ο αφηγητής μας μιλάει για τον έρωτα του με τη Ζιλμπερτίν Σουάν. Ο τόπος που εκτυλίσσεται το γεγονός είναι στο Παρίσι. Ο Προύστ καταφέρνει να δημιουργήσει εκπληκτικές εικόνες. Είναι περιγραφικός, λυρικός, σαρκαστικός και με πολύ όμορφη αίσθηση του χιούμορ. Ένα αριστουργηματικό βιβλίο!!!!

ID #26826 | ημερομηνία: 2020-07-24
natnat | 769 κριτικές

Το 1ο μοντέρνο λογοτεχνικό κείμενο

Τον αγάπησα τον Σουάν. Τα παιδικά του χρόνια, τα σκασιαρχεία του, τα απογεύματα με τη θεία του που έπιναν τσάι, τον μεγάλο, απελπισμένο έρωτά του.

ID #24552 | ημερομηνία: 2020-07-19
Σαμαράς Ανδρέας | 581 κριτικές

Ένα διαχρονικό αριστούργημα.

Αναμφίβολα, από τα μεγαλύτερα έργα του εικοστού αιώνα, αλλά και γενικότερα όλων των εποχών. Ο συγγραφέας μπόρεσε να γράψει ένα πολυεπίπεδο έργο με διαχρονική αξία , αμέτρητες έννοιες και συμβολισμούς. Μέσα στο αριστούργημα αυτό, ο αναγνώστης ανακαλύπτει πτυχές και κομμάτια του εαυτού του.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (129)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (115)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (98)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (97)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία